PDA

Επιστροφή στο Forum : "Μεγάλωμα" δίσκων


Fonamstel
20-11-04, 23:43
Διάβασα σε αρκετά sites οτι όταν οι δίσκοι "είναι στην ανάπτυξη", καλό είναι να βρίσκονται σε σχετικά σκληρό νερό ωστε να αναπτύσσεται καλύτερα ο σκελετός τους (να έχουν αρκετό ασβέστιο κλπ) και όταν ενηλικιωθούν, να μαλακώνουμε/οξύνουμε (με την έννοια να το κάνουμε πιο όξινο) το νερό, ωστε να αναπαραχθούν.

Αλλοι (λιγότερα sites) λένε οτι από την γέννηση μέχρι την ενηλικίωση (δηλαδή πάντα) οι δίσκοι πρέπει να ζουν σε μαλακό και όξινο νερό.

Εμένα πιο λογική μου φαίνεται η πρώτη άποψη, αλλά επειδή πρέπει να "κρατήσω και μια πισινή"... 8)

Ερωτώ :

Οι δίσκοι μου είναι πιτσιρικάδες (5-6 εκατοστα).
Εχω αυτήν την στιγμή, ΚΗ=6, GH=7, pH=6,7 (χρειάστηκε περίπου 1-1,5 μήνας "ήπιας προσαρμογής" ωστε να αλλάξουν αυτά τα χαρακτηριστικά από το περιβάλλον στο οποίο ζούσαν - ΚΗ=9, GH=11, pH=7,3).

Μου είναι πολύ εύκολο να κατεβάσω πχ το ΚΗ στο 4, το GH στο 5 και το pH κοντά στο 6 - η όλα αυτά ακόμα χαμηλότερα...

Να συνεχίσω την "ήπια προσαρμογή" ωστε να φτάσω τις τιμές "που θέλουν οι δίσκοι", ή να κρατήσω τα πράγματα ως έχουν μέχρι να ενηλικιωθούν τα ψάρια... και μετά να φτιάξω "δισκάδικο νερό" ???

Και μια δεύτερη ερώτηση:
Μπορεί κάποιος να μου δώσει αναλογία σκόρδου σε "DIY τροφή" ? Εχω φτιάξει ένα μίγμα με καρδιά βοδινού, συκώτι κοτόπουλου, μαρούλι, αγγούρι, σπανάκι, εμπορική τροφή για δίσκους, γαρίδα, αθερίνα και κόκκινο σκουλίκι. Πόσο σκόρδο (ΑΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ) να βάλω ? :?

ΥΓ: Καλά, η καρδιά βοδινού δεν παίζεται... Λίγες φορές έφαγα τόσο νόστιμο κρέας :D :D :D ... γι αυτό τρελλαίνονται και τα ψάρια ? :lol:

asteris
20-11-04, 23:57
Και για κόοκινο σκουλήκι τρελαίνονται. Θα φας και απ'αυτό ?? :P

johnny98130
21-11-04, 01:43
Οι δίσκοι πάνω απο ολα θέλουν σταθερές συνθήκες χωρις σκαμπανεβάσματα σε PH, KH. Καποιοι θα σου πούνε ότι και το νερο της βρύσης χωρις ιδιαίτερη επεξεργασία ειναι καλό. ΙΜΟ και αφου εχεις διαθεση να φτιαξεις σταθερά καλο νερο θα σου πρότεινα συνθήκες:
ΚΗ=4(για να έχεις ικανοποιητικό Buffering) PH~6.7 +- 0.2 και conductivity=250μS.
Τωρα αν μετά ψαχνεις και breeding τοτε αλλαζουν ολα.

P.S. Καπου ειχα διαβασει ότι ο σκελετός των ψαριων διαμορφώνεται κυρίως τους πρώτους 3-4 μήνες της ζωής τους. Αν ειναι έτσι τοτε δεν εχουν και πολύ μεγαλη σημασια τα σενάρια που λες για την διαμόρφωση του νερου των δίσκων αφού οι δίσκοι που αγοράζουμε ειναι το λιγότερο 4 μηνών κατά μέσο όρο.

tasos
21-11-04, 11:34
Eγώ θα κρατούσα στη θέση σου τις συνθήκες που έχεις τώρα!Έτσι και σε μία επείγουσα αλλάγή νερού από την βρύση,δεν θα έχεις σημαντικό πρόβλημα.Οι δίσκοι σου μεγάλωσαν στη Γερμανία;Εκεί τους έχουν σε 700 μSiemens αγωγιμότητα νερού,και αν δεν τους φτάσει τόσο ρίχνουν και λίγο αλάτι μέσα :shock: Στο dph.com έχει στα άρθρα τις συνταγές που θέλεις :wink: .

daukalion
21-11-04, 12:51
kosta είσαι σε πολύ καλό δρόμο ... μη την ψάχνης και τόσο.

johnny98130
21-11-04, 15:02
Στο dph.com έχει στα άρθρα τις συνταγές που θέλεις .

Διορθώνω λίγακι www.dph.nl :wink:

kroud
21-11-04, 20:17
Διάβασα σε αρκετά sites οτι όταν οι δίσκοι "είναι στην ανάπτυξη", καλό είναι να βρίσκονται σε σχετικά σκληρό νερό ωστε να αναπτύσσεται καλύτερα ο σκελετός τους (να έχουν αρκετό ασβέστιο κλπ) και όταν ενηλικιωθούν, να μαλακώνουμε/οξύνουμε (με την έννοια να το κάνουμε πιο όξινο) το νερό, ωστε να αναπαραχθούν.

Αλλοι (λιγότερα sites) λένε οτι από την γέννηση μέχρι την ενηλικίωση (δηλαδή πάντα) οι δίσκοι πρέπει να ζουν σε μαλακό και όξινο νερό.

Εμένα πιο λογική μου φαίνεται η πρώτη άποψη, αλλά επειδή πρέπει να "κρατήσω και μια πισινή"...

Γιατι σου φαινεται πιο λογικη η πρωτη αποψη?
Οι δισκοι απο τη φυση τους ζουν σε οξινο νερο.Αρα το πιο λογικο ειναι να τους κραταμε οσο μπορουμε σε οξινο περιβαλλον,αν οχι τουλαχιστον σε ουδετερο.

Φιλε κωστα το μιγμα που χρησιμοποιεις ειναι πολυ φορτωμενο και αρκετα βαρυ για το στομαχι τους.Αν βαλεις και σκορδο θα τους "καψεις" στο τελος. :)

Η καρδια βοδινου ειναι γεματη ορμονες και δυσκολη στην πεψη,με αποτελεσμα μετα απο καποιο χρονικο διαστημα να εχει προβλημα με το στομαχι του.Συνεπως θα την περιορισεις παρα πολυ και μολις παρει λιγο τα επανω του(αναπτυχθει) να την σταματησεις τελειως.
Το κοτοπουλο δεν το συζηταω καθολου.
Θα σου προτεινα να χωρισεις την τροφη σου σε μερη.
Σε "πρασινη" τροφη,σε ζωικη(εδω βαζω και τα σκουλικια) και ψαρια(γαριδες κτλ..).
Τωρα αν θελεις να χρησιμοποιησεις σκορδο,επεσε στα χερια μου μια τροφη σε flakes της tropica.Ταιζω τους δισκους 2 φορες την εβδομαδα και μεχρι στιγμης δεν εχω αντιμετωπισει προβλημα.Παντα ομως με επιφυλαξη.

Fonamstel
21-11-04, 21:45
Οι δίσκοι σου μεγάλωσαν στη Γερμανία;
Οχι, στην Μαλαισία (κατά τα λεγόμενα του μαγαζάτορα).

Γιατι σου φαινεται πιο λογικη η πρωτη αποψη?
Οι δισκοι απο τη φυση τους ζουν σε οξινο νερο.Αρα το πιο λογικο ειναι να τους κραταμε οσο μπορουμε σε οξινο περιβαλλον,αν οχι τουλαχιστον σε ουδετερο.

Οταν μεγαλώνουν, δεν αναπτύσσεται ο σκελετός τους περισσότερο από όταν φτάσουν στο τελικό τους μέγεθος? Αρα χρειάζονται κάπως περισσότερα άλατα μέταλλα κλπ.
Στο φυσικό τους περιβάλλον, η ανανέωση του νερού είναι συνεχής, ενώ στις περιορισμένες διαστάσεις ενός ενυδρείου αυτή η ανανέωση γίνεται με τις αλλαγές νερού.

ΙΣΩΣ στο ενυδρείο τα στοιχεία αυτά να εξαντλούνται γρηγορότερα απ' ότι στη φύση. - Μιά μέρα μετά την αλλαγή νερού, έχω στο ενυδρείο αγωγιμότητα ~280. Μια μέρα πρίν την αλλαγή, ~265. Αυτό το παρατήρησα τις δυο τελευταίες βδομάδες. Δηλαδή μέσα σε 5 μέρες "εξαφανίζονται" 7-8 ppm διαλυμένα στερεά. Πού πάνε αυτά? κατακάθονται η καταναλώνονται από φυτά και ψάρια?

Γι αυτό μου φαίνεται πιο λογικό για όσο διάστημα οι δίσκοι μεγαλώνουν να είναι σε ελαφρώς (1-2 βαθμούς) σκληρότερο νερό και μετά, μόλις φτάσουν στο τελικό τους μέγεθος και άρα θα θέλουν κάπως λιγότερα "δομικά υλικά" για τον σκελετό τους, τους "δίνουμε" το φυσικό τους περιβάλλον.
Η...μήπως ψάχνω ψύλλους στ' άχυρα ? :) :oops:

Τώρα για την τροφή, τους δίνω αυτό το "φορτωμένο πράγμα" 1-2 φορές τη βδομάδα. Δεν είναι για καθημερινή κατανάλωση. Ακόμα κι έτσι υπάρχει πρόβλημα ?

Αυτό που λες για το χώρισμα της τροφής σε "κρεατικά / λαχανικά" δεν το σκέφτηκα... άκρως ενδιαφέρουσα ιδέα ! Thanks :)

johnny98130
22-11-04, 11:22
Το κοτοπουλο δεν το συζηταω καθολου.

Εγώ να πω πάντως ότι ο Κ. Bernd Degen έχει κάνει ολόκληρη διατριβή στο θέμα της κατάλληλότητας των τροφών με βάση το κοτόπουλο. Εξού και οι τροφές που κυκλοφορούν ευρέως στο εμπόριο.
Ομολογώ ότι δεν το έχω ψάξει το θέμα σε βάθος αλλα εφόσον η καρδιά βοδινού κρίνεται ως η πλεον πρωτεεινούχα για την ανάπτυξη των δίσκων γιατι να μην συμβαίνει το ιδιο και με το κοτόπουλο.

Συνεπως θα την περιορισεις παρα πολυ και μολις παρει λιγο τα επανω του(αναπτυχθει) να την σταματησεις τελειως.

Παντως ο Γερμανός εκτροφέας της έκθεσης του Ντουισμπουρκ αποκάλυψε ότι ταϊζει σχεδόν αποκλειστικά με τροφή που έχει σαν βάση το beefheart σε συνδυασμό με σκόρδο. Και αυτό όχι μόνο κατά την διάρκεια της ανάπτυξης των δίσκων αλλα και στην συνέχεια.

Τέλος αν πάτε στο site:
http://article.discusnews.com/cat-01/beefheart1.shtml

θα δειτε ότι και το discus page Holland προτείνει ως τροφή δίσκων beefheart και garlic.

Ξαναλέω ότι δεν αμφισβητώ τα στοιχεια κανενός απλά μεταφέρω πληροφορίες που διαβάζω. Εξ άλλου το θέμα ειναι πολύ μεγάλο και μαλλον θέλει κι αλλο ψάξιμο.

kroud
22-11-04, 20:52
Εξού και οι τροφές που κυκλοφορούν ευρέως στο εμπόριο.

Οπως? Εννοεις τα flakes?

Η καρδια του βοδινου ειναι πρωτεινουχα οπως και γενικοτερα το κρεας αλλα δεν ειναι για συνεχεια.Εσυ μπορεις να τρως συνεχως κρεας απο το πρωι μεχρι το βραδυ για το υπολοιπο της ζωης σου?
Ολα αυτα πιστευω οτι στηριζονται καθαρα στην προωρη αναπτυξη του δισκου χωρις να υπολογιζουν τη διαρκεια ζωης του δισκου.


Παντως ο Γερμανός εκτροφέας της έκθεσης του Ντουισμπουρκ αποκάλυψε ότι ταϊζει σχεδόν αποκλειστικά με τροφή που έχει σαν βάση το beefheart σε συνδυασμό με σκόρδο

Ειναι εκτροφεας, αν σου λεει κατι αυτο.
Το σκορδο το χρησιμοποιω κι εγω αλλα με επιφυλαξη.

johnny98130
22-11-04, 22:19
Οπως? Εννοεις τα flakes?

Οχι εννοώ τις κατεψυγμενες τροφες Κοτοπουλου που δινουν στον Ωκεανο και στον Βιοτοπο αν δεν κανω λαθος. Μαλιστα εχουν και λογοτυπο Bernd Degen.

Εσυ μπορεις να τρως συνεχως κρεας απο το πρωι μεχρι το βραδυ για το υπολοιπο της ζωης σου?

Oχι δεν μπορω καθε μερα αλλα εξακολουθώ να τρώω κρεας και αφου ενηλικιώθηκα. :lol: :lol: :lol:

Ολα αυτα πιστευω οτι στηριζονται καθαρα στην προωρη αναπτυξη του δισκου χωρις να υπολογιζουν τη διαρκεια ζωης του δισκου.

Εδώ Νικόλα ειπες μια μεγαλη αληθεια.

dantouan
23-11-04, 00:24
Ειναι εκτροφεας, αν σου λεει κατι αυτο.

Αυτο τι σημαινει δηλαδη οτι δεν ξερει... :shock:

Το σκορδο το χρησιμοποιω κι εγω αλλα με επιφυλαξη

Ο λογος... :?:

kroud
23-11-04, 19:06
Οχι εννοώ τις κατεψυγμενες τροφες Κοτοπουλου που δινουν στον Ωκεανο και στον Βιοτοπο αν δεν κανω λαθος. Μαλιστα εχουν και λογοτυπο Bernd Degen.

Πραγματικα δεν τις ξερω αλλα και να τις μαθω δεν προκειται να κανω τους δισκους μου γουρουνια για να τους δω να ξεχειλιζουν απο ορμονες απλα για να εχουν μια προωρη αναπτυξη.
Ισως καποιος αλλος να εχει αντιθετη γνωμη.Εγω προσπαθω οσο μπορω να βλεπω τον δισκο μου ενταξει και για αρκετο καιρο.

Αυτο τι σημαινει δηλαδη οτι δεν ξερει...

Δεν ειπα οτι δεν ξερει.Ξερει και πολυ καλα μαλιστα...ο νοων νοειτω

kroud έγραψε:
Το σκορδο το χρησιμοποιω κι εγω αλλα με επιφυλαξη


Ο λογος...

Βλεπε παρακατω...

http://studio.aaquaria.com/board/viewtopic.php?t=786

PascM
20-06-06, 13:06
Τελικά με τόσα που έχω διαβάσει δεν μπορώ να πω με σιγουριά ποιες είναι οι παράμετροι που πρέπει να έχει το ενυδρείο με τους δίσκους! Ph Kh Gh
Κανείς ?

klaz
20-06-06, 13:08
εγω ''δουλευω'' με PH 6,6 και KH 4.τα ψαρια ειναι σε αριστη κατασταση,και το διοξειδιο για τα φυτα ειναι στο φουλ.......!!!!:p :p

PascM
20-06-06, 14:07
Σε άριστη κατάσταση φίλε Κώστα (klaz) πιστεύω πως είναι και τα δικά μου! Χρώματα - Φυτά άψογα (αν και προς το παρόν έχω αφαιρέσει αρκετά διότι θέλω να κάνω πάλι χαλί με ρίκια) όρεξη, παιχνίδι , κυνήγι. Αυτό που ουσιαστικά αναρωτιέμε είναι ποιες είναι οι καταλληλότερες συνθήκες ή ας το πω και αλιώς ο Αμαζόνιος (που τα ψάρια μας τουλάχιστον αυτά που εγώ έχω και ειναι εκτροφής δεν έχουν γνωρίζει ποτέ?)

klaz
20-06-06, 14:11
πιστευω οτι απεχει αρκετα ο φυσικος τους βιοτοπος σε σχεση με αυτο που τους προσφερουμε εμεις...εξαλλου τα ψαρια μας ειναι ολα αναπαραγωγες ευρωπης η οχι τα περισσοτερα,οποτε καταλαβαινεις οτι οσο εχουμε δει απο κοντα τον αμαζωνιο εμεις...αλλο τοσο τον ειδανε και τα ψαρια μας.....:p

PascM
20-06-06, 14:19
Ναι μεν αλλά! Τελικά σε τι συνθήκες πρέπει να έχουμε τους δίσκους μας? Μιας και δεν καταλαβαίνουμε απόλυτα τη γλώσσα τους για να συνενοηθούμε!:D

klaz
20-06-06, 14:33
Ναι μεν αλλά! Τελικά σε τι συνθήκες πρέπει να έχουμε τους δίσκους μας? Μιας και δεν καταλαβαίνουμε απόλυτα τη γλώσσα τους για να συνενοηθούμε!:D...μαλλον χανουμε το βασικο.το θεμα δεν ειναι τοσο σε τι ακριβως συνθηκες τα εχουμε,αλλα να εχουμε εντελως σταθερες τις συνθηκες που τους παρεχουμε.

PascM
21-06-06, 09:22
Όσο σταθερές πιστεύω μπορούμε να τις έχουμε τις έχουμε τις συνθήκες τους! Άλωστε ένα κάρο λεφτά έχουμε ξοδεύψει γι'αυτό! Δεν συμφωνείς?

leonm
21-06-06, 09:30
Με ph 6.8, gh 11, kh 6 όλα πάνε καλά.Αυτό που έχω δει είναι μεγάλη διαφορά μετά τη χρήση του ph controler (οπότε έχω σταθερο ph) και στη συμπεριφορά και στην προσαρμοστικότητα νέων δίσκων.Πριν τον controler είχα απλή φιάλη με ph γύρω στο 7 ...και αρκετά προβλήματα.