PDA

Επιστροφή στο Forum : κάτι τρέχει


harris
05-11-04, 12:54
Υπήρχε σε ενυδρείο 200ρι δισκάκι περίπου 8 cm (Α). Προστέθηκαν 3 δίσκοι ακόμα 12 cm (Β) πριν μια εβδομάδα. Ο Α είναι κυρίαρχος, στο φαΐ κυνηγάει τους Β, ένας από τους Β προσπαθεί να κυριαρχήσει και τσακώνεται με τον Α αλλά ακόμα δεν τα έχει καταφέρει. Ο Α εχθές την ώρα του φαγητού εκεί που είχε διώξει όλους τους Β μακριά, πάει κοντά στο πλαϊνό τζάμι και βάζει τρελλά γκάζια, κάνει τον γύρο του ενυδρείου 5-6 φορές τόσο γρήγορα που ακουγόταν το νερό, και μετά κρύφτηκε σε μια γωνία πάνω στις εισόδους/εξόδους του φίλτρου. Σε ένα τέταρτο ξαναβγήκε, αλλά επειδή τον έχω ξαναδεί να κρύβεται εκεί στο παρελθόν (πριν την εισαγωγή των Β, μετά το σταμάτησε), χωρίς τα τρεχαλητά θα ήθελα την συμβουλή των δισκοβετεράνων αν έχουν παρατηρήσει κάτι ανάλογο και που μπορεί να οφείλετε. Οι Β με τον πανικό που επικράτησε κρύφτηκαν στα φυτά για δύο λεπτά και μετά συνέχισαν το γεύμα τους.

ph 7, kh 5, με χρήση τύρφης, δύο αλλαγές την εβδομάδα 33%, θερμοκρασία 28 β, φωτισμός 2 Χ 30 W, πολλές vallisneria, 2 Χ aponogetum ulvaceus για κρυψώνες . όλες οι μετρήσεις μηδέν εκτός από νιτρικά που είναι στο 10 (έχασα με την μετακόμιση την σκούπα μου, δεν έχω πάρει ακόμα άλλη).

johnny98130
05-11-04, 13:44
Εαν μονο αυτό σε ανησυχει χωρίς να έχεις δει καποια σημάδια αρρώστιας τότε μην κάνεις τιποτα ακόμα. Μάλλον παίζεται το "αρχηγιλικι" ΙΜΟ.

P.S. Πρόσεξε λίγο τα σκαμπανεβάζματα του PH με την χρήση τύρφης που κάνεις. :wink: :wink:

harris
05-11-04, 14:41
Πριν την αλλαγή νερού ελέγχω το kh μου ότι είναι 4 κ απάνω. αν δω κάτι διαφορετικό θα κάνω συχνότερες αλλαγές ωστε η τύρφη να μην προλαβαίνει να ρίχνει το kh χαμηλά. Διάβαζα κάπου ότι οι επικίνδυνες αλλαγές στο ph είναι από πάνω προς τα κάτω. Η τύρφη νομίζω (και ελπίζω να είμαι σωστός) ότι δεν μπορεί να ρίξει απότομα το ph και όταν αλλάζω νερό αφού προσθέσω στο ενυδρείο το απαραίτητο αντιχλώριο, αφήνω την βρύση να τρέχει τόσο σιγά που κάνω μια ώρα για να συμπληρώσω.

kroud
05-11-04, 15:37
Με τη τυρφη δεν θα εχεις αποτομες μεταβολες.Αυτο θα συμβαινε αν εβαζες μεγαλη ποσοτητα τυρφης σε ενα μικρης χωρητικοτητας ενυδρειο.

Αυτη η αντιδραση δεν μου θυμιζει αρχιγιλικι.Απλα κατι πρεπει να συνεβει στο εξωτερικο περιβαλλον του ενυδρειου και τρομαξε τα ψαρια.Δεν πρεπει να ειναι απο τσακωμο.
Ενιωσε ανασφαλεια.Μην σε ανησυχει.Αν κρυβεται συνεχως για καποιο λογο στην ιδια κρυψωνα για καποιο χρονικο διαστημα και φοβαται να βγει εξω να φαει τοτε να ανησυχεις.

johnny98130
05-11-04, 17:27
Με τη τυρφη δεν θα εχεις αποτομες μεταβολες.Αυτο θα συμβαινε αν εβαζες μεγαλη ποσοτητα τυρφης σε ενα μικρης χωρητικοτητας ενυδρειο.

Γενικά μιλώντας δεν παιζει ρολο μονο η ποσοτητα της τύρφης σε σχεση με το νερο αλλα και τα ιδιαιτερα χαραχτηριστικά του νερου που επηρεαζει δηλ. η ανθρακική του σκληρότητα για να δούμε ποσο μπορει να επηρεάσει μια δεδομένη ποσοστητα τύρφης μια δεδομένη ποσοτητα νερού. ΙΜΟ

annivas2000
06-11-04, 01:39
.... πάει κοντά στο πλαϊνό τζάμι και βάζει τρελλά γκάζια, κάνει τον γύρο του ενυδρείου 5-6 φορές τόσο γρήγορα που ακουγόταν το νερό, και μετά κρύφτηκε σε μια γωνία πάνω στις εισόδους/εξόδους του φίλτρου.....
Οι δισκοι τραβανε κατι "φρικες" καμια φορα ανευ εμφανους λογου και αιτιας..... :wink:

dantouan
06-11-04, 19:36
Μιλαμε για "τρελα" ψαρια... 8)

harris
09-11-04, 16:03
Δυστυχώς ο Α δεν υπάρχει πια. Πέμπτη έγινε το περιστατικό που σας ανέφερα, ΠΣ έβγαινε μόνο για φαί και για να τσακωθεί, Κυριακή και χθες δεν βγήκε καθόλου, σήμερα το πρωί το βρήκα ψόφιο. Το ψάρι είχε περάσει μετακόμιση, και μετά εγώ έφυγα για 15 μέρες εξωτερικό, όλα αυτά μέσα σε ένα μήνα. Κάτι το πείραξε με το περιβάλλον (η γυναίκα μου λέει ότι δεν έκανε τίποτα όσο έλειπα)– σημάδι αρρώστιας κανένα, ίσως πάλι τα νιτρικά να ανέβηκαν πολύ όσο έλειπα και αυτό να το τσάκισε. Όταν έβαλα τους Β για 4-5 μέρες συμπεριφέρθηκε φυσιολογικά για να υπερασπιστεί τον χώρο του αλλά μετά πάλι μαράζωσε.

kroud
09-11-04, 19:27
Λυπαμαι...αν και δεν καταλαβα το λογο που πεθανε... αυτα συμβαινουν ομως.