PDA

Επιστροφή στο Forum : Τελικες αποφασεις στησιματος ενυδρειου αμαζονιου

Κουραμπιές
01-10-12, 00:19
Λοιπον μετα απο πολυ διαβασμα, πολλες ερωτησεις, πολυ πρηξιμο σε καποιους, εχω σχηματισει μια τελικη αποψη για το πως θα κανω το ενυδρειο μου.
Ενα μεγαλο ευχαριστω σε ολο το φορουμ, και ειδικα στους Nick74, delta66 και Γιωργος Κ. που με καθοδηγουν στα πρωτα μου βηματα.

Θα τα πω ΟΛΑ ενα ενα, για ρουτινες υλικα συνδυασμους κλπ και θα εκτιμουσα μια επιβεβαιωση αν ειμαι σωστος σε ολα, η καποια γνωμη για αλλαγες συν καποιες ερωτησεις που ακομα καλα κρατουν...

Λοιπον το ενυδρειο ειναι 450 λιτρα, διαστασεις 1,50x50x60. Εξοπλισμος, εναν θερμοστατη 200w και εναν 150w, μια αεραντλια, ενα φιλτρο eheim 2028 και ενα JBL e1500, βαρελι αλλαγης 150λιτρων με eheim 1250(1200l/h μανομετρικο 2m).
Τα ψαρια που θα μπουν θαναι ancistrus, cardinals, oto, scalare altum και cory.
Οι συνθηκες που θα κυνηγησω ειναι αυτες:
pH 5.5-6.8
GH 1-5
KH 1-3
T 25-28C, κεντρο 26 βαθμοι

Η ρουτινα θα ειναι αρχικα 30% αλλαγη ανα βδομαδα (θα προσαρμοσω με τον καιρο παρακολουθωντας πως πανε τα νιτρικα), το βαρελι θα γεμιζει παλι αμεσως μετα την αλλαγη, για να γινει φυσικη αποχλωριωση, θα τρεχει με ενα φιλτρακι sun sun 600l/h για 3-4 ωρες με ενεργο ανθρακα, το οποιο θα βγαινει και θα μπαινει η eheim με προσαρμοσμενο μπουκαλι με τυρφη μεσα, και θα τρεχει μερες, μεχρι το νερο να φτασει κοντα στα ζητουμενα του ενυδρειου. Θερμαντηρας θα υπαρχει και στο βαρελι.

Αργοτερα θα παρω οσμωση, και θα κανω μιξη με νερο βρυσης, τυρφη και παλι θα χρησιμοποιω για τις ευεργετικες τις ιδιοτητες αλλα σε λιγοτερο ποσοστο μιας και θαχω στο φιλτρο παντα.

Στα φιλτρα η σειρα υλικων αρχικα τουλαχιστον θαναι στο JBL:
Πριν τον πρωτο κουβα, χοντροτρυπο σφουγγαρι>
1ος κουβας σιποραξ>2ος σιποραξ>3ος τυρφη/filter wool>4οςχοντροτρυπο/λεπτοτρυπο.

Στο 2028:
Σειρα με την εισοδο του νερου:
1ος κουβας χοντροτρυπο/ανθρακας μονο στην αρχη(μετα αλλο ενα σφουγγαρι)>2ος σιποραξ>3ος σιποραξ/filterwool

Απο φωτισμο θα χρησιμοποιησω 3 λαμπες τ5 των 54w. Η μια arcadia plant pro, η μια sylvania grolux, και αλλη μια στην οποια δεν εχω καταληξει, θα ηθελα μια γνωμη εδω. Σκεφτομαι για κοκκινη η ροζ, αλλα με ενδιαφερει το σωστοτερο για τα ψαρια/φυτα μου. Με αυτες τις 3 λαμπες θαμαι στα 0,35w/l

Υποστρωμα δεν θα μπει, θα χρησιμοποιησω βασαλτικη αμμο μαυρη μαρεσε πιο πολυ απτην ασπρη χαλαζιακη. Δεν ειναι ασβεστολιθικος ο βασαλτης ετσι? Μονος μου φοβος ειναι η κοκομετρια του βασαλτη και αν ειναι συμβατη με τα γατοψαρα μου, μηπως τραυματιστουν. Ποια θαταν ενα safe οριο κοκομετριας γιαυτα. Ριζες μοπανι επισης θα μπουν για catappa/τσοφλια/alder cones που συζητιουνται τωρα, θα δειξει αργοτερα μηπως δοκιμασω τα αποτελεσματα τους, να μαθω το ενυδρειο πρωτα ομως ως εχει. Απο φυτα ευκολα, καποια απτα παρακατω. Co2 δεν θα εχω στην αρχη τουλαχιστον, ισως καποια ταμπλετα που και που κατω απο καποιες ριζες, αν δω οτι χρειαζεται. Νομιζω κανενα απο αυτα δεν απαιτει κατι εξτρα. Κανω για καποιο λαθος?
Anubias hastifolia
Anubias heterophylla
Anubias species ʽGabonʼ
Aponogeton ulvaceus
Bolbtis heudelotii
Microsorium pteropus
Marsilea quadrifolia
Εchinodorus Ozelot
Echinodorus Tenelus
Cabomba Caroliniana
Hygrophila difformis
Marsilea Angustifolia
Cryptocoryne Wendtii Brown
Valisneria Nana
καποια ταχω βρει, καποια ακομα τα ψαχνω. Φυσικα δεν θα μπουν ΟΛΑ αυτα, επιλογες θα κανω.

Απο τροφες θα εχω εναλαγη των παρακατω.
Ocean nutrition: Discus Flakes, Prime Reef Flakes, Spirulina Flakes, Cichlid Omni Flakes,
Tropical: D-Allio Plus, D-50 Plus, Pleco's Tabin.
Aπο τεστακια ολα υγρα της API. To GH/KH και το master kit.

Aυτα τα ολιγα. Ακουω γνωμες παιδια. Και η τελικη ερωτηση, το ενυδρειο μπορει να αποκαλεστει βιοτοπικο αμαζονιου με τα παραπανω?

Chris82
01-10-12, 00:35
Όλα ωραία φίλε μου αλλά δε νομίζω πως είναι καλός συνδυασμός τα αλτουμ με τους καρδιναλιους.
Επίσης το ''βιοτοπικό'' που θέλεις να κάνεις το χάνεις από τα φυτά.

Κουραμπιές
01-10-12, 00:38
Ναι θαχουμε ενα μικρο πειραμα εκει, θα μπουν πρωτα οι καρδιναλιοι να εγκλιματιστουν να ξεστρεσαριστουν, να γινουν κοπαδι, και τα αλτουμ τελευταια, και μικρα, ετσι ωστε να μαθουν εξαρχης να συζουν με τους καρδιναλιους. Ειχαμε κανει συζητηση επαυτου και ειναι πιθανων να τα πανε καλα, πιθανων και οχι. Ειναι λιγο επιφοβο το θεμα συμφωνω, αλλα θα το επιχειρησω.

Ξεχασα οτι θα μπουνε και καμια 10αρια γαριδες red cherry μολις στρωσει η ετεροτροφη βιολογια στον βυθο.

ΥΓ βιοτοπικο δεν ΘΕΛΩ να το κανω, απλα ρωταω μηπως μπορει να αποκαλεστει. Τα φυτα τα βλεπω σαν υποστηριξη της ζωης των ψαριων, και δευτερευοντως για ομορφια. Οποτε δεν παιζει να μην βαλω. Ας μην ειναι "βιοτοπικο" τοτε :D

Blokatos
01-10-12, 00:40
Καλή αρχή, ακούγεται πολύ ωραίο set up.
Η Hygrophila difformis και η Valisneria Nana νομίζω δεν είναι από Αμαζόνιο. Ας δούμε τι έχουν να πουν και οι πιο έμπειροι στα φυτά όμως...
Τι θα έλεγες και για μια τούφα Bacopa Australis...;;; Πολύ ωραίο φυτό.
Βάλε στο μενού και καμιά ρίζα mangrove και θα είναι σούπερ.

Nick74
01-10-12, 00:41
Και η τελικη ερωτηση, το ενυδρειο μπορει να αποκαλεστει βιοτοπικο αμαζονιου με τα παραπανω?

:) Σαυτη την ερωτηση οι απαντησεις μπορουν να κινουνται απο το απολυτο ΝΑΙ μεχρι το απολυτο ΟΧΙ.
Αν πας στον Αμαζονιο, βρεις ενα μερος που σου αρεσει (να εναι φυτεμενο) και προσπαθησεις, παρεις στοιχεια, μετρησεις, φωτογραφιες κτλ και το αντιγραψεις οσο πιο πιστα γινεται παλι βιοτοπικο 100% δε μπορει να θεωρηθει γιατι σιγουρα ναι μεν εχεις φτιαξει χοντρικα το νερο αλλα δε θα περιεχει ακριβως τα ιδια ιχνοστοιχεια στις αναλογιες που τα εχει εκει, επισεις το ιδιο ισχυει και για την πιεση λογο βαθους, την υγρασια της ατμοσφαρας και το υψομετρο, και φυσικα πανω απ ολα το φως.
Οπως καταλαβαινεις λοιπον ο ορος βιοτοπικο εξαρταται περισσοτερο απο το ποσο χαλαρες αντιληψεις εχουμε.
Οποτε αν τα φυτα που βαζεις και τα ψαρια βρισκονται σε ενα συγκεκριμενο βιοτοπο, για μενα ειναι βιοτοπικο.
Αν ο βυθος μοιαζει με αυτον του βιοτοπου τοτε ειναι ακομα πιο κοντα στο βιοτοπικο.
Μεχρι εκει, τωρα για να φτιαξουμε τα υπολοιπα... παραειναι μεγαλη ιστορια
και δεν ξερω ποσες απο αυτες τις παραμετρους ειναι αξιες λογου, τουλαχιστο οσον αφορα το ευ-ζειν των ψαριων μας.
Εκει που μας παιρνει να καλυτερευσουμε καποια πραγματα και που ακομα στο χομπυ ειμαστε ολοι σε νηπιακο σταδιο ειναι ο φωτισμος.
Επισεις αν μπορουσαμε να φτιαχναμε λιγο τις περιεκτικοτητες μας στα διαφορα στοιχεια στο νερο μας θα ηταν ακομα καλυτερα, αλλα θα θελαμε χημικο εργαστηριο, οποτε αν το φερουμε λιγο καλυτερα θα ειναι ευχης εργο (για καποια συγκεκριμενα ειδη οπως κιχλιδες και δισκους κυκλοφορουν καποια αλατα που θελω να ελπιζω πως εχουν μια καποια σχεση με βιοτοπους αλλα αν δε δουμε επιτοπιες χημικες αναλυσεις δε μπορουμε να ειμαστε σιγουροι τι μας πλασαρουν)
Επισεις κι αυτο να ηταν εφικτο θα επρεπε να μπορεσουμε με καποιο τροπο να αφαιρεσουμε τις διαφορες που εχουν προελθει απο ανθρωπινη επεμβαση (μη μου πεις πχ οτι ο ποταμος Kwai -τωρα εχει αλλο ονομα που μου διαφευγει αλλα ετσι κι αλλιως σε δυο χρονια δε θα υπαρχει καν ουτε στο χαρτη γιατι θα εκτραπει, τουλαχιστο οσον αφορα την εκβολη του που λογο των νεων εμπορικων πολυ-κεντρων στο Μπανκονγκ- εχει εκ του φυσικου του πετρελαιο, μολυβι, θειο και υδραργυρο)

Chris82
01-10-12, 00:47
Ναι θαχουμε ενα μικρο πειραμα εκει, θα μπουν πρωτα οι καρδιναλιοι να εγκλιματιστουν να ξεστρεσαριστουν, να γινουν κοπαδι, και τα αλτουμ τελευταια, και μικρα, ετσι ωστε να μαθουν εξαρχης να συζουν με τους καρδιναλιους. Ειχαμε κανει συζητηση επαυτου και ειναι πιθανων να τα πανε καλα, πιθανων και οχι. Ειναι λιγο επιφοβο το θεμα συμφωνω, αλλα θα το επιχειρησω.

Ξεχασα οτι θα μπουνε και καμια 10αρια γαριδες red cherry μολις στρωσει η ετεροτροφη βιολογια στον βυθο.

ΥΓ βιοτοπικο δεν ΘΕΛΩ να το κανω, απλα ρωταω μηπως μπορει να αποκαλεστει. Τα φυτα τα βλεπω σαν υποστηριξη της ζωης των ψαριων, και δευτερευοντως για ομορφια. Οποτε δεν παιζει να μην βαλω. Ας μην ειναι "βιοτοπικο" τοτε :D

Προσωπικά δεν συμφωνώ με αυτό το πείραμα αλλά δικό σου είναι το ενυδρείο οπότε πάσο.
Μπορείς να το γεμίσεις αν θέλεις με φυτά και να εχεις κάνει ένα ''βιοτοπικό'' αποτέλεσμα αρκεί τα φυτά να είναι αμαζονιου,όπως πχ οι εχινόδοροι.Δεν χρειάζεται να είναι ξερακιανο ένα ενυδρείο αμαζονίου για να χαρακτηριστεί βιοτοπικό.

Dimis
01-10-12, 00:52
Τα φυτα σου και ο μαυρος βασαλτης σε πετανε εξω απο την Αμαζονια.
Επισης οι καρδιναλιοι με τα Αλτουμ ειναι ενα πειραμα με πολυ μεγαλο ρισκο,οι γαριδες δε με τα αλτουμ δεν αποτελουν καν πειραμα,ειναι απλα ενα γευμα γι αυτα.
Τα κορυ με τον βασαλτη θελουν πολυ προσοχη,αν ο βασαλτης ειναι ο κοινος ειναι αρκετα αιχμηρος.Δεν ξερω αν υπαρχει λειος.

Ο φωτισμος σου σε σχεση με το υψος ενυδρειου και το πιθανο σκουρο νερο απο την τυρφη σε αποκλειουν απο μερικα φυτα της λιστας σου.

Κατα τα αλλα σε εξοπλισμο εισαι μια χαρα.

Κουραμπιές
01-10-12, 01:00
Καλή αρχή, ακούγεται πολύ ωραίο set up.
Η Hygrophila difformis και η Valisneria Nana νομίζω δεν είναι από Αμαζόνιο. Ας δούμε τι έχουν να πουν και οι πιο έμπειροι στα φυτά όμως...
Τι θα έλεγες και για μια τούφα Bacopa Australis...;;; Πολύ ωραίο φυτό.
Βάλε στο μενού και καμιά ρίζα mangrove και θα είναι σούπερ.
Nαι ειναι πολυ ωραιο φυτο, το ειχα στην λιστα, νομιζω το quadrifolia ομως αν δεν κανω λαθος, (edit: εκανα λαθος, το caroliniana ειχα στη λιστα μου) αλλα δυστηχως δεν τα εχω ολα στα ποδια μου, αντιμετωπιζω ενα μικρο θεμα με την προσφορα φυτων μεσω της αγγελιας μου, αλλα που θα παει με τον καιρο θα τα βαλω οσα θελω.

:) Σαυτη την ερωτηση οι απαντησεις μπορουν να κινουνται απο το απολυτο ΝΑΙ μεχρι το απολυτο ΟΧΙ.
Αν πας στον Αμαζονιο, βρεις ενα μερος που σου αρεσει (να εναι φυτεμενο) και προσπαθησεις, παρεις στοιχεια, μετρησεις, φωτογραφιες κτλ και το αντιγραψεις οσο πιο πιστα γινεται παλι βιοτοπικο 100% δε μπορει να θεωρηθει γιατι σιγουρα ναι μεν εχεις φτιαξει χοντρικα το νερο αλλα δε θα περιεχει ακριβως τα ιδια ιχνοστοιχεια στις αναλογιες που τα εχει εκει, επισεις το ιδιο ισχυει και για την πιεση λογο βαθους, την υγρασια της ατμοσφαρας και το υψομετρο, και φυσικα πανω απ ολα το φως.
Οπως καταλαβαινεις λοιπον ο ορος βιοτοπικο εξαρταται περισσοτερο απο το ποσο χαλαρες αντιληψεις εχουμε.
Οποτε αν τα φυτα που βαζεις και τα ψαρια βρισκονται σε ενα συγκεκριμενο βιοτοπο, για μενα ειναι βιοτοπικο.
Αν ο βυθος μοιαζει με αυτον του βιοτοπου τοτε ειναι ακομα πιο κοντα στο βιοτοπικο.
Μεχρι εκει, τωρα για να φτιαξουμε τα υπολοιπα... παραειναι μεγαλη ιστορια
και δεν ξερω ποσες απο αυτες τις παραμετρους ειναι αξιες λογου, τουλαχιστο οσον αφορα το ευ-ζειν των ψαριων μας.
Εκει που μας παιρνει να καλυτερευσουμε καποια πραγματα και που ακομα στο χομπυ ειμαστε ολοι σε νηπιακο σταδιο ειναι ο φωτισμος.
Επισεις αν μπορουσαμε να φτιαχναμε λιγο τις περιεκτικοτητες μας στα διαφορα στοιχεια στο νερο μας θα ηταν ακομα καλυτερα, αλλα θα θελαμε χημικο εργαστηριο, οποτε αν το φερουμε λιγο καλυτερα θα ειναι ευχης εργο (για καποια συγκεκριμενα ειδη οπως κιχλιδες και δισκους κυκλοφορουν καποια αλατα που θελω να ελπιζω πως εχουν μια καποια σχεση με βιοτοπους αλλα αν δε δουμε επιτοπιες χημικες αναλυσεις δε μπορουμε να ειμαστε σιγουροι τι μας πλασαρουν)
Επισεις κι αυτο να ηταν εφικτο θα επρεπε να μπορεσουμε με καποιο τροπο να αφαιρεσουμε τις διαφορες που εχουν προελθει απο ανθρωπινη επεμβαση (μη μου πεις πχ οτι ο ποταμος Kwai -τωρα εχει αλλο ονομα που μου διαφευγει αλλα ετσι κι αλλιως σε δυο χρονια δε θα υπαρχει καν ουτε στο χαρτη γιατι θα εκτραπει, τουλαχιστο οσον αφορα την εκβολη του που λογο των νεων εμπορικων πολυ-κεντρων στο Μπανκονγκ- εχει εκ του φυσικου του πετρελαιο, μολυβι, θειο και υδραργυρο)
Καλα ξεφυγαμε :D :D αλλα καταλαβαινω το σκεπτικο σου νικο, ας μην ειναι βιοτοπικο δεν εγινε τιποτα, ειναι δευτερευουσης σημασιας ο ορος για μενα. Προτιμω κατι καλο για τα ψαρια και κατι που να μαρεσει εμενα οπτικα.

Χαιρομαι που αποτι βλεπω ειμαι οκ στα περισσοτερα, μονο τα υπογραμισμενα θελω την βοηθεια σας να ξεκαθαρισω και πιστευω θα κανω καλη αρχη.
-------------------------
Τα φυτα σου και ο μαυρος βασαλτης σε πετανε εξω απο την Αμαζονια.
Επισης οι καρδιναλιοι με τα Αλτουμ ειναι ενα πειραμα με πολυ μεγαλο ρισκο,οι γαριδες δε με τα αλτουμ δεν αποτελουν καν πειραμα,ειναι απλα ενα γευμα γι αυτα.
Τα κορυ με τον βασαλτη θελουν πολυ προσοχη,αν ο βασαλτης ειναι ο κοινος ειναι αρκετα αιχμηρος.Δεν ξερω αν υπαρχει λειος.

Ο φωτισμος σου σε σχεση με το υψος ενυδρειου και το πιθανο σκουρο νερο απο την τυρφη σε αποκλειουν απο μερικα φυτα της λιστας σου.

Κατα τα αλλα σε εξοπλισμο εισαι μια χαρα.

Λες ε? Για τις γαριδες και εγω φοβαμαι. :( ακομα και οσο ειναι μικρα θα αποτελουν τροφη για τα αλτουμ? Θα κοιταξω την κοκομετρια του βασαλτη. Υπαρχει καποια αλλη αμμος σκουρου χρωματος που να την αγνοω και να πλησιαζει την κοκομετρια του χαλαζια?

Ο φωτισμος με 3 λαμπες? Ποια φυτα αποκλειει? Το blackwater το "ξεχασα" :(
Προσωπικά δεν συμφωνώ με αυτό το πείραμα αλλά δικό σου είναι το ενυδρείο οπότε πάσο.
Μπορείς να το γεμίσεις αν θέλεις με φυτά και να εχεις κάνει ένα ''βιοτοπικό'' αποτέλεσμα αρκεί τα φυτά να είναι αμαζονιου,όπως πχ οι εχινόδοροι.Δεν χρειάζεται να είναι ξερακιανο ένα ενυδρείο αμαζονίου για να χαρακτηριστεί βιοτοπικό.
Καταλαβα, θα το παρω το ρισκο παντως, ας ελπισουμε να τα πανε καλα. Δεν θελω μονο εχινοδορους, θελω και μια ποικιλια :D. Οποτε το ξεχναμε το "βιοτοπικο" απο πλευρας φυτων, δεν εχω προβλημα.

Nick74
01-10-12, 01:03
βασικα ο συνδυασμος καρδιναλιων με αλτουμ ειναι βιοτοπικοτατος μια και στη φυση οι πρωτοι αποτελουν την τροφη των δευτερων :D ομως στα ενυδρεια μας δε θελουμε να εξομοιωσουμε αυτο το συγκεκριμενο κομματι της φυσης (εκτος κι αν ειχαμε ενυδρεια καποιων στρεματων οποτε δε θα τα λεγαμε ενυδρεια αλλα κανονικοτατα αυτονομα οικοσυστηματα)
Για τις γαριδες, δεν ειχα ποτε σκαλαρια οποτε δε γνωριζω. Με γκουραμια ουδεποτε ειχα προβλημα, αλλα δεν ειναι ολα τα "σαρκοφαγα" ψαρια το ιδιο επιθετικα. Οσοι ειχαν και γνωριζουν απο σκαλαρια ξερουν καλυτερα τους χαρακτηρες τους και μπορουν να πουν καλυτερα.

Το blackwater δεν το ξεχνας βεβαια, εχει ομως διαφορες διαβαθμησεις... Τη διαβαθμηση "κατραμι-water" καποιων πολυ ομορφων σημειων του Αμαζονιου προφανως την ξεχνας

Κουραμπιές
01-10-12, 01:10
βασικα ο συνδυασμος καρδιναλιων με αλτουμ ειναι βιοτοπικοτατος μια και στη φυση οι πρωτοι αποτελουν την τροφη των δευτερων :D ομως στα ενυδρεια μας δε θελουμε να εξομοιωσουμε αυτο το συγκεκριμενο κομματι της φυσης (εκτος κι αν ειχαμε ενυδρεια καποιων στρεματων οποτε δε θα τα λεγαμε ενυδρεια αλλα κανονικοτατα αυτονομα οικοσυστηματα)
Για τις γαριδες, δεν ειχα ποτε σκαλαρια οποτε δε γνωριζω. Με γκουραμια ουδεποτε ειχα προβλημα, αλλα δεν ειναι ολα τα "σαρκοφαγα" ψαρια το ιδιο επιθετικα. Οσοι ειχαν και γνωριζουν απο σκαλαρια ξερουν καλυτερα τους χαρακτηρες τους και μπορουν να πουν καλυτερα.

Χαχα κοιτα ισχυει, απλα στοχευω σε ενα μεγαλο κοπαδι καρδιναλιων με 30 ατομα με συνοχη, προσωπικα παροτι αγαπαω τα αλτουμ, αν δω οτι υπαρχει προβλημα, δεν θα φυγουν οι καρδιναλιοι αλλα τα αλτουμ. Τα μικρα ψαρια μουχουν κλεψει την καρδια στον τροπο που μπορουν να κινηθουν σε ενα σχετικα μεγαλο ενυδρειο οπως αυτο, και αν ειναι να επιλεξω αναμεσα στο να δωσω ολους τους καρδιναλιους, η να δωσω τα αλτουμ και να βαλω 10 ακομα καρδιναλιους, θα κανω το τελευταιο. Αλλωστε δεν ξεχναω οτι το υψος ειναι οριακο για αγγελοψαρα, οποτε επιφυλασομαι για το μελλον σε καποιο μεγαλυτερο. Ολα αυτα, αν τελικα δεν τα πανε καλα. Τις γαριδες θα μου τις στειλεις παντως. Δεν γλυτωνεις. :D ΟΥΤΩΣ η αλλως σκαλαρια θα αργησουν αρκετα να μπουν θελω να αργησω να τα βαλω, και ισως και να μην μπουν. Δεν στηνω ολο το ενυδρειο γιαυτα.
Στην αρχη που το μοπανι θαναι στα φορτε του και δεν θα εχω οσμωση παρα μονο συνεχη επεξεργασια με τυρφη, φοβαμαι οτι μαλλον θα ειναι κατραμι. Θα δω, μπορει να μην βαλω απτην αρχη τα μοπανι. Οταν λεω το ξεχασα εννοουσα οτι δεν το ελαβα υποψην στις αναγκες φωτισμου, οχι οτι δεν θα το κανω. :D

Dimitris77
01-10-12, 01:13
θα το παρω το ρισκο παντως, ας ελπισουμε να τα πανε καλα.
Kαι μενα το ονειρο μου ειναι να με κλεισουν σε ενα ασανσερ με εναν βαζελα και πιστευω οτι θα τα παμε καλα.:smt021
ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΘΥΡΑ 7.

Κουραμπιές
01-10-12, 01:17
Kαι μενα το ονειρο μου ειναι να με κλεισουν σε ενα ασανσερ με εναν βαζελα και πιστευω οτι θα τα παμε καλα.:smt021
ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΘΥΡΑ 7.
Mην εισαι απολυτος, υπαρχουν πολλα παραδειγματα που δουλεψε ο συνδυασμος. Δεν ειμαι ο πρωτος. ;)

ΥΓ ασχετο, αλλα καλο θαταν να τα πατε καλα.

Dimitris77
01-10-12, 01:30
Mην εισαι απολυτος, υπαρχουν πολλα παραδειγματα που δουλεψε ο συνδυασμος. Δεν ειμαι ο πρωτος. ;)

ΥΓ ασχετο, αλλα καλο θαταν να τα πατε καλα.
Απλα θεωρω οτι ειναι θεμα χρονου να μην μεινει κανενας καρδιναλιος.....
Βαλε γεοφαγους η σατανοπερκες αν θες.
Και γω ειχα 100 καριναλιους και αποφασισα να βαλω δισκακια,ετσι πηρα την αποφαση να τους βγαλω για να μην γινουν γευμα των δισκων.Στον ιδιο βιοτοπο δεν ζουν???Κι ομως το ενα τρωει το αλλο.....και δεν το θελουμε αυτο!!!!
Βεβαια ο καθενας μπορει να παιζει με τα ψαρακια του οπως γουσταρει...

kgf12345
01-10-12, 01:55
απο εξοπλισμο κιεμενα μου φαινεσαι μια χαρα.εκει που μου φαινεται οτι το "χανεις" λιγο ειναι κυριως στην ιχθυοσυνθεση και μετα στα φυτα.

βεβαια οπως σου ειπε και ο Nick74 το τι ειναι και τι δεν ειναι βιοτοπικο ειναι σχετικη εννοια αναλογα με ποια κριτηρια το βλεπεις.

για μενα το ενυδρειο πρεπει να στηνεται γυρω απτα ψαρια και οχι το αντιστροφο.και εφοσον αυτο που σε νοιαζει ειναι να ειναι καλα τα ψαρια,πρεπει να εχεις υποψιν σου οτι τα altum Που θελεις να βαλεις θα τα ευχαριστησεις αρκετα δυσκολα.δηλαδη η γνωμη μου ειναι οτι γιαυτο το ψαρι αξιζει να κανεις αρκετους συμβιβασμους σε σχεση με αυτο που εχεις τωρα στο μυαλο σου για το στησιμο.εγω θελω να στησω 700+ λιτρα μονο γιαυτα.επισης μην ξεχνας καποιους περιορισμους που ισχυουνε για το εν λογο ψαρι και ενας βασικος ειναι το υψος/βαθος που χρειαζονται.σε αντιθεση με τα Pt.scalare που τα πτερυγια τους μικραινουν καθως μεγαλωνουν,στα pt.altum συνεχιζουν να μεγαλωνουν...

τις γαριδες ξεχνα τες,εκτος αν θες να τα ταιζεις red cherry:D
παντως με τα ψαρια που θες να κρατησεις μπαινεις σε αρκετα βαθια νερα και θα σε συμβουλευα πριν κανεις βιαστικες κινησεις,να διαβασεις αρκετα ακομα γιαυτα.δεν αμφιβαλω οτι διαβαζεις,απλα λεω να μη βιαστεις;)

στα 450 λιτρα μπορεις να κανεις ενα πανεμορφο κοινωνικο φυτεμενο οπως το περιγραφεις χωρις το ρισκο της λανθασμενης ιχθυοσυνθεσης διαλεγοντας ψαρια πιο προσεκτικα,η κανοντας καποιους συμβιβασμους στα σχεδια σου.το θεμα ειναι,τους συμβιβασμους να τους κανεις στα σχεδια που κανεις εσυ και οχι στις απαιτησεις των ψαριων;)
δηλαδη θα σε χαλαγε να κανεις ενα αυστηρα βιοτοπικο με καμια 40αρια κορυντορας και καμια κατοστη καρδιναλιους η ροδοστομους?:D

Κουραμπιές
01-10-12, 02:03
απο εξοπλισμο κιεμενα μου φαινεσαι μια χαρα.εκει που μου φαινεται οτι το "χανεις" λιγο ειναι κυριως στην ιχθυοσυνθεση και μετα στα φυτα.

βεβαια οπως σου ειπε και ο Nick74 το τι ειναι και τι δεν ειναι βιοτοπικο ειναι σχετικη εννοια αναλογα με ποια κριτηρια το βλεπεις.

για μενα το ενυδρειο πρεπει να στηνεται γυρω απτα ψαρια και οχι το αντιστροφο.και εφοσον αυτο που σε νοιαζει ειναι να ειναι καλα τα ψαρια,πρεπει να εχεις υποψιν σου οτι τα altum Που θελεις να βαλεις θα τα ευχαριστησεις αρκετα δυσκολα.δηλαδη η γνωμη μου ειναι οτι γιαυτο το ψαρι αξιζει να κανεις αρκετους συμβιβασμους σε σχεση με αυτο που εχεις τωρα στο μυαλο σου για το στησιμο.εγω θελω να στησω 700+ λιτρα μονο γιαυτα.επισης μην ξεχνας καποιους περιορισμους που ισχυουνε για το εν λογο ψαρι και ενας βασικος ειναι το υψος/βαθος που χρειαζονται.σε αντιθεση με τα Pt.scalare που τα πτερυγια τους μικραινουν καθως μεγαλωνουν,στα pt.altum συνεχιζουν να μεγαλωνουν...

τις γαριδες ξεχνα τες,εκτος αν θες να τα ταιζεις red cherry:D
παντως με τα ψαρια που θες να κρατησεις μπαινεις σε αρκετα βαθια νερα και θα σε συμβουλευα πριν κανεις βιαστικες κινησεις,να διαβασεις αρκετα ακομα γιαυτα.δεν αμφιβαλω οτι διαβαζεις,απλα λεω να μη βιαστεις;)

στα 450 λιτρα μπορεις να κανεις ενα πανεμορφο κοινωνικο φυτεμενο οπως το περιγραφεις χωρις το ρισκο της λανθασμενης ιχθυοσυνθεσης διαλεγοντας ψαρια πιο προσεκτικα,η κανοντας καποιους συμβιβασμους στα σχεδια σου.το θεμα ειναι,τους συμβιβασμους να τους κανεις στα σχεδια που κανεις εσυ και οχι στις απαιτησεις των ψαριων;)
δηλαδη θα σε χαλαγε να κανεις ενα αυστηρα βιοτοπικο με καμια 40αρια κορυντορας και καμια κατοστη καρδιναλιους η ροδοστομους?:D
100 καρδιναλιους και 40 κορυ σε 450 λιτρα?? μηπως εισαι λιγο υπερβολικος? Δεν ξερω ρωταω, μου φαινονται λιγο πολλοι...:p Δεν με χαλαει οχι, απλα σε παλιοτερο thread που μιλουσα με τον delta66 σε μια προσπαθεια να τα συνδυασω μου προτεινε αυτον τον συνδυασμο. να και το ποστ ετσι για σκεψη http://www.aquatek.gr/vb/showpost.php?p=685465&postcount=20

Nick74
01-10-12, 02:10
Δεν ειναι υπερβολικος ο συνδυασμος, πρεπει ομως να κρατας αυστηρες ρουτινες και να χεις πολυ καλο φιλτραρισμα κι ολα γινονται
Γενικα στο θεμα των λιτρων ειμαι πολυ αυστηρος στο θεμα ποσα λιτρα θελει το εκαστοτε ψαρι, αλλα πολυ ελαστικος στο θεμα ψαρια/λιτρα, αφου το τελευταιο εχει να κανει περισσοτερο με τις ικανοτητες του εκαστοτε χομπυστα (κι οχι το πρωτο οπως πολυ "βολικα" λενε μερικοι)

Αυτο βεβαια δεν απευθυνεται σε αρχαριους...

kgf12345
01-10-12, 02:10
αν υπαρχει σωστη φιλτρανση,ρουτινες και στησιμο οχι δεν θεωρω οτι ειναι πολλοι 100 καρδιναλιοι και 40 κορυντορας.
ο delta δεν σου ειπε για altum,αλλα για σκαλαρια περουβιανα.
φυσικα δεν θελω να σε αποθαρρυνω απτα altum,καθε αλλο.απλα λεω μελετησε το πολυ καλα.κιεγω θα μπορουσα να ειχα παρει ενα 200λιτρο η 300λιτρο ολο το καλοκαιρι που καθομουνα εδω αλλα αποφασισα να μην το κανω και να αξιοποιησω το χρονο για διαβασμα στα ψαρια που θελω να κρατησω.ειναι κριμα να παρεις τετοια ψαρια και να τους δωσεις οτιδηποτε λιγοτερο απτο καλυτερο που μπορεις να τους δωσεις σε αιχμαλωσια.φυσικα αυτο ισχυει και για ολα τα ψαρια γενικως.και αν και εγω ξεφευγω μερικες φορες απτη συμβουλη αυτη(βλεπε το μονομαχο που εχω στα 20 λιτρα),προσπαθω ομως να το εξισσοροπω με αλλους τροπους και με πολυ προσοχη.οταν πηγα διακοπες τον πηρα μαζι μου για να μην ξεφυγω απτη ρουτινα που χρειαζεται το ψαρι για να ζησει.:Dασχετα απτο οτι ειναι εκει προσωρινα και θα ξεστηθει το "ενυδρειο" σε 15-20 μερες το πολυ.

Κουραμπιές
01-10-12, 02:17
Καταλαβαινω την λογικη σας. Δεν ηξερα οτι εχουν διαφορα τα σκαλαρια απτα αλτουμ οσον αφορα το τι μπορουν να ανεχτουν. Αυστηρες ρουτινες εχω σκοπο να κραταω ουτως η αλλως, οπως και πιστευω οτι απο φιλτραρισμα ειμαι οκ. Η αληθεια ειναι οτι θα προτιμησω κατι τετοιο, απτο αγχος του αν πετυχει. Αλλωστε αρχαριος ειμαι μπορω να αφησω τα πειραματα για οταν θα εχω την εμπειρια να διαχειρηστω τα παρατραγουδα. Οποτε? Τι προτεινετε?

Μαρεσουν τα L183 αλλα δεν ξερω αν και ποσο θα τα βρω, να βαλω ενα ζευγαρι, καρδιναλιους, οτοκυκλους και κορυ?

Corydoras adolfoi (breed),barbatus,elegans,Melini. Aυτα ειχα ξεχωρισει απο κορυ που μπορω να βρω. Μπορω να εχω δυο ειδη κορυ μαζι η οχι?

Nick74
01-10-12, 02:27
Καταλαβαινω την λογικη σας.

Η λογικη μου ειναι: θες πχ χρυσοψαρα? μην τα βαλεις σε 100 λιτρα, δεν ειναι δεικτης εμππειριας αλλα μιας αλλης λεξης που αρχιζει απο Μ στον εγκεφαλο, βαλτα σε 600 - 700 λιτρα ακομα κι αν βαλεις ενα και μονο.
Ποσα θα βαλεις? εκει φαινεται η μαγκια της εμπειριας, οσο περισσοτερα καταφερεις να κρατας σωστα (οχι βεβαια να τα στριμωξεις σα σαρδελες σε κονσερβα, σωστα ειπαμε, σε λογικα πλαισια) αυτο ΝΑΙ ειναι δεικτης εμπειριας.

Για το δικο σου θα προτεινα φιλτρανση με sump (αν εχεις ηδη φιλτρα μπορουν να χρησιμοποιηθουν σε σειρα ως αντλιες, δεν ειναι λαθος, απεναντιας εχεις πολυ μεγαλο κερδος ετσι)

Κουραμπιές
01-10-12, 02:32
Η λογικη μου ειναι: θες πχ χρυσοψαρα? μην τα βαλεις σε 100 λιτρα, δεν ειναι δεικτης εμππειριας αλλα μιας αλλης λεξης που αρχιζει απο Μ στον εγκεφαλο, βαλτα σε 600 - 700 λιτρα ακομα κι αν βαλεις ενα και μονο.
Ποσα θα βαλεις? εκει φαινεται η μαγκια της εμπειριας, οσο περισσοτερα καταφερεις να κρατας σωστα (οχι βεβαια να τα στριμωξεις σα σαρδελες σε κονσερβα, σωστα ειπαμε, σε λογικα πλαισια) αυτο ΝΑΙ ειναι δεικτης εμπειριας.

Για το δικο σου θα προτεινα φιλτρανση με sump (αν εχεις ηδη φιλτρα μπορουν να χρησιμοποιηθουν σε σειρα ως αντλιες, δεν ειναι λαθος, απεναντιας εχεις πολυ μεγαλο κερδος ετσι)

Ξεχνα το το σαμπ για την ωρα, δεν ειναι αναγκη να κραταω 100 καρδιναλ, ας κραταω και λιγοτερα. Με τον εξοπλισμο που εχω, τι προτεινεις?

οσον αφορα τον φωτισμο να βαλω για 3η λαμπα αλλη μια grolux?

Nick74
01-10-12, 02:37
ok, θα βαλεις λιγοτερους λοιπον -βασικα δεν ελεγα για τους 100 κααρδιναλιους τοσο τη φιλτρανση οσο για τα 40 κορυ- αν και το να βαλεις ενα sump 30 λιτρων με ελαφροπετρα δεν εχει κανενα κοστος. Σκεψου το...

40 καρδιναλιους και παραπανω με 15-20 κορρυ το πολυ για αρχη εισαι οκ παντως.

Για λαμπες ναι, εγω αυτες προτεινω...

kgf12345
01-10-12, 02:40
μπορεις να βαλεις δυο ειδη κορυ (αν και δε βλεπω το λογο),αρκει να ειναι και τα δυο σε σωστες ομαδες ωστε να μην ειναι σε δυσχερεστερη θεση καποιο ειδος.
ενταξει μην κολλας στα νουμερα,το 40 και 100 που ειπα μπορει να ειναι 80 και 20,30 και 10,δεν εχει τοση σημασια,ετσι κιαλλιως σταδιακα θα τα βαλεις μεσα.

Κουραμπιές
01-10-12, 02:46
ok, θα βαλεις λιγοτερους λοιπον -βασικα δεν ελεγα για τους 100 κααρδιναλιους τοσο τη φιλτρανση οσο για τα 40 κορυ- αν και το να βαλεις ενα sump 30 λιτρων με ελαφροπετρα δεν εχει κανενα κοστος. Σκεψου το...

40 καρδιναλιους και παραπανω με 15-20 κορρυ το πολυ για αρχη εισαι οκ παντως.

Για λαμπες ναι, εγω αυτες προτεινω...
Για τα κορυ οκ, τοσο μεγαλη διαφορα το σαμπ τους καρδιναλιους δηλαδη? απο 100 πεφτω στους 40-50? Γιατι? 2 φιλτρα με 15 λιτρα χωρητικοτητα σε υλικα ειναι.
μπορεις να βαλεις δυο ειδη κορυ (αν και δε βλεπω το λογο),αρκει να ειναι και τα δυο σε σωστες ομαδες ωστε να μην ειναι σε δυσχερεστερη θεση καποιο ειδος.
ενταξει μην κολλας στα νουμερα,το 40 και 100 που ειπα μπορει να ειναι 80 και 20,30 και 10,δεν εχει τοση σημασια,ετσι κιαλλιως σταδιακα θα τα βαλεις μεσα.
Οχι εγκυκοπαιδικα ρωτησα, απλα επειδη μαρεσαν δυο ειδη πιο πολυ απτα αλλα, μου περασε απτο μυαλο, ενα ειδος θα βαλω. Δεν κολαω απλα θελω εναν...μπουσουλα ας πουμε.

Nick74
01-10-12, 02:47
δεν το εννοουσα ετσι, αλλα δε μπορεις να βαλεις 100 ψαρια με τη μια, και τα 50 που λεω πολλα ειναι για πρωτη δοση, αλλα πονταρω στον τροπο που το στρωσες που δημιουργει υπερβολικη βιολογια

kgf12345
01-10-12, 02:48
γιατι δε γινεται να τιγκαρεις το ενυδρειο απτη πρωτη μερα στησιματος.σταδιακα γινεται αυτο.αλλιως αμα κανει ενα μπαμ η αμμωνια θα στα καθαρισει ολα και θα ησυχασεις.

Κουραμπιές
01-10-12, 02:54
Ωπα μπερδευτηκαμε. Δεν μιλαω να βαλω 40-50 ψαρια με τη μια...:D :D μιλαω για τον τελικο αριθμο που μπορω να βαλω μεσα. Τα καρδιναλ θα τα βαλω σε 10αδες οπως και ναχει, ανα βδομαδα. Αντε 15. Απλα που να σταματησω θελω να ξερω. Θα το δω βεβαια απτα φιλτρα αυτο, αλλα αν μπορω να κρατησω συνολικα 15 κορυ, 70 (πχ) καρδιναλ, 2 η 4 ανκιστρους, και 6 οτο, μαρεσει σαν ιδεα.

Δευτερον το ενυδρειο δεν εχει στρωθει, ακομα δεν εχει γεμισει, πρεπει ναρθει η παραγγελια απο γερμανια, εκει ειναι μεσα τα παντα απο τα υλικα μου. αλλα θα το στρωσω οπως ειπαμε με την αμμωνια, για να μπορω να κανω ενα kick start οσον αφορα τον αριθμο των ψαριων.

kgf12345
01-10-12, 02:55
τελικα δεν καταλαβα.θες να κανεις βιοτοπικο η δε θες?:D

οκ,οσον αφορα τον αριθμο ψαριων,αφου διαβασεις τα προφιλ των ψαριων που σε ενδιαφερουν και καταληξεις σε καποια,θα ξεκινησεις με ενα μικρο αριθμο και θα συνεχισεις να προσθετεις σταδιακα κανοντας και μετρησεις καθε βδομαδα για να βλεπεις τι γινεται,τι κανεις σωστα και τι λαθος,τι ελλειψεις εχεις ενδεχομενως κλπ.μολις δεις οτι οι μετρησεις σου δειχνουν οτι οι αριθμοι σου ειναι οκ αλλα δεν παιρνει αλλο σταματας.δεν μπορει να σου πει κανεις στανταρ τοσα θα βαλεις σε τοσα λιτρα.οι αριθμοι που δινουμε ειναι παραδειγματα ενδεικτικα.καθε ενυδρειο ειναι διαφορετικο και καθε χομπυστας ακομα πιο διαφορετικος...

Nick74
01-10-12, 02:55
Επισεις -τωρα το ειδα- το 1 Kh μπορει βιοτοπικα να ειναι ολοσωστο, αλλα για αρχη κρατα ενα 3ρι σταθερα μεχρι να σταθεροποιηθει το συστημα και μεχρι να μαθεις πολυ καλα να κουμανταρεις το μαλακο νερο και μετα απο ΠΟΛΥ καιρο δοκιμασε σταδιακα και με πολυ μεγαλη προσοχη περεταιρω πτωσεις γιατι ενα ph crash δεν ειναι απιθανο στον ασσο

Κουραμπιές
01-10-12, 03:25
Επισεις -τωρα το ειδα- το 1 Kh μπορει βιοτοπικα να ειναι ολοσωστο, αλλα για αρχη κρατα ενα 3ρι σταθερα μεχρι να σταθεροποιηθει το συστημα και μεχρι να μαθεις πολυ καλα να κουμανταρεις το μαλακο νερο και μετα απο ΠΟΛΥ καιρο δοκιμασε σταδιακα και με πολυ μεγαλη προσοχη περεταιρω πτωσεις γιατι ενα ph crash δεν ειναι απιθανο στον ασσο
Θα το ανεφερα αυτο για το KH, απλα ειπα να τα παρουμε με τη σειρα. Τωρα στα τελευταια το διαβασα για το crash σε σκληροτητα κατω απο 3. Εκει θα το κρατουσα ναι ;)

Δεν ειπα οτι θελω να το κανω βιοτοπικο, απλα απορια ειχα, αν αυτο που περιεγραψα μπορει να θεωρηθει βιοτοπικο, προσωπικα οχι δεν καιγομαι ναναι βιοτοπικο, θελω κατι ομορφο, ΣΩΣΤΟ, με σωστες επιλογες, και τα ψαρια μου να ζουν καλα.
Οποτε στο δια ταυτα, απο λαμπες, 3 grolux, απο αμμο, βασαλτη αν βρω με χαμηλη κοκομετρια, απο φυτα θα δω τι μπορω να βρω, καποια μελη τα οποια ευχαριστω επικοινωνησαν οποτε χω καποιο να παρω για να ξεκινησω, και απο ψαρια ξεκιναω με ανκιστρους και μετα κορυ/καρδιναλ ανα 15αδες, οταν σταθεροποιηθει το συστημα οτος και οταν καπου στα μεσα στρωσει ο βυθος, red cherry. Τα νουμερα βλεπωντας και κανοντας. Τον μπουσουλα τον εχω.

Ειπαμε δεν υπαρχει καποια αλλη μαυρη αμμος μη ασβεστολιθικη που να πλησιζει την κοκομετρια της λευκης χαλαζιακης ε?

Nick74
01-10-12, 03:45
Θα το ανεφερα αυτο για το KH, απλα ειπα να τα παρουμε με τη σειρα. Τωρα στα τελευταια το διαβασα για το crash σε σκληροτητα κατω απο 3. Εκει θα το κρατουσα ναι ;)

προσωπικα κραταω ασσο, αλλα θελει πολυ υπομονη και πολυ αργες κινησεις μεχρι να βρεις τη φορμουλα.

Οποτε στο δια ταυτα, απο λαμπες, 3 grolux,

Aν σ αρεσει το ροζ, διαφορετικα μια η δυο grolux και μια λευκη...
Η αληθεια ειναι πως και στον ουρανο των τροπικων εχουμε τον ηλιο με 3300 πανω κατω κελβιν (κατεβαινει και κατω απο 2000 και ανεβαινει και στα 4000 αναλογα την εποχη) αλλα εχουμε και τον ουρανο με 8000-11000 και καποιες φορες και 28000 (μπλε αλλα συνηθως γκρι ειναι) οποτε δεν ειναι λαθος να μπει και μια λαμπα υψηλης θερμοκρασιας λευκου.

Κουραμπιές
01-10-12, 03:57
Ναι και εμενα με προβληματισαν οι 3 grolux, απλα εχουν καλο φασμα. Ποια προτεινεις δηλαδη. Καποια στα 10k K η ακομα παραπανω; Νομιζω οι reef λαμπεσ πανε σε τετοια νουμερα.Ειμαι απτο κινητο και δυσκολευομαι τωρα, η arcadia plant pro τι θερμοκρασια εχει; Ναβαζα μια τετοια(η καποια αλλη) και 2 grolux πχ. Αν θελεις ριξε μια ματια στο aquaristic θαναι βοηθεια, μια που θα κανουμε αυριο την παραγγελια, να την αλλαξω οσο προλαβαινω. Εχει μπολικες.

Nick74
01-10-12, 04:08
κοιτα, ΔΙΚΗ ΜΟΥ γνωμη, και βαση παντα των δικων μου γουστων (μη πεις μετα πως σε πηρα στο λαιμο μου, εμενα απλα μου αρεσει ο συνδυασμος)

1 sera tropical με 12 ωρες φωτοπεριοδο (ειναι full spectrum daylight 6500k)
2 sylvania grolux με 6 ωρες φωτοπεριοδο

1 sera tropical daylight
2 hagen flora glo

'H

1 sera tropical
1 hagen flora glo
1 sylvania grolux

o τελευταιος συνδυασμος ειναι ελαφρως λιγοτερο ροζ απο τον πρωτο
Αν δε θες πολυ ζεστο χρωα μπορεις να αντικαταστησεις την tropical με hagen sun glo (αλλα ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ μου αρεσει η sera) η για εντελως ψυχρο με μια sera blue sky η μια απλη λαμπα λευκου φωτος

Κουραμπιές
01-10-12, 11:30
κοιτα, ΔΙΚΗ ΜΟΥ γνωμη, και βαση παντα των δικων μου γουστων (μη πεις μετα πως σε πηρα στο λαιμο μου, εμενα απλα μου αρεσει ο συνδυασμος)

1 sera tropical με 12 ωρες φωτοπεριοδο (ειναι full spectrum daylight 6500k)
2 sylvania grolux με 6 ωρες φωτοπεριοδο

1 sera tropical daylight
2 hagen flora glo

'H

1 sera tropical
1 hagen flora glo
1 sylvania grolux

o τελευταιος συνδυασμος ειναι ελαφρως λιγοτερο ροζ απο τον πρωτο
Αν δε θες πολυ ζεστο χρωα μπορεις να αντικαταστησεις την tropical με hagen sun glo (αλλα ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ μου αρεσει η sera) η για εντελως ψυχρο με μια sera blue sky η μια απλη λαμπα λευκου φωτος

Χμμ βλεπωντας λιγο τα προφιλ τους, λεω να παω σε 2 grolux και 1 sylvania aquastar που ειναι 10k K. Aποτι ειδα η aquastar μοιαζει αρκετα με την arcadia plant pro. Στο φασμα. Kαι αρχικα αν θυμασαι λεγαμε για μια grolux μια plant pro. Θα δοκιμασω αυτο να δω πως παει. Με τη φωτοπεριοδο θα δοκιμασω επισης τις grolux 6 και την aquastar 12. :) χρειαζομαι χρονοδιακοπτες....:(

Sera tropical daylight
http://www.fishtanksdirect.com/ProductImages/wavepointbulbs/tropical-wave-lampLG.jpg

Sylvania Grolux
http://www.aquascape-boutique.fr/WebRoot/ce_fr3/Shops/233807/4A36/65DE/292F/DA02/40BA/C0A8/8007/89C6/ECTH-029_0020__00E0__0020_034.jpg

Sylvania Aquastar
http://aquapetcenter.com/shopping/images/spektr_aqs_t5.jpg

Arcadia plant pro
http://www.kubazoo.com/bmz_cache/2/2e3238f63ee1eb306d3ea58d4470f6b6.image.400x454.jpg

Οσων αφορα την hagen flora glo....δεν τη βρισκω πουθενα, ουτε γραφημα ουτε τιποτα :S

Nick74
01-10-12, 11:38
http://www.google.gr/imgres?q=HAGEN+FLORA-GLO+SPECTRUM&um=1&hl=el&safe=off&sa=N&biw=1920&bih=866&tbm=isch&tbnid=wisoJFx3oRkWYM:&imgrefurl=http://www.kubazoo.com/en/hagen-flora-glo-t-8-fluorescent-tube-155.html&docid=ktNOJCKZLHLTHM&imgurl=http://www.kubazoo.com/images/hagen/floraglo_1.jpg&w=200&h=153&ei=ImRpUNahI8qf0QWT5YCQCg&zoom=1&iact=hc&vpx=202&vpy=176&dur=1410&hovh=122&hovw=160&tx=120&ty=62&sig=117151381768797955566&page=1&tbnh=116&tbnw=152&start=0&ndsp=58&ved=1t:429,r:0,s:0,i:68

εδω ειναι το φασμα της hagen flora-glo (αν δε βαλεις την παυλα δεν τη βρισκει;) )

Κουραμπιές
01-10-12, 11:44
http://www.google.gr/imgres?q=HAGEN+FLORA-GLO+SPECTRUM&um=1&hl=el&safe=off&sa=N&biw=1920&bih=866&tbm=isch&tbnid=wisoJFx3oRkWYM:&imgrefurl=http://www.kubazoo.com/en/hagen-flora-glo-t-8-fluorescent-tube-155.html&docid=ktNOJCKZLHLTHM&imgurl=http://www.kubazoo.com/images/hagen/floraglo_1.jpg&w=200&h=153&ei=ImRpUNahI8qf0QWT5YCQCg&zoom=1&iact=hc&vpx=202&vpy=176&dur=1410&hovh=122&hovw=160&tx=120&ty=62&sig=117151381768797955566&page=1&tbnh=116&tbnw=152&start=0&ndsp=58&ved=1t:429,r:0,s:0,i:68

εδω ειναι το φασμα της hagen flora-glo (αν δε βαλεις την παυλα δεν τη βρισκει;) )
Επισης φερνει στην aquastar....χμμ οκ. Αυτη που μουδωσες ειναι Τ8 βεβαια αλλα οκ. Τι λες για τον συνδυασμο που εγραψα? Αξιζει τη δοκιμη νομιζω

Nick74
01-10-12, 11:47
απο που κι ως που φερνει μια λαμπα με 4700κ σε μια λαμπα με 10000κ θερμοκρασια λευκου? :D

H flora glo ροζιζει ενω η aquastar ειναι καταλευκη

Κουραμπιές
01-10-12, 11:49
στο φασμα ντεεε, εγω τα πικ βλεπω. Οχι στην θερμοκρασια. Αλλα αφου ροζισει αστο. Θελω λιγο καταλευκο. :P

Να κανω μια ερωτηση που μολις μουρθε? Αποσο εχω καταλαβει η θερμοκρασια του φωτος "ανεβαινει" σε συννεφιες, και σε δυσχερεις συνθηκες (η λεγομενη επικυνδυνη αντηλια που λεμε), αρα, αν λαβουμε υποψην μας το blackwater, δεν θα αυξανονται τα Κ ανα το βαθος που περναει το φως? Η μ**ιες λεω?

Nick74
01-10-12, 12:07
οσον αφορα το βαθος οσο παμε στο μπλε (χαμηλοτερο μηκος κυματος αρα περισσοτερη θερμοκρασια) παει πιο βαθια, οσο παμε στο κοκκινο παει πιο επιφανειακα, αλλα αυτο ειναι πιο πολυ εμφανες απο καποια μετρα και μετα οχι στα ρηχα

Κουραμπιές
01-10-12, 19:40
H παραγγελια εκλεισε, 2 grolux και μια aquastar. Οποτε με αυτα τα δεδομενα, ποια φυτα απο την πρακατω λιστα ΔΕΕΕΝ μπορω να βαλω λογω blackwater και χαμηλης σκληροτητας και ph

Yπενθυμιζω τις παραμετρους του νερου
pH 5.5-6.5 κεντρο 5,8-6,0.
GH 3-5
KH 3
T 25-28C, κεντρο 26C

ΦΥΤΑ:
Anubias hastifolia
Anubias heterophylla
Anubias species ʽGabonʼ
Aponogeton ulvaceus
Bolbtis heudelotii
Microsorium pteropus
Marsilea quadrifolia
Εchinodorus Ozelot
Echinodorus Tenelus
Cabomba Caroliniana
Hygrophila difformis
Marsilea Angustifolia
Valisneria Nana

Nick74
01-10-12, 19:44
οι εχινοδωροι και οι ανουμπιες εν εχουν κανενα απολυτως προβλημα.
Η καμπομπα εμενα εχει ποιασει αλλα ειναι... "λιγο περιεργη" (και πρασσινη φυσικα, μην περμενεις με black water να δεις αλλο χρωμα). Σε αλλους δεν εποιασε καν... δοκιμασε την..

Κουραμπιές
01-10-12, 20:29
OK θα την δοκιμασω, πρασινη ας ειναι. Εμειναν αυτα. Γνωμες?

Aponogeton ulvaceus (συμφωνα με το τοπικ του Γιωργου και την τροπικα, ζει και σε μαλακο και σε σκληρο)
Bolbtis heudelotii ( θελει ελαφρως οξινο και μαλακο νερο)
Microsorium pteropus (επισης δεν εχει προβλημα και ειναι σκληρο φυτο)
Marsilea quadrifolia -
Hygrophila difformis (ph 5-8, τιποτα περι νερου)
Marsilea Angustifolia -
Cryptocoryne Wendtii Brown (εδω εχουμε θεμα, θελει σκληρο νερο)
Valisneria Natans (ph 6-8, τιποτα περι νερου)

http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=8483
Ειδα αυτο το τοπικ και εχω την εξης απορια.

Στα δικα μου επιπεδα, 3KH ας πουμε, για ναχω σωστο co2 μιας και δεν θαχω εξτρα co2, θα πρεπει να εχω ph 6,4-6,6. Βλεπω οτι η διαφορες ειναι τεραστιες. ((Αν παω στο 5,5 ΛΕΜΕ τωρα, ποιος ξερει ποσο co2 θαχω...))
Ειναι ανεκτο βλεποντας τα προφιλ των ψαριων που θελω, αλλα τοχω απορια, αφου εχω και την αεραντλια, τι αποτελεσμα θαχει αυτο στα επιπεδα co2? Δεν θα τα μειωσει ετσι ωστε να με περνει να κατεβασω το ph στο 6,0 ας πουμε?

greeknick
01-10-12, 21:55
Αν και λίγο αργοπορημένα θα σου πρότεινα φιλέ από προσωπική εμπειρία να μην επιλέξεις βασάλτη (αν το σκέφτεσαι για αγορά από γνωστό μαγαζί με δομικά υλικά στην Θεσ/νικη) γιατί εκτός την κοκκομετρία θα έχεις πρόβλημα και με ασβεστολιθικά χαλικάκια που θα βρεις μέσα αναμεμειγμένα...
http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=64395

Κουραμπιές
01-10-12, 22:43
Δεν ειναι αργοπορημενα και σιγουρα δεν κρυβομαστε εδω, μιλας για το pangea? Ευχαριστω πολυ για την ενημερωση νασαι καλα. Αν μιλαμε για το ιδιο, ναι απο εκει θα επερνα. Μιλησα σημερα μαζι τους, δεν εχουν ασπρο χαλαζια σε στοκ, εχουν μπεζ. Μαλλον για 2 25κιλα μπεζ με βλεπω να ξεμπερδευω.
Το κακο ειναι οτι η μπεζ αν ειναι ετσι
http://www.votsalo.net/getattachment/89c82932-43e2-42de-b24e-b3ad781fa02b/Beige-Quartz-Sand.aspx?maxSideSize=610

δεν την θελω

αν ειναι ετσι
http://www.kappashop.gr/img/products/XALAZ-MPEZ_wm.JPG
http://www.votsalo.net/getattachment/63fa5a2e-fb9d-49ac-ad6f-1aaf927889f3/Quartz-Sand.aspx?maxSideSize=250

οκ.
Αν και κραταω μια πισινη μηπως ετσι ειναι απο πολυ κοντα και επειδη ειναι μαρκινες οι φωτος βγαζει τετοια "συνολικη" αποχρωση, που δεν με ενοχλει.

greeknick
01-10-12, 23:06
Ναι για το pangea λέω... Εγώ τελικά άλλαξα τον (υπέροχο εμφανισιακά) βασάλτη με μπεζ χαλαζιακή άμμο και ήταν μια χαρά μετα απο αρκετό ξέπλυμα βέβαια... Είναι ακριβώς σαν αυτήν http://www.kappashop.gr/img/products/XALAZ-MPEZ_wm.JPG ;)

Κουραμπιές
02-10-12, 00:54
ωραια τοτε, θα παρω αυτην. Ευχαριστω και παλι. :D
Απο τα παρακατω φυτα εκτος απτη κρυπτοκορινα που αποτι βλεπω προφανες ειναι οτι θαχει προβλημα, ποια αλλα θα μου συστηνατε να αποφυγω;

Aponogeton ulvaceus (συμφωνα με το τοπικ του Γιωργου και την τροπικα, ζει και σε μαλακο- και σε σκληρο)
Bolbtis heudelotii ( θελει ελαφρως οξινο και μαλακο νερο)
Microsorium pteropus (επισης δεν εχει προβλημα και ειναι σκληρο φυτο)
Marsilea quadrifolia -
Hygrophila difformis (ph 5-8, τιποτα περι νερου)
Marsilea Angustifolia -
Cryptocoryne Wendtii Brown (εδω εχουμε θεμα, θελει σκληρο νερο)
Valisneria Natans (ph 6-8, τιποτα περι νερου)

http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=8483
Ειδα αυτο το τοπικ και εχω την εξης απορια.

Στα δικα μου επιπεδα, 3KH ας πουμε, για ναχω σωστο co2 μιας και δεν θαχω εξτρα co2, θα πρεπει να εχω ph 6,4-6,6. Βλεπω οτι η διαφορες ειναι τεραστιες. ((Αν παω στο 5,5 ΛΕΜΕ τωρα, ποιος ξερει ποσο co2 θαχω...μου δοαφευγει κατι ρε παιδια γιατι βλεπω παντου προσθετα co2? με ενα ριξιμο του πεχα το co2 εκτοξευεται))
Ειναι ανεκτο βλεποντας τα προφιλ των ψαριων που θελω, αλλα τοχω απορια, αφου εχω και την αεραντλια, τι αποτελεσμα θαχει αυτο στα επιπεδα co2? Δεν θα τα μειωσει ετσι ωστε να με περνει να κατεβασω το ph στο 6,0 ας πουμε?

Nick74
02-10-12, 01:12
Εισαι σιγουρος πως μπορεις να ρυθμισεις το ph βαση των υπολογισμων σου? Μια εξισωση χωρις αγνωστο παυει να ειναι εξισωση. Ειναι μια λυμενη πραξη οπου μπορει να ειναι λυμενη ορθα μπορει ομως και λαθος... (στην προκειμενη ειναι λαθος γι αυτο το επισημαινω)
Για να πεις θελω 3 kh και 6.6 ph πρεπει να χρησιμοποιησεις για ρυθμιση το co2, διαφορετικα λες απλα θελω ph 6.6 με χαμηλες σκληροτητες αλλα δε θελω πχ κατω απο 3 kh

Κουραμπιές
02-10-12, 16:08
Καταλαβα, δηλαδη ειμαι στο ελεος της βρυσης για την ωρα αυτο μου λες?Οτι δεν ειναι στανταρ οτι η τυρφη θα ριξει σκληροτητες και πεχα σε ακριβως αυτα τα επιπεδα ωστε να ταιριαζουν. Η πραξη θα δειξει. Η αεραντλια εχει καποιο αποτελεσμα στις παραμετρους? Γενικα τα ψαρια που θα βαλω (βαση προφιλ) το ευρος σκληροτητας που βλεπω δεν ειναι απαραιτητα 3kh, ειναι ας πουμε κατω απο 10 η κατω απο 12, οποτε προτεραιοτητα θα εχει το πεχα, και μετα η σκληροτητα. Το πεχα αντιστοιχα ειναι αρκετα στενα τα περιθωρια 6.0-7.0. Και στο 5 να κραταω σκληροτητα δεν θαχω θεμα(?). Για αρχη τουλαχιστον, με την οσμωση θαναι πιο ευκολα τα πραγματα.

genecr
02-10-12, 17:04
από όσο θυμάμαι από όταν διάβαζα για μαλάκωμα νερού, με το ph δεν ασχολήσαι καθόλου, ρίχνεις τις σκληρότητες και συνήθως ακολουθεί και το ph

Nick74
02-10-12, 17:08
λεω απλα πως καλος ειναι ο απολυτος ελεγχος αλλα οταν ξεκιναμε ενα ενυδρειο απο το μηδεν ειναι καπως δυσκολος οποτε θα εχεις ενα στοχο κι οχι δυο.
Ειναι ευκολοτερο να πεις "θελω 6.6 ph με σχετικα χαμηλο kh αλλα οχι κατω απο τρια και ουτε πανω απο 6" παρα να πεις "θελω ph 6.6 και kh 3"
Αν ειχες οσμωση και ρυθμιση ph με co2 θα ηταν εφικτος βεβαια ενας τετοιος ελεγχος, αλλα χωρις καν να εχεις οσμωση δε νομιζω να ειναι τοσο ευκολα εφικτο

Κουραμπιές
03-10-12, 00:35
Καταλαβα, "θελω 6.2-6,4 ph με σχετικα χαμηλο kh αλλα οχι κατω απο 3 και ουτε πανω απο 6." :D:D:D εμπιστευομενως τα προφιλ των ψαριων, ολα ειναι οκ σε kh 3-6 χωρις να πλησιαζουν τα πανω ορια τους καν. Και επισης πιστευω οτι με οχι ΤΟΣΟ μαλακο νερο, θα μπορω να κρατησω πιο ευκολα φυτα που με kh 3 θαχαν προβλημα οπως η cryptocoryne.

1.Καποια φυτα που μου προσφερθηκαν, μπορω προσωρινα να τα βαλω στο 60αρι μου (αδειο τοχω) σκετο με νερο και εναν κυκλοφορητη, με φως και να ριχνω ελαχιστη αμμωνια μεχρι να τα μεταφερω στο κυριο ενυδρειο?

2.Επισης νομιζω οτι αφου τα ψαρια, δεν υπαρχει περιπτωση ναναι σε μαλακο νερο η blackwater, καλο θαταν να γεμισω με νερο βρυσης πρωτα. Αν και παλι θα εχει διαφορετικες παραμετρους καθοτι το πετ σοπ ειναι θεσσαλονικη και το ενυδρειο σερρες. Να στρωσω με νερο βρυσης, και μολις βαλω τα πρωτα ψαρια να βαλω τυρφη στο φιλτρο για να γινει ομαλη αλλαγη στο νερο. Και μετα απο μια βδομαδα που θα κανω την πρωτη αλλαγη θα μπει σωστο προετοιμασμενο νερο στις παραμετρους που θελω.

3.Και τωρα ο αντιποδας. Αυτο θαχει "αποτελεσμα" μονο στα πρωτα ψαρια που θα μπουν, που οκ θαναι αρκετα μιας και θαχω αρκετη βιολογια λογω στρωσιματος με μπολικη αμμωνια. Αλλα στα υπολοιπα τι γινεται? Αναγκαστικα την σακουλα στην επιφανεια του ενυδρειου και προσθηκη νερου με καμια συριγγα για κανα 3-4ημερο για να γινει ομαλη μεταφορα? Επισης αυτο που με ανυσηχει ειναι οτι διαβασα την πιθανοτητα να ειναι τελειως διαφορετικη η βιολογια (τα βακτηρια) σε σκληρο νερο αποτι σε μαλακο, και αρα με το που βαλω την τυρφη και ξεκινανε να αλλαζουν οι παραμετροι, να ξεστρωθει το φιλτρο και ναχω προβλημα. Ποια ειναι η γνωμη σας πανω σε αυτο? Πως να κανω την πιο σωστη αρχη? Θελω την μικροτερη ταλαιπωρια για τα ψαρια μου, θα φανε που θα φανε 2 ωρες ταξιδι απτο πετσοπ στο σπιτι. Για δωστε φωτα. :)

Nick74
03-10-12, 01:45
Καταλαβα, "θελω 6.2-6,4 ph με σχετικα χαμηλο kh αλλα οχι κατω απο 3 και ουτε πανω απο 6." :D:D:D εμπιστευομενως τα προφιλ των ψαριων, ολα ειναι οκ σε kh 3-6 χωρις να πλησιαζουν τα πανω ορια τους καν. Και επισης πιστευω οτι με οχι ΤΟΣΟ μαλακο νερο, θα μπορω να κρατησω πιο ευκολα φυτα που με kh 3 θαχαν προβλημα οπως η cryptocoryne.

Βασικα το ΚΗ δε νομιζω να επηρρεαζει τιποτα στα φυτα, το gh ομως μαλλον ναι.

1.Καποια φυτα που μου προσφερθηκαν, μπορω προσωρινα να τα βαλω στο 60αρι μου (αδειο τοχω) σκετο με νερο και εναν κυκλοφορητη, με φως και να ριχνω ελαχιστη αμμωνια μεχρι να τα μεταφερω στο κυριο ενυδρειο?
σε αυτη την περιπτωση λιγη τροφη νομιζω θα ηταν καλυτερο ταισμα, αλλα και αμμωνια εχω δει οτι καλο τους κανει

2.Επισης νομιζω οτι αφου τα ψαρια, δεν υπαρχει περιπτωση ναναι σε μαλακο νερο η blackwater, καλο θαταν να γεμισω με νερο βρυσης πρωτα. Αν και παλι θα εχει διαφορετικες παραμετρους καθοτι το πετ σοπ ειναι θεσσαλονικη και το ενυδρειο σερρες. Να στρωσω με νερο βρυσης, και μολις βαλω τα πρωτα ψαρια να βαλω τυρφη στο φιλτρο για να γινει ομαλη αλλαγη στο νερο. Και μετα απο μια βδομαδα που θα κανω την πρωτη αλλαγη θα μπει σωστο προετοιμασμενο νερο στις παραμετρους που θελω.

Αν τα ψαρια τα παρεις απο πετ σοπ ετσι κι αλλιως σε νερο βρυσης ειναι οποτε ξεκινας ετσι και ριχνεις πολυ αργα (κατω απο μια μοναδα τη βδομαδα για να συνηθισει και η βιολογια).
Αν τα παρεις απο συγχομπυσα που τα κραταει σε χαμηλες παραμετρους καλο θα ειναι να εισαι κι εσυ προετοιμασμενος

3.Και τωρα ο αντιποδας. Αυτο θαχει "αποτελεσμα" μονο στα πρωτα ψαρια που θα μπουν, που οκ θαναι αρκετα μιας και θαχω αρκετη βιολογια λογω στρωσιματος με μπολικη αμμωνια. Αλλα στα υπολοιπα τι γινεται? Αναγκαστικα την σακουλα στην επιφανεια του ενυδρειου και προσθηκη νερου με καμια συριγγα για κανα 3-4ημερο για να γινει ομαλη μεταφορα?

οταν παμε για χοντρες μεταβολες η καλυτερη λυση ειναι να γινεουν σε καραντινα
Προσαρμογες με διαφορα 2 ph δεν ειναι φυσιολογικες (και δεν αποκλειεται να ειναι και αμεσα θανατηφορες)

Επισης αυτο που με ανυσηχει ειναι οτι διαβασα την πιθανοτητα να ειναι τελειως διαφορετικη η βιολογια (τα βακτηρια) σε σκληρο νερο αποτι σε μαλακο, και αρα με το που βαλω την τυρφη και ξεκινανε να αλλαζουν οι παραμετροι, να ξεστρωθει το φιλτρο και ναχω προβλημα.

ναι αυτο εγω το ειπα απο ενα συμβαν που ειδα και το διασταυρωσα με το συμβαν του φιλου με τα σκαλαρια που βλεπω γραφει ακριβως αυτο που μου ειχε τυχει.
Αν πας αργα δεν εχεις καθολου προβλημα, δενυπαρχει καποιο νουμερο που κοβονται ολα μαχαιρι.
Το θεμα ειναι μην κανεις καμια μεγαλη μεταβολη (πχ μην παρεις το δεδομενο 0.2 τη μερα και κατεβαζεις καθε μερα 0.2 επι δεκα μερες σερι)
Αν πχ θες να κατεβασεις δυο μοναδες θα ριξεις πχ μια μερα μεχρι 0.2, μετα απο καμια δυο μερες παλι 0.2 μετα περιμενε τρεις τεσσερις μερες και ξαναριξε λιγο κτλ κτλ, και δε θα αντιμετωπισεις προβληματα

Πως να κανω την πιο σωστη αρχη?

ηδη αυτη εχεις ξεκινησει και κανεις ;)

Κουραμπιές
03-10-12, 01:57
Βασικα το ΚΗ δε νομιζω να επηρρεαζει τιποτα στα φυτα, το gh ομως μαλλον ναι.

σε αυτη την περιπτωση λιγη τροφη νομιζω θα ηταν καλυτερο ταισμα, αλλα και αμμωνια εχω δει οτι καλο τους κανει

Αν τα ψαρια τα παρεις απο πετ σοπ ετσι κι αλλιως σε νερο βρυσης ειναι οποτε ξεκινας ετσι και ριχνεις πολυ αργα (κατω απο μια μοναδα τη βδομαδα για να συνηθισει και η βιολογια).
Αν τα παρεις απο συγχομπυσα που τα κραταει σε χαμηλες παραμετρους καλο θα ειναι να εισαι κι εσυ προετοιμασμενος

οταν παμε για χοντρες μεταβολες η καλυτερη λυση ειναι να γινεουν σε καραντινα
Προσαρμογες με διαφορα 2 ph δεν ειναι φυσιολογικες (και δεν αποκλειεται να ειναι και αμεσα θανατηφορες)

ναι αυτο εγω το ειπα απο ενα συμβαν που ειδα και το διασταυρωσα με το συμβαν του φιλου με τα σκαλαρια που βλεπω γραφει ακριβως αυτο που μου ειχε τυχει.
Αν πας αργα δεν εχεις καθολου προβλημα, δενυπαρχει καποιο νουμερο που κοβονται ολα μαχαιρι.
Το θεμα ειναι μην κανεις καμια μεγαλη μεταβολη (πχ μην παρεις το δεδομενο 0.2 τη μερα και κατεβαζεις καθε μερα 0.2 επι δεκα μερες σερι)
Αν πχ θες να κατεβασεις δυο μοναδες θα ριξεις πχ μια μερα μεχρι 0.2, μετα απο καμια δυο μερες παλι 0.2 μετα περιμενε τρεις τεσσερις μερες και ξαναριξε λιγο κτλ κτλ, και δε θα αντιμετωπισεις προβληματα

ηδη αυτη εχεις ξεκινησει και κανεις ;)

Οκ. Χιλια ευχαριστω. Οποτε οσον αφορα τα φυτα θα τα βαλω στο 60αρι με λιγη αμμο να μπορω να τα ψευτοφυτευσω οσα ειναι να φυτευτουν και καποιες πετρες για να δεσω οσα ειναι να δεθουν.
Οσον αφορα την σταδιακη μειωση, πιστευω οτι αν παρουμε ως δεδομενο ενα ph 8 στη βρυση και ενα 6,5 που θελω περιπου, αν βαλω τυρφη μεσα στο φιλτρο(ποσο να παρει, 2 καλτσακια κανα 300γρ?), η μειωση θα γινει πολυ πιο αργα αποτι σε μια βδομαδα. Και αν (παραδειγμα) οταν ερθει η ωρα της πρωτης αλλαγης 30%, μια βδομαδα αφοτου μπουν τα ψαρια, το ενυδρειο εχει πεσει στο 7,5, και εγω ετοιμασω νερο με τυρφη στο 7ph, θα το ριξει πολυ ομαλα (μιας και ειναι 30% η αλλαγη). Πιστευω ετσι θαναι καλη η αρχη των ψαριων.
Σε ευχαριστω για την ενθαρυνση και τη βοηθεια σου Νικο!!
YΓ τα ψαρια εκτος απο ενα ancistrus dolichopterus θα τα παρω απο πετσοπ ναι. Εκτος αν προκυψει καποιος συγχομπιστας να μου δωσει.

Nick74
03-10-12, 03:19
καλα το νερο που λες και ολο το φιλτρο να γεμισεις με τυρφη χλωμο το βλεπω να κατεβαινει τοσο χαμηλα μονο με χρηση τυρφης, οποτε με τετοιες σκληροτητες και υψηλα ph εισαι ασφαλης (αλλα φυσικα δε σημαινει πως δε θα κανεις τακτικες μετρησεις μεχρι να σταθεροποιηθει)

Κουραμπιές
03-10-12, 03:25
Αν δεν κατεβει τοσο χαμηλα τον ιπιαμε. :D Ας ερθει η παραγγελια να παρω τα τεστ στα χερια μου και θα μιλησουμε επι της ουσιας για τις παραμετρους. Βρηκα το βασικο, τι πρεπει να γινει για μια σωστη προσαρμογη. Πως θα γινει θα το δω στην ωρα του. Ευχαριστω και παλι !!

Κουραμπιές
09-10-12, 21:03
Να ρωτησω κατι...εβγαλα σημερα τα φιλτρα να αλλαξω κατι στους σωληνες...βρωμοκοπανε χλωρινη που ταχα καθαρισει. Το θεμα ειναι οτι ειχα ξεσκιστει να τα πλενω με νερο και δεν μυριζε τιποτα τοτε. Τωρα που εκλεισα τα φιλτρα και ηταν σε κλειστο χωρο ο αερας μολις τα ανοιξα επαθα πλακα. Αδεια ετσι, μονο τα σφουγγαρια μεσα και filter wool. Να τα ξανακαθαρισω η ο ανθρακας θα κανει τη δουλεια του οταν το γεμισω νερο και τον βαλω;; Ελεγα να τον ετρεχα παραπανω πριν ξεκινησω στρωσιμο αλλα ποσο ας πουμε; Και το ενυδριο τοκανα με ξυδι αλλα δεν μυριζει το ξεπλυνα επαρκως.........μαλλον.

kgf12345
09-10-12, 21:09
εγω θα εκανα ενα ακομα καλο πλυσιμο στους σωληνες,θα εβαζα ανθρακα στο φιλτρο,θα γεμιζα το ενυδρειο νερο με 3πλη δοση prime και θα εβαζα το φιλτρο να δουλεψει κανα δυο τρεις μερες.μετα αδειασμα και αλλαγη νερου,αφαιρεση του ανθρακα απτο φιλτρο κλπ και θα συνεχιζα με στρωσιμο.

Κουραμπιές
09-10-12, 23:34
Ok κατανοητος εκτος απτο prime. Whats that doc?

kgf12345
09-10-12, 23:37
αντιχλωριο. (http://www.seachem.com/Products/product_pages/Prime.html) ειναι το πιο οικονομικο στη δοσολογια του και μπορει να αποτοξικοποιησει και την αμμωνια (σαν λυση αναγκης) με αναλογη υπερδοσολογηση.μεχρι 5πλη συμφωνα με τις οδηγιες της seachem.

Κουραμπιές
09-10-12, 23:47
Αα δεν θα χρησιμοποιω αντιχλωριο γιαυτο δεν τοχα υποψην μου. Θα αφηνω να γινεται φυσικα η αποχλωριοση για μερες στο βαρελι. Στην αρχη που δεν θα εχω ουτε ψαρια μεσα ουτε καν θαχω ξεκινησει στρωσιμο, μονο ο ανθρακας θα τρεχει, γιατι να το χρησιμοποιησω δεν καταλαβαινω.

genecr
09-10-12, 23:56
καλό είναι να υπάρχει αντιχλώριο στο ντουλάπι, ποτέ δεν ξέρεις τι μπορεί να συμβεί... άσε που το prime με επιπλέον δόση αποτοξικοποιεί την αμμωνία. αχρείαστο να είναι βεβαία...

kgf12345
09-10-12, 23:57
ουτε εγω το χρησιμοποιω,απλα το εχω για ωρα αναγκης.απαραιτητο ειναι να υπαρχει.αν χρειαζεσαι νερο αποχλωριομενο "τωρα" τι θα κανεις θα περιμενεις 3 και 5 μερες?:D
χωρια τη δραση που εχει κατα της ελευθερης αμμωνιας....

σε φιλτρο που εχει μπει χλωρινη (εστω και μονο στις σωληνες) θα εβαζα αντιχλωριο οπωσδηποτε.

Κουραμπιές
10-10-12, 00:07
Χμμμμ καταλαβα. Λογικο ακουγεται ναι. Οκ εγινε. Ετσι θα το κανω. Επισης με προλαβαν οι εξελιξεις και μουρχονται δυο ανκιστρους l201 το σαββατο, ενα δημοσιο ευχαριστω στο kotsos που θα μου τα κρατησει (σε νερο βρυσης αλλα για λιγο δεν πιστευω ναχουν θεμα) και θα μου δωσει μπολι. Με αυτο το μπολι θα στρωσω το ενα απτα δυο φιλτρα το οποιο θα δουλεψει στο 60αρι ενυδρειο μου μολις στρωθει (οταν ερθει η ομαδικη απο γερμανια θαχω τα τεστ στα χερια μου) θα παρω τα ανκιστρακια και προσωρινα θα μπουν στο 60αρι σε νερο βρυσης επισης μαζι με καποια φυτα που θα παραλαβω το σαββατο. Μολις στρωθει το μεγαλο με νερο βρυσης θα μεταφερθουν εκει και σιγα σιγα αργα θα αλλαχτουν οι παραμετροι στις καταλληλες. Πως το βλεπετε το ολο σκηνικο;;

kgf12345
10-10-12, 00:12
εμενα μια χαρα μου ακουγεται.

Κουραμπιές
10-10-12, 00:18
Οκ. Σε ευχαριστω για τις συμβουλες σου!!!! :)

Kotsos
10-10-12, 10:03
Να γεμίσεις το ενυδρείο αφού δεν έχεις αντιχλώριο.. μη σου δώσω μπολι και το πετάξεις σε βρύσης;)

Κουραμπιές
10-10-12, 18:07
Το 450αρι λες; Η το 60αρι; Οποιο και να γεμισω το ιδιο ειναι. Θα παρω αντιχλωριο το σαββατο που θαρθω σαλονικα και θα βαλω στο 60αρι. Το οποιο θα βαλω μπρος τωρα σε λιγο με το ενα φιλτρο και θα ξεκινησω αμμωνια. Ψιλομυριζει αλλα το αντιχλωριο θα κανει δουλεια. Και το μπολι σου απο νερο βρυσης δεν ειναι;
Εβαλα το 2028 στο 60αρι με 2 σφουγγαρια μεσα και εναν κουβα γεματο filter wool. Θα ριξω αμμωνια σε λιγο.

Kotsos
10-10-12, 18:31
Δεν παίζει ρόλο απο που είναι το μπόλι..;)

Κουραμπιές
10-10-12, 19:16
Εχω διαβασει οτι υπαρχει περιπτωση τα βακτηρια του οξινου να ειναι αλλα απο αυτα του αλκαλικου. Γιαυτο το μπολι εχει ενα ποσοστο αποτυχιας. Ξεκινησα και την αμμωνια, βλεπουμε τωρα. Το 60αρι εχει γινει πλυντηριο με το 2028 παντως χαχα. Οταν μπουν τα ψαρια και τα φυτα θα μειωσω την ροη. Πιστευω να μην εχουν προβλημα τα ανκιστρακια που ειναι bare bottom το 60αρι.

genecr
10-10-12, 19:21
:smt103 έβαλες 2028 σε 60 λίτρα; γιατί;

Κουραμπιές
10-10-12, 19:34
Κοιτα λιγο πιο πριν ντεεε :D γεμισα το 60αρι για να βαλω προσωρινα καποια φυτα που θα μου δωσουν συνχομπιστες και δυο ψαρια που αναγκαστηκα ερχονται το σαββατο και παλι καλα θα τα κρατησει ο kotsos. Εχουμε κανει ομαδικη παραγγελια με τα παιδια απτο φορουμ και μεχρι ναρθουν τα πραγματα δεν εχει νοημα να γεμισω το μεγαλο, θα μπει ανθρακας και μετα θα στρωθει, λειπει αμμος λειπουν λαμπες σιποραξ κλπ. Οποτε προσωρινα στο 60αρι. Φιλτρα εχω δυο ενα 2028 και ενα jbl e1500. Οποτε χρησιμοποιησα το ενα προσωρινα μεχρι να μεταφερθουν ολα στο 450αρι. Αλλωστε και χωρις βιολογικα υλικα (μονο δυο σφουγγαρια και filterwool) δεν θαχω θεμα με δυο ψαρια των 3 εκατοστων.

genecr
10-10-12, 19:35
χαχα έχεις δίκιο σορυ... κοίτα μη σου ρουφήξει κανα ψάρι :grin:

Κουραμπιές
10-10-12, 19:38
Χαχα λες; Εχει το σιτακι και παλι καλα εχει ρυθμιζομενη ροη, θα την κατεβασω στο μισο οταν μπουν τα ψαρια.

Κουραμπιές
14-10-12, 17:49
Μπηκε μπολι (thx kotsos) μπηκαν καποια κλαδεματα και ενα ancistrus sp3. Πηρα οσμωση (ευχαριστω αλεξανδρε) την aquariopure με booster pump η οποια με το ενσωματομενο tds meter μου δειχνει 240-245ppm δικτυο και 8-10 ppm οσμωσης. Πως το βλεπετε; Θα παρω ανταλακτικα προφιλτρα και μεμβρανη, υποθετω οτι οταν αρχισει να ανεβαινει το tds οσμωσης ενω του δικτυου ειναι σταθερο, θα αλλαξω τα προφιλτρα σωστα; Το ανκιστρακι οταν τοβαλα χτες βραδυ εκανε εναν αναγνωριστικο γυρο στο 60αρι ανεβηκε και δυο φορες στην επιφανεια, ακουστηκε κιολας και σημερα εχει μεινει κατω απο μια ριζα μοπανι πουχω βαλει για ναχει κατι να τριγυρναει μιας και -ειπαμε- υποστρωμα δεν, μονο γυαλι κατω, για την ωρα. Φωτα κλειστα και θερμοκρασια στους 26.
Στενοχωριεμαι που παω στα τυφλα μιας και δεν εχουν ερθει ακομα τα τεστ και δεν ξερω αν επιασε το μπολι, μακαρι ναπιασε. Καμια προταση;

kgf12345
14-10-12, 19:05
ειναι ηδη ανεβασμενο το tds της οσμωσης.κοιταξε το μηπως θελει αλλαγη απο τωρα η μεμβρανη.αν την πηρες μεταχειρισμενη εγω θα αλλαζα αμεσα τα προφιλτρα.τουλαχιστον...και θα εκανα ενα πολυ καλο flush.και μετα ξαναμετρα.
το tds της βρυσης σου επισης μου φαινεται ψηλο,αλλα παιζει αυτο.αν ειχες και τεστ να μας ελεγες κ σκληροτητες θατανε καλυτερα.

Κουραμπιές
14-10-12, 19:36
Ειχα παει σε καταστημα που πουλανε οσμωσεις εδω σερρες και το νερο και εκει το ιδιο ακριβως εδειξε. Καλυτερα να πηγαινα σε malawi μου φαινεται χαχα. Εχω αντλια οποτε απο πιεση δεν ειναι θεμα λογικα, θερμοκρασια νερου εισοδου λογικη, θα κρυωνει οσο χειμωνιαζει, εγω το αποδοδω στο ψηλο tds δικτυου το 10αρι της οσμωσης. Fush δεν εκανα. Θα κανω. Αν και τη δουλεψα κανα μισαωρο συνολο. Αυτο που παρατηρησα ειναι οτι οταν την εκλεισα για κανα 10λεπτο και μετα την ξανανοιξα, το tds meter απο 10 εφτασε στο 100 σε 5 δευτερα και σε 20-30 κατεβηκε παλι στο 10. Ισως ναπεξε ρολο οτι γεμιζε το καζανακι διπλα (στην παροχη για το πλυντηριο στο μπανιο την εβαλα) οποτε επεσε η πιεση, μολις γεμισε το καζανακι μειωθηκε στο 10. Ειναι φυσιολογικο το σκαμπανευασμα ε; Την συμπεριφορα του πλεκο πως τη βλεπεις; Λογικη για αρχη; Τα φυτα εχω τυλιξει τις ριζες σε βαμβακι φαρμακειου, μου το προτεινε ο νικος λογω ελλιψης υποστρωματος. Μεσα στη βδομαδα θα μουρθει και το flurish αν και ανυρηχγ γιατι ειδα λιγο αλγη στα φυτα απο οταν τα πηρα. Εχω κλειστα φωτα ομως οποτε λογικα θαναι οκ.

bloskas
14-10-12, 19:46
ε να εχεις ομως και λιγο τα φωτα σου τωρα ανοιχτα γιατι τα φυτα στο σκοταδι δε τα βλεπω καλα! :D

Κουραμπιές
14-10-12, 19:48
Δινω προτεραιοτητα στο ψαρι ρε συ, για δυο μερες το προβλημα ναχουν;

platy
14-10-12, 20:23
δεν εχουν πρόβλημα...

Γιώργος Κ
14-10-12, 21:27
Αν εχεις στην εξοδο της οσμωσης 1-5% του tds του νερου της βρυσης εινα μια χαρα η οσμωση. Αν ξεπερασει το 5% θα εχει ερθει η στιγμη να αλλαξεις μεμβρανη!

Πως το υπολογιζεις? απλο - απλη μεθοδο των τριων τη λεγαμε στο σχολειο:

Στα 245 ppm δικτυο η οσμωση βγαζει 10 ppm
στα 100 ....................................... Χ

Χ= 10*100/245 = 4,08

4,08 % του tds που νερου της βρυσης δηλαδη!

Αρα η ας το πουμε απόδοση της ειναι στα "λογικα" ορια!! ;)

kgf12345
14-10-12, 21:32
γιωργο εχεις δικιο.εγω κολλησα με τo tds της δικιας μου βρυσης που ειναι γυρω στο 140-150,οποτε αλλο ποσοστο...:rolleyes:

Κουραμπιές
14-10-12, 21:36
Ναι και εγω γιαυτο δεν αγχωθηκα. Εκει στην αθηνα ειστε καλα. Οποτε αν αρχιζει να ανεβαινει στο 15-20 θα αλλαξω τα προφιλτρα. Μεμβρανη δεν θα παρω. 26 ευρω εχουν δυο πακετα απτο waterwaves. Να ερθουν τα τεστακια να δω που παταω και που βρισκομαι, δεν την παλευω. :D:D αγχωνομαι για το ανκιστρακι. Ειναι το πρωτο μου ψαρακι. :D για τα φυτα....ε οτι γινει εγινε.

Nick74
14-10-12, 22:44
Εχω διαβασει οτι υπαρχει περιπτωση τα βακτηρια του οξινου να ειναι αλλα απο αυτα του αλκαλικου. Γιαυτο το μπολι εχει ενα ποσοστο αποτυχιας.

Απο εμπειρια μου οσες φορες εχω δωσει απο οξινο για αλκαλλικο μονο μια φορα δεν εποιασε με την πρωτη (εποιασε ομως με τη δευτερη) ενω κατεβαζοντας απο αλκαλλικο σε οξινο εκει ειναι το χοντρο προβλημα, οποτε πιστευω πως αυτα το οξινου δεν εχουν μεγαλο προβλημα με το αλκαλλικο ενω του αλκαλλικου μαλλον δεν προσαρμοζονται ευκολα σε οξινο

Κουραμπιές
15-10-12, 09:38
Κοιτα μεσα εχω νερο βρυσης (σερρων) και το μπολι απο νερο βρυσης ειναι (θεσσαλονικη). Αυτο που με απασχολει για το αν επιασε, ειναι βασικα για το αν επεζησε, καθοτι ο κωστας τοβγαλε στις 10 το πρωι και εγω μπηκα σπιτι 10 το βραδυ. Ηταν μουργα και βιοσφαιρες, μουπα και λιγο μακαρονι σε ενα μπουκαλι κοκα κολα που το ανοιγα το πιεζα να αλλαξει ο αερας μεσα με φρεσκο, το εκλεινα και το ανακινουσα. Απο θερμοκρασια δεν πιστευω ναχε μεγαλες μεταβολες, αλλα οι ωρες ηταν πολλες.
Νατα μααααας. Εσπασε το ενυδρειοοοο...:D:D. Τα μετεφερα ολα με προσοχη απτο 60αρι σε μια λεκανη, οσο πιο προσεκτικα μπορουσα. Καμια 20λιτρα στο πατωμα, παλι καλα ημουν σπιτι. Ξεκολησε η κοληση μεταξυ πατου και μπροστινου τζαμιου, στη μεση. Τουλαχιστον το 450αρι φαινεται καλη κατασκευη, αυτο απτην αρχη δεν μαρεσε. Επισπευδονται οι εργασιες για ενεργο ανθρακα και μεταφορα ολων στο 450αρι μια και καλη.

snakepanos
15-10-12, 09:59
Tι να σου πω ρε Μπαμπη πολυ γκαντεμης εισαι,,αλλο κακο να μην σε βρη.

Κουραμπιές
15-10-12, 10:07
Μωρε εγω το 450αρι σκεφτομαι τωρα αλλα δεν αγχωνομαι και πολυ, εχει τριπλη κοντρα στον πατο και πανω απο 12mm γυαλι. Ε οκ αν εχει και αυτο θεμα τι να πω. Το κακο ειναι οτι τοχα δοκιμασει το 60αρι στο μπαλκονι για δυο μερες οταν το πηρα, δεν εδειξε κατι τοτε, αν και απτην αρχη δεν μου γεμισε το ματι. Ευχαριστω παναγιωτη. Πηρα εντωμετξυ για ενεργο ανθρακα εδω στις σερρες, μου τον δινουν 4 ευρω το λιτρο αλλα πρεπει να παρω 50λιτρα. Και ειναι και food grade α ποιοτητα. Ενδιαφερεται κανεις χαχα;;

bloskas
15-10-12, 10:20
Tι να σου πω ρε Μπαμπη πολυ γκαντεμης εισαι,,αλλο κακο να μην σε βρη.
τι εκανα εγωω ρεεε!!??

Κουραμπιές
15-10-12, 10:25
Ααααχαχαχχα. :D σε ειπα σαν εκφραση θα τοπε :D

snakepanos
15-10-12, 10:31
Ααααχαχαχχα. :D σε ειπα σαν εκφραση θα τοπε :D

Τι να κανω ο ανθρωπος ακομα πρωι ειναι :smt015 ,,τωρα πινω καφε ,,μπερδεψα τα ονοματα σας ,μιας και γνώρισα μεσα σε λιγες μερες πολλους καλους φιλους.
Λοιπον Σπυρος [Κουραμπιες σωστα?] το ενυδρειο ανοιξε γιατι θα καθοτανε πολυ καιρο ,και ο τυπος που θα το ειχες [δεν ξερω ποιος] δεν θα εβαλε βαζελινη στης κολλήσεις και γιαυτο ανοιξε.

Μπαμπη σε μδερδεψα ,,εσυ ειπαμε πηρες απουσια ,πρεπει να επανορθώσεις αλλιως :smt068:smt068:smt068

Κουραμπιές
15-10-12, 18:47
Γεμιζει το μωρο μου. Ναναι καλα η 1250. Παει παρεα με την πιεση το δικτυου. Εδω και μιση ωρα τρεχει, εχει γεμισει το μισο. Αρα γυρω στα 450λιτρα/ωραα εχω τωρα στο δικτυο. Πηρα ανθρακα, θα το τρεξω καμποσο και μετα θα μεταφερω τα πραγματα απτη λεκανη. Παναγιωτη φωτος το βραδυ που θαχω καλο ιντερνετ. :D

harris samos
15-10-12, 19:02
ερωτηση γιατι μπερδευτικα τη ψαρια θα μπουν τελικα ????? :smt101

Κουραμπιές
15-10-12, 19:17
Σε δικαιολογω τραβηξε πολυ το τοπικ χαχα. Καρδιναλιοι κορυντορας ανκιστρους οτοκυκλοι και γαριδουλες.

harris samos
15-10-12, 23:08
σε 450 λιτρα θα βαλεις ψηρες :(:(

εγω δε θα το κανα

ασε που οι καρδιναλιοι ειναι αρρωστιριδες πολυ ευαισθητα ψαρια ενα αρρωστενει και χανεις το κοπαδι

βαλε καμια 10 ρια σκαλαρακια

η ακομα καλυτερα καντο ασια εχει τρομερα ψαρακια σε μετριο μεγεθος και κανεις και οικονομια στο νερο με ουδετερο ph εισαι μια χαρα

γιατι φυτεμενο αμαζονιο θα τρελαθεις να ριχνεις λιπασματα στα φυτα ολα λιωνουν κοντα στο 5

Κουραμπιές
15-10-12, 23:31
Προτιμω τον αμαζονιο. Και μου εχω εμπιστοσυνη οτι μπορω να κρατησω σωστες συνθηκες. Δεν θα κατεβω στο 5 ουτως η αλλως. Οι ψειρες στα μεγαλα ειναι που φαινεται η χαρη τους. Δεν σημαινει οτι επειδη ειναι μικρα θα χαθουν. 70 θα ειναι και ναθελα δεν χανονται. Οσον αφορα το οτι αρρωσταινει ενα και χανω ολο το κοπεδι αυτο που το στηριζεις. Τελος για τα φυτα δεν θα βαλω τιποτα τρελο, αλλα και λιγο flurish ειναι στο προγραμμα.

harris samos
15-10-12, 23:39
εγω νομιζω θα το μετανιωσεις

ειχα νεον παλιοτερα ποτε δε στεριοσανε ολο αρρωστα ηταν μια κατι σπιρια στο στομα μια η αρρωστια τον νεον στο τελος ειχε μεινει ενας και τον ελεγα χαιλαντερ

εγω ειμαι φαν στο να βαζω τα χερια μεσα και να χαιδευω τα ψαρια αλλη επαφη αυτα τα μικρα θα σε βλεπουν και θα γεινοντε καπνος αμα δεν ερχετε το ψαρι να φαει απο το χερι σου εμενα δε μου αρεσει
ξερω γω γουστα ειναι αυτα αλλα νομιζω τοσα λιτρα θα πανε τσαμπα

εχω ενα Mastacembelus erythrotaenia ερχετε ανοιγει τη χουφτα μου με τη μουσουδα για να παρει τη γαριδα πο κραταω ερωτας αστα το συστηνο ανεπηφυλακτα σε νεους χομπιστες με σχετικα μεγαλο ενυδρειο απλα θα ξετρελαθουν με τη συμπεριφωρα του κουταβακι εντελος

tsoum
15-10-12, 23:41
Απλα θεωρω οτι ειναι θεμα χρονου να μην μεινει κανενας καρδιναλιος.....
Βαλε γεοφαγους η σατανοπερκες αν θες.

Και γω ειχα 100 καριναλιους και αποφασισα να βαλω δισκακια,ετσι πηρα την αποφαση να τους βγαλω για να μην γινουν γευμα των δισκων.Στον ιδιο βιοτοπο δεν ζουν???Κι ομως το ενα τρωει το αλλο.....και δεν το θελουμε αυτο!!!!

Αν είναι κατι το οποιο θα φάει τα τετρα είναι τα ψάρια που λες... Πολυ πιο ευκολα και πολυ πιο νωρίς απο τα σκαλαρια.

Όσο για τους δισκους, υπαρχει δισκοενυδρείο με γκαποεντλερ μεσα, τα οποια όχι δεν μειωνονται, αλλα σχεδόν ξεχειλίζουν. Δεν επικροτώ τον συνδυασμό ούτε θα το πρότεινα σε κανεναν. Αυτό που θέλω να πω είναι οτι οταν ενα ψάρι είναι χορτάτο, γιατί να παιδευεται να πιασει ενα διαολακι;

Επίσης, όπως είπε και ο Χάρης απο πανω μια χαρά βιοτοπικότατο θα είναι με ενα ψάρι τις οικογένειας serrasalmus ή αλλων πολλων. Μπορεί το ενα serrasalmus να κοστίζει κοντα 100-120€ αλλα και όλα αυτά που σχεδιαζεις κοστίζουν πολυ παραπανω στη τελικη

nikolakis94
15-10-12, 23:41
70 cardinal!! Αν εχει και σκουρο υποστρωμα θα φησαει!!

Κουραμπιές
15-10-12, 23:48
Βασαλτης θα μπει οποτε ναι και μενα στην ιδεα μαρεσει παρα πολυ. Οσον αφορα το να τα χαιδευω...ε δεν ειναι αυτοσκοπος μου χαχα. Θα το δεις ολοκληρωμενο και θα μου πεις. Μαλλον κατι δεν πηγαινε καλα με οτι εκανες γιαυτο και τοσες αρρωστιες. Θα δειξει το μελλον.

harris samos
15-10-12, 23:51
4 αλτιφρον στον πατο και 7-8 κυχλιδες και τα σπαει απλα :rolleyes:

nikolakis94
15-10-12, 23:52
Παντος εγω σε τετοια λιτρα θα επελεγα 5-6 red belly ή ενα ζευγαρι oscar.Οπως και να το κανεις εχουν προσωπικοτητα,ειναι φθηνοτερα και κανεις και επιδειξη:D

Κουραμπιές
15-10-12, 23:55
Απο επιλογες αλλο τιποτα παιδες. Οπως βλεπετε ο καθενας λεει τις προτιμησεις του. Οι δικες μου ειναι αυτες. Λεφτα χρονο ναχω και εχω καιρο να δοκιμασω χιλια δυο στο μελλον. ;)

harris samos
16-10-12, 00:04
οχι ασκαρ με τιποτα ξεχνας διακοσμηση τα ξεχνας ολα :(

για δες s33hHYWIxkg
:D

nikolakis94
16-10-12, 00:11
Το εχω παρατηρησει, τρεις μικρες ριζες του εχω βαλει στο κεντρο του ενυδρειου και παει και τις αλλαζει θεση.Μολις βαζω το χερι να τις ξαναβαλω οπως ηταν πεφτει δαγκωμα.Πραγματικα πολυ ωραια ψαρια.Πανεξυπνα!!

harris samos
16-10-12, 00:26
ολοι οι θυρευτες εχουν μεγαλο I Q ;)

Κουραμπιές
16-10-12, 21:59
Nα και μερικες φωτος απτα πρωτα βηματα, γεμισε το μεγαλο ενυδρειο πλεον, μπηκε ενεργος ανθρακας στο JBL e1500 μαζι με ενα λεπτοτρυπο σφουγγαρι στον πανω πανω κουβα του, τωρα εχει νερο βρυσης μεσα μονο, τρεχει με τον ανθρακα καποιες μερες, και μετα θα μεταφερθει το ανκιστρακι στο ενυδρειο μαζι με το στρωμενο φιλτρο και τα φυτα. Περιμενω και την αμμο μου, να φυτεψω επιτελους και τα φυτα. Για την ωρα ειναι ολα "πεταμενα" μεσα στην λεκανη, μαζι με flurish στην συνιστωμενη δωση.

Το ανκιστρακι μου κανει εντυπωση, ειναι ολη τη μερα κρυμενο κατω απτην ριζα που τουχω, οταν κλεινω το φως και δεν εχει και πολυ φως στο σαλονι, τσουκου τσουκου βγαινει. Και τρωει, πηρα μια μικρη συσκευασια Tetra Pleco Tablets, του δινω μια την ημερα, ειναι πολυ η λιγο? Τελικο μεγεθος πρεπει ναναι, 10-12cm. Αρσενικος.

Ολα μπαινουν σε σειρα σιγα σιγα :) :) μετα απο τις αναποδιες με το *#@(^%(& 60αρι.
και ναι ξεχασα τις φωτος....:D
Τα κλαδεματακια....οποιος μπορει να κανει αναγνωριση, ευπροσδεκτη.
http://s7.postimage.org/ubyjsrc1j/DSCF1434.jpg (http://postimage.org/image/ubyjsrc1j/)
Το γεμισμα
http://s7.postimage.org/li7nbnp2v/DSCF1436.jpg (http://postimage.org/image/li7nbnp2v/)
Η λεκανη που αντικατεστησε το 60αρι
http://s7.postimage.org/qi53jlupj/DSCF1437.jpg (http://postimage.org/image/qi53jlupj/)

http://s7.postimage.org/yc5p502if/DSCF1446.jpg (http://postimage.org/image/yc5p502if/)
Να δουμε ΠΟΤΕ θα πεσουν στον πατο εχω πολυ περιεργεια.
http://s7.postimage.org/ydfmyf4c7/DSCF1450.jpg (http://postimage.org/image/ydfmyf4c7/)
Και το προσωρινο "βαρελι" αλλαγης. Ενα παλιο ψυγειο που επλυνα με ξυδι και ξεπλυνα πολυ καλα. Περιμενω το 150λιτρο βαρελακι μου.
http://s16.postimage.org/5z6kqowkx/DSCF1440.jpg (http://postimage.org/image/5z6kqowkx/)

harris samos
17-10-12, 11:19
σε μια εβδομαδα θα κατσουν αφου σου κανουν το ενυδρειο κοκκινο ;)

Κουραμπιές
17-10-12, 11:22
Δεν ειναι καινουργιες, μεταχειρισμενες ειναι οποτε οτι ηταν να βγαλουν μαλλον τοχουν βγαλει. Εχω catappa μπολικα, και τυρφη, αυτα θα κανουν δουλεια :D :D :D
Πηγα και πηρα δυο μετρα λαστιχο noname 12/16....πωπω τα νευρα μου, τσακιζει συνεχεια. Και το πληρωσα 3E/m. Του πηρα τηλ οτι θα τους το παω πισω. Θα παω να παρω λαστιχο ποτισματος. :)

Giannakis
17-10-12, 17:38
Αλλη λιστα απο φυτα δεν ειχες? :P :P :P :P μονο ενα απο αυτα ηταν αμαζονιου κυριως αμερικης :P...Κι εγω προσπαθω να κανω εναν βιοτοπο αμαζονιου αλλα ειναι πολυ δυσκολο διοτι θες και τα αναλογα φυτα......

Κουραμπιές
17-10-12, 18:17
Cabomba caroliniana,
Egeria densa,
Marsilea quadrifolia,
Limnophila sessiliflora-submerged,
Anubias heterophylla

προπαραγγειλα τα παραπανω απτο αζορες μια που ταχει σε προσφορα τωρα, και συντηρω
Echinodorus Tenelus,
Marsilea hirsuti
καθως και αν επιζησουν
Hygrophila difformis και
Cabomba Caroliniana

εγω πρακτικα μιλωντας, δεν παω σε βιοτοπικο πλεον, αλλα σε ενα φυτεμενο με σχετικα οξινο νερο γυρω στο 6 και χαμηλωμενες σκληροτητες αλλα οχι στο 1 του βιοτοπικου. Οποτε θα δουμε τι θα αντεξει και τι οχι απο αυτα. Σιγουρα σε ΒΙΟΤΟΠΙΚΟ(σκληροτητες 1 κατραμιwater και πεχα 4-5)....πρακτικα δεν μπορεις να βαλεις σχεδον τιποτα.

Giannakis
17-10-12, 19:58
Cabomba caroliniana,
Egeria densa,
Marsilea quadrifolia,
Limnophila sessiliflora-submerged,
Anubias heterophylla

προπαραγγειλα τα παραπανω απτο αζορες μια που ταχει σε προσφορα τωρα, και συντηρω
Echinodorus Tenelus,
Marsilea hirsuti
καθως και αν επιζησουν
Hygrophila difformis και
Cabomba Caroliniana

εγω πρακτικα μιλωντας, δεν παω σε βιοτοπικο πλεον, αλλα σε ενα φυτεμενο με σχετικα οξινο νερο γυρω στο 6 και χαμηλωμενες σκληροτητες αλλα οχι στο 1 του βιοτοπικου. Οποτε θα δουμε τι θα αντεξει και τι οχι απο αυτα. Σιγουρα σε ΒΙΟΤΟΠΙΚΟ(σκληροτητες 1 κατραμιwater και πεχα 4-5)....πρακτικα δεν μπορεις να βαλεις σχεδον τιποτα.
Σκατααα....Να μην μπορουμε να το κανουμε εστω κι λιγο βιοτοπικο :p ...Παντως σκεφτομαι να βαλω egeria densa για να βοηθα στα νιτρικα,εναν echinodorus ozelot και ενα φυτο που το ειχα δει στο ικεα....Κι εμενα μου εστειλε ο κωστης την λιστα αλλα μενω στην αλλη μερια της θεσσαλονικης κι δεν με βολευει....

Κουραμπιές
17-10-12, 20:07
Εγω μενω σερρες ρε με δουλευεις;; Χαχα. Με το 3, 8 κλπ εισαι μπροστα στο μαγαζι του.

Giannakis
17-10-12, 20:26
Εγω μενω σερρες ρε με δουλευεις;; Χαχα. Με το 3, 8 κλπ εισαι μπροστα στο μαγαζι του.

πανε εσυ για μενα :p:p:p θελω να δω και την παραγγελια ψαριων πρωτα γτ ξερω οτι θα εχει κατι καλο και μετα παραγγελνω μαζικα...
επισης σου προτεινω να βαλεις 1 ζευγαρι Dicrossus Filamentosus με αυτα που ειπες σε ενα ποστ....

Κουραμπιές
17-10-12, 20:30
To ειχα δει, πανεμορφο ψαρι πραγματι. Αλλα συμφωνα με το seriouslyfish δεν ειναι συμβατο με τα υπολοιπα. http://www.seriouslyfish.com/species/dicrossus-filamentosus/ θελει αυστηρα ψηλες θερμοκρασιες πανω απο 27 οταν τα υπολοιπα το 27 ειναι το ανω οριο τους, και θελει πιο οξινο ακομα νερο απτα υπολοιπα, και απλα ανεχετε το σχετικα σκληρο νερο, κανονικα θελει 1-3, θα ελεγα οτι ειναι καθαρα και μονο για ξερακιανο καργα βιοτοπικο ενυδρειο.

Giannakis
17-10-12, 20:33
Δεν ειδα τις απαιτησεις τους :@....Μεσω της σελιδας του αζορες τα ειδα και τα θαυμασα.

Κουραμπιές
17-10-12, 20:35
Δεν ειδα τις απαιτησεις τους :@....Μεσω της σελιδας του αζορες τα ειδα και τα θαυμασα.
Να τα τσεκαρεις ολα στην σελιδα αυτην που ειναι απτις σοβαρες και αξιοπιστες οσων αφορα τα προφιλ, για να βγαλεις σωστες συμβατοτητες. Καλη διαλογη ;);)

Giannakis
17-10-12, 21:51
Το πρωτο που κοιταω ειναι παντα το seriously και το εμπιστευομαι παντα....Ποσο θα ειναι το πεχα σου?...Αν ειναι κοντα στο 6-6,5 (ξαφνικα τα θυμηθηκα) θα εβαζα ενα ζευγαρι http://www.seriouslyfish.com/species/biotoecus-opercularis/ αλλα δεν θυμαμαι αν ρωτησα τον κωστη να μου τα βρει.....Παντως αναζητησα πολλα ψαρια και ακομα δεν ξερω τι θελω!Δες τι βρηκα πριν λιγο http://www.seriouslyfish.com/species/oryzias-sarasinorum/ ....Ωραιο θεαμα ε? :D :D

Κουραμπιές
17-10-12, 22:08
Εκει θα ειναι. Ωραιο το δευτερο αν και μαλλον θαναι δυσκολο να βραθει. Θα τοχω στα υποψην μου. Αν και στα λιτρα μου θα χαθουν εκτος αν ειναι 6-8 πχ.

harris samos
17-10-12, 22:48
To ειχα δει, πανεμορφο ψαρι πραγματι. Αλλα συμφωνα με το seriouslyfish δεν ειναι συμβατο με τα υπολοιπα. http://www.seriouslyfish.com/species/dicrossus-filamentosus/ θελει αυστηρα ψηλες θερμοκρασιες πανω απο 27 οταν τα υπολοιπα το 27 ειναι το ανω οριο τους, και θελει πιο οξινο ακομα νερο απτα υπολοιπα, και απλα ανεχετε το σχετικα σκληρο νερο, κανονικα θελει 1-3, θα ελεγα οτι ειναι καθαρα και μονο για ξερακιανο καργα βιοτοπικο ενυδρειο. μπορεις να μου το εξυγησεις λιγο αυτο ?

Κουραμπιές
17-10-12, 23:01
Παρε με τη σειρα οοοολα τα προφιλ των ψαριων που θελω να βαλω και θα "εξηγηθει" απο μονο του. ;)
Ειμαι απτο κινητο αλλιως θα σουδινα ολα τα λινκς.Σορρυ. :)

Giannakis
17-10-12, 23:08
κατσε να σε βοηθησω
http://www.seriouslyfish.com/species/otocinclus-macrospilus/ (Btw προτεινουν μικρη ομαδα σε 13λιτρα?)
http://www.seriouslyfish.com/species/paracheirodon-axelrodi/
http://www.seriouslyfish.com/species/search/ancistrus
http://www.seriouslyfish.com/species/search/corydoras
και συγκρινε τα με το ειδος που ειπα εγω...

Κουραμπιές
17-10-12, 23:14
Ωραιος!! Ευχαριστω. Κοιτα το προτεινουν, ειναι αλγοφαγα αλλα δεν λεει κατι απαραιτητα ουτε φυτο δεν μπαινει σε τετοια λιτρα. Δεν θα τοκανα οπως και ναχει :D

harris samos
17-10-12, 23:16
, και απλα ανεχετε το σχετικα σκληρο νερο, κανονικα θελει 1-3, θα ελεγα οτι ειναι καθαρα και μονο για ξερακιανο καργα βιοτοπικο ενυδρειο

αυτο δε καταλαβαινω

Κουραμπιές
17-10-12, 23:28
Το μισο ποστ κοκκινησεσ ομως. Απλα μετεφρασα το προφιλ του βρε συ ;) και μετα προσθεσα την υποθεση οτι βαση βιοτοπικοτητας (η οποια ειναι μεγαααλη συζητηση για τον ακριβη ορισμο του τι ειναι και τι οχι) αν υποθεσουμε οτι για να αναπαραστησεις συγκεκριμενα μερη αμαζονιακου βιοτοπου θελεις 4-5 ph, σκληροτητες υπερβολικα χαμηλες και επικυνδυνες για τον αρχαριο (ph crash)και καργα blackwater, θα ξεχασεις και πολλα -αν οχι ολα με gh 1- φυτα. Εξου και το ξερακιανο που εγραψα. Ελπιζω να σε καλυψα. :)

harris samos
17-10-12, 23:51
κατι που δε σου ειπανε μαλλον

οταν ενα ενυδρειο ειναι νεοστημενο κραταει υψηλο ph οταν παλιοσει το ph αρχησει και κουτρουβαλαει

για να παθεις (ph crash) πρεπει να παιζεις με co2 χωρις κοντρολερ τοτε ναι θα το βρεις χιονησμενο τοπιο

αλλα να ξερεις κατι οσο ποιο κατω ειναι το ph σου τοσο ποιο ασφαλη ειναι τα ψαρια σου απο αρρωστιες κρατουσα δισκους σε 700 λιτρα και εβαζα σκετη α\ο κρατουσα ph 3.8 με 4.2 μονο μια περιοδο εβαζα λιγο βριση που ειχα μεσα μωρακια δισκακια δικα μου εβαζα 20 λιτρα βριση

πολλοι ελεγαν οτι τα ψαρια ειχαν ημερομηνια ληξεις και το νερο ειναι ακαταληλο δες ενα βιντεο που τους διεψευσε απλα dUGxjJoOkiA

Κουραμπιές
18-10-12, 00:27
Δεν μπορω να δω το βιντεο. Λογω κινητου. Ειναι λογικο αυτο για τα νεοστημενα. Ειναι πολλα που θελω να δω απο πρωτο χερι και ανυπομονω. Θα βρω την χρυση τομη μεταξυ φυτων και συνθηκων. Αφου ειμαι μεσα στα ορια εχω και οσμωση και καταπα και τυρφη και θα βρω τι ρουτινεσ πρεπει να απολουθω με τον καιρο. Δεν ανυσηχω. Με βρισκεις συμφωνω για τις συνθηκες και τα ψαρια και σιγουρα το νερο θαναι μαλακο και οξινο, απλα οχι τοσο εξτρεμε. Παντα βαση των οριων των ψαριων φυσικα, αλλωστε γιαυτα στηνονται τα παντα.

delta66
18-10-12, 11:08
Δεν μπορεσα να διαβασω ολα τα ποστ (λογ κινητου κι εγω), αλλα να πω απο οτι καταλαβα οτι μιλαει για περουβιανα σκαλαρια και γενικοτερα για ενα στησιμο που εχω εμπειριες.
Η διαφορά μας ειναι μονο οτι ξεκινας με πιο σκληρο νερο (λογω Θεσ/νικης).
Αυτα που εντοπισα ειναι (στο θεμα συνθηκων):
Δεν χρειαζεται για απολωριωση και μονο, ο ανθρακας. Το χλωριο εξατμιζεται μονο του σε μερικες ωρες και αυτο μπορει να γινει ανετα κατα τη διαρκεια της προετοιμασιας με τυρφη.
β) με τυρφη μονο δεν προκειται να πετυχεις ευκολα τις τιμες νερου που αναφερεις και θα χρειαστουν "τονοι τυρφης για κατι τετοιο, καθολου οικονομικο.
Απο την αλλη, μονο της η ΑΟ δεν εγγυαται χαμηλο πεχα, παρα μονο χαμηλες GH KH. Το πεχα θελει και την τυρφη του για να πεσει με υγιεινο τροπο (αν πεσει μονο με ΑΟ σημαινει οτι μπορει να υπαρχουν μη υγιεινοι παραγοντες που το ριχνουν, οπως πολλα οργανικα, φωσφορικα κλπ.).
Γιαυτο η παραλληλη χρηση νερου ΑΟ, νερου βρυσης (σε μιξη αναλογα το νερο της καθε περιοχης) και τυρφης, ειναι η πιο καταλληλη διαδικασια για νερο τετοιων ενυδρειων κατα την αποψη και εμπειρια μου.
Για ενα λοιπον τετοιων διαστασεων ενυδρειο, θα ειχα ενα βαρελι 200 λιτρα και πανω (εκ πειρας θα χρειαστει και αλλαγη πανω απο 50% καποια στιγμη).
Φιλτρο που χωραει υλικα πανω απο 1.5-2 λιτρα και ονομαστικη ροη πανω απο 500-600 λ/ω (για το βαρελι).
Τυρφη χυμα απο πετκουμουλους ή απο ακουαριστικ με τα κιλα.
ΑΟ 3 ή 4 (με διπλο ανθρακα αν ειναι 4) και μεμβρανη 100 gpd και πανω (για ταχυτητα παραγωγης,χωρις να ειναι απαραιτητη αν εχεις υπομονη).
Ο θερμαντηρας του βαρελιου θα μπαινει φυσικα λιγες ωρες πριν την αλλαγη μονο. Αν και ειναι χρησιμοτερη μια αντισταση πολλων βατ που ζεσταινει το νερο αστραιαια και ειναι και πιο οικονομικη η διαδικασια αφου δεν υπαρχουν απωλειες θερμοτητας κατα το χρονο που διαρκει η θερμανση.

Τα ψαρια που ανεφερες εχουν σοβαρες πιθανοτητες αν τα βαλεις με το τροπο που ειχαμε ξαναπει να πανε χωρις προβληματα επιθετικοτητας.
Ωστοσο δεν αποκλειεται να πεσεις σε κανενα στραβοξυλο σκαλαρι, οποτε πραττεις αναλογως.
Στο θεμα βιοτοπικο Αμαζονιο, οπως εχω ξαναπει την αποψη μου, κατι τετοιο δεν μπορει να υφισταται.
Ο Αμαζονιος εξαπλωνεται σε μια τεραστια εκταση, οπου οι συνθηκες (νερο, μορφολογια κλπ) απεχουν κατα πολυ.
Ειναι σαν να λεμε βιοτοπικο Ευρωπης, που εχει μεσα μαζι ψαρια παγωμενων νερων Σουηδιας και ζεστων Ροδου.
Επισης, ακομα κι αν επιλεξει καποιος, ψαρια, φυτα και στησιμο μιας συγκεκριμενης περιοχης της Αμαζονιας (πχ rio nanay που ζουν τετοια σκαλαρια), δεν ειναι σιγουρο οτι θα πετυχει ενα λειτουργικα απροβληματιστο ενυδρειο επι μακρον.
Θα ελεγα να κοιταξεις για αρχη τα βασικα που ειναι συμβατοτητες σε νερο φως διακοσμηση σιτηση ειρηνικοτητα ροη νερου.
Φυτα μπορεις να επιλεξεις μονο Ν. Αμερικης, για να εισαι μεσα στα πλαισια.
Επισης, ο φωτισμος που αναφερεις ειναι υπερβολικος και αποψης βιοτοπικου, αλλα θα εχεις προβληματα και με τα ψαρια που θζ κρυβονται κλπ, και δεν θα βλεπεις.
Αυτα ειναι ψαρια σκοτεινων νερων.
1-2 λεντοταινιες (μια cool μια warm) φτανουν.
Φυσικα σε τετοιο περιβαλλον ζουν και φυτα που υπαρχουν στις περιοχες των ψαριων (κυριως διαφορα ειδη εχινιδωρων και φυτα επιφανειας).
Ο ποθος και το φυλλοδεντρο θα προσφερουν στο νερο.

genecr
18-10-12, 16:02
καλά τα λέει ο delta, έχω ρίξει ωωωρες διαβάσματος για μαλάκωμα νερου κλπ, δύσκολο εγχείρημα αλλά όχι ακατόρθωτο και το αποτέλεσμα σίγουρα μοναδικό :p
θα κάνω λίγο το δικηγόρο του διαβόλου :D
όταν και γω ακόμα αρχάριος (με 6 μηνες ενυδρείο) θέλησα να μπω πιο βαθιά στο χόμπι οι πρώτες σε πληθώρα προσβάσιμες πληροφορίες ήταν και είναι για αμαζόνιο (κιχλίδες και κοπαδοψαρα), με όλα τα συναφή που ευτυχώς :D με απέτρεψαν.
η αφρική απλά με μάγεψε... κάνε ένα κόπο και τσέκαρε το...τώρα που είναι νωρίς :smt047
έχεις και πολύ καλούς αφρικάνους εκεί πάνω... απορώ πως και δε σε έχουν ψήσει ακόμα :smt079

Κουραμπιές
19-10-12, 13:50
Χμμμ λοιπον να τα παρουμε απτην αρχη. Εχω στη διαθεση μου ΑΟ, τυρφη, καταπα. Οποτε το blackwater ειναι δεδομενο νομιζω. Εχω δει κοινωνικα ενυδρεια με καρδιναλιους full φυτεμενα και η συμπεριφορα των καρδιναλιων ηταν αυτο που πρεπει και που θελω, κοπαδιαζαν και κινουνταν στα ανοιχτα μερη. Και ουτε blackwater ηταν και με (φαινομενικα) εντονο φωτισμο. Γιατι λοιπον δεν γινεται; Εγω θελω να στησω ενα ομορφο φυτεμενο, τα φυτα μου ουτως η αλλως ειναι ευκολα στα παντα τους, το ενυδρειο θα εχει με μαυρο υποστρωμα, βασαλτη που βρηκα μικρης κοκομετριας. Δεδομενου και του αρκετα σκουρου νερου, 3 λαμπες σαυτα τα λιτρα με το ζορι πλησιαζουν τα 0,3w/l. Γιατι ειναι υπερβολικο αυτο;
Η ροη νερου πιστευω οτι ειναι οκ με τα δυο φιλτρα, ουτε πολυ ουτε λιγο, ειρηνικοτητα επισης ειναι οκ, στο φως πιστευα οτι ειμαι και εκει οκ, και τις παραμετρους νερου τις εχω σκεφτει ετσι ωστε να ειναι στο κεντρο των οριων των παντων, ολων των ψαριων και ολων των φυτων μου.

Για αφρικη δεν το σκεφτομαι τουλαχιστον για την ωρα. Με συναρπαζουν τα μικρα κοπαδοψαρα σε πολλα λιτρα, εκτος αυτου εχω παρει τα παντα για μαλακο νερο, δεν ειναι νωρις. Στο μελλον θα δουμε ισως κανω κατι και προς αφρικη παντως.
Ωραια....και τα κακα μαντατα συνεχιζονται. Ηρθαν τα τεστακια.
Βρυσης
ph 7,6
NH3/NH4 0
NO2 0
NO3.....40.
GH 18
KH 17
Στο ενυδρειο
ph 7,6
NH3/NH4 1,0-2,0
NO2 3-4
NO3 40 το υπολογιζω, θελουν λιγο εξεικειωση τα χρωματα.

Το τεστ των NO3 επαναληφθηκε 3 φορες αφου δεν το πιστευα παροτι μου τοχαν πει οτι εχει το νερο εδω νιτρικα. Το τεστ εβγαινε κοκκινο συνεχεια. Για συγκριση εκανα και τεστ με την οσμωση. Κατακιτρινο, ολα καλα. Οποτε....τη βαψαμε. Μονο οσμωση. Ουτως η αλλως δεν επινα το νερο της βρυσης, αλλα τωρα δεν το πλησιαζω.

genecr
19-10-12, 13:56
αχ και ναχα τις σκληρότητές σου :rolleyes:
πολύ στραβό αυτό με τα νιτρικά :(
αν βάζεις μόνο Α/Ο θα πρέπει να προσθέτεις λογικά και ιχνοστοιχεία;

Κουραμπιές
19-10-12, 14:53
Ναι κοιτα αν ηταν οκ απο νιτρικα να το συζητουσα για αφρικη. Αλλα πλεον η οσμωση ειναι μονοδρομος. Μαλλον με βλεπω για ιχνοστοιχεια δυστηχως ναι. Αλλα ειλικρινα η μετρηση ειναι τοσο μπαμ καραμπαμ, που δεν γινεται, θα μιλησω με τον διαχειριστη. Δεν ειναι ξερωγω 5 η 10. Ειναι ΚΑΤΑΚΟΚΙΝΟ!

Γιώργος Κ
19-10-12, 14:54
40 ειναι μη πω 80 .... :smt068:smt068
βαλε βρε τη φωτο .... :smt047

Το ph μετρα το με το high range σιγουρα θα ειναι παραπανω!!!

Κουραμπιές
19-10-12, 16:41
εκανα αλλαγη μετραω τωρα

αυτα ειναι απτο ενυδρειο πριν οχι απτην βρυση.
http://s17.postimage.org/vz8uhaofv/IMG_2462.jpg (http://postimage.org/image/vz8uhaofv/)
Μετρησεις τωρα

ph high: 7,4....
nh3 nh4 1 (επεσε)
no2 αναμεσα στο 2 και το 5
no3 40 (επεσε και αυτο τωρα το ταυτιζω με το χρωμα στο 40 πριν τοκανα παραπανω)
GH 11
kh 6

Eκανα αλλαγη με οσμωση και λιγο νερο βρυσης περιπου 20%
ξαναγεμιζω ηδη με οσμωση μονο (γεμισε βασικα) και λεω να κανω αυριο παλι αλλαγη. Τι λετε?
Σπυρο Δελτα τα τεστ τα εκανα ακολουθωντας επακριβως τις οδηγιες στο τοπικ σου. Μονο μια παρανοηση ειδα την οποια θελω να μου τη λυσεις, στο πεδιο για το ph λες οτι το ιδιο ισχιει και για το high range ph. Ομως το μπουκαλακι του high range εμενα γραφει 5 σταγονες οχι 3 οπως του απλου Ph. Εβαλα 5 και μουβγαλε 7,4 ( και πριν με 3 βεβαια τα ιδια μουβγαλε)

Κουραμπιές
20-10-12, 23:35
Μετα τα τραμπακουλα με τα νιτρικα τηνω για τα παρακατω.

Στην βρυση μετρησα
Ph 7,4
NO2 0
NH3/NH4 0
NO3 40
GH 18
KH 17

Πηρα αμμο βασαλτικη (ανοιξα και ενα τοπικ γιατι εμεινα καγκελο με το ποση βρωμα εβγαλε το νερο εγινε καφε), εκανα το τεστ, μονο ενας κοκος εβρασε για 5 δευτερα και μετα σταματησε, την αδειασα μεσα, και γεμιζω σιγα σιγα τωρα MONO με οσμωση. Οταν γεμισει και το φιλτρο πλεον δεν θα αναταρασει πολυ το βυθο θα το βαλω μπρος με ανθρακα ενα καλτσακι και ολο το υπολοιπο filterwool.
Δεδομενου αυτων, θα βαζω 60-40 οσμωση οποτε οταν καθαρισει το νερο, θα αδειασω ας πουμε το 60% και θα το γεμισω με βρυσης και οσμωση μετρωντας ναχω σχετικα χαμηλες σκληροτητες gh στο 8 ας πουμε και σιγα σιγα θα την κατεβαζω. Τα νιτρικα θα τα αντιμετωπισω με αρκετα φυτα πολυ γρηγορης αναπτυξης οπως egeria densa, polysperma και κερατοφυλλο, με την ελπιδα να τα μειωνουν. Οταν μαζεψω λεφτα ισως βαλω ενα φιλτρο KDF, οπως προετρεψε ο Νικος74, πριν τα προφιλτρα της οσμωσης. Μιλησα με τον διαχειριστη και μπορει να βαλουμε φιλτρο στην οικοδομη, θα δουμε απο βδομαδα.

Θελω τις γνωμες σας παιδια εχω πελαγωσει. Πως τη βλεπετε τη διαδικασια?

Nick74
21-10-12, 00:01
κατ αρχας οπως σου ειπα μην πελαγωνεις και μην πανικοβαλεσαι, απο τη στιγμη που εισαι τοσο βεβαιος οτι τα νιτρικα προερχονται απο χημικη μολυνση κι οχι απο βιολογικο κυκλο αζωτου ειναι ευκολο να τα καθαρισεις, και γενικα να καθαρισεις το νερο σου (και απο βιολογικη μολυνση να ηταν παλι καθαριζει οπως σου ειπα με uv ).
Αυτα που λες ειναι οκ, δε βλεπω να μπορεις να κανεις κατι καλυτερο.
Ιδανικο βεβαια θα θεωρουσα να χρησιμοποιουσες 100% νερο απ την οσμωση και να το εφτιαχνες με αλατα ο ιδιος (κατι αλατα και ιχνοστοιχεια που πουλανε γι αυτο το σκοπο)

Κουραμπιές
21-10-12, 00:08
Ηθελα να αποφυγω οτιδηπωτε προσθετο μεσα. Θα το κοιταξω. Πρεπει οπωσδηπωτε να παρω κιαλλη μεμβρανη αν ειναι γιατι η αποδοση κυμαινεται στο 1:5-6 :rolleyes::rolleyes: Mε το UV να κανω τι? Κατεβαζει νιτρικα το UV? Οχι σωστα? Γενικα το λες για ναμαι ασφαλης? Να το παρεμβαλω μετα τα φιλτρα ας πουμε? Βεβαια απο οικονομικης αποψης συμφερει η οσμωση ασυζητητι, με τα βατ που θα καει το UV (σωστο UV αποστειρωσης) η ΔΕΗ θα κανει παρτυ, ενω τουλαχιστον το νερο δεν πιστευω ναχει και καμια τρελη επιπτωση. Ειδικα με 2 η 3 μεμβρανες.

Nick74
21-10-12, 03:18
οι uv κανουν αλλο πραγμα, τα προφιλτρα αλλο και η οσμωση (μεμβρανη) αλλο.
Η χρηση uv ειναι απαραιτητη οταν υπαρχει κινδυνος βιολογικης μολυνσης (αν δηλαδη τα νιτρικα εχουν παραχθει απο καποιο ...γαιδουρι που σαπιζει στους σωληνες πχ).
Η καταναλωση ειναι μηδαμηνη γιατι δε λειτουργει συνεχεια παρα μονο οταν υπαρχει ροη.

Σε περιπτωση που δεν υπαρχει βιοκινδυνος, και το kdf κανει καλη βακτηριοκτονια, αλλα δεν σου κανει φυσικα πληρη αποστειρωση.

Τωρα συζητησεις βεβαια μπορουμε να κανουμε επ αοριστο, αλλα μονο μια μικροβιολογικη εξεταση θα ελυνε πραγματικα τιος αποριες αν τελικα το νερο ειναι ενταξει η αν περιεχει επικινδυνους μικροοργανισμους.

Κουραμπιές
21-10-12, 10:19
Mε ενα γρηγορο ψαξιμο στο ιντερνετ βλεπω οτι σαν ελλαδα σαυτο το θεμα ειμαστε τυχεροι, βλεπω λονδινο να θεωρουνται φυσιολογικα 40-80 και το καλοκαιρι ναχουν παρει μετρηση 140ppm. Γερμανια γαλλια...τεσπα. Το σπιτι ειναι κεντρο πολης και αποτι μουπαν ολες οι σερρες (σιγα την πολη μια κουτσουλια ειναι) εχουμε το ιδιο δικτυο. Αν υπηρχε βιολογικη μολυνση λοιπον, οι μηνυσεις θαπεφταν βροχη. Πηρα τηλεφωνο φιλο στην εισαγγελεια σερρων τωρα, μου λεει δεν εχει ακουσει κατι τετοιο, μονο για γεωργους εξω απτις σερρες πεφτουν αγωγες την περιοδο που ριχνουν λιπασμα. Το μονο καθαρο νερο ειναι αυτο που κατεβαινει απτο Λαιλια (το βουνο μας εδω) αποτι λενε και δυστηχως ειναι στην αλλη ακρη αν ειχα αμαξι κατι θα γινοταν. Δεν πιστευω οτι ειναι βιολογικη μολυνση παντως, το νοσοκομειο θαταν γεματο και σιγουρα θαταν κατι παροδικο, εδω ολοι μου λενε οτι οι Σερρες παντα ειχαν θεμα με τα νιτρικα λογω γεωργιας.

delta66
21-10-12, 14:48
Το χαπι δεν χρυσωνεται.
Πανω απο 20-25ppm τα νιτρικα προκαλουν προβληματα υγειας τοσο στα ψαρια οσο και στους ανθρωπους.
Στο γονο ιδιως (ψαριων οπως και ανθρωπων) επιβαλεται η μηδενικη τιμη.
Καρκινος ειναι μια απο τις παρενεργειες του nitrate poisoning.
Η καλυτερη λυση (και για το ενυδρειο και για το σπιτι για ποσιμο) ειναι η ΑΟ.
Υπαρχουν στην waterwaves λυσεθς ετοιμες για αυτες τις περιπτωσεις.
Και φυσικα δεν συμφερουν ψαρια σκληρου νερου με χρηση ΑΟ.
Θα θελεις πολλα συμπληρωματα.
Ξεχασα να αναφερω τις αλγες με τοσα νιτρικα.

Αφου μπορει να προερχονται απο αγροτικες εργασιες, μετρα και φωσφορικα......
Και μετα ποιος ξερει τι αλλο πιο μπαμ μπορει να εχει το νερο.
Μονο χημικη αναλυση μπορει να δειξει αξιοπιστα αποτελεσματα, σε χημειο.

Κουραμπιές
21-10-12, 14:55
Eχω ΑΟ delta. Απο την waterwaves. Θα γεμισω το ενυδρειο με οσμωση μεχρι το 70-80% θα μετρησω νιτρικα που λογικα θαναι 0, και μετα θα βαλω βρυσης να δω ποτε θα φτασει στο 20 το πολυ. Και μετα θα το παλεψω με φυτα.

delta66
21-10-12, 15:20
Υπαρχουν μερικα θεματα.
Εχει στρωσει το ενυδρειο? Μηπως τα νιτρικα ειναι απο τη βρυση κι οχι απο τον κυκλο του αζωτου? Συνεχιζεις να παρεχεις ρυπους?
Αν δεν εχει στρωσει, το νερο της ΑΟ δεν κανει για στρωσιμο.

Μετα, γιατι θελεις να βαζεις νερο βρυσης???
Δεν φτανει η ανασφαλεια της συστασης του?
Θελεις να προσθετεις και τα σιγουρα νιτρικα που εχει?
Κι αν το φτανεις με τη μιξη 20 νιτρικα, αν προστεθουν κι αυτα του κυκλου του αζωτου, ποσο θα φτανουν συνολο πριν την αλλαγη ??
Εδω κανουμε αλλαγη μολις φτασουν 20, κι εσυ θα ξεκινας απο 20?

υγ. Τι νερο πινετε στο σπιτι?

Κουραμπιές
21-10-12, 15:35
Λοιπον επειδη το τοπικ εχει τραβηξει πολυ και ειναι διασπαρτα ολα, κατσε να στα συγκεντρωσω.

Ειχα στησει το 60αρι για να φιλοξενησω ενα ανκιστρακι και καποια φυτα. Δυστηχως το 60αρι μας αφησε χρονους(εσπασε). Ετσι το ανκιστρακι και τα φυτα ειναι σε μια λεκανη 40λιτρη με το ενα φιλτρο (2028 ) το οποιο στρωθηκε με μπολι. Προχτες ηρθε η αμμος τα τεστακια το σιποραξ και εβαλα στο 2028 και σιποραξ (πριν ειχε μονο filterwool και σφουγγαρια, για ενα ψαρι τελικα μια χαρα ηταν).Το 450αρι ενυδρειο τωρα. Αφου ηρθε η αμμος την επλυνα, την εβαλα μεσα και παραλληλα εκανα μετρησεις στη βρυση και στη λεκανη. Βρηκα 40 στη βρυση και στη λεκανη πολυ παραπανω. Οποτε εκανα αλλαγη με οσμωση μονο. Πλεον η λεκανη με τα φυτα και το ψαρι τρεχει κανονικα, αμμωνια 0 νο2 0 σκληροτητες χαμηλες και νιτρικα γυρω στο 10.
Πλεον γεμιζω το 450αρι ενυδρειο μονο με οσμωση, περιμενω να ξεθολωσει το νερο, τρεχω το αλλο φιλτρο (JBL e1500) τιγκα στο filterwool και με ενα καλτσακι ενεργο ανθρακα, μετραω απολα και βλεπω αναλογα. Η ΑΟ παροτι ειναι με booster, τοσο επιβαρυμενο που ειναι το νερο, εχει αποδοση 1:5-6. TDS βρυσης 250, ΑΟ 1-2. Πρεπει να παρω 2η και 3η μεμβρανη αν ειναι να βαζω μονο οσμωση, και να βαζω ιχνοστοιχεια. Σωστα? Η αλλη λυση ειναι να βαλω ενα KDF πριν τα προφιλτρα και να ξεμπερδευω, αποσο εχω διαβασει διασπαει τα νιτρικα απο φυτοφαρμακα και αλλα διαφορα.

Στο σπιτι πινω εμφιαλωμενο και οσμωση καμια φορα. Το βρυσης δεν.

bloskas
21-10-12, 17:11
κουραμπιε μαρεσε το φλασμπακ σου!! http://www.youtube.com/watch?v=GcatQSyRK6c :D:D

Κουραμπιές
21-10-12, 17:31
χαχαχα. Ε μα με τοσες σελιδες ηταν απαραιτητο.:D:D

delta66
21-10-12, 17:41
το tds της βρυσης σου δεν ειναι ασχημο.

Το tds της αο σου ειναι πολυ καλυτερο απο το αναμενομενο.
Η μικρη παραγωγη καθαρου καπου αλλου οφελεται.

Γιώργος Κ
21-10-12, 17:44
Θα γεμισω το ενυδρειο με οσμωση μεχρι το 70-80% θα μετρησω νιτρικα που λογικα θαναι 0, και μετα θα βαλω βρυσης να δω ποτε θα φτασει στο 20 το πολυ. Και μετα θα το παλεψω με φυτα. Τα τεστακια μας δινουν μονο μερικες παραμετρους ... Υπαρχουν και αλλα τοσα πολλα που θα πρεπει να στειλουμε δειγμα για αναλυση ωστε να μαθουμε τι περιεχει! Τα νιτρικα μπορει να μην ειναι το μονο προβλημα! Προσωπικα δε θα το χρησιμοποιούσα για ποσιμο η για ενυδρειο παρα μονο αν ειχε περασει ολο απο οσμωση ...

Κουραμπιές
21-10-12, 17:44
Πραγματι με αυτο το tds με υπολογισμο του οριου της ΑΟ, και 10 να εβγαζε θαπρεπε ναμουν ευχαριστημενος, στην αρχη οταν την προτοπηρα (μεταχειρισμενη απτον alex salonica) κυμενονταν στο 10, αλλα οταν δουλεψει λιγο πεφτει το Tds. Εχει ενσωματωμενο πανω η οσμωση με δυο αισθητηρες. Τι αλλο να φταιει? Πιεση εχει λογω του booster και γενικα δεν εχω τραγικη πιεση στο δικτυο. Ειναι λιγο χαμηλη αλλα νταξει. Θερμοκρασια...ε ειναι χειμωνας. Τι αλλο να φταιει? Εσυ τι προτεινεις να κανω γενικα?

delta66
21-10-12, 17:50
παρε καινουριο flow restrictor.
Φτηνο ειναι, θα σου πουν και απο την waterwaves αν πρεπει και ποιο να βαλεις αναλογα τα στοιχεια που θα δωσεις.

Κουραμπιές
21-10-12, 18:38
Ειχα σκεφτει να φραξω λιγο το σωληνακι του βρωμικου με κατι να μειωσω τη διατομη του. Να το κανω η θαναι προβλημα?
Το δοκιμασα βασικα, εβαλα μια βιδα στο τελος του σωληνα του βρωμικου. Ειναι το TDs meter της HM digital που μετραει μονιμα, ειναι ενσωματωμενο στο καθαρο και στο βρωμικο μονιμα. Κατευθειαν το TDS του καθαρου απο 1-2 που παιζει, ανεβηκε στο (πιο λογικο για το TDS 250 που περνει) 7-8. Μηπως πραγματι παιζει ναχει χαλασει το restrictor? Η ροη του καθαρου νερου δεν επεσε καθολου, ισα ισα ΝΟΜΙΖΩ οτι ανεβηκε λιγο. Με το που εβγαλα τη βιδα ξαναπεσε στο 1-2.

Εννοειται προσωρινα το δοκιμαζω αυτο, θα παρω αυριο τον βασιλη (?) στην WW να μου πει.

Τωρα σκεφτομαι να βγαλω το restrictor να δω τη ροη θα εχει το βρωμικο χωρις αυτο. Αν ειναι ιδια με πριν, σημαινει οτι παπαλα ε?....EDIT τοκανα και αυτο, ξεβιδωσα το restrictor και αφησα το σωληνακι ελευθερο. Καμια σχεση η ροη, πολυ μεγαλυτερη, αρα δουλευει απλα ισως με μειωμενη αποδοση. Απο καθαρο δεν βγηκε τιποτα.

Εννοειται προσωρινα το δοκιμαζω αυτο, θα παρω αυριο τον βασιλη (?) στην WW να μου πει.

Γιώργος Κ
21-10-12, 18:46
Μη κανεις τετοια ... με ενα flow restrictor μπορεις να κανεις "overclocking" την οσμωση ομως καταπονειται η μεμβρανη πιο πολυ και μειωνεται ο χρονος ζωης της!
Μιλα με τον Βασιλη (στο εχω πει εδω και πολυ καιρο) ειναι σιγουρο θα σου δωσει την καλυτερη δυνατη λυση :smt028

(αν βγαζεις το flow restrictor κανεις flush στη μεμβρανη :D)

Κουραμπιές
21-10-12, 18:52
Ναι το επιασα οτι κατι τετοιο γινεται γιαυτο το εβγαλα. Χαχα. ΟΚ θα τον παρω αυριο. ;)

delta66
21-10-12, 19:19
αληθεια, ξεπλενεις (flush) συχνα τη μεμβρανη;
Γιατι δεν φαινεται να ηξερες οτι βγαζωντας το F.R. κανεις flush.

Κουραμπιές
21-10-12, 19:31
Δεν εκανα flush η αληθεια ειναι. Ηξερα οτι γινεται ετσι, απτο τοπικ του γιωργου, αλλα δεν τοχα κανει και ηθελα να δω αν θαχει διαφορα η μια ροη απτην αλλη. Δεν ειχα ιδεα πως θαπρεπε ναναι (ουτε εχω :D ).

Κουραμπιές
29-10-12, 20:19
Hρθαν τα φυτα, ηρθε και ενα ανκιστρακι....μεγαλο...σε σχεση μαυτο που ειχα τουλαχιστον. :D Τα φυτεψα τσακ μπαμ χτες βραδυ γιατι ημουν νεκρος απο κουραση αλλα δεν ηθελα να τα αφησω στον κουβα, θα τα αφησω λιγο καιρο ετσι, να ερθει στα ισα της και η μαρσιλεα που ηταν πολυ χαλια, να βυθιστει και η μεγαλη ριζα που ακομα την εχω δεμενη με tie wraps, και θα τα ξαναφυτεψω και θα κανω το aquascape και θα το παρουσιασω κανονικα. Αυτα για την ωρααααα.....:D
Λιγα λογια για το νερο. Η οσμωση μου δινει
gh 0 kh 0 ph 7
της βρυσης εχει
gh 15 kh 15 ph 7,5 no3 >40.
Θα βαζω seachem equilibrium στην αλλαγη νερου (100% οσμωση), που ανεβαζει μονο την gh.
Τελικα το υποστρωμα μου ειναι ασβεστολιθικο, χωρις να εχει τιποτα αλλο μεσα, παρα νερο οσμωσης και τον βασαλτη, και μετρησα gh 0 kh 4. Οποτε μαλλον αν δεν μου διαφευγει κατι, ειμαι εξαιρεση στον κανονα, γιατι με βολευει παρα πολυ. Μουχει ερθει τελεια καθοτι εχω εναν τροπο να ανεβαινει η kh και με προσθετο το equilibrium και η gh.
Επιπροσθετως τωρα στο γεμισμα εβαλα 50 λιτρα (12,5%) νερο βρυσης, το οποιο με υπολογισμους μου ηθελα να μου δωσει παραμετρους νερου gh 4 kh 7 no3 5, τα οποια και επιβεβαιωσα με τεστ με μεγαλη μου χαρα που επεσα μεσα. Ετσι με τοποθετηση τυρφης στο φιλτρο εχω το "φρενο" των σκληροτητων για να γινει ομαλα η αρχικη μειωση του ph για να μην πιεστουν τα ψαρια, η βιολογια μου, και τα φυτα μου. Να και μια φωτο.
http://s7.postimage.org/ewddkk6kn/IMG_2475.jpg (http://postimage.org/image/ewddkk6kn/)
Και μια ερωτηση, μετεφερα το 2028 που ηταν στρωμενο, απτη λεκανη στο κυριο ενυδρειο, δεν "μπολιασα" το JBL που ετρεχε ηδη στο μεγαλο, δεν υπαρχει θεμα ετσι? Εχει μεσα σιποραξ, ενα καλτσακι ανθρακα(θα βγει) και ενα καλτσακι τυρφη. Πρωτον εχω δυο ψαρια μεσα μονο, υπαρχει περιπτωση να μετρησω αμμωνια ας πουμε? Δεν νομιζω μιας και υπαρχει το αλλο που ειναι στρωμενο και θα τη μετατρεψει σωστα? Και με τον καιρο θα στρωθει και αυτο, αναποφευκτα.

ΥΓ το σφουγγαρι ειναι "φυτεμενο" :D με κλαδεματα, τα ειχα στην λεκανη με το ενα ψαρι και τα μετεφερα οπως ειναι, ειπαμε...ημουν νεκρος απο κουραση.

snakepanos
30-10-12, 19:00
Και μια ερωτηση, μετεφερα το 2028 που ηταν στρωμενο, απτη λεκανη στο κυριο ενυδρειο, δεν "μπολιασα" το JBL που ετρεχε ηδη στο μεγαλο, δεν υπαρχει θεμα ετσι? Εχει μεσα σιποραξ, ενα καλτσακι ανθρακα(θα βγει) και ενα καλτσακι τυρφη. Πρωτον εχω δυο ψαρια μεσα μονο, υπαρχει περιπτωση να μετρησω αμμωνια ας πουμε? Δεν νομιζω μιας και υπαρχει το αλλο που ειναι στρωμενο και θα τη μετατρεψει σωστα? Και με τον καιρο θα στρωθει και αυτο, αναποφευκτα.

Αφου ειναι μπολιασμενο το ενα δεν εχεις κανενα θεμα.

Μπορει να μετρησεις αμμωνια τωρα που εβαλες τα ψαρια,και τάισες ,αλλα θα ειναι μικρες η ενδείξεις.

Ναι θα στρωθει αλλα έπρεπε τουλάχιστον να εβαζες λιγο σιποραξ απο το μπολιασμενο στο αλλο το JBL.

Το ενυδρειο σου ειναι σε φαση αναπτυξεις, και εξεληξεις ,μην βιαζεσε θα το κανεις καλο εχεις ορεξη και μερακι Σπυρο.

Καθε αρχη και δυσκολη ετσι ημασταν ολοι καποτε ,μην σου πω και χειροτερα .
Για αρχη θελεις φυτα πολλα φυτα ,μαζευε απο οπου βρεις,και φυτα ταχείας αναπτυξεις, να στρωσει το ενυδρειο με τα φυτα .

Καλο για αρχη, εισαι στον σωστο δρομο, Σπυρο προχωρά .

Κουραμπιές
30-10-12, 20:19
Μολις μπηκε και η μοσς!! Νασαι καλα παναγιωτη μου δινετε κουραγιο ολοι. Ψυχραιμος τωρα λιπασμα με μετρο να παρουν τα πανω τους οσα φυτα μπορεσουν, θα βαλω ποθο, πολυσπερμα μολις ερθει, και βλεπουμε. Την επομενη φορα θα κανω τραμπα λιγο σιποραξ οκ. ;) μετρησεις εκανα σημερα.
Gh ~4
kh ~7
ph 7,5
no2 0
nh3 0
no3 5

snakepanos
30-10-12, 20:51
OK Σπυρο ,ποτε θα κατέβεις ??
Αμα ερθεις στο καφε θα σου δωσω σιποραξ,,τραμπα.

maikl
31-10-12, 07:05
Λιγα λογια για το νερο. Η οσμωση μου δινει
gh 0 kh 0 ph 7 (το νερο της οσμωσης δεν εχει ph-οτι μετραμε ειναι εικονικο γι'αυτο και δε μετραμε);)
της βρυσης εχει
gh 15 kh 15 ph 7,5 no3 >40.

Τελικα το υποστρωμα μου ειναι ασβεστολιθικο, χωρις να εχει τιποτα αλλο μεσα, παρα νερο οσμωσης και τον βασαλτη, και μετρησα gh 0 kh 4.κατι μετρας λαθος εδω....η kh αποτελει μερος της gh...(khhttp://forum.math.uoa.gr/latexrender/pictures/de44c582df9d8d29dbbd70aca311c641.pngGh) ;) πιεστουν τα ψαρια, η βιολογια μου, και τα φυτα μου.

Gh ~4 τα ιδια
kh ~7 ""
ph 7,5
no2 0
nh3 0
no3 5
Η λαθος τα εγραψες ή εχεις ¨θεμα" με τα τεστ σου

delta66
31-10-12, 10:09
Οχι μαικλ δεν κανουν απαραιτητα λαθος τα τεστ.
Οντως η ανθρακικη σκληροτητα KH εμπεριεχεται στην ολικη σκληροτητα GH, αλλα στην πραγματικοτητα τα ενυδρειακα τεστ KH δεν μετρανε ανθρακικη σκληροτητα, αλλα αλκαλικοτητα (alkalinity).
Φυσικα η κατασταση παρουσιαζει εξαρχης μια ανωμαλια με το νερο της βρυσης, αλλα πιστευω οτι το περιπλεκει ακομα περισσοτερο με τις αλχημειες, με βασικη μου διαφωνια στη χρηση εστω και ελαχιστου νερου βρυσης.
Και μονο οτι βαζει νιτρικα στο ενυδρειο (εστω και 5) θα μου εφτανε να το αποριψω.
Εγω σε τετοια περιπτωση θα χρησιμοποιουσα 100 %ΑΟ και θα ρυθμιζα σκληροτητες αποκλειστικα με σκευασματα.
Το ξερω ειναι ασυμφορο, αλλα πιστευω δυσκολα θα αποφυγει προβληματα με ανεξιχνιαστη αιτια στο μελλον, ιδιως αν βαλει απαιτητικα ευαισθητα ψαρια, αν χρησιμοποιει νερο βρυσης.

Κουραμπιές
31-10-12, 10:15
Οσον αφορα τις σκληροτητες, οτι ειπε ο δελτα, και εγω ετσι νομιζω στην αρχη. Δεν θα βαζω νερο βρυσης δελτα. Μονο οσμωση και ιχνοστοιχεια. Στην αρχη τοβαλα για να ανεβουν λιγο παραπανω οι σκληροτητες και να προσομοιωσω τις παλιες συνθηκες, και να υπαρχει το buffer για το πεχα, για να πεσει ομαλα. Αυτη ηταν η λογικη μου. Απο εδω και περα οτι κχ ανεβασει το υποστρωμα και γχ μεσω ιχνοστοιχειων.

delta66
31-10-12, 10:32
Τα ιχνοστοιχεια δεν ανεβαζουν GH.
Για ρυθμιση GH βαζεις ηλεκτρολυτες/μεταλλικα αλατα (κυριως περιεχουν ασβεστιο και μαγνησιο σε μεγαλυτερες ποσοτητες απο τα ιχνοστοιχεια που περιεχουν ΄ιχνη΄ απο χρησιμες και απαραιτητες ουσιες σε σωστη ποσοτητα για αλλη δουλεια).
Για τη KH ρυθμιζεις με σοδα διαλυμενη καλα και ελαχιστη ποσοτητα μεχρι να βρεις τις ισορροπιες.
Υπαρχουν και σκευασματα που επηρεαζουν GH KH ταυτοχρονα σε συγκεκριμενη αναλογια πχ ανεβαζουν δυο προς ενα και τις δυο σκληροτητες.
Κανε αναζητηση για τη χρηση της σοδας. Θελει προσοχη.

Κουραμπιές
31-10-12, 10:53
Ειχα κανει αναζητηση και ειχα βρει που προτεινες ενα της denerle που ανεβαζει και τα δυο. Οταν λεω ιχνοστοιχεια μου εχει μεινει απτη διατροφολογια, και το ασβεστιο/σιδηρος/μαγγανιο/μαγνησιο που εχει το equilibrium, τα ονομαζουμε ιχνοστοιχεια εν γενη. Μεταλλικα αλατα θα προσθετω τελωσπαντων λαθος μου. :p . Σοδα εχω διαβασει και ναι θελει προσοχη, αλλα εκει που την φτανει ο βασαλτης μου φτανει απο μονος του, με τις αλλαγες θα μενει στο 4-5 το οποιο ειναι μια χαρα. Νομιζω δεν θα την χρειαστω, θα δειξει ομως.