Σύνδεση

Επιστροφή στο Forum : Πρόταση για σαλιγκαροφάγα ψάρια

tthellas
29-10-04, 11:14
Το ενυδρείο μου είναι περιπου 85-90 λίτρα καθαρό. Έχω 1 μονομάχο, 3 Colisa lalia και ένα κινέζο αλγοφάγο... Τι μπορώ να βάλω συμβατό με αυτά τα ψάρια που να τρώει σαλιγκάρια?

Husky_Jim
29-10-04, 11:16
Η λύση είναι μία και λέγετε Clown Loach!!! :D

tthellas
29-10-04, 11:30
Ευχαριστώ για την άμεση απάντηση...

Obelix(Reifen)
29-10-04, 21:13
Σε 90 λίτρα ?!
Και έναν μόνο?
:roll: :shock:

koulio
30-10-04, 17:01
ποιος ειπε για εναν μονο .... μαλλον για μια λυση μιλησε ο δημητρης.

μπορεις να βαλεις 2-3 αλλα να ξερεις το μεγαλωνουν αρκετα αλλα με αργους ρυθμους .

Obelix(Reifen)
30-10-04, 18:50
Απλός δεν είναι η καλύτερη λύση για το συγκεκριμένο ενυδρείο.
Δεν υπάρχουν άλλοι loach:
Δεν είχα ποτέ και δεν μπορώ να προτείνω εγώ ….
:roll:

Giorgos
01-11-04, 00:44
Τα Botia δεν είναι η μοναδική λύση για να κρατάς τον πληθυσμό των σαλιγγαριών υπό έλεγχο.
Αν επιμένεις όμως για σαλιγκαροφάγο ψάρι, μια επίσης καλή λύση είναι μια τριάδα Botia Almorhae (yo-yo loach).

galant
01-11-04, 11:20
Παιδιά κάπου έχω διαβάσει και για kribensis, ισχύει; Βέβαια μάλλον δεν θα ταιριάζουν με τον μονομάχο, αλλά ρωτάω απλά αν ισχύει..

Fonamstel
01-11-04, 15:42
Παιδιά κάπου έχω διαβάσει και για kribensis, ισχύει; Βέβαια μάλλον δεν θα ταιριάζουν με τον μονομάχο, αλλά ρωτάω απλά αν ισχύει..

Ναι.

Υπάρχει βέβαια και η (εξτρεμιστική και επικίνδυνη :) ) λύση του αστακού (blue crayfish)...
Κανονική γενοκτονία, πλήρης εξαφάνιση.
Αν βέβαια έχεις δύο ενυδρεία, τότε είναι πολύ πιο εύκολο, αλλά και πάλι υπάρχει το θέμα της συμβατότητας των ψαριών.

TAN
01-11-04, 16:44
Και τα Clown Loach αλλα και τα lohohata(yo-yo loach) θα κανουν εξερετικη δουλια.
Πρωσοπικα σε ενυδρειο 90 λιτρων θα επελεγα τα lohohata..

Τα kribensis δεν ειναι κανονας οτι τρωνε σαλιγκαρια και δεν θα τα συμβούλευα για αυτον τον σκοπο.

Υπάρχει βέβαια και η (εξτρεμιστική και επικίνδυνη ) λύση του αστακού (blue crayfish)...

Προς θεου με σε καμια περιπτωση μην κανεται κατι τετιο.
Δεν θα υπαρχουν ουτε φυτα ουτε ψαρια την επομενη.. :evil: :evil:

asteris
01-11-04, 20:00
Τα Kulhi loach ? Κάνουν δουλειά ?

Fonamstel
01-11-04, 20:10
Υπάρχει βέβαια και η (εξτρεμιστική και επικίνδυνη ) λύση του αστακού (blue crayfish)...

Εξαρτάται ίσως από το μέγεθος του αστακού.
Οι δικοί μου (2) είναι περίπου 5 εκατοστα και συγκατοικούν με έναν γυρινόχειλο παρομοίου μεγέθους εδώ και 1-1,5 μήνα.
Τα φυτά που υπάρχουν στο ενυδρείο είναι hornwort και anubias.
Οι αστακοί δεν πείραξαν κανένα από τα δύο φυτά και ούτε το ψάρι. Που και που μαλώνουν μεταξύ τους.

koulio
01-11-04, 20:14

Εξαρτάται ίσως από το μέγεθος του αστακού.
Οι δικοί μου (2) είναι περίπου 5 εκατοστα και συγκατοικούν με έναν γυρινόχειλο παρομοίου μεγέθους εδώ και 1-1,5 μήνα.
Τα φυτά που υπάρχουν στο ενυδρείο είναι hornwort και anubias.
Οι αστακοί δεν πείραξαν κανένα από τα δύο φυτά και ούτε το ψάρι. Που και που μαλώνουν μεταξύ τους.

κωστα καποια στιγμη θα ερθει το μοιραιο αργα η γρηγορα .δυστηχως

Fonamstel
01-11-04, 22:39
Τώρα που έχω χρόνο, θα γράψω τη μέθοδο εξαφάνισης των σαλιγκαριών με αστακούς για να μην υπάρξουν άλλες "παρεξηγήσεις"...

Βασική προυπόθεση είναι η ύπαρξη ενός δεύτερου ενυδρείου. (Και φυσικά η ύπαρξη αστακών...)

1. "Φτιάχνουμε" το νερό του δεύτερου ενυδρείου παρόμοιο με το πρώτο(σκληρότητες, pH, θερμοκρασία κλπ).

2. Μεταφέρουμε τα ψάρια στο δεύτερο ενυδρείο.

3. Βγάζουμε από το πρώτο ενυδρείο τα "ευαίσθητα στους αστακούς" φυτά (java moss και παρόμοια λεπτεπίλεπτα). Αυτά τώρα χρειάζονται καθαρισμό από σαλιγκάρια και τα αυγά τους - με λίγη προσοχή η μέθοδος της χλωρίνης είναι αποτελεσματικότατη. Τα βάζουμε σχετικά πρόχειρα στο δεύτερο ενυδρείο.

4. Βγάζουμε τον θερμοστάτη από τη πρίζα. Οι αστακοί είναι "κρύα" ζώα και δουλεύουν καλύτερα σε θερμοκρασίες δωματίου.

5. Βάζουμε τους αστακούς στο πρώτο ενυδρείο για καμμιά δεκαριά μέρες και δεν τους δίνουμε να φάνε τίποτα απολύτως. Μέσα στις πρώτες 3-4 μέρες, τα σαλιγκάρια εξαφανίζονται. Ολο αυτό το δεκαήμερο, οι αστακοί θα σκαλίζουν συνέχεια το χαλίκι. Επειδή είναι σχολαστικότατοι σκουπιδιάρηδες, θα καθαρίσουν το χαλίκι από οποιαδήποτε "πρασινάδα" (άλγη πχ...), αλλά και από πολλά άλλα πράγματα, για παράδειγμα κελύφη σαλιγκαριών τα οποία τα τρώνε για να δυναμώσουν τον εξωσκελετό τους.

6. Στο τέλος χρειάζεται ένας σχολαστικός καθαρισμός του φίλτρου. Εγώ που έχω εξωτερικό καθάρισα με βούρτσισμα τα πάντα (κάδο, λάστιχα κλπ).

7. Βάζουμε τους αστακούς σε μικρά τάπερ με νερό, ο καθένας μόνος του, ξαναφυτεύουμε τα φυτά στο πρώτο ενυδρείο, βάζουμε τον θερμοστάτη στην πρίζα και μόλις η θερμοκρασία είναι οκ, ξαναβάζουμε τα ψάρια στο πρώτο ενυδρείο.

Εδώ και τρεις βδομάδες από τότε που το έκανα... σαλιγκάρι γιοκ !

Οι αστακοί μεταφέρθηκαν στο δεύτερο ενυδρείο και εξόντωσαν και εκεί τα όποια υπολλείμματα σαλιγκαριών υπήρχαν.

Για μένα, αυτό δούλεψε.
Το προτείνω ως τρόπο πλήρους εξόντωσης σαλιγκαριών, αλλά φυσικά δεν είμαι σε θέση να εγγυηθώ οτι θα δουλέψει και αλλού (αλλά και δεν βλέπω τον λόγο να μην δουλέψει...)
Οπως επίσης, πριν από αυτό το kribensis ήταν το ψάρι που κρατούσε υπό έλεγχο τον αριθμό των σαλιγκαριών. Ούτε γι αυτό είμαι όμως σε θέση να εγγυηθώ.

Αυτά... και όσοι τολμηροί... ορίστε !

ΥΓ: Εννοείται φυσικά οτι το δεύτερο ενυδρείο είναι στρωμένο και οι αλλαγές νερού γίνονται κανονικά με το πρόγραμμα που έχει ο καθένας.

---------------------------------

koulio, η συγκατοίκηση των αστακών με τον γυρινόχειλο είναι αναγκαστική. Η άλλη επιλογή ήταν ο θάνατος του ψαριού.
Οσο για τα φυτά, είναι κλαδέματα που η θα τα πετούσα, η θα τα έτρωγαν οι αστακοί. Τελικά μέχρι στιγμής, ούτε τα πέταξα, ούτε οι αστακοί τα φάγανε...

tthellas
02-11-04, 10:21
Παίδες ευχαριστώ πολύ για τις συμβουλές και εύχομαι να βοηθήσουν και άλλους... Τελικά προς το παρόν πήρα 2 Clown Loach και 2 lohohata... Ο καιρός θα δείξει...

Obelix(Reifen)
02-11-04, 17:42
Με εστειλες +-4