PDA

Επιστροφή στο Forum : Ακόμη αναρωτιέμαι γιατί....


Χριστόφορος Μίχας
27-12-12, 18:00
Δυστυχώς μέσα σε μια εβδομάδα έχασα δυο χρυσόψαρα χωρίς να καταλαβαίνω το γιατί. Το ενυδρείο μου είναι στημένο απο τις αρχές του 2009, τα ψάρια που είχα ήταν πάντα 4 στα 240 λίτρα, και μάλιστα τα δυο απο αυτα ήταν και αναπαραγωγές δικές μου.

Το ένα ψάρι αναπαραγωγής (είχε γίνει δυο χρόνων), δεν είχε δείξει κανένα σημάδι, ουτε εξωτερικό, αλλα και ουτε στη συπεριφορά του. Κολυμπουσε κανονικά, και έτρωγε με όρεξη. Ξαφνικά ένα βράδυ παρουσίασε μια νευρικότητα και΄αρχισε να κολυμπά γρήγορα και σπαστικά. Σταματουσε και ξανάρχιζε. Κάποια στιγμή ηρέμησε. Το πρωί έφαγε πάλι σαν να μην συμβαίνει τίποτε, κολυμπησε για λίγη ώρα όπως πάντα, και ξαφνικά άρχισε πάλι το νευρικό κολύμπι. Μετα απο λίγη ώρα έπεσε κάτω απο ένα ξύλο, ασθμαίνοντας και τινάζοντας το σώμα του. Σε λίγα λεπτά.....πάει !! έτσι ακαριαία. Το νερό έχει μετρηθεί για όλα και δεν είχε τίποτε. Αλλαγές γίνονταν κάθε 7 μέρες, και δεν υπήρχε η παραμικρή ένδειξη, ούτε είχε αλλάξει κάτι στις συνθήκες και στη διακόσμηση ή στον αριθμό των ψαριών.

Απο αλλου το περιμέναμε και απο αλλου μας ήρθε. Θέλω να πω ότι είχα και άλλο ψάρι ετοιμοθάνατο απο μέρες όμως πριν χάσω τον μικρό. Το ένα απο τα αρχικά μου ψάρια, (το είχα απο το 2008) καθόταν στον πάτο του ενυδρείου και κολυμπούσε ελάχιστα πια. Ουτε αυτος είχε σημάδια ή κάτι άλλο που να βλέπω με το μάτι μου. Απλά ήταν ακίνητος με κατεβασμένο το ραχιαίο πτερύγιο τις τελευταίες μέρες, ενώ πολυ καιρό πιο πρίν, στεκόταν για ώρες όρθιος όπως ένας άνθρωπος, (με το κεφάλι πάνω και την ουρά να κρέμεται) και κοιμόταν έτσι, πολλες ώρες της ημέρας. Αυτον τον βλέπαμε τελευταία ότι δεν είναι καλά, αλλα δεν ξέραμε τί να κάνουμε πέρα απο το να βάλουμε αλάτι και να διακόψουμε το τάισμα για δυο μέρες. Εντωμεταξύ ενώ περιμέναμε αυτον, χάσαμε το άλλο ψάρι τελείως ξαφνικά όπως περιέγραψα.... Αυτο που έδειχνε άρρωστο, πέθανε, επίσης , αλλα μέχρι να γινει αυτο, η κατάσταση του σταδιακά γινόταν όλο και χειρότερη μέχρι που είχε πέσει πια πάνω στα χαλικια και μόνο ανέπνεε. Δυστυχώς σε αυτην κατάσταση διατηρηθήκε για δυο μέρες.

Ακόμη αναρωτιέμαι πώς έγινε αυτο και απο τί τα έχασα τα ψάρια αυτά με τόσο διαφορετικό θάνατο σχεδόν ταυτόχρονα. Το ένα αιφνιδίως, το άλλο αργά και βασανιστικά. Τώρα μου έμειναν δυο που "φαίνονται" καλά. Αλλα όμως....?

leda
28-12-12, 11:38
αυτα τα δυο ψαρακια ηταν δικης σου αναπαραγωγης?
οι γονεις υπαρχουν?
ισως κατι γονιδιακο..ποιος ξερει...

tsag
28-12-12, 17:11
συμπληρωσε την φορμα για να μπορεσουμε να εχουμε ολοκληρωμενη αποψη

Χριστόφορος Μίχας
28-12-12, 23:17
Τα δυο ψαράκια που έχασα ήταν ένα αναπαραγωγής (αυτο που πέθανε ακαριαία) και ο πατέρας του, (που τον έχασα αργά δυστυχώς και βασανιστικά) Ο πατέρας ήταν στο ενυδρειο μου αυτο, απο τις αρχές του 2009. Βεβαια τον είχα και μήνες πιο πριν και είχε αλλάξει ενυδρεία. Δηλ απο το 60λιτρο πήγε σε 120 λιτρα, και μετα στην τελευταία κατοικία σε 240 λιτρα. Δεχομαι δηλ ότι το ψάρι ήταν ήδη 5 χρόνων, ότι είχε ταλαιπωρηθεί απο άστρωτα ενυδρεία, και ίσως είχε έρθει η ώρα του.
Το άλλο όμως, ήταν φαινόταν υγιέστατο μέχρι να αρχίσει το σπαστικο κολυμπι. Το να έχει κάτι γονιδιακό, φαίνεται λογική εξήγηση, γιατί το μόνο του ελάτωμα ήταν ότι δεν είχε μεγαλώσει πολύ στα δυο χρόνια ζωής του. Σε τόσα λίτρα θα έπρεπε να έχει γίνει τεράστιο, αλλά δεν ήταν. Και πάλι όμως τόσο ξαφνικός θάνατος δεν εξηγείται απο γονιδιακό ελάτωμα. Μονο άν ο μεγάλος που ήταν ήδη άρρωστος, μετέδωσε κάτι και ο μικρός δεν μπόρεσε να το παλέψει καθόλου. Τι να πώ?

Τη φόρμα θα τη συμπλήρωνα, αλλα επειδή το ενυδρείο είναι χρόνια στημένο, και γνωρίζω πλεον για τη φροντίδα τους, δεν το θεώρησα κρίσιμο. Αναφέρω όμως εδω κάποια χρησιμα στοιχεία.

Λιτρα 240 με 4 (μέχρι τους δυο θανάτους) ψάρια. Λειτουργεί απο τον Ιανουάριο του 2009 και πάντα ο αριθμός των ψαριών ήταν 4 (πριν τα δυο απο τις αναπαραγωγές είχα άλλα δυο που τα έχασα πριν 3 χρόνια. Συντομα απέκτησα άλλα δυο ψαράκια που γεννηθηκαν απο το ζευγάρι που μου είχε μείνει)
Μετρήσεις αμμωνίας νιτρωδών, 0 νιτρικά κάτω απο 10. Αλλαγές νερου 30%κάθε 7 μέρες, τα ταίζω με νιφάδες μουλιασμένες κυρίως αλλά και με βρασμένο μαρούλι και καρότο δυο φορες την εβδομάδα.

Δεν βάζω λιπάσματα για φυτα, ούτε έχω διοξείδιο του άνθρακα. Το ph και οι σκληρότητες είναι κανονικες. Αλλαγές στη διακόσμηση δεν έχουν γίνει τον τελευταίο χρόνο. Μόνο κάποιους κρυπτοκορίνους είχα φυτέψει δυο μήνες πριν που τους πήρα απο το μικρό μου ενυδρείο που έχει πια μόνο γαρίδες.

delta66
29-12-12, 07:56
Τι διακυμανσεις ειχε η θερμοκρασια μεσα στο 24ωρο?
Το νερο της αλλαγης ειχε ιδια θερμοκρασια?
Εκανες καμια "ανασκαφη" στο βυθο? Βγαζει τιποτα φυσαλιδες που μυριζουν κι αυγουλιλα?
Βαλατε τιποτα χερια με σαπουνια? Ψεκασατε κανενα εντομοκτονο?

Χριστόφορος Μίχας
29-12-12, 20:36
Tίποτε απο αυτά μωρέ Σπυρο. Σωστές οι ερωτήσεις σου αλλα δεν είχα ουτε διαφορες θερμοκρασίας, ουτε έκανα σκάλισμα βυθου, ουτε βέβαια είχα ψεκάσει τίποτε εκεί κοντά. Οταν βάζω χέρια μέσα ΄για να καθαρίσω τα τζάμια, χρησιμοποιώ σφουγγάρι που το έχω μόνο για το ενυδρείο και το ξεπλένω με το νερό του ενυδρείου και τίποτε άλλο.
Μυστήριο άλυτο αυτο....

tsag
29-12-12, 22:39
για πες για την διατροφη του . καθε ποτε και τι ?

Χριστόφορος Μίχας
29-12-12, 22:53
Η διατροφή δεν ήταν και ό,τι καλλίτερο υπήρχε. Δηλ, τάιζα μια φορα την ημέρα, με νιφάδες σπασμένες καλής ποιότητας και μάρκας. (για 4 ψάρια λιγοτερο απο μισό κουταλάκι του γλυκου). Μια φορα την εβδομάδα έδινα πέρλες συνήθως σπασμένες αλλα λίγες δηλ 10-15 πέρλες για τα 4 ψάρια. Δυο φορές την εβδομάδα πάντα έδινα βρασμένο μαρούλι και που και που ένα μικρο κομματάκι καρότου πάλι βρασμένο. Δεν υπήρχε τρομερή ποικιλλία στην διατροφή τους το αναγνωρίζω.

tsag
29-12-12, 23:05
δεν βλεπω καποιο θεμα με τις τροφες , εκτος και αν ειχαν ληξει ή αν ειχαν μολυνθει...

Χριστόφορος Μίχας
29-12-12, 23:48
οχι δεν είχαν λήξει. Παίρνω συνήθως μικρες συσκευασίες γιαυτο το λόγο. Κάτι άλλο είναι που δεν μπορώ να βρω. Τα δυο ψάρια που έχουν μεινει φαίνονται προς το παρον εντάξει. Αρα ουτε μικρόβιο? Με προβληματίζει ο θάνατος του μικρου περισσότερο που ήταν ξαφνικος και όχι του μεγάλου.

tsag
30-12-12, 00:01
δεν λεει κατι η ηλικια. οι ανθρωποι δεν πεθαινουμε ολοι στα 90. καποιοι πεθαινουν στα 50 , αλλοι στα 60 κλπ

in the pond
30-12-12, 08:31
Καλημέρα. Αεραντλία υπάρχει?

Χριστόφορος Μίχας
30-12-12, 08:55
Οχι δεν είχα ποτέ. Αλλα δεν την είχα θεωρήσει και απαραίτητη. Με δυο φίλτρα εξωτερικά eheim στις δυο γωνίες του ενυδρείου η οξυγόνωση θα πρέπει να είναι καλή. Δεν έχει τρομερή αναταραξη η επιφάνεια, αλλα δημιουργείται ένα σχετικό ρέυμα. Αυτο που με προβληματίζει είναι οτι τόσα χρόνια δεν είχα κάνει ποτέ αλλαγή στο υπόστρωμα. Ο βυθός είναι ο ίδιος απο το 2009. Σιφονάρω πάντα τα χαλίκια με το λάστιχο όταν τραβάω νερό, αλλα δεν ξέρω άν έχει να κάνει. Το πολύ να είχα πολλά οργανικά.... αλλα δεν εχω φυσαλίδες που βγαίνουν απο το υπόστρωμα. Αυτο τώρα έχει καλυφθεί σε ένα μεγάλο μέρος του απο βαλισνέριες κοντές, που αναπτύσονται οριζόντια σαν χαλί και τις έχω αφήσει αφου είναι σχεδον το μόνο πια πράσινο στοιχείο μέσα στο ενυδρείο.