PDA

Επιστροφή στο Forum : Δειλά δειλά και με πολλές απορίες ακόμη...


Skydiver
15-12-12, 23:20
Ξεκίνησα λοιπόν το νέο μου 180άρι (http://www.juwel-aquarium.de/en/Products/Aquariums/Rio-Line/Rio-180-black.html#!juwel-000000000000004300). Η αλήθεια είναι ότι δεν το ξεκίνησα με μεγάλη χαρά γιατί άλλαξα γνώμη λόγο επικείμενης μετακόμισης και δεν ήθελα να το στήσω. Δεν κατάφερα όμως να το πουλήσω και έτσι το ξεκίνησα από χθες. Τι έκανα τώρα:


Το καθάρισα καλά με ένα πανάκι που το βούταγα σε αραιωμένη χλωρίνη.
Του έβαλα ένα εσωτερικό φίλτρο με κενό κάδο, ρίζες και πέτρες.
Του έριξα 9 λίτρα χλωρίνη (klinex πράσινη) και έβαλα μπροστά το φίλτρο. Το άφησα να δουλέψει 30-40 λεπτά και το άδειασα.
Το γέμισα ξανά και το άφησα με ανοιχτό το φίλτρο για 30 ακόμη λεπτά.
Το άδειασα (από νερό και υλικά) και το ξέπλυνα με ένα σφουγγάρι βουτώντας το σε λεκάνη με σκέτο νερό.
Το γέμισα ξανά και το άδειασα στο καπάκι, εντελώς όμως αυτή τη φορά. Αφού του ρούφηξα όσο περισσότερο μπορούσα το νερό, του έβαλα από την μια πλευρά έναν τάκο ώστε να μαζευτεί το νερό στην άλλη πλευρά για να μπορέσω να το αδειάσω εντελώς. Δεν έμεινε σχεδόν τίποτα. Μια μικρή υγρασία μόνο που δεν μαζευόταν ούτε με το vetex.
Έκανα μύξη τριών χαλικιών [Flourite Black (http://www.seachem.com/Products/product_pages/FlouriteBlack.html) (7 Κιλά) + Dennerle crystal quarz gravel Diamond black (http://fish.aquaristic.net/en/Decoration-Aquarium-plants/Aquarium-Gravel/Gravel/Dennerle-crystal-quarz-gravel-Diamond-black-10-kg-10-kg.html) (10 Κιλά) + Φυσικό χαλίκι μαύρο (10 Κιλά) ] και το ξέπλυνα καλά (3 φορές). Το μείγμα δεν το απολύμανα με χλωρίνη γιατί φοβόμουν μην γίνει κατακράτηση χλωρίνης λόγο Flourite και Dennerle (ως παθητικών υποστρωμάτων).
Έβαλα το χαλίκι μέσα και το έστρωσα με έναν χάρακα. Μου βγήκε από 4εκ – 6εκ ύψος. Το έστρωσα έτσι ώστε να έχει μεγαλύτερο ύψος πίσω για να δείχνει μεγαλύτερο βάθος, όπως διάβασα :smt075 .
Έβαλα πρόχειρα ρίζες και πέτρες (τις πέτρες πάνω στις ρίζες) και τοποθέτησα δυο αερόπετρες και θερμαντήρα (http://www.juwel-aquarium.de/en/Products/More/Accessories/Heater/Heater-300-Watt-300-Watt.html?force_sid=q7lffe4fe3jhh45fppubfvq2l2) (300W).
Έβαλα στο εσωτερικό φίλτρο (http://www.petsupermarket.gr/3082/%CF%80%CF%81%CE%BF%CF%8A%CF%8C%CE%BD%CF%84%CE%B1/elite-jet-flo-150-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CE%B5%CE%BD%CF%85%CE%B4%CF%81%CE%B5%CE%AF%CE%B1-%CE%AD%CF%89%CF%82-150lt.html) τα υλικά του (σφουγγάρι άνθρακα και κόκκους άνθρακα) και το τοποθέτησα και αυτό.
Έπλυνα το εξωτερικό φίλτρο (http://www.jbl.de/en/aquatics-freshwater-products/detail/4345/jbl-cristalprofi-e900) και τα υλικά του. Τα υλικά του τα άλλαξα ως εξής (Ξεκινάω από πάνω προς τα κάτω):

Στον έναν κάδο είχε τα σφουγγάρια τα οποία απλά τα έπλυνα.
Στους δύο επόμενους είχε MicroMec (http://www.jbl.de/en/aquatics-freshwater-products/detail/2418/jbl-micromec) το οποίο επειδή ήταν λίγο, έριξα τον έναν μέσα στον άλλο μέχρι να γεμίσει και τον άλλο τον γέμισα με δικό μου (MicroMec).
Στον τέταρτο και τελευταίο είχε Cermec (http://www.jbl.de/en/aquatics-freshwater-products/detail/2419/jbl-cermec) το οποίο και έβγαλα. Εκεί αφού έστρωσα ένα τούλι, έβαλα ενεργό άνθρακα (http://www.eheim.com/en_GB/products/filter-media/adsoptive/karbon_2L) (1 λίτρο) μέσα σε διχτάκι. Θα τον αντικαταστήσω με Matrix (http://www.seachem.com/Products/product_pages/Matrix.html) (1 λίτρο) που έχω πάρει για το σκοπό αυτό.


Τέλος τοποθέτησα το θερμόμετρο (http://www.juwel-aquarium.de/en/Products/More/Accessories/Digital-Thermometer/Digital-Thermometer.html?force_sid=pm4b00kb5e9vigni64gv1cu tm2), έριξα 30ml – 40ml Prime (http://www.seachem.com/Products/product_pages/Prime.html) (δεν είχα άλλο – έχω πάρει όμως τώρα) και τα έβαλα όλα εμπρός [ Εσωτερικό & εξωτερικό φίλτρο, θερμαντήρα και αεραντλία (στο φουλ) ] .


Όλα αυτά τελείωσαν χθες στις 22:00. Θέλω να σας ρωτήσω τώρα:


Πρώτα απ’ όλα έχω κάνει κάτι λάθος; :confused:
Μέχρι πότε να το αφήσω να δουλέψει έτσι;
Πότε να ξεκινήσω να ρίχνω αμμωνία;
Όταν θα ρίξω αμμωνία, πρέπει να βγάλω τον άνθρακα; Αν όχι πότε πρέπει να τον βγάλω; Ρωτάω γιατί θέλω να στρωθεί και το Matrix που θα αντικαταστήσει τον άνθρακα. Πάνω σε αυτό έχω απορία και για την θέση του. Μετέπειτα είδα σε σχέδιο (http://www.eheim.com/en_GB/products/filter-media/adsoptive/karbon_2L) (δείτε την τρίτη φωτογραφία από τα βελάκια) της Eheim πως ο ενεργός άνθρακας πάει πάνω πάνω (πριν τα σφουγγάρια) αλλά βαριόμουν να ανοίξω πάλι το φίλτρο να το αλλάξω. Θα έχω πρόβλημα με αυτό; Επίσης θέλω να ρωτήσω αν το Matrix (http://www.seachem.com/Products/product_pages/Matrix.html) είναι καλύτερο απο το Cermex (http://www.jbl.de/en/aquatics-freshwater-products/detail/2419/jbl-cermec) (νομίζω πως αυτό είναι μόνο για μηχανικό φιλτράρισμα).
Έχω πάρει υγρή αμμωνία (1 λίτρο) από το φαρμακείο η οποία γράφει 23%. Είναι κατάλληλη αυτή; Την ζήτησα να μην έχει αρώματα και χρώματα και μου είπαν πως είναι καθαρή. Την κούνησα όπως διάβασα :smt075 εδώ μέσα και όντως δεν άφρισε. Πόση να ρίξω (θέλω να στρώσω με την μέθοδο της μεγάλης δοσολογίας μιας και δεν έχω βάλει ακόμη τα φυτά μου μέσα) και πότε να ξεκινήσω ;
Πριν ξεκινήσω να ρίχνω αμμωνία να κάνω μια ακόμη αλλαγή 100% ;
Όταν ρίξω αμμωνία, μετά από πόσο καιρό να ξεκινήσω να μετράω νιτρώδη;
Τι θερμοκρασία να ανεβάσω;
Τα φώτα δεν τα έχω ανάψει ακόμη. Έχω δύο άλλα ενυδρεία ακόμη (60λιτ και 30λιτ) για να διατηρώ τα φυτά μου και δεν έχω άλλο χρονοδιακόπτη. Ο φωτισμός μου είναι 4 λάμπες (2Χ54W & 2X39W) που ανάβουν ξεχωριστά (θέλω δύο χρονοδιακόπτες δηλαδή). Πρέπει να ανάψω τα φώτα μέχρι να ολοκληρωθεί το στρώσιμο;


Ζητώ συγνώμη για τα πολλαπλά ερωτήματά μου. Το έκανα για να μην ανοίγω πολλά θέματα και μπερδεύω και εσάς αλλά και εμένα μιας και αφορούν πάνω κάτω το ίδιο θέμα οι απορίες μου. Για το στρώσιμο δεν ρωτάω κάτι άλλο μιας και έχω βρει τα ανάλογα υπομνήματα.

Σας ευχαριστώ όλους προκαταβολικά!!! :D


ΥΓ. Μου εύχομαι να το χαρώ μέχρι να το ξεστήσω και να μην πάνε χαράμι οι κόποι και τα χρήματά μου…. :roll:

delta66
16-12-12, 01:16
Μπραβο, τετοια σχολαστικη προετοιμασια (σχεδιαστικα και εκτελεστικα) για το στησιμο ενος ενυδρειου, δεν εχω ξαναδει.

(...μαλλον πρεπει να σταματησουμε να γραφουμε στο φορουμ, περι "ιδανικων" και "τελειοποιησης" στο χομπι.
Οσο διαβαζα, σε φανταζομουν να κανεις αυτα που περιγραφεις και αισθανθηκα σαν να βλεπω στο DVD καποιο ψυχολογικο θριλερ.....). :D

Skydiver
16-12-12, 01:25
Μπραβο, τετοια σχολαστικη προετοιμασια (σχεδιαστικα και εκτελεστικα) για το στησιμο ενος ενυδρειου, δεν εχω ξαναδει.

(...μαλλον πρεπει να σταματησουμε να γραφουμε στο φορουμ, περι "ιδανικων" και "τελειοποιησης" στο χομπι.
Οσο διαβαζα, σε φανταζομουν να κανεις αυτα που περιγραφεις και αισθανθηκα σαν να βλεπω στο DVD καποιο ψυχολογικο θριλερ.....). :D

Τι; Έκανα χοντράδα; :smt104

kingrim
16-12-12, 08:06
οχι μια χαρα τα εκανες χρωρινη βαζουμε 1/10 και ξεπλενουμε πολυ καλα οπως και εκανες

οσο για την αμμμωνια θα σου ελεγανα βαλεις μια αγγελια για μπολι
μπολι ειναι η ''βρωμια'' απο ενα στρωμενο φιλτρο τα βακτηριδια που υπαρχουν εκει ειναι 3
Τα πρωτα σπανε την αμμωνια που ειναι τοξικη και δημιουργουν
Νο2 το οποιο ειναι πιο τοξικο απο την αμμωνια
Τα Τριτα σπανε τα Νο2 και δημιουργουν Νο3 τα οποια δεν ειναι βλαβερα για τα ψαρια μας σε μικρη ποσοτητα και φευγουν απο το συστημα με τις αλλαγες νερου

εαν παρεις μπολι θα παρεις και λιγα απο αυτα βακτηριδια τα οποια εφοσον υπαρχει ''τροφή'' Αμμωνια Νο2 θα διπλασιαζοντε καθε 24ωρες

Κλεόβουλος
16-12-12, 10:43
Μια χαρά το πας :)
Τον άνθρακα μετά απο 2-3 μέρες βγάλτον.
Το cermec είναι για μηχανικό φιλτράρισμα.
Το Matrix θεωρείται απο τα καλύτερα για βιολογικό.
Βάλε μπόλι απο υγιές ενυδρείο (με αμμωνία δεν έχω ασχοληθεί ποτέ).
Ανέβασε την θερμοκρασία στο όριο για να επιταχύνεις τη διαδικασία.
Μη κάνεις αλλαγή νερού τώρα.
Τα φώτα άναψε τα όταν θα βάλεις τα φυτά.

Με το καλό!

stelios816
16-12-12, 10:45
χαρα στην ορεξη σου ρε βασιλη :):) γιατι δεν βαζεις λιγο μπολι να τελειωνεις ?θες να δεις και τον αλλο δρομο να υποθεσω? αν χρειαστεις πεστο. καλη αρχη στο νεο σου εγχειρημα φιλε:smt041

Skydiver
16-12-12, 11:06
Καλημέρα! :)
Σας ευχαριστώ για τις απαντήσεις σας! :smt023 :D



Για το μπόλι το είχα σκεφτεί απλά πως μπορώ να είμαι σίγουρος ότι είναι από υγειές ενυδρείο :smt108 ; Έκανα τόσο κόπο και να βάλω μπόλι :smt012 ; Δεν ξέρω :smt102 . Με βασανίζει αρκετά αυτό το ερώτημα πολύ πριν ξεκινήσω καν να το στήνω :roll: . Θα δω :smt017 . Δεν υπονοώ ότι θα μου δώσει κάποιος μπόλι ενώ γνωρίζει πως το ενυδρείο του δεν είναι υγειές. Ίσως να έχει κάτι :smt074 το οποίο δεν έχει βρει τις κατάλληλες συνθήκες να εξελιχθεί. Σε εμένα που θα υπάρχει το στρες μεταφοράς υπάρχει πιθανότητα να βρει έδαφος να αναπτυχθεί και να προσβάλει τα νεοεισερχόμενα ψάρια :smt078 .
Τον ενεργό άνθρακα όταν τον βγάλω να τον πετάξω; Η εταιρία γράφει +-4 πως είναι για 4 εβδομάδες. Θα μπορέσω να τον χρησιμοποιήσω ξανά στο μέλλον ή τώρα που θα τον δουλέψω έστω για 3-4 ημέρες θα χάσει τις ιδιότητές του :smt073 ;
Είτε χρησιμοποιήσω σκέτη αμμωνία είτε σε συνδυασμό με μπόλι, όταν το κάνω θα πρέπει να έχω βγάλει τον ενεργό άνθρακα ή δεν παίζει ρόλο αυτό :?: ;
Η αεραντλία είναι απαραίτητη; Ρωτάω γιατί σήμερα το ενυδρείο ήταν γεμάτο αφρό :smt107 . Σχεδόν ξεχείλισε από το καπάκι :smt103 . Την έκλεισα και ο αφρός εξαφανίστηκε μέσα σε 10 - 15 λεπτά :shock: .

Butterfly
16-12-12, 13:28
Μπόλι μπορω να σου δώσω εγώ εαν θες

Skydiver
16-12-12, 14:43
Μπόλι μπορω να σου δώσω εγώ εαν θες

Γιώργο σ' ευχαριστώ! Θα μου δώσει ο stelios816 που είναι και γείτονας για να γλυτώσουμε και το κόστος μετακίνησης αλλά να γίνει και πιο σύντομη η μεταφορά για να είναι πιο σίγουρο πως θα πιάσει.
Ευχαριστώ τον stelios816 και δημόσια!!! :smt041 :D



ΥΓ. Είναι η δεύτερη φορά που θα πάρω από τον Στέλιο μπόλι. Είχα πάρει και παλαιότερα για το 60άρι μου με απόλυτη επιτυχία και φυσικά καθαρότατο (από θέμα υγείας).

delta66
16-12-12, 16:38
Για το μπόλι το είχα σκεφτεί απλά πως μπορώ να είμαι σίγουρος ότι είναι από υγειές ενυδρείο :smt108 ; Έκανα τόσο κόπο και να βάλω μπόλι :smt012 ; Δεν ξέρω :smt102 . Με βασανίζει αρκετά αυτό το ερώτημα πολύ πριν ξεκινήσω καν να το στήνω :roll: . Θα δω :smt017 . Δεν υπονοώ ότι θα μου δώσει κάποιος μπόλι ενώ γνωρίζει πως το ενυδρείο του δεν είναι υγειές. Ίσως να έχει κάτι :smt074 το οποίο δεν έχει βρει τις κατάλληλες συνθήκες να εξελιχθεί. Σε εμένα που θα υπάρχει το στρες μεταφοράς υπάρχει πιθανότητα να βρει έδαφος να αναπτυχθεί και να προσβάλει τα νεοεισερχόμενα ψάρια :smt078 .
Τον ενεργό άνθρακα όταν τον βγάλω να τον πετάξω; Η εταιρία γράφει +-4 πως είναι για 4 εβδομάδες. Θα μπορέσω να τον χρησιμοποιήσω ξανά στο μέλλον ή τώρα που θα τον δουλέψω έστω για 3-4 ημέρες θα χάσει τις ιδιότητές του :smt073 ;
Είτε χρησιμοποιήσω σκέτη αμμωνία είτε σε συνδυασμό με μπόλι, όταν το κάνω θα πρέπει να έχω βγάλει τον ενεργό άνθρακα ή δεν παίζει ρόλο αυτό :?: ;
Η αεραντλία είναι απαραίτητη; Ρωτάω γιατί σήμερα το ενυδρείο ήταν γεμάτο αφρό :smt107 . Σχεδόν ξεχείλισε από το καπάκι :smt103 . Την έκλεισα και ο αφρός εξαφανίστηκε μέσα σε 10 - 15 λεπτά :shock: .



1. Τα φυτα και τα ψαρια που θα παρεις, θα εισαι σιγουρος οτι ειναι απο υγειες ενυδρειο? :D
ή θα τα περασεις καραντινα, αποπαρασιτωσεις κλπ? Αν ναι, ΟΚ μη μπολιασεις. Αν οχι, απλα προσεχεις να μην παρεις μπολι απο ενυδρειο με κακη "προιστορια".

2. Καλο ειναι να τον πεταξεις.

3. Δεν παιζει ρολο ο ανθρακας, αλλα αν μπολιασεις μη βαλεις πολυ αμμωνια γιατι αλλαζει και το πεχα, κι αν αλλαξει αποτομα θα χασεις βιολογια. Εξαρταται απο πολλα πραγματα (http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=55933) η βιολογια.
Καλυτερα κρατα τη ζωντανη με τροφη σε αποχη στην επιφανεια του νερου (αν μουχλιαζει αλλαζε τη).

4. Η αεραντλια ειναι πολυ χρησιμη κατα το στρωσιμο. Χρειαζεται η αφθονια σε οξυγονο.

Skydiver
16-12-12, 21:17
Τελικά όπως είπα και παραπάνω θα βάλω μπόλι. Δεν θέλω να μπλέξω με τροφές και λέω να ρίξω αμμωνία. Τι ποσότητα πρέπει να ρίξω στα 180 λίτρα ώστε να μην επηρεάσω το PH και χαλάσω το μπόλι;

delta66
16-12-12, 21:38
Δεν ξερω απο ζουμι αμμωνια. Δεν εχω βαλει ποτε.

kgf12345
19-12-12, 05:47
Τι ποσότητα πρέπει να ρίξω στα 180 λίτρα ώστε να μην επηρεάσω το PH και χαλάσω το μπόλι;

δε νομιζω να μπορει καποιος να σου απαντησει σε αυτο....μονο με πολλεεες δοκιμες θα το βρεις,και παλι δεν θα ισχυει για ολα τα ενυδρεια ,αλλα μονο για τα δικα σου δεδομενα.

αν σε ανησυχει η αλλαγη του ph απτην αμμωνια οσον αφορα το μπολι,αυτο που μπορεις να κανεις ειναι αφου βαλεις την αμμωνια,να μην βαλεις μπολι αμεσως,να κανεις μετρηση μετα απο λιγες μερες(μια βδομαδα πχ) και να βρεις μπολι απο ενυδρειο με ph αντιστοιχο-ιδιο με αυτο που εχεις.

αυτο θα μειωσει τον κινδυνο να χασεις βιολογια λογω αποτομης αλλαγης του ph,αλλα εξακολουθει να υπαρχει αναλογος κινδυνος αν το παρακανεις και το τουμπανιασεις στην αμμωνια.αρα θελει λιγο προσοχη.

Nick74
19-12-12, 06:22
Τελικά όπως είπα και παραπάνω θα βάλω μπόλι. Δεν θέλω να μπλέξω με τροφές και λέω να ρίξω αμμωνία. Τι ποσότητα πρέπει να ρίξω στα 180 λίτρα ώστε να μην επηρεάσω το PH και χαλάσω το μπόλι;



Και στο seriuslyfish προτεινουν συνδυασμο αμμωνια με μπολι και σιγουρα ειναι γρηγοροτερη μεθοδος. (αν και απλως με αμμωνια εχουμε και ακομα γρηγοροτερη με μεγαλες ποσοτητες, αλλα θα εχει ενδιαφερον να μας πεις αποτελεσματα απο τη συγκεκριμενη μεθοδο που την προτεινουν ως ιδανικη)
Αμμωνια ανεβαζε σταδιακα για να μη σκοτωσεις το μπολι πχ κρατα 2ppm για δυο μερες μετα αυξησε στα 3 και τελος στα 4

Skydiver
19-12-12, 21:50
Έλεγα να πάω να πάρω το μπόλι σήμερα αλλά....
Δείτε εδώ (http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?p=719997#post719997). :smt009

delta66
20-12-12, 04:38
Δεν προσεξες τι σου γραφω στην 3η παραγραφο του 18ου ποστ

Skydiver
20-12-12, 12:21
Δεν προσεξες τι σου γραφω στην 3η παραγραφο του 18ου ποστ

Μάλλον εννοείς στο 10ο ποστ. Το πρόσεξα αλλά όπως σου είπα δεν ήθελα να μπλέξω με τροφές για το στρώσιμο. Δεν περίμενα να μου το ανεβάσει τόσο. Ίσως να έπαιξε ρόλο το ότι έριξα πολύ, αλλά είπα πόσο μπορεί να μου ανέβει η αμμωνία με τόσο λίγο που έριξα... Που να ήξερα πως αυτό που έριξα ήταν υπερβολικά πολύ. Μάλλον θα έφταιγε που πήρα συσκευασία του 1λιτ και μου φάνηκε ελάχιστο αυτό που έριξα :D . Τώρα ότι έγινε έγινε. Θα το αφήσω έτσι να δω πως θα πάει. Που θα πάει; Θα στρώσει κάποια στιγμή.... Αυτό που με απασχολεί τώρα είναι το τι μου ανέβασε το PH από 7,4 σε 7,6. Θέλω να δω αν όντως έφταιγαν οι πέτρες. Αν μετά από 3 ημέρες πάρω PH 7,6 από τα δοχεία και GH/KH 10/6 και από το σκέτο δοχείο PH 7,6 σημαίνει πως δεν μου ανέβασαν ούτε η πέτρες αλλά ούτε κάτι άλλο το PH. Απλά ανεβαίνει μόνο του κατά 0,2 αφότου βγει από τη βρύση και βρεθεί σε δοχείο. Θα δείξει.... :smt090

Skydiver
23-12-12, 18:08
Η εγχείριση πέτυχε ο ασθενής πέθανε.... :smt089:smt078
Τελικά και αφού έπεσε το PH στο 7,8 πήγα στο φιλαράκι τον Στέλιο και πήρα όχι απλά μπόλι αλλά του πήγα ένα (1) λίτρο βιολογικό υλικό και μου έδωσε αντίστοιχη ποσότητα (και παραπάνω) από το φίλτρο του (συγκεκριμένα από το sub του). Ο Στέλιος ήταν σίγουρος ότι όλα θα πάνε καλά :smt045 και μάλιστα μου είπε πως αυτό δεν λέγεται στρώσιμο αλλά θα έχω αμέσως ένα στρωμένο φίλτρο μια και η ποσότητα αυτή φτάνει για να φιλτράρει 200 λίτρα ενυδρείο ;) .

Με το που το πήρα (μέσα σε νεράκι φυσικά) έφυγα σφαίρα για το σπίτι. Με το που έφτασα πήγα κατευθείαν στο φίλτρο. Έβγαλα τον ενεργό άνθρακα που είχα στο ένα καλάθι και άδειασα όλο το βιολογικό του Στέλιου μαζί με το νερό του. Επειδή το βιολογικό ήταν παραπάνω από όσο χώραγε το πρώτο καλαθάκι, αφαίρεσα λίγο από το δικό μου βιολογικό από τα άλλα δύο καλαθάκια και έβαλα αυτό που περίσσευε (του Στέλιου). Έκλεισα το φίλτρο και το έβαλα εμπρός. Όλα αυτά έγιναν την Παρασκευή το βράδυ. Το Σάββατο το πρωί πήρα μετρήσεις:
NH3/NH4= Άπειρη :smt108
NO2= 0 :shock:
NO3= 0 (απογοήτευση) :smt119

Επικοινώνησα με τον Στέλιο και μου επιβεβαίωσε και αυτός πως αυτό δεν είναι καλό. Μου είπε να κάνω αλλαγή νερού να ρίξω την αμμωνία. Έκανα λοιπόν χθες το βράδυ μια αλλαγή 60%.
Σήμερα (Κυριακή) το πρωί πήρα μετρήσεις:
NH3/NH4= Άπειρη :smt104
NO2= 0 :smt107
NO3= 0 (ξανά απογοήτευση) :smt011
Έκανα στο καπάκι μια αλλαγή 80% αυτή τη φορά και πήρα ξανά μετρήσεις:
NH3/NH4= 5 (επιτέλους) :roll:
NO2= 0 :smt012
NO3= 0 (απογοήτευση - το έχω συνηθίσει πλέον) :smt120

Απ' ότι φαίνεται η βιολογία του Στέλιου πήγε περίπατο.... :smt010
Το ερώτημα όμως είναι: Τι να έφταιγε που καταστράφηκε η βιολογία; +-4 :smt102 :smt100
Οι διαφορές στις συνθήκες του νερού είναι:
Στέλιος
PH= 6,8
Θερμοκρασία= 28
Εγώ
PH= 7,8
Θερμοκρασία= 30
Αυτό που μπορώ να υποψιαστώ μόνο είναι η υπερβολική περιεκτικότητα του νερού σε αμμωνία. Δεν μπορώ να φανταστώ κάτι άλλο... :smt102 :roll: :smt009

ΥΓ. Η πρώτη φάση των μετρήσεων με τις πέτρες τελείωσε :rolleyes: . Μπορείτε να δείτε αποτελέσματα εδώ (http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?p=720776#post720776) και αν μπορεί ας με βοηθήσει κάποιος με την επεξήγησή τους.

janickrules
23-12-12, 18:38
bill,ειναι απλο:

βαζεις μπολι και κατ'ευθειαν εισαγεις το πρωτο ψαρακι!

σταδιακα ανεβαζεις τον αριθμο!

ουτε αμμωνιες,ουτε τιποτα!

απλα,συχνες μετρησεις για να βεβαιωθεις οτι το μπολι επιασε!

Skydiver
23-12-12, 18:45
bill,ειναι απλο:

βαζεις μπολι και κατ'ευθειαν εισαγεις το πρωτο ψαρακι!

σταδιακα ανεβαζεις τον αριθμο!

ουτε αμμωνιες,ουτε τιποτα!

απλα,συχνες μετρησεις για να βεβαιωθεις οτι το μπολι επιασε!

Συμφωνείς και εσύ οτι η βιολογία σε 1+ λίτρο σιποραξ καταστράφηκε έ; :(

delta66
23-12-12, 18:52
Το ερώτημα όμως είναι: Τι να έφταιγε που καταστράφηκε η βιολογία; +-4 :smt102 :smt100
Οι διαφορές στις συνθήκες του νερού είναι:
Στέλιος
PH= 6,8
Θερμοκρασία= 28
Εγώ
PH= 7,8
Θερμοκρασία= 30
Αυτό που μπορώ να υποψιαστώ μόνο είναι η υπερβολική περιεκτικότητα του νερού σε αμμωνία. Δεν μπορώ να φανταστώ κάτι άλλο... :smt102 :roll: :smt009
Νιτροποίηση και οι παράγοντες που την επηρεάζουν (http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=55933)

Skydiver
23-12-12, 19:05
Νιτροποίηση και οι παράγοντες που την επηρεάζουν (http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=55933)

Delta το έχω διαβάσει αρκετές φορές. Εσύ τι πιστεύεις πως συνέβη; :confused:

delta66
23-12-12, 19:15
Delta το έχω διαβάσει αρκετές φορές. Εσύ τι πιστεύεις πως συνέβη; :confused:
Ειναι πιθανο να συνεβησαν πολλα μαζι.

Εμφανη ειναι η αποτομη αλλαγη πεχα και θερμοκρασιας. παραγοντες Νο 3 και 5 στο λινκ (http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=55933)

Επισης απο τον παραγοντα Νο 9, "Τα νιτρώδη αν και είναι προϊόν της οξείδωσης της αμμωνίας, εντούτοις μπορούν να δράσουν και ως μέσο παρεμπόδισης της νιτρωδοποίησης (οξείδωση αμμωνίας σε νιτρώδη). Πιο συγκεκριμένα οι Anthonisen et al. (1976) ανακάλυψαν ότι η παρεμπόδιση οφειλόταν στις μη ιονισμένες μορφές του αμμωνιακού αζώτου και του νιτρώδους αζώτου, δηλαδή στην ελεύθερη αμμωνία (NH3) και στο ελεύθερο ή μη ιονισμένο νιτρώδες οξύ (HNO2). Ουσιαστικά όμως η παρεμπόδιση αυτή οφείλεται αρχικά στο pH αφού αυτό επηρεάζει την ιονική κατανομή των δυο αυτών ενώσεων".

Μπορει να υποθεσουμε επισης, βαση της αναφορας οτι τα υλικα ειναι απο σαμπ, και σε συνδυασμο με τους παραγοντες Νο 1 και 2, οτι τα υλικα ηταν πολλα και η βιολογια πανω τους λιγη (αν το βιοφορτιο του ενυδρειου ηταν μικρο σε σχεση με την ποσοτητα των υλικων), και μοιρασμενη σε ολη την ποσοτητα των υλικων.
Μπορει δλδ να πηρες μεν ενα λιτρο υλικο, αλλα η βιολογια πανω τους να ηταν λιγη.


Να χαθηκε ολοκληρη η αποικια των βακτηριων ειναι δυσκολο.
Οση και να χαθηκε ομως, θα αποκατασταθει πολυ πιο γρηγορα, απο οτι σε αστρωτο υλικο χωρις βιολογια.

Skydiver
23-12-12, 19:25
Ειναι πιθανο να συνεβησαν πολλα μαζι.

Εμφανη ειναι η αποτομη αλλαγη πεχα και θερμοκρασιας. παραγοντες Νο 3 και 5 στο λινκ (http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=55933)

Επισης απο τον παραγοντα Νο 9, "Τα νιτρώδη αν και είναι προϊόν της οξείδωσης της αμμωνίας, εντούτοις μπορούν να δράσουν και ως μέσο παρεμπόδισης της νιτρωδοποίησης (οξείδωση αμμωνίας σε νιτρώδη). Πιο συγκεκριμένα οι Anthonisen et al. (1976) ανακάλυψαν ότι η παρεμπόδιση οφειλόταν στις μη ιονισμένες μορφές του αμμωνιακού αζώτου και του νιτρώδους αζώτου, δηλαδή στην ελεύθερη αμμωνία (NH3) και στο ελεύθερο ή μη ιονισμένο νιτρώδες οξύ (HNO2). Ουσιαστικά όμως η παρεμπόδιση αυτή οφείλεται αρχικά στο pH αφού αυτό επηρεάζει την ιονική κατανομή των δυο αυτών ενώσεων".

Μπορει να υποθεσουμε επισης, βαση της αναφορας οτι τα υλικα ειναι απο σαμπ, και σε συνδυασμο με τους παραγοντες Νο 1 και 2, οτι τα υλικα ηταν πολλα και η βιολογια λιγη (αν το βιοφορτιο του ενυδρειου ηταν μικρο σε σχεση με την ποσοτητα των υλικων), και μοιρασμενη σε ολη την ποσοτητα των υλικων.
Μπορει δλδ να πηρες ενα λιτρο υλικο αλλα η βιολογια πανω τους να ηταν λιγη.
Να χαθηκε ολοκληρη η αποικια των βακτηριων ειναι δυσκολο.
Οση και να χαθηκε ομως, θα αποκατασταθει πολυ πιο γρηγορα, απο οτι σε αστρωτο υλικο χωρις βιολογια.

Δηλαδή δεν καταστράφηκε η βιολογία; Να κάνω υπομονή; Θα δω αποτελέσματα; Αν όμως υπήρχε έστω και ελάχιστη βιολογία δεν έπρεπε να μου είχαν τσιμπήσει έστω και ελάχιστα τα νιτρικά ή στη χειρότερη τα νιτρώδη; :confused:

stelios816
23-12-12, 19:33
περιμενουμε 2-3 μερες βασιλη και αν δεν δουμε αποτελεσμα αδειαζεις ολο το νερο και βαζουμε νεα βιολογια απο την αρχη χωρις αμμωνια τοσο crash να εκανε η αμμωνια μπωρει τα εχουμε δει ολα γιατι οχι? μη στεναχοριεσαι μονο και ολα θα γινουν φιλε:)

Skydiver
23-12-12, 19:37
περιμενουμε 2-3 μερες βασιλη και αν δεν δουμε αποτελεσμα αδειαζεις ολο το νερο και βαζουμε νεα βιολογια απο την αρχη χωρις αμμωνια τοσο crash να εκανε η αμμωνια μπωρει τα εχουμε δει ολα γιατι οχι? μη στεναχοριεσαι μονο και ολα θα γινουν φιλε:)

Στελάρα τι να πω.... Έχω αρχίσει και απογοητεύομαι. Όλα ανάποδα; Γιατί; Αφού προσπαθώ για το καλύτερο και γίνεται πάντα το ανάποδο. Μάλλον δεν με θέλει το σπορ... :smt009

delta66
23-12-12, 19:40
Επισης δεν καταλαβα αν ξεπλυνες καλα το ενυδρειο μετα το χλωριανιασμα.
Κανονικα θελει γυρισμα στο πλαι και αφθονο νερο με το λαστιχο μεχρι να μη μυριζει καθολου η χλωρινη οταν κολαμε τη μυτη μας πανω στο απολυμασμενο αντικειμενο.

Εδω εχουμε να κανουμε με το Νο 9 "Οι νιτροποιητικοί μικροοργανισμοί είναι ευάλωτοι σε παρεμπόδιση και από τα βαρέα μέταλλα όπως ο χαλκός και ο ψευδάργυρος μέχρι και 50% μείωση. Επίσης στο νικέλιο, στο χρώμιο, το αρσενικό το φθόριο τα χλωριώδη ιόντα, το υποχλωριώδες νάτριο (η κοινή χλωρίνη) κ.α. και σε πολλές οργανικές ουσίες όπως η θειουρία, η αλλυλθειουρία, η σαλικιλαδοξίνη και η ιστιδίνη".

Αλλα εβαλες κι αντιχλωριο, εβαλες και ανθρακα στο φιλτρο, λογικα δεν πρεπει να προερχεται απο εκει καποιο προβλημα.

Εχε υποψη σου οτι ο πλυθυσμος των νιτροποιητικων βακτηριων διπλασιαζεται καθε 12-24 ωρες σε ιδανικες συνθηκες.
Οποτε αργα ή γρηγορα, θα στρωσει :D

stelios816
23-12-12, 19:40
σιγα ρε φιλε δηλαδη αμα δεν μας κατσει μια με:smt057 την πρωτη θα το γυρισουμε ?τι λες τωρα ολα θα γινουν υπομονη:)

delta66
23-12-12, 19:42
σιγα ρε φιλε δηλαδη αμα δεν μας κατσει μια με:smt057 την πρωτη θα το γυρισουμε ?τι λες τωρα ολα θα γινουν υπομονη:)
+1
Αν κολλησει απο τωρα με κατι τετοια, να τον δω σε πιο δυσκολα τι θα κανει :D

stelios816
23-12-12, 19:43
+1
Αν κολλησει απο τωρα με κατι τετοια, να τον δω σε πιο δυσκολα τι θα κανει :D

πεστα ρε σπυρο αυτα του λεω αλλααα.

Skydiver
23-12-12, 19:46
Επισης δεν καταλαβα αν ξεπλυνες καλα το ενυδρειο μετα το χλωριανιασμα.
Κανονικα θελει γυρισμα στο πλαι και αφθονο νερο με το λαστιχο μεχρι να μη μυριζει καθολου η χλωρινη οταν κολαμε τη μυτη μας πανω στο απολυμασμενο αντικειμενο.

Εδω εχουμε να κανουμε με το Νο 9 "Οι νιτροποιητικοί μικροοργανισμοί είναι ευάλωτοι σε παρεμπόδιση και από τα βαρέα μέταλλα όπως ο χαλκός και ο ψευδάργυρος μέχρι και 50% μείωση. Επίσης στο νικέλιο, στο χρώμιο, το αρσενικό το φθόριο τα χλωριώδη ιόντα, το υποχλωριώδες νάτριο (η κοινή χλωρίνη) κ.α. και σε πολλές οργανικές ουσίες όπως η θειουρία, η αλλυλθειουρία, η σαλικιλαδοξίνη και η ιστιδίνη".

Αλλα εβαλες κι αντιχλωριο, εβαλες και ανθρακα στο φιλτρο, λογικα δεν πρεπει να προερχεται απο εκει καποιο προβλημα.Εχε υποψη σου οτι ο πλυθυσμος των νιτροποιητικων βακτηριων διπλασιαζεται καθε 12-24 ωρες σε ιδανικες συνθηκες.
Οποτε αργα ή γρηγορα, θα στρωσει :D


Μακάρι φιλαράκι.
Μετά την απολύμανση το ξέπλυνα όσο καλύτερα μπορούσα. Πραγματικά δεν μου μύριζε κάτι. Άδειασα και όσο prime μου είχε απομείνει. Πρέπει να ήταν καμιά 50ml. Ο άνθρακας ήταν καινούργιος και ένα (1) λίτρο. Επίσης έβαλα το στρωμένο βιολογικό 5 ημέρες μετά σχεδόν. Όλες αυτές τις ημέρες δούλευαν μέσα δυο φίλτρα με τις εξαγωγές τους πάνω από την επιφάνεια καθώς επίσης και μια αεραντλία με δυο αερόπετρες στο φουλ. Την πρώτη μέρα μάλιστα το νερό είχε θολώσει τόσο πολύ από τις φυσαλίδες που δεν έβλεπες από την άλλη πλευρά. Είχε αφρίσει τόσο η επιφάνεια που κόντεψαν να βγουν οι αφροί από το καπάκι.
Τι να πω... Υπομονή. Δεν μπορώ να κάνω κάτι άλλο εξάλλου...

delta66
23-12-12, 19:53
Είχε αφρίσει τόσο η επιφάνεια που κόντεψαν να βγουν οι αφροί από το καπάκι.

Αφροι απο τη χλωρινη? :D

Skydiver
23-12-12, 20:00
Αφροι απο τη χλωρινη? :D

Δεν ξέρω. Μόλις έκοψα λίγο την αερόπετρα που χτύπαγε ακριβώς εκεί που έσκαγε το νερό από την έξοδο του εξωτερικού φίλτρου ο αφρός σχεδόν εξαφανίστηκε μέσα σε 10 - 15 λεπτά. Ο αφρός δεν έγινε αμέσως. Τα έβαλα εμπρός το βράδυ και έφτασε σε αυτό το σημείο το άλλο μεσημέρι. Δεν ξέρω γιατί έγινε αυτό. Αυτό όμως το ξαναείδα όταν πρωτογέμισα το ενυδρείο και είχα βάλει εμπρός την αεραντλία στο φουλ. Εξίσου πολύ αφρό είχα δει στην επιφάνεια. Τότε δεν είχα απολυμάνει με χλωρίνη. Το είχα κάνει για να μουλιάσουν τα ξύλα μέχρι να μου έρθουν τα πράγματα και να το στήσω.

stelios816
23-12-12, 20:02
αυτο με τη χλωρινη δεν το καταλαβα απο την αρχη αλλα πιστευω να το ξεπλυνες
καλα .αυτο με τους αφρους κατι λεει βασιλη το να βγενουν στο καπακι κατι λεει φιλε. ειδες που η πολυ απολυμανση βλαπτει ποιος εισαι ο κατακουζινος αδερφακι μου?βεβαια ειπες prime x5 αλλα ποτε δεν ξερεις.

delta66
23-12-12, 20:04
Δεν ξέρω. Μόλις έκοψα λίγο την αερόπετρα που χτύπαγε ακριβώς εκεί που έσκαγε το νερό από την έξοδο του εξωτερικού φίλτρου ο αφρός σχεδόν εξαφανίστηκε μέσα σε 10 - 15 λεπτά. Ο αφρός δεν έγινε αμέσως. Τα έβαλα εμπρός το βράδυ και έφτασε σε αυτό το σημείο το άλλο μεσημέρι. Δεν ξέρω γιατί έγινε αυτό. Αυτό όμως το ξαναείδα όταν πρωτογέμισα το ενυδρείο και είχα βάλει εμπρός την αεραντλία στο φουλ. Εξίσου πολύ αφρό είχα δει στην επιφάνεια. Τότε δεν είχα απολυμάνει με χλωρίνη. Το είχα κάνει για να μουλιάσουν τα ξύλα μέχρι να μου έρθουν τα πράγματα και να το στήσω.
Kαι το πολυ prime κανει αφρο νομιζω. Οπως ριχνει πολυ και το redox

Skydiver
23-12-12, 20:09
αυτο με τη χλωρινη δεν το καταλαβα απο την αρχη αλλα πιστευω να το ξεπλυνες
καλα .αυτο με τους αφρους κατι λεει βασιλη το να βγενουν στο καπακι κατι λεει φιλε. ειδες που η πολυ απολυμανση βλαπτει ποιος εισαι ο κατακουζινος αδερφακι μου?βεβαια ειπες prime x5 αλλα ποτε δεν ξερεις.

χαχα :D
Δεν έχω και τεστ χλωρίου.... :D
-------------------------
Kαι το πολυ prime κανει αφρο νομιζω. Οπως ριχνει πολυ και το redox

Τι αναλογία θέλει το prime γιατί δεν θυμάμαι. Εγώ στο 60άρι έριχνα μισό καπάκι σε κάθε αλλαγή. Όταν το άδειασα στο 180άρι πρέπει να είχε μέσα καμιά 50ml απ' όσο μπόρεσα να καταλάβω όταν το κούνησα. Θυμάμαι η γυναίκα τρελάθηκε τότε. Πας καλά μου λέει!!! Το άδειασες όλο; Δεν είχε πολύ της λέω. Αφού σε είδα πόσο έριξες τι δεν είχε πολύ μου λες; Της εξήγησα τότε ότι έριξα παραπάνω λόγο χλωρίνης.

stelios816
23-12-12, 20:11
ολα εγκυκλοπαιδικα τα λεμε τωρα αν δεν επιασε η πρωτη θα πιασει η δευτερη οποτε ολα καλα ολα εμπειριες ειναι για να μαθενουμε κατι παραπανω :):)
-------------------------
χαχα :D
Δεν έχω και τεστ χλωρίου.... :D
-------------------------


Τι αναλογία θέλει το prime γιατί δεν θυμάμαι. Εγώ στο 60άρι έριχνα μισό καπάκι σε κάθε αλλαγή. Όταν το άδειασα στο 180άρι πρέπει να είχε μέσα καμιά 50ml απ' όσο μπόρεσα να καταλάβω όταν το κούνησα. Θυμάμαι η γυναίκα τρελάθηκε τότε. Πας καλά μου λέει!!! Το άδειασες όλο; Δεν είχε πολύ της λέω. Αφού σε είδα πόσο έριξες τι δεν είχε πολύ μου λες; Της εξήγησα τότε ότι έριξα παραπάνω λόγο χλωρίνης.

σαν την αμμωνια το εκανες??:smt081:smt081:smt081:smt081

delta66
23-12-12, 20:16
Τι αναλογία θέλει το prime γιατί δεν θυμάμαι. Εγώ στο 60άρι έριχνα μισό καπάκι σε κάθε αλλαγή. Όταν το άδειασα στο 180άρι πρέπει να είχε μέσα καμιά 50ml απ' όσο μπόρεσα να καταλάβω όταν το κούνησα. Θυμάμαι η γυναίκα τρελάθηκε τότε. Πας καλά μου λέει!!! Το άδειασες όλο; Δεν είχε πολύ της λέω. Αφού σε είδα πόσο έριξες τι δεν είχε πολύ μου λες; Της εξήγησα τότε ότι έριξα παραπάνω λόγο χλωρίνης.
Θα σε φωναξω να μου μαγειρεψεις καμια μερα :D

5 ml στα 200 λιτρα νερο, ειναι η κανονικη δοσολογια

Skydiver
23-12-12, 20:21
Θα σε φωναξω να μου μαγειρεψεις καμια μερα :D

5 ml στα 200 λιτρα νερο, ειναι η κανονικη δοσολογια

:D Έριξα το κάτι τις παραπάνω ( :D ) για να είμαι σίγουρος και θα ήταν ευκαιρία να πάω να πάρω άλλο μιας και μου τελείωνε και βαριόμουν να πάω να πάρω άλλο. Σκέφτηκα ρίχτω όλο να τελειώνουμε... :smt102

Εξάλλου δεν έριξα και φοβερά πολύ. Αν ήταν όντως 50ml, έριξα την 10πλάσια ποσότητα. Το υπόμνημα έλεγε για 5πλάσια. Και αν δεν υπολόγισα σωστά μπορεί να ήταν και λιγότερα από 50ml. Μπορεί και περισσότερα βέβαια... :smt102

stelios816
23-12-12, 20:41
:D Έριξα το κάτι τις παραπάνω ( :D ) για να είμαι σίγουρος και θα ήταν ευκαιρία να πάω να πάρω άλλο μιας και μου τελείωνε και βαριόμουν να πάω να πάρω άλλο. Σκέφτηκα ρίχτω όλο να τελειώνουμε... :smt102

Εξάλλου δεν έριξα και φοβερά πολύ. Αν ήταν όντως 50ml, έριξα την 10πλάσια ποσότητα. Το υπόμνημα έλεγε για 5πλάσια. Και αν δεν υπολόγισα σωστά μπορεί να ήταν και λιγότερα από 50ml. Μπορεί και περισσότερα βέβαια... :smt102

απαιχτος εισαι ρε billy :smt110:smt110:smt044:smt044:smt044

Skydiver
23-12-12, 20:45
απαιχτος εισαι ρε billy :smt110:smt110:smt044:smt044:smt044

:D :D :D Φαντάσου να μου συμβεί κάτι όταν έχω ψάρια μέσα τι έχει να γίνει....
Λέω να πάρω και μια λευκή ποδιά ιατρού να κυκλοφορώ στο σπίτι :smt044 . Όλη μέρα κυκλοφορώ με μπουκαλάκια, δοκιμαστικούς σωλήνες και σύριγγες. Η ποδιά μου λείπει και είμαι έτοιμος!!!! :D :D :D

stelios816
23-12-12, 21:01
να ειναι λευκη γιατρου καλα ειναι αλλα και ο ζουρλομανδυας λευκος ειναι προσεχε :smt030:smt030:smt030

Skydiver
23-12-12, 21:05
Λέω να πάρω αυτή (http://www.apotheka.gr/products/iatrikos_exoplismos/iatrike_podia_andrike_leuke_camice_medico).
Θα μου πηγαίνει;

janickrules
23-12-12, 21:55
μην μασας bill,ολα θα στρωσουνε(στην κυριολεξια)!

αφου δεν εχεις ψαρια,μικρο το κακο! ;)

Skydiver
24-12-12, 01:14
μην μασας bill,ολα θα στρωσουνε(στην κυριολεξια)!

αφου δεν εχεις ψαρια,μικρο το κακο! ;)

Μακάρι να αλλάξει λίγο η τύχη μου γιατί δεν με βλέπω καλά... :D

stelios816
24-12-12, 19:19
Λέω να πάρω αυτή (http://www.apotheka.gr/products/iatrikos_exoplismos/iatrike_podia_andrike_leuke_camice_medico).
Θα μου πηγαίνει;

κοιτα και αυτη βασιλη:smt030:smt030:smt030

Skydiver
24-12-12, 20:37
κοιτα και αυτη βασιλη:smt030:smt030:smt030

Με αυτή δεν θα μπορώ να κάνω τα τεστ.... :D :D :D :D

stelios816
24-12-12, 20:40
ρε εισαι τρελοςςςςς χαχαχαχαχαχαχ:smt041:smt041:smt041 κλαιω ρε που τη βρηκες?

Skydiver
24-12-12, 20:42
Μιας και είπα για τεστ. Τα σημερινά:
NH3/NH4: 2-5
NO2: 0
NO3: 0 :smt089 :smt088
-------------------------
ρε εισαι τρελοςςςςς χαχαχαχαχαχαχ:smt041:smt041:smt041 κλαιω ρε που τη βρηκες?

χαχαχα μόνο τα μαλλιά μου λείπουν. Που θα πάει; Θα μου ασπρίσουν και εμένα με αυτά που μου συμβαίνουν... :D ;)

stelios816
24-12-12, 20:42
επεσε η αμμωνια ? αρα περιμενε λιγο . χαχαχα ακομα κλαιω ρε με τη φοτω

Skydiver
24-12-12, 20:47
επεσε η αμμωνια ? αρα περιμενε λιγο . χαχαχα ακομα κλαιω ρε με τη φοτω

Δεν ξέρω αν έπεσε. Ίσως να μην την είδα καλά χθες. Σήμερα πάντως ήταν κάπου ανάμεσα στο 2 και στο 5. Δεν νομίζω να έπεσε όμως, μάλλον δεν την είδα καλά χθες. Γίνεται να έπεσε και να μην είδα NO3 ή έστω NO2; :smt017
Ναι και εγώ όταν την είδα είπα όλα τα λεφτά είναι αυτή. :D

stelios816
24-12-12, 20:52
αυριο θα μας δειξει υπομονη φαε και καμια γαλοπουλα και τα τεστ διπλα σου ξερεις εσυ :D:D:D:D

Skydiver
24-12-12, 20:56
αυριο θα μας δειξει υπομονη φαε και καμια γαλοπουλα και τα τεστ διπλα σου ξερεις εσυ :D:D:D:D

Δίπλα μου :smt103 ; Πλάκα κάνεις :smt104 ; Να τα χάσω ή να μου τα πάρει κανείς :smt018 ; Αυτή τη γυναίκα μου τη φοβάμαι πολύ :smt108 . Στην τσέπη τα' χω!!! :smt047 ;) :D

Skydiver
26-12-12, 13:59
Χθεσινές και σημερινές μετρήσεις.... :(
Χθες (25/12)
NH3/NH4= 5
NO2= 0
NO3= 0 :smt022
Σημερινές (26/12)
NH3/NH4= 5
NO2= 0
NO3= 0* :smt089

* Το μόνο που παρατήρησα σήμερα είναι το εξής. Το αποτέλεσμα μετά από 5 λεπτά όπως αναφέρεται στις οδηγίες χρήσης ήταν 0. Πήγα να κάνω μια μικρή αλλαγή (20% - 30%) για να ρίξω κι' άλλο την αμμωνία μήπως και φταίει αυτή για την αδράνεια της βιολογίας. Καθώς σύνδεσα το λάστιχο και άρχισα να αδειάζω κοιτάω το σωληνάκι των NO3 και έδειχνε 10 :smt104 ! Κοιτάω το ρολόι και είχαν περάσει 20 λεπτά από όταν άρχισε η αντίδραση :smt012 . 15 λεπτά μετά δηλαδή από την ώρα που παίρνεις το αποτέλεσμα. Αυτό τις άλλες ημέρες δεν είχε συμβεί :smt018 . Το είχα αφήσει πάλι αρκετή ώρα και το αποτέλεσμα παρέμενε στο 0. Σημαίνει κάτι αυτό ή επειδή έχουν περάσει 15 λεπτά από την ώρα που παίρνεις το αποτέλεσμα, αυτή η ένδειξη που είχε είναι εντελώς άκυρη +-4 :smt108 ; Λέτε να αρχίζει να ενεργοποιείται η βιολογία :smt017 ;

ΥΓ Επειδή δεν ήξερα τι να κάνω, σταμάτησα την αλλαγή και συμπλήρωσα το χαμένο νερό αμέσως. Δεν πρέπει να άλλαξα πάνω από 10 λίτρα νερό. Η βλακεία που έκανα ήταν που δεν έριξα αντιχλώριο :smt075 . Πάνω στον πανικό μου το ξέχασα τελείως. Τώρα έχει περάσει κάπου στη μισή ώρα. Δεν νομίζω πως έχει νόημα να ρίξω τώρα... :smt102

delta66
26-12-12, 15:46
H μετρηση ισχυει στα 5 λεπτα ακριβως. Ουτε πιο πριν, ουτε πιο μετα. (αν μιλαμε για api τεστ NO3)
Επισης θελει προσοχη στο χρονο κουνηματος.



ΝΟ3 (http://www.apifishcare.com/Products/Product.aspx?ProductID=78)



Ξεπλενουμε το δοκιμαστικο σωληνα καλα με νερο βρυσης
Ξαναξεπλενουμε με νερο που προοριζεται για μετρηση.
Γεμιζουμε το δοκιμαστικο σωληνα μεχρι τη γραμμη (5ml) με νερο που προοριζεται για μετρηση.
Ανακινουμε καλα το μπουκαλακι #1 με το υγρο για 15-20sec
Βαζουμε 10 σταγονες απο το υγρο #1 στο δοκιμαστικο σωληνα με το νερο, το καπακωνουμε και το ανακινουμε για 2-3 sec.
Ανακινουμε καλα το μπουκαλακι με το υγρο #2 για 30-60 sec*
Βαζουμε 10 σταγονες απο το υγρο #2 στο δοκιμαστικο σωληνα με το νερο, το καπακωνουμε και το ανακινουμε για 60sec.
Το αφηνουμε και βαζουμε χρονομετρο για αναμονη 5 λεπτων
Αμεσως μετα το περας των 5 λεπτων, τοποθετουμε το δοκιμαστικο σωληνα πανω στο χαρτακι και διπλα στις χρωματικες ενδειξεις του, ετσι ωστε φιανεται το υγρο μπροστα απο το ασπρο φοντο του.
Το κραταμε σε φωτειζομενο σημειο με καλο ασπρο φως (ηλιακο κατα προτιμηση, ή αλλιως σε λαμπα με λευκο φωτισμο) και συγκρινουμε τα χρωματα.





Σημαντικη πληροφορια για τα τεστ ΝΟ3

Αν δεν κανουμε συχνα τεστ (πχ καθε εβδομαδα) τοτε ο χρονος ανακινησης πρεπει να αυξανεται.
Ειδικα για το μπουκαλακι #2 των τεστ νιτρικων ΝΟ3, χρειαζεται χτυπημα του μπουκαλιου σε ενα παγκο και μετα ανακινηση του για 2 με 3 λεπτα.
Αυτο πρεπει να γινεται γιατι ενα συστατικο του εχει την ταση να "ζαχαρωνει" (απο υγρη κατασταση που ειναι, να στερεοποιηται).
Αλλιως, το αποτελεσμα της μετρησης μπορει να ειναι απο λιγο εως πολυ λαθος, και παντα προς μικροτερη ενδειξη απο οτι ειναι πραγματικα τα ΝΟ3.
Το ιδιο πρεπει να κανουμε για σιγουρια και οταν αγορασουμε τα τεστ πριν την πρωτη μετρηση, αφου δεν ξερουμε ποσο διαστημα εμειναν ακινητα στο ραφι.

Επισης αν εχει χρησιμοποιηθει το τεστ αρκετες φορες με κρυσταλλωμενο το υλικο, ειναι τελειως αχρηστο γιατι οσο κάνουμε μετρήσεις με "κρυσταλλωμένο" το χ συστατικό σημαίνει οτι δεν καταναλώνεται, άρα η περιεκτικότητα του μέσα στο αντιδραστήριο ανεβαίνει.Αν έχουμε χρησιμοποιήσει το μισό αντιδραστήριο χωρίς σωστή ανατάραξη με το χ συστατικό "κρυσταλλωμένο" αυτό σημαίνει πως το ποσοστό του έχει σχεδόν διπλασιαστεί.
Μία σωστή ανάμιξη του αντιδραστηρίου σε αυτή τη φάση αλλάζει ξαφνικά την εργοστασιακή-σωστή του σύσταση (από πλευράς ποσοστού συστατικών).
Οπότε αφού η μείωση του, έχει σαν αποτέλεσμα χαμηλές αναγνώσεις, και η υψηλή του παρουσία θα έχει ακριβώς το αντίθετο αποτέλεσμα, δηλ. υψηλές αναγνώσεις.
Προφανώς η λύση είναι η σύγκριση με κάποιο σωστό τεστ, κ γενικώς πάντα (απο την αρχή) καλό ανακάτεμα των αντιδραστηρίων του κάθε τεστ υγρών.

http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=62669

Skydiver
26-12-12, 17:37
Συμφωνώ και εγώ με όσα λες :smt045 . Έτσι τα έκανα και εγώ ως τώρα. Ακολουθούσα και ακολουθώ τις οδηγίες κατά γράμμα. Απλά μου έκανε εντύπωση που άλλαξε η ένδειξη μετά από την προβλεπόμενη ώρα (+15 λεπτά), κάτι το οποίο δεν είχα αντιμετωπίσει σε παλαιότερες μετρήσεις. Σε παλαιότερες μετρήσεις όμως σε αυτό το ενυδρείο. Σε άλλα ενυδρεία (στρωμένα - με ύπαρξη NO3) η ένδειξη μετά τα 5 λεπτά αλλάζει. Γίνεται πιο σκούρο. Σε αυτό το ενυδρείο όμως όσο και να το άφηνα παρέμενε στο 0. Σήμερα όμως άλλαξε. Γι' αυτό αναρωτήθηκα... :smt102

Skydiver
28-12-12, 19:28
Σημερινές μετρήσεις (27/12):
NH3/NH4= 5
NO2= 0,5 :smt103
NO3= 10 :smt101

Είναι δυνατόν :smt104 ; Μπορεί να ξύπνησε μετά από τόσες ημέρες :smt102 ; Πως γίνεται όμως να έχουν ανέβει NO2 και NO3 μαζί :smt012 ; Επίσης πως γίνεται να έχουν ανέβει NO2 και NO3 και η NH3/NH4 να είναι ακόμη στο 5; :confused:
-------------------------
Σημερινές μετρήσεις (28/12):
NH3/NH4: 0,5
NO2: 0
NO3: 10

Τι γίνεται τελικά μ' αυτό το ενυδρείο :smt079 :smt065 :smt076 ;
Ότι να 'ναι βγάζει :smt012 . Με έχει τρελάνει :smt101 . Έριξα 1ml αμμωνία :smt102 .

:smt069 +-4 :smt090

stelios816
28-12-12, 19:35
απλα δουλεψε η βιολογια προφανως ειχε χαθει μια ποσοτητα αλλα επανηλθε δριμυτερη και πεινασμενη .εκανες αλλαγη νερου?

Skydiver
28-12-12, 19:47
απλα δουλεψε η βιολογια προφανως ειχε χαθει μια ποσοτητα αλλα επανηλθε δριμυτερη και πεινασμενη .εκανες αλλαγη νερου?

Το μεσημέρι στις 26 έκανα ακόμη μια αλλαγή 90%!!!
Αλλά ακόμη και μια μέρα μετά την αλλαγή (27) η αμμωνία ήταν 5!!! Πως γίνεται αυτό δεν ξέρω. Από τι στιγμή που αλλάζω σχεδόν όλο το νερό (έχω κάνει 3 αλλαγές 60%, 80% & 90%) που την βρίσκει τόση αμμωνία δεν μπορώ να καταλάβω. Το υπόστρωμα υποψιάζομαι μόνο. Μήπως επειδή δρα ως παθητικό έχει κρατήσει μέσα αμμωνία και την διοχετεύει σιγά σιγά όπως κάνει με τα λιπάσματα; Να δω τι άλλο θα δω μ' αυτό το ενυδρείο..... :(

Skydiver
30-12-12, 14:19
Σημερινές μετρήσεις (30/12):
NH3/NH4: 0 :smt103
NO2: 0,5 :sad:
NO3: 10 :smt088

Η αμμωνία μηδένισε! Το τεστ καθαρά κατακίτρινο! Πως γίνεται όμως τα ΝΟ2 και ΝΟ3 να παρέμειναν τα ίδια :confused: ; Ουφ, τι θα γίνει τελικά δεν ξέρω :smt102 . Το μόνο σίγουρο πάντως είναι πως κάτι έχει αρχίσει και συμβαίνει. Έριξα 3ml αμμωνία και μετά από 2 ώρες περίπου που μέτρησα είχα 5.

Για να δούμε αύριο τι θα μετρήσω.... :smt069

ΥΓ Τα αποτελέσματα (http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?p=722175#post722175) από την δεύτερη φάση μετρήσεων με τις πέτρες τελείωσαν. Έχω τουλάχιστον μια παρηγοριά από εκεί.....

Skydiver
31-12-12, 19:06
Η τελευταία μέτρηση σήμερα.... (της χρονιάς) : :smt082 :D :smt044 :smt114 :smt042
NH3/NH4= 1
NO2= :?: (Δεν μέτρησα)
NO3= :?: (Δεν μέτρησα)

Θα δούμε πως θα πάει από του χρόνου... :smt111 :smt039 :smt048 :smt024

ΥΓ. Έριξα 2ml αμμωνία μετά την μέτρηση. :smt102


ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ!!!
http://www.my-walls.net/wallpapers/2012/12/Happy-New-Year-2013-HD-480x800.jpg

stelios816
31-12-12, 19:16
αρωστημενε τεστακια κανε μια καλη αλλαγη και βαλε τα ψαρια ετοιμο ειναι .

Skydiver
31-12-12, 19:23
αρωστημενε τεστακια κανε μια καλη αλλαγη και βαλε τα ψαρια ετοιμο ειναι .

Θα μετρήσω και αύριο να δω πως πάει. Χθες αν διάβασες παραπάνω μου έβγαλε 0,5 νιτρώδη και μόνο 10 νιτρικά... :(
Για να δω αύριο.... Χθες είχα νιτρικά 10 και αμμωνία 0. Έριξα 3ml αμμωνία και πήγε στο 5. Σήμερα ήταν στο 1. Έριξα 2ml σήμερα. Να δω αύριο τι θα μου δείξει. Λογικά πρέπει να μου έχει σηκώσει τα νιτρικά. Το θέμα είναι όμως να μην μετράω και νιτρώδη. Για να δούμε τι θα γίνει με την νέα χρονιά... :smt111

stratigos24
31-12-12, 21:16
Καλη χρονια και να παει καλα το ενυδρειο σου...(εγραψα κατι πριν αλλα τελικα ηταν λαθος....νομιζα οτι δεν μετραγες νο3...)

Skydiver
01-01-13, 15:06
Καλη χρονια και να παει καλα το ενυδρειο σου...(εγραψα κατι πριν αλλα τελικα ηταν λαθος....νομιζα οτι δεν μετραγες νο3...)

Σ' ευχαριστώ πολύ φιλαράκι!!!
Σου εύχομαι και εγώ ότι καλύτερο τη νέα χρονιά! Υγεία και ευτυχία!!! :)
-------------------------
Φετινές μετρήσεις λοιπόν (01/01): :D
NH3/NH4: 1-3
NO2: 5
NO3: 50

Κάτι πάει να γίνει. Για να δούμε... Τουλάχιστον ξεκίνησε καλά η χρονιά...! :smt041


ΥΓ. Δεν θα ρίξω αμμωνία σήμερα να δώ πόση θα έχω αύριο.

Skydiver
02-01-13, 17:45
Σημερινή μέτρηση (02/01):
NH3/NH4= 0 :D
NO2= :?: (Δεν μέτρησα)
NO3= :?: (Δεν μέτρησα)

Σαν να πηγαίνει καλά... ;)

ΥΓ. Έριξα 3ml αμμωνία μετά την μέτρηση. :smt069

Γιώργος Κ
02-01-13, 18:23
Μετρα και ΝΟ2 ... αν ειναι 0 και αυτο ειναι ετοιμο .... μη χαλας αδικα τα τεστακια!! :D:D:D

Κανεις αλλαγη 100% μπορει και παραπανω και ειναι ετοιμο για ψαρια!!!!

Skydiver
02-01-13, 18:32
Μετρα και ΝΟ2 ... αν ειναι 0 και αυτο ειναι ετοιμο .... μη χαλας αδικα τα τεστακια!! :D:D:D

Κανεις αλλαγη 100% μπορει και παραπανω και ειναι ετοιμο για ψαρια!!!!

Επειδή αύριο δουλεύω όλη την ημέρα και σήμερα εκτός του ότι δεν προλαβαίνω να το στήσω (φυτά), δεν μπορώ να πάω να πάρω ούτε τα ψάρια (χρόνος και οικονομικό), θα το αφήσω να δουλέψει με τα 3ml που του έριξα και την Παρασκευή να' μαστε καλά θα μετρήσω αμμωνία, νιτρώδη και νιτρικά να δω τι έχει κάνει.
Καλή χρονιά Γιώργο μου!!! Σου εύχομαι υγεία και ότι καλύτερο το νέο έτος!!! :D

Skydiver
04-01-13, 12:20
Σημερινές μετρήσεις (04/01) :
NH3/NH4: 0 :smt041
NO2: 5 :smt088
NO3: 100 :grin:

Η αμμωνία που έριξα (3ml) την Τετάρτη (02/01) το απόγευμα, καταναλώθηκε. Τα νιτρικά μου έχουν ανέβει στο τέρμα (100+). Τα νιτρώδη μου όμως παραμένουν και αυτά στο τέρμα (5+). Ελπίζω να αρχίσουν να πέφτουν σύντομα. :smt102


ΥΓ. Έριξα 3ml αμμωνία μετά την μέτρηση και μια (1) ώρα μετά μέτρησα ξανά και είχα 5. Να δω πόση θα έχω αύριο. Θα προσπαθήσω να μετρήσω ακριβώς μετά από 24 ώρες. Είδομεν... :smt069

Skydiver
05-01-13, 13:35
Σημερινές μετρήσεις (05/01) :
NH3/NH4: 0 :smt041
NO2: :?: (Αύριο)
NO3: :?: (Αύριο)

Η αμμωνία που έριξα (3ml) χθες (04/01) το πρωί, καταναλώθηκε. Νιτρικά και νιτρώδη δεν μέτρησα. Θα το κάνω αύριο. Ελπίζω να έχουν αρχίσει να πέφτουν τα νιτρώδη. :smt102


ΥΓ. Έριξα 5ml αμμωνία μετά την μέτρηση και μια (1) ώρα μετά μέτρησα ξανά και είχα κάπου στο 8. Δεν ξέρω κατά πόσο είναι σωστό το αποτέλεσμα γιατί την μέτρηση την έκανα με 50% απιονισμένο - 50% νερό ενυδρείου, για να έχω πιο ακριβή μέτρηση μιας και ο πίνακας του τεστ πάει από το 5 στο 10. Να δω πόση θα έχω αύριο. Θέλω να βρω τι ποσότητα πρέπει να ρίχνω ώστε να μην μου μηδενίζει η αμμωνία και μένουν από τροφή τα βακτήρια. Πιστεύω το ιδανικό θα είναι να βρω πόσα ml πρέπει να ρίχνω ώστε να μετράω μετά από 24 ώρες όχι λιγότερο από 1.
Προφανώς φυτά δεν μπορώ να βάλω ακόμη... Θα μου τα κάψει η αμμωνία; :confused: