Σύνδεση

Επιστροφή στο Forum : neon ή σκαλάρια σε 180 λίτρα;

Xlapatsas
18-09-12, 13:08
Οι διαστάσεις του ενυδρείου ειναι 101x41x50 και είναι στη διαδικασία στρωσίματος.Είμαι ανάμεσα σε αυτα τα 2 είδη και θα ήθελα τη γνώμη σας.
Ξέρω ότι τα σκαλάρια είναι καλύτερα να τα έχεις σε 60εκ. ύψος αλλά αν έχω μέχρι 4 μπορούν να μπουν στο δικό μου?
Από την άλλη μου αρέσουν πολύ και τα neon αλλά φοβάμαι μήπως δείχνει άδειο το ενυδρείο με αυτά, επειδή ειναι μικρά σε μέγεθος.
Αργότερα όταν στρώσει ο βυθός θα προσθέσω και μια ομάδα 8-10 ατόμων από κόρυς.

thanasis76
18-09-12, 13:32
η γνωμη μου ειναι να φιαξεις μια ομορφη διακοσμιση στο ενυδρειο με ριζες και φυτα και να βαλεις καμια 30+ νεον.
το ενυδρειο δεν θα ειναι αδειο και το κοπαδακι θα σου προσφερει πολυ ομορφο θεαμα... πιο πισω βαζεις και μια ομαδα 10 κορυ στον βυθο και εισαι σουπερ...

lambros
18-09-12, 13:58
Στις διαστάσεις σου, εχω εδω και μια εβδομαδα, 5 σκαλαρια. ενα θα σου πω, οτι απο την πρωτη μερα τρωνε απο το χερι μου!!!:p:p:p

βεβαια αν δεν ειναι στρωμενο, ξεκινα με κατι απλό, βάλε νεον και κορυ, και μετα απο κανα μηνα χαρισε τα νεον, ασε τα κορυ (6 περιπου) και βαλε 5 σκαλαρια. σου εγγυομαι οτι θα γυρισεις τον καναπε στο ενυδρειο!

thanasis76
18-09-12, 14:04
Στις διαστάσεις σου, εχω εδω και μια εβδομαδα, 5 σκαλαρια. ενα θα σου πω, οτι απο την πρωτη μερα τρωνε απο το χερι μου!!!:p:p:p

βεβαια αν δεν ειναι στρωμενο, ξεκινα με κατι απλό, βάλε νεον και κορυ, και μετα απο κανα μηνα χαρισε τα νεον, ασε τα κορυ (6 περιπου) και βαλε 5 σκαλαρια. σου εγγυομαι οτι θα γυρισεις τον καναπε στο ενυδρειο!

ουτε τα 5 σκαλαρια σημενει οτι ειναι καλα επιδη πεινασαν και εφαγαν απο το χερι σου αλλα ουτε και οταν ενα ενυδρειο δεν ειναι στρωμενο βαζουμε ψαρια μεσα ...
δεν υπαρχουν ψαρια απλα και σουπερ...
ολα ειναι ψαρια και θελουν ενα καλα στρωμενο ενυδρειο, σωστες διαστασεις, σωστες παραμετρους νερου, και σωστη τροφη!!!

Nick74
18-09-12, 14:22
ΤΙ ΛΕΤΕ ΡΕ ΠΑΙΔΙΑ? 5 ΣΚΑΛΑΡΙΑ ΣΕ ΕΝΑ ΚΟΥΤΑΚΙ 180 ΛΙΤΡΩΝ? :o:o:o:o:o

το οτι τα ψαρια ειαι μικρα δε σημαινει πως θα παραμεινουν ετσι.
Για σκαλαρια υπολογιζε κατι σε απο 500 λιτρα και πανω με απαραιτητα 70 cm υψος (απο αποψη υψους θεωρησε τα πιο δυσκολα απο δισκους, στις υπολοιπες συνθηκες ακριβως ιδια)

νεον με κορυ ειναι μια χαρα συνδυασμος.
Αν ντε και καλα σ αρεσουν τα πιο μεγαλα ψαρακια πηγαινε σε pearl gouramis (με ιδιες συνθηκες παλι, blackwater, χαμηλες σκληροτητες χαμηλα ph )

platy
18-09-12, 14:26
ΤΙ ΛΕΤΕ ΡΕ ΠΑΙΔΙΑ? 5 ΣΚΑΛΑΡΙΑ ΣΕ ΕΝΑ ΚΟΥΤΑΚΙ 180 ΛΙΤΡΩΝ? :o:o:o:o:o

το οτι τα ψαρια ειαι μικρα δε σημαινει πως θα παραμεινουν ετσι.
Για σκαλαρια υπολογιζε κατι σε απο 500 λιτρα και πανω ΥΠΕΡΒΑΛΕΙΣ με απαραιτητα 70 cm υψος (απο αποψη υψους θεωρησε τα πιο δυσκολα απο δισκους, στις υπολοιπες συνθηκες ακριβως ιδια Και εδω υπερβάλεις....μονο τα altum και τα υπόλοιπα άγρια εχουν σχέση με δίσκους...άγριους..και αυτό όχι σε όλους τους τομείς) :rolleyes:

Nick74
18-09-12, 14:31
Ναι, ως συνηθως υπερβαλω, το οτι καλο ειναι να ειναι κοπαδι δε λεει τιποτα, το οτι θελουν υψος τουλαχιστο 60 cm νερου (αρα 70 ενυδρειου) ειναι παλι υπερβολη, οσο για αγρια και ημερα δεν ανεφερα τιποτα τετοιο, για συνθηκες μιλησα, αλλα παλι υπερβαλω

...φιλαρακι βαλε οτι θες μεσα, και τα σκαλαρια κι αν μοιαζει αδειο βαλε και μια φαλαινα αλλα οχι πολυ μεγαλη για να μην ειμαστε και υπερβολικοι

thanasis76
18-09-12, 14:33
γιατι μαλωνετε μεταξυ σας με τα λογια και την πληρωνει το θεμα του φιλου, που εκανε μια ερωτηση και περιμενει λιγη βοηθεια-γνωμη??

Dimis
18-09-12, 14:37
Σε 180 λιτρα βαλε μια 40αδα νεον και εισαι αρχηγος...μονο αδειο δεν θα ειναι!

lambros
18-09-12, 14:42
χλαπάτσα πριν πεαξεις το ενυδρειο σου και πας και παρεις βυτιοφορο υπολογισε 40 λιτρα ανα σκαλαρι, οποτε στα 200 λιτρα με 5 σκαλαρια εισαι στο οριο.

Dimis
18-09-12, 14:45
χλαπάτσα πριν πεαξεις το ενυδρειο σου και πας και παρεις βυτιοφορο υπολογισε 40 λιτρα ανα σκαλαρι, οποτε στα 200 λιτρα με 5 σκαλαρια εισαι στο οριο.

Δεν ειναι τοσο απλο...:rolleyes:

Nick74
18-09-12, 14:54

http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=9177

το οτι εκανες ενα λαθος θα σε κανει να νοιωσεις καλυτερα αν το διαδωσεις ως σωστο?
Απλα, διορθωσε το, η μη το διορθωνεις...
-------------------------
και για να τελειωνει με την οποια παρανοηση αυτο ειναι το προφιλ του ψαριου

http://www.tropicalfishkeeping.com/profiles/scalare-angelfish/

ουσιαστικα μιλαει για ελαχιστο πανω απο ενα μετρο μηκος,(48 ιντσες) βαλε και τα 60 cm ελαχιστο καθαρα που θελει...

Τωρα το ποσα σκαλαρια μπαινουν εκει μεσα κι αν θα υπολογισεις 90 λιτρα η 40 ανα ψαρι αυτο ειναι αλλο θεμα και αφορα ρουτινες, διαθεση κτλ αλλα τα μινιμουμ ειτε για ενα (που δε μπαινει μονο του) ειτε για κοπαδι ειναι αυτα
απο κει και περα αρκετοι χομπυστες που ασχολουνται με το ειδος λενε πως μπορει να μπει σε 250 λιτρα ενα πιστοποιημενο ζευγαρι (οχι απλα ενα αρσενικο κι ενα θυλικο) ομως πρεπει το ενυδρειο να πληρει τις προυποθεσεις του καταλληλου υψους

Xlapatsas
18-09-12, 14:56
Τα σκαλάρια ξεκίνησαν πόλεμο :smt068
Απ΄'οτι καταλαβαίνω σκαλάρια σε 180 λίτρα και 50 εκ ύψος δεν είναι και το καλύτερο.
Βλέπω στα neon είστε ιδιαίτερα γενναιόδοροι! ;) 30 ή 40 neon με 10 corys μήπως είναι υπερβολικά πολλά?

evina
18-09-12, 15:01
εγω παλι λεω..να στρωσεις το ενυδρειο..να παρεις νεον ή καρδιναλιους σε πολυ μεγαλο κοπαδι..να περιμενεις κανα διμηνο (θα δεις ωστοσω οτι μονο αδειο δε θα ειναι) και μετα βαζεις και κορυ..ισως αργοτερα να μπορεις να βαλεις και κατι ακομα (πχ celestial pearl danio,ροδοστομους-εδω αν κανω λαθος στη συμβατοτητα ας διορθωσουν οι πιο εμπειροι)..σε 180 λιτρα ειναι φανταστικα ψαρια και το οτι ειναι μικρα δε σημαινει οτι δειχνουν ασχημα..ισα ισα !!οσα μεγαλα ψαρια εχω δει σε σχετικα μικρα ενυδρεια δε μ αρεσαν ..αντιθετως οταν βλεπω μικρα τρελαινομαι!!;)

lambros
18-09-12, 15:05

το οτι εκανες ενα λαθος θα σε κανει να νοιωσεις καλυτερα αν το διαδωσεις ως σωστο?

και μετα απο 1864 post η απαντηση θα ηταν ιδια

Nick74
18-09-12, 15:10
Βλέπω στα neon είστε ιδιαίτερα γενναιόδοροι!

ναι γιατι κοπαδιαζουν σε μεγαλες ομαδες και προσφεροντας τους ενα σχετικο μηκος θα σχηματιζουν δυο συμπαγη κοπαδια που θα πηγαινοερχονται...

30 ή 40 neon με 10 corys μήπως είναι υπερβολικά πολλά?

6 κορρυς θα ελεγα...
οχι δεν ειναι υπερβολικα πολλα αλλα θα εχεις λιγο περισσοτερες ρουτινες για να κρατας τα νιτρικα

Skydiver
18-09-12, 15:28

και για να τελειωνει με την οποια παρανοηση αυτο ειναι το προφιλ του ψαριου

http://www.tropicalfishkeeping.com/profiles/scalare-angelfish/

ουσιαστικα μιλαει για ελαχιστο πανω απο ενα μετρο μηκος,(48 ιντσες) βαλε και τα 60 cm ελαχιστο καθαρα που θελει...

Τωρα το ποσα σκαλαρια μπαινουν εκει μεσα κι αν θα υπολογισεις 90 λιτρα η 40 ανα ψαρι αυτο ειναι αλλο θεμα και αφορα ρουτινες, διαθεση κτλ αλλα τα μινιμουμ ειτε για ενα (που δε μπαινει μονο του) ειτε για κοπαδι ειναι αυτα
απο κει και περα αρκετοι χομπυστες που ασχολουνται με το ειδος λενε πως μπορει να μπει σε 250 λιτρα ενα πιστοποιημενο ζευγαρι (οχι απλα ενα αρσενικο κι ενα θυλικο) ομως πρεπει το ενυδρειο να πληρει τις προυποθεσεις του καταλληλου υψους

Εγώ δεν το πολυκατάλαβα το άρθρο :smt006. Γράφει ότι για μια μικρή ομάδα (πόσα δηλ. εννοεί; :smt017 ) χρειάζονται 120cm. Για ένα ζευγάρι 91cm. Δεν ξέρω αν το κατάλαβα καλά :smt108. Αν είναι έτσι, σε 100cm (με 180 λίτρα) πόσα μπορεί να βάλει :smt120 ; Επίσης που γράφει για το ύψος; +-4:smt102

delta66
18-09-12, 15:31
Οι διαστάσεις του ενυδρείου ειναι 101x41x50 και είναι στη διαδικασία στρωσίματος.Είμαι ανάμεσα σε αυτα τα 2 είδη και θα ήθελα τη γνώμη σας.
Ξέρω ότι τα σκαλάρια είναι καλύτερα να τα έχεις σε 60εκ. ύψος αλλά αν έχω μέχρι 4 μπορούν να μπουν στο δικό μου?
Από την άλλη μου αρέσουν πολύ και τα neon αλλά φοβάμαι μήπως δείχνει άδειο το ενυδρείο με αυτά, επειδή ειναι μικρά σε μέγεθος.
Αργότερα όταν στρώσει ο βυθός θα προσθέσω και μια ομάδα 8-10 ατόμων από κόρυς.
Συμφωνω με τον Θαναση

Το υψος δεν εχει να κανει με τον αριθμο των ψαριων.
Κι ενα ψαρι, να εβαζες, θα ηθελε το υψος του το ενυδρειο για να αναπτυχθει σωστα σε υψος το ψαρι.
Βεβαια δεν γινονται αλτουμ, αλλα γινονται ψηλα ψαρια, και ενα 60αρι υψος θα ηταν καλο για να μπορουν και να μεγαλωσουν τα πτερυγια τους αλλα και να τα δεις να κολυμπουν σε διαφορα υψη.

Φυσικα επιβιωνουν και σε μικροτερο υψος, αλλα δεν θα τα δει κανεις να μεγαλωνουν οσο μπορουν, να κανουν flairing κλπ

Τα εχω σε 58 εκ καθαρο υψος νερου και οταν κανουν flairing φαινεται οτι χρειαζεται το υψος αυτο .

Το μικροτερο ενυδρειο που θα τα εβαζα θα ηταν καποιο με τις διαστασεις του rio300.
Μπορεις να βαλεις μια 6-7αδα στο 180αρι (χωρις αλλα ψαρια) αλλα συντομα θα δεις κι εσυ τι παιζει.

Giannakis
18-09-12, 15:39
εγω θα εβαζα ενα ζευγαρι σκαλαρια,20-25 καρντιναλ και καμια 6 corry σε 180 λιτρα εφοσον πληρουνται οι απαιτησεις τους(εβδομαδιαιες αλλαγες etc).

Skydiver
18-09-12, 16:13
Να ρωτήσω και εγώ με τη σειρά μου, σαν πολύ ως εντελός αρχάριος...:smt037
3 σκαλάρια μπορούμε να έχουμε ή πάνε ζεύγη - ζηγά (2-4-6 κτλ);
Σκαλάρια εννοούμε μόνο τα αγγελόψαρα και αν όχι μπορούμε να βάλουμε ένα ζεύγος απο αγγελόψαρα και ένα ζεύγος απο ένα άλλο είδος (πάντα για σκαλάρια μιλάω) :shock: ;
Ζητώ συγνώμη αν οι ερωτήσεις μου είναι χαζές, απλά δεν γνωρίζω..... :smt024

delta66
18-09-12, 17:03
Να ρωτήσω και εγώ με τη σειρά μου, σαν πολύ ως εντελός αρχάριος...:smt037
3 σκαλάρια μπορούμε να έχουμε ή πάνε ζεύγη - ζηγά (2-4-6 κτλ);
Σκαλάρια εννοούμε μόνο τα αγγελόψαρα και αν όχι μπορούμε να βάλουμε ένα ζεύγος απο αγγελόψαρα και ένα ζεύγος απο ένα άλλο είδος (πάντα για σκαλάρια μιλάω) :shock: ;
Ζητώ συγνώμη αν οι ερωτήσεις μου είναι χαζές, απλά δεν γνωρίζω..... :smt024
Ολα μπορουν να γινουν.
Το συνηθες ομως λογω "κατασκευης", αφου τα ψαρια ειναι κιχλιδες και κοπαδοψαρα ταυτοχρονως, συμβαινει να ζουν σε ομαδες (για ενυδρειο μινιμουμ 7-8 ατομα, για να σπαει η επιθετικοτητα μεταξυ τους και να μη τραβαει τα δεινα ο ιδιος ενας αδυναμος κρικος συνεχως).
Επισης μπορει να ειναι κοπαδοψαρα, αλλα ζουν ιεραρχικα, και θελει το καθενα το δικο του χωρο και τη δικη του σειρα στα δωρα της ζωης οπως η σιτηση και το ζευγαρωμα.
Απο την αλλη οταν ειναι σε φαση αναπαραγωγης ενα ζευγαρι, ξεκοβει απο την ομαδα μεχρι να εκπληρωσει τα αναπαραγωγικα του ενστικτα και να μεγαλωσει τα μωρα του.

Σκεψου τωρα βαση της λογικης, πως μπορουν να γινουν αυτα, με καλες πιθανοτητες επιτυχιας στο σπιτι μας

Skydiver
18-09-12, 17:23
Ολα μπορουν να γινουν.
Το συνηθες ομως λογω "κατασκευης", αφου τα ψαρια ειναι κιχλιδες και κοπαδοψαρα ταυτοχρονως, συμβαινει να ζουν σε ομαδες (για ενυδρειο μινιμουμ 7-8 ατομα, για να σπαει η επιθετικοτητα μεταξυ τους και να μη τραβαει τα δεινα ο ιδιος ενας αδυναμος κρικος συνεχως).
Επισης μπορει να ειναι κοπαδοψαρα, αλλα ζουν ιεραρχικα, και θελει το καθενα το δικο του χωρο και τη δικη του σειρα στα δωρα της ζωης οπως η σιτηση και το ζευγαρωμα.
Απο την αλλη οταν ειναι σε φαση αναπαραγωγης ενα ζευγαρι, ξεκοβει απο την ομαδα μεχρι να εκπληρωσει τα αναπαραγωγικα του ενστικτα και να μεγαλωσει τα μωρα του.

Σκεψου τωρα βαση της λογικης, πως μπορουν να γινουν αυτα, με καλες πιθανοτητες επιτυχιας στο σπιτι μας

Ποιά άλλα ψάρια είναι στην κατηγορία "ΣΚΑΛΑΡΙΑ";

delta66
18-09-12, 17:34
Moνο τα σκαλαρια (Pterophyllum scalare).

σημειωση: κι ενα νεο ταξινομικα ειδος, που δεν εχει ακομα διευκρινιστει αν πρεπει να μπει στα σκαλαρια ή τα αλτουμ, αφου εχει χαρακτηριστικα κι απο τα δυο.
Τα περουβιανα (Peruvian angels, Peru altum, Peru scalare, ή ακομα πιο σωστα για την τωρινη κατασταση μη ταξινομημενου ειδους, να παιρνουν το ονομα του ποταμου που βρεθηκαν πχ Pterophyllum Sp. Rio Nanay ή Pterophyllum Sp. Rio Momon κλπ)

Ωστοσο παρομοια ειδη (species) ειναι τα Pterophyllum altum και Pterophyllum leopoldi.
Αυτα, μαζι με τα scalare και τα περουβιανα, ανηκουν στο γενος (genus) των Pterophyllum και ευρυτερα στην οικογενεια (Family) των κιχλιδων (Cichlidae).
http://www.itis.gov/servlet/SingleRpt/SingleRpt?search_topic=TSN&search_value=169844
Ολα τα ειδη αυτα, ονομαζονται συνηθως Αγγελοψαρα, Angelfish ή Angels (δεν ονομαζονται ομως ολα σκαλαρια )

Xlapatsas
19-09-12, 11:37
Το καθαρό ύψος του ενυδρείου μου είναι κατω από 50εκ. οπότε για να μην ταλαιπωρούμαι κι εγώ και τα σκαλάρια θα καταλήξω σε ένα κοπάδι neon μαζί με μια ομάδα κόρυ για το βυθό.
Ευχαριστώ όλους για τις απαντήσεις! :)

thanasis76
19-09-12, 11:43
Το καθαρό ύψος του ενυδρείου μου είναι κατω από 50εκ. οπότε για να μην ταλαιπωρούμαι κι εγώ και τα σκαλάρια θα καταλήξω σε ένα κοπάδι neon μαζί με μια ομάδα κόρυ για το βυθό.

:smt023:smt023:smt023:smt023
εκανες την καλητερη επιλογη!!! θα δεις ποσο θα σου αρεσει το ενυδρειο σου οταν ετοιμαστει!!!!
καλο στρωσιμο!!!

platy
19-09-12, 13:00
μπορείς να το κάνεις black water (με την σύνθεση που κατέληξες) και να προστέσεις και εναν panaque*δεν θυμάμαι ποιος ειναι αυτός που δεν μεγαλώνει πολυ* ή 2-3 ancistrus ;)

delta66
19-09-12, 18:44
δες για αλλες κιχλιδες

Skydiver
19-09-12, 19:13
δες για αλλες κιχλιδες

Όπως;:confused:

delta66
19-09-12, 19:16
Νοτιου Αμερικης νανοκιχλιδες, apisto, ram, nannacara, discrossus, Laetacara curviceps κλπ
http://www.thekrib.com/Apisto/

Πάνος
20-09-12, 08:58
οταν εβαλα 8 σκαλαρια τελικου μεγεθους σε 800 λιτρα..ειδα τι θα πει σκαλαρι. τα ψαρια αυτα αδικουνται σε μικρα ενυδρεια. θα μου πεις δε γινεται να εχουν σκαλαρια μονο οσοι εχουν πανω απο 400 λιτρα...οχι...αλλα προσωπικα δε προκειται να βαλω σκαλαρι σε μικροτερο μετα απο το θεαμα που αντικρυσα...και ειμαι σιγουρος οτι σε 200 λιτρα δε μπορεις να το δεις.
επισης υπαρχει και ο κανονας οτι τα μικρα ψαρια κανουν ενα ενυδρειο να φαινεται μεγαλυτερο ενω τα μεγαλα μικροτερο.

γιαυτο θα σου προτεινα ενα μεγαλο κοπαδι νεον (οχι..40 δεν ειναι πολλα στα συγκεκριμενα λιτρα για μενα). θα φαινονται χαρμα στο ενυδρειο σου.
γενικως προτεινω μικροψαρα στα λιτρα σου.

Xlapatsas
20-09-12, 09:46
δες για αλλες κιχλιδες
Ωραίες οι κιχλίδες δε λέω, αλλά απ΄'οτι διαβάζω θέλουν πιο πολύ εμπειρία για να τις μεγαλώσεις σωστά και δεν θέλουν φυτεμένα ενυδρεία.Τώρα έχω φυτέψει μερικά εύκολα φυτά αλλά αργότερα σκοπεύω να το κάνω αρκετά φυτεμένο.

οταν εβαλα 8 σκαλαρια τελικου μεγεθους σε 800 λιτρα..ειδα τι θα πει σκαλαρι. τα ψαρια αυτα αδικουνται σε μικρα ενυδρεια. θα μου πεις δε γινεται να εχουν σκαλαρια μονο οσοι εχουν πανω απο 400 λιτρα...οχι...αλλα προσωπικα δε προκειται να βαλω σκαλαρι σε μικροτερο μετα απο το θεαμα που αντικρυσα...και ειμαι σιγουρος οτι σε 200 λιτρα δε μπορεις να το δεις.
επισης υπαρχει και ο κανονας οτι τα μικρα ψαρια κανουν ενα ενυδρειο να φαινεται μεγαλυτερο ενω τα μεγαλα μικροτερο.

γιαυτο θα σου προτεινα ενα μεγαλο κοπαδι νεον (οχι..40 δεν ειναι πολλα στα συγκεκριμενα λιτρα για μενα). θα φαινονται χαρμα στο ενυδρειο σου.
γενικως προτεινω μικροψαρα στα λιτρα σου.

δεν μας λες κι εμάς τι βλέπεις από τα σκαλάρια σου να ξέρουμε τι χάνουμε? :)
όταν με το καλό στρώσει το ενυδρείο πως πρέπει να εισάγω τα neon μέχρι τον τελικό τους αριθμό?Αν βάζω 4 ψάρια την εβδομάδα είναι εντάξει?

maikl
20-09-12, 09:48
Οπως τα λενε τα παιδια παραπανω .
Ωστοσω θα προτιμουσα cardinal παρα neon.;)

Πάνος
20-09-12, 10:20
δεν μας λες κι εμάς τι βλέπεις από τα σκαλάρια σου να ξέρουμε τι χάνουμε? :)

ευχαριστως...
1ον. κολυμπι. ενα ενηλικο σκαλαρι δε μπορει να κολυμπησει σε 200 λιτρα...μπορει απλως να μετακινηθει. αντιλαμβανεσαι τη διαφορα πιστευω. και η κολυμβηση του σκαλαριου λογω σχηματος και μη κινησης του σωματος του ειναι πολυ εντυπωσιακη. δε μπορεις να φανταστεις πως φαινεται οταν για καποιο λογο εκτοξευεται μπροστα με ταχυτητα...χωρις να φοβαται οτι θα "βρει" στο τζαμι :D
2ον. πληρης αναπτυξη των πτερυγιων του. σε χαμηλο υψος και λιγα λιτρα δεν ειχα δει τα σκαλαρια να ειναι συνεχως με πληρως ανεπτυγμενα τα πτερυγια τους. μονο οταν τους εξιταρει κατι. ειναι λιγοτερο "μαζεμενα" ομως σε αφθονο χωρο. πιο αρχοντικη εμφανιση.
3ον. συμπεριφορα. τι περιοχη να διεκδικησει ενα ενηλικο σκαλαρι απο ενα αλλο σε 200 λιτρα?? παρε 5 ποντους εσυ να παρω 5 εγω?? :D
βαλε μια ομαδα σε 400 λιτρα και πανω..και δες τοτε τι θα πει ιεραρχια, φλερτ, ζευγαρωμα..καυγας.
διαφορετικα σε λιγα λιτρα....θα εχεις 2 ψαρια που περιστρεφονται σαν χρυσοψαρα σε γυαλα.

Giannakis
20-09-12, 11:11
ευχαριστως...
1ον. κολυμπι. ενα ενηλικο σκαλαρι δε μπορει να κολυμπησει σε 200 λιτρα...μπορει απλως να μετακινηθει. αντιλαμβανεσαι τη διαφορα πιστευω. και η κολυμβηση του σκαλαριου λογω σχηματος και μη κινησης του σωματος του ειναι πολυ εντυπωσιακη. δε μπορεις να φανταστεις πως φαινεται οταν για καποιο λογο εκτοξευεται μπροστα με ταχυτητα...χωρις να φοβαται οτι θα "βρει" στο τζαμι :D
2ον. πληρης αναπτυξη των πτερυγιων του. σε χαμηλο υψος και λιγα λιτρα δεν ειχα δει τα σκαλαρια να ειναι συνεχως με πληρως ανεπτυγμενα τα πτερυγια τους. μονο οταν τους εξιταρει κατι. ειναι λιγοτερο "μαζεμενα" ομως σε αφθονο χωρο. πιο αρχοντικη εμφανιση.
3ον. συμπεριφορα. τι περιοχη να διεκδικησει ενα ενηλικο σκαλαρι απο ενα αλλο σε 200 λιτρα?? παρε 5 ποντους εσυ να παρω 5 εγω?? :D
βαλε μια ομαδα σε 400 λιτρα και πανω..και δες τοτε τι θα πει ιεραρχια, φλερτ, ζευγαρωμα..καυγας.
διαφορετικα σε λιγα λιτρα....θα εχεις 2 ψαρια που περιστρεφονται σαν χρυσοψαρα σε γυαλα.
Δεν ισχυουν παντα αυτα που λες....Εχω δει 200-300λιτρα με 60 εκ υψος οπου ζουσαν ανετα τα αγγελοψαρα-σκαλαρια(ακομα τα μπερδευω)εκτος αν πηρατε wild caught-F1-F2 που δεν εχουν συνηθισει να ζουν σε ενυδρεια....

vaspiou
20-09-12, 11:12
ευχαριστως...

true story παιδια....δυστηχως για εμας με 250αρια ενυδρεια....ολα τα παραπανω ισχυουν.....:(

kgf12345
20-09-12, 11:20
Δεν ισχυουν παντα αυτα που λες....Εχω δει 200-300λιτρα με 60 εκ υψος οπου ζουσαν ανετα τα αγγελοψαρα-σκαλαρια(ακομα τα μπερδευω)εκτος αν πηρατε wild caught-F1-F2 που δεν εχουν συνηθισει να ζουν σε ενυδρεια....

οταν τα παρατηρησεις σε 400-500 λιτρα με σωστες διαστασεις θα δεις τη διαφορα:D

Giannakis
20-09-12, 11:27
οταν τα παρατηρησεις σε 400-500 λιτρα με σωστες διαστασεις θα δεις τη διαφορα:D

Πιστεψε με τα εχω δει και σε μεγαλυτερα ενυδρεια..Καμια διαφορα στον χαρακτηρα τους,με την προυποθεση να εχεις σωστο στησιμο...

Nick74
20-09-12, 12:23
Μα βρε Γιαννη τι σωστο στησιμο? εδω μιλαμε για μεγαλο ψαρι και με την ιδιετεροτητα οτι ειναι και ψηλο, οποτε απλα δε χωραει εκει μεσα! (για να φτασει τελικο μεγεθος δε το συζηταμε καν)

Προσωπικα το μικροτερο ενυδρειο με σκαλαρια που εχω δει (ζευγαρι) ειναι 400 λιτρα, και βλεποντας τα δε μπορω καν να διανοηθω πως γινεται να μπουν σε κατι μικροτερο. (εχουν και την ιδιετεροτητα του υψους)
Δε νομιζω πως το προβλημα ειναι απλα συμπεριφορες, αλλα καθαρα ζωτικος χωρος τουλαχιστο για να μπορει να κολυμπησει καπως.
Οταν πχ προτεινω τα 60 λιτρα για betta sp. κι οχι τα 40 ειναι γιατι εχω δει διαφορες συμπεριφορας, αλλα εδω δε μιλαμε για κατι υποκειμενικο οπως οι συμπεριφορες αλλα για αντικειμενικοτατο θεμα ζωτικου χωρου

Πάνος
20-09-12, 13:17
Δεν ισχυουν παντα αυτα που λες......
ελαχιστα πραγματα ισχυουν ΠΑΝΤΑ!
εγω γραφω την εμπειρια μου απλως....λες οτι ειδες σκαλαρια να περνανε καλα σε 250 λιτρα...ειδες τα ιδια ψαρια σε 600 να παρατηρησεις τη διαφορα???
εγω ειδα τη διαφορα στα ιδια ψαρια που ειχα απο ενυδρειο σε ενυδρειο. και μαλιστα τη διαφορα απο 400 σε 800 λιτρα. και δεν ηταν αγρια αλλα περουβιανα αναπαραγωγη χομπιστα.
ναι μπορει να κρατησει καποιος σκαλαρια σε μικροτερο ενυδρειο....απλα εγω ΔΕΝ θα το ξανακανω..γιατι εχω δει τη συμπεριφορα τους σε πολλα λιτρα και δε συμβιβαζομαι με κατι λιγοτερο πλεον. υπαρχουν ενα σωρο αλλα ειδη να βαλω σε 200λιτρο.

thanasis76
20-09-12, 13:26
βρε παιδια ολα τα ψαρια μπορουν να ζεισουν απο μικρα ενυδρεια μεχρι μεγαλα, το θεμα ειναι που θα νιωσουν πιο καλα και που θα μπορουν να αναπτυχθουν σωστα και να κανουν ανετα οτι θελουν.
κι εμενα αν με βαλεις σε ενα δωματιο 3χ3 και μου δινεις την καλητερη τροφη, το καλητερο νερο, nova, και μια γκομενα θα νομιζεις οτι ειμαι βασιλιας!!!!
ΑΛΛΑ.... τι αλλο μπορω να κανω σε ενα δωματιο σε σχεση με οτι κανει ενα μεσος ανθρωπος???

kgf12345
20-09-12, 18:46
ελαχιστα πραγματα ισχυουν ΠΑΝΤΑ!
εγω γραφω την εμπειρια μου απλως....λες οτι ειδες σκαλαρια να περνανε καλα σε 250 λιτρα...ειδες τα ιδια ψαρια σε 600 να παρατηρησεις τη διαφορα???
εγω ειδα τη διαφορα στα ιδια ψαρια που ειχα απο ενυδρειο σε ενυδρειο. και μαλιστα τη διαφορα απο 400 σε 800 λιτρα. και δεν ηταν αγρια αλλα περουβιανα αναπαραγωγη χομπιστα.
ναι μπορει να κρατησει καποιος σκαλαρια σε μικροτερο ενυδρειο....απλα εγω ΔΕΝ θα το ξανακανω..γιατι εχω δει τη συμπεριφορα τους σε πολλα λιτρα και δε συμβιβαζομαι με κατι λιγοτερο πλεον. υπαρχουν ενα σωρο αλλα ειδη να βαλω σε 200λιτρο.

+1

οι διαστασεις παιζουνε πολυ μεγαλο ρολο στη συμπεριφορα.για παραδειγμα στα altum που θελω εγω να κρατησω μολις μπορεσω,αποτι διαβαζω παιζει ρολο και το βαθος/υψος.και οχι μονο λογω του τελικου μεγεθους τους, αλλα και λογο της πιεσης του νερου.και ισως αποτι λενε αυτος ειναι και ενας λογος για τον οποιο δεν γινεται αναπαραγωγη τους σε ενυδρειο η αν γινεται ειναι παρα πολυ δυσκολο.ενταξει τα εχω δει σε βιντεακια και στα 300 λιτρα και στα 400.

τι να το κανω?
αμα δεν τους δωσω οτι καλυτερο μπορεσω, απο 70Cm υψος και πανω, και να τριφτω εκει μηπως και μπορεσω να πετυχω εγω αναπαραγωγη(λεμε τωρα:rolleyes:)ποιο ειναι το ενδιαφερον μετα?ετσι να τα κοιταω απλα?αν ειναι να τα κοιταω μονο,τα βλεπω στο youtube που ειναι και φτηνοτερο:D

Skydiver
20-09-12, 20:30
Τι λέτε για την παρακάτω ψαροσύνθεση σε Rio 180. Αν νομίζετε πως χρειάζοντε προσθαφαιρέσεις σε αριθμό ή είδος, πείτε τη γνώμη σας. Ευχαριστώ!!!

Καρδινάλιοι 10
Ροδόστομοι 10
Γκούπι 10 (3αρ. 7Θυλ.)
Ξιφοφόροι 10 (3αρ. 7Θυλ.)

:rolleyes:

exelix
20-09-12, 20:35
Καμία σχέση οι απαιτήσεις σε χημεία νερού των καρδινάλιων και των ροδόστομων με αυτές των γκάπι και των ξιφοφόρων.

Skydiver
20-09-12, 20:47
Καμία σχέση οι απαιτήσεις σε χημεία νερού των καρδινάλιων και των ροδόστομων με αυτές των γκάπι και των ξιφοφόρων.

Ψάχνοντας είδα μια εικόνα και μου μπήκε αυτή η ιδέα. Σαν εικόνα μου άρεσε πολύ αλλά για να το λέτε εσείς κάτι θα ξέρετε...

Παραθέτω και την εν λόγο εικόνα

thab
20-09-12, 20:47

+1

Επισης θα προτιμουσα 1 κοπαδι 20 ατομων απο δυο κοπαδια των 10 ατομων το καθενα.

platy
20-09-12, 20:48
αν θες ευκολες κιχλίδες,βάλλε 4 λιφαλίλι και 20harlequin rasboras και θα εισαι ενταξει...(θα δεις και χρώματα και συμπεριφορές απο τα λιφαλίλι,ειναι ευκολα ψάρια θα πάρεις και γεννες ενδεχομένως..)και τα ρασμπορα εχουν ωραια χρωματακια και κοπαδιάζουν.....δοκιμασμένη σύνθεση!!!!

tsiou9
20-09-12, 20:49
Λίγες πατατούλες και έτοιμη η ψαρόσουπα.. (για την εικόνα)

platy
20-09-12, 20:53
σκαλαρι,γκαπυ,ροδόστομοι,hatchet fish,πλάτυ,μολυ,sherpae tetra....αλλατάκι να βάλλω ή αλλοιωνει τη γεύση? :smt079:smt079

Skydiver
20-09-12, 21:01

Απλά την αυτή την ψαροσύνθεση την έβαλα στο http://www.aqadvisor.com και δεν μου έβγαλε κάποια ασυμβατότητα... :confused:

Recommended temperature range: 24 - 26 C.
Recommended pH range: 5.5 - 7.5.
Recommended hardness range: 1 - 15 dH.
αν θες ευκολες κιχλίδες,βάλλε 4 λιφαλίλι και 20harlequin rasboras και θα εισαι ενταξει...(θα δεις και χρώματα και συμπεριφορές απο τα λιφαλίλι,ειναι ευκολα ψάρια θα πάρεις και γεννες ενδεχομένως..)και τα ρασμπορα εχουν ωραια χρωματακια και κοπαδιάζουν.....δοκιμασμένη σύνθεση!!!!

Platy αυτή την σύνθεση την εννοείς ή πλάκα κάνεις; Επειδή εγώ δεν γνωρίζω, και παρατηρώ ότι παίζουν αστεία (ελπίζω να είναι αστεία και όχι ειρωνεία... :( ) και σοβαρά, δεν μπορώ να καταλάβω αν αυτό που μου προτείνεις το εννοείς.

exelix
20-09-12, 21:04
Εγώ το είπα όταν κάποιος φίλος το ζητούσε αυτό το site, ότι δεν είναι να το παίρνεις και πολύ τοις μετρητοίς!

Η επιλογή των ψαριών είναι τόσο σύνθετη υπόθεση που για να φτιαχτεί ένα πρόγραμμα που να τα λέει όλα σωστά θα έπρεπε κάποιος να αφιερώσει τη ζωή του για την ανάπτυξή του και τη συντήρησή του.

Τουλάχιστον για τις παραμέτρους νερού άμα ξέρεις που ζουν στη φύση αυτόματα ξέρεις πάνω κάτω και ποιες είναι!

Skydiver
20-09-12, 21:08
Εγώ το είπα όταν κάποιος φίλος το ζητούσε αυτό το site, ότι δεν είναι να το παίρνεις και πολύ τοις μετρητοίς!

Η επιλογή των ψαριών είναι τόσο σύνθετη υπόθεση που για να φτιαχτεί ένα πρόγραμμα που να τα λέει όλα σωστά θα έπρεπε κάποιος να αφιερώσει τη ζωή του για την ανάπτυξή του και τη συντήρησή του.

Τουλάχιστον για τις παραμέτρους νερού άμα ξέρεις που ζουν στη φύση αυτόματα ξέρεις πάνω κάτω και ποιες είναι!

οκ φίλε! ;)

platy
20-09-12, 21:39
ναι την σύνθεση με lifallili και rasboras την εννοώ..την είχα και ηταν απλή ευκολη και ευχάριστη....

Skydiver
20-09-12, 21:41
ναι την σύνθεση με lifallili και rasboras την εννοώ..την είχα και ηταν απλή ευκολη και ευχάριστη....

Μου αρέσει πολύ σαν ιδέα!!!! :D;)

Giannakis
20-09-12, 21:48
Εγω δεν θα εμπλεκα ψαρια αφρικης με ψαρια ασιας λογω οτι δεν ξερεις τι μπορει να συμβει σε περιοδο αναπαραγωγης αν και ταιριαζουν σε συνθηκες...το ιδιο ισχυει και για κριμπς και εχω ακουσει επιθεσεις σε περιοδους αναπαραγωγης..
και ειναι σαν να λες βαλε γκαπυ με λαμπιντο αν και εχουν ιδιες σχεδον απαιτησεις...

kgf12345
20-09-12, 21:52
Απλά την αυτή την ψαροσύνθεση την έβαλα στο http://www.aqadvisor.com και δεν μου έβγαλε κάποια ασυμβατότητα... :confused:

μην το εμπιστευεσαι.ειναι καλυτερα να κοιτας πιο εγκυρες σελιδες για πληροφορηση.υπαρχουνε σελιδες οπου μπορεις να μαθεις τα προφιλ των ψαριων που σε ενδιαφερουνε,τις συνηθειες τους,πιθανους "συγκατοικους" στο ενυδρειο,παραμετρους νερου,το περιβαλον στο οποιο ζουνε στη φυση,κλπ.ειναι πολυ πιο εγκυρες απο οποιοδηποτε "calculator" συμβατοτητων.

μερικες απο οπου μπορεις να ξεκινησεις αν δεν τις εχεις δει, ειναι εδω:
badmans tropical fish (http://badmanstropicalfish.com/)
planet catfish (http://www.planetcatfish.com/)
seriously fish (http://www.seriouslyfish.com/)
fishbase (http://www.fishbase.org/search.php)
και φυσικα και εδω μεσα:D

Skydiver
20-09-12, 21:58
Συγνώμη γιατί μπερδεύομαι πάλι. Όταν λέμε κοινωνικό ενυδρείο, τι ακριβώς εννοούμε; :confused::confused::confused::confused::confused:
μην το εμπιστευεσαι.ειναι καλυτερα να κοιτας πιο εγκυρες σελιδες για πληροφορηση.υπαρχουνε σελιδες οπου μπορεις να μαθεις τα προφιλ των ψαριων που σε ενδιαφερουνε,τις συνηθειες τους,πιθανους "συγκατοικους" στο ενυδρειο,παραμετρους νερου,το περιβαλον στο οποιο ζουνε στη φυση,κλπ.ειναι πολυ πιο εγκυρες απο οποιοδηποτε "calculator" συμβατοτητων.

μερικες απο οπου μπορεις να ξεκινησεις αν δεν τις εχεις δει, ειναι εδω:
badmans tropical fish (http://badmanstropicalfish.com/)
planet catfish (http://www.planetcatfish.com/)
seriously fish (http://www.seriouslyfish.com/)
fishbase (http://www.fishbase.org/search.php)

Σ' ευχαριστώ, θα ρίξω μια ματιά και σ' αυτά. Το Badmans και το Seriously το κοιτάω. Απλά μου φάνηκε πιο εύκολο το AqAdvisor γιατί έβαζα αυτά που είχα την εντύπωση πως ταιριάζουν και φυσικά μου αρέσουν και αυτό μου έλεγε αν πάνε ή όχι.

Giannakis
20-09-12, 22:00
Συγνώμη γιατί μπερδεύομαι πάλι. Όταν λέμε κοινωνικό ενυδρείο, τι ακριβώς εννοούμε; :confused::confused::confused::confused::confused:

Κοινωνικο ενυδρειο για μενα ειναι π.χ. μια συνθεση ψαριων απο ιδια περιοχη(Αμερικης ας πουμε) και εχουν τις ιδιες σχεδον απαιτησεις...
Εχουμε ενα 500λιτρο για παραδειγμα και θελουμε να το κανουμε κοινωνικο
θα εβαζα 8 αγγελοψαρα-σκαλαρια
20-30 emperor tetra
1 ζευγαρι apistogramma cacatoides και τα λοιπα
ενω Species tank ειναι να βαλεις μονο ενα ειδος ψαριου π.χ. σε 500λιτρα μονο αγγελοψαρα...
Πaντως η δικη μου αποψη ειναι οτι μπορεις και να συνδεσεις ψαρια αμερικης με ψαρια ασιας εφοσον ζουν σε ιδιες συνθηκες(π.χ. γκουραμι με αγγελοψαρα)..
Αλλα απο αφρικη προτιμω να ειναι μιας περιοχης αφου ετσι κι αλλιως δεν υπαρχουν ψαρια (λιγα ειναι)που ζουν σε μαλακο νερο...Το ιδιο προτιμω και για τα ψαρια Αυστραλιας..
Αυτα.

kgf12345
20-09-12, 22:02
την υπαρξη παραπανω του ενος ειδους ψαριων στο ιδιο ενυδρειο.
υπαρχουν κοινωνικα οπου απλα καποιος βαζει οτι ναναι μεσα και πεφτει ξυλο αναμεσα στα ψαρια,η λεγομενη "ψαροσουπα",

και κοινωνικα στα οποια καποιος λαμβανει υποψη του τις αναγκες ΟΛΩΝ των ειδων ωστε να υπαρχει αρμονια,ηρεμια και να περνανε "ολοι καλα".

Skydiver
20-09-12, 22:12
Κοινωνικο ενυδρειο για μενα ειναι π.χ. μια συνθεση ψαριων απο ιδια περιοχη(Αμερικης ας πουμε) και εχουν τις ιδιες σχεδον απαιτησεις...
Εχουμε ενα 500λιτρο για παραδειγμα και θελουμε να το κανουμε κοινωνικο
θα εβαζα 8 αγγελοψαρα-σκαλαρια
20-30 emperor tetra
1 ζευγαρι apistogramma cacatoides και τα λοιπα
ενω Species tank ειναι να βαλεις μονο ενα ειδος ψαριου π.χ. σε 500λιτρα μονο αγγελοψαρα...
Πaντως η δικη μου αποψη ειναι οτι μπορεις και να συνδεσεις ψαρια αμερικης με ψαρια ασιας εφοσον ζουν σε ιδιες συνθηκες(π.χ. γκουραμι με αγγελοψαρα)..
Αλλα απο αφρικη προτιμω να ειναι μιας περιοχης αφου ετσι κι αλλιως δεν υπαρχουν ψαρια (λιγα ειναι)που ζουν σε μαλακο νερο...Το ιδιο προτιμω και για τα ψαρια Αυστραλιας..
Αυτα.

Εγώ Γιάννη είχα καταλάβει ότι κοινωνικό ενυδρείο είναι το ενυδρείο που έχει ψάρια από διάφορες περιοχές του κόσμου που να χρειάζονται πάνω κάτω το ίδιο νερό και να μην έχουν πρόβλημα συγκατοίκησης μεταξύ τους.
την υπαρξη παραπανω του ενος ειδους ψαριων στο ιδιο ενυδρειο.
υπαρχουν κοινωνικα οπου απλα καποιος βαζει οτι ναναι μεσα και πεφτει ξυλο αναμεσα στα ψαρια,η λεγομενη "ψαροσουπα",

και κοινωνικα στα οποια καποιος λαμβανει υποψη του τις αναγκες ΟΛΩΝ των ειδων ωστε να υπαρχει αρμονια,ηρεμια και να περνανε "ολοι καλα".

Μιας και μιλάμε για σκαλάρια σε κοινωνικά ενυδρεία, θέλω να κάνω μια ερώτηση. Σκαλάρια με γαρίδες πάνε; Μη βαράτε!!!!!!!!!! Είμαι πολύ νέος στο χόμπι και ψάχνομαι. Είχα αυτή την απορία και το κοίταξα λίγο στο AqAdvisor. Για πάρα πολλές μου έβγαζε ασυμβατότητα. Υπήρχαν όμως και κάποιες που μου έβγαζε ότι μπαίνουν. Ισχύει κάτι τέτοιο; Το έχει δοκιμάσει κάποιος ή το έχει δει κάπου;

platy
20-09-12, 22:17
κιχλίδες γενικα με γαρίδες δεν..:D :D γίνονται μεζές...αντε δύσκολα με γαρίδες αμάνο και μπαμπού σε τελικό μέγεθος που ειναι μεγαλούτσικες..αλλα και πάλι κανεις δεν εγγυάται οτι τα ψαρια δεν θα την πεσουν στις γαρίδες!!

Giannakis
20-09-12, 22:19
[/QUOTE]
Μιας και μιλάμε για σκαλάρια σε κοινωνικά ενυδρεία, θέλω να κάνω μια ερώτηση. Σκαλάρια με γαρίδες πάνε; Μη βαράτε!!!!!!!!!! Είμαι πολύ νέος στο χόμπι και ψάχνομαι. Είχα αυτή την απορία και το κοίταξα λίγο στο AqAdvisor. Για πάρα πολλές μου έβγαζε ασυμβατότητα. Υπήρχαν όμως και κάποιες που μου έβγαζε ότι μπαίνουν. Ισχύει κάτι τέτοιο; Το έχει δοκιμάσει κάποιος ή το έχει δει κάπου;[/QUOTE]

Παντως η δικια μου γνωμη ειναι να μην μπερδευουμε αφρικη και αυστραλια με αμερικη και ασιας....Για μενα ο συνδυασμος ψαριων που μπορουμε να εχουμε ειναι:
1)Αφρικης
2)Αυστραλιας
3)Ασιας
4)Κεντρικης αμερικης
5)Αμαζονιου
6)Ασιας-αμερικης(αμαζονιου και κεντρικης αμερικης)

Οσον αφορα τα αγγελοψαρα διαβασες τι τρωνε στην φυση???δεν θα αφησουν ουτε μια γαριδα αλλα θα σε ευχαριστησουν για το εκλεκτο γευμα :D:D

kgf12345
20-09-12, 22:21
θα γινουνε μεζες οι περισσοτερες.ισως οι πιο μεγαλοσωμες να γλυτωσουνε βλεπε κατι bamboo shrimp κλπ,αλλα τα σκαλαρια ειναι κιχλιδες.δε θα μεινει ουτε κεραια σε ενα βραδυ:D

Skydiver
20-09-12, 22:40
θα γινουνε μεζες οι περισσοτερες.ισως οι πιο μεγαλοσωμες να γλυτωσουνε βλεπε κατι bamboo shrimp κλπ,αλλα τα σκαλαρια ειναι κιχλιδες.δε θα μεινει ουτε κεραια σε ενα βραδυ:D

Απ' ότι θυμάμαι (τις τρείς πρώτες που βρήκα για να δω αν τελικά πάνε γαρίδες με σκαλάρια) έλεγε ότι μπορούν να μπουν bamboo, cameroon και flower.
Πιστεύετε ότι γίνεται; Αν ναι, υπάρχει περίπτωση να βρεις τέτοια είδη στην Ελλάδα; :confused::confused:

Dimis
20-09-12, 22:49
Παντως η δικια μου γνωμη ειναι να μην μπερδευουμε αφρικη και αυστραλια με αμερικη και ασιας....Για μενα ο συνδυασμος ψαριων που μπορουμε να εχουμε ειναι:
1)Αφρικης
2)Αυστραλιας
3)Ασιας
4)Κεντρικης αμερικης
5)Αμαζονιου
6)Ασιας-αμερικης(αμαζονιου και κεντρικης αμερικης)

Δεν εχουν να κανουν οι Ηπειροι με τις συμβατοτητες.
Αν ξερεις τις αναγκες και τις συμπεριφορες των ψαριων μπορεις να φτιαξεις ενα εξαιρετο κοινωνικο με διαφορες ηπειρους.

exelix
20-09-12, 22:50
Μπαμπού μπορείς να βρεις, αλλά (όπως θα έλεγε και μια ψυχή που τις αγαπάει πολύ) είναι τόσο εκπληκτικές γαρίδες που είναι κρίμα να ρισκάρεις τη ζωή τους. Και γενικά για ποιο λόγο να το κάνεις, άμα ξέρεις ότι οι κιχλίδες τρώνε γαρίδες;

Skydiver
20-09-12, 22:56
Μπαμπού μπορείς να βρεις, αλλά (όπως θα έλεγε και μια ψυχή που τις αγαπάει πολύ) είναι τόσο εκπληκτικές γαρίδες που είναι κρίμα να ρισκάρεις τη ζωή τους. Και γενικά για ποιο λόγο να το κάνεις, άμα ξέρεις ότι οι κιχλίδες τρώνε γαρίδες;

Το λέω για την περίπτωση που δεν τις τρώνε τις συγκεκριμένες. Λοιπόν, τις έβαλα όλες με τα Αγγελόψαρα και μου τα έβγαλε συμβατά με τις ακόλουθες:

Cameroon
Flower
Bamboo
Andinoacara
Vampire
Wood

Αυτά από μένα. Το λέω επίσης από την άποψη, για να μην έχεις ένα 200 - 250 λίτρα ενυδρείο με 4 Αγγελόψαρα μόνο, να έβαζες και καμιά 10αρια γαρίδες. Δεν ξέρω αν γίνεται, απλά απόψεις λέω για τις κρίνουν οι έμπειροι.

platy
20-09-12, 22:59
για bamboo ψάξε στο Μανθο (starfishaquariums) και στον Σταυρο(αβυσσος)..εχουν στοκ νομίζω....τώρα για τις άλλες δύσκολα αθήνα....οσο για το προγραμμα με τις συμβατότητες...αρχισε να διαβάζεις καλύτερα και αστο να πάει στο καλό γιατι θα μου πέσουν τα μαλλιά με αυτα που λέει(και εχω και παρα πολλα)....οσο για το ''να μην εχεις ενα ενυδρειο......10ρια γαρίδες'' ...βάλλε κοπαδόψαρα βρε αδερφέ..εγω ειχα 1 ΖΕΥΓΟΣ σκαλάρια και 15ρασμπορα χαρλεκιν....!!!! πετας και 2 ανσιστρους και εισαι κομπλε!

kgf12345
20-09-12, 23:04
για μενα μην το επιχειρησεις.θα πανε χαμενα τα ζωντανα χωρις λογο.κιαν δεν φαγωθουνε θα ζουνε με τον τρομο.

για τα λεφτα που θα χαλασεις τσαμπα δεν το σχολιαζω,δικα σου ειναι ετσι κιαλλιως.

αν σκεφτεσαι να βαλεις σκαλαρια αστο 200λιτρο και κοιτα για αρκετα μεγαλυτερο.αλλιως ασε τα σκαλαρια και κοιτα για αλλα ψαρια.

Nick74
20-09-12, 23:06
για να μην έχεις ένα 200 - 250 λίτρα ενυδρείο με 4 Αγγελόψαρα μόνο

:smt120:smt120:smt120:smt120:smt120:smt120

τα δα ολα τωρα...

Skydiver
20-09-12, 23:08
για bamboo ψάξε στο Μανθο (starfishaquariums) και στον Σταυρο(αβυσσος)..εχουν στοκ νομίζω....τώρα για τις άλλες δύσκολα αθήνα....οσο για το προγραμμα με τις συμβατότητες...αρχισε να διαβάζεις καλύτερα και αστο να πάει στο καλό γιατι θα μου πέσουν τα μαλλιά με αυτα που λέει(και εχω και παρα πολλα)....οσο για το ''να μην εχεις ενα ενυδρειο......10ρια γαρίδες'' ...βάλλε κοπαδόψαρα βρε αδερφέ..εγω ειχα 1 ΖΕΥΓΟΣ σκαλάρια και 15ρασμπορα χαρλεκιν....!!!! πετας και 2 ανσιστρους και εισαι κομπλε!

Σ' ευχαριστώ για τις συμβουλές :smt023 !!!! Προς το παρόν το έχω άδειο και το χαζεύω. Τον άλλο μήνα θα έχω το φίλτρο και τα υπόλοιπα (θερμοστάτες, χαλίκια κοκ) και θα ξεκινήσω το στρώσιμο. Υποθέσεις κάνω για όταν έρθει εκείνη η ώρα να έχω καταλήξει κάπου. Μου αρέσουν υπερβολικά τα Αγγελόψαρα απλά δεν έχω τη δυνατότητα (χώρο και χρήματα) για να έχω ένα ενυδρείο 500+ . Τεσπα, σας ευχαριστώ όλους και πάλι!!! Καλό σας βράδυ!!!!! :smt015:smt015:smt015:smt015:smt015

kgf12345
20-09-12, 23:11
καλο βραδι.το σωστο στο ειπα:

αποκει και περα εσυ διαλεγεις με βαση τη συνειδηση σου.

Nick74
20-09-12, 23:13
Μου αρέσουν υπερβολικά τα Αγγελόψαρα απλά δεν έχω τη δυνατότητα (χώρο και χρήματα) για να έχω ένα ενυδρείο 500+ .

Φιλε μου αν θες ντε και καλα σκαλαρια θα πας σε σωστα λιτρα για σκαλαρια, αν παλι θες 200-250ρι ενυδρειο και να βαλεις ομορφα ψαρακια αν ψαχτεις θα βρεις χιλιαδες ειδη (τα pearl gourami δε σου αρεσουν πχ? )
Το γεγονος οτι σου αρεσουν τα αγγελοψαρα δε σημαινει πως πρεπει και να τα αποκτησεις αν δεν εχεις τις καταλληλες υποδομες.
Κι εμενα μου αρεσουν πολυ τα ελικοπτερα... (αληθεια ειναι, απο την πρωτη φορα που μπηκα σε τετοιο ονειρευομουν ενα κοσμο που αντι για αυτοκινητα θα ειχαμε ελικοπτερα) ...ε και? Μηπως αν βρω κανενα σαραβαλο ευκαιρια σε δημοπρασια του ΟΔΥ θα ειχε καμια λογικη να το αγορασω?

platy
20-09-12, 23:18

αν σκεφτεσαι να βαλεις σκαλαρια αστο 200λιτρο και κοιτα για αρκετα μεγαλυτερο.αλλιως ασε τα σκαλαρια και κοιτα για αλλα ψαρια. 200λιτρα για 4 σκαλάρια ΣΕ μικρό μεγεθος με σωστή φίλτρανση,ρουτίνα αλλαγών,ταισμα και στήσιμο ειναι υπέρ αρκετα....200λιτρα ειναι οχι 50

Σ' ευχαριστώ για τις συμβουλές :smt023 !!!! Προς το παρόν το έχω άδειο και το χαζεύω. Τον άλλο μήνα θα έχω το φίλτρο και τα υπόλοιπα (θερμοστάτες, χαλίκια κοκ) και θα ξεκινήσω το στρώσιμο. Υποθέσεις κάνω για όταν έρθει εκείνη η ώρα να έχω καταλήξει κάπου. Μου αρέσουν υπερβολικά τα Αγγελόψαρα απλά δεν έχω τη δυνατότητα (χώρο και χρήματα) για να έχω ένα ενυδρείο 500+ δεν χρειαζεται να έχεις ενυδρέιο 500+για να εχεις σκαλάρια.... Τεσπα, σας ευχαριστώ όλους και πάλι!!! Καλό σας βράδυ!!!!! :smt015:smt015:smt015:smt015:smt015

καλο βραδι.το σωστο στο ειπα:

αποκει και περα εσυ διαλεγεις με βαση τη συνειδηση σου. βρε παιδιά μην τρελαθούμε..δεν ειναι μονο σκαλαρια και κοινωνικά..υπάρχουν και τα βιοτοπικα ενυδρεία...200λιτρα εχει οχι 50 το παλικάρι..!!!!

:cool:

kgf12345
20-09-12, 23:28
@platy εχεις δικιο ειναι 200 λιτρα και οχι 50.αλλα δεν μπορω να προτεινω σε καποιον που:

a)ακομα ειναι στα πρωτα του βηματα στο χομπι και φαινεται να μην γνωριζει τα βασικα
b)που ακομα κοιταει το aquadvisor για πληροφορηση και συμβατοτητες,
c)που βρισκεται ακομα στη λογικη του αρχαριου που την ειχα κιεγω οταν ξεκινησα "μονο 4 σκαλαρια σε 200 λιτρα?"
d)και που σκεφτεται να βαλει γαριδες με κιχλιδες

να βαλει σκαλαρια σε 200 λιτρα.

το λεω χωρις καμια παρεξηγηση ουτε προς εσενα (platy)ουτε προς τον skydiver που πολυ καλα κανει και ρωταει;)

στο κατω κατω κιεγω ειχα και 160 και 180 και 240 λιτρα.γιατι δεν εβαλα σκαλαρια?χαζος ημουνα?:Dουτε οταν μπηκα εγω στο φορουμ μου προτεινε κανεις να βαλω ψαρια που δεν ταιριαζανε για το ενυδρειο μου και το επιπεδο των γνωσεων μου στα ενυδρεια,και τους ευχαριστω πραγματικα γιαυτο οσους με βοηθησανε.εγω γιατι να το κανω?

platy
20-09-12, 23:32
εχεις απόλυτο δίκιο ...τώρα συμβουλεύουμε το φίλο..απλα εγώ μίλησα πολύ γενικά και αόριστα στο θέμα συμβατότητας λίτρων ψαριών..εννοείται οτι απαιτεί και την απαραίτητη εμπειρία η διατήρηση με τέτοιο τρόπο....σε κάθε περίπτωση φιλικα...κουβέντα κανουμε

Giannakis
20-09-12, 23:39
Παιδια ο καθενας εχει την δικια του γνωμη για τα αγγελοψαρα και τα λιτρα,ας δειξουμε σεβασμο στις αποψεις καποιων διοτι ξερω ποσο πολυ ασχολουνται με το χομπυ αυτο οι "ψαροκαμμενοι" :D:D..κι εγω ειμαι υπερ της αποψης του platy αλλα σεβομαι και την δικη σας γνωμη...Επισης τα αγγελοψαρα συμφωνα με την δικη μου αποψη δεν ειναι για αρχαριους και θα προτιμουσα να ασχοληθω για αρχη με ευκολα ψαρακια και μετα παμε στα δυσκολα....Οσον αφορα τον χαρακτηρα των αγγελοψαρων ειναι απιστευτα πλασματα,απο την πρωτη στιγμη που σε βλεπουν ερχονται αμεσως να φανε απο το χερι σου....

Δημητρη εγω επιμενω στις αποψεις μου και δεν μου αρεσουν οι ψαροσουπες αφρικη με αμαζονιου π.χ. διοτι αλλα δεν ταιριαζουν στο στησιμο και απο συμπεριφορες...

kgf12345
20-09-12, 23:40
εχεις απόλυτο δίκιο ...τώρα συμβουλεύουμε το φίλο..απλα εγώ μίλησα πολύ γενικά και αόριστα στο θέμα συμβατότητας λίτρων ψαριών..εννοείται οτι απαιτεί και την απαραίτητη εμπειρία η διατήρηση με τέτοιο τρόπο....σε κάθε περίπτωση φιλικα...κουβέντα κανουμε

νο προμπλεμ:cool:

platy
20-09-12, 23:53
επειδή τελικά δεν εχω καταλάβει ποιο παιδί θέλει να στήσει ενυδρείο τελικα απο τους 3 σας giannakis skydiver xlapatsas ανακεφαλαιώνω λέγοντας...ξεκινήστε με κάτι απλό που θα δείχνει σύνθετο αλλα δνε θα ειναι...αν γουστάρετε κιχλίδες,αρκετες εκ των οποίων ειναι ευκολες λόγω παραμέτρων στήστε ενα βιοτοπικό ενυδρείο...ξύλα αρκετά,1-2 ανούμπιες,πέτρουλες,(και απο κει και πέρα πρόσθεση και αφαίρεση υλικών ανάλογα το ψάρι), μπορείτε να ξεκινήσετε με lifallili και ενα κοπάδι rasbora ή καποιο αλλο τετρα (τα harlequin τα προτείνω γιατι ειναι απο τα πιο ειρηνικά),με kribensis,με convict,με firemouth(πολυ ομορφα ψαρια) http://www.seriouslyfish.com/species/thorichthys-meeki/ ..επιλογές υπάρχουν...συμβουλευτείτε ανα ήπειρο τις κατηγορίες που έχουμε στο φορουμ.!!

Dimis
21-09-12, 00:06
Δημητρη εγω επιμενω στις αποψεις μου και δεν μου αρεσουν οι ψαροσουπες αφρικη με αμαζονιου π.χ. διοτι αλλα δεν ταιριαζουν στο στησιμο και απο συμπεριφορες...

Θα χαρακτηριζες ψαροσουπα ενα ζευγαρι kribensis με ενα κοπαδι απο lemon tetras σε ενα 100αρι ενυδρειο με ph 6.8 και θερμοκρασια 25c?

H μηπως θα εδινες τον ιδιο χαρακτηρισμο για ενα ενυδρειο 120 εκατοστων με ενα μεγαλο κοπαδι απο Μελανοταινιες praecox και στον βυθο 4-5 ancistrus sp. με ενα ph 6.5 και θερμοκρασια 27c?

Mπορω ευκολα να γραφω παραδειγματα εως αυριο το πρωι...
Ειναι λοιπον ψαροσουπες αυτα?

kgf12345
21-09-12, 00:16
παλικαρια,του τοχουμε τσακισει στο offtopic το θεμα του xlapatsas.(ναι εκεινος το ξεκινησε το θεμα):Dκαι οχι τιποταλλο αλλα δεν ειναι και μεσα να απανταει κιεκεινος στο θεμα του τουλαχιστον:D

Dimis
21-09-12, 00:23
Μεσα απο αυτα τα -οχι και τοσο- off topic θα μαθει αρκετα και θα βοηθηθει για την επιλογη του.

kgf12345
21-09-12, 00:25
μακαρι:D

panos_auk
21-09-12, 09:48
Ναι, ως συνηθως υπερβαλω, το οτι καλο ειναι να ειναι κοπαδι δε λεει τιποτα, το οτι θελουν υψος τουλαχιστο 60 cm νερου (αρα 70 ενυδρειου) ειναι παλι υπερβολη, οσο για αγρια και ημερα δεν ανεφερα τιποτα τετοιο, για συνθηκες μιλησα, αλλα παλι υπερβαλω

...φιλαρακι βαλε οτι θες μεσα, και τα σκαλαρια κι αν μοιαζει αδειο βαλε και μια φαλαινα αλλα οχι πολυ μεγαλη για να μην ειμαστε και υπερβολικοι

δεν ειναι λαθος αυτα που λες. Οσο πιο μεγαλο γινεται να ειναι ενα ενυδρειο τοσο το καλυτερο για ολα τα ψαρια. Πιο ψαρι θα ηθελε μικρο ενυδρειο ετσι κι αλλιως??
Αλλα μια ταση υπερβολης την εχουν οι προτασεις σου...
Σκαλαρια δεν μπαινουν παντως σ'αυτο το ενυδρειο για να γυρισουμε και στο θεμα...
το μικροτερο επιτρεπτο ενυδρειο για σκαλαρια νομιζω το εχω εγω...
εχω ενα 300αρι ανουμπιας με 60κατι (δεν θυμαμαι καλα) εκατοστα υψος.

βιαστηκα να πω κι εγω κατι...μετα ειδα οτι εχει 3 σελιδες το θεμα κι οτι εχεις διαλεξει τα νεον!
Αντε καλη επιτυχια με το ενυδρειο σου φιλε!

Υ.Γ. εχετε πολυ πλακα παντως μερικοι που "μαλιοτραβιοσαστε" στα ποστ του αλλουνου...ρε παιδια peace!!

Nick74
21-09-12, 10:16
επιμενω στις αποψεις μου και δεν μου αρεσουν οι ψαροσουπες αφρικη με αμαζονιου

Γιαννη εχεις μπερδεψει τους ορους "βιοτοπικο" και "κοινωνικο".
Κι εγω προσωπικα ειμαι υπερ του βιοτοπικου, και οχι τοσο γενικα οπως το λες αλλα πολυ πιο συγκεκριμενα (πχ βιοτοπος ποταμου Μεκ Κονγκ) αλλα οταν μιλαμε για κοινωνικο δεν ειναι απαραιτητο να ειναι και βιοτοπικο, φτανει οι κατοικοι του να προερχονται απο βιοτοπους που οι συνθηκες ταιριαζουν.
Ασχετα με τις συνθηκες, τι σου ταιριαζει καλυτερα? Σκαλαρια με Νεον ? (που ειναι απολυτως βιοτοπικος συνδυασμος, αλλα εχουμε να κανουμε με συνδυασμο θηρευτη-θηραματος) η pearl γκουραμια με νεον? (που αναμιγνυεται ΝΑ Ασια με Αμαζονιο, αλλα θελουν και τα δυο ειδη ακριβως ιδιες συνθηκες και ζουν ειρηνικοτατα -εκτος την περιπτωση που εχουμε προστασια φωλιας)

Xlapatsas
21-09-12, 10:24
Έχει γίνει λίγο σαλάτα το θέμα :D αλλά έχω καταλήξει στο setup!Κοπάδι neon για αρχή(σκέφτομαι 20) και μετά από 2-3 μήνες 8 cory και καμιά δεκαριά γαρίδες.
Αυτό πάντως που κατάλαβα από όλες τις συζητήσεις σας στο θέμα, είναι ότι σκαλάρια σε 180 λίτρα με 45εκ καθαρό ύψος νερού δεν μπαίνουν!!

kgf12345
21-09-12, 12:21
αφου το "επιασες" αυτο εχει σημασια;)

delta66
21-09-12, 17:09

ριξε μια ματια κι εδω Πως επιλεγω ψαρια για το ενυδρειο μου (http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=63544)

nkmyrtos
22-09-12, 17:47
Καλησπέρα και απο εμένα, φίλε χλαπάτσα μπορείς να δεις το δικό μου που είμαστε κοντά στα λίτρα http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=61557 , βέβαια στο προτελευταίο πόστ του δικού μου θέματος άνοιξε πάλι το στοματάκι του ο Σπύρος και μπήκα σε διαδικασίες αλλαγών που σημαίνει ότι έχει πέσει πολύ φύτεμα ( ο Σπύρος μου είπε να κλέψω όχι εγώ) για το καλό των ψαριών μου αλλά και αυτού που θέλω να βλέπω. Πάντως για να ξέρεις εκεί μέσα ζούν 55 cardinal, 6 corydoras sterbai, ένα ζευγάρι german blue ram , 6 γαρίδες αμάνο, 5 μηλοσαλίγκαρα, 7 anetome helena και για λίγο καιρό ακόμα μερικά παρασιτικά σαλιγκάρια που εξαφανίζονται σιγά σιγά μέσα στο πεπτικό σύστημα των anetome.
Το θέαμα σε πληροφορώ είναι υπέροχο και ειδικά την ώρα του φαγητού...θα προσπαθήσω να τραβήξω και βίντεο για να δεις τι εννοώ.

Xlapatsas
24-09-12, 09:22
Καλησπέρα και απο εμένα, φίλε χλαπάτσα μπορείς να δεις το δικό μου που είμαστε κοντά στα λίτρα http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=61557 , βέβαια στο προτελευταίο πόστ του δικού μου θέματος άνοιξε πάλι το στοματάκι του ο Σπύρος και μπήκα σε διαδικασίες αλλαγών που σημαίνει ότι έχει πέσει πολύ φύτεμα ( ο Σπύρος μου είπε να κλέψω όχι εγώ) για το καλό των ψαριών μου αλλά και αυτού που θέλω να βλέπω. Πάντως για να ξέρεις εκεί μέσα ζούν 55 cardinal, 6 corydoras sterbai, ένα ζευγάρι german blue ram , 6 γαρίδες αμάνο, 5 μηλοσαλίγκαρα, 7 anetome helena και για λίγο καιρό ακόμα μερικά παρασιτικά σαλιγκάρια που εξαφανίζονται σιγά σιγά μέσα στο πεπτικό σύστημα των anetome.
Το θέαμα σε πληροφορώ είναι υπέροχο και ειδικά την ώρα του φαγητού...θα προσπαθήσω να τραβήξω και βίντεο για να δεις τι εννοώ.

55 καρδινάλιοι μαζί με όλα τα υπόλοιπα??:oΑλλά βλέπω έχεις ένα εξωτερικό και ένα εσωτερικό φίλτρο.Εγώ έχω μόνο το εσωτερικό που είχε εξαρχής το ενυδρείο(Biobox 2). Πιστεύεις ότι μπορώ να βάλω πάνω από 20 καρδινάλιους ή νέον μαζί με 8 κόρυς, 5-6 σαλιγκάρια και καμιά δεκαριά amano?
Έχεις παρατηρήσει διαφορά στη συμπεριφορά των καρδινάλιων όταν το ενυδρείο είναι πιο πολύ φυτεμένο?Προς το παρόν έχω λίγα φυτά γρήγορης ανάπτυξης γιατί είμαι σε φάση στρωσίματος.
Υ.Γ Πάντως πολύ όμορφο το ενυδρείο σου! :p