Σύνδεση

Επιστροφή στο Forum : Μετρήσεις με tds meter.

g81gr
16-11-12, 11:47
Καλημέρα, σήμερα παρέλλαβα το tds meter που είχα παραγγείλει απο ebay. έκανα λοιπόν μέτρηση στο νερό του φίλτρου που έχω και είναι 50ppm, κάνω μέτρηση στο νερό της βρύσης, 550 ppm, κάνω στο ενυδρείο και παθαίνω εγκεφαλικό... 950ppm!!! (δεν έχω βάλει αλάτι μέσα) Δεν είναι πάρα πάρα πολύ σκληρό αυτό το νερό??? έχω γκάπι, 1 γαρίδα red cherry, και πολλά σαλιγκάρια (4 είδη), για πείτε μου...

kgf12345
16-11-12, 12:04
κανε και καμια μετρηση σκληροτητες και πες τι βρισκεις.και ποσα λιτρα ειναι το ενυδρειο?λιπασματα χρησιμοποιεις?(αν ειναι φυτεμενο)

Alex_Salonica
16-11-12, 12:40
To καλιμπράρισες πρώτα φαντάζομαι το tds ε;

kgf12345
16-11-12, 12:45
αυτα δεν ειναι καλιμπραρισμενα εργοστασιακα alex?αφου λεει οτι ειναι καινουριο.ρωταω για να ξερω κιεγω τι θα παιχτει τωρα γιατι θελω να παραγειλω κιεγω μεστη βδομαδα.εχει τυχει ποτε να θελει καλιμπραρισμα καινουριο Tds-ο-μετρο?δεν το εχω ακουσει για καινουριο:smt017

Alex_Salonica
16-11-12, 12:49
Φυσικά και θέλουν, ειδικά τα καινούρια

kgf12345
16-11-12, 13:00
ε πρωτη φορα το ακουω για καινουριο:oη αν το εχω ξανακουσει ητανε σε στυλ "ετυχε"....θα θελω και υγρα καλιμπραρισματος δηλαδη ε?μεγεια μου...:D

delta66
16-11-12, 13:07
Συνηθως ερχονται καλιμπραρισμενα τα οργανα αυτα, και δυσκολα ξεκαλιμπραρονται.

Οι μετρησεις δεν ειναι παραλογες και μπορει να υπαρξουν.
Αν ειναι λοιπον σωστες, φανεται οτι εχετε πολυ σκληρο νερο (αληθεια το πινετε; ) και οτι η μεμβρανη εχει "αρπαξει" (μαλλον απο καθυστερημενες αλλαγες προφιλτρων) αφου ειναι στα ορια του 1-5% του tds που θα επρεπε να δειχνει (δλδ 550 η βρυση, 6-30 το φιλτρο).
Μπορει να ειναι και φυσιολογικο ομως αν εχει αλλαχτει το flow restrictor με καποιο για μικροτερη απορριψη βρωμικου.

Στο ενυδρειο υποψιαζομαι συνεχη αναπληρωση της εξατμισης με νερο βρυσης, για αυτο και η ανοδος του tds.
Μια μετρηση GH σε βρυση και ενυδρειο θα μας δειξει αν η ανοδος οφειλεται στην αναπληρωση.
Μπορει βεβαια να οφειλεται και σε αλλα διαλυτα στο νερο (εκτοζον, λιπασματα, κλπ)

g81gr
16-11-12, 13:24
Ευχαριστώ για τις απαντήσεις σας, Αρχικά να πω ότι το tds meter γράφει ότι δεν χρειάζεται καλιμπράρισμα και ότι είναι έτοιμο για χρήση, πως μπορώ να το επιβεβαιώσω??? Τα φίλτρα του φίλτρου τα άλλαξα σήμερα, και μάλλον η μεμβράνη (που δεν την άλλαξα) έχει φράξει λίγο και ίσως θέλει άλλαγμα γιατί το φίλτρο αργεί πολύ να φιλτράρει το νερό. (ξαναλέω τα άλλαξα σήμερα το πρωί και ακόμα η ροή είναι τραγική).
Βάζω λίπασμα (5μλ της σέρα) και 2μλ σίδηρο της seachem (λόγω κάποιων κίτρινων φυτών) και 3 μλ seachem excel. gh δεν έχω δυνατότητα να μετρήσω, αλλά λογικά το 900ppm μου φαίνεται πολύ σκληρό νερό σε κάθε περίπτωση. έτσι δεν είναι??? εσείς πόσο tds έχετε στο ενυδρείο σας???

delta66
16-11-12, 13:35
Ποσα λιτρα καθαρο βγαζεις απο την μεμβρανη την εβδομαδα;
Ποιο ειναι το ποσοστο καθαρο βρωμικο που σου βγαζει;
Ποσων ιντσων διαμετρου ειναι τα προφιλτρα;
Καθε ποτε αλλαζεις προφιλτρα;
Ποσο καιρο εχεις την μεμβρανη;
Κανεις φλας (ξεπλυμα) στη μεμβρανη; και καθε ποτε;

Αναπληρωση της εξατμισης με νερο βρυσης κανεις το καλοκαιρι;

Alex_Salonica
16-11-12, 13:41
Ευχαριστώ για τις απαντήσεις σας, Αρχικά να πω ότι το tds meter γράφει ότι δεν χρειάζεται καλιμπράρισμα και ότι είναι έτοιμο για χρήση, πως μπορώ να το επιβεβαιώσω??? Τα φίλτρα του φίλτρου τα άλλαξα σήμερα, και μάλλον η μεμβράνη (που δεν την άλλαξα) έχει φράξει λίγο και ίσως θέλει άλλαγμα γιατί το φίλτρο αργεί πολύ να φιλτράρει το νερό. (ξαναλέω τα άλλαξα σήμερα το πρωί και ακόμα η ροή είναι τραγική).
Βάζω λίπασμα (5μλ της σέρα) και 2μλ σίδηρο της seachem (λόγω κάποιων κίτρινων φυτών) και 3 μλ seachem excel. gh δεν έχω δυνατότητα να μετρήσω, αλλά λογικά το 900ppm μου φαίνεται πολύ σκληρό νερό σε κάθε περίπτωση. έτσι δεν είναι??? εσείς πόσο tds έχετε στο ενυδρείο σας???

έ αν λέει ότι δεν θέλει καλιμπράρισμα τότε οκ, έχω μείνει μάλλον πίσω από τότε που καλιμπράραμε τα πάντα :rolleyes:

delta66
16-11-12, 13:42
Τι σημασια εχει, το tds του δικο μας;
Ο καθενας ρυθμιζει αναλογα τα ψαρια του.
Στη βρυση εχω 120, στο γαριδαδικο 120, στα χρυσοψαρα 190, στο Ν Αμερικης εχω 50

ΥΓ η μοναδα μετρησης του οργανου σου ειναι σε ppm ή micro/siemens;

g81gr
16-11-12, 15:17
Ποσα λιτρα καθαρο βγαζεις απο την μεμβρανη την εβδομαδα;
Ποιο ειναι το ποσοστο καθαρο βρωμικο που σου βγαζει;
Ποσων ιντσων διαμετρου ειναι τα προφιλτρα;
Καθε ποτε αλλαζεις προφιλτρα;
Ποσο καιρο εχεις την μεμβρανη;
Κανεις φλας (ξεπλυμα) στη μεμβρανη; και καθε ποτε;

Αναπληρωση της εξατμισης με νερο βρυσης κανεις το καλοκαιρι;

Το φίλτρο είναι για πόσιμο όχι για το ενυδρείο, οπότε θα σου απαντήσω.
1) πάνω από 100λίτρα την εβδομάδα
2) 50/50
3) εξωτερική διάμετρος 3 ιντσες εσωτερικά κενό 1ίντσα
4) κάθε χρόνο
5) όχι, ποτέ, δεν ήξερα ότι γίνεται.
6) το ενυδρείο δεν έχει δουλέψει ποτέ καλοκαίρι το ξεκίνησα σεμπτέβριο
-------------------------
Τι σημασια εχει, το tds του δικο μας;
Ο καθενας ρυθμιζει αναλογα τα ψαρια του.
Στη βρυση εχω 120, στο γαριδαδικο 120, στα χρυσοψαρα 190, στο Ν Αμερικης εχω 50

ΥΓ η μοναδα μετρησης του οργανου σου ειναι σε ppm ή micro/siemens;

Η μονάδα μέτρησης είναι σε ppm, αυτά που μου λες είναι ms/cm έτσι??? (είναι μίλι ζήμενσ ανά εκατοστό η άλλη μέτρηση)

delta66
16-11-12, 21:23
Νομιζω πως πρεπει να ενημερωθεις περισσοτερο για τη συντηρηση της οσμωσης.
Εχει ενα αρθρο στο φορουμ ΄τι ειναι αυτο που το λενε αο΄ .
Και φυσικα απο το καταστημα που την αγορασες.
Η αλλαγη προφιλτρων μου φαινεται πολυ αραιη χρονικα για τοση παραγωγη και με τετοιο tds.
Εκει οφειλεται η φθορα της αο, μαζι με την ελλειψη φλας (εκτος κι αν εχει αυτοματο συστημα φλας).
Μετρα με ενα τεστ χλωριου το καθαρο αο και μπορει να βγαλεις συμπερασματα.

Μαικροζιμενς ειναι η αλλη μετρηση, οχι μιλιζιμενς.
Με "μ" ελληνικο. μS/cm

g81gr
16-11-12, 21:41
Με "μ" ελληνικο. μS/cm

Σωστός, ήμουν ζαλησμένος το μεσημέρι και δεν το σκέφτηκα σωστά.
-------------------------
Επίσης να σου πω ότι έχω όσμωση στο σπίτι μου τα τελευταία 7 χρόνια, και δουλεύει σωστά. Δεν έχει χλώριο το νερό είναι τσεκαρισμένο, και τα φίλτρα θέλουν πιο συχνά αλλαγή το ξέρω, αλλά για διάφορους λόγους το καθιστερώ. Το έχω διαβάσει το άρθρο για την αντίστρωφη όσμωση, και είμαι πλήρως ενήμερος.

klipitiklopos
16-11-12, 23:41
Με "μ" ελληνικο. μS/cm

Εχω την εντυπωση οτι ειναι μικροsiemens οπως μικροfarad και αναφερεται σε ενα εκατομυριοστο του siemens.

g81gr
16-11-12, 23:43
ναι σωστά και γράφεται με μικρό ελληνικό μ

Γιώργος Κ
17-11-12, 11:33
Μαϊκροζιμενς και μικροsiemens ειναι το ιδιο βρε! :p:p:D

klipitiklopos
17-11-12, 14:44
Μαϊκροζιμενς και μικροsiemens ειναι το ιδιο βρε! :p:p:D

Αμαν! το εβλεπα απο μακρυα στο σαλονι αλλα επειδη ειμαι λιγο στραβος δεν ειδα το "ι" χαχαχα!:p ο.κ. σωστος!