PDA

Επιστροφή στο Forum : To reef μου


theofilos
07-11-04, 15:25
Σήμερα πήρα 16 κιλά ζωντανό βράχο από ινδονησία. Άνοιξα και τις λάμπες για πρώτη φορά. Στη φώτο βγήκε πιο μπλέ. Οι λάμπες είναι 2 x 250w 14000k και δεν χρειάζεσαι συμπλήρωση ακτινικού φωτισμού. Γλιτώνεις και μαστορέματα που θα ήθελες να φτιάξεις καπάκι. Επόμενο σχέδιο είναι προσθήκη περίπου 30 κιλά φτηνού ζωντανού ίδιας προελεύσεως και επικάλυψη των πάνω επιφανειών αν βρώ με fiji. Φωτισμός σκέφτομαι για 5 ώρες την ημέρα για αρχή. Το ενυδρείο θα μείνει μόνο με το βράχο για 1 μήνα μετά την τελευταία προσθήκη ώστε να δώσει ευκαιρία σε όλους τους οργανισμούς που έχει να εγκλιμαστούν και αναπτυχθούν. Aquascaping μην περιμένετε να δείτε απο τώρα με τόσο λίγο βράχο :). Απόσταση λάμπας με επιφάνεια είναι 25 cm. Φώτο θα ακολουθήσουν με τις πρώτες αλλαγές.

Theo
07-11-04, 16:52
theofile ωραιο ξεκινημα.
Πες λιγα ακομα για τα φωτα. Εσυ τα εφτιαξες η τα πηρες ετιμα.
Σαν lowbays μου φαινοντε. Ποσο?
Αν μπορεις βγαλε please καμια φωτο ακομα ολοκληρο το συστημα με τα φωτα.

Βαλε ανεμηστηρα γιατι με 2χ250W MH ακομα και το χειμωνα θα βραζει.
Αν εχεις τις arcadia 14k το μπλε θα ηρεμησει καπως μετα απο 2-3 μερες και θα γινει πιο ευχαριστο στο ματι.

Καλη συνεχεια.

theofilos
07-11-04, 18:13
Φωτισμός : 2 x 250w HAMILTON λάμπες, 2 mini pendant της PFO, 2 μετασχηματιστές του εμπορίου για 250w MH. Οι λάμπες 70ευρώ έκαστη και τα προβολάκια 90 ευρώ το καθένα. Οι βάσεις είναι φτιαγμένες απο εμένα αλλά θα μπεί ξύλινο κάλυμα απο πάνω. Απλά δεν το έβαλα απο την αρχή για να δώ το ύψος αν με ικανοποιεί. Το ξέρω ότι θα ηρεμήσει το μπλέ. Πάντως 14k έχει γίνει η νέα μόδα στην αμερική :P . Έκανα μια σκέψη που πιστεύω αξίζει. Θα πάω αύριο να βρώ μεγάλα κομμάτια βράχου απο θάλασσα/ποτάμι για να το χρησιμοποιήσω σαν βάση, που έτσι και αλλιώς θα πάρει ζωή απο τον άλλον και θα γλιτωσω αρκετά χρήματα έτσι. Οπότε με άλλα 15 κιλά ζωντανό μετά θα είμαι κομπλέ. Φωτοπερίοδος για αρχή καλά ειναι 5 ώρες οι λίγο? Limewater(ασβεστόνερο) Που θα βρούμε στην ελλάδα. Είναι το ίδιο με kalkwasser απλά είναι 20 φορές πιο φτηνό γιατί δεν το βαφτίζουν "ενυδρειακό προϊόν". Ξέρει κανείς? Φώτο του φωτιστικού μου theo έχει στο premium aquatics στα PFO σαν mini pendant, για να μήν γεμίζω σάμπα τον αποθηκευτικό χώρο στο forum :D .
Ψάρια που θα μπούνε απο το παλιό ενυδρείο σε 2μήνες περίπου: ένα ζευγάρι clarkii (με τη green carpet anemone τους που έχω ήδη απο το παλιό ενυδρείο), 1 purple tang, 3 green chromis. Μελοντικά ένα flame angel, 1 κανονικό και 1 μωβ firefish, 1 royal gramma και κάποτεεεεε ένας καρδινάλιος. 8)

tasos
07-11-04, 19:51
Θα σου πρότεινα περισσότερους καρδινάλιους(αν εννοείς το bangai cardinal) γιατί σαν κοπαδάκι πάνε πολύ καλύτερα,το έχω δεί!Θα μπορούσες να χρησιμοποιήσεις λάμπες σε 20.000 Κ ή θα είναι too much?.Προκειμένου να βάλεις πέτρες από το ποτάμι,που θα σου προσθέσουν απλά βάρος και θα σου κλέψουν όγκο από το ενυδρείο,γιατί είναι συμπαγείς,θα σου πρότεινα να βάλεις μια πέτρα που βρήκα εγώ( κάτι σαν tufa rock).και είναι ασβεστολιθική και εξαιρετικά πορώδης :) Δεν ξέρω που υπάρχει στην Ελλάδα,εγώ την βρήκα σε petshop (13 Ευρω το κιλό).Φαντάζομαι οτι ανάλογα την ποσότητα θα μπορεί να τροποποιήσει την τιμή,αλλά οτι μπορεί να βρίσκεται και στην Ελλάδα :? .Σίγουρα πάντως είναι πολύ καλύτερα από απλές κοτρώνες.Μια άλλη λύση είναι να βάλεις απο τις πλαστικές ''σκαλωσιές'' που χρησιμοποιούν στα reef για στήριξη του βράχου(τουλάχιστον θα γλιτώσεις τα λίτρα του νερού σου και το βάρος :wink: ).Δεν τις προτείνω για την αντικατάσταση του κοραλλιογενή βράχου -πόσο μάλλον του ζωντανού,και να προσθέσω οτι και εγώ τις χρησιμοποιώ για πρώτη φορά ίσως σε θαλασσινό,και δεν έχω βάλει ακόμα ψάρι ή ασπόνδυλο για να τις τεστάρω :roll: Για ασβεστόνερο,εκτός από αυτό που έχω σε ΄να βαρέλι στην διπλανή οικοδομή,δεν έχω ακούσει τίποτα .......και δεν έχω την πρόθεση να σε ειρωνευτώ!Στείλε περισσότερες λεπτομέρειες :wink:
Πόσα λίτρα είναι το ενυδρείο;Παρέπεμψέ μας σε ανάλογο ποστ αν έχεις γράψει,να μην πιάνουμε χώρο.

theofilos
07-11-04, 20:40
Ήθελα να πω μανδαρίνος. Απλά μπερδεύτηκα γιατί ψάχνω για ένα κοπαδάκι καρδινάλιους από αυτούς της φώτο (δεν θυμάμαι τώρα λατινική). Για τις πέτρες το ξανασκέφτηκα και έχεις δίκιο. Δεν προσφέρει τίποτα μια λεία πέτρα. Δυστυχώς πορώδης πέτρα δεν βρίσκω εδώ κοντά, όσο για τη πέτρα που λές δεν αξίζει γιατί πολύ απλά παίρνω το ζωντανό βράχο 15 ευρώ. Οι πλαστιές σκαλωσιές που λές τις σκέφτηκα αλλά δεν έχω ιδέα που θα βρώ στην ελλάδα? Για 20000k εμένα μου φένεται υπερβολικά μπλέ. Ακόμα και η δικιά μου μέχρι να στρώσει είναι αρκετά πιό μπλέ απο όσο τη θέλω. Το limewater είναι το ίδιο ακριβώς με τοkalkwasser απλά χρησιμοποιείται αν θυμάμαι για την κονσερβοποίηση της πίκλας. Η μόνη διαφορά που έχουν είναι η εξής... Η seachem στο πουλάει για 20 ευρώ ένα μπουκαλάκι ενω με 20 ευρώ μπορείς να πάρεις ενα βαρέλι limewater κάτι σαν τη μαγιά με ζάχαρη για CO2. Το ενυδρείο μου είναι 92 x 60 x 62. Το sump ειναι 50 χ 50 . Apo to sump ανεβαίνει το νερό με μία αντλία Aqua medic PH 2500λ/ω και πρόσθετη κυκλοφορία μία powerhead 1400λ/ω. Συνολικά 14 φορές κυκλοφορία του νερού. Θα την ανεβάσω αν χρειαστεί.

Theo
08-11-04, 03:54
Ωραια τα φωτα!!!
Ξεχνα τα ψαρια και γεμισε το SPS :lol: :lol: 8) :lol: :lol: 8)
Μονο με 20κ θα ειναι πραγματι υπερβολικα μπλε. Εχω τις 14κ εδω και κανα τριμηνο και ειμαι πολυ ευχαριστημενος(αλλα ο πειραματισμος με τα φωτα synexizete)
Για βραχο δεν εχει τοσο σημασια το ποσα brittle stars η coraline αλγη εχει επανω του αλλα η ιδιοτητα του να δημιουργει colonies απο aerobic βακτηρια στα εξωτερικα στρωματα και anaerobic στο κεντρο. οτιδηποτε βραχος απο coral reef(ακομα και νεκρος) ειναι καλυτερος απο οτιδηποτε βραχο που δεν ειναι απο coral reef.

Οταν στρωσει το συστημα κανεις και ενα ταξιδακι στο Dortmund γεμιζεις μια βαλιτσα acropores και εισαι αρχηγος. :D

theofilos
08-11-04, 08:26
Απλά τυγχάνει να συμπαθώ πιό πολύ τα ψάρια απο τα ασπόνδυλα... :P

Discos
08-11-04, 11:41
Το limewater είναι το ίδιο ακριβώς με τοkalkwasser απλά χρησιμοποιείται αν θυμάμαι για την κονσερβοποίηση της πίκλας. Η μόνη διαφορά που έχουν είναι η εξής... Η seachem στο πουλάει για 20 ευρώ ένα μπουκαλάκι ενω με 20 ευρώ μπορείς να πάρεις ενα βαρέλι limewater κάτι σαν τη μαγιά με ζάχαρη για CO2.

Δεν ειναι καλο να δοκιμαζουμε πραγματα που δεν ειναι δοκιμασμενα. Μην ξεχνας πως μπορει να κανει δουλεια η μαγια (το εχω δοκιμασει & εγω) αλλα δεν εχει σχεση τωρα με την μπουκαλα σε ολα της. Μπορει να κανει δουλεια τελικα αυτο που λες, αλλα απο την στιγμη που ουτε το kalkwasser ειναι ακριβο, και κραταεθι παρα πολυ καιρο, δεν νομιζω να εχεις προβλημα.

Νομιζω ειχα βρει ενα αρθρο καπου που ελεγε πως παλιοτερα, αρκετα χρονια πριν ισως να χρησιμοποιουσαν αυτο που λες, αλλα ειχαν προβληματα με το ph και οτι δεν ηταν πληρως δυαλυτο και ειχαν overdose ευκολα και φυσικα απωλιες. Το kalkwasser ειναι σχεδον τελειως δυαλυτο.

Τωρα εαν ψαχνεις την απολυτη λυση , ενας calcium reactor θα σου λυσει τα χερια. Τελικα δεν εβγαλες την αμμο μας. Γνωμη μου ειναι να την βγαλεις και να βαλεις αραγωνιτη, δεν εχει και τα τρελα χρηματα, εδωσες καποια καλα λεφτα για τα φωτιστικα και πιστευω στην πορεια να οτι θα αξιζουν τα χρηματα τους αφου και εγω εχω επενδυσει σε λαμπες 65Κ της Iwasaki και 14κ της Hamilton με τα ηλεκτρονικα ballasts 220v Icecap.

Τι διαστασεις ειναι το ενυδρειο σου? Να εχεις υποψην σου πως εαν βαλεις πολλα ψαρια με τοσο ισχυρο φωτισμο εαν δεν εχεις τον αναλογο πλυθησμο σε κοραλια τοτε ισως να εχεις σοβαρα προβληματα αλγης. Τωρα για βραχο fiji εχω ακουσει πολλους οτι εχουν φερει αλλα ποτε δεν εχω δει να ειναι οντως fiji με τα ματια μου. Fiji ειναι ο καλυτερος βραχος του κοσμου με δευτερο απο τα marshal, ειναι πολυ χλωμο οντως να ερχεται στην "μπανανια" αγορα της ευρωπης αυτος ο βραχος.

Ο βραχος απο τα fiji ειναι απιστευτα πορωδης και ελαφρης, ετσι που με αρκετα λιγοτερα κιλα απο οτι με τους αλλους το εχεις γεμισει το ενυδρειο. Συν οτι ειναι απιστευα "διακλαδωμενος". Οχι μια μαζα και τερμα. Εχω πετυχει μεγαλα μαγαζια που μου λενε οτι ειναι fiji και ενω το βλεπω πως δεν ειναι, οταν ζηταω να δω ενα τιμ. η το stock list κανενας δεν μου το δειχνει για ευνοητους λογους. Συν οτι ολλες οι εισαγωγες μας ειναι μονο απο ινδονησια επειδη εχει χαμηλο κοστος. Αυτο σας το λεω για να μην νομιζετε πως οτι σας λενε οτι ειναι , οντως ισχυει. Μακαρι να μας εφερναν και φιτζι και καλυτερα ψαρια και περρισοτερα και ομορφοτερα κοραλια και σαλιγκαρια και ερημιτες κτλ κτλ κτλ αλλα εχουμε ακομα πολυ μελλον μπροστα μας. Αλλιως....

Οταν στρωσει το συστημα κανεις και ενα ταξιδακι στο Dortmund γεμιζεις μια βαλιτσα acropores και εισαι αρχηγος. :D

...Αρχηγε με βλεπω να τσιμπαω κανενα παλαβο για παρεα και να ερχομαστε για εκδρομουλα και shopping therapy... :twisted:

theofilos
10-11-04, 04:14
Το limewater είναι το kalkwasser 100% δεν πρόκειται για πειραματισμό. Κανείς στην αμερική (σχεδόν :P ) δεν αγοράζει kalkwasser γιατί υπάρχει το limewater σε τιμή ξεφτυλιστική. Το παραδειγμα που έδωσες με το CO2 δεν είναι το ίδιο. Δεν συγκρίνεις CΟ2 φυάλης με DIY CO2 αλλά DIY co2 εταιρίας με δικό σου μίγμα μαγιά και ζάχαρη. Το ενυδρείο ειναι 92 x 60 x 62. Όσο για την άμμο μην τη μπερδέυεις με τη silica sand. Η silica sand ναι μεν περιέχει πολύ silica αλλά δεν είναι ασβεστολιθική. Η άμμος παραλίας είναι ασβεστολιθική. Αυτό έχω διαβάσει και έχω διαπιστώσει σε φυτεμένο που είχα silica και δεν μου έκανε buffer. Για fiji μάλλον έχεις δίκιο και για αυτό ρώτησα. :P Αυτη την εβδομάδα μάλλον θα μου έρθει άλλο ένα κιβώτιο βράχος. Θα τον αφήσω για καμμιά εβδομάδα να φύγουν τα πολλά και μετά θα πάει στο ενυδρείο όπου έτσι και αλλιώς δεν έχω τίποτα εκτός του βράχου.

Discos
10-11-04, 11:30
Το limewater είναι το kalkwasser 100% δεν πρόκειται για πειραματισμό. Κανείς στην αμερική (σχεδόν :P ) δεν αγοράζει kalkwasser γιατί υπάρχει το limewater σε τιμή ξεφτυλιστική.

Δεν νομιζω να ειναι το ιδιο στο ανεφερα και ποιο πριν και μην το προτινεις εαν δεν το δοκιμασεις πρωτα. Εαν το δοκιμασεις και ειναι το ιδιο τοτε εμεις εδω ειμαστε αλλα σου ειπα και πριν τι εχω διαβασει.

Όσο για την άμμο μην τη μπερδέυεις με τη silica sand. Η silica sand ναι μεν περιέχει πολύ silica αλλά δεν είναι ασβεστολιθική. Η άμμος παραλίας είναι ασβεστολιθική. Αυτό έχω διαβάσει και έχω διαπιστώσει σε φυτεμένο που είχα silica και δεν μου έκανε buffer.

Δεν λεω οτι δεν θα σου κανει buffer, λεω οτι θα εχεις πολλα silicates στο ενυδρειο σου και αυτος ειναι ενας παργοντας προβληματων και πρεπει να αποφευγεται, ολα τα αλατια γραφουν "Low in silicates, phosphates, nitrates" κατι πρεπει να σημαινει αυτο. Το τι προβληματα προκαλουν τα silicates μπορεις να τα βρεις με ενα απλα ψαξιμο στο ιντερνετ.


Το παραδειγμα που έδωσες με το CO2 δεν είναι το ίδιο. Δεν συγκρίνεις CΟ2 φυάλης με DIY CO2 αλλά DIY co2 εταιρίας με δικό σου μίγμα μαγιά και ζάχαρη.

Επισεις οτι και να ειναι το δικο σου μιγμα με DIY εταιριας, οσο καλο και να ειναι δεν εχει καμοια σχεση με μπουκαλα , μανομετρο, selinoid κτλ κτλ. Απλα δεν συγκρινονται. Ειναι ανομοια δυστηχως, εαν ηταν τοσο απλο ολοι θα το εκαναν και θα μας ερχοταν ποιο φθηνα.

Χαιρομαι που σε βοηθησα με τον βραχο. Η διασταση σου ειναι καλη για υφαλο και σκληρα κοραλια αλλα τωρα για ψαρια...μαλλον δεν θα σε βολεψει και τοσο γιατι θελουν πολυ χωρο στο μηκος παρα σε απολυτα λιτρα ογκου. Παντως εχεις επιλογες αλλα οχι σε πολυ μεγαλα ψαρια. αλλα αφου αφηνεις χωρο γυρω γυρω μπορεις να βαλεις clams αλλα και πανεμορφα gobies και αλλα πανεμορφα sand shifters.

theofilos
11-11-04, 11:29
Μάλλον δεν κατάλαβες τι εννοώ στο παράδειγμα μου :D . Θα στο εξηγήσω κάποια άλλη φορά γιατί θα μας περάσουν ότι μιλάμε για φυτεμένο εδω μέσα :? . Πόσο χρονικό διάστημα να έδινα στο βράχο μόνο του στο ενυδρείο εφόσον μπουν και τα τελευταία κομμάτια ? Για ψάρια το μόνο μεγάλο ψάρι που θα βάλω είναι το zebrasoma xanthurum που έχω απο το 700λ που διάλυσα. Είναι οριακά καλά σε αυτό το ενυδρείο. Τα υπόλοιπα ψάρια είναι κυρίως mbuna :lol: :lol: :lol: . Α! ξέχασα να πω πως το ενυδρείο είναι 100% απο θαλασσινό νερό αραιωμένο και συμπληρωμένο απο αντίστροφη όσμωση. Και λίγη ζωντανή άμμο απο καλογριά που τελικά δεν είδα να φέρνει και τίποτα ζωντανό.