PDA

Επιστροφή στο Forum : Η χημική σύσταση των νερών των μεγάλων λιμνών της Αφρικής


Κλεόβουλος
24-11-12, 21:32
Στις λίμνες

Επειδή ακούμε συχνά την ερώτηση και πολλές φορές λέγονται και γράφονται ανακρίβειες,
ιδού ένας χρήσιμος πίνακας
http://malawicichlids.com/mw01011.htm
και μια (λίγο παλιά) μελέτη των περισσότερων λιμνών της Αφρικής
http://malawicichlids.com/talling_talling_1965_chemical_composition_african_ lake_waters.pdf

Κι εδώ πολλά χρήσιμα
http://wldb.ilec.or.jp/LakeDB2/data/gef_reports/16_Lake_Malawi_Nyasa_27February2006.pdf
http://wldb.ilec.or.jp/LakeDB2/data/gef_reports/22_Lake_Tanganyika_27February2006.pdf
http://translate.google.gr/translate?hl=el&sl=fr&tl=el&u=http%3A%2F%2Fwww.destin-tanganyika.com%2FArticles-divers%2Fmineralite-tanganyika.htm&anno=2&sandbox=1
http://badmanstropicalfish.com/afcichlids.html
http://www.hydrol-earth-syst-sci-discuss.net/7/4371/2010/hessd-7-4371-2010.pdf
http://wldb.ilec.or.jp/LakeDB2/data/gef_reports/27_Lake_Victoria_27February2006.pdf

Στο ενυδρείο

Όπως θα παρατηρήσετε ακόμη και σε επιστημονικές μετρήσεις/μελέτες/κείμενα(θα μπορούσα να σας παραθέσω κι άλλα) υπάρχουν μικροδιαφορές στα νούμερα. Αυτό έχει να κάνει με πολλούς παράγοντες πχ το σημείο που γίνεται η μέτρηση, η εποχή που γίνεται, το βάθος στο οποίο γίνεται, ακόμη και η ώρα.
Στο ενυδρείο μας είναι σχεδόν αδύνατο να αντιγράψουμε τη φύση αλλά μπορούμε να προσεγγίσουμε αρκετά τις βασικές παραμέτρους του νερού (αυτές που, με τα διάφορα τεστ του εμπορίου, μπορούμε να μετρήσουμε).
Το νερό στην Ελλάδα, τουλάχιστον στις περισσότερες περιοχές, είναι πολύ κοντά στις τιμές που χρειαζόμαστε.
Χρησιμοποιώντας πχ λίγη μαγειρική σόδα ή διττανθρακικό νάτριο NaHco3(ανεβάζει-σταθεροποιεί ψηλά το ph-kh), epsom salts ή θειικό μαγνήσιο MgSO4(ανεβάζει τη gh), ασβεστολιθικές πέτρες ή αραγωνίτη στο βυθό (επηρεάζουν μακροπρόθεσμα προς τα πάνω ph-gh),αλάτι ενυδρειακό ή για θαλασσινό (ανεβάζει gh, προσθέτει διάφορα ιχνοστοιχεία),διάφορα buffer (πχ. cichlid lake salt της Seachem που ανεβάζει κι αυτό την gh όπως τα epsom αλλά εκτός απο μαγνήσιο προσθέτει και ασβέστιο, κάλιο και νάτριο )που κυκλοφορούν στο εμπόριο, εύκολα θα "πιάσουμε" τις επιθυμητές τιμές.
Γενικός "μπούσουλας" δεν μπορεί να υπάρξει αλλά με πειραματισμό θα βρούμε τι χρειάζεται το δικό μας ενυδρείο.
Προσοχή:
-οποιαδήποτε αλλαγή των παραμέτρων στο ενυδρείο με πάρα πολύ αργό ρυθμό και προσοχή. Οι απότομες αλλαγές θα σκοτώσουν τα ψάρια μας.
-το νερό της αλλαγής το προετοιμάζουμε προσθέτοντας τα απαραίτητα χημικά στο νέο νερό, κάνουμε τις μετρήσεις μας και μετά το βάζουμε στο ενυδρείο.
-είναι βασικό να διατηρούμε τα ψάρια μας σε όσο το δυνατό σταθερότερες συνθήκες, χωρίς να αδιαφορούμε για τον απαραίτητο χώρο που χρειάζονται για να μεγαλώσουν και να αναπαραχθούν σωστά, την σωστή φίλτρανση (βιολογική και μηχανική) και τις τακτικές αλλαγές νερού.

chris7
27-11-12, 18:32
Πολυ καλο αρθρο Κλεοβουλε!
Μπραβο!
Συμφωνω απολυτα μαζι οτι οντως πολλες φορες λεγονται ανακριβειες ειδικα στο τροπο αυξησης των τιμων μας!

egeorgiou
27-11-12, 21:34
Μια μικρή παρατήρηση για το Seachem lake salt.
Μείγμα αλάτων που η συγκέντρωση τους προσομοιάζει την αντίστοιχη της λίμνης. Αυξάνει τα συνολικά ιχνοστοιχεία και κατά συνέπεια Ph, Gh, Kh.

Έχεις καθόλου εικόνα για το TDS του νερού στις λίμνες;

Όταν είχα κάνει αναζήτηση είχα δει τιμές 600 για Τανγκανίκα, 300-400 για Μαλάουι και 150-200 Βικτώρια.

Το αναφέρω γιατί όταν είχα κάνει προσπάθεια για DIY μείγμα (όπως το Seachem) είχα δοκιμάσει αλάτι για θαλασσινά ενυδρείο με το TDS να πηγαίνει στο θεό.

Κλεόβουλος
27-11-12, 22:08
Κάπου εκεί είναι τα νούμερα (δεν θυμάμαι ακριβώς πόσο είχα διαβάσει-θα το γράψω όταν το βρω).
Δεν έχω μετρήσει ποτέ tds και δεν έχω συγκεκριμένη εικόνα πόσο μεταβάλλεται απο το κάθε πρόσθετο, αλλά πάρε υπόψη σου ότι το αλάτι για θαλασσινό έχει ένα κάρο ιχνοστοιχεία και σίγουρα την ανεβάζει πολύ.
Το χρήσιμο άρθρο του Γιώργου για την tds:
http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=48265&highlight=total

*το seachem lake salt μόνο του, κάνει αυτό που λέω παραπάνω. Σε συνδυασμό με Tanganyika buffer ή Malawi buffer ανεβάζει και το ph.
http://www.seachem.com/Products/product_pages/CichlidLakeSalt.html
http://www.seachem.com/Products/product_pages/TanganyikaBuffer.html

kouman
01-05-13, 14:21
ευχαριστω κλεοβουλε! θα πειραματιστω να δω τι παιζει... αν καταλαβα καλα οπως λεει το αθρο θα βαλω στα 100 λιτρα 1 κουταλακι μαγειρικη σοδα/1 κουταλακι epsom salt/1 κουταλακι θαλασινο αλατι ( απο αυτο που φτιαχνουν το νερο οι ριφαδες? ) και θα μετρησω τιμες στο νερο πριν και μετα...

Κλεόβουλος
20-05-13, 08:06
Έχεις καθόλου εικόνα για το TDS του νερού στις λίμνες;


Βρήκα μια αναφορά του Paul Loiselle για την TDS
και μιλάει για Malawi 125.0 to 170.5 ppm και Tanganyika 170.5 to 205.0 ppm
http://www.fishchannel.com/freshwater-aquariums/aquarium-care/correct-ph-for-african-cichlids.aspx

(το σημαντικό πάντως πιστεύω είναι η τελευταία φράση του 1ου ποστ ;))

BabylonX
23-05-13, 04:04
Κλεόβουλε, αυτά είναι συνολικά TDS ή μόνο για την GH?

Γιατί αν αυτά τα ψάρια θέλουν GH και KH κοντά στα 15 γερμανικούς το καθένα βγάζουμε 30x17.8 δηλαδή πάνω από 500 ppm! Τα 200 μου ακούγονται πολύ λίγα εκτός αν δε καταλαβαίνω κάτι... δεν ισχύει πάντα ότι ένα γερμανικός βαθμός οποιασδήποτε σκληρότητα είναι περίπου 17.8ppm;

Εγώ σήμερα άρχισα με νερό RO, Cichlid Lake Salt και μαγειρική σόδα ώστε να φτιάξω ένα νερό πιο κατάλληλο και να αποφύγω και τα νιτρικά του δικτύου. Είναι καλή τακτική να βάζω την συνιστώμενη δόση στο νερό της RO από το cichlid lake salt και μετά να ανεβάζω το KH κοντά στους 15 γερμανικούς με μαγειρική σόδα; Είναι κάτι που δε βάζω και θα λήψει από το ενυδρείο μου αν χρησιμοποιώ ένα τέτοιο μίγμα; Θέλω να αποφύγω να βασίζομαι και στο Buffer για Ταγκανίκα της Seachem. Πιστεύω ότι το Cichlid lake salt στήνει μια καλή βάση αλάτων. Μπορεί όμως να μου διαφεύγει κάτι...

Όλα αυτά σε ένα 100άρι με 5 μωρά N. Brichardi (Όταν μεγαλώσουν θα κρατήσω ένα ζευγάρι) και αλλαγές 25% μια φορά τη βδομάδα. Επίσης το έχω λιγάκι νταμάρι με πάνω από 5 κιλά ασβεστολιθικά. Γενικά μετά τις αλλαγές, όσο τις έκανα με νερό βρύσης, το pH σταθεροποιείται μακροπρόθεσμα στο 8.3 αλλά το νερό της βρύσης είναι κοντά στο 7.3 και με την αλλαγή, αν γίνει χωρίς να κάνω κάτι για να διορθώσω το pH το ρίχνει κοντά στο 8 και ανεβαίνει σταδιακά σε 1-2 μέρες. Επίσης, αν φροντίσω το νερό να έχει ικανό KH και το αερίσω ειδικά με φρέσκο αέρα, το pH μπορεί να ανέβει αρκετά και λέω να το χρησιμοποιώ σαν λύση για να ανεβάζω το pH του νερού της αλλαγής πριν το ρίξω στο ενυδρείο.

Το νερό του δικτύου μου από την άλλη έχει 11dKH, 15 dGH, 7.3 pH. Όμως έχει και κάπου 10-12 mg/L νιτρικά για τα οποία μπήκα στη διαδικασία να φτιάχνω νερό μόνος μου με αυτά τα αλάτια. Ακόμη δεν έχω αποφασίσει αν αξίζει τον κόπο. Θα φανεί σε βάθος χρόνου...

ΧρήστοςΠ
23-05-13, 06:38
Δυστυχως η φύση μας ξεπερναει .... Εχοντας ασχοληθεί πολύ με την χημεια των νερων του Αμαζονιου για αγριους δίσκους και πάντα ήθελα να ειμαι όσο ποιο κοντά γίνεται στις συνθηκες νερου των ψαριων μου, ποτε δεν καταφερα να φερω το tds εκεί που έπρεπε με αλατα του εμπορίου . Τι θέλω να πω μπορεί να εβλεπες στο ποτάμι σε περιοχές ph 5.8 με tds κάτω από 80 ή ακόμα και χαμηλότερα . Στο ενυδρειο να εχω ιδιες τιμες σε ph kh gh συμφωνα με τις αναφορες του Bleher στο βιβλίο του αλλα το tds δεν μπόρεσα να το πετύχω ποτέ πάντα είχα μεγαλύτερη τιμή :confused:.

Κλεόβουλος
23-05-13, 08:16
Ο Loiselle πιο πάνω μιλάει για σκληρότητες GH στην Μαλάουι 6-10 dh και στην Τανγκανίκα 10-12 dh
και την αντίστοιχη TDS.
Επίσης υποστηρίζει ότι οι κιχλίδες μας μπορούν να ζήσουν καλά και να αναπαραχθούν σε νερό με ph 7,2 και gh 3!!

Όσον αφορά το νερό σου, εγώ δεν θα έμπλεκα με οσμώσεις και άλατα.
Θα έβαζα καμιά ρίζα μαγκρόβια http://www.beachbeans.com/mangrove/mangrove_house.html
ή φυλλόδεντρο για τα νιτρικά.

Γιώργος Κ
23-05-13, 08:51
Στο ενυδρειο να εχω ιδιες τιμες σε ph kh gh συμφωνα με τις αναφορες του Bleher στο βιβλίο του αλλα το tds δεν μπόρεσα να το πετύχω ποτέ πάντα είχα μεγαλύτερη τιμή :confused:.
Το tds περιεχει τα νιτρικα, φωσφορικα κοκ ... στη φυση ειναι 0 ενω στο ενυδρειο ειναι αυξημενα! Αρα ειναι λογικο να μετρας μεγαλυτερο tds σε ενυδρειακο περιβαλλον (με ιδιες τις αλλες παραμετρους) αφου δεν μετραει μονο ιοντα ασβεστιου-μαγνησιου αλλα τα παντα ...

ΧρήστοςΠ
23-05-13, 12:25
βρε παιδια ξέρω γιατί μιλάει απλά λέω ότι ειναι δύσκολο να πετυχεις το tds

Νιτρικά με τις αλλαγες που εκανα δεν εφτανα ποτέ πάνω από 10 :D

Γιώργος Κ
23-05-13, 12:43
Νιτρικά με τις αλλαγες που εκανα δεν εφτανα ποτέ πάνω από 10 :DΚαι νομιζεις οτι ειναι λιγο οσο αφορα το tds? :confused::confused: Αν βαλεις και ολα τα ρεστα ... εξηγεί το γεγονος οτι μετρουσες παραπανω tds ..
δες τον table 1 απο εδω http://www.reefkeeping.com/issues/2004-04/rhf/feature/

BabylonX
23-05-13, 14:55
Ο Loiselle πιο πάνω μιλάει για σκληρότητες GH στην Μαλάουι 6-10 dh και στην Τανγκανίκα 10-12 dh
και την αντίστοιχη TDS.
Επίσης υποστηρίζει ότι οι κιχλίδες μας μπορούν να ζήσουν καλά και να αναπαραχθούν σε νερό με ph 7,2 και gh 3!!

Όσον αφορά το νερό σου, εγώ δεν θα έμπλεκα με οσμώσεις και άλατα.
Θα έβαζα καμιά ρίζα μαγκρόβια http://www.beachbeans.com/mangrove/mangrove_house.html
ή φυλλόδεντρο για τα νιτρικά.

Απλά με ανησυχεί λίγο που το νερό είναι στα 7.3 pH ενώ τα brichardi λέει θέλουν 8.5-9.5! Όμως από την άλλη έχω τα ασβεστολιθικά και το νερό συνήθως καταλήγει γύρω στο 8.2-8.3 σε λίγες μέρες μετά την αλλαγή και μένει εκεί. Ακόμη κι αν καταλήξω να βάζω απλά νερό βρύσης δε πρέπει να κάνω κάτι για να αποφεύγω την αυξομείωση;

Μαγκρόβια έχουν στα pet shop ή πρέπει να την ψάξω πουθενά περίεργα; Αυτή τη στιγμή έχω μέσα ένα ξύλο με δύο ανούμπιες, λίγη java moss και έχω φυτέψει διάσπαρτα γύρω γύρω echinodorus tenellus αλλά έχω σαλιγκάρια και το "περιποιούνται". Ξέρω ότι δε κολλάει το ξύλο με τις κιχλίδες αλλά έχει βολέψει πολύ ειδικά τώρα στη φάση της ανάπτυξης: κρύβονται στις τρύπες του και ανάμεσα στα φυτά και οι μικρότεροι και πιο αδύναμοι επιβιώνουν. Και το αισθητικό αποτέλεσμα δε περιγράφεται βέβαια! ;)

*Mod note:απάντηση & συνέχεια στο θέμα σου http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=70834

nazgul
23-05-13, 19:51
Εγω θελω να σταθω σε ενα αλλο σημειο, θετωντας ενα "φιλοσοφικο" ερωτημα προς συζητηση:

Ειναι καλυτερα να προσπαθησουμε να αντιγραψουμε τι φυση οσο πιο πιστα μπορουμε και τελος, ή να λαβουμε υποψη μας διαφορους παραγοντες, που μπορει να μας οδηγησουν σε ενα λιγο διαφορετικο αποτελεσμα?

Και να αναλυσω τη εννοω.

Πριν 3 μηνες περιπου εστησα ενα ενυδρειο Tanganyika με Neolamprologus Multifasciatus. Το νερο της Θεσσαλονικης ειναι κοντα στα κατω επιτρεπτα ορια για το ειδος. Χαλικι εβαλα ουδετερο και πετρες μαζεψα απο παραλια, οι οποιες τελικα δεν ηταν ασβεστολιθικες. Δεν πηγα με ακουαφορτε στην παραλια, απλα μαζεψα αυτες που μου αρεσαν. Εστησα το ενυδρειο και οι μετρησεις μετα απο λιγο καιρο εδειξαν: ph-7.8, Gh-11, Kh-10. Σχετικα καλα, επιτρεπτες οι τιμες, αλλα θα ηθελα να ειναι πιο υψηλες. Εβαλα και μερικες μικρες τσεκαρισμενα ασβεστολιθικες πετρες στη συνεχεια και απο τοτε να πω την αληθεια δεν μετρησα σκληροτητα. Αλλα δεν νομιζω να εγινε και κατι τρομερο.

Το θεμα μου ειναι: σκεφτηκα καποια στιγμη να αρχισω να προσθετω σοδα στο νερο των αλλαγων, ωστε σταδιακα να εχω υψηλοτερο ph. Ισως και να προχωρουσα σε αυξηση του gh με καποιο τροπο. Οχι για κανενα αλλο λογο, αλλα για να νοιωθω οτι τα ψαρια μου ειναι πιο κοντα στο φυσικο τους περιβαλλον.

Το ερωτημα μου ειναι: αντε και εγω εφτασα το νερο του ενυδρειου μου σε ph-8.5 και gh-18. Οταν αρχιζω να μοιραζω ψαρια, γιατι αναπαραγονται με γρηγορους ρυθμους, τι θα γινει? Θα προσαρμοστουν αποτομα σε πιο μαλακο νερο, γιατι σχεδον ολοι τα διατηρουν σε νερο βρυσης. Ετσι ακριβως τα πηρα και εγω.

Τι θα ηταν σωστο να κανω, τελικα? Να τα διατηρησω σε συνθηκες που τα πηρα και καποια στιγμη θα δωσω του απογονους τους, ή να προσφερω συνθηκες πιο κοντα στη φυση?

Σιγουρα ολοκληρη η τεραστια λιμνη Tanganyika δεν εχει τις ιδιες παραμετρους και μαλιστα ολο το χρονο. Δεν μιλαω να εχουμε ψαρια σε λαθος παραμετρους, βεβαια, αυτο εχει επιπτωσεις σε πολλους τομεις της υγειας τους. Αλλα, δυστυχως, η φυση εχει αλλους μηχανισμους και αλλες συνθηκες, που ουσιαστικα δεν θα μπορεσουμε να προσεγγισουμε, οσο και να θελουμε. Μηπως τελικα πρεπει να λαμβανουμε υποψη μας και αλλους παραγοντες, οπως αυτους που προανεφερα? Δηλαδη, ισως τελικα θα ηταν καλυτερα να συνεχισω να διατηρω τα ψαρια μου στις συνθηκες που εχω τωρα, παρα να τις αλλαξω και να εχουν προβλημα οι απογονοι τους?

kouman
01-12-13, 01:35
πολυ χρησιμο αθρο!

Κλεόβουλος
22-09-16, 13:49
Μια καταγραφή μετρήσεων της JBL που έπεσε στα χέρια μου,
αναφέρει τις παρακάτω τιμές παραμέτρων :
Malawi
Ph 8,6 - 8,5
KH 7 dKH
GH 5-5,5 dGH
Θερμοκρασία: 1μ από την επιφάνεια 25 βαθμούς C- 40μ από τη επιφάνεια 21 C
Περιεκτικότητα οξυγόνου : 7,5-8 mg/l
Conductivity : 237-243 μS/cm
Tanganyika
Ph 8,9
KH 18 dKH
GH 11 dGH
Θερμοκρασία: 29 C (!)
Περιεκτικότητα οξυγόνου : 8 mg/l
Conductivity : 644-690 μS/cm