Σύνδεση

Επιστροφή στο Forum : Ψαχνω Υποστρωμα


Gorgi
03-11-04, 12:08
Εχει δει κανεις σε καποιο μαγαζι στην Αθηνα να υπαρχει το Flourite και το Onyx Gravel της Seachem :?: Και αν οχι τα εχει δει κανεις σε καποιο online shop που στελνει Ελλαδα :?:
Τα γνωστα (Αquaristik & Seame δεν τα εχουν απ'οτι εχω δει).
Θα εκτιμησω πολυ καθε πληροφορια.

thediscusman
03-11-04, 16:00
Πήρα εγώ από την Άβυσσο στη Λ. Αλεξάνδρας το flourite.

Gorgi
03-11-04, 16:26
Ώστε εσύ ήσουνα που το πήρες :evil: :wink: :lol:
Μάλλον ήταν και το τελευταίο καθώς ο Σταύρος δεν έχει άλλα κομμάτια.
Σ' ευχαριστώ πάντως.

thediscusman
03-11-04, 18:32
Δε νομίζω να ήταν το τελευταίο γιατί νομίζω ότι το παρήγγειλε από τον αντιπρόσωπο της Seachem. Ρώτησέ τον αν μπορεί να σου φέρει.
Εγώ είμαι πολύ ευχαριστημένος, είναι πολύ καλό υπόστρωμα.

Gorgi
03-11-04, 19:07
Εχθές το απόγευμα πέρασα από την Άβυσσο και δεν είχε. Του ζήτησα να παραγγείλει και μου είπε ότι θα κοιτάξει αν έχει ο αντιπρόσωπος. Ελπίζω να βρει αλλά στην περίπτωση που δεν βρει θέλω να ξέρω αν μπορώ να το πάρω από κάπου αλλού γιατί έχω είδη κλείσει κάποια ψάρια και δεν μπορώ να περιμένω πολύ για να στήσω το ενυδρείο.

tasos
03-11-04, 22:43
Παναγιώτη,ήρθες στην Αθήνα να μας πάρεις και τα υλικά :lol: :lol: :lol:;Φαντάζομαι θα πάει σε καλή μεριά :wink: .Έχει πάντως και το ακουαριστικνετ http://store.aquaristic.net/AQf4b32b87f93636a2f0fa5f69bfd46b87/html_en/startshop.php?LANG=en&start=1&go=1&0.40158100+1079640417. Gorgi,αυτό που ψάχνεις το είχα βρεί και σε ένα στημένο ενυδρείο του pet city στη Γλυφάδα,αλλά δεν ξέρω αν το φέρνει,δεν ρώτησα :roll: .

nkarvounis
03-11-04, 23:23
Τάρεκ Εζατ .... ή :arrow: [ترك] [إزّت]


Έβρου 8 Αιγάλεω
210 5980673
6973814001

thediscusman
03-11-04, 23:32
Παναγιώτη,ήρθες στην Αθήνα να μας πάρεις και τα υλικά ;Φαντάζομαι θα πάει σε καλή μεριά
Όχι Τάσο δεν ήρθα Αθήνα. Μου ταέστειλε με το ΚΤΕΛ.
Δεν το έβαλα σε καινούργιο ενυδρείο. Έχει καιρό που το έχω στο φυτεμένο ενυδρείο με τους δίσκους.
Είναι πολύ καλή επιλογή πάντως αυτό το υπόστρωμα.

Gorgi
04-11-04, 12:28
--Τάσο ευχαριστώ, το είχα ξεκοκαλίσει το Acouaristic αλλά δεν φαντάστικα ότι θα το έχει στην κατηγορία "Plant Fertilizer" και το έψαχνα στην "Decoration/Gravels" , βλακεία μου.
--Κύριε Καρβούνη ευχαριστώ θα έχω υπόψη μου και τον Τάρεκ.
--Παναγιώτη να τολμήσω να υποθέσω ότι σε εσένα έστειλε και όλες τις Eleocharis Parvula :?: Αν είναι έτσι μπορείς να μου πεις κάποια πράγματα για το συγκεκριμένο φυτό :?:
Έχω διαβάσει πολύ για αυτό αλλά θα ήθελα να ξέρω και από κάποιον που το έχει για την συμπεριφορά του στο ενυδρείο. Σκοπεύω να το χρησιμοποιήσω για να φτιάξω "χαλί" στο μπροστινό μέρος. Πόσα W/Litr έχεις στο ενυδρείο σου.Μήπως μπορείς να βάλεις και καμιά φωτο :?:
Ευχαριστώ προκαταβολικά.

sot-zoe
05-11-04, 12:22
Να σου πω για την Eleocharis acicularis
http://www.tropica.com/catalog/images/productcard/varenr133.jpg
την οποια εχω εγω στο ενυδρειο μου και την εχω βαλει για χαλί μαζι με blyxa japonica
http://www.tropica.com/catalog/images/productcard/varenr057A.jpg.
ειναι ευκολα φυτα οι Eleocharis και δεν εχουν και μεγαλες απαιτησεις σε φως και φροντιδα .
Εαν θες χαλί να κανεις το εξης , να φυτεψεις οσο πιο κοντα και οσο πιο πολλες γινεται , και οταν δεις οτι βγαζουν τα πρωτα ράνερ να αρχισεις το κουρεμα (οχι κλαδεμα) 3-4 ποντους απο την ριζα , αυτο τις κανει να πετανε καινουργια ρανερ και να μεγαλωνουν ταυτοχρονα και τα κομμενα .
Ετσι θα εχεις σχετικα γρηγορα ενα χαλι το οποιο θα κουρευεις στο υψος που θες .
Περιμενω απο καποιους "φωτογραφους" που ειχαν ερθει σπιτι μου μια προσφατη φωτο για να την βαλω και να δεις πως γινεται οταν απλωθει παντου .
Βαζω ομως μια πιο παλια στην οποια φενεται ποσο εχει απλωθει απο ενα γλαστρακι που ειχα πρωτοφυτεψει , και μωλις μου στειλουν την προσφατη θα την βαλω και αυτην εδω .

Gorgi
05-11-04, 13:52
Ευχαριστώ Σωτήρη για τις πληροφορίες.
Επειδή όμως βλέπω ότι υπάρχει ενδιαφέρον για το post επιτρέψτε μου να σας παραθέσω τα σχέδια μου για το ενυδρείο που θέλω να φτιάξω έτσι ώστε να μου πείτε την γνώμη σας.
--ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ--
Ενυδρείο Juwel 96 (80*30*40) χωρίς το εσωτερικό φίλτρο
Φίλτρο EHEIM 2213 (γεμάτο με Ehfimech / Ehfifix / Substrat Pro / Ehfitorf)
Θερμοστάτης Jager 75w
Θερμαντικό καλώδιο Rena Cor 15w
Φωτισμος 2x 24w T5 Osram Lumilux Plus 860 + 1x 18w T8 Sera Daylight (0,69 W/Lit.)
Co2 Hagen Nutrafin
Υπόστρωμα Seachem Flourite (~ 5 mm) + Onyx Sand (~ 2-3 mm)
--ΦΥΤΑ--
Bacopa Australis
Rotala Rotundifolia
Valisneria Spiralis
Eleocharis parvula "dwarf"
Anubias Nana "petite"
Anubias Congensis
Anubias Barteri
--ΨΑΡΙΑ--
1 ζεύγος M. Ramirezi
8 Paracheirodon Axelrodi
6 Hemigrammus rhodostomus
4 Caridina Japonica

Μέχρι στιγμής δυσκολεύομαι να βρω το Onyx Sand & την Bacopa Australis. Ο λόγος που θέλω την Onyx είναι γιατί σύμφωνα με τον Amano μακροπρόθεσμα δημιουργούνται στο υπόστρωμα αρκετά όξινες συνθήκες με αποτέλεσμα το πιθανό σάπισμα τον ριζών και η Onyx σύμφωνα με την Seachem έχει μια τάση να ανεβάζει το PH κατά 0,1 με 0,5 οπότε υπέθεσα ότι μου κάνει.
Ένας ακόμα λόγος είναι ότι αισθητικά μου αρέσει περισσότερο το χρώμα της από του Flourite και προβληματίζομαι αν θα είναι καλυτέρα να ανακατέψω τα υποστρώματα ή να βάλω κάτω το Flourite και πάνω το Onyx. Υπάρχει κάποιος πρακτικός περιορισμός σε αυτό :?: γιατί αισθητικά είναι καθαρά υποκειμενικό.
Επίσης αν δεν καταφέρω να βρω το Onyx και την B.Australis τι εναλλακτικές θα μου προτείνατε, λαμβάνοντας υπόψη ότι η B.A. θα μπει στο πίσω αριστερό μέρος του ενυδρείου.
Περιμένω τις απόψεις σας και συγνώμη για το μακροσκελές post.

gaia
05-11-04, 19:25
Σε γενικες γραμμες το πλανο σου ειναι καλο , αλλα το πιο σημαντικο ειναι το οτι εχεις σχεδιασει εξ'αρχης τι ακριβως θελεις .

Για το onyx sand δεν γνωριζω πολλα ας σε συμβουλεψει καποιος που ξερει , αλλα προσωπικα δεν θα εβαζα κατι που εχει την ταση να επηρεαζει το ph προς τα πανω (τι ph εχει το νερο σου)

Πολυ καλο θα ηταν να εβαζες το φιλτρο σου να λειτουργησει κανενα μηνα στο στρωμενο σου ενυδρειο (ποια μεθοδο ωριμανσης θα εφαρμοσεις)

Γνωμη μου ειναι να βαλεις 20 cardina japonica και 6 ottocinclus affinis απο την πρωτη μερα λειτουργιας (εφοσον εχεις κανει αυτο που σου ειπα με το φιλτρο)

Ως εναλλακτικη λυση για την B. Australis μπορεις να χρησιμοποιησεις απο την ιδια οικογενεια την B.Caroliniana , πολυ ομορφο φυτο χωρις ιδιαιτερες απαιτησεις

Gorgi
05-11-04, 19:48
Το νερο μου εχει Ph περιπου 8 με 8,5 (ειναι δυσκολο να καταλαβω με αυτα τα καταραμενα χρωματα) :evil: :evil: :evil:
Το κολπο με το φιλτρο δεν μπορει να γινει καθως το ενυδρειο ειναι στο παλιο το σπιτι και για να βγαλω το κολημενο φιλτρο απο μεσα πρεπει να το αδειασω και να το ξεκολισω. Δυστηχως ο μονος τροπος που εχω σκεφτει ειναι το ολικο ξεστησυμο του ενυδρειου και ολα παλι απο την αρχη.
Το στρωσιμο θελω να το κανω χωρις ψαρια.
Ωραιο ειναι το B.Caroliniana αλλα θα το βρω ευκολα :?:

tasos
05-11-04, 20:10
8-8,5 :shock: .Στα Εξάρχεια;Είσαι σίγουρος;Τοέχεις μετρήσει και με κάποιο άλλο τέστ μήπως το δικό σου έληξε; :? .Είναι αρκετά σκληρό για φυτεμένο-πόσο μάλλον να βάλεις και υπόστρωμα που θα σου ανεβάσει στο ph.Που θα πάει,στο 9 :roll: .

sot-zoe
05-11-04, 23:02
Το νερο μου εχει Ph περιπου 8 με 8,5 (ειναι δυσκολο να καταλαβω με αυτα τα καταραμενα χρωματα)
Για το νερο θα συμφωνησω και εγω με τον Τάσο , ψαξτο
Το κολπο με το φιλτρο δεν μπορει να γινει καθως το ενυδρειο ειναι στο παλιο το σπιτι και για να βγαλω το κολημενο φιλτρο απο μεσα πρεπει να το αδειασω και να το ξεκολισω. Δυστηχως ο μονος τροπος που εχω σκεφτει ειναι το ολικο ξεστησυμο του ενυδρειου και ολα παλι απο την αρχη.
Ακριβως το ιδιο περασα και εγω με το φιλτρο , αλλα δεν εκανα ξεστησιμο , εβγαλα με προσοχη τα υλικα απο το παλιο φιλτρο και τα εβαλα στο εξωτερικο , μετα συμπληρωσα και αλλα υλικα και το εβαλα να δουλευει .
Στην συνεχεια ξεκολλησα το φιλτρο απο το τζαμι και τραβηξα απλως τις σιλικονες που ειχαν μεινει και αυτο ηταν ολο .
Μη ξεστησεις το ενυδρειο γι΄αυτο το λογο , ειναι αμαρτια να τα τραβηξεις ολα απο την αρχη , και εσυ και τα ψαρια σου .
Τωρα οσο για το υποστρωμα , εαν τρεχει το ενυδρειο σου καιρο και εχει αρκετα ψιλο χαλικι τοτε μην το ξεστησεις ουτε γι΄αυτον τον λογο , βαλε απλως στα φυτα που πραγματικα το θελουν , τις ταμλετες - στικ που βαζουμε για φυτα που τρεφονται απ οτις ριζες και θα εισαι οκ , τα υπολοιπα που τρεφονται απο τα φυλα (και ειναι πολλα αυτα ) δεν εχουν αναγκη υποστρωματος .

Gorgi
08-11-04, 12:15
Τάσο η αλήθεια είναι πως δεν έχω διασταυρώσει το Ph και με άλλο test αλλά το test της Sera που έχω δεν είναι ληγμένο. Μέσα στα σχέδια μου είναι η αγορά ενός pocket Ph Meter που θα μου εξαφανίσει κάθε αμφιβολία για την τιμή του Ph.
Όσο για αυτό που λέει ο Σωτήρης δεν μπορεί να γίνει γιατί όταν είχα στήσει αρχικά το ενυδρείο και λόγω πλήρους άγνοιας για τις παραμέτρους που επηρεάζουν το νερό μου έδωσαν ένα υπόστρωμα το οποίο ήταν χαλίκι 2-5 mm το οποίο είχε μέσα και σπασμένα κοχύλια με αποτέλεσμα να μου σκληραίνει το νερό υπερβολικά (μέχρι και 19 μου έφτασε η γενική). Άρα πρέπει να αλλαχθεί οπωσδήποτε (ΙΜΟ).
Τώρα για το κόλπο με το φίλτρο νομίζω πως εάν βάλω τα σφουγγάρια και το siporax από το Juwel στο φίλτρο της Eheim (2213) δεν θα έχω καλό φιλτράρισμα λόγω bypass του νερού (το πρώτο είναι τετράγωνο και το δεύτερο στρογγυλό). Επίσης υπάρχει και η δυνατότητα να στύψω τα σφουγγάρια από το εσωτερικό φίλτρο του αδελφού μου στο φρεσκοστημενο ενυδρείο μου και έτσι να επιταχύνω την ωρίμανση του.

gaia
08-11-04, 19:29
(το πρώτο είναι τετράγωνο και το δεύτερο στρογγυλό)
κοψ'το οπως θελεις .Υποθετω βεβαια οτι το παλιο σου φιλτρο λειτουργει κανονικα σε καποιο ενυδρειο αλλιως τζαμπα το συζηταμε.
Επίσης υπάρχει και η δυνατότητα να στύψω τα σφουγγάρια από το εσωτερικό φίλτρο του αδελφού μου στο φρεσκοστημενο ενυδρείο μου και έτσι να επιταχύνω την ωρίμανση του.
Υπαρχει και η δυντοτητα να κλεψεις κανενα σφουγγαρι απο τον αδερφο σου :twisted:
Παντως ειναι οτι καλυτερο να ξεκινας ενα ενυδρειο με ωριμο φιλτρο.

Gorgi
09-11-04, 11:50
Χμμμ!!! Καλή η παρατήρηση για το κόψιμο...μερικές φορές τα πιο απλά πράγματα δεν τα σκεφτόμαστε καθόλου. :roll:
Καλή και η ιδέα για το κλέψιμο του σφουγγαριού (ούτε νύφη να ήτανε) αλλά δεν νομίζω πως θα χρειαστεί :lol: :lol:

Καμιά άλλη παρατήρηση πάνω στο setup του ενυδρείου :?: Μήπως μου έχει διαφύγει κάτι, η καμιά βελτίωση που μπορώ να κάνω :?:

Η γαρίδες θα είναι ok με τα Ramirezi :?:

Επίσης έχω σκεφτεί να φτιάχνω νερό σε ένα πλαστικό βαρέλι όπου θα υπάρχει ένας κυκλοφοριτής και θερμοστάτης και μέσα θα έχω τύρφη. Θα κάνει δουλειά ή τζάμπα θα το κάνω. Δυστυχώς λεφτά για R/O δεν υπάρχουν και το μόνο που μπόρεσα να σκεφτώ είναι αυτό. Τις αλλαγές με απιονισμένο νερό τις έχω δοκιμάσει και δεν είναι πολύ πρακτικές. Καμιά άλλη ιδέα :?:

sot-zoe
09-11-04, 12:15
Έχω διαβάσει πολύ για αυτό αλλά θα ήθελα να ξέρω και από κάποιον που το έχει για την συμπεριφορά του στο ενυδρείο. Σκοπεύω να το χρησιμοποιήσω για να φτιάξω "χαλί" στο μπροστινό μέρος.
Να και μια πιο προσφατη φωτο να δεις πως μπορει να γινει χαλί αυτο το φυτο , το κουρευεις οσο κοντο θες και αυτο μεγαλωνει και πεταει και καινουργια , οποτε εσυ διαμορφωνεις παντα το επιθυμητο aquascape .

http://www.aquarist.gr/gallery/gimages/glistis1.jpg

Gorgi
09-11-04, 12:40
Ειναι πολυ ωραιο...ποσα W/Lit. εχεις και τι υψος εχει το ενυδρειο σου :?:

sot-zoe
09-11-04, 17:20
Περιπου 0,75/λιτρο και το υψος ειναι περιπου 30 εκατ.

Gorgi
09-11-04, 17:31
Πιστευεις πως τα 0,68 w/lit. που θα εχω στο ενυδρειο με υψος περιπου 40 εκ. θα ειναι αρκετα για να πετυχω ενα εξισου καλο αποτελεσμα με το δικο σου :?:

gaia
09-11-04, 17:40
Η γαρίδες θα είναι ok με τα Ramirezi
κανενα προβλημα.
Καμιά άλλη παρατήρηση πάνω στο setup του ενυδρείου Μήπως μου έχει διαφύγει κάτι, η καμιά βελτίωση που μπορώ να κάνω
Μια συμβουλη την οποια φανταζομαι οτι θα εχεις ξαν'ακουσει και στην υπογραμμιζω --πυκνοφυτεμενο ενυδρειο-- φυτεψε τα φυτα που εχεις επιλεξει και υστερα γεμισε οτι κενο υπαρχει με καποιο ανθεκτικο φυτο γρηγορης αναπτυξης (η H.Polysperma ειναι οτι πρεπει γι'αυτον τον σκοπο) . Σε πρωτη φαση μη σ'απασχολει το aquascape αλλα επικεντρωσου στην προσπαθεια ευρεσης των ισορροποιων.

Gorgi
09-11-04, 17:56
Και μια απορία που προέκυψε από την συμβουλή για πυκνοφυτευμένο ενυδρείο.
Όπου κι αν διαβάζω για το πως στήνουμε ένα φυτεμένο ενυδρείο όλοι αναφέρουν πως πρέπει τα φυτά να μπαίνουνε όλα από την αρχή. Εν μέρη καταλαβαίνω πως αυτό γίνετε για να έλθει η ισοροποια που χρειάζεται ένα φυτεμένο το γρηγορότερο και πως σίγουρα δεν μας περιορίζει από το να προσθέσουμε κάποια φυτά αργότερα.
Αν όμως δεν ακολουθήσουμε την μέθοδο αυτή και φυτεύουμε ένα είδος κάθε 5 μέρες για παράδειγμα τι θα γίνει :?:

sot-zoe
09-11-04, 18:26
Εαν ενοεις ενα ειδος και οχι ενα φυτο καθε 5 μερες δεν νομιζω να εχεις προβλημα .
Κανε ομως αυτο που σου ειπε ο gaia για να εχεις πιο γρηγορα αποτελεσματα , γιατι η αλλη λυση ειναι να αρχισεις πολυ σιγα με ολα και να αυξανεις σιγα σιγα , δηλαδη να φυτεψεις λιγα και ταχειας αναπτυξης και λιγο φωτισμο και λιπασμα και να αυξανεις σιγα σιγα σε ενα χρονικο παραθυρο της ταξης των 6 μηνων.
Τα γραφω αυτα γιατι καποιος μπορει να επιλεξει αυτη την τεχνικη και οχι την τεχνικη του ολα μαζι απο την αρχη , ηοποια εχει και καποιους κινδυνους , οπως το ξεσπασμα αλγης σε πολυ μεγαλυτερο βαθμο , ή το πεινασμα των φυτων και ολα αυτα γιατι δεν θα εχει ερθει η ισοροποια αμεσως .
Ετσι αυτος ο τροπος θελει αρκετη προσοχη και με το παραμικρο που θα βλεπεις θα πρεπει να περνεις και τα καταληλα μετρα .
Τωρα οσο για τις γαριδες δεν υπαρχει προβλημα μεν με τα ψαρια , αλλα με τα αβγα τους ναι , θα εχεις προβλημα , θα μου πεις τωρα με τετοιες σκληροτητες και με τετοιο PH ουτως ή αλλως δεν θα δεις σωστα αβγα .
Εχεις δρομο ακομα , ξεκινα απο καπου και μετα κανεις αλλο ενα βημα .

Gorgi
09-11-04, 18:45
Οι λόγοι για τους οποίους σκοπεύω να βάλω γαρίδες είναι για να αποφύγω την άλγη και γιατί μου αρέσουν πολύ. Ο βασικός μου όμως σκοπός είναι να προσπαθήσω για αναπαραγωγή των Ramirezi. Ξέρω τώρα θα πείτε "που πας μωρέ ξεβράκωτος στ' αγγούρια" και θα έχετε δίκιο. Όμως με όσα έχουν γραφτεί από αρκετούς τον τελευταίο καιρό για το συγκεκριμένο δεν άντεξα ρε παιδιά...υπέκυψα. Είδα και ένα ζευγάρι Ramirezi σε ένα πετσοπάδικο και τα ερωτεύτηκα.
Δηλαδή υπάρχει κίνδυνος οι γαρίδες να φάνε τα αυγά των ψαριών :?: Φαντάζομαι αυτό θα γίνει το βράδυ που δεν βλέπουν τα ψάρια :?: Τέλος πάντων θα δούμε τι θα γίνει, μην συνεχίσω άλλο γιατί "ακόμα δεν τον είδαμε, Γιάννη τον βαφτίσαμε".
Με τους Οτόκυκλους υπάρχει ο ίδιος κίνδυνος :?:

Giorgos
10-11-04, 00:43
Αν και ελαφρώς εκτός θέματος.....
Αν το ζευγάρι είναι καλοί γονείς, δεν αφήνουν τα αυγά (και αργότερα τα μωρά) ούτε στιγμή μόνα τους και δεν σηκώνουν μύγα στο σπαθί τους. Οτιδήποτε τα πλησιάσει το διώχνουν με τρόπο που θα ζήλευαν και οι πιο άγριες κιχλίδες. Τα δικά μου διώχνουν και απομακρύνουν ακόμη και τα σαλιγκάρια! Βέβαια τα Οttocinclus είναι σαφέστατα ασφαλέστερη λύση για αλγοφάγο.
Υπάρχουν και διάφορες τεχνικές που βοηθάνε τα ψάρια, κυρίως τις σκοτεινές ώρες, αλλά αυτά θα τα πούμε σε άλλο τοπικ και στην κατάλληλη κατηγορία.

gaia
10-11-04, 18:40
Και μια απορία που προέκυψε από την συμβουλή για πυκνοφυτευμένο ενυδρείο
Καπου ειχα διαβασει ενα ωραιο παραδειγμα οπου παρομοιαζε τα φυτα με λιονταρια , την αλγη με τσακαλια και τα θρεπτικα συστατικα με προβατα .Σε μια συγκεκριμενη εκταση οταν τα προβατα ηταν σε μικρο αριθμο , τα λιονταρια (φυτα) σαν πιο ικανοι θηρευτες ετρωγαν ολα τα προβατα με αποτελεσμα τα τσακαλια (αλγη) να πεθαινουν της πεινας . Καποια ομως τσακαλια καταφερναν παντα να επιβιωνουν με τα αποφαγια , ετσι οταν για καποιο λογο αυξηθηκε ο αριθμος των προβατων και περισσευαν πλεον απο τα χωρτατα λιονταρια , τα τσακαλια το εκμεταλλευτηκαν και καθως αναπαραγονταν πιο γρηγορα απο τα λιονταρια εφτασαν σε σημειο να γινουν το κυριαρχο ειδος της περιοχης . Αυτο που κανουμε εμεις στην ουσια ειναι οτι εφοσον στην αρχη δεν μπορουμε να ελεγξουμε τον αριθμο των προβατων βαζουμε στο ξεκινημα πολλα λιονταρια .

Gorgi
23-11-04, 16:48
Και μια ιδεα που μου ηρθε ετσι ξαφνικα :idea: ...
Αν κατω απο τον φλοριτη βαλω ενα λεπτο στρωμα τυρφης ( περιπου 1 εκ. ) θα με βοηθησει στο να κρατησω το PH του νερου σε οξινα επιπεδα, και αν ναι ποσο θα κρατησει αυτο. Οταν εξαντληθει η ικανοτητα της τυρφης τι θα γινει :?:
Το εχει δοκιμασει κανενας :?:

annivas2000
24-11-04, 01:16
Tι τυρφη σκοπευεις να χρησιμοποιησεις??

Gorgi
24-11-04, 13:06
Χμμμ...δεν ηξερα οτι παιζει ρολο και το ειδος της τυρφης...αλλα μια και με ρωτας μαλλον για της EHEIM την EHFITORF σκεφτομαι. Υπαρχει καποια τυρφη που κραταει περισσοτερο απο τις αλλες ή ειναι πιο αποτελεσματικη :?:

tasos
24-11-04, 14:15
Αν βάλεις τύρφη και μάλιστα σε ίνες κάτω από υπόστρωμα που είναι ελαφρύ,αυτό θα την αφήσει να έρθει στην επιφάνεια με τα γνωστά αποτελέσματα στα φίλτρα και την καθαρότητα του νερού :shock: .Το έχω πάθει με μαγκολίτη(ή aqualite) και έχω πικρή εμπειρία :wink:

Gorgi
24-11-04, 14:34
Το υπόστρωμα που θα χρησιμοποιήσω δεν μου φαίνεται και τόσο ελαφρύ (Flourite της Seachem) αλλά μήπως είναι καλύτερο να βάλω την τύρφη της Sera? Αν υπάρχει και καμιά άλλη τύρφη της προκοπής πείτε μου.
Να επαναλάβω πάντως το ότι δεν σκοπεύω να βάλω την τύρφη κάτω από το υπόστρωμα οπωσδήποτε απλά μια σκέψη έκανα και θα ήθελα την γνώμη από μερικούς πιο έμπειρους.

BILAS
24-11-04, 16:26
Αν βάλεις τύρφη και μάλιστα σε ίνες κάτω από υπόστρωμα που είναι ελαφρύ,αυτό θα την αφήσει να έρθει στην επιφάνεια με τα γνωστά αποτελέσματα στα φίλτρα και την καθαρότητα του νερού :shock: .Το έχω πάθει με μαγκολίτη(ή aqualite) και έχω πικρή εμπειρία :wink:


Δεν ειναι μονο οτι ειναι ελαφρυ αλλα σιγουρα το υποστρωμα που ειναι σαν αμμο θα περασει απο κατω και θα ερθει η τυρφη πανω.

Gorgi
24-11-04, 16:56
Ρε παιδια σορρυ αλλα με μπερδεψατε, μπορει να φταινε και οι πολλες ωρες που καθομαι μπροστα στην ρημαδα την οθονη, αλλα το υποστρωμα μου εχει παχος ~5 χιλ. οποτε δεν θα το χαρακτηριζα αμμο. Ακομα και ετσι ειναι ποτε δυνατον να ανεβει η τυρφη στην επιφανεια? Ανεφερα οτι μιλαω για ενα στρωμα τυρφης 1 εκ. το πολυ και το υπολοιπο θα μου βγει γυρω στα 5 με 6 εκ. (συνολικο υψος 6-7 εκ.) . Σορρυ που σας πρηζω αλλα προσπαθω να καταλαβω αν η ιδεα μου εχει πρακτικη και ουσιαστικη εφαρμοφη αλλιως να την στειλω στο recycle bin .

annivas2000
25-11-04, 02:54
Λοιπον Gorgi μερικα σημεια γρηγορα......
Εφ'οσον μιλας για τετοια τυρφη (eheim κλπ), το να βαλεις τετοια ποσοτητα θα σου οδηγησει πολυ χαμηλα το ph, σκληροτητες κλπ και μετα με τον καιρο θα εξασθενει και η επιδραση της θα σταματησει (σε συνδυασμο με τις αλλαγες νερου).
Αν βαλεις τυρφη απο φυτωρια (καθαρη, χωρις λιπασματα κλπ) θα συμβει κατι περιπου με αυτο που λεει ο tasos. Αυτο δεν θα οφειλεται τοσο στο flourite , οσο στις συνεχεις επαναφυτευσεις που θα κανεις στο ενυδρειο και σιγα-σιγα θα ερθει η τυρφη επανω.
Η τυρφη ειναι οργανικο υποστρωμα το οποιο ομως συνεχιζει με την παροδο του χρονου να σαπιζει. Αυτο μπορει να παρουσιασει διαφορα φαινομενα τοξικοτητας, που να μην ελεγχεται.
Εφ'οσον δεν εχεις εμπειρια ιδιαιτερη οπως καταλαβαινω σε χωματινα υποστρωματα και αφου εχεις κανει την επενδυση και εχεις αγορασει flourite, γνωμη μου ειναι μην την χρησιμοποιησεις, αφου απ'οτι καταλαβα σε νοιαζει μονο για το χαμηλωμα του ph (βρες αλλους τροπους).
Αν επιμενεις ομως βαλε μια μικρη ποσοτητα μονο (για την αρχικη αναπτυξη των φυτων). Μην ελπιζεις σε χαμηλωμα του ph με τετοιο τροπο.

Gorgi
25-11-04, 13:33
ΟΚ παιδιά το κατάλαβα τώρα... :roll: , ευχαριστώ για την υπομονή σας. Τελικά θα καταλήξω στην προσθήκη τύρφης στο φίλτρο και στην προετοιμασία νερού με προσθήκη τύρφης, όπως με έχουν συμβουλέψει στο παρελθόν.
Ευχαριστώ και πάλι.

johnny98130
25-11-04, 14:01
στην προετοιμασία νερού με προσθήκη τύρφης, όπως με έχουν συμβουλέψει στο παρελθόν.

Αυτό ειναι το πιο σωστό. Ανεξάρτητο ντεπόζιτο για προετοιμασία νερου. Στην αρχή μονο θα ταλαιπωρηθεις με τις μετρήσεις μετά όμως θα συνηθίσεις τις δόσεις τυρφης και θα εισαι ΟΚ.

pavlos
25-11-04, 14:08
Το Flourite είναι φόλα (αδρανές και ας λένε οτι θέλουν).
Καλύτερα να επενδύσεις σε κοινό χαλίκι 2-3 mm διάμετρο με υπόστρωμα (femanga, aquabasis, φυλλόχωμα, worm castings, τα δύο τελευταία θέλουν προεργασία).
Στην περίπτωση του flourite μερικές χούφτες τύρφη ( κοινή από τα αγροτικά προιόντα) και λίγο mulm από την επιφάνεια του υποστρώματος παλιού φυτεμένου ενυδρείου, ανακατεμένα με τον πρώτο 1 cm flourite για να ξεκινήσουν οι οργανικές αντιδράσεις (Tom Barr's recipe).
Η eleocharis στο ενυδρείο στο topic δεν είναι parvulus είναι accicularis.
To parvulus είναι πολύ κοντό 4-5 cm το πολύ και λίγο πιό προβληματικό μέχρι να πάρει μπρός.
Ramirezi αν θέλεις να τους ζευγαρώσεις σε συνδυασμό με ένα φυτεμένο απαιτήσεων θα σου είναι πρόβλημα (εδω που τα λέμε τι πάς να μπλέξεις με ραμιρέζους?).
Θα σου πρότεινα φυτεμένο χαμηλής φροντίδας αν αυτο είναι το πρώτο σου.
Τα γρασίδια είναι λίγο μανουριάρικα για αρχή.

Gorgi
25-11-04, 17:28
Φίλε Παύλο με ενδιαφέρει η άποψη σου αλλά θα ήθελα να μάθω που την στηρίζεις. Βλέπεις το έχω ψάξει αρκετά το θέμα (και δυστυχώς ή ευτυχώς η επένδυση έχει γίνει) και μόνο καλές κριτικές άκουσα/διάβασα για το Flourite.
Σε περίπτωση που ισχύει η άποψη σου μήπως είναι καλύτερα να βάλω κάτω από το Flourite ένα στρώμα πχ. Sera Floredepot ή ακόμα καλύτερα Λατερίτη.
Όσο για την Eleocharis που αναφέρει ο Sot-Zoe το ξέρω ότι είναι η accicularis, απλά μου ανέφερε την εμπειρία του με ένα αρκετά κοντινό είδος. Η επιλογή μου στα φυτά και στο γενικότερο setup του ενυδρείου έγινε μετά από διάβασμα αρκετών μηνών και πιστεύω ότι θα τα καταφέρω μιας και δεν είναι η πρώτη φορά που ασχολούμαι με φυτεμένο ενυδρείο και "Ραμιρέζους" :lol:
Πάντως με ενδιαφέρει πολύ να ακούσω παρατηρήσεις και σχόλια/ιδέες για το ενυδρείο που θα στήσω αρκεί να είναι τεκμηριωμένες.
Ευχαριστώ και περιμένω.

pavlos
25-11-04, 18:03
"Τεκμηριωμένες" (εδώ γελάνε) σημαίνει απλα την εμπειρία μας εμένα και άλλων εδώ (μα και πληροφορίες απο "τους ψαγμένους" αμερικάνους).
Ναι να βάλεις από κάτω τροφικά πλούσιο υπόστρωμα.

Gorgi
26-11-04, 16:20
Οκ Παύλο...μαζί σου κι εγώ. Και επειδή από αυτά που λες και έχεις γράψει κατά καιρούς στο board καταλαβαίνω πως έχεις αρκετή εμπειρία πάνω στο θέμα σίγουρα θα γνωρίζεις ότι μπορεί 2 χομπύστες να ξεκινήσουν την ίδια μέρα και με τον ίδιο τρόπο και υλικά ένα ενυδρείο πανομοιότυπο ακολουθώντας ολόιδιες ρουτίνες συντήρησης αλλά να εξελιχθεί το καθένα με αρκετά (έως πολύ) διαφορετικό τρόπο.
Άρα το θέμα εμπειρία ναι μεν είναι απόλυτα σεβαστό αλλά και πάλι αφήνει περιθώρια λάθους (αυτό που έδωσε τα καλύτερα αποτελέσματα στον Α μπορεί να δώσει τα χειρότερα στον Β).
Αλλά για χάρη της συζήτησης ας υποθέσουμε ότι η άποψη σου δεν είναι σωστή και το Flourite είναι μια χαρά αλλά εγώ για να είμαι σίγουρος θέλω να βάλω ένα πλούσιο υπόστρωμα κάτω από το Flourite. Μήπως τότε καταλύξω με ένα υπερβολικά θρεπτικό βυθό ο οποίος θα μου προκαλέσει προβλήματα στο μέλλον :?:
Αν το σκεπτικό μου είναι λάθος ζητώ συγνώμη, απλά θέλω να ξεκινήσω το ενυδρείο μου με τον καλύτερο δυνατό τρόπο γιατί πραγματικά το αγαπώ το χόμπι, γι'αυτό και σας πρήζω συνέχεια με ερωτήσεις.
+-3 +-3 +-3

pavlos
07-12-04, 02:50
Συγνώμη για την καθυστέρηση στην απάντηση αλλά δεν είδα το post σου.

σίγουρα θα γνωρίζεις ότι μπορεί 2 χομπίστες να ξεκινήσουν την ίδια μέρα και με τον ίδιο τρόπο και υλικά ένα ενυδρείο πανομοιότυπο ακολουθώντας ολόιδιες ρουτίνες συντήρησης αλλά να εξελιχθεί το καθένα με αρκετά (έως πολύ) διαφορετικό τρόπο.

Χμμ αυτό το επιχείρημα το έχω ξανακούσει. Πρέπει να καταλάβουμε κάτι μπορεί 2 ενυδρεία να ξεκινήσουν με τα ίδια πράγματα και αν είναι κάτω από εργαστηριακές συνθήκες να έχουν την ίδια λίγο πολύ συμπεριφορά στην πράξη όμως τα πράγματα δεν είναι έτσι. Συνήθως δύο ενυδρεία δεν θα είναι ίδια π.χ. στο ένα μπορεί να μπαίνει νερό δικτύου με Α νιτρικά και στο άλλο Β, το ένα να έχει 10 φυτά και το άλλο 12 κ.λ.π.
Παρόλα αυτά από την στιγμή που η βιολογικές, χημικές διαδικασίες είναι η ίδιες παίρνοντας όσες πιο πολλές παραμέτρους υπόψη μας από το καθένα ξεχωριστά μπορούμε να βρούμε κοινούς παρανομαστές, το πρόβλημα είναι στις σωστές μετρήσεις αλλιώς και τα δύο ενυδρεία απλά θα βρίσκονται σε διαφορετικές φάσεις του ίδιου βιολογικού κύκλου δεν έχει σημασία αν στο ένα θα λείπουν ΝΟ3 Και στο άλλο PO4, CΟ2 κ.λ.π. το θέμα είναι να κατανοήσουμε σε τι διαφέρουν και πού βρίσκονται και να πράξουμε ανάλογα. Το σίγουρό είναι ότι όλα τα φυτεμένα έχουν τις ίδιες ανάγκες (φως λιπάσματα, CO2 κ.λ.π.) μα μέσα στο πλαίσιο των υφιστάμενων παραμέτρων τους. Θα μου πεις εύκολο να το λες αλλά δύσκολο στην πράξη ομολογώ ότι όντως είναι δύσκολο.

Άρα το θέμα εμπειρία ναι μεν είναι απόλυτα σεβαστό αλλά και πάλι αφήνει περιθώρια λάθους (αυτό που έδωσε τα καλύτερα αποτελέσματα στον Α μπορεί να δώσει τα χειρότερα στον Β).

Αυτός που έχει όντως εμπειρία θα πρέπει να μπορεί περνώντας υπόψη τις ιδιαίτερες παραμέτρους να πράξη. Εμπειρία και γνώση συνδυασμένα σημαίνει κατανόηση των διαδικασιών και όχι των μεμονωμένων αποτελεσμάτων.

Αλλά για χάρη της συζήτησης ας υποθέσουμε ότι η άποψη σου δεν είναι σωστή και το Fluorite είναι μια χαρά αλλά εγώ για να είμαι σίγουρος θέλω να βάλω ένα πλούσιο υπόστρωμα κάτω από το Fluorite. Μήπως τότε καταλήξω με ένα υπερβολικά θρεπτικό βυθό ο οποίος θα μου προκαλέσει προβλήματα στο μέλλον.

Πρέπει να καταλάβεις κάτι όλα είναι θέμα προσέγγισης αν βάλεις ουδέτερο υπόστρωμα και πολλά γκάζια (φως, CO2) θα πρέπει να δώσεις πιο πολύ βάρος στην λίπανση τις στήλης και πιθανόν στον εμβολιασμό του υποστρώματος με θρεπτικά εκ των υστέρων. Το εμπλουτισμένο υπόστρωμα έχει πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα. Έχει ημερομηνία λήξης το πολύ 2-3 χρόνια. Αν είναι φυλλόχωμα, Worm castings, κ.λ.π. θέλει προεργασία πριν για να φύγουν τα πολλά θρεπτικά (π.χ. βρασμό, εμβάπτιση σε νερό με αλλαγές κ.λ.π.). Υπάρχουν και άλλα πλούσια υποστρώματα αλλά μόνο αυτό είναι ένα βιβλίο. Αυτά του εμπορίου φαντάζομαι ότι είναι ρυθμισμένα. Από την άλλη το πλούσιο υπόστρωμα σου προσφέρει ένα backup, το τάισμα από τις ρίζες σε ένα κατάλληλο για αυτές περιβάλλον (αναερόβιο κ.λ.π). Με αυτό τον τρόπο μπορούν να αντιμετωπισθούν "ατασθαλίες" στην λίπανση τις στήλης. Γιαυτό το συμβουλεύω. Εξάλλου έχω δει εκπληκτικά αποτελέσματα στα 25 φυτεμένα μου χρόνια με πλούσια υποστρώματα. Είναι τυχαίο που όλοι οι βοτανικοί κήποι έχουν τα aquatic plants σε λάσπη? Τώρα να περιμένεις λίγο φούντωμα σε άλγες από το leaching του πλούσιο υποστρώματος στην αρχή με αλλαγές και υπομονή μηνών αυτές θα φύγουν, το θέμα είναι τα θα κάνεις παράλληλα θα ρίχνεις λάθος η σωστές ποσότητες λιπασμάτων στην στήλη? Θα μπορείς να πάρεις υπόψη σου το leaching του υποστρώματος? Δεν θα ρίχνεις καθόλου?

Όπως και να είναι με 0,65 w/lt το φως σου δεν είναι πάρα πολύ έτσι με πλούσιο υπόστρωμα με λίγο η καθόλου CO2 και λίγα λιπάσματα στην στήλη θα καθαρίσεις.

Τώρα τα δύσκολα φυτά γενικά είναι λίγο μπέρδεμα παραπάνω.

Αυτά :)

Gorgi
07-12-04, 18:47
Παύλο ευχαριστώ για την απάντηση σου. Θα πρέπει εδώ να αναφέρω ότι το ενυδρείο στήθηκε στις 27/11 οπότε η συζήτηση έχει πλέον και πρακτικό επίπεδο. Τώρα για λογούς που έχουν να κάνουν με την επισήμανση σου για το υπόστρωμα αποφάσισα και έβαλα κάτω από το Flourite και 4,5 kgm Sera Floredepot. Αν κρίνω και από την απάντηση σου νομίζω πως έκανα καλά, αν και στην πράξη θα φανεί. Δυστυχώς δεν μπόρεσα να ακολουθήσω το πρόγραμμα μου όσον αφορά την επιλογή που είχα κάνει για τα φυτά έτσι κατέληξα να έχω τα εξής:
a) Cyperus helferi
b) Hygrophila polysperma
c) Hygrophila polysperma 'Rosanervig'
d) Cardamine lyrata
e) Glossostigma elatinoides
f) Lysimachia nummularia 'Aurea'
g) Eleocharis ''parvula''
h) Vesicularia dubyana
i) Anubias Nana "petite"
j) Anubias Congensis
Πιστεύω πως για τα συγκεκριμένα φυτά το υπόστρωμα είναι αρκετά πλούσιο και σε συνδυασμό με την παροχή Co2 αλλά και το φως (0,68 W/L) θα πάνε καλά. Σκοπεύω να πάρω και τεστ για Σίδηρο και Φωσφορικά για να μετράω την διαρροή που μπορεί να υπάρξει από το υπόστρωμα. Χρειάζομαι κάποιο άλλο τεστ? Μέχρι στιγμής τα πράγματα πάνε καλά, αν και είναι πολύ νωρίς (ούτε το στρώσιμο δεν έχει τελειώσει ακόμα) και οι Ηγροφίλιες μεγαλώνουν σαν τρελές (αλλά κι αυτό ήταν αναμενόμενο).
Όσον αφορά την Ελεοχάρις σε πόσο καιρό περίπου να περιμένω ότι θα βγάλει δρομείς? Πόσο βαθειά θα πρέπει να είναι φυτεμένη?
Και κάτι ακόμα για το Γλοσοστιγμα...πολύ δύσκολο ρε παιδιά στο φύτεμα και νομίζω ότι δεν το έχω κάνει καλά.Έχω πάρει ματσάκια, περίπου το 1/6 από το γλαστράκι και τα έχω φυτέψει πολύ κοντά το ένα στο άλλο. Είναι σωστό αυτό? Και όταν το βγάζεις από το βαμβάκι που είναι τυλιγμένο υπάρχει κάποιος τρόπος να μην κόψεις τις ρίζες καθόλου? Και αν τις κόψεις αυτές θα συνεχίσουν να μεγαλώνουν η θα βγάλει καινούργιες?
Αυτά τα ολίγα :roll:
Ευχαριστώ

thediscusman
07-12-04, 19:27
Όσον αφορά την Ελεοχάρις σε πόσο καιρό περίπου να περιμένω ότι θα βγάλει δρομείς?
Γιώργο έχω ακριβώς το ίδιο υπόστρωμα και η eleocharis parvula τα πάει πολύ καλά. Δε χρησιμοποιώ καθόλου λίπασμα στη στήλη του νερού και το φυτό παίρνει ό,τι συστατικά χρειάζεται από το υπόστρωμα. Φυσικά έχω παροχή co2 μέσω φιάλης.
Νέους βλαστούς θα βγάλει πολύ σύντομα. Οι νέοι βλαστοί δε φαίνονται έξω από το υπόστρωμα αλλά μόνο τα καινούργια φύλλα που θα βγάλει. Εγώ νόμιζα ότι δν αναπτυσσόταν καθόλου αλλά όταν προσπάθησα να μεταφυτέψω μερικές ρίζες σε άλλο σημείο του ενυδρείου ανακάλυψα ότι έβγαλε αρκετούςν νέους βλαστούς μέσα σε ένα μήνα περίπου.
Πόσο βαθειά θα πρέπει να είναι φυτεμένη?
Τόσο όσο να καλύπτονται οι ρίζες και να μένει στο βυθό μέχρι να βγάλει καινούργιες ρίζες για να συγκρατηθεί από το βυθό.
Για το γλωσσόστιγμα δεν έιχα ποτέ εμπειρία για να μπορώ να σου πω, αλλά απ΄ ότι διάβασα πρέπει να είναι αρκετά πιο απαιτητικό φυτό από την eleocharis.

pavlos
08-12-04, 00:46
Την eleocharis μπορείς να την φυτέψεις ανάποδα (ναι άκουσες καλά ανάποδα) με τα φύλλα προς τα κάτω και τις ρίζες προς τα επάνω, φρόντισε να είναι καλύμενες η ρίζές με χαλίκι τα emersed grown old leaves θα κρατήσουν το φυτό καλά στηριγμένο μην σε νοιάζει θα βγάλει καινούργια φύλλα προς τα επάνω. το glosostigma το φυτεύεις κόβοντας η δυνατόν ένα ένα τα φυτάκια δεν πειράζει αν και τα φύλλα τους καλυφτούν με χαλίκι θα βγάλει καινούργια. Καλά έκανες και έβαλες υπόστρωμα. :)