PDA

Επιστροφή στο Forum : Απορια με Βιολογικά Υλικά!

Malawi Lover
27-09-12, 15:22
Καλημερα! Όπως θα δειτε στην εικονα παρακατω διχνει οτι σαν βιολογικο υλικο πρεπει να βαλω στο εσωτερικο μου φιλτρο βιόσφαιρες!...! Το θεμα ειναι ομωςςς...οτι δεν εχω βιοσφαιρες! Εχω (μπολι) μακαρονια, "ενεργο ανθρακα" και κατι αλλα που μιαζουν με μικρες ηφαιτιακες πετρουλες (κοκκινες)! Ποιο απ'ολα (ή ολα??) να βαλω αντι για βιοσφαιρες! Κανουν ολα καλοο?? :confused:

Nick74
27-09-12, 16:04
την εικονα δεν τη βλεπουμε, αλλα τι να τις κανεις τις βιοσφαιρες αν εχεις σιποραξ?
Βρε συ, πετα το manual και στησε το φιλτρο σου κανονικα σαν ανθρωπος:)
Ανθρακα μη βαλεις εκτος κι αν ειναι νεοστημενο ενυδρειο οποτε τον βαζεις για δυο τρεις μερες μονο του και μετα βαζεις τα υλικα

Malawi Lover
27-09-12, 16:19
οκ...ευχαριστω! Το ενυδρειο θα γεμισει αυριο, αρααα....θα βαλω τον ανθρακα για 2-3 μερες και επειτα τα υπολοιπα (δηλαδη θα τα βαλω και τα δυο τα αλλα που προανεφερα??)!

manolischania
27-09-12, 16:36
Από την στιγμή που θα μπει σε ενυδρείο που τρέχει ήδη δεν βλέπω τον λόγο να βάλεις τον άνθρακα , κρατατον για κάποια στιγμή που θα χρειαστεί πραγματικά

Malawi Lover
27-09-12, 16:38
Το ενυδρειο δεν τρεχει ηδη! Αυριο θα γεμιει με νερο πρωτη φορα! :?

manolischania
27-09-12, 16:52
Προσωπικά θα έκανα το εξής :
Καθαρίζεις ενυδρείο
Το γεμίζεις
Βάζεις 1-2 μπουκαλάκια ξίδι ανάλογα τα λίτρα και το αφήνεις να τρέξει 1-2 μέρες το αδειάζεις το ξαναγεμίζεις βάζεις τον άνθρακα και την επομενη μέρα βάζεις και το μπόλι

Malawi Lover
27-09-12, 19:07
Απορία: Το ξύδιιι... που κολάει? :confused:

mathaios81
27-09-12, 19:10
Στην σαλατα.... Χα Χα

Κουραμπιές
27-09-12, 20:01
To ξυδι και εγω την ιδια απορια εχω. Ειδικα σε μαλαwi pου αγωνα θα κανει να κρατησει ψηλα το πεχα, ενα οξυ (και τα καταλοιπα του) δεν βλεπω που θα βοηθησει. Εγω ολο το ενυδρειο το επλυνα με ξυδι τωρα που ειναι αδειο, αλλα μ@mΙθηκα να το καθαριζω μετα για να μην μεινει τιποτα, και παλι θα βαλω ανθρακα. Πιστευω οτι με τον ανθρακα θασαι κομπλε...

Το μπολι (μακαρονια) αυτη τη στιγμη που ειναι?

Nick74
27-09-12, 20:10
σιγα τον αγωνα ρε σεις, :D τοσο δυσκολο ειναι να ανεβασεις?

Το να γκρινιαζουν οι "μαλακοι" το καταλαβαινω (μια βλακεια να γινει και να ανεβουν οι σκληροτητες παει) αλλα να γκρινιαζετε και οι Αφρικανοι, ε οχι ρε παιδια, ειναι αυτο που λενε "κλαινε οι χηρες, κλαινε κι οι παντρεμενες" :smt019:smt019:smt019:smt019

:smt036:smt036:smt036

τεσπα, το ξυδι ειναι πολυ καλο ηπιο απολυμαντικο...
μετα παμε σε πιο σκληρα...

Κουραμπιές
27-09-12, 20:34
Καλα ισχυει, απλα λεω το ξυδι δεν βλεπω τη χρηση του να μπει σε ενυδρειο μαζι με το νερο μεχρι πανω και να τρεξει, η συγκεντρωση για ναναι σοβαρη (σε μενα για παραδειγμα) πρεπει να βαλω 5λιτρα ξυδι εκει μεσα. Ενω ξυδι σφουγγαρι και οτι υπαρχει βγαινει με συνοπτικες διαδικασιες.

Malawi Lover
27-09-12, 21:22
To ξυδι και εγω την ιδια απορια εχω. Ειδικα σε μαλαwi pου αγωνα θα κανει να κρατησει ψηλα το πεχα, ενα οξυ (και τα καταλοιπα του) δεν βλεπω που θα βοηθησει. Εγω ολο το ενυδρειο το επλυνα με ξυδι τωρα που ειναι αδειο, αλλα μ@mΙθηκα να το καθαριζω μετα για να μην μεινει τιποτα, και παλι θα βαλω ανθρακα. Πιστευω οτι με τον ανθρακα θασαι κομπλε...

Το μπολι (μακαρονια) αυτη τη στιγμη που ειναι?

Το μπόλι ειναι σε "λειτουργια" στο εξωτρικο μου φίλτρο! :D

Κουραμπιές
27-09-12, 21:24
To συντηρεις εννοω με κατι ε?

Malawi Lover
27-09-12, 21:44
Ναι :D

rtolis
27-09-12, 21:59
Δεν χρησιμοποιούνται βιόσφαιρες στα φίλτρα ενυδρείου. Είναι για όταν έχεις πολύ μεγάλο χώρο να γεμίσεις. Ένα sump ας πούμε, ή ένα φίλτρο λίμνης.
Η λογική στα φίλτρα ενυδρείου είναι πάνω κάτω 2 σταδίων:
α) Κάτω κάτω ένα υλικό να κρατάει τα σκουπίδια, κάτι σαν αυτό ας πούμε:
http://www.petcumulus.gr/index.asp?page=product&pid=1189
β) Στη μέση το βιολογικό υλικό, το σιποραξ που έχεις.
γ) Στο τέλος ένα υλικό που να κρατάει τα ψιλά υπολείμματα, κάτι σαν αυτό:
http://www.petcumulus.gr/index.asp?page=product&pid=1832

Η διάταξη που σου προτείνω είναι η πιο απλή. Διαβάζοντας μέσα στο forum θα δεις ότι υπάρχουν κι άλλα υλικά και θα βρεις τι σου ταιριάζει. Το εξωτερικό φίλτρο που λες το έχεις σε άλλο ενυδρείο? Καλό θα είναι να βάλεις εξωτερικό και σε αυτό που σκέφτεσαι να ετοιμάσεις.

Malawi Lover
27-09-12, 22:16
Να παρω νεο εξωτερικο φιλαρακο λιγο δυσκολο γιατι δεν παιζει χρημα! Αν εχεις κανενα για χαρισμα αποδεκτο! :p :D Οσο για το πως να μπουν τα υλικα στο βιολογικο ξερω ηδη! :D

Nick74
27-09-12, 22:25
Να παρω νεο εξωτερικο φιλαρακο λιγο δυσκολο γιατι δεν παιζει χρημα!

Αν στο ενυδρειο που στηνεις τυχει καποια στραβη στα ψαρια σου θα υπαρχει χρημα για κανα φαρμακο η θα πανε ακλαφτα?
ΦΙΛΙΚΑ : οποιος για οποιοδηποτε λογο δε μπορει να ανταπεξελθει σε οτιδηποτε μπορει να συμβει στο ενυδρειο του τοτε δεν βαζει ψαρια αλλα κανει υπομονη και το στηνει οταν ειναι πραγματικα ετοιμος.
Ο Τολης απαντησε στο ερωτημα που εσυ εθεσες και προτεινε κατι πολυ σωστο, δεν καταλαβα για ποιο λογο του απαντας ετσι αποτομα.:confused:

Malawi Lover
27-09-12, 22:27
Μα δεν του απαντησα αποτομα! Φιλικα του το 'πα! Οσο για φαρμακα και λοιπα χρηματα εχω και θα τα διαθεσω για να παρω οτι χρειαζεται για τα ψαρακια, αλλα το να δωσω 60ευρω (το λιγοτερο) για να παρω και εξωτερικο φιλτρο οταν εχω ΗΔΗ παρει αντλια σημερα κιολας....ειναι λιγο υπερβολικο σε σχεση χρηματων!

Nick74
27-09-12, 22:32
Μα δεν του απαντησα αποτομα! Φιλικα του το 'πα!

οκ σορρυ τοτε, καμια φορα αν δεν μπαινουν σωστα τα emoticons ο γραπτος λογος παρεξηγειται.
Το εξωτερικο φιλτρο παντως δεν ειναι υπερβολη, εγω απο τοτε που πηρα το πρωτο πηρα μαχαιρι διαζυγιο με τα εσωτερικα

Malawi Lover
27-09-12, 22:42
Ξερω οτι τα εξωτερικα ειναι ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΠΟΛΥ καλυτερα απο τα εσωτερικα φιλτρα, αλλα σημερα κι ολας εδωσα 30 ευρω για την αντλια EHEIM compact 600! Δεν μου παει η καρδια να δωσω αλλα 60 ευρω το λιγοτερο για να παρω ενα εξωτερικο και να παει και η αντλια χαμενη! Πιστευω πως (προς το παρόν τουλαχιστον) ειμαι καλημενος με το εσωτερικο και την ανλτια που εχω τωρα!:D

rtolis
27-09-12, 23:19
Κατ' αρχήν ξαναρωτάω: Έχεις εξωτερικό φίλτρο κάπου αλλού? Μήπως χρειάζεται περισσότερο σε αυτό το ενυδρείο?
Η αντλία που κολλάει με τα φίλτρα?

Τώρα για τα έξοδα. Καταλαβαίνω τον ενθουσιασμό σου, αλλά για μένα μπαίνει στη μέση ένας βασικός παράγοντας: Αν θέλω ένα ψαράκι και δεν μπορώ να του παράσχω όλα όσα πρέπει, εν γνώση μου κιόλας, δεν θα το τολμήσω. Να μπω στη λογική "Καλά ασ'το αυτό θα το πάρω αργότερα" ή "εντάξει είναι λίγο μικρότερο το φίλτρο" δεν γίνεται. Ή μπορώ, έχω τη δυνατότητα να το έχω και να το συντηρήσω όπως πρέπει ή όχι.
Έχει έξοδα το θέμα ενυδρείο και πριν ακολουθήσουμε το ένστικτό μας θα πρέπει να κοιτάμε το θέμα παροχής κατάλληλων συνθηκών - κόστους. Αν δεν μπορούμε να το κάνουμε αυτό ας συγκρατούμαστε.

Nick74
27-09-12, 23:25
μια αντλια παντως ποτε δεν παει χαμενη, ολο και καπου θα τη χρειαστεις (για αναπληρωση, για κυκλοφορητη, για προετοιμασια νερου... ) οποτε αφου θα παρεις κι αλλες ετσι κι αλλιως αν μπεις ελαφρως πιο βαθυα στο χομπυ δε βλεπω το λογο να το βλεπεις ετσι

Blokatos
28-09-12, 00:40
Δεν χρησιμοποιούνται βιόσφαιρες στα φίλτρα ενυδρείου. Είναι για όταν έχεις πολύ μεγάλο χώρο να γεμίσεις. Ένα sump ας πούμε, ή ένα φίλτρο λίμνης.
Η λογική στα φίλτρα ενυδρείου είναι πάνω κάτω 2 σταδίων:
α) Κάτω κάτω ένα υλικό να κρατάει τα σκουπίδια, κάτι σαν αυτό ας πούμε:
http://www.petcumulus.gr/index.asp?page=product&pid=1189
β) Στη μέση το βιολογικό υλικό, το σιποραξ που έχεις.
γ) Στο τέλος ένα υλικό που να κρατάει τα ψιλά υπολείμματα, κάτι σαν αυτό:
http://www.petcumulus.gr/index.asp?page=product&pid=1832

Η διάταξη που σου προτείνω είναι η πιο απλή. Διαβάζοντας μέσα στο forum θα δεις ότι υπάρχουν κι άλλα υλικά και θα βρεις τι σου ταιριάζει. Το εξωτερικό φίλτρο που λες το έχεις σε άλλο ενυδρείο? Καλό θα είναι να βάλεις εξωτερικό και σε αυτό που σκέφτεσαι να ετοιμάσεις.

Τα έχεις μπερδέψει μάλλον. Το α) είναι για συντήρηση βιολογίας και το γ) είναι filter wool που προορίζεται μόνο για μηχανική φίλτρανση.

Nick74
28-09-12, 00:50
Τα έχεις μπερδέψει μάλλον. Το α) είναι για συντήρηση βιολογίας και το γ) είναι filter wool που προορίζεται μόνο για μηχανική φίλτρανση.

το σφουγκαρι δεν ειναι για βιολογια αλλα μηχανικο φιλτρο. (αι φροντιζουμε να μην κραταει αν γινεται βιολογια οταν το καθαριζουμε ωστε η βιολογια να μενει στο βιολογικο υλικο)
Οσο για το γ το ιδιο ειπατε με διαφορετικα λογια

Malawi Lover
28-09-12, 07:06
Κατ' αρχήν ξαναρωτάω: Έχεις εξωτερικό φίλτρο κάπου αλλού? Μήπως χρειάζεται περισσότερο σε αυτό το ενυδρείο?
Η αντλία που κολλάει με τα φίλτρα?

Τώρα για τα έξοδα. Καταλαβαίνω τον ενθουσιασμό σου, αλλά για μένα μπαίνει στη μέση ένας βασικός παράγοντας: Αν θέλω ένα ψαράκι και δεν μπορώ να του παράσχω όλα όσα πρέπει, εν γνώση μου κιόλας, δεν θα το τολμήσω. Να μπω στη λογική "Καλά ασ'το αυτό θα το πάρω αργότερα" ή "εντάξει είναι λίγο μικρότερο το φίλτρο" δεν γίνεται. Ή μπορώ, έχω τη δυνατότητα να το έχω και να το συντηρήσω όπως πρέπει ή όχι.
Έχει έξοδα το θέμα ενυδρείο και πριν ακολουθήσουμε το ένστικτό μας θα πρέπει να κοιτάμε το θέμα παροχής κατάλληλων συνθηκών - κόστους. Αν δεν μπορούμε να το κάνουμε αυτό ας συγκρατούμαστε.

Μα φιλε μου αυτο ειναι που πρεπει να καταλαβεις! Το φιλτρο που εχω ειναι μια χαρα για 70λιτρο ενυδειο! τοσεσ φορες το 'πα!!!!!!!!!!! Εχει κυκλοφορια 600λιτρα την ωρα και εχει και βιολογικα υλικα! Προς το παρον καλα ειμαι! Δεν θα χρειαστω αλλο!

ShadowVValker
28-09-12, 09:36
Γενικά πάντως να ξέρεις, αν δεν έχει αρκετό χώρο να κρατήσει βιολογικό υλικό για να αναπτυχθεί και να συντηρηθεί βιολογία, και 10000 λίτρα την ώρα να γυρίζει..

Blokatos
28-09-12, 11:23
το σφουγκαρι δεν ειναι για βιολογια αλλα μηχανικο φιλτρο. (αι φροντιζουμε να μην κραταει αν γινεται βιολογια οταν το καθαριζουμε ωστε η βιολογια να μενει στο βιολογικο υλικο)

H Juwel το δίνει για αποίκιση των βακτηριδίων κυρίως. Σίγουρα είναι ένα σφουγγάρι και μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για μηχανική φίλτρανση αλλά γιατί να δώσει κάποιος τα έξτρα χρήματα που κοστίζει και να μην πάρει απλά filter wool για την συγκράτηση των σωματιδίων; :confused:

Nick74
28-09-12, 12:11
βασικα για πρακτικους λογους (γιατι α βαλεις filterwool πρωτο σταδιο θα μπουκωνει συνεχεια )
Φυσικα αυτο εξαρταται απο την ποσοτητα αιωρουμενων σωματιδιων στο νερο, αλλα η πιο ευκολη λυση ειναι αυτη η διαταξη. (τωρα αν πχ εχεις bare bottom ισως και filterwool να βαλεις να μη θελει πλυσιμο για μηνες)

Blokatos
28-09-12, 13:05
Αυτό ακριβώς είναι το νόημα, να μαζεύει τις ακαθαρσίες το filter wool και τα υπόλοιπα υλικά να κάνουν την δουλειά τους! Αν είναι να έχεις τα βιολογικά υλικά να μαζεύουν τα σκουπιδάκια και τις σκόνες, η φίλτρανση πάει περίπατο!
Και μετά ανεβαίνουν αμμωνία, νιτρικά χωρίς λόγο.

rtolis
28-09-12, 19:48
Και σφουγγαρίστρα να βάλεις μέσα που λέει ο λόγος θα πιάσει βιολογία. δεν λέει κάτι αυτό...

Αν ψάξεις, υπάρχουν πολλά υλικά που κάνουν μηχανική φίλτρανση, π.χ. Eheim Mech, Fluval Prefilter κ.α. Και πιo σωστό είναι να το λέμε προφίλτρανση. Και πολλές φορές χρησιμοποιούμε και χοντρό σφουγγάρι και ένα υλικό σαν αυτά που είπα, εξαρτάται από το ενυδρείο όπως είπε και ο Nick.
Ο κύριος λόγος που βάζουμε οποιοδήποτε υλικό μηχανικής φίλτρανσης είναι κατά κύριο λόγο για να συγκρατεί τα μεγάλα ή μικρά σωματίδια. Αν βάλεις τον βάμβακα πρώτο είναι σαν, σε μια ποσότητα μπάζων να θες να πιάσεις τις κοτρώνες με κόσκινο! Τον χρησιμοποιούμε απλώς για να πιάσουμε ότι σωματίδιο περνάει και από την προφίλτρανση και από τη βιολογική φίλτρανση. Στο τελικό στάδιο πριν το νερό επιστρέψει στο ενυδρείο.
Ακόμα κι έτσι η συσκευασία του είναι ολόκληρο τσουβάλι! Καταλαβαίνεις πόσο ευαίσθητος είναι.

Το ότι θα πιάσουν και βιολογία είναι δευτερεύον. Και το coarse σφουγγάρι και ο ενυδρειακός βάμβακας θα πιάσουν βιολογία ως ένα σημείο. Αν ήταν έτσι ούτε σιποραξ, substrat, biomax ή οποιοδήποτε άλλο υλικό βιλογικής φίλτρανσης θα βάζαμε. Θα βάζαμε σκέτα coarse σφουγγάρια ή βάμβακα.

Ο λόγος που το κάνουμε αυτό είναι γιατί τα υλικά που είναι σχεδιασμένα για βιολογική φίλτρανση έχουν πολύ μεγαλύτερη επιφάνεια αποίκησης για τα βακτήρια από ότι το σφουγγάρι ή ο βάμβακας.

faster80
28-09-12, 20:57
Και σφουγγαρίστρα να βάλεις μέσα που λέει ο λόγος θα πιάσει βιολογία. δεν λέει κάτι αυτό...

Αν ψάξεις, υπάρχουν πολλά υλικά που κάνουν μηχανική φίλτρανση, π.χ. Eheim Mech, Fluval Prefilter κ.α. Και πιo σωστό είναι να το λέμε προφίλτρανση. Και πολλές φορές χρησιμοποιούμε και χοντρό σφουγγάρι και ένα υλικό σαν αυτά που είπα, εξαρτάται από το ενυδρείο όπως είπε και ο Nick.
Ο κύριος λόγος που βάζουμε οποιοδήποτε υλικό μηχανικής φίλτρανσης είναι κατά κύριο λόγο για να συγκρατεί τα μεγάλα ή μικρά σωματίδια. Αν βάλεις τον βάμβακα πρώτο είναι σαν, σε μια ποσότητα μπάζων να θες να πιάσεις τις κοτρώνες με κόσκινο! Τον χρησιμοποιούμε απλώς για να πιάσουμε ότι σωματίδιο περνάει και από την προφίλτρανση και από τη βιολογική φίλτρανση. Στο τελικό στάδιο πριν το νερό επιστρέψει στο ενυδρείο.
Ακόμα κι έτσι η συσκευασία του είναι ολόκληρο τσουβάλι! Καταλαβαίνεις πόσο ευαίσθητος είναι.

Το ότι θα πιάσουν και βιολογία είναι δευτερεύον. Και το coarse σφουγγάρι και ο ενυδρειακός βάμβακας θα πιάσουν βιολογία ως ένα σημείο. Αν ήταν έτσι ούτε σιποραξ, substrat, biomax ή οποιοδήποτε άλλο υλικό βιλογικής φίλτρανσης θα βάζαμε. Θα βάζαμε σκέτα coarse σφουγγάρια ή βάμβακα.

Ο λόγος που το κάνουμε αυτό είναι γιατί τα υλικά που είναι σχεδιασμένα για βιολογική φίλτρανση έχουν πολύ μεγαλύτερη επιφάνεια αποίκησης για τα βακτήρια από ότι το σφουγγάρι ή ο βάμβακας.
Τον υαλοβαμβακα ποσα πλυσιματα μπορουμε να τον κανουμε? Καθε φορα που τον πλενουμε δεν χανουμε καποιο ποσοστο της βιολογιας μας?

Κουραμπιές
28-09-12, 21:03
Το ποσοστο της βιολογιας στον υαλοβαμβακα ειναι πολυ μικρο σε σχεση με την βιλογια που ειναι στα βιολογικα υλικα. Φτηνος ειναι καλυτερα να τον αλλαζεις με καινουργιο καθε μηνα πχ. Αν το πλυνεις με νερο βρυσης θα πεθανει ολη η βιολογια πανω του.

Blokatos
28-09-12, 21:13
Η σωστή σειρά είναι:

Μηχανική φίλτρανση > Χημική φίλτρανση (ενέργος άνθρακας) > Βιολογική φίλτρανση.

Δεν μπορείς πρώτα να έχεις το βιολογικό υλικό και μετά να συγκρατείς τα σωματίδια πριν επιστρέψει το νερό στο ενυδρείο.
Είναι εντελώς ανάποδο, αν περνά το νερό με ακαθαρσίες, σκόνη, κλπ. πρώτα από το Siporax, βουλώνει από αυτά και δεν λειτουργεί όπως θα έπρεπε, δηλαδή βιολογικά.
Αν το filter wool μπουκώνει, θέλει αλλαγή. Αυτή είναι η δουλειά του άλλωστε. Να μην μπουκώνουν μηχανικά τα βιολογικά υλικά του φίλτρου μας.

Κουραμπιές
28-09-12, 21:25
Καταλαβαινω τη λογικη σου η σωστη σειρα αυτη ειναι. Το θεμα ειναι οτι αν κατι περασει απτα σφουγγαρια απτην αρχη, αν υπαρχει ενα χοντρο και ενα λεπτοτρυπο, τοτε σιγουρα θα περασει και το σιποραξ, λογω σχηματος και μονο, και δεν θα πιασει χωρο απτη βιολογια. Μετα σειρα εχει το βαμβακι για να το σταματησει πριν ξαναμπει στο ενυδρειο. Εγω με αυτη τη λογικη το βλεπω.

Nick74
28-09-12, 22:22
Η σωστή σειρά είναι:

Μηχανική φίλτρανση > Χημική φίλτρανση (ενέργος άνθρακας) > Βιολογική φίλτρανση.

Δεν μπορείς πρώτα να έχεις το βιολογικό υλικό και μετά να συγκρατείς τα σωματίδια πριν επιστρέψει το νερό στο ενυδρείο.
Είναι εντελώς ανάποδο, αν περνά το νερό με ακαθαρσίες, σκόνη, κλπ. πρώτα από το Siporax, βουλώνει από αυτά και δεν λειτουργεί όπως θα έπρεπε, δηλαδή βιολογικά.
Αν το filter wool μπουκώνει, θέλει αλλαγή. Αυτή είναι η δουλειά του άλλωστε. Να μην μπουκώνουν μηχανικά τα βιολογικά υλικά του φίλτρου μας.

Σα σκεπτικο τα λες σωστα, αλλα οπως ειπα και πανω εξαρταται απο το ενυδρειο, την ποσοτητα ρυπων, την ποσοτητα αιωρουμενων σωματιδιων κτλ κτλ κτλ.
Εχω μικρο ενυδριακι μονο με βιολογικο υλικο και δεν ποιανει καθολου βρωμα γιατι ειναι τιγκα στα σαλιγκαρια και τις γαριδες οποτε δεν παιζουν σχεδον καθολου αιωρουμενα σωματιδια (ορατα τεσπα γιατι πολυ λεπτοτερα εννωειται πως θα υπαρχουν)
Σε αλλα ενυδρεια ακολουθω αλλη τακτικη με λιγο πιο πολυπλοκες διαταξεις με πολυ καλη μηχανικη φιλτρανση (ενα υλικο σα μαλι πετονιας πρωτα, μετα μπλε σφουγκαρι μετα filterwool μετα βιολογικα υλικα,επειτα τυρφη και τελος filterwool ).
Βλεπεις πως ακομα και τα υλικα μας δεν ειναι ιδια και ο καθε ενας προσαρμοζει το φιλτρο του στις αναγκες του ενυδρειου του (πχ εσυ προφανως εχεις καποιο νταμαρακι οποτε βαζεις ενεργο ανθρακα, αλλος που εχει φυτεμενο δε θελει τετοιο πραγμα οπως και οσοι θελουν να υπαρχουν ουσιες απο τυρφη, φυλλα κτλ), με λιγα λογια με αντιληψη και μετα απο πειραματισμους οι περισσοτεροι εχουμε φτιαξει τα φιλτρα μας οπως τα θεωρουμε καλυτερα για τα ενυδρεια μας, ομως για καποιον που ξεκιναει, προκειμενου να μην πελαγωσει απο το πληθος υλικων που υπαρχουν και φυσικα για να μη χρησιμοποιησει λαθος υλικα (κατι συνηθισμενο) η πιο απλη προταση ειναι ενα χοντρο μηχανικο φιλτρο (το μπλε σφουγκαρι εχει αποδειχτει πολυ καλο γιατι δε μπουκωνει) μετα το βιολογικο και τελος ενα ψιλο φιλτρακι να κραταει τη "σκονη".
Το αν θα βαλει χημικο φιλτραρισμα, αν μπορει να βαλει καλυτερη μηχανικη φιλτρανση στο αρχικο σταδιο, η αν θα κανει οποιαδηποτε διαφοροποιηση ειναι κατι που θα το δει στην πορεια, αλλα αυτη η σειρα που συνηθως προτεινουμε ειναι απλα μια ΒΑΣΙΚΗ σειρα υλικων που χοντρα -ψιλα δε θα εχουν προβλημα σε κανενα ενυδρειο.

rtolis
28-09-12, 22:59
Κάθε ενυδρείο είναι ξεχωριστό. Μπορεί να έχεις γαριδοενυδρείο με μηχανικό αερόφιλτρο π.χ. και να είσαι μια χαρά. Αυτό που προτείναμε και ο Nick και εγώ, είναι μια βασική, δοκιμασμένη πάνω από όλα, διάταξη σε εξωτερικό φίλτρο. Τίποτα άλλο.

Φίλε Blokatos για να καταλάβω καλά τι προτείνεις: Σαν προφίλτρανση προτείνεις τον ενυδρειακό βάμβακα?

Nick74
28-09-12, 23:28
Φίλε Blokatos για να καταλάβω καλά τι προτείνεις: Σαν προφίλτρανση προτείνεις τον ενυδρειακό βάμβακα?

αν ειναι γυαλι το ενυδρειο του και δεν εχει σχεδον καθολου αιωρουμενα σωματιδια γιατι οχι? ολα γινονται.
Για να λεει για ανθρακα η νταμαρι εχει η bare bottom οποτε λογικα το νερο του θα ειναι κρυσταλο...
Επισεις καποιος που βαζει πολυ συχνα σκουπα βυθου και εχει αμμο και οχι και πολλα φυτα η αλγες παλι δε θα εχει μεγαλο προβλημα να το κανει...
Ολα εξαρτωνται απο το ενυδρειο

Blokatos
28-09-12, 23:46
αν ειναι γυαλι το ενυδρειο του και δεν εχει σχεδον καθολου αιωρουμενα σωματιδια γιατι οχι? ολα γινονται.
Για να λεει για ανθρακα η νταμαρι εχει η bare bottom οποτε λογικα το νερο του θα ειναι κρυσταλο...
Επισεις καποιος που βαζει πολυ συχνα σκουπα βυθου και εχει αμμο και οχι και πολλα φυτα η αλγες παλι δε θα εχει μεγαλο προβλημα να το κανει...
Ολα εξαρτωνται απο το ενυδρειο

Έπεσες μέσα. Ποταμίσια άμμο, κάποιες πέτρες στρογγυλεμένς, λίγα φυτά (ένα ματσάκι κερατόφυλλο και διάσπαρτα φυτέματα διαφόρων μεγεθών από Hygrophila Polysperma) προς το παρόν και 4 bronze cory.
Προσεχώς θα βάλω και 5 neon tetra, κάποια ρίζα mangrove, λίγη moss και ίσως ένα ακόμη φυτό.

Το φίλτρο μου είναι filter wool και μετά 1 λίτρο ελαφρόπετρα σε 3 κάλτσες για να τις καθαρίζω μία τη φορά. Χημική φίλτρανση δεν μέσα, έχω καβάτζα ενεργό άνθρακα αν τυχόν χρειαστεί.

Nick74
28-09-12, 23:49
οκ νταμαρι ακριβως δεν το λες αλλα δεν πρεπει να ειναι και ενυδρειο που να εχει πολλα αιωρουμενα, τουλαχιστο σε σχεση με ενα φυτεμενο με χαλικι, αρα αν βλεπεις πως δε σου μπουκωνει πολυ το filterwool γιατι οχι?

Περιπου ποσο καιρο κανει να τιγκαρει?

Blokatos
28-09-12, 23:52

Το προτιμώ γιατί δεν μου αρέσει η ιδέα ότι στο βιολογικό υλικό "παρκάρουν" κάθε λογής σκουπίδια ή σωματίδια. Θέλω στις αποικίες των βακτηριδίων να πηγαίνει νερό χωρίς άλλα στερέα κατάλοιπα.

Βέβαια, όπως σωστά λέει και ο συνονόματος, είναι και θέμα γούστου το τι δουλεύει ο καθένας και πως προτιμάει τις ρουτίνες του ενυδρείου του.
-------------------------
οκ νταμαρι ακριβως δεν το λες αλλα δεν πρεπει να ειναι και ενυδρειο που να εχει πολλα αιωρουμενα, τουλαχιστο σε σχεση με ενα φυτεμενο με χαλικι, αρα αν βλεπεις πως δε σου μπουκωνει πολυ το filterwool γιατι οχι?

Περιπου ποσο καιρο κανει να τιγκαρει?

Δεν το αφήνω ποτέ να τιγκάρει (το filter wool, αν κατάλαβα καλά ότι αυτό εννοείς), το αλλάζω συνήθως στις δύο με 3 εβδομάδες αλλά και πάλι η ροή της εξόδου δεν έχει πέσει καθόλου.
Το έχω αφήσει και μήνα χωρίς να χάσει η ροή της εξόδου. Μπορώ να υποθέσω ότι για να τιγκάρει πρέπει να πάει πάνω από 1,5 μήνα.
Βέβαια έχω πολλά σαλιγκάρια και τα cory δεν αφήνουν τίποτα να πάει χαμένο. :D

rtolis
29-09-12, 00:18
Όλα γίνονται. Ας ξεκινήσει κάποιος με το χοντρό σφουγγάρι, κι όταν νιώθει σίγουρος για την ποιότητα του νερού και την προσοχή του στη λεπτομέρεια ας βάλει ότι θέλει. Δεν με νοιάζει για αυτό το επίπεδο. Και πάλι μπορεί να έχεις τέλειες συνθήκες και να έχεις κάργα σαλιγκάρια π.χ. Δεν μιλάμε μόνο για "σκουπίδια".
Όχι όμως να λέμε ότι θα βάλουμε filterwool για τα χοντρά. Είναι και νέοι φίλοι στο forum που ψάχνονται διαβάζοντας. Ας μάθουν τον ορθόδοξο τρόπο πρώτα.
Το προτιμώ γιατί δεν μου αρέσει η ιδέα ότι στο βιολογικό υλικό "παρκάρουν" κάθε λογής σκουπίδια ή σωματίδια. Θέλω στις αποικίες των βακτηριδίων να πηγαίνει νερό χωρίς άλλα στερέα κατάλοιπα.
Για αυτόν ακριβώς τον λόγο κάνουμε προφίλτρανση. Επίσης αν πηγαίνει μόνο νερό δεν θα ζήσουν τα βακτήρια. Πρέπει να πηγαίνει και κάτι ακόμη για να ζήσουν....

Το φίλτρο μου είναι filter wool και μετά 1 λίτρο ελαφρόπετρα σε 3 κάλτσες για να τις καθαρίζω μία τη φορά. Χημική φίλτρανση δεν μέσα, έχω καβάτζα ενεργό άνθρακα αν τυχόν χρειαστεί.
Δηλαδή το βιολογικό σου υλικό αν κατάλαβα είναι η ελαφρόπετρα. Και από κάτω βάμβακα για μηχανική φίλτρανση?

Έπεσες μέσα. Ποταμίσια άμμο, κάποιες πέτρες στρογγυλεμένς, λίγα φυτά (ένα ματσάκι κερατόφυλλο και διάσπαρτα φυτέματα διαφόρων μεγεθών από Hygrophila Polysperma) προς το παρόν και 4 bronze cory.
Προσεχώς θα βάλω και 5 neon tetra, κάποια ρίζα mangrove, λίγη moss και ίσως ένα ακόμη φυτό.
Γιατί μου κάνει για ενυδρείο αρχαρίου? Δεν είναι κακό και ντροπή, όλοι από κάπου ξεκινήσαμε. Εγώ είχα να σου πω αυτά τα 5 πράγματα από τη μεριά μου. Αν ξέρεις περισσότερα, ζητώ συγγνώμη και αποσύρομαι.

Nick74
29-09-12, 00:26
Η ελαφροπετρα ειναι αρκετα καλο βιολογικο υλικο αν εχεις να γεμισεις καποιο μεγαλο sump αλλα ενα λιτρο το βλεπω πολυ οριακο...
Με τετοιες συνθηκες οντως το βιολογικο πρεπει να παραμενει τζαμι, αλλα αν ειχες καποιο βιολογικο υλικο με τεραστια επιφανεια αποικησης τοτε το να μαζεψει μια ελαχιστη σκονιτσα δε θα το εβλεπες προβλημα

Blokatos
29-09-12, 01:02
Γιατί μου κάνει για ενυδρείο αρχαρίου? Δεν είναι κακό και ντροπή, όλοι από κάπου ξεκινήσαμε.

Γιατί είμαι αρχάριος.

Εγώ είχα να σου πω αυτά τα 5 πράγματα από τη μεριά μου. Αν ξέρεις περισσότερα, ζητώ συγγνώμη και αποσύρομαι.

Φιλαράκο, με παρεξήγησες. Ο γραπτός λόγος δεν βοηθά καμιά φορά. Δεν θέλω να αποσυρθείς. Αν αποσυρθείς πως θα κάνουμε κουβέντα...;;
Απλά είπα τη γνώμη μου με βάση όσα έχω διαβάσει και όσα έχω διαπιστώσει εμπειρικά στα 3 χρόνια που ασχολούμαι με το χόμπυ.
Δεν ήθελα να σε προσβάλω, ήθελα μόνο να συμμετέχω στη συζήτηση.

Nick74
29-09-12, 01:07
Δεν ήθελα να σε προσβάλω, ήθελα μόνο να συμμετέχω στη συζήτηση.

και παρα πολυ καλα εκανες... Προσωπικα μου εδωσες ενα καλο τριγκαρισμα γιατι πολλοι αρχαριοι δε χρησιμοποιουν και το οτι καλυτερο ως βιολογικο (ειδικα σε θεμα ποσοτητας) οποτε οντως πρεπει να ειναι γυαλι, οποτε οι συμβουλες αναβαθμιζονται: μετα το μπλε σφουγκαρι μπορουμε να προσθεσουμε ενα filterwool και επειτα το βιολογικο, και μετα παλι filterwool προαρετικα κι αυτο δεν κοστιζει τιποτε απολυτως σε κανεναν ουτε ειναι καμια πολυπλοκη συνθεση που να μη γινεται κατανοητη ;)

Blokatos
29-09-12, 01:34
Η ελαφροπετρα ειναι αρκετα καλο βιολογικο υλικο αν εχεις να γεμισεις καποιο μεγαλο sump αλλα ενα λιτρο το βλεπω πολυ οριακο...

Την επέλεξα για να αντικαταστήσω τα εργοστασιακά σφουγγάρια βιολογίας που είχε το φίλτρο. Πιστεύω ότι με την ελαφρόπετρα αναβαθμίστηκε το φίλτρο μου. Τώρα με 4 cory και 5 neon tetra μελλοντικά, δεν νομίζω να είμαι στα όρια του filtering capacity.
Αν είναι, του βάζω και ένα καλτσάκι με Siporax για συμπλήρωμα...

Nick74
29-09-12, 01:42
ε ναι, αυτο μονο στην πραξη μπορεις να το δεις...

rtolis
30-09-12, 14:47
Blokatos καλά κάνεις και την ψάχνεις. Αυτό που σου προτείνω είναι ότι χρησιμοποιείτε στο 90% των ενυδρείων. Το υπόλοιπο 10% είναι κατά κύριο λόγο ενυδρεία ειδικών απαιτήσεων και ενυδρεία φίλων που ξέρουν πολύ καλά τι κάνουν.
Ένα απλό παράδειγμα: Από την είσοδο του φίλτρου θα περάσουν και μικρά σαλιγκαράκια ή αυγά αυτών. Αν έχεις ενυδρειακό βάμβακα για τα χοντρά είναι σίγουρο ότι θα περάσουν στο βιολογικό σου υλικό, και πολύ περισσότερο θα μπλοκάρουν τη ροή του φίλτρο σου. Δεν περνάνε μόνο "σκουπίδια" από το φίλτρο...

Blokatos
30-09-12, 15:30
Blokatos καλά κάνεις και την ψάχνεις. Αυτό που σου προτείνω είναι ότι χρησιμοποιείτε στο 90% των ενυδρείων. Το υπόλοιπο 10% είναι κατά κύριο λόγο ενυδρεία ειδικών απαιτήσεων και ενυδρεία φίλων που ξέρουν πολύ καλά τι κάνουν.
Ένα απλό παράδειγμα: Από την είσοδο του φίλτρου θα περάσουν και μικρά σαλιγκαράκια ή αυγά αυτών. Αν έχεις ενυδρειακό βάμβακα για τα χοντρά είναι σίγουρο ότι θα περάσουν στο βιολογικό σου υλικό, και πολύ περισσότερο θα μπλοκάρουν τη ροή του φίλτρο σου. Δεν περνάνε μόνο "σκουπίδια" από το φίλτρο...

Σε αυτό έχεις πολύ δίκιο. Κάποιες φορές που καθαρίζω το φίλτρο, βρίσκω στα βιολογικά υλικά μικροσκοπικά σαλιγκάρια, εκατοντάδες, μην πω χιλιάδες... :smt103

Τι να βάζω μπροστά για να μην περνάνε;

Φιλιππας
30-09-12, 16:01
Να εκφρασω και εγω μια απορια,που ανατρεπει οσα ηξερα μεχρι τωρα.
Εγω εχω το fluval 205.Για αρχη εχει 2 σφουγγαρια για να μαζευει ολες τις βρωμες και τα μικροσωματιδια.επειτα το νερο περναει απο τρια σταδια φιλτραρισματος.Ο πρωτος ειναι απο ενεργο ανθρακα.Το 2 και 3 σταδιο ειναι απο το λεγομενο μακαρονι.Το ενυδρειο ειναι φυτεμενο με προοπτικη να γεμιση με φυτα.Δεν χρειαζετε ο ανθρακας στο φιλτρο.Ειναι προτιμοτερο στην θεση του να βαλω και αλλο μακαρονι?

Nick74
30-09-12, 16:05
αν εχεις φυτεμενο εννωειται δε βαζεις ανθρακα γιατι κατακρατει ολες τις χρησιμες ουσιες για τα φυτα. Σε ενα τετοιο ενυδρειο το χημικο φιλτραρισμα γινεται απο τα φυτα με το φυσικο τροπο

Φιλιππας
30-09-12, 17:34
Ευχαριστω παρα πολυ.Θα τον βγαλω σημερα και θα συμπληρωσω μακαρονι.
Τον ανθρακα μολις τον εβγαλα.Συμπληρωσα το κενο με μακαρονι.Τον ανθρακα τον αφηνω στον ηλιο να στεγνωση και μετα αποθηκευση?
Η χαλαει και οποτε χρειαστει θελει καινουργιο?

Nick74
30-09-12, 19:56
το πιο πιθανο ειναι να εχει μαζεψει πραγμα οποτε τον πετας και παιρνεις νεο για καβατζα

Φιλιππας
30-09-12, 20:24
Αυτο θα κανω γιατι τον εχω και 3 χρονια μεσα.Οποτε πεταμα και αντικατασταση.
Ευχαριστω πολυ

Nick74
30-09-12, 20:27
ε σε 3 χρονια δεν ειναι πια ενεργος ανθρακας, βιολογικο υλικο εχει γινει :D
υπεθετα πως τον ειχες κανα μηνα - διμηνο...

Πλακα πλακα για κανα δυο μερες παιρνε και μετρησεις γιατι οντως εχει μετατραπει πια σε βιολογικο ο ανθρακας και μολις πεταξες μαζι του καποιο ποσοστο βιολογιας (οχι πως ειναι πολυ σημαντικο αφου εχεις βιολοκικο υλικο, αλλα καλου κακου παρε καμια μετρηση αυριο και μεθαυριο)

Φιλιππας
30-09-12, 21:41
ε σε 3 χρονια δεν ειναι πια ενεργος ανθρακας, βιολογικο υλικο εχει γινει :D

Πλακα πλακα για κανα δυο μερες παιρνε και μετρησεις γιατι οντως εχει μετατραπει πια σε βιολογικο ο ανθρακας και μολις πεταξες μαζι του καποιο ποσοστο βιολογιας (οχι πως ειναι πολυ σημαντικο αφου εχεις βιολοκικο υλικο, αλλα καλου κακου παρε καμια μετρηση αυριο και μεθαυριο)

Γιαυτο το λογο εκανα σημερα και αλλαγη του νερου.Ακριβως την ιδι ασκεψη ειχαμε.Βεβαια το ζουμι μεσα απο το καδο δεν το πειραξα,οποτε πιστευω οτι το καινουργιο μακαρονι θα αποικιθει πολυ ποιο γρηγορα.Το εβαλα και κατω κατω.
αυριο δεν θα ταισω τα ψαρια να μην επιβαρρυνω το νερο,και απο μεθαυριο θα ξεκινησω να ταιζω σιγαααααα σιγααααααααα

Nick74
01-10-12, 02:45
μακαρονι εννωεις siporax η καποιο αναλογο λογικα κι οχι το γυαλιστερο μη πορωδες μακαρνι, γιατι εκεινο ειναι μηχανικο κι οχι βιολογικο φιλτρο

Blokatos
01-10-12, 03:10
Σε αυτό έχεις πολύ δίκιο. Κάποιες φορές που καθαρίζω το φίλτρο, βρίσκω στα βιολογικά υλικά μικροσκοπικά σαλιγκάρια, εκατοντάδες, μην πω χιλιάδες... :smt103

Τι να βάζω μπροστά για να μην περνάνε;

Ξέρει κανείς κάτι πάνω στο θέμα αυτό;

Nick74
01-10-12, 03:46
μπλε σφουγκαρι, ωστε να αποικουν εκει...
γι αυτο λεμε ειναι το καλυτερο προσταδιο συνηθως...

rtolis
01-10-12, 12:46
μπλε σφουγκαρι, ωστε να αποικουν εκει...
γι αυτο λεμε ειναι το καλυτερο προσταδιο συνηθως...
:smt109

Αυτό προτείνουμε ο Nick κι εγώ. Σκέψου το πρακτικά: από που είναι δυσκολότερο να περάσει το σαλιγκάρι? Από το "μαλλί" ή από το σφουγγάρι? :cool:

ε σε 3 χρονια δεν ειναι πια ενεργος ανθρακας, βιολογικο υλικο εχει γινει
Μετά τον ένα μήνα, άντε να βάλουμε και κάτι ακόμη, είναι απλό βιολογικό υλικό κι όχι τέλειο κιόλας ή απλό σφουγγαράκι του θεού αν είναι σε τέτοια μορφή. (το οποίο κάνει για απλό προφίλτρο)
Τον άνθρακα συνήθως τον χρησιμοποιούμε όταν θέλουμε να απορροφήσουμε κάτι από το νερό του ενυδρείου. Π.χ. να έχουμε κάνει μια θεραπεία με φάρμακο την προηγούμενη περίοδο.

μακαρονι εννωεις siporax η καποιο αναλογο λογικα κι οχι το γυαλιστερο μη πορωδες μακαρνι, γιατι εκεινο ειναι μηχανικο κι οχι βιολογικο φιλτρο
Μπορεί στο 2 στάδιο να έχει μηχανικό πάνω από το σφουγγάρι και στο τρίτο κεραμικό.. Ας μα εξηγήσει ο φίλος μας, αν θέλει. Αν έχει τις συσκευασίες των προϊόντων ακόμη καλύτερα.

rakita
02-10-12, 07:06
Φιλοι μου να κανω και εγω μια ερωτηση

Τα σφουγγαρια (χοντρο, ψιλο) τα καθαριζουμε ας πουμε καθε μηνα αναλογα με τα σκουπιδια.
Το Βιολογικο μερος του φιλτρου (το δικο μου EHEIM SUBSTRAT pro) καθε ποτε το καθαριζουμε ή δεν το καθαριζουμε γιατι θα σκοτωθουν τα μικροβια και καθε ποτε το αντικαταστουμε ???

Nick74
02-10-12, 09:41
το βιολογικο δεν το καθαριζουμε, η κι αν το κανουμε απλα το ξεπλενουμε ΠΟΛΥ ΕΛΑΦΡΥΑ με προσοχη σε νερο ενυδρειου, και φυσικα δεν το αλλαζουμε ποτε, απλα καθαριζουμε ενα μικρο μερος (1/3 περιπου) καθε χρονο με καυτο νερο

rakita
02-10-12, 10:09
το βιολογικο δεν το καθαριζουμε, η κι αν το κανουμε απλα το ξεπλενουμε ΠΟΛΥ ΕΛΑΦΡΥΑ με προσοχη σε νερο ενυδρειου, και φυσικα δεν το αλλαζουμε ποτε, απλα καθαριζουμε ενα μικρο μερος (1/3 περιπου) καθε χρονο με καυτο νερο

Εαν σε ενα χρονο βρωμισει πολυ, δεν μπορω να το πλυνω ολο με ζεστο νερο και επειτα να βαλω καινουργια βακτηρια ?

Nick74
02-10-12, 10:19
? και πως θα τα "βαλεις"? :D (εννωεις τα βακτηριομπουκαλα? αυτα ειναι απλα απατη η να ψαχνεις για μπολι? )
Δεν υπαρχει λογος να ξεστρωνεις το φιλτρο σου, και βασικα ουτε το πλυσιμο ειναι απαραιτητο, απλα καποιοι θεωρουν πως απλα ειναι καλο να γινεται...
οσο για τη "βρωμια" μια χαρα ωφελημη ειναι

genecr
02-10-12, 10:22
Εαν σε ενα χρονο βρωμισει πολυ, δεν μπορω να το πλυνω ολο με ζεστο νερο και επειτα να βαλω καινουργια βακτηρια ?
όχι γιατι έτσι θα καταστρέψεις τη βιολογία του φίλτρου και θα πρέπει να ξεκινήσεις στρωσιμο από την αρχή.
τα βιολογικά υλικα τα καθαρίζεις ελαφρά μόνο με νερό ενυδρείου.

rakita
02-10-12, 10:59
? και πως θα τα "βαλεις"? :D (εννωεις τα βακτηριομπουκαλα? αυτα ειναι απλα απατη η να ψαχνεις για μπολι? )

Οταν στρωνεις το ενυδρειο ή ενα καινουργιο φιλτρο , απο που βρισκεις τα Βακτηρια ???

Τα sera nitrivec ή tetra bactozym ή παρομοια προιοντα, δεν προσθετουν τα βακτηρια που απαιτουντε?

Blokatos
02-10-12, 11:11
Οταν στρωνεις το ενυδρειο ή ενα καινουργιο φιλτρο , απο που βρισκεις τα Βακτηρια ???

http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=32934

genecr
02-10-12, 11:27
περιμένω 1 μήνα και να στρωσει το ενυδρείο μου και εσύ θέλεις να καταστρέψεις τη βιολογία σου και να ξεκινήσεις τη διαδικασία από την αρχή :confused:
και μέχρι να στρώσει τι θα κάνεις τα ψάρια που θα χαροπαλεύουν;

rakita
02-10-12, 11:37
περιμένω 1 μήνα και να στρωσει το ενυδρείο μου και εσύ θέλεις να καταστρέψεις τη βιολογία σου και να ξεκινήσεις τη διαδικασία από την αρχή :confused:
και μέχρι να στρώσει τι θα κάνεις τα ψάρια που θα χαροπαλεύουν;

Αφου χαλασε το φιλτρο μου και θα βαλω καινουργιο τι να κανω :confused::confused:

Το παλιο ειχε μονο ενα σφουγγαρι μεσα κ κανενα βιολογικο υλικο.

Κουραμπιές
02-10-12, 11:41
ΚΑΙ
http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=13656

genecr
02-10-12, 11:59
Αφου χαλασε το φιλτρο μου και θα βαλω καινουργιο τι να κανω :confused::confused:

Το παλιο ειχε μονο ενα σφουγγαρι μεσα κ κανενα βιολογικο υλικο.
θα βάλεις τα υλικά του παλιού (σφουγγάρια) στο καινούριο και έτσι θα το μπολιάσεις.
και τα σφουγγάρια μια χαρά βιολογία πιάνουν

rakita
02-10-12, 12:10
θα βάλεις τα υλικά του παλιού (σφουγγάρια) στο καινούριο και έτσι θα το μπολιάσεις.
και τα σφουγγάρια μια χαρά βιολογία πιάνουν

Καλη ιδεα.

Μονο που το σφουγγαρι το παλιου ειναι τοσο μεγαλο που δεν χωραει στο καινουργιο που εχει και βιολογικες μπαλες:(:(.

Οπως διαβασα στα πιο πανω λινκ. ενα στηψω το σφουγγαρι στις βιολογικες μπαλες του καινουργιου κανω δουλεια ??

Μια αλλη ιδεα ειναι να δουλευουν και τα 2 φιλτρα συγχρονος(Το παλιο ειναι χαλασμενο διοτι δεν κουμπουνει καλα..αλλα κατα τα αλλα δουλευει ακομα). και μετα απο 2-3 εβδομαδες πεταω το παλιο.
Ετσι πιστευεις οτι θα ειμαι ενταξι:confused::confused::confused:

Kotsos
02-10-12, 12:12
Θα στήσεις με το καινούριο φίλτρο, και θα στίψεις το σφουγκάρι του παλιού μπροστά στην είσοδο του φίλτρου, για να τραβήξει την μπίχλα..

genecr
02-10-12, 12:17
Θα στήσεις με το καινούριο φίλτρο, και θα στίψεις το σφουγκάρι του παλιού μπροστά στην είσοδο του φίλτρου, για να τραβήξει την μπίχλα..

ναι μπορείς και έτσι, απλώς είναι καλύτερα να μπει και λίγο υλικό από το παλιό. κόψε το σφουγγάρι σε μικρότερα κομμάτια και βάλε όσα χωρούν

rakita
02-10-12, 12:21
Ευχαριστω φιλοι μου αυτα θα κανω.

Μια ερωτηση ακομα .

Αυτο το tetra bactozym k sera nitrivec δεν βαζουν και αυτα βακτηρια στα φιτρα ή ειναι για αλλη δουλεια:confused:

Kotsos
02-10-12, 12:26
ναι μπορείς και έτσι, απλώς είναι καλύτερα να μπει και λίγο υλικό από το παλιό. κόψε το σφουγγάρι σε μικρότερα κομμάτια και βάλε όσα χωρούνΔεν υπάρχει λόγος να χαλάσει τζάμπα το σφουγγάρι..
Αυτο το tetra bactozym k sera nitrivec δεν βαζουν και αυτα βακτηρια στα φιτρα ή ειναι για αλλη δουλεια:confused:Γι αυτό είναι, αλλα οι απόψεις διίστανται για το αν, και κατα πόσο κάνουν δουλειά..

Nick74
02-10-12, 14:48
Μια ερωτηση ακομα .

Αυτο το tetra bactozym k sera nitrivec δεν βαζουν και αυτα βακτηρια στα φιτρα ή ειναι για αλλη δουλεια:confused:

ειναι για καλο φενγκ σουι και για ξεματιασμα...

Για να μην τα πολυλογουμε επειδη 1 και 1 κανουν παντα δυο, αυτα τα υποτειθεμενα σκευασματα (που προσωπικα δεν αποκλειω καθολου να ειναι απλα αποσταγμενο νερο) δεν κανουν ΑΠΟΛΥΤΩΣ τιποτα, τουλαχιστο στην αμμωνια.
Αν εχεις, μπορεις να δοκιμασεις σε ενα κουβαδακι με ενα εσωτερικο φιλτρακι, βαλε μεσα ολα τα ζουμια ολων τεν εταιριων που υπαρχουν και ριξε λιγη αμμωνια και μετρα και την επομενη, και τη μεθεπομενη κτλ κτλ... παντα αμμωνια θα μετρας (μεχρι να στρωσει μονο του)
Κανε το ιδιο με λιγο μπολι και μετρα μετα απο 6-12 ωρες και δες, ακομα κι αν δεν εχει εξαφανιστει εντελως η αμμωνια (αναλογα την ποσοτητα) θα δεις τουλαχιστο σε λιγες ωρες τις διαδικασιες του κυκλου του αζωτου (μειωση αμμωνιας και υπαρξη νιτρικων)
Με βαση αυτα τα απλα πειραματα τα εν λογο προιοντα κρινονται ΑΠΟ ΜΕΝΑ ως απλη απατη.

Στρωσιμο γινεται με αμμωνια η με μπολι απο αλλο ενυδρειο (η εναλλακτικα καποιοι κανουν με τροφες που σαπιζουν για να παραγουν αμμωνια... ειναι κι αυτος ενας τροπος)

faster80
02-10-12, 18:48
Με το μπολι δεν υπαρχει η περιπτωση μεταδοσης καποια ασθενειας ή ακομη και σαλιγκαρια που τα ειχε το προηγουμενο ατομο?
Προσωπικα ειχα κανει στρωσιμο με ενα προιον που λεγεται bactoaktive νομιζω.

Kotsos
02-10-12, 22:58
Αν υπήρχε ασθένεια στο άλλο ενυδρείο ναι..

Και σαλιγκάρια ναι..

Nick74
03-10-12, 00:21
γι αυτο ο σωστοτερος τροπος ειναι παντα το στρωσιμο με αμμωνια, αλλα αν ο αλλος ειναι αστρωτος και εχει ηδη αγορασει ψαρια τι αλλο να κανει?
Τα περισσοτερα παθογονα παντως υπαρχουν λιγο πολυ ετσι κι αλλιως σε καθε ενυδρειο, και φυσικα δε θα παρεις μπολι απο καποιον που περασε προσφατα ασθενειες.

Οσον αφορα τα σαλιγκαρια... αυτο μαλλον θετικο ειναι

rakita
03-10-12, 07:15
ειναι για καλο φενγκ σουι και για ξεματιασμα...
Με βαση αυτα τα απλα πειραματα τα εν λογο προιοντα κρινονται ΑΠΟ ΜΕΝΑ ως απλη απατη.

Στρωσιμο γινεται με αμμωνια η με μπολι απο αλλο ενυδρειο (η εναλλακτικα καποιοι κανουν με τροφες που σαπιζουν για να παραγουν αμμωνια... ειναι κι αυτος ενας τροπος)

Εγω εχω αντιθετη εμπειρια απο εσενα.

Πριν στρωσω ενα καινουργιο ενυδρειο εκανα μετρησεις σε νιτρωδη / αμμωνια και αλλα και ηταν ανεβασμενα.

Εβαλα Tetra aquasafe και 2 ταμπλεπες tetra bactozym μεσα στο σφουγγγαρακι του φιλτρου.
Αφησα το νερο να ανακυκλωνετε μεσου φιλτρου για 1 βδομαδα.

Πριν βαλω ψαρακια ξαναμετρησα τις τιμες και ηταν ολες περιπου 0- 0,1

Αρα κανουν δουλεια αυτα( Δεν νομιζω μια σοβαρη εταιρια σαν την sera / tetra χρονια στα ψαρια, να κανει μ@@ εδω.)

Οταν το νερο ειναι θολο βαζω μια ταμπλετα tera bactozym και μεσα σε 1-2 μερες το νερο ειναι κρυσταλλινο παλι.
( Οι μετρησεις δειχνουν 0-0,1 μετα απο αυτη την διαδικασια)

Σιγουρα η δικη σου μεθοδος ειναι καλυτερη κ πιο επαγγελματικη κ γρηρορη , αλλα περιεχει κινδυνο και διαδικασια (πρεπει να βρεις καθαρο μπολι χωρις ασθενειες κτλ.)

manolischania
03-10-12, 07:38
Εγω εχω αντιθετη εμπειρια απο εσενα.
Πριν στρωσω ενα καινουργιο ενυδρειο εκανα μετρησεις σε νιτρικα / αμμωνια και αλλα και ηταν ανεβασμενα.
Εβαλα Tetra aquasafe και 2 ταμπλεπες tetra bactozym μεσα στο σφουγγγαρακι του φιλτρου.
Αφησα το νερο να ανακυκλωνετε μεσου φιλτρου για 1 βδομαδα.
Πριν βαλω ψαρακια ξαναμετρησα τις τιμες και ηταν ολες 0.
Αρα κανουν δουλεια αυτα.
Οταν το νερο ειναι θολο βαζω μια ταμπλετα tera bactozym και μεσα σε 1-2 μερες το νερο ειναι κρυσταλλινο παλι.
( Οι μετρησεις δειχνουν 0 μετα απο αυτη την διαδικασια)
Σιγουρα η δικη σου μεθοδος ειναι καλυτερη κ πιο επαγγελματικη κ γρηρορη , αλλα περιεχει κινδυνο και διαδικασια (πρεπει να βρεις καθαρο μπολι χωρις ασθενειες κτλ.)Μάλλον δεν έβγαλες σωστά συμπεράσματα γιατί για να έχεις στο νερό νιτρικά πάει να πει ότι έχει αρχίσει και υπάρχει βιολογία στο φίλτρο σου άρα με το να περιμένεις και μια βδομάδα ακόμα δημιουργήθηκε η αποικία που μηδένισε την αμμωνία και λογικά τα νιτρώδη και όχι τα νιτρικά που αναφέρεις ότι μηδενιστικά και αυτά ( εκτος εάν έχεις φυτά και κάποιο ποσοστό τους απορροφήθηκε από τα φυτά αλλιώς φέγγουν με αλλαγή νερού στα του γλυκού νερού )

rakita
03-10-12, 07:52
Φιλε μου.

Εαν λεγονται νιτρικα ή νιτρωδη λιγο σημασια εχει.

Η ουσια ειναι οτι αυτα ολα ειναι μηδενικα με τα 2 προιοντα που χρησιμοποιω και οχι με ξενο μπολι.

manolischania
03-10-12, 08:03
Φιλε μου.
Εαν λεγονται νιτρικα ή νιτρωδη λιγο σημασια εχει.

Έχει πολύ μεγάλη σημασία αν είναι νιτρώδη η νιτρικά ( νιτρικά γράφεις ποιο πάνω )
Αν χρησιμοποιείς κάποιο σκεύασμα για κρατήσεις τα νιτρώδη 0 άνοιξε κάποιο θέμα ώστε να βρεθεί το πρόβλημα στο φίλτρο σου .
εάν μετράς νιτρικά 0 μάλλον έχουν κάποιο πρόβλημα τα test που χρησιμοποιείς εκτός αν κάνεις καθημερινές αλλαγές

Nick74
03-10-12, 11:05
οκ, πιστευω πως μαλλον και να μην εριχνες τιποτα το ιδιο θα ηταν το αποτελεσμα. Το καθε ενυδρειο συμπεριφερεται διαφορετικα και εχει τυχει στρωσιμο απο το ΜΗΔΕΝ ακομα και σε 6 μερες (αναλογα ποσο "βρωμικο" ειναι εχει και περισσοτερα βακτηρια. Απ οτι διαβαζω πχ με μια κουταλια χωμα -αλλα αν και το προτεινει μια απο τις πιο αξιοπιστες πηγες του πλανητη το θεωρω ρισκο γιατι που να βρεις καθαρο χωμα? ) σε κανα δυο μερες εισαι στρωμενος σα να εβαζες μπολι.
Οσο για τα θολωματα σκοπος ειναι να βρουμε ΓΙΑΤΙ συνεβη κι οχι να το ξεθολωσουμε. Το bacterial bloom ετσι κι αλλιως ειτε ριξεις μεσα κατι ειτε κανεις αλλαγες ειτε οτιδηποτε θα κανει τον κυκλο που ειναι να κανει (που συνηθως οπως λες ειναι μια δυο μερες ). Το μονο που δικαιολογειται και πρεπει να κανουμε σε αυτη την περιπτωση ειναι να βαλουμε μια αεραντλια για να βοηθησουμε το εργο των βακτηριων (οχι αυτων στο φιλτρο, αλλα αυτων που βλεπεις ως θολωμα, που πολλαπλασιαστηκαν σαν τρελα για να αντιμετωπισουν καποιο ρυπο)

manolischania
03-10-12, 11:44
Το μονο που δικαιολογειται και πρεπει να κανουμε σε αυτη την περιπτωση ειναι να βαλουμε μια αεραντλια για να βοηθησουμε το εργο των βακτηριων (οχι αυτων στο φιλτρο, αλλα αυτων που βλεπεις ως θολωμα, που πολλαπλασιαστηκαν σαν τρελα για να αντιμετωπισουν καποιο ρυπο)
Το έχουμε τσακίσει το θέμα του φίλου .
Αν και δεν κατάλαβα που βγήκε το συμπέρασμα για bterial bloom την αεραντλια την βάζουμε για τα βακτήρια του φίλτρου και τα ψαρια μιας και τα συγκεκριμένα που αιωρούνται καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες οξυγόνου !!!

Nick74
03-10-12, 12:11
ουσιαστικα ολα για τα ψαρια μας τα κανουμε.
Η εξαρση βακτηριων καταναλωνει οξυγονο. Αυτο για αλλα ψαρια ειναι πολυτιμο για αλλα οχι, (πχ τα λαβυρινθοψαρα δεν τους καιγεται καρφι για ελευθερο οξυγονο) αλλα ετσι κι αλλιως πρεπει να βαλουμε εξτρα οξυγονο για να βοηθηθουν και τα βακτηρια στο εργο τους και να καταναλωσουν αυτο το οποιο επρεπε εμεις να ειχαμε φροντισει να μην υπαρχει (συνηθως ειναι βρωμικος βυθος απο υπερβολικα ταισματα αλλα μπορει να ειναι κι αλλοι ρυποι)

rtolis
08-10-12, 21:01
ουσιαστικα ολα για τα ψαρια μας τα κανουμε.
:smt038

Οτιδήποτε πρόσθετο ή μη αναγκαίο υπάρχει στο ενυδρείο μας, αργά ή γρήγορα, αφαιρεί έστω κι ένα αναγκαίο συστατικό από τα ψάρια ή τα φυτά μας. Το θέμα είναι να πολεμήσουμε το γιατί, την αιτία. Αλλιώς μπορούμε κάθε φορά να αγοράζουμε ένα ακόμη μπουκαλάκι μαγικού ζωμού που θα κάνει τη δουλειά του για λίγο καιρό μέχρι να αγοράσουμε το επόμενο.