Επιστροφή στο Forum : Άλλος ένας νιούφης ψάχνεται..
Γειά σας!Μετά απο αρκετό διάβασμα είπα κι εγώ να στήσω το πρώτο μου ενυδρείο!Θα εκτιμούσα κάθε βοήθεια που μπορείτε να μου προσφέρετε.Καταρχήν θα ήθελα να αναφερθώ στον εξοπλισμο που έχω.Αύριο πρωί ξεκινάω στήσιμο.Λοιπόν:
-Ενυδρείο διαστάσεων 60Χ35Χ40 84 λίτρα περίπου 70 καθαρά
-Φωτισμος 2 λάμπες:T8 flora glo 15w 2800K 420 lumen και
Τ8 power glo 15w 18000K 580 lumen
-θερμοστάτης Fluval M15 150 watts
-αναλογικό θερμόμετρο
-Εσωτερικό φίλτρο Fluval u2 400l/h
-Υπόστρωμα Sera Floredepot
-Σκούρο καφέ χαλίκι λεπτό
-Διακοσμητικά:Μαύρο χαρτόνι για πλάτη,ρίζα και κάποιες πέτρες μη ασβεστολιθικές απο Βοίδομάτη.
Έχω παραγγείλει απο ebay και περιμένω API Freshwater Master test kit,API GH & KH Test Kit.Επίσης σήμερα αγορασα σκούπα βυθού,ξύστρα,αντιχλωριο prime,βακτήρια nitrivec και τροφή.Θα ήθελα να σας ρωτήσω τα εξής:
1:Πώς να κάνω το στρώσιμο του νερού αν δεχτούμε οτι δε με ενδιαφέρει να πάρω μπόλι?Σκεφτόμουνα να βάζω τροφή σε μια απόχη και να δημιουργώ έτσι αμμωνία.Αν Ξεκινήσω έτσι,πείτε μου σας παρακαλώ κάθε πότε πρέπει να βάζω τροφή στο ενυδρείο?Αλλαγές νερού να κάνω και αν ναι κάθε πότε?Απο την άλλη έχω και τα έτοιμο βακτήρια nitrivec.Μήπως να βάλω αυτό και απο την επόμενη μέρα μετά απο μετρήσεις να βάλω ψαράκια?
2:To φίλτρο μου είναι αυτό http://www.fluvalblog.com/aquarium-filters/u-series/ Υλικά μέσα έχει 2 άσπρα σφουγκάρια,2 πιο χοντρα μαύρα (νομίζω είναι άνθρακας) και βιολογικό υλικό.Με τον άνθρακα τι να κάνω?Να τον βγάλω?Να προσθέσω βιολογικό?
3:Από φυτά τι να βάλω?Με ενδιαφέρουν εύκολα και να αναπτύσονται γρήγορα.Ελεγα για καποιες anubia,java moss πανω σε πετρες και ριζα και κερατοφυλο στην επιφάνεια.Φυτεμένα στο χαλίκι τι να βάλω?
Ευχαριστώ πολυ!!!!!!!
stratigos24
04-01-13, 21:52
Μιας και εχω στρωσει 2 ενυδρεια με τροφη σε αποχη με επιτυχια, ριξε μια ματια σε αυτο το ποστ (http://www.aquatek.gr/vb/showpost.php?p=662560&postcount=152) μου με τη διαδικασια που εκανα αναλυτικα.
Τροφη αλλαζα καθε 2 μερες στην αποχη και καθε φορα εβαζα και πιο πολυ. Ξεκινα με 2-3 φυλλαρακια και σιγα σιγα ανεβαζε.
εχεις σκεφτει καθολου τι ψαρια θες να βαλεις?εχεις δει κατι που σου αρεσει η θα αποφασισεις αργοτερα?
Μιας και εχω στρωσει 2 ενυδρεια με τροφη σε αποχη με επιτυχια, ριξε μια ματια σε αυτο το ποστ (http://www.aquatek.gr/vb/showpost.php?p=662560&postcount=152) μου με τη διαδικασια που εκανα αναλυτικα.
Τροφη αλλαζα καθε 2 μερες στην αποχη και καθε φορα εβαζα και πιο πολυ. Ξεκινα με 2-3 φυλλαρακια και σιγα σιγα ανεβαζε.
Ευχαριστώ πολύ φίλε μου.Πολύ αναλυτικό!
-------------------------
εχεις σκεφτει καθολου τι ψαρια θες να βαλεις?εχεις δει κατι που σου αρεσει η θα αποφασισεις αργοτερα?
Έχω σκεφτεί guppies 1 αρσενικο με 3 θυληκά και σιγά σιγά όταν φτιαχτεί καλή βιολογία και με καλές αλλαγές νερού,ίσως ένα χαρέμι platy.Απο αύριο θα βάζω και φωτο να μου λέτε τη γνώμη σας και διορθώσεις.Επειδή θέλω να βάλω αρκετά φυτά έχει κανείς καμιά ιδέα τι να βάλω?
stratigos24
04-01-13, 22:27
Να βαλεις ψαρια οταν φτιαχτει η βιολογια και οχι κατα τη διαρκεια.
Χρησιμοποιησε και το nitrivec μαζι κατα τη διαρκεια του στρωσιματος, κακο δεν θα κανει.
Με το φως αυτο πας για ευκολα και ισως μερικα μετρια φυτα.
Χρησιμοποιησε και το nitrivec μαζι κατα τη διαρκεια του στρωσιματος, κακο δεν θα κανει.
Μήπως γνωρίζεις συγκεκριμένα φυτά,γιατί θα πάω να τα ζητήσω απο τον petshopa αυριο
Πως ξέρεις πότε έχει φτιαχτεί η βιολογία σου,αφού βάζοντας συνέχεια nitrivec θα μηδενίζει συνέχεια η αμμωνία?
stratigos24
04-01-13, 22:46
Πολλα τα kelvin σου. Δεν το ειχα δει. Δεν ειμαι και ο καταλληλοτερος να σου πω για φυτα αλλα ανουμπια, java moss, υδροφυλλα πολισπερμα και καμια κρυπτοκορινα φανταζομαι θα πανε καλα. Κατσε να σου πει και κανεις αλλος.
Πως ξέρεις πότε έχει φτιαχτεί η βιολογία σου,αφού βάζοντας συνέχεια nitrivec θα μηδενίζει συνέχεια η αμμωνία?
Βασικα δεν το εχω χρησιμοποιησει ποτε και δεν ξερω. Απο οτι βλεπω και εγω καταπολεμαει την αμμωνια λεει (δεν ξερουμε αν το κανει και σε ποιο βαθμο βεβαια) οποτε ή μην το χρησιμοποιησεις καθολου ή περιμενε να σου πει κανεις αν μπορει να χρησιμοποιηθει στη διαδικασια στρωσιματος.
Αυτό που θα σου πρότεινα εγώ είναι να βάλεις στο πρόγραμμα να πάρεις ένα άλλο φίλτρο. Το U2 έχει πολύ περιορισμένο χώρο για το βιολογικό και είναι έτσι φτιαγμένο που ναι μεν καθαρίζει εύκολα (συρταρωτά υλικά) αλλά δεν μπορείς να κάνεις πολλές πατέντες για να κάνεις μετατροπές (προσθαφαιρέσεις) σε αυτά. Από τη στιγμή που θα βάλεις μέσα φυτά, μετά από λίγο καιρό (10 -15 ημέρες το πολύ) πρέπει να βγάλεις τον άνθρακα. Η πατέντα που μπορείς να κάνεις είναι να κόψεις με ένα ξυράφι τον άνθρακα από το πλαίσιο που είναι. Μετά βάλε σφουγγάρι μπλε (ψιλό γιατί για χοντρό έχεις τα λευκά) και συγκράτησε το με τα πλαστικά πλαίσια (τελάρα) που σου έχουν μείνει από τον άνθρακα. Τώρα για την αύξηση του βιολογικού υλικού δεν μπορείς να κάνεις κάτι :smt009 . Στα λέω όλα αυτά για να μην βρεθείς προ εκπλήξεων :smt104 όταν αυξηθεί η ιχθυοφόρτισή σου με τις γέννες.
Καλή επιτυχία!!! :D
Αυτό που θα σου πρότεινα εγώ είναι να βάλεις στο πρόγραμμα να πάρεις ένα άλλο φίλτρο. Το U2 έχει πολύ περιορισμένο χώρο για το βιολογικό και είναι έτσι φτιαγμένο που ναι μεν καθαρίζει εύκολα (συρταρωτά υλικά) αλλά δεν μπορείς να κάνεις πολλές πατέντες για να κάνεις μετατροπές (προσθαφαιρέσεις) σε αυτά. Από τη στιγμή που θα βάλεις μέσα φυτά, μετά από λίγο καιρό (10 -15 ημέρες το πολύ) πρέπει να βγάλεις τον άνθρακα. Η πατέντα που μπορείς να κάνεις είναι να κόψεις με ένα ξυράφι τον άνθρακα από το πλαίσιο που είναι. Μετά βάλε σφουγγάρι μπλε (ψιλό γιατί για χοντρό έχεις τα λευκά) και συγκράτησε το με τα πλαστικά πλαίσια (τελάρα) που σου έχουν μείνει από τον άνθρακα. Τώρα για την αύξηση του βιολογικού υλικού δεν μπορείς να κάνεις κάτι :smt009 . Στα λέω όλα αυτά για να μην βρεθείς προ εκπλήξεων :smt104 όταν αυξηθεί η ιχθυοφόρτισή σου με τις γέννες.
Καλή επιτυχία!!! :D
Φίλε μου έχεις δίκιο.Κι εγώ το πρώτο πράγμα που παρατήρησα ήταν ποσο λίγο χώρο είχε για βιολογικό υλικό.Βέβαια ήδη το φούλαρα με siporax mini οπότε για αρχή νομίζω είμαι καλά.Αργότερα ή θα πάρω άλλο φίλτρο ή όπως λες θα κόψω τον άνθρακα και με κάποιο τρόπο θα βάλω κι άλλο siporax.
ΣΤΕΛΙΟΣ 34
04-01-13, 23:58
Καλη αρχη φιλε μου απο αλλον ενα νιουφη!!!
Φίλε μου έχεις δίκιο.Κι εγώ το πρώτο πράγμα που παρατήρησα ήταν ποσο λίγο χώρο είχε για βιολογικό υλικό.Βέβαια ήδη το φούλαρα με siporax mini οπότε για αρχή νομίζω είμαι καλά.Αργότερα ή θα πάρω άλλο φίλτρο ή όπως λες θα κόψω τον άνθρακα και με κάποιο τρόπο θα βάλω κι άλλο siporax.
Βιολογικό υλικό δεν μπορείς να βάλεις αλλού εκτός από το κουτάκι που έχει. Είναι έτσι φτιαγμένο που δυστυχώς δεν σου δίνει αυτή τη δυνατότητα. Η γνώμη μου είναι το αλλάξεις με κάποιο άλλο. Πιστεύω να ξέρεις πως τα εξωτερικά δεν συγκρίνονται καν με τα εσωτερικά, οπότε δεν επεκτείνομαι. Τώρα αν θες μια άμεση και σχετικά φθηνή λύση είναι τα Elite Jet Flo. Είναι πολύ φθηνά, δυνατά φίλτρα με μεγάλους κάδους οι οποίοι είναι πολύ απλοί με αποτέλεσμα να κάνεις μέσα ότι θες. Για εμένα πάρε ένα τέτοιο και στρώσε αυτό για να μην μπλέξεις με στρωσίματα ξανά αργότερα και ταλαιπωρείς τα ψαράκια σου. Μπορείς να πάρεις επίσης το Elite Jet Flo 70 με 10€ και να το δουλεύεις παράλληλα με το U2. Να στρώσουν και τα 2 μαζί. Έτσι θα έχεις καλή κυκλοφορία και στον βυθό (θα βάλεις το U2 να δουλεύει με την κάτω εξαγωγή) αλλά και καλή ανατάραξη επιφάνειας με το Spray Bar του Elite Jet Flo 70. Στο Elite Jet Flo μπορείς να γεμίσεις τον κάδο του με βιολογικό JBL MicroMec που σου δίνει εξαιρετικά μεγάλο χώρο αποίκισης βακτηριδίων (1500 sqm/lit).
1:Πώς να κάνω το στρώσιμο του νερού αν δεχτούμε οτι δε με ενδιαφέρει να πάρω μπόλι?Σκεφτόμουνα να βάζω τροφή σε μια απόχη και να δημιουργώ έτσι αμμωνία.Αν Ξεκινήσω έτσι,πείτε μου σας παρακαλώ κάθε πότε πρέπει να βάζω τροφή στο ενυδρείο?Αλλαγές νερού να κάνω και αν ναι κάθε πότε?Απο την άλλη έχω και τα έτοιμο βακτήρια nitrivec.Μήπως να βάλω αυτό και απο την επόμενη μέρα μετά απο μετρήσεις να βάλω ψαράκια?
2:To φίλτρο μου είναι αυτό http://www.fluvalblog.com/aquarium-filters/u-series/ Υλικά μέσα έχει 2 άσπρα σφουγκάρια,2 πιο χοντρα μαύρα (νομίζω είναι άνθρακας) και βιολογικό υλικό.Με τον άνθρακα τι να κάνω?Να τον βγάλω?Να προσθέσω βιολογικό?
3:Από φυτά τι να βάλω?Με ενδιαφέρουν εύκολα και να αναπτύσονται γρήγορα.Ελεγα για καποιες anubia,java moss πανω σε πετρες και ριζα και κερατοφυλο στην επιφάνεια.Φυτεμένα στο χαλίκι τι να βάλω?
Ευχαριστώ πολυ!!!!!!!
1. Για να αναπτυχθει η βιολογια, αντι για ψαρακια θα βαζεις τροφη σε αποχη (οπως διαβασες στο αλλο θεμα) και βαλε και τα βακτηρια (nitrivek).
Αλλαγες νερου δεν θα κανεις μεχρι να ολοκληρωθει το στρωσιμο (φυσικα χωρις ψαρια μεσα).
Αλλαγη θα κανεις οταν στρωσει, δλδ μηδενισει η αμμωνια ΝΗ3/4 και τα νιτρωδη ΝΟ2 και υπαρχουν μονο νιτρικα ΝΟ3.
Θα κανεις μια αλλαγη να πεσουν και τα νιτρικα κατω απο 20-25ppm (ιδανικα κατω απο 10-15ppm) και θα βαλεις αμεσως τα πρωτα ψαρια.
2. Ο ανθρακας ειναι χρησιμος τουλαχιστον στην αρχη λειτουργειας (3-4 μερες) ενος ενυδρειου (για τυχων χημικα κλπ).
Ομως δεν εχεις χωρο και για αυτον και για εξτρα βιολογικο υλικο που θελεις να βαλεις.
Αν τον αφησεις μεσα θα χασεις μερες απο το στρωσιμο του εξτρα βιολογικου υλικου.
Το φιλτρο ειναι γενικα μικρο για το ενυδρειο που σκεφτεσαι. Πιστευω οτι θα δυσκολευτει αν γεμισει ψαρια το ενυδρειο απο τις γεννες.
3. Φυτα δεν θα βαλεις πριν τελειωσει το στρωσιμο γιατι καταναλωνουν αζωτουχα και τα βακτηρια το χρειαζονται. Θα τα βαλεις λιγο πριν τα ψαρια.
Θα το ξερεις οπως ειπα πιο πανω οταν η αμμωνια και τα νιτρωδη μηδενισουν και μεινουν μονο νιτρικα στο νερο.
Τα νιτρικα δεν τα καταναλωνουν τα αεροβια βακτηρια.
Το nitrivek δεν δεσμευει χημικα την αμμωνια ετσι ωστε να τη στερησει απο τα βακτηρια, ειναι υποτιθεται το ιδιο το σκευασμα, βακτηρια, και αυτα καταναλωνουν την αμμωνια.
Για βοηθεια στο στρωσιμο ειναι, δεν το ανακοπτει.
Βιολογικό υλικό δεν μπορείς να βάλεις αλλού εκτός από το κουτάκι που έχει. Είναι έτσι φτιαγμένο που δυστυχώς δεν σου δίνει αυτή τη δυνατότητα. Η γνώμη μου είναι το αλλάξεις με κάποιο άλλο. Πιστεύω να ξέρεις πως τα εξωτερικά δεν συγκρίνονται καν με τα εσωτερικά, οπότε δεν επεκτείνομαι. Τώρα αν θες μια άμεση και σχετικά φθηνή λύση είναι τα Elite Jet Flo. Είναι πολύ φθηνά, δυνατά φίλτρα με μεγάλους κάδους οι οποίοι είναι πολύ απλοί με αποτέλεσμα να κάνεις μέσα ότι θες. Για εμένα πάρε ένα τέτοιο και στρώσε αυτό για να μην μπλέξεις με στρωσίματα ξανά αργότερα και ταλαιπωρείς τα ψαράκια σου. Μπορείς να πάρεις επίσης το Elite Jet Flo 70 με 10€ και να το δουλεύεις παράλληλα με το U2. Να στρώσουν και τα 2 μαζί. Έτσι θα έχεις καλή κυκλοφορία και στον βυθό (θα βάλεις το U2 να δουλεύει με την κάτω εξαγωγή) αλλά και καλή ανατάραξη επιφάνειας με το Spray Bar του Elite Jet Flo 70. Στο Elite Jet Flo μπορείς να γεμίσεις τον κάδο του με βιολογικό JBL MicroMec που σου δίνει εξαιρετικά μεγάλο χώρο αποίκισης βακτηριδίων (1500 sqm/lit).
Εννοείς το jet flo 75.Αυτο εδώ http://www.petsupermarket.gr/3080/%CF%80%CF%81%CE%BF%CF%8A%CF%8C%CE%BD%CF%84%CE%B1/jet-flo-75-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CE%B5%CE%BD%CF%85%CE%B4%CF%81%CE%B5%CE%AF%CE%B1-%CE%AD%CF%89%CF%82-75lt.html Μάλλον έτσι θα το κάνω,αλλά θα χάσω πολλά λίτρα απο καθαρο χώρο.Anyway ευχαριστώ πολύ πάντως
Εννοείς το jet flo 75.Αυτο εδώ http://www.petsupermarket.gr/3080/%CF%80%CF%81%CE%BF%CF%8A%CF%8C%CE%BD%CF%84%CE%B1/jet-flo-75-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CE%B5%CE%BD%CF%85%CE%B4%CF%81%CE%B5%CE%AF%CE%B1-%CE%AD%CF%89%CF%82-75lt.html Μάλλον έτσι θα το κάνω,αλλά θα χάσω πολλά λίτρα απο καθαρο χώρο.Anyway ευχαριστώ πολύ πάντως
Ναι ακριβώς αυτό :smt045 . Τώρα για τα λίτρα που λες τα έχουμε πει πολλές φορές. Η λύση σε πάρα πολλά προβλήματα (απόδοση, καθαρά λίτρα ενυδρείου, υλικά φιλτραρίσματος, ταλαιπωρία καθαρισμού, γρήγορο μπούκωμα κτλ) είναι τα εξωτερικά φίλτρα. Το συγκεκριμένο κατάστημα έχει φθηνά και εξωτερικά φίλτρα (σαν αυτό (http://www.petsupermarket.gr/3094/%CF%80%CF%81%CE%BF%CF%8A%CF%8C%CE%BD%CF%84%CE%B1/elite-crystal-flo-model-40-%CE%B5%CE%BE%CF%89%CF%84%CE%B5%CF%81%CE%B9%CE%BA%C E%AC-%CF%86%CE%AF%CE%BB%CF%84%CF%81%CE%B1-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CE%B5%CE%BD%CF%85%CE%B4%CF%81%CE%B5%CE%AF%CE%B1-75-150lt.html)) αν θες να δώσεις κάτι παραπάνω. Το αποτέλεσμα φυσικά δεν θα συγκρίνεται καν...
1. Για να αναπτυχθει η βιολογια, αντι για ψαρακια θα βαζεις τροφη σε αποχη (οπως διαβασες στο αλλο θεμα) και βαλε και τα βακτηρια (nitrivek).
Αλλαγες νερου δεν θα κανεις μεχρι να ολοκληρωθει το στρωσιμο (φυσικα χωρις ψαρια μεσα).
Αλλαγη θα κανεις οταν στρωσει, δλδ μηδενισει η αμμωνια ΝΗ3/4 και τα νιτρωδη ΝΟ2 και υπαρχουν μονο νιτρικα ΝΟ3.
Θα κανεις μια αλλαγη να πεσουν και τα νιτρικα κατω απο 20-25ppm (ιδανικα κατω απο 10-15ppm) και θα βαλεις αμεσως τα πρωτα ψαρια.
2. Ο ανθρακας ειναι χρησιμος τουλαχιστον στην αρχη λειτουργειας (3-4 μερες) ενος ενυδρειου (για τυχων χημικα κλπ).
Ομως δεν εχεις χωρο και για αυτον και για εξτρα βιολογικο υλικο που θελεις να βαλεις.
Αν τον αφησεις μεσα θα χασεις μερες απο το στρωσιμο του εξτρα βιολογικου υλικου.
Το φιλτρο ειναι γενικα μικρο για το ενυδρειο που σκεφτεσαι. Πιστευω οτι θα δυσκολευτει αν γεμισει ψαρια το ενυδρειο απο τις γεννες.
3. Φυτα δεν θα βαλεις πριν τελειωσει το στρωσιμο γιατι καταναλωνουν αζωτουχα και τα βακτηρια το χρειαζονται. Θα τα βαλεις λιγο πριν τα ψαρια.
Θα το ξερεις οπως ειπα πιο πανω οταν η αμμωνια και τα νιτρωδη μηδενισουν και μεινουν μονο νιτρικα στο νερο.
Τα νιτρικα δεν τα καταναλωνουν τα αεροβια βακτηρια.
Το nitrivek δεν δεσμευει χημικα την αμμωνια ετσι ωστε να τη στερησει απο τα βακτηρια, ειναι υποτιθεται το ιδιο το σκευασμα, βακτηρια, και αυτα καταναλωνουν την αμμωνια.
Για βοηθεια στο στρωσιμο ειναι, δεν το ανακοπτει.
Σας ευχαριστώ όλους πολύ για την άμεση βοήθεια!Θα επανέλθω αύριο με φωτο!
Έβαλα κι ορισμένες φωτο.Το ενυδρείο δουλεύει με αντιχλώριο μόνο και άνθρακα.Σε 5 μέρες βγάζω τον άνθρακα κι αντικαθιστώ με μπλε σφουγκαράκι.Επιπλέον βάζω και δεύτερο φίλτρο το elite 75 φουλ με βιολογικό υλικό.Την ίδια μέρα βάζω σε απόχη 3 φιλαράκια τροφή κι αρχίζω τη διαδικασία στρωσίματος.Την επόμενη μέρα (6η απο τώρα) βάζω τα έτοιμα βακτήρια.Σταδιακά απο την 6η μέχρι 10η ανεβάζω θερμοκρασία μέχρι 29 βαθμούς.Γύρω στη 10η μέρα πάλι(αφου τα βακτήρια έχουν αρχίσει να μεταφέρονται απο το νερό στο φίλτρο) αρχίζω τη φωτοπερίοδο μου (5 ώρες για αρχή κι όταν μπουν τα φυτά σταδιακά ανεβάζω).Ανα 2 μέρες βάζω νέα τροφή κι αυξάνω ενώ ταυτόχρονα κάνω μετρήσεις.Έχει κάποια λάθη η διαδικασία?Ευχαριστώ!
Οι πέτρες πάνω στη ρίζα θα βγουν όταν κάτσει η ρίζα
Στο φίλτρο που θα πάρεις ο κάδος έχει ένα μαύρο σφουγγάρι και ένα πλαστικό κουτάκι με κόκκους άνθρακα. Αυτά τα βγάζεις εντελώς.
Πως θα το διαμορφώσεις τώρα:
Στο κάτω μέρος και στο πλάι (όπου έχει γρίλιες) βάλε μπλε σφουγγάρι (χοντρό ή ψιλό ή και τα δύο, αν δεν βαριέσαι - εγώ έχω βάλει πρώτα το χοντρό και από πάνω το ψιλό).
Γέμισε με βιολογικό υλικό (προσπάθησε να είναι μικρό τύπου siporax mini, MicroMec κτλ) και άσε λίγο κενό επάνω.
Στο κενό που έχεις αφήσει βάλε αραιό βαμβάκι (ενυδρειακό :D ).
Το κουτάκι με τον άνθρακα άνοιξέ το με ένα ξυράφι για να πάρεις το καπάκι του. Το καπάκι του (σχαρίτσα) βάλτο επάνω από το βαμβάκι για να μην το ρουφήξει η φτερωτή.
Με αυτό τον τρόπο το μόνο που θα κάνεις κάθε 1 ή 2 εβδομάδες (αναλόγως την ιχθυοφόρτισή σου) είναι να ανοίγεις τον κάδο και να αλλάζεις το βαμβάκι. Προσοχή εδώ!!! Το βαμβάκι να το βάζεις αραιό και όχι συμπιεσμένο γιατί στην 3η - 4η ημέρα θα σου μπουκώνει και θα σου ρίχνει αρκετά την ροή.
ΥΓ Για τα βακτήρια που λες δεν ξέρω κατά πόσο θα σε ικανοποιήσουν. Αν μπορέσεις να βρεις μπόλι θα είναι το ιδανικό. Βέβαια με τα εσωτερικά φίλτρα που έχεις είναι κάπως δύσκολη η χρήση του αλλά όλα γίνονται... ;)
Καλή επιτυχία!!! :smt041
Στο φίλτρο που θα πάρεις ο κάδος έχει ένα μαύρο σφουγγάρι και ένα πλαστικό κουτάκι με κόκκους άνθρακα. Αυτά τα βγάζεις εντελώς.
Πως θα το διαμορφώσεις τώρα:
Στο κάτω μέρος και στο πλάι (όπου έχει γρίλιες) βάλε μπλε σφουγγάρι (χοντρό ή ψιλό ή και τα δύο, αν δεν βαριέσαι - εγώ έχω βάλει πρώτα το χοντρό και από πάνω το ψιλό).
Γέμισε με βιολογικό υλικό (προσπάθησε να είναι μικρό τύπου siporax mini, MicroMec κτλ) και άσε λίγο κενό επάνω.
Στο κενό που έχεις αφήσει βάλε αραιό βαμβάκι (ενυδρειακό :D ).
Το κουτάκι με τον άνθρακα άνοιξέ το με ένα ξυράφι για να πάρεις το καπάκι του. Το καπάκι του (σχαρίτσα) βάλτο επάνω από το βαμβάκι για να μην το ρουφήξει η φτερωτή.
Με αυτό τον τρόπο το μόνο που θα κάνεις κάθε 1 ή 2 εβδομάδες (αναλόγως την ιχθυοφόρτισή σου) είναι να ανοίγεις τον κάδο και να αλλάζεις το βαμβάκι. Προσοχή εδώ!!! Το βαμβάκι να το βάζεις αραιό και όχι συμπιεσμένο γιατί στην 3η - 4η ημέρα θα σου μπουκώνει και θα σου ρίχνει αρκετά την ροή.
ΥΓ Για τα βακτήρια που λες δεν ξέρω κατά πόσο θα σε ικανοποιήσουν. Αν μπορέσεις να βρεις μπόλι θα είναι το ιδανικό. Βέβαια με τα εσωτερικά φίλτρα που έχεις είναι κάπως δύσκολη η χρήση του αλλά όλα γίνονται... ;)
Καλή επιτυχία!!! :smt041
Ευχαριστώ πολύ!Μήπως έχεις κανα link για μπλε σφουγκαρι και για βαμβακι?Γιατι δε βρίσκω πουθενά.Αυτο είναι βαμβάκι? http://www.petsupermarket.gr/2432/%CF%80%CF%81%CE%BF%CF%8A%CF%8C%CE%BD%CF%84%CE%B1/fluval-filter-pad-250gr.html
Νομίζω επίσης οτι το ενυδριακό βαμβάκι πρέπει να μπαίνει ως πρώτο υλικό απο την είσοδο του νερού για να μαζεύει τα χοντρα, κι όχι κοντά στην έξοδο
Ευχαριστώ πολύ!Μήπως έχεις κανα link για μπλε σφουγκαρι και για βαμβακι?Γιατι δε βρίσκω πουθενά.Αυτο είναι βαμβάκι? http://www.petsupermarket.gr/2432/%CF%80%CF%81%CE%BF%CF%8A%CF%8C%CE%BD%CF%84%CE%B1/fluval-filter-pad-250gr.html
Νομίζω επίσης οτι το ενυδριακό βαμβάκι πρέπει να μπαίνει ως πρώτο υλικό απο την είσοδο του νερού για να μαζεύει τα χοντρα, κι όχι κοντά στην έξοδο
Σφουγγάρι (http://www.petcity.gr/product/JBL-COARSE-FILTER-FOAM-22400359.html) - Βαμβάκι (http://www.petcity.gr/product/JBL-SYMEC-100GR-22400004.html) - Βιολογικό (http://www.petcity.gr/product/JBL-MICROMEC-1LT-22400561.html)
Σου έβαλα τα λινκ απο το Pet City απο την άποψη οτι μπορείς να τα πάρεις άμεσα.
Έχει πολύ καλές τιμές και το Petcumulus απλά πρέπει να περιμένεις να σου τα στείλει.
Σφουγγάρι ψιλό (http://www.petcumulus.gr/index.asp?page=product&pid=2429) - Σφουγγάρι χοντρό (http://www.petcumulus.gr/index.asp?page=product&pid=2430) - Βαμβάκι (http://www.petcumulus.gr/index.asp?page=product&pid=1831) - Βιολογικό (http://www.petcumulus.gr/index.asp?page=product&pid=1285) ή Βιολογικό (http://www.petcumulus.gr/index.asp?page=product&pid=1283)
Έβαλα κι ορισμένες φωτο.Το ενυδρείο δουλεύει με αντιχλώριο μόνο και άνθρακα.Σε 5 μέρες βγάζω τον άνθρακα κι αντικαθιστώ με μπλε σφουγκαράκι.Επιπλέον βάζω και δεύτερο φίλτρο το elite 75 φουλ με βιολογικό υλικό.Την ίδια μέρα βάζω σε απόχη 3 φιλαράκια τροφή κι αρχίζω τη διαδικασία στρωσίματος.Την επόμενη μέρα (6η απο τώρα) βάζω τα έτοιμα βακτήρια.Σταδιακά απο την 6η μέχρι 10η ανεβάζω θερμοκρασία μέχρι 29 βαθμούς.Γύρω στη 10η μέρα πάλι(αφου τα βακτήρια έχουν αρχίσει να μεταφέρονται απο το νερό στο φίλτρο) αρχίζω τη φωτοπερίοδο μου (5 ώρες για αρχή κι όταν μπουν τα φυτά σταδιακά ανεβάζω).Ανα 2 μέρες βάζω νέα τροφή κι αυξάνω ενώ ταυτόχρονα κάνω μετρήσεις.Έχει κάποια λάθη η διαδικασία?Ευχαριστώ!
:smt023:smt023:smt023
Οι κινεζοι χρησιμοποιουν και μαυρου χρωματος σφουγγαρια χωρις να ειναι ενεργου ανθρακα.
Απο τη στιγμη που το φιλτρο εχει ανθρακα σε κοκκους αυτο το σφουγγαρι ειναι 99.99% κοινο σφουγγαρι και δεν χρειαζεται να ψαξει για μπλε.
Δεν ψαχνει για αλλο κι αφηνει αυτο μεσα.
Τα βαμβακι το βαζουμε οπου ειναι πιο ευκολο να βγαινει, ειτε ειναι στην αρχη ειτε στο τελος.
Πιο χρησιμο ειναι στο τελος, για να κραταει τα ψιλα σκουπιδακια που εχουν μεινει στο νερο. Αν μπαινει στην αρχη βουλωνει πιο γρηγορα αλλα αν ειναι πανω πανω η τοποθετηση του, δεν μας πειραζει, γιατι μπορει να βγει, οσο συντομα κι αν βουλωσει.
Γι' αυτό που ρωτάς άκρη δεν θα βγάλεις. Διάβασε εδώ (http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=67545). Οι απόψεις διίστανται... Εγώ εφαρμόζω τον τρόπο να το βάζω στο τέλος για να βγαίνει το νερό καθαρό. Την αρχική (μηχανική) φίλτρανση την κάνεις με τα σφουγγάρια (χοντρό ψιλό). Φιλτράρεις βιολογικά και τέλος φιλτράρεις μηχανικά ότι κατάφερε και πέρασε από τα προηγούμενα υλικά. Έτσι το αλλάζω και πολύ εύκολα όπως σου ανέφερα και πριν. Σε 1-2 λεπτά έχεις κάνει την αλλαγή. Όπως καταλαβαίνεις κάνεις ότι νομίζεις - σε βολεύει....
Οι κινεζοι χρησιμοποιουν και μαυρου χρωματος σφουγγαρια χωρις να ειναι ενεργου ανθρακα.
Απο τη στιγμη που το φιλτρο εχει ανθρακα σε κοκκους αυτο το σφουγγαρι ειναι 99.99% κοινο σφουγγαρι και δεν χρειαζεται να ψαξει για μπλε.
Δεν ψαχνει για αλλο κι αφηνει αυτο μεσα.
Το συγκεκριμένο σφουγγάρι. Είναι τύπου χοντρό - πολύ χοντρό και αφήνει μεγάλα κενά γύρο γύρο από τον κάδο με αποτέλεσμα να περνάει το νερό προς τα επάνω αφιλτράριστό. Όπως όλοι ξέρουμε το νερό επιλέγει την πιο εύκολη οδό. Φαντάσου ότι αυτό αφήνει κάπου στο 1εκ+ κενό από τα τοιχώματα του κάδου.
Τα βαμβακι το βαζουμε οπου ειναι πιο ευκολο να βγαινει, ειτε ειναι στην αρχη ειτε στο τελος.
Πιο χρησιμο ειναι στο τελος, για να κραταει τα ψιλα σκουπιδακια που εχουν μεινει στο νερο. Αν μπαινει στην αρχη βουλωνει πιο γρηγορα αλλα αν ειναι πανω πανω η τοποθετηση του, δεν μας πειραζει, γιατι μπορει να βγει, οσο συντομα κι αν βουλωσει.
+1000 :smt023
Το συγκεκριμένο σφουγγάρι. Είναι τύπου χοντρό - πολύ χοντρό και αφήνει μεγάλα κενά γύρο γύρο από τον κάδο με αποτέλεσμα να περνάει το νερό προς τα επάνω αφιλτράριστό. Όπως όλοι ξέρουμε το νερό επιλέγει την πιο εύκολη οδό. Φαντάσου ότι αυτό αφήνει κάπου στο 1εκ+ κενό από τα τοιχώματα του κάδου.
Ααα ΟΚ, δεν το ξερω το φιλτρο.
Ααα ΟΚ, δεν το ξερω το φιλτρο.
Ναι, είναι κακή η κατασκευή του σε αυτό το σημείο. Το σφουγγάρι δηλαδή είναι κομμένο αρκετά πιο μικρό από τις διαστάσεις του κάδου και είναι πολύ χοντρό (έχει μεγάλες κυψέλες μέσα του). Μικρό το κακό βέβαια για την τιμή του / απόδοσή του (ροή - χώρος κάδου).
Είστε κατατοπιστικότατοι.Ευχαριστώ πολύ!Θα εφαρμόσω αυτά που λέτε και θα επανέλθω!
Λοιπον παιδιά σήμερα έγινε ένα μικρό upgrade του ενυδρείου.Βάζω και φωτος.
Πήρα δεύτερο φίλτρο το elite jet flo 75.Τα δύο φίλτρα πλέον είναι στις 2 άκρες και ο θερμοστάτης στη μέση.Μελλοντικά θα καλυφτούν απο φυτά.Το φίλτρο fluval τώρα τρέχει με σφουγκάρι,άνθρακα απο τις 2 πλευρές και στη μέση siporax mini όσο χωράει.Το Σάββατο βγάζω άνθρακα,αντικαθιστώ με ενυδριακό βαμβάκι και ξεκινάω στρόσιμο.Στο elite που πήρα σήμερα κράτησα το σφουγκάρι που είχε μέσα και το ''έντυσα'' με ενυδριακό βαμβάκι έτσι ώστε να μην υπάρχει κενό και να μην περνάει νερό προς τα πάνω χωρίς να φιλτραριστεί.Αμέσως μετά ένα ολόκληρο διχτάκι siporax και λίγο παραπάνω.Απο πάνω βαμβάκι το οποιό συγκρατείται απο μία σχαρίτσα που έκοψα απο τον άνθρακα που είχε μέσα.Επίσης στο fluval ρύθμισα το νερό να βγαίνει από την χαμηλότρη έξοδο,ενώ την ανατάραξη της επιφάνειας την έχω αφήσει στο elite.
Μια ερώτηση τώρα.Το νερό έχει αρχίσει να φαίνεται ψιλο κιτρινο,σα να βγάζει η ρίζα ουσίες και τα σφουγκαρια και βαμβάκι ήδη εχουν κιτρινισει-καφετίσει.Μέχρι πότε θα βγάζει ουσίες?Μήπως να κρατήσω παραπάνω τον άνθρακα?Πότε θα καθαρίσει το νερό?
Ωραίος :smt023 !!! Το U2 μπορείς να το βάλεις και τέρμα κάτω αν θες, μην το φοβάσαι, αδιάβροχο είναι :smt044 . Όταν αντικαταστήσεις τον άνθρακα σε αυτό καλό θα ήταν να μην βάλεις βαμβάκι αλλά σφουγγάρι ψιλό γιατί θα σε ταλαιπωρήσει επειδή μπαίνει συρταρωτά και θα σου βουλώνει συχνά. Το Elite το έκανες πολύ ωραίο. Απλά το βαμβάκι το έβαλες στην είσοδο και θα δεις με το που θα έχεις ψάρια μέσα θα σου ρίχνει τη ροή σχεδόν αμέσως. Άστο τώρα και βλέπεις τότε. Την κιτρινίλα που λες από τη ρίζα μην την φοβάσαι. Καλό κάνει παρά κακό. Το πόσο θα κρατήσει είναι σχετικό. Παίζει ρόλο το ξύλο και γενικότερα το νερό σου (θερμοκρασία κτλ). Μην σε αγχώνει όμως καθόλου αυτό.
Άντε καλή αρχή!!! :D :smt039
Ωραίος :smt023 !!! Το U2 μπορείς να το βάλεις και τέρμα κάτω αν θες, μην το φοβάσαι, αδιάβροχο είναι :smt044 . Όταν αντικαταστήσεις τον άνθρακα σε αυτό καλό θα ήταν να μην βάλεις βαμβάκι αλλά σφουγγάρι ψιλό γιατί θα σε ταλαιπωρήσει επειδή μπαίνει συρταρωτά και θα σου βουλώνει συχνά. Το Elite το έκανες πολύ ωραίο. Απλά το βαμβάκι το έβαλες στην είσοδο και θα δεις με το που θα έχεις ψάρια μέσα θα σου ρίχνει τη ροή σχεδόν αμέσως. Άστο τώρα και βλέπεις τότε. Την κιτρινίλα που λες από τη ρίζα μην την φοβάσαι. Καλό κάνει παρά κακό. Το πόσο θα κρατήσει είναι σχετικό. Παίζει ρόλο το ξύλο και γενικότερα το νερό σου (θερμοκρασία κτλ). Μην σε αγχώνει όμως καθόλου αυτό.
Άντε καλή αρχή!!! :D :smt039
Μάλλον θα παραγγείλω σφουγκάρι μπλε απο ebay γιατί δεν είναι δυνατόν να δώσω 17 ευρώ για σφουγκάρι!!:mad:
Μάλλον θα παραγγείλω σφουγκάρι μπλε απο ebay γιατί δεν είναι δυνατόν να δώσω 17 ευρώ για σφουγκάρι!!:mad:
Η αλήθεια είναι πως είναι κάπως τσιμπημένη η τιμή του αλλά δεν ξέρω και τι κόστος έχει. Όπως και αν έχω κοιτάξει οι τιμές εκεί παίζουν. :smt011
Η αλήθεια είναι πως είναι κάπως τσιμπημένη η τιμή του αλλά δεν ξέρω και τι κόστος έχει. Όπως και αν έχω κοιτάξει οι τιμές εκεί παίζουν. :smt011
Για δες αυτο.. http://www.ebay.com/itm/Fish-Tank-Aquarium-Fish-Tank-Biochemical-Filter-Sponge-Practical-Useful-Foam-Pad-/330694280338?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item4cfeea4492
Δεν είναι άνθρακας.
Για δες αυτο.. http://www.ebay.com/itm/Fish-Tank-Aquarium-Fish-Tank-Biochemical-Filter-Sponge-Practical-Useful-Foam-Pad-/330694280338?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item4cfeea4492
Δεν είναι άνθρακας.
Αυτό (http://www.ebay.com/itm/Fish-Tank-Aquarium-Fish-Tank-Biochemical-Filter-Sponge-Practical-Useful-Foam-Pad-/330694280338?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item4cfeea4492) που μου λες έχει διαστάσεις 35εκΧ12εκΧ2εκ= 840κιβ.εκ.
Σύμφωνα με την σημερινή ισοτιμία το 1,02$=0,78€
Δηλαδή σου βγαίνει 0,009€/κιβ.εκ. και είναι αγνώστου ποιότητας :smt012 :smt011 :smt009 :smt018
Αυτό (http://www.petcumulus.gr/index.asp?page=product&pid=2429) εδώ έχει διαστάσεις 50εκΧ50εκΧ3εκ=7500κιβ.εκ.
Δηλαδή σου βγαίνει και αυτό 0,009€/κιβ.εκ. και ξέρεις τι είναι. :smt112
Εκτός όλων αυτών θα το πάρεις πολύ πιο γρήγορα (από ebay με freeshipping μπορεί να ξεπεράσει και το μήνα. Άσε που μπορεί να μην έρθει και ποτέ :smt093 ) και θα ενισχύσεις ένα Ελληνικό κατάστημα εν μέσω κρίσης :smt065 . :smt038 ;)
Αυτό (http://www.ebay.com/itm/Fish-Tank-Aquarium-Fish-Tank-Biochemical-Filter-Sponge-Practical-Useful-Foam-Pad-/330694280338?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item4cfeea4492) που μου λες έχει διαστάσεις 35εκΧ12εκΧ2εκ= 840κιβ.εκ.
Σύμφωνα με την σημερινή ισοτιμία το 1,02$=0,78€
Δηλαδή σου βγαίνει 0,009€/κιβ.εκ. και είναι αγνώστου ποιότητας :smt012 :smt011 :smt009 :smt018
Αυτό (http://www.petcumulus.gr/index.asp?page=product&pid=2429) εδώ έχει διαστάσεις 50εκΧ50εκΧ3εκ=7500κιβ.εκ.
Δηλαδή σου βγαίνει και αυτό 0,009€/κιβ.εκ. και ξέρεις τι είναι. :smt112
Εκτός όλων αυτών θα το πάρεις πολύ πιο γρήγορα (από ebay με freeshipping μπορεί να ξεπεράσει και το μήνα. Άσε που μπορεί να μην έρθει και ποτέ :smt093 ) και θα ενισχύσεις ένα Ελληνικό κατάστημα εν μέσω κρίσης :smt065 . :smt038 ;)
Μακροπρόθεσμα σου βγαίνει τουλάχιστον το ίδιο.Έχεις ένα δίκιο.
Θα ήθελα να ρωτήσω κάτι άλλο.Το elite φίλτρο (ίσως δεν το είχα παρατηρήσει απο την αρχή) κάνει ένα μικρό βουητό όταν δουλεύει.Όχι τόσο όσο να είναι ενοχλητικό,αλλά το καταλαβαίνεις.Είναι φυσιολογικό?Και κάτι άλλο.Σήμερα άνοιξα τα φίλτρα για να αλλάξω βαμβάκι και στο ένα είδα το βιολογικό υλικό να έχει πάρει πάνω του σα μια καφετί βρομιά,όπως αυτή που μαζεύεται πάνω στο βαμβάκι.Πιθανον απο τις ουσίες που βγάζει το χώμα και το ξύλο.Δεν θα επηρεάσει την αποίκηση των βακτηρίων αργότερα έτσι?
Μακροπρόθεσμα σου βγαίνει τουλάχιστον το ίδιο.Έχεις ένα δίκιο.
Θα ήθελα να ρωτήσω κάτι άλλο.Το elite φίλτρο (ίσως δεν το είχα παρατηρήσει απο την αρχή) κάνει ένα μικρό βουητό όταν δουλεύει.Όχι τόσο όσο να είναι ενοχλητικό,αλλά το καταλαβαίνεις.Είναι φυσιολογικό?Και κάτι άλλο.Σήμερα άνοιξα τα φίλτρα για να αλλάξω βαμβάκι και στο ένα είδα το βιολογικό υλικό να έχει πάρει πάνω του σα μια καφετί βρομιά,όπως αυτή που μαζεύεται πάνω στο βαμβάκι.Πιθανον απο τις ουσίες που βγάζει το χώμα και το ξύλο.Δεν θα επηρεάσει την αποίκηση των βακτηρίων αργότερα έτσι?
Ναι, το βουητό είναι φυσιολογικό όπως και η βρομιά που λες. Όταν την δεις και γίνεται αρκετή, σε κάποια αλλαγή νερού, θα κρατήσεις λίγο νερό σε ένα λεκανάκι και θα ξεπλύνεις το βιολογικό υλικό εκεί μέσα. Δεν υπάρχει πρόβλημα, μην αγχώνεσαι. Όσο μεγαλύτερη είναι η ιχθυοφόρτισή σου τόσο και πιο έντονο το πρόβλημα που λες. Ίσως τώρα αρχίσεις να καταλαβαίνεις αυτά που λένε όλοι εδώ +-4 . Επιλογή κατάλληλων ψαριών για τα λίτρα σου (ως συνήθως το φίλτρο πάει ανάλογα με τα λίτρα μας - αν βάλεις πολύ μεγαλύτερο φίλτρο από αυτά που είναι κατάλληλα για τα λίτρα σου, καταλαβαίνεις τι έχει να γίνει μέσα... Φαντάσου ένα FX5 (http://www.petcumulus.gr/index.asp?page=product&pid=2268) να φιλτράρει ένα 50άρι :smt119 !!!! ΧΑΒΑΪ 5-0 (https://www.youtube.com/watch?v=AepyGm9Me6w)!!!! :smt044 ) καθώς επίσης ότι τα εσωτερικά φίλτρα είναι κάπως περιορισμένων δυνατοτήτων όσο καλά - ποιοτικά και να είναι αυτά. Το πιο φθηνό εξωτερικό ίσως ξεπερνάει τις δυνατότητες του πιο ακριβού εσωτερικού. Όσο ασχολείσαι με το χόμπι θα μαθαίνεις αλλά θα κατανοείς πράγματα που υποστηρίζουν οι άλλοι και εσύ νόμιζες πως είναι υπερβολές... Το φιλτράκι που πήρες είναι πραγματικά πολύ καλό :smt023 για τα χρήματα που έδωσες :smt045 . Απλά κοίτα στο μέλλον όταν ξαναδώσεις χρήματα για φίλτρο, αυτό να είναι εξωτερικό. Θα με θυμηθείς.... ;)
Ναι, το βουητό είναι φυσιολογικό όπως και η βρομιά που λες. Όταν την δεις και γίνεται αρκετή, σε κάποια αλλαγή νερού, θα κρατήσεις λίγο νερό σε ένα λεκανάκι και θα ξεπλύνεις το βιολογικό υλικό εκεί μέσα. Δεν υπάρχει πρόβλημα, μην αγχώνεσαι. Όσο μεγαλύτερη είναι η ιχθυοφόρτισή σου τόσο και πιο έντονο το πρόβλημα που λες. Ίσως τώρα αρχίσεις να καταλαβαίνεις αυτά που λένε όλοι εδώ +-4 . Επιλογή κατάλληλων ψαριών για τα λίτρα σου (ως συνήθως το φίλτρο πάει ανάλογα με τα λίτρα μας - αν βάλεις πολύ μεγαλύτερο φίλτρο από αυτά που είναι κατάλληλα για τα λίτρα σου, καταλαβαίνεις τι έχει να γίνει μέσα... Φαντάσου ένα FX5 (http://www.petcumulus.gr/index.asp?page=product&pid=2268) να φιλτράρει ένα 50άρι :smt119 !!!! ΧΑΒΑΪ 5-0 (https://www.youtube.com/watch?v=AepyGm9Me6w)!!!! :smt044 ) καθώς επίσης ότι τα εσωτερικά φίλτρα είναι κάπως περιορισμένων δυνατοτήτων όσο καλά - ποιοτικά και να είναι αυτά. Το πιο φθηνό εξωτερικό ίσως ξεπερνάει τις δυνατότητες του πιο ακριβού εσωτερικού. Όσο ασχολείσαι με το χόμπι θα μαθαίνεις αλλά θα κατανοείς πράγματα που υποστηρίζουν οι άλλοι και εσύ νόμιζες πως είναι υπερβολές... Το φιλτράκι που πήρες είναι πραγματικά πολύ καλό :smt023 για τα χρήματα που έδωσες :smt045 . Απλά κοίτα στο μέλλον όταν ξαναδώσεις χρήματα για φίλτρο, αυτό να είναι εξωτερικό. Θα με θυμηθείς.... ;)
Εννοείται οτι εγώ απο την αρχή ήθελα εξωτερικό(σιγά μην ήθελα να έχω 2 εσωτερικά και κάθε φορά να βάζω χέρι στο ενυδρείο για να καθαρίσω).Το θέμα είναι οτι η βάση δεν έχει ντουλαπάκι και η γυναίκα μου έδωσε να καταλάβω:smt021 οτι ο μόνος τρόπος να μπει ενυδρείο στο σαλόνι είναι να μην υπάρχει τίποτα γύρω απο το ενυδρείο.Anyway στόχος μου εμένα είναι αργότερα όταν αποκτήσω κάποια εμπειρία να κάνω ένα μαμάτο diy ενυδρείο 500+ λιτρα σε ένα δωμάτιο που έχω,με τη βοήθεια κάποιου συμφορουμίτη βεβαίω βεβαίως!
Νέο update.Τα φίλτρα τρέχουν πλέον με σφουγκάρια,βαμβάκι και siporax mini(βγήκε ο άνθρακας).Το νερό με το αντιχλώριο που είχα βάλει απο την αρχή και μέσα σε μια απόχη τροφή.Ξεκίνησε το στρώσιμο.Μες στη βδομάδα έρχονται και τα test απο ebay.Το nitrivec λέω να μη το βάλω καθόλου και να πάω παροδοσιακά. Σήμερα μπήκαν και κάποια φυτά.
1Cryptocorine Wendtii Brown,
2Echinodorus Quadricostatus
3Bacopa Monnieri II
4Siamensis Mini Carymbosa
5Vesicularia Dubyana (Java Moss)
6Rotundifolia Rotala
Τι λετε?
Ωραίος!!! :smt023
Καλή συνέχεια!!! ;)
Ωραίο:smt023:smt023 και οι πετρες ωραιο χρωμα που της βρηκες αν επιτρεπεται;
Είχα πάει κόνιτσα τα χριστούγεννα και τις μάζεψα απο βοιδομάτη.Η βλακεία είναι οτι δε πήρα περισσότερες.Θα ήθελα λίγες ακόμα.Έριξα ακουαφόρτε και δεν άφρισε καμία
¨Ηρθαν τα test σήμερα.ph βρύσης 7,6 με 7,8 PH ενυδρείου 8,2!
Αμμωνία 1,0 ppm.Χτες τέτοια ώρα έριξα nitrivec.Κανονικά δε θα έπρεπε να δείχνει αμμωνία 0?Με ph αν και υψηλό δεν έχω κάποιο πρόβλημα με φυτά και guppie που θα βάλω έτσι?
ΝΟ2 είναι 0.Απο θέμα στρωσίματος νομίζω καλά πάμε.Με αγχώνει λίγο το ph 8,2.Φοβάμαι μήπως είναι πολύ υψηλό για ψάια και φυτά.Τι λέτε?
το νιτριβεκ δεν κανει τιποτα εχει γραφτει χιλιαδες φορες σ αυτο και σ αλλα φορουμ (ισως λεω ισως, βοηθαει λιγο αλλα σε καμια περιπτωση δεν στρωνει το φιλτρο)παρε αμμωνια και στρωσε ετσι θα σου κανει 20-25 μερες.Το ph αναλογα τα ψαρια που σκεφτεσαι να βαλεις το φτιαχνεις.
το νιτριβεκ δεν κανει τιποτα εχει γραφτει χιλιαδες φορες σ αυτο και σ αλλα φορουμ (ισως λεω ισως, βοηθαει λιγο αλλα σε καμια περιπτωση δεν στρωνει το φιλτρο)παρε αμμωνια και στρωσε ετσι θα σου κανει 20-25 μερες.Το ph αναλογα τα ψαρια που σκεφτεσαι να βαλεις το φτιαχνεις.
Προφανώς δε πρόκειται να το ξαναβάλω.Σταθερά και σιγά σιγά με τροφή σε απόχη.Το θέμα είναι οτι το ph νομίζω οτι είναι υπερβολικά υψηλό ακόμα και για guppies που σκέφτομαι.Προφανώς φταίει το χώμα ή οι πέτρες.Το θέμα είναι οτι απο την αρχή έστεινα το ενυδρείο για να δουλεύει με νερό βρύσης και να μην μπλέξω με Α.Ο. και buffers.Ισως με co2 που θα βάλω σε λίγες μέρες μετριάσω λίγο την κατάσταση.
με το co2 σιγουρα θα πεσει, αλλα τι σκληροτητες εχεις; πρεπει να τις μετρησεις κι αυτες παντως το στησιμο σου ειναι πολυ ομορφο,σου ματιασα τις πετρες+-7
με το co2 σιγουρα θα πεσει, αλλα τι σκληροτητες εχεις; πρεπει να τις μετρησεις κι αυτες παντως το στησιμο σου ειναι πολυ ομορφο,σου ματιασα τις πετρες+-7
Τεστ για σκληρότητες τα περιμένω.Ναι ρε φιλε μου τις μάτιασες!Αν και νομίζω οτι είναι το χώμα.Δεν νομίζω να είναι ουδέτερο.
Βαζε νιτριβεκ κανονικα (οτι λενε οι οδηγιες, απλα οπου λεει ψαρι, αντικαθιστας με τροφη σε αποχη) και τροφη στην αποχη.
Βαζε νιτριβεκ κανονικα (οτι λενε οι οδηγιες, απλα οπου λεει ψαρι, αντικαθιστας με τροφη σε αποχη) και τροφη στην αποχη.
Τώρα το είδα.Παίζει να έκανα πατατιά.Στις οδηγίες γράφει κουνίστε καλα το μπουκαλάκι πριν βάλετε.Εγώ δεν το είχα δει αυτό χτες.Θα το συνεχίσω τότε. απλά πόσα ml να βάζω τώρα?Στις οδηγίες γράφει για τη ποσότητα που βάζεις στην αρχή (10 ml ανα 25 λίτρα νερου,έβαλα χτες) και για την ποσότητα όταν κάνεις αλλαγή νερου.Εγω πλέον δεν είμαι σε καμία απ΄τις 2 περιπτώσεις.Σκέφτομαι να βάζω 5 ml ανα 2 μέρες.
Αφου εχεις ρυπους περισσιους, βαζε.
Ρε παιδιά παρατήρησα σήμερα το ξύλο κι έχει βγάλει σε πολλά σημεία κάτι σαν βαμβάκι άσπρο και αλλού κάτι σα μπεζ εξόγκομα,γλίτσα να το πω,δε ξέρω.Τι είναι αυτό?Θα φύγει?
Πιθανότατα να είναι μύκητας του ξύλου και θα φύγει μόνο του.
Καλησπέρα.Ήρθαν και τα τεστάκια για τις σκληρότητες.Οπότε έχουμε PH 8, GH 8, KH 7.Aν καταλαβαίνω καλα,θα ήθελα να μου πείτε κι εσείς,βλέποντας τον πίνακα με co2 δεν έχουν καθόλου διοξείδιο τα φυτά έτσι?Επίσης είναι η 8η μέρα που στρώνω με τροφή και nitrivec και δε μετράω καθόλου ακόμα NO2.Μόνο αμμωνία.Είναι φυσιολογικό?
Μολις τώρα ανακάλυψα και καποια παρα πολυ μικρα σαλιγγαρια.(Ίσα,ίσα που φαίνονται με το μάτι).Μάλλον ηρθαν μαζί με τα φυτά.Να τα αφήσω μεσα ή υπάρχει περίπτωση να μου φάνε τα φυτά?
Ναι φυσιολογικο ειναι.
Οχι σπανια θα πετυχεις ειδος λαθρεπιβατη που θα φανε φυτα, (μονο τα lymnaea stagnalis κι αυτα μονο σε περιοδους που δεν βρισκουν τροφη).
Αν γινουν "πληγη", βαζεις μερικα anentome helena και κρατανε τα μποσικα.
Ναι φυσιολογικο ειναι.
Οχι σπανια θα πετυχεις ειδος λαθρεπιβατη που θα φανε φυτα, (μονο τα lymnaea stagnalis κι αυτα μονο σε περιοδους που δεν βρισκουν τροφη).
Αν γινουν "πληγη", βαζεις μερικα anentome helena και κρατανε τα μποσικα.
Ευχαριστώ πολύ Σπύρο.Για τις τιμές του νερού τι λές?Θα βελτιώσει λίγο την κατάσταση η προσθήκη diy co2 που ετοιμάζω?Να σου πω την αλήθεια με ενδιαφέρει πολύ να φουντώσουν τα φυτά και να αναπτύσονται γρήγορα.
Ειπα φυσιολογικο πανε
Ναι θα βοηθησει το diy, αν ειναι μπολικο (πχ διπλα μπουκαλια)
Ειπα φυσιολογικο πανε
Ναι θα βοηθησει το diy, αν ειναι μπολικο (πχ διπλα μπουκαλια)
Εννοούσα τη γνώμη σου οσον αφορα τη τιμη του ph και τιμες σκληρότητας.Υπάρχει τρόπος να ανεβάσω KH χωρίς να επηρεάσω PH?Κάπου διάβασα για μαγειρική σόδα
Για δωστα, δεν τα θυμαμαι.
Ήρθαν και τα τεστάκια για τις σκληρότητες.Οπότε έχουμε PH 8, GH 8, KH 7.Aν καταλαβαίνω καλα,θα ήθελα να μου πείτε κι εσείς,βλέποντας τον πίνακα με co2 δεν έχουν καθόλου διοξείδιο τα φυτά έτσι?
Nαι, τιποτα. 2ppm
http://www.theaquatools.com/co2-calculations
CO2 table describing the relationship between free gaseous CO2, the carbonate hardness and pH. The green shaded area indicates optimum CO2 level in the planted aquarium.
http://www.tropica.com/media/26055/co2table.gif
Υπάρχει τρόπος να ανεβάσω KH χωρίς να επηρεάσω PH?Κάπου διάβασα για μαγειρική σόδα
Mε σοδα ανεβαινει η KH. Το pH επηρεαζεται απο την ΚΗ. Οχι παντα ομως το ιδιο σε καθε ενυδρειο. Μπορεις να δοκιμασεις. Σιγα σιγα στην αρχη να τσεκαρεις το pH, και παραλληλα, πλουσια παροχη απο το diy co2
Αν και μου φαινεται ψηλο το πεχα, με τετοιες τιμες στις σκληροτητες. Μηπως δεν ειναι καλη η μετρηση?
Οι μετρήσεις πρέπει να είναι σωστές.Έχω κανει αρκετες φορες το test για ph και συνέχεια 8 μου βγάζει.Έχω το api freshwater master kit και ακολουθώ ευλαβικά τις οδηγίες.Ημερομηνία λήξης το 2017.Απλά το χώμα ή οι πέτρες μου έχουν ανεβάσει το ph.Επίσης κάπου διάβασα οτι κατά την διαδικασία στρωσίματος που υπάρχει αμμωνία πάντα τσιμπάει λίγο προς τα πάνω το ph.PH βρύσης έχω 7,6.
Όταν στήσω το diy co2 και δω τότε τελικές τιμές ph και kh,θα κάνω αυτό που μου είπες με τη σόδα αν χρειαστεί.Ευχαριστώ!
14η μέρα σήμερα που στρώνω με τροφή και οι τιμές είναι
Αμμωνία:0,50(τις προηγούμενες μέρες ήταν 1 με 2 αλλά έπεσε)
NO2:5+ (νομίζω πιο μωβ δεν πάει)
NO3:20
PH:8
GH:9
KH:6 με 7
Να υπενθυμίσω οτι δουλεύουν δύο φίλτρα με 3 διχτάκια siporax mini συνολικά,σφουγκάρια και βαμβάκι στα 84 λίτρα.
Είναι στο σωστό δρόμο το στρώσιμο?
Σε πόσο καιρό πιστεύεται θα έχει στρώσει το ενυδρείο?Ευχαριστώ!
Προχωραει.
Ποση τροφη βαζεις? και καθε ποτε?
Ποση συνολικα ποσοτητα υλικου εχεις σε λιτρα ή ml?
Θερμοκρασια νερου?
Αεραντλια?
Προχωραει.
Ποση τροφη βαζεις? και καθε ποτε?
Ποση συνολικα ποσοτητα υλικου εχεις σε λιτρα ή ml?
Θερμοκρασια νερου?
Αεραντλια?
Τροφή βάζω αρκετή.Δε μπορώ να πω ποσα φυλαράκια γιατί είναι σπασμένα.Πάντως βάζω αρκετή.Δύο γεμάτες φορές πιάνοντας αρκετά με τον δείκτη και τον αντίχειρα βάζω στην απόχη.Βάζω κάθε 3 μέρες όταν έχει σχεδόν διαλυθεί η τροφή.Επίσης συμπληρώνω κάθε 2 μέρες 10 ml nitrivec.
Γύρω στα 110 γραμμαρια siporax mini έχω στα 70 καθαρά λίτρα του ενυδρείου μου.Αλλά εχω και σφουγγαρια και βαμβάκι,που κάθονται κι εκεί τα βακτήρια απο οσο ξέρω.
Θερμοκρασία εχω σταδιακά αυξήσει τώρα στους 28 βαθμούς.
Δεν έχω αεραντλία ,αλλά το ένα φίλτρο το έχω ρυθμίσει να βγάζει νερό απο τη χαμηλότερη έξοδο του(κοντά στον πυθμένα) και το άλλο κάνει καλή ανατάραξη στην επιφάνεια
Ειναι μαλλον πολυ η τροφη, για αυτο δεν μηδενιζει.
Κρατα τη ομως εκει, δεν πειραζει, αν δεν μουχλιαζει.
Αφου μετρας νιτρικα σημαινει οτι εχουν αναπτυχθει οι αποικιες ολων των ειδων των βακτηριων, απλα ειναι ακομα μικρες οι αποικιες.
Ουσιαστικα εχει στρωσει το φιλτρο, αλλα για μικροτερες ποσοτητες ρυπων.
Ξεκιναμε με μικρη ποσοτητα τροφης και αυξανουμε σταδιακα ετσι ωστε στο τελος και πριν βαλουμε ψαρια να ταιζουμε σχεδον τη διπλη ποσοτητα τροφης απο αυτη που θα ριχνουμε οταν βαλουμε τα πρωτα λιγα ψαρια.
Αλλαγη νερου δεν κανεις ακομα. Οταν μηδενισουν ΝΗ3 ΝΟ2 θα κανεις μια πολυ μεγαλη (ιδια θερμοκρασια το νερο και με αντιχλωριο) και θα βαλεις τα πρωτα ψαρια αμεσως.
Μετα ελεγχος ΝΗ3 ΝΟ2 και επεμβαση (με αλλαγη και prime) αν κατα τυχη (ατυχια) κατι δεν παει καλα.
Ολα ειναι αντερ κοντρολ, καλα πας.
Θερμοκρασια βαλε 30.
Αναταραξη πολυ καλη στην επιφανεια.
Ευχαριστώ ρε Σπύρο για τις συμβουλές!
Παρόλο που βάζω πολύ τροφή,σήμερα μετά απο 16 μέρες μέτρησα αμμωνία 0!
NO2 ακόμη ψηλά 5+.NO3:20
Απο ότι καταλαβαίνω εχουν δημιουργηθεί οι αποικίες εκείνες που είναι κατάλληλες για να μετατρέπουν αμμωνία σε NO2,ενώ είμαι σε φάση που αναπτύσονται οι αποικίες βακτηρίων που είναι υπεύθυνες για τη μετατροπή NO2 σε NO3.Λογικά τις επόμενες μέρες θα πέφτουν τα NO2 και θα αυξάνονται NO3 με την αμμωνία πάντα στο μηδέν απο εδώ και πέρα.
Ρε παιδιά έχω βάλει co2 και έκανα test για ph.To low range μου δείχνει 7,6 και το high range 7,4.τι ph έχω?
vBulletin® v3.8.8, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions, Inc.