Επιστροφή στο Forum : προβλημα με χαλαζιακη αμμο & απωλειες ψαριων
καλησπερα σας,
εδω και 1 χρονο εχω ενα στρωμενο ενυδρειο γλυκου νερου με κοινωνικα ψαρια.Το καλοκαιρι αλλαξα το χαλικι μου και στην θεση του εβαλα χαλαζιακη αμμο. Το αποτελεσμα ηταν να χασω τα παρακατω ψαρια:
1 Glassfish ,1 Otocinclus Affinis ,1 Gold Honey Gourami, 1 Blue Gourami,1 Anchistrus Spinosus και αρκετα Guppy. Η μεγιστη θερμοκρασια που ειχα ηταν 32C , η αμμωνια ηταν σε φυσιολογικα επιπεδα. Εχω ακουσει οτι η χαλαζιακη αμμος κανει μονο για ενυδρεια θαλασσινου νερου και το οτι αυτη ανεβαζει το ph του νερου. Ισχυουν αυτα? Τι ψαροσυνθεση θα μπορουσα να κανω ωστε να μην εχω παλι απωλειες?
Malawi Lover
10-09-12, 22:50
32 ΒΑΘΜΟΥΣ?? ΚΕΛΣΙΟΥ?? Φιλε ειναι υπερβολικα ΠΑΡΑ πολυ...! Η μεγιτη θερμοκραια πρεπει να ειναι γυρω στους 27 βαθμους...!
-------------------------
Τι εννοεις οταν λες οτι η αμωνια ηταν σε φυσιολογικα επιπεδα?? Η αμωνια πρεπει να ειναι 0!! Ποσα λιτρα ειναι το ενυδριο σου????
καλησπερα σας,
εδω και 1 χρονο εχω ενα στρωμενο ενυδρειο γλυκου νερου με κοινωνικα ψαρια.Το καλοκαιρι αλλαξα το χαλικι μου και στην θεση του εβαλα χαλαζιακη αμμο. Το αποτελεσμα ηταν να χασω τα παρακατω ψαρια:
αποκλειεται να τα εχασες εξαιτιας του οτι εβαλες χαλαζιακη αμμο.αυτο που εχεις ακουσει το ακουσες λανθασμενα(αναποδα) το αντιθετο ισχυει.η χαλαζιακη αμμος ειναι ουδετερη και δεν επηρεαζει το ph.εκτος αν δεν ητανε χαλαζιακη.αλλα και παλι ολοι αυτοι οι θανατοι δε νομιζω πως εξηγουνται μονο με αυτο.αρα κατι αλλο εγινε και ητανε συμπτωση.(βλεπε 32 βαθμους θερμοκρασια)...
οσον αφορα την αμμο:
α)απο που την πηρες?
β) πριν τη βαλεις μεσα την επλυνες?
οσον αφορα τα υπολοιπα:
α)μετρησεις στο νερο εκανες καθολου?
β)32 βαθμοι ειναι υπερβολικη θερμοκρασια,τα ψαρια βρασανε.
γ)σιγουρα θαναι κιαλλα...
μάλλον η θερμοκρασία έφταιγε. η χαλαζιακή άμμος δεν επηρεάζει τις σκληρότητες και το ph
Τι ψαροσυνθεση θα μπορουσα να κανω ωστε να μην εχω παλι απωλειες?
σε 32 βαθμους,συγνωμη που θα το πω ετσι ωμα αλλα μπορεις να κρατησεις γαριδες σαγανακι:grin:
μετρησεις εκανες καθολου?
το ενυδρειο ειναι 60 λιτρα, ή αμμωνια ηταν 0, την χαλαζιακη αμμο την πηρα απο το starfish n.filadelfia, την ξεπλυνα παρα πολυ καλα....
πως ειναι δυνατον να ψοφησαν ολα αυτα τα ψαρια απο την θερμοκρασια και να επιβιωσε ο μονομαχος, το cherry barb ,1 glassfish και το kuhli loach και οι red cherry γαριδες μου?
Malawi Lover
10-09-12, 23:11
Μην ανυσηχεις...αν δεν κατεβασεις αμεσα...τωρα...την θερμοκρασια στους 27 βαθμους....δεν θα αντεξουν και για πολυ...!!
οκ,καταρχην η ιχθυοσυνθεση σου εχει προβληματα....
βαλε λιγο το στρες των ψαριων λογω συγκατοικων,λιγο η θερμοκρασια που ητανε υπερβολικη,αυτα φτανουνε.ο μονομαχος μαλον τη γλυτωσε λογω του οτι ανεπνεε απτην επιφανεια.τα υπολοιπα ηταν απλα τυχερα μαλον.τα ειδες καθολου να στεκονται στην επιφανεια τα ψαρια καμια μερα?αεραντλια εβαλες καθολου οταν χτυπαγε 30αρια η θερμοκρασια?
αλλαγες νερου καθε ποτε κανεις? ποσα λιτρα? πως τις κανεις? οι υπολοιπες μετησεις σου(νιτρωδη,νιτρικα)?
χαχχαχαχ, στους 27C ειναι απο μεσα Αυγουστου και μια χαρα τα βλεπω τα ψαρια και καποιες γαριδες ειναι και αυγωμενες, απλα η ψαροσουπα εγινε minimal και νιωθουν μοναξια...συνεπως μπορω να βαλω ψαρια κανονικα?
Απ' ότι βλέπω εισαι μέλος ένα χρόνο και βάλε. Δεν έκατσες να διαβάσεις τίποτα τόσο καιρό από τα διάφορα θέματα που γράφονται?
Το κυριότερο είναι ότι έχεις πολύ μικρό ενυδρείο για όλα αυτά και εν συνεχεία έχεις φτιάξει (μάλλον είχες ) μια ωραία ψαρόσουπα. Απορώ και πως επιβίωσαν τόσο καιρό και απορώ πως η αμμωνία ήταν μηδενική.
Το πρώτο πράγμα που έχεις να κάνεις είναι να ξεκινήσεις να διαβάζεις τη κατηγορία των αρχάριων και να βλέπεις τις ψαροσυνθέσεις για να μπεις στο κλίμα, έπειτα άρχισε να διαβάζεις το προφίλ του κάθε ψαριού για να δεις σε τι θα καταλήξεις.
(επίσης ένα καλό βήμα θα ήταν να έδινες πίσω κάποια από τα υπάρχοντα ψάρια ή να τα βάλεις στις μικρές αγγελίες)
οχι δε μπορεις να βαλεις ψαρια κανονικα.μπορεις να συμπληρωσεις τη φορμα εδω (http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=14298).
οντως τα ψαρια που ψοφησαν ανεβαιναν στην επιφανεια, αλλα αυτο το εκαναν παντα και τον χειμωνα οποτε δεν καταλαβα την διαφορα, βλεπεις τα guppy και τα gourami κυριως στον αφρο κολυμπανε...
αεραντλια δεν χρησιμοποιησα
αλλαγες παντα κανω μια φορα την εβδομαδα,
το ενυδρειο ειναι 60 λιτρα, του αλλαζω γενικα το 1/3 του νερου μεχρι το μεγιστο την μιση ποσοτητα νερου & βαζω και το αναλογο αντιχλωριο παντα . νιτρικα μετρησεις δεν κανω...
χαχχαχαχ, στους 27C ειναι απο μεσα Αυγουστου και μια χαρα τα βλεπω τα ψαρια και καποιες γαριδες ειναι και αυγωμενες, απλα η ψαροσουπα εγινε minimal και νιωθουν μοναξια...συνεπως μπορω να βαλω ψαρια κανονικα?
δεν βλεπω το αστειο καπου σαυτα αλλα τεσπα:rolleyes:
οντως τα ψαρια που ψοφησαν ανεβαιναν στην επιφανεια, αλλα αυτο το εκαναν παντα και τον χειμωνα οποτε δεν καταλαβα την διαφορα, βλεπεις τα guppy και τα gourami κυριως στον αφρο κολυμπανε...
αεραντλια δεν χρησιμοποιησα
το ενυδρειο ειναι 60 λιτρα, του αλλαζω γενικα το 1/3 του νερου μεχρι το μεγιστο την μιση ποσοτητα νερου & βαζω και το αναλογο αντιχλωριο παντα . νιτρικα μετρησεις δεν κανω...
μονο η αμμος δεν εφταιξε...:rolleyes:
οταν μου μιλανε καποιοι για γαριδες σαγανακι ειναι λογικο να απαντω στο αναλογο υφος...
τεσπα ο περιορισμενος χρονος που αφιερωνω στο χομπι ειναι η αρχη του κακου καθως και το περιορισμενο budget που αιτιολογουν τις ελλειπεις μετρησεις κα την ελλειψη αεραντλιας για να πεφτει η θερμοκρασια
Malawi Lover
10-09-12, 23:27
θερμοστατη εχεις??
1 Glassfish ,1 Otocinclus Affinis ,1 Gold Honey Gourami, 1 Blue Gourami,1 Anchistrus Spinosus και αρκετα Guppy.
το ενυδρειο ειναι 60 λιτρα,
μονομαχος, cherry barb ,1 glassfish, kuhli loach, red cherry γαριδες
Οταν αλλαξες το βυθο τα ψαρια ηταν μεσα στο ενυδρειο?
Ενα ενα πεθαιναν τα ψαρια ή μαζι. Ποσο μετα απο την αλλαγη βυθου?
Εβγαιναν αερια απο το βυθο?
Οταν πεθαιναν τα ψαρια, τα εβγαζες αμεσως ή τα εβρισκες πχ την αλλη μερα?
Μετρησεις εκανες μετα απο την αλλαγη βυθου, μετα απο θανατους?
Ποσο καιρο εμειναν στους 32?
Εβαζες τιποτα για ψυξη?
και βεβαια εχω θερμοστατη...και θερμομετρο ...και η θερμοκρασια μου τωρα ειναι 27βαθμοι
Οταν αλλαξες το βυθο τα ψαρια ηταν μεσα στο ενυδρειο?
Ενα ενα πεθαιναν τα ψαρια ή μαζι. Ποσο μετα απο την αλλαγη βυθου?
Εβγαιναν αερια απο το βυθο?
Οταν πεθαιναν τα ψαρια, τα εβγαζες αμεσως ή τα εβρισκες πχ την αλλη μερα?
Μετρησεις εκανες μετα απο την αλλαγη βυθου, μετα απο θανατους?
Ποσο καιρο εμειναν στους 32?
Εβαζες τιποτα για ψυξη?
οταν αλλαξα τον βυθο τα ψαρια τα ειχα βαλει αλλου,
αρχισαν να πεθαινουν την επομενη μερα και μεσα σε μια βδομαδα ολοκληρωθηκαν οι απωλειες
αερια δεν προσεξα να βγαινουν
οταν πεθαιναν τα ψαρια τα εβρισκα την ερχομενη μερα και τα εβγαζα αμεσως
ενα ενα πεθαιναν τα ψαρια
μετρησεις μονο αμμωνιας διεθετα και εκανα μετα απο καθε θανατο και ηταν στα χαμηλοτερα επιπεδα
οταν ψωφουσαν εκανα την ιδια μερα αλλαγη νερου κατα 1/3
η αλλαγη της αμμου εγινε τον ιουλιο με τις πολλες ζεστες, και η θερμοκρασια στους 32 ηταν για 2-3 εβδομαδες περιπου,μετα σιγα σιγα αρχισε να πεφτει, ανεμιστηρακια δεν ειχα βαλει γιατι δεν ειχα την δυνατοτητα, το μονο που εκανα οταν εφτανε 30-32 εβαζα 2λιτρα παγωμενο νερο ή παγακια και επεφτε η θερμοκρασια αμεσα κατα 1 βαθμο
Μια σοβαρη αιτια ειναι η θερμοκρασια,τρεις εβδομαδες στους 32 ειναι μη αποδεκτο,μια αλλη να ανεβασες αμμωνια μετα το σκαλισμα στο βυθο και την αλλαγη υποστρωματος.
Οποτε φροντισε αυτα να μην ξαναγινουν ωστε να μην στεναχωρηθεις παλι και χαθουν τζαμπα τοσα ψαρακια.
Απο δω και περα...
Πρεπει να φτιαξεις την ιχθυοφορτωση σου.
Διαλεξε ποιο ειδος σου αρεσει περισσοτερο απο αυτα που εχεις μεσα (ενα ειδος) και πες μας ποιο ειναι ωστε πανω του να χτισουμε το συστημα σου.
το οτι κολυμπανε στον "αφρο" δε σημαινει οτι αναπνεουνε ολα και απτον αερα.εκτος απτα γκουραμι και το μονομαχο που εχεις.εμενα αυτο μου λεει οτι δεν ασχοληθηκες καθολου με τα ψαρια ουτε στοιχειωδως ωστε να διαβασεις τα προφιλ τους.και το κανανε αυτο απτο χειμωνα...
δηλαδη καθε φορα που κανεις αλλαγη βαζεις νερο οσο ναναι και μετρησεις δεν κανεις ποτε.συγνωμη αλλα εγω αυτο καταλαβαινω απο αυτο που γραφεις.
τα περι υφους τα αφηνω ασχολιαστα...ελληνικα διαβαζουν ολοι,ο καθενας τα συμπερασματα του...
οταν αλλαξα τον βυθο τα ψαρια τα ειχα βαλει αλλου,
αρχισαν να πεθαινουν την επομενη μερα και μεσα σε μια βδομαδα ολοκληρωθηκαν οι απωλειες
αερια δεν προσεξα να βγαινουν
οταν πεθαιναν τα ψαρια τα εβρισκα την ερχομενη μερα και τα εβγαζα αμεσως
ενα ενα πεθαιναν τα ψαρια
μετρησεις μονο αμμωνιας διεθετα και εκανα μετα απο καθε θανατο και ηταν στα χαμηλοτερα επιπεδα
οταν ψωφουσαν εκανα την ιδια μερα αλλαγη νερου κατα 1/3
η αλλαγη της αμμου εγινε τον ιουλιο με τις πολλες ζεστες, και η θερμοκρασια στους 32 ηταν για 2-3 εβδομαδες περιπου,μετα σιγα σιγα αρχισε να πεφτει, ανεμιστηρακια δεν ειχα βαλει γιατι δεν ειχα την δυνατοτητα, το μονο που εκανα οταν εφτανε 30-32 εβαζα 2λιτρα παγωμενο νερο ή παγακια και επεφτε η θερμοκρασια αμεσα κατα 1 βαθμο
ΟΚ ολα μαζι πρεπει να εφταιξαν.
Καποιο λαθος στη διαδικασια αλλαγης βυθου (η ιδια η αμμοςς δεν μπορει να φταιει)
Η μεγαλη θερμοκρασια εκτος απο το ζορισμα που εκανε στα ψαρια (για μερικα απο αυτα δεν μπορει να ηταν αιτια θανατου) μειωνει το ποσοστο οξυγονου στο νερο, παραλληλα κανει πιο τοξικη την αμμωνια, ο α θανατος ενος ψαριο ξεκιναει την αλυσιδωτη αντιδραση, ανεβασμα αμμωνιας > μεγαλη τοξικοτητα λογω θερμοκρασιας > καινουριος θανατος κλπ
Τα νιτρωδη που κι αυτα θα ειχαν καποια εξαρση απο τον κυκλο του αζωτου, μειωνουν κι αυτα τη δυνατπτητα οξυγονωσης του ψαριου και παει λεγοντας.
Σε ολα αυτα προσθετουμε και τα λαθη της ιχθυοφορτωσης σε ποσοστητα (τα νιτρικα πρεπει να ηταν φουλ) και σε ειδη (ασυμβατα ειδη, σε λαθος αριθμο κλπ) που ανεβαζουν το στρες και μιωνουν το ανοσοποιητικο και τη δυνατοτητα αυτοιαση.
Προτεινω να μη παρεις αλλα ψαρια μεχρι να μελετησεις τα προφιλ απο αυτα που εχεις, να δεις σε ποια μπορεις να παρεχεις τα απαιτουμενα για ιγει διαβιωση στο ενυδρειο σου και να προχωρησεις μετα στις διορθωσεις.
Παραλληλα να διαβασεις για τον ελεγχο της θερμοκρασιας σε σωστες και σταθερες συνθηκες.
Μια σοβαρη αιτια ειναι η θερμοκρασια,τρεις εβδομαδες στους 32 ειναι μη αποδεκτο,μια αλλη να ανεβασες αμμωνια μετα το σκαλισμα στο βυθο και την αλλαγη υποστρωματος.
Οποτε φροντισε αυτα να μην ξαναγινουν ωστε να μην στεναχωρηθεις παλι και χαθουν τζαμπα τοσα ψαρακια.
Απο δω και περα...
Πρεπει να φτιαξεις την ιχθυοφορτωση σου.
Διαλεξε ποιο ειδος σου αρεσει περισσοτερο απο αυτα που εχεις μεσα (ενα ειδος) και πες μας ποιο ειναι ωστε πανω του να χτισουμε το συστημα σου.
απο αυτα που επιβιωσαν σε αυτες τις θερμοκρασιες σκεφτομαι πως θα ηθελα να φτιαξω 1 κοπαδακι με μονομαχους, αλλα το οτι δεν ζουν για πανω απο 2 χρονια οι μονομαχοι με προβληματιζει κιολας. επισης τα 60 λιτρα ειναι λιγα,δεν νομιζω πως μπορω να βαλω πανω απο 5 μονομαχους?
απο αυτα που επιβιωσαν σε αυτες τις θερμοκρασιες σκεφτομαι πως θα ηθελα να φτιαξω 1 κοπαδακι με μονομαχους, αλλα το οτι δεν ζουν για πανω απο 2 χρονια οι μονομαχοι με προβληματιζει κιολας. επισης τα 60 λιτρα ειναι λιγα,δεν νομιζω πως μπορω να βαλω πανω απο 5 μονομαχους?
Μαλλον δεν πρεπει να βαλεις τιποτα και να αρχισεις το διαβασμα.
Malawi Lover
10-09-12, 23:56
Οι μονομαχοι δεν μπενουν μαζι...! Μαλωνουν μεχρι θανατου!!
Καποια απ'τα πραγματα (που πολυ χομπιστες μαθαινουν οταν ξεκινησουν το χομπι) ειναι οτι οταν μπουν μονομαχοι μαζι...σκοτωνονται...ενας θα ζισει....ολοι οι αλλοι θα παιθανουν! Θες διαβασμα φιλε...πολυ διαβασμα!
ΟΚ θα κατσω να το μελετησω πρωτα αρκετα πριν αποφασισω τι να βαλω
σας ευχαριστω
καλο βραδυ
mathaios81
11-09-12, 01:04
Φιλε μου καλε μου φιλε.... Το ενυδρειο σου μεγαλη ιχθυοφορτηση και με ειδη που δεν μππρουν να ειναι μαζι... Καλο ειναι πριν ασχοληθουμε με την διατηρηση καποιου ζωντανου οργανισμου να ξερουμε πρωτα τι αναγκες εχει και μετα στην αγορα του..
Λες παραπανω οτι δεν εχεις το.χρονο αλλα και οικονομικο για την διατηρηση τους...καλο ειναι να τα δωσεις καπου ππυ θαζουν σωστα.... Και οταν με το καλο εισαι ετοιμος διαβασε αρκετα για να μην εχεις τα ιδια προβληματα
Αχ τι ακουνε τα ματακια μας και βλεπουν τα αυτια μας....κοπαδι μονομαχων.....!!!!
delta βοηθεια δεν αντεχω αλλο
Vangelis21
11-09-12, 07:29
ενα ανεμιστηρακι κανει 8-10 ευρω. Ποια δυνατοτητα δεν ειχες?
ChocolatePuma
11-09-12, 09:00
Καλημέρα κι από μένα
Νομίζω πως ο φίλος έκανε το ίδιο λάθος που κάνουν οι 7 στους 10 νέους χομπίστες (το ποσοστό δεν προέρχεται από μελέτη :D:D:D)
ΑγοράζουΜΕ ότι μας αρέσει, αδιαφορώντας για τη συμβατότητα των ειδών
Βλέπουμε τα ψάρια μας τον πρώτο καιρό να συνυπάρχουν χωρίς εμφανή προβλήματα, αλλά κάποια στιγμή γίνεται το μεγάλο μπαμ
Είμαι υπερβολικά νέος στο χόμπι και δεν μου πάει να δίνω συμβουλές
Θα πω μόνο μία πρόταση : Ξεκίνα διάβασμα και προσπάθησε να αντιμετωπίσεις τον μεγάλο πειρασμό που μεταφράζεται σε :Αγοράζω ότι βρω γιατί απλά μ αρέσει
Δυστυχώς οι απώλειες είναι μέσα στο "παιχνίδι". Το θέμα είναι να μαθαίνουμε από τα λάθη μας και να μην τα επαναλαμβάνουμε
Ολα τα παραπάνω, τελείως φιλικα
(Σ οτι αφορά τους συγκεκριμένους θανάτους, η υψηλη θερμοκρασία και η διάρκεια της, θεωρώ πως έπαιξαν τον σημαντικότερο ρόλο, σε συνδιασμό με τη λάθος ψαροσύνθεση - Εννοείται πως υπάρχουν πιο έμπειροι από μένα για περισσότερες συμβουλές επί του θέματος)
Malawi Lover
11-09-12, 09:44
Ε οχι και "παιχνιδι"... :p:p:D:D
ChocolatePuma
11-09-12, 10:19
Ε οχι και "παιχνιδι"... :p:p:D:D
Γι αυτό και τα εισαγωγικά ;)
mathaios81
11-09-12, 15:06
Λες τοι εισαι υπερβολικα νεος στο χομπυ και δεν κανει να δινω συμβουλες αλλ αυτο κανεις
Οι απωλειες δεν ειναι μεσα στο παιχνιδι.... Για νατο καταλαβεις καλυτερα θα στο πω ετσι εχω τρια σκυλια... Δεν χαθηκε και ο κοσμος να πεθανει και ενα απο την μη καλη διατηρηση που θα του κανω εχω... Δεν ειναι παιχνιδι ειναι ζωες!!!!
Γιαννης Μ5
11-09-12, 15:12
Υπαρχει ανθρωπος εδω μεσα που δεν εχει χασει ψαρι;;;;
Λες τοι εισαι υπερβολικα νεος στο χομπυ και δεν κανει να δινω συμβουλες αλλ αυτο κανεις
Οι απωλειες δεν ειναι μεσα στο παιχνιδι.... Για νατο καταλαβεις καλυτερα θα στο πω ετσι εχω τρια σκυλια... Δεν χαθηκε και ο κοσμος να πεθανει και ενα απο την μη καλη διατηρηση που θα του κανω εχω... Δεν ειναι παιχνιδι ειναι ζωες!!!!
Εσυ φιλε μου δεν εχεις χασει ψαρι ποτε σου;
Vangelis21
11-09-12, 16:10
Υπαρχει ανθρωπος εδω μεσα που δεν εχει χασει ψαρι;;;;
Εσυ φιλε μου δεν εχεις χασει ψαρι ποτε σου;
απλα αυτο που λενε ειναι οτι δεν ειναι λογικο να πεθανουν ψαρια πριν την ωρα τους. Δηλαδη δεν ειναι στανταρ, συμβαινει μονο οταν γινονται λαθη
mathaios81
11-09-12, 16:13
και εγω εχω χασει ψαρια αλλα δεν μπορω να δεχτω την εκφραση << οι απωλειες ειναι μεσα στο παιγχνιδι>>
Γιαννης Μ5
11-09-12, 16:18
Συμφωνω.Μονο ομως η εκφραση μεσα στο παιχνιδι(δεν σημαινει οτι ειναι παιχνιδι),αλλα ειναι μεσα στο προγραμμα.Μην κολλατε στις λεξεις...;)
mathaios81
11-09-12, 16:20
ευτυχως που δεν εχω χασει ψαρι βαζοντας 5 μονομαχους μαζι για να κοπαδιασουν :smt088
οκ...
Τα λιτρα σου ειναι η για ενα ΠΟΛΥ ΜΙΚΡΟ κοπαδακι ενος ειδους (πχ 4 γκαπακια) η για ενα μονομαχο με ισως 3-4 ψαρακια βυθου.
Οι τακτικη ψυξης σου με τα παγακια ειναι θανατηφορα.
Επισεις η ψαροσυνθεση σου περιλαμβανει ψαρια απο καθε σημειο της γης με εντελως διαφορετικες αναγγες σε συνθηκες.
Μεσα σε ολα αυτα υποθετω οτι χρησιμοποιεις απλα νερο βρυσης.
Δε θα μπω σε διαδικασια υποδειξεων γιατι τα λαθη σε αυτο το ενυδρειο ειναι παρα πολλα (το ΜΟΝΟ σωστο ειναι οτι μπηκε χαλαζιακη αμμος που ειναι ουδετερη) απλα μη βαλεις βεβαια αλλα ψαρια (κανονικα να αφαιρεσεις πρεπει) και διαβασε ολα τα υπομνηματα στην εννωτητα των αρχαριων κι αν υπαρχουν αποριες εδω ειμαστε.
Γιαννης Μ5
11-09-12, 16:30
Φιλε μου τα ψαρια(σε αυτη την περιπτωση 90%)τα εχασε λογω θερμοκρασιας.Οτι εχει αγνοια ειναι δεδομενο,αλλα ρωταει σε ενα φορουμ για να μαθει.Μην κολλαμε στις λεξεις και μην πιανουμε απο τα μουτρα καποιον που ισως να θελει να μαθει 5 πραγματα προκειμενου τα ψαρια του να ζησουν σωστα(οσο σωστα μπορουν να ζησουν σε ενα ενυδρειο).
ChocolatePuma
11-09-12, 16:47
Κάθομαι και σκέφτομαι τι θα γινόταν αν δεν ήμουν προσεκτικός σε όσα γράφω...κι αν δεν χρησιμοποιουσα σωστά τα εισαγωγικά και αλλα σημεία στιξης
Ορισμένοι το δάχτυλο το σηκώνουν υπερβολικά ψηλά για τα δεδομένα ενός φόρουμ
Δεν σχολιάζω κανενα μήνυμα,οποίος κατάλαβε κατάλαβε...
mathaios81
11-09-12, 17:03
ποια ειναι τα δεδομενα του φορουμ και ποσο εχει ανεβει το δαχτυλο?
ποιος το κρινει αυτο...?
ο φιλος ο ΜΟΝΑ οπως εσυ και εγω ειμαστε μελη μιας μεγαλης ενυδρειακης εγκυκλοπαιδειας που μερικοι μονο απο εμας εχουμε διαβασει....
αν ειχε κατσει λιγο να διαβασει τον 1 χρονο που ειναι μελος του gab
5 οχι παραπανω υπομνηματα θα ειχε καταλαβει τι επρεπε να κανει για το ενυδρειο του και δεν θα ανεβαζε αυτο το ποστ
ζουμε στην εποχη του google μια απλη πληκτολογηση σου δινει οτι απαντησεις θες...
Θα πω ενα πραγμα και δεν θα δευτερολογησω.
Η ευγενεια ειναι μεγαλο αγαθο!
Αν δεν μπορειτε να ειστε ευγενικοι,τουλαχιστον μην ειστε προσβλητικοι και αγενεις.
Αν παλι κρινεται οτι αυτα που διαβαζετε ειναι απαραδεκτα και ασχημα για το χομπυ,μην λειτουργειτε εν βρασμώ,αφηστε καποιον αλλον να απαντησει.
Σας ευχαριστω.
mathaios81
11-09-12, 17:27
Θα πω ενα πραγμα και δεν θα δευτερολογησω.
Η ευγενεια ειναι μεγαλο αγαθο!
Αν δεν μπορειτε να ειστε ευγενικοι,τουλαχιστον μην ειστε προσβλητικοι και αγενεις.
Αν παλι κρινεται οτι αυτα που διαβαζετε ειναι απαραδεκτα και ασχημα για το χομπυ,μην λειτουργειτε εν βρασμώ,αφηστε καποιον αλλον να απαντησει.
Σας ευχαριστω.???
σε ποιον αναφερεσε πραγματικα θα ηθελα να ξερω
Σε οσους δεν μπορουν να κρατησουν την ψυχραιμία τους με νεους χομπυστες και με τον τροπο τους τους κανουν να αμύνονται αντι να τους κανουν να θελουν να μαθουν!
mathaios81
11-09-12, 17:35
σε ευχαριστω παρακαλω βοηθηστε τον νεο χομπυστα γιατι εγω δεν μπορω.....
Να σαι σιγουρος οτι πολλοι ειναι αυτοι που θα ΤΗΝ (κοπελα ειναι) βοηθησουν,αν εξακολουθει να θελει την βοηθεια μας.
Η γνωση δεν μεταδιδεται με ειρωνια ουτε με αγενεια,αλλα με υπομονη και καλη διαθεση!
mathaios81
11-09-12, 17:42
Να σαι σιγουρος οτι πολλοι ειναι αυτοι που θα ΤΗΝ (κοπελα ειναι) βοηθησουν,αν εξακολουθει να θελει την βοηθεια μας.
Η γνωση δεν μεταδιδεται με ειρωνια ουτε με αγενεια,αλλα με υπομονη και καλη διαθεση!
συμφωνω
Vangelis21
11-09-12, 17:43
πολυ σωστος ντιμι αλλα μιας και εισαι σωστος γιατι δε το μαθαινεις σε μερικους μερικους? φιλικα παντα :D
Υπαρχουν τεσσαρων ειδων αρχαριοι (σε οτιδηποτε, οχι μονο στην απασχοληση με τα ενυδρεια):
1. Αυτοι που πριν ξεκινησουν κατι διαβαζουν τα παντα, ρωτανε, μαθαινουν και μετα ξεκινανε με αργα βηματακια ρωτωντας παντα τυς πιο εμπειρους
(ειναι και οι πιο σπανιες περιπτωσεις που αξιζουν συγχαρητηρια, αλλα στο συγκεκριμενο χομπυ τα πραγματα ειναι πιο πολυπλοκα γιατι μπορει ο αλλος να ανηκει σε αυτη την κατηγορια αλλα να εμπιστευτει λαθος ανθρωπους)
2. Αυτοι που ξεκινανε με λαθη αλλα στην πορεια ρωτωντας και διαβαζοντας κανουν προσπαθειες και τα διορθωνουν (ειναι νομιζω η πιο πολυπληθεστερη κατηγορια)
3. Αυτοι που κανουν λαθη, το αναγνωριζουν αλλα δεν κανουν τιποτα για να το διορθωσουν
4. Οι "παρανοηκοι" που σου λενε τι εχουν κανει, τους λες οτι αυτο ειναι λαθος και σε στελνουν να πας να γ.....θεις γιατι οι ιδιοι ειναι απολυτα σωστοι και ολοι γυρω τους ειναι οι λαθος (πλακα πλακα εχω δει δυο τρια τετοια φρουτα να περναναι απο δω μεσα, και δεν ειναι σπανιοτερη κατηγορια απο την 3)
Οι κατηγοριες αυτες δεν ειναι απολυτες και υπαρχουν αρκετες ενδιαμεσες υποβαθμιδες (ειδικα αναμεσα στη 2 και στην 3)
Απο κει και περα θεωρω πως ως εμπειροι φορουμιτες πλεον (πολυ γενικοτερα κι οχι αποκλειστικα ως χομπυστες) εχουμε την εμπειρια να "κοβουμε" τον αλλο σε ποια απο τις τεσσερις κατηγοριες ανηκει και να απανταμε αναλογως (εκ των πραγματων δε μπορει καποιος να απανταει με τον ιδιο τροπο σε ολους).
Απο κει και περα δε θα σχολιασω αυτα που υπωθηκαν στα παραπανω μυνηματα αν ειναι υπερβολικα η οχι, αυτο ειναι κατι διαφορετικο απλα πολλες φορες ο γραπτος λογος παρεξηγειται πολυ ευκολα (θυμαμαι ποσες φορες αλλαξαν οι εντυπωσεις οταν γνωρισα απο κοντα ανθρωπους για τους οποιους ημουν σιγουρος πως αν βρεθουμε θα πρεπει να απομακρυνουν ολα τα αιχμηρα αντικειμενα απο γυρω μας, με καποιους απο αυτους μαλιστα δημιουργηθηκε και πολυ καλη φιλια).
Σε οποια κατηγορια και αν απευθυνόμαστε θα πρεπει να το κανουμε με σωστο τροπο,οχι ειρωνειες,οχι αγενεια...
Αν δεν μπορουμε να το κανουμε με τον σωστο τροπο,ας μην το κανουμε καθολου,παντα θα βρεθει ενας με περισσοτερη υπομονη απο εμας να το πραξει εκεινος.
mathaios81
11-09-12, 18:10
Υπαρχουν τεσσαρων ειδων αρχαριοι (σε οτιδηποτε, οχι μονο στην απασχοληση με τα ενυδρεια):
1. Αυτοι που πριν ξεκινησουν κατι διαβαζουν τα παντα, ρωτανε, μαθαινουν και μετα ξεκινανε με αργα βηματακια ρωτωντας παντα τυς πιο εμπειρους
(ειναι και οι πιο σπανιες περιπτωσεις που αξιζουν συγχαρητηρια, αλλα στο συγκεκριμενο χομπυ τα πραγματα ειναι πιο πολυπλοκα γιατι μπορει ο αλλος να ανηκει σε αυτη την κατηγορια αλλα να εμπιστευτει λαθος ανθρωπους)
2. Αυτοι που ξεκινανε με λαθη αλλα στην πορεια ρωτωντας και διαβαζοντας κανουν προσπαθειες και τα διορθωνουν (ειναι νομιζω η πιο πολυπληθεστερη κατηγορια)
3. Αυτοι που κανουν λαθη, το αναγνωριζουν αλλα δεν κανουν τιποτα για να το διορθωσουν
4. Οι "παρανοηκοι" που σου λενε τι εχουν κανει, τους λες οτι αυτο ειναι λαθος και σε στελνουν να πας να γ.....θεις γιατι οι ιδιοι ειναι απολυτα σωστοι και ολοι γυρω τους ειναι οι λαθος (πλακα πλακα εχω δει δυο τρια τετοια φρουτα να περναναι απο δω μεσα, και δεν ειναι σπανιοτερη κατηγορια απο την 3)
Οι κατηγοριες αυτες δεν ειναι απολυτες και υπαρχουν αρκετες ενδιαμεσες υποβαθμιδες (ειδικα αναμεσα στη 2 και στην 3)
Απο κει και περα θεωρω πως ως εμπειροι φορουμιτες πλεον (πολυ γενικοτερα κι οχι αποκλειστικα ως χομπυστες) εχουμε την εμπειρια να "κοβουμε" τον αλλο σε ποια απο τις τεσσερις κατηγοριες ανηκει και να απανταμε αναλογως (εκ των πραγματων δε μπορει καποιος να απανταει με τον ιδιο τροπο σε ολους).
Απο κει και περα δε θα σχολιασω αυτα που υπωθηκαν στα παραπανω μυνηματα αν ειναι υπερβολικα η οχι, αυτο ειναι κατι διαφορετικο απλα πολλες φορες ο γραπτος λογος παρεξηγειται πολυ ευκολα (θυμαμαι ποσες φορες αλλαξαν οι εντυπωσεις οταν γνωρισα απο κοντα ανθρωπους για τους οποιους ημουν σιγουρος πως αν βρεθουμε θα πρεπει να απομακρυνουν ολα τα αιχμηρα αντικειμενα απο γυρω μας, με καποιους απο αυτους μαλιστα δημιουργηθηκε και πολυ καλη φιλια).:smt038:smt038:smt038
Παρ ολα αυτα εδω να συμπληρωσω πως οποια απαντηση κι αν δινεται σε οποιο τονο και με την οποια ευγενεια η αγενεια, αυτο που επιβαλλεται (ειδικα για το χομπυ μας μια και εχουμε να κανουμε με ζωες) πρεπει να ειναι οσο πιο πληρης και κατατοπιστικη γινεται, και να ειμαστε σιγουροι πως αυτο που λεμε ειναι και το σωστο.
Επισεις αν ειμαστε σιγουροι πως γνωριζουμε κατι καλο ειναι να το απανταμε, ακομα κι αν σιχαινομαστε το ατομο που εκανε την ερωτηση, για δυο πολυ απλους λογους:
1. Αυτος / η μπορει να μας ειναι ενα αδιαφορο ατομο, αλλα δε μας φταινε σε τιποτα τα ψαρια του. Στην τελικη οι συμβουλες αφορουν το καλο των ψαριων κι οχι του φροντιστη τους (αν θελουμε να βγαλουμε την κακια μας ας δωσουμε την πιο δυσκολη και επιπονη λυση ...:D:D:D joke φυσικα :smt036)
2. Το φορουμ (αγορα) δεν ειναι private chat και οι απαντησεις διαβαζονται απο πολλα ατομα (και μη εγγεγραμενους χρηστες) που πιθανων εχουν τις ιδιες αποριες, οποτε ειδικα σε "χαζες" ερωτησεις αρχαριων θα πρεπει η απαντησεις να ειναι οσο γινεται πιο κατατοπιστικες (αυτο βεβαια εχει να κανει με το συγγραφικο ταλεντο του καθ ενος, με την αντιληψη του, και -το δυσκολοτερο- με το κατα ποσο μπορει να κατανοησει καποιον εντελως αρχαριο )
παντως μιας και η συζητηση ξεκινησε απο κει,προσωπικα δε με πειραζει καθολου το να κανει καποιος λαθος και να "σκοτωσει" ψαρια εν αγνοια του.ολοι τοχουν παθει και ολοι θα το ξαναπαθουμε καποια στιγμη.και ναι,ειναι μεσα στο "παιχνιδι" αυτο.οπως ειναι και ο θανατος γενικοτερα στο "παιχνιδι" της ζωης που λεμε.
προσωπικα λοιπον δεν με ενοχλει καθολου να ακουσω τα λαθη καποιου,η και τα δικα μου και να τα συζητησω.αν προκειται για δικο μου λαθος,ευχαριστως θα ακουσω το σωστο εφοσον μου το εξηγησουν και αν ειναι αλλουνου ευχαριστως θα κατσω εγω να εξηγησω οσο καλυτερα και ακριβεστερα μπορω και με τα λιγα που ξερω για το χομπι.ποτε δεν ειμαι απολυτος και αν δεν γνωριζω κατι θα το αναφερω ωστε να μπορεσει ο ενδιαφερομενος να κοιταξει και αλλου για πληροφορηση η να παρει κιαλλη γνωμη.
αυτο που με "ενοχλει" (οσο μπορει να ενοχλησει καποιον κατι που διαβαζει σε ενα φορουμ)ειναι οταν εξηγεις σε καποιον τα λαθη που εκανε,και αντι να πει "ναι ρε φιλε εχεις δικιο μ...α μου",σου απανταει :
"χαχχαχαχ, στους 27C ειναι απο μεσα Αυγουστου και μια χαρα τα βλεπω τα ψαρια και καποιες γαριδες ειναι και αυγωμενες, απλα η ψαροσουπα εγινε minimal και νιωθουν μοναξια...συνεπως μπορω να βαλω ψαρια κανονικα?"
με αλλα λογια ειναι σαν να σου λεει "καλα λεγε εσυ τωρα δεν πειραζει,εγω θελω να βαλω ψαρια.να βαλω?"
οσο για το "σαγανακι" το ειπα μεταξυ σοβαρου και αστειου γιαυτο και το ":D" στο τελος.και μετα απολα αυτα,ενω προσπαθεις τοση ωρα να βοηθησεις,σου λενε οτι εχεις και υφος...
οχι δηλαδη αν κανω λαθος καπου και δεν εχει λογικη αυτο που λεω,πεστε μου και θα ζητησω και συγνωμη:)
Γιαννης Μ5
11-09-12, 20:27
Παρ ολα αυτα εδω να συμπληρωσω πως οποια απαντηση κι αν δινεται σε οποιο τονο και με την οποια ευγενεια η αγενεια, αυτο που επιβαλλεται (ειδικα για το χομπυ μας μια και εχουμε να κανουμε με ζωες) πρεπει να ειναι οσο πιο πληρης και κατατοπιστικη γινεται, και να ειμαστε σιγουροι πως αυτο που λεμε ειναι και το σωστο.
Νικο συμφωνω μαζι σου,ομως,η αγενεια που αναφερεις δεν θα πρεπει να υπαρχει εδω μεσα,ουτε απο αυτον που απανταει αλλα ουτε και απο αυτον που ρωταει.Αν θελει καποιος να ειναι αγενης γιατι νομιζει οτι ειναι(ακομα και αν πραγματικα ειναι)o KΑΘΗΓΗΤΗΣ(σαν αυτον που διαφημιζει το στοιχημα:D)των ενυδρειων,μπορει να ποσταρει στις ψαροσουπες του youtube.Κατα τα αλλα μαζι σου.;)
"χαχχαχαχ, στους 27C ειναι απο μεσα Αυγουστου και μια χαρα τα βλεπω τα ψαρια και καποιες γαριδες ειναι και αυγωμενες, [/COLOR]απλα η ψαροσουπα εγινε minimal και νιωθουν μοναξια...συνεπως μπορω να βαλω ψαρια κανονικα?"
με αλλα λογια ειναι σαν να σου λεει "καλα λεγε εσυ τωρα δεν πειραζει,εγω θελω να βαλω ψαρια.να βαλω?"
Σωστα τα λες και εσυ.Και εμενα με ενοχλει το ιδιο πραγμα και με ενοχλει ακομα περισσοτερο ανθρωποι που εχουν κανε ΤΑ ΛΑΘΗ να δινουν και συμβουλες.(δεν αναφερομαι σε εσενα)Μαζι σου ειμαι.Εδω ομως(παρολα τα λαθη που εχει κανει ο συγκεκριμενος φιλος)ρωταει,να βαλω;Εδω λοιπον του απανταει οποιος θελει να ασχοληθει,χωρις ειρωνιες κτλ.Το τι θα κανει ειναι δικο του θεμα και ισως να μην το μαθουμε και ποτε...;)
Φιλικα Γιαννης.:p
....Εδω ομως(παρολα τα λαθη που εχει κανει ο συγκεκριμενος φιλος)ρωταει,να βαλω;Εδω λοιπον του απανταει οποιος θελει να ασχοληθει,χωρις ειρωνιες κτλ.Το τι θα κανει ειναι δικο του θεμα και ισως να μην το μαθουμε και ποτε...;)
Φιλικα Γιαννης.:p
συμφωνω απολυτα!γιαυτο και η απαντηση ητανε:
οχι δε μπορεις να βαλεις ψαρια κανονικα.μπορεις να συμπληρωσεις τη φορμα εδω (http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=14298).
ως εκει καλα.τα υπολοιπα ηρθαν μετα.τεσπα,για μενα το θεμα εχει ληξει,απλα ποσταρα τωρα για να μην εχει κανεις που θα διαβασει μελλοντικα την αισθηση, οτι "παρεξηγηθηκα" μαυτα που ρωταγε η mova η οτι ημουν αγενης.εδω ειναι ολα αλλωστε,φαινονται.
Νικο συμφωνω μαζι σου,ομως,η αγενεια που αναφερεις δεν θα πρεπει να υπαρχει εδω μεσα,ουτε απο αυτον που απανταει αλλα ουτε και απο αυτον που ρωταει.Αν θελει καποιος να ειναι αγενης γιατι νομιζει οτι ειναι(ακομα και αν πραγματικα ειναι)o KΑΘΗΓΗΤΗΣ(σαν αυτον που διαφημιζει το στοιχημα:D)των ενυδρειων,μπορει να ποσταρει στις ψαροσουπες του youtube.Κατα τα αλλα μαζι σου.;)
Γιαννη κανε μια φανταστικη ερωτηση και βαλε με το μυαλο σου φανταστικες απαντησεις που θα επερνες απο διαφορα υπαρκτα και φανταστικα προσωπα απο την ιστορια η απο νουβελες (σκεψου στα ακρα πχ πως θα σου εδινε την ιδια απαντηση η Μανταμ Σουσου του Ψαθα, και πως ο Αριστοφανης, πως θα αποσπουσε απο σενα -με πρηξιδια ερωτησεις- την απαντηση ο Πλατωνας, πως θα σου απαντουσε ο Μακρυγιαννης -πιο χοντρα κι απ τον Αριστοφανη μαλλον- κτλ κτλ κτλ) σκοοπος ειναι η απαντηση να ειναι σωστη απο κει και περα αναλογα το δέκτη μπορει για καποιον αντιστοιχα να μη λειτουργησει ο ευγενικος τροπος και να θελει "να τ ακουσει" για να κατανοησει, οποτε ποτε ενας τροπος δεν ειναι ντε και καλα καλυτερος απο καποιον αλλο.
Προσωπικα πιστευω οτι πιο πολυ κοσμο θα αγγιζε η σατυρα παρα η απολυτη ευγενεια ή η απολυτη αγενεια και οποιος εχει εμφυτο ενα τετοιο χαρισμα μπορει να αγγιξει πραγματικα το μεγαλυτερο ποσοστο του κοσμου.
Η σατυρα και το εμφυτο ταλεντο σε αυτη πανε περιπατο οταν μιλαμε για απρόσωπο γραπτο λογο Νικο.
Οταν δεν βλεπεις τον αλλον και δεν ξερεις και ποιος ειναι αυτος και τι πρεσβεύει δεν ειναι ευκολο να καταλαβεις το υφος του.
Vangelis21
12-09-12, 11:31
εγω πιστευω οτι αυτο που λενε τα παιδια ειναι
Αν ο αλλος πει "εχασα πολλα ψαρια, βοηθηστε με" αξιζει σωστης συμπεριφορας
ενω αν πει "χαχχαχαχα εχασα παλι πολλα ψαρια, ψαροσουπα εγιναν χαχαχαχχαχαχα, τωρα τι να βαλω κι ας αλπισουμε να ζησει μερικους μηνες, χααχχαχαχαχα" τοτε δεν αξιζει ανθρωπινης συμπεριφορας γιατι ουτε εκεινος την εχει.
Καποιος εκανε μια συγκριση ψαριων με σκυλων παραπανω οταν καποιος αλλος ειπε την κουβεντα "ολα μεσα στο παιχνιδι ειναι"
Εχω και εγω και ενυδρειο και σκυλο.
Και τα 2 ειναι ζωντανοι οργανισμοι.
Το ιδιο ανθεκτικοι ειναι ομως?
Το ιδιο ανθεκτικος οργανισμος ο ανθρωπος με το ψαρι?
Εγω αν αρρωστησω μπορω να παω σε 40 γιατρους, ο σκυλος σε 10 το ψαρι σε ποσους??
Εν εγω εχω ψυχολογικα προβληματα μπορω να παω σε ψυχολογο.
Αν πεσει μια πετρα απο το ενυδρειο μπορει το ψαρακι να αγχωθει. και σε λιγες ωρες να ψοφησει. Οταν ενας οργανισμος ειναι τοσο ευπαθης ωστε μια αλλαγη στη θερμοκρασια ή αποτομη κινηση του προκαλει ψυχολογικα και ισως θανατο, ποσο πολυ νομιζετε οτι η κατασταση ειναι υπο ελεγχο.
Το οτι διατηρουμε ψαρακια σε γυαλα (300 500 ή 2 κυβικων) που στην πραγματικοτητα ζουν σε τεραστιες λιμνες της Αφρικης δεν νομιζω οτι βοηθαει στην ψυχολογικη τους κατασταση γενικοτερα. Ακομα και αν τους βαζουμε το φιλτρακι και το φαγακι τους και προσεχουμε την θερμοκρασια του νερου τους.
Απλα κανουμε οτι μπορουμε.
Οποτε δεν ειναι το ιδιο να χασεις ενα σκυλο ή ανθρωπο με το να χασεις ενα ψαρι. Μιλαμε για αλλο ποσοστο θνησιμοτητας. Δεν μπορει να γινει συγκριση. Γιαυτο και τα ψαρια στη ζωη τους γεννουν 1000δες ψαρια οι σκυλοι 30 ενω ο ανθρωπος 0-5. Δεν ειναι τυχαιο.
Πιστευω βασικα οτι γινεται να χασεις ψαρι και χωρις να εχεις κανει καποιο λαθος, πλην του μεγαλου. Το μεγαλο μας λαθος ειναι οτι θελουμε να διατηρουμε εναν οργανισμο που ζει στη Θαλασσα μεσα σε ενα ενυδρειο. Αυτο λογικα το παραδεχομαστε ολοι. Απο εκει αρχιζει το "παιχνιδι".
Όλοι οι έμπειροι ήταν κάποτε άπειροι. Κάποιοι από τους έμπειρους το θυμούνται και το σέβονται αυτό, κάποιοι άλλοι το έχουν ξεχάσει...
vBulletin® v3.8.8, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions, Inc.