PDA

Επιστροφή στο Forum : Θαλασινές απορίες!


Σελίδες : [1] 2

ChocolatePuma
21-09-12, 09:02
Καλημέρα σε όλους
Μια που το διάβασμα στις ενότητες του γλυκού νερού...τελείωσε (οι απορίες συνεχίζουν να είναι πολλές), είπα να ξεκινήσω διάβασμα στις ενότητες του αλμυρού νερού!

Μέχρι τώρα είδα και διάβασα αρκετά ενδιαφέρονται πράγματα
Νομίζω όμως πως "λείπουν" δύο βασικά υπομνήματα
1. Υπόμνημα για τον βασικό εξοπλισμό του ενυδρείου
2. Υπόμνημα για τα πρώτα βήματα στο στήσιμο

(Υπάρχουν πολύ χρήσιμα υπομνήματα για τα φίλτρα, τον φωτισμό και τον βράχο:D)
Δεν ξέρω αν κάποιος έχει χρόνο για να το κάνει, αλλά θα ήταν πολύ χρήσιμο για όλους εμάς τους "άσχετους"

Και τώρα στα αμιγώς δικά μου!
Τις επόμενες μέρες θα πάρω απο φίλο τον ίδιο ακριβώς κύβο που αγόρασα πριν 10 μέρες!!! Dennerle 60lt (δεν ξέρω αν αυτό λέγεται γκαντεμιά ή τυχη!!!). Τον ξεστήνει...και θα πάρω όλα τα παρελκόμενα, μαζί με τον κυβο! ;)

Είναι δεδομένο πως δεν πρόκειται να στήσω άμεσα και 2ο ενυδρείο! (έχω ήδη στημένο ένα φυτεμένο κοινωνικό γλυκού νερού)
Αρχίζω όμως να σκέφτομαι, εάν και εφόσον το αποφασίσω, στο μέλλον να παω σε nano reef

Μιλώντας με δυο συγχομπίστες κατέληξα μέχρι τώρα στα παρακάτω.
Διορθώστε με αν κάπου ειμαι φάουλ
Πρώτα απ όλα, το εγχείρημα είναι πιο δύσκολο και πιο "ακριβό"
Απαιτεί περισσότερο χρόνο, μεγαλύτερη συντήρηση και το κόστος δεν συγκρίνεται σε σχέση με το αντίστοιχο του γλυκού νερού
Διάβασα κάπου πως για το κόστος πρέπει να υπολογίζω περίπου 30 ευρω/lt
Δεν ξέρω αν ισχύει απόλυτα κάτι τέτοιο

Τι έχω καταλάβει πως χρειάζεται

Εξοπλισμός για 60λιτρο ενυδρείο (nano reef)

Ενυδρείο (60λιτρος κύβος)
Λάμπες (εδώ θα ήθελα να ακούσω προτάσεις). Να υποθέσω πως αν κρατήσω τις δύο λάμπες dennerle 2 Χ 11 Watt δεν μπορώ να βάλω κοράλια?
Θερμοστάτης 75watt
Εσωτερικό φίλτρο Nano Eckfilter X (είναι το φίλτρο που υπάρχει στον κύβο) για άνθρακα και αντιφωσφόρο
Ενα σκίμερ για 120 λιτρα (διάβασα ότι πρέπει να το υπολογίζουμε στο διπλάσιο από τα λίτρα του ενυδρείου)
Ρεφρακτόμετρο (για μέτρηση αλατότητας)
Δύο κυκλοφορητές (1200l/h)
Αντίστροφη όσμωση
Αυτόματη αναπλήρωση – Όχι απαραίτητα
Υγρα τεστ για μετρήσεις (pH, NH4, NO2, NO3, Φώσφορο)
Αλάτι
Ζωντανό και νεκρό βράχο (3 & 3 κιλά είναι οκ?)
Αραγωνίτη ή άμμο (εδώ οι απόψεις διίστανται!!!)
Άνθρακα & Αντιφώσφορο
Σύστημα ψύξης (είτε ανεμιστηράκια είτε controller)
Τροφή για τον βράχο (φυτοπλαγκτόν)

Οργανισμούς – ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ

Έχω ένα μεγάλο κενό (γνώσης) στα πρώτα βήματα
Διάβασα μέχρι τώρα πάνω απο 50 διαφορετικά θέματα, αλλά δεν βρήκα κάπου με τη μορφή work flow τα βήματα που πρέπει να γίνουν

Μερικές από τις απορίες που έχω? (ίσως να ακούγονται χαζές σε ορισμένους :rolleyes:)
Πρώτα σταθεροποιώ την αλατότητα (1026 στους 26οC) ή μετράω αλατότητα αφού τοποθετήσω άμμο ή αραγωνίτη?
Ο βράχος μπαίνει πρώτα ο ζωντανός ή μαζί με τον νεκρό?
Κάθε πόσες μέρες πρέπει να γίνονται μετρήσεις και ποιες είναι οι τιμές σε κάθε μετρήσιμο?

Αν κάποιος έχει χρόνο, απαντάει και σε σχέση με τον εξοπλισμό και σε σχέση με τα πρώτα βήματα (νομίζω πως προτιμότερο είναι να γίνει υπόμνημα :D)

manolischania
21-09-12, 10:00
Θα σου πρότεινα να ξεκινήσεις με μεσογειακό , θα σου έρθει ποιο φτηνά γιατί ψωνίζεις από τις θάλασσες μας ( και σε κόστος συντήρησης ρεύμα e.t.c ) , ανακαλύπτεις ότι δεν έχουμε να ζηλέψουμε τίποτα από τις αμερικανιές ( εξού και οι ιταλοί ισπανοί χομπίστες όλοι τα έχουν μεσογειακά τα ενυδρεία τους )
Φοβερή περιπέτεια μιας και βράχο ψαρια e.t.c τα ψάχνεις να τα βρείς εσύ και η ικανοποίηση στο τελικό αποτέλεσμα είναι άλλο πράγμα + υπάρχει δυνατότητα να γυρίσουν οι φιλοξενούμενοι στο φυσικό τους περιβάλλον

Crazy_Beaver
21-09-12, 11:35
Θα σου πρότεινα να ξεκινήσεις με μεσογειακό , θα σου έρθει ποιο φτηνά γιατί ψωνίζεις από τις θάλασσες μας ( και σε κόστος συντήρησης ρεύμα e.t.c ) , ανακαλύπτεις ότι δεν έχουμε να ζηλέψουμε τίποτα από τις αμερικανιές ( εξού και οι ιταλοί ισπανοί χομπίστες όλοι τα έχουν μεσογειακά τα ενυδρεία τους )
Φοβερή περιπέτεια μιας και βράχο ψαρια e.t.c τα ψάχνεις να τα βρείς εσύ και η ικανοποίηση στο τελικό αποτέλεσμα είναι άλλο πράγμα + υπάρχει δυνατότητα να γυρίσουν οι φιλοξενούμενοι στο φυσικό τους περιβάλλον

Το να ψωνίζεις από τις θάλασσες μας είναι παράνομο!
Επίσης το μεσογειακό το καλοκαίρι χρειάζεται απαραίτητα ψυκτικό το οποίο μάλιστα θα δουλεύει αρκετές ώρες της ημέρας αφού η θερμοκρασία πρέπει να διατηρήτε αρκετά χαμηλότερα από ένα τροπικού υφάλου

Παναγιώτης Κ
21-09-12, 11:36
Να συμπληρώσω πως ούτε η αντόστροφη όσμωση είναι απαραίτητη. Πολλοί χρηιμοποιούν νερό βρύσης, πολλοί όσμωσης. Επίσης αν ο φωτισμός σου είναι τ5 τότε οκ, αλλά τα βατ δεν είναι επαρκή για ριφ! Αν παίρνει άλλες καλώς, διαφορετικά πρέπει να το αναβαθμίσεις!
Επίσης, η διαδικασία που θα ακολουθήσεις είναι η εξής:
Γεμίζεις το ενυδρείο με νερό. Δεν το γεμίζεις μέχρι απάνω. Γέμισε το κατα τα 8/10. Βάζεις αντιχλώριο. Το αφήνεις λίγη ώρα να τρέξει με τους κυκλοφοριτές. Προσθέτεις το αλάτι. Περίπου για τα λίτρα σου θές 1 κιλό και 800 γραμμάρια αλάτι(ανάλογα τι λένε οι οδηγίες). Το αφήνεις να τρέχει. Ένα 24ωρο είναι καλά! Εφόσον το αλάτι λιώσει μετράς αλατότητα(να πούμε πως το ρεφρακτόμετρο πρέπει να το καλιμπράρεις). Εφόσον η αλατότητα φτάσει εκεί που θες, είσαι οκ! Αλλιώς αν είναι πεσμένη προσθέτεις λίγο αλατι. Αν είναι ανεβασμένη προσθέτεις καθαρό νερό. Το αφήνεις λίγη ώρα να τρέξει και ξαναμετράς(μόνο αν την πρώτη φορα δεν είχε πάει εκεί που θες).
Εφόσον φτιάξεις αλατότητα, βάζεις αραγωνίτη. Για να τον βάλεις κλείνεις κυκλοφοριτές. Τον βάζεις, και τους ανοίγεις. Έπειτα απολίγη ώρα (περίπου μισή ώρα) βάζεις μπρός το σκίμερ. Αν θες(προεραιτικό) μπορείς να βάλεις νεκρό ή ζωντανό βράχο απευθείας μόλις μπει ο αραγωνίτης. Έπειτα βάζεις βράχο.(εγώ θα σου πρότεινα να βάλεις τον βράχο μετά απο καμια μέρα έτσι ώστε να ξεθολώσει και να μπορείς να τον στήσεις ανετα). Μόλις μπει ο βράχος, ρίχνεις βακτήρια. Βακτήρια θα ρίχνεις κάθε μέρα ή μέρα παρα μέρα μέχρι να συμπληρωθεί 1ας μηνας. Να σημειώσω ότι μόλις βάλεις βράχο ξεκινάς να μετράς ΝΗ3,ΝΟ2,ΝΟ3. μόλις μετράς μόνο ΝΟ3 τότε κάνεις μια αλλαγή νερού και είσαι έτοιμος για τους πρώτους κατοίκους.
Όσον αφορά τον άνθρακα θα τον βάλεις μόλις κλείσεις μήνα. Τον αντιφόσφωρο θα τον βάλεις μόνο αν μετράς φωσφορικά.
Μόλις βάλεις τους κατοίκους, θα τους βάζεις με ρέγουλα. Θα πρέπει να αφήσεις καιρό για να μπει 2ος κάτοικος.
Αυτά. Δεν ξέρω αν ξέχασα κάτι.

Επίσης να σημειώσω ότι θα χρειαστείς 1 δοχείο-βαρέλι προετοιμασία νερού για τις αλλαγές νερού. Επίσης θα χρειαστείς 1 θερμοστάτη για το δοχείο(καθώς το νερό της αλλαγής πρέπει να έχει την ίδια θερμοκρασία με του ενυδρείου), και 1 κυκλοφοριτή να σπάει το αλάτι στο δοχείο. Το νερό της αλλαγής μπορείς να το αφήνεις στο δοχείο μέχρι να φτάσει στην επιθυμητή αλατότητα και επιθυμητή θερμοκρασία.

ChocolatePuma
21-09-12, 11:46
Να συμπληρώσω πως ούτε η αντόστροφη όσμωση είναι απαραίτητη. Πολλοί χρηιμοποιούν νερό βρύσης, πολλοί όσμωσης. Επίσης αν ο φωτισμός σου είναι τ5 τότε οκ, αλλά τα βατ δεν είναι επαρκή για ριφ! Αν παίρνει άλλες καλώς, διαφορετικά πρέπει να το αναβαθμίσεις! Δλδ? Κάποια συγκεκριμένη πρόταση?
Επίσης, η διαδικασία που θα ακολουθήσεις είναι η εξής:
Γεμίζεις το ενυδρείο με νερό. Δεν το γεμίζεις μέχρι απάνω. Γέμισε το κατα τα 8/10. Βάζεις αντιχλώριο Κάποια πρόταση για αντιχλώριο?. Το αφήνεις λίγη ώρα να τρέξει με τους κυκλοφοριτές. Προσθέτεις το αλάτι. Περίπου για τα λίτρα σου θές 1 κιλό και 800 γραμμάρια αλάτι(ανάλογα τι λένε οι οδηγίες). Το αφήνεις να τρέχει. Ένα 24ωρο είναι καλά! Εφόσον το αλάτι λιώσει μετράς αλατότητα(να πούμε πως το ρεφρακτόμετρο πρέπει να το καλιμπράρεις). Εφόσον η αλατότητα φτάσει εκεί που θες, είσαι οκ! Κοντά στο 1025 ειναι οκ?Αλλιώς αν είναι πεσμένη προσθέτεις λίγο αλατι. Αν είναι ανεβασμένη προσθέτεις καθαρό νερό. Αδειάζω κάποια ποσότητα νερού, πριν προσθέσω?Το αφήνεις λίγη ώρα να τρέξει και ξαναμετράς(μόνο αν την πρώτη φορα δεν είχε πάει εκεί που θες).
Εφόσον φτιάξεις αλατότητα, βάζεις αραγωνίτη Πρέπει να τον ξεπλύνω?. Για να τον βάλεις κλείνεις κυκλοφοριτές. Τον βάζεις, και τους ανοίγεις. Έπειτα απολίγη ώρα (περίπου μισή ώρα) βάζεις μπρός το σκίμερ. Αν θες(προεραιτικό) μπορείς να βάλεις νεκρό ή ζωντανό βράχο απευθείας μόλις μπει ο αραγωνίτης). Έπειτα βάζεις βράχο.(εγώ θα σου πρότεινα να βάλεις τον βράχο μετά απο καμια μέρα έτσι ώστε να ξεθολώσει και να μπορείς να τον στήσεις ανετα. Μόλις μπει ο βράχος, ρίχνεις βακτήρια Πρόταση για βακτήρια? . Βακτήρια θα ρίχνεις κάθε μέρα ή μέρα παρα μέρα μέχρι να συμπληρωθεί 1ας μηνας. Να σημειώσω ότι μόλις βάλεις βράχο ξεκινάς να μετράς ΝΗ3,ΝΟ2,ΝΟ3. μόλις μετράς μόνο ΝΟ3 τότε κάνεις μια αλλαγή νερού και είσαι έτοιμος για τους πρώτους κατοίκους.
Όσον αφορά τον άνθρακα θα τον βάλεις μόλις κλείσεις μήνα. Τον αντιφόσφωρο θα τον βάλεις μόνο αν μετράς φωσφορικά. Δλδ το φίλτρο τρέχει μόνο του, χωρίς άνθρακα και αντιφωσφορο για έναν μήνα (αν δεν μετρήσω φωσφόρο)???
Μόλις βάλεις τους κατοίκους, θα τους βάζεις με ρέγουλα. Θα πρέπει να αφήσεις καιρό για να μπει 2ος κάτοικος.
Αυτά. Δεν ξέρω αν ξέχασα κάτι.

Επίσης να σημειώσω ότι θα χρειαστείς 1 δοχείο-βαρέλι προετοιμασία νερού για τις αλλαγές νερού. Επίσης θα χρειαστείς 1 θερμοστάτη για το δοχείο(καθώς το νερό της αλλαγής πρέπει να έχει την ίδια θερμοκρασία με του ενυδρείου), και 1 κυκλοφοριτή να σπάει το αλάτι στο δοχείο. Το νερό της αλλαγής μπορείς να το αφήνεις στο δοχείο μέχρι να φτάσει στην επιθυμητή αλατότητα και επιθυμητή θερμοκρασίαΗ αλατότητα πέφτει με τον χρόνο? Εννοώ πως η ποσότητα του νερού που θα προετοιμάζω πρέπει να είναι κάθε φορά περίπου 20 lt ή μπορώ να προετοιμάσω πχ 60 lt και να χρησιμοποιώ μόνο τα 20 κάθε εβδομάδα?.

Δυστυχώς κάποια πράγματα είναι άγνωστες λέξεις. Πχ καλιμπαρισμα ρεφρακτόμετρου...!!! :confused:

Pls, να μην υπάρξει διαφωνία μεταξύ reef & μεσογειακού...:D (δεν νομίζω να βοηθήσει στη συζήτηση)

manolischania
21-09-12, 11:52
Το να ψωνίζεις από τις θάλασσες μας είναι παράνομο!
Επίσης το μεσογειακό το καλοκαίρι χρειάζεται απαραίτητα ψυκτικό το οποίο μάλιστα θα δουλεύει αρκετές ώρες της ημέρας αφού η θερμοκρασία πρέπει να διατηρήτε αρκετά χαμηλότερα από ένα τροπικού υφάλου
Παράνομο είναι να παίρνεις και την
ροζ άμμο από το ελαφονήσι αλλα έχει πάει όλη στην Σουηδία και στην Γερμανία .
ps. για την θερμοκρασία το καλοκαίρι δεν χρειάζεται ψυκτικό
μιας και σε 60 λίτρα νερού δεν θα βάλεις ψάρι που ζει στα 50 μετρα βάθος αλλα ψαρια ακτής που η θερμοκρασία είναι ίδια με του ενυδρείου .

Παναγιώτης Κ
21-09-12, 12:00
Oι απαντήσεις στις ερωτήσεις σου:
1)στον φωτισμό αν δεν πας για κοράλια, αλλά για fish only(ενυδρείο με ζωντανό βραχο και ψάρια) τότε δεν χρειάζεσαι απαιτήσεις στον φωτισμό σου. Αν πας για ριφ, εγώ θα σου έλεγα να βάλεις 2 τ5 λάμπες των 24βατ(νομίζω τόσο βγαίνουν).
2)seachem prime
3)1025 είναι καλά, αλλά μην νομίζεις ότι θα μπορέσεις να την κρατήσεις πάντα σταθερή.
4)όχι δεν αδειάζεις. Γι'αυτό σου είπα να γεμίσεις τα 8/10. Για να έχεις περιθώριο να προσθέσεις. Ούτως η άλλος αν βάλεις αταγωνίτη και βράχοθα πρέπει να αφαιρέσεις.
5)Αν είναι νεκρός πρέπει. Για να φύγουν τα πολλά πολλά και η πολλή θολούρα. Αν είναι ζωντανός το βάζεις όπως είναι.
6)microbe-lift special blend
7)Φίλτρο θα βάλεις όταν βάλεις άνθρακα και αντιφώς. Αλλιώς δεν το αφήνεις να τρέχει μόνο του.(βέβαια αν πάρεις σκίμερ που παίρνει και υλικά τότε δεν χρειάζεσαι φίλτρο)
8)η αλατότητα δεν πέφτει. Μόνο ανεβαίνει με την εξάτμιση. Επίσης, για 60 λίτρα(μικτά), 20 λίτρα είναι καλά. Δεν προετοιμάζεις νερό και για άλλες αλλαγές. Μόνο για την αλλαγή πο θα κάνεις.
9)το ρεφρακτόμετρο το καλιμπράρεις με πολλούς τρόπους. Μπορεί το ρεφρακτόμετρο που θα πάρεις να σου έχει υγρό καλιμπραρίσματος. Αν δεν έχει, μπορείς να το καλιμπράρεις με νερό όσμωσης(νομίζω βγαζει 1000). Ή μπορείς με φυσιολογικό ορό(νομίζω βγάζει 0.999).

ChocolatePuma
21-09-12, 12:43
Και πάλι ευχαριστώ όλους για τις μέχρι τώρα απαντήσεις!

Νομίζω πως με το ποστ του Kotsou και τις μέχρι τώρα απαντήσεις στο εδώ θέμα, λύθηκαν αρκετές απορίες, δικές μου και σίγουρα κι άλλων "νέων"!;)

Επιπλέον ερωτήσεις!

Κάθε πότε απαιτείται να κάνουμε μετρήσεις? Εννοώ αφού μετρήσουμε μηδέν αμμωνία και νιτρώδη, κάθε πότε τα επανελέγχουμε (μαζί με φώσφορο & νιτρικά)?
Δεν έχω καταλάβει αν ο αντιφωσφόρος πρέπει να είναι μόνιμα στο χημικό φίλτρο, μαζί με τον άνθρακα ή πρέπει να τον προσθέτω μόνο αν μετρήσω φώσφορο?
Η συχνότητα που πρέπει να αλλάζουν τα συγκεκριμένα υλικά (άνθρακας & αντιφως) / 3-4 εβδομάδες/ εξαρτάται από κάποιους παράγοντες ή κάθε 4 εβδομάδες κάνουμε αλλαγή αυτών των υλικών με κλειστά μάτια?

Επίσης απ όσο έχω διαβάσει την ΑΟ ορισμένοι την χρησιμοποιούν κι άλλοι όχι.
Εδώ το χάνω τελείως το θέμα! Αυτοί που την χρησιμοποιούν τι κερδίζουν? Και οι άλλοι που δεν την χρησιμοποιούν τι χάνουν?

Στο ποστο του kotsou αναφέρεται το εξής : "Το skimmer είναι ίσως το πιο σημαντικό σε ένα θαλασσινό ενυδρείο, ειδικά για έναν αρχάριο. Σε μικρά ενυδρεία, όπου οι αλλαγές νερού είναι ευκολότερο να γίνουν, ίσως να μπορεί να παραλειφθεί με συχνές αλλαγές νερού. Αν καθίσουμε και το υπολογίσουμε όμως, σίγουρα τελικά θα μας βγει ακριβότερο το αλάτι τελικά" (η υπογράμμιση δική μου)
Και ρωτάω : Η μηνιαία συντήρηση ενός τέτοιου ενυδρείου πόσο μπορεί να κοστίζει? Απ όσο έχω καταλάβει τα πάγια μηνιαία κόστη είναι άνθρακας, αντιφως και αλάτι

Στο γλυκό νερό, σε κάθε εβδομαδιαία αλλαγή νερού, καθαρίζω το φίλτρο με νερό από το ενυδρείο, ξεπλένω σφουγγάρι κλπ
Στο αλμυρό τι ισχύει με το φίλτρο? Θέλει καθάρισμα κι αν "ναι" με ποια διαδικασία?

Αν επιλέξω skimmer με χώρο για άνθρακα και αντιφως, με συμφέρει?
Κάποιες επιπλέον πληροφορίες για τα skimmer μήπως μπορούν να δοθούν?
Πχ τι είναι τα venturi?
Τα εσωτερικά τρώνε ωφέλιμο όγκο. Άρα τα απορρίπτουμε?
Τα εξωτερικά απαιτούν υψομετρική διαφορά απ τον ενυδρείο (πιο ψηλά ή πιο χαμηλά), όπως πχ τα εξωτερικά φίλτρα ή όχι?

Τα βακτήρια είναι απαραίτητα? Ή το στρώσιμο μπορεί να γίνει και χωρίς βακτήρια?

Σορρυ για τις πολλές ερωτήσεις...αλλά δεν γίνεται αλλιώς! :confused:

Παναγιώτης Κ
21-09-12, 13:03
1)Μετρήσεις θα κάνεις συχνά μέχρι να σταθεροποιηθεί το σύστημα σου. Μετά μπορείς κάθε όσο θες.

2)αντιφόσφωρο αλλάζεις ανάλογα τι είδος είναι. Υπάρχει και Longlife τα οποίο πολλές φορές μπορεί να κρατήσει και 6 μήνες. Επίσης θα βάλεις μόνο αν μετράς(συνήθως μετράνε)
Άνθρακα περίπου κάθε μήνα.

3)Όσον αφορά την αντίστροφη όσμωση, σίγουρα είναι καλύτερο να χρησιμοποιείς. Αλλά και το νερό βρύσης, αν είναι καλό μπορείς να το χρησιμοποιήσεις. Πολλοί δεν χρησιμοποιούν και λόγω οικονομικών.

4)Όσον αφορά το μηνιαίο κόστος: Αν βάλεις σκίμερ θα είσαι πιο αραχτός όσον αφορά τις αλλαγές, αλλά και θα σου αφαιρεί κατάλοιπα, και απόβλητα. Αν δεν βάλεις θα πρέπει να κάνεις συχνότερες αλλαγές. Το κόστος ενός 4κιλου αλατιού είναι ανάλογα την μάρκα. Συνήθως έχει απο 10 μέχρι 13. Αν εσύ κάνεις αλλαγή 20 λίτρα κάθε 2 βδομάδες(με σκίμερ), τότε περίπου θες 650 γραμμάρια αλατιού για 20 λίτρα(ανάλογα με τις οδηγίες κατασκευαστή).
Αν δεν βάλεις σκίμμερ, θα κάνεις εβδιμαδιαίες αλλαγές ίσως και συχνότερες.
Αντιφόσφωρος και άνθρακας δεν είναι κάτι στάνταρ σε τιμές.

5)Στο θαλασσινό, εφόσον δεν θα έχεις βιολογικό φίλτρο, δεν χρειάζεται καθάρισμα. Μόνο αν δεις ότι έχει μπουκώσει το φίλτρο με άνθρακα, αντιφώσφορο τότε το ξεπλένεις λίγο με νερό απο το ενυδρείο. Αλλά ούτως η άλλος, είναι 2 υλικα που είναι ανανεώσιμα.

6)Σκίμερ: Φίλτρο που να παίρνει και υλικά είναι τα deltec. Το πιο μικρό deltec που μπορείς να βρεις είναι το 300ρι, αλλά είναι μεγάλο για τα λίτρα σου.
Ένα άλλο που παίρνει υλικά(όχι μέσα αλλά σε καλαθάκι στην έξοδο νερού) είναι το sera marin ps 400 Και 600. Αλλά και αυτά είναι μεγάλα. Αυτή η σειρά βγάζει και το Ps130, που κάνει για 130 λίτρα, αλλά δεν ξέρω αν διαθέτει τοποθέτηση υλικών.
Όλα τα σκίμερ που σου είπα είναι τα πιο οικονομικά που παίρνουν υλικά. Υπάρχουν και άλλα, αλλά είναι πιο ακριβά και θέλλουν πολλά λίτρα.
Εγώ θα σου πρότεινα κρεμαστό εξωτερικό γιατί δεν σου κλέβει λίτρα. Βέβαια υπάρχουν και τα εσωτερικά, αλλά δεν λένε και τίποτα. Είναι πιο οικονομικά. Βέβαια στα λίτρα σου ίσως κατι να κάνουν.

7)Τα βακτήρια είναι καλύτερο να βάλεις. Βοηθάνε στον αποικισμό του βράχου, αλλά και στοστρώσιμο του ενυδρείου.

Kotsos
21-09-12, 13:05
Και πάλι ευχαριστώ όλους για τις μέχρι τώρα απαντήσεις!

Νομίζω πως με το ποστ του Kotsou και τις μέχρι τώρα απαντήσεις στο εδώ θέμα, λύθηκαν αρκετές απορίες, δικές μου και σίγουρα κι άλλων "νέων"!;)

Επιπλέον ερωτήσεις!

Κάθε πότε απαιτείται να κάνουμε μετρήσεις? Εννοώ αφού μετρήσουμε μηδέν αμμωνία και νιτρώδη, κάθε πότε τα επανελέγχουμε (μαζί με φώσφορο & νιτρικά)? Εγώ γενικά μετράω ανα μήνα, πριν την αλλαγή. Βέβαια εδω και κανα δίμηνο μου έχουν τελειώσει τα τεστ, και έχω μόνο ph και φωσφορο..
Δεν έχω καταλάβει αν ο αντιφωσφόρος πρέπει να είναι μόνιμα στο χημικό φίλτρο, μαζί με τον άνθρακα ή πρέπει να τον προσθέτω μόνο αν μετρήσω φώσφορο?Εγω τα έχω μόνιμα και τα δυο, και τα αλλάζω και αυτά ανα μήνα με την αλλαγή νερού
Η συχνότητα που πρέπει να αλλάζουν τα συγκεκριμένα υλικά (άνθρακας & αντιφως) / 3-4 εβδομάδες/ εξαρτάται από κάποιους παράγοντες ή κάθε 4 εβδομάδες κάνουμε αλλαγή αυτών των υλικών με κλειστά μάτια?Πάνω στην συσκευασία γράφουν διάρκεια 4-6 βδομάδες συνήθως. Εγώ τα αλλάζω με κλειστά μάτια ανα μήνα.. Μάλιστα βάζω και λίγο παραπάνω απο την προτεινόμενη ποσότητα για τα λίτρα μου.. αν δεις ανεβασμένα φωσφορικά ίσως να χρειαστεί να αλλάζεις και πιο συχνά

Επίσης απ όσο έχω διαβάσει την ΑΟ ορισμένοι την χρησιμοποιούν κι άλλοι όχι.
Εδώ το χάνω τελείως το θέμα! Αυτοί που την χρησιμοποιούν τι κερδίζουν? Και οι άλλοι που δεν την χρησιμοποιούν τι χάνουν? Γενικά θεωρητικά χρειάζεται, για να αποβάλεις στοιχεία που έχει το νερό της βρύσης.. Αλλα στην πράξη αποδυκνύεται πως δεν είναι τόσο μαστ.. Εγώ έχω, αλλα καμιά φορα πχ μπορεί να βαρεθώ, να κάνω μια αναπλήρωση απο βρύση..

Στο ποστο του kotsou αναφέρεται το εξής : "Το skimmer είναι ίσως το πιο σημαντικό σε ένα θαλασσινό ενυδρείο, ειδικά για έναν αρχάριο. Σε μικρά ενυδρεία, όπου οι αλλαγές νερού είναι ευκολότερο να γίνουν, ίσως να μπορεί να παραλειφθεί με συχνές αλλαγές νερού. Αν καθίσουμε και το υπολογίσουμε όμως, σίγουρα τελικά θα μας βγει ακριβότερο το αλάτι τελικά" (η υπογράμμιση δική μου)
Και ρωτάω : Η μηνιαία συντήρηση ενός τέτοιου ενυδρείου πόσο μπορεί να κοστίζει? Απ όσο έχω καταλάβει τα πάγια μηνιαία κόστη είναι άνθρακας, αντιφως και αλάτι Εγώ έχω πάρει μια συσκευασία αντιφώσφορο με 25 ευρώ που όπως φαίνεται θα μου πάει χρόνο με αλλαγές κάθε μήνα, και άνθρακα ένα με 8 ευρώ που μου βγάζει 4 μήνες. αλλάτι παίρνω κάτι πακετάκια με 8 ευρώ ίσα ίσα για μια αλλαγή.. αυτό για 100 λίτρα καθαρά.. άρα περίπου 12 ευρώ το μήνα..
Στο ποστ εννοώ πως αμα είναι να κάνεις αλλάγή ανα βδομάδα αντί για μήνα, σε 4-5 μήνες θα έχεις ξεπεράσει το κόστος του σκίμμερ, και θα έχεις δώσει τα λεφτά στα αλάτια..

Στο γλυκό νερό, σε κάθε εβδομαδιαία αλλαγή νερού, καθαρίζω το φίλτρο με νερό από το ενυδρείο, ξεπλένω σφουγγάρι κλπ
Στο αλμυρό τι ισχύει με το φίλτρο? Θέλει καθάρισμα κι αν "ναι" με ποια διαδικασία? Στο αλμυρό δεν έχεις κάτι να καθαρίσεις, τον ανθρακα και τον αντιφώσφορο αφού τα πετάς κάθε φορά..

Αν επιλέξω skimmer με χώρο για άνθρακα και αντιφως, με συμφέρει?
Κάποιες επιπλέον πληροφορίες για τα skimmer μήπως μπορούν να δοθούν?
Πχ τι είναι τα venturi? είναι που δεν έχουν αντλία για να γυρνάει το νερό μέσα στο σκιμμερ, και η κίνηση του νερού μέσα γίνεται απο τις φυσαλίδες.. βγαίνουν μόνο σε εσωτερικά απ όσο ξέρω..
Τα εσωτερικά τρώνε ωφέλιμο όγκο. Άρα τα απορρίπτουμε? ναι τρώνε.. αν δεν έχεις σαμπ δεν λέει
Τα εξωτερικά απαιτούν υψομετρική διαφορά απ τον ενυδρείο (πιο ψηλά ή πιο χαμηλά), όπως πχ τα εξωτερικά φίλτρα ή όχι? τα εξωτερικά κρεμιούνται στο τζάμι απο πίσω μεριά είναι λίγο πάνω απο την σταθμη.

Τα βακτήρια είναι απαραίτητα? Ή το στρώσιμο μπορεί να γίνει και χωρίς βακτήρια? Αν πάρεις ζωντανό βράχο δεν θες τίποτα..

Σορρυ για τις πολλές ερωτήσεις...αλλά δεν γίνεται αλλιώς! :confused:......................

ChocolatePuma
21-09-12, 13:09
Να είστε καλά!
Απολύτως κατανοητά ΟΛΑ όσα διάβασα...:D:D:D

Απλά θέλει λίγη ώρα να τα επεξεργαστεί και το μυαλο μου...:rolleyes:
Σίγουρα θα επανέλθω!;)

Παναγιώτης Κ
21-09-12, 13:13
αμα είναι να κάνεις αλλάγή ανα βδομάδα αντί για μήνα δεν νομίζω πως οι μηνιαίες αλλαγές κάνουν καλό! Θα έλεγα κάθε 2 βδομάδες.

Αν πάρεις ζωντανό βράχο δεν θες τίποτα.. είσαι σίγουρος? Πιστεύω πως τα βακτήρια βοηθάνε πολύ(του θαλασσινού), και πολλοί χομπίστες χρησιμοποιούν. Βέβαια είναι στην κρίση του καθενός το τι θα κάνει...
.......

Kotsos
21-09-12, 13:23
Γενικά δεν έχω μεγάλη ιχθυοφόρτωση αυτή την στιγμή και δεν χρειάζεται παραπάνω..
Όσο για τα βακτήρια ποτέ δεν έχω χρησιμοποιήσει για να σου πω την άποψη μου, αλλα και ποτέ δεν είχα πρόβλημα με τον ζωντανό βράχο.. Ειδικά αν τον πάρεις απο αγγελία, δηλαδή να τρέχει σε ενυδρείο καιρό..

krispie
21-09-12, 15:03
Γεια σου φίλε και καλωσόρισες, αφού το σκέφτεσαι για reef διάβασε αυτό το άρθρο (http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=24372), δεν είναι καθόλου ελλιπές για Υπόμνημα...;)

Απλά χαλάρωσε και μην βιάζεσαι και όλα θα πάνε καλά...

manolischania
21-09-12, 15:19
Αν πάρεις ζωντανό βράχο δεν θες τίποτα.. είσαι σίγουρος? Πιστεύω πως τα βακτήρια βοηθάνε πολύ(του θαλασσινού), και πολλοί χομπίστες χρησιμοποιούν. Βέβαια είναι στην κρίση του καθενός το τι θα κάνει...
Τα μοναδικά που έχω δοκιμάσει και κάνουν δουλειά είναι τις microbe-lift special blend αλλα αν δουλεύει σωστά το σκιμμερακι ούτε αυτά δεν χρειάζονται

kostas82
22-09-12, 00:17
Καλή αρχή Σάκη και από εδώ ,όποτε θες έρχεσαι και για καφέ καθότι γείτονας για ψαροκουβέντα :D

ChocolatePuma
23-09-12, 11:34
Καλή αρχή Σάκη και από εδώ ,όποτε θες έρχεσαι και για καφέ καθότι γείτονας για ψαροκουβέντα :D
Να σαι καλα Κώστα και ευχαριστω για την μέχρι τώρα βοήθεια
Το χομπυ έχει πολυ διάβασμα...και δεν επιτρέπει βιαστικές κινήσεις

Όσο για τον καφε...το water inn έχει γίνει το 2ο σπίτι μου...οπότε αν είσαι κοντα το κανονιζουμε :D:D:D

kostas82
24-09-12, 01:32
Να σαι καλα Κώστα και ευχαριστω για την μέχρι τώρα βοήθεια
Το χομπυ έχει πολυ διάβασμα...και δεν επιτρέπει βιαστικές κινήσεις

Όσο για τον καφε...το water inn έχει γίνει το 2ο σπίτι μου...οπότε αν είσαι κοντα το κανονιζουμε :D:D:D
σχεδόν δίπλα:D

ChocolatePuma
18-01-14, 12:30
Μετά από 1.5 χρόνο, το θέμα επανήλθε στο μυαλό μου!
Με μια βασική ερώτηση - απορία - δίλημα :
Να επιλέξω για θαλασσινό ενυδρειο :Α)κύβο 38Χ38Χ43 (60λίτρα με εξωτερικό φίλτρο) ή Β)Γυάλα 83Χ32Χ45 (120λίτρα με εξωτερικό φίλτρο) Γ? 48Χ48Χ49 (εσωτερικες διαστάσεις) με φίλτρο Αμβούργου?

Είναι δεδομένο πως στα 120λίτα θα υπαρχει μεγαλύτερη σταθερότητα
Είναι επίσης δεδομένο πως αν πάω σε 120λίτρα, θα χρειαστώ σκιμερ και ΑΟ και δυστυχως η εποχή δεν ειναι για πολλά έξοδα, ενώ αν πάω σε 60λιτρο το κόστος μειώνεται
Επίσης ποιο απ τα δυο ενυδρεια αν τελικα παω σε 120λιτρο, "ταιριαζει" για θαλασσινο : Α) Αυτό που έχεις ύψος ή Β) Αυτό που έχει μήκος?

Οποιος θαλασσινός έχει χρόνο, θα ήθελα να ακούσω απόψεις

Και μετά συνεχίζουμε...

Παναγιώτης Κ
18-01-14, 13:39
Μετά από 1.5 χρόνο, το θέμα επανήλθε στο μυαλό μου!
Με μια βασική ερώτηση - απορία - δίλημα :
Να επιλέξω για θαλασσινό ενυδρειο :Α)κύβο 38Χ38Χ43 (60λίτρα με εξωτερικό φίλτρο) ή Β)Γυάλα 83Χ32Χ45 (120λίτρα με εξωτερικό φίλτρο) Γ? 48Χ48Χ49 (εσωτερικες διαστάσεις) με φίλτρο Αμβούργου?

Είναι δεδομένο πως στα 120λίτα θα υπαρχει μεγαλύτερη σταθερότητα
Είναι επίσης δεδομένο πως αν πάω σε 120λίτρα, θα χρειαστώ σκιμερ και ΑΟ και δυστυχως η εποχή δεν ειναι για πολλά έξοδα, ενώ αν πάω σε 60λιτρο το κόστος μειώνεται
Επίσης ποιο απ τα δυο ενυδρεια αν τελικα παω σε 120λιτρο, "ταιριαζει" για θαλασσινο : Α) Αυτό που έχεις ύψος ή Β) Αυτό που έχει μήκος?

Οποιος θαλασσινός έχει χρόνο, θα ήθελα να ακούσω απόψεις

Και μετά συνεχίζουμε...
Καλησπέρα Σάκη!
Πολύ χαίρομαι που το έβαλες μπρος σιγά σιγά.
Απο τα 3 αυτά ενυδρεία που διάλεξες, σου προτείνω με σειρά βάση καταλληλότητας:
1) το Γ, 2) το Α, 3) το Β.
Στο θαλασσινό θέλουμε και μήκος και ύψος, αλλά η κυριότερη διάσταση που θέλουμε καλή είναι το πλάτος.
Το Γ ενυδρείο είναι καλό και βολικό για τα πρώτα σου βήματα στο θαλασσινό.
Το φίλτρο αμβούργου καλό θα ήταν να μην το βάλλεις. Δεν σου προσφέρει τίποτα, αλλά σου παίρνει πολύτιμο χώρο, αλλά και δεν χρειάζεσαι φίλτρο αφού φίλτρο είναι ο βράχος σου άσε που θα τον καθυστερήσει να αποικηστεί.
Μπορείς για θέμα οικονομίας να πάς στο Α μιας και θα χρειαστείς λιγότερα και φτηνότερα απο θέμα εξοπλισμού.
Το Β δεν κάνει για θαλασσινό. Είναι μακρόστενο.
ΑΟ καλό είναι αν μπορείς να πάρεις. Τώρα για σκίμμερ αν κάνεις τακτικές αλλαγές και δεν έχεις μεγάλη ιχθυοφόρτωση και πολλά ταίσματα μπορείς και χωρίς αυτό.

ChocolatePuma
18-01-14, 13:52
Καλησπέρα Σάκη!
Πολύ χαίρομαι που το έβαλες μπρος σιγά σιγά.
Απο τα 3 αυτά ενυδρεία που διάλεξες, σου προτείνω με σειρά βάση καταλληλότητας:
1) το Γ, 2) το Α, 3) το Β.
Στο θαλασσινό θέλουμε και μήκος και ύψος, αλλά η κυριότερη διάσταση που θέλουμε καλή είναι το πλάτος.
Το Γ ενυδρείο είναι καλό και βολικό για τα πρώτα σου βήματα στο θαλασσινό.
Το φίλτρο αμβούργου καλό θα ήταν να μην το βάλλεις. Δεν σου προσφέρει τίποτα, αλλά σου παίρνει πολύτιμο χώρο, αλλά και δεν χρειάζεσαι φίλτρο αφού φίλτρο είναι ο βράχος σου άσε που θα τον καθυστερήσει να αποικηστεί.
Μπορείς για θέμα οικονομίας να πάς στο Α μιας και θα χρειαστείς λιγότερα και φτηνότερα απο θέμα εξοπλισμού.
Το Β δεν κάνει για θαλασσινό. Είναι μακρόστενο.
ΑΟ καλό είναι αν μπορείς να πάρεις. Τώρα για σκίμμερ αν κάνεις τακτικές αλλαγές και δεν έχεις μεγάλη ιχθυοφόρτωση και πολλά ταίσματα μπορείς και χωρίς αυτό.

Παναγιωτη, ετοιμαστείτε για ΠΟΛΥ πρήξιμο!!!:D
(Χίλια ευχαριστώ για τις απαντήσεις)

Το Γ ενυδρείο έχει ήδη το φίλτρο Αμβούργου, άρα με κάποιον τρόπο πρέπει να αξιοποιηθεί
Ειναι δλδ ολόκληρη η πλατη του χωρισμένη σε 3 τμηματα τα οποια επικοινωνουν :
Το πρωτο τμημα με το κυριως ενυδρειο
Το πρωτο τμημα με τα αλλα δυο τμηματα του φίλτρου

Ο χώρος αυτός στην πλάτη του ενυδρειου (φίλτρο αμβουργου) δεν μπορεί να αξιοποιηθει?

Η αληθεια ειναι πως κλεινω στο 60 λιτρο - Κατι σε nano reef δλδ
Νομιζω πως το κοστος θα ειναι ανεκτο
Μολις καταληξω, θα συνεχίσουμε ;)

Παναγιώτης Κ
18-01-14, 14:00
Παναγιωτη, ετοιμαστείτε για ΠΟΛΥ πρήξιμο!!!:D
(Χίλια ευχαριστώ για τις απαντήσεις)

Το Γ ενυδρείο έχει ήδη το φίλτρο Αμβούργου, άρα με κάποιον τρόπο πρέπει να αξιοποιηθεί
Ειναι δλδ ολόκληρη η πλατη του χωρισμένη σε 3 τμηματα τα οποια επικοινωνουν :
Το πρωτο τμημα με το κυριως ενυδρειο
Το πρωτο τμημα με τα αλλα δυο τμηματα του φίλτρου

Ο χώρος αυτός στην πλάτη του ενυδρειου (φίλτρο αμβουργου) δεν μπορεί να αξιοποιηθει?

Η αληθεια ειναι πως κλεινω στο 60 λιτρο - Κατι σε nano reef δλδ
Νομιζω πως το κοστος θα ειναι ανεκτο
Μολις καταληξω, θα συνεχίσουμε ;)
Σιγά το πρήξιμο!:D Χαρά μου είναι να βοηθάω.;)
Φαντάζομαι το φίλτρο αμβούργου είναι κολλημένο με σιλικόνη. Δεν μπορεί να ξεκολλήσει? Μπορείς να το βάλλεις μια φωτο?

Το άλλο, ναι μπορείς να το δουλέψεις νανο Reef, και σαν εξοπλισμό να την βγάλεις αρκετά φτηνά.

ChocolatePuma
18-01-14, 15:17
Σιγά το πρήξιμο!:D Χαρά μου είναι να βοηθάω.;)
Φαντάζομαι το φίλτρο αμβούργου είναι κολλημένο με σιλικόνη. Δεν μπορεί να ξεκολλήσει? Μπορείς να το βάλλεις μια φωτο?

Το άλλο, ναι μπορείς να το δουλέψεις νανο Reef, και σαν εξοπλισμό να την βγάλεις αρκετά φτηνά.

Εκλεισε! Παμε για nano reef...:D (60litra)
( το άλλο ειναι κριμα να το "χαλασω")

Πλάνο
Γυάλα : Κύβος 38Χ38Χ43
Φωτισμος : Aquael Decolight Duo 2X11w Marine
Κυκλοφορία : 2 X Resun 4000
Αλάτι :Tropic Marin Pro Reef Seasalt (10κιλο είναι οκ για αρχή?)
Θερμαντηρας : 75 watt
Υγρα Τεστ : API
Αραγωνίτης, ζωντανός & νεκρός βράχος : Σε τι ποσότητες?
Βαρελι προετοιμασιας νερου : 30 λιτρο, με αεραντλια και θερμαντηρα
Αυτόματη αναπλήρωση : Κιτ (υπάρχει ήδη) http://www.waterwaves.gr/index.php?target=products&product_id=29960
Εσωτερικά φίλτρα : Υπάρχουν διάφορα Κινέζικα ή Eheim - Αν έχω διαβάσει σωστά, το χρειάζομαι μονο για άνθρακα και αντιφως?
Ή να προτιμησω εξωτερικό : EHEIM aquacompact 60 (υπάρχει)
Ρεφρακτόμετρο : Κάποια πρόταση?
Το σκιμερ το ξεχναω λογω λιτρων :D
Την ΑΟ γίνεται να την αποφυγω?

Ξεχνάω κάτι σημαντικό?

Παναγιώτης Κ
18-01-14, 16:24
Εκλεισε! Παμε για nano reef...:D (60litra) Mια χαρά!!
( το άλλο ειναι κριμα να το "χαλασω")

Πλάνο
Γυάλα : Κύβος 38Χ38Χ43
Φωτισμος : Aquael Decolight Duo 2X11w Marine Μια χαρά.;)
Κυκλοφορία : 2 X Resun 4000 Aν είναι αυτές που αποδίδουν 4000λ/ω δεν σου κάνουν. Αν όμως αποδίδουν 1000 τότε σου κάνουν. Ίσως βέβαια να είναι λίγο δυνατές. Το βλέπεις.
Αλάτι :Tropic Marin Pro Reef Seasalt (10κιλο είναι οκ για αρχή?) Μια χαρά.
Θερμαντηρας : 75 watt Μια χαρά. Αν σε παίρνει για 100ρη ακόμα καλύτερα.
Υγρα Τεστ : API Μια χαρά. Κοίτα να κάνουν για θαλασσινό.
Αραγωνίτης, ζωντανός & νεκρός βράχος : Σε τι ποσότητες? Στα λίτρα σου βάλε 5 κιλά αραγωνίτη, και 3,4 κιλά βράχο. Και βλέπεις... Βράχο μπορείς να τον βάλλεις όλο Ζωντανό με την περίπτωση να εμφανιστεί κάποιο pest, ή μπορείς να τον βάλλεις όλο Νεκρό και να ρίχνεις συνεχώς βακτήρια και ζωντανά κοπίποδα και αμφίποδα, ή σχεδόν όλο νεκρό και λίγο ζωντανό για μπόλι.
Βαρελι προετοιμασιας νερου : 30 λιτρο, με αεραντλια και θερμαντηρα Κυκλοφοριτή θες. όχι αεραντλία. Κοίτα για κάποιο κυκλοφοριτή φτηνό που να προσαρμόζεις λάστιχο μπροστά να σου ανεβάζει το νερο στο ενυδρείο. Θα σε βολέψει.;)
Αυτόματη αναπλήρωση : Κιτ (υπάρχει ήδη) http://www.waterwaves.gr/index.php?target=products&product_id=29960 Μια χαρά.
Εσωτερικά φίλτρα : Υπάρχουν διάφορα Κινέζικα ή Eheim - Αν έχω διαβάσει σωστά, το χρειάζομαι μονο για άνθρακα και αντιφως? Ναι. ΑΝ χρειαστεί.;)
Ή να προτιμησω εξωτερικό : EHEIM aquacompact 60 (υπάρχει) Το ίδιο με πάνω
Ρεφρακτόμετρο : Κάποια πρόταση? Αν θές φτηνό πάρε κινέζικο: http://www.ebay.com/itm/RHS-10ATC-Salinity-Refractometer-0-10-ATC-Aquarium-Saltwater-BLUE-RUBBER-STRIP-/300954966645?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item4612505a75
Το σκιμερ το ξεχναω λογω λιτρων :D
Την ΑΟ γίνεται να την αποφυγω? Γίνεται, αλλά το νερό βρύσης δεν είναι και ότι καλύτερο.;)

Ξεχνάω κάτι σημαντικό?

....

ChocolatePuma
18-01-14, 18:15
Αρχική Δημοσίευση από ChocolatePuma http://www.aquatek.gr/vb/images/buttons/viewpost.gif (http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?p=814460#post814460)
Εκλεισε! Παμε για nano reef...:grin: (60litra) Mια χαρά!!
( το άλλο ειναι κριμα να το "χαλασω")

Πλάνο
Γυάλα : Κύβος 38Χ38Χ43
Φωτισμος : Aquael Decolight Duo 2X11w Marine Μια χαρά.:wink:
Κυκλοφορία : 2 X Resun 4000 Aν είναι αυτές που αποδίδουν 4000λ/ω δεν σου κάνουν. Αν όμως αποδίδουν 1000 τότε σου κάνουν. Ίσως βέβαια να είναι λίγο δυνατές. Το βλέπεις. Άρα μπορώ να πάω και σε 600αρες?
Αλάτι :Tropic Marin Pro Reef Seasalt (10κιλο είναι οκ για αρχή?) Μια χαρά.
Θερμαντηρας : 75 watt Μια χαρά. Αν σε παίρνει για 100ρη ακόμα καλύτερα. Έυκολα!
Υγρα Τεστ : API Μια χαρά. Κοίτα να κάνουν για θαλασσινό. Οκ!
Αραγωνίτης, ζωντανός & νεκρός βράχος : Σε τι ποσότητες? Στα λίτρα σου βάλε 5 κιλά αραγωνίτη, και 3,4 κιλά βράχο. Και βλέπεις... Βράχο μπορείς να τον βάλλεις όλο Ζωντανό με την περίπτωση να εμφανιστεί κάποιο pest, ή μπορείς να τον βάλλεις όλο Νεκρό και να ρίχνεις συνεχώς βακτήρια και ζωντανά κοπίποδα και αμφίποδα, ή σχεδόν όλο νεκρό και λίγο ζωντανό για μπόλι. Οκ!
Βαρελι προετοιμασιας νερου : 30 λιτρο, με αεραντλια και θερμαντηρα Κυκλοφοριτή θες. όχι αεραντλία. Κοίτα για κάποιο κυκλοφοριτή φτηνό που να προσαρμόζεις λάστιχο μπροστά να σου ανεβάζει το νερο στο ενυδρείο. Θα σε βολέψει.:wink: Αεραντλία για να μην μένει στάσιμο το νερο κατά την προετοιμασία. Έτσι κι αλλιως υπάρχουν όλα
Αυτόματη αναπλήρωση : Κιτ (υπάρχει ήδη) http://www.waterwaves.gr/index.php?t...oduct_id=29960 (http://www.waterwaves.gr/index.php?target=products&product_id=29960) Μια χαρά.
Εσωτερικά φίλτρα : Υπάρχουν διάφορα Κινέζικα ή Eheim - Αν έχω διαβάσει σωστά, το χρειάζομαι μονο για άνθρακα και αντιφως? Ναι. ΑΝ χρειαστεί.:wink:
Ή να προτιμησω εξωτερικό : EHEIM aquacompact 60 (υπάρχει) Το ίδιο με πάνω
Ρεφρακτόμετρο : Κάποια πρόταση? Αν θές φτηνό πάρε κινέζικο: http://www.ebay.com/itm/RHS-10ATC-Sa...item4612505a75 (http://www.ebay.com/itm/RHS-10ATC-Salinity-Refractometer-0-10-ATC-Aquarium-Saltwater-BLUE-RUBBER-STRIP-/300954966645?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item4612505a75) Thanks!
Το σκιμερ το ξεχναω λογω λιτρων :grin:
Την ΑΟ γίνεται να την αποφυγω? Γίνεται, αλλά το νερό βρύσης δεν είναι και ότι καλύτερο.:wink: Δλδ? Τι επιπτώσεις υπάρχουν με νερο βρύσης?

Παναγιώτης Κ
19-01-14, 00:11
Άρα μπορώ να πάω και σε 600αρες?
Ναι μπορείς. Αναλόγως τι κοράλια θα βάλλεις, τέτοια κυκλοφορία θες. Πιστεύω πάντως με 2 600ρες είσαι οκ.

Αεραντλία για να μην μένει στάσιμο το νερο κατά την προετοιμασία. Έτσι κι αλλιως υπάρχουν όλα
Στην προετοιμασία νερού έχεις το νερό να τρέχει με ένα κυκλοφοριτή και ένα θερμοστάτη. Μόλις το νερό ξεπεράσει τους 23 βαθμούς ρίχνεις το αλάτι να σπάσει ενώ συνεχίζει να τρέχει. Το νερό θα το αφήνεις πάνω απο 10 ώρες να σπάει το αλάτι για να σπάσει καλά.
Δλδ? Τι επιπτώσεις υπάρχουν με νερο βρύσης?
Εμφάνιση αλγών και μη σταθερές τιμές λόγω ότι τα περισσότερα αλάτια του εμπορίου σπάνε και δίνουν τις κατάλληλες τιμές με νερό όσμωσης λόγω των μηδενικών τιμών του σε σύγκριση με της βρύσης που έχει ήδη κάποια απο τα στοιχεία αυτά. Και άλλοι λόγοι...
Όπως θες. Αν δεν μπορείς να πάρεις όσμωση(κανα 50-60ρι έχει καινούρια) ξεκίνα το με βρύσης και στην πορεία παίρνεις όσμωση.

ChocolatePuma
19-01-14, 12:02
Ναι μπορείς. Αναλόγως τι κοράλια θα βάλλεις, τέτοια κυκλοφορία θες. Πιστεύω πάντως με 2 600ρες είσαι οκ. ok. Δεν ειναι μεγαλο θεμα να παω και σε 100αρες, οπότε το αποφασίσω όταν θα αρχισω να μαζευω τα υλικα

Στην προετοιμασία νερού έχεις το νερό να τρέχει με ένα κυκλοφοριτή και ένα θερμοστάτη. Μόλις το νερό ξεπεράσει τους 23 βαθμούς ρίχνεις το αλάτι να σπάσει ενώ συνεχίζει να τρέχει. Το νερό θα το αφήνεις πάνω απο 10 ώρες να σπάει το αλάτι για να σπάσει καλά. Απόλυτα κατανοητό :D

Εμφάνιση αλγών και μη σταθερές τιμές λόγω ότι τα περισσότερα αλάτια του εμπορίου σπάνε και δίνουν τις κατάλληλες τιμές με νερό όσμωσης λόγω των μηδενικών τιμών του σε σύγκριση με της βρύσης που έχει ήδη κάποια απο τα στοιχεία αυτά. Και άλλοι λόγοι...
Όπως θες. Αν δεν μπορείς να πάρεις όσμωση(κανα 50-60ρι έχει καινούρια) Εδώ και 2 χρόνια που διαβάζω περί ενυδρείων, το μοναδικό θέμα που μου φαίνεται κινέζικο είναι αυτό της ΑΟ. Φίλτρα, πρόφιλτρα, tds ...ξεκίνα το με βρύσης και στην πορεία παίρνεις όσμωση.

Ευχαριστώ για όλα Παναγιώτη! :D

Παναγιώτης Κ
19-01-14, 12:09
Εδώ και 2 χρόνια που διαβάζω περί ενυδρείων, το μοναδικό θέμα που μου φαίνεται κινέζικο είναι αυτό της ΑΟ. Φίλτρα, πρόφιλτρα, tds ...

Η αντίστροφη όσμωση είναι πολύ απλή αν την επεξεργαστείς λίγο και δεις πως δουλεύει. Ειδικά οι 3ων σταδίων είναι πολύ απλές.
Το νερό με το που έρχεται απο τη βρύση σου περνάει απο τα 2 προφίλτρα(άνθρακα και μικροσωματιδίων) ώστε να είναι κάπως καλύτερο όταν θα πάει στο 3ο στάδιο και πιο καθοριστικό. Μόλις φτάσει στο 30 στάδιο(την μεμβράνη) τότε γίνεται ο τελικός καθαρισμός του. Θα μου πεις, γιατί δεν βάζουμε κατευθείαν μεμβράνη και βάζουμε προφίλτρα? Γιατί τα προφίλτρα προστατεύουν την μεμβράνη και της δίνουν παραπάνω διάρκεια ζωής.
Για να μην ανεβαίνει ψηλά το budget, σου προτείνω να πάρεις 3ων σταδίων. Δές μήπως παίζει καμια μεταχειρησμένη σε καλή τιμή.
Το tds, μπορείς να δεις εδώ (http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=48265) τι σημείνει.
Και ότι απορία έχεις εδώ είμαστε!

ChocolatePuma
19-01-14, 21:46
Η αντίστροφη όσμωση είναι πολύ απλή αν την επεξεργαστείς λίγο και δεις πως δουλεύει. Ειδικά οι 3ων σταδίων είναι πολύ απλές.
Το νερό με το που έρχεται απο τη βρύση σου περνάει απο τα 2 προφίλτρα(άνθρακα και μικροσωματιδίων) ώστε να είναι κάπως καλύτερο όταν θα πάει στο 3ο στάδιο και πιο καθοριστικό. Μόλις φτάσει στο 30 στάδιο(την μεμβράνη) τότε γίνεται ο τελικός καθαρισμός του. Θα μου πεις, γιατί δεν βάζουμε κατευθείαν μεμβράνη και βάζουμε προφίλτρα? Γιατί τα προφίλτρα προστατεύουν την μεμβράνη και της δίνουν παραπάνω διάρκεια ζωής.
Για να μην ανεβαίνει ψηλά το budget, σου προτείνω να πάρεις 3ων σταδίων. Δές μήπως παίζει καμια μεταχειρησμένη σε καλή τιμή.
Το tds, μπορείς να δεις εδώ (http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=48265) τι σημείνει.
Και ότι απορία έχεις εδώ είμαστε!

Μια που ξεκίνησα (και πάλι διάβασμα), η μόναδα απιονισμου στις ΑΟ, χρειάζεται?

gallos
19-01-14, 22:24
Μια που ξεκίνησα (και πάλι διάβασμα), η μόναδα απιονισμου στις ΑΟ, χρειάζεται?


Είναι απλά ακόμα καλύτερο να την έχει!Όχι και απαραίτητο!

Παναγιώτης Κ
19-01-14, 22:42
Μια που ξεκίνησα (και πάλι διάβασμα), η μόναδα απιονισμου στις ΑΟ, χρειάζεται?
Η μονάδα απιονισμού απιονίζει το νερό(η ρητίνη) και μπαίνει μετά την μεμβράνη σαν έξτρα προσθήκη. Δεν είναι απαραίτητη.

ChocolatePuma
26-09-14, 20:13
Καλησπέρα

Μέχρι τώρα έχω στα χέρια μου αυτά, μαζί με έναν 60λιτρο κύβο (38Χ38Χ43):

1. Skimmer Deltec MCE 300 (μεταχειρισμένο)
2. 5 κιλά αραγωνίτη νεκρό (ίσως χρειαστώ κι άλλο)
3. Εχω βρει από συγχομπίστα 7 κιλά ζωντανό βράχο - περιμενει
4. Φωτιστικό http://dennerle.com/en/products/nano-marinus/lighting/nano-marinus-reeflight στα 36 watt οι λάμπες
5. Ρεφρακτόμετρο
6. Υγρά τεστ API για pH, αμμωνία, νιτρώδη & νιτρικά
7. Περιμενω υγρά τεστ της salifert για KH, άνθρακα, φωσφόρο
8. Αντιφωσφόρο και άνθρακα από water waves
9. AO με μεμβράνη 50 GPD & Flush kit
10. Θερμαντήρα 75 watt
11. Βαρελι τροφίμων 30 λίτρα
12. Εξωτερικό φίλτρο eheim
13. Κολλα DD
14. Τροφές από Ocean, την formula 1 & 2
15. Jebao WP-10 4000L Wave Maker
16. Κινέζικο κυκλοφορητή για να σπαω το αλατι
17. 50watt θερμαντηρα για το βαρελι


Πως ξεκινάω ρε σεις θαλασσινοί???????????????:D

Ερωτήσεις extra
1. Επειδη το manual του deltec ειναι για πέταμα, ποιος μπορεί να πει 1-2 πραγματα για το σκιμερ, μπας και καταλαβω τι το κανω :D και πως το χρησιμοποιω :smt014
2. Ανθρακα & αντιφωσφόρο μπορώ να βαλω σε διχτάκι στο εξωτερικό φίλτρο? Τι ποσότητα & κάθε πόσο? Σφουγγάρι & υαλοβαμβακα τα κραταω?
3. Για τον φωτισμό άλλοι λενε ότι δεν θα μου φτάσει, αλλοι ότι μπορώ να βάλω μεχρι μαλακά κοραλια. Επειδη δεν σκοπευω να δωσω 150 ευρω για λαμπες, καμια ιδεα παιζει?

Αντε βάλτε ενα χεράκι, γιατί θέλω να ξεκινήσω σύντομα!!!

(Ααααααααα...ΚΛΕΟ, χίλια ευχαριστώ);)

Κλεόβουλος
26-09-14, 20:18
(Ααααααααα...ΚΛΕΟ, χίλια ευχαριστώ);)
Καλώς τον! :)
Στα θαλασσινά εγώ έχω αλλεργία,
γιατί μ' ευχαριστάς? :rolleyes:

ChocolatePuma
26-09-14, 20:19
Καλώς τον! :)
Στα θαλασσινά εγώ έχω αλλεργία,
γιατί μ' ευχαριστάς? :rolleyes:

Επειδή μ έκανες να ξανα - γράψω για θαλασσινα!

Στο θέμα μας τωρα, μπορείς να "αποχωρήσεις" αφου δεν έχεις ιδεα!!! :D

sailor247
26-09-14, 21:02
Καλησπέρα

Μέχρι τώρα έχω στα χέρια μου αυτά, μαζί με έναν 60λιτρο κύβο (38Χ38Χ43):

1. Skimmer Deltec MCE 300 (μεταχειρισμένο)
2. 5 κιλά αραγωνίτη νεκρό (ίσως χρειαστώ κι άλλο)
3. Εχω βρει από συγχομπίστα 7 κιλά ζωντανό βράχο - περιμενει
4. Φωτιστικό http://dennerle.com/en/products/nano-marinus/lighting/nano-marinus-reeflight στα 36 watt οι λάμπες
5. Ρεφρακτόμετρο
6. Υγρά τεστ API για pH, αμμωνία, νιτρώδη & νιτρικά
7. Περιμενω υγρά τεστ της salifert για KH, άνθρακα, φωσφόρο
8. Αντιφωσφόρο και άνθρακα από water waves
9. AO με μεμβράνη 50 GPD & Flush kit
10. Θερμαντήρα 75 watt
11. Βαρελι τροφίμων 30 λίτρα
12. Εξωτερικό φίλτρο eheim
13. Κολλα DD
14. Τροφές από Ocean, την formula 1 & 2
15. Jebao WP-10 4000L Wave Maker
16. Κινέζικο κυκλοφορητή για να σπαω το αλατι
17. 50watt θερμαντηρα για το βαρελι


Πως ξεκινάω ρε σεις θαλασσινοί???????????????:D

Ερωτήσεις extra
1. Επειδη το manual του deltec ειναι για πέταμα, ποιος μπορεί να πει 1-2 πραγματα για το σκιμερ, μπας και καταλαβω τι το κανω :D και πως το χρησιμοποιω :smt014
2. Ανθρακα & αντιφωσφόρο μπορώ να βαλω σε διχτάκι στο εξωτερικό φίλτρο? Τι ποσότητα & κάθε πόσο? Σφουγγάρι & υαλοβαμβακα τα κραταω?
3. Για τον φωτισμό άλλοι λενε ότι δεν θα μου φτάσει, αλλοι ότι μπορώ να βάλω μεχρι μαλακά κοραλια. Επειδη δεν σκοπευω να δωσω 150 ευρω για λαμπες, καμια ιδεα παιζει?

Αντε βάλτε ενα χεράκι, γιατί θέλω να ξεκινήσω σύντομα!!!

(Ααααααααα...ΚΛΕΟ, χίλια ευχαριστώ);)1.To skimmer χρησιμοποιειτε για να αφαιρει τα θρεπτικα στοιχεια απο το νερο.Μολις λοιπον γεμισεις το ενυδρειο και βαλεις βραχο αραγωνιτη το στηνεις,το γεμιζεις με νερο απο το ενυδρειο,του κανεις εξαερωση και το βαζεις να δουλευει.καθε 2-4 μερες θελει αδειασμα το ποτηρακι απο την μπιχλα που θα μαζευει.2.Ανθρακα και αντιφωσφορο τα βαζεις σε διχτακια μεσα στο εξωτερικο φιλτρο.Για την δοσολογια σε χυμα υλικα δεν ξερω τι παιζει.Εγω χρησιμοποιω ανθρακα και αντιφωσφορο απο εταιριες και πανω στην συσκευασια γραφουν την αναλογια.3.Ο φωτισμος σου οντως φθανει μονο για ******.Εγω για να γλιτωσω να δωσω πολλα για φωτισμο εφτιαξα φωτιστικο λεντ diy με hybrid led οπως αυτα http://www.ebay.com/itm/1x-10W-Actinic-Blue-Hybrid-Led-Beads-SMD-Panel-Lamp-Bulb-Grow-Light-for-Aquarium-/261313560974?pt=US_Hydroponics&hash=item3cd780818e .Με 4-5 τετοια,μια ψυκτρα για λεντ και ανεμιστηρακια υπολογιστη θα εχεις πολυ καλο φωτισμο και για σκληρα.

ChocolatePuma
26-09-14, 21:52
1.To skimmer χρησιμοποιειτε για να αφαιρει τα θρεπτικα στοιχεια απο το νερο.Μολις λοιπον γεμισεις το ενυδρειο και βαλεις βραχο αραγωνιτη το στηνεις,το γεμιζεις με νερο απο το ενυδρειο,του κανεις εξαερωση και το βαζεις να δουλευει.καθε 2-4 μερες θελει αδειασμα το ποτηρακι απο την μπιχλα που θα μαζευει.2.Ανθρακα και αντιφωσφορο τα βαζεις σε διχτακια μεσα στο εξωτερικο φιλτρο.Για την δοσολογια σε χυμα υλικα δεν ξερω τι παιζει.Εγω χρησιμοποιω ανθρακα και αντιφωσφορο απο εταιριες και πανω στην συσκευασια γραφουν την αναλογια.3.Ο φωτισμος σου οντως φθανει μονο για ******.Εγω για να γλιτωσω να δωσω πολλα για φωτισμο εφτιαξα φωτιστικο λεντ diy με hybrid led οπως αυτα http://www.ebay.com/itm/1x-10W-Actinic-Blue-Hybrid-Led-Beads-SMD-Panel-Lamp-Bulb-Grow-Light-for-Aquarium-/261313560974?pt=US_Hydroponics&hash=item3cd780818e .Με 4-5 τετοια,μια ψυκτρα για λεντ και ανεμιστηρακια υπολογιστη θα εχεις πολυ καλο φωτισμο και για σκληρα.

Οταν λες "εξαέρωση"?

Το ενυδρειο δεν εχει καπακι, αρα μόνο κάτι κρεμαστό παίζει
Βρηκα και αυτές, http://oceantech.gr/shop/bridgelux-power-led-reef-lamp/ αλλά ξεφεύγει το ποσο
Θα ξεκινησω με τα 36watt της dennerle και βλεπουμε

sailor247
26-09-14, 23:03
Οταν λες "εξαέρωση"?

Το ενυδρειο δεν εχει καπακι, αρα μόνο κάτι κρεμαστό παίζει
Βρηκα και αυτές, http://oceantech.gr/shop/bridgelux-power-led-reef-lamp/ αλλά ξεφεύγει το ποσο
Θα ξεκινησω με τα 36watt της dennerle και βλεπουμεΣτην αρχη οταν το εστησα το δικο μου mce-300 δεν εβλεπα να βγαζει αφρο και δεν τραβουσε.Ηταν επειδη ειχε αερα τραβηξει στο σωληνωμα του.Με λιγο φυσημα στο σωληνακι του αερα μερικες φορες και κλεισιμο αμεσως μετα το βανακι του αερα το καταφερα σιγα σιγα να αρχισει να διωχνει τον αερα και σιγα σιγα να βγαζει αφρο.Μετα το αφηνεις για λιγο κλειστο μεχρι να φυγουν ολες οι μπουρμπουληθρες και το ανοιγεις.Τις λαμπες που μου εδειξες τις εχω εγω καινουριες και τις δινω με 12 ευρω την μια.εχω 2 27αρες.

madfdg
27-09-14, 06:40
Καλησπέρα

Μέχρι τώρα έχω στα χέρια μου αυτά, μαζί με έναν 60λιτρο κύβο (38Χ38Χ43):

1. Skimmer Deltec MCE 300 (μεταχειρισμένο)
2. 5 κιλά αραγωνίτη νεκρό (ίσως χρειαστώ κι άλλο)
3. Εχω βρει από συγχομπίστα 7 κιλά ζωντανό βράχο - περιμενει
4. Φωτιστικό http://dennerle.com/en/products/nano-marinus/lighting/nano-marinus-reeflight στα 36 watt οι λάμπες
5. Ρεφρακτόμετρο
6. Υγρά τεστ API για pH, αμμωνία, νιτρώδη & νιτρικά
7. Περιμενω υγρά τεστ της salifert για KH, άνθρακα, φωσφόρο
8. Αντιφωσφόρο και άνθρακα από water waves
9. AO με μεμβράνη 50 GPD & Flush kit
10. Θερμαντήρα 75 watt
11. Βαρελι τροφίμων 30 λίτρα
12. Εξωτερικό φίλτρο eheim
13. Κολλα DD
14. Τροφές από Ocean, την formula 1 & 2
15. Jebao WP-10 4000L Wave Maker
16. Κινέζικο κυκλοφορητή για να σπαω το αλατι
17. 50watt θερμαντηρα για το βαρελι


Πως ξεκινάω ρε σεις θαλασσινοί???????????????:D

Ερωτήσεις extra
1. Επειδη το manual του deltec ειναι για πέταμα, ποιος μπορεί να πει 1-2 πραγματα για το σκιμερ, μπας και καταλαβω τι το κανω :D και πως το χρησιμοποιω :smt014
2. Ανθρακα & αντιφωσφόρο μπορώ να βαλω σε διχτάκι στο εξωτερικό φίλτρο? Τι ποσότητα & κάθε πόσο? Σφουγγάρι & υαλοβαμβακα τα κραταω?
3. Για τον φωτισμό άλλοι λενε ότι δεν θα μου φτάσει, αλλοι ότι μπορώ να βάλω μεχρι μαλακά κοραλια. Επειδη δεν σκοπευω να δωσω 150 ευρω για λαμπες, καμια ιδεα παιζει?

Αντε βάλτε ενα χεράκι, γιατί θέλω να ξεκινήσω σύντομα!!!

(Ααααααααα...ΚΛΕΟ, χίλια ευχαριστώ);)

Καλημέρα :D:D

Καταρχήν ψυχραιμία!
Πάμε πρώτα για τον εξοπλισμό
1. Skimmer: Πολύ καλό μηχάνημα, μάλλον δυνατό για τα λίτρα σου (η εταιρία το δίνει για 320 λίτρα), θα θέλει προσοχή μην "στεγνώσει" το ενυδρείο. Εδώ το σαφέστατο manual http://www.theaquariumsolution.com/files/MCE%20300%20English%202.pdf αν δεν το έχεις με τα αγγλικά, μου λές για οδηγίες!
2. Φωτιστικό: Εγώ το βλέπω καλό, θα πήγαινα όμως σε led ίσως και απο ebay (πολλές επιλογές), αν δεν το έχεις πάρει ακόμα! Όσον αφορά την ένταση μην αγχώνεσαι, υπάρχει κανόνας 1w/l για διατήρηση sps, προσωπικά δεν υπερέβη ποτέ το 0,5w/l και δεν είχα κανένα πρόβλημα ;-)
Στα υπόλοιπα είσαι καλά

Πάμε τώρα στις ερωτήσεις
1. Για ξεκίνημα, και αφού έχεις συγκεντρώσει όλο τον εξοπλισμό, πρώτα βάζεις νερό απο ΑΟ, συμπληρώνεις αλάτι (περίπου 33gr/lt θα σου δώσουν αλατότητα 1026), το αφήνεις να διαλυθεί (θερμαντήρας και κυκλοφορία λειτουργούν)! Αφού σπάσει το αλάτι (ανάλογα με την μάρκα του αλατιού μπορεί να πάρει και 2 μέρες) και πετύχεις την σωστή τιμή αλατότητας συμπληρώνεις αραγωνίτη (που πρώτα έχεις ξεπλύνει καλά με νερό απο ΑΟ) και βράχο. Κατα την διάλυση του αλατιού και την προσθήκη αραγωνίτη το νερό ίσως γίνει "γάλα" , μην τρομάξεις , άστο να ξεθολώσει με το σκιμμαρισμα.
Θα έδινα ΜΕΓΑΛΗ προσοχή στον ζωντανό βράχο, είναι πολύ εύκολο να πάρεις βράχο γεμάτο pests (ανεπιθύμητους οργανισμούς) και να μην μπορείς να στεριώσεις ενυδρείο της προκοπής :smt108 ΠΡΟΣΟΧΗ!!!!
Καλό θα είναι πριν τον βάλεις μέσα να κάνεις εκτός ενυδρείου το aquascape χρησιμοποιώντας κόλλα ή άλλα υλικά, μέσα στο νερό δύσκολα τα πράγματα...

Εξτρα ερωτήσεις:D
1. Σου ανέφερα παραπάνω για το deltec
2. Ναι μπορείς να τα βάλεις σε διχτάκι σε εξωτερικό φίλτρο πρόσεξε όμως ο αντιφώσφορος να είναι χονδρόκοκκος γιατί αν είναι ψιλός (για ριάκτορα) την έβαψες, για ποσότητα καλύτερα να μιλήσεις με τα παιδιά της WW, κάθε εταιρία σχεδόν έχει άλλη δοσολογία! Σφουγγάρι και υαλοβάμβακα αν κρατήσεις θα πρέπει ΠΟΛΥ συχνά να τα καθαρίζεις γιατί η μούργα που θα μαζεύουν θα είναι πηγή νιτρικών για το ενυδρείο

ChocolatePuma
27-09-14, 12:06
Καλημέρα :D:D

Καταρχήν ψυχραιμία! Υπάρχει! :D
Πάμε πρώτα για τον εξοπλισμό
1. Skimmer: Πολύ καλό μηχάνημα, μάλλον δυνατό για τα λίτρα σου (η εταιρία το δίνει για 320 λίτρα), θα θέλει προσοχή μην "στεγνώσει" το ενυδρείο. Εδώ το σαφέστατο manual http://www.theaquariumsolution.com/files/MCE%20300%20English%202.pdf αν δεν το έχεις με τα αγγλικά, μου λές για οδηγίες!

Μήπως εναλλακτικά να βάλω αυτό?

To πως βρεθηκαν στα χερια μου, μεγάλη ιστορία!!:p
http://dennerle.com/en/products/nano-marinus/pump-filtering/nano-marinus-biocirculator-4-1 Υποτιθεται οτι ειναι ΟΛΑ σε ένα

Ή αυτό?
http://www.ebay.com/itm/190809121920?ssPageName=STRK:MEWNX:IT&_trksid=p3984.m1497.l2649

2. Φωτιστικό: Εγώ το βλέπω καλό, θα πήγαινα όμως σε led ίσως και απο ebay (πολλές επιλογές), αν δεν το έχεις πάρει ακόμα! Όσον αφορά την ένταση μην αγχώνεσαι, υπάρχει κανόνας 1w/l για διατήρηση sps, προσωπικά δεν υπερέβη ποτέ το 0,5w/l και δεν είχα κανένα πρόβλημα ;-)
Θα το ξεκινήσω με το dennerle και βλεπουμε
Ετσι κι αλλιως μονο κρεμαστό φωτισμό μπορώ να βάλω
Στα υπόλοιπα είσαι καλά

Πάμε τώρα στις ερωτήσεις
1. Για ξεκίνημα, και αφού έχεις συγκεντρώσει όλο τον εξοπλισμό, πρώτα βάζεις νερό απο ΑΟ, συμπληρώνεις αλάτι (περίπου 33gr/lt θα σου δώσουν αλατότητα 1026), το αφήνεις να διαλυθεί (θερμαντήρας και κυκλοφορία λειτουργούν)! Αφού σπάσει το αλάτι (ανάλογα με την μάρκα του αλατιού μπορεί να πάρει και 2 μέρες) και πετύχεις την σωστή τιμή αλατότητας συμπληρώνεις αραγωνίτη (που πρώτα έχεις ξεπλύνει καλά με νερό απο ΑΟ) και βράχο. Κατα την διάλυση του αλατιού και την προσθήκη αραγωνίτη το νερό ίσως γίνει "γάλα" , μην τρομάξεις , άστο να ξεθολώσει με το σκιμμαρισμα.
Θα έδινα ΜΕΓΑΛΗ προσοχή στον ζωντανό βράχο, είναι πολύ εύκολο να πάρεις βράχο γεμάτο pests (ανεπιθύμητους οργανισμούς) και να μην μπορείς να στεριώσεις ενυδρείο της προκοπής :smt108 ΠΡΟΣΟΧΗ!!!! Πως μπορώ να το ξέρω αυτό?

Καλό θα είναι πριν τον βάλεις μέσα να κάνεις εκτός ενυδρείου το aquascape χρησιμοποιώντας κόλλα ή άλλα υλικά, μέσα στο νερό δύσκολα τα πράγματα... Σωστος!!!

Εξτρα ερωτήσεις:D
1. Σου ανέφερα παραπάνω για το deltec
2. Ναι μπορείς να τα βάλεις σε διχτάκι σε εξωτερικό φίλτρο πρόσεξε όμως ο αντιφώσφορος να είναι χονδρόκοκκος γιατί αν είναι ψιλός (για ριάκτορα) την έβαψες, για ποσότητα καλύτερα να μιλήσεις με τα παιδιά της WW, κάθε εταιρία σχεδόν έχει άλλη δοσολογία! Σφουγγάρι και υαλοβάμβακα αν κρατήσεις θα πρέπει ΠΟΛΥ συχνά να τα καθαρίζεις γιατί η μούργα που θα μαζεύουν θα είναι πηγή νιτρικών για το ενυδρείο Αν δεν βαλω σφουγγαρι & υαλοβαμβακα, δεν θα περνάνε τα παραπάνω υλικά κατευθείαν στο ενδρειο? Αυτό θέλουμε?

Χίλια ευχαριστώ Κώστα
-------------------------
Τις λαμπες που μου εδειξες τις εχω εγω καινουριες και τις δινω με 12 ευρω την μια.εχω 2 27αρες.

Βάσεις υπάρχουν?

kostas82
27-09-14, 13:36
ενυδρειακο βαμβακι , σφουγγαρια ,καλτσες καλυτερα οχι συμφωνω . το σκιμμερ θα μαζευει αυτα που αιωρουνται και μπορεις να σκουπιζεις κομματι κομματι την αμμο ανα εβδομαδα επισης πολλα απο αυτα που αιωρουνται στο νερο ειναι φαγητο για τα κοραλλια και οποιδηποτε filterfeeder ζωντανο .

madfdg
27-09-14, 13:53
+1 σε αυτά που προείπε ο Κώστας

Για το skimmer δεν είπα να το αλλάξεις αν το έχεις αλλά να προσέξεις την λειτουργία του ;)
Για το βράχο μπορείς να είσαι σίγουρος 100% μόνο όταν είναι νεκρός, αν πάρεις ζωντανό βασίζεσαι στην αξιοπιστία του πωλητή, πολλά pests δεν είναι ορατά άμεσα στο μάτι, ακόμη και οι aptaisia μπορεί να είναι σε σημείο που να μην φαίνονται!
Τα χημικά υλικά ανέφερες οτι θα τα βάλεις σε διχτάκι, φαντάζομαι ότι θα είναι διχτάκι για τέτοιου είδους υλικό, αν είναι έτσι δεν θα έχεις κανένα πρόβλημα!

Δεν χρειάζεται να ευχαριστείς ;)

ChocolatePuma
27-09-14, 14:10
Χωρίς να βιάζομαι, τα παρακάτω ειναι ενταξει για 60λιτρο (αφού στρώσει) ?

1. Δύο Amphiprion Ocellaris
2. Ένα Nemateleotris magnifica
3. Ένας ερημίτης - Paguristes cadenati
4. Μία Lysmata Amboinensis
5. Μία Alpheus bellulus
6. Ένα Nassarius
-------------------------
+1 σε αυτά που προείπε ο Κώστας

Για το skimmer δεν είπα να το αλλάξεις αν το έχεις αλλά να προσέξεις την λειτουργία του ;) Εχω δυνατότητα να βαλω ειτε το συγκεκριμενο σκιμερ είτε τα αλλα δυο ;)
Για το βράχο μπορείς να είσαι σίγουρος 100% μόνο όταν είναι νεκρός, αν πάρεις ζωντανό βασίζεσαι στην αξιοπιστία του πωλητή, πολλά pests δεν είναι ορατά άμεσα στο μάτι, ακόμη και οι aptaisia μπορεί να είναι σε σημείο που να μην φαίνονται! Σωστο, αλλα με νεκρό βραχο δεν θα αργησουν ΟΛΑ, πολύ περισσότερο? Επιπλέον νεκρό βραχο, διαλέγω αυτον που ειναι ελαφρύς με πολλους πόρους?
Τα χημικά υλικά ανέφερες οτι θα τα βάλεις σε διχτάκι, φαντάζομαι ότι θα είναι διχτάκι για τέτοιου είδους υλικό, αν είναι έτσι δεν θα έχεις κανένα πρόβλημα! Διχτακι ενυδρειακής χρήσης εννοούσα ή τουλι

Δεν χρειάζεται να ευχαριστείς ;)

Χρειάζεται...χρειάζεται...!
(κατανοητές απαντήσεις, δεν βρίσκεις ευκολα!!):smt041
-------------------------
ενυδρειακο βαμβακι , σφουγγαρια ,καλτσες καλυτερα οχι συμφωνω . το σκιμμερ θα μαζευει αυτα που αιωρουνται και μπορεις να σκουπιζεις κομματι κομματι την αμμο ανα εβδομαδα επισης πολλα απο αυτα που αιωρουνται στο νερο ειναι φαγητο για τα κοραλλια και οποιδηποτε filterfeeder ζωντανο .

Ευχαριστώ Κώστα

madfdg
27-09-14, 14:16
Οριακά
1. Δύο Amphiprion Ocellaris
2. Μία Lysmata Amboinensis

από καθαριστές
1. Nassarius (αυτό το είδος πιο πολύ καθαρίζει αραγωνίτη)
2. Turbo, trochus, tectas (αυτά καθαρίζουν βράχο, τζάμια κτλ)

Δεν θα έβαζα στα λίτρα σου
1. Ερημίτη ... θα σου σκοτώσει τα σαλιγκάρια κάποια στιγμή για να πάρει το κέλυφος, τον καθαρισμό που κάνει στο ενυδρείο μπορούν να την αναλάβουν τα παραπάνω σαλιγκάρια!
2. Pistol shrimp .. σκάβει τον αραγωνίτη, πάει ζευγάρι με κάποια gobys και ίσως να την πέσει στην άλλη γαρίδα
3. Άλλο ψάρι λόγω λίτρων


Ναι με νεκρό θα αργήσει το στρώσιμο, μπορείς να το επισπεύσεις με βακτήρια, ναι θές να είναι πορώδης ο βράχος!

Τα άλλα 2 skimmer που πόσταρες δεν τα ξέρω και δεν μπορώ να εκφέρω γνώμη, αν δεν κάνω λάθος όμως απο την φωτό το denerle πρέπει να είναι για sump.

Διχτάκι σαν τούλι θα σου κάνει δουλειά, ξαναλέω όμως προσοχή στον αντιφώς να είναι χονδρόκοκκος!

ChocolatePuma
27-09-14, 14:39
Οριακά
1. Δύο Amphiprion Ocellaris
2. Μία Lysmata Amboinensis

από καθαριστές
1. Nassarius (αυτό το είδος πιο πολύ καθαρίζει αραγωνίτη)
2. Turbo, trochus, tectas (αυτά καθαρίζουν βράχο, τζάμια κτλ)

Δεν θα έβαζα στα λίτρα σου
1. Ερημίτη ... θα σου σκοτώσει τα σαλιγκάρια κάποια στιγμή για να πάρει το κέλυφος, τον καθαρισμό που κάνει στο ενυδρείο μπορούν να την αναλάβουν τα παραπάνω σαλιγκάρια!
2. Pistol shrimp .. σκάβει τον αραγωνίτη, πάει ζευγάρι με κάποια gobys και ίσως να την πέσει στην άλλη γαρίδα αν ξέρεις, μ αυτό θα μπορούσε να συνυπάρξει? http://aquario.gr/live-stock/sea-stock/saltwater-fish/goby-blennies/amblyeleotris-guttata.html#.VCav5Bb4T58
3. Άλλο ψάρι λόγω λίτρων


Ναι με νεκρό θα αργήσει το στρώσιμο, μπορείς να το επισπεύσεις με βακτήρια, ναι θές να είναι πορώδης ο βράχος!

Τα άλλα 2 skimmer που πόσταρες δεν τα ξέρω και δεν μπορώ να εκφέρω γνώμη, αν δεν κάνω λάθος όμως απο την φωτό το denerle πρέπει να είναι για sump.
http://www.youtube.com/watch?v=YXZ45vsDBbU νομίζω είναι για το κυρίως

Διχτάκι σαν τούλι θα σου κάνει δουλειά, ξαναλέω όμως προσοχή στον αντιφώς να είναι χονδρόκοκκος!

:smt041:smt041:smt041

madfdg
27-09-14, 15:00
Η συμβίωση ειδών στο θαλασσινό είναι και θέμα τύχης .. άλλα πάρε μια ιδέα
https://www.youtube.com/watch?v=_4drBZcbneY

ChocolatePuma
27-09-14, 15:04
Η συμβίωση ειδών στο θαλασσινό είναι και θέμα τύχης .. άλλα πάρε μια ιδέα
https://www.youtube.com/watch?v=_4drBZcbneY

Τύχη ειναι να τα βλέπεις να κάνουν όλα αυτα που κάνουν!!!

Πήρα μια ιδέα πάντως, περί συμβίωσης...

Έχω διαβάσει πως τα goby φιλτράρουν τον βυθό και πως περιορίζουν τις άλγες, γι αυτό ρωτησα

gallos
27-09-14, 19:00
Καλημέρα :D:D



Αφού σπάσει το αλάτι (ανάλογα με την μάρκα του αλατιού μπορεί να πάρει και 2 μέρες) και πετύχεις την σωστή τιμή αλατότητας συμπληρώνεις αραγωνίτη (που πρώτα έχεις ξεπλύνει καλά με νερό απο ΑΟ) και βράχο. Κατα την διάλυση του αλατιού και την προσθήκη αραγωνίτη το νερό ίσως γίνει "γάλα" , μην τρομάξεις , άστο να ξεθολώσει με το σκιμμαρισμα.




Θα πρέπει όμως να μην το γεμίσει μέχρι πάνω νερό έτσι δεν είναι; Εναλλακτικά δεν μπορεί να βάλει πρώτα τον αραγωνίτη και μετά το νερό με το αλάτι;

ChocolatePuma
27-09-14, 21:18
Θα πρέπει όμως να μην το γεμίσει μέχρι πάνω νερό έτσι δεν είναι; Εναλλακτικά δεν μπορεί να βάλει πρώτα τον αραγωνίτη και μετά το νερό με το αλάτι;

Παντως το αλατι που πηρα γραφει για 60 λιτρα
Αρα το εχουν υπολογισμένο να σπαει σε συγκεκριμενο νερο και να βγαζει συγκεκριμενη αλατοτητα

sailor247
27-09-14, 21:37
Παντως το αλατι που πηρα γραφει για 60 λιτρα
Αρα το εχουν υπολογισμένο να σπαει σε συγκεκριμενο νερο και να βγαζει συγκεκριμενη αλατοτητα
Πιο αλατι πηρες;

ChocolatePuma
27-09-14, 21:59
Πιο αλατι πηρες;

Αυριο η απαντηση (είναι στην αποθηκη) ;)
Εχω ήδη για 120 λιτρα, tropic marin

Θα δω με ποιο θα ξεκινήσω

sailor247
27-09-14, 22:02
Στα tropic marin παει στα 35 γραμμαρια το λιτρο.

madfdg
28-09-14, 08:47
Θα πρέπει όμως να μην το γεμίσει μέχρι πάνω νερό έτσι δεν είναι; Εναλλακτικά δεν μπορεί να βάλει πρώτα τον αραγωνίτη και μετά το νερό με το αλάτι;

Ακριβώς, στο αρχικό γέμισμα ποτέ δεν βάζουμε όλο το νερό, πρέπει να αφήσουμε "αέρα" για αραγωνίτη, βράχο κτλ. Φαντάζομαι αναφέρεσαι στην περίπτωση του νεκρού αραγωνίτη, γιατί αν το κάναμε αυτό σε "ζωντανό" θα σκοτώναμε την όποια βιολογία μέσα. 1-2 φορές που έριξα αλάτι μετά τον αραγωνίτη παρατήρησα ανεβοκατέβασμα στην τιμή της αλατότητας οπότε δεν θα το ξαναέκανα!

@sailor καλό θα είναι να μην είμαστε απόλυτοι με τις ποσότητες, χρησιμοποιώ πολλά χρόνια pro reef και ποτέ δεν πήρα ίδιες τιμές αλατότητας ca, kh, mg κτλ από συσκευασία σε συσκευασία. Τα περισσότερα , όσον αφορά την αλατότητα, έπαιζαν στα 33gr/lt. Έτσι και αλλιώς πιο εύκολα ανεβάζουμε παρά κατεβάζουμε τιμές ;) φιλικά πάντα

gallos
28-09-14, 09:25
Ακριβώς, στο αρχικό γέμισμα ποτέ δεν βάζουμε όλο το νερό, πρέπει να αφήσουμε "αέρα" για αραγωνίτη, βράχο κτλ. Φαντάζομαι αναφέρεσαι στην περίπτωση του νεκρού αραγωνίτη, γιατί αν το κάναμε αυτό σε "ζωντανό" θα σκοτώναμε την όποια βιολογία μέσα. 1-2 φορές που έριξα αλάτι μετά τον αραγωνίτη παρατήρησα ανεβοκατέβασμα στην τιμή της αλατότητας οπότε δεν θα το ξαναέκανα!



Ναι σε νεκρό αραγωνίτη αναφερόμουν...Οκ ευχαριστώ για την απάντηση!Καλη αρχή ChocolatePuma!

ChocolatePuma
28-09-14, 10:40
Ναι σε νεκρό αραγωνίτη αναφερόμουν...Οκ ευχαριστώ για την απάντηση!Καλη αρχή ChocolatePuma!

Να σαι καλα! Τα πρωτα χρονια ειναι δυσκολα (και το ξεκίνημα...ακομη πιο πολυ)
-------------------------
Ακριβώς, στο αρχικό γέμισμα ποτέ δεν βάζουμε όλο το νερό, πρέπει να αφήσουμε "αέρα" για αραγωνίτη, βράχο κτλ. Φαντάζομαι αναφέρεσαι στην περίπτωση του νεκρού αραγωνίτη, γιατί αν το κάναμε αυτό σε "ζωντανό" θα σκοτώναμε την όποια βιολογία μέσα. 1-2 φορές που έριξα αλάτι μετά τον αραγωνίτη παρατήρησα ανεβοκατέβασμα στην τιμή της αλατότητας οπότε δεν θα το ξαναέκανα!


Αρα δεν γεμίζω μεχρι πάνω το ενυδρειο αλλα περίπου στο 70%??
Βαζω το αλατι - αρα οχι ολη την ποσότητα που προορίζεται για 60 λιτρα??

Αφού σπασει το αλάτι, μετράω αλατότητα κι αναλόγως συμπληρώνω αλάτι ή νερο?

Και μόλις σταθεροποιηθεί, βάζω αραγωνίτη και βράχο?

madfdg
28-09-14, 10:52
Αρα δεν γεμίζω μεχρι πάνω το ενυδρειο αλλα περίπου στο 70%??
Βαζω το αλατι - αρα οχι ολη την ποσότητα που προορίζεται για 60 λιτρα??

Αφού σπασει το αλάτι, μετράω αλατότητα κι αναλόγως συμπληρώνω αλάτι ή νερο?

Και μόλις σταθεροποιηθεί, βάζω αραγωνίτη και βράχο?

Περίπου ναι
βάζεις αναλογικά αλάτι για το νερό που έβαλες
μόλις λιώσει το αλάτι και αφού είσαι οκ, μπορείς να προσθέσεις αραγωνίτη και βράχο , εδώ να σου επιστήσω την προσοχή στο πλύσιμο του νεκρού αραγωνίτη, αν μπορείς πλύνε τον με νερό όσμωσης ώστε να αποφύγεις την απορρόφηση φωσφορικών ή άλλων ανεπιθύμητων προσθέτων που υπάρχουν στο βρυσάτο από τον αραγωνίτη

αν χρειαστείς συμπλήρωμα νερού μετά την προσθήκη αραγωνίτη και βράχου:
είτε φτιάχνεις το μίγμα με την σωστή αλατότητα εκτός ενυδρείου, πχ σε ένα δοχείο
είτε συμπληρώνεις νερό και προσθέτεις σιγά σιγά αλάτι μέχρι να πετύχεις την σωστή αλατότητα

sailor247
28-09-14, 10:57
Υπολογισε ομως και το νερο που θα τραβηξει το σκιμμερ και το εξωτερικο φιλτρο που θα βαλεις σε λειτουργια μολις βαλεις τον ζωντανο βραχο

ChocolatePuma
18-10-14, 18:25
Τα περισσότερα υλικά έχουν μαζευτεί
Ειμαι σε δίλλημα αναφορικά με τον βράχο

Εχω τις παρακάτω επιλογές
1. Να τα σκασω χοντρα και πάρω 6 κιλά ΖΒ από καταστημα
2. Να τα σκασω χαλαρα και να παρω 6 κιλά απο χομπίστα (χωρίς να ξερω τι θα μου προκύψει)
3. Να βάλω 4 κιλά ΝΒ (από χομπίστα) και 2 κιλά ΖΒ (από κατάστημα)
4. Να βάλω μόνο ΝΒ από χομπίστα


Τι θα επιλέγατε????

gallos
18-10-14, 19:22
Τα περισσότερα υλικά έχουν μαζευτεί
Ειμαι σε δίλλημα αναφορικά με τον βράχο

Εχω τις παρακάτω επιλογές
1. Να τα σκασω χοντρα και πάρω 6 κιλά ΖΒ από καταστημα
2. Να τα σκασω χαλαρα και να παρω 6 κιλά απο χομπίστα (χωρίς να ξερω τι θα μου προκύψει)
3. Να βάλω 4 κιλά ΝΒ (από χομπίστα) και 2 κιλά ΖΒ (από κατάστημα)
4. Να βάλω μόνο ΝΒ από χομπίστα


Τι θα επιλέγατε????

Προσωπικα το ν.3 ετσι και αλλιως αν πας σε φουλ ζωντανο το κατω μερος που ακουμπα στον αραγωνιτη θα νεκρωθει...Μονο με ΝΒ θα αργησει να αποικιστει...Για το ν.2 δεν ξερεις τι θα σου βγει, μπορει να ειναι οκ μπορει και οχι..

kostas82
18-10-14, 23:51
όλα κάνουν , απλά να είναι καλής ποιότητας ;)

freediver
19-10-14, 08:16
Συμφωνώ κι εγώ. Και, προσωπικά, στο 1 και στο 2 δε δίνω και πολύ διαφορετικές πιθανότητες για τη μεταφορά "λαθρομεταναστών" ή την καθαρότητα από αυτούς (και για να μην ανοίξει πολύ το θέμα, αναφέρομαι, πάντα, σε υπεύθυνους ιδιώτες και επαγγελματίες).

ChocolatePuma
19-10-14, 10:11
όλα κάνουν , απλά να είναι καλής ποιότητας ;)

Το θεμα ειναι να βρω τι με συμφερει
(καλημέρα!)
-------------------------
Συμφωνώ κι εγώ. Και, προσωπικά, στο 1 και στο 2 δε δίνω και πολύ διαφορετικές πιθανότητες για τη μεταφορά "λαθρομεταναστών" ή την καθαρότητα από αυτούς (και για να μην ανοίξει πολύ το θέμα, αναφέρομαι, πάντα, σε υπεύθυνους ιδιώτες και επαγγελματίες).

Εννοεις πως το πετ και ο ιδιώτης, δινουν πάντα σωστο βράχο?
Θα συμφωνούσα αν μιλούσαμε για επαγγελματίες αλλά δυστυχως δεν ειμαι σε θέση να το ξέρω

(καλημέρα)

Λέω να καταλήξω στα 4 κιλά NB από χομπίστα & 2 κιλά ΖΒ από πετ (ωστε να μειώσω τις πιθανότητες να βρω κανενα καρχαρία κολλημμένο στην πετρα)

freediver
19-10-14, 17:39
Εννοεις πως το πετ και ο ιδιώτης, δινουν πάντα σωστο βράχο?



Εννοώ ότι υπάρχουν πάντα πιθανότητες να περάσει κάτι μέσα από το βράχο. Δεν είναι και τόσο εύκολο να ελέγξει κάποιος ό,τι ζει μέσα στους πόρους και τις αυλακώσεις του.
Δίνω, μάλλον, περισσότερες πιθανότητες καθαρότητας βράχου σε κάποιον ιδιώτη που έχει κάποια συγκεκριμένη ποσότητα βράχου μέσα στο ενυδρείο του, έκανε αποπαρασίτωση και στη συνέχεια, σχολαστικά και για αρκετό καιρό, παρατηρεί το ενυδρείο του και αργά ή γρήγορα ανακαλύπτει αν έχει περάσει κάτι μέσα και το καταπολεμά, παρά σε έναν επαγγελματία που τον τοποθετεί σε κάποιες δεξαμενές, ακόμα και μετά από αποπαρασίτωση, αλλά δεν το παρατηρεί όσο και όπως ο προηγούμενος (φυσικό και επόμενο, αφού έχει περισσότερες δεξαμενές υπό τη φροντίδα του.
Δεν απαξιώνω αρκετούς σωστούς και οργανωμένους επαγγελματίες. Απλά θέτω υπόψιν το θέμα της επιτήρησης ως πολύ σημαντικό.

ChocolatePuma
19-10-14, 19:06
Εννοώ ότι υπάρχουν πάντα πιθανότητες να περάσει κάτι μέσα από το βράχο. Δεν είναι και τόσο εύκολο να ελέγξει κάποιος ό,τι ζει μέσα στους πόρους και τις αυλακώσεις του.
Δίνω, μάλλον, περισσότερες πιθανότητες καθαρότητας βράχου σε κάποιον ιδιώτη που έχει κάποια συγκεκριμένη ποσότητα βράχου μέσα στο ενυδρείο του, έκανε αποπαρασίτωση και στη συνέχεια, σχολαστικά και για αρκετό καιρό, παρατηρεί το ενυδρείο του και αργά ή γρήγορα ανακαλύπτει αν έχει περάσει κάτι μέσα και το καταπολεμά, παρά σε έναν επαγγελματία που τον τοποθετεί σε κάποιες δεξαμενές, ακόμα και μετά από αποπαρασίτωση, αλλά δεν το παρατηρεί όσο και όπως ο προηγούμενος (φυσικό και επόμενο, αφού έχει περισσότερες δεξαμενές υπό τη φροντίδα του.
Δεν απαξιώνω αρκετούς σωστούς και οργανωμένους επαγγελματίες. Απλά θέτω υπόψιν το θέμα της επιτήρησης ως πολύ σημαντικό.

Συμφωνώ ως προς το σκεπτικο. Αλλα δυστυχως μου εχουν αναφερει περιπτωσεις βραχου απο χομπίστες μου μεσα υπήρχε οτι δεν φανταζεσαι

Αν ξεκινησω μονο με ΝΒ θα κανει τουλαχιστον 2 μηνες μεχρι να στρωσει

Κλεινω τελικά να παρω 2 κιλά ζωντανό και 4 κιλά όλα απο pet shop κι ότι κάτσει

Τουλαχιστον θα ξερω που θα τα χωνω μετα!!!

kgf12345
19-10-14, 20:56
Τουλαχιστον θα ξερω που θα τα χωνω μετα!!!

+1:D

freediver
19-10-14, 22:58
Χα! Ειναι κι αυτη μια σκεψη! Προχωρα και οτι ειναι θα αντιμετωπιστει με τον καλυτερο τροπο.

kostas82
20-10-14, 11:52
Τα παράσιτα στο θαλασσινό δεν νομίζω να μπορεί κάποιος να τα αποφύγει αργά ή γρήγορα κάτι θα βρεί τον τρόπο να μπεί στο συστημά μας , το λέω για μην τρελενόμαστε ..από εκεί και πέρα καλό είναι να υπάρχει καραντίνα (πόσοι άραγε από εμάς έχουμε κάτι τέτοιο ; )και να τηρείται ρουτίνα ντιπαρίσματος , ακόμα για κάθε απρόσκλητο ζωντανό η φύση έχει προνοήσει και υπάρχει και θηρευτής . Κύριο κριτήριο στην επιλογή βράχου είναι να είναι ελαφρής πορώδης και όχι σαν τσιμέντο , αν είναι ζωντανός από παλιό ενυδρείο υπάρχει περίπτωση να είναι φορτωμένος με φωσφορικά ( το ίδιο ισχύει και με τον αραγωνίτη ) .

gallos
27-10-14, 17:57
Μια ερώτηση για την κυκλοφορία...Πρέπει το βράδυ να κλείνουμε ή να χαμηλώνουμε τη ροή των κυκλοφορητών;

ChocolatePuma
27-10-14, 21:34
Αυτή πως σας φαίνεται? Την έχει κάποιος? Αξίζει η αγορά της?

http://www.fish-street.com/jebao_auto_dosing_pump_dp-4?search_string=Jebao+autodosing+pump

madfdg
28-10-14, 07:39
Αν ξεκινησω μονο με ΝΒ θα κανει τουλαχιστον 2 μηνες μεχρι να στρωσει

Κλεινω τελικά να παρω 2 κιλά ζωντανό και 4 κιλά όλα απο pet shop κι ότι κάτσει

Τουλαχιστον θα ξερω που θα τα χωνω μετα!!!

Θα σου έλεγα να πάρεις νεκρό και να κάνεις υπομονή, το να τα χώσεις εκ των υστέρων δεν θα αφαιρέσει το πρόβλημα ;-) χωρίς βέβαια να μπορέσεις ίσως να μην αποφύγεις αυτό που πολύ σωστά λέει ο Κώστας παραπάνω, μπορείς βέβαια να περιορίσεις το πρόβλημα με καλό έλεγχο και αποπαρασίτωση!

Η δοσομετρική καλή φαίνεται, η jebao τον τελευταίο καιρό ανεβαίνει σε προτίμηση και πωλήσεις!

@gallos αν μπορείς να την χαμηλώσεις, κάνε το, έτσι θα δώσεις λίγη ηρεμία στα ζωντανά σου, μην κλείσεις όμως την κυκλοφορία!

ChocolatePuma
28-10-14, 22:48
Ξεκινήσαμε...:D:D:D

Νερό από Α/Ο, αλάτι red sea salt, δουλεύει μόνο κυκλοφορητής jebao wp10 και ο θερμαντήρας στους 25οC

Ξεκίνησα με 40 λιτρα και σε 24 ώρες (ίσως και 48) θα κάνω την πρώτη μέτρηση


Το σκιμερ deltec mc300 δεν θα μπει αμέσως - θέλω να το τρέξω στην αρχή με τα συγκεκριμένα και βλέπουμε



Επεται συνέχεια...

stanisalus18
28-10-14, 23:59
καλη αρχη στη θαλασσα :p

kostas82
29-10-14, 00:22
καλόβρεχτο φιλαράκι :smt041

ChocolatePuma
29-10-14, 22:17
Οι χαζές ερωτήσεις, δεν έχουν τέλος :p


1. Σκέφτομαι να φτιάξω ένα ξύλινο πλαίσιο σε μικρότερες διαστάσεις από τη βάση του ενυδρείου (πχ 33Χ33) και να πειραματιστώ μέσα σ αυτό ως προς το aquascape. Και μόλις καταλήξω, να κολλήσω τον βράχο και να μπει στο ενυδρείο. Σωστό ή λάθος?
2. Ο κυκλοφορητής - jebao wp10 - πρέπει να χτυπάει προς τα πάνω ή προς τα κάτω? Σε ποιο ύψος πρέπει να τοποθετηθεί?
3. Σκέφτομαι να πάρω και 2ο ίδιο κυκλοφορητή. Σωστό ή λάθος?
4. Σκέφτομαι για 4 εκατοστά βυθό (αραγωνίτη). Σωστό ή λάθος?
5. Κατά τη διάρκεια του στρωσίματος, τα φώτα τα κρατάω ανοιχτά κι αν "ναι", για πόσες ώρες?
6. Επειδή οι απόψεις διίστανται : Αντιφως και ανθρακα, προσθέτω εξ αρχής ή πολύ αργότερα? Μου πρότειναν μίνι ριάκτορα για τον άνθρακα και τον αντιφως μεσα σε μικρό φιλτράκι. Σωστό ή λάθος?

Οποιος έχεις όρεξη, για σωστό ή λάθος, θα ήθελα να διαβάσω τις αποψεις του! :D

gallos
29-10-14, 22:52
Καλή αρχή!!

1. Δεν είναι και άσχημη ιδέα. Θεωρώ καλύτερα να μην κολλήσεις το βράχο. Προσπάθησε να κάνεις ένα στήσιμο όσο γίνεται πιο σταθερό χωρίς κόλλα.
2. Δεν το γνωρίζω ακόμα.
3. Θα το δείς στην πορεία νομίζω, μην κάνεις άδικα έξοδα.
4. Λογικά σωστό.
5. Εγώ είχα σκεφτεί να ξεκινήσω με 1 ώρα και ανά 3-4 μέρες να το ανέβαζα σταδιακά +1. Για να αποφύγω-περιορίσω ξεσπάσματα άλγης.
6. Απο τι στιγμή που θα μπεί ο βράχος νομίζω τα χρειάζεσαι και τα δύο. Ίσως τον αντιφώσφορο λίγο πιο μετά. Για το δεύτερο σκέλος δεν έχω άποψη.

Samian
31-10-14, 23:16
Καλές βουτιές !!!!!!

kostas82
01-11-14, 12:47
Οι χαζές ερωτήσεις, δεν έχουν τέλος :p


1. Σκέφτομαι να φτιάξω ένα ξύλινο πλαίσιο σε μικρότερες διαστάσεις από τη βάση του ενυδρείου (πχ 33Χ33) και να πειραματιστώ μέσα σ αυτό ως προς το aquascape. Και μόλις καταλήξω, να κολλήσω τον βράχο και να μπει στο ενυδρείο. Σωστό ή λάθος? κάνε το δεν θα έχεις πρόβλημα και πιο εύκολα , αρκεί μετά να μπορείς να τον περάσει μέσα στο ενυδρείο μην εξέχει
2. Ο κυκλοφορητής - jebao wp10 - πρέπει να χτυπάει προς τα πάνω ή προς τα κάτω? Σε ποιο ύψος πρέπει να τοποθετηθεί? συνήθως εγώ τους βάζω στην μέση με κλίση προς τα επάνω
3. Σκέφτομαι να πάρω και 2ο ίδιο κυκλοφορητή. Σωστό ή λάθος? σωστό
4. Σκέφτομαι για 4 εκατοστά βυθό (αραγωνίτη). Σωστό ή λάθος σωστό μόνο μην πάρεις τον πιο ψηλό που παίζει 3-5χιλιοστα κοκκομετρία είναι καλά για να μην σηκώνεται με το παραμικρό
5. Κατά τη διάρκεια του στρωσίματος, τα φώτα τα κρατάω ανοιχτά κι αν "ναι", για πόσες ώρες? ανοιχτά κλειστά δεν έχει ιδιαίτερη σημασία απλά έχει να κάνει με τον ρυθμό που θα κάνουν τον κύκλο τους οι άλγες , αν τα ανοιξεις απο την αρχή σε κανονική φωτοπεριόδο οι άλγες θα βγουν και θα φύγουν όλες μαζι , αν το πας αυξάνοντας πχ από τις 5 ώρες ανεβάζοντας κάθε εβδομάδα από μια ώραμέχρι να φτάσεις στις 10 ώρες οι άλγες θα έρχονται και θα φεύγουν και αυτές προοδευτικά
6. Επειδή οι απόψεις διίστανται : Αντιφως και ανθρακα, προσθέτω εξ αρχής ή πολύ αργότερα? Μου πρότειναν μίνι ριάκτορα για τον άνθρακα και τον αντιφως μεσα σε μικρό φιλτράκι. Σωστό ή λάθος? αντιφώσφορο και άνθρακα γιατί να μην βάλεις στην αρχή που θα βγάζει ο βράχος και η άμμος φωσφορικά ; εγώ θα έβαζα και το σκίμμερ , το ριακτοράκι είναι ο καλύτερος τρόπος να εκμεταλευτείς τον εν.ανθρακα για τον αντιφώσφορο δεν ξέρω τον έχω καταργήσει 4 χρόνια :D

Οποιος έχεις όρεξη, για σωστό ή λάθος, θα ήθελα να διαβάσω τις αποψεις του! :D
....

Γιαννης Μ5
01-11-14, 13:39
ΔηλΆδη Κώστα δεν χρησιμοποιείς καθόλου αντιφωσφορο;Και πως κρατάς τα φωσφορικά 0;

kostas82
01-11-14, 14:55
βοτκα και mb7 Γιάννη

Γιαννης Μ5
01-11-14, 14:57
Σωστά,το είχα ξεχάσει.....

ChocolatePuma
01-11-14, 21:53
Ξεκίνησα να δοκιμάζω...με 3.5 ΖΒ και 2.1 ΝΒ

1η Θολό νερό λόγω αραγωγίτη
2η Άρχισε να καθαρίζει
3η Πλαινή άποψη
4η Ο πρώτος ζωντανός οργανισμός

ChocolatePuma
02-11-14, 13:21
Για πάμε στα δύσκολα

1. Τι ψαροσύνθεση προτείνετε (ψάρια & ασπόνδυλα) ?
2. Για να ξεκινήσω να το "φυτέυω". Τι προτείνετε και πότε μπορώ να αρχίσω?

Θυμίζω πως από φωτισμό έχω το φωτιστικό της dennerle στα 36 watt και την Τρίτη θα προσθέσω άλλα 27watt http://oceantech.gr/shop/bridgelux-power-led-reef-lamp/

Σκέφτομαι να βάλω
Δύο νέμο, ένα ablyeletronis gullata, ενα nassarius
Δεν ξέρω αν "χωράει" κι ένα nemateleotris?????? Ή καμιά γαρίδα...?

Από κοράλια, λέω να ξεκινησω με Σαρκόφυτα & zoanthus...και βλέπουμε στην πορεία

ChocolatePuma
04-11-14, 08:18
Για πάμε στα δύσκολα

1. Τι ψαροσύνθεση προτείνετε (ψάρια & ασπόνδυλα) ?
2. Για να ξεκινήσω να το "φυτέυω". Τι προτείνετε και πότε μπορώ να αρχίσω?

Θυμίζω πως από φωτισμό έχω το φωτιστικό της dennerle στα 36 watt και την Τρίτη θα προσθέσω άλλα 27watt http://oceantech.gr/shop/bridgelux-power-led-reef-lamp/

Σκέφτομαι να βάλω
Δύο νέμο, ένα ablyeletronis gullata, ενα nassarius
Δεν ξέρω αν "χωράει" κι ένα nemateleotris?????? Ή καμιά γαρίδα...?

Από κοράλια, λέω να ξεκινησω με Σαρκόφυτα & zoanthus...και βλέπουμε στην πορεία

Καλημέρα

Αντε ρε αλμυροι...πείτε καμιά ιδέα για ψαροσύνθεση, γιατί μέχρι χθες διάβαζα για damsels και τελικά κατέληξα πως θα μου φέρουν τούμπα το ενυδρειο, αν πέσω σε κανεναν μάγκα ψαρή...:smt075

kostas82
04-11-14, 12:01
Καλημέρα

Αντε ρε αλμυροι...πείτε καμιά ιδέα για ψαροσύνθεση, γιατί μέχρι χθες διάβαζα για damsels και τελικά κατέληξα πως θα μου φέρουν τούμπα το ενυδρειο, αν πέσω σε κανεναν μάγκα ψαρή...:smt075
Τα damsel έχουν την τάση να σκοτώνουν το ένα το άλλο και στην συνέχεια ενοχλούν και τα υπόλοιπα ψάρια καλά έκανες και τα απέριψες , εγώ θα ξεκίναγα από τα βασικά ζωντανά που πρέπει να υπάρχουν όπως 1-2 γαρίδες καθαριστές , 2 peppermint 1 sixline , ένα κοκκοβιο να καθαρίζει την άμμο , σαλιγκαράκια νασάριους και trochus . Μετά 3 άτομα longspine cardinal ή spotted cardinal που είναι ήσυχα και δεν κινούντε και πολύ και αν θες ένα ζευγάρι ocellaris που μένουν μικρά και δεν κινούντε και αυτά πολύ

ChocolatePuma
04-11-14, 20:17
Τα damsel έχουν την τάση να σκοτώνουν το ένα το άλλο και στην συνέχεια ενοχλούν και τα υπόλοιπα ψάρια καλά έκανες και τα απέριψες , εγώ θα ξεκίναγα από τα βασικά ζωντανά που πρέπει να υπάρχουν όπως 1-2 γαρίδες καθαριστές , 2 peppermint 1 sixline , ένα κοκκοβιο να καθαρίζει την άμμο , σαλιγκαράκια νασάριους και trochus . Μετά 3 άτομα longspine cardinal ή spotted cardinal που είναι ήσυχα και δεν κινούντε και πολύ και αν θες ένα ζευγάρι ocellaris που μένουν μικρά και δεν κινούντε και αυτά πολύ

Ολα αυτά σε 60λιτρο????????:D:D:D:D:D

kostas82
05-11-14, 02:17
όχι όλα μαζί ρε συ το βλέπεις στην πορεία τι θα βάλεις από όλα ,τα κλόουν δεν μετακινούντε ιδιάιτερα όπως και οι καρδινάλιοι και μένουν και μικρά σε μέγεθος όπως και ένα sixline , oi γαριδες δεν καταλαμβανουν χώρο έτσι και αλλιώς και ο κοκοβιός είναι μόνιμα στην άμμο . Ξεκίνα να βάλεις τα βασικά και μετά το βλέπεις, καλύτερα λίγο άδειο το ενυδρείο παρά στο όριο εννωείται

krispie
05-11-14, 02:55
Εγώ θα πρότεινα μέχρι 5 ψάρια και αυτά αρκετά αργότερα...
Δες και αυτόν τον οδηγό: http://www.nano-reef.com/topic/74703-lgreens-ultimate-guide-to-nano-fish/
Ψάξε και τα προφίλ τους εδώ: http://www.liveaquaria.com/
Είναι λίγο πιο αυστηρά για τα ελάχιστα λίτρα αλλά αν στον πρώτο λέει ότι μπορούν να μπουν είναι ΟΚ...
Γαρίδες σαλιγκάρια κλπ και αυτά καλύτερα αργότερα γιατί είναι πιο ευαίσθητα από τα ψάρια... Επίσης μπορεί να έχεις πρόβλημα με 4 γαρίδες στα 60 λίτρα... Εγώ που είχα μία cleaner και 1-2 peppermint μόνο όταν έμεινε μόνη της η cleaner είδα τις κεραίες της μη κομμένες...
Τα damsel είναι από τα πιο ανθεκτικά στις συνθήκες και σκαμπανεβάσματα και μια χαρά για πρώτο ψάρι του ενυδρείου αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις έχουν πρόβλημα με τα καινούρια ψάρια που θα μπουν, οπότε καλύτερα να μπαίνουν τελευταία...
Η δεύτερη πιο συνηθισμένη επιλογή για πρώτο ψάρι, είναι 1-2 clown που είναι επίσης πολύ ανθεκτικά...
Δες και τον πίνακα συμβατότητας που έχουμε εδώ και αποφάσισε πια σου αρέσουν περισσότερο που να ταιριάζουν μεταξύ τους...

ChocolatePuma
05-11-14, 21:39
Καλησπέρα κι ευχαριστώ για τη βοήθεια

Σκέφομαι :
Ξεκίνημα με 2 κλοουν κι εναν γοβιο

Στη συνέχεια 2 σαλιγκάρια - nassarius & trochus και μία Lysmata Amboinensis (http://aquario.gr/live-stock/sea-stock/inverts/shrimps-crabs/lysmata-amborinensis.html)
Sexy shrimp μπορώ να προσθέσω??? (Κλέο, κοίτα μην βάλεις καμιά αντίστοιχη φωτο...!!!)

Θα αποφασίσω στη συνέχεια αν θα βάλω κι άλλο ψάρι. Πχ 3ο κλοουνάκι θα μπορουσα να βάλω?????
Τα spotted cardinal μου αρέσουν, αλλά κάτι διάβασα για 100 λιτρα ελάχιστο...και δεν το αποφασίζω :confused:

Κάπου διάβασα πως αν βάλω ερημίτη πρέπει να προσθέσω και μερικά άδεια κελύφη, ώστε αν χρειαστεί να αλλάξει σπίτι, να μην την πεσει σε αλλα ζωντανα σαλιγκάρια. Ερωτιξη: Οταν λέμε κελύφη, εννούμε...?

Από κοράλια, χωρίς να παιδευτω, τι μπορώ να βάλω?

Και δύο ΜΕΓΑΛΑ ερωτήματα
1. Ανεμώνη μπορώ να βάλω???? Διαβασα οτι υπάρχει συγκεκριμενο ειδος για nano reef αλλά δεν συγκράτησα το όνομα
2. Αστερία μπορώ να βάλω? Αν υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο ειδος reef safe...εννοειται!

ChocolatePuma
06-11-14, 21:45
Καλησπέρα κι ευχαριστώ για τη βοήθεια

Σκέφομαι :
Ξεκίνημα με 2 κλοουν κι εναν γοβιο

Στη συνέχεια 2 σαλιγκάρια - nassarius & trochus και μία Lysmata Amboinensis (http://aquario.gr/live-stock/sea-stock/inverts/shrimps-crabs/lysmata-amborinensis.html)
Sexy shrimp μπορώ να προσθέσω??? (Κλέο, κοίτα μην βάλεις καμιά αντίστοιχη φωτο...!!!)

Θα αποφασίσω στη συνέχεια αν θα βάλω κι άλλο ψάρι. Πχ 3ο κλοουνάκι θα μπορουσα να βάλω?????
Τα spotted cardinal μου αρέσουν, αλλά κάτι διάβασα για 100 λιτρα ελάχιστο...και δεν το αποφασίζω :confused:

Κάπου διάβασα πως αν βάλω ερημίτη πρέπει να προσθέσω και μερικά άδεια κελύφη, ώστε αν χρειαστεί να αλλάξει σπίτι, να μην την πεσει σε αλλα ζωντανα σαλιγκάρια. Ερωτιξη: Οταν λέμε κελύφη, εννούμε...?

Από κοράλια, χωρίς να παιδευτω, τι μπορώ να βάλω?

Και δύο ΜΕΓΑΛΑ ερωτήματα
1. Ανεμώνη μπορώ να βάλω???? Διαβασα οτι υπάρχει συγκεκριμενο ειδος για nano reef αλλά δεν συγκράτησα το όνομα
2. Αστερία μπορώ να βάλω? Αν υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο ειδος reef safe...εννοειται!

:smt032

ChocolatePuma
07-11-14, 22:00
Συνεχίζοντας τον μονόλογο...:p

Η 1η φωτο ειναι έτσι όπως το ξεκίνησα η 2η έτσι όπως το έφτιαξα σήμερα

Παρατηρήσεις - σχόλια???
Γενικά προσπαθώ να φτιάξω αρκετές "σπηλιες", αλλά ταυτόχρονα να μην το μπουκώσω και να έχει πατηματα για κοράλια

Ξεκίνησα με 2 κλόουν κι έναν γοβιό
Παρουσίαση ενυδρείου πάρα πολύ αργότερα - ακόμη ψάχνομαι

gallos
07-11-14, 22:04
Μήπως αυτό το στήσιμο έχει "νεκρές" περιοχές απο άποψη κυκλοφορίας;
Πολύ ωραία τα ψαράκια!!

ChocolatePuma
07-11-14, 22:11
Μήπως αυτό το στήσιμο έχει "νεκρές" περιοχές απο άποψη κυκλοφορίας;
Πολύ ωραία τα ψαράκια!!

Να σου πω την αληθεια, το κυκλοφορητη τον δουλευω στο 50% της ισχύς του
Νομιζω πως υπαρχει καλή κυκλοφορία, αλλά ίσως λογω των νεων βραχων να πρέπει να αυξησω την ισχυ στο 75%

O γοβιός ειναι όντως φάτσα :D και οι κλόουν ειναι σαν να βγηκαν απο wallpaper!!

niknik
07-11-14, 22:51
Καλησπέρα κι ευχαριστώ για τη βοήθεια

Σκέφομαι :
Ξεκίνημα με 2 κλοουν κι εναν γοβιο σωστα

Στη συνέχεια 2 σαλιγκάρια - nassarius & trochus και μία Lysmata Amboinensis (http://aquario.gr/live-stock/sea-stock/inverts/shrimps-crabs/lysmata-amborinensis.html) οκ
Sexy shrimp μπορώ να προσθέσω??? (Κλέο, κοίτα μην βάλεις καμιά αντίστοιχη φωτο...!!!)οσες θες

Θα αποφασίσω στη συνέχεια αν θα βάλω κι άλλο ψάρι. Πχ 3ο κλοουνάκι θα μπορουσα να βάλω?????μπορεις αλλα τα δυο γινουν ζευαρι θα απομονοθει το 3ο
Τα spotted cardinal μου αρέσουν, αλλά κάτι διάβασα για 100 λιτρα ελάχιστο...και δεν το αποφασίζω :confused:

Κάπου διάβασα πως αν βάλω ερημίτη πρέπει να προσθέσω και μερικά άδεια κελύφη, ώστε αν χρειαστεί να αλλάξει σπίτι, να μην την πεσει σε αλλα ζωντανα σαλιγκάρια. Ερωτιξη: Οταν λέμε κελύφη, εννούμε...?απο αλλους ερημητες σαλιγκαρια κ.λ.π.αλλα τι τους θες προβληματα θα εχεις και μαλιστα πολλα.

Από κοράλια, χωρίς να παιδευτω, τι μπορώ να βάλω?ζοανθους,μανιταρια ενα σαρκοφυτο ρικορντεες,σινουλαρια....κ.λπ. αποφασιζεις

Και δύο ΜΕΓΑΛΑ ερωτήματα
1. Ανεμώνη μπορώ να βάλω???? Διαβασα οτι υπάρχει συγκεκριμενο ειδος για nano reef αλλά δεν συγκράτησα το όνομα για μενα ναι μια bubble αφου παγιδεψεις τους κυκλοφορητες με σφουγγαρι με τρυπες η τουλι για να μην την κανουν κιμα.
2. Αστερία μπορώ να βάλω? Αν υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο ειδος reef safe...εννοειται!
http://www.liveaquaria.com/product/prod_display.cfm?c=497+528+568&pcatid=568

http://www.liveaquaria.com/product/prod_display.cfm?c=497+528+578&pcatid=578

ChocolatePuma
07-11-14, 22:59
http://www.liveaquaria.com/product/prod_display.cfm?c=497+528+568&pcatid=568

http://www.liveaquaria.com/product/prod_display.cfm?c=497+528+578&pcatid=578


Ευχαριστώ για τις απαντήσεις και τη βοήθεια ! :D

Μόνο το κομμάτι με τους κυκλοφορητές δεν κατάλαβα : Τι εννοεις να μην κανουν κυμα?

Οι ερημίτες τι προβλήματα μπορεί να δημιουργήσουν? Ο κοκκινος, νομίζω ειναι reef safe...

niknik
07-11-14, 23:10
Ευχαριστώ για τις απαντήσεις και τη βοήθεια ! :D

Μόνο το κομμάτι με τους κυκλοφορητές δεν κατάλαβα : Τι εννοεις να μην κανουν κυμα?
θα τις ρουφηξουν επειδη μετακινουντε αν και η bubble οχι τοσο και τοτε....
Οι ερημίτες τι προβλήματα μπορεί να δημιουργήσουν? Ο κοκκινος, νομίζω ειναι reef safe...και, θελουν φαει και ανεβοκατεβαινουν παντου και θα φανε οτι βρουν και κοραλια....

ChocolatePuma
07-11-14, 23:12
Δλδ δεν ισχυει για τον κοκκινο ότι ειναι reef safe??????????????:smt089

niknik
07-11-14, 23:15
Δλδ δεν ισχυει για τον κοκκινο ότι ειναι reef safe??????????????:smt089
βαλτω εγω θα το εβαζα και αν σου κανει θεματα το βγαζεις ευκολα.

ChocolatePuma
08-11-14, 19:16
Τέλος με τους βράχους...:D

Από δω και πέρα αρχίζει άλλο κομμάτι

gallos
08-11-14, 22:08
Κομπλέ!Απο μετρήσεις τι γίνεται;Αλάτι ποιο χρησιμοποιείς;

ChocolatePuma
08-11-14, 22:41
Κομπλέ!Απο μετρήσεις τι γίνεται;Αλάτι ποιο χρησιμοποιείς;

Αλάτι ξεκίνησα με "red sea salt"

Μετρήσεις από αυριο ξεκινάω στα βαθιά (φωσφόρο, μαγνησιο κλπ)

Παναγιώτης Κ
08-11-14, 23:09
Kαλησπέρα Σάκη και καλή αρχή και απο εμένα!
Καλωσήρθες στα αλάτια! Να χαίρεσαι και τα μικρούλια. Φάτσες.
Απ'ότι βλέπω όλα ρολόι.
Μόνο μου φαίνεται ότι το μπούκωσες με zoanthus Πολλούς και δεν θα έχεις χώρο για πολλά μετά. Κατα τα άλλα μια χαρά είσαι. Απο ψάρια είσαι οκ μέχρι στιγμής. Το πολύ να βάλεις άλλο 1 μικρόψαρο.
Ανεμώνη δεν θα σου πρότεινα να βάλλεις λόγω λίτρων αλλα και εμπειρίας. Ξεκίνα με εύκολα κοραλάκια και στην πορεία βλέπεις για αναβαθμίσεις σε λίτρα και εξοπλισμό.
Θα μπορούσες να γράψεις αν μπορείς τι εξοπλισμό τρέχεις αυτή τη στιγμή;

ChocolatePuma
08-11-14, 23:18
Που εισαι ρε δασκαλε???? +-3

Ο κάτω αριστερα ζοανθος (ο μεγάλος) θα βγει γιατι δεν μου εκατσε απ την αρχη. Θα μεινουν οι κεντρικοι
Για ανεμώνη σκεφτόμουν μια bubble, αλλά αφου λες "οχι", δεκτή η άποψη!
Για ψάρια σκεφτόμουν ένα Nemateleotris decora :rolleyes:. Μπορεί να μπει?

Διαστάσεις (MxΠxΥ) : 38Χ38Χ43
Όγκος : 62 μικτά

Φωτισμός : Dennerle Reef Lighrt 36watt http://dennerle.com/en/products/nano-marinus/lighting/nano-marinus-reeflight & Bridgelux Power LED Reef Lamp στα 27 watt http://oceantech.gr/shop/bridgelux-power-led-reef-lamp/. Το φωτιστικό της dennerle θα βγει την Τριτη και θα μπει ενα ακόμη Bridgelux Power LED Reef Lamp στα 27 watt

Βράχος (Kg) : 3.5 ZB & 3 NB

Skimmer : Της dennerle Nano Marinus BioCirculator 4 in 1 http://dennerle.com/en/products/nano-marinus/pump-filtering/nano-marinus-biocirculator-4-1 & Dophin Askı Protein Skimmer - 200-PS2012 (Υπάρχει και κάθεται ένα μεταχειρισμένο Deltec MC 300)

Κυκλοφορία : Jebao wp 10 (σκέφτομαι να βάλω άλλον έναν όμοιο)

Φίλτρανση : Το γωνιακό φιλτράκι της dennerle για άνθρακα κι αντιφωσφόρο

5 κιλά αραγωνίτης
Θερμοκρασία : 25
Αλατότητα : 1023

Τεστ της API για θαλασσινο. Για Φωσφόρο & Ασβέστιο έχω πάρει τεστ της salifert

Αλάτι : Ξεκίνησα με Red Sea Salt

Λοιπός εξοπλισμός : Θερμαντήρας 75 watt, controller STC1000, σετ ανεμιστήρων (για το καλοκαίρι), ΑΟ Aqua Hobby http://www.waterwaves.gr/index.php?target=products&product_id=30174 , Carbon & Eco - Phos http://www.waterwaves.gr/index.php?target=products&product_id=29785 , http://www.waterwaves.gr/index.php?target=products&product_id=30175, ένα 20λιτρο βαρέλι με έναν μικρό κυκλοφορητή, αυτόματη αναπληρωση http://www.waterwaves.gr/index.php?target=products&product_id=29960

Παναγιώτης Κ
08-11-14, 23:24
Decora δεν θα σου πρότεινα όπως και κανένα είδος γοβιού. Θα γίνει μάχη με τον παρόν γοβιό που έχεις. Απο εξοπλισμό είσαι οκ. Θα μπορούσες να βάλλεις 4 κιλά βράχο όλα κι όλα για να είναι πιο αεράτο το στήσιμο. Θα το δεις στην πορεία.
Αλατότητα καλύτερα 1024+. με 1023 μόνο softies Κρατάς και αυτά όχι για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Για την κυκλοφορία θα το δεις μόνος σου. Αν βλέπεις ότι δεν αρκεί βάλε και 2η.

Κατα τα άλλα είσαι μια χαρά.


YΓ: Εγώ δάσκαλος;:D Μια ζωή μαθητής θα είμαι.;)

ChocolatePuma
08-11-14, 23:28
Decora δεν θα σου πρότεινα όπως και κανένα είδος γοβιού. Θα γίνει μάχη με τον παρόν γοβιό που έχεις. Απο εξοπλισμό είσαι οκ. Θα μπορούσες να βάλλεις 4 κιλά βράχο όλα κι όλα για να είναι πιο αεράτο το στήσιμο. Θα το δεις στην πορεία.
Αλατότητα καλύτερα 1024+. με 1023 μόνο softies Κρατάς και αυτά όχι για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Για την κυκλοφορία θα το δεις μόνος σου. Αν βλέπεις ότι δεν αρκεί βάλε και 2η.

Κατα τα άλλα είσαι μια χαρά.


YΓ: Εγώ δάσκαλος;:D Μια ζωή μαθητής θα είμαι.;)

Παμε σε ερωτήσεις (κι ευχαριστώ για τις παραπάνω απαντήσεις)
1. Κάποιο μικρόψαρο για τα λιτρα μου? Βρηκα ενδιαφέροντα τα Spaeramia Nematoptera
2. Ισως να βγάλω λιγο βραχο...στην πορεία
3. Πως θα καταλαβω οτι η κυκλοφορία δεν ειναι επαρκης?
4. Αλατότητα θα αυξήσω ΟΚ!
5. Μαθητής ειναι κι αυτός που πηγαίνει στο νηπιαγωγείο, ειναι κι αυτός που κάνει διδακτορικό ;)

Παναγιώτης Κ
08-11-14, 23:38
Παμε σε ερωτήσεις (κι ευχαριστώ για τις παραπάνω απαντήσεις)
1. Κάποιο μικρόψαρο για τα λιτρα μου? Βρηκα ενδιαφέροντα τα Spaeramia Nematoptera
2. Ισως να βγάλω λιγο βραχο...στην πορεία
3. Πως θα καταλαβω οτι η κυκλοφορία δεν ειναι επαρκης?
4. Αλατότητα θα αυξήσω ΟΚ!
5. Μαθητής ειναι κι αυτός που πηγαίνει στο νηπιαγωγείο, ειναι κι αυτός που κάνει διδακτορικό ;)

Νematoptera όπως και bangai καρδινάλιοι μου φαίνεται ότι είναι too much στα λίτρα σου. 1 δεν τον βάζεις. Ζευγαράκι συνήθως βάζεις. Θα σου έλεγα να μην πάρεις το ρίσκο να βάλεις μιας και γίνονται και μεγαλούτσικοι.
Αν θές σον και καλα να βάλλεις, βάλλε ένα ζεύγος cyanosoma, αλλά όσο το δυνατόν πιο μικροί.

Την κυκλοφορία θα την καταλάβεις απο τα κοράλια σου και απο τις ζώνες του νερού. Φαίνεται που είναι και που δεν είναι και που παραείναι επαρκής.

ChocolatePuma
14-11-14, 16:49
Χαζή η ερώτηση αλλά θα την κάνω :smt091

Πως αυξάνω την αλατότητα???????? :smt115

Ειναι στο 1023 και θέλω να παω στο 1025...:|

Κλεόβουλος
14-11-14, 18:02
Μήπως να έβαζες λίγο αλατάκι? :D

Παναγιώτης Κ
14-11-14, 18:03
Χαζή η ερώτηση αλλά θα την κάνω :smt091

Πως αυξάνω την αλατότητα???????? :smt115

Ειναι στο 1023 και θέλω να παω στο 1025...:|
Μπορείς να προσθέτεις κάθε μέρα μια μικρή ποσότητα θαλασσινού νερού έτσι ώστε με την εξάτμιση το αλάτι θα μείνει μέσα και θα ανεβει η αλατοτητα. Μολλις φτάσει εκεί που θες σταματάς.
Επίσης άλλος τρόπος είναι σε αλλαγή νερού να βάλλεις νερό με μεγαλύτερη αλατοτητα ώστε σιγά σιγά να ανέβει.

ChocolatePuma
14-11-14, 18:24
Μπορείς να προσθέτεις κάθε μέρα μια μικρή ποσότητα θαλασσινού νερού έτσι ώστε με την εξάτμιση το αλάτι θα μείνει μέσα και θα ανεβει η αλατοτητα. Μολλις φτάσει εκεί που θες σταματάς.
Επίσης άλλος τρόπος είναι σε αλλαγή νερού να βάλλεις νερό με μεγαλύτερη αλατοτητα ώστε σιγά σιγά να ανέβει.

Ευχαριστω Παναγιωτη - ετσι τα σκεφτομουν κι εγω

Προσπαθω να το κανω με τον 2ο τροπο...αλλα δεν βγαινει ο μαθηματικος τυπος...

ChocolatePuma
19-11-14, 10:16
Καλημέρα σε όλους

Όποιος ξέρει απαντάει : Caulerpa spp μπορεί να μπει σε 60λιτρο (χωρίς sump)????

kostas82
19-11-14, 13:45
από ότι διάβασα είναι επίφοβο αν ξεφύγει της προσοχής και γίνει φυτεμένο :D

ChocolatePuma
19-11-14, 15:38
από ότι διάβασα είναι επίφοβο αν ξεφύγει της προσοχής και γίνει φυτεμένο :D


Σωστό! Ειναι δεδομένο πως χρειάζεται συχνά κλάδεμα. Αλλα τραβάει νιτρικα και γενικά κάνει καλό στο νερό

Που το βρίσκουμε άραγε...??????????????????

Παναγιώτης Κ
19-11-14, 16:33
Σωστό! Ειναι δεδομένο πως χρειάζεται συχνά κλάδεμα. Αλλα τραβάει νιτρικα και γενικά κάνει καλό στο νερό

Που το βρίσκουμε άραγε...??????????????????

Συμφωνώ με τον Κώστα.

Την βρίσκεις απο κάποιον που έχει σάκη.

ChocolatePuma
23-11-14, 08:28
Ερωτήσεων συνέχεια

1. Το σκίμερ βλέπω πως βγάζει αρκετή βρωμιά η οποία έχει μπεζ χρώμα (ξεκίνησε τελείως λευκή). Το θέμα ειναι πως κάποιες στιγμές δεν βγάζει καθολου βρωμια. Ειναι φυσιολογικό?
2. Η καφέ άλγη υποχωρεί από τον αραγωνίτη, αλλά έχει μείνει αρκετή στον βράχο. Κάνω υπομονή και τπτ άλλο? Υπάρχει ενδεχομένο να πρέπει να "παίξω" με τον φωτισμό?


ΥΓ1 : Τα παιδία της water waves είναι απαιχτα. Πέρα από τη βοήθεια με ένα θέμα που ειχα με την πίεση στην ΑΟ, είχα παραλάβει ένα ελλατωματικό εξάρτημα για να συνδέω την ΑΟ απευθείας με τη βρύση, μου εστειλαν 2 παρόμοια εξαρτήματα, χωρίς 1ον να ζητήσουν πίσω το ελλατωματικό 2ον χωρίς κανένα κόστος για μένα!!!
ΥΓ2 : Υπάρχει κάποιο είδος καβουριού ή αστακού που μπορεί να μπει?Σκέφτομαι για ένα Mithrax sculptus :confused:
-------------------------
Anyone...κανείς...?:smt115:smt115:smt115

pagokoftis
23-11-14, 20:29
Εχω Caulerpa racemosa, Posidonia oceanica (τα κοινα πρασινα φυκια μας) καθως και καφε, κοκκινα και πρασινα Cystoseira ειδους φυτακια σε 40λιτρο, μεσογειακο ομως..
Πλαιοτερα δεν ευδοκιμουσαν, ιδιαιτερα τα πρασινα Cystoseira , καθως και η Caulerpa. Κιτρινιζαν, ασπριζαν και ελιωναν... Αλλαζοντας τον φωτισμο αυξανοντας τα watt και περνωντας σε LED, μεγαλωνουν αρκετα!!
Δυστυχως, Caulerpa racemosa, βρισκεις ανετα στις παραλιες μας πλέον και ερχεται και η σειρα για την Caulerpa taxifolia......
Δεν τις τρωει κανενα ψαρι, σαλιγκάρι, αχινος κλπ... Καθε δεύτερη, τριτη μερα, εχει δημιουργηθει και μια νεα "μπιλιτσα" κατα υψος στην Caulerpa racemosa..
Καλυτερα να κοβεις σε μια μεριά οση δεν θες και να μην κλαδευεις τις ακρες της καθως ειναι τοξικο φυτο και μπορει να απελευθερωσει ουσιες, τουλάχιστον απο οτι έχω διαβασει...
Κανει αρκετα δυνατες ριζες πανω στον βραχο, αλλα μπορεις ευκολα να την ξεκολας τραβωντας την και να την τοποθετεις αλλού..
Κανει συνεχως perling, οπως και τα υπολοιπα παραπανω φυτα και μονο με αυτα και λιγη turf που εχει εγκατασταθει στο διαφανές σωληνακι της επιστροφης του φιλτρου, το οποιο το χτυπαει το φως, δεν εχω νιτρικα, οσο και να ταιζω..

Παναγιώτης Κ
23-11-14, 21:00
Ερωτήσεων συνέχεια

1. Το σκίμερ βλέπω πως βγάζει αρκετή βρωμιά η οποία έχει μπεζ χρώμα (ξεκίνησε τελείως λευκή). Το θέμα ειναι πως κάποιες στιγμές δεν βγάζει καθολου βρωμια. Ειναι φυσιολογικό? Φυσιολογικότατο. Όταν έχει θα βγάζει. Όταν δεν έχει τι να βγάλει δεν θα βγάζει. Επίσης αν είναι άστρωτο θέλει χρόνο να στρώσει.
2. Η καφέ άλγη υποχωρεί από τον αραγωνίτη, αλλά έχει μείνει αρκετή στον βράχο. Κάνω υπομονή και τπτ άλλο? Υπάρχει ενδεχομένο να πρέπει να "παίξω" με τον φωτισμό? Υπομονή. Τίποτα καλό δεν γίνεται γρήγορα.
Πόσες ώρες φωτισμό έχεις;

ΥΓ1 : Τα παιδία της water waves είναι απαιχτα. Πέρα από τη βοήθεια με ένα θέμα που ειχα με την πίεση στην ΑΟ, είχα παραλάβει ένα ελλατωματικό εξάρτημα για να συνδέω την ΑΟ απευθείας με τη βρύση, μου εστειλαν 2 παρόμοια εξαρτήματα, χωρίς 1ον να ζητήσουν πίσω το ελλατωματικό 2ον χωρίς κανένα κόστος για μένα!!!
ΥΓ2 : Υπάρχει κάποιο είδος καβουριού ή αστακού που μπορεί να μπει?Σκέφτομαι για ένα Mithrax sculptus :confused: Είναι ζημιάριδες οι καβούρηδες. Αν θες βάλε.
-------------------------
Anyone...κανείς...?:smt115:smt115:smt115
.....

ChocolatePuma
23-11-14, 21:03
Παναγιώτη & Παγοκόφτη ευχαριστώ για τις πληροφορίες

Φωτοπεριοδο έχω στις 6 ώρες
Φωτισμός : Dennerle Reef Lighrt 36watt http://dennerle.com/en/products/nano...inus-reeflight (http://dennerle.com/en/products/nano-marinus/lighting/nano-marinus-reeflight) & Bridgelux Power LED Reef Lamp στα 27 watt http://oceantech.gr/shop/bridgelux-power-led-reef-lamp/. Το φωτιστικό της dennerle θα βγει σύντομα και θα μπει ενα ακόμη Bridgelux Power LED Reef Lamp στα 27 watt

Αρα σε λίγες μέρες θα ειμαι στα 54watt (θεωρητικά θα πέσουν τα watt & θα αυξήσω φωτοπερίοδο)

Παναγιώτης Κ
23-11-14, 21:06
Παναγιώτη & Παγοκόφτη ευχαριστώ για τις πληροφορίες

Φωτοπεριοδο έχω στις 6 ώρες
Φωτισμός : Dennerle Reef Lighrt 36watt http://dennerle.com/en/products/nano...inus-reeflight (http://dennerle.com/en/products/nano-marinus/lighting/nano-marinus-reeflight) & Bridgelux Power LED Reef Lamp στα 27 watt http://oceantech.gr/shop/bridgelux-power-led-reef-lamp/. Το φωτιστικό της dennerle θα βγει σύντομα και θα μπει ενα ακόμη Bridgelux Power LED Reef Lamp στα 27 watt

Αρα σε λίγες μέρες θα ειμαι στα 54watt (θεωρητικά θα πέσουν τα watt & θα αυξήσω φωτοπερίοδο)
Να αρχίζεις να αυξάνεις σιγά σιγά την φωτοπερίοδο.
Να την έχεις 8+ ώρες. Δές πόσο θες εσύ. Μέχρι 12 το πολύ.
Και να αυξάνεις λίγο την φορά. Ένα τέταρτο κάθε 4 μέρες είναι οκ.

ChocolatePuma
23-11-14, 21:07
Να αρχίζεις να αυξάνεις σιγά σιγά την φωτοπερίοδο.
Να την έχεις 8+ ώρες. Δές πόσο θες εσύ. Μέχρι 12 το πολύ.
Και να αυξάνεις λίγο την φορά. Ένα τέταρτο κάθε 4 μέρες είναι οκ.

Να σου πω την αληθεια αυτό σκοπευα να κανω, αλλά περίμενα πρωτα να αρχίσει να φύγει η καφε αλγη...

Και πάλι ευχαριστώ!:D

Παναγιώτης Κ
23-11-14, 21:09
Να σου πω την αληθεια αυτό σκοπευα να κανω, αλλά περίμενα πρωτα να αρχίσει να φύγει η καφε αλγη...

Και πάλι ευχαριστώ!:D

Μην περιμένεις να φύγει η άλγη για να το φέρεις στα ίσια.
Πήγαινε το σε στάνταρ ρυθμούς και θα φύγει και αυτή με τη σειρά της.

ChocolatePuma
23-11-14, 21:12
Μην περιμένεις να φύγει η άλγη για να το φέρεις στα ίσια.
Πήγαινε το σε στάνταρ ρυθμούς και θα φύγει και αυτή με τη σειρά της.

οοοοοοοοοοοοκ!

Πάντως τα κοραλάκια που μου εστειλες...έχουν αρχίσει να αναπτύσσονται μια χαρά!

Μόνο το ένα "εχασα" ! Δεν θυμάμαι όνομα, ήταν εκείνο το 2πλο πανω στο ίδιο βραχάκι...
H (http://aquario.gr/live-stock/sea-stock/what-you-see-is-what-you-get/acroporasp-5242.html)Euphyllia (αν το θυμάμαι καλά) ειναι μόνιμα ανοιχτή και οι sexy shrimp κάνουν πάρτυ πάνω της!

Παναγιώτης Κ
23-11-14, 21:15
οοοοοοοοοοοοκ!

Πάντως τα κοραλάκια που μου εστειλες...έχουν αρχίσει να αναπτύσσονται μια χαρά!

Μόνο το ένα "εχασα" ! Δεν θυμάμαι όνομα, ήταν εκείνο το 2πλο πανω στο ίδιο βραχάκι...
H (http://aquario.gr/live-stock/sea-stock/what-you-see-is-what-you-get/acroporasp-5242.html)Euphyllia (αν το θυμάμαι καλά) ειναι μόνιμα ανοιχτή και οι sexy shrimp κάνουν πάρτυ πάνω της!
Μια χαρά!
Πολύ χαίρομαι!
Μην στεναχωριέσαι για την απώλεια. Μου λες ποιο είναι και σου στέλνω άλλο.;)

ChocolatePuma
23-11-14, 21:19
Μια χαρά!
Πολύ χαίρομαι!
Μην στεναχωριέσαι για την απώλεια. Μου λες ποιο είναι και σου στέλνω άλλο.;)

Τωρα που το ξαναβλέπω ΟΛΑ τα έχασα!! :p:p:p

Πλάκα κάνω! Κάτσε να αλλαξω φωτισμό και να αρχίσει να σταθεροποιείται το ενυδρειο και ξαναμιλάμε
Ετσι κι αλλιως μ εχεις βοηθήσει πολυ! :D

Το μονο που δεν μου πάει στο ματι να αλλαξω ειναι το aquascape. Εχω κάνει κατι σαν σπηλια. Δεν μου καθόταν με τπτ να κανω 1 ή 2 συσταδες με βραχο

Είδωμεν

Sakisdraminos
23-11-14, 21:33
Γεια σου Παναγιωτη reef master!!!!-+5-+5-+5
-------------------------
Τωρα που το ξαναβλέπω ΟΛΑ τα έχασα!! :p:p:p

Πλάκα κάνω! Κάτσε να αλλαξω φωτισμό και να αρχίσει να σταθεροποιείται το ενυδρειο και ξαναμιλάμε
Ετσι κι αλλιως μ εχεις βοηθήσει πολυ! :D

Το μονο που δεν μου πάει στο ματι να αλλαξω ειναι το aquascape. Εχω κάνει κατι σαν σπηλια. Δεν μου καθόταν με τπτ να κανω 1 ή 2 συσταδες με βραχο

Είδωμεν

κανε αλλαγες με τον βραχο και μην το μπουκωνεις σε λιγο καιρο θα εχεις αρκετη βιολογια!

μην βιαζεσαι ειναι το μυστικο του ρεεφα!!!!!

ChocolatePuma
23-11-14, 21:35
κανε αλλαγες με τον βραχο και μην το μπουκωνεις σε λιγο καιρο θα εχεις αρκετη βιολογια!

μην βιαζεσαι ειναι το μυστικο του ρεεφα!!!!!

Συμφωνώ! Απλά σε κύβο είναι δύσκολο να έχεις "'απλωμένο" τον βράχο

Sakisdraminos
23-11-14, 21:39
Συμφωνώ! Απλά σε κύβο είναι δύσκολο να έχεις "'απλωμένο" τον βράχο

σε κυβο μαλλον μινιμαλ καταστασης!
αμα δεν μπορει να κανει πολλα λογο λιτρων τοτε παει σε σχεδιο 2
να υπολογιζει το τελικο μεγεθος στα κοραλια που θα βαλει!

ChocolatePuma
23-11-14, 21:41
σε κυβο μαλλον μινιμαλ καταστασης!
αμα δεν μπορει να κανει πολλα λογο λιτρων τοτε παει σε σχεδιο 2
να υπολογιζει το τελικο μεγεθος στα κοραλια που θα βαλει!

Δεν θα κολυμπήσω στα πολύ βαθιά για 1η φορά!
Ευκολα κοραλάκια και μέχρι εκεί

Οταν παω σε 300λιτρο, τότε βλέπουμε :smt035

Sakisdraminos
23-11-14, 21:42
Δεν θα κολυμπήσω στα πολύ βαθιά για 1η φορά!
Ευκολα κοραλάκια και μέχρι εκεί

Οταν παω σε 300λιτρο, τότε βλέπουμε :smt035

αλανι μου κατσε εκει εγω ειμαι με το ενα ποδι στην φυλακι!!!:smt044:smt044:smt044

ChocolatePuma
23-11-14, 21:43
αλανι μου κατσε εκει εγω ειμαι με το ενα ποδι στην φυλακι!!!:smt044:smt044:smt044

Αρχισες να κλέβεις φραγκάκια????:p:p:p Ή πήρες θαλασσοδάνειο???? :smt043

Sakisdraminos
23-11-14, 21:46
Αρχισες να κλέβεις φραγκάκια????:p:p:p Ή πήρες θαλασσοδάνειο???? :smt043

εχουν μπει στο σπιτι μου θαλασσοτροίκανοι!!!!-+10-+10-+10

Παναγιώτης Κ
23-11-14, 22:59
Γεια σου Παναγιωτη reef master!!!!-+5-+5-+5

Γεια σου Σάκη ΑρχίReef Master!!!:smt025:smt025
Έχεις τρομερή εξέλιξη! Είσαι πολύ μπροστά!:smt023

Τα υπόλοιπα στο θέμα σου.;):D

ChocolatePuma
25-11-14, 20:12
Νομίζω πως σιγά σιγά, αρχίζει να παίρνει μορφή....

Sakisdraminos
25-11-14, 20:15
Νομίζω πως σιγά σιγά, αρχίζει να παίρνει μορφή....

βιαζεσαι λιγο!!!!
μαλλον περασες απο aquariumshop?

ChocolatePuma
25-11-14, 20:41
βιαζεσαι λιγο!!!!
μαλλον περασες απο aquariumshop?

Οχι, "πέρασα" απο Παναγιώτη & απο εναν άλλον φίλο (εκτός φορουμ) :D...

Όντως βιάζομαι...:rolleyes:????

Sakisdraminos
25-11-14, 20:46
Οχι, "πέρασα" απο Παναγιώτη & απο εναν άλλον φίλο (εκτός φορουμ) :D...

Όντως βιάζομαι...:rolleyes:????

αρκετα κιολας!!!!
νορις ειναι γιανα φορτωνεις τοσο πολι !!!

ChocolatePuma
25-11-14, 20:47
αρκετα κιολας!!!!
νορις ειναι γιανα φορτωνεις τοσο πολι !!!

Σάκη, θα φανεί στην πορεία.
Δεν έχω τπτ δύσκολο μέσα...αλλά ειμαι σε επιφυλακή μήπως κατι στραβωσει

Sakisdraminos
25-11-14, 20:49
Σάκη, θα φανεί στην πορεία.
Δεν έχω τπτ δύσκολο μέσα...αλλά ειμαι σε επιφυλακή μήπως κατι στραβωσει

μπορει να μην εχεις δυσκολα κοραλια αλλα δεν εχεις και 100% την βιολογια!
κανε λιγο υπομονη τωρα και μετρα !!!

ChocolatePuma
25-11-14, 20:57
μπορει να μην εχεις δυσκολα κοραλια αλλα δεν εχεις και 100% την βιολογια!
κανε λιγο υπομονη τωρα και μετρα !!!

Στα βασικά ειμαι μια χαρά εδώ και πολλές μέρες
Αμμωνία, Νιτρώδη και Φωσφόρο μηδέν
Νιτρικά πριν την αλλαγή κατω απο 20
Ολα εκτός απο τον Φωσφόρο (αυτόν με τεστ της salifert), τα μετράω με υγρά της API

Ανέβασα και αλατότητα στο 1025+

Απ την αρχή νομιζω πως ήταν καλής ποιότητας ο βράχος και συμπλήρωνα με Stability (seachem) & Reef Elements (dennerle)
Ετσι κι αλλιως το παρακολουθώ καθημερινά...η επιφυλακη παραμένει!

Παναγιώτης Κ
25-11-14, 21:38
Μια χαρά είναι σάκη!
Πολύ ωραία. Και βέβαια είναι νωρίς για κοράλια, αλλά αυτά είναι πολύ εύκολα.
Να προσέχεις όμως όπως σου είπε και ο σάκης. Το ενυδρείο σου είναι πολύ φρέσκο και έχει σκαμπανεβάσματα.

Την παβόνα κατέβασε την λίγο πιο κάτω. Απ'όσο μπορώ να δω δεν της πολυαρέσει εκεί.
Η σινουλαρια με κλειστούς πολύποδες είναι τόσο καιρό ή στην φωτογράφιση την πέτυχες έτσι;

Πρέπει να τονίσεις λίγο το μπλέ χρώμα στον φωτισμό σου. Θα δείξουν πολύ καλύτερα και τα κοράλια σου. Ίσως αν ανέβαζες λίγο τα κελβιν.

ChocolatePuma
25-11-14, 22:05
Μια χαρά είναι σάκη!
Πολύ ωραία. Και βέβαια είναι νωρίς για κοράλια, αλλά αυτά είναι πολύ εύκολα.
Να προσέχεις όμως όπως σου είπε και ο σάκης. Το ενυδρείο σου είναι πολύ φρέσκο και έχει σκαμπανεβάσματα.

Την παβόνα κατέβασε την λίγο πιο κάτω. Απ'όσο μπορώ να δω δεν της πολυαρέσει εκεί.
Η σινουλαρια με κλειστούς πολύποδες είναι τόσο καιρό ή στην φωτογράφιση την πέτυχες έτσι;

Πρέπει να τονίσεις λίγο το μπλέ χρώμα στον φωτισμό σου. Θα δείξουν πολύ καλύτερα και τα κοράλια σου. Ίσως αν ανέβαζες λίγο τα κελβιν.

Ευχαριστώ για τα σχόλια Παναγιώτη. Οντως ειναι νωρίς για πολλά, αλλα κάθε μέρα μαθαίνω και κάθε μέρα προσέχω

Τη sinularia την πετυχα με κλειστους πολυποδες! Οταν ειναι ανοιχτη ειναι πολυ μεγαλύτερη!
Την panova θα την κατεβασω :D

O φωτισμός πιστεύω να διορθωθεί μόλις βάλω και τη 2η 27watt λάμπα
Θα εχω επι δύο (X2) τα παρακάτω
Αριθμός / Χρώμα LED: 6 Cool White (10000k), 3 Blue (455nm) (2Χ27watt)

Εναλλακτικά, πως μπορώ να αυξήσω το μπλε χρώμα?

Samian
25-11-14, 23:05
Πρόσεχε πολύ τις παραμέτρους σου.
Μην βιάζεσαι μόνο.
Η υπομονή είναι παό τα προτερήματα του θαλασσινού αλλά ταυτόχρονα και η ευχαρίστηση ποθ σου προσφέρει.....:smt119:smt119

Παναγιώτης Κ
26-11-14, 00:23
Ευχαριστώ για τα σχόλια Παναγιώτη. Οντως ειναι νωρίς για πολλά, αλλα κάθε μέρα μαθαίνω και κάθε μέρα προσέχω

Τη sinularia την πετυχα με κλειστους πολυποδες! Οταν ειναι ανοιχτη ειναι πολυ μεγαλύτερη!
Την panova θα την κατεβασω :D

O φωτισμός πιστεύω να διορθωθεί μόλις βάλω και τη 2η 27watt λάμπα
Θα εχω επι δύο (X2) τα παρακάτω
Αριθμός / Χρώμα LED: 6 Cool White (10000k), 3 Blue (455nm) (2Χ27watt)

Εναλλακτικά, πως μπορώ να αυξήσω το μπλε χρώμα?
Αυτή τη στιγμή έχεις μια 27βατη λαμπα;
Και θα βάλλεις άλλα 6 άσπρα και 3 μπλε λεντ; Αν καταλαβα καλά;

ChocolatePuma
26-11-14, 02:57
Αυτή τη στιγμή έχεις μια 27βατη λαμπα;
Και θα βάλλεις άλλα 6 άσπρα και 3 μπλε λεντ; Αν καταλαβα καλά;
Τωρα εχω μια 27αρα οπως την περιγραφεις πιο πανω και μια 36αρα της dennerle 2:2 οπως φαινεται μερικα λινκ πιο πισω

Λεω να βγαλω την 36αρα (δεν μου εμπνέει εμπιστοσύνη) και να βαλω μια ακομη 27αρα
-------------------------
Πρόσεχε πολύ τις παραμέτρους σου.
Μην βιάζεσαι μόνο.
Η υπομονή είναι παό τα προτερήματα του θαλασσινού αλλά ταυτόχρονα και η ευχαρίστηση ποθ σου προσφέρει.....:smt119:smt119

Ευχαριστω για τις επισημανσεις :mrgreen:

niknik
26-11-14, 21:44
τα κοραλια που εβαλες ειναι καποια δυσκολα οπως η γονιοπορα,με φλας ειναι οι φωτο?ακου τωρα εβδομαδιαιες αλλαγες βακτηρια παντα,σταθερη θερμοκρασια και αλατοτητα και υπομονη ,επισεις παρακολουθηση,να τα χαιρεσε οπως και να εχει.

ChocolatePuma
26-11-14, 21:47
τα κοραλια που εβαλες ειναι καποια δυσκολα οπως η γονιοπορα,με φλας ειναι οι φωτο?ακου τωρα εβδομαδιαιες αλλαγες βακτηρια παντα,σταθερη θερμοκρασια και αλατοτητα και υπομονη ,επισεις παρακολουθηση,να τα χαιρεσε οπως και να εχει.

Ναι, με φλας ηταν οι συγκεκριμενες φωτο

Ευχαριστώ για τις συμβουλές :smt023

niknik
26-11-14, 22:00
Ναι, με φλας ηταν οι συγκεκριμενες φωτο

Ευχαριστώ για τις συμβουλές :smt023
για τραβα χωρις φλας ,θα ειναι καλυτερες

kostas82
27-11-14, 03:02
καλώς τα δέχτηκες Σάκη τα ζωντάνα και μπράβο και σε΄σενα ρε Πάνο που βοηθάς τόσο κόσμο :smt023 σου εύχομαι φιλαράκι να τα βρείς εις τριπλούν μπροστά σου .

ChocolatePuma
06-12-14, 21:02
Εγώ πάντως στόλισα δέντρο για τις γιορτές!!!!!

Στη 2η φωτο...προσπαθούν να χωρέσουν κι δύο...μέσα στην ανεμώνη!!! :D

gallos
06-12-14, 21:26
Πολύ ωραίο!!!Τους έβαλες κάποιο συγκεκριμένο είδος ανεμώνης φαντάζομαι...Βρήκε μόνη της το χώρο της ή όπου την έβαλες εγκαταστάθηκε;

ChocolatePuma
06-12-14, 21:30
Πολύ ωραίο!!!Τους έβαλες κάποιο συγκεκριμένο είδος ανεμώνης φαντάζομαι...Βρήκε μόνη της το χώρο της ή όπου την έβαλες εγκαταστάθηκε;

Τους εβαλα μια bubble ανεμωνη (αγορασμένη απο συγχομπίστα), την τοποθετησα σε εναν βραχο....την εκανε με ελαφρα αμεσως μετα και βρηκε τη θεση της ακριβως στη μεση του ενυδρειου σε άλλον βραχο

Απλωσε το ποδι της, γατζωθηκε...και αρχισε να φουσκωνει!

Ειναι πραγματα που δεν τα περιμενα...και καθε μερα με εκπλησουν

Παναγιώτης Κ
06-12-14, 22:50
Ωραία η Bubble σου.
Κάνε λιγη κράτη τώρα, και μην βάζεις άλλα κοράλια για λιγο καιρό να προλάβει να παλιώσει το σύστημα σου όσο γίνεται.

ChocolatePuma
07-12-14, 10:30
Ωραία η Bubble σου.
Κάνε λιγη κράτη τώρα, και μην βάζεις άλλα κοράλια για λιγο καιρό να προλάβει να παλιώσει το σύστημα σου όσο γίνεται.


ooooooooook!:smt023

Ερωτιξη κι όποιος έχει απαντάει : Επειδή το βράδυ το φως την ωρα που σβήνει, πέφτει απόλυτο σκοτάδι, τι μπορώ να κάνω ώστε να υπαρχει αμυδρος φωτισμός για κάποια ώρα?

Sakisdraminos
07-12-14, 10:45
ooooooooook!:smt023

Ερωτιξη κι όποιος έχει απαντάει : Επειδή το βράδυ το φως την ωρα που σβήνει, πέφτει απόλυτο σκοτάδι, τι μπορώ να κάνω ώστε να υπαρχει αμυδρος φωτισμός για κάποια ώρα?

παρε λιγο led ταινια με ενα τροφοδοτικο απo αυτα που θα εχεις και εισαι ετοιμος.....moonlight!!

ChocolatePuma
07-12-14, 10:46
παρε λιγο led ταινια με ενα τροφοδοτικο απo αυτα που θα εχεις και εισαι ετοιμος.....moonlight!!

To ενυδρειο ειναι χωρίς καπάκι και τα φωτιστικά ειναι βιδωτά στην πλάτη του ενυδρειου

stanisalus18
07-12-14, 10:50
Ερωτιξη κι όποιος έχει απαντάει : Επειδή το βράδυ το φως την ωρα που σβήνει, πέφτει απόλυτο σκοτάδι, τι μπορώ να κάνω ώστε να υπαρχει αμυδρος φωτισμός για κάποια ώρα?

γιατί δεν κανείς μια μικρή πατέντα με ένα μικρό 12βολτο ledακι, καλώδιο, έναν μετασχηματιστη 12v - 220v και έναν χρονοδιακόπτη που να λειτουργεί οπότε το ρυθμίσεις εσυ ? δεν είναι κάτι δύσκολο νομίζω.
-------------------------
ασε με πρόλαβες σάκη ;)

ChocolatePuma
07-12-14, 15:45
Η ανεμώνη με μια φορά την εβδομάδα, κατεψυγμένο ψάρι ή γαρίδες είναι εντάξει?

Τι ποσότητα χρειάζεται?
Σημερα την ταισα μιση κατεψυγμένη γαρίδα (απ τις μικρές) και δεν αφησε τπτ!!

Παναγιώτης Κ
07-12-14, 20:40
Η ανεμώνη με μια φορά την εβδομάδα, κατεψυγμένο ψάρι ή γαρίδες είναι εντάξει?

Τι ποσότητα χρειάζεται?
Σημερα την ταισα μιση κατεψυγμένη γαρίδα (απ τις μικρές) και δεν αφησε τπτ!!

Στο τι θα της δώσεις δεν μπορώ να σου πω, γιατί είναι λίγο προσωπικό θέμα αν θα δώσεις ψάρι η γαρίδα απο τις θάλασσες μας. Αν πάλι θες να δώσεις, ναι, με 1 φορά την βδομάδα είσαι οκ.

ChocolatePuma
07-12-14, 20:45
Στο τι θα της δώσεις δεν μπορώ να σου πω, γιατί είναι λίγο προσωπικό θέμα αν θα δώσεις ψάρι η γαρίδα απο τις θάλασσες μας. Αν πάλι θες να δώσεις, ναι, με 1 φορά την βδομάδα είσαι οκ.

Παναγιωτη καλησπερα
Τι εννοεις προσωπικο το θεμα?
Αυτο που ταισα ηταν κατεψυγμένη γαρίδα του εμπορίου (ουτε καν ειδα χωρα προέλευσης)

Εχω κάποιες αλλες επιλογές στη διατροφή της? (εκτός πχ από γαρίδες)

Παναγιώτης Κ
07-12-14, 21:01
Παναγιωτη καλησπερα
Τι εννοεις προσωπικο το θεμα?
Αυτο που ταισα ηταν κατεψυγμένη γαρίδα του εμπορίου (ουτε καν ειδα χωρα προέλευσης)

Εχω κάποιες αλλες επιλογές στη διατροφή της? (εκτός πχ από γαρίδες)

Ότι και να της δώσεις θα το αρπάξει.
Στο θέμα του τι θα δώσεις είναι δικό σου θέμα. Δεν μπορώ να σου πω δώσε της ή όχι και αυτό γιατί αυτοί οι οργανισμοί μπορεί να κουβαλάνε οτιδήποτε. Εγώ π.χ. έχω δώσει στα δικά μου κοράλια, αλλά όχι εκ του ασφαλούς.

ChocolatePuma
10-12-14, 20:54
Ερωτιξεων συνέχεια :D

Από τη στιγμή που μπηκε στο ενυδρειο η ανεμωνη, αρχισε να πεφτει ξυλο ανάμεσα στα κλοουνακια, ενώ μέχρι εκείνη τη στιγμή συγκατοικούσαν μια χαρά :smt108

Λέτε να στρώσει ή στράβωσε η κατάσταση μόνιμα???? :smt120

kostas82
11-12-14, 08:29
έπεσε παντόφλα :D μήπως λόγο συγκατοίκησης ;

ChocolatePuma
11-12-14, 21:07
έπεσε παντόφλα :D μήπως λόγο συγκατοίκησης ;

Δεν ξερω τι εφταιξε κι αν επαιξε ρολο η ανεμωνη
Εδώ και μερικές μερες, πεφτει αρκετο ξυλο...και δεν ξερω πως θα εξελιχθεί

Μιλουσα με εναν φιλο και μου ειπε πως αν δεν στρωσει το πραγμα σε μερικες μερες, τοτε ο ενας κλοουν πρεπει να βγει και να "δοκιμασω" να βαλω αλλον
Επίσης μου ειπε να βαλω στο ενυδρειο μερικα αδεια κοχυλια, για τον ερημίτη
Ξερει κανείς που μπορεί να βρω? Δεν ξερω αν κανουν τα απλα κοχυλια που βάζουν οι Αφρικάνοι

kostas82
13-12-14, 02:09
Δεν ξερω τι εφταιξε κι αν επαιξε ρολο η ανεμωνη
Εδώ και μερικές μερες, πεφτει αρκετο ξυλο...και δεν ξερω πως θα εξελιχθεί

Μιλουσα με εναν φιλο και μου ειπε πως αν δεν στρωσει το πραγμα σε μερικες μερες, τοτε ο ενας κλοουν πρεπει να βγει και να "δοκιμασω" να βαλω αλλον
Επίσης μου ειπε να βαλω στο ενυδρειο μερικα αδεια κοχυλια, για τον ερημίτη
Ξερει κανείς που μπορεί να βρω? Δεν ξερω αν κανουν τα απλα κοχυλια που βάζουν οι Αφρικάνοι
θα συμφωνησω με τον φίλο , για τους ερημίτες δεν ξέρω αλλά είναι παλιοχαρακτήρες :D

tsoui
13-12-14, 21:47
Δεν ξερω τι εφταιξε κι αν επαιξε ρολο η ανεμωνη
Εδώ και μερικές μερες, πεφτει αρκετο ξυλο...και δεν ξερω πως θα εξελιχθεί

Μιλουσα με εναν φιλο και μου ειπε πως αν δεν στρωσει το πραγμα σε μερικες μερες, τοτε ο ενας κλοουν πρεπει να βγει και να "δοκιμασω" να βαλω αλλον
Επίσης μου ειπε να βαλω στο ενυδρειο μερικα αδεια κοχυλια, για τον ερημίτη
Ξερει κανείς που μπορεί να βρω? Δεν ξερω αν κανουν τα απλα κοχυλια που βάζουν οι Αφρικάνοι


Αν εχουν το ιδιο μέγεθος ενδεχεται να τσακωνονται για το ποιος θα γινει το θυληκο αν παρεις άλλο φροντισε να είναι μικροτερο σε μέγεθος οποτε να μην εχεις :smt084

ChocolatePuma
14-12-14, 14:45
Αν εχουν το ιδιο μέγεθος ενδεχεται να τσακωνονται για το ποιος θα γινει το θυληκο αν παρεις άλλο φροντισε να είναι μικροτερο σε μέγεθος οποτε να μην εχεις :smt084

Εχουν ακριβώς το ίδιο μέγεθος
Αρα να περιμένω να στρώσει η κατάσταση ή να παω για μεγαλύτερο?

tsoui
14-12-14, 23:08
Αν βλέπεις και δεν υποχωρει κανενα απ τα δυο τοτε καλυτερα να παρεις ένα μικροτερο, αν ξεκινησουν κανουν ομηρικους καυγαδες

ChocolatePuma
15-12-14, 20:30
Αν βλέπεις και δεν υποχωρει κανενα απ τα δυο τοτε καλυτερα να παρεις ένα μικροτερο, αν ξεκινησουν κανουν ομηρικους καυγαδες

Η αληθεια ειναι πως
1ον ειναι παρα πολυ μικρα και τα δυο
2ον ξυλο τρωει παντα ο ενας απ τους δυο

Μαλλον θα κοιταξω για μεγαλυτερο...

Ευχαριστω για τη βοηθεια

ChocolatePuma
19-12-14, 21:21
Τελικα ο ενας μικρος κλουν δοθηκε σε φιλο (θα καλοπεράσει γιατί μπήκε σε 400λιτρο:smt020) κι εγω βρεθηκα με ενα "γομαρακι" κλοουν με απίστευτο χρωμα (ο κατω δεξιά στη φωτο)

Αυτός που μου τον χάρισε μου είπε πως λογω χρωματος ο συγκεκριμένος κλουν ειναι σχετικά ακριβος!!!:smt120 Δεν ξερω αν ισχύει...

krispie
20-12-14, 01:04
Λοιπόν, ο πάνω στην φωτογραφία είναι polymnus, ο κάτω είναι percula... Γενικά όμως οι κλόουν ταιριάζουν αν είναι ίδιο είδος... Ειδικά σε μικρό ενυδρείο...

ChocolatePuma
20-12-14, 17:14
Λοιπόν, ο πάνω στην φωτογραφία είναι polymnus, ο κάτω είναι percula... Γενικά όμως οι κλόουν ταιριάζουν αν είναι ίδιο είδος... Ειδικά σε μικρό ενυδρείο...

Ευχαριστώ για τις πληροφορίες :)
Τι προβληματα μπορει να υπαρξουν με διαφορετικά υπο - ειδη?

tsala
21-12-14, 17:37
Σακη πολυ ομορφο το ενυδρειο, τωρα το πηρε το ματι μου..
Να το χαιρεσαι!
αν κανουν τελικα τα κελυφη και θελεις , πες μου..
αν ξεφυγει και κανενα similis μεσα, το πολυ πολυ , στηνεις κι ενα αφρικανικο :D

ChocolatePuma
21-12-14, 22:50
Σακη πολυ ομορφο το ενυδρειο, τωρα το πηρε το ματι μου..
Να το χαιρεσαι!
αν κανουν τελικα τα κελυφη και θελεις , πες μου..
αν ξεφυγει και κανενα similis μεσα, το πολυ πολυ , στηνεις κι ενα αφρικανικο :D


Να σαι καλά Γιάννη! Εχει μέλλον το θαλασσινο
Ο ερημίτης ειναι μεγάλη μορφή. Δεν ξερω αν τα κελύφη απο τα "απλα" σαλιγκάρια κάνουν...δυστυχως δεν βρηκα τπτ στον γουγλαρο

Να σαι καλα για την προσφορα, αν σε χρειαστω θα μιλήσουμε. Κι αν ερθει και κανενα Ταγκανικα, εχω ενα ενυδρειο του Κουραμπιε στην αποθηκη...;)

ChocolatePuma
04-01-15, 08:26
Καλημέρα και καλή χρονιά σε όλους
Σήμερα το πρωι...κι ενώ χθες το βράδυ στο ενυδρείο υπήρχε μόνο μια bubble ανεμωνη...σήμερα "απέκτησα" δύο!!

Είναι κάτι φυσιολογικό να υποθέσω η διαίρεση του οργανισμού?

madfdg
04-01-15, 10:03
Καλημέρα και χρόνια πολλά

Ναι είναι φυσιολογικό να διαιρούνται κάποια είδη ανεμώνων, υπάρχει όμως και η άποψη ότι κάνουν splitting λόγω μη επαρκούς τροφής (μικρότερο μέγεθος ζώου = μικρότερη ανάγκη τροφής) :rolleyes:

ChocolatePuma
04-01-15, 10:36
Καλημέρα και χρόνια πολλά

Ναι είναι φυσιολογικό να διαιρούνται κάποια είδη ανεμώνων, υπάρχει όμως και η άποψη ότι κάνουν splitting λόγω μη επαρκούς τροφής (μικρότερο μέγεθος ζώου = μικρότερη ανάγκη τροφής) :rolleyes:

Ταίζω μια φορά την εβδομάδα μια ολοκληρη γαριδα...
Θα το κοιτάξω το θέμα με την διατροφή
Παντως μεχρι σημερα δεν την εχω δει να φτυνει τροφη που δεν θέλει

pagokoftis
04-01-15, 12:57
Από την μικρή μου εμπειρία με μεσογειακές ανεμώνες όμως, ταΐζω κι εγώ γαρίδα μικρή κατεψυγμένη, απλά έχω παρατηρήσει οτι στην αρχή που την έδινα ολόκληρη, καμιά φορά την έφτυνε και τις επόμενες 3-4 μέρες σαν να "τουμπάνιαζε", γινόταν λίγο μωβ, από κίτρινη...
Όταν της έδινα την ίδια ποσότητα αλλά κομμένη σε 5-6 στενόμακρα κομματάκια, ήτνα μια χαρά!!
Επίσης έχω διαβάσει οτι την μεταβολίζουν αργά την τροφή γενικά και αν μένει τροφή μέσα στο σώμα τους για μέρες και δεν έχουν ρπολάβει να την αφομοιώσουν, πρήζονται και δημιουργείται βακτηριακη μολυνση.. κοινώς σαπίζει η τροφή εσωτερικά τους..
Οπότε κομμένη σε μακροστενα κομμάτια πιστεύω είναι καλή τακτική..
Από τον Μάρτιο που έχω μία κλασική κίτρινη και μία ντοματα, η κίτρινη έχει διαχωριστεί 2 φορές, η ντομάτα καμία και ας έχουν το ίδιο μέγεθος περίπου και χωρίς να έχουν ξεμέινει από φαγητό..
Είναι εντυπωσιακό θέαμα πάντως, μαγικό... πως από ένα στόμα, τελικά δημιουργούνται δύο...

ChocolatePuma
04-01-15, 14:33
Είναι εντυπωσιακό θέαμα πάντως, μαγικό... πως από ένα στόμα, τελικά δημιουργούνται δύο...

:D
Αυτό ακριβώς με ρώτησε το πρωι ο 6χρονος γιος μου " τι έγινε με το στομα της"!!!

Οντως ειναι εντυπωσιακό φαινόμενο, πως ενας οργανισμος χωρίζεται σε δυο ομοιους

Παναγιώτης Κ
04-01-15, 15:08
Eίναι πολύ φυσιολογικό.
Και με μανιτάρια θα το δεις αυτό.

ChocolatePuma
04-01-15, 18:28
Eίναι πολύ φυσιολογικό.
Και με μανιτάρια θα το δεις αυτό.

Το ειδα κι αυτο!!! :D
Δεν ειχα τόσα όσα έχω τωρα

Παντως πριν λιγο ταισα και τις 2 ανεμωνες με μιση γαριδα την καθεμια, και εφαγαν μια χαρα...

pagokoftis
04-01-15, 18:31
Για εμένα παραμένει μυστήριο...
Στα μανιτάρια, να πω, οτι χωρίστηκαν οι ρίζες και τα "φύλα" και έγινε...
Όταν όμως κόβεται στη μέση ένα στόμα και ένα στομάχι... και προκύπτουν 2??
Επίσης έχω δει στο youtube να κόβουν ανεμώνες με ξυράφι στη μέση σε δύο και μετά από λίγο καιρό να είναι μια χαρά και οι 2...
Πφ...
Το είχα διαβάσει πριν ασχοληθώ με το θαλασσινό, όπως και παρατηρούσα με τη μάσκα τις ανεμώνες στην θάλασσα και έβλεπα αυτές τις γραμμές που περνούσαν από το στόμα τους, που ήταν σαν "ράμματα" της επανακόλλησης μετά τον διαχωρισμό, αλλά όταν το είδα live στο ενυδρειο...

ChocolatePuma
06-01-15, 23:03
Ξεκίνησε να εμφανίζεται κοραλίνη κυρίως στους κυκλοφορητές...:rolleyes:

madfdg
07-01-15, 07:48
Πρόσεξε τώρα την κατανάλωση του kh ;)

ChocolatePuma
07-01-15, 18:54
Πρόσεξε τώρα την κατανάλωση του kh ;)

Εκτός από την προσοχή μου...τι άλλο χρειάζεται? ;)

madfdg
07-01-15, 19:16
Συμπλήρωμα :D:D:D

ChocolatePuma
07-01-15, 20:59
Πρόσεξε τώρα την κατανάλωση του kh ;)

Συμπλήρωμα :D:D:D

Τώρα έδεσαν οι απαντήσεις!!! :D

tsoui
11-01-15, 21:49
Ηρεμησαν τα πνεύματα με τα <<κλοουνακια>>??

ChocolatePuma
11-01-15, 21:56
Ηρεμησαν τα πνεύματα με τα <<κλοουνακια>>??

http://www.aquatek.gr/vb/showpost.php?p=867309&postcount=167 ;) (yeap!)

tsoui
11-01-15, 22:02
:D Κουκλια! ελεγα μηπως επειδή είναι διαφορετικα ειδη ειχες παλι ντραβαλα

ChocolatePuma
12-01-15, 22:32
:D Κουκλια! ελεγα μηπως επειδή είναι διαφορετικα ειδη ειχες παλι ντραβαλα

Μια χαρά τα πάνε μεταξύ τους

Αυτό που μου κάνει εντύπωση, είναι πως ο μικρός ο κλοουν κοιμάται συνεχώς μέσα στην ίδια ανεμώνη, ενώ ο μεγάλος δεν έχει πλησιάσει ακόμη στη 2η (η οποια ειναι "αδεια") ανεμώνη

Ελπιζω μελλοντικα να το επιχειρήσει

θανος30
21-01-15, 19:46
μπραβο σακη. οπως σου εγραψα μαζι με τις δικες σου αποριες λυθηκαν κ δικες μου κ νομιζω κ πολλων αλλων.

ChocolatePuma
21-01-15, 20:29
μπραβο σακη. οπως σου εγραψα μαζι με τις δικες σου αποριες λυθηκαν κ δικες μου κ νομιζω κ πολλων αλλων.

Ευχαριστώ συνονόματε!:D
Το συγκεκριμενο θέμα στο αλμυρο, μου θυμισε αυτο όταν πρωτοξεκινησα στο γλυκο
http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=61814
Γενικα μ αρεσει να το πηγαινω βημα βημα, εστω κι αν στο θαλασσινο βιάστηκα λιγοοοοοο ;)


Και μια που ποσταρα, η ερωτηση της ημερας

Υπάρχει καποιος τροπος να στηριξω κοραλια στο τζαμι? Εννοω κατι που πχ να βεντουραζει και να μπορει να μπει ενα μικρο κοραλάκι?
Σαν αυτά δλδ
http://www.aliexpress.com/item/21x8cm-2-row-Phyto-Plus-clear-frag-Stand-large-for-coral-frags-sps-corals-lps-soft/1290163525.html
http://www.ebay.com/itm/CORAL-FRAG-EGG-CRATE-STAND-CORNER-TYPE-16CM-X-16CM-LPS-SPS-MARINE-REEF-AQUARIUM-/261736012622?pt=UK_Pet_Supplies_Fish&hash=item3cf0ae9b4e

stanisalus18
21-01-15, 23:22
Και μια που ποσταρα, η ερωτηση της ημερας

Υπάρχει καποιος τροπος να στηριξω κοραλια στο τζαμι? Εννοω κατι που πχ να βεντουραζει και να μπορει να μπει ενα μικρο κοραλάκι?

http://www.ebay.com/itm/CORAL-FRAG-EGG-CRATE-STAND-CORNER-TYPE-16CM-X-16CM-LPS-SPS-MARINE-REEF-AQUARIUM-/261736012622?pt=UK_Pet_Supplies_Fish&hash=item3cf0ae9b4e


ευκολο φαινεται να το κανεις αυτο και μονος σου και πολυ πιο φτηνα, 20 ευρω σου ζηταει εδω χωρις τα μεταφορικα. πας και παιρνεις ενα ολοκληρο φυλλο eggcrate απο του Σπακουρη στον Πειραια ή ενα μικρο κομματακι απο τα Jumbo, βρισκεις μερικες βεντουζες ενυδρειακες, το δενεις ολο αυτο με tire ups, θελει πατεντα γενικα λιγη σκεψη να μπουν και βουαλα ετοιμο. με πολυ λιγοτερο απο 20 ευρω.

Τάκης
22-01-15, 00:18
Υπάρχει καποιος τροπος να στηριξω κοραλια στο τζαμι? Εννοω κατι που πχ να βεντουραζει και να μπορει να μπει ενα μικρο κοραλάκι?
Σαν αυτά δλδ
http://www.aliexpress.com/item/21x8cm-2-row-Phyto-Plus-clear-frag-Stand-large-for-coral-frags-sps-corals-lps-soft/1290163525.html
http://www.ebay.com/itm/CORAL-FRAG-EGG-CRATE-STAND-CORNER-TYPE-16CM-X-16CM-LPS-SPS-MARINE-REEF-AQUARIUM-/261736012622?pt=UK_Pet_Supplies_Fish&hash=item3cf0ae9b4e

Καλύτερα να μην απαντήσω εγω :D

ChocolatePuma
22-01-15, 13:32
Καλύτερα να μην απαντήσω εγω :D

Απάντησε...απάντησε

Αρκεί να μην πεις να το φτιάξω!!!!:p
Ψαχνω για κάτι έτοιμο και δεν βρηκα τπτ στο Ελλαντα

Τάκης
22-01-15, 13:58
Απάντησε...απάντησε

Αρκεί να μην πεις να το φτιάξω!!!!:p
Ψαχνω για κάτι έτοιμο και δεν βρηκα τπτ στο Ελλαντα
Εννοείται πως θα έλεγα για DIY.

Βρε Σάκη αφου και εσενα ψιλοπιανουν τα χερια σου, είναι να κάνεις την αρχή.
Και να στο πω πιο απλά.
Με 4-5 Ευρω αγοράζεις το κόφτη για πλεξι.
Με άλλα 4-5 Ευρω αγοράζεις 200 ml χλωροφόρμιο (10 Ευρω το λίτρο έχει)
Με 6 Ευρώ αγοράζεις 1 κομμάτυι πλεξι 0,5 Χ 0,5
Φτασαμε στα 16 Ευρώ.
Τρυπάνια κλπ λογικα θα έχεις σπιτι σου.
Φτιαχνεις αυτό που θες και θα σου περισεψουν και τα 3/4 του πλεξι και η κολλα για να φτιαξεις ένα σωρό άλλα μπιχλιμπίδια.
Και αυτο που θες για τα κοράλια είναι 2 κομματια (να κάνεις μια γωνιά) , τρυπες και 2 βεντουζες (ξεχασα τις βεντουζες)

ChocolatePuma
22-01-15, 21:24
Εννοείται πως θα έλεγα για DIY.

Βρε Σάκη αφου και εσενα ψιλοπιανουν τα χερια σου, είναι να κάνεις την αρχή.
Και να στο πω πιο απλά.
Με 4-5 Ευρω αγοράζεις το κόφτη για πλεξι.
Με άλλα 4-5 Ευρω αγοράζεις 200 ml χλωροφόρμιο (10 Ευρω το λίτρο έχει)
Με 6 Ευρώ αγοράζεις 1 κομμάτυι πλεξι 0,5 Χ 0,5
Φτασαμε στα 16 Ευρώ.
Τρυπάνια κλπ λογικα θα έχεις σπιτι σου.
Φτιαχνεις αυτό που θες και θα σου περισεψουν και τα 3/4 του πλεξι και η κολλα για να φτιαξεις ένα σωρό άλλα μπιχλιμπίδια.
Και αυτο που θες για τα κοράλια είναι 2 κομματια (να κάνεις μια γωνιά) , τρυπες και 2 βεντουζες (ξεχασα τις βεντουζες)

Δεν υπάρχει το σενάριο αυτο!!!!!!!:grin:
Ουτε απο θεμα χρονου ουτε απο θεμα να πετύχει η προσπάθεια!

Το συμπαν ολο εχω απο εργαλεια στο υπογειο....από σέγα και ηλεκτρικό πριόνι μεχρι οτι δεν φαντάζεσαι (στην κυριολεξία!), αλλα με τα χλωροφόρμια και το πλεξι δεν το εχω

Μια φορά πηγα να τρυπησω πλεξι με ποτυροτρύπανο, μου εφυγε το τρυπανι και το #^%@% το πλεξι. Το θεωρω πολυ δυσκολο υλικο, ουτε εχω υπομονη και χρονο να καθισω να το "μαθω"

Συνεχίζω την αναζήτηση φθηνης έτοιμης λυσης...:D

Παναγιώτης Κ
22-01-15, 21:55
Eίναι πανεύκολο να φτιάξεις frag rack diy ΠΑΝΦΘΗΝΑ!
Πιο κάτω παραθέτω φωτος.
Σημείωση: Όχι βεντούζες στο θαλασσινό και ειδικά σε ότι έχει να κάνει με στήριξη βράχου, κοραλιών και κυκλοφορίας.
To όλο κόστος δεν ξεπέρασε τα 5 ευρώ.

1)Χρησιμοποίησα πλέξι(λεπτό φύλο). Το πήρα τσάμπα. Πήγα στον τζαμά και του ζήτησα ένα μικρό κομμάτι, μου το έκοψε και μου το έδωσε.
2)Χρησιμοποίησα μαγνήτη καθαρισμού τζαμιών. Τώρα ποιον είχα πάρει θα σε γελάσω. Νομίζω ήταν αυτος αλλά δεν είμαι σίγουρος. Πάντως μάρκα marina ήταν. Τώρα, όποιον και να πάρεις το ίδιο είναι. Μόνο να προσέξεις να είναι επίπεδες οι πλευρές του για να μπορέσεις να τον κολλήσεις.
http://www.petsupermarket.gr/2469/%CF%80%CF%81%CE%BF%CF%8A%CF%8C%CE%BD%CF%84%CE%B1/%CE%BCarina-algae-magnet-small--%CE%BCx%CF%85:-6x4cm.html
3) Χρησιμοποίησα κυανοκρυλική κόλλα. Μόνο στην πλευρά που τον κόλλησα.

Η διαδικασία ήταν: Με τρυπάνι άνοιξα τις τρύπες(διαδοχικά απο μικρό σε μεγαλύτερο). Και τέλος κόλλησα το μαγνήτη. Και μετά απο κανα 10λεπτο έτοιμος. Αθάνατη και πολύ δυνατή κατασκευή και προπάντων reef safe. Τώρα αν εσύ θελεις να βάλλεις σιλικόνη αντι για κόλλα μπορεις.

Καλά μαστορέματα.

ChocolatePuma
22-01-15, 22:26
Εξυπνο!!!!!:smt041

Παναγιωτη θενκ γιου!

ΥΓ : κυανοκρυλική κόλλα?????

kgf12345
22-01-15, 22:32
στιγμης.

κυανοακρυλικη ειναι.
-------------------------
μηπως πρεπει να κανω κιεγω ενα μικρο θαλασσινο?εχω αρχισει και το σκεφτομαι:D

Τάκης
22-01-15, 22:39
Μου φαίνεται θα φτιάξω κανα θέμα που να λεει

"Κατασκευάζονται μπιχλιμπίδια από πλεξιγκλας, τιμες λογικές"

και μετα θα φτιαξω Αφρικανικο :):)

ChocolatePuma
22-01-15, 23:23
Αφήστε ρε το δούλεμα
Επειδή εσείς φτιάχνετε τα πάντα. ..νομίζετε ότι για όλους είναι εύκολο :p

Τάκη ξεκίνα το θέμα, και πρώτος πελάτης εγώ
Δύο γωνιακες βάσεις για κοράλλια παρακαλώ :p

ignatios
22-01-15, 23:34
Τάκη την τετάρτη έρχομαι. Καφέ θα πιούμε? Να πάρουμε και τον Σάκη να του δείξεις πως γίνετε?

Τάκης
22-01-15, 23:43
Αφήστε ρε το δούλεμα
Επειδή εσείς φτιάχνετε τα πάντα. ..νομίζετε ότι για όλους είναι εύκολο :p


:D:D:D:D:D




Τάκη ξεκίνα το θέμα, και πρώτος πελάτης εγώ
Δύο γωνιακες βάσεις για κοράλλια παρακαλώ :razz:

Πες διαστασεις να δω τι εχω απο πλεξι
-------------------------
Τάκη την τετάρτη έρχομαι. Καφέ θα πιούμε? Να πάρουμε και τον Σάκη να του δείξεις πως γίνετε?
Βρε μέσα, αλλά μετα τις 7 που σχολαω και κανει κρυο να κατσουμε στη ταρατσα, γιατι στο σαλονι δεν μπορω να του δειξω :).
Κατσε να καλοκαιριασει και ελατε να αραξουμε, το "μαγαζι" ειναι ανοιχτο μεχρι αργα

mixalakis
23-01-15, 00:36
για να μην χαλαω το θεμα υπαρχει καπου καποιος οδηγος για την χρηση πλεξι??

Τάκης
23-01-15, 00:43
για να μην χαλαω το θεμα υπαρχει καπου καποιος οδηγος για την χρηση πλεξι??
Κάτι εχω γράψει εδώ
http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=74654

ChocolatePuma
23-01-15, 08:24
Τάκη την τετάρτη έρχομαι. Καφέ θα πιούμε? Να πάρουμε και τον Σάκη να του δείξεις πως γίνετε?

Δεν το φέρνετε έτοιμο...κι εγώ κερνάω τον καφε!!!! :D

ChocolatePuma
24-01-15, 19:28
Να δω πότε θα κάνω κανονική παρουσίαση...

Οι φωτο ειναι πριν απο λιγες μέρες - Η καφέ άλγη επιτέλους υποχώρησε!!!

Υπήρξε ένα κοκκίνισμα στον έναν βράχο (φαίνεται καθαρά στην 5η φωτο)- κρατησε μια εβδομάδα, το οποίο προχθές υποχώρησε τελείως

ChocolatePuma
24-01-15, 19:30
......

Παναγιώτης Κ
24-01-15, 21:55
Όμορφα ζωντανά!
Μπράβο Σάκη!

ChocolatePuma
25-01-15, 07:34
Όμορφα ζωντανά!
Μπράβο Σάκη!

Ευχαριστώ Παναγιώτη!
Πάμε καλά νομίζω. ..

tsoui
25-01-15, 12:25
Πολύ ομορφα πραγματα!Ενα clam στη μεση λειπει :)

ChocolatePuma
25-01-15, 12:50
Πολύ ομορφα πραγματα!Ενα clam στη μεση λειπει :)

Οχι, ξερω ποιο clam θελω
Τα χρηματα για να το παρω λειπουν!!!:D

Thanks...

stanisalus18
25-01-15, 17:37
όμορφο γίνεται σιγά σιγά ;)

pagokoftis
25-01-15, 17:57
Πάρα πολύ όμορφο!!! Μπράβο σου!!!

ChocolatePuma
25-01-15, 18:50
όμορφο γίνεται σιγά σιγά ;)

Ευχαριστώ
Όπως το είπες Γιάννη...σιγά σιγά...! ;)

Πάρα πολύ όμορφο!!! Μπράβο σου!!!

Να σαι καλα!!
Αν και ειναι νωρίς ακόμη για 3 μηνων ενυδρειο :grin:

stanisalus18
25-01-15, 21:25
ναι θέλει τον χρόνο του έτσι κ αλλιώς για να δείξει κ να ωριμάσει το ενυδρείο, έτσι πάνε τα θαλασσινά από ότι εχω καταλάβει... θα σε ανταμείψει το αποτέλεσμα στο τέλος κ θα έχεις μάθει διαφορά πάνω στον τομέα αυτό, καλή συνέχεια :)

gallos
26-01-15, 19:08
Πολύ ωραίο το έχεις κάνει!!!!Πάλι καλά που άνοιξες αυτό το θέμα με τις απορίες και λυθήκαν και πολλές δικές μου!!

ChocolatePuma
26-01-15, 21:21
Πολύ ωραίο το έχεις κάνει!!!!Πάλι καλά που άνοιξες αυτό το θέμα με τις απορίες και λυθήκαν και πολλές δικές μου!!

Να σαι καλα! Καλό γίνεται, αλλά έχει ακόμη μέλλον!!!:D

Οσο για τις ερωτήσεις, ευτυχώς οι θαλασσινοί στο φόρουμ είναι το ίδιο ανεκτικοί με τους "γλυκείς - βραστούς" :p και αντέχουν να απαντήσουν σε κάθε ερώτηση

Για μένα ήταν μεγάλη βοήθεια που κατάφερνα να πάρω απαντήσεις ακόμη και στα πιο απλά πράγματα ;)

kgf12345
26-01-15, 21:53
οχι δεν θα κανω θαλασσινο,οχι δεν θα κανω θαλασσινο!!!:smt021:smt084

σακη ελεος! καποιος συντονιστης να το κλεισει το ρημαδοθεμα σου να μην το βλεπω:D
επιτηδες δεν εχω κατσει να διαβασω ολα τα περι εξοπλισμου κλπ που χρειαστηκες,για να μη μπριζωθω να ασχοληθω,
αλλα βλεπω οτι βαζεις και φωτογραφιες και αυτο παει πολυ!:D

κουκλι ειναι να το χαιρεσαι:)

..δεν βλεπω να το γλυτωνω...

Τάκης
26-01-15, 21:55
οχι δεν θα κανω θαλασσινο,οχι δεν θα κανω θαλασσινο!!!:smt021:smt084

σακη ελεος! καποιος συντονιστης να το κλεισει το ρημαδοθεμα σου να μην το βλεπω:D
επιτηδες δεν εχω κατσει να διαβασω ολα τα περι εξοπλισμου κλπ που χρειαστηκες,για να μη μπριζωθω να ασχοληθω:D

να πω +1 ; Είναι λίγο
να πω +1000 ; και πάλι λίγο είναι
+1 με όσα μηδενικά θέλετε :D:D:D

ChocolatePuma
26-01-15, 22:26
οχι δεν θα κανω θαλασσινο,οχι δεν θα κανω θαλασσινο!!!:smt021:smt084

σακη ελεος! καποιος συντονιστης να το κλεισει το ρημαδοθεμα σου να μην το βλεπω:D
επιτηδες δεν εχω κατσει να διαβασω ολα τα περι εξοπλισμου κλπ που χρειαστηκες,για να μη μπριζωθω να ασχοληθω,
αλλα βλεπω οτι βαζεις και φωτογραφιες και αυτο παει πολυ!:D

κουκλι ειναι να το χαιρεσαι:)

..δεν βλεπω να το γλυτωνω...

Αφηστε ρε το δουλεμα! :p:p:p
Εδώ μέσα έχει στολίδια θαλασσινων ενυδρείων
Το δικό μου ειναι παιδικό παιχνίδι μπροστά τους :grin:

Μακαρι να ειχα χρονο και χωρο για κάτι περισσότερο...:( αλλά προηγούνται τα μικρά...:grin:
-------------------------
να πω +1 ; Είναι λίγο
να πω +1000 ; και πάλι λίγο είναι
+1 με όσα μηδενικά θέλετε :D:D:D

Τάκη, αμα βρεις τρόπο να φτιάξεις και κοράλια από πλέξι, το έλυσες το ζήτημα!!! :p

Τάκης
26-01-15, 22:36
Αφηστε ρε το δουλεμα! :p:p:p
Εδώ μέσα έχει στολίδια θαλασσινων ενυδρείων
Το δικό μου ειναι παιδικό παιχνίδι μπροστά τους :grin:


Μπορεί να είναι στολίδια αλλά για να φτάσουν σε αυτό το επίπεδο από κάπου πρεπει να ξεκίνησαν, και αυτό είναι που αξίζει "Το ταξίδι, όχι ο προορισμός" :)



Τάκη, αμα βρεις τρόπο να φτιάξεις και κοράλια από πλέξι, το έλυσες το ζήτημα!!! :razz:

Αυτο είναι εύκολο, άλλα είναι τα δύσκολα :p

ChocolatePuma
27-01-15, 21:26
Αυτο είναι εύκολο, άλλα είναι τα δύσκολα :p

Αν δεν πας σε πολλά λιτρα και διαλεξεις εύκολα κοράλια, το μοναδικό που κοστίζει πολύ ειναι ο φωτισμός
Σκιμερ και φιλτρο, βρισκεις σε καλες τιμες
Απο κει και περα χρειάζεσαι αλατόμετρο και μια σεβαστή ποσότητα βράχου - αν πας σε νεκρό βράχο, δεν θα τα σκάσεις χοντρα

Με λίγα λογια δλδ, αν τα μαζευεις σιγα σιγα, μια χαρα μπορείς να ξεκινήσεις ενα "μικρό" reefaki;)

gallos
01-02-15, 18:19
Μιας που σήμερα ξεκίνησα και εγώ το nano μου, έχω και εγώ κάποιες απορίες:

1) Μόλις πάρω "ζωντανό" βράχο θέλει κάποια "ιδιαίτερη" προσαρμογή;

2) Απο τι στιγμή που είναι μέσα ο βράχος, απλά ρίχνω τροφή αραιά και που και περιμένω να στρώσουν οι μετρήσεις ή θέλει και κάτι άλλο πριν βάλω ψαράκια;

Για την ώρα έχω 1026 αλατότητα στους 25 C, έχω ρίξει αραγωνίτη και περιμένω να ξεθολώσει. Σε λειτουργία είναι μόνο θερμοστάτης και κυκλοφορητής. Skimmer και άνθρακα/αντιφώσφορο μόλις μπεί ο βράχος.

harris samos
01-02-15, 18:37
60 λιτρα ρειφ για μενα ειναι ακαταληλο και ιδικα χωρις σαμπ

αν βαλεις μεσα σκιμερ αντλιες και το φιλτρο με τον ανθρακα αντιφωσφορο και θερμοστατη που θα βαλεις το βραχο και τα ζωντανα ?

2 λογο μικρου μεγεθους χωρις αυτοματη αναπληροση θα εχεις πολυ μεγαλες μεταβολες σε τιμες

3 δε μπορεις να βαλεις κοραλια και να τα δεις να μεγαλωνουν οπως πρεπει

4 πρεπει να εισαι καθημερινα απο πανω και να μετρας με τεστ kh mg ca n03 po4 και να συμπληρονεις

θες τη γνωμη μου αν το εχεις ονειρο οπως το ειχα και εγω και το εκανα ξεκινα να κοιτας στις αγγελιες η μαζεψε ενα καλο ποσο παρε μια γιαλα 300 λιτρα κολλα και με ενα φιλο ενα σαμπ και για τα υπολοιπα μιλαμε

και αν θες τη γνωμη μου μη αγωρασεις σκιμερ πολλα λεφτα τσαμπα υπαρχει και αλλος τροπος ;);)

οσο για τα φωτα λεντ και τελος :D

gallos
01-02-15, 18:41
60 λιτρα ρειφ για μενα ειναι ακαταληλο και ιδικα χωρις σαμπ

αν βαλεις μεσα σκιμερ αντλιες και το φιλτρο με τον ανθρακα αντιφωσφορο και θερμοστατη που θα βαλεις το βραχο και τα ζωντανα ?

2 λογο μικρου μεγεθους χωρις αυτοματη αναπληροση θα εχεις πολυ μεγαλες μεταβολες σε τιμες

3 δε μπορεις να βαλεις κοραλια και να τα δεις να μεγαλωνουν οπως πρεπει

4 πρεπει να εισαι καθημερινα απο πανω και να μετρας με τεστ kh mg ca n03 po4 και να συμπληρονεις

θες τη γνωμη μου αν το εχεις ονειρο οπως το ειχα και εγω και το εκανα ξεκινα να κοιτας στις αγγελιες η μαζεψε ενα καλο ποσο παρε μια γιαλα 300 λιτρα κολλα και με ενα φιλο ενα σαμπ και για τα υπολοιπα μιλαμε

και αν θες τη γνωμη μου μη αγωρασεις σκιμερ πολλα λεφτα τσαμπα υπαρχει και αλλος τροπος ;);)

οσο για τα φωτα λεντ και τελος :D

Βασικά παρέλειψα να αναφέρω ότι είναι μικτά 66 lt με σαμπ πλάτης+αυτόματη αναπλήρωση. Καθαρό main χωρίς τπτ μέσα είναι 40 lt. Εξοπλισμό έχω τα πάντα +Α/Ο.Μια δοκιμή θέλω να κάνω αν μου βγεί πάω σε μεγαλύτερο, που σίγουρα είναι καλύτερο! Αλλά για την ώρα θα ασχοληθώ με αυτό.

harris samos
01-02-15, 18:45
εγω φιλε φωβαμε οτι με το μικρο θα ξενερωσεις ασχημα τα πολυ μικρα ενυδρεια θελουν μεγαλη εμπειρια ενω τα μεγαλα συγχωρουν λαθος

ChocolatePuma
01-02-15, 20:33
60 λιτρα ρειφ για μενα ειναι ακαταληλο και ιδικα χωρις σαμπ

αν βαλεις μεσα σκιμερ αντλιες και το φιλτρο με τον ανθρακα αντιφωσφορο και θερμοστατη που θα βαλεις το βραχο και τα ζωντανα ? Κρεμαστό σκιμερ και σκεμαστό φιλτρο - ο χώρος παραμένει "καθαρός" για τα ζωντανά

2 λογο μικρου μεγεθους χωρις αυτοματη αναπληροση θα εχεις πολυ μεγαλες μεταβολες σε τιμες Άρα βάζεις αυτόματη αναπλήρωση - Την θεωρώ απαραίτητη. Η εξάτμιση ειναι αρκετη, η αναπλήρωση ειναι μονόδρομος

3 δε μπορεις να βαλεις κοραλια και να τα δεις να μεγαλωνουν οπως πρεπει Βάζεις εύκολα κοράλια τα οποια θέλουν απλά σταθερές συνθήκες. Δεν χαλάς πολλά χρήματα σε δύσκολα και ακριβά κοράλια.

4 πρεπει να εισαι καθημερινα απο πανω και να μετρας με τεστ kh mg ca n03 po4 και να συμπληρονεις Το βρίσκω κάπως υπερβολικό

θες τη γνωμη μου αν το εχεις ονειρο οπως το ειχα και εγω και το εκανα ξεκινα να κοιτας στις αγγελιες η μαζεψε ενα καλο ποσο παρε μια γιαλα 300 λιτρα κολλα και με ενα φιλο ενα σαμπ και για τα υπολοιπα μιλαμε Μεγάλες οι αλλαγές νερού, πολύ περισσότερος ο ζωντανός βράχος, πολλά περισσότερα τα watt, μεγαλύτερο σκιμερ...κλπ

και αν θες τη γνωμη μου μη αγωρασεις σκιμερ πολλα λεφτα τσαμπα υπαρχει και αλλος τροπος ;);) Χωρίς σαμπ...υπάρχει άλλος τρόπος? ;)

οσο για τα φωτα λεντ και τελος :D

@gallos : Άνοιξε βρε συ ένα νέο θέμα. Εδώ μέσα θα χαθούν οι ερωτήσεις σου ;)

gregkn73
01-02-15, 21:02
@gallos : Άνοιξε βρε συ ένα νέο θέμα. Εδώ μέσα θα χαθούν οι ερωτήσεις σου ;)
Sump πλατης , χαετο+ατς

harris samos
01-02-15, 21:04
οχι υπερβολικο γιατι αν δε βαλεισ ριακτορα ασβεστιου η δωσομετρικη απο τη στιγμη που εχεισ καταναλωση μετρας καθε μερα

περισοτερα λιτρα περισοτερος χωρος για κοραλια και ψαρια οσο για το ρευμα στο φωτηστικο σιγα τη διαφορα

οσο για την αλλαγη εγω στα 400 λιτρα περιπου αλλαζω 50 το μηνα

χωρις σαμπ αν γινετε αμε γινετε εχεις ορεξη για πατεντα ?:D

ChocolatePuma
01-02-15, 21:12
οχι υπερβολικο γιατι αν δε βαλεισ ριακτορα ασβεστιου η δωσομετρικη απο τη στιγμη που εχεισ καταναλωση μετρας καθε μερα

περισοτερα λιτρα περισοτερος χωρος για κοραλια και ψαρια οσο για το ρευμα στο φωτηστικο σιγα τη διαφορα

οσο για την αλλαγη εγω στα 400 λιτρα περιπου αλλαζω 50 το μηνα

χωρις σαμπ αν γινετε αμε γινετε εχεις ορεξη για πατεντα ?:D

Χαρη δεν θα το παιξω ειδικος στα αλατια
Αλλα βλεπω, πως τα ευκολα κοραλια - τα οποια στο δικό μου ματι ειναι μια χαρά όμορφα - δεν χρειάζονται πολλά πολλά

Ριάκτορα ή δοσομετρική σε ενυδρείο με εύκολα κοράλια, το θεωρώ επίσης υπερβολη
Να δωσω 100 ευρώ για μια δοσομετρική οταν το πιο ακριβό κοράλι μου ειναι στα 20 ευρω? ;)

harris samos
01-02-15, 21:20
Χαρη δεν θα το παιξω ειδικος στα αλατια
Αλλα βλεπω, πως τα ευκολα κοραλια - τα οποια στο δικό μου ματι ειναι μια χαρά όμορφα - δεν χρειάζονται πολλά πολλά

Ριάκτορα ή δοσομετρική σε ενυδρείο με εύκολα κοράλια, το θεωρώ επίσης υπερβολη
Να δωσω 100 ευρώ για μια δοσομετρική οταν το πιο ακριβό κοράλι μου ειναι στα 20 ευρω? ;)

εμενα το ποιο ακριβο κανει 28 και μου το κανανε δωρο τα αλλα ειναι τον 5 ευρω φραγκακια απο χομπιστες :rolleyes::rolleyes: παρολα αυτα ομως αξιζει τον κοπο οταν δεις την αναπτηξη τους

εμενα σημερα πχ καταναλωνουν 50 ml kh τη μερα τι θα εκανα χωρις δωσομετρικη ?

ChocolatePuma
01-02-15, 21:28
εμενα το ποιο ακριβο κανει 28 και μου το κανανε δωρο τα αλλα ειναι τον 5 ευρω φραγκακια απο χομπιστες :rolleyes::rolleyes: παρολα αυτα ομως αξιζει τον κοπο οταν δεις την αναπτηξη τους

εμενα σημερα πχ καταναλωνουν 50 ml kh τη μερα τι θα εκανα χωρις δωσομετρικη ?

Σε λίγο θα το χάσω ως "θεμα" :D

Είναι δεδομένο πως όσο μεγαλύτερο τόσο καλύτερα - εάν κι έφοσον μπορείς να υποστηρίξεις τις αλλαγές νερού, το σκιμερ, τον φωτισμό, τα δυσκολα κοράλια, τις δοσομετρικές κλπ

Αν δεν μπορείς τα παραπάνω, τότε πορεύεσαι όπως μπορείς ;)

Προσωπικά - ελπιζω κάποια στιγμή να ανέβω μέχρι τα 150 λιτρα. :smt041
Ούτε λιτρο παραπάνω ;) (κυρίως λογω κόστους)

harris samos
01-02-15, 21:39
Σε λίγο θα το χάσω ως "θεμα" :D

Είναι δεδομένο πως όσο μεγαλύτερο τόσο καλύτερα - εάν κι έφοσον μπορείς να υποστηρίξεις τις αλλαγές νερού, το σκιμερ, τον φωτισμό, τα δυσκολα κοράλια, τις δοσομετρικές κλπ

Αν δεν μπορείς τα παραπάνω, τότε πορεύεσαι όπως μπορείς ;)

Προσωπικά - ελπιζω κάποια στιγμή να ανέβω μέχρι τα 150 λιτρα. :smt041
Ούτε λιτρο παραπάνω ;) (κυρίως λογω κόστους)

σιγα τη διαφωρα ! αντι για σκιμερ περνεισ ενα ποιο μεγαλο ενυδρειο με ενα σαμπ και καθαρισες εγω το πηρα και το χω και το βλεπω και αλλαγη κανω απο τη θαλασσα :rolleyes:

ChocolatePuma
01-02-15, 21:41
σιγα τη διαφωρα ! αντι για σκιμερ περνεισ ενα ποιο μεγαλο ενυδρειο με ενα σαμπ και καθαρισες εγω το πηρα και το χω και το βλεπω και αλλαγη κανω απο τη θαλασσα :rolleyes:

Οταν ο Τσίπρας θα φέρει θάλασσα εδώ που μένω, θα το σκεφτώ! ;)

Χάρη, κρίνεις ένα θέμα βάση των προσωπικών σου δυνατοτήτων (μπορεί να έχεις χώρο, ευρώπουλα, θαλασσα στα 50 μέτρα, κλπ ;))
Προσωπικά δεν πρόκειται να βάλω 300λιτρο στο σπίτι μου, ακόμη κι αν μου το χαρίσουν :grin:

harris samos
01-02-15, 21:55
εσυ χανεις !!!!!!

ουτε εγω ειχα τον αμαζoνιο διπλα οταν ειχα δισκους
ουτε την ασια οταν ειχα τα datnoid
:smt020:smt020:smt020:smt020

Sakisdraminos
02-02-15, 20:40
Χαρη δεν εχεις δικαιο σε πολλα πραγματα.
1 στα 300λιτρα θελεις σιγουρα ενα 50ευρω για δεη το κοστος μετραει πολι για οσους πληρωνουν τα παντα.
2 οι αλλαγες που ειπες δεν ειναι σωστες ακομα και αν δεν εβγαλε προβλημα το ενυδρειο σου.
η μεθοδος balling θελει αλλαγη το πολι καθε δευτερη εβδομαδα και αυτο δεν ειναι γιατα νιτρικα αλλα για ουσιες που αφηνουν τα ζουμια.
3 τα υπολοιπα στοιχεια-τροφες που ριχνεις ειναι πολαπλασιες απο αυτα που θα εριχνες σε ενα ενυδρειο 60λτ.
4 οι καταναλωσεις σε kh ca mg στα lps και softies ειναι απηροελαχτιστες και σε συνδιασμο με αλατια που βγαινουν με ανεβασμενες παραμετρους για "ενυδρεια που δεν συπληρωνουν στοιχεια με καποιν τροπο" δεν θα χρειαζετε σχεδον παθολου συμπληρωμα.
5 για το σκιμμερ υπαρχουν σκιμμερ εξωτερικα που εχουν χορο γιανα βαλεις καλτσακι μεσα με ανθρακα και φοσφορο. τωρα για να βαλεις δυο κυκλοφοριτες ή εναν δεν νομιζω οτι ειναι πολι προβλημα!

φυσικα εχεις και αρκετα δικαια οπος
1 οτι το μεγαλο ενυδρειο εχει μικροτερες διακυμανσης και αυτο ειναι λιγο αναλογο αλλα συνηθως καπος ετσι ειναι.
2 η αναπληρωση ειναι πολι σημαντηκη γιανα κρατησεις σταθερες παραμετρους.
3 στο σκιμμερ εχεις εν μερη δικαιο γιατι μπορεις να κρατησεις ενυδρειο χορις αυτο αλλα δεν γγινεται με ολους τους τροπους. καποιες το κρινουν απαρετητο και φυσικα ειναι απαρετητο για καποιον που δεν εχει εμπηρια.

φιλε αποψη μου συνεχισε ψαξε καλα το πος θελεις να δουλεψεις την φιλτρανση σου και μην βιαζεσε εχει υπομονη ειναι αρετη και παντα οδηγει σε καλα αποτελεσματα

gallos
02-02-15, 22:45
@gallos : Άνοιξε βρε συ ένα νέο θέμα. Εδώ μέσα θα χαθούν οι ερωτήσεις σου ;)

Έχω ένα ανοικτό, αλλά σκέφτηκα αφού υπάρχει ένα με τα πάντα να το συνεχίσω:)

pagokoftis
02-02-15, 22:46
Συμφωνώ κι εγώ με τον Σάκη, απλά πιστεύω οτι οι περισσότεροι με μεγαλύτερα ενυδρεία, προτείνουν μεγαλύτερα γιατί ξέρουν οτι το μικρόβιο δεν έχει θεραπεία μετά την "μόλυνση" :D :D :D
Κι εγώ με ένα 60άλιτρο ξεκινάω μετά την εμπειρία των μεσογειακών και δεν νομίζω να ανέβω πάνω από 150 λίτρα!!
Εκτός και αν, λέω αν, ο Τσίπρας... αν... αν.... :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D

kostas82
02-02-15, 22:58
οχι δεν θα κανω θαλασσινο,οχι δεν θα κανω θαλασσινο!!!:smt021:smt084

σακη ελεος! καποιος συντονιστης να το κλεισει το ρημαδοθεμα σου να μην το βλεπω:D
επιτηδες δεν εχω κατσει να διαβασω ολα τα περι εξοπλισμου κλπ που χρειαστηκες,για να μη μπριζωθω να ασχοληθω,
αλλα βλεπω οτι βαζεις και φωτογραφιες και αυτο παει πολυ!:D

κουκλι ειναι να το χαιρεσαι:)

..δεν βλεπω να το γλυτωνω...να κανεις , να κανεις

Sakisdraminos
02-02-15, 23:04
να κανεις , να κανεις

Εχει δικαιο ο mod! xixix αν και εχεις να κανεις και εσυ update καιρο!!!

kostas82
02-02-15, 23:12
Εχει δικαιο ο mod! xixix αν και εχεις να κανεις και εσυ update καιρο!!!

Θα κανω βρε το αμελησα,:D , παντως 60-100 λιτρα ριφακι γινετε αρκει να το προσεχεις, να παρατηρεις και να ενημερωνεσαι , εννωειτε πως το κοστος ανεβαινει αρκετα οσο αυξανονται τα λιτρα

ChocolatePuma
03-02-15, 19:51
Θα κανω βρε το αμελησα,:D , παντως 60-100 λιτρα ριφακι γινετε αρκει να το προσεχεις, να παρατηρεις και να ενημερωνεσαι , εννωειτε πως το κοστος ανεβαινει αρκετα οσο αυξανονται τα λιτρα

Πες τα Χρυσόστομε, γιατί εμένα το "νεούδι" στα αλάτια, δεν μ ακούνε!!! :D

pagokoftis
03-02-15, 20:18
Πες τα Χρυσόστομε, γιατί εμένα το "νεούδι" στα αλάτια, δεν μ ακούνε!!! :D
:D :D :D :D :D :D :D :D :D :D

kostas82
03-02-15, 21:00
Φρεσκα η μπαγιατικα τα ευρω ειναι ιδια :grin:

ChocolatePuma
05-02-15, 21:44
Συμπλήρωμα :D:D:D

Κάποια πρόταση...? ;) (για την κατανάλωση του kh)

kostas82
05-02-15, 22:21
Κάποια πρόταση...? ;) (για την κατανάλωση του kh)
Σόδα Σάκη , αν κατεβαίνεις πειραιά έχει ο καλογερόπουλος με 1 ευρώ το κιλό , αλλιώς έχουν σχεδόν όλα τα ενυδρειομάγαζα χύμα για balling

ChocolatePuma
05-02-15, 22:34
Σόδα Σάκη , αν κατεβαίνεις πειραιά έχει ο καλογερόπουλος με 1 ευρώ το κιλό , αλλιώς έχουν σχεδόν όλα τα ενυδρειομάγαζα χύμα για balling

Πειραιά??????? nope!!!! :smt009

Θα ψάξω σε ενυδρειακά μαγαζιά! Καποια μαρκα παίζει?
Ευχαριστώ Κώστα!

kostas82
05-02-15, 23:42
παρακαλώ ;) δες εδώ http://www.aquario.gr/frontida/saltwater-supl/i-i-i-i-i-balling-sw/balling-method-buffer-1kg.html
και εδώ http://www.waterwaves.gr/index.php?target=products&product_id=30139

ChocolatePuma
08-02-15, 20:27
Καλησπέρα

Ερωτήσεων συνέχεια:
Αυτη τη στιγμή το ενυδρείο τρέχει με
2 κλόουν - διαφορετικά είδη
1 γοβιο
1 κάβουρα (Mithrax Sculptus)
1 Lysmata Amboinesis
1 Stenopus Hispidus
1 Turbo brunneus
1 Nassarius Snail
1 Trochus Histrio

Ο Stenopus Hispidus την πέφτει συνεχώς στη Lysmata. Τον απομακρύνω ή δεν υπάρχει φόβος? :confused:

Σκέφτομαι να βάλω και 2ο Amphiprion Polymnus. Είναι υπερβολή? :confused:
Επίσης σκέφτομαι και 2ο Mithrax Sculptus. :confused:

Επίσης σκέφτομαι για μία επιπλέον γαρίδα
Να επιλέξω άλλη μία Lysmata ή να πάω σε άλλο είδος? :confused:
Έχω δει Thor, Gnathophyllum Americanum,Lysmata Debellius. :confused:

Από τη μία ξέρω πως έχω ήδη αρκετά είδη, από την άλλη δεν ξέρω πόσο μπορεί να επιβαρυνθεί το ενυδρείο με την προσθήκη πχ μιας ακόμη γαρίδας κι ενός σαλιγκαριού :confused:

Όποιος έχει άποψη...θα ήθελα να τη διαβάσω
-------------------------
Ζζζζζζζζζζ....:smt020

harris samos
10-02-15, 03:01
αυτο το προβλημα εχετε με τα λιγα λιτρα θελετε να τα βαλετε ολα μεσα !!!!!

κανε ενα μεγαλο να κανεις το κομματι σου αλλιος κατσε ετσι και ρωτα να βαλω μια γαριδα η δε χωραει και μετρα τα 5 ευρο καταναλωση που εχει παραπανω


δε το παιζω λαρτζ αλλα χομπι κανουμε αμα ειναι να το μιζεριαζουμε αστο να παει στο καλο zwzw