PDA

Επιστροφή στο Forum : Ενδιαφερον αρθρο


koulio
08-10-04, 16:03
απο το in.gr

=================

Ζωογόνο ηλεκτροσόκ - Ηλεκτρικές κιβωτοί επιδιορθώνουν κοραλλιογενείς υφάλους

Η νέκρωση των κοραλλιογενών υφάλων λόγω της ρύπανσης και της κλιματικής μεταβολής μπορεί να αναστραφεί με τη βοήθεια του ηλεκτρισμού, ανακάλυψαν ένας θαλάσσιος βιολόγος και ένας αρχιτέκτονας. Ηλεκτροφόρα πλέγματα από τιτάνιο επιτρέπουν στα κοράλλια να συνθέτουν ταχύτερα τον ασβεστολιθικό τους εξωσκελετό.

Το ηλεκτρικό ρεύμα προκαλεί την απόθεση του ανθρακικού ασβεστίου της θάλασσας πάνω στα πλέγματα. Έτσι με την πάροδο του χρόνου το τιτάνιο καλύπτεται από ένα στρώμα ασβεστόλιθου σκληρού σαν τσιμέντο, όμοιου σε σύσταση με τον σκελετό των κοραλιών.

Όπως αναφέρει το BBC, ο βιολόγος Τομ Γκορό και ο Γερμανός καθηγητής Αρχιτεκτονικής Γουλφ Χίλμπερτζ, που εργάζονται για την Παγκόσμια Συμμαχία για τους Κοραλλιογενείς Υφάλους, ονομάζουν την κατασκευή «κιβωτό κοραλιών».

Μέχρι σήμερα οι δύο περιβαλλοντιστές έχουν ποντίσει 15 κιβωτούς σε όλο τον κόσμο. Οι μετρήσεις δείχνουν ότι τα κοράλλια ξαναρχίζουν να αναπτύσσονται ακόμα και σε περιοχές όπου οι ύφαλοί τους είχαν σχεδόν απονεκρωθεί.

«Διαπιστώσαμε ότι μπορούσαμε να μεγαλώνουμε κοράλλια με ταχύτητα τρεις με πέντε φορές υψηλότερη από το ρεκόρ, σε ένα ενδιαίτημα όπου όλα τα κοράλλια είχαν θανατωθεί από τη ρύπανση» αναφέρει ο Γκορό.

«Και μπορούσαμε να το κάνουμε αυτό για όσο χρόνο το ρεύμα ήταν ανοιχτό. Είναι ο ίδιος ο ηλεκτρισμός που αυξάνει την ανάπτυξή τους και τους προσφέρει στην επιπλέον αντίσταση στο στρες» προσθέτει.

Φαίνεται ότι οι πολύποδες των κοραλλιών γίνονται πιο ανθεκτικοί όταν έχουν εξασφαλίσει ευνοϊκές συνθήκες για τη σύνθεση του σκελετού τους.

Μια από τις μεγαλύτερες δοκιμές των κιβωτών πραγματοποιείται έξω από το Μπαλί της Ινδονησίας, όπου έχουν ποντιστεί 21 πλέγματα, συνδεδεμένα με 80 φορτιστές στην ακτή. Η τάση στα πλέγματα είναι μόλις 12 Volt, οπότε οι κολυμβητές δεν κινδυνεύουν.

Η πρωτοποριακή μέθοδος είναι πάντως απίθανο να μπορέσει να αντιστρέψει τη μέχρι σήμερα καταστροφή.

Λόγω της μόλυνσης και της αύξησης της θερμοκρασίας τα φωτοσυνθετικά φύκια που ζουν μέσα στους πολύποδες πεθαίνουν, με αποτέλεσμα το κοράλι να αποχρωματίζεται και να νεκρώνεται.

Στον Ινδικό και τον Ειρηνικό ωκεανό, πάνω από το 90% των κοραλλιογενών υφάλων έχει ήδη νεκρωθεί.

+++++++++++


http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=571911&lngDtrID=252

Discos
10-10-04, 12:13
Στον Ινδικό και τον Ειρηνικό ωκεανό, πάνω από το 90% των κοραλλιογενών υφάλων έχει ήδη νεκρωθεί.

Ενδιαφερων αρθρο, αλλα το ποσοστο που αναφερεται εδω ειναι περα για περα πλασματικο. Ειναι υπερβολικο και εκτος πραγματικοτητας.

koulio
10-10-04, 14:29
Ενδιαφερων αρθρο, αλλα το ποσοστο που αναφερεται εδω ειναι περα για περα πλασματικο. Ειναι υπερβολικο και εκτος πραγματικοτητας.

και εμενα μαριε το ειδα υπερβολικο το ποσοστο , αλλα το αρθρο το εκανα post οπως ακριβως ηταν. οπως παντα δημοσιογραφικες υπερβολες . :evil: :evil: