Επιστροφή στο Forum : Θελω μια επιστημονικη απαντηση και οχι εμπειρικη
Μπορει καποιος να μου εξηγησει ποσο χοντρο πρεπει να ειναι το τζαμι για να παρει MPA της υδροστατικης πιεση νερου , υπαρχει καποιος τυπος??
Επιστημονικα τελειως ρωταω απλος αν γνωριζει καποιος το θεμα να μου απαντησει!! π.χ θελω να φτιαξω ενα ενυδρειο με διαστασεις 1,8μ/45π/50υ πως θα ειμαι σιγουρος τι χιλιοστα τζαμι θα βαλω...Δεν θελω να μου απαντησετε εμπειρικα!!!
stelios816
18-01-13, 21:41
http://www.theaquatools.com/building-your-aquarium
ναι το εχω δει το συγκεκριμενο site , αλλα δεν μπορω να εμπιστευτω ενα απλο site, χωρις να παρω μια σωστη απαντηση
stelios816
18-01-13, 21:49
αρα περιμενε τον επιστημονα λοιπον ,αφου δεν εμπιστευεσαι ουτε αυτο:D:D
Βάλε συντελεστή ασφαλείας 3,8 για να δεις το πάχος με κόντρες και 6 για χωρίς κόντρες. Θα σου βγάλει 10 και 12 αντίστοιχα.
Το να μπει ένας πολιτικός μηχανικός και να σου εξηγήσει όλες τις εξισώσεις από την αρχή μάλλον είναι λίγο δύσκολο. Βάσει αυτών πάντως σου βγάζει αποτέλεσμα.
γιαμα γιαμα γιαμμα γιααμμμμααααα
...οχι δε λαλησα, καλω το πνευμα του Αινσταιν :D+-8
-------------------------
Βάλε συντελεστή ασφαλείας 3,8 για να δεις το πάχος με κόντρες και 6 για χωρίς κόντρες. Θα σου βγάλει 10 και 12 αντίστοιχα.
Το να μπει ένας πολιτικός μηχανικός και να σου εξηγήσει όλες τις εξισώσεις από την αρχή μάλλον είναι λίγο δύσκολο. Βάσει αυτών πάντως σου βγάζει αποτέλεσμα.
ναι τωρα οτι και να σου συρει δικιο θα χει με βαση τις απαιτησεις του :D
stelios816
18-01-13, 22:00
γιαμα γιαμα γιαμμα γιααμμμμααααα
...οχι δε λαλησα, καλω το πνευμα του Αινσταιν :D+-8
παλι πεταγεσαι χωρις να ξερεις εσυ δευτερη σημερα αυριο μετα του κηδεμονος σου:smt016:smt016:smt016
Ρίξε μια ματιά εδώ
Υδροστατική πίεση (http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A5%CE%B4%CF%81%CE%BF%CF%83%CF%84%CE%B1%CF%84%C E%B9%CE%BA%CE%AE_%CF%80%CE%AF%CE%B5%CF%83%CE%B7)
Στατικό ύψος (http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A3%CF%84%CE%B1%CF%84%CE%B9%CE%BA%CF%8C_%CF%8D% CF%88%CE%BF%CF%82)
παλι πεταγεσαι χωρις να ξερεις εσυ δευτερη σημερα αυριο μετα του κηδεμονος σου:smt016:smt016:smt016
και να γραψω 100 φορες I love Kalatrava :D:smt080
ναι τωρα οτι και να σου συρει δικιο θα χει με βαση τις απαιτησεις του :D
Ας τα ακούσω, δεν πειράζει!:D
Πάντως καταλαβαίνω ότι τον τελευταίο καιρό του έχει καρφωθεί η ιδέα να φτιάξει ένα μεγάλο ενυδρείο και ψάχνεται πολύ, διαβάζει τόσα πράγματα που τα παίζει το μυαλό του και πλέον δε θέλει να πάει στην τύχη για κάτι τόσο σημαντικό! Δεν είναι ότι δε θέλει να ακούσει γνώμες. Τουλάχιστον εγώ αυτό αντιλαμβάνομαι!:)
stelios816
18-01-13, 22:03
το λιγοτερο που θα επρεπε να κανεις:D:D
Πάντως καταλαβαίνω ότι τον τελευταίο καιρό του έχει καρφωθεί η ιδέα να φτιάξει ένα μεγάλο ενυδρείο και ψάχνεται πολύ, διαβάζει τόσα πράγματα που τα παίζει το μυαλό του και πλέον δε θέλει να πάει στην τύχη για κάτι τόσο σημαντικό! Δεν είναι ότι δε θέλει να ακούσει γνώμες. Τουλάχιστον εγώ αυτό αντιλαμβάνομαι!:)
ok αλλα 50 cm υψος δεν ειναι δα και τεραστιο... αφου το υψος ειναι που παιζει το μεγαλο ρολο...
stelios816
18-01-13, 22:08
οπως εχουμε ξαναπει το να κολησεις για πρωτη φορα 500αλιτρο ειναι μεγαλο το ρισκο ασχετος ψαξιματος.
Ε, βάλε και το 1,80 σε μήκος να δεις τι κάμψεις θα παίρνει! Μπορεί να μην είμαι πολιτικός μηχανικός, αλλά δεν απάντησα τυχαία. Γίνεται και με λεπτότερο τζάμι, αλλά θα είναι αρκετά χαμηλότερα ο συντελεστής ασφαλείας.
οπως εχουμε ξαναπει το να κολησεις για πρωτη φορα 500αλιτρο ειναι μεγαλο το ρισκο ασχετος ψαξιματος.
οχι αν το σαλονι σου εχει σωληνα αποχετευσης αρκετης διαμετρου ωστε να προλαβαινει να διωχνει 500 λιτρα το λεπτο, οριστε η λυση, ολα εγω θα σας τα λεω?
:smt080
stelios816
18-01-13, 22:13
οχι αν το σαλονι σου εχει σωληνα αποχετευσης αρκετης διαμετρου ωστε να προλαβαινει να διωχνει 500 λιτρα το λεπτο, οριστε η λυση, ολα εγω θα σας τα λεω?
:smt080
εγω τι κανω ρε συ κλεφτης θα γινω?:D:D παω πρωτα για την εγκατασταση και ολα ετοιμα.
οριστε λοιπον και το σλογκαν για την καμπανια σου : "θελετε diy ενυδρεια αλλα φοβαστε τις πλυμηρες? βαλλτε αποχετευση σε ολα τα δωματια και νοιωστε τη συγκινηση ενος καταρακτη μεσα στην πολυτελεια του σαλονιου σας" :smt080
Για πιο extreme απολαυση μπορειτε να χρησιμοποιειστε και αντλιες και μη φοβαστε τα χιλιαδες λιτρα
stelios816
18-01-13, 22:24
οριστε λοιπον και το σλογκαν για την καμπανια σου : "θελετε diy ενυδρεια αλλα φοβαστε τις πλυμηρες? βαλλτε αποχετευση σε ολα τα δωματια και νοιωστε τη συγκινηση ενος καταρακτη μεσα στην πολυτελεια του σαλονιου σας" :smt080
Για πιο extreme απολαυση μπορειτε να χρησιμοποιειστε και αντλιες και μη φοβαστε τα χιλιαδες λιτρα
oι επομενες καρτες λοιπον ευχαριστω νικ:smt023:smt023:smt023
Ας πούμε για αρχή ότι ο όγκος του ενυδρείου είναι:
V=βxhxπ = 400 L
Η υδροστατική πίεση στο πάτο του ενυδρείου θα είναι:
P=ρgh, όπου
ρ = πυκνότητα ρευστού (νερού=1 kg/m^3 )
g = επιτάχυνση βαρύτητας (9.81 m/sec^2)
h = ύψος ενυδρείου (0,5 m)
Η επιτρεπόμενη τάση δυσκαμψίας που θα πρέπει να εφαρμόζεται στο τζάμι, θα είναι:
B = Τ/λ, όπου
Τ = αντοχή σε εφελκυσμό του γυαλιού (19.2 MPa)
λ = συντελεστής ασφαλείας (3.8 )
Για το πάχος του τζαμιού ισχύει:
t = sqrt(b*h^3/B) -δλδ t ίσον τετραγωνική ρίζα ( b επί h τρίτης διά B), όπου
t = το πάχος του τζαμιού
b = σταθερά που εξαρτάται απ' το λόγο μήκος/πλάτος του ενυδρείου (0.7134)
h = ύψος ενυδρείου (0.5)
B = Η επιτρεπόμενη τάση (5.05)
Αν τελικά κάνεις τις πράξεις βγάζει 13 cm.
+-8 επιστημονικη απαντηση δεν ηθελες? φτιαξε τωρα 500ρακι με 90 τονους γυαλι :D
stelios816
18-01-13, 23:09
13 cm στους 50 ποντους υψος? και στα 405 λιτρα μεικτα ? αρα το δικο μου το πεταω απο το δευτερο αμεσως τελος.:D
επιστημονικα δεν τα ηθελες καλα σου τα πε ο επιστημονας.:D
μεσα στη μελετη ειναι κι ο γκοτζιλα που κοπανιεται στα τζαμια? :D
stelios816
18-01-13, 23:22
γκοτζιλα ειναι κινγκ-κονγκ ειναι αγνωστο τοσους τυπους εβγαλε ο manuel αρα εγω τον εμπιστευωμαι παραυτα οποτε το πεταξα ειδη το δικο μου .:D:D
ε ναι!Χαλαω το ενυδρειο μου ακους εκει 1000 λιτρα με 12αρι τζαμι!
stelios816
18-01-13, 23:26
ακομα το εχεις στηβ?:confused::confused:
Στιβ προσεξε.... αδειασε το ολο σιγα σιγα και προσεχε μην αναπνεεις μπροστα στα τζαμια
καλα μιλαμε εχω :smt119:smt119
Ας πούμε για αρχή ότι ο όγκος του ενυδρείου είναι:
V=βxhxπ = 400 L
P=ρgh, όπου
Η επιτρεπόμενη τάση δυσκαμψίας που θα πρέπει να εφαρμόζεται στο τζάμι, θα είναι:
B = Τ/λ, όπου
Τ = αντοχή σε εφελκυσμό του γυαλιού (19.2 MPa)
λ = συντελεστής ασφαλείας (3.8 )
Για το πάχος του τζαμιού ισχύει:
t = sqrt(b*h^3/B) -δλδ t ίσον τετραγωνική ρίζα ( b επί h τρίτης διά B), όπου
t = το πάχος του τζαμιού
b = σταθερά που εξαρτάται απ' το λόγο μήκος/πλάτος του ενυδρείου (0.7134)
h = ύψος ενυδρείου (0.5)
B = Η επιτρεπόμενη τάση (5.05)
Δεν μπορω να κανω τετοια ωρα τις πραξεις και γιατι εχω πιει κατι ποτακια αλλα...Μηπως εχεις κανει καπου λαθος?
13 χιλιοστα ναι,αλλα 13 εκατοστα παχος τζαμιου?
δεν ξέρω αν τα λεω σωστα αλλα πυκνοτητα νερου 1000 kg / m^3 και οχι 1kg/m^3.....ταση δυσκαμψιας δεν νομιζω να οριζεται.η δυσκαμψια ειναι απλα το γινομενο μετρου ελαστικοτητας και ροπης αδρανειας...ο τυπος τ/λ ειναι για αξονικη φορτιση και δεν καταλαβαινω πως το ενυδρειο προκαλει αξονικη φορτιση στο καθετο γυαλι.νομιζω ροπη ασκει εκτος αν ο τυπος εφαρμοζεται για καθε φορτιση.......
Διευκρίνιση : Οι τύποι αυτοί αναφέρονται στη μελέτη του πάχους τζαμιού ενυδρείου, χωρίς αυτό να πατάει κάπου (χωρίς κόντρες πχ να είναι κρεμασμένο από το ταβάνι) και είναι για τη βάση του ενυδρείου, όπου η υδροστατική πίεση είναι μεγαλύτερη. Τα πλαϊνά προφανώς και είναι λεπτότερα. Αν θεωρήσουμε ότι πατάει σε βάση, τότε και το πάχος του κάτω τζαμιού, είναι σαφώς λεπτότερο.
Αν θεωρήσουμε ότι πατάει σε βάση, τότε και το πάχος του κάτω τζαμιού, είναι σαφώς λεπτότερο.
Α λογικο σε 400 λιτρα 6-7 ποντοι γιαλι πες το να υσηχασω
P=ρgh, όπου
^ισχύει το παραπάνω, που μας λεει οτι οσο μεγαλο και αν ειναι το ενυδρειο, ή 1m^2 ή 100m^2 ή οσο ολη η λιμνη του μαραθωνα, το μονο που παιζει ρόλο ειναι το υψος h (ρ + g σταθερα)
η μεγιστη πίεση εφαρμοζεται στον πυθμενα και το κέντρο πίεσης ειναι στο 1/3 του υψους απο τον πυθμενα προς την επιφανεια.
οπότε βαζεις το παχος γυαλιου που θα εβαζες σε οποιοδήποτε ενυδρειο υψους 50cm (σιγουρα με κονρα ενδιαμεσα στα 90cm ) (ολο αυτο για τα πλαινα τζαμια, για τον πατο το μονο που χρειαζεται ειναι να εφαρμοζει καλα στο επλο)
οπότε βαζεις το παχος γυαλιου που θα εβαζες σε οποιοδήποτε ενυδρειο υψους 50cm (σιγουρα με κονρα ενδιαμεσα στα 90cm ) (ολο αυτο για τα πλαινα τζαμια, για τον πατο το μονο που χρειαζεται ειναι να εφαρμοζει καλα στο επλο)
Δηλαδή δύο τζάμια με 50 πόντους ύψος θα κάνουν την ίδια καμπύλη είτε είναι 10 πόντους είτε 10 χιλιόμετρα; Δε νομίζω.
Δηλαδή δύο τζάμια με 50 πόντους ύψος θα κάνουν την ίδια καμπύλη είτε είναι 10 πόντους είτε 10 χιλιόμετρα; Δε νομίζω.
Εννοεί πως η υδροστατική πίεση είναι ανεξάρτητη από τον όγκο του νερού, μόνο το βάθος μετράει. είτε είναι 100000000 λίτρα, είτε 1000 λίτρα, σε ίδιο βάθος, έχεις ίδια πίεση.
Μαζί σου, αλλά το αποτέλεσμά της δεν είναι το ίδιο, οπότε δεν υπάρχει κανένας μπούσουλας μόνο με βάση το ύψος.
Θελει ψαξιμο το θεμα!!!Απλα μια αλλη ιδεα που ηρθε με πλεξιγκας δεν ειναι ποιο ευκολο και ποιο σιγουρο?
Εννοεί πως η υδροστατική πίεση είναι ανεξάρτητη από τον όγκο του νερού, μόνο το βάθος μετράει. είτε είναι 100000000 λίτρα, είτε 1000 λίτρα, σε ίδιο βάθος, έχεις ίδια πίεση.
Ορθόν!!
Είτε σε μια μπανιέρα είτε σε μια πισίνα η πίεση εξαρτάτε από το βάθος και όχι από τον συνολικό όγκο του νερού. Σε ίδιο βάθος έχεις ακριβώς την ίδια πίεση!!
Έχει ήδη ψαχτεί το ζήτημα! Σου έχω ήδη απαντήσει και πάνω κάτω οι απαντήσεις στα ίδια κινούνται. Κάθε υλικό έχει τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά του. Και το πλέξι δεν κολλάει έτσι απλά, θέλει μεγάλη προσοχή. Για το πάχος του δεν μπορώ να σε βοηθήσω, αλλά έχει διπλή τιμή και μόνο που το κοιτάς αποκτάει γρατζουνιές.
Διευκρίνιση : Οι τύποι αυτοί αναφέρονται στη μελέτη του πάχους τζαμιού ενυδρείου, χωρίς αυτό να πατάει κάπου (χωρίς κόντρες πχ να είναι κρεμασμένο από το ταβάνι) και είναι για τη βάση του ενυδρείου, όπου η υδροστατική πίεση είναι μεγαλύτερη. Τα πλαϊνά προφανώς και είναι λεπτότερα. Αν θεωρήσουμε ότι πατάει σε βάση, τότε και το πάχος του κάτω τζαμιού, είναι σαφώς λεπτότερο.
Και για τον υπολογισμο των πλαινων, ποιος τυπος υπαρχει?
Ειδικη μελετη για ενυδρεια, και υπολογιζει με τη βαση να αιωρειται?
Ποιος εχει σκοπο να στησει ιπταμενο ενυδρειο? :confused:
Ποιος εχει σκοπο να στησει ιπταμενο ενυδρειο? :confused:
αυτός που θέλει να βάλει χελιδονόψαρα!:D
εγω θα σου προτεινα να δεις ενα έτοιμο ενυδειο σε καποιο μαγαζί η στο ιντερνετ, και να μετρήσεις το παχος των τζαμιων, βαλε και 1-2 mm επιπλέον για ασφαλεια και νομιζω οτι θα εισαι οκ, αλλα απο την αλλη αν δεν εισαι του επαγγελματος και δεν το εχεις ξανακάνει γιατι να ρισκάρεις σε τοσο μεγαλο ενυδρείο, μην ξεχνας οτι χρειαζεσε και τον χωρο για να το κολλήσεις, να το μεταφέρεις, να το δοκιμάσεις κτλπ
vBulletin® v3.8.8, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions, Inc.