Σύνδεση

Επιστροφή στο Forum : Αρχάριος γεμάτος απορίες

atthess
11-09-12, 19:13
Καλησπέρα στην παρέα και συγχαρητήρια για την πολύ καλή δουλειά σας. Παρακαλουθώ καιρό το φόρουμ αλλά μόλις πριν λίγο εγγράφηκα. Μου κάνανε δώρο ένα ενυδρείο 112lt μάρκας Aquael με εσωτερικό φίλτρο Aquael Fan 2 Plus, θερμοστάτη τον οποίο δεν έχω τοποθετήσει μιας και θα βάλω χρυσόψαρα και μια λάμπα, αν δεν κάνω λάθος 11W.

Το ενυδρείο το γέμισα πριν 7 μέρες, πρόσθεσα αμέσως αντιχλώριο και έθεσα σε λειτουργία το φίλτρο του στο οποίο σύμφωνα με υποδείξεις τοποθέτηση βιολογικό υλικό τύπου Siporax (ήταν χύμα από αυτό που χρησιμοποιεί το pet που μου το πούλησε).

Από τη 2η μέρα μέχρι και σήμερα προσθέτω βακτήρια και τροφή και κάνω μετρήσεις ανά 2 μέρες.
Πριν λίγο έκανα την τελευταία μέτρηση και έδειξε ΝΗ3=0, ΝΟ3=10 και ΝΟ2=0.

Διάβασα για το στρώσιμο του ενυδρείου και θέλω να ρωτήσω: Είναι δυνατόν να έστρωσε το ενυδρείο μου τόσο γρήγορα; Μπορώ να βάλω το 1ο μου ψαράκι και μετά από 10 μέρες το 2ο και έπειτα ακόμη 1 ή 2;

Οι μετρήσεις έγιναν για την αμμωνία με υγρό τεστ Sera και με sticks της eSHa. Μάλιστα έκανα 3 tests γιατί μου έκαναν εντύπωση οι τιμές.

Να βάλω ψαράκι τις επόμενες μέρες; Βακτήρια και τροφή θα ρίχνω μέχρι τη 10η μέρα όπως μου υπέδειξαν στο pet shop και μετά λέω να πάρω τον 1ο κάτοικο.

Ακούω γνώμες και σχόλια για όλα τα παραπάνω. Οι μετρήσεις μου είναι καλές; Ξέχασα νβα πω πως το PH είναι 7.2 και το GH > 7. KH = 10. Το ενυδρείο έχει ψιλό χαλίκι, 2 πήλινα διακοσμητικά και θα μπουν αύριο και 4-5 πλαστικά φυτά... Υπάρχει πρόβλημα που θα μπουν εκ των υστέρων τα πλαστικά φυτά; Πρέπει να τα πλύνω πριν τα βάλω; Πώς θα τα "φυτέψω" τώρα που είναι γεμάτο το ενυδρείο;;

Νομίζω δεν ξέχασα να εκφράσω καμία απορία μου. Αν θυμηθώ κάτι άλλο θα σας γράψω ξανά

Malawi Lover
11-09-12, 19:21
Συνήθως ενα ενυδρειο για να στρωσει πληρως (για να γινει δηλαδη ο κυκλος του αζωτου) χρειαζεται 4-6 εβδομαδες...! Βαλε μια αγγελια και ζητα "μπολι" μπας και εχει κανεις εκει κοντα σε 'ενα σου για να σου δωσει...! Επισης τα χρυσοψαρα θελουν 150 λιτρα και πανω... αλλα...δεν νομιζω να εχεις καποιο ιδιαιτερο πρόβλημα!

Η αμωνια (αφου ειναι μηδεν) εισαι οκ!
-------------------------
Επίσης...καλο θα ηταν να βαλεις και τον θερμοστατη!!!

exelix
11-09-12, 19:22
Καλώς ήρθες!

Το siporax που αγόρασες είναι siporax ή κάποιο άλλο που απλά του μοιάζει; Ξέρεις τι ακριβώς είναι;

Και για να φύγει η απορία επειδή δεν κατάλαβα καλά είναι καινούργιο ή το είχε το μαγαζί σε ενυδρείο του;

atthess
11-09-12, 19:25
Δεν είναι Siporax. Ζήτησα Sera Siporax Mini όπως μου είχανε πει, αλλά μου είπε πως με μισή τιμή έχει ένα άλλο (χύμα σε σακουλάκι ήταν), σαν αυτό που βάζουν αυτοί στα δικά τους φίλτρα. Δεν ήταν χρησιμοποιημένο, όχι, απλά μου το έδωσε σε σακκουλάκι ως πιο οικονομικό. Το φίλτρο μου είναι επαρκές για τις ανάγκες του ενυδρείου; Τι λέτε;
Με τα φυτά υπάρχει περίπτωση να έχω πρόβλημα;
Ο θερμοστάτης λογικά θα χρειαστεί για το χειμώνα οπότε θα τον βάλω καλού κακού, ναι. Προς το παρόν το θερμόμετρο δείχνει 26 βαθμούς.

Ευχαριστώ πολύ για τις αμεσότατες απαντήσεις σας παιδιά

Malawi Lover
11-09-12, 19:35
Αν βαλεις φυτα καλα θα 'ταν να βαλεις ευκολα (οπως anubias var. nana, anubias batreri, anubias sp., κερατόφυλλο κτλ. τα οποία δεν χρειάζονται πολυ φως, δεν χρειαζονται λιπασμα ή υπόστρωμα και οι anubia δεν φυτευονται, αλλα δενονται πανω σε πετρες, ξυλα κτλ.)! Αλλα αν πας σε δυσκολοτερα φυτα θα χρειαστεις πολυ χρονο και χρημα! Θα χρειαστεις τουλαχιστον 40 watt φωτισμο, υπόστρωμα, λίπσμα [για τις ριζες και για τα φυλλα], παροχη CO2 κπλ.!

genecr
11-09-12, 19:36
καλή αρχή φιλέ στο χόμπι :)
το αν επαρκεί ή όχι το φίλτρο θα στο δείξουν στην πορεία οι μετρήσεις σου. το σίγουρο είναι ότι θα σε ταλαιπωρήσει αρκετά, μιας και τα χρυσόψαρα είναι αρκετά ρυπογόνα ψάρια, θα μπουκώνει σύντομα και θα πρέπει να το καθαρίζεις.
η καλύτερη λύση είναι κάποιο εξωτερικό.
τώρα όσο για τα πλαστικά φυτά μην τα βάλεις καθόλου (πέρα του ότι μπορεί να τραυματιστούν τα ψάρια, αν είναι και κακής ποιότητας μπορεί να βγάλουν τίποτα τοξικά στο νερό).

Κουραμπιές
11-09-12, 19:39
Το μακαρονι ειναι λειο στην υφη η σαγρε? ετσι? http://www.charterhouse-aquatics.co.uk/catalog/images/eheim/EhfiMech%28unboxed%29.jpg η ετσι? http://www.nimmervoll.org/aquarium/algen/gros/P1020639.jpg

Giannakis
11-09-12, 19:50
Το μακαρονι ειναι λειο στην υφη η σαγρε? ετσι? http://www.charterhouse-aquatics.co.uk/catalog/images/eheim/EhfiMech%28unboxed%29.jpg η ετσι? http://www.nimmervoll.org/aquarium/algen/gros/P1020639.jpg

αν πω εγω οτι εχω το δευτερο??????μην μου πεις οτι δεν κανει!!!

Κουραμπιές
11-09-12, 19:58
yeap...δεν ειναι σιποραξ ειναι efhimech h καποιο αλλο. Δηλαδη οχι βιολογικο αλλα μηχανικο φιλτραρισμα....θαχει πολυ μικρες αποικιες. Μην πανικοβαλεσαι! 1 λιτρα χυμα σιποραξ κανει 5-6 ευρω.

exelix
11-09-12, 20:00
Μα το δεύτερο είναι το σαγρέ!

Κουραμπιές
11-09-12, 20:02
αααα ταβαλα αναποδα χαχαχαχα. ΟΚ κανει. :D:D:D:D:D ασε κατω τα ηρεμιστικα!

Giannakis
11-09-12, 20:06
τεσπα..παντως εγω θα τα χρησιμοποιησω και μετα θα βαλω σιποραξ....

Κουραμπιές
11-09-12, 20:08
το θεμα ειναι οτι αυτο που μου ειπες ως δευτερο,...ειναι σιποραξ. :D μαλλον χυμα σουδωσε απλα.

atthess
11-09-12, 20:09

Είναι σαν το πρώτο, λείο..

Giannakis
11-09-12, 20:10
το θεμα ειναι οτι αυτο που μου ειπες ως δευτερο,...ειναι σιποραξ. :D μαλλον χυμα σουδωσε απλα.

αααα πες το ρε εσυ και μπερδευτηκα :P :P :P

Κουραμπιές
11-09-12, 20:11
αντε που εισαι :p τοτε ναι ειναι μηχανικο πιθανοτατα. Το σιποραξ ειναι πορωδες τερμα.

atthess
11-09-12, 20:14
καλή αρχή φιλέ στο χόμπι :)
το αν επαρκεί ή όχι το φίλτρο θα στο δείξουν στην πορεία οι μετρήσεις σου. το σίγουρο είναι ότι θα σε ταλαιπωρήσει αρκετά, μιας και τα χρυσόψαρα είναι αρκετά ρυπογόνα ψάρια, θα μπουκώνει σύντομα και θα πρέπει να το καθαρίζεις.
η καλύτερη λύση είναι κάποιο εξωτερικό.
τώρα όσο για τα πλαστικά φυτά μην τα βάλεις καθόλου (πέρα του ότι μπορεί να τραυματιστούν τα ψάρια, αν είναι και κακής ποιότητας μπορεί να βγάλουν τίποτα τοξικά στο νερό).

Αχ, μη με αποθαρρύνετε για τα φυτά, έκανα τόσες περικοπές για να τα αποκτήσω.. :cool: Γιατί να τραυματιστούν; Είναι πολύ απαλά, σαν τα μεταξωτά περίπου και δεν έχουν ιδιαίτερες "γωνίες" τα φύλλα τους.. Την τοξικότητα μπορώ να την εντωπύσω με κάποια μέτρηση; Η αμμωνία σχετίζεται με τις αλλες τιμές;
Εννοώ, αν μετράω με τα sticks ΝΟ3 και ΝΟ2 αρκεί ή πρέπει κάθε φορά να μετράω με τα υγρά τεστ και αμμωνία;
Τελικά είναι εντάξει το δικό μου;
Σαν αυτό είναι: http://www.charterhouse-aquatics.co.uk/catalog/images/eheim/EhfiMech%28unboxed%29.jpg

Μου είπε σε 6 μήνες να το βγάλω και να βάλω νέο (Έχει περισσέψει πάνω από 2πλάσια ποσότητα).

Κουραμπιές
11-09-12, 20:19
Αχ, μη με αποθαρρύνετε για τα φυτά, έκανα τόσες περικοπές για να τα αποκτήσω.. :cool: Γιατί να τραυματιστούν; Είναι πολύ απαλά, σαν τα μεταξωτά περίπου και δεν έχουν ιδιαίτερες "γωνίες" τα φύλλα τους.. Την τοξικότητα μπορώ να την εντωπύσω με κάποια μέτρηση; Η αμμωνία σχετίζεται με τις αλλες τιμές;
Εννοώ, αν μετράω με τα sticks ΝΟ3 και ΝΟ2 αρκεί ή πρέπει κάθε φορά να μετράω με τα υγρά τεστ και αμμωνία;
Τελικά είναι εντάξει το δικό μου;
Σαν αυτό είναι: http://www.charterhouse-aquatics.co.uk/catalog/images/eheim/EhfiMech%28unboxed%29.jpg

Μου είπε σε 6 μήνες να το βγάλω και να βάλω νέο (Έχει περισσέψει πάνω από 2πλάσια ποσότητα).

Αν δεν εχεις τιποτα αλλο εκτος απο filter wool (σαν βαμβακι ειναι), σφουγγαρια, και αυτο, τοτε οχι δεν κανει. Χρειαζεσαι και βιολογικη φιλτρανση. Τα σφουγγαρια και το μακαρονι προσφερουν μια υποτυπωδη βιολογικη και κυριως μηχανικη φιλτρανση. Αποικιες βακτηριων δεν μπορεις να βασιστεις οτι θα σχηματιστουν αρκετες για να υποστηριξουν την ιχθυοφορτωση σου. Γιαυτο το σιποραξ ειναι πορωδες, εχει πολυ μεγαλυτερη επιφανεια για βακτηρια -και μεσα του-, ενω το λειο οχι. Αφου εισαι θεσσαλονικη θα κανουμε ομαδικη παραγγελια, σου εστειλα και προσωπικο μηνυμα, τσεκαρε αν θελεις να συμμετασχεις και εσυ. Αν και αυτο επειγει να το αλλαξεις αν δεν εχεις βιολογικο φιλτρο τελικα....

atthess
11-09-12, 20:23
Το υλικό το έβαλα σε καλσόν και το τοποθέτησα στη μέση του φίλτρου. Έκοψα το μαύρο σφουγγάρι που είχε, στα 3, αφαίρεσα το μεσαίο κομμάτι και έβαλα το βιολογικό υλικό στη μέση. Αν πάρω τώρα Siporax, δεν πάνε χαμμένες οι αποικίες που έχουν ήδη δημιουργηθεί;
Η αμμωνία σχετίζεται με τις αλλες τιμές;

Για αυτό τι λέτε; Και πως εξηγείται το φαινόμενο να έχω τέτοιες τιμές τόσο σύντομα;

Κουραμπιές
11-09-12, 20:40
Οπως σουπα σε πμ, στη θεση σου θαπερνα ενα δευτερο εσωτερικο αφου δεν γινεται εξωτερικο, γιατι το aquael fan 2 plus ειναι μαλλον μικρο ακομα και για τα λιτρα σου. Παρε ενα με εμφαση στην χωρητικοτητα και οχι στην ροη τοσο πολυ, οι εμπειροτεροι θα σου υποδειξουν ποιο να παρεις, κανε και μια αναζητηση στο φορουμ πανω δεξια για παλιοτερα παρομοια θεματα.

Οταν παρεις το δευτερο, γεμισε το σιποραξ με ενα σφουγγαρι και ΙΣΩΣ λιγο filter wool, και οταν γεμισει με βακτηρια, αλλαζεις και το μακαρονι αυτου του φιλτρου που εχεις τωρα. Με τα βακτηρια αστο καλυτερα, παλια, καλη, σιγουρη, ΚΑΘΑΡΗ(χωρις προσμιξεις) αμμωνια απο φαρμακειο. Και μπολι αν βιαζεσαι....

ΥΓ μην βιαζεσαι :D

-----------------------------------------

Mε καθε επιφυλαξη λογω εμπειριας, η eheim παντως ειναι εγγυηση...http://fish.aquaristic.net/Eheim-aquaball-internal_filter.html το 180-2043 πιστευω οτι ειναι βολικο, εχει και ρυθμιστη ροης, ετσι ωστε αν δεις οτι παραεχεις μεγαλη ροη στο ενυδρειο το χαμηλωνεις.

atthess
11-09-12, 20:52
Μάλλον θα κάνω όλα όσα προτείνεις Κουραμπιέ.. Αύριο θα κάνω μια επίσκεψη στο pet experts να ρίξω μια ματιά

Κουραμπιές
11-09-12, 20:58
Κοιτα, ελπιζω και πιστευω οτι ειμαι σωστος σε οσα υπεδειξα, βασει αυτων που εχω διαβασει και μουχουν υποδειξει εδω μεσα τα παιδια. Χρυση εγκυκλοπαιδεια ειναι, ας δουμε και τι θα πουνε οι εμπειροτεροι.

atthess
11-09-12, 21:57
Τα πλαστικά φυτά πρέπει να πλυθούν πριν μπουν στο ενυδρείο; Με νερό βρύσης θα είναι οκ;

Κουραμπιές
11-09-12, 22:23
πλαστικα φυτα??? οπωσδηπωτε πλυσιμο-βρασιμο και εγω δεν τα εμπιστευομαι. Γνωμη μου ειναι να βαλεις 1-2 φυτα, ανουμπια πχ, θα σε βοηθησουν με τα νιτρικα και δεν συγκρινετε το αποτελεσμα οπτικα...;)

Nick74
12-09-12, 02:14
Πλαστικα φυτα και γενικα πλαστικα οτιδηποτε μη βαζεις μεσα στο ενυδρειο (αν σ αρεσουν τοσο πολυ βαλε σε μια γυαλα μερικα χρωματιστα χαλικια και βαλτα για ντεκορ), στο ενυδρειο μονο αληθινα φυτα κι αυτα επιλεγμενα ωστε να μπορουν να ζησουν με τα χρυσοψαρα και να μη φαγωθουν (οι ανουμπιες πχ και οποιοδηποτε αλλο με σκληρο φυλωμα δεν τρωγονται με τιποτα)

Οσον αφορα το στρωσιμο, ο τροπος με τις τροφες δεν ειναι λαθος αφου αρκετοι στρωσαν ετσι και αποδειχτηκε πως δουλευει, ομως ειναι σα να πας Πειραια-Φαληρο μεσω Θεσσαλονικης...
Το να βαλω τροφες να σαπιζουν μεχρι να δημιουργησουν αμμωνια,(ποιος ξερει ποτε και ποση) και φυσικα χωρις καποιο ελεγχο κτλ κτλ δε μυ μοιαζει και το οτι πιο λογικο τη στγμη που το μονο που θελουμε ειναι να δημιουργηθει ο κυκλος αζωτου, δηλαδη να δημιουργηθουν αρκετες ικανες ποσοτητες βακτηριων που "τρωνε" την αμμωνια και τη μετατρεπουν σε νιτρωδη, και βακτηρια που τρωνε τα νιτρωδη και τα μετατρεπουν σε νιτρικα.
Οποτε το στρωσιμο με αμμωνια απο το φαρμακειο η απο τα χημικα το θεωρω τη σωστοτερη μεθοδο.

Απο κει και περα αν βιαζεσαι βαλε μπολι να ξεμπερδευεις, αλλα προσωπικα παντα προτεινω τον αργο τροπο ωστε σε αυτο το διαστημα να εχεις ολο το χρονο να διαβασεις και να κατανοησεις οσα αφορουν τουλαχιστο τις βασικες πληροφοριες για αρχαριους, και οσα αφορουν τα ψαρια που επιλεγεις να βαλεις

stav
12-09-12, 06:20
Επειδη εχω το ιδιο ενυδρειο(με λαμπα 24W) το φιλτρο σου ειναι μια χαρα.
Το βιολογικο υλικο που σου εδωσαν δεν θα το αντικαταστησεις εαν δεν
καταστραφει(εαν συμβει αυτο θα γινεται η αντικατασταση σταδιακα).
Μην βαλεις πανω απο δυο χρυσοψαρα.

Κουραμπιές
12-09-12, 06:28
Δεν του εδωσαν βιολογικο υλικο αυτο λεμε.:rolleyes:

stav
12-09-12, 07:23
[QUOTE=atthess;691149]

Το ενυδρείο το γέμισα πριν 7 μέρες, πρόσθεσα αμέσως αντιχλώριο και έθεσα σε λειτουργία το φίλτρο του στο οποίο σύμφωνα με υποδείξεις τοποθέτηση βιολογικό υλικό τύπου Siporax (ήταν χύμα από αυτό που χρησιμοποιεί το pet που μου το πούλησε).

atthess
12-09-12, 09:10
Βιολογικό υλικό μου δώσανε, το λείο από τις 2 φωτογραφίες που υπάρχουν παραπάνω. Με τα πλαστικά φυτά υπάρχει κίνδυνος για τα ψάρια;
Πλαστικα φυτα και γενικα πλαστικα οτιδηποτε μη βαζεις μεσα στο ενυδρειο (αν σ αρεσουν τοσο πολυ βαλε σε μια γυαλα μερικα χρωματιστα χαλικια και βαλτα για ντεκορ), στο ενυδρειο μονο αληθινα φυτα κι αυτα επιλεγμενα ωστε να μπορουν να ζησουν με τα χρυσοψαρα και να μη φαγωθουν (οι ανουμπιες πχ και οποιοδηποτε αλλο με σκληρο φυλωμα δεν τρωγονται με τιποτα)

Οσον αφορα το στρωσιμο, ο τροπος με τις τροφες δεν ειναι λαθος αφου αρκετοι στρωσαν ετσι και αποδειχτηκε πως δουλευει, ομως ειναι σα να πας Πειραια-Φαληρο μεσω Θεσσαλονικης...
Το να βαλω τροφες να σαπιζουν μεχρι να δημιουργησουν αμμωνια,(ποιος ξερει ποτε και ποση) και φυσικα χωρις καποιο ελεγχο κτλ κτλ δε μυ μοιαζει και το οτι πιο λογικο τη στγμη που το μονο που θελουμε ειναι να δημιουργηθει ο κυκλος αζωτου, δηλαδη να δημιουργηθουν αρκετες ικανες ποσοτητες βακτηριων που "τρωνε" την αμμωνια και τη μετατρεπουν σε νιτρωδη, και βακτηρια που τρωνε τα νιτρωδη και τα μετατρεπουν σε νιτρικα.
Οποτε το στρωσιμο με αμμωνια απο το φαρμακειο η απο τα χημικα το θεωρω τη σωστοτερη μεθοδο.

Απο κει και περα αν βιαζεσαι βαλε μπολι να ξεμπερδευεις, αλλα προσωπικα παντα προτεινω τον αργο τροπο ωστε σε αυτο το διαστημα να εχεις ολο το χρονο να διαβασεις και να κατανοησεις οσα αφορουν τουλαχιστο τις βασικες πληροφοριες για αρχαριους, και οσα αφορουν τα ψαρια που επιλεγεις να βαλεις

Αν πάρω τώρα καθαρή αμμωνία και ρίξω επιπλέον βακτήρια σε πόσες μέρες θα είμαι έτοιμος;

Nick74
12-09-12, 09:37
Βιολογικό υλικό μου δώσανε, το λείο από τις 2 φωτογραφίες που υπάρχουν παραπάνω.

αλλα δεν ειναι βιολογικο αν ειναι λειο...
το βιολογικο ειναι πορωδες

Με τα πλαστικά φυτά υπάρχει κίνδυνος για τα ψάρια;Ναι, και πρωτ απ ολα εκτος τις πιθανες τοξινες, κινδυνος τραυματισμου

Αν πάρω τώρα καθαρή αμμωνία και ρίξω επιπλέον βακτήρια σε πόσες μέρες θα είμαι έτοιμος;με αμμωνια σε 3 βδομαδες περιπου εως και εναμισι μηνα (γινεται και σε μια-δυο βδομαδες αν σε ενδιαφερει)
Θες να σου πω τη γρηγορη μεθοδο η την αργη? (πιστευω παντως πως μια φορα στη ζωη του καποιος πρεπει να ακολουθησει την αργη μεθοδο ωστε να δει ολη τη λειτουργεια του κυκλου... Ειναι οντως καλη εμπειρια)

Τα βακτηρια πως θα τα ριξεις? θα τα κυνηγας ενα ενα στον κηπο? :D:D:D:D

(μην παραμυθιαζεσαι πως τα μπουκαλακια εχουν μεσα οτιδηποτε, υγρα ξεματιασματος ειναι... -κοινως στη φερανε- αν ειχαν βακτηρια θα τα ριχναμε, θα βαζαμε και τα ψαρια μας και απο την πρωτη μερα θα βλεπαμε no3 οπως συμβαινει με το μπολι)

Κουραμπιές
12-09-12, 13:49
[QUOTE=atthess;691149]

Οπως λεει και ο νικος, αν διαβασεις και λιγο πιοοοο περα στο τοπικ, (καλο ειναι) ανακαλυψαμε οτι αυτο ΔΕΝ ειναι βιολογικο υλικο, αλλα μηχανικο. Με λιγο λογια ΔΕΝ εχει βιολογικο υλικο ΚΑΝ αυτη τη στιγμη μεσα.

Αθεςς χτες δεν τα λεγαμε οτι δεν ειναι βιολογικο αυτο που σου δωσανε?? Ειναι κατι αναλογο (η το ιδιο το) του ehfimech mech=μηχανικο.

Επισης οπως λεει και ο νικος, τα βακτηρια πετα τα.

Εγω σου ποσταρω τρια links
Κατανοώντας τον κύκλο του αζώτου (http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=13655)
το περιβοητο "μπολι" (http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=32934)
ΣΤΡΩΣΙΜΟ ΧΩΡΙΣ ΨΑΡΙΑ (με αμμωνία) (http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=13656)

Aπο εκει και περα ακου τις -πολυτιμες- συμβουλες του νικου.

atthess
13-09-12, 07:29
Αντικατέστησα το υλικό που είχα στο φίλτρο με Sera Siporax mini και την κάλτσα με το παλιό την κρέμασα δίπλα αποπ το φίλτρο, μέχρι να δουλέψει το Siporax. Εν τω μεταξύ παρήγγειλα και δεύτερο φίλτρο καλού κακού. Είναι αυτό:
http://item.mobileweb.ebay.com/viewitem?itemId=320980413674&cmd=VIDESC
Λέω να κόψω λίγο από το μπλε σφουγγαράκι και να βάλω το Siporax. Στο υπάρχον φίλτρο θα ξαναβάλω την κάλτσα με το λείο υλικό που είχα ως σήμερα.

Τα πλαστικά φυτά τα ξέπλυνα 2-3 φορές με βραστό νερό και μετά τα έβαλα. Ελπίζω να πάνε όλα καλά. Εν τω μεταξύ μέτρησα σήμερα αμμωνία με υγρό τεστ Sera και είναι 0.5. Οπότε ψάρια δε θα μπουν. Υποθέτω πως ο κύκλος έχει ξεκινήσει, σωστά;

Τα τζάμια του ενυδρείου έχουν κάνει γραμμές, σαν να λέρωσε. Από τι είναι και πώς διορθώνεται; Είναι πολύ έντονο, σε σημείο που να μη φαίνεται τίποτα στα σημεία εκείνα. Σαν λάσπη έγινε. Με μαγνήτη θα καθαρίσει;
Αντικατέστησα το υλικό που είχα στο φίλτρο με Sera Siporax mini και την κάλτσα με το παλιό την κρέμασα δίπλα αποπ το φίλτρο, μέχρι να δουλέψει το Siporax. Εν τω μεταξύ παρήγγειλα και δεύτερο φίλτρο καλού κακού. Είναι αυτό:
http://item.mobileweb.ebay.com/viewitem?itemId=320980413674&cmd=VIDESC
Λέω να κόψω λίγο από το μπλε σφουγγαράκι και να βάλω το Siporax. Στο υπάρχον φίλτρο θα ξαναβάλω την κάλτσα με το λείο υλικό που είχα ως σήμερα.

Τα πλαστικά φυτά τα ξέπλυνα 2-3 φορές με βραστό νερό και μετά τα έβαλα. Ελπίζω να πάνε όλα καλά. Εν τω μεταξύ μέτρησα σήμερα αμμωνία με υγρό τεστ Sera και είναι 0.5. Οπότε ψάρια δε θα μπουν. Υποθέτω πως ο κύκλος έχει ξεκινήσει, σωστά;

Τα τζάμια του ενυδρείου έχουν κάνει γραμμές, σαν να λέρωσε. Από τι είναι και πώς διορθώνεται; Είναι πολύ έντονο, σε σημείο που να μη φαίνεται τίποτα στα σημεία εκείνα. Σαν λάσπη έγινε. Με μαγνήτη θα καθαρίσει;

Τι λέτε;;

Nick74
13-09-12, 09:43
Τα πλαστικά φυτά τα ξέπλυνα 2-3 φορές με βραστό νερό και μετά τα έβαλα.

τα υπολοιπα ενταξει, τα πλαστικα φυτα και γενικα οι πλαστικουρες δεν εχουν θεση σε ενυδρεια

delta66
13-09-12, 14:48
Είναι σαν το πρώτο, λείο..
To λειο μακαρονι (ehfimech) ειναι μεν μηχανικο υλικο, αλλα ολα τα υλικα πιανουν βιολογια.
Απλως τα βιολογικα υλικα πιανουν περισσοτερη.
Ετσι λοιπον θα μπορουσε να στρωθει και με μηχανικο μακαρονι το φιλτρο.

Εγω θα αλλαζα το μισο υλικο στην αρχη με siporax και μετα απο 10-15 μερες και το υπολοιπο.

Αν οι μετρησεις σου (NH3 μηδεν NO2 μηδεν NO3:10) ηταν σωστες, τοτε ειχε στρωσει το φιλτρο.
Το θεμα ειναι οτι τα ΝΟ2 ΝΟ3 τα μετρησες με στικακια, που δεν ειναι πολυ αξιοπιστα.
Πχ σου εδειξαν στη θεσ/νικη pH 7.2 και δεν ξερω πολλες περιοχες εκει με pH κατω απο 7.8 - 8.0.
Δεν αποκλειεται ομως να ειναι και σωστα και να εχει στρωσει.
Βεβαια συνεχισε να ταιζεις τη βιολογια και να μετρας NH3 για ελεγχo μεχρι να βαλεις τα ψαρια.
Στην αρχη, μη ενθουσιαστεις και ταισεις πολυ.
1-2 φυλαρακια στο καθενα και ελεγχο για ΝΗ3 και συμπεριφορες απο τα ψαρια (πχ gasping, ξυσιματα κλπ) .

Καλη τυχη.

ΥΓ Απο περιεργεια, ποια βακτηρια σου εδωσε?

atthess
14-09-12, 09:38
Στην αρχή έβαζα τα Actibactol και όταν τέλειωσε το μπουκάλι συνέχισα με Sera
Νέα μέτρηση NH3 = 0.5mg/l
Τα υπόλοιπα δεν άλλαξαν.. Θα πάρω υγρά τεστ και για NO3 τις επόμενες μέρες. Ψαράκια υπολογίζω να βάλω αρχές του επόμενου μήνα.. Αν ρίχνω περισσότερη τροφή π.χ. 6-7 flakes αντί για 2-3, θα γίνει πιο γρήγορα ο κύκλος ή δεν παίζει ρόλο;
Εν τω μεταξύ στο pet μου είπαν βακτήρια να ρίχνω κάθε μέρα 2-3 καπάκια και όχι μια φορά την εβδομάδα όπως έχω διαβάσει σε διάφορες πηγές. Τι λέτε;;

Σήμερα θα βάλω και τον θερμοστάτη να επισπεύσω λίγο τη διαδικασία! ;)

delta66
14-09-12, 09:47
1. Νέα μέτρηση NH3 = 0.5mg/l
Τα υπόλοιπα δεν άλλαξαν..

2. Αν ρίχνω περισσότερη τροφή π.χ. 6-7 flakes αντί για 2-3, θα γίνει πιο γρήγορα ο κύκλος ή δεν παίζει ρόλο;

3. Εν τω μεταξύ στο pet μου είπαν βακτήρια να ρίχνω κάθε μέρα 2-3 καπάκια και όχι μια φορά την εβδομάδα όπως έχω διαβάσει σε διάφορες πηγές. Τι λέτε;;

4. Σήμερα θα βάλω και τον θερμοστάτη να επισπεύσω λίγο τη διαδικασία! ;)
1. Οποτε δεν εχει στρωσει.
2. Οχι, ανεβαζε σταδιακα την ποσοτητα ταισματος γιατι το πιο πιθανο ειναι να μουχλιαζει η περισσια τροφη χωρις την υπαρξη των απαραιτητων μικροοργανισμων να την καταναλωνουν πριν γινει αυτο.
Βαζε τη σε αποχη στην επιφανεια του νερου, για σιγουρια.
3. Ριχνε.
4. Σωστος. 30C ειναι η καταλληλοτερη για στρωσιμο.

atthess
19-09-12, 10:01
Παραθέτω τις μετρήσεις που έχω κάνει μέχρι τώρα. Στις 2 τελευταίες μέτρησα και αμμωνία και είναι στο 0.5!
Θερμοκρασία πλέον στους 30 βαθμούς σταθερή..
Ακούω γνώμες..

Τα επίπεδα της αμμωνίας παίζει να είναι και πιο υψηλά γιατί το τεστ που έκανα σήμερα είχε λίγο πιο σκούρο χρώμα, από αυτό που αντιστοιχεί στην τιμή 0.5. (3 μέρες ήταν σε πλήρη "αδράνεια'. Εννοώ πως δεν έριξα βακτήρια ή τροφή στο διάστημα αυτό).
Πώς σας φαίνονται οι εξελίξεις; Πότε πιστεύετε θα είμαι έτοιμος να προσθέσω 1 ψαράκι με ασφάλεια; Κοιτάζοντας λίγο τους πίνακες ΝΗ3 σε συνδυασμό με το Ph, θεωρητικά είμαι έτοιμος.
Χθες έβαλα 20ml sera bio nitrivec και 2 flakes τροφή. Αφού δω την αμμωνία να πέφτει και κάνω την πρώτη αλλαγή, περίπου 50% να ξαναρίξω βακτήρια;Βακτήρια μπαίνουν για πάντα ανά διαστήματα ή αφού ολοκληρωθεί ο κύκλος και έχουν εγκατασταθεί στο Siporax παύει η ανάγκη για προσθήκη βακτηρίων;

atthess
19-09-12, 10:17
Οι μετρήσεις...

exelix
19-09-12, 10:25
Για τα βακτήρια του εμπορίου η άποψή μου είναι ότι δεν τα χρειάζεσαι ποτέ ή σχεδόν ποτέ. Σίγουρα δεν τα χρειάζεσαι όταν πλέον έχεις στρωμένο φίλτρο.

Προς το παρόν δεν έχει στρωθεί, αλλά οι μετρήσεις δείχνουν ότι είσαι κοντά. Ίσως τα βακτήρια που ρίχνεις να τις επηρεάζουν και να μην τις διαβάζουμε σωστά. Εγώ στη θέση σου θα τα έκοβα τελείως και θα συνέχιζα με σκέτη αμμωνία ή τροφή για να δω πραγματικά πώς θα συμπεριφερθεί το σύστημα. (Βλέπε υπόμνημα (http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=13656))

atthess
19-09-12, 10:46
Σε ευχαριστώ για την απάντηση Στέλιο..

atthess
23-09-12, 17:49
Τελευταία μέτρηση:
ΝΗ4 = 0
ΝΟ3 = 10
ΝΟ2 = 0

Υποθέτω ο κύκλος ολοκληρώθηκε!! Έγινε αλλαγή νερού περίπου 50-60% και αύριο θα μπει το πρώτο ψαράκι!! Ο θερμοστάτης ρυθμίστηκε πλέον στους 22 βαθμούς. Είναι καλά να μείνει εκεί από τώρα και για όλο το χειμώνα;
Πρέπει να προσθέσω ξανά Sera bio nitrivec πριν βάλω το ψαράκι μου στο ενυδρείο;;; Μετά θα προσθέτω καθόλου βακτήρια με τις αλλαγές; Με το τάϊσμε τι να κάνω;

Το στρώσιμο έγινε στους 30 βαθμούς και πέρασαν 19 μέρες μέχρι σήμερα, περίπου 3 βδομάδες..

stav
23-09-12, 18:07
Ναι εχει στρωσει,μην ριχνεις βακτηρια,η θερμοκρασια εξαρταται απο το ειδος
των ψαριων που θα βαλεις.

atthess
23-09-12, 18:36
Χρυσόψαρα θα βάλω Σταύρο. Να βάλω απόψε ψαράκι; Υπάρχει πρόβλημα;

Nick74
23-09-12, 18:46
να βαλεις, αλλα προσεχε τι ειδος θα παρεις μην αγορασεις κανενα common...
Να επιλεξεις fancy που ειναι οκ για τα λιτρα σου

μπουκαλακια με υποτειθεμενα βακτηρια δε χρειαζονται, μονο τα λεφτα σου πετας

atthess
23-09-12, 18:51
2 common σκεφτόμουν! :-( Το ένα σήμερα και το άλλο μετά από κανένα 10ήμερο. Δε θα είναι οκ;; :-(

Nick74
23-09-12, 18:59
θα ηταν οκ αν ειχες λιμνη ή βαρια βαρια καποιο τεραστιο ενυδρειο, σε ενυδριακια common, commet, koi κτλ δεν μπαινουν. (μιλαμε για ψαρι τελικου μεγεθους 30+ cm)
fancy ειναι οκ

atthess
23-09-12, 21:57
Τελικά ψαράκι αύριο θα βάλω.. Ξαναμέτρησα πριν λίγο. 6 ώρες μετά την αλλαγή νερού.
ΝΗ4 = 0
ΝΟ2 = 0
ΝΟ3 = Πρόβλημα!! = 25!
Όπως και την πρώτη μέρα που γέμισα το ενυδρείο τα νιτρικά είναι υψηλά. Προφανώς το νερό της βρύσης μου έχει πολλά νιτρικά (ευτυχώς δεν το πίνουμε). Τι να κάνω τώρα; Υπάρχει κάποιο σκεύασμα που να βοηθάει την κατάσταση;
Καλού κακού θα ρίξω 4 καπάκια nitrivec πριν την προσθήκη του ψαριού αύριο..
Ακούω προτάσεις!

Nick74
23-09-12, 22:04
Προφανώς το νερό της βρύσης μου έχει πολλά νιτρικά (ευτυχώς δεν το πίνουμε). Τι να κάνω τώρα; Υπάρχει κάποιο σκεύασμα που να βοηθάει την κατάσταση;

Μετρα πρωτα απ ολα τα νιτρικα της βρυσης σου, και αν το νερο δεν ειναι ποσιμο εννωειται δε βαζεις μεσα ουτε ψαρια ουτε τιποτα και θα δουμε τι θα κανεις.
Σκευασματα δε χρειαζονται...

Καλού κακού θα ρίξω 4 καπάκια nitrivec πριν την προσθήκη του ψαριού αύριο..

Η γνωμη μου ειναι μη ριχνεις αηδιες που δεν ξερεις καν τι περιεχουν, ουτως η αλλιως ακομα και βακτηρια να ειχε εκει μεσα οπως λεει ο κατασκευαστης (που δεν εχει) αχρηστα θα σου ηταν σε στρωμενο ενυδρειο

Ακούω προτάσεις!

Μετρας το νερο της βρυσης.
Αν εχει νιτρικα δε βαζεις ψαρια βεβαια και βλεπουμε πως θα φτιαχτει.
Αν ειναι οκ, τοτε κανεις κανονικα αλλαγη νερου να πεσουν τα νιτρικα και βαζεις ψαρια

atthess
23-09-12, 22:51
Μετράω το νερό της βρύσης και επανέρχομαι σε λίγα λεπτά
Νερό ενυδρείου:
ΝΟ3 = 25

Νερό βρύσης:
ΝΟ3 = 25

Και τώρα;;

Nick74
23-09-12, 23:11
Τωρα...

χμμμ... το νερο της βρυσης σου απ οτι καταλαβα δεν ειναι ποσιμο.
εχεις προσβαση σε ποσιμο νερο ωστε να προμηθευτεις απο καπου?
Αν οχι η μονη λυση που μου ερχεται στο μυαλο και που εγω θα εκανα ειναι η αποσταξη και μετα συμπληρωμα αλατων και ιχνοστοιχειων με καποιο σκευασμα απο αυτα που πουλανε για αφρικανες η κατι τετοιο

atthess
23-09-12, 23:28
Μάλιστα!! Ναι, θα κάνω μια μέτρηση σε γειτονικό δίκτυο ύδρευσης για να δω τι συμβαίνει, αλλιώς θα καταφύγω στην πιο πολύπλοκη λύση που προτείνεις. Αν μπει αύριο ψάρι, θα έχει πρόβλημα; Άλλος τρόπος να πέσουν τα νιτρικά άμεσα δεν υπάρχει;

Nick74
23-09-12, 23:30
φιλε μου μην καιγεσαι να βαλεις ψαρι αν δεν εχεις πιστοποιησει πως θα μπει σε σωστο νερο.
Μακαρι να βρεις τη λυση με το γειτονικο δικτυο που λες

Κουραμπιές
23-09-12, 23:31
Aν εβαζε κιαλλα φυτα δεν θα βοηθουσαν στην καταναλωση νιτρικων? Λεω εγω τωρα....:/
Ασχετο....που μενεις???? :S

Nick74
23-09-12, 23:39
Aν εβαζε κιαλλα φυτα δεν θα βοηθουσαν στην καταναλωση νιτρικων? Λεω εγω τωρα....:/

ναι εννωειται, αλλα θα εριχνε στο ενυδρειο νερο που ειναι μη ποσιμο και που εχει ηδη νιτρικα?
Το οτι υπαρχουν νιτρικα σημαινει πως υπαρχει πολυ σαπια οργανικη υλη, που παραπεμπει πως ΙΣΩΣ υπαρχουν και παθογονοι οργανισμοι, οποτε παμε σε πιο πολυπλοκη διαδικασια που περιλαμβανει αποστειρωση uv απονιτροποιηση κτλ...

πιο ευκολο ειναι να φτιαχνει το νερο του με ενα μικρο αποστακτηρα (το πρωτο γεμισμα θα ειναι λιγο ζορι)

Κουραμπιές
23-09-12, 23:47
οκ εγκυκλοπαιδικα ρωτησα, εχεις δικιο!! παντως με ανησυχησε....που στην θεσσαλονικη τοσο κολονερο ρε γμτ??? :/

stav
24-09-12, 09:28
Εαν δεν εχεις βαλει ψαρι ριχνε λιγη τροφη για να "ταιζεις" τα βακτηρια.
Που μενεις Θεσσαλονικη και εχεις τοσα νιτρικα;

atthess
24-09-12, 14:11
Παπάφη
Το πρόβλημα πιθανότατα εντοπίστηκε! Ο κεντρικός αγωγός της οικοδομής είχε διαρροή και μέσα έκαναν πάρτυ οι αρουραίοι!!! Η βλάβη επιδιορθώθηκε σήμερα!!! Θα κάνω αλλαγή σε λίγο, γιατί μόλις γύρισα σπίτι και θα μετρήσω ξανά.. Είμαι χαρούμενος.. Μακάρι να διορθωθεί η κατάσταση!!
Αναμείνατε νέα..

Κουραμπιές
24-09-12, 14:55
παναγια μου.....:smt103:smt103

atthess
24-09-12, 15:01
Το πρόβλημα πιθανότατα εντοπίστηκε! Ο αγωγός της οικοδομής είχε διαρροή και μέσα έκαναν πάρτυ οι αρουραίοι!!! Η βλάβη επιδιορθώθηκε σήμερα!!! Έγινε νέα αλλαγη νερού πριν λίγο:

Το νερό αποχλωριώθηκε για περίπου 20 λεπτά, μπήκε στο ενυδρείο (περίπου 60% αλλαγή), μετρήθηκε και έχουμε τα παρακάτω:

ΝΗ4 = 0 !

ΝΟ2 = 0 !

ΝΟ3 = 10 !!!!

PH = 7,6

Όλες οι μετρήσεις έγιναν με υγρά τεστ και τα έκανα 2 φορές για να σιγουρευτώ! Πριν γεμίσω τους κουβάδες άφησα τη βρύση να τρέξει κανένα 5λεπτο για να είμαι σίγουρος και ω του θαύματος, το ενυδρείο μοιάζει στρωμένο.Σήμερα θα βάλω τον 1ο κάτοικο. Πήγα στο pet και είδα κάποια πολύ χαριτωμένο bubble eye και θέλω να βάλω ένα, όπως ήταν άλλωστε στις αρχικές μου σκέψεις.

Θα συμβιώσει καλά με Common που σκέφτομαι να βάλω σε κανένα 10ήμερο ή και σήμερα αν μου πείτε με σιγουριά πως μπορώ να βάλω ταυτόχρονα 2 ψαράκια;
Ξέχασα να αναφέρω πως μετά τις μετρήσεις έριξα και 3 καπάκια nitrivec, έτσι καλού κακού. :p Ξεθολώνει με αρκετά γρήγορο ρυθμό αν αυτό σημαίνει κάτι!

Να βάλω σήμερα 2 ψαράκια, τι λέτε;

Nick74
24-09-12, 17:48
ok, αλλα μ τα τυχον παθογονα τι κανεις?
ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ αν ειχα τετοια φαση θα τραβαγα μια γενικη απολυμανση (με βρασιμο, χλωρινες κτλ) στα παντα και θα ξαναστρωνα. Αν παλι βιαζεσαι υπαρχει και η περιπτωση να μπολιασεις απο καποιο συγχομπυστα.

Οπως και να χει βρηκες το προβλημα και γλυτωσες τα χειροτερα, (και τη δικη σου υγεια βεβαια) αλλα δεν ξερεις τι μικροβια μπορει να καλλιεργεις στο συγκεκριμενο νερο.

Καταλαβαινω απολυτα τη βιασυνη του αρχαριου να δει ψαρια αλλα το θεμα ειναι να τα χαρει κι ολας κι οχι να τρεχει για ερυθρομυκινες

kgf12345
24-09-12, 19:37
συγνωμη,ο αγωγος που λες,ειναι αυτος που φερνει το νερο στη βρυση και το πινετε?

Κουραμπιές
24-09-12, 20:04
για να γραφει ακομα, μαλλον δεν το πινουν. :D

kgf12345
24-09-12, 20:08
ναι γιαυτο ρωταω:D

ShadowVValker
24-09-12, 21:40
Θα συμβιώσει καλά με Common που σκέφτομαι να βάλω σε κανένα 10ήμερο ή και σήμερα αν μου πείτε με σιγουριά πως μπορώ να βάλω ταυτόχρονα 2 ψαράκια;

Νομίζω σου απάντησε πιο πάνω ο Nick (όπως και για το nitrivec), δε μπορείς να βάλεις common σε αυτά τα λίτρα, μεγαλώνει πολύ. Εκτός αν σκέφτεσαι για καμιά λίμνη σε 1-2 χρόνια. Μπορείς να επιλέξεις έως 2 fancy.

atthess
24-09-12, 23:19
Λίγες φωτογραφίες από τον πρώτο κάτοικο του ενυδρείου μου..
Πώς σας φαίνεται; Από υγεία;; Διάβασα για το ick και φοβάμαι πάρα πολύ.. Νομίζω πως ο συγκάτοικός του στο pet ήταν γεμάτος στην ουρά. :(

Στο ενυδρείο μου, στην αρχή πήγαινε διστακτικά από τη μια γωνία στην άλλη (κατα πλάτος), μετά από λίγη ώρα πάλι χαμηλά, σε όλο το μήκος του ενυδρείου και ύστερα από κανένα μισάωρο που ανέπνεε και αισθητά πιο αργά μιας και μάλλον ξε-αγχώθηκε εξερευνούσε (μέχρι και τώρα) τη νέα του κατοικία πότε πάνω, πότε κάτω..!!
Κολυμπάει γρήγορα γενικά και ορισμένες στιγμές απότομα σα να τρομάζει από κάτι. Είναι λογικό;

Μια χαζή ερώτηση. Κάτι σαν σκουλικάκια που το πέτυχα 2 φορές να βγάζει είναι περιττώματα;; Από αύριο θα αρχίσω και τάισμα

http://img831.imageshack.us/i/imagexicj.jpg/

http://img255.imageshack.us/i/imagesez.jpg/

http://img138.imageshack.us/i/imagerkf.jpg/

http://img196.imageshack.us/i/imagevvr.jpg/

http://img441.imageshack.us/i/imagebdn.jpg/

Nick74
24-09-12, 23:32
Διάβασα για το ick και φοβάμαι πάρα πολύ..

για το ισκ διαβασες, αυτα που γραφουμε εκανες κανενα κοπο να τα διαβασεις η τα γραφουμε απλα για μας?
Αφου φοβασαι τις αρρωστιες γιατι τον εβαλες σε νερο που ουτε κι εσυ ξερεις τι ειχε?

Μακαρι να μην συμβει τιποτα βεβαια και ολα να πανε μια χαρα αλλα να ξερεις ειναι ρισκο να βαζεις ψαρι (που ετσι κι αλλιως ειναι ευαισθητος οργανισμος) σε νερο που ουτε εσυ ο ιδιος θα το επινες.

atthess
25-09-12, 12:25
Τα έκανα, ναι. Τον μετέφερα στη γυάλα που είχα από τον 1ο Ατακτούλη! :-) Απολύμανα χαλίκια, φυτά, ενυδρείο και σήμερα θα γεμίσω ξανά με φρεσκότατο νερό που φρόντισα ήδη να μεταφέρω. Στρώσιμο αντιλαμβάνεστε πως δε θα γίνει ξανά απ'την αρχή, αφού σήμερα θα επιστρέψει από τη γυάλα το ψαράκι, αλλά βρήκα και μπόλι, οπότε όλα καλά.
Πώς σας φάνηκε στις φωτογραφίες; Υγιέστατος δε φαίνεται ο μικρός μου;;!
Για τα περιττώματα τι έχετε να πείτε; Αυτό που είδα είναι;
Τι λέτε;; Πότε να βάλω 2ο ψαράκι; Σήμερα θα ταϊσω, αύριο θα κάνω τεστ και αν όλα είναι καλά, Σάββατο σκέφτομαι να κάνω αλλαγή περίπου 20-25%, Κυριακή νηστεία και Δευτέρα να βάλω ακόμα ένα ψαράκι στο ενυδρείο. Θα είναι οκ; Τι πιστεύετε; Το 2ο θα είναι fancy και αργότερα σκέφτομαι για ακόμη 1 και τέλος για τα λίτρα που έχω. Θα είναι οκ ένα Common με 2 fancy, ε;

ChocolatePuma
25-09-12, 12:28
θα ηταν οκ αν ειχες λιμνη ή βαρια βαρια καποιο τεραστιο ενυδρειο, σε ενυδριακια common, commet, koi κτλ δεν μπαινουν. (μιλαμε για ψαρι τελικου μεγεθους 30+ cm)
fancy ειναι οκ

;););););););)

kgf12345
25-09-12, 12:33
οχι στα 112 λιτρα δεν θα ειναι οκ ενα common καi δυο fancy.για την ακριβεια δεν ειναι οκ ουτε για ενα Common.για τα δυο fancy κατι γινεται αλλα κιαυτα οριακα θαναι.καταλαβαινω τη χαρα και τον ενθουσιασμο,αλλα αυτα δεν αλλαζουν τις απαιτησεις των ψαριων σε λιτρα αλλα και διαστασεις ενυδρειου.εκτος αν σκοπευεις να τα κρατησεις σε αυτο για κανα χρονο(πολυ βαρια)και μετα να παρεις αρκετα μεγαλυτερο ενυδρειο.
βασικα αν τα ταιζεις σωστα και εχουν σωστες συνθηκες κλπ σε εξι μηνες εγω νομιζω θα θες αλλο ενυδρειο.

atthess
25-09-12, 13:02
Η σκέψη είναι το Common να μεταφερθεί σε DIY ενυδρείο περίπου 700 λίτρων, αλλά όχι πριν το τέλος του ερχόμενου έτους. Για τους περιορισμούς στις διαστάσεις έχω μελετήσει αρκετά και έχω πειστεί πως το μέγεθος του ενυδρείου δε θα είναι οκ σε λίγο καιρό, η ερώτησή μου αφορά περισσότερο τις απαιτήσεις των ψαριών. Θα τρέφονται με τον ίδιο ρυθμό για παράδειγμα;

ShadowVValker
25-09-12, 13:25
Ανάλογα με το ποιό funcy θα πάρεις, μπορεί να μην προλαβαίνει να φάει.

atthess
26-09-12, 09:59
Πριν επιλέξω θα σας πω.. Για το πότε μπορεί να μπει τι λέτε;

SOS: Ήρθε το φίλτρο που είχα παραγγείλει από το eBay και θα το βάλω σήμερα σε λειτουργία. Θα βάλω Siporax mini ανάμεσα στα σφουγγάρια και για κανένα μήνα, μέχρι να στρώσει το νέο θα λειτουργούν και τα δύο φίλτρα μαζί. Ο προβληματισμός μου είναι ο παρακάτω:

Το νέο φίλτρο είναι 880l/h και η ροή του δε ρυθμίζεται. Θα είναι οκ σ'αυτό το ρυθμό φιλτραρίσματος ή θα μου κάνει το ενυδρείο πλυντήριο;
Το φίλτρο είναι αυτό:
http://viewitem.eim.ebay.gr/880LH-12W-Aquarium-Fish-Tank-Boichemical-internal-Submersible-Water-Filter-NEW/170822316256/item?transId=896630237007

Ποιο σφουγγάρι να κόψω για να χωρέσει το Siporax? Το μπλε ή το μαύρο;
Μάλλον το μαύρο θα κόψω λίγο και ενδιάμεσα θα βάλω το διχτάκι με το βιολογικό υλικό
Παρατηρώντας τα είδη σε διάφορες φωτογραφίες στο ίντερνετ νομίζω πως το ψαράκι μου είναι Comet!!! Η ουρίτσα του στο τελείωμά της είναι διάφανη όπως και τα πτερύγια σαν τα Comets που βλέπω στο google. Δείτε αν μπορείτε τις φωτογραφίες που ανέβασα πριν και πείτε μου τη γνώμη σας. Μωρέ λέτε;

exelix
26-09-12, 12:30
Κομήτης είναι.

atthess
26-09-12, 12:40
Μέχρι 3 είναι οκ ή να μείνω στους 2;

exelix
26-09-12, 12:44
Σου έχουνε πει ήδη για τη διαφορά fancy χρυσόψαρων με τα άλλα που μεγαλώνουν πολύ.

atthess
26-09-12, 16:43
Ωραία, οπότε 2! :-)
Έκανα ξανά τεστ πριν λίγο.
ΝΗ4 = 0
ΝΟ2 = 0
ΝΟ3 < 10
PH = 7.6

Nick74
26-09-12, 16:51
Ωραία, οπότε 2! :-)

Θα το πω για τελευταια φορα γιατι δεν εγινα μαλλον κατανοητος.
Οταν μιλαμε για ψαρια οπως τα comon, comet, koi κτλ μιλαμε για ολοκληρα γουρουνια που δε χωρανε μεσα στο ενυδρειο σου, τουλαχιστο οταν -και αν- φτασουν στο τελικο τους μεγεθος το οποιο ειναι για τα δυο πρωτα γυρω στους τριαντα ποντους η και ισως και παραπανω, και για το τριτο πανω απο μισο μετρο.
Υπολογιζοντας για ψαρια κολυμβητες ενα ελαχιστο μηκος ενυδρειου 10 φορες το τελικο μηκος του ψαριου, για να φιλοξενησεις -ειτε ενα ειτε δεκα, δεν παιζει ρολο- τετοια ψαρια θα ηθελες τουλαχιστο ενα μηκος τριων μετρων, γι αυτο και τετοια ειδη συνηθως δεν ειναι για ενυδρεια αλλα για λιμνες.
commet και common μερικοι βαζουν σε ενυδρεια, αλλα μιλαμε για ενυδρεια ολοκληρα κτηνη, οχι κλασσικα κατοσταρακια.

Ακομα πιστευω σε παιρνει να το αλλαξεις με καποιο fancy...

Αν ηταν τοσο απλη η φαση με τα χρυσοψαρα ολοι θα ειχαμε κι ενα ενυδριακι με τετοια (οι πιο πολλοι τα λατρευουμε εξ αλλου ασχετα με το τι αλλα ψαρια μπορει να εχουμε)