Επιστροφή στο Forum : αλλαγη φωτισμου...ερωτηση
ikaria_jim
20-11-12, 15:27
καλησπερα παιδια....θελω τα φωτα σας...χεχε...
στο 60λ ενυδρειο μου υπαρχει μια λαμπα ουτε που ξερω τι ειναι...απλη....θελω να την αλλαξω..προφανος με καποια πατεντα...εχω φυτα μεσα...
τι?και πως?
Πρεπει καταρχην να μας πεις ποσα watt ειναι, ποσο μηκος εχει και αν ειναι Τ5 ή Τ8. Κατι θα λεει πανω αν δεις
ikaria_jim
20-11-12, 16:10
πραγματικα δεν λεει τιποτα...και δεν μπορω να δω κατι....πρεπει να ειναι 15v...
Μετρησε το μηκος της μηπως βρουμε ακρη.
ikaria_jim
20-11-12, 16:21
45 με 46 cm...
Αν ειναι 15w ειναι στανταρ Τ8. Οι Τ5 (πιο λεπτες) βγαινουν σε 8 και 24 μετα watt, απ' οτι ξερω. Οποτε μπορεις να δεις κατι τετοιο για παραδειγμα:
http://www.petcumulus.gr/index.asp?page=product&pid=2286
Ειναι καλη για φυτα, εμενα μου ειχε δουλεψει στο παρελθον μικροτερη Τ5. Απο εκει και περα, ψαχνεις για Τ8 αν ειναι να παραγγειλεις απο το ιντερνετ. Σιγουρεψου για καλο και για κακο αν ειναι αυτες σε κανενα καταστημα με ηλεκτρολογικα.
ikaria_jim
20-11-12, 16:33
το 15 w που εγραψα το ειδα πανω στο μετασχηματιστη....
Περίμενε... είναι ίσια η λάμπα??? μέτρα την περίμετρό της. αν είναι ίσια με περίμετρο 5εκ, είναι τ5, αν είναι 8εκ, τότε είναι τ8. ο "μετασχηματιστής" που είδες είναι άσπρος και γράφει ballast πάνω??? Αν ναι, τότε δεν είναι μετασχηματιστής, αλλά ballast και ηλάμπα σου είναι φθορίου τ5 ή τ8.
Αν τώρα είναι μετασχηματιστής, πόσα βολτ ρεύμα παράγει και τι, δηλαδή θα πρέπει να γράφει πάνω π.χ. 12v 2a ή 15watt.
Επίσης, πες μας για το σχήμα της λάμπας.
ή μπορεις να μας βαλεις απλα μια φωτογραφια να δουμε!!:D:D
ikaria_jim
20-11-12, 16:52
λοιπον...γραφει ballast επανω....ειναι η κλασικη...στρογγυλη....δεν μπορω να μετρησω κατι αλλο....πφ....φοβαμαι να μιν την σπασω....πρεπει να βγαλω το καπακι....
δεν μας ειπες για ποιο λογο θελεις να την αλλαξεις. εχει ποση ωρα και ακομα δεν εχουμε καταλαβει τι λαμπα εχεις!! μπορεις να βγαλεις μια φωτο ή να την βρεις να μας την δειξεις απο καποιο site??
αν και οπως ειπε ο ναζγκουλ 15w t8 θα ειναι.
ikaria_jim
20-11-12, 17:07
θελω να την αλλαξω για τα φυτα μου....δεν μπορω να την βρω....αλλα ειναι μια λαμπα φθοριου απλη....στρογγυλη tube....
στο 60αρι με μετρια φυτα μια χαρα εισαι οπως εισαι. εσυ τι φυτα εχεις? επιμενω μια φωτο θα βοηθουσε πολυ να καταλαβουμε και να σε βοηθησουμε και σενα. να δουμε και πως ειναι το καπακι σου και αν εχει χωρο για αλλη λαμπα.
ikaria_jim
20-11-12, 17:24
http://www.facebook.com/photo.php?fbid=489436697767731&set=a.489436684434399.114505.100001042156273&type=3&theater
εχω πιστια στρατιοτες....τα αλλα που εχω ειναι οκ...αλλα αυτεσ νομιζω οτι θελουν κατι αλλο σε φως..
-------------------------
προσπαθησα να βαλω φοτο αλλα δεν τα καταφερα...δεν ξερω γιατι...
τα πιστια αναπτυσονται καλυτερα με καλο φωτισμο ειναι αληθεια, αλλα τα κρατας μια χαρα ακομα και ετσι.! εγω τα εχω και σε λαμπα γραφειου και ειναι μια χαρα. απλα πολλαπλασιαζονται και μεγαλωνουν πιο αργα. τι αλλα φυτα εχεις? Γιατι τα πιστια αν ειναι πολλα θα σου κανουν σκια στο ενυδρειο..
ikaria_jim
20-11-12, 17:50
τα πιστια τα εβαλα πριν κατι μερες....απο ενα συνχομπιστα.....αλλα νομιζω οτι δεν πανε καλα....ειναι 2 μερες τωρα που βγαζουν κιτρινιλα..μαζι εχω ανουβιες νανα...και java fern....μια χαρα ολα...μονο αυτο....και δεν θελω να της χασω...και απο οτι καταλαβα φταιει το φως...
μπορει οντως να ειναι ο φωτισμος σου μπορει και οχι.(αν ειναι δηλαδη οπως λεμε τ8 15 w).. μερικες φορες βαζουμε φυτα και απλα δεν μας θελουν! Σημαντικο ρολο παιζει και τι λαμπα εχεις. οχι ο τυπος αλλα το φασμα της και το φως της.
ikaria_jim
20-11-12, 18:01
ειναι σου λεω της πλακας...δεν λει τιποτα πανω..ουτε η μανα της δεν την ξερει....θα δω αν ειναι να παρω μια...κακο δεν κανει....και θα την αλλαξω....ελπιζω μονο να ειναι αυτο και να προλαβω τα φυτα....πφ....thanks....παρα πολυ....
και αυτη τη φορα να μην σου πανε καλα τα πιστια σιγουρα αυτος που σου εδωσε θα ξαναεχει κ αλλα με το κιλο! :D
ϊσως απλά η λάμπα σου να έχει περάσει το όριο ηλικίας... Εγώ είχα μία τ8 για κάτι χρόνια, και τα φυτά μου τελευταία άρχισαν να χαλάνε και να μην μεγαλώνουν... έτσι πήρα καινούρια (από μαγαζί με ηλεκτρικά) και wow!!! το κερατόφυλλο μεγαλώνει 2 εκ τη μέρα, η ροτάλα έχει βγει από το νερό, και γενικά πολύ καλά όλα τα φυτά!!!όσων αφορά την πίστια, επειδή έχω και εγώ, οι λάμπες φθορίου είναι κοντά στο νερό, και τις ζεσταίνουν πολύ, και για αυτό χαλάνε έτσι τουλάχιστον πιστεύω... Εμένα για να καταλάβεις η λάμπα είναι 5 εκ από την επιφάνεια του νερού, και οι πίστιες κυριολεκτικά καίνε από τη ζέστη της λάμπας. Τέλος, η πίστιες δε θέλουν κυματάκι στο νερό, αλλά ήρεμο νερό, μήπως έχεις πολύ κύμα και γι αυτό σου χαλάνε???
ikaria_jim
20-11-12, 20:06
πραγματικα δεν ξερω τι μπορει να ειναι....θα την αλλαξω σιγουρα...την εχω πολλα χρονια...μπορει να ειναι αυτο....
Ειναι γεγονος οτι χανουν την αποτελεσματικοτητα τους οι λαμπες μετα απο καιρο. Μπορει να αναβουν, αλλα στα φυτεμενα για σωστη φωτοσυνθεση καλο ειναι να αλλαζονται ανα 1 - 1.5 χρονο κατα τη γνωμη μου.
ikaria_jim
20-11-12, 20:34
λογικο μου ακουγεται....
vBulletin® v3.8.8, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions, Inc.