Επιστροφή στο Forum : ΨΥΞΗ ΣE ΡΙΟ 180
To θεμα σιγουρα εχει πολυσυζητηθει, παρ' ολα αυτα εχω καποιες αποριες και θα ηθελα τη γνωμη σας κυριως ως προς την επιλογη του εξοπλισμου:
Απορια 1η:
ειναι απαραιτητο ή οχι τελικα ανεμιστηρακι για να βγαζει τον αερα απο μεσα; Εχω διαβασει διαφορετικες αποψεις. Αλλοι λενε οτι χρειαζεται, αλλοι λενε οτι δεν χρειαζεται αφου το ενυδρειο εχει ανοιγματα για σωληνες και για ταιστρα και φευγει ο αερας απο εκει.
..... δεν χρειαζεται αφου το ενυδρειο εχει ανοιγματα για σωληνες και για ταιστρα και φευγει ο αερας απο εκει.
Ετσι ειναι....;)
Ωραια λοιπον. Ξεκινω με βαση οτι θελω να βαλω ανεμιστηρια που θα σπρωχνουν μονο τον αερα προς τα μεσα.
Μου μενει τωρα να διαλεξω το μεγεθος, το πληθος αυτων καθως φυσικα και την ροη αερα που εχουν
Θα ξεκινησω με γνωμωνα το 3ο, δηλ. την ονομαστικη ροη αερα. Νομιζω οτι πρωτιστως δεν εχει σημασια το αν θα ειναι 2 ή 3 ή 4 τα ανεμιστηρια ή αν θα ειναι 8αρια ή 9αρια ή 12αρια, οσο το ποση ροη αερα διαθετουν.
π.χ. αυτο: http://www.e-shop.gr/show_per.phtml?id=PER.807965 κι αυτο:http://www.e-shop.gr/show_per.phtml?id=PER.807938
12αρια ειναι και τα 2, αλλα το ενα εχει ονομαστικη ροη αερα 55 και το αλλο 110, σαφως και με αναλογα επιπεδα θορυβου.
Το ερωτημα λοιπον που τιθεται τωρα ειναι, στα 160 λιτρα νερου, ποση ροη αερα θα χρειαστω ωστε να ψυχει επαρκως το ενυδρειο, ανεξαρτητα απο το μεγεθος και το πληθος των ανεμιστηρων;
gianniwpopi
14-10-12, 10:52
εγω σε 300λτ εχω 6 8αρια να βαρανε μεσα και το καλοκαιρι το εβγαλα ανετα...
εγω θα εβαζα 3 οχταρια.τα 12αρια κατα τη γνωμη μου ειναι υπερβολη και θαναι και πιο δυσκολο να ανοιχτουν τρυπες γιαυτα.με 3 8αρια στα 180 λιτρα πιστευω οτι θασαι μια χαρα.εγω ειχα δυο 8αρια στα 160 και στα 180 και δεν ειχα κανενα προβλημα και σε ρετιρε με πλακα απο πανω.
δεν χρειαζεται να πληρωσεις 7.50 ευρω τον ανεμιστηρα.βρισκεις και πολυ φτηνοτερα.τον θορυβο μην τον υπολογιζεις παρα πολυ γιατι δεν θα δουλευουν συνεχως και αν τα συνδεσεις με ρυθμιζομενο τροφοδοτικο θα μπορεις να παιξεις και με την ταση οποτε τα χαμηλωνεις αν χρειαζεται.φυσικα θα χρειαστεις και κοντρολερ αν θες να κανεις σωστη δουλεια.
γι αανεμιστηρια κοιταξε για konig.ειχανε παλιοτερα στο eshop 8αρια με 75 cfm.αλλα και με 55 αν εβρισκα εγω θα εβαζα.δεν τα βλεπω τωρα αλλα ισως εχουν αλλου.τα scythe ακριβα και καινε και ρευμα.(θελουνε καποια αμπερ παραπανω,αν θυμαμαι καλα.)
Εγώ το δικό μου το πήρα έτοιμο με 4 8άρια. Όπως θα δεις και από τις φωτογραφίες τα 12άρια χωράνε άνετα. Αν το έφτιαχνα εγώ θα επέλεγα 12άρια. Από τη στιγμή που θα έχεις controller θα σε βόλευε πιστεύω καλύτερα μεγάλοι ανεμιστήρες. Μικρότερος χρόνος ψύξης και πιο άμεσος ;) . Το αποτέλεσμα θα ήταν σε πολύ υψηλές (εξωτερικές) θερμοκρασίες, να μην αργεί η ψύξη (ή και να είναι αδύνατη κάποιες φορές - καύσωνας 40+) και έτσι να μην ταλαιπωρείς τα ψαράκια σου. 4 12άρια μπορεί να ακούγεται υπερβολή, στην πράξη όμως δεν είναι. Σκέψουτο διαφορετικά. Σε ένα δωμάτιο που αναλογεί ένα 9άρι aircontition, αν εσύ βάλεις ένα 12άρι ή και μεγαλύτερο, θα πετύχεις πιο άμεση και πιο ξεκούραστη (για το μηχάνημα) ψύξη. Εγώ αν έχω όρεξη, από την άνοιξη λέω να τους αλλάξω και να βάλω 4 από αυτούς (http://www.e-shop.gr/show_per.phtml?id=PER.808856) (το καλοκαίρι θα έχω και moonlight :D:D:D:D:D ). Δεν ξέρω αν το κάνω, επειδή έχει βαβούρα και έξτρα έξοδα (ανεμιστήρες - καπάκια ανεμιστήρων - καλώδια κτλ) αλλά θα το ήθελα πολύ. Τώρα που είναι έτοιμο (με 8άρια) δεν ξέρω αν θα μπω στη διαδικασία αυτή. Εσύ που τώρα θα το επιχειρήσεις, γιατί να μην το κάνεις πιο ισχυρό το ψυκτικό σου σύστημα; :D:D:D;)
stelios816
14-10-12, 15:15
Εγώ το δικό μου το πήρα έτοιμο με 4 8άρια. Όπως θα δεις και από τις φωτογραφίες τα 12άρια χωράνε άνετα. Αν το έφτιαχνα εγώ θα επέλεγα 12άρια. Από τη στιγμή που θα έχεις controller θα σε βόλευε πιστεύω καλύτερα μεγάλοι ανεμιστήρες. Μικρότερος χρόνος ψύξης και πιο άμεσος ;) . Το αποτέλεσμα θα ήταν σε πολύ υψηλές (εξωτερικές) θερμοκρασίες, να μην αργεί η ψύξη (ή και να είναι αδύνατη κάποιες φορές - καύσωνας 40+) και έτσι να μην ταλαιπωρείς τα ψαράκια σου. 4 12άρια μπορεί να ακούγεται υπερβολή, στην πράξη όμως δεν είναι. Σκέψουτο διαφορετικά. Σε ένα δωμάτιο που αναλογεί ένα 9άρι aircontition, αν εσύ βάλεις ένα 12άρι ή και μεγαλύτερο, θα πετύχεις πιο άμεση και πιο ξεκούραστη (για το μηχάνημα) ψύξη. Εγώ αν έχω όρεξη, από την άνοιξη λέω να τους αλλάξω και να βάλω 4 από αυτούς (http://www.e-shop.gr/show_per.phtml?id=PER.808856) (το καλοκαίρι θα έχω και moonlight :D:D:D:D:D ). Δεν ξέρω αν το κάνω, επειδή έχει βαβούρα και έξτρα έξοδα (ανεμιστήρες - καπάκια ανεμιστήρων - καλώδια κτλ) αλλά θα το ήθελα πολύ. Τώρα που είναι έτοιμο (με 8άρια) δεν ξέρω αν θα μπω στη διαδικασία αυτή. Εσύ που τώρα θα το επιχειρήσεις, γιατί να μην το κάνεις πιο ισχυρό το ψυκτικό σου σύστημα; :D:D:D;)
πολυ υπερβολη βασιλη μου τα 8αρια ειναι υπεραρκετα στα λιτρα αυτα δεν υπαρχει λογος για 12αρια .
πολυ υπερβολη βασιλη μου τα 8αρια ειναι υπεραρκετα στα λιτρα αυτα δεν υπαρχει λογος για 12αρια .
Είπα πως ακούγεται υπερβολικό, αλλά το η διαφορά του κόστους είναι μικρή και η διαφορά στην απόδοση μεγάλη, γιατί να μην το κάνει; Δεν είπα πως πρέπει να το κάνει με 12άρια. Μια ιδέα του έδωσα και είπα την άποψή μου. Ότι θέλει ο καθένας κάνει. Μπορεί να βάλει και chiller (http://www.aquariumguys.com/chillers.html) αν θέλει να είναι πιο απόλυτος.... ;)
Φιλικά πάντα, Skydiver!!! :D
stelios816
14-10-12, 15:34
βασιλη παντα να υπολογιζεις και την εξατμιση φιλε ,στο 8αρι και στο 12αρι βαση των λιτρων στο 8αρι στα 180 λιτρα θα εχεις 8-10 λιτρα τη μερα στο 12αρι 10++ τη μερα, αν εχεις αυτοματη πληρωση καλα καποιος ομως που δεν εχει και λειψει καποιες μερες καηκε φιλε.
βασιλη παντα να υπολογιζεις και την εξατμιση φιλε ,στο 8αρι και στο 12αρι βαση των λιτρων στο 8αρι στα 180 λιτρα θα εχεις 8-10 λιτρα τη μερα στο 12αρι 10++ τη μερα, αν εχεις αυτοματη πληρωση καλα καποιος ομως που δεν εχει και λειψει καποιες μερες καηκε φιλε.
Στέλιο συμφωνώ απολύτως με την εξάτμιση που λες :smt023 . Αλλά ποιός θα αφήσει για 10+ ημέρες το ενυδρείο του χωρείς αναπλήρωση ή έστω κάποιον να έρχεται σπίτι να συμπληρώνει νερό από τη στιγμή που έχει ανεμιστήρες για ψύξη; :confused: :smt102 :smt017 :smt018
stelios816
14-10-12, 15:42
δεν εχεις δει τιποτα bill:smt103:smt103:smt103:p
δεν εχεις δει τιποτα bill:smt103:smt103:smt103:p
χαχα :D:D:D:D μπορεί και να έχεις δίκιο φιλαράκι. Πάω να δώ το άλμα (http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=65723). Τα λέμε σε λίγο!!!!!!!!
Έλα πάμε!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!111 :D:D:D:D:D:D:D:D:D:D
Βρε παιδια... αλλο ρωταω εγω, σε αλλο μου απαντατε :p
Η απορια μου ειναι η εξης: ποση ροη αερα θα χρειαστω σε ενα 180λιτρο ενυδρειο. Νομιζω πως δεν παιζει ρολο, το αν θα εχω 8αρια ή 12αρια, ουτε αν θα ειναι 1 ή 5-6 τα ανεμισηρια, αλλα το ποσο αερα βγαζουν. Αυτο δεν πρεπει να κοιταμε πρωτα;
-------------------------
τα 12αρια κατα τη γνωμη μου ειναι υπερβολη και θαναι και πιο δυσκολο να ανοιχτουν τρυπες γιαυτα.
και αν τα συνδεσεις με ρυθμιζομενο τροφοδοτικο θα μπορεις να παιξεις και με την ταση οποτε τα χαμηλωνεις αν χρειαζεται.φυσικα θα χρειαστεις και κοντρολερ αν θες να κανεις σωστη δουλεια.
γι αανεμιστηρια κοιταξε για konig.ειχανε παλιοτερα στο eshop 8αρια με 75 cfm.αλλα και με 55 αν εβρισκα εγω θα εβαζα.δεν τα βλεπω τωρα αλλα ισως εχουν αλλου.τα scythe ακριβα και καινε και ρευμα.(θελουνε καποια αμπερ παραπανω,αν θυμαμαι καλα.)
Γιατι να ειναι πιο δυσκολο να ανοιχτουν τρυπες; 4 δεν εχουν και αυτα;
Με ρυθμιζομενο θα τα συνδεσω. Γνωριζεις αν μπορω να παιζω με την ταση ενω ειναι σε λειτουργια; Κοντρολερ εχω τον stc-1000
Konig 8αρι με 75 cfm...;;;
Η εξατμιση εχει σχεση με το αν εχεις 8αρια ή 12αρια ή με το τι θερμοκρασια εχεις ορισει;
Skydiver: οταν λες το πηρες ετοιμο, τι εννοεις; Στις φωτος που εχεις βαλει, ειναι το rio 180 αν δεν κανω λαθος;
Βρε παιδια... αλλο ρωταω εγω, σε αλλο μου απαντατε :p
Η απορια μου ειναι η εξης: ποση ροη αερα θα χρειαστω σε ενα 180λιτρο ενυδρειο. Νομιζω πως δεν παιζει ρολο, το αν θα εχω 8αρια ή 12αρια, ουτε αν θα ειναι 1 ή 5-6 τα ανεμισηρια, αλλα το ποσο αερα βγαζουν. Αυτο δεν πρεπει να κοιταμε πρωτα;
Γιατι να ειναι πιο δυσκολο να ανοιχτουν τρυπες; 4 δεν εχουν και αυτα;
Με ρυθμιζομενο θα τα συνδεσω. Γνωριζεις αν μπορω να παιζω με την ταση ενω ειναι σε λειτουργια; Κοντρολερ εχω τον stc-1000
Konig 8αρι με 75 cfm...;;;
Φίλε μου lionor,
Όσο μεγαλύτερη ροή/ανεμιστήρα, τόσο γρηγορότερη ψύξη
Όσο περισσότεροι ανεμιστήρες, πολλαπλασιάζεις την ροή των ανεμιστήρων, οπότε γρηγορότερη ψύξη
Οπότε κοιτάς οι ανεμιστήρες να έχουν δυνατή ροή. Μετά αποφασίζεις πόσους θέλεις να βάλεις. Κοιτάς το χώρο που έχεις στο καπάκι και αποφασίζεις. Γιατί να παίζεις με την τάση από τη στιγμή που θα έχεις κοντρόλερ; Δεν νομίζω πως χρειάζεται. Αν μειώνεις την τάση γιατί ψάχνεις για δυνατούς και πολλούς ανεμιστήρες. Για εμένα, διαλέγεις ένα δυνατό σύστημα (αρκετούς ανεμιστήρες με μεγάλη ροή) και αφήνεις τον κοντρόλερ να κάνει τη δουλειά. Αν σκέφτεσαι τον θόρυβο, διάλεξε ήσυχους ανεμιστήρες (http://www.e-shop.gr/show_per.phtml?id=PER.804058).
Η εξάτμιση παίζει ρόλο από την ροή των ανεμιστήρων και την ώρα που δουλεύουν. Όσο περισσότερος εξωτερικός αέρας εισέρχεται (ποσότητα/χρόνος) και χτυπάει το νερό τόσο μεγαλύτερη εξάτμιση θα έχεις.
Ναι, είναι το Rio 180. Το αγόρασα έτσι όπως το βλέπεις από συνχομπίτη.
Με την ταση, μπορει να θελω να παιξω γιατι μπορει να θελω να δουλευουν σε λιγοτερες στροφες αρα και λιγοτερο θορυβο (αυτο θα το δω στην πραξη ομως). Δεν σημαινει οτι επειδη ειναι 12v θα πρεπει σωνει και καλα να τους εχω στα 12v. Ο κοντρολερ ρυθμιζει το ποτε θα ανοιγουν και ποτε θα κλεινουν, δεν εχει καμια σχεση με την ταση. Δεν ειπα οτι ψαχνω ουτε για δυνατους ουτε για πολλους. Ο θορυβος ειναι και αυτος μεσα στα χαρακτηριστικα που κοιταζω.
Αλλα πρωτιστως θελω να εξασφαλισω οτι οι ανεμιστηρες που θα βαλω θα ειναι επαρκεις. Γι αυτο θετω το ερωτημα: ποση ροη αερα θα πρεπει να εχουν; Δηλ. ποσο δυνατοι θα πρεπει να ειναι;
Π.χ. εχω παρει αυτο:http://www.ebay.com/itm/JEBO-MULTI-FAN-Cooling-System-for-Aquariums-and-Lights-/170846281484?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item27c73b5f0c
Το ειχα το καλοκαιρι σε ενα 50 λιτρο. Τα καταφερε αρκετα καλα ακομα και σε...ακραιες συνθηκες, εκτος απο μια μερα που ζοριστηκε αρκετα. Προσπαθω να βρω το cfm του, αλλα δεν το βρισκω πουθενα στο νετ. Ενα παρομοιο που ειδα, εχει cfm 32, αρα καπου εκει θα ναι κι αυτο.
Δεν μπορεί κάποιος να σου δώσει κανόνα γιατί πολύ απλά δεν υπάρχει!
Με την ταση, μπορει να θελω να παιξω γιατι μπορει να θελω να δουλευουν σε λιγοτερες στροφες αρα και λιγοτερο θορυβο (αυτο θα το δω στην πραξη ομως). Δεν σημαινει οτι επειδη ειναι 12v θα πρεπει σωνει και καλα να τους εχω στα 12v. Ο κοντρολερ ρυθμιζει το ποτε θα ανοιγουν και ποτε θα κλεινουν, δεν εχει καμια σχεση με την ταση. Δεν ειπα οτι ψαχνω ουτε για δυνατους ουτε για πολλους. Ο θορυβος ειναι και αυτος μεσα στα χαρακτηριστικα που κοιταζω.
Αλλα πρωτιστως θελω να εξασφαλισω οτι οι ανεμιστηρες που θα βαλω θα ειναι επαρκεις. Γι αυτο θετω το ερωτημα: ποση ροη αερα θα πρεπει να εχουν; Δηλ. ποσο δυνατοι θα πρεπει να ειναι;
Π.χ. εχω παρει αυτο:http://www.ebay.com/itm/JEBO-MULTI-FAN-Cooling-System-for-Aquariums-and-Lights-/170846281484?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item27c73b5f0c
Το ειχα το καλοκαιρι σε ενα 50 λιτρο. Τα καταφερε αρκετα καλα ακομα και σε...ακραιες συνθηκες, εκτος απο μια μερα που ζοριστηκε αρκετα. Προσπαθω να βρω το cfm του, αλλα δεν το βρισκω πουθενα στο νετ. Ενα παρομοιο που ειδα, εχει cfm 32, αρα καπου εκει θα ναι κι αυτο.
Δεν υπάρχει σε αριθμό πόσο. Δοκιμάζεις και βλέπεις. Όταν λέω ότι δεν χρειάζεται να παίξεις με την τάση αφού έχεις κοντρόλερ εννοώ ότι από τη στιγμή που θα κλείνουν οι ανεμιστήρες σου όταν πέφτει η θερμοκρασία δεν θα έχεις θέμα με τον θόρυβο. Τώρα αν θέλεις να δουλεύουν συνέχεια (χαμηλή τάση = λίγες στροφές = μικρή ροή αέρα, λίγοι - μικροί ανεμιστήρες) θα μπορούσες, όπως σου είπα και παραπάνω να πάρεις ήσυχους ανεμιστήρες. Επίσης μπορείς να βάλεις 4άριδες ανεμιστήρες (αφού δεν θες θόρυβο) και αν δεις ότι δεν σου κάνουν (χαμηλή ροή - όχι ικανοποιητική ψύξη), να βάλεις μεγαλύτερους. Όλα αυτά όμως σου ξαναλέω πως για εμένα δεν χρειάζονται από τη στιγμή που έχεις κοντρόλερ. Βάζεις δυνατό σύστημα ψύξης (πολλούς και με μεγάλη ροή ανεμιστήρες) που θα δουλεύει πολύ λιγότερο από ένα πιο αδύναμο που θα δουλεύει σχεδόν όλη την ημέρα ασταμάτητα. Με ένα δυνατό σύστημα, το βράδυ θα σου δουλεύει για ελάχιστα χρονικά διαστήματα και πολύ αραιά. Ότι νομίζεις εσύ τώρα....
Ενταξει δεν ζητω να μου δωθει κανονας :)
Αλλα μια απαντηση του στυλ: εχω βαλει 3 8αρια πολυ δυνατα, ουσιαστικα δεν με καλυπτει, γιατι το....δυνατα ο καθενας ισως το βλεπει διαφορετικα, οπως το ιδιο διαφορετικα αντιλαμβανεται τον θορυβο.
Θεωρω οτι περισσοτερο βαρος πρεπει να δωσω στην ονομαστικη ροη αερα που εχει ενας ανεμιστηρας καθως και στον θορυβο που παραγει. Παραλληλα εχω στο μυαλο μου και το μεγεθος (8αρης 9αρης 12αρης) αλλα και το πληθος αυτων (πιστευω οσο λιγοτεροι, τοσο το καλυτερο για να μην 'κρεμασει' το φλαπ)
Με την δικη λογικη ας πουμε, αν υποθεσουμε οτι το συστηματακι που ηδη εχω αποδιδει γυρω στα 30-35 cfm αερα σε ενα 50 λιτρο, στα 160 λιτρα νερου που ειμαι τωρα, θα χρειαστω τουλαχιστον 3 φορες περισσοτερη ισχυ. Δηλ. θα πρεπει να βαλω μια τετοια διαταξη ανεμιστηρων, που θα μου αποδιδουν τουλαχιστον 100 cfm
Με ένα δυνατό σύστημα, το βράδυ θα σου δουλεύει για ελάχιστα χρονικά διαστήματα και πολύ αραιά.
Ενα π.χ. δυνατου συστηματος θελω ;)
Ενταξει δεν ζητω να μου δωθει κανονας :)
Αλλα μια απαντηση του στυλ: εχω βαλει 3 8αρια πολυ δυνατα, ουσιαστικα δεν με καλυπτει, γιατι το....δυνατα ο καθενας ισως το βλεπει διαφορετικα, οπως το ιδιο διαφορετικα αντιλαμβανεται τον θορυβο.
Θεωρω οτι περισσοτερο βαρος πρεπει να δωσω στην ονομαστικη ροη αερα που εχει ενας ανεμιστηρας καθως και στον θορυβο που παραγει. Παραλληλα εχω στο μυαλο μου και το μεγεθος (8αρης 9αρης 12αρης) αλλα και το πληθος αυτων (πιστευω οσο λιγοτεροι, τοσο το καλυτερο για να μην 'κρεμασει' το φλαπ)
Με την δικη λογικη ας πουμε, αν υποθεσουμε οτι το συστηματακι που ηδη εχω αποδιδει γυρω στα 30-35 cfm αερα σε ενα 50 λιτρο, στα 160 λιτρα νερου που ειμαι τωρα, θα χρειαστω τουλαχιστον 3 φορες περισσοτερη ισχυ. Δηλ. θα πρεπει να βαλω μια τετοια διαταξη ανεμιστηρων, που θα μου αποδιδουν τουλαχιστον 100 cfm
Με αυτούς εδώ (http://www.e-shop.gr/show_per.phtml?id=PER.808856) που σου είπα νωρίτερα θα έχεις 178,84CFM. Δεν νομίζω να έχεις πρόβλημα με το καπάκι. Απ' ότι βλέπεις το δικό μου (με 8άρια βέβαια) είναι αλφάδι. Τώρα αν θέλεις να βάλεις ήσυχους ανεμιστήρες, με αυτούς εδώ (http://www.e-shop.gr/show_per.phtml?id=PER.663505) θα έχεις 132,16CFM.
Το ερωτημα μου ομως παραμενει: ποια ειναι η ελαχιστη και ικανη ροη αερα που θα χρειαστω, ωστε να κρατει την θερμοκρασια εκει που εχω ορισει, ακομα και σε ακραιες συνθηκες, π.χ. καυσωνα 40 βαθμοι, χωρις air και με φωτισμο 2x45w
Π.χ. σε αυτο που εχω τωρα, μια φορα το καλοκαιρι παρατηρησα, οτι καποια στιγμη ζοριστηκε αρκετα, αφου του ειχα ορισει θερμοκρασια 26,5 βαθμους και αυτο ειχε παει ηδη στους 27. Ημουν ετοιμος να...επεμβω αλλα τελικα δεν χρειαστηκε. Προφανως αν ειχα ενα πιο δυνατο, δεν θα ειχα τετοιο προβλημα.
αυτο θελω να αποφυγω τωρα. Δεν ειναι να τρυπας το καπακι και μετα να διαπιστωνεις οτι αυτο που εβαλες δεν επαρκει.
Το ερωτημα μου ομως παραμενει: ποια ειναι η ελαχιστη και ικανη ροη αερα που θα χρειαστω, ωστε να κρατει την θερμοκρασια εκει που εχω ορισει, ακομα και σε ακραιες συνθηκες, π.χ. καυσωνα 40 βαθμοι, χωρις air και με φωτισμο 2x45w
Π.χ. σε αυτο που εχω τωρα, μια φορα το καλοκαιρι παρατηρησα, οτι καποια στιγμη ζοριστηκε αρκετα, αφου του ειχα ορισει θερμοκρασια 26,5 βαθμους και αυτο ειχε παει ηδη στους 27. Ημουν ετοιμος να...επεμβω αλλα τελικα δεν χρειαστηκε. Προφανως αν ειχα ενα πιο δυνατο, δεν θα ειχα τετοιο προβλημα.
αυτο θελω να αποφυγω τωρα. Δεν ειναι να τρυπας το καπακι και μετα να διαπιστωνεις οτι αυτο που εβαλες δεν επαρκει.
Μάλλον δεν με καταλαβαίνεις. Δεν μπορώ να σου πώ κάτι άλλο.
Καλό σου βράδυ και καλή εβδομάδα!
Προφανως δεν εχεις καταλαβει τι ρωταω...
Καληνυχτα και καλη εβδομαδα και σε σενα!
Τα 12 αρια απεφυγε τα.Στο φλαπ του ριο 180 και εφοσον τα βαλεις απο την κατω πλευρα (εσωτερικα) πιθανοτατα να σου ακουμπανε στους ανακλαστηρες-αν εχεις,κιαν δεν εχεις σκεψου οτι ισως αργοτερα θα θελεις να βαλεις.
Το θορυβο-ο οποιος ειναι υποκειμενικο κατα ποσο ενοχλει καποιον-με δυνατα φουρφουρια σε cfm μπορεις να τον ριξεις αν τα δουλευεις στα 9 volt πχ κι οχι στα 12.
Εγω ειχα σε ριο180 και εχω ξανα σε 200λιτρο με καπακι απο ριο180 ,τεσσερις 9ποντους και μου κρατανε το ενυδρειο στους 26,5 ανετα (STC-1000 (http://www.ebay.co.uk/sch/i.html?_trksid=p5197.m570.l1313&_nkw=STC-1000&_sacat=0&_from=R40)).
http://www.e-shop.gr/show_per.phtml?id=PER.650154
και τα ανεμιστηρακια για να αποδοσουν την ονομαστικη ροη αερα που λενε πανω ο αερας πρεπει να εχει ανεμποδιστη διεξοδο στον εξωτερικο χωρο ιδιας η μεγαλητερης διατομης με του ανεμηστηρα οποτε αμα τα βαλεις ολα να βαζουν αερα μεσα στο τανκ και εχεις μονο τισ τρυπες απο πισω για εξοδο του αερα δεν πιστευω να κανεις ιδιεταιρη δουλια ανεξαρτητα τι ανεμιστηρα επιλεξεις..,
ουτε εγω μπορω να καταλαβω τι ακριβως ρωτας,να πω την αληθεια.δεν υπαρχει ελαχιστη ροη,οποιαδηποτε ροη αερα ακομα και μισου βαθμου(η και λιγοτερο) χαμηλοτερη απτη θερμοκρασια περιβαλλοντος θα κατεβασει τη θερμοκρασια.το θεμα ειναι ποσο χρονο θα κανει η καθε ροη να φτασει τη θερμοκρασια εκει που τη θες.
κιεγω ειχα 2 ανεμιστηρες στα 160 λιτρα και μου κραταγανε σταθερη τη θερμοκρασια.στις μεγαλες ζεστες αν ξεφευγε λιγο δουλευανε λιγο παραπανω.10-15 λεπτα ωστε να την κατεβασουν κατω απτο "trigger" του controller.δεν ειναι κακο αυτο.ουτε θα παθουν τιποτα τα ψαρια με μισο η ενα βαθμο διαφορα για δεκα λεπτα.με τρεις ανεμιστηρες γυρω στα 55cfm στα 180 λιτρα εγω πιστευω οτι θασαι καλυμενος.τωρα αν θες να βαλεις πιο δυνατους η πιο πολλους ωστε να κατεβαζουν πιο συντομα τη θερμοκρασια εξαρταται απο σενα και ποσα λεφτα θες να δωσεις.
πιθανον να υπαρχει καποια φορμουλα ωστε να το υπολογισεις θεωρητικα αλλα δεν την ξερω γιατι δεν τη χρειαστηκα ποτε.
Τα 12 αρια απεφυγε τα.Στο φλαπ του ριο 180 και εφοσον τα βαλεις απο την κατω πλευρα (εσωτερικα) πιθανοτατα να σου ακουμπανε στους ανακλαστηρες-αν εχεις,κιαν δεν εχεις σκεψου οτι ισως αργοτερα θα θελεις να βαλεις.
Το θορυβο-ο οποιος ειναι υποκειμενικο κατα ποσο ενοχλει καποιον-με δυνατα φουρφουρια σε cfm μπορεις να τον ριξεις αν τα δουλευεις στα 9 volt πχ κι οχι στα 12.
Εγω ειχα σε ριο180 και εχω ξανα σε 200λιτρο με καπακι απο ριο180 ,τεσσερις 9ποντους και μου κρατανε το ενυδρειο στους 26,5 ανετα (STC-1000 (http://www.ebay.co.uk/sch/i.html?_trksid=p5197.m570.l1313&_nkw=STC-1000&_sacat=0&_from=R40)).
http://www.e-shop.gr/show_per.phtml?id=PER.650154
Και οτι ειχα κατασταλαξει σε 12αρι :)
Επειδη ειμαι και...ασχετος, οι ανακλαστηρες ενισχυουν τον φωτισμο; Αν ναι, δεν σκοπευω να βαλω. Αν θα τα βαλω απο κατω ή απο πανω, ειναι ενα ερωτημα και αυτο, γιατι θελω να βαλω κατι προστατευτικο μπροστα τους, φοβαμαι μην πηδηξει το ψαρακι πανω του και γινει...φετες. Γι αυτο και σαν 1η σκεψη ειναι να τα βαλω απο πανω. Απο αυτα που μου δειχνεις ποσα τετοια ειχες και τι θερμοκρασιες δωματιου ειχες;
ουτε εγω μπορω να καταλαβω τι ακριβως ρωτας,να πω την αληθεια.δεν υπαρχει ελαχιστη ροη,οποιαδηποτε ροη θα κατεβασει τη θερμοκρασια.το θεμα ειναι ποσο χρονο θα κανει η καθε ροη να φτασει τη θερμοκρασια εκει που τη θες.
κιεγω ειχα 2 ανεμιστηρες στα 160 λιτρα και μου κραταγανε σταθερη τη θερμοκρασια.στις μεγαλες ζεστες αν ξεφευγε λιγο δουλευανε λιγο παραπανω.10-15 λεπτα ωστε να την κατεβασουν κατω απτο "trigger" του controller.δεν ειναι κακο αυτο.ουτε θα παθουν τιποτα τα ψαρια με μισο η ενα βαθμο διαφορα για δεκα λεπτα.με τρεις ανεμιστηρες γυρω στα 55cfm στα 180 λιτρα εγω πιστευω οτι θασαι καλυμενος.τωρα αν θες να βαλεις πιο δυνατους η πιο πολλους ωστε να κατεβαζουν πιο συντομα τη θερμοκρασια εξαρταται απο σενα και ποσα λεφτα θες να δωσεις.
πιθανον να υπαρχει καποια φορμουλα ωστε να το υπολογισεις θεωρητικα αλλα δεν την ξερω γιατι δεν τη χρειαστηκα ποτε.
Δεν ξερω πως αλλιως μπορω να το εξηγησω... Αν οποιαδηποτε ροη, μπορει να φτασει την θερμοκρασια που θελω, τοτε αν βαλω π.χ. αυτο μονο του: http://www.e-shop.gr/show_per.phtml?id=PER.650154, θα κανει δουλεια. Το θεμα ειναι να μπορει να την κατεβασει την θερμοκρασια σε ενα ευλογο διαστημα (ας ειναι και 1-2 ωρες) και οχι να θελει καμια μερα ολοκληρη. Ανεφερα το παραδειγμα που ειχα το καλοκαιρι. Σε ενα 50λιτρο ειχα βαλει ενα συστημα 2 ανεμιστηρων, αυτο εδω:http://www.ebay.com/itm/JEBO-Aquarium-Multi-Fan-Dual-Cooling-system-/170846282747?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item27c73b63fb Σε γενικες γραμμες τα πηγαινε πολυ καλα, αλλα μια μερα, που ειχε απιστευτη ζεστη και υγρασια, δυσκολευτηκε να κρατησει την θερμοκρασια, και μαλιστα ανεβηκε και λιγο. Φαντασου να το ειχα αυτο στο 180 λιτρο και με φωτα αναμενα, που αν δεν κανω λαθος ανεβαζουν και αυτα την θερμοκρασια. Θα συμφωνησω μαζι σου, οτι με 3x55 cfm θα ειναι ικανοποιητικα.
και τα ανεμιστηρακια για να αποδοσουν την ονομαστικη ροη αερα που λενε πανω ο αερας πρεπει να εχει ανεμποδιστη διεξοδο στον εξωτερικο χωρο ιδιας η μεγαλητερης διατομης με του ανεμηστηρα οποτε αμα τα βαλεις ολα να βαζουν αερα μεσα στο τανκ και εχεις μονο τισ τρυπες απο πισω για εξοδο του αερα δεν πιστευω να κανεις ιδιεταιρη δουλια ανεξαρτητα τι ανεμιστηρα επιλεξεις..,
Γι αυτο σκεφτηκα να αφησω ανοιχτες τις 2 τρυπες που εχει απο πανω το καπακι. Αν δεν λεω βλακειες, και οι 2 προοριζονται για ταισμα. Οποτε ο αερας θα βγαινει και απο αυτες και απο τις πισω τρυπες
Προφανως δεν εχεις καταλαβει τι ρωταω...
Καληνυχτα και καλη εβδομαδα και σε σενα!
Φίλε μου lionor, έχω καταλάβει τι ρωτάς, απλά δεν μπορείς να καταλάβεις ένα βασικό στοιχείο στην ψύξη. Στο ξαναλέω λοιπόν για ακόμη φορά. Όσο μεγαλύτερη ροή αέρα έχεις τόσο πιο άμεση ψύξη θα πετυχαίνεις.
Τη μεγαλύτερη ροή την πετυχαίνεις με μεγάλους σε ροή αλλά και ποσότητα ανεμιστήρων. Ο θόρυβος είναι κάτι σχετικό. Αναλόγως πόσο ενοχλεί τον κάθε ένα. Υπάρχουν πάμπολλες επιλογές. Όταν είναι να επιλέξεις ανεμιστήρες θα κοιτάξεις την ροή (cfm) που έχουν και τον θόρυβο (db). Υπάρχουν ανεμιστήρες με πολύ καλή ροή και αρκετά χαμηλό επίπεδο θορύβου (λίγο πιο τσιμπημένοι από τους απλούς).
Ένα άλλο θέμα που τέθηκε, το θέμα για το αν σου χτυπάνε στους ανακλαστήρες. Το δικό μου όπως θα είδες, όχι μόνο έχει ανακλαστήρες αλλά έχει και διπλές λάμπες (=4). Δεν θα υπήρχε κανένα απολύτως πρόβλημα με τα 12άρια. Αλλά ακόμη και αν υπήρχε τέτοιο πρόβλημα, υπάρχουν λεπτοί ανεμιστήρες σαν αυτούς (http://www.e-shop.gr/show_per.phtml?id=PER.807529).
Όπως σου είπα και πριν, οι επιλογές σου είναι πάμπολλες. Φαντασία και μεράκι να έχεις. Δεν νομίζω να υπάρχει κάποιος να σου πει τι μέγεθος ή τι ροή πρέπει να επιλέξεις. Το θέμα είναι καθαρά εμπειρικό. Η άποψή μου είναι πως με 8άρια θα είσαι υπερευχαριστημένος αλλά αφού το κάνεις που το κάνεις γιατί να μην είσαι ένα επίπεδο ακόμη πιο πάνω με 12άρια;
Τι δεν καταλαβαίνεις; Τι δεν καταλαβαίνεις; :smt102
Όλα αυτά εντελώς φιλικά, Skydiver!!! :D ;)
Όσο μεγαλύτερη ροή αέρα έχεις τόσο πιο άμεση ψύξη θα πετυχαίνεις.
Aυτο που ρωταω ειναι: ποια πρεπει στο περιπου να ειναι η ελαχιστη ροη που θα πρεπει να εχω, ετσι ωστε να μην ζοριζονται οι ανεμιστηρες, να μην χρειαζεται δηλ πολλες ωρες ωστε να μπορεσουν να ριξουν την θερμοκρασια ή στην χειροτερη περιπτωση να μην μπορουν και καθολου.
Ειναι σαν να ρωταω: ποια ειναι τα ελαχιστα λιτρα που χρειαζονται τα χ ψαρια και να μου λετε: παρε ενα μεγαλο ενυδρειο.
Αριθμο ηθελα να ακουσω και οχι αν ειναι μικρα ή μεγαλα ή οτιδηποτε αλλο.
Aυτο που ρωταω ειναι: ποια πρεπει στο περιπου να ειναι η ελαχιστη ροη που θα πρεπει να εχω, ετσι ωστε να μην ζοριζονται οι ανεμιστηρες, να μην χρειαζεται δηλ πολλες ωρες ωστε να μπορεσουν να ριξουν την θερμοκρασια ή στην χειροτερη περιπτωση να μην μπορουν και καθολου.
Ειναι σαν να ρωταω: ποια ειναι τα ελαχιστα λιτρα που χρειαζονται τα χ ψαρια και να μου λετε: παρε ενα μεγαλο ενυδρειο.
Αριθμο ηθελα να ακουσω και οχι αν ειναι μικρα ή μεγαλα ή οτιδηποτε αλλο.
Δεν νομίζω πως υπάρχει κάποιος που να μπορεί να σου δώσει αυτό το αριθμητικό δεδομένο που ζητάς :smt102 . Το θέμα είναι όπως σου είπα και πριν εμπειρικό :smt045 .
Ωραια το ξεκαθαρισαμε αυτο ;)
Εχω ηδη κανει μια μελετη και εχω ξεχωρισει τα εξης:
Αν παω σε 12αρια: http://www.e-shop.gr/show_per.phtml?id=PER.807938 ή http://www.e-shop.gr/show_per.phtml?id=PER.807953 ή http://www.e-shop.gr/show_per.phtml?id=PER.807541
Αν παω σε 9αρια: http://www.e-shop.gr/show_per.phtml?id=PER.807965
Αν παω σε 8αρια: http://www.e-shop.gr/show_per.phtml?id=PER.809151
Τελικα χρειαζεται και ενας εξτρα για να βγαζει αερα, ναι ή οχι; Εχει την σημασια του κι αυτο, για να μπορω να υπολογισω ποσοι και πως θα μπουν, καθως και τι τροφοδοτικο θα χρειαστω. Tο καπακι που εχω ειναι το μαμισιο του rio, με τα 2 ανοιγματα πισω, και τις 2 τρυπες που εχει απο πανω για ληψη τροφης.
Ωραια το ξεκαθαρισαμε αυτο ;)
Εχω ηδη κανει μια μελετη και εχω ξεχωρισει τα εξης:
Αν παω σε 12αρια: http://www.e-shop.gr/show_per.phtml?id=PER.807938 ή http://www.e-shop.gr/show_per.phtml?id=PER.807953 ή http://www.e-shop.gr/show_per.phtml?id=PER.807541
Αν παω σε 9αρια: http://www.e-shop.gr/show_per.phtml?id=PER.807965
Αν παω σε 8αρια: http://www.e-shop.gr/show_per.phtml?id=PER.809151
Τελικα χρειαζεται και ενας εξτρα για να βγαζει αερα, ναι ή οχι; Εχει την σημασια του κι αυτο, για να μπορω να υπολογισω ποσοι και πως θα μπουν, καθως και τι τροφοδοτικο θα χρειαστω. Tο καπακι που εχω ειναι το μαμισιο του rio, με τα 2 ανοιγματα πισω, και τις 2 τρυπες που εχει απο πανω για ληψη τροφης.
Απ' ότι βλέπω διάλεξες ανεμιστήρες σχετικά θορυβώδεις. Εγώ θα σου έλεγα να επιλέξεις αυτόν (http://www.e-shop.gr/show_per.phtml?id=PER.807541) μιας και είναι ο πιο ήσυχος και συγχρόνος δυνατός. Καλό θα είναι να βάλεις και κάποιον να βγάζει αέρα, αν και αυτό δεν νομίζω πως είναι απαραίτητο. Μπορείς απλά να ανοίξεις μια τρύπα για 12άρι στο κέντρο (ανάμεσα δηλαδή από τους 4 ανεμιστήρες) και να βάλεις απλά ένα κάλυμμα από πάνω, πρώτον για να μην σου πέσει τίποτα μέσα κάποια στιγμή και δεύτερον για να φαίνεται και πιο όμορφο.
Aυτον που μου προτεινεις τον εχω στις επιλογες μου και μαλιστα τον σκεφτομουνα και σαν 1η επιλογη. 2 σαν αυτους δεν ειναι αρκετοι απο θεμα αποδοσης, γιατι ειδα πως εγραψες για 4 τετοιους. Μιλαμε παντα και για ακραιες συνθηκες ζεστης.
Απο θορυβο εχω μια ιδεα γενικα. Σημερα τσεκαρα και αυτον που εχει το κουτι του υπολογιστη μου μπροστα. Ειναι ενας 12αρης cooler master 26db 50 cfm. Ειναι σχεδον τελειως αθορυβος. Πιστευω οτι μεχρι 30-32db ειναι ανεκτα.
Θελω να τσεκαρω κι αν τον χωραει στο πλατος. Θα ειναι νομιζω λιγο οριακα τα πραγματα, αλλα μαλλον χωραει.
Για τις τρυπες (ταϊστρες) που υπαρουν ηδη στο καπακι, θα δω πως θα παει. Θα τις αφησω ανοιχτες και θα βαλω κατι σαν καλλυμα απο πανω. Εαν δεν επαρκει αυτο, θα ανοιξω μια εξτρα κι αν χρεαστει θα βαλω κι εναν ανεμιστηρα να βγαζει αερα.
...
Θελω να τσεκαρω κι αν τον χωραει στο πλατος. Θα ειναι νομιζω λιγο οριακα τα πραγματα, αλλα μαλλον χωραει.
.....
Τσεκαρες??
Α ρε maikl...την μιση αληθεια ειπες...
Τσεκαρα πριν λιγο. Ξηλωσα τον 12αρι απο το pc και τον εβαλα στο καπακι. Δεν χωραει ακομα και χωρις ανακλαστηρες. Για την ακριβεια ερχεται τσιμα-τσιμα διπλα στην λαμπα. Ετσι ομως θα πρεπει να βιδωθει ακριβως στην ακρη του καπακιου, οι τρυπες του δηλ. πρεπει να γινουν ελαχιστα χιλιοστα απο την ακρη και εχουμε και τα καλωδια... Νομιζω οτι δεν αξιζει καν τον κοπο...
Απορω κανεις δεν το χει δει να το πει κατευθειαν οτι δεν χωρανε. Ακομα κι αν τον βαλεις απο πανω, θα χτυπαει ο αερας στην λαμπα, τριχες δηλ...
Οποτε πηγαινω στην αμεσως επομενη επιλογη μου: http://www.e-shop.gr/show_per.phtml?id=PER.807965
Νομιζω με 3 οτι θα ειμαι καλα. Για να εχω ομως το κεφαλι μου ησυχο, σκεφτομαι να φτιαξω πανω στο καπακι 5 νοητες θεσεις. Στις 3 απο αυτες θα μπουν οι 9ρηδες. Οι αλλες 2 θα μεινουν κενες, στην περιπτωση που θελω να προσθεσω ακομα εναν ή αν θελω να βαλω κι αλλον ενα να βγαζει αερα.
Σωστη η σκεψη μου...;
Καλημέρα
Τυχαίνει και έχω και εγώ το Rio 180, θα σου πρότεινα να το υπολογίσεις με 4 ανεμηστηράκια και όχι με 5. Είναι υπερβολή.
Εγώ έχω 4 8αρια και δεν είχα θέμα το καλοκαίρι.
Έχουν τοποθετηθεί και τα 4 να κοιτάνε προς τα μέσα. Δεν υπάρχει λόγος να βάλεις κανένα να κοιτάξει προς τα πάνω, λόγο το ότι υπάρχουν οι μικρές τρύπες από πίσω να βγαίνει ο αέρας.
Eχω λιγο 'τρομαξει' γιατι χτες για παραδειγμα το μεσημερι με αναμενες τις λαμπες, εφτασε τους 27 βαθμους. Το καλοκαιρι ποσο θα φτανει αραγε;
Επαναλαμβανω ομως, οτι το να λεμε 4 8αρια δεν λεει και πολλα. Σημασια εχει τι air flow εχουν αυτα τα 8αρια και οχι τοσο αν ειναι 3 ή 4 ή 5 ή αν ειναι 8αρια ή 9αρια.
Σε rio240 έχω 4x80mm (κινέζικα SUNON με 40CFM στις 3000 rpm και 33db, 2,7e το ένα από τον ΦΑΝΟ στη Σολωμού). Τα 2 φυσάνε μέσα και τα 2 έξω (μάλλον θα τα αλλάξω σε 3/1) και με ανώτατο όριο στη θερμοκρασία στους 29 το καλοκαίρι δουλεύοντας λίγες ώρες τη μέρα. Θα σου πρότεινα να πας κι εσύ σε 80άρια γιατί όσο μεγαλύτερες τρύπες κάνεις στο flap, τόσο πιο εύκαμπτο γίνεται και μπορεί να έχεις πρόβλημα...
Σε rio240 έχω 4x80mm (κινέζικα SUNON με 40CFM στις 3000 rpm και 33db, 2,7e το ένα από τον ΦΑΝΟ στη Σολωμού). Τα 2 φυσάνε μέσα και τα 2 έξω (μάλλον θα τα αλλάξω σε 3/1) και με ανώτατο όριο στη θερμοκρασία στους 29 το καλοκαίρι δουλεύοντας λίγες ώρες τη μέρα. Θα σου πρότεινα να πας κι εσύ σε 80άρια γιατί όσο μεγαλύτερες τρύπες κάνεις στο flap, τόσο πιο εύκαμπτο γίνεται και μπορεί να έχεις πρόβλημα...
Aρα εχεις air flow 2x40=80 ή 3x40=120
Η δικη μου προταση ειναι: 3x55,55=166,65 ή εστω και 2x55,55=111,10 στα 31db
Eξαλλου το 8αρι με το 9αρι ενα ποντο διαφορα εχουν.
Η σκεψη που κανω δεν ειναι να ανοιξω 4-5 τρυπες. 3 τρυπες σκεφτομαι να ανοιξω και θα εχω νοητα αλλες 2 θεσεις σε περιπτωση που τις χρειαστω. 29 βαθμοι εσωτερικη θερμοκρασια; Γιατι εμενα πιστευω τοσο θα εφτανε ανετα, στο κουτι που ειχα, και ηταν και ανοιχτο απο πανω και χωρις φωτισμο. Και οι λαμπες οσο να ναι, ανεβαζουν θερμοκρασια.
Ναι το 9αρι ένα ποντο διαφορά έχει, αλλά έχοντας δει πως γίνεται το φλαπ του 240 με 4 τρυπες 8άρες, απλά λέω να το έχεις υπ' όψιν.
Ναι θερμοκρασία νερού εννοώ. Εξαρτάται από τα ψαράκια που έχεις μέσα πόσο θα πρέπει να είναι το ανώτατο όριο της θερμοκρασίας σου.
Eιχα στο υποψην μου, το θεμα που ειχες κι εσυ ανοιξει και το διαβασα με προσοχη ξανα τωρα. Τι εννοεις πως γινεται το καπακι με 4 τρυπες 8αρες;
Επειδη εχω χρυσοψαρα, σιγουρα θα χρειαστω χαμηλοτερη θερμοκρασια των 29 βαθμων, οποτε θελω να πιστευω οτι 3 απο αυτα: http://www.e-shop.gr/show_per.phtml?id=PER.807965 θα ειναι οκ.
Ειδα οτι τα δικα σου εχουν θορυβο 33db. Πως σου φαινεται σαν θορυβος;
Τις βιδες για να τις βιδωσεις τις πηρες εξτρα; Απο οτι εχω δει οι δικες τους δεν φτανουν για να βιδωσουν
Σιγουρα θελω να βαλω κατι σαν προστατευτικο σε περιπτωση που πηδηξει κανενα ψαρι. Νομιζω κατι τετοιο θα ηταν ιδανικο: http://www.e-shop.gr/show_per.phtml?id=PER.807502 Aυτο ομως ειναι για 12αρη. Αν ξερετε κανενα link για 9αρη... Σκεφτομαι να βαλω και φιλτρα σκονης κατι σαν αυτο: http://www.e-shop.gr/show_per.phtml?id=PER.809439 Αλλα και αυτο δεν ειναι για 9αρη. Αν γνωριζεις κανεις που μπορω να βρω...
Βρηκα στο ebay! http://www.ebay.com/itm/2-pcs-DC-Fan-Grill-Protector-Silver-Finger-Guard-Used-for-92mmx92mm-Fan-90mm-/251049008143?pt=US_Computer_Fan_Grills_Filters&hash=item3a73afdc0f Nα ρωτησω κατι χαζο: Αν τους βαλω απο κατω απο το καπακι, προφανως δεν μπορει να μπει το φιλτρο σκονης ε; Εννοω αυτο που 'καπακωνει' Κατι σαν αυτο ομως θα εκανε; http://www.ebay.com/itm/Metal-Durable-Quality-Filter-Dust-Guard-9-2cm-92mm-Black-PC-Case-Fan-w-Screws-x4-/160709758462?pt=US_Computer_Fan_Grills_Filters&hash=item256b0c4dfe
στο 180 δεν χωρανε μεγσλυτερα απο 80αρια ανεμιστηρια.
Παρε 4χ80αρια konig γιατι τα skythe ειναι ευαισθητα στην υγρασια
Eιχα στο υποψην μου, το θεμα που ειχες κι εσυ ανοιξει και το διαβασα με προσοχη ξανα τωρα. Τι εννοεις πως γινεται το καπακι με 4 τρυπες 8αρες;
Επειδη εχω χρυσοψαρα, σιγουρα θα χρειαστω χαμηλοτερη θερμοκρασια των 29 βαθμων, οποτε θελω να πιστευω οτι 3 απο αυτα: http://www.e-shop.gr/show_per.phtml?id=PER.807965 θα ειναι οκ.
Τις βιδες για να τις βιδωσεις τις πηρες εξτρα; Απο οτι εχω δει οι δικες τους δεν φτανουν για να βιδωσουν
Σιγουρα θελω να βαλω κατι σαν προστατευτικο σε περιπτωση που πηδηξει κανενα ψαρι. Νομιζω κατι τετοιο θα ηταν ιδανικο: http://www.e-shop.gr/show_per.phtml?id=PER.807502 Aυτο ομως ειναι για 12αρη. Αν ξερετε κανενα link για 9αρη... Σκεφτομαι να βαλω και φιλτρα σκονης κατι σαν αυτο: http://www.e-shop.gr/show_per.phtml?id=PER.809439 Αλλα και αυτο δεν ειναι για 9αρη. Αν γνωριζεις κανεις που μπορω να βρω...
Βρηκα στο ebay! http://www.ebay.com/itm/2-pcs-DC-Fan-Grill-Protector-Silver-Finger-Guard-Used-for-92mmx92mm-Fan-90mm-/251049008143?pt=US_Computer_Fan_Grills_Filters&hash=item3a73afdc0f Nα ρωτησω κατι χαζο: Αν τους βαλω απο κατω απο το καπακι, προφανως δεν μπορει να μπει το φιλτρο σκονης ε; Εννοω αυτο που 'καπακωνει' Κατι σαν αυτο ομως θα εκανε; http://www.ebay.com/itm/Metal-Durable-Quality-Filter-Dust-Guard-9-2cm-92mm-Black-PC-Case-Fan-w-Screws-x4-/160709758462?pt=US_Computer_Fan_Grills_Filters&hash=item256b0c4dfe
Για απο επάνω (έξω) σου βρήκα αυτό (http://www.markidis.gr/product_info.php?cPath=26_24_43&products_id=364). Για απο κάτω (μέσα) σου βρήκα αυτό (http://www.markidis.gr/product_info.php?cPath=26_24_43&products_id=359).
Skydiver σε ευχαριστω, θα το τσεκαρω αυτο που εγραψες.
Σπυρο καταρχην...καλως ηρθες! γιατι να μη χωρανε; Οπως τα μετρησα, μια χαρα χωρανε, ουτε στην λαμπα βρισκουνε. 1 ποντο διαφορα εχουνε απο τα 8αρια
Η ευαισθησια στην υγρασια που λες, ειναι...τσεκαρισμενη; Γιατι λεω, μπορει να χαλασε ενα σε καποιον, αλλα να ητανε τυχαιο γεγονος...
Οταν ειχα βαλει στο 180 ανεμιστηρια δεν χωραγανε μεγαλυτερα υπολογιζοντας την πατουρα στο ενυδρειο, το καναλι των καλωδιων και φυδικα να μη βρισκουν στις λαμπες.
Αν κανεις διαφορετικη τοποθετηση οκ.
Τα schythe τα εχω διπλοτσεκαρει.
Ειχα 4 σε ενυδρειο, πρωτα χαλασε αυτο που ηταν κοντα στην αναταραξη του νερου. Το αλλαξα με konig.
Μετα ξεχαστηκα σε αναπληρωση καθ ανεβηκε η σταθμη του νερου στα ανεμιστηρια που κολυμπησαν.
Τα 3 schythe χαλασαν ενω το konig συνεχισε νε δουλευει και κατω απο το νερο.
Μαλιστα μπορεσε κατα παραξενο λογο (αφου ειναι πιο αδυναμο απο τα αλλα) να κρατησει μονο του χαμηλα την θερμοκρασια και μαλιστα αθορυβα σε σχεση με τα αλλα. Ακομα μονο του κραταει 500 λιτρα ενυδρειο.
Εγω παντως εχω πειστεί.
Ξεχασα να πω οτι το konig που εβαλα ειναι 0.11Α, ενω τα αλλα ειναι 0.53Α, που σημαινει οτι εχουν μικροτερη καταναλωση και φυσικα δεν χρειαζονται τεραστιο τροφοδοτικο.
Η αποσταση απο την λαμπα (κοιταζω να δω μηπως την αφαιρεσω τελειως) μεχρι το τοιχωμα ειναι ακριβως 12,1 εκ. Το τσεκαρα βαζοντας 12αρι ανεμιστηρα που τον χωραει ισα-ισα. Με δεδομενο αυτο, σκεφτομαι οτι ανετα θα χωραει τον 9αρι, τοποθετωντας τον π.χ. 1εκ μεσα απο την μια πλευρα και θα μεινουν περιπου και 2εκ. απο την μερια της λαμπας για να μπει καναλι. Βεβαια και παλι οριακα ειναι τα πραγματα... Εκτος κι αν βγει τελειως η λαμπα (θα το δει ηλεκτρολογος αυτο) και ησυχασω μια και καλη και βαλω ακομα και 12αρι. Aυτα βεβαια ισχυουν μονο αν μπουν τα ανεμιστηρια απο κατω απο το καπακι. Αν μπουν απο πανω, νομιζω δεν θα χω προβλημα για 9αρια.
Ενταξει για τα 3 skythe, αμα κολυμπησαν στο νερο, τι απαιτησεις να εχουμε μετα; :) Τα αμπερ τους ξεκινανε απο 0,18 και τα 9αρια και τα 12αρια. Η καταναλωση βρισκεται με τον τυπο νομιζω: watt=volt*amper Αν βαλω π.χ. 4 konig δεν καταναλωνουν και πολυ λιγοτερo σε σχεση με 3 9αρια ή 2 12αρια skythe
Αν βαλω τα 8αρια, εσυ Σπυρο τι λες; επαρκουν 4 να φυσανε προς τα μεσα; Χρειαζεται και ενα ακομα για να βγαζει αερα; Να ξερω σε αυτη την περιπτωση, να κανω 5 νοητες θεσεις στο φλαπ, ετσι ωστε η μια να μεινει ελευθερη για μελλοντικη χρηση αν χρειαστει.
Η αποσταση απο την λαμπα (κοιταζω να δω μηπως την αφαιρεσω τελειως) μεχρι το τοιχωμα ειναι ακριβως 12,1 εκ. Το τσεκαρα βαζοντας 12αρι ανεμιστηρα που τον χωραει ισα-ισα. Με δεδομενο αυτο, σκεφτομαι οτι ανετα θα χωραει τον 9αρι, τοποθετωντας τον π.χ. 1εκ μεσα απο την μια πλευρα και θα μεινουν περιπου και 2εκ. απο την μερια της λαμπας για να μπει καναλι. Βεβαια και παλι οριακα ειναι τα πραγματα... Εκτος κι αν βγει τελειως η λαμπα (θα το δει ηλεκτρολογος αυτο) και ησυχασω μια και καλη και βαλω ακομα και 12αρι. Aυτα βεβαια ισχυουν μονο αν μπουν τα ανεμιστηρια απο κατω απο το καπακι. Αν μπουν απο πανω, νομιζω δεν θα χω προβλημα για 9αρια.
Ενταξει για τα 3 skythe, αμα κολυμπησαν στο νερο, τι απαιτησεις να εχουμε μετα; :) Τα αμπερ τους ξεκινανε απο 0,18 και τα 9αρια και τα 12αρια. Η καταναλωση βρισκεται με τον τυπο νομιζω: watt=volt*amper Αν βαλω π.χ. 4 konig δεν καταναλωνουν και πολυ λιγοτερo σε σχεση με 3 9αρια ή 2 12αρια skythe
Αν βαλω τα 8αρια, εσυ Σπυρο τι λες; επαρκουν 4 να φυσανε προς τα μεσα; Χρειαζεται και ενα ακομα για να βγαζει αερα; Να ξερω σε αυτη την περιπτωση, να κανω 5 νοητες θεσεις στο φλαπ, ετσι ωστε η μια να μεινει ελευθερη για μελλοντικη χρηση αν χρειαστει.
Για να μην μπλέκεις με πολλά πολλά και μπερδεύεσαι, προχώρα για 4 8άρια. Πιστεύω πως θα μείνεις υπέρ ευχαριστημένος.
Θα το μελετησω το πραμα. Ειπωθηκαν αρκετα εξαλλου εδω. Ο ηλεκτρολογος απο οτι μου ειπε, θα μπορεσει να βγαλει την μια λαμπα, οποτε κερδιζω χωρο και παω σιγουρα για 9αρη και θα δω μηπως μπει και 12αρη.
Ειναι να γελας παντως με τις ανακριβειες που υπαρχουν: http://www.konigelectronic.com/en_us/computer/cooling/1111818
Αλλα αμπερ γραφει πανω του, αλλα γραφει στα specs. Ακομη στο 9αρη γραφει πανω του 0,19Α και το 12αρη 0,14Α, οτι να ναι...
Αν γινεται να μου προταθει κανενα καλο τροφοδοτικο πολλαπλης τασης (1000Α ή 1500Α,αναλογα και με τι ανεμιστηρες θα το συνδυασω) που να αποδιδει ομως πραγματικα τα αμπερ του και στα 12v. Αυτο π.χ.:http://www.e-anagnostou.gr/ers-μετατροπείς-τάσης-τροφοδοτικά-πολυπάκ-220vac-%3E3-4.5-6-7.5-9-12-vdc-9211gs-σταθεροποιημενο-τροφοδοτικο-πολυπακ-1400ma-p-4942.html συμφωνα με οτι λεει εδω δεν τα αποδιδει:http://www.voltageconversion.co.uk/store/product.php?productid=16191
Τι εννοεις πως γινεται το καπακι με 4 τρυπες 8αρες;
Ότι το καπάκι γίνεται "αδύναμο" και λυγίζει πάρα πολύ. Όσο μεγαλύτερη η τρύπα που κάνεις τόσο λιγότερο πλαστικό αφήνεις οπότε μικρότερη ακαμψία.
http://img515.imageshack.us/img515/7674/fansbqr.jpg
Στα σημεία που δείχνω στη φώτο, αν δε μείνει αρκετό πλαστικό υπάρχει περίπτωση να γίνει ζημιά όταν θα το μετακινείς
Εγώ τα δουλεύω στα 9 volt (δε χρειάστηκε να πάω στα 12) οπότε είναι λίγο λιγότερος ο θόρυβος. Γενικά όταν παίρνουν μπρος τα ακούς (δεν κάνει για υπνοδωμάτιο δλδ) αλλά δεν είναι πολύ ενοχλητικό.
Ναι βίδες πήρα γαλβανιζέ (αν βρεις 100% ανοξείδωτες ακόμα καλύτερα). Επίσης διάφορα τσιμουχάκια για να μην υπάρχουν κραδασμοί.
Σκεφτομαι να βαλω και φιλτρα σκονης κατι σαν αυτο: http://www.e-shop.gr/show_per.phtml?id=PER.809439 Αλλα και αυτο δεν ειναι για 9αρη.
Δοκίμασα τα φίλτρα σκόνης αλλά κόβουν πολλή ροή (τα πλαστικά με το φίλτρο μέσα). Αν έβαζα θα έβαζα τα μεταλλικά ;)
Δοκίμασα τα φίλτρα σκόνης αλλά κόβουν πολλή ροή (τα πλαστικά με το φίλτρο μέσα). Αν έβαζα θα έβαζα τα μεταλλικά ;)
Τα φιλτρα σκονης δεν μπαινουν απο πισω απο τον ανεμιστηρα; Γιατι να κοβουν την ροη; Και αναλογα πως θα τον τοποθετησεις, αν δηλ. τον βαλεις πανω απο το καπακι βαζεις κατι τετοιο: http://www.ebay.com/itm/80mm-8cm-PC-Computer-Case-Cooler-Fan-Plastic-Dustproof-Dust-Filter-Guard-black-/190699229749?pt=US_Computer_Fan_Grills_Filters&hash=item2c668f5235 ή αν βαλεις τον ανεμιστηρα κατω απο το καπακι βαζεις κατι σαν αυτο: http://www.ebay.com/itm/Metal-Durable-Quality-Filter-Dust-Guard-8cm-80mm-Black-PC-Case-Fan-w-Screws-x4-/180788272927?pt=US_Computer_Fan_Grills_Filters&hash=item2a17d21f1f
Για χρυσοψαρα τωρα που το ξαναδιαβασα, δεν θα φτασουν τα 4 80αρια να κρατανε max 25C.
Μεχρι 28 πιστευω (αναλογα και τις θερμοκρασιες του χωρου) θα κατεβαζει.
27.5 κατεβαζε στο δικο μου με τροπικα ψαρια.
Στο 140αρι μου με χρυσοψαρα, εχω 4 80αρια και καποιες μερες πολυ ζεστες, δεν μπορουσε να κρατησει 25. Ξεφευγε στους 26 και 27, αλλα ΟΚ για πολυ λιγες μερες, κανενα προβλημα.
Αν βαλεις πολλα θα λυγισει το φλαπ, οποτε κοιτα για αλλη πατεντα.
Θερμοκρασια θελω εκει κοντα στους 26-26,5 βαθμους να εχω
Στο καπακι το πολυ-πολυ να βαλω 2 αλουμινενια καναλια στις 2 πλευρες του, ετσι ωστε να το ενισχυσω. Δηλ το ενα καναλι να μπει εκει που δειχνει ο Maverick στους κυκλους στην φωτο κι ενα ακομα στην απεναντι πλευρα και αναμεσα τους να μπουν τα ανεμιστηρια.
Αλλη πατεντα δεν υπαρχει πιστευω. Θα κανω σωστες μετρησεις στο καπακι, κι εφοσον καταφερει και ο ηλεκτρολογος και μου βγαλει την λαμπα, θα κερδισω καποια εκατοστα. Ετσι πιστευω οτι θα χωραει στο πλατος τουλαχιστον 9αρια, τα οποια οσο να ναι εχουν καλυτερο air flow απο τα 8αρια.
---------Τελικα ο ηλεκτρολογος δεν τα καταφερε. Και σε αλλον που το πηγα, με το που το ειδε μου πε αστο οπως ειναι.
Οποτε το καπακι θα μεινει ως εχει. Κριμα γιατι αν εβγαινε η λαμπα, θα ηταν πιο ευκολα τα πραγματα.
Να ρωτησω κατι βρε παιδια: το καναλι που βαζετε ειναι πλαστικο ή αλουμινενιο, τι πλατος εχει; και με τι το εχετε κολλησει πανω στο καπακι;
Τελικα κατεληξα στο να βαλω 4 απο αυτα: http://www.konigelectronic.com/en_us/computer/cooling/1111817
Θα προσθεσω και αυτο για να μην εχω κανενα...ατυχημα: http://www.ebay.com/itm/290721152536?ssPageName=STRK:MEWNX:IT&_trksid=p3984.m1439.l2649
Δεν ξερω αν ειναι καλυτερα να μπουν πανω απο το καπακι ή απο κατω; (αναλογα το πως θα τοποθετηθουν, θα μπει και το αντιστοιχο φιλτρο σκονης)
Και αν μπορειτε να μου προτεινετε κανενα τροφοδοτικο πολλαπλης τασης, νομιζω 1500 mA θα ειναι αρκετο (στις προδιαγραφες στο konig, την μια γραφει 0,16 mA και αλλου λεει 0,19 mA).
Aν ξερετε καποιο τροφοδοτικο που να ειναι τσεκαρισμενο οτι δινει 1500mA στα 12v
Δεν χρειαζεται να ειναι 1500 mA στα 12 V, αφου μαξιμουμ τα ανεμιστηρια δεν ειναι πανω απο 800 mA στο συνολο.
1500αρης στα 9V θα ειναι πανω απο 800 στα 12.
Φτανει 1500αρης στα 9.
Τελικα κατεληξα στο να βαλω 4 απο αυτα: http://www.konigelectronic.com/en_us/computer/cooling/1111817
Θα προσθεσω και αυτο για να μην εχω κανενα...ατυχημα: http://www.ebay.com/itm/290721152536?ssPageName=STRK:MEWNX:IT&_trksid=p3984.m1439.l2649
Δεν ξερω αν ειναι καλυτερα να μπουν πανω απο το καπακι ή απο κατω; (αναλογα το πως θα τοποθετηθουν, θα μπει και το αντιστοιχο φιλτρο σκονης)
Και αν μπορειτε να μου προτεινετε κανενα τροφοδοτικο πολλαπλης τασης, νομιζω 1500 mA θα ειναι αρκετο (στις προδιαγραφες στο konig, την μια γραφει 0,16 mA και αλλου λεει 0,19 mA).
Aν ξερετε καποιο τροφοδοτικο που να ειναι τσεκαρισμενο οτι δινει 1500mA στα 12v
Αν δεν σε ενδιαφέρει να αυξομειώνεις την τάση (κατ' επέκταση τις στροφές των ανεμιστήρων) μπορείς να χρησιμοποιήσεις τροφοδοτικό σταθερού υπολογιστή ;) .
Δεν χρειαζεται να ειναι 1500 mA στα 12 V, αφου μαξιμουμ τα ανεμιστηρια δεν ειναι πανω απο 800 mA στο συνολο.
1500αρης στα 9V θα ειναι πανω απο 800 στα 12.
Φτανει 1500αρης στα 9.
Aρα θεωρητικα κανει οποιοσδηποτε 1500αρης ε;
Αν δεν σε ενδιαφέρει να αυξομειώνεις την τάση (κατ' επέκταση τις στροφές των ανεμιστήρων) μπορείς να χρησιμοποιήσεις τροφοδοτικό σταθερού υπολογιστή ;) .
Καλη η σκεψη, αλλα ισως θελησω να δω πως θα τα πηγαινουν και στα 9v, και οκ δεν ειναι και τοσο φτηνο ενα τροφοδοτικο υπολογιστη
Καλη η σκεψη, αλλα ισως θελησω να δω πως θα τα πηγαινουν και στα 9v, και οκ δεν ειναι και τοσο φτηνο ενα τροφοδοτικο υπολογιστη
Στο είπα ακριβώς για αυτό το λόγο (οικονομικό). Ένα παλιό τροφοδοτικό κάνει. Μπορείς να βρεις από αριστερά δεξιά κάποιο. Αν θα ρωτήσεις όλο και κάποιος θα έχει. Ψάξε και σε κανένα μαγαζί (συνοικιακό, όχι κάνα ΠΛΑΙΣΙΟ :D ) που κάνει επισκευές υπολογιστών. Εγώ για παράδειγμα κάποια στιγμή (πριν 7-8 χρόνια), τότε που ασχολιόμουν με τους υπολογιστές είχα στα ντουλάπια μου τρία (3) τα οποία με την μετακόμιση που έκανα όταν πήγα να συζήσω με την (πλέον) γυναίκα μου τα πέταξα :smt092 -+5 . Που να ήξερα ότι μετά θα ψάχνω για τροφοδοτικά.... :rolleyes:
Με αυτο εδω θα ειμαι ενταξει; http://www.cosmodata.gr/product/14348/power-supply-2250ma-mw-3ir-25gs
Στο 460αρι μου με τα χρυσοψαρα http://www.aquatek.gr/vb/showpost.php?p=680015&postcount=14
Υ.γ. Μια λαμπα φωτισμου 38 watt/8ωρο...
(παιζει μεγαλο ρολο ποσες λαμπες καινε πανω απο το νερο...;))
Εχετε τοσο ζεστη εκει; :confused:
Νομιζω οτι με 4 9αρια θα ειμαι οκ
Το τροφοδοτικο που επελεξα πιστευω ειναι οκ ε; δινει 2250mA, αλλα δεν λεει στα ποσα, εστω και τα μισα να χει στα 12v καλα θα ειναι. Πιστευω οτι ειναι και σε καλη τιμη
vBulletin® v3.8.8, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions, Inc.