Επιστροφή στο Forum : Θέματα συνύπαρξης: γαρίδες με γαρίδες / υβριδισμός
Σημείωση συντονιστικής ομάδας:
Το νήμα αυτό έχει επεξεργαστεί και είναι αποτέλεσμα συνένωσης παλαιότερων θεμάτων με παρόμοιο περιεχόμενο. Για την δημιουργία νέας συζήτησης μπορείτε να ανοίξετε νέο θέμα. Ευχαριστούμε.
Γνωρίζει κανένας να μου πει εάν υβριδίζουν οι Neocaridina heteropoda var.talk (καλά μη βαράτε! Οι Red Cherries!) με τις Caridina frame "Hummel";
http://babelfish.yahoo.com/translate_url?doit=done&tt=url&intl=1&fr=bf-home&trurl=http%3A%2F%2Finteraquaristik.de&lp=de_en&btnTrUrl=Translate
Να υποθέσω αυθαίρετα πως όχι, μιας και η μιά είναι Caridina και η άλλη Neocaridina και δεν ανοίκουν στο ίδιο είδος;;;;;;
Σκέφτομαι στο γαριδάδικο (22 λίτρα) να βάλω και τα δύο είδη!
Εάν δε γίνεται, ποιά είδη μπορούν να συνυπάρξουν αρμονικά μεταξύ τους και με ποιές προυποθέσεις; (πέρα του καλά στρωμένου ενυδρείου-βυθού).
http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=29110
Σύμφωνα με αυτό http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=29110 και αν κατάλαβα καλά, οι red cherry και οι yellow είναι προιόν επιλεκτικής αναπαραγωγής από την άγρια Neocaridina heteropoda(?) οι Red Cherry ειναι μορφη του αγριου ειδους Neocaridina heteropoda. Aν θελουμε να τις διαφοροποιησουμε θα αναφερθουμε με τον ορο "Red" (Neocaridina heteropoda "Red").Άρα λοιπόν red cherry και οι yellow υβριδίζουν ή όχι??:)
Υπάρχουν σε αυτές τις μορφές στην φύση??:confused:
δες στον πινακα....
υβριδιζουν...;)
Ναι τον είδα τον πίνακα... Η ερώτηση μου είναι αν στην φύση υπάρχουν Neocaridina heteropoda red και Neocaridina heteropoda yellow, ή αν τις έχει φτιάξει ο άνθρωπος από την μια και μοναδική άγρια Neocaridina heteropoda με επιλεκτικές αναπαραγωγές...
Γιατί αν ισχύει το δεύτερο δεν μπορούμε να πούμε πως υβριδίζουν...
Ναι τον είδα τον πίνακα... Η ερώτηση μου είναι αν στην φύση υπάρχουν Neocaridina heteropoda red και Neocaridina heteropoda yellow, ή αν τις έχει φτιάξει ο άνθρωπος από την μια και μοναδική άγρια Neocaridina heteropoda με επιλεκτικές αναπαραγωγές...
Γιατί αν ισχύει το δεύτερο δεν μπορούμε να πούμε πως υβριδίζουν...
Όπως και να το πούμε δε βγαίνουν τα επιθυμητά χρώματα που πετύχαμε μετά από επιλεκτικές αναπαραγωγές! Προσπαθήσαμε να κάνουμε κυρίαρχα κάποια γονίδια που προσδίδουν κάποια συγκεκριμένα χαρακτηριστικά. Με τέτοιου είδους διασταυρώσεις τα χάνουμε και προκύπτει άλλος φαινότυπος.
Είναι κάτι σαν τους σκύλους!
Όλοι είναι ένα είδος! Cannis familiaris.
Όλες οι ράτσες εδώ ανοίκουν!
Με την επιλεκτική αναπαραγωγή όμως, μέσα από το ίδιο είδος δημιουργήσαμε και τα π.χ. "Μπούλ Μάστιφ" και τα "Σιτσου".
Γιατί δεν τα διασταυρώνουμε μεταξύ τους; Γιατί θα μας δώσουν "Μπουλσιτ"!
Δηλαδή υπάρχουν και οι δυο στη φύση...:)
Οκ ευχαριστώ για τις απαντήσεις...
Δηλαδή υπάρχουν και οι δυο στη φύση...:)
Οκ ευχαριστώ για τις απαντήσεις...
Υπάρχει μία γαριδούλα στη φύση άσχετου χρώματος και με επιλεκτική αναπαραγωγή προκύπτουν διάφορες χρωματικές ποικιλίες.
υβριδιο Γ: Μεταξυ δυο χρωματικων μορφων του ιδιου ειδους αλλα επιλεκτικης αναπαραγωγης. Παραδειγμα: Red cherry + Yellow shrimp.
Παλι το χρωμα στους απογονους θα ειναι απροβλεπτο αλλα μαλλον θα επικρατησει το χρωμα της αγριας μορφης (γκρι καφε με ερυθρα σχεδια και στιγματα)
Νομιζω οτι ειναι σαφες.
Οι red cherry και οι yellow δημιουργηθηκαν απο τον ανθρωπο και υπαρχουν μονο στα ενυδρεια.
Βασικά θα ήθελα να προσπαθήσω να βγάλω το χρώμα της άγριας μορφής.. Θέλω κάτι πιο "φυσικό"..
Το θέμα μου είναι αν ισχύει αυτό Red cherry + Yellow shrimp.
Παλι το χρωμα στους απογονους θα ειναι απροβλεπτο αλλα μαλλον θα επικρατησει το χρωμα της αγριας μορφης (γκρι καφε με ερυθρα σχεδια και στιγματα)
Βασικά θα ήθελα να προσπαθήσω να βγάλω το χρώμα της άγριας μορφής.. Θέλω κάτι πιο "φυσικό"..
θα βγει μονο του.....με κοκκινες ξεκινησα κι εχω απο κοκκινες και πορτοκαλι μεχρι γκρι και σκουρο καφε...
επιλεγεις τις γκρι-καφε και με επιλεκτικη αναπαραγωγη πλησιαζεις ολο και περισσοτερο το φυσικο χρωμα...
Εχω ενα γαρειδοενυδρειακι με μοςς και riccardia.ΜΕσα εχω red cherry αλλα ελεγα να βαλω και καμια αλλη γαριδουλα.Περα απο αμανο και μπαμπου τι αλλα ειδη μπορω να βαλω που να μην υβριδιζουν με τις red cherry?Καπου υπηρχε ενα πινακακι αλλα δεν το βρισκω..:smt120
Alex_Salonica
07-10-10, 14:01
Με blue pearl υβριδίζουν.
Με CRS όχι αλλά θέλουν διαφορετικές συνθήκες και είναι αρκετά πιο ευαίσθητες.
Με τις Red cherry ΔΕΝ μπορεις να βαλεις αλλη γαριδα του ιδιου γενους (Neocaridina).
Επισης δεν μπορεις να βαλεις ειδη Macrobrachium που ειναι θηρευτες.
Απο ολα τα υπολοιπα ειδη που μπορεις να βρεις στην αγορα, διαλεγεις και παιρνεις.;)
Εχω φτιαξει δυο 70λιτρα, στο ενα εχω red cherry και στο αλλο θα βαλω snowball. Θελω να βαλω ακομα ενα ειδος στο καθενα αλλα να μην υβριδιζουν, ποια θα μου προτεινατε σαν ευκολα αλλα να αναπαραγονται και να κανουν στα "νερα" μου (PH=7,2-7,4 GH=10 Kh=7)? Ευχαριστω εκ των προτερων, ολες οι πρωτασεις ειναι καλοδεχουμενες και θα ηθελα οσοι εχουν δωκιμασει συνδιασμους διαφορους σε ειδη να το αναφερουν (αν ειχαν προβληματα, πως συμβιωναν κ.τ.λ.)...
http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=29110 ;)
http://www.aquatek.gr/rimages/albums-rr289-ravenalex_photo-moderation_shrimps-hybrids.gif
Αν εριχνες λιγο το ph μαζi με τσερυ μπορεις να βαλεις Tiger shrimp
Φιλε tsilojohn υπαρχει αυτη η δυνατοτητα αλλα μονο με τυρφη μπορω να το κανω. Εχεις κανει αυτο το συνδιασμο που πρωτηνεις (εαν ναι ποσο καλα πηγε και τι PH ειχες)?
Δεν ειχα ποτε tiger αλλα στο προτεινω γιατι θελουν ιδιες τιμες νερου..
To εχεις διαβασει αυτο http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=28228
pavlos1988
10-12-10, 21:46
Στο ενυδρειο μου,κατοικουν 2 tiger shrimps,3 red fire και 3-4 red cherries.Ειναι πιθανο να δημιουργηθει καποιο προβλημα με τον συνδυασμο αυτων των γαριδων?Να ξεκαθαρισω απο την αρχη πως δεν ενδιαφερομαι για αναπαραγωγη.
Moνο οτι μπορει να υβριδιζουν fire με cherry! Aλλα εχεις λιγα κομματια και δεν σε ενδιαφερει η αναπαραγωγη.
pavlos1988
10-12-10, 22:15
Και να υβριδισουν,υπαρχει προβλημα?Καμια εμπειρια-γνωμη απο red-nose?
Και να υβριδισουν,υπαρχει προβλημα?Καμια εμπειρια-γνωμη απο red-nose?
δεν υπαρχει κανενα προβλημα για εμας! το θεμα ειναι προσωπικα δικο σου!
το μονο που πρεπει να κανεις ειναι, να μην δωσεισ ποτε φυτα-μπολι-υλικα απο το φιλτρο σου-υλικα απο το ενυδριο σου σε αλλο ενυδριο ειτε δικο σου ειτε συγχομπιστα!
κατα τα αλλα, κανενα προβλημα!!!:D
pavlos1988
10-12-10, 22:25
Γιατι ομως?
γιατι εαν περασει ενα δικο σου ατομο σε ενυδρειο με ''καθαρο'' πληθισμο απο red cherry ας πουμε θα του ''χαλασει'' τα καθαροαιμα γαριδακια του
Ναι γιατι εσενα δεν σε πειραζει, αλλα καποιος που κανει επιλεκτικη αναπαραγωγη δεν θα ξερει απο που του ηρθε! Απλα στους απογωνους, εαν θα εχεις μαλλον θα αρχηζουν να γυρνουν στην αγρια μορφη τους (τα χρωματα τους δηλαδη).
Καλα ολα αυτα που λετε αλλα οι red cherry και οι red fire ειναι οι ΙΔΙΕΣ ακριβως γαριδες με διαφορετικο ονομα. Οποτε δεν τιθεται θεμα υβριδισμου κλπ
Και για να εξηγησω λιγο και να μην σας πιανουν κοροιδα..
Red cherry λεγονται στα αγγλικα και red fire (rote feuer garnellen) δηλαδη "κοκκινες φωτιες" τις αποκαλουν οι γερμανοι.
Στην Ασια ομως καποιοι εκτοφεις και κυριως στην Σιγκαπουρη εξαγουν τις singapore red fire οι οποιες στην ουσια ειναι λιγο πιο κοκκινες.
Μην φανταστειτε... οταν ερθει η ωρα πιανουν απο τις λιμνες εκτοφης, χιλιαδες γαριδες και τις ξεχωριζουν επι τοπου. Τις πιο αχρωμες τις ονομαζουν red cherry και τις λιγο πιο κοκκινες τις βαζουν ξεχωριστα και τις ονομαζουν red fire. Σε αλλα εκτροφεια αυτες που ειναι πολυ κοκκινες και συμπαγεις στο χρωμα τις ονομαζουν Sakura.
Πολλοι νομιζουν οτι ειναι διαφορετικες ρατσες αλλα στην ουσια ειναι ενα ειδος grading και γινεται για να βαρεσουν στην τιμη.
Το αποτελεσμα για μας ειναι οτι οι red cherry κοστιζουν 2-2.50 , οι red fire 2,5-7 και οι sakura 12-18 ευρω η μια.
Ολα για το χρημα λοιπον..
Συμβουλη: αγοραστε κοινες red cherry καλης ποιοτητας με καλο χρωματισμο και με λιγη επιλεκτικη εκτροφη θα αποκτησετε και red fire και sakura ;)
δεν το γνωριζα αυτο παω πασο το ηξερα οτι απο red cherry μπορει να βγει sakura αλλα οχι οτι και fire ειναι το ιδιο.
Οι ρεντ τσερυ,υβριδιζουν με τις ταιγκερ?Θα εχω προβλημα?
eimaste aR21rwstoi
21-12-10, 23:07
Οι ρεντ τσερυ,υβριδιζουν με τις ταιγκερ?Θα εχω προβλημα?
και εγω εχω ταιγκερ και μου ειπαν πως μπορει να φανε τις ρεντ τσερι...οι ταιγκερ ειναι πολυ πιο μεγαλες απο τις ρεντ...χωρις να ειναι εγκυρη πηγη......
και εγω εχω ταιγκερ και μου ειπαν πως μπορει να φανε τις ρεντ τσερι...οι ταιγκερ ειναι πολυ πιο μεγαλες απο τις ρεντ...χωρις να ειναι εγκυρη πηγη......Ακυρο τελειως :cool:
Οι Τiger δεν υβριδιζουν με τις red cherry, μπορεις να τις συνδυασεις αφοβα στις καταλληλες τιμες νερου.
γεννησε εχθες η προχθες η red cherry η μονη που μου ειχε απομεινει. το θεμα ειναι πως δε βλεπω μωρα πουθενα. ειδα λιγα εχθες 2-3 και ενα σημερα το πρωι αλλα εκτοτε τιποτε. εχθες εντομεταξυ ειδα τις αλλες γαριδες που εχω στο ενυδρειο τις ghost shrimp να κολυμπανε γυρω γυρω σαν τρελες για πολυ ωρα. υπαρχει περιπτωση να φαγαν αυτες τα μωρα?
Οι ghost εχουν δαγκανες και ναι τρωνε μωρα γαριδακια. Απιθανο να τα εφαγαν ολα ομως, καποια θα ειναι κρυμμενα.
το θεμα ειναι πως δεν εχω μεσα φυτα η καπου να κρυφτουν (εννοω πυκνα ωστε να τις χασω) θα επρεπε να βλεπω μερικα...
υβριδιζουν μεταξυ τους οι Red cherry shrimp με τις Blue pearl shrimp
Υβριδίζουν.... ανoίκουν στο ίδιο genus. Οι Blue pearl είναι οι Snow ball.
Ολες ειναι neocaridina οποτε υβριδιζουν.
Αλλο blue pearl και αλλο snowball, μην τα μπερδευουμε.;)
Ολες ειναι neocaridina οποτε υβριδιζουν.
Αλλο blue pearl και αλλο snowball, μην τα μπερδευουμε.;)
Eric το ίδιο είδος είναι... άλλος φαινότυπος.
blue pearl = Neocaridina zhangjiajiensis var. blue
snowball = Neocaridina zhangjiajiensis var. white
Eric το ίδιο είδος είναι... άλλος φαινότυπος.
Ακριβως αυτο λεω ειναι και οι δυο Neocaridina cf. zhangjiajiensis αλλα αλλο χρωμα;)
Με προλαβες :)
.... απλά για να μην μπερδεύονται τα παιδιά στους πίνακες υβριδισμού συνήθως θα βλέπουν τις snowball... και πιο σπάνια τις blue pearl... οπότε ισχύει για τις blue pearl ότι και για τις snowball...
αυτό εννοούσα :wink:
theok1200s
13-06-11, 22:57
Μπορώ να βάλω μαζί amano και red cherry ή θα υπάρξει πρόβλημα;;;;
Μπορεις, δεν υβριδιζουν. Κοιτα και αυτον τον πινακα εδω (http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=29110)
.... όμως μή περιμένεις γενικότερα αναπαραγωγές από τις amano! (υφάλμυρο)
.... όμως μή περιμένεις γενικότερα αναπαραγωγές από τις amano! (υφάλμυρο)
Γεια σου Πανο.
Ετσι οπως το λες ειναι οτι επειδη θα βαλει τα δυο ειδη μαζι,δεν θα εχει επιτυχια στις αμανο,
ενω η αμανο απο μονες τους ειναι δυσκολες γενικα στην αναπαραγωγη
και καλυτερα να εχει συνθηκες που να ευνοουν τις red cherry.
οι red cherries υβρίζουν mε τις blue perl?σε κάποια sait λένε οτι υβρίζουν και σε κάποια άλλα όχι όπως αυτό http://www.planetinverts.com/Will%20These%20Shrimp%20Interbreed.html
Παναγιώτης Κ
27-11-11, 17:34
Ναί υβριδίζουν και μάλιστα πολύ εύκολα
janickrules
01-10-12, 12:53
καλησπερα σε ολους!
εχοντας διαβασει τα υπομνηματα του raven και οχι μονο,θα ηθελα να μου πειτε τις προτασεις σας σχετικα με το εξης:
εχω σε 25λιτρα γαριδες red cherry!
σε περιπτωση που αποφασισω να βαλω και καποιο αλλο ειδος,ποιο θα μπορουσε να ειναι αυτο;
ευχαριστω!
Εγώ έβαλα στα 30 λίτρα 7 RC και 3 rilli shrimps... Πρακτικά είναι ίδιες αλλά μου είπαν ότι όταν μεγαλώσουν οι Rilli θα έχουν πιο μακριά μουρίτσα... Και Amano μπορείς να βάλεις αλλά μην περιμένεις γέννες... Θέλουν υφάλμυρο... Τώρα αν πας για πιο δύσκολα είδη κυρίως από άποψη καθαρότητας του νερού και θερμοκρασιών έχει πολλά είδη απίστευτα αλλά οι τιμές είναι πιο τσουχτερές... Και για ένα είδος που μπορεί να ξεκληρηστεί επειδή δεν πρόλαβες τη θερμοκρασία και πήγε στους 27 βαθμούς αντί για 24-25 , εφτά ευρώ το κομμάτι δε θα έδινα... Αν είσαι διατεθιμένος να βάλεις controller θερμοκρασίας+ΑΟ+αυτόματη αναπλήρωση για να είσαι εντελώς ήσυχος τότε κάντο... Αν όχι....
janickrules
01-10-12, 13:04
ευχαριστω!
red crystal;;;;
αυτες που ειναι σαν ζαχαρωτα;;;:D
αυτες δεν ειναι τρομερα ευαισθητες;;
(βασικα γι'αυτες ξερω αυτο που λες παρακατω για ευαισθησια σε θερμοκρασια κλπ)
αμανο ειχα τρια χρονια!
τελειες,αλλα τις εδωσα!
ηθελα μικροτερες και να γεννουν!
μου είπαν ότι όταν μεγαλώσουν οι Rilli θα έχουν πιο μακριά μουρίτσα...
Δεν ισχύει αυτό. Μορφολογικά είναι ίδιες με την Red Cherry αφού είναι το ΙΔΙΟ είδος. Διαφέρουν μόνο στο συδιασμό του χρώματος που έχει η κάθε μια.
Όντως? Γιατί βλέπω ότι το μπροστά μέρος είναι αρκετά διαφορετικό... Πάντως για την ώρα η 2 είναι άχρωμες και η μία κοκκινοπή αλλά προς το καφεκόκκινο, οχι το Red cherry κόκκινο...
Τα χρώματα στις κόκκινες Rili είναι έτσι
http://t2.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcSQ4Ps0233OgwWcBOb2gOkjUB1_j8Y-uoXnXys2MtBBcOebEF_ZxQ
http://t2.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcRitzCpcD82p8drejHp9NrfwHzclmTp1 GoB9yR0cOroOoRrZtyE
Alex_Salonica
01-10-12, 14:55
Εγώ έβαλα στα 30 λίτρα 7 RC και 3 rilli shrimps... Πρακτικά είναι ίδιες αλλά μου είπαν ότι όταν μεγαλώσουν οι Rilli θα έχουν πιο μακριά μουρίτσα... .
Δεν είναι ο καλύτερος συνδυασμός αφού θα υπάρξει υβριδισμός, είναι το ίδιο είδος με επιλεκτικές αναπαραγωγές
janickrules στην θέση σου θα έβγαζα τις τσέρυ και θα έβαζα tiger,http://www.theshrimpfarm.com/skin/frontend/default/MAG050059/images/old-images/tiger_shrimp_1.jpg
αλλιώς μαζί με τσερυ δεν ξέρω τι αλλο μπορείς να βρείς ευκολα διαθέσιμο εδω...εγώ ειχα βάλλει και babaulti καποια στιγμή αλλα εχασαν το χρώμα τους γιατι δεν ξαναβρήκα να ανανεώσω τις αποικίες...!!
janickrules
01-10-12, 15:10
σοβαρα;
οι τσερυ ειναι ερωτας ρε,δεν βγαινουν!:)
οι red crystal ειναι δυσκολο ειδος ε;
απο πρωσοπικες εμπειριες κανεις;
Φιλε.πλατυ,γιατι.να.βγουν.οι.cherry?
Δεν.ταιριαζουν.μαζι.με.τις.tiger?
ταιριάζουν απλα προσωπικά θα το προτιμούσα species τανκ....να συμβουλεύεστε και αυτο !!!!
klipitiklopos
01-10-12, 22:01
Οι crystal red (CRS) οσο ομορφες και τσαχπινες ειναι :D αλλο τοσο ειναι δυσκολες στην διατηρηση τους, και δεν συγχωρουν λαθη. (tell me about it)...:rolleyes:
Aναλογα σε τι grade θα τις βρεις, και ο βαθμος δυσκολιας και η ευαισθησια.
Πρεπει να "φτιαξεις" πρωτα το νερο στις καταλληλες παραμετρους, και βεβαια να μπορεις να το διατηρεις σε αυτες.
Καλυτερα να βαλεις για αρχη καποιο αλλο ειδος πιο "βατο".
Οπως οι caridina babaulti, που ισως τις βρεις σε πρασινο, και καφε, ισως και μπλε.
Βεβαια με τις γαριδες τρως κολλημα, και το θεωρω βεβαιο οτι καποια στιγμη θα θελησεις να πας στην "Mercedes":D
Wow οι rilli ειναι πανεμορφες....γιατι τα πανεμορφα ειναι και δυσκολα μπορει να μου το εξηγησει καποιος? Δεν ειναι δικαιο! :p
Oι RILI δεν είναι δύσκολες, πρακτικά είναι (από ότι έμαθα χθες εδώ) Red Cherry...
Θα ήθελα να ρωτήσω αν οι Red Cherry είναι συμβατές με τις Blue Perl. Υβριδιζουν; Υπάρχει κάποιο άλλο πρόβλημα μεταξύ τους; Μπορώ να τις βάλω μαζί στο ίδιο ενυδρείο;
Edit: Έχω διαβάσει και εδώ στο forum και σε ξένα ότι επειδή είναι το ίδιο είδος όντως υβριδιζουν, αλλού διάβασα ότι δεν υπάρχει πρόβλημα και για αυτό ρώτησα. Επίσης σε κάποιο chart σχετικά με την συμβατότητα που είδα δεν τις είχε καθόλου. Αν όντως τελικά υβριδιζουν ποιο είναι το αποτέλεσμα; Φαντάζομαι όχι μοβ γαρίδες :D :D :D ...
klipitiklopos
09-01-13, 22:44
Ναι γιατι ειναι προιον επιλεκτικης αναπαραγωγης του ιδιου γενους.
Οι γαριδες που θα βγουν απο μια τετοια διασταυρωση, θα πλησιαζουν προς το χρωμα τησ αγριας μορφης, δηλαδη το καφε.
Ευχαριστώ για τις πληροφορίες ψάχνοντας βρήκα και αυτό το διάγραμμα που είναι αρκετά αναλυτικό!
klipitiklopos
09-01-13, 23:34
Ναι ειναι ο πολυ αναλυτικος πινακας της Imke, αλλα το εχουμε και εδω στην βασικη του εκδοση:
ναι ναι τον είχα δει αυτόν αλλά δεν ανεφέρε πουθενά τις blue perl τουλάχιστον με τρόπο ώστε να το καταλάβω.
Ειναι επιλεκτικη αναπαραγωγης της Snowball νομιζω.
Σημείωση συντονιστικής ομάδας:
Το νήμα αυτό έχει επεξεργαστεί και είναι αποτέλεσμα συνένωσης παλαιότερων θεμάτων με παρόμοιο περιεχόμενο. Για την δημιουργία νέας συζήτησης μπορείτε να ανοίξετε νέο θέμα. Ευχαριστούμε.
vBulletin® v3.8.8, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions, Inc.