Επιστροφή στο Forum : Αγορα ενυδρειου και στησιμο του
Επειδη ειμαι τελειως 'απειρος' στα ενυδρεια θα ηθελα πολυ την βοηθεια σας οσον αφορα την επιλογη και το στησιμο ενος ενυδρειου.
Σαν στοχο εχω να βαλω 2 ή το πολυ 3 χρυσοψαρακια (το ενα ηδη το εχω και ειναι comet).
Μετα απο πολυ σκεψη, εχω καταληξει στο rio 180. Για παραπανω λυτρα, δεν το συζητω καθολου (και απο αποψη κοστους). Πιστευετε οτι αυτο θα ειναι αρκετο για αυτο που το θελω; Το φιλτρακι του, με καποιες τροποποιησεις, θα με καλυψει; Σαν προσφορα το βρηκα στα 197 ευρω μονο την γυαλα ή στα 313 ευρω με το επιπλο του. Ειναι καλη η τιμη αυτη; Αν εχετε καποια αλλη εναλλακτικη λυση, θα ηθελα να την ακουσω.
Μεσα σκεφτομαι να του βαλω χαλικι, καμια πετρα ή και καμια ριζα. Φυτα δεν θελω, ισως να βαλω καμια anubia μονο (παρηγγειλα χτες μια απο ebay, να δω και πως ειναι...)
Xαλικι αν επιλεξω αυτο http://www.antemisaris.gr/product.aspx?iid=5166 κανει; και τι κοκομμετρια θα ηταν καλυτερη; και απο αυτες τις πετρες ποια θα μπορουσε να ειναι καταλληλη: http://www.antemisaris.gr/productList.aspx?iid=49
Θα σας 'ζαλισω' πολυ με ερωτησεις που θα αφορουν τοσο την αγορα οσο και το στησιμο, αλλα μονο με την δικη σας βοηθεια θα τα καταφερω...
Σαν προσφορα το βρηκα στα 197 ευρω μονο την γυαλα ή στα 313 ευρω με το επιπλο του. Ειναι καλη η τιμη αυτη; Αν εχετε καποια αλλη εναλλακτικη λυση, θα ηθελα να την ακουσω.
Ναι, 300 λιτρα με επιπλο κατω απο 280-300 ευρω
http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=62644
εξακολουθες να μη θες "μεγαλο"? (σιγα το μεγαλο δηλαδη, αλλα τεσπα... προσωπικα εχω πει οτι θα αποκτησω χρυσοψαρα οταν παω σε μονοκατοικια που δεν εχει πλακα για να φοβηθω μη βρεθει στο ισογειο, και θα παω για 700ρι τουλαχιστο)
Αν εννοεις τα hagen, το 288λιτρο εχει μαζι με το επιπλο του 350 ευρω, και ειναι χωρις λαμπες και κυριως χωρις φιλτρο.
Η τιμη για μενα ξεφευγει πολυ, και σαν 1ο μου ενυδρειο, μου φαινεται τεραστιο να το...κουμανταρω. 2 αντε το πολυ 3 χρυσοψαρα θελω να βαλω μεσα...
και σαν 1ο μου ενυδρειο, μου φαινεται τεραστιο να το...κουμανταρω.
Λαθος, ενα 300ρι το κουμανταρεις πολυ ευκολοτερα απο ενα 50ρι και ενα κολυμβητηριο ολυμπιακων διαστασεων δε θα ηθελε καμια απολυτως ρουτινα, ενω σε ενα 30ρι θα ησουν με το phμετρο στην κολοτσεπη...
Οσο μεγαλυτερο τοσο ευκολοτερο.
Εγω απ οτι θυμαμαι με λαμπες το πηρα και ειχε και καποιο φιλτρο και αεραντλια κτλ τα οποια τα παζαρεψα για αλλα πραγματα αφου τα μαμισια δε με ενδιεφεραν
Ναι... νομιζω ομως πως ειναι μονο η γυαλα και το επιπλο, σκετα...
Ενταξει για 300αρι δεν το συζητω παντως γιατι για μενα που ειμαι τελειως απειρος, και δυσκολο θα μου ειναι να το συντηρω και η τελικη του τιμη ξεφευγει.
Το 180αρι που προτεινα κανει τελικα για αυτο που το θελω ή οχι....;
για το αν μπαινει comet σε τοσο μικρο ενυδρειο θα σου απαντησουν οι χρυσοψαραδες που ειναι πιο σχετικοι με το ειδος, αλλα αυτο που θελω να σου πω ειναι ο γενικος κανονας:
Οσο πιο αρχαριος ειναι καποιος τοσο περισσοτερα λιτρα ειναι αυτα που εχει αναγγη γιατι απλα θελουν και λιγοτερη συντηρηση και συγχωρουν και καποια λαθη, και οσο αυξανει η εμπειρια μπορεις να πεις πως εισαι σε θεση πλεον να κουμανταρεις μικροτερα (μεχρι ενα λογικο σημειο βεβαια οχι κατι δεκαλιτρα και δεκαπεντολιτρα που ακουω γιατι αυτα θελουν ειδικο εργαστηριο με τον εξοπλισμο της ΝΑΣΑ)
Ενταξει δεν προτεινα 15 λιτρο :)
Συμφωνα με οσα εχω διαβασει ολο αυτο τον καιρο, ενα 180 λιτρο θεωρειται ως το 'ελαχιστο' για χρυσοψαρα comon, comet...
Ας ακουσω και αλλες γνωμες, γιατι λεω το σαββατο αν ειμαι καλα, να παω να το 'κλεισω'
οκ, καποιος που εχει εμπειρια με αυτα τα ειδη θα σου πει καλυτερα, αλλα αν εχεις διαβασει πως αυτο ειναι το ελαχιστο ξεκινα με το δεδομενο οτι ενας αρχαριος δε μπορει να κουμανταρει τα ελαχιστα μεγεθη.
Tα comet και τα comon ειναι μεγαλα ειδη
Γιατι να μην μπορω ομως; Εδω και 7 μηνες 'κουμανταρω' ενα 50 λιτρο, εστω κι αν στην αρχη δεν απεφυγα τα 'λαθη', κυριως απο δικη μου αγνοια.
Καλα βεβαια πολλοι, εχουν comet σε γυαλες ή σε 80λιτρα αντε το πολυ κανα 120λιτρο. Ειπα να κανω την 'υπερβαση' και να παω σε λιγο μεγαλυτερο.
Καλα βεβαια πολλοι, εχουν comet σε γυαλες ή σε 80λιτρα αντε το πολυ κανα 120λιτρο. Ειπα να κανω την 'υπερβαση' και να παω σε λιγο μεγαλυτερο.
οκ, αφου το να τα διατηρσεις σε ενα χωρο που καπου διαβασες πως ειναι ο ελαχιστος, το θεωρεις υπερβαση δεν εχω να πω κατι αλλο, καλη επιτυχια στο πειραμα
ShadowVValker
13-09-12, 18:32
Για μεταχειρισμένα δεν ενδιαφέρεσαι? μπορείς να βρεις τα 180 lt με βάση 150-200 ευρώ, ανάλογα την περίπτωση.
Παρ' όλα αυτά, συμφωνώ με τον Nick, καλύτερα δώσ'του τον χώρο που χρειάζεται. Τι σε αποτρέπει από τα περισσότερα λίτρα? Το μόνο πρόβλημα ίσως είναι του χώρου, όλα τα άλλα είναι πιο εύκολα.
νομίζω η τιμή στο 1 ποστ για το rio 180 είναι αρκετά καλή. που το βρήκες τόσο;
Για μεταχειρισμένα δεν ενδιαφέρεσαι? μπορείς να βρεις τα 180 lt με βάση 150-200 ευρώ, ανάλογα την περίπτωση.
Παρ' όλα αυτά, συμφωνώ με τον Nick, καλύτερα δώσ'του τον χώρο που χρειάζεται. Τι σε αποτρέπει από τα περισσότερα λίτρα? Το μόνο πρόβλημα ίσως είναι του χώρου, όλα τα άλλα είναι πιο εύκολα.
Για μεταχειρισμενα μαλλον οχι. Εκανα μια προσπαθεια, που ηταν ακαρπη. Ετσι κι αλλιως ειναι λιγα αυτα που πουλιουνται, συνηθως δινονται ή τα πολυ μικρα ή τα πολυ μεγαλα. Συμφωνα με ο,τι εχω διαβασει, ο φυσικος του χωρος ειναι η...λιμνη και δεν νομιζω να υπαρχει και κανεις που για 1η του φορα να πηγε να αγορασει π.χ. 300 λιτρο ενυδρειο για να βαλει χρυσοψαρα...
Σπυρο (delta66) εσυ τι λες...; (γιατι οι φιλοι εδω δεν πολυσυμφωνουν με την ιδεα μου :confused:)
και δεν νομιζω να υπαρχει και κανεις που για 1η του φορα να πηγε να αγορασει π.χ. 300 λιτρο ενυδρειο για να βαλει χρυσοψαρα...
γιατι το λες αυτο?
αν καποιος γουσταρει πραγματικα τα χρυσοψαρα,θα βαλει χρυσοψαρα.
κι εφοσον αγαπαει ειδικα αυτο το ειδος και το εχει διαλεξει,
(δεν του βαζει κανεις το πιστολι στον κροταφο να παρει αυτα τα ψαρια σωνει και ντε)
αν το κανει συνειδητα δηλαδη,θα προσπαθησει να ανταπεξελθει οσο γινεται καλυτερα στις αναγκες τους.
Αυτο που θελω να πω ειναι οτι δυστηχως τα χρυσοψαρα ειναι ευρεως διαδεμενα ως ψαρια...γυαλας.
Κι οσοι βρεθηκαν με ενα ή και περισσοτερα, διαπιστωνουν οτι φυσικα δεν ζουν σε γυαλα, αλλα θελουν πολυ μεγαλυτερο χωρο και φροντιδα. Απο αυτους λοιπον, δεν νομιζω οτι ειναι πολλοι αυτοι που 'τρεχουν' αμεσως να παρουν...300 λιτρο ενυδρειο.
Ειναι διαφορετικο πραγμα απο την αρχη να το εχεις επιλεξει συνηδειτα και διαφορετικο να το ανακαλυπτεις στην ...πορεια. Οπως και στην δικη σου περιπτωση leda. Βρεθηκες με ενα χρυσοψαρακι, χωρις να το περιμενεις. Αν ηξερες απο την αρχη τι χωρο θελουνε, θα πηγαινες να το αγορασεις; Μαλλον οχι...
Εχω διαβασει στο νετ, αρκετες περιπτωσεις που βρεθηκαν καποιοι με ενα-δυο χρυσοψαρα, ειτε απο δωρο, ειτε γιατι μη γνωριζοντας ή ακουγοντας αυτα που τους λενε στα ept shop, τα αγορασαν. Και οταν μμπαινουνε στα φορουμ και ρωτανε αν ειναι καλα στην γυαλα που τα εχουν, και τους λενε τι ενυδρειο χρειαζονται πραγματικα, την κανουν με...ελαφρα πηδηματακια.
Εγω το 'παλεψα' απο την αρχη, και γιατι μ αρεσαν και μ αρεσουν φυσικα. Για μενα το να αγορασω ενα 180λιτρο, ειναι 'υπερβαση'.
μα οταν εχεις αποφασισει πλεον να αγορασεις ενυδρειο,και να βαλεις κι αλλα μαζι με αυτο που ηδη σου "ελαχε",και εχεις ενημερωθει γι αυτα τα ψαρια,
δεν πρεπει να κανεις το σωστο?
αν για σενα ειναι υπερβαση να δωσεις το ελαχιστο,ασε αυτο που εχεις ηδη σε μια λιμνη...
γιατι να υποχρεωνεσαι να "βαρυγκομας"?
μπορει να ειναι κοινα ψαρακια και απο πολλους να αντιμετωπιζονται σαν αναλωσιμα,ιδιες ζωουλες ειναι ομως,ιδια ακριβως αξια εχουν,με των αλλων ψαγμενων και πανακριβων ψαριων.
Κοινα ψαρακια ισως ειναι, αλλα εμενα μ αρεσουν...Αν και πολλοι... τι να λεω τωρα, εβλεπα πριν ενα βιντεο στο utube που ενας ιλιθιος, ταιζε τα πυρανχας του με ζωντανα χρυσοψαρα!
Η αποφαση να αγορασω ειναι καθαρα δικη μου. Το τι ομως θα αγορασω, ειναι μετα απο αρκετη σκεψη, και πολυ μελετη. Οταν ειχα πρωτορωτησει εδω, ακομα και ενα 125λιτρο φανταζε σαν μια καλουτσικη λυση. Ενα 180-200 λιτρο φανταζε σαν πιο ιδανικη. Με αυτο το σκεπτικο, και διαβαζοντας απειρα μνμ που αναφερονται στα χρυσοψαρα, ειπα να παω σε 180 λιτρο. Σκεφτομαι να βαλω κι (αλλα), εστω ενα ακομα, να μην ειναι μονο του.
Θελω ομως πριν παω και το κλεισω, να εχω μια 'τελικη' γνωμη πανω σε αυτο.
χωρις να ειμαι χρυσοψαρας,νομιζω οτι μπορεις να βαλεις μεχρι 3 fancy η 2 common.εμενα μια χαρα μου φαινεται το 180αρι.βεβαια ο Nick εχει δικιο.οσο πιο μεγαλο τοσο πιο καλα,αλλα πιστευω οτι για αρχη ειναι καλα αυτα τα λιτρα και αργοτερα βλεπεις.περιμενε να παρεις και καμια γνωμη απτους εμπειρους χρυσοψαραδες ομως μηπως εγω κανω λαθος στα νουμερα.
Και 2 να βαλω, μου φτανουν και μου περισσευουν. Αλλη ...λυση εκει κοντα στα 300 ευρω δεν εχω βρει...
...δεν νομιζω να υπαρχει και κανεις που για 1η του φορα να πηγε να αγορασει π.χ. 300 λιτρο ενυδρειο για να βαλει χρυσοψαρα...
Σπυρο (delta66) εσυ τι λες...; (γιατι οι φιλοι εδω δεν πολυσυμφωνουν με την ιδεα μου :confused:)
Κοιτα για comet δεν θα προτεινα ενυδρειο κατω απο 120 εκ μηκος.
H συντηρηση ενος 180λιτρου με χρυσοψαρα, δεν θα ειναι διαφορετικη απο οτι σε ενα πολυ μεγαλυτερο ενυδρειο.
Τι σε απασχολει στη συντηρηση?
Μονο αλλαγη νερου θα εχεις να κανεις.
Απο κοστος συντηρησης θα ειναι πολυ κοντα με πολυ μεγαλυτερου ενυδρειου, γιατι το μεγαλυτερο κοστος στο ενυδρειο ειναι η θερμανση και ο φωτισμος.
Το νερο δεν σε απασχολει, αυτο απσχολει μονο πολυ μεγαλα ενυδρεια με οσμωση και συχνες αλλαγες νερου.
Ενα χρυσοψαραδικο δεν εχει τετοια προβληματα.
- Θερμανση καθολου (μονο ψυξη το καλικαιρι - το ετησιο κοστος της ειναι γελιο, κατω απο 5-10 ευρω)
- Φωτισμο ελαχιστο (φυτα απαιτησεων σε φωτισμο ετσι κι αλλως δεν επιζουν σε τετοιο ενυδρειο). Με αυτκολητα αδιαβροχα led stripes θα ειναι σουπερ. (δεν χρειαζεται να εχει μαμισιο φωτισμο το ενυδρειο τους)
Ενα ή δυο καλα φιλτρα χρειαζονται, controller θερμοκρασιας, χωρο στο καπακι για ανεμιστηρακια PC και εισαι κομπλε.
Αλλαγη νερου αναλογα τις δυνατοτητες.
Αν ειναι καινουριο θερμοσιφωνο (για τις χειμερινες αλλαγες) μπορεις να κανεις απευεθειας αλλαγη απο τη βρυση με αλφαδολαστιχο διαφανες (αφου το αφησεις να τρεξει καλα και καθαρισει).
Το λαστιχο πρεπει να φυλασσεται αναμεσα στις αλλαγες αδειο απο νερο (το φυσας καλα να αδειασει). Κατα καιρους να του γινεται απολυμανση (το διαφανες βολευει για ελεγχο εσωτερικα της καταστασης του).
Το νερο να εχει ιδια θερμοκρασια, και να το βαζεις με πολυ αργη ροη στο ενυδρειο (να κανει μιση+ ωρα να μπει ολο)
Αν βαλεις εξωτερικο φιλτρο (κατι που συνιστω) μπορεις να κανεις κι αυτο. (http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=43893)
-------------------------
Το rio 240 ποσο το βρηκες?
Νομιζω πως κι αυτα θα ειναι πολυ καλες επιλογες (και value for money και για τα ψαρια καταλληλα) αν μπορεσεις να τα καταφερεις.
http://www.petsupermarket.gr/4015/%CF%80%CF%81%CE%BF%CF%8A%CF%8C%CE%BD%CF%84%CE%B1/water-home-120x40x50cm-240lt.html
μαζι με http://www.petsupermarket.gr/5798/%CF%80%CF%81%CE%BF%CF%8A%CF%8C%CE%BD%CF%84%CE%B1/fluval-306-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CE%B5%CE%BD%CF%85%CE%B4%CF%81%CE%B5%CE%B9%CE%B1-%CE%B3%CE%BB%CF%85%CE%BA%CE%BF%CF%85-%CE%B8%CE%B1%CE%BB%CE%B1%CF%83%CF%83%CE%B9%CE%BD%C E%BF%CF%85-%CE%BD%CE%B5%CF%81%CE%BF%CF%85-%CE%B5%CF%89%CF%82-300lt.html
ή ακομα καλυτερα
http://www.petsupermarket.gr/4016/%CF%80%CF%81%CE%BF%CF%8A%CF%8C%CE%BD%CF%84%CE%B1/water-home-120x40x60cm-288lt.html
μαζι με http://www.petsupermarket.gr/3100/%CF%80%CF%81%CE%BF%CF%8A%CF%8C%CE%BD%CF%84%CE%B1/fluval-405-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CE%B5%CE%BD%CF%85%CE%B4%CF%81%CE%B5%CE%AF%CE%B1-%CE%B3%CE%BB%CF%85%CE%BA%CE%BF%CF%8D-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%B8%CE%B1%CE%BB%CE%BB%CE%B1%CF%83%CE%B9%CE%BD%C E%BF%CF%8D-%CE%BD%CE%B5%CF%81%CE%BF%CF%8D-%CE%AD%CF%89%CF%82-400lt.html
Μαλλον θα αφησω οριστικα την ιδεα αποκτησης ενυδρειου. Για να παρω μεγαλυτερο, καταρχην θελω τουλαχιστον ενα 450αρι ευρω...
Ειπα να κανω την 'υπερβαση' και να δωσω 300 κατι ευρω για το rio 180, αλλα... οκ ξεφευγει πολυ... κριμα :(
Θα κρατησω το ενα που εχω στο 50 λιτρο κι οσο....αντεξει...
(για το rio 240 δεν ρωτησα αλλα ολες οι προτασεις ξεπερνανε κατα πολυ τα 400 ευρω...)
Τα λιτρα δεν ειναι το μονο που κοιτας σε ενα ενυδρειο.
Oυσιαστικα τα λιτρα δεν τα θελουν τα ψαρια, αλλά εσυ.
Εσυ θα κουραζεσαι περισσοτερο (με αλλαγες, ελεγχο κλπ) οταν διεθετεις λιγοτερη ποσοτητα νερου για να την παλευει με τους ρυπους των ψαριων.
Τα ψαρια εκτος απο τα αρκετα λιτρα για καθαριοτητα θελουν χωρο για κολυμπι αναλογο του μεγεθους τους και της κινητικοτητας το ειδους τους.
(πχ ενα πλεκο δεν θελεις πολλες φορες πολλαπλασιο το μηκος απο το τελικο μεγεθος του ψαριου, 2-3 φορες φτανει. Για ενα ψαρι κολυμβητη ομως ακομα και το χ10 και χ15 ειναι λιγο και απλα συμβιβαζονται.
Για ενα ψαρι σαν το comet που μπορει να φτασει τα 30+ εκ, ακομα και το 120-150 εκ μηκος ειναι συμβιβασμος.
Βλεπεις λοιπον και τις διαστασεις σχετικα με το τελικο μεγεθος του ψαριου.
Λεγεται συνηθως οτι τα fancy κοντοχοντρα χρυσοψαρα θελουν 40+ λιτρα το ατομο και 80 εκ μηκος ενυδρειου, ενω τα μεγαλυτερα και μακρουλα common, comet και shubunkin, 70+ λιτρα και 120-150 εκ μηκος ενυδρειου
Ακομα κι ενα comet να εβαζε καποιος στο ενυδρειο, το μηκος του ενυδρειου θα επρεπε να ηταν ικανοποιητικο για στοιχειωδες κολυμπι.
Τα λιτρα θα ηταν πολυ περισσοτερα απο οτι χρειαζοταν ενα ψαρι.
Παλι δλδ 240+ λιτρα θα ηθελες για να εχεις 120 εκ μινιμουμ μηκος για ενα ψαρι.
(φυσικα και καποιο χωρο σε πλατος για να μπορει να στριψει)
Η πρωτη επιλογη που εδωσα (ενυδρειο και φιλτρο) κοστιζει 275
(χωρις βαση - δεν εχεις χωρο να το ακουμπησεις?)
Καταλαβαινω το σκεπτικο σου, μου το χεις εξηγησει εξαλλου τοσες φορες που μονο αν ειμαι χαζος δεν θα καταλαβω.
Το rio 240 βγαινει περιπου στα 437 ευρω.
Ξερεις ρε γμτ τι σκεφτομαι; Ενταξει θελω να εχω το ενα comet που εχει επιζησει ως τωρα. Αξιζει ομως να 'σκασω' ενα 450αρι για...παρτυ του;
2 fancy μπαινουν στο rio 125;
(ε χωρο που να το ακουμπησω; μονο κατω γινεται...)
Ξεχνα τα juwel τοτε.
Τα hagen δεν σου αρεσουν? και με καλο εξωτερικο φιλτρο. (θα χωραγαν κι αλλα 2-3 comet)
Ναι το 125 ειναι σουπερ για fancy (3-4).
ΥΓ Το ψαρι αξιζει να εχει καθαρο νερο και αξιοπρεπη χωρο να κολυμπαει.
Ποσο θα κοστισει αυτο ειναι αλλο θεμα.
Τι να πουνε και μερικοι (σαν κι εμενα) που ξεκινησαν χωρις να ξερουν την αγορα και τα εσκασαν χοντρα για σαβουρες.
Εδωσα 300+ ευρω για 50 λιτρα με εσωτερικο φιλτρο, αχρηστα διακοσμητικα και χωρις επιπλο.
Καποιος στις αγγελιες φτιαχνει βασεις για ψαξε και ρωτα.
Γιατι τα χω δει νομιζεις; Οταν ειχα παει, πριν 3 βδομαδες περιπου, μετακομαζανε και γινοταν της κακομοιρας εκει. Εκτος αυτου, αυτα που ειχε εκει στιβαγμενα ειχαν ενα...περιεργο καπακι, λες και το ειχε χτυπησει ο ηλιος και ειχε στραβωσει...
Λοιπον εγω λεω να κανω το εξης: Να παρω το rio 125 ή το rio 180, που και κομπλε ειναι και η τιμη τους δεν διαφερει και τοσο απο τα hagen (αν βαλω και λαμπες-φιλτρο-θερμαντικο)
Θα βαλω μεσα το commet που ηδη εχω, και οσο αντεξει (δεν το λεω με την κακη εννοια, το πολυ πολυ να το δωσω αν μεγαλωσει) και να προσθεσω κανα fancy
..........
Το nick του αρχιζει απο af...; Του εστειλα μνμ σημερα αλλ δεν πηρα απαντηση. Αν και πιστευω οτι και οι 'φτιαχτες' βασεις δεν θα ναι φτηνοτερες απο τις 'ετοιμες΄
Ζητα αν μπορει να σου κολλησει καποιος γνωστης (φιλικα) μια γυαλα.
Το καπακι αστο.
Δυο ραγες αλουμινογωνια θελεις, να τις στηριξεις στη γυαλα, να κολλησεις πανω τους τα led και να βιδωσεις τα ανεμιστηρακια (για το καλοκαιρι).
Λοιπον εγω λεω να κανω το εξης: Να παρω το rio 125 ή το rio 180, που και κομπλε ειναι και η τιμη τους δεν διαφερει και τοσο απο τα hagen (αν βαλω και λαμπες-φιλτρο-θερμαντικο)
Αχρηστα πραγματα θα παρεις.
Χωρο θελεις (και καλη φιλτρανση), οχι λαμπες και θερμαντηρα.
Το εξωτερικο φιλτρο που σου εγραψα ειναι πολυ καλυτερο (και δεν πιανει και χωρο)
Ουτε 'τσαμπα' θα το κανει και μπαινω και σε...περιπετειες, απο την αποψη οτι δεν θα ξερω αν εχει κανει καλη δουλεια ή οχι, και χωρις καπακι το ψιλοφοβαμαι (το δικο μου οταν το χα βαλει για λιγο στον κουβα, εκανε τρελα σαλτα, ευτηχως ειχα βαλει διχτυ απο πανω, μαλλον αισθανθηκε αβολα)
αυτο που προτεινω, δεν συμφωνεις;
Απο ολοτελα καλη κι η παναγιωταινα (ριο180)
Μη βαλεις fancy μαζι με cοmet.
Δεν θα προλαβαινουν να φανε
Βαλε αλλο ενα comet
Το ολοτελα ειναι να μεινει εκει που ειναι... μιση χαρα δικη του και μιση δικη μου....
'Αφεντικο' να παω δηλ. το Σαββατο να το κλεισω; αστειευομαι...απλα σας τα εχω 'πρηξει' εδω μεσα και σε σενα και των αλλων παιδιων...
Για πες μου σε παρακαλω, αν παρω το rio 180, θα μαι οκ με το φιλτρο του ε; (θα κανω τις..γνωστες τροποοιησεις)
Αν μπορεις να μου πεις και τι χαλικι να παρω; Αλλα θελω συγκεκριμενα; π.χ. αυτο κανει; http://www.antemisaris.gr/product.aspx?iid=5166 και τι κοκομμετρια να διαλεξω;
(ξερω οτι δεν προλαβαινουν, αλλα σκεφτομουνα μηπως τα 'ξεγελουσα' ενα απο την μια μερια το αλλο απο την αλλη)
Η ψηφιδα ειναι μαλλον κοφτερη και τα ψαρια θα ειναι συνεχεια στο βυθο και θα ψαχνουν για φαι βαζωντας στο στομα τους οτι χωραει για να το πιπιλισουν.
Βυθο βαζουμε ειτε πολυ χοντρο για να μη χωραει στο στομα (ακομα και σε τελικο μεγεθος ψαριου) ειτε πολυ λεπτο για να μη σφηνωσει στο στομα του μεσα.
Το χοντρο χαλικι (ακομα και στρογγυλεμενο) δεν το προτιμω γιατι μπαινει η τροφη μεσα και χανεται.
Δες την ποταμισια αμμο.
(θελουν παρα πολυ καλο πλυσιμο ολα αυτα)
Το φιλτρο θα ειναι ΟΚ
Την αμμο την σκεφτηκα, αλλα πως θα την...καθαριζω; Θα πεφτουν κατω οι ακαθαρσιες τους, θα ανακατευονται με την αμμο και μετα...;
Να προτιμουσα κατι τετοιο: http://www.antemisaris.gr/product.aspx?iid=5130 ή αυτο:http://www.antemisaris.gr/product.aspx?iid=2207
Λευκο δεν βαζεις σιγουρα.
Και για τα ψαρια αλλα και γιατι θα πιασει αλγη.
Η αμμος καθαριζει αν υπαρχει καλη κυκλοφορια και στελνει τα σκουπιδια στο φιλτρο, αλλιως με σκουπα βυθου (λαστιχο αλλαγης) απο μακρυα για να μη ρουφαει και αμμο.
Θα ανακατευθει το σκουπιδι (βυθιστει μαλλον) μονο αν μεινει αρκετη χρονο πανω της.
Πολυ πιο ευκολα θα γινει αυτο (η βυθιση των σκουπιδων στο βυθο) με χαλικι.
Παντως αν προτεινα καποιο υλικο ανεπιφυλακτα θα ηταν αμμοχαλικο (κατι αναμεσα σε αμμο και χαλικι ή πεστο και χοντρη αμμο) στρογγυλεμενο γυρω στο 1mm διαμετρο.
Ειχα παντα καλα αποτελεσματα σε ολους τους τομεις.
Aquatica αμμοχαλικο μπεζ απο ενυδρειακα.
Μηπως εννοεις κατι τετοιο; http://www.antemisaris.gr/product.aspx?iid=5177
ή να βαλω κανα βοτσαλο σαν αυτο: http://www.antemisaris.gr/product.aspx?iid=5177
Σου βαζω λινκ, γιατι ετσι 'αοριστα' αμμοχαλικο 1mm, πως και που να το ζητησω;
Φαινετε οτι εχεις καταληξει απο πριν στην επιλογη του ριο180 ,οποτε δε θα μιλησω καθολου για αυτο.(πολυ καλη επιλογη ωστοσω :D)
Οι fancy ποικιλιες θα ηταν η καλυτερη επιλογη με 4 βαρια 5 ατομα νεαρης ηλικιας.Το comet αν μπορεις ανταλλαξε το στο πετ σοπ με ενα απο τα παραπανω.Αν παλι θελεις να το κρατησεις σιγουρα θα ζησει καλυτερα απο τη γυαλα που πιθανον να καταληξει αν το δωσεις.
Βεβαια το προβλημα με το ταισμα θα το εχεις, οπως και το οτι επειδη θα συμβαινει αυτο τα fancy θα μενουν πισω σε αναπτυξη.;)
Αυτο βεβαια για μενα δεν αποτελει προβλημα-ειναι σαν να ταιζεις πιο λιγο-αλλοι ταιζουν με τις χουφτες κι αλλοι με τα δαχτυλα.
Το ξαναλεω ομως, κατ' εμε ειναι τυχερα τα χρυσοψαρα που απο το πετσοπ καταληγουν σε ενυδρεια...οτι μεγεθος εχουν αυτα ,γιατι εκει πλεον μιλαμε για φιλτρανση,φως aquascape(οοοτι και να ναι αυτο,δινει ασφαλεια στα ψαρια και αλλες συμπεριφορες).
Αμμο βαλε σκουροχρωμη κατα προτιμηση ή και μπεζ αλλα οχι ασπρη, δεν στρεσαρει τα ψαρια και φαινετε πιο εντονη η αντιθεση με τα χρωματα των ψαριων.Μπορεις επισης να βαλεις και φυτα ζωντανα χαμηλων απαιτησεων(ανουμπιες-ολα τα ειδη,βαλισνεριες,κρυπτοκορινες,κρινουμ,εχινοδωρους ).Ενα μικρο κολπο ειναι να βαλεις τα φυτα πριν αγορασεις τα ψαρια.Τα δε ψαρακια να ειναι μικρα ωστε να μαθουν-μεγαλωσουν με τα φυτα ωστε να μη στα πειραζουν.(Ειναι βεβαια αλλες οι απαιτησεις των χρυσοψαρων σε "πρασινη" τροφη οσο μεγαλωνουν).Ετσι σε λιγο καιρο θα εχεις φυτεμενο με χρυσοψαρα.;)
Καποια μικρη ενσταση εχω με το φιλτρο το οποιο ποτε δε πιστεψα στα ριο με τον κυκλοφορητη να παραδιδει το πνευμα σε "ασχετη ωρα" και να τρεχω με αλλαγες νερου μεχρι να ανοιξουν τα καταστηματα.Γνωμη μου αφου ξεκινησεις πλεον καποια στιγμη-οχι μακρινη- κανε "καβα" για κανενα εξωτερικο.;)
υ.γ. Δες κι εδω τον φιλο που δινει το ενυδρειο του.
http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=64836
CHRISTOS13
14-09-12, 10:09
Φαινετε οτι εχεις καταληξει απο πριν στην επιλογη του ριο180 ,οποτε δε θα μιλησω καθολου για αυτο.(πολυ καλη επιλογη ωστοσω :D)
Οι fancy ποικιλιες θα ηταν η καλυτερη επιλογη με 4 βαρια 5 ατομα νεαρης ηλικιας.Το comet αν μπορεις ανταλλαξε το στο πετ σοπ με ενα απο τα παραπανω.Αν παλι θελεις να το κρατησεις σιγουρα θα ζησει καλυτερα απο τη γυαλα που πιθανον να καταληξει αν το δωσεις.
Βεβαια το προβλημα με το ταισμα θα το εχεις, οπως και το οτι επειδη θα συμβαινει αυτο τα fancy θα μενουν πισω σε αναπτυξη.;)
Αυτο βεβαια για μενα δεν αποτελει προβλημα-ειναι σαν να ταιζεις πιο λιγο-αλλοι ταιζουν με τις χουφτες κι αλλοι με τα δαχτυλα.
Το ξαναλεω ομως, κατ' εμε ειναι τυχερα τα χρυσοψαρα που απο το πετσοπ καταληγουν σε ενυδρεια...οτι μεγεθος εχουν αυτα ,γιατι εκει πλεον μιλαμε για φιλτρανση,φως aquascape(οοοτι και να ναι αυτο,δινει ασφαλεια στα ψαρια και αλλες συμπεριφορες).
Αμμο βαλε σκουροχρωμη κατα προτιμηση ή και μπεζ αλλα οχι ασπρη, δεν στρεσαρει τα ψαρια και φαινετε πιο εντονη η αντιθεση με τα χρωματα των ψαριων.Μπορεις επισης να βαλεις και φυτα ζωντανα χαμηλων απαιτησεων(ανουμπιες-ολα τα ειδη,βαλισνεριες,κρυπτοκορινες,κρινουμ,εχινοδωρους ).Ενα μικρο κολπο ειναι να βαλεις τα φυτα πριν αγορασεις τα ψαρια.Τα δε ψαρακια να ειναι μικρα ωστε να μαθουν-μεγαλωσουν με τα φυτα ωστε να μη στα πειραζουν.(Ειναι βεβαια αλλες οι απαιτησεις των χρυσοψαρων σε "πρασινη" τροφη οσο μεγαλωνουν).Ετσι σε λιγο καιρο θα εχεις φυτεμενο με χρυσοψαρα.;)
Καποια μικρη ενσταση εχω με το φιλτρο το οποιο ποτε δε πιστεψα στα ριο με τον κυκλοφορητη να παραδιδει το πνευμα σε "ασχετη ωρα" και να τρεχω με αλλαγες νερου μεχρι να ανοιξουν τα καταστηματα.Γνωμη μου αφου ξεκινησεις πλεον καποια στιγμη-οχι μακρινη- κανε "καβα" για κανενα εξωτερικο.;)
Συμφωνώ με τον maikl(Μιχάλη??).
Μερικοί νομίζω πως είναι κάπως υπερβολικοί!
Όταν ένας θέλει να ξεκινήσει το τόσο ωραίο χόμπι και να αγοράσει δύο-τρία χρυσόψαρα, είναι νομίζω υπερβολικό να του προτείνουμε να αγοράσει ενυδρείο 300 και 400 λίτρα!!
Νομίζω για τις διαθέσεις του φίλου και για τα ψαράκια που θα βάλλει, τα 180 λίτρα είναι πολύ καλά.
Και εμένα μου αρέσει το χόμπυ, έχω ένα ενυδρείο 120 λίτρα με τρία fancy χρυσόψαρα και δεν έχω τον χώρο για μεγαλύτερο.
Κάνω αλλαγή νερού κάθε εβδομάδα, και δεν έχω κανένα πρόβλημα εδώ και 2 χρόνια.
Θέλω να πω δηλαδή, χωρίς να παρεξηγηθώ ( άλλωστε απόψεις ανταλλάσουμε ) πως δεν είναι σίγουρο πως όλοι που θα ξεκινήσουμε το χόμπυ, έχουμε σκοπό να το φθάσουμε στα άκρα! ( είτε από έλλειψη χώρου, είτε από έλλειψη χρημάτων ) και δεν πρέπει αυτό να μας αποθαρρύνει από το να συνεχίσουμε, χωρίς να σημαίνει βέβαια και το αντίθετο, να βάλουμε oscar σε γιάλα!!.
δεν είναι σίγουρο πως όλοι που θα ξεκινήσουμε το χόμπυ, έχουμε σκοπό να το φθάσουμε στα άκρα! ( είτε από έλλειψη χώρου, είτε από έλλειψη χρημάτων ) και δεν πρέπει αυτό να μας αποθαρρύνει από το να συνεχίσουμε
Αν καποιος για ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ λογο η λογο ΟΠΟΙΑΣΔΗΠΟΤΕ ελειψης δεν ειναι ικανος να παρεχει μια αξιοπρεπη διαβιωση στις ζωουλες που αποφασιζει να υιοθετησει τοτε φυσικα καλυτερα να μην ασχοληθει καθολου.
Αν αυτο δεντο καταλαβαινει ο ιδιος τοτε ολο και καποιος γνωστης των πραγματων ΠΡΕΠΕΙ να βρεθει να τον αποθαρρυνη.
Στις περιπτωσεις υιοθετησης παιδιου ειναι πολυ πιο ευκολα τα πραγματα γιατι η ιδια η πολιτεια εχει ενα σωρω νομους οπου περνανε κυριολεκτικα απο χιλια κοσκινα τον υποψηφιο θετο γονιο ωστε να εξασφαλιστει πως αυτος ο ανθρωπος πληρει ολες τις καταλληλες προυποθεσεις για την υιοθετηση ενος παιδιου.
Δυστυχως στα υπολοιπα ειδα ειμαστε πολυ πιο χαλαροι και δεν υπαρχουν -πολυ κακως- καποιοι θεσπισμενοι νομοι.
Η λεξεις "υπερβολικος" "υπερβολικοι" "υπερβολες" χρησιμοποιουνται κατα κορων στα ενυδριο-forums απο ανθρωπους που εχουν πολυ χαμηλα στανταρς και επιμενουν πως οτι κανουν ειναι και το σωστο προσπαθοντας να κατεβασουν τον πηχη οσο αυτο ειναι δυνατο ωστε να θεωρουνται οι ιδιοι σωστοι!
Υπαρχουν -ελαχιστοι αλλα ευτυχως υπαρχουν- ακομα και αρχαριοι οι οποιοι εχουν την αντιληψη να κατανοουν ποτε καποιος προσπαθει να κατεβασει τον πηχη.
τα παραπανω δεν αφορουν καποιον προσωπικα, απλα το τελευταιο μυνημα ηταν η αφορμη για να τα γραψω.
Όταν ένας θέλει να ξεκινήσει το τόσο ωραίο χόμπι και να αγοράσει δύο-τρία χρυσόψαρα, είναι νομίζω υπερβολικό να του προτείνουμε να αγοράσει ενυδρείο 300 και 400 λίτρα!!
τοτε γιατι να παρει χρυσοψαρα? Δεν κατανοω το σκεπτικο...
ας ασχοληθει με αλλα ειδη που θελουν μικροτερα ενυδρεια, και υπαρχουν χιλιαδες τετοια ειδη...
Αν υπαρχει λογικη στο να μην εχει λιτρα και να θελει ντε και καλα χρυσοψαρα τοτε ας παρει και πογκασιους, η καλυτερα καμια φαλαινα για να μπορει να "ξεκινησει το τοσο ωραιο αυτο χομπυ"
CHRISTOS13
14-09-12, 10:56
Αν καποιος για ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ λογο η λογο ΟΠΟΙΑΣΔΗΠΟΤΕ ελειψης δεν ειναι ικανος να παρεχει μια αξιοπρεπη διαβιωση στις ζωουλες που αποφασιζει να υιοθετησει τοτε φυσικα καλυτερα να μην ασχοληθει καθολου.
Αν αυτο δεντο καταλαβαινει ο ιδιος τοτε ολο και καποιος γνωστης των πραγματων ΠΡΕΠΕΙ να βρεθει να τον αποθαρρυνη.
Στις περιπτωσεις υιοθετησης παιδιου ειναι πολυ πιο ευκολα τα πραγματα γιατι η ιδια η πολιτεια εχει ενα σωρω νομους οπου περνανε κυριολεκτικα απο χιλια κοσκινα τον υποψηφιο θετο γονιο ωστε να εξασφαλιστει πως αυτος ο ανθρωπος πληρει ολες τις καταλληλες προυποθεσεις για την υιοθετηση ενος παιδιου.
Δυστυχως στα υπολοιπα ειδα ειμαστε πολυ πιο χαλαροι και δεν υπαρχουν -πολυ κακως- καποιοι θεσπισμενοι νομοι.
Η λεξεις "υπερβολικος" "υπερβολικοι" "υπερβολες" χρησιμοποιουνται κατα κορων στα ενυδριο-forums απο ανθρωπους που εχουν πολυ χαμηλα στανταρς και επιμενουν πως οτι κανουν ειναι και το σωστο προσπαθοντας να κατεβασουν τον πηχη οσο αυτο ειναι δυνατο ωστε να θεωρουνται οι ιδιοι σωστοι!
Υπαρχουν -ελαχιστοι αλλα ευτυχως υπαρχουν- ακομα και αρχαριοι οι οποιοι εχουν την αντιληψη να κατανοουν ποτε καποιος προσπαθει να κατεβασει τον πηχη.
τα παραπανω δεν αφορουν καποιον προσωπικα, απλα το τελευταιο μυνημα ηταν η αφορμη για να τα γραψω.
τοτε γιατι να παρει χρυσοψαρα? Δεν κατανοω το σκεπτικο...
ας ασχοληθει με αλλα ειδη που θελουν μικροτερα ενυδρεια, και υπαρχουν χιλιαδες τετοια ειδη...
Αν υπαρχει λογικη στο να μην εχει λιτρα και να θελει ντε και καλα χρυσοψαρα τοτε ας παρει και πογκασιους, η καλυτερα καμια φαλαινα για να μπορει να "ξεκινησει το τοσο ωραιο αυτο χομπυ"
Δυστηχώς, την άποψή μου την επιβεβαίωσες και με το παραπάνω.
Αυτό μας έλλειπε να συγκρίνουμε τα ψάρια και τις γαρίδες με τον άνθρωπο!
Έλεος ρε παιδιά.
Για πες μου ρε φίλε? Αυτός που αγοράζει ένα ψάρι που το φυσιολογικό είναι να ζει στους ωκεανούς και το βάζει σε οποιοδήποτε ενυδρείο, πληρεί ποιές προυποθέσεις από αυτές που αναφέρεις?
Εγώ προσωπικά αναφέρομαι στο να υπάρχει ένα μέτρο σε αυτά που προτείνουμε στον κάθε ένα που ξεκινά το χόμπυ.
Δηλαδή το να βάλει ο φίλος δύο χρυσοψαράκια σε 180 λίτρα είναι τόσο λάθος?
Υπάρχει διαφορά στο να τα βάλει σε γυάλα και στο να τα βάλει σε 180 λίτρα.
Και μη μου πει κανείς (που συνεχώς αναφερόμαστε σε τελικά μεγέθη) πως έχει χρυσόψαρα σε ενυδρείο και του έφθασαν σε maximum μeγέθους και ηλικίας??
Μην τρελαθούμε ρε παιδιά εδώ μέσα!!
κι εσυ επιβεβαιωσες τη γνωστη λαικη φραση "οποιος εχει τη μυγα μυγιαζεται"
επι λεξη εγραψα :
τα παραπανω δεν αφορουν καποιον προσωπικα, απλα το τελευταιο μυνημα ηταν η αφορμη για να τα γραψω.Αρα οποιος αντιδρουσε αυτοματα στοχοποιουσε ο ιδιος τον εαυτο του στην κατηγορια που αναφερομαι...
Αυτό μας έλλειπε να συγκρίνουμε τα ψάρια και τις γαρίδες με τον άνθρωπο!
Έλεος ρε παιδιά. οντως ΕΛΕΟΣ...
ενα πετ ειτε σου αρεσει ειτε οχι ειναι μερος της οικογενειας.
Το καθε ζωντανο πλασμα εννωειται πως θα υπερασπιστει το ειδος του σε βαρος των υπολοιπων, αυτο ομως δε σημαινει πως οι ζωες των υπολοιπων ειδων ειναι κατι υποδιαιστερο που "αυτο μας ελειπε να κανουμε και συγκρισεις"...
Για πες μου ρε φίλε? Αυτός που αγοράζει ένα ψάρι που το φυσιολογικό είναι να ζει στους ωκεανούς και το βάζει σε οποιοδήποτε ενυδρείο, πληρεί ποιές προυποθέσεις από αυτές που αναφέρεις?
Δεν ξερω ΡΕ ΦΙΛΕ, δεν εχω ψαρια απο ωκαιανους
Εγώ προσωπικά αναφέρομαι στο να υπάρχει ένα μέτρο σε αυτά που προτείνουμε στον κάθε ένα που ξεκινά το χόμπυ.απαντηση
Υπαρχουν -ελαχιστοι αλλα ευτυχως υπαρχουν- ακομα και αρχαριοι οι οποιοι εχουν την αντιληψη να κατανοουν ποτε καποιος προσπαθει να κατεβασει τον πηχη.κι η λεξη "μετρο" λοιπον
CHRISTOS13
14-09-12, 11:44
κι εσυ επιβεβαιωσες τη γνωστη λαικη φραση "οποιος εχει τη μυγα μυγιαζεται"
επι λεξη εγραψα :
Αρα οποιος αντιδρουσε αυτοματα στοχοποιουσε ο ιδιος τον εαυτο του στην κατηγορια που αναφερομαι...
οντως ΕΛΕΟΣ...
ενα πετ ειτε σου αρεσει ειτε οχι ειναι μερος της οικογενειας.
Το καθε ζωντανο πλασμα εννωειται πως θα υπερασπιστει το ειδος του σε βαρος των υπολοιπων, αυτο ομως δε σημαινει πως οι ζωες των υπολοιπων ειδων ειναι κατι υποδιαιστερο που "αυτο μας ελειπε να κανουμε και συγκρισεις"...
Δεν ξερω ΡΕ ΦΙΛΕ, δεν εχω ψαρια απο ωκαιανους
απαντηση
κι η λεξη "μετρο" λοιπον
Η λέξη "Υπερβολή" βρίσκεται στο Ελληνικό λεξιλόγιο!!
Το να συγκρίνεις την ανθρώπινη ζωή με την ζωή μιάς γαρίδας ή ενός ψαριού, πως να το κάνουμε έιναι υπερβολή και δεν υπάρχει αμφιβολία γι αυτό.
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΜΜΙΑ ΣΥΓΓΚΡΙΣΗ!!!
Το να λες σε ένα νέο στο χόμπυ να αγοράσει,400λίτρα ενυδρείο για να βάλλει μέσα 2 χρυσόψαρα τι είναι?
Και ξεκόλλα με τις λέξεις!! Να κοιτάς την ουσία αυτού που προτείνει κάποιος και μην κολλάς σε μία λέξη.
Ο φυσιολογικός χώρος για κάθε ψάρι-γαρίδα κ.λ.π. είναι ο φυσικός του χώρος και κανένα ενυδρείο.
Απλά, όσοι ασχολούμαστε με το χόμπυ, προσπαθούμε να τα διατηρούμε σε όσο πιό αξιοπρεπείς συνθήκες μπορούμε.
( και τα 180 λίτρα για 2 ψαράκια, είναι αρκετά αξιοπρεπείς σνθήκες ).
Δεν μπορούμε να συγκρίνουμε αυτό που τους προσφέρουμε, με αυτό που θα είχαν στο φυσικό τους περιβάλλον, όσο και να θέλουμε!!
Πόσοι από εμάς εδώ μέσα έχουν τα χρυσόψαρά τους σε λίτρα μεγαλυτερα από 60 ανα ψάρι?
Για να ξέρουμε και τι προτείνουμε στον κάθε νέο χομπίστα.
Θα παρακαλέσω, να εκφράζουμε το γραπτό μας λόγο,συναισθανόμενοι την φιλοξενία τούτου του χώρου και την δυνατότητα που μας δίνει να εκφράζουμε ελεύθερα και όχι ασύδοτα ότι θέλουμε.
Νομίζω,θα συμφωνήτε πως περισσότερη αξία έχει ο σεβασμός στον εαυτό μας,παρά τα χίλια δίκια που τα αξιώνουμε, απαξιώντας τον.
Και εμένα μου αρέσει το χόμπυ, έχω ένα ενυδρείο 120 λίτρα με τρία fancy χρυσόψαρα και δεν έχω τον χώρο για μεγαλύτερο.
Κάνω αλλαγή νερού κάθε εβδομάδα, και δεν έχω κανένα πρόβλημα εδώ και 2 χρόνια.
κι εγω ειχα κομετ σε γυαλα ,εκανα αλλαγη νερου καθε μερα και εναν χρονο δεν ειχα κανενα προβλημα.
μα ειναι επιχειρημα τωρα αυτο,για ενα ψαρι που ζει τοοοσα χρονια?
στα "ακρα" δηλαδη φτανει καποιος ,εαν το ψαρακι-ζωακι που εχει αποκτησει,φτασει στο προσδοκιμο?
και τωρα,οπου σκυλος,βαλε ψαρι (και μην πεις οτι συγκρινω τους σκυλους με τα ψαρια)
ειναι σαν να μου λες πως πηρες μια φυλη σκυλου που εκ φυσεως δεν αντεχει,δεν ειναι φτιαγμενη για να ζει εξω,στο κρυο,την υγρασια,τους καυσωνες
(τωρα το γιατι να φτιαχτει απο τον ανθρωπο μια τετοια φυλη,ειναι αλλο μεγαλο θεμα)
κι εσυ το εχεις στον κηπο,με το σπιτακι του,με τις καλυτερες τροφες,με τα εμβολια του,με ολα τα "καλα" του και εδω και 2 χρονια δεν εχεις κανενα προβλημα.
ναι,αλλα θα εχεις στα 3,5,7? οτι θα εχεις,θα εχεις και ο σκυλος δεν θα ζησει τα 15 χρονια που σαν φυλη μπορει να φτασει.
και σκεφτομαι τωρα εγω,πανω απο 350 φυλες σκυλων εχουμε,για ολα τα γουστα και τις συνθηκες..
γιατι δεν παιρνεις μια που να αντεχει να μενει εξω ,εφοσον θελεις σκυλο και θελεις να ασχοληθεις με το "χομπυ"?
γιατι ολα πρεπει να προσαρμοστουν στις δικες σου αναγκες και επιθυμιες?
ειμαι υπερβολικη τωρα που τα αναρωτιεμαι αυτα?
που βρισκεις την υπερβολη?
δεν αποθαρρυνεται ποτε καποιος που κατι αγαπαει,απεναντιας,κανει και θυσιες και κανει και "πισω" στο εγω του.
o φίλος το ψαράκι το έχει ήδη, δεν θα το πάρει.
από το 50lt που το έχει πολύ καλύτερο το 180lt ;)
ενταξει,απο το ολοτελα,καλη και η παναγιωταινα!
leda δε μπορω να συμφωνισω περισσοτερο, και δε μπορουσες να γραψεις καλυτερο παραδειγμα απο το σκυλο.
Με λυπη βλεπω οτι υπαρχουν ανθρωποι που ναι μεν εχουν ενυδρεια και ψαρια αλλα δεν αντιμετωπιζουν τα ψαρια σαν pets αλλα σαν διακοσμιτικα μαζι με τα βαζα, αγαλματακια, τασακια κτλ κτλ κτλ
:smt023:smt023
Παιδια μην 'τσακωνομαστε'...
Εξαλλου οτι επιλογη κανω για μενα θα την κανω.
Απο βυθο τι μου προτεινετε να βαλω; Να ειναι σωστος και για τα ψαρια αλλα να μου ειναι οσο το δυνατον ευκολοτερο στο καθαρισμα (προτιμω να καθαριζω περιπου καθε βδομαδα που θα κανω και αλλαγη νερου με αλφαδολαστιχο)
Αυτο το αμμοχαλικο που προτεινε ο delta66, ξερει κανεις που μπορω να το βρω;
ή αν γινετε, δωστε μου καποιο link, με το τι ακριβως να παρω (χαλικι ή βοτσαλο ή οτι αλλο)
Παιδια μην 'τσακωνομαστε'...
Εξαλλου οτι επιλογη κανω για μενα θα την κανω.
Απο βυθο τι μου προτεινετε να βαλω; Να ειναι σωστος και για τα ψαρια αλλα να μου ειναι οσο το δυνατον ευκολοτερο στο καθαρισμα (προτιμω να καθαριζω περιπου καθε βδομαδα που θα κανω και αλλαγη νερου με αλφαδολαστιχο)
Αυτο το αμμοχαλικο που προτεινε ο delta66, ξερει κανεις που μπορω να το βρω;
ή αν γινετε, δωστε μου καποιο link, με το τι ακριβως να παρω (χαλικι ή βοτσαλο ή οτι αλλο)
εμενα μου αρεσε και ενα ποταμισιο βοτσαλο που ειχες βαλει σε ενα λινκ,χθες.
νομιζω οτι εχει ωραια σκουρα χρωματα,καλο μεγεθος,στρογγυλεμενο κλπ.
βολευει και στο καθαρισμα..εγω που προς το παρον εχω διαφορες πετρες στον βυθο,τις κουναω ευκολα με το αλφαδολαστιχο και ρουφαει και τις βρωμιες που καθονται αναμεσα,οσο βγαζω το νερο που θελω να αλλαξω.
να σε ρωτησω κατι?
εαν σου ειχαν κανει δωρο ετσι ξαφνικα,ενα ψαρι που ειχε πχ 150-300 ευρω
και οχι το ταπεινο κομετ του απο τζαμπα εως οσο ενα πακετο τσιγαρα,
θα εκανες λιγη υπομονη και καποιες οικονομιες εστω και αιματηρες,ωστε να το βαλεις στο σωστο ενυδρειο?
θυμασαι που ελεγες οτι δεν ειχες λεφτα να διαθεσεις για πολλα πολλα ,οταν ξαφνικα ηρθαν τα ψαρακια στα χερια σου?
ειδες οτι τωρα,μετα απο λιγους μηνες μπορεις να διαθεσεις πανω απο 300 ευρω?
ενα ενυδρειο 180 λιτρα,ειναι αξιοπρεπεστατο σαν μεγεθος,μα οχι για χρυσοψαρα κομετ,εκει ειναι το θεμα..
μπορεις αραγε να βρεις ενυδρειο παλι 180 λιτρα,αλλα να εχει μεγαλυτερο μηκος?
η να κατασκευασεις εσυ?
δεν τσακωνομαστε,ενταξει,λιγο εντονοι οι τονοι ειναι,αλλα μου καθεται καπως στραβα το να λες,χρυσοψαρο ειναι, να δωσω 450 ευρω για..παρτη του?
μπορει να φαινομαι γραφικη,αλλα ιδια αξια εχει η ζωη ολων των πλασματων,οντοτητες ειναι,τωρα ολες οι υπολοιπες "αξιες" ειναι δικα μας κατασκευασματα.
δηλαδη εγω ειμαι ο μ...κας της υποθεσεως που θα μου βγει τελικα σε κοστος η λιμνη που ηθελα να φτιαξω(ασε να μην το σκεφτομαι ποσο θα βγει:rolleyes:)
επειδη αποφασισα να βαλω και χρυσοψαρα?
ενω αν εβαζα κατι σπανιο,δεν θα ημουν?
δεν μας υποχρεωνει κανεις βρε παιδια,ειδος πρωτης αναγκης ειναι το να εχουμε ψαρια?
θελουμε και το κανουμε,οποτε ας το κανουμε σωστα.
παντως οι προτασεις που σου εκανε ο delta παραπισω ειναι νομιζω μεσα στα ορια του μπατζετ σου και η μια ισως λιγο παραπανω,αλλα ειναι νομιζω πολυ καλες προτασεις και οι δυο.μανι μανι στην πρωτη απαυτες πας στα 240 λιτρα απτα 180 με μεγαλυτερο (εστω και λιγο) μηκος και εξωτερικο φιλτρο.εγω θα τις σκεφτομουν πολυ σοβαρα αυτες τις προτασεις παντως αφου ειναι μεσα στα οικονομικα σου ορια.μη σε τρομαζουνε τοσο τα λιτρα παντως,σε 6 μηνες θα σου φαινεται γυαλα κιαυτο:D
Μερικοί νομίζω πως είναι κάπως υπερβολικοί!
+1000
Ειναι υπερβολη να μπαινει ενα ψαρι κολυμβητης που γινεται 30-35 εκ (οπως το comet και οχι τα μικροτερα και αργα fancy που ειναι μια χαρα στο 120λιτρο σου) σε 100 εκ ενυδρειο.
Προσωρινα στα 100 εκ, ΟΚ
Απο το να μεινει στα 50 λιτρα και παλι ΟΚ τα 100 εκ (αλλα μπορει να χαριστει και σε καποιον ιδιοκτητη λιμνης)
Μη ξεχναμε οτι ο lionor νομιζω το ειχε το ψαρι πριν μαθει τις απαιτησεις του, οποτε κοιταει να δει το καλυτερο που μπορει να κανει.
Αν δεν μπορει να το καλυψει, βαζει προσωρινα το comet στα 100 εκ, και παραλληλα αρχιζει να ψαχνει ιδιοκτητη λιμνης για αυτο. Μετα βαζει fancy.
Αν μεινει στα 100 εκ το comet, δεν ειπε κανεις οτι θα πεθανει.
Μη ξεχναμε ομως οτι τα χρυσοψαρα μενουν νανοι αν δεν εχουν τον απαραιτητο χωρο. (επισης σημαντικο στην αναπτυξη του χρυσοψαρου ειναι η υπαρξη μεγαλης ομαδας κι ας μην ειναι κοπαδοψαρο)
Το να μη φτανει κοντα στο τελικο μεγεθος του και στο προσδοκιμο της ηλικιας του ενα ψαρι, ειναι εν μερη αποτυχης η διατηρηση του (μπορει να φταιει και η εκτροφη).
Καποιοι απλα θελουν ενα ψαρι κι οτι κατσει.
Καποιοι ενα ψαρι που να επιβιωνει.
Και καποιοι ενα ψαρι να το θαυμαζουν για την ομορφια και ευρωστια του και για πολλα χρονια.
Στους τελευταιους κατατάσσονται οι πραγματικοι ενυδρειοφιλοι. Δεν νομιζω να εχει καποιος αντιρρηση σ'αυτο.
Γιατι αλλωστε ειμαστε στα φορουμ και ψαχνομαστε?
Ισως καποιοι με εχουν 'παρεξηγησει' νομιζω...
Τα ψαρακια βρεθηκαν σε μενα, οχι απο δικια μου επιλογη. Ουδεποτε ειχα σχεση με ψαρια και ενυδρεια. Αν ηξερα απο την αρχη, τι φροντιδα και κοστος θελουν, ουτε καν θα το συζητουσα. Απο την στιγμη που τα ειχα ομως, προσπαθησα να κανω το καλυτερο που μπορουσα. Με τον καιρο το αγαπησα και σκεφτηκα οτι δεν θα ταν και ασχημη ιδεα να τα εχω σε ενα κανονικο ενυδρειο (και οχι στο κουτι που τα ειχα). Το κοστος ομως για μενα ειναι σχεδον...απαγορευτικο. Οι προτασεις ενυδρειων που εχουμε εδω ξεπερνουν τα 400 ευρω και αν συνυπολογισω και τα αλλα μπιχλιμπιδια που χρειαζονται, ξεπερνανε ανετα τα 500 ευρω. Εγω θελω κατι 'απλο' ετσι να τα χαζευω. Ισως δεν με 'πειραζει' αν θα ζησουν 20 χρονια ή θα φτασουν τα 35 εκ. Ενταξει δεν λεω, ψυχες ειναι και αυτες, αλλα μιλωντας και λιγο 'ψυχρα' ψυχη ειμαι κι εγω. Σαν ταβανι, απο θεμα χρηματων βαζω τα 313 ευρω που εχω βρει το rio 180. Σε αυτα τα λεφτα δεν νομιζω οτι μπορω να βρω μεγαλυτερο ενυδρειο μαζι με επιπλο και φιλτρο.
Δεν θελω 'μεγαλο' ενυδρειο κι αποψη κοστους αλλα και απο αλλα θεματα. Ο Σπυρος μου προτεινε ενα 485 λιτρο.... Ποσους ανεμιστηρες θελει αυτο το καλοκαιρι; Ποσα λιτρα νερο θελει στις αλλαγες; Που θα αποθηκευω εγω τα 100 και πλεον λιτρα που θα θελει για την αλλαγη νερου; Αυτο μπορει να θελει καμια 50αρια κιλα χαλικι. Που θα βρω χωρο να το πλυνω; Αυτες ειναι μονο μερικες σκεψεις-προβληματισμοι μου.
Ειναι σαν καποιος να ρωταει τι τηλεοραση να παρει, να μην εχει απαιτησεις, και να του προτεινεται μια high end των 2000 ευρω, ενω καλλιστα μπορει να κανει την δουλεια του με μια των 300 ευρω. Η 'δουλεια' μου στην προκειμενη περιπτωση ειναι οτι, αν και δεν ειμαι ενυδρειοφιλος με την εννοια οτι εχω ή θα ασχοληθω εκτενεστερα στο μελλον, θελω ενα ενυδρειο να μπορω να 'χαζευω' το ψαρακι που μου απομεινε, ισως βαζοντας ακομα ενα για να χει παρεα.
Ετυχε ο...διαολος να ειναι comet. Οκ αυτα θελουν πισινα, οχι ενυδρειο. Αν ηταν fancy (που παλι θα το ειχα αγαπησει) μου λετε οτι μια χαρα θα ητανε και σε 125 λιτρο. Αν ηταν αλλος στην θεση μου, μπορει και να το πεταγε, θα πηγαινε να παιρνε το πολυ ενα 125λιτρο και θα τανε και αυτος μια χαρα και στα 'δικα' σας ματια, θα φανταζε σαν καποιος που αγαπα πραγματικα τα χρυσοψαρα.
Απο τον φλεβαρη που γραφτηκα εδω, και ζητησα την βοηθεια του φορουμ, ειχα ξεκαθαρισει την θεση μου, οτι ειμαι 'ασχετος' με τον χωρο και οτι ηθελα μια βοηθεια στο τι μπορω να τα κανω. Με τις συμβουλες των παιδιων, ξεκινησα να μαθαινω πως να το συντηρω. Ειχα πει πολλες φορες οτι θα δω πρωτα πως θα τα παω μαζι τους, κι αν μου αρεσουν, θα παρω ενυδρειο. Πριν λιγες μερες εχασα το ενα, ισως δεν φανταζεστε ποσο στεναχωρηθηκα. Γιατι δεν ειμαι του στυλ, ελα μωρε και τι εγινε, θα παρω αλλο. Αυτους τους 7 μηνες που τα εχω, τωρα πια το ενα, τα συμπαθησα, τα αγαπησα. Και αποφασισα τωρα να παρω ενα ενυδρειο. Και αυτα να ειναι καλυτερα, αλλα κι εγω να μπορω να τα χαζευω.
Δεν 'φταιω' εγω που το ενα που απομεινε ειναι comet. Μακαρι να ηταν fancy. Να παιρνα ενα 125 λιτρο και να 'ησυχαζα'. Απο την στιγμη που δεν θελω να παω σε μεγαλυτερο ενυδρειο και για λογους κοστους αλλα και πιθανων δυσκολιων που θα αντιμετωπισω, ζητησα την συμβουλη σας για το τι μπορω να κανω. Και ναι, δεν προκειται να διαθεσω 450 ευρω για ενα ψαρακι, οτι ψαρακι και να ειναι αυτο. Ποσο μαλλον απο την στιγμη που ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΔΙΚΗ ΜΟΥ ΕΠΙΛΟΓΗ. Εαν μου εκανα δωρο ενα ψαρι 300 ευρω, πολυ απλα δεν θα δεχομουνα το δωρο.
Αν το βαλω σε ενα 180 λιτρο, παρεα με ενα αλλο, θα επιβιωσουν ναι ή οχι; Ξαναλεω οτι δεν με πειραζει αν δεν ζησουν 30 χρονια. Εξαλλου για να ζησουν τοσο, θελουν φροντιδα, εξοδα και κυρως πολυ εμπειρια. Ψυχες σιγουρα ειναι και αυτα, αλλα οκ, κι εγω σαν ανθρωπος λεω τι μπορω να διαθεσω και απο εσας ρωτω τι ειναι καλυτερο να κανω.
Εγω θελω κατι 'απλο' ετσι να τα χαζευω.
Δλδ? Οταν λες απλο?
Ποια ειναι τα πολυλοκα?
Εστω, στα πολυπλοκα ενυδρεια δεν μπορουμε να χαζευουμε τα ψαρια?
Δεν θελω 'μεγαλο' ενυδρειο κι αποψη κοστους αλλα και απο αλλα θεματα. Ο Σπυρος μου προτεινε ενα 485 λιτρο....
Ποσο κοστιζε δεν ειπες το ενυδρειο που σου εστειλα λινκ σε ΠΜ (μηπως πλακωσουν καιιστο φανε αν το εγραφα δημοσια, τρομαρα μου :D)
300 ευρω μαζι με το επιπλο
Εναμιση μετρο ενυδρειο, σαν καινουριο φαινοταν.
Το κοστος θα ηταν μεγαλυτερο απο ενα 200λιτρο με επιπλο?
Ποσο κανει το ριο180 με επιπλο ειπαμε?
Ποσους ανεμιστηρες θελει αυτο το καλοκαιρι;
Οσους και το 200 λιτρο απλα θα ειναι 120mm αντι 80μμ
Ποσα λιτρα νερο θελει στις αλλαγες;
Τα λιτρα πανε με την ιχθυοφορτωση και τους ρυπους της οχι με το ενυδρειο.
Αν βαλεις ενα ψαρι που λερωνει 40 λιτρα, σε ενυδρειο 40 λιτρα, θα κανεις 40 λιτρα αλλαγη.
Αν βαλεις ενα ψαρι που λερωνει 40 λιτρα σε 400 λιτρα ενυδρειο, θα κανεις παλι 40 λιτρα αλλαγη.
Αν ομως λειψεις και κανα δυο μηνες, δεν χαθηκε ο κοσμος. Οταν γυρισεις κανεις μερικες απανωτες και καθαριζεις.
Στο 40 λιτρο, τι θα γινει σε δυο μηνες?
Που θα αποθηκευω εγω τα 100 και πλεον λιτρα που θελει;
Απαντηθηκε.
Πουθενα.
Στην αναγκη βαζεις κι απευθειας απο τη βρυση
(με λιγη μιξη απο το θερμοσιφωνο)
Αυτο μπορει να θελει καμια 50αρια κιλα χαλικι. Που θα βρω χωρο να το πλυνω; Αυτες ειναι μονο μερικες σκεψεις-προβληματισμοι μου.
Οσοι εχουν 500 λιτρα ενυδρειο γιατι δεν ρωτας πως το επλυναν?
Γιαυτο ειναι το φορουμ
Οπως πλενονται και τα λιγα κιλα πλενονται και τα πολλα.
Λιγα λιγα ομως.
κι υπαρχουν κι αλλες λυσεις
Μεγαλο προβλημα?
Νομιζω στο θεμα υπαρχουν ολες οι αποψεις και σου δωθηκε αρκετη βοηθεια.
Καλη τυχη και καλη συνεχεια απο μενα με τις επιλογες σου
Ερωτηση: παω λοιπον και βλεπω το ενυδρειο, ωραιο λεω ειναι, φυσικα δεν ξερω αν πρεπει κατι να προσεξω, μην εχοντας καμια εμπειρια στο θεμα, το παρω σπιτι το γεμισω νερο και αρχιζει να χανει. Τι κανω τοτε; (δεν μιλω για την συγκεκριμενη αγγελια, γενικα το λεω)
1) Oταν λεω 'απλο' εννοω οσο πιο ΄μικρο΄ γινεται, ειδες μια ψαρουκλα που εχει μεσα σε αυτο το ενυδρειο;
2) Σαν καινουργιο φαινοταν, αλλα δεν μπορουμε αυτο να το ξερουμε και στα σιγουρα ε; Για φιλτρο δεν αναφερει πουθενα, αν ειναι ετσι υπολογισε κανα 130αρι το λιγοτερο. Αν ηταν να το 'φανε΄γιατι δεν το εχουν κανει εδω και 10 μερες που ισχυει η αγγελια;
3) για τις αλλαγες νερου, νομιζω οτι ισχυει ενα 30% περιπου. Δεν διαβασα ποτε αν αυτο το 30% αλλαζει απο ενυδρειο σε ενυδρειο. Τις αλλαγες δεν τις κανουμε και για να κρατησουμε χαμηλα τα νιτρικα;
4)Η αποθηκευση νερου παλι ισως να ειναι προβλημα. Θερμοσιφωνα εχω ηλιακο, που τον χειμωνα το νερο ειναι παγος. Εκτος κι αν πρεπει να τον αναβω...
Σαφως και δεν λεω οτι η αγγελια, μπορει πραγματικα να ειναι μια πολυ καλη περιπτωση. Για καποιον ομως που εχει μια σχετικη εμπειρια, οχι για μενα παντως. Και δεν νομιζω να παρει καποιος αυτο το ενυδρειο για να βαλει μεσα 2 χρυσοψαρα...
Σε ευχαριστω πολυ, ειδικα εσενα Σπυρο, εχεις ασχοληθει μαζι μου απο την αρχη με απειρα post, αλλα και αλλα παιδια που με εχουν βοηθησει πολυ ως τωρα.
Ημουν ετοιμος αυριο (απο τα ελαχιστα Σαββατα που εχω ελευθερα) να παω να κλεισω την αγορα, αλλα μαλλον θα το αφησω οριστικα.
Εχω αλλη 'λογικη' και 'σκεψη', πολυ πιθανον να ειναι λαθος, αλλα οταν περιμενω εκτος απο συμβουλες και καποια 'ενθαρρυνση' αλλα αντ αυτου εισπραττω αλλα πραγματα, σαν να ειμαι εγω ο 'φταιχτης' τοτε οσο να ναι, αποθαρρυνομαι....
παω λοιπον και βλεπω το ενυδρειο, ωραιο λεω ειναι, φυσικα δεν ξερω αν πρεπει κατι να προσεξω, μην εχοντας καμια εμπειρια στο θεμα, το παρω σπιτι το γεμισω νερο και αρχιζει να χανει. Τι κανω τοτε; (δεν μιλω για την συγκεκριμενη αγγελια, γενικα το λεω)
Εχεις ενα δικιο αλλα το ιδιο σχεδον ισχυει και με τα καινουρια, με μεγαλυτερες πιθανοτητες φυσικα να βρεις ακρη (ευτυχως εισαι Αθηνα γιατι ο αλλος που ηταν Λαρισα τα τριπλασια ηθελε να το στειλει πισω και να φερει αλλο, παρα να το επισκευασει εκει ενας τζαμας τσονταροντας λιγη σιλικονη)
Οταν παιρνουμε μεταχειρισμενο ενυδρειο το συζηταμε και αυτο το ενδεχοομενο και συμφωνουμε για τετοια περιπτωση, και το καλυτερο ειναι να το κοιταμε γεματο αφου αν εχει μεινει αδειο πολυ καιρο μπορει να εχουν χαλασει οι σιλικονες αν δεν ηταν καλης ποιοτητας.
1) Oταν λεω 'απλο' εννοω οσο πιο ΄μικρο΄ γινεται, ειδες μια ψαρουκλα που εχει μεσα σε αυτο το ενυδρειο;
Τοσο μπορει να φτανει και το comet σε μηκος :D
(απλα εχει μεγαλυτερη ουρα)
3) για τις αλλαγες νερου, νομιζω οτι ισχυει ενα 30% περιπου. Δεν διαβασα ποτε αν αυτο το 30% αλλαζει απο ενυδρειο σε ενυδρειο. Τις αλλαγες δεν τις κανουμε και για να κρατησουμε χαμηλα τα νιτρικα;
Το 30% εινα γενικος κανονας για τη συνηθη ιχθυοφορτωση ενος ενυδρειου (συνηθως μετρια προς υψηλη).
Εμεις μιλαγαμε για ψαρια που θα εβαζες και στο 180λιτρο.
Αν το γεμισεις κι αυτο με ψαρια θα κανεις αναλογες αλλαγες.
Οχι μονο για τα νιτρικα.
Και για αλλους λογους και δεν θα τα καταλαβεις τωρα αν στα γραψω.
4)Η αποθηκευση νερου παλι ισως να ειναι προβλημα. Θερμοσιφωνα εχω ηλιακο, που τον χειμωνα το νερο ειναι παγος. Εκτος κι αν πρεπει να τον αναβω...
Και εγω ηλιακο (οταν βιαζομαι).:cool:
Εχω κι ενα βαρελι ομως, που το γεμιζω κρυο και το αφηνω λιγες ωρες σε θερμοκρασια χωρου και ερχεται ιδια με του ενυδρειου
Σαφως και δεν λεω οτι η αγγελια, μπορει πραγματικα να ειναι μια πολυ καλη περιπτωση. Για καποιον ομως που εχει μια σχετικη εμπειρια, οχι για μενα παντως. Και δεν νομιζω να παρει καποιος αυτο το ενυδρειο για να βαλει μεσα 2 χρυσοψαρα...
Σε ευχαριστω πολυ, ειδικα εσενα Σπυρο, εχεις ασχοληθει μαζι μου απο την αρχη με απειρα post, αλλα και αλλα παιδια που με εχουν βοηθησει πολυ ως τωρα.
Ημουν ετοιμος αυριο (απο τα ελαχιστα Σαββατα που εχω ελευθερα) να παω να κλεισω την αγορα, αλλα μαλλον θα το αφησω οριστικα.
Εχω αλλη 'λογικη' και 'σκεψη', πολυ πιθανον να ειναι λαθος, αλλα οταν περιμενω εκτος απο συμβουλες και καποια 'ενθαρρυνση' αλλα αντ αυτου εισπραττω αλλα πραγματα, σαν να ειμαι εγω ο 'φταιχτης' τοτε οσο να ναι, αποθαρρυνομαι....
Ειπαμε και ξαναγραψαμε πολλοι οτι τα 180 λιτρα (100 εκ μηκος) δεν ειναι τελεια αλλα ουτε και ασχημα.
Αν μπορεις να το ξεκινησεις ετσι, ξεκινα δεν χανεις τιποτα και φυσικα ουτε και το ψαρι (εκτος αν τους βρεις καμια λιμνη).
Στην πορεια βλεπεις.
Αν κουραστεις ή βλεπεις οτι δεν παει καλα το δινεις, αν σε φτιαχνει η φαση και διαθετεις τα οικονομικα βαζεις και μεγαλυτερο.
Ασε που αν ψαχτεις λιγο, θα σου κοστιζουν ολα πολυ πιο φτηνα. Οπως ειπα το πρωτο μου, σαβουρα 50 λιτρα, χωρις βαση, με εσωτερικο φιλτρο, μου κοστισε τα 3/5 του κοστους απο το δευτερο, 180 λιτρα (rio) με επιπλο και εξωτερικο φιλτρο eheim 2026.
lionor εγω αυτο που καταλαβαινω απ ολα οσα λες ειναι πως απλα σου εχει γυαλισει τοσο πολυ το rio180 και απλα θες ενα τριγκαρισμα (καποιος να σου πει παρτο) για να πας να το αγορασεις.
Το εχεις ερωτευτει τοσο που οτι και να σου δωσουν εσυ στο μυαλο σου θα εχεις το rio180...
Ε παρτο λοιπον αφου σου αρεσει τοσο, δωσε το ψαρακι σε καποιον που εχει λιμνη η αστο σε καποια δημοσια λιμνη με αλλα comets και βρες ψαρακια που να σ αρεσουν και να κανουν γι αυτα τα λιτρα κι ολα θα ειναι μια χαρα και ολοι ευχαριστημενοι και σταματα να αναρωτιεσαι ποσοι εχουν τεραστια ενυδρεια με χρυσοψαρα. Η απαντηση ειναι ΠΟΛΛΟΙ! (αν και οι περισσοτεροι εχουν κανονικες λιμνες κι οχι ενυδρεια) Ολοι οσοι θελουν τετοια ειδη τετοια λιτρα εχουν, 500, 600, 700 κτλ κτλ κι αν θελουν ακομα πιο μεγαλα ειδη (πχ κοι ) πανε σε 2000 λιτρα και πανω (που ειναι και παλι στριμωγμα) διαφορετικα εχουν fancy
Το καινουργιο ενυδρειο, εχει εγγυηση, κι αμα χανει τους το πας πισω (εχω αμφιβολιες για το αν καλυπτει ή οχι η εγγυηση). Αν το παρεις μεταχειρισμενο, τι να συζητησεις; Καταρχην, σιγουρα θα το εχει αδειασει, γιατι φυσικα προσδοκα να το δωσει αμεσα, εφοσον πας και το δεις. Μετα σιγα μην κατσει να 'συζητησει' μαζι σου γιατι χανει νερα.
Αληθεια, υπαρχει κανενας φιλος εδω στο φορουμ, που να εχει κομετ σε ενυδρειο, σε μεγαλο μεγεθος; 20-30εκ. Πολυ αμφιβαλλω, κι αν υπαρχει θα ειναι καποιος που εχει εμπειρια και ξερει πως να αντιμετωπισει δυσκολιες (αρρωστιες κλπ)
Αρα χρειαζεται βαρελι τελικα. Μα αν θελω βαρελι των 100 λιτρων ας πουμε, που να το βαλω αυτο; Και ποσες ωρες θα θελει για να ερθει σε θερμοκρασια χωρου; Γι αυτο πριν ελεγα οτι θελω ενα 'απλο' ενυδρειο
Θυμαμαι οταν πρωτομπηκα εδω, ειπα το εξης: οτι δεν προκειται να δωσω 200 ευρω για ενυδρειο. Οποτε ποτε μην λες ποτε. Οπως ξεκινησα με ενα πλαστικο κουτι και στην πορεια ειδα οτι μ αρεσει το χομπυ, ετσι σκεφτηκα να συνεχισω και τωρα και στο μελλον βλεποντας και κανοντας. Οπως ειχες πει καποια φορα: ή παιρνεις αο την αρχη ενα μεγαλο ενυδρειο ή το πας σιγα-σιγα
Πληρες 180 λιτρο ενυδρειο με τιμη 300 κατι ευρω, δεν βρισκω. Μιλαμε για καινουργιο παντα. Ολες αυτες τις μερες το ψαχνω. Θελω να πιστευω οτι δεν θα τα 'κλαιω' τα λεφτα. Και στην τελικη αν μετανοιωσω για κατι, το δινω
Κι εγω ειπα και ξαναειπα, και εχει μαλλιασει η...γλωσσα μου, οτι δεν ψαχνω το τελειο.
lionor εγω αυτο που καταλαβαινω απ ολα οσα λες ειναι πως απλα σου εχει γυαλισει τοσο πολυ το rio180 και απλα θες ενα τριγκαρισμα (καποιος να σου πει παρτο) για να πας να το αγορασεις.
Το εχεις ερωτευτει τοσο που οτι και να σου δωσουν εσυ στο μυαλο σου θα εχεις το rio180...
Ε παρτο λοιπον αφου σου αρεσει τοσο, δωσε το ψαρακι σε καποιον που εχει λιμνη η αστο σε καποια δημοσια λιμνη με αλλα comets και βρες ψαρακια που να σ αρεσουν και να κανουν γι αυτα τα λιτρα κι ολα θα ειναι μια χαρα και ολοι ευχαριστημενοι και σταματα να αναρωτιεσαι ποσοι εχουν τεραστια ενυδρεια με χρυσοψαρα. Η απαντηση ειναι ΠΟΛΛΟΙ! (αν και οι περισσοτεροι εχουν κανονικες λιμνες κι οχι ενυδρεια) Ολοι οσοι θελουν τετοια ειδη τετοια λιτρα εχουν, 500, 600, 700 κτλ κτλ κι αν θελουν ακομα πιο μεγαλα ειδη (πχ κοι ) πανε σε 2000 λιτρα και πανω (που ειναι και παλι στριμωγμα) διαφορετικα εχουν fancy
Εσυ λοιπον που δεν ερωτευεσαι ευκολα, προτεινε μου μια εναλλακτικη λυση, στα ιδια ή λιγοτερα χρηματα, και ευχαριστως το συζητω.
Ολοι οσοι θελουν σαφως, εγω ομως εχω πει χιλιαδες φορες, οτι δεν το επελεξα, ετυχε να μου το κανουνε δωρο.
Και αφου υπαρχουν πολλοι με 500-600λιτρα, θελω σε παρακαλω πολυ να μου πεις 2-3 ενεργα μελη, να δω κι εγω τι ενυδρεια εχουν, να παρω και καμια ιδεα
Αληθεια, υπαρχει κανενας φιλος εδω στο φορουμ, που να εχει κομετ σε ενυδρειο, σε μεγαλο μεγεθος; 20-30εκ. Πολυ αμφιβαλλω, κι αν υπαρχει θα ειναι καποιος που εχει εμπειρια και ξερει πως να αντιμετωπισει δυσκολιες (αρρωστιες κλπ)
Εχει μια θειτσα :p
http://www.aquatek.gr/rimages/albums-dd212-delta66-aqua-misc-largecomet2.jpg
παλι τα ιδια και τα ιδια... γιατι δε σου αρεσει η λυση που σου προτεινω? ουτε συμβιβαστικη ειναι ουτε τιποτα, κι εσυ θα εχεις το rio που σου αρεσει, και το ψαρακι θα εχει τη λιμνουλα του και ολα καλα...
Οσο για comet, δεν ξερω και πολλους να εχουν σε ενυδρεια, οσοι εχουν παντως -και ξερουν τι εχουν- εχουν και τα καταλληλα λιτρα (αυτος που μου ρχεται στο μυαλο που εχει comets εδω μεσα παντως δεν εχει και το ενυδρειο προτυπο, αλλα τουλαχιστο εχει 600 λιτρα).
Δεν ειναι ολα τα χρυσοψαρα ιδια, δηλαδη αν σου ειχαν δωσει ενα ΚΟΙ (που ειναι κι αυτο χρυσοψαρο κανονικοτατο) θα ηθελες να το βαλεις κι αυτο στο 180ρι? (η και σε 1000ρι? )
Tι nick εχει εδω στο φορουμ; Με ενδιαφερει να δω ισως και καποια παρουσιαση του ενυδρειου της
Αληθεια Σπυρο θα μου πεις αυτην την ψιλοκοκη 1mm αμμο, που μπορω να την βρω; Ή αν θελεις προτεινε μου κατι απο αυτα:http://www.antemisaris.gr/productList.aspx?iid=48
Βρες μου ενα 180λιτρο με φιλτρο και επιπλο, κατω απο 313 ευρω, και ισως οχι το ερωτευτω απλα, αλλα το..παντρευτω κιολας!
Αν θελεις μεγαλο,καινουργιο και σε προσιτη τιμη τοτε πας βουρ για petcity και ενυδρειο Anubias με -60% (μια χαρα ενυδρειο) η αλλιως στο petsupermarket.gr και Hagen σε πολυ σπεσιαλ τιμες...
Τραβα μια βολτα αυριο σε αυτα τα 2 καταστηματα να τα δεις απο κοντα και μετα τα ξαναλεμε.
......και σταματα να αναρωτιεσαι ποσοι εχουν τεραστια ενυδρεια με χρυσοψαρα. Η απαντηση ειναι ΠΟΛΛΟΙ!..........
Οσο για comet, δεν ξερω και πολλους να εχουν σε ενυδρεια, οσοι εχουν παντως -και ξερουν τι εχουν- εχουν και τα καταλληλα λιτρα
Δεν ειναι ολα τα χρυσοψαρα ιδια, δηλαδη αν σου ειχαν δωσει ενα ΚΟΙ (που ειναι κι αυτο χρυσοψαρο κανονικοτατο) θα ηθελες να το βαλεις κι αυτο στο 180ρι? (η και σε 1000ρι? )
Αλλο λες την μια και αλλο την αλλη και με μπερδευεις!
Αυτη που μου εκανε δωρο τα χρυσοψαρα, τα πηρε γιατι 'ηξερε' πως ζουνε σε γυαλες, πως γενικα δεν ζουνε και πολυ, και σε 5-6 μηνες πεθαινουν. Εγω αρχισα να την 'ψαχνω' κι ετσι μπηκα εδω, να δω τι πραγματικα ισχυει και τι οχι.
Αν μου εδιναν ΚΟΙ, και ειχα δει ενα σωρο αλλους, να το εχουν σε 20αρι ή σε 50αρι ή σε....4αρι, μπορει και να το βαζα. Οπως ακριβως θελω να βαλω κομετ σε 180αρι, οταν αλλοι το εχουν σε γυαλα των 4-5 λιτρων
Αν θελεις μεγαλο,καινουργιο και σε προσιτη τιμη τοτε πας βουρ για petcity και ενυδρειο Anubias με -60% (μια χαρα ενυδρειο) η αλλιως στο petsupermarket.gr και Hagen σε πολυ σπεσιαλ τιμες...
Τραβα μια βολτα αυριο σε αυτα τα 2 καταστηματα να τα δεις απο κοντα και μετα τα ξαναλεμε.
Δεν θελω να δωσω πανω απο 300 για ενυδρειο. Τα εχω ψαξει αυτα τα μαγαζια και δεν εχουν κατι πιο οικονομικο, απο αυτο που ηδη εχω σκεφτει. Τι να παω να δω; Τα βλεπω και απο το site τους
Maikl
Ενυδρειο
Mp scubaline 130
Πληροφορίες:
Ειδος ενυδρείου: Κρυου νερου με χρυσοψαρα
Διαστάσεις: 130χ60χ60
Όγκος: 465 λιτ μικτα
Ποικιλιες χρυσοψαρων: Οραντα,μπλακ μουρ, κομετ.Συνολικα ειναι 15 ψαρακια αλλα σταδιακα θα μεινουν 7-8.
Άλλοι συγκάτοικοι : apple snails
Φυτά: anumbia barteri, crinum natans, cryptocorines,echinodorous
Διακοσμητικά υλικά: Σαββανα, μαυρη βασαλτικη αμμος ,μαυρο βοτσαλο
(χαλίκι, ξύλα κ.λ.π.)
Φόντο: Μαυρο χαρτονι κανσον
Εξοπλισμος Φωτισμού/watt: 1 χ 38 watt arcadia freshwater
Διάρκεια φωτισμού:8 ωρες
Μέσα Φιλτράρισματος/αποδόσεις: 1 eheim 2080 , eheim 2217
Μέσα Θερμανσης: -
Μέσα Ψύξης: 4 ανεμιστηρακια 9 εκ. ροης 45 cmf συνδεδεμενα με eliwell 915
Λίπανση: -
Παροχή CO2: -
http://www.aquatek.gr/vb/attachment.php?attachmentid=50101&d=1339560299
http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=62962
Δεν νομιζω το anubias τυπου ριο 240 να ξεπερναει τα 300...
Δεν νομιζω το anubias τυπου ριο 240 να ξεπερναει τα 300...
www.petcity.gr
Δειξε μου ποιο λες να το δω κι εγω
Λοιπον κοιτα, καπου μετα τους Αγ. Αναργυρους στο τερμα της Θηβων και μετα αριστερα υπαρχει ενα απιστευτο παρκο -η καλυτερη Σαββατιατικη εξορμηση- που λεγεται Παρκο Τριτση Ηλιον.
Εκει μεσα σε ενα απιστευτα ομορφο δασακι με καφετεριες, εκθεση ερπετων, παιδοτοπο, κλ κτλ κτλ εχει και μια τεραστια τεχνητη λιμνη καποιων τετραγωνικων χιλιομετρων η οποια ειναι γεματη comets και comon χρυσοψαρα τα οποια θα τα δεις μεσα σε ενα υγειεστατο νερο φουλ στην πρασσινη αλγη να πηγαινοερχονται κατα κοπαδια.
Το ολο project μαλιστα στηριζει τη φιλτρανση του σε ενα "φυσικο φιλτρο" τουλαχιστο 3 χιλιομετρων το οποιο οπως εχω καταλαβει απο τη λογικη του αφρισματος λειτουργει και σαν skimmer και μετα επιστρεψει το νερο με αντλια.
Αν πας μια βολτιτσα δες πως ειναι αυτα τα ψαρια, και παρε και το ψαρακι σου να δει κι αυτο.
Μετα γυρνωντας σπιτι σταματα σε εναν απο αυτους τους απαισιους πλανωδιους που πουλανε χρυσοψαρα για γυαλες, παρε δυο τρια ...τεσσερα fancy (να σωθουν κι ολας) και βαλτα στο 180ρι σου και θα εισαι και εσυ ικανοποιημενος που θα εχεις κανει 3 καλες πραξεις και αυτα...
Σπυρο, πραγματι το ενυδρειο του Μιχαλη ειναι ισως το μοναδικο 'μεγαλο' ενυδρειο που εχει γινει παρουσιαση.
Ειναι ομως αυτο το 1ο του ενυδρειο; Αυτο που θελω να πω, οτι ειναι μαλλον σπανια η περιπτωση, καποιος αρχαριος να ξεκινησει με ενα μεγαλο ενυδρειο, γιατι απλα ετυχε να του κανουν δωρο χρυσοψαρα και τα συμπαθησε. Καμια...συμβουλη για βυθο;
Λοιπον κοιτα, καπου μετα τους Αγ. Αναργυρους στο τερμα της Θηβων και μετα αριστερα υπαρχει ενα απιστευτο παρκο -η καλυτερη Σαββατιατικη εξορμηση- που λεγεται Παρκο Τριτση Ηλιον.
Εκει μεσα σε ενα απιστευτα ομορφο δασακι με καφετεριες, εκθεση ερπετων, παιδοτοπο, κλ κτλ κτλ εχει και μια τεραστια τεχνητη λιμνη καποιων τετραγωνικων χιλιομετρων η οποια ειναι γεματη comets και comon χρυσοψαρα τα οποια θα τα δεις μεσα σε ενα υγειεστατο νερο φουλ στην πρασσινη αλγη να πηγαινοερχονται κατα κοπαδια.
Το ολο project μαλιστα στηριζει τη φιλτρανση του σε ενα "φυσικο φιλτρο" τουλαχιστο 3 χιλιομετρων το οποιο οπως εχω καταλαβει απο τη λογικη του αφρισματος λειτουργει και σαν skimmer και μετα επιστρεψει το νερο με αντλια.
Αν πας μια βολτιτσα δες πως ειναι αυτα τα ψαρια, και παρε και το ψαρακι σου να δει κι αυτο.
Μετα γυρνωντας σπιτι σταματα σε εναν απο αυτους τους απαισιους πλανωδιους που πουλανε χρυσοψαρα για γυαλες, παρε δυο τρια ...τεσσερα fancy (να σωθουν κι ολας) και βαλτα στο 180ρι σου και θα εισαι και εσυ ικανοποιημενος που θα εχεις κανει 3 καλες πραξεις και αυτα...
Τωρα μιλας σωστα. Εχω ακουστα για το παρκο, αλλα δεν ηξερα οτι στην λιμνη του εχει χρυσοψαρα.
Απλα εχω 'δεθει' με το μικρο και δεν θελω ακομα να το αποχωριστω. Ισως καποια στιγμη ομως το κανω. Και αυτο θα γινει οταν οχι απλα μου το λενε αλλοι, οταν 'καταλαβω' κι εγω οτι ετσι θα ειναι και το καλυτερο.
Σπυρο, πραγματι το ενυδρειο του Μιχαλη ειναι ισως το μοναδικο 'μεγαλο' ενυδρειο που εχει γινει παρουσιαση.
Ειναι ομως αυτο το 1ο του ενυδρειο; Αυτο που θελω να πω, οτι ειναι μαλλον σπανια η περιπτωση, καποιος αρχαριος να ξεκινησει με ενα μεγαλο ενυδρειο
Εχεις ακουστα μια παροιμια "στερνη μου γνωση να σ'ειχα πρωτα"?
Aν ειχαμε την τωρινη μας πειρα οταν ξεκιναγαμε, τι ενυδρειο θα ειχαμε?
Ηδη μονος ειπες οτι ξεκινησες με γυαλα, πηγες σε μεγαλο πλαστικο καδο, και τωρα πας για 180 :cool:
Γιατι τα μεγαλα ειναι πιο ευκολα απο τα μικρα και τα χαιρομαστε και πιο πολυ
Σε λιγο καιρο θα δεις και απο μενα ενα 500 λιτρο με χρυσοψαρα
Τωρα μιλας σωστα. Εχω ακουστα για το παρκο, αλλα δεν ηξερα οτι στην λιμνη του εχει χρυσοψαρα.
η λιμνη του εχει ΜΟΝΟ χρυσοψαρα , comet και comon (ΚΟΙ δεν εχω δει ακομα) κι απ οτι εχω καταλαβει εμπλουτιζεται απο ανθρωπους που εχουν αυτο το προβλημα
Απλα εχω 'δεθει' με το μικρο και δεν θελω ακομα να το αποχωριστω. Ισως καποια στιγμη ομως το κανω. Και αυτο θα γινει οταν οχι απλα μου το λενε αλλοι, οταν 'καταλαβω' κι εγω οτι ετσι θα ειναι και το καλυτερο.
ο νανισμος ομως ειναι οτι χειροτερο μπορει να του συμβει.
Οτι θα μεινει νανος δε σημαινει πως δε θα αναπτυχθουν καποια εσωτερικα οργανα κανονικοτατα σε βαρος τω υπολοιπων δινοντας του ενα πολυ οδυνηρο τελος
Για το 1mm aquatica αμμοχαλικο, σου ειπα ηδη μονο σε ενυδρειακα καταστηματα.
Εχεις ακουστα μια παροιμια "στερνη μου γνωση να σ'ειχα πρωτα"?
Aν ειχαμε την τωρινη μας πειρα οταν ξεκιναγαμε, τι ενυδρειο θα ειχαμε?
Ηδη μονος ειπες οτι ξεκινησες με γυαλα, πηγες σε μεγαλο πλαστικο καδο, και τωρα πας για 180 :cool:
Γιατι τα μεγαλα ειναι πιο ευκολα απο τα μικρα και τα χαιρομαστε και πιο πολυ
Σε λιγο καιρο θα δεις και απο μενα ενα 500 λιτρο με χρυσοψαρα
Aν...καποτε, μπω εδω και ρωταω τι ενυδρειο να παρω (ενω θα εχω ηδη το 180λιτρο) τοτε θα εχεις δικαιωθει απολυτα!
Ξαναλεω ομως, οτι πρεπει να ειναι πολυ σπανια η περιπτωση, ενω αρχαριου να ξεκιναει με 300-500 λιτρο ενυδρειο, ποσο μαλλον οταν δεν ξεκιναει απο δικη του επιλογη, αλλα λογω ενος...δωρου που του κανανε.
Για την αμμο σορρυ, δεν το καταλαβα οτι την βρισκω σε ενυδρειακα.
Έχει κι άλλα ζωντανά οι λίμνη (στο Τρίτση), απλά για λόγους πληρότητας.
ο νανισμος ομως ειναι οτι χειροτερο μπορει να του συμβει.
Οτι θα μεινει νανος δε σημαινει πως δε θα αναπτυχθουν καποια εσωτερικα οργανα κανονικοτατα σε βαρος τω υπολοιπων δινοντας του ενα πολυ οδυνηρο τελος
Το comet δεν μπορεις να πεις οτι θα μεινει νανος με προβληματα υγειας σε ενα μετρο ενυδρειο.
Απλα δεν θα φτασει μεγεθος που θα εφτανε σε μεγαλυτερο ενυδρειο.
Αλλα προβλημα υγειας δεν πιστευω οτι θα εχει.
η λιμνη του εχει ΜΟΝΟ χρυσοψαρα , comet και comon (ΚΟΙ δεν εχω δει ακομα)
Ξεχασες τα Oscar...
Οσο για τα Anubias εννοω αυτο http://www.petcity.gr/product/ANUBIAS-A1200-%CE%A4%CE%A5%CE%A0%CE%9F%CE%A5-RIO-%CE%A3%CE%9A%CE%9F%CE%A5%CE%A1%CE%9F-%CE%9A%CE%91%CE%A6%CE%95-23400239.html χωρις την βαση.
Νανος μενει, αν 'ζησει' σε κανα 20-30 λιτρα ενυδρειο. Εκτος κι αν κανεις αυτο που μου ειχαν πει σε πετσοπ: να μην το ταιζω πολυ για να μην μεγαλωσει :smt068
Απο αντεμισαρη τι βοτσαλο να διαλεξω; (αν τυχον δεν βρω την αμμο)
στο πετ σιτυ,ειδα σημερα αυτα τα anubias με την 60% εκπτωση.
ειχε ενα λοιπον,δεν θυμαμαι ακριβως λιτρα,νομιζω 340(?)
1.20 σιγουρα,επι 50 επι 60?κατι τετοιο.
το ειχε μαζι με την βαση 390 ευρω και μου ελεγε πως μονο με την βαση το δινει και οταν επεμεινα εαν το δινει σκετο,το εδινε 300 (χωρις φιλτρο βεβαια).
ειχε και μικροτερα και μεγαλυτερα.
Ξεχασες τα Oscar...
ΕΙΔΕΣ OSCAR σε αυτη τη λιμνη ? :o:o:o
χαχαχα ελεος... κριμα γιατι το χειμωνα δε θα τον βγαλει
αλλα ζωντανα που εχω δει ειναι οι παπιες και οι χελωνες... αν και ειναι το ορμητηριο μου, οσκαρ δεν ειδα (αλλα κατι black moor τα εκοψε το ματι μου)
Οσο για τα Anubias εννοω αυτο http://www.petcity.gr/product/ANUBIAS-A1200-%CE%A4%CE%A5%CE%A0%CE%9F%CE%A5-RIO-%CE%A3%CE%9A%CE%9F%CE%A5%CE%A1%CE%9F-%CE%9A%CE%91%CE%A6%CE%95-23400239.html χωρις την βαση.
ναι,αυτο και η τιμη ειναι μαζι με την βαση..
ποσα λιτρα ειναι αυτο?
τωρα ειδα,350,καλα θυμομουν.
εμενα δεν μου αρεσε γιατι ηταν πολυ ψηλο.
στο πετ σιτυ,ειδα σημερα αυτα τα anubias με την 60% εκπτωση.
ειχε ενα λοιπον,δεν θυμαμαι ακριβως λιτρα,νομιζω 340(?)
1.20 σιγουρα,επι 50 επι 60?κατι τετοιο.
το ειχε μαζι με την βαση 390 ευρω και μου ελεγε πως μονο με την βαση το δινει και οταν επεμεινα εαν το δινει σκετο,το εδινε 300 (χωρις φιλτρο βεβαια).
ειχε και μικροτερα και μεγαλυτερα.
Ε και τι; φτηνο ειναι; Θελεις και κανα 120αρι για φιλτρο, οποτε παμε στα 500 ευρω. Τεσπα...
ΕΙΔΕΣ OSCAR σε αυτη τη λιμνη ? :o:o:o
χαχαχα ελεος... κριμα γιατι το χειμωνα δε θα τον βγαλει
)
γιατουυυυιιιιιιιιι??????παλι αρχισες τις υπερβολες?
εμενα σημερα ο ιχθυολογος(πρρτττ) του πετ σιτυ μου ειπε οτι στα χρυσοψαρα ειναι τελειως υπερβολικο να κανουμε μετρησεις,δεν χρειαζονται,αλλα εφοσον επιμενω,να μου δωσει τεστακια,αλλα δεν ηξερε σε ποση ωρα δειχνουν,γιατι δεν ηξερε τι σημαινει το 3 sec που εγραφαν πανω τα κουτακια κι επισης μου ειπε οτι τα τροπικα θελουν.."εκει μωρε,καπου 35 βαθμους?κατι τετοιο ...εκει περιπου..."και τα χρυσοψαρα 28 ...:D:D:D:smt068:smt103:smt079
Ε και τι; φτηνο ειναι; Θελεις και κανα 120αρι για φιλτρο, οποτε παμε στα 500 ευρω. Τεσπα...
μην παρεις βαση προς το παρον,παρε μεταχειρισμενο φιλτρο,μην στρωσεις χαλικια προς το παρον και πες και στην κοπελια σου που εκανε την κουτσουκελα,οτι τα δωρακια κομμενα για ενα χρονο:D
κι επισης μου ειπε οτι τα τροπικα θελουν.."εκει μωρε,καπου 35 βαθμους?κατι τετοιο
και σε ποση ωρα να τα βγαλουμε απ τη φωτια δε ρωτησες? μην παραβρασουν και ειναι ανοστα :D:D:D:D:D:D
Nαι το οσκαρ εχει φωτογραφηθει κιολας απο τον raven αν θυμαμαι καλα,εδω μεσα ειναι το θεμα και η φωτο (που να ψαχνω τωρα).
Επισης απο οτι εμαθα το-τα oscar της λιμνης εχουν βγαλει 2-3 χειμωνες...:rolleyes:
http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=55700
Αυτό το φόρουμ χρειάζεται έναν καινούργιο Linkman!
παντως ενυδρειο σου εχει προτεινει και ο σπυρος παραπισω και δε μπορω να καταλαβω για ποιο λογο το "σνομπαρεις"...
http://www.petsupermarket.gr/4015/προϊόντα/water-home-120x40x50cm-240lt.html
αν ειναι γιατι δεν εχει επιπλο και σκεφτεσαι αυτο,μπορεις με τα υπολοιπα λεφτα και ισως και λιγοτερα (αν ψαχτεις λιγο)να βρεις και επιπλο και φιλτρο.ενα μεταχειρισμενο φιλτρο στη χειροτερη αποδω μεσα.και για το επιπλο ακομα.δεν ειναι απαραιτητο να παρεις "ενυδρειακο" επιπλο,μπορει να βρεις κατι αλλο να το βολεψεις.εσυ ξερεις το χωρο σου.παντως προσωπικα εγω ειμαι σιγουρος,πως με αυτα τα λεφτα βρισκεις και ενυδρειο και απολα πλεον.να το ελεγες πριν απο δυο χρονια θα σουλεγα εχεις δικιο.αλλα τωρα πλεον κανουνε κρα ολοι για να πουλησουνε.επαγγελματιες και μη.
αν και εγω δεν βρισκω την ιδεα του 180 "ασχημη".τουλαχιστον βραχυπροθεσμα.το βρισκω μη ιδανικη λυση,αλλα ειναι μια λυση κιαυτο.βραχυπροθεσμα σε καλυπτει.αργοτερα θα αλλαξει το πραγμα.τωρα ποτε θαναι αυτο το αργοτερα,εξαρταται και απτο ταισμα κλπ και γενικα απο πραγματα τα οποια δεν θα ειχες να σκεφτεις αν επαιρνες το ιδανικο απο τωρα να ξεμπερδευες.
εκτος αυτου δεν μου φαινεται και οτι συμφερει οικονομικα και πρακτικα.γιατι θα δωσεις 300 ευρω για να παρεις κατι που δεν ειναι ιδανικο γιαυτο που το θες...
στη χειροτερη,κρατα τα λεφτα και μην ψωνιζεις ακομα.μολις μπορεσεις πας και κανεις μια αγορα που δε θα τη μετανιωσεις ουτε τωρα ουτε στο μελον.
To 'εκλεισα' σημερα. Ξερω οτι πολλοι διαφωνουν αλλα οκ, ας ελπισω οτι δεν θα το μετανοιωσω...
1) Ακουω προτασεις τωρα για χαλικι-αμμο-βοτσαλο; Μια προταση ειναι αμμοχαλικο 1mm διαμετρου. Σε ενα μαγαζι που ρωτησα δεν το ειχαν, αλλα θα το εχω υποψην μου. Θελω βασικα αυτο που θα βαλω, να ειναι οσο το δυνατον ευκολοτερο στο καθαρισμα κι αν γινεται να αποφυγω την αγορα σκουπας και να κανω την δουλεια με αλφαδολαστιχο.
2) Aπο αφισα τι μπορω να βαλω; Ισως κατι σαν αυτο: http://www.petsupermarket.gr/3556/%CF%80%CF%81%CE%BF%CF%8A%CF%8C%CE%BD%CF%84%CE%B1/%CE%B1%CF%86%CE%AF%CF%83%CE%B5%CF%82.html ή αυτο: http://www.petsupermarket.gr/3576/%CF%80%CF%81%CE%BF%CF%8A%CF%8C%CE%BD%CF%84%CE%B1/%CE%B1%CF%86%CE%AF%CF%83%CE%B5%CF%82.html
3) Το βαρελακι αυτο, κανει να βαζω νερο για τις αλλαγες; http://www.viovas.gr/pop_extraphoto.php?lang=1&thephid=1260
Θα πειραζει να βαζω νερο, απο την προηγουμενη μερα, και να αλλαζω την επομενη για να εχει και την σωστη θερμοκρασια;
4) Απο ριζες κανουν καμια απο αυτες; http://www.petsupermarket.gr/268/%CE%BA%CE%B1%CF%84%CE%AC%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CE%BF%C F%82/%CE%BE%CF%8D%CE%BB%CE%B1.html
Για βαρελι πηγαινε δες στην Πειραιως 145, υψος ΙΟΝ.
Εχει πολλες επιλογες και οικονομικα.
Παρε ενα χωρις βρυσακι (μη το πληρωνεις τσαμπα) 70-80 λιτρα.
Να ειναι καταλληλο για φυλαξη τροφιμων (εχει ειδικο σημα κουταλοπηρουνο)
Ναι απο την προηγουμενη και εισαι ΟΚ.
Για ανεβασμα του νερου θελεις μια αντλια (http://www.sunsun-china.com/en/product/html/?213.html) με καλο μανομετρικο (1.5-2 μετρα) και ενα βανακι (http://www.praktiker.gr/Product/vanaki-fis-se-diafores-diastaseis-21007?catNavId=29) για ρυθμιση ροης.
Αφισα κατι που να παραπεμπει σε βυθο λιμνης ή ενα μονοχρωμο σκουρο χαρτονι (αν εχει ωραια διακοσμηση μεσα το ενυδρειο) ή βαψιμο της πλατης με ρολο και πλαστικο χρωμα (για να μη φαινονται φυσαλιδες αερα αναμεσα στο τζαμι και την αφισα). Βγαινει ευκολα το χρωμα με νερο και σκουπισμα.
Ριζα καποια με κλαδια αλλα οχι αιχμηρα και πολυ λεπτα και πιανονται τα τερυγια των ψαριων.
Καποια που να μπορει να τοποθετηθει με τα κλαδια στο βυθο, ετσι ωστε να δημιουργουντα περασματα απο κατω και αναμεσα, ανετα για να μη σφηνωσει κανενα ψαρι.
Παρε τηλεφωνο στα πετσοπ και ρωτα για το αμμοχαλικο για να μη τρεχεις τσαμπα.
Για παρε κι εδω
http://www.vres.gr/company.php?company_id=918963
http://www.vres.gr/company.php?company_id=213102
Για να 'καταλαβω', την αντλια θα την εχω μονιμα μεσα στο βαρελι;
Επειδη σκεφτομαι το βαρελι να το εχω μονιμα στην κουζινα, και για να μην το κανω βολτες (50-60 λιτρα νερο, δεν μεταφερονται ευκολα) αλλα και γιατι ευκολα θα μπορω με λαστιχο να το γεμιζω απο το μπαλκονι, αν βαλω την αντλια (αν και με ενα προχειρο ψαξιμο δεν την βρηκα σε ελληνικο μαγαζι), θα μπορει να σηκωσει το νερο σε μια αποσταση 5 μετρων περιπου;
Απο αυτες τις ριζες: http://www.petsupermarket.gr/268/%CE%BA%CE%B1%CF%84%CE%AC%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CE%BF%C F%82/%CE%BE%CF%8D%CE%BB%CE%B1.html
κανουν ολες για αυτο που τις θελω; (εννοω απο θεμα καταλληλοτητας)
Ακομη αυτα τα βοτσαλα: http://www.antemisaris.gr/productList.aspx?iid=48
ειναι καποιο καταλληλο; (σκεφτομαι ισως το ποταμισιο)
Και απο αυτες τις πετρες: http://www.antemisaris.gr/productList.aspx?iid=49 ποια ειναι καταλληλη;
Τα ρωταω αυτα, για να μην παω και παρω ακαταλληλα πραγματα
Nαι το οσκαρ εχει φωτογραφηθει κιολας απο τον raven αν θυμαμαι καλα,εδω μεσα ειναι το θεμα και η φωτο (που να ψαχνω τωρα).
Επισης απο οτι εμαθα το-τα oscar της λιμνης εχουν βγαλει 2-3 χειμωνες...:rolleyes:
Αυτα λετε?? http://www.aquatek.gr/vb/showpost.php?p=617024&postcount=11
Αυτό το φόρουμ χρειάζεται έναν καινούργιο Linkman!
Αυτα λετε?? http://www.aquatek.gr/vb/showpost.php?p=617024&postcount=11
Κάτι πρέπει να έχω κάνει τις τελευταίες μέρες και όλοι αγνοούν αυτά που γράφω!:rolleyes::D
μεχρι να απαντησω εγω ... ειχες ηδη απαντησει!!! :D:D:D
Τι να κανω με απασχολούσε ενας γυρος κοτοπουλο με σως και πιτουλες κτλ :smt047
Και μόνο που είπες "ένας" έπεσες στα μάτια μου!
Θα σταματήσω να είμαι off topic, πού θα μου πάει!
Για να 'καταλαβω', την αντλια θα την εχω μονιμα μεσα στο βαρελι;
Επειδη σκεφτομαι το βαρελι να το εχω μονιμα στην κουζινα, και για να μην το κανω βολτες (50-60 λιτρα νερο, δεν μεταφερονται ευκολα) αλλα και γιατι ευκολα θα μπορω με λαστιχο να το γεμιζω απο το μπαλκονι, αν βαλω την αντλια (αν και με ενα προχειρο ψαξιμο δεν την βρηκα σε ελληνικο μαγαζι), θα μπορει να σηκωσει το νερο σε μια αποσταση 5 μετρων περιπου;
Απο αυτες τις ριζες: http://www.petsupermarket.gr/268/%CE%BA%CE%B1%CF%84%CE%AC%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CE%BF%C F%82/%CE%BE%CF%8D%CE%BB%CE%B1.html
κανουν ολες για αυτο που τις θελω; (εννοω απο θεμα καταλληλοτητας)
Ακομη αυτα τα βοτσαλα: http://www.antemisaris.gr/productList.aspx?iid=48
ειναι καποιο καταλληλο; (σκεφτομαι ισως το ποταμισιο)
Και απο αυτες τις πετρες: http://www.antemisaris.gr/productList.aspx?iid=49 ποια ειναι καταλληλη;
Τα ρωταω αυτα, για να μην παω και παρω ακαταλληλα πραγματα
Την ειχε ο petcumulus, αλλα δεν την βλεπω διαθεσιμη.
Μια αλλη sun sun (http://www.petcumulus.gr/index.asp?page=product&pid=2270) που εχει ειναι αδυναμη (1 μετρο μονο μανομετρικο) για αυτη τη δουλεια.
Η καλη αντλια (eheim) που εχει και ρυθμιση ροης (δεν χρειαζεται δλδ βανακι εξτρα) ειναι ακριβη. Στλενει το νερο και 20 μετρα οχι μονο 5.
http://www.petcumulus.gr/index.asp?page=product&pid=1213
Ξυλο καποιο σαν το δεξι στη 2η σειρα (Νο 12.0045 )
Βοτσαλα μπα.
Αυτες οι πετρες γευσιου μου αρεσαν
http://www.antemisaris.gr/product.aspx?iid=2234
Ναι τις ειδα κι εγω τις αντλιες. Ενταξει θα δω τι θα κανω με αυτο...
Αν δεν βρω τπτ αλλο, το πολυ πολυ να παρω την συγκεκριμενη eheim. Και δυνατη ειναι, και δεν θα θελω και βανακι. Μπορω να την εχω μονιμα στο βαρελι;
Απο τις ριζες, ειναι ολες καταλληλες; Θα δω κι αυτη που μου ειπες, η mopani κανουν για τα χρυσοψαρα; Και φανταζομαι οτι ριζα αν παρω, θα πρεπει να μην εχει αμυχες, σωστα; Δηλ το ξυλο της να ειναι καπως λειο.
Τα βοτσαλα αυτα δεν σου αρεσουν ή δεν κανουν; Θελω πρωτα να ξερω αν ειναι καταλληλα και μετα βλεπουμε για σχεδια, χρωματα
Οι συγκεκριμενες πετρες γνευσιου μου αρεσουν και μενα. Τις εχω ηδη σταμπαρει. Απο τις αλλες, κανουν; π.χ. αυτη; http://www.antemisaris.gr/product.aspx?iid=2235
Eννοω δηλ. μπορω να διαλεξω οποιαδηποτε πετρα μη ασβεστολιθικη;
Οι γυαλισμενες δεν ξερω τι ειναι.
Λουστρο?
Τοτε οχι.
Η λαβα ειναι καλο υλικο αλλα εχει αγρια υφη και φοβαμαι θα σκαλωνουν οι ουρες των ψαριων.
Το βοτσαλο το θελεις για υλικο στο βυθο?
Δεν ξερω αν ειναι λειτουργικο, αν ειναι χοντρο δεν θα μπορεις να κανεις σκουπα.
Mopani νομιζω εχω δει στην περιγραφη ενυδρειων με χρυσοψαρα. Οκ θα ρωτησω αν εχουν υποστει επεξεργασια. Αν οχι, ισως παρω καμια απο αυτες. Γιατι ωραια τα βλεπουμε απο την ιστοσελιδα, αλλα οταν πας στο μαγαζι, δεν εχει ουτε τα μισα (γενικα το λεω αυτο)
Ειδα μια και μοναδικη λαβα στο μαγαζι που πηγα σημερα. Ειναι σαφως πολυ ελαφρια και εχει ψιλοαγρια επιφανεια, μοιαζει σαν αυτη της αεροπετρας. Tωρα αν κολλαει η ουρα ναι, ειναι προβλημα αυτο... Απλα να ξερω οτι σαν κανονας βασικος ειναι να μην ειναι ασβεστολιθικη ε; Αυτες οι 'γνωστες' πετρες με τις τρυπες, αυτες που εχουν 1 τρυπα ή 2 ή 3, κανουν;
Το βοτσαλο ναι, ετσι το σκεφτομαι. Οτι θα ειναι πιο ευκολο, βαζοντας ενα λαστιχο, να καθαριζω, θελω αν γινεται να αποφυγω την αγορα σκουπας. Και οσο πιο μεγαλο, νομιζω τοσο πιο ευκολο θα ειναι. Τωρα μπορει να κανω και λαθος βεβαια. Θα κοιταξω και το αμμοχαλικο που μου πες, αλλα δεν ξερω αν θα το βρω και σε τι τιμη θα το βρω. Γι αυτο θελω να εχω και μια εναλλακτικη. Το βοτσαλο μπορω να πω μου αρεσει. Αλλα ποιο να προτιμησω; και σε τι μεγεθος;
(σημερα που πηγα στο μαγαζι, ειχε φερει αρκετα χρυσοψαρα. comet common μικρα αλλα και μεγαλα 13-15 εκ, oranda fan tail, galico, black moor)
http://www.vres.gr/company.php?company_id=918963
http://www.vres.gr/company.php?company_id=213102
Πηρα τηλ σε αυτα, ο 1ος δεν ειχε και ο 2ος προμηθευει μονο καταστηματα.
Κι αυτο περιπου την ιδια κοκκομετρια εχει: http://www.petsupermarket.gr/3734/%CF%80%CF%81%CE%BF%CF%8A%CF%8C%CE%BD%CF%84%CE%B1/%CF%86%CF%85%CF%83%CE%B9%CE%BA%CF%8C-%CF%87%CE%B1%CE%BB%CE%AF%CE%BA%CE%B9.html
Να το προτιμουσα ισως....;
Δεν ξερω μηπως κανει κι αυτο: http://www.stroumboulis.gr/index.php?pid=8
Oκ θα κοιταξω για αυτα και κυριως για το 2ο, μου αρεσε στις φωτο. Τι κοκομμετριες να προτιμησω, απο αποψη ευκολιας καθαρισμου (με αλφαδολαστιχο) αλλα να 'νοιωθουν' καλα και αυτα;
Το 2ο ειναι αμμος.
Θελει τεχνη η σκουπα στην αμμο
To 2o εχει κοκκομετρια που ξεκινα απο 0 περιπου και φτανει ως τα 40mm. Εχει και σχετικες φωτος (μοιαζει λιγο με τo αμμοχαλικο που μου χεις προτεινει)
Αν την παρω απο κει να προτιμησω την επεξεργασμενη ή την μη επεξεργασμενη;
Επιτελους μου φερανε το ενυδρειο, σαν χρωμα προτιμησα το σκουρο καφε :p
Εβαλα την γυαλα στο μπαλκονι και την γεμισα νερο, να δω πως παει απο διαρροες.
Σιγα-σιγα κανω μια 'λιστα' στο μυαλο μου, με το τι αλλο θα χρειαστω για να μπορεσω να το λειτουργησω.
Τον ρυθμιστη θερμοκρασιας (STC-1000) σκεφτομαι να τον βαλω, στο μεσαιο ραφι του επιπλου, που ειναι και ανοιχτο, για να μπορω να εχω αμεση προσβαση. Το θεμα ειναι οτι δεν εχει πισω καποια τρυπα για να περασουν τα καλωδια.
Σκεφτομαι, πριν ξεκινησω να φτιαχνω το επιπλο, να ανοιξω μια τρυπα στην 'πλατη' για να περασουν τα καλωδια.
Σαν λυση μηπως υπαρχει τπτ καλυτερο...;
Καλοριζικος και εσυ και παντα φτου φτου σκορδα,στην πλατη δε θα επιχειρουσα τρυπα μιας και τα καθετα κομματια τρωνε το ζορι απο το βαρος αν το τρυπισεις λογικα θα <<αδυνατισεις>> την αντοχη του βεβαια καλο ειναι να περιμενεις και τα μαστορια γιατι εγω ειμαι σκιτζης :D.Δεν υπαρχει αλλο σημειο να το βαλεις?
Mπορω ανετα να το βαλω σε ενα απο τα 2 πλαινα ντουλαπια που εχει, αλλα καθε φορα που θα θελω να δω την θερμοκρασια, θα πρεπει να το ανοιγω (εκτος κι αν δεν βαλω καθολου το πορτακι που κλεινει)
Το σκεφτηκα κι εγω για την στατικοτητα, αλλα εχει 4 καθετα διαχωριστικα και ενα ακομα πισω.
Σε αυτο σκεφτομαι να κανω στο πανω μερος του, ακριβως στην μεση, ενα ανοιγμα 5x5 εκ, για να περασουν ετσι τα καλωδια....
Τι να πω και παλι δε θα το επιχειρουσα αλλα μη το βιαζεσαι ασε να απαντησει και κανενας που ξερει καλυτερα ετσι και αλλιως εγω το εχω βαλει μεσα στο ντουλαπι (δεν ειχα και επιλογη ειναι μονο με πορτες το επιπλο) αλλα και παλι εκτος του θεματος της στατικοτητας δε θα το εκανα κυριως αν υπαρχουν παιδια τριγυρω ρευματα κτλπ
Μια φορα φιλοξενησαμε ενα φιλικο ζευγαρι με ενα μικρο παιδι και ειχα κλειδαμπαρωσει το ντουλαπι του ενυδρειου με tire up δε τα προλαβαινεις για κανενα λογο :D
Παιδια δεν υπαρχουν ;)
Επειδη το εχω δει σε αρκετες φωτος, τοποθετημενο ακριβως στο μεσαιο ραφι του rio 180, εχω την απορια πως εχουν περαστει τα καλωδια...Γι αυτο και σκεφτηκα να ανοιξω μια τρυπα απο πισω, πριν ξεκινησω να το στησω, γιατι μετα θα ειναι...αργα.
Επιτελους σημερα το 'εστησα'
Αυριο θα παω να αγορασω αμμοχαλικο και καμια ριζα ή πετρα αν βρω.
Πιστευω την αλλη βδομαδα να μπορεσω να το 'λειτουργησω'
Άντε καλορίζικο! Θα απαντάνε και στο θυροτηλέφωνο;!
ωραίος :cool:
καλογέμιστο
Ευχαριστω παιδια! Ξερω γω, λες να απαντανε; ;)
Παντως εχει πολυ 'τρεξιμο' η δουλεια. Αυτο το επιπλο μου σπασε λιγο τα νευρα για να το φτιαξω. Τουλαχιστον πιστευω να το 'εδεσα' σωστα.
Θα χρειαστω τν βοηθεια και του Σπυρου και ολων σας, απο βδομαδα, για το πως θα βαλω τα 'υλικα' μεσα :)
Πηρα σημερα το χαλικακι. Κοκκομετρια νομιζω ειναι 1-2mm. Το επλυνα αρκετες φορες, στην αρχη το νερο ηταν παρα πολυ θολο. Τωρα εχει καθαρισει αρκετα, ειναι ελαχιστα πιο θολο απο αυτο του νερου.
Να συνεχισω τα 'μπανια' ή λετε να ειναι οκ; Εκανα και το τεστ με το ακουα φορτε, κανει εναν μικρο θορυβο σαν να βραζει, αλλα δεν αφριζει. Λογικα κανει ε;
Πειτε τπτ βρε παιδια, τωρα χρειαζομαι οσο τπτ αλλο την βοηθεια σας :)
Τελικα εκανα εγω βλακεια, γιατι κοιτουσα την θολοτητα του νερου σε σχεση με αυτο της βρυσης, σχεδον αμεσως μετα το ανακατεμα που του ειχα κανει. Σημερα που το ξανακοιταξα, ειναι μια χαρα το νερο, απολυτα διαυγες ισως πιο πολυ και απο αυτο της βρυσης. Οποτε ολα οκ.
Θελω σιγα-σιγα να μου πειτε πως θα τοποθετησω τα 'υλικα' μεσα. Αυτο που εχω σαν σκεψη ειναι το εξης:
Τοποθετω το αμμοχαλικο μεσα και γεμιζω λιγο με νερο
Βαζω πετρες-ξυλα-φυτα και γεμιζω με νερο μεχρι απανω
Ριχνω αντιχλωριο
Βαζω να λειτουργησει για 2-3 μερες το φιλτρο με ανθρακα μονο και αρκετο filter wool
Κανω μια αλλαγη νερου 30% και βαζω το ψαρακι
Μπολιαζω και κανω μετρησεις καθε μερα ή μερα παραμερα
Με ανησυχει το τεστ με το ακουα-φορτε. Κανει καποια αντιδραση οταν το ριχνω στο αμμοχαλικο. Να το βαλω και να κανω μετρησεις ph κλπ ή να κοιταξω να αγορασω αλλο;
Προσπαθω να μαζεψω ολα οσα χρειαζονται για να ξεκινησω... Μεχρι τωρα εχω το αμμοχαλικο-αντλια νερου-siporax- τεστ ph gh kh-χρονοδιακοπτη για τα φωτα-διχτακι
Θελω ακομα να παρω ενα πλαστικο βαρελακι-ριζες-φυτα (τα περιμενω μεχρι τελος εβδομαδας)
Πιστευω το χαλικι δεν ειναι ασβεστολιθικο. Δεν αφριζει ακριβως με το ακουα φορτε.
Εκανα πριν λιγο μετρησεις ph-gh-kh. 8,5-9-8 ηταν οι αντιστοιχες μετρησεις.
Τσιμπημενο ειναι το ph. Μετρησα και κατευθειαν απο την βρυση και μου βγηκε 8.
Για να αξιολογησω καπως την πιστοτητα του τεστ, να μετρουσα απιονισμενο νερο ή καποιο εμφιαλωμενο;
.....Εκανα μετρηση σε απιονισμενο και μου εβγαλε ph: 6
Επιτελους σχεδον ολοκληρωσα για αρχη τον καταλογο με το τι ηθελα να παρω. Απο βδομαδα θα μου ερθουν και οι ανουμπιες. Απο αυριο σταδιακα ξεκινω το στησιμο... Ελπιζω να μην κανω πολλα λαθη... Αχχ κανεις δεν με βοηθαει τωρα, ελπιζω να τα καταφερω :(
Πού χρειάζεσαι βοήθεια; Μια χαρά φαίνονται όλα.
Στην φωτο δεν φαινονται ολα, ειναι και σκορπισμενα εδω κι εκει. Ενταξει πιστευω οτι δεν θα κανω πολλες...γκαφες, ειμαι αρκετα...διαβασμενος και ενημερωμενος. Πολυ αγχος εχω ομως, μεχρι εφιαλτες εβλεπα στον υπνο μου χαχα!
Ισως μια βοηθεια να θελα οσον αφορα το στησιμο του. Να τα κανω σωστα απο την αρχη, για να μην τρεχω και δεν φτανω μετα.
Aυτο που εχω κανει ως τωρα ειναι να πλυνω πολυ καλα το αμμοχαλικο. Αυριο θα το τοποθετησω μεσα. Εχω ηδη βαλει σε κουβα με νερο, κατι ξυλαρακια και κατι πετρουλες. Αυτα θα τα πλενω μεχρι αχρες της αλλη βδομαδας που θα μου ερθουν και οι ανουμπιες. Την πεμπτη, σκεφτομαι, να το γεμισω με νερο, να βαλω τα ξυλα τις ανουμπιες και τις πετρες και να το βαλω να τρελει με ανθρακα για 3-4 μερες. Μετα θα βγαλω τον ανθρακα, και θα βαλω τα αλλα υλικα του φιλτρου. Μετα να μπολιασω και να βαλω αμεσως το ψαρακι ή να βαλω το ψαρακι πρωτα και μετα να μπολιασω; Νομιζω λιγο-πολυ το ιδιο ειναι.
Δεν έχω κάτι να διορθώσω, μια χαρά τα έχεις διαβάσει! Αγχώνεσαι μόνο επειδή το πρωτοστήνεις!
κιεγω μια χαρα σε βλεπω.επιτελους:Dκαλυτερα ειναι το μπολιασμα να το κανεις πριν μπει το ψαρι για να εχεις το περιθωριο μια μερα να δεις αν κατι δεν παει καλα με μετρησεις.οπως και να το κανεις ομως για μερικες μερες στην αρχη θα ταιζεις λιγο τσιγκουνικα για να βλεπεις τι γινεται.εχε και το prime κοντα μηπως χρειαστει να μην τρεχεις εκεινη την ωρα και θασαι κομπλε.στη χειροτερη περιπτωση θα χρειαστει να ξαναμπολιασεις;)καλογεμιστο!:D
υγ την αμμο/χαλικι απο που την πηρες?εμενα χαλαζιακη μου φαινεται,αλλα ισως να κανω και λαθος.
Χμμμ...σκεφτομουνα να μπολιασω και αμεσως να βαλω το ψαρι ετσι ωστε να αρχισει να δημιουργειται αμμωνια για τα τραφουν τα βακτηρια.
Στις αρχες να ταιζω λιγο ή πολυ τελικα;
...το αμμοχαλικο το πηρα απο ενα καινουργιο μαγαζι στο Π. Φαληρο
το ιδιο ειναι οποτε και να το βαλεις.απλα θελει μετρησεις στην αρχη για να βλεπεις τι γινεται,ωστε αν ανεβασει πολυ αμμωνια να προλαβεις να κανεις οτι πρεπει.μην αγχωνεσαι γιαυτο απο τωρα.ταιζε μια φορα τη μερα για μια βδομαδα και θασαι ενταξει.ετσι κιαλλιως αν δεν πιασει το μπολι και δεις αμμωνια θα πρεπει να ξαναμπολιασεις.
Oκ λοιπον!
Αν ξερεις στα...σιγουρα, αν ας πουμε μπολιασω σημερα, νιτρικα ποτε θα πρεπει να δω;
Επιτελους ηρθαν και οι ανουμπιες σημερα και χωρις να χασω χρονο, το εστησα :)
Εβαλα μονο ανθρακα και filter wool. Σε λιγες μερες θα βαλω μπολι και φυσικα τον....ενοικο ;)
Ξερω...το στησιμο δεν λεει και πολλα, αλλα υπαρχει γενικα μια δυσκολια στο να βρεις αυτο που θελεις. Πιστευω για αρχη εστω οτι ειναι καλουτσικο...
αν μπολιασεις σημερα και ταισεις, νιτρικα θα δεις σε μερικες ωρες με μια μερα.καπου τοσο αλλα δεν ειναι στανταρ αυτο,καθε ενυδρειο ειναι διαφορετικο.παιζει ρολο ποσο θα ταισεις,το μεγεθος του ενυδρειου,ποσα φυτα εχεις,ποσο "δυνατο" ητανε το μπολι,ποσα ψαρια υπαρχουνε,και αλλα.την επομενη μερα σου λεω εγω για "ασφαλεια" θα πρεπει να ειναι μετρησιμα.αλλα ξαναλεω οτι δεν ειναι στανταρ.
μπραβο για το ενυδρειο,εμενα μου αρεσει πολυ!;)εγω θα εβαζα καμια ανουμπια στις μεγαλες πετρες.αν και θα εχει αρκετο φως εκει και ισως να μαζεψει αλγιτσα.αν "παιξεις" λιγο και το παρατηρησεις θα το βρεις το στησιμο που θες,ειναι νωρις ακομα.βαλε και κανα σαλιγκαρακι,θα ειναι πανεμορφο εκει μεσα.
Ευχαριστω για τα καλα σου λογια :)
Δεν εχω μπολιασει ακομα και φυσικα δεν εχω ακομα βαλει το ψαρακι. Θελω λιγες μερες να 'δουλεψει' με τον ανθρακα μονο.
Ανουμπιες πηρα αυτες για αρχη και βλεποντας. Φως γενικα εχει παντου και ειναι και αρκετα εντονο 2x45watt Τ5. Ισως εν καιρο να το δει κανενας ηλεκτρολογος μηπως και μπορεσει και μου απομονωσει την μια λαμπα.
Το στησιμο ακομα το ψαχνω, π.χ. την μπρος και δεξια ριζα την εβαλα λιγο πιο πισω, να ακουμπησει στο φιλτρο για να ειναι πιο στερεη. Την δεξια πετρα φοβαμαι λιγο αλλα θα δω μηπως την βαλω αλλιως.
Φυτα πανω σε πετρες δεν μου καθεται καλα στο ματι... Αλλα οκ, αυτα ειναι καθαρα...εικαστικα και μπορει αργοτερα να αλλαξω γνωμη!
Εχουν δημιουργηθει πολλες φυσαλιδες. Θα φυγουν ή να...βαλω χερακι...;
τις φυσσαλιδες μπορεις να τις "διωξεις" με το χερι αν σε ενοχλουνε αλλα θα φυγουνε και μονες τους σε καμια βδομαδα,μολις πιασει γλυτσα το τζαμι εσωτερικα.
και μένα μου αρέσει
τρομερή αναβάθμιση από το κουτί ικέα :D
ο ψαρής σου θα το καταευχαριστηθεί :cool:
καλοριζικο!
ενδεικνυται τοσο ασπρο χαλικι για το χρυσοψαρο?
αυτο που ειναι σαν καμαρα-γεφυρουλα,ειναι ριζα?
δεν την κανεις λιγο πιο διαγωνια,μη στουκαρει στο τζαμι ο ψαρης?χαχαχα!
Ευχαριστω παιδια!
Πραγματι του κουτι απο ικεα μοιαζει με...καλυβα χαχα! Το ελπιζω κι εγω να το ευχαριστηθει...
Το ασπρο χαλικι γενικα δεν ενδυκνειται, τα στρεσαρει (ετσι εχω διαβασει δηλ. αλλα γιατι δεν στρεσαρει αλλα ψαρια που εχουν λευκη αμμο...; ) Το συγκεκριμενο ειναι μπεζ αμμοχαλικο 1mm κοκομετρια, απλα στην φωτο φαινεται σαν λευκο
Η γεφυρα ειναι ριζα ναι, σε ξεγελαει στο ματι, εχει αρκετη αποσταση να περναει
Το ασπρο χαλικι γενικα δεν ενδυκνειται, τα στρεσαρει (ετσι εχω διαβασει δηλ. αλλα γιατι δεν στρεσαρει αλλα ψαρια που εχουν λευκη αμμο...; )
ισως επειδη στις λιμνες δεν υπαρχει ασπρος πατος.
για τα αλλα ψαρια δεν ξερω.
γενικα παντως αν το σκεφτεις,φωτα απο πανω,ασπροι βυθοι απο κατω,ανθρωποι στη μουρη τους,σκοτεινα μερη και κρυψωνες πουθενα,
ε ειναι στρεσσογονοι παραγοντες ολα αυτα μαζι.
προσωπικα,ακομη και καθαρα αισθητικα αν το δω,μου αρεσει το σκουρο χαλικι ,ειδικα για τα χρωματα του χρυσοψαρου.
Εκανα καποιες μικροαλλαγες, κυριως προσπαθησα οσο γινεται να ενισχυσω την στατικοτητα των πετρων-ριζων. Αληθεια ενδεχεται να τα κανει ολα...λιμπα εκει μεσα; Φοβαμαι μην του ρθει..τπτ στο κεφαλι...
Κυριακη (κλεινει 8 μηνες ζωης...) μεσημερακι θα μπολιασω και θα βαλω το ψαρακι. Ελπιζω να πανε ολα καλα...:confused:
πως θα το βαλεις?
μπλουμ απευθειας η με το μαλακο?
Καλη ερωτηση...
Καταρχην θα εχω σχεδον την ιδια θερμοκρασια νερου. Οποτε σκεφτομαι οτι ετσι δεν χρειαζεται προσαρμογη.
Θα το βαλω στο κουτακι που το ειχα, ειναι περιπου 1-2 λιτρα και θα το ριξω απο κει μεσα. Σκεφτομουν να το εβαζα σε σακουλακι πολυ μπαγκ και προσαρμογη για κανα μισαωρο, αλλα και απειρος ειμαι για κατι τετοιο και ετσι κι αλλιως το νερο περιπου την ιδια θερμοκρασια θα χει.
vBulletin® v3.8.8, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions, Inc.