Σύνδεση

Επιστροφή στο Forum : γκαπυ με προβλημα?

achilefs
18-11-12, 23:40
ενα απο τα θηλυκα γκαπυ,το πιο παλιο απ ολα στο ενυδρειο(2 μηνες το εχω),απο χθες κολυμπαει στην επιφανεια η καλυτερα να το πω στεκεται εκει που καταληγει το νερο που πεταει το φιλτρο, και ανοιγοκλεινει το στομα.συχνα φευγει απο εκει αλλα παντα γυριζει στο ιδιο σημειο.
στο ταισμα σημερα περνουσε η τροφη απο διπλα του και ηταν αδιαφορο...
οι μετρησεις ειναι αυτες που πρεπει,εκτος της αμμωνιας γιατι δεν εχω τεστ για αμμωνια οποτε δεν ξερω.
τι μπορει να συμβαινει?

g81gr
18-11-12, 23:53
χμμμμ, Υποθέτω ότι δεν έχει τίποτα σημάδια πάνω της, ε??? Κάνε μία αλλαγή νερού προληπτικά, αν είναι κάτι από το νερό, αυτό θα βοηθήσει. Αν δεν έχει τεστ, ίσως πρέπει να προμηθευτείς.
Επίσης, αν είναι από το νερό τότε θα έπρεπε να υπήρχαν και άλλα στην ίδια κατάσταση.
Επίσης, μπορείς να ανεβάσεις φώτο???
Το ότι δεν τρώει είναι κακό σημάδι, πρόσφατα μου ψώφισαν 2 γκάπι με αντίστοιχα συμπτώματα.

korasidikos
18-11-12, 23:59
δοκιμασε να του δωσεις τροφη βουτηγμενη σε σκορδοζουμο;),και κανε και μετρησεις αμμωνιας οταν μπορεσεις!:rolleyes:

nazgul
19-11-12, 00:05
Συμπληρωσε οσα περισσοτερα μπορεις απο αυτη τη φορμα για να σε βοηθησουν οι εμπειροτεροι. Και μια φωτο θα ηταν πολυ χρησιμη.
http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=14298

Αν θυμαμαι καλα σε προηγουμενο θεμα σου, λεγαμε οτι δεν εχεις βιολογικο υλικο στο φιλτρο. Πιθανο να υπαρχει αρκετη αμμωνια στο νερο σου αν δεν ειναι στρωμενο το φιλτρο ή αν δεν επαρκει η βιολογια σου και απο εκει να εχει προβλημα το ψαρακι.

achilefs
19-11-12, 00:15
εχω βαλει βιολογικο υλικο στο φιλτρο,δεν εχει κανενα σημαδι η καποια αλλοιωση στο χρωμα

nazgul
19-11-12, 00:29
Απλα το να ανεβαινουν τα ψαρια στην επιφανεια, σημαινει ή οτι δεν υπαρχει επαρκης οξυγονωση στο νερο, ή οτι υπαρχει αμμωνια - υψηλα νιτρικα. Συμπληρωσε τη φορμα αν θελεις για να σε βοηθησει καποιος και προσπαθησε να μετρησεις αμμωνια, νιτρωδη και νιτρικα το συντομοτερο Ετσι, δεν θα μπορεσει να σε συμβουλεψει καποιος κανοντας υποθεσεις.

Το θυμαμαι οτι εβαλες βιολογικο υλικο. Το θεμα ειναι αν προλαβαν να πολλαπλασιαστουν τα βακτηρια για να ειναι ασφαλες το ενυδρειο σου.

achilefs
19-11-12, 00:51
οπως εγραψα και πιο πανω οι μετρησεις ειναι καλες γιατι εκανα το απογευμα
τα νιτρωδη ειναι 0 και τα νιτρικα κατω απο 10
αμμωνια ομως δεν μετρησα γιατι δεν εχω τεστ

g81gr
19-11-12, 07:55
Καλημέρα!!!

Το ότι τα νιτρικά είναι κάτω από 10, σημαίνει 2 πράγματα, ή ότι κάτι τρώει τα νιτρικά π.χ. φυτά ή ότι το νερό είναι άστρωτο και μαζεύεται αμμωνία. έκανες αλλαγή νερού??? αν έχεις αμμωνία αυτό θα βοηθήσει να φύγει!!!αλλά κάνε το γρήγορα πριν είναι αργά!!!φυτά έχεις???έχεις αεραντλία???

achilefs
19-11-12, 08:48
καλημερα.αλλαγη νερου εκανα το σαββατο περιπου 25%
φυτα εχω βαλισνεριες αρκετες και μια ανουμπια.το φιλτρο εχει λαστιχακι που τραβαει αερα απ εξω και πεταει παρα πολλες φυσαλιδες μεσα

nazgul
19-11-12, 09:30
Το ότι τα νιτρικά είναι κάτω από 10, σημαίνει 2 πράγματα, ή ότι κάτι τρώει τα νιτρικά π.χ. φυτά ή ότι το νερό είναι άστρωτο και μαζεύεται αμμωνία

Δεν εχουν να κανουν απαραιτητα με το αν το φιλτρο ειναι αστρωτο τα χαμηλα νιτρικα. Εχει να κανει με τις αλλαγες νερου, την ιχθυοφορτηση, το ταϊσμα και την υπαρξη φυτων γρηγορης κυριως αναπτυξης. Σε ενα ενυδρειο μου δεν αφηνω να ανεβαινουν πανω απο 10 τα νιτρικα. Μια χαρα στρωμενο ειναι.

Απο την αλλη ξαναλεω, αν δεν μετρηθει η αμμωνια, δεν θα μαθουμε ποτε τι συμβαινει. Ισως η βιολογια να ειναι πολυ αδυναμη ακομα λογω προσφατης προσθηκης βιολογικου υλικου, με αποτελεσμα να μην μπορει ακομα να ανταποκριθει για να μετατρεψει ολους τους ρυπους σε νιτρικα. Και ειναι ακρετα λογικο.

Αλλο ενδεχομενο, παλι υποθετικα με ελαχιστες ομως πιθανοτητες, εφοσον δεν ξερουμε τις ακριβεις συνθηκες, ειναι να ειναι ετοιμογεννη η γκαπινα. Μερικες φορες παρουσιαζουν περιεργη σχετικα συμπεριφορα, αν και συνηθως αυτο που κανουν ειναι να κρυβονται για να γεννησουν και οχι να ανεβαινουν στην επιφανεια ανασαινοντας βαρια.

Σε επρηξα με το τεστ αμμωνιας, αλλα δυστυχως χωρις αυτο δεν θα μαθεις ποτε τι γινεται για να το διορθωσεις. Αυτα απο εμενα.

achilefs
19-11-12, 11:35
το μονο σιγουρο παδια ειναι οτι δεν ειναι γκαστρωμενο...

g81gr
19-11-12, 11:58
Βγάλε μία φώτο να το δούμε!!! Το πιο πιθανό για μένα, είναι ότι θα πεθάνει ίσως από γηρατειά... εμένα μου πέθαναν 2 χωρίς να υπάρχει ξεκάθαρη αιτία (το νερό μια χαρά, όλα καλά απλά πέθαναν) Δυστυχώς αυτό συμβαίνει!!!

achilefs
19-11-12, 12:53
αυτη τη στιγμη δεν μπορω να βγαλω φωτο ειμαι δουλεια.αν φυανουν τα θηλυκα οντως τα 6 εκατ οπως εχω διαβασει,αυτο σιγουρα δεν φτανει ουτε τα 4.
ισως να μην ειναι επαρκης η βιολογια του φιλτρου και δεν ξερω πως να την αυξησω...

g81gr
19-11-12, 13:03
ανάλογα με το είδος και τη διατροφή το μέγεθος μπορεί να ποικίλει. Δεν είναι στανταρντ το 6εκ. τι φίλτρο έχεις??? και πόσο βιολογικό έχεις βάλει??? αλλά και πάλι, και να μην είναι επαρκές, τότε αν δεν τα τάισες καθόλου για 1 24ωρο, λογικά θα πρέπει να έχει μειωθεί η αμμωνία συν ότι έκανες αλλαγή νερού, οπότε δε νομίζω ότι το θέμα σου είναι η αμμωνία.

achilefs
19-11-12, 13:33
το φιλτρο ειναι αυτο
http://www.boyuaquarium.com/En_Artic...?ArticleID=195
πριν μια εβδομαδα αντικατεστησα το μισο σφουγγαρι οπως μου ειπε καποιος φιλος εδω με ενα δυχτακι με αυτο το υλικο που ειναι σαν κοφτο μακαρονι.
οσο για το φαγητο δεν αφηνουν τιποτα να πεσει στον πατο.τρωνε σαν λυσασμενα

g81gr
19-11-12, 13:44
Ναι, καλά το έχεις κάνει, και λογικά όλα δουλεύουν σωστά. Σκέψου, ότι ενώ ο μέσος όρος ζωής των γκάπι είναι 2 χρόνια, δε σημαίνει ότι όλα ζουν 2 χρόνια... π.χ. οι άνθρωποι ζουν μέσο όρο 70. Δεν πεθαίνουν όλοι στα 70... υπάρχουν άτομα που πεθαίνουν σε κάθε ηλικία, μπορεί για τον οποιοδήποτε λόγο το γκάπι αυτό να είναι ετοιμοθάνατο, μπορεί να έχει πονοκέφαλο, περίοδο, καρδιακή ανεπάρκεια, νεφρική ανεπάρκεια, κτλ, αλλά εσύ δε θα δεις ουτέ ένα σύμπτωμα πέρα από αυτά που βλέπεις ήδη. Το μονο που ίσως βοηθήσει είναι να το βάλεις σε μία γυάλα μικρή μόνο του, με νερό από το ενυδρείο, σε σταθερή θερμοκρασία, να το ταΐζεις φαί με βιταμίνες πρόσθετες, και αντιστρες, μήπως και πάρει μπρος. Αλλά δεν έχω υπόψιν μου τι άλλο θα μπορούσες να κάνεις για να το σώσεις.

Kyriakos15
19-11-12, 14:07
οπως εγραψα και πιο πανω οι μετρησεις ειναι καλες γιατι εκανα το απογευμα
τα νιτρωδη ειναι 0 και τα νιτρικα κατω απο 10
αμμωνια ομως δεν μετρησα γιατι δεν εχω τεστ

Κάνε τον κόπο και πάρε ένα δείγμα από το νερό και πήγαινε το στο pet shop σου, να σου κάνουν ένα τεστ αμμωνίας (δεν κοστίζει πολύ απ'όσο ξέρω) για να δεις αν είναι αυτό ή όχι και μετά θα δούμε πως θα το αντιμετωπίσουμε.
Μία ερώτηση, τα βράγχια της είναι κόκκινα?

achilefs
19-11-12, 14:18
οχι δεν ειναι κοκινα και ουτε εχει καποιο αλλο σημαδι εξωτερικο που να με υποψιασει για κατι.
ελπιζω να ειναι ακομη ζωντανο οτι γυρισω απο δουλεια

Kyriakos15
19-11-12, 20:48
οχι δεν ειναι κοκινα και ουτε εχει καποιο αλλο σημαδι εξωτερικο που να με υποψιασει για κατι.
ελπιζω να ειναι ακομη ζωντανο οτι γυρισω απο δουλεια

Θα ζει..!!! απλά κάνε τον κόπο αν μπορείς φυσικά κ πήγαινε να κάνεις ένα τεστ για να φύγει η αμφιβολία αυτή.
-------------------------
πες μας κάποια εξέλιξη!

achilefs
19-11-12, 21:32
δυστυχως παιδια το βρηκα τωρα που γυρισα νεκρο...

nazgul
19-11-12, 21:45
Κριμα το ψαρακι σου...

Κοιταξε τωρα σιγα-σιγα να παρεις τεστ και συμφωνα με τα αποτελεσματα, να φτιαξεις τις συνθηκες. Δυστυχως αυτα τα πραγματα ξαναερχονται αν δεν λυθουν εντελως τα προβληματα. Το εχω περασει στο παρελθον και δεν ειναι καθολου ευχαριστο να μπαινεις στο σπιτι με την ψυχη στο στομα αν ειναι καλα τα ψαρακια. Με καλη θεληση ολα λυνονται, για να χαρεις πραγματικα το χομπυ.