PDA

Επιστροφή στο Forum : Εγκυος ξιφοφόρος


Cristos
24-11-04, 12:07
Καλημέρα. Αγόρασα μία θηλυκιά ξιφοφόρο η οποία είναι έτοιμη να γεννήσει. Την έχω βάλει σε γεννήστρα που επιπλέει. Προς το παρών δεν φαίνεται να ενοχλείται αφού κάθεται ήρεμη και χωρίς να κάνει απότομες κινήσεις. Από το μαγαζί που την πήρα μου είπε ότι κατά πάσα πιθανότητα θα γεννήσει σε 2 μέρες περίπου. Ποια τροφή προτείνετε να χρησιμοποιήσω για τα μικρά? Τα μικρά όταν γεννηθούν θα τα αφήσω στην γεννήστρα όπου και θα μεγαλώσουν εκεί και αναλόγως την πορεία τους θα δω και τι θα κάνω. Μέσα σε πόση ώρα από την στιγμή που θα γεννάει θα βγάλει τα μικρά?

Υ.Γ. Προσπαθώ να κάνω εισαγωγή φωτογραφίας αλλά δεν την παίρνει.


Ευχαριστώ

BILAS
24-11-04, 16:56
Την έχω βάλει σε γεννήστρα που επιπλέει. Προς το παρών δεν φαίνεται να ενοχλείται αφού κάθεται ήρεμη και χωρίς να κάνει απότομες κινήσεις. Από το μαγαζί που την πήρα μου είπε ότι κατά πάσα πιθανότητα θα γεννήσει σε 2 μέρες περίπου. Ποια τροφή προτείνετε να χρησιμοποιήσω για τα μικρά? Τα μικρά όταν γεννηθούν θα τα αφήσω στην γεννήστρα όπου και θα μεγαλώσουν εκεί και αναλόγως την πορεία τους θα δω και τι θα κάνω. Μέσα σε πόση ώρα από την στιγμή που θα γεννάει θα βγάλει τα μικρά?

Μην το δενεις και κομπο για τις 2 μερες .
Για τροφη οταν ειχα εγω παλια τους εριχνα μια τροφη τις SERA που ειναι σε σκονη αλλα μετα(στις επομενες γεννες) δεν λεγαν οχι στην ιδια που τρωγαν οι γονεις αλλα πολυ καλα τριμενη.
Μπορει να γενναει και ολο το βραδυ(λεμε τωρα) αναλογα την ηλικια τις και την ποσοτητα που θα γεννησει(απο 10-40 μωρα).

Cristos
25-11-04, 13:26
Καλημέρα. Παρατηρώ ότι κάθεται ακίνητη και γενικά είναι πολύ ήρεμη. Χθες πήγα να την ταϊσω και διαπίστωσα ότι δεν ήταν πολύ πρόθυμη για να φάει.Είναι φυσιολογικό αυτό.? Ένα άλλο πρόβλημα είναι το πόσο καιρό να την κρατήσω στην γεννήστρα. Μόνο όταν την πλησιάζουν οι άλλοι ξιφοφόροι τότε πηγαίνει κοντά τους και ζωηρεύει ( λιγάκι ). Τι προτείνετε να κάνω? Πόσσες μέρες μπορώ να την αφήσω μέσα στην γεννήστρα?


Ευχαριστώ

Apostolis
26-11-04, 14:11
Η ιδέα της γεννήστρας ίσως να μήν είναι και η καλύτερη μιάς και η θυληκιά α) στρεσσάρεται β) χαλαρώνουν λόγω ακινησίας οι μύες της. Το αποτέλεσμα είναι αρκετές φορές η πρόωρη γέννα με τα περισσότερα μικρά νεκρά... (την πάτησα πρόσφατα με 1 Molly μου!)
Ίσως η καλύτερη λύση να είναι ενα ξεχωριστό-μικρό ενυδρειάκι με αρκετο Ceratophyllum και έξω η μαμά με το που γεννήσει!!! Αλλα αν το 60αρι σου είναι αρκετά πυκνοφυτεμένο με φυτά όπως το Ceratophyllum, τα πιο "αλανάκια" θα επιζήσουν... :wink: άσε την φύση να αποφασίσει...

Για τροφή στα πιτσιρίκια μου δίνω πολύ καλά τριμμένα φιλλαράκια (σκόνη!) και κατεψυγμένη Artemia Salina (την βρίσκεις στα περισσότερα μαγαζιά με ενυδρεία...

Καλή τύχη :) :) :)

Apostolis
26-11-04, 14:16
Α!
Αν και τα Xiphophorus αισθάνονται καλύτερα σε ομάδα, εν τούτοις θα πρότινα να βάλεις άλλη μία θυληκιά καθότι λόγω έντονης σεξουαλικής συμπεριφοράς το θυληκό κουράζεται και στρεσσάρεται...

Αυτά! :)

Cristos
26-11-04, 15:42
Επειδή δεν έχω άλλο ενυδρείο μπορώ να την βάλω σε ένα κουβά ( βάζοντας μέσα θερμοστάτη και μία αεραντλία ) ?. Θα χρησιμοποιήσω μία λάμπα φθορισμού μέχρι να γεννήσει. Πειράζει που δεν θα μπορεί να βλέπει τίποτα μέσα από τον κουβά? Αυτό θα την ηρεμήσει ή θα την στρεσάρει? Δεν θα βάλω ούτε χαλίκι αλλά ούτε και φυτά γιατί δεν θέλω να τα βγάλω από το κυρίως ενυδρείο.Τι μου προτείνετε να κάνω? Εάν την βάλω μέσα στον κουβά να βάλω και την άλλη θηλυκιά ή τον αρσενικό μαζί της ή κάποιο άλλο ψάρι?

Ευχαριστώ

Vlachos Stamatis
26-11-04, 15:44
Έχω ένα ενυδρείο φυτεμένο 80 λίτρων και εκτός από 15 τέτρα νέον είχα βάλει ένα ζευγάρι από ξιφοφόρους. Τώρα έχω αποκτήσει με τις γέννες καμιά 10 από αυτούς.
Μια θηλυκιά γέννησε πάλι πρόσφατα αρκετά μικρά. Φυσικά ούτε λόγος για γεννήστρες και τα μικρά κολυμπάνε ελεύθερα ανάμεσα στα υπόλοιπα ψαράκια.
Δεν βλέπω να τα πειράζουν τα υπόλοιπα. Τρώνε από την κλασική τροφή που ρίχνω, τίποτα ιδιαίτερο.
Σε λίγο αν κάνουν και αυτά πως μεγαλώνουν θα έχω πληθυσμιακό πρόβλημα!
Οπότε βλέπω να τα χαρίζω.

Cristos
29-11-04, 11:15
Καλημέρα τελικά άφησα την ξιφοφόρο μου ελεύθερη στο κοινωνικό ενυδρείο αλλά διαπιστώνω ότι ο αρσενικός θέλει να ζευγαρώσει με την έγκυο. Συνέχεια της κολλάει. Την άλλη θηλυκιά δεν της κολλάει τόσο όσο κολάει με την έγκυο. Πότε θα καταλάβω ότι θα είναι η μέρα της να γεννήσει? Γενικά τώρα κολυμπάει αργά και δεν έχει πολύ όρεξη.

lasal
29-11-04, 14:48
αλλά διαπιστώνω ότι ο αρσενικός θέλει να ζευγαρώσει με την έγκυο. Συνέχεια της κολλάει.
Ο αρσενικός μπορεί να μην θέλει να ζευγαρώσει αλλα να θέλει να φάει οτι γεννιέται.

Cristos
30-11-04, 15:23
Καλημέρα και πάλι. Χθες περίμενα να γεννήσει αφού έβλεπα ότι κάτι πήγε να βγάλει. Διαπίστωσα ότι 2 κομματάκια που βγήκανε από πίσω της ( κάνοντας μια απότομη κίνηση ) ήταν μικρά ψαράκια αλλά γεννηθήκανε νεκρά. Αυτό έγινε από το απογευματάκι. Μέχρι τις 12 το βράδυ που την παρακολουθούσα δεν έχει κάνει άλλα. Δεν έχει γεννήσει άλλα. Έβγαλε μόνο αυτά που ήταν νεκρά. Πότε θα γεννήσει τα υπόλοιπα?Η γέννα πόσο κρατάει?Το ότι γεννήθηκαν νεκρά τι σημαίνει?Έίναι φυσιολογικό ή σημαίνει ότι λόγω των συνθηκών ψόφησαν?

Cristos
01-12-04, 12:07
Καλημέρα. Ακόμα να γεννήσει η ξιφόφορος μου. Παρατηρώ ότι κάθεται ακίνητη και επειδή την ενοχλούσε ο αρσενικός ξιφοφόρος την έβαλα στην γεννήστρα. Παρατηρώ ότι και εκεί μέσα κάθεται ακίνητη. Είναι φυσιολογικό αυτό? Τι μπορώ να κάνω για αισθανθεί καλύτερα? Απ' ότι είδα δύο - τρία κομματάκια ήταν ( μάλλον ) νεκρά ψαράκια.Δεν ήτανε ευδιάκριτα αλλά έτσι έμοιαζε. Τι μπορώ να κάνω?

Cristos
02-02-05, 10:34
Καλημέρα. Έχω μία θηλυκιά ξιφοφόρο όπου την έχω κοντά στον 1,5 μήνα με φουσκωμένη κοιλιά. Ναι ναι είναι αυτή που αναφέρω πιο πάνω. Από το μαγαζί που την είχα πάρει ήταν έγκυος. Στις αρχές την είχα μέσα στην γεννήστρα γιατί νόμιζα ότι από ώρα σε ώρα θα γεννούσε. Στις 15 μέρες από τότε που την είχα πάρει έβγαλε 2 νεκρά μικρά και τίποτε άλλο. Συνεχίζει ακόμη και τώρα να είναι φουσκωμένη όπως ήταν και στην αρχή!!! Τις τελευταίες μέρες πάει και κάθεται ανάμεσα στα φυτά, μένει ακίνητη και μαζεύει τα πτερύγια της. Την είχα για λίγο στην γεννήστρα μόνο στην αρχή και μετά την είχα αφήσει ελεύθερη στο ενυδρείο. Είναι δυνατόν ακόμη να είναι έγκυος και να μην έχει γεννήσει, ακόμη και μετά από 1,5 – 2 μήνες???

a$wto$
02-02-05, 21:13
είναι φουσκωμένη όπως ήταν και στην αρχή!!! Τις τελευταίες μέρες πάει και κάθεται ανάμεσα στα φυτά, μένει ακίνητη και μαζεύει τα πτερύγια της. Την είχα για λίγο στην γεννήστρα μόνο στην αρχή και μετά την είχα αφήσει ελεύθερη στο ενυδρείο. Είναι δυνατόν ακόμη να είναι έγκυος???Θεωρητικα κατι τετοιο ειναι αναμενομενο γιατι η αναπαραγωγη των ζωοτοκων εχει τρια χαρακτηριστικα γνωρισματα:
-γεννιουνται κατ'ευθειαν ψαρια(και οχι αυγα)
-ο πληρης κυκλος διαρκει λιγο(24-34ημερες περιπου)και ολη σχεδον την διαρκεια του ετους
-η γονιμοποιηση διαρκει μεχρι και 6μηνες(δηλαδη απουσια αρσενικου ατομου μπορουν να συνεχιζονται οι γεννες)


Οταν ενα τετοιο ψαρι ειναι ετοιμογενο μπορει να απομονωνεται,να καθεται κοντα στον βυθο,να κρυβεται σε σπηλιες-φυτα,να ειναι νευρικο ή νωχελικο,καμια φορα ανορεξικο κ.α.