PDA

Επιστροφή στο Forum : Υπερβολικη βρωμια σε αμμο!

Κουραμπιές
20-10-12, 10:45
Ρε παιδια τι στο καλο. Απο χτες βραδυ και σημερα για κανα 3ωρο πλενω την αμμο. Ειναι βασαλτικη κοκομετριας 0.2-1.0mm την εβαλα σε εναν κουβα και εβαζα νερο μεσα ανακατευα γινοταν καφε το νερο αδειαζα και παλι τα ιδια. Αυτο καμια 10αρια φορες με καθε "δοση" αμμου απτα 50κιλα που πηρα. Μεχρι που ταφτυσα και την εβαλα στο ενυδρειο και το γεμισα με καμια 100στη μονο λιτρα. Εχει γινει ΣΚΑΤΑ. Γεμισα το φιλτρο βαμβακι και σφουγγαρια και τρεχει καμια ωρα. Ακομα τα ιδια. Κανω κατι λαθος;; Ειναι φυσιολογικο τοση βρωμια; Σκονη ειναι πρακτικα.

kgf12345
20-10-12, 10:58
ναι.θελει πολυ πλυσιμο για να καθαρισει.αστο να δουλεψει μονο με βατα.οταν καθαρισει βαλε και ανθρακα κανα 2-3 μερες.

Κουραμπιές
20-10-12, 11:01
Ναι σορρυ εχω και ανθρακα μεσα. Να τον αφησω ε; Βατα εννοεις το fiter wool?
Mιλαμε για τρελη καφετιλα, κοιτοντας το απο μπροστα 2-3 cm μεσα τελειωνει η ορατοτητα.

exelix
20-10-12, 11:03
Δεν τη φοβάσαι τη βασαλτική για τον Αμαζόνιο που θες να φτιάξεις όμως;

g81gr
20-10-12, 11:15
Kαι εγώ έβαλα τέτοια άμμο στο ενυδρείο, αρχικά είχε πολύ σκόνη για καμιά δύο εβδομάδες
μετά έκατσε όμως πάνω σε ότι έχω βάλει στο ενυδρείο... Τα πράγματα έφτιαξαν όταν έβαλα γατόψαρα που άρχισαν να σκαλίζουν σαν τρελλά, και έφυγε και η θωλούρα και όλα... Πήρε όμως 1,5 μήνες!!! Δες όμως, γιατί έχω την εντύπωση ότι ανεβάζει το Ph στο 8...

greeknick
20-10-12, 11:22
Όντως κάνε ένα καλό έλεγχο με ακουαφόρτε πρώτα καλού κακού για το ενδεχόμενο που δεν είναι εντελώς καθαρός ο βασάλτης που σου έδωσαν... ;)

Κουραμπιές
20-10-12, 11:24
Οχι γιατι να την φοβαμαι; Απο πλευρας ασβεστολιθικοτητας εννεοεις; Υποτιθεται οτι δεν ειναι. Αν σκαλιστει η αμμος βγαζει κιαλλη μπιχλα. Να δουμε τι θα κανει το βαμβακι. Το εκανα τεστ δεν εβρασε σχεδον τιποτα. Για την ακριβεια για κανα 10 δευτερολεπτα εβρασε ενας κοκος σε περιπου 1 κιλο που απλωσα σε εναν κουβα. Δεν πιστευω ναναι προβλημα. Αλλα ειναι τα προβληματα. Εχω νιτρικα στη βρυση. Ναναι καλα η οσμωση και θα προσθεσω και KDF.

Kotsos
20-10-12, 11:31
Σε 1-2 μερες θα καθαρίσει..;)

greeknick
20-10-12, 11:38
Οχι γιατι να την φοβαμαι; Απο πλευρας ασβεστολιθικοτητας εννεοεις; Υποτιθεται οτι δεν ειναι. Αν σκαλιστει η αμμος βγαζει κιαλλη μπιχλα. Να δουμε τι θα κανει το βαμβακι.

Ο καθαρός βασάλτης δεν επηρεάζει το νερό του ενυδρείου απ'όσα έχω διαβάσει όμως κάνε το τεστ καλού κακού. Εγώ είχα πάρει από μάντρα στην Θεσσαλονίκη αμμοχάλικο βασάλτη και στο τεστ με άκουαφόρτε άφριζε αρκετά και δεν ρίσκαρα να το βάλω στο ενυδρείο μου (εννοείται το πήγα πίσω και πήρα άμμο χαλαζία)... Σκέψου πως το τεστ δεν κοστίζει και τίποτα (ακουαφόρτε ούτε 1 ευρώ) και ούτε χρόνο θα σου πάρει, ενώ αν στήσεις το ενυδρείο χωρίς τεστ και στην πορεία (χτύπα ξύλο) δεις να σου ανεβάζει ph φαντάσου τι ταλαιπωρία θα τραβήξεις...

Σόρυ τώρα είδα πως έκανες το τεστ! Όλα καλά τότε απο πλευράς ασβεστολιθικότητας... keep walking.. ;)
-------------------------
Εχω νιτρικα στη βρυση.

Σε ποια περιοχή μένεις και πόσα νιτρικά έχεις αν επιτρέπεται;

exelix
20-10-12, 11:40
Διάβασε κι εδώ (http://www.aquatek.gr/vb/showpost.php?p=660854&postcount=10).

Κουραμπιές
20-10-12, 12:04
Ok. Εκανα εκανα. Κατι εβρασε αλλα ελαχιστα. Ελπιζω να μην εχω θεμα.
Exelix το εχω διαβασει ναι. Ρωτησα και μουπαν οτι αυτος δεν ειναι κατεργασμενος. Υπαρχει περιπτωση παροτι δεν εβρασε να ανεβασει σκληροτητες; Οχι ετσι;
Greeknick σερρες... 40....

exelix
20-10-12, 12:12
Ο θεός κι η ψυχή του! Δεν έπαιρνες κι εσύ μια χαλαζιακή να είσαι σίγουρος ρε γαμώτο; Θα είναι κρίμα να παλεύεις να ρίξεις σκληρότητες και να στις ξανανεβάζει.

Μακάρι να πάει καλά το θέμα.

Κουραμπιές
20-10-12, 12:30
Ηθελα μαυρο υποστρωμα κατω ντεεε. Μαρεσει απειρα παραπανω απτην ασπρη χαλαζιακη. Θα δειξει. Αν ανεβαζει σκληροτητα τον ηπιαμε. Δεν νομιζω ομως.

kgf12345
20-10-12, 12:42
το τεστ με το ακουαφορτε δεν δειχνει παντα σωστα.αν αφρισει ειναι δειγμα οτι περιεχει ασβεστολιθο.αν δεν αφρισει δεν σημαινει απαραιτητα οτι δεν εχει.

Κουραμπιές
20-10-12, 12:50
Εγω γιατι δεν τοχω διαβασει πουθενα....μου μαμηθηκε η ψυχολογια παλι.....

kgf12345
20-10-12, 13:07
αν και δεν απαντα ακριβως στην ερωτηση σου,κατι ενδιαφερον για την ιδιοτητα του βασαλτη να αντιδρα με co2 και να το παγιδευει μετατρεποντας το σε ασβεστολιθικο πετρωμα.επομενος,αποτι καταλαβαινω ειναι δυνατο ο βασαλτης να περιεχει ανθρακικο ασβεστιο...τωρα ο ρυθμος αντιδρασης του με το νερο κλπ,προφανως θα διαφερει αναλογα...

http://www.popularmechanics.com/science/environment/geoengineering/4341864

http://igutek.scripts.mit.edu/terrascope/?page=Basalt

Κουραμπιές
20-10-12, 13:29
Εχω αρχισει να ξενερωνω. Μολις ειδα ενα τοπικ με ονομα "ενα ευκολο φυτεμενο" του μελους olga. Εκτος του οτι επαθα την πλακα μου ειναι ακριβως οπως τοθελα, ειδα σκληροτητα 17. Και στις σερρες παραεχουμε σκληρο νερο. Μονο του εχει gh 19-20 χτες μετρησα. Το προβλημα ειναι οτι εχω νιτρικα στη βρυση αλλα αυτο διορθωνεται. Εχω αρχισει να σκεφτομαι τουλαχιστον να παρατησω τον αγωνα για μαλακο νερο και τα αντιστοιχα ψαρια οσο και αν μαρεσουν. Δεν με βοηθαει τιποτα. Και αν εκανα μλκια με τον βασαλτη δεν βοηθιεμαι ουτε απο εκει.

genecr
20-10-12, 13:49
φίλε μου μην ξενερώσεις... τι να πουν και αλλοι και αλλοι που ξεκίνησαν "τυφλοι" και στην πορεία όταν βρήκαν το φως τους το κόστος για σωστό αποτέλεσμα ήταν πολύ επίπονο.
Εσύ έχεις το αβαντάζ ότι τα ανακαλύπτεις από την αρχή χωρίς καν ψάρια.
εφόσον έχεις θέληση θα τη βρεις την άκρη για ότι και να αποφασίσεις :)

Κουραμπιές
20-10-12, 14:15
Ουφ... Θα ψαξω να βρω τι αλλο μαρεσει. Φτου κ απτην αρχη.

Giannakis
20-10-12, 21:11
Ουφ... Θα ψαξω να βρω τι αλλο μαρεσει. Φτου κ απτην αρχη.

Μπορεις αντι για αμαζονιο να δοκιμασεις ασια σε σκληρο νερο...

Κουραμπιές
20-10-12, 21:16
Μπα οχι. Καταρχας δεν μπορω να κρατησω σκληρο νερο γιατι ειναι τιγκα στα νιτρικα, θα κανω μιξη με οσμωση και στις δυο περιπτωσεις. Οποτε μετα θα προσπαθω και να την ανεβαζω τη σκληροτητα. Μετα απο ενα καφε να ηρεμισω και να τα βαλω ολα κατω, θα το παλεψω. Θα βαλω ποθο, φυλλοδεντρο, (φυτα εσωτερικο χωρου με τις ριζες μεσα στο ενυδρειο) και μεσα πολλα φυτα γρηγορης αναπτυξης, ζουγκλα θα γινει, σε μια προσπαθεια να πεφτουν τα νιτρικα. Απο ιχθυοφορτιση υποθετω οτι δεν θαχω προβλημα ακομα και με τα νιτρικα, λογω της βοηθειας των φυτων αλλα και των δυο μεγαλων εξωτερικων φιλτρων που εχω.

Κουραμπιές
21-10-12, 17:08
Ακομα τιποτα παντως καμια μεταβολη. Να και μια φωτο πως ειναι τωρα....και αν ακουμπησω τον βυθο βγαζει καφετιλα κιαλλη.

kgf12345
21-10-12, 17:50
ηθελε πλυσιμο κιαλλο.τωρα με το φιλτρο δε γινεται αλλιως.εκτος αν τη βγαλεις να την πλυνεις ξανα.

Κουραμπιές
21-10-12, 17:56
Κιαλλο....?? Μαμηθηκα να την πλενω. Μωρε αν την βγαλει το φιλτρο καλως. Ας αργησει δεν βιαζομαι. Αρκει να το κανει. Εχω μια εσωτερικη διαμαχη. Να χαμηλωσω τη ροη του φιλτρου για να κατακαθεται στον πατο του η να τοχω στο τερμα οπως τωρα? Εδω ομως δεν καθεται ουτε στο ενυδρειο που σιγουρα δεν εχει την ροη που υπαρχει μεσα στο φιλτρο...στο φιλτρο θα καθησει? Τι λες?

kgf12345
21-10-12, 18:02
μα δε θες να καθεται η σκονη στο ενυδρειο,να φυγει θες.γεμισε το φιλτρο filterwool και βαλτη ροη τερμα.μη σου πω να γυρισεις και την εξοδο στο βυθο να ξεσηκωνει πραμα.,

κιεγω την αμμο την επλενα 50 φορες και βαλε.θελει πολυ πλυσιμο.βεβαια η δικια μου ητανε απτον ερμη οποτε το ηξερα το τιμημα για την πολυ χαμηλη τιμη της:Dαλλα ξεπλυμα μεχρι να βλεπεις μεσα στο νερο στη λεκανη που την πλενεις.

Κουραμπιές
21-10-12, 18:09
μα δε θες να καθεται η σκονη στο ενυδρειο,να φυγει θες.γεμισε το φιλτρο filterwool και βαλτη ροη τερμα.μη σου πω να γυρισεις και την εξοδο στο βυθο να ξεσηκωνει πραμα.,

κιεγω την αμμο την επλενα 50 φορες και βαλε.θελει πολυ πλυσιμο.βεβαια η δικια μου ητανε απτον ερμη οποτε το ηξερα το τιμημα για την πολυ χαμηλη τιμη της:Dαλλα ξεπλυμα μεχρι να βλεπεις μεσα στο νερο στη λεκανη που την πλενεις.
Α παρα πολυ ωραια. Στην φωτο νομιζω φαινεται, την εξοδο την εχω με σωληνα προεκταση κατω κατω και την αλλαζω θεση και την βαζω μεσα στο βυθο...οταν αλλαζω θεση γινεται της %^*&% :D

kgf12345
21-10-12, 18:20
καλα εισαι.αστο να δουλευει με τη ροη τερμα.αλλαζε η πλενε τακτικα και τη βατα στο φιλτρο να μην πεφτει η ροη του γιατι θα μπουκωνει αβερτα με τοση σκονη.

Κουραμπιές
21-10-12, 18:51
ΟΚ. Βεβαια μια φορα που το εβγαλα, το βαμβακι δεν φανηκε βρωμικο, η μπιχλα ειναι πολυ ψιλη για να την πιασει, στο πατο ομως......πανικος.

kgf12345
21-10-12, 18:58
μηπως δεν εχεις βαλει αρκετο;κανονικα θαπρεπε ναναι
μαυρο απτη βρωμα.
αν μενει στον πατο του φιλτρου και δεν την πιανει η βατα σημαινει οτι δεν ειναι αρκετη η βατα και αρα ξαναγυρναει στο ενυδρειο η σκονη.εγω θα το τιγκαρα στη βατα το φιλτρο και θα ταφηνα να δουλευει.

Κουραμπιές
21-10-12, 19:01
Εχω γεμισει τους 3 απτους 4 καδους filter wool...πατικομενο κιολας, δεν περνει αλλο. Δεν φταιει η ποσοτητα, η σκονη ειναι ΠΟΛΥ λεπτη και το διαπερναει. Σκεφτομαι να βαλω μια στρωση κανονικο βαμβακι φαρμακειου, αναμεσα σε δυο στρωσεις wool για να μην φυγει και τπτ. Ας πεσει η ροη λιγο κλαιν. Τι λες?

kgf12345
21-10-12, 19:03
βαλε δεν εχεις να χασεις τιποτα.θα μπουκωσει πολυ γρηγορα ομως.οταν τελειωσεις και καθαρισει μην ξεχασεις να κανεις αλλαγη και να βαλεις ανθρακα.

Κουραμπιές
21-10-12, 19:08
Στο ποσταρω απτο προηγουμενο ποστ το προσθεσα μετα.

Στον πατο ειναι καλο να μενει νταξει, ουτως η αλλως η κατασκευη του JBL ειναι οτι το στελνει κατω απτα πλαγια, και οι καδοι περνουν νερο απο κατω προς τα πανω μεχρι τον 4 που μετα ειναι η αντλια.
δες εδω http://i11.photobucket.com/albums/a178/clarklawson/2008-08-12002.jpg

Στο 4ο καδο, πανω πανω, τρεχει ηδη ανθρακας, ενα καλτσακι, στην φωτο πως ειναι τα πανω πανω σφουγγαρια, τα δυο που ειναι ελλειπτικου σχηματος, ειναι τα πρωτα που περναει το νερο οταν ερχεται, ταχω αφησει, μετα κατεβαινει το νερο κατω, και ανεβαινει εναν εναν στους καδους μεχρι τον πρωτο παλι, και εκει εχω ενα καλτσακι ανθρακα.

kgf12345
21-10-12, 19:11
βρε ενταξει,απλα επειδη οι ρυποι ειναι πολλοι τωρα με τοση σκονη και ο ανθρακας μπουκωνει κιαυτος,απλα σου λεω οταν τελειωσει και καθαρισει,κανε μια αλλαγη νερου και βαλε φρεσκο ανθρακα μια δυο μερες.ετσι για σιγουρια.κακο δεν θα κανει.

Κουραμπιές
21-10-12, 19:29
βρε ενταξει,απλα επειδη οι ρυποι ειναι πολλοι τωρα με τοση σκονη και ο ανθρακας μπουκωνει κιαυτος,απλα σου λεω οταν τελειωσει και καθαρισει απτη σκονη,κανε μια αλλαγη νερου και βαλε φρεσκο ανθρακα μια δυο μερες.ετσι για σιγουρια.κακο δεν θα κανει.
Τοβαλα...σιχτηρ μουσπασε τα νευρα. :D παλι καφε νερο βγαζει αλλα λογικα θα κανει δουλεια σιγα σιγα. Απλα θα θελει καθε μερα αλλαγη λογικα. Ειδωμεν. Θα φωναζει η κοπελα που της τελειωσαμε το βαμβακι ναουμ. :D :D

exelix
21-10-12, 19:43
Τη θες σύμμαχο, μην την τσαντίζεις σε παρακαλώ! Αν είναι ρίξ' τα πάνω μου, για το καλό σου!

Μήπως όμως να την ξαναπλύνεις εκτός ενυδρείου;

Κουραμπιές
22-10-12, 17:05
Χαχαχαχα οκ αν χρειαστω θα σε δωσω υπευθυνο :D :D. Κοιτα αν βιαζομουν θα τοκανα. Πλεον ομως δεν βιαζομαι. Αν δω οτι εστω μεχρι αυριο το πρωι που θα σηκωθω εχει κανει ΕΣΤΩ κατι, δεν θα την βγαλω, αλλιως....εξω. Και θα την ξεπλυνω με νερο βρυσης=νιτρικα. Τι ωραια τι χαρα.:p
Κανενα αποτελεσμα μεχρι το πρωι, οπτικα τουλαχιστον, η βρωμα ειναι υπερβολικη, τα βαμβακια τα αλλαξα και σε 3 ωρες γινοντουσαν αηδιαστηκα. Μεχρι που συνειδητοποιησα γιατι, οταν πηρα την αποφαση να αδειασω ολο το νερο (οσμωσης) και αντικρυσα λασπη παντου. Εξω ολη πλυσιμο, μουχουν μεινει λιγα κιλα καμια 15αρια, και ξανα μεσα να τελειωνουμε. Απτα νευρα μου δεν προσεξα και κανοντας πισω εσπασα την μια sylvania aquastar Τ5 που ειχα, την ειχα απο πισω μου. Μειναμε με 2 grolux...

exelix
22-10-12, 17:18
Κρίμα, αλλά εντάξει, μικρό το κακό. Μόνο επειδή σου έσπασε λάμπα φθορισμού να αερίσεις καλά το χώρο και να καθαρίσεις καλά το μέρος.

Γιώργος Κ
22-10-12, 17:21
Μηπως να την εβγαζες να ηρεμουσες?
:confused::confused:

harris samos
22-10-12, 18:09
απο που πηρες την αμμο ????? απο μαντρα ??????

ειχα παρει χαλαζιακη μεσα και μου ειχαν πει οτι ειναι καθαρη αλλα εσερνε τσιμεντο μεσα

μηπος εκανες καμια χωντρη πατατα ?

Κουραμπιές
22-10-12, 18:32
Απο εκει που περνει ολη η θεσσαλονικη, απτο pangea. Μια χαρα ειναι η αμμος. Γιωργο την εβγαλα ολη. Τον αερισα τον χωρο καλα και καθαρισα.

snakepanos
22-10-12, 18:38
Ρε Σπυρο εισαι πολυ ατυχώς ,ενταξη να θελει καθαρισμα η αμμος αλλα με σενα παράγινε το κακο .
Θα κανω παράπονα στο παγκεα :D:D:D

Κουραμπιές
22-10-12, 20:50
Αστα να πανε πολυ μπιχλα. Δεν πειραζει καθαρισε ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ. Τωρα ωρα να καθαρισω και το ενυδρειο που ειναι ΣΚΑΤΑ....το λυπαμαι οπως το βλεπω, παντου καφε. Θα τα στρωσω ολα δεν μασαμε. Και τα νιτρικα θα διωξω θα τα τρομαξω. :D

snakepanos
22-10-12, 21:06
Και εγω ετσι μια αμμο απο θαλασσα με ταλαιπωρούσε πολυ αλλα την καταφερα
τελικα μετα απο καμια 20 πλυσηματα .
Σκεψου εσυ τωρα που εχεις και ποιο πολλα λιτρα,,,χαμος.
Αντε τωρα βρε βββββββββββρρρρρρρρρρ για δουλεια γιατι αμα γραφεις δεν θα δουμε ποτε το ενυδρειο σου .

Κουραμπιές
22-10-12, 22:15
75 κιλα ειναι αυτα...μουβγαλαν την πιστη. Βαλε και 45 ωρες την εβδομαδα σχολη, σαββατοκυριακο ψευτοδουλεια, μου μενει ...πολυς χρονος. Αχ καθαρισε δεν το πιστευω. Και το ενυδρειο λαμπικο και παλι. Ωρα να την βαλω. Hardscapping tiiiiime. :D :D

delta66
22-10-12, 22:29
75 κιλα!!!!!;;;;;
Τριμετρο ειναι το ενυδρειο; :)
Ποσο υψος εχει ο βυθος;

Κουραμπιές
23-10-12, 00:56
Θα σου πω μολις την απλωσω. Πες μου ενα μαξ να μην το περασω. Αποσα εχω διαβασει δεν πρεπει να ειναι ΠΟΛΥ παχυς ετσι? Ακολουθω τις συμβουλες για aquascaping που λεει τον βυθο να τον στηνω πιο ψηλο πισω και πιο χαμηλο μπροστα. Αλλα επειδη το ενυδρειο εχει διπλη κοντρα περιμετρικα του πατο, 1cm η καθε μια δηλαδη 2cm κοντρες, συν αλλα 2,5-3cm η "επενδυση". Η μαυρη ταινια "ξυλου" http://postimage.org/image/ydfmyf4c7/http://postimage.org/image/ydfmyf4c7/
Στρωθηκε ο βυθος, περισεψαν καμια 15-20 κιλα τελικα, περιπου 5cm παχος μετρησα πισψ πριν τις κοντρες που ειναι και το βαθυτερο. Μικρη διαβαθμιση εκανα αντε μπροστα ναναι 4,5. Να βαλω κιαλλο αμμο προς τα πισω η θαναι πολυ 6-7cm παχος? Παναγιωτη οι φωτος που σου υποσχεθηκα απτην μεχρι τωρα εξελιξη. Eυχαριστω ολους για την βοηθεια. Παμε γερα να στηθει σιγα σιγα. Αυριο σειρα εχει το λαβωμενο φωτιστικο και μολις μπει αρκετο νερο και τρεξει με ανθρακα θα μπουν τα κλαδεματακια και το πρωτο ψαρακι που περιμενει πως και πως στη λεκανη του. :D
http://s14.postimage.org/q2qqxg2a5/IMG_2465.jpg (http://postimage.org/image/q2qqxg2a5/)http://s14.postimage.org/j22r4o0i5/IMG_2466.jpg (http://postimage.org/image/j22r4o0i5/)http://s14.postimage.org/gm0xqtifh/IMG_2467.jpg (http://postimage.org/image/gm0xqtifh/)http://s14.postimage.org/y1zp696rx/IMG_2468.jpg (http://postimage.org/image/y1zp696rx/)

delta66
23-10-12, 01:23
και πολυ εβαλες
Ισα να κραταει φυτα.