Σύνδεση

Επιστροφή στο Forum : Βάρος ενυδρείου και αντοχη δαπέδου

vrillgr
05-10-12, 06:26
Καλημέρα σας.

θα ήθελα την αποψη σας στο παρακάτω θέμα λίγο πριν προχωρήσω στην αγορά νόυ ενυδρείου.

Σκέφτομαι να αγοράσω το rio 240 το οποίο όπως έχω υπολογίσει θα ζυγίζει περίπου 370-400 κιλά (γυάλα-έπιπλο-νερό-βυθός). Το ενυδρείο προκειται να τοποθετηθεί σε ξύλινο δάπεδο (παρκέ) και εδώ ξεκινάει ο προβληματισμός. Αν είχα πλακάκι δεν θα με ανησυχούσε γιατί τα κιλά δεν είναι από μόνα τους απαγορευτικά. Ωστόσο φοβάμε μήπως το βάροσ σπάσει το ξύλο και έρθουν όλα κάτω.

Σας έχει τυχει κάτι τέτοιο? Πως το αντιμετωπίσετε και γενικά την απόψη σας.
ευχαριστώ!!

g81gr
05-10-12, 07:47
Κατ αρχάς, πες μας λίγο για τα χαρακτηριστικά του πατώματός σου. Είναι ξύλινες σανίδες 1εκ πάχους βηδωμένες σε γερμάδες από κάτω ή απλά Laminate???

Λιβέρης Σταύρος
05-10-12, 08:57
Δεν έχεις πρόβλημα. Σκέψου πόσα έπιπλα ή ανθρώπους κρατάει αυτό το πάτωμα. Μπορεί να είναι παρκέ αλλά έτσι στον αέρα στέκεται? τί έχει απο κάτω? Πλάκα τσιμέντο, ξύλινα δοκάρια? Μπορείς τη βάση σου τέλος πάντων να την κάνεις με πολλά πόδια έτσι ώστε να μοιραστεί καλύτερα το βάρος και σίγουρα οι άκρες στα πόδια να είναι προστατευμένες ώστε να μην πληγώσουν το παρκέ.

Blokatos
05-10-12, 10:17
Ένα πάτωμα μπορεί να κρατήσει και 3 τόννους, μπορεί όμως και να υποχωρήσει κάτω από φορτίο 100 κιλών.
Δεν είναι θέμα μόνο βάρους, είναι συνδυασμός επιφάνειας/βάρους.

Αν στηρίξεις το ενυδρείο σου σε ένα μαχαίρι, θα έχεις πρόβλημα. Τραβηγμένο, αλλά καταλαβαίνεις που το πάω...

Αν σε προβληματίζει το ξύλινο δάπεδο, απλά προσπάθησε να κατανείμεις το βάρος σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερη επιφάνεια. Στήριξε το ενυδρείο σου για παράδειγμα σε ένα όσο το δυνατόν πιο άκαμπτο ξύλο και δεν θα έχεις πρόβλημα.

Anna10
05-10-12, 10:34
Αν έβαζες ένα κομμάτι μοκέτα πάνω στο ξύλινο πάτωμα και μία ξύλινη ταύλα με διαστάσεις του ενυδρείου, το βάρος θα ήταν πιο διανεμημένο σε μεγαλύτερη επιφάνεια του δαπέδου.Ελπίζω να είναι σωστο αυτό που λέω από θέμα σταθερότητας του ενυδρείου.:confused:

Κουραμπιές
05-10-12, 11:01
Kαι λαμινατε ναναι δεν εχει προβλημα να μπει μεσα. Εγω ειμαι 100 κιλα σε 2 ποδια(49 νουμερο βεβαια) :D αν ειχε προβλημα με τα 400 κιλα σε 0,5 τετραγωνικο μετρο, τοτε οπου περπατουσα θα εμπαινε μεσα το ποδι μου :D:D. Εκτος αυτου και το δικο μου ενυδρειο σε λαμινατε παταει και απο κατω ξυλο και τσιμεντο. Δεν εχει προβλημα οταν το γεμισα, ο καιροσ θα δειξει βεβαια.

Nektamen
05-10-12, 11:50
βαλε κατι στα ποδαρακια ωστε να προστατεψεις το πατωμα οτι και αν ειναι αυτο , λαμινατε-πλακακι-σανιδι, οσο αφορα το βαρος μην μασας , εαν ειναι σχετικα καινουριο το σπιτι κραταει.. εγω εχω στον 1 οροφο σε πολ/κια του 2010 2 τονους ενυδρειο ισως και κατι παραπανω, τωρα για 300 κιλα δεν ειναι θεμα να ανησηχεις εκτος βεβαια και αν εχει παλιο σανιδι με καδρονια.....

vasilis4x4
05-10-12, 12:58
Ανετα μην το σκεφτεσαι, κι εγω σε ξυλινο πατωμα ειχα 500 λιτρα
Αντεχει 1,5+ τονο

vrillgr
05-10-12, 19:23
Μια σκέψη που έκανα και εγώ είναι η κατανομή βάρους βάζοντας μια σανίδα-πλακαζ να στηρίξω το ενυδρείο, μεγαλυτερη από την επιφάνεια της βάσης κατά 10 πόντους σε κάθε μεριά. Βεβαία θα ήθελα να το αποφύγω δίότι είναι αντιαισθητικό και αφετέρου μπορεί να σκοντάψει κάποιος που δεν έχει συνηθίσει το χώρο.

Σίγουρα στα πόδια θα μπουν τσοχακια αλλά και πάλι δε θέλω να δω να σπάει καμιά σανίδα. Βεβαια δεν ξέρω η βάση του ριο 240 ποσα πόδια έχει για να δώ πως μοιράζεται το βάρος.

σας ευχαριστώ για τις απαντήσεις. Το πατωμα είναι σανίδες 2εκ. και καρφωμένες σε δοκάρια (κατασκευή 2008). Κάνει κάποια διαφορά η πληροφορία αυτή???? (ελπίζω ναι προς το καλύτερο αν και νομίζω ότι το λαμινάτε είναι πιο κατάλληλο)

nikolakis94
05-10-12, 20:07
το ριο εχει 8 ποδαρακια μπορεις να το δεις σε μια φωτογραφια.

Blokatos
05-10-12, 23:15
Βάλε τη σανίδα πλακάζ αλλά χωρίς να εξέχει. Μέτρησε να φθάνει να πατάνε τα πόδια από το έπιπλο.

Nick74
06-10-12, 06:19
Αυτο ειναι ενα θεμα πολυ σοβαρο, και ο καθε ενας μπορει να λεει τα δικα του, αλλα καλυτερα ρωτα καποιο πολιτικο μηχανικο.
Εμενα τουλαχιστο με απετρεψε στο να βαλω 700ρι γιατι ναι μεν οι πλακες αντεχουν κτλ κτλ αλλα σε περιπτωση σεισμου μπορει να εφτανε στο ισογειο.

Βεβαια το ενυδρειο που λες ειναι αστειο να σου πει να μην το βαλεις, (τι διαολο στην παραγκα του καραγκιοζη μενεις? :D ) αλλα σχετικα με το πατωμα μπορει να σου προτεινει κατι που δεν παει το μυαλο ενος μη ειδικου

thanasis76
06-10-12, 07:07
στο ξυλινο πατωμα του σπιτιου μου, καινουργια κατασκευη με δοκαρια και σανιδες 2 εκατ.
το ενυδρειο ακουμπαει στον τοιχο ( σημαντικο ) και το βαρος του....
βαση + ενυδρειο + νερο = περιπου 1200 κιλα

Kotsos
06-10-12, 23:59
To πλακάζ που θα βάλεις δεν είναι ανάγκη να εξέχει 10 πόντους..
Επίσης δεν ξέρω αν γίνεται, αλλα μπορείς να αφαιρέσεις τα πόδια απο την βάση, και να πατάει ολόκληρη κάτω..

Για πόσο αντέχει γενικά η πλάκα, δείτε κι αυτό http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=64617