PDA

Επιστροφή στο Forum : ΕΝΥΔΡΕΙΟ ΚΑΙ...ΑΠΟΡΙΕΣ

lionor
28-08-12, 08:47
Εχω εδω και 6 μηνες ενα πλαστικο κουτι που μετατραπηκε σε 'ενυδρειο'. Μερικοι ισως να με θυμαστε ακομα, με τις τοσες χαζες αποριες που ειχα.

Σκεφτομαι να αγορασω ενα κανονικο ενυδρειο πια, αλλα 'δυστηχως' για σας εχω ακομα πολλες αποριες... Θα σας πω στην συνεχεια πως εγω θα το ηθελα, αλλα θα εκτιμουσα ιδιαιτερα αν μου λυνατε καποια ερωτηματα:

1) Οπως φαινεται και στο προχειρο σχεδιακι, σκεφτομαι να το βαλω στο σαλονι, για να μπορω και να το κοιταζω. Ποια θεση προτεινετε, χ1 ή χ2;

2) Αν καποια στιγμη θελησω να το μεταφερω, αυτο πρακτικα πως γινεται; Εννοειται οτι θα εχει ενα σεβαστο βαρος, και μιλαμε παντα για ενυδρειο μαζι με βαση. Υπαρχει τροπος μετακινησης;

3) Στο σαλονι, οπως ειναι φυσικο, και τα φωτα θα θελησω να αναψω,και την τηλεοραση μπορει να βαλω λιγο δυνατα, μιας και ειμαι φανατικος ταινιακιας. Τα φωτα και ο ηχος, υπαρχει περιπτωση να τα στρεσαρει και μετα να βγαζουν στιγματα και ...κερατα;

4) Η θερμοκρασια τους, πρεπει ναι μεν, να μεταβαλλεται κατα την διαρκεια του χρονου, αλλα οχι με τρελλες αποκλισεις. Το καλοκαιρι, θεωρω πως δεν υπαρχει προβλημα μιας κι αν κανει πολυ ζεστη θα ανοιγω το air, αν το θελω και για μενα ή θα τους εχω και κανα ανεμιστηρακι. Το χειμωνα ομως που το δωματιο, στο πολυ κρυο, παει ακομα και 16 βαθμους, αν εγω ανοιξω την θερμανση η θερμοκρασια στο δωματιο μπορει να παει π.χ. 20-21 βαθμους. Δηλαδη η μεταβολη μεσα σε λιγες ωρες θα ναι πανω απο 2 βαθμους, που ειναι και το επιτρεπτο οριο. Τι γινεται τοτε; Μηπως η λυση ειναι να τους εχω και ανεμιστηρα το χειμωνα ταυτοχρονα με θερμοστατη, και να εχω ορισει μια θερμοκρασια π.χ. 18-20 βαθμους;

Αυτα προς το παρων και αν μου ρθει και τιποτα αλλο το συμπληρωνω :)

delta66
28-08-12, 09:21
1. σε οποια θεση περναει λιγοτερος κοσμος συνεχως απο κοντα με θορυβο αποτομες κινησεις κλπ. Μια αλλη περαμετρος ειναι να μην χτυπαει απευθειας ηλιακο φως και να μην ειναι σε σημειο που μπορει να αλλαξει αποτομο η θερμοκρασια (για μικρα ενυδρεια που μπορουν να επηρεαστουν πιο ευκολα πχ απο ενα καλοριφερ που ειναι κολλητα ή ενα airco - στα μεγαλα πανω απο 250-300 λιτρα δεν θα υπαρχει προβλημα, οικονομια θερμανσης θα γινεται).

2. Αναλογα το μεγεθος. μεχρι 200 λιτρα ενυδρειο εχω μετακινησει μαζι με τη βαση τσουλητά. Μετα θελει αδειασμα μεχρι ενα σημειο για να ελαφρυνει.

3. Αν ειναι μακρυα οπως στη Χ2 θεση δεν θα υπαρχει σοβαρο προβλημα, Τα μπασα ενα προσεχεις πιο πολυ. Αν παιζουν πολυ τα φωτα, μπορεις να το σκεπαζεις αν θελεις.
Ειναι και θεμα ψαριων και στησιματος ενυδρειου κλπ. Αλλα μπορει να μην εχουν προβλημα και να βρισκουν ησυχια κι αλλα οχι.

4, Το καλοκαιρι θα εχεις δυνατα ανεμιστηρια (με controller stc-1000) Και το χειμωνα θερμανση στους 18 (αναλογα θα παρατηρησεις ποσο ανεβαινει με το καλοριφερ). Αν δεν ειχες σκαμπανεβασματα δεν θα σε ενοιαζε οσο και να κατεβει.
Συνηθως δεν ανεβαινει ουτε κατεβαινει, οσο του χωρου η θερμοκρασια.
Θα κοιταζεις να ανεβαινει μεχρι 1-2C μεσα στη διαρκεια της ημερας οταν αναβει καλοριφερ.
Μπορεις να ασφαλεια να εχεις και τα ανεμιστηρια για ασφαλεια.
Αναπληρωση εξατμισης το καλοκαιρι θα χρειαζεσαι αρκετη (ανωτατη θερμικρασια μεχρι 25C ιδανικα)

lionor
28-08-12, 09:41
Και στις 2 θεσεις που προτεινω, ειναι περασμα. Δεν το χτυπαει μεν απευθειας ο ηλιος, αλλα θελοντας και μη, απο κει θα περνω συνεχεια.

Η μετακινηση παλι, μαλλον φανταζει δυσκολη, γιατι εμενα το πατωμα ειναι με πλακακια και εχουν αναμεσα τους αυλακωσεις, δεν ξερω κατα ποσο γινεται να τσουλησει.

Με το φως μπορω ας πουμε να βαζω ενα καλλυμα, αλλα με τον ηχο; Μπασα δεν εχω ιδιαιτερα, δεν εχω subwoofer, αλλα οκ τα ηχεια ειναι σχετικα μεγαλα και δεν θα θελα να μην μπορω εστω και μια φορα την εβδομαδα, να βλεπω ταινια με λιγο δυνατο ηχο, μουσικη αν βαλω σπανια ακουω δυνατα.

Θερμανση με καλοριφερ, την εχω κοψει, εδω και χρονια και ειδικα φετος δεν προβλεπεται με τπτ. Την βγαζω ή με το air ή με αεροθερμα στα αλλα δωματια. Γι αυτο και λεω οτι αν λειπω απο το σπιτι, και η θερμοκρασια πεσει π.χ. στους 16 βαθμους, και θελησω να αναψω το air, αναγκαστικα θα πρεπει να εχω ανεμιστηρακια, για να κρατησουν την μεταβολη στα πλαισια του 1-2 βαθμων.

Χμμμ... απο οτι καταλαβαινω ενυδρειο σε δωματιο που μενουμε, δεν μπαινει. Θελει...ειδικες συνθηκες και ειλικρινα απορω γιατι τα χρυσοψαρα τα λεμε pet...
Κριμα και ειχα κανει σκεψεις για το τι να παρω :(

delta66
28-08-12, 09:51
Δεν ειναι τραγικα τα πραγματα.
Και εγω με πλακακι ειμαι και μεταφερεται μεχρι 200.
Μπορεις και το σηκωνεις ελαφρα αν θελεις να αποφυγεις το αυλακι.
Σκεφτεσαι αν δεν κατσει στη μια μερια να το μεταφερεις στην αλλη?
Γινεται.
Εδω κανουμε μετακομιση και δεν μπορει να μεταφερθει λιγα μετρα?

Και τα υπολοιπα φως ηχος κλπ δεν ειναι τραγικα.
Σε νορμαλ συνθηκες ολα ειναι ΟΚ
Δεν τρομαζουν ολα τα ψαρια. Συνηθιζουν κιολας. Και ηχο και κινηση
Μη τρελαίνεσαι.
Βαλτο στη Χ2.
Για ολα υπαρχουν λυσεις.
Μονο στην κρεββατοκαμαρα δεν θα εβαζα ενυδρειο

lionor
28-08-12, 09:57
Τσουλητα παντως δεν παιζει νομιζω να γινεται. Ενταξει δεν θα κανω και συνεχεια μετακινησεις, αλλα λεμε μια φορα αν θελησω, αυτο καταρχην δεν θα σηκωνεται, αν μιλαμε για 100-200 κιλα βαρος.

Οι θεσεις χ1-χ2 μην φανταστεις οτι εχουν καμια τρελη αποσταση, απλα το σχεδιο μου βγηκε λιγο....μεγαλο. Θα προτιμουσα την χ1 για καλυτερη θεαση.

Το φως ομως και ο ηχος, αυτα λιγο με...τρομαζουν. Γιατι αν ειναι να στρεσσαρονται καθε φορα, που ανοιγω το φως (αναμεσα στις θεσεις χ1 και χ2, υπαρχει στο ταβανι λαμπα, που αυτη αναβω πιο συχνα) ή που βαζω καμια ταινια, τοτε...χαιρετισματα. Θελω σε αυτο πανω, να ειμαστε σιγουροι για να μην...κλαιω μετα :)

Θερμοκρασια το χειμωνα, περιπου ποσο ειναι ανεκτη; Συμφωνεις στην γνωμη μου οτι δεν ειναι pet, οπως συχνα χαρακτηριζονται;

tsoui
28-08-12, 10:15
Εχουμε ακριβως την ιδια διαταξη στο σαλονι εγω το εχω βαλει στην χ2 θεση γιατι αν το ειχα στην χ1 δε νομιζω οτι θα εβλεπα την ταινια το πιο πιθανο ειναι οτι θα χαζευα το ενυδρειο σκεψου οτι βγαινω στο μπαλκονι και παλι το ενυδρειο χαζευω:D.Απο θορυβο και κοσμο δεν εχω κανενα θεμα μιας και καμμια φορα τσιτωνω και εγω το home theater και φρικαρουν πιο πολυ οι γειτονες παρα τα ψαρια (πολυκατοικια γαρ) οταν επισης σε γνωρισουν τα χρυσοψαρα δε τα πειραζει καθολου να περνας απο μπροστα μη σου πω θα σε ψαχνουν κιολας.Το μονο που προσεχω ειναι οταν σβηνουν τα φωτα στο ενυδρειο μεχρι να την κανω για υπνο δεν σβηνω το φως στο σαλονι.
Οσο για την θερμοκρασια παιρνεις ενα θερμοστατη και ηρεμησες χωρις κανενα αγχος για την θερμοκρασια καλη αρχη ξανα!

constantinos
28-08-12, 10:23
Eγώ θα έλεγα την χ2 γιατι πρωτον η χ1 ειναι διπλα στο ηχειο και δευτερον μπορει να εχει καλυτερη θεαση αλλά οταν θα βλέπεις τηλεοραση ή ταινια και εχεις αναμενα τα φωτα του ενυδρειου θα σου αποσπάει την προσοχή.

delta66
28-08-12, 10:46
Θερμοκρασια το χειμωνα, περιπου ποσο ειναι ανεκτη;
Συμφωνεις στην γνωμη μου οτι δεν ειναι pet, οπως συχνα χαρακτηριζονται;
Για κοινα χρυσοψαρα και κατω απο 5C, για καποιες ιδιατερες ποικιλιες μεχρι 10-15C

Διαφωνω.
Εγω απο τα ψαρια που εχω διατηρησει, τα χρυσοψαρα και ο μονομαχος ηταν τα πιο ανετα με τον ανθρωπο, και κατ'εξαιρεση ενα θηλυκο ραμιρεζι, μεχρι που ερχοταν και εμπαινε στη χουφτα μου και το μετεφερα στη γεννηστρα.

lionor
28-08-12, 12:15
Το μονο που προσεχω ειναι οταν σβηνουν τα φωτα στο ενυδρειο μεχρι να την κανω για υπνο δεν σβηνω το φως στο σαλονι.

Δεν καταλαβα... Το φως στο σαλονι το χεις ανοιχτο γιατι καθεσαι εκει ή για αυτα;
-------------------------
Eγώ θα έλεγα την χ2 γιατι πρωτον η χ1 ειναι διπλα στο ηχειο και δευτερον μπορει να εχει καλυτερη θεαση αλλά οταν θα βλέπεις τηλεοραση ή ταινια και εχεις αναμενα τα φωτα του ενυδρειου θα σου αποσπάει την προσοχή.

Το ηχειο ομως εχει μια κλιση και κοιταζει κκαπως λοξα... Ισως να μου την αποσπα στην αρχη μεχρι να το συνηθισω...
Για κοινα χρυσοψαρα και κατω απο 5C, για καποιες ιδιατερες ποικιλιες μεχρι 10-15C

Διαφωνω.
Εγω απο τα ψαρια που εχω διατηρησει, τα χρυσοψαρα και ο μονομαχος ηταν τα πιο ανετα με τον ανθρωπο, και κατ'εξαιρεση ενα θηλυκο ραμιρεζι, μεχρι που ερχοταν και εμπαινε στη χουφτα μου και το μετεφερα στη γεννηστρα.

Βασικα ηθελα να πω, ποια ειναι η επιθυμητη θερμοκρασια που πρεπει να εχουμε τον χειμωνα;
Προσωπικα κατοικιδιο, θεωρω ενα ζωο, που μπορει να ζησει κοντα στον ανθρωπο, σε συνθηκες παρομοιες με αυτες που ζει ο ανθρωπος. Π.χ. σκυλος,γατα κλπ. Τα ψαρια τωρα, θελουν ειδικες συνθηκες που δεν εχουν καμια σχεση με κατ (οικια)

Ερχομαι και στο ...προκειμενο τωρα:
Μου χει μεινεi ενα comet, αν δεν κανω λαθος. Θελω να το κρατησω και ισως να του παρω και μια παρεα. Πιθανων στο μελλον να κοιταξω και σε fancy, παντα αναφερομαι σε πληθος 2 ατομων. Σκεφτομαι να παρω ενα ενυδρειο και μια βαση. Ξερω οτι θα μου πειτε απο 180 λιτρα και πανω, αλλα επειδη το κοστος ανεβαινει πολυ, τοσο στην αγορα οσο και γενικα στην λειτουργια του, σκεφτομαι 2 εναλλακτικες προτασεις:
1) http://www.petsupermarket.gr/4070/%CF%80%CF%81%CE%BF%CF%8A%CF%8C%CE%BD%CF%84%CE%B1/juwel-rio-125-%CF%83%CE%BA%CE%BF%CF%8D%CF%81%CE%BF-%CE%BA%CE%B1%CF%86%CE%AD.html μαζι με την βαση του
2)http://www.petsupermarket.gr/4009/%CF%80%CF%81%CE%BF%CF%8A%CF%8C%CE%BD%CF%84%CE%B1/water-home-80x35x45cm-126lt.html μαζι με την βαση του και αυτο: http://www.petsupermarket.gr/5797/%CF%80%CF%81%CE%BF%CF%8A%CF%8C%CE%BD%CF%84%CE%B1/fluval-206-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CE%B5%CE%BD%CF%85%CE%B4%CF%81%CE%B5%CE%B9%CE%B1-%CE%B3%CE%BB%CF%85%CE%BA%CE%BF%CF%85-%CE%B8%CE%B1%CE%BB%CE%B1%CF%83%CF%83%CE%B9%CE%BD%C E%BF%CF%85-%CE%BD%CE%B5%CF%81%CE%BF%CF%85-%CE%B5%CF%89%CF%82-200lt.html

Ακουω γνωμες και ισως αλλες προτασεις :)

delta66
28-08-12, 17:53
Βασικα ηθελα να πω, ποια ειναι η επιθυμητη θερμοκρασια που πρεπει να εχουμε τον χειμωνα;

Προσωπικα κατοικιδιο, θεωρω ενα ζωο, που μπορει να ζησει κοντα στον ανθρωπο, σε συνθηκες παρομοιες με αυτες που ζει ο ανθρωπος. Π.χ. σκυλος,γατα κλπ. Τα ψαρια τωρα, θελουν ειδικες συνθηκες που δεν εχουν καμια σχεση με κατ (οικια)

Ερχομαι και στο ...προκειμενο τωρα:
Μου χει μεινεi ενα comet, αν δεν κανω λαθος. Θελω να το κρατησω και ισως να του παρω και μια παρεα. Πιθανων στο μελλον να κοιταξω και σε fancy, παντα αναφερομαι σε πληθος 2 ατομων.

Eπιθιμητη ειναι κι αυτη που εχουν στη φυση αυτην την εποχη.
Το θεμα ειναι οτι καποια χρυσοψαρα εχουν αναπαραχθει σε ενυδρεια για ενυδρεια καιι δεν τους απει τοσο η πολυ χαμηλη θερμοκρασια των λιμνων (μεχρι και κατω απο 5C), αν και οταν εχει βαθος μια λιμνη δεν παγωνει χαμηλα στο βυθο και βρισκουν σημεια να σταθουν.
Συν οτι πεφτουν σε ναρκη, και κατω απο 10C σταματανε και το φαγητο.
Τα fancy ειδη ειναι για πιο ψηλες θερμοκρασιες, πχ 15-20C ειναι OK το χειμωνα (αν και πολλα τα εχουν βαλει και ζουνε και σε λιμνες)

Ααα ΟΚ αν το θετεις ετσι, ναι δεν ειναι κατοικιδια απο τη στιγμη πυ ζουν μεσα σε νερο.
Εγω αναφερθηκα στο ποσο πολυ εξημερωνονται και ζουν φιλικα με τον ανθρωπο.

Πρεπει να σκεφτεις δυο πραγματα με το comet.
Γινεται μεγαλο και κολυμπαει γρηγορα σε σχεση με τα κοντροχοντρα fancy και θα υπαρξει θεμα στο ταισμα.
Επισης το μηκος τους προυποθετει και μεγαλυτερες απαιτησεις σε μηκος στο ενυδρειο.
80 εκ ειναι ΟΚ για fancy (πχ veiltail, funtail, ryukin , oranda κλπ) αλλα για τα comet, commnon και shubunkin, ενα ενυδρειο πανω απο 120 εκ ειναι καλο.
Στα ενυδρεια που εχεις βαλει, οι τιμες ειναι χωρις τη βαση νομιζω (εχει ξεχωριστες τιμες για τις βασεις)

Vangelis21
28-08-12, 19:32
Εχω εδω και 6 μηνες ενα πλαστικο κουτι που μετατραπηκε σε 'ενυδρειο'. Μερικοι ισως να με θυμαστε ακομα, με τις τοσες χαζες αποριες που ειχα.

Σκεφτομαι να αγορασω ενα κανονικο ενυδρειο πια, αλλα 'δυστηχως' για σας εχω ακομα πολλες αποριες... Θα σας πω στην συνεχεια πως εγω θα το ηθελα, αλλα θα εκτιμουσα ιδιαιτερα αν μου λυνατε καποια ερωτηματα:

1) Οπως φαινεται και στο προχειρο σχεδιακι, σκεφτομαι να το βαλω στο σαλονι, για να μπορω και να το κοιταζω. Ποια θεση προτεινετε, χ1 ή χ2;

2) Αν καποια στιγμη θελησω να το μεταφερω, αυτο πρακτικα πως γινεται; Εννοειται οτι θα εχει ενα σεβαστο βαρος, και μιλαμε παντα για ενυδρειο μαζι με βαση. Υπαρχει τροπος μετακινησης;

3) Στο σαλονι, οπως ειναι φυσικο, και τα φωτα θα θελησω να αναψω,και την τηλεοραση μπορει να βαλω λιγο δυνατα, μιας και ειμαι φανατικος ταινιακιας. Τα φωτα και ο ηχος, υπαρχει περιπτωση να τα στρεσαρει και μετα να βγαζουν στιγματα και ...κερατα;

4) Η θερμοκρασια τους, πρεπει ναι μεν, να μεταβαλλεται κατα την διαρκεια του χρονου, αλλα οχι με τρελλες αποκλισεις. Το καλοκαιρι, θεωρω πως δεν υπαρχει προβλημα μιας κι αν κανει πολυ ζεστη θα ανοιγω το air, αν το θελω και για μενα ή θα τους εχω και κανα ανεμιστηρακι. Το χειμωνα ομως που το δωματιο, στο πολυ κρυο, παει ακομα και 16 βαθμους, αν εγω ανοιξω την θερμανση η θερμοκρασια στο δωματιο μπορει να παει π.χ. 20-21 βαθμους. Δηλαδη η μεταβολη μεσα σε λιγες ωρες θα ναι πανω απο 2 βαθμους, που ειναι και το επιτρεπτο οριο. Τι γινεται τοτε; Μηπως η λυση ειναι να τους εχω και ανεμιστηρα το χειμωνα ταυτοχρονα με θερμοστατη, και να εχω ορισει μια θερμοκρασια π.χ. 18-20 βαθμους;

Αυτα προς το παρων και αν μου ρθει και τιποτα αλλο το συμπληρωνω :)

1) για μενα, σιγουρα Χ1

2) το προβλημα στη μετακινηση στημενου ενυδρειου δεν ειναι τοσο το βαρος οσο η ζημια που μπορει να προκληθει

3) οχι

4) το χειμωνα με τον θερμοστατη δε θα εχεις κανενα προβλημα. Για ποια ψαρια μιλας και λες 18 βαθμους (το ειδα διαβαζοντας μετα, δε νομιζω να πεφτει κατω απο 18 με καποιον τροπο και αν βαλεις θερμοστατη στα 22 θα εισαι μια χαρα)? (παντως θερμοκρασια δωματιου και νερου δεν ειναι ιδιες)

lionor
28-08-12, 20:14
Σπυρο, τα ενυδρεια που εβαλα, ειναι η τιμη χωρις την βαση ναι. Τα comet, συμφωνα με οσα εχω διαβασει ως τωρα, δεν θα πρεπε ισως καθολου να τα προωθουν για ενυδρεια. Αυτα ειναι ψαρια λιμνης, σε στυλ κοϊ δηλ. Οι προτασεις μου καταρχην για 125λιτρο πως φαινονται; Καλυτερη ειναι η 1η ή η 2η; Στην 2η λυση, το φιλτρακι αυτο θα ειναι επαρκες ή θα ταν καλυτερο κατι αλλο;
Μεσα σκεφτομαι να εχω ή 2 commet ή 2 fancy. Θα πηγαινα κατευθειαν σε fancy, αλλα το ενα commet που εχω τωρα τι να το κανω; Αλλη....λυση ειναι να το αφηνα, μονο του στο 125αρι αν και τους αρεσει να ζουνε κοινωνικα σε ομαδες.
Βαγγελη γιατι λες την θεση χ1; Ισως λογω θεασης;
Για την θερμοκρασια, αυτο που θελω να ρωτησω ειναι, το χειμωνα, με την πιθανοτητα το δωματιο να παιζει σε θερμοκρασιες απο 16 εως και 23-24 βαθμους, στην περιπτωση που ανοιξω το air, και εφοσον αυτη η μεταβολη γινει σε διαστημα ισως και λιγοτερο της μιας ωρας, ποια ειναι η επιθυμητη θερμοκρασια που θα πρεπει αυτα να εχουν;
Α! ηθελα να ρωτησω ακομα, αν ειναι αναγκαιο να εχω ανοιχτα τα φωτα του ενυδρειου, ποσες ωρες την ημερα και για ποιο λογο;
Στην την επιλογη ενυδρειου και φιλτρου, τι αλλες εναλλακτικες εχω; Εννοειται και απο αλλα μαγαζια. Το σκεπτικο μου, ειναι να προσθεσω μεσα χαλικι, καμια ριζα και καμια πετριτσα.

delta66
28-08-12, 21:11
Σπυρο, τα ενυδρεια που εβαλα, ειναι η τιμη χωρις την βαση ναι. Τα comet, συμφωνα με οσα εχω διαβασει ως τωρα, δεν θα πρεπε ισως καθολου να τα προωθουν για ενυδρεια. Αυτα ειναι ψαρια λιμνης, σε στυλ κοϊ δηλ. Οι προτασεις μου καταρχην για 125λιτρο πως φαινονται; Καλυτερη ειναι η 1η ή η 2η; Στην 2η λυση, το φιλτρακι αυτο θα ειναι επαρκες ή θα ταν καλυτερο κατι αλλο;
Μεσα σκεφτομαι να εχω ή 2 commet ή 2 fancy. Θα πηγαινα κατευθειαν σε fancy, αλλα το ενα commet που εχω τωρα τι να το κανω; Αλλη....λυση ειναι να το αφηνα, μονο του στο 125αρι αν και τους αρεσει να ζουνε κοινωνικα σε ομαδες.
Βαγγελη γιατι λες την θεση χ1; Ισως λογω θεασης;
Για την θερμοκρασια, αυτο που θελω να ρωτησω ειναι, το χειμωνα, με την πιθανοτητα το δωματιο να παιζει σε θερμοκρασιες απο 16 εως και 23-24 βαθμους, στην περιπτωση που ανοιξω το air, και εφοσον αυτη η μεταβολη γινει σε διαστημα ισως και λιγοτερο της μιας ωρας, ποια ειναι η επιθυμητη θερμοκρασια που θα πρεπει αυτα να εχουν;
Α! ηθελα να ρωτησω ακομα, αν ειναι αναγκαιο να εχω ανοιχτα τα φωτα του ενυδρειου, ποσες ωρες την ημερα και για ποιο λογο;
Οσως αφορα την επιλογη ενυδρειου και φιλτρου, τι αλλες εναλλακτικες εχω; Εννοειται και απο αλλα μαγαζια. Το σκεπτικο μου, ειναι να προσθεσω μεσα χαλικι, καμια ριζα και καμια πετριτσα.
Mια χαρα ενυδρεια ειναι και τα δυο.
Το juwel ειναι πιο ευχρηστο το καπακι του για εργασιες (ανεμιστηρακια κλπ) μπαινοβγαινει ευκολα κλπ

Ε οχι, τα comet ειναι ψαρια για ενυδρειο καμια σχεση με τα Koi.
Απλα θελουν καποια ευρυχωρο ενυδρειο οπως καθε ψαρι με τετοιο τελικο μεγεθος.

Το φιλτρο καλο ειναι, ισως χρειαστει καποιο κυκλοφορητακι μεσα για ενισχυση της καλης κυκκλοφορια νερου.
Κοιτα και για το λιγο μεγαλυτερο φιλτρο αν σε παιρνει.

Θα πρεπει να τσεκαρεις τις θερμοκρασιες που ανεβαζει το ενυδρειο, οταν ανοιγεις θερμανση και αναλογως να ρυθμισεις τον controller για να μη δουλευει ουτε πολυ ο θερμαντηρας ουτε πολυ τα ανεμιστηρια.
Εχε in mind γενικα οτι δεν πρεπει μεσα σε μια ωρα να αλλαξει πανω απο 1C βαθμο η θερμοκρασια και σε 24 πανω απο 2-3C.

tsoui
28-08-12, 22:56
[QUOTE=lionor;686874]Δεν καταλαβα... Το φως στο σαλονι το χεις ανοιχτο γιατι καθεσαι εκει ή για αυτα;

Θα σου εξηγησω τα φωτα στο ενυδρειο μου κλεινουν γυρω στις 11 αλλα μεχρι να πεσω για υπνο μπορει καλη ωρα οπως τωρα να ειμαι στο αλλο δωματιο που εχω το pc παρολο που δεν ειναι κανεις στο σαλονι το φως του σαλονιου δεν το κλεινω γιατι μπορει σε καμμια ωρα να ξαναπαω εκει.
Οποτε αν το εκλεινα θα επικρατουσε σκοταδι θα χαλαρωναν πληρως τα ψαρια θα το ανοιγα ξαφνικα μετα απο καμμια ωρα και θα φρικαραν τα ψαρακια, σκεψου απλα σαν παραδειγμα να κοιμασαι βραδυ να εχεις χαλαρωσει και ξαφνικα να ανοιξει ενας ενα φακο μπροστα στα ματια σου, θα την ακουσεις δε θα την ακουσεις?

delta66
29-08-12, 00:09
Αντι να καις τα φωτα του σαλονιου, βαλε μια λαμπα οικονομιας διπλα στο ενυδρειο με χρονοδιακοπτη

tsoui
29-08-12, 00:16
Και στο σαλονι οικονομιας ειναι τωρα μαζευομαστε γιαυτο ειμαι χαλαρος :D
Εννοεις κατι σαν λαμπατερ κοντα στο ενυδρειο?ο χρονοδιακοπτης για πιο λογο?

delta66
29-08-12, 00:34
Για να μη το εχεις στο νου σου.
Θα αναβει πριν κλεισουν τα φωτα του ενυδρειου και θα κραταει μεχρι να πατε για υπνο.
Αν και ολα αυτα μπορει και να μη χρειαζονται.
Αν αναβεις ενα φως στο διπλα δωματιο δεν περναει φως στο χωρο του ενυδρειου?
Ετσι οταν θα αναψεις το φως του χωρου, θα εχει γινει καποια υποτυπωδης ομαλοτερη μεταβαση απο σκοταδι σε φως.
Αλλιως βαλε αυτοματα ρολα κλειστου τυπο (http://www.biorol.gr/images/rola/close_rola/pastore/imgp05.jpg)υ στο ενυδρειο :D:D:D

lionor
29-08-12, 09:00
Το φιλτρο καλο ειναι, ισως χρειαστει καποιο κυκλοφορητακι μεσα για ενισχυση της καλης κυκκλοφορια νερου.
Κοιτα και για το λιγο μεγαλυτερο φιλτρο αν σε παιρνει.
Θα πρεπει να τσεκαρεις τις θερμοκρασιες που ανεβαζει το ενυδρειο, οταν ανοιγεις θερμανση και αναλογως να ρυθμισεις τον controller για να μη δουλευει ουτε πολυ ο θερμαντηρας ουτε πολυ τα ανεμιστηρια.
Εχε in mind γενικα οτι δεν πρεπει μεσα σε μια ωρα να αλλαξει πανω απο 1C βαθμο η θερμοκρασια και σε 24 πανω απο 2-3C.

Φιλτρο μου λες για μεγαλυτερο, για να μπορει να 'σηκωνει' με πιο ανεση το νερο; To fluval 206 εχει 780l/h σε σχεση με το 205 που εχει 680l/h

Αν ανοιξω το air στην θερμανση ας πουμε, δεν υπαρχει περιπτωση να αλλαξει η θερμοκρασια πανω απο ενα βαθμο στο ενυδρειο, μεσα σε μια ωρα; Εχω ελεγκτη θερμοκρασιας, αλλα σε αυτη την περιπτωση θα πρεπει να θεσω ενα πολυ κοντινο ευρος θερμοκρασιας π.χ 19 εως 20 βαθμους. Ετσι ομως, τα ανεμιστηρια θα δουλευουν περισσοτερο τον χειμωνα απο οτι το καλοκαιρι!

Η φωτοπεριοδος ειναι ιδια χειμωνα-καλοκαιρι; Περιπου ποσες ωρες την ημερα και ειναι απαραιτητη, εφοσον δεν εχω φυτα;

tsoui
29-08-12, 16:32
Για να μη το εχεις στο νου σου.
Θα αναβει πριν κλεισουν τα φωτα του ενυδρειου και θα κραταει μεχρι να πατε για υπνο.
Αν και ολα αυτα μπορει και να μη χρειαζονται.
Αν αναβεις ενα φως στο διπλα δωματιο δεν περναει φως στο χωρο του ενυδρειου?
Ετσι οταν θα αναψεις το φως του χωρου, θα εχει γινει καποια υποτυπωδης ομαλοτερη μεταβαση απο σκοταδι σε φως.
Αλλιως βαλε αυτοματα ρολα κλειστου τυπο (http://www.biorol.gr/images/rola/close_rola/pastore/imgp05.jpg)υ στο ενυδρειο :D:D:D

θεικο :smt081:smt081:smt081

@lionor γενικα γνωμη μου οσο μεγαλυτερο σε παιρνει οικονομικα παντα τοσο το καλυτερο.(οσον αφορα το φιλτρο)

Nick74
29-08-12, 17:12
εγω θα προτεινα αν ποιανουν τα χερια σου (πανευκολο ειναι τελικα) και εχεις ορεξη να ασχοληθεις λιγο, αφου τελικα πας απο το μηδεν να φτιαξεις μια diy υπερχειληση http://reefbuilders.com/forums/diy-projects/5497-diy-overflow-sump.html και να χρησιμοποιησεις οσο μεγαλο θες κουτι για sump.
Ειλικρινα σου λευνει τα χερια και εχεις ανα πασα στιγμη προσβαση στο φιλτρο σου και σε ολα τα υλικα, συν οτι κανεις απο κει τις αλλαγες, λιπανσεις, βαζεις εκει μεσα ανεμιστηρακια, αεραντλιες, co2 , θερμαντηρες κι οτι αλλο θες

genecr
29-08-12, 17:45
σκεφτομαι 2 εναλλακτικες προτασεις:
1) http://www.petsupermarket.gr/4070/%CF%80%CF%81%CE%BF%CF%8A%CF%8C%CE%BD%CF%84%CE%B1/juwel-rio-125-%CF%83%CE%BA%CE%BF%CF%8D%CF%81%CE%BF-%CE%BA%CE%B1%CF%86%CE%AD.html μαζι με την βαση του
2)http://www.petsupermarket.gr/4009/%CF%80%CF%81%CE%BF%CF%8A%CF%8C%CE%BD%CF%84%CE%B1/water-home-80x35x45cm-126lt.html μαζι με την βαση του και αυτο: http://www.petsupermarket.gr/5797/%CF%80%CF%81%CE%BF%CF%8A%CF%8C%CE%BD%CF%84%CE%B1/fluval-206-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CE%B5%CE%BD%CF%85%CE%B4%CF%81%CE%B5%CE%B9%CE%B1-%CE%B3%CE%BB%CF%85%CE%BA%CE%BF%CF%85-%CE%B8%CE%B1%CE%BB%CE%B1%CF%83%CF%83%CE%B9%CE%BD%C E%BF%CF%85-%CE%BD%CE%B5%CF%81%CE%BF%CF%85-%CE%B5%CF%89%CF%82-200lt.html

Ακουω γνωμες και ισως αλλες προτασεις :)

η διαφορά της τιμής είναι χαοτική ακόμα και αν λάβουμε υπόψη τα έχτρα που παρέχει η jewel. δεν είναι και καμιά εταιρεία της πλάκες η hagen, μια χαρά ενυδρεία φτιάχνει (και με χοντρά τζάμια)

lionor
29-08-12, 18:12
Τα χερια μου δεν μπορω να πω οτι...πιανουν ιδιαιτερα...

Η διαφορα τιμης δεν ειναι και τοσο χαοτικη νομιζω. Αν προτιμησω ας πουμε το rio 125, παει μαζι με την βαση στα 287 ευρω ενω το αντιστοιχο hagen (δεν εχει λαμπες) μαζι με βαση και φιλτρο παει κανα 280 ευρω.

Το θεμα ειναι τελικα τι να προτιμησω; Ενα rio που ειναι κομπλε ή χωριστα γυαλα και φιλτρο;

Πηγα σημερα μια βολτα απο το petsupermarket αλλα δυστηχως κανουν μετακομιση σε ενα διπλανο κτιριο, δεν μπορεις να δεις και πολλα πραγματα (αυτο ας το γνωριζουν τα παιδια εδω, μην πηγαινουν αδικα εκει, θελει λιγο καιρο μεχρι να ολοκληρωθει η μετακομιση). Ειδα για λιγο τα ενυδρεια της hagen, ενταξει δεν ξερω και πολλα απο αυτα, βασικα δεν ξερω τι να προσεξω... Με ΄χαλασε΄ λιγο το καπακι τους, που ειναι ΄παραμορφωμενο΄ σαν να το εχεις καψει μοιαζει και απο πισω που περνανε τα καλωδια, ειναι μικρες οι τρυπες και δεν ξερω αν θα χωρανε τα λαστιχα του εξωτερικου φιλτρου.

Nick74
29-08-12, 18:37
Η διαφορα τιμης δεν ειναι και τοσο χαοτικη νομιζω. Αν προτιμησω ας πουμε το rio 125, παει μαζι με την βαση στα 287 ευρω ενω το αντιστοιχο hagen (δεν εχει λαμπες) μαζι με βαση και φιλτρο παει κανα 280 ευρω.

Η τιμη που βλεπεις στα hagen ειναι ΜΑΖΙ με τη βαση και φιλτρο, αλλα τουλαχιστο εγω προσωπικα δεν κραταω τα μαμισια φιλτρα καμιας εταιριας (συνηθως τα παζαρευω για καμια τροφη η τιποτε αλλο)
Οποτε η διαφορα ειναι χαοτικη μια και το ενα παει 287 ενω το αλλο καπου στα 150

lionor
29-08-12, 18:42
Δεν με καταλαβες μαλλον... Τα hagen (αν δεν κανω λαθος water home λεγονται) που εγω τα ειδα σημερα, ειναι χωρις λαμπες και χωρις φιλτρο. Μονο η γυαλα. Οταν λεω μαζι με φιλτρο, εννοω καποιο εξωτερικο με κοστος ας πουμε γυρω στα 90 ευρω χοντρικα.

genecr
29-08-12, 18:43

άρα πάνω κάτω τα ίδια, με τη διαφορά του φίλτρου (εσωτερικό/εξωτερικό). οι λάμπες πόσο να έχουν 4-5 ευρώ. το εσωτερικό φίλτρο του ριο θα σε καλήψει, ή στην πορεία θα πας σε εξωτερικό (όπως γίνεται συνήθως);

lionor
29-08-12, 19:01
Eλα ντε; που να να ξερω...; Ασχετος τελειως ειμαι με αυτα :(

Σκεφτομαι και μια αλλη επιλογη: http://www.petsupermarket.gr/4012/%CF%80%CF%81%CE%BF%CF%8A%CF%8C%CE%BD%CF%84%CE%B1/water-home-100x40x40cm-160lt.html + την βαση του + fluval 305 ή το rio 180

genecr
29-08-12, 19:50
με της hagen μπορείς να το έχεις και open http://www.aquarticles.com/articles/plants/Christensen_Open_Aquarium.html (μιας και το καπάκι είναι αποσπόμενο) για κανα reefακι στο μέλλον :D

Nick74
29-08-12, 21:32
Eλα ντε; που να να ξερω...; Ασχετος τελειως ειμαι με αυτα :(

Σκεφτομαι και μια αλλη επιλογη: http://www.petsupermarket.gr/4012/%CF%80%CF%81%CE%BF%CF%8A%CF%8C%CE%BD%CF%84%CE%B1/water-home-100x40x40cm-160lt.html + την βαση του + fluval 305 ή το rio 180

Αυτο το εχω και ειχα και το 300ρι αδερφακι του.
Μια χαρα μεχρι τωρα (ενα και εναμισι χρονο τα εχω) και τα καπακια τους εχουν αρκετο χωρο για οτι θες. (εχω κανει κι ενα σωρω πατεντες και χωραει κι αλλες τοσες)
Το προτεινω ανεπιφυλακτα, τουλαχιστο απο τη μεχρι τωρα εμπειρια μου.
Το φιλτρο που δινει μαζι προσπαθησε να του το ανταλλαξεις με τιποτα αλλο (στην αρχη τσιναει αλλα στο τελος υποχωρει) και παρε εξωτερικο.
Τα φιλτρα elite της hagen απο το ιδιο μαγαζι (ειναι η low bagget σειρα της hagen) ειναι παμφθηνα, κι εχουν απιστευτους χωρους (διπλασιους και τριπλασιους απο την ακριβγ σειρα) και μεχρι τωρα οσα πηρα (4) βγηκαν σκυλια, και εκτος αυτου αν δεις λιτρα την ωρα και χωρητικοτητα υλικων κανουν για παραπανω λιτρα απ οσα λενε (κατι πρωτογνωρο)
Αν επενδυσεις και σε μια καλη λαμπιτσα (ειτε την πανακριβη flora glo ειτε την οικονομικοτατη αλλα πολυ καλη sylvania grolux απο ηλεκτρολογειο) εχεις ενα σουπερ συνδυασμο με πολυ χαμηλο κοστος

lionor
30-08-12, 09:37
Το φιλτρο που δινει μαζι προσπαθησε να του το ανταλλαξεις με τιποτα αλλο (στην αρχη τσιναει αλλα στο τελος υποχωρει) και παρε εξωτερικο.
......εχεις ενα σουπερ συνδυασμο με πολυ χαμηλο κοστος

Φανταζομαι εννοεις τα rio της juwel ε; Οταν λες τσιναει, εννοεις οτι θελει καποια προσπαθεια για να βγει; O συνδυασμος δεν ξερω, αλλα το κοστος ξεπερναει τα 400 ευρω, μοιαζουν καπως πολλα για μενα.
Σπυρο νομιζω οτι το Lido που εχεις, εχει το ιδιο φιλτρο με τα rio 125 και 180. Αν μπορεις πες μου τπτ για αυτο. Απο θεμα αποδοσης, ευκολια καθαρισμου, αν παιρνει βιολογικο υλικο, αν χρειαζονται αλλαγη τα σφουγαρια, αν κανει θορυβο. Ακομη ο θερμοστατης του απο τους ποσους βαθμους ξεκιναει;

genecr
30-08-12, 09:43
δες και τις αγγελίες
πχ. http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=64336

lionor
30-08-12, 10:38
δες και τις αγγελίες
πχ. http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=64336

Δεν κοιταζω αγγελιες...Δεν εχω την εμπειρια να μπορω να το ελεγξω

Nick74
30-08-12, 12:17
Φανταζομαι εννοεις τα rio της juwel ε; Οταν λες τσιναει, εννοεις οτι θελει καποια προσπαθεια για να βγει; O συνδυασμος δεν ξερω, αλλα το κοστος ξεπερναει τα 400 ευρω, μοιαζουν καπως πολλα για μενα.

ποιο ριο καλε? για αυτο που εβαλες λινκ μιλαω.

οταν λεω "τσιναει" εννωω πως θελει καποια προσπαθεια για να φορτωσεις το φιλτρο στο καταστημα και να το ανταλλαξεις με κατι χρησιμοτερο

genecr
30-08-12, 12:30
Το φιλτρο που δινει μαζι προσπαθησε να του το ανταλλαξεις με τιποτα αλλο
δε νομίζω να δίνει φίλτρα μαζί με τα ενυδρεία warehome.
πριν από κανά δίμηνο που πήρα το 240αρι μου έδωσε (συμπεριλαμβάνονταν στη τιμή του ενυδρείο) θερμοστάτη, αεραντλία, και 2 ψεύτικα φυτά που δεν τα πήρα καν. βέβαια δεν του συζήτησα καν για φίλτρο.

Nick74
30-08-12, 12:34
δε νομίζω να δίνει φίλτρα μαζί με τα ενυδρεία warehome.
πριν από κανά δίμηνο που πήρα το 240αρι μου έδωσε (συμπεριλαμβάνονταν στη τιμή του ενυδρείο) θερμοστάτη, αεραντλία, και 2 ψεύτικα φυτά που δεν τα πήρα καν. βέβαια δεν του συζήτησα καν για φίλτρο.

εμενα και στα δυ μου εδωσε ολα ατα που ειπες + φιλτρο, και πακετο ολα μαζι τα ανταλλαξα με αλλα πιο χρησιμα πραγματα (με τιμη υπερ του φυσικα)

genecr
30-08-12, 13:32
α οκ...
καλό που διευκρινίστηκε για τους μελλοντικούς αγοραστές

delta66
30-08-12, 14:27
Σπυρο νομιζω οτι το Lido που εχεις, εχει το ιδιο φιλτρο με τα rio 125 και 180. Αν μπορεις πες μου τπτ για αυτο. Απο θεμα αποδοσης, ευκολια καθαρισμου, αν παιρνει βιολογικο υλικο, αν χρειαζονται αλλαγη τα σφουγαρια, αν κανει θορυβο. Ακομη ο θερμοστατης του απο τους ποσους βαθμους ξεκιναει;
Το ειχα και σε αλλα ενυδρεια (rio 180, rio400)
To φιλτρο ειναι καλο.
Μειονεκτηματα
1. εχει ψηλα την αντλια και αν πεσει η σταθμη κατω απο τις γρυλιες (πχ σε μεγαλη εξατμιιση το καλοκαιρι - να λειψουμε διακοπες χωρις αναπληρωση αυτοματα ή απο καποιον, αποκλειεται, φυσικα και με αλλο φιλτρο πρεπει να εχουμε αναπληρωση αλλα στο Lido και με ρυθμση για τα χρυσοψαρα στους 25C, πανω απο 2-3 μερες δεν με παιρνει χωρις αναπληρωση)
2. Πιανει λιγο χωρο μεσα στο ενυδρειο (σχετικα λιγο για την αποδοση που εχει) και φαινεται φυσικα οταν κοιτα το ενυδρειο (οχι τοσο ασχημα παντως).
Του εχω βγαλει το ενα σφουγγαρι (πρασινο και μετα ανθρακα) και το πλαστικο κουτακι με τα βιολογικα του (που βαζουν στα νεα juwel) και εχω βαλει ενα δυχτακι με μπολικο siporax.
Δεν καταλαβαινει Χριστο απο ρυπους, κραταει το ενυδρειο αψογο.
3. Η αντλια του ειναι καπως επιφοβη.
Εχει δυο χρονια εγγυηση φυσικα αλλα καλο ειναι να εχεις μια καβατζα.
(μου εχουν καει και οι δυο σε lido και rio 180 μεσα στα δυο χρονια ευτυχως και την αλλαξα δωρεαν μετα δεν ξανακαηκαν)

Και ο θερμαντηρας δεν ειναι αξιοπιστος.
Μονο οι jager μου εχουν βγει σκυλια.
Τα φωτα τους με ικανοποιησαν σε ολα τα ενυδρεια

lionor
30-08-12, 15:39
Τι καλο ειναι αμα ηδη σου εχουν καει τα τα 2...
Το προβλημα με την αναπληρωση, φανταζομαι οτι μαλλον ολα τα εσωτερικα το εχουν, οντως ειναι ενα θεματακι αυτο.
θορυβο κανει;
Θυμασαι περιπου ποσο καιρο εκαναν να στην αλλαξουν την αντλια;
Τα σφουγγαρια καθε ποτε τα αλλαζεις; Βγαινουν ευκολα απο μεσα ή σου σπανε τα νευρα οπως κανει εμενα το δικο μου φιλτρακι;
Ο θερμαντηρας σε τι δεν ειναι αξιοπιστος; Αν μπορεις τσεκαρε στους ποσους βαθμους ξεκιναει;
Αυτο το εχω και ειχα και το 300ρι αδερφακι του.
Μια χαρα μεχρι τωρα (ενα και εναμισι χρονο τα εχω) και τα καπακια τους εχουν αρκετο χωρο για οτι θες. (εχω κανει κι ενα σωρω πατεντες και χωραει κι αλλες τοσες)
Το προτεινω ανεπιφυλακτα, τουλαχιστο απο τη μεχρι τωρα εμπειρια μου.

Θυμασαι ποσο ειχες παρει το 160αρι; Αυτο που εχει στο σαιτ, φανταζομαι οτι ειναι σκετο, μιας και στην περιγραφη του, δεν αναφερει τπτ για φιλτρα, διακοσμητικα κλπ. Σε αυτο που εχεις εσυ, το καπακι του ειναι ισιο; Γιατι αυτα που ειδα εγω εκει, το καπακι τους μοιαζει λες και το χεις βαλει στην φωτια και εχει παρει ενα σχημα ζικ-ζακ, καθολου ομορφο θα ελεγα. Επισης απο πισω που περνανε τα καλωδια, δεν ξερω αν η τρυπα ειναι αρκετη για να περασουν τα λαστιχα που μπαινουν στο φιλτρο
Εχεις παρει σιγουρα τα waterhome; Απο πισω ειδα οτι ετσι γραφουν

genecr
30-08-12, 15:50
το καπάκι είναι αυτό στη φώτο http://www.aquadepo.hu/images/ref/hatteres/01.JPG τι εννοείς είναι σαν καμμένο...
αν δε σου αρέσει οπτικά δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι...
να πάρεις κάτι που σου αρέσει (εφόσον μάλιστα θα μπει στο σαλόνι) γιατόι μετά δύσκολα το αλλάζεις

delta66
30-08-12, 15:57
Τι καλο ειναι αμα ηδη σου εχουν καει τα τα 2...
Το προβλημα με την αναπληρωση, φανταζομαι οτι μαλλον ολα τα εσωτερικα το εχουν, οντως ειναι ενα θεματακι αυτο.
θορυβο κανει;
Θυμασαι περιπου ποσο καιρο εκαναν να στην αλλαξουν την αντλια;
Τα σφουγγαρια καθε ποτε τα αλλαζεις; Βγαινουν ευκολα απο μεσα ή σου σπανε τα νευρα οπως κανει εμενα το δικο μου φιλτρακι;
Ο θερμαντηρας σε τι δεν ειναι αξιοπιστος; Αν μπορεις τσεκαρε στους ποσους βαθμους ξεκιναει;
Αυτη ηταν η γενικη μου αποψη για το συγκεκριμενο φιλτρο.
Νομιζεις τα αλλα δεν χαλανε ποτε?
Θορυβο οχι ιδιαιτερα. Ειναι και υποκειμενικο αυτο και αναλογα τους θορυβους στο χωρο) αν το εχει διπλα στο κεφαλι σου το ενυδρειο οταν κοιμασαι και το σπιτι ειναι στο Αγιο Ορος και δεν ακουγεται τιποτα το βραδι :D, θα το ακους κι αυτο κι ολα τα φιλτρα. (εκτος ισως απο το eheim 2026, που αυτο δεν το ακουγα ουτε οταν ακουμπαγα το αυτι μου επανω του για να δω αν δουλευει).
Μου την αλλαξαν επιτοπου.
Το κακο ειναι οτι ειναι πολυ ακριβη για την αξια της αν δεν ειναι στην εγγυηση.
Κοιτα αν δεν εχει καποιος φιλτρο καβατζα, δεν ειναι ασφαλης με κανεν φιλτρο.
Ολα μπορουν να χαλασουν.
Το θεμα ειναι αν γινεται συχνα αυτο με ενα συγκεκριμενο φιλτρο.
Και eheim να παρεις, ενα φτηνο κινεζικο φιλτρο στην καβατζα ή τουλαχιστον τα ανταλακτικα φτερωτη, κεραμικο αξονακι και τσιμουχες, ειναι must στην αποθηκη

Τα σφουγγαρια δεν τα αλλαζω ποτε. Τα ξεπλενω μονο μαι φορα στο τοσο.

O θερμαντηρας παει απο 16-32C, αλλα αυτο δεν εχει σημασια γιατι αυτη δεν ειναι απαραιτητως και η αληθινη θερμοκρασια.
Ολοι οι θερμαντηρες εξαρτωνται απο την ποσοτητα και θερμοκρασια του νερου που εχουν να θερμανουν.
Αυτο μπορει να λεει 16 αλλα να ειναι 12 ή 20C.
Το θερμομετρο κοιτας.
Δεν με ικανοποιησε γιατι στον ενα δεν αναβε το ενδεικτικο λαμπακι λειτουργειας ενω θερμαινε κανονικα, και ετσι δεν ελεγχα οπτικα ποτε λειτουργει ο θερμαντηρας μεσα στο ενυδρειο και ενας αλλος δεν μου ζεσταινε το νερο ευκολα οπως πχ ο jagger (ιδια watt)
Σε ολα τα ενυδρεια τετοιου συστηματος (comple) μη περιμενεις να βρεις αξιολογα περιφερειακα.

Nick74
30-08-12, 15:59
Θυμασαι ποσο ειχες παρει το 160αρι; Αυτο που εχει στο σαιτ, φανταζομαι οτι ειναι σκετο, μιας και στην περιγραφη του, δεν αναφερει τπτ για φιλτρα, διακοσμητικα κλπ. Σε αυτο που εχεις εσυ, το καπακι του ειναι ισιο; Γιατι αυτα που ειδα εγω εκει, το καπακι τους μοιαζει λες και το χεις βαλει στην φωτια και εχει παρει ενα σχημα ζικ-ζακ, καθολου ομορφο θα ελεγα. Επισης απο πισω που περνανε τα καλωδια, δεν ξερω αν η τρυπα ειναι αρκετη για να περασουν τα λαστιχα που μπαινουν στο φιλτρο
Εχεις παρει σιγουρα τα waterhome; Απο πισω ειδα οτι ετσι γραφουν

ναι αυτο ειναι, ποσο το πηρα δε θυμαμαι ακριβως (εξ αλλου δεν το πηρα για μενα αλλα ακομα εγω το συντηρω οποτε μπορεις να θεωρησεις πως εκτος απο ταισμα και αλλαγες και τετοια με ολα τα υπολοιπα εγω ειμαι που ασχολουμαι) αν θυμαμαι καλα ειχε κατω απο 150 ευρω, αλλα δεν ειμαικαι πολυ σιγουρος γιατι αγορασα καμποσα πραγματα μαζεμενα
Το καπακι ειναι μια χαρα ισιο ακριβως ιδιο με αυτο που ειχα στο 300ρι μου αλλα σε πιο μικρο μεγεθος.
πισω οι τρυπες ειναι αρκετες για καλωδια και σωληνες, δεν ξερω αν εχει διαφορων ειδων καπακια

lionor
30-08-12, 15:59
το καπάκι είναι αυτό στη φώτο http://www.aquadepo.hu/images/ref/hatteres/01.JPG τι εννοείς είναι σαν καμμένο...
αν δε σου αρέσει οπτικά δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι...
να πάρεις κάτι που σου αρέσει (εφόσον μάλιστα θα μπει στο σαλόνι) γιατόι μετά δύσκολα το αλλάζεις

Καμια σχεση με αυτα που ειδα εγω. Ειχε κατι ενυδρεια waterhome εγραφαν απο πισω. Ειχε 85λιτρο 96λιτρο 126λιτρο και νομιζω και ενα ακομα πιο μεγαλο. Ολα ειχαν ενα περιερχο καπακι, που εκανε ας πουμε εναν κυματισμο να το πω. Δεν ηταν σε ισια γραμμη, οπως συνηθως ειναι σε ολα τα ενυδρεια

Σπυρο, φανταζομαι οτι πιο πολυ θα ακουγονται οι ανεμιστηρες παρα το φιλτρο οκ
Οντως πρεπει να ναι ακριβη η αντλια, νομιζω γυρω στο 30αρι εχει
Ανταλλακτικο φιλτρο θα εχω ετσι κι αλλιως, αυτο που εχω τωρα οποτε οκ
Ο θερμοντηρας σιγουρα ξεκιναει απο τους 16; Γιατι εδω αλλα λεει: http://www.juwel-aquarium.de/en/Products/Aquariums/Rio-Line/Rio-125-black.html#!juwel-000000000000004300
Σαφως και ελεγχο θα κανω με ελεγκτη θερμοκρασιας που ηδη τον εχω, αλλα σκεφτομαι το εξης: Το χειμωνα ας υποθεσουμε οτι εχει 18 βαθμους το ενυδρειο. Αν αναψω το air π.χ. για 3-4 ωρες, σιγουρα θα ανεβει αρκετα πανω απο τους 18. Θελω να βρω ενα οριο, που και καλο θα ειναι για τα ψαρια, αλλα και δεν θα χρειαζεται ουτε ο θερμαντηρας να δουλευει συνεχεια, ουτε ομως και να εχω το 'αγχος' της ψυξης, μιας και δεν ξερω αν θα καταφερω αμεσα να φτιαξω κατασκευη ή αν θα μπορεσω να ταιριαξω τα ανεμιστηρακια που ηδη εχω

delta66
30-08-12, 16:01
Αν παρεις juwel, θα το παρεις γιατι ειναι καλο και ευχρηστο ενυδρειο, λειτουργικο καπακι, καλο φωτισμο και καλο εσωτερικο φιλτρο (που παιρνει αναβαθμιση με περισσοτερα κεραμικα σε περιπτωση ψηλης ιχθυοφορτωσης), και εχει ωραιο και γερο επιπλο.
Θερμαντηρας και αντλια φιλτρου υπο επιτηρηση.

Δεν πανε χαμενα ομως, γιατι αν ξηλωσει καποιος το φιλτρο (και βαλει εξωτερικο) μπορει να το χρησιμοποιησει για προετοιμασια νερου σε βαρελι (πχ με τυρφη κλπ) και το θερμανηρα επισης στο βαρελι για προθερμανση πριν την αλλαγη.
Εγω ετσι τα χρησιμοποιησα στο rio 180 τελικα οταν το αναβαθμισα με εξ φιλτρο και jager θερμαντηρα.
Επισης τα ειχα και για καβατζα (αν χαλαγε το εξ φιλτρο, θα γεμιζα το εσωτερικο με τα υλικα του και θα το πεταγα προχειρα μεσα στο ενυδρειο μεχρι να επισκευαστει το αλλο)

Το Lido το εχω 3 χρονια με τα μαμισια (ουτε λαμπες δεν εχω αλλαξει - οκ πεφτουνε μετα τους 15 μηνες οπως ολες οι λαμπες, αλλα ΟΚ δεν εχω και τα δυσκολα φυτα στα χρυσοψαρα)
Καβατζα αντλια δε του εχω, αλλα αν χαλασει και ειναι ΣΚ, θα βαλω προσωρινα ενα εξωτερικο ή μια αεραπετρα κατω απο τα υλικα του εσωτερικου, μεχρι να δω τι θα κανω

Nick74
30-08-12, 16:02
μηπως φερνει 2-3 ειδων καπακια? ζητα του αυτο που σου αρεσει, αν δεν εχει πες του να στο φερει, κι αν δε γινετε τοτε πας αλλου

lionor
30-08-12, 16:16
μηπως φερνει 2-3 ειδων καπακια? ζητα του αυτο που σου αρεσει, αν δεν εχει πες του να στο φερει, κι αν δε γινετε τοτε πας αλλου

Eκει περα τωρα γινεται της μουρλης. Μετακομιζουν και δεν ειναι ευκολο να βγαλεις ακρη. Ειδα φιλτρο, που ενω στο σαιτ τους το εχουν 14 ευρω, στο κουτι ειχε τιμη 30 ευρω!
Παντως μετακομιζει σε εναν μεγαλο χωρο, και εχει προοπτικες καλες.
Θα ξαναπαω ισως, αλλα πιο αργοτερα, οταν θα ειναι οκ

genecr
30-08-12, 17:06
σαν επιλογή πάντως αντί για το καπάκι είναι αυτή http://www.petsupermarket.gr/209/%CE%BA%CE%B1%CF%84%CE%AC%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CE%BF%C F%82/%CF%86%CF%89%CF%84%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%B9%CE%BA%C E%AC-%CF%845.html
το σκέφτομαι σαν καλοκαιρινή επιλογή για το δικό μου :D (ας είμαστε καλά οικονομικά μεχρι τότε...) μιας και μου αρέσουν τα ανοιχτά ενυδρεία και πόσο μάλλον με χρυσόψαρα.

lionor
30-08-12, 17:40
σαν επιλογή πάντως αντί για το καπάκι είναι αυτή http://www.petsupermarket.gr/209/%CE%BA%CE%B1%CF%84%CE%AC%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CE%BF%C F%82/%CF%86%CF%89%CF%84%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%B9%CE%BA%C E%AC-%CF%845.html
το σκέφτομαι σαν καλοκαιρινή επιλογή για το δικό μου :D (ας είμαστε καλά οικονομικά μεχρι τότε...) μιας και μου αρέσουν τα ανοιχτά ενυδρεία και πόσο μάλλον με χρυσόψαρα.

To ενα που πηγα για λιγο να το βαλω στον κουβα, πηδουσε σαν τρελο εξω,αν δεν ειχα βαλει διχτυ, χαιρετισματα, δεν ξερω ειναι λιγο ρισκο να το χεις ανοιχτο

genecr
30-08-12, 17:47
δε νομίζω να πηδάνε τα χρυσόψαρα, τι να πω ....
αλλιώς αυτοί που τα έχουνε στις λίμνες θα τα μαζεύαν συνέχεια :smt117

lionor
30-08-12, 17:49
Αφου σου λεω, πηδουσε σαν τρελλο. Μαλλον δεν ενοιωσε καλα εκει μεσα και το εβγαλα αμεσως πριν...φουνταρει
Νομιζω τα χρυσοψαρα οσο νοιωθουν καλα, δεν κανουν αλματα. Αν ομως κατι δεν παει καλα, τοτε δεν ξερω...

delta66
30-08-12, 17:52
Νομιζω οτι ολα τα ψαρια πηδανε εξω απο το νερο .... αν χρειαστει.
Στις λιμνες, αν πηδηξουν .... συνηθως ξαναπεφτουν μεσα :)
Τα δικα μου χρυσοψαρα παντως δεν τα εχω δει να πηδανε (που να πηδηξουν κιολας διακοσα κιλα το καθενα :))
(μονo hatchet fish -κλασσικος αλτης- μου εχει πηδηξει, μεσα απο μια χαραμαδουλα του καπακιου χωρεσε το ατιμο)

genecr
30-08-12, 17:53
η μεγάλη απόδραση... χαχα σωστά
αν δεν είναι σωστές οι συνθήκες τι άλλο να κάνουν.

delta66
30-08-12, 17:58
Ψεμματα, θυμήθηκα μου ειχε πηδηξει κι ενα θηλυκο dicrossus απο το κυνηγι που ετρωγε απο τον αρσενικο για να ζευγαρωσει.
Απλα ακουσα το πλατς στο πατωμα απο πισω μου και το γλυτωσα, γιαυτο το ξεχασα.
Και τα χρυσοψαρα αν μπουν σε φαση αναπαραγωγης πεφτει πολυ κυνηγι :rolleyes: αλλα δυσκολο το βλεπω να μπορουν πηδηξουν εξω απο ενα νορμαλ ενυδρειο με καποια αποσταση σταθμης απο το τελος του τζαμιου
Τα μακρουλα και οχι κοντοχοντρα ειδη χρυσοψαρων, ειναι πιο ευκολο να κολυμπησουν γρηγορα και να πηδηξουν ψηλα ομως

genecr
30-08-12, 17:59
εμένα τα πλάτυ έχουν καταντήσει βυθόψαρα :D
το ενυδρείο το έχω όλο το καλοκαίρι χωρίς καπάκι
μόνο ο apple snail την έκανε μια φορα. έπεσε ο άτιμος από 1,5 μέτρα σε πλακάκι και δεν έπαθε τίποτα. ευτυχώς ήμουν μπροστά όταν έγινε

delta66
30-08-12, 18:01
Καλα, κλασικοι αλητες τα απλ

genecr
30-08-12, 18:31
επίσης, διαφορά των δυο παραπάνω ενυδρείων είναι στη φιλοσοφία και στον τρόπο κατασκευής. της hagen είναι χωρίς κόντρες αλλά με πιο χοντρά τζάμια.

lionor
31-08-12, 01:33
Το κεφαλι μου εχει γινει 'κουρκουτι' λεμε. Δεν ξερω τι να κανω... Προσανατολιζομαι στην λυση του rio. Θελω να πιστευω οτι ειναι πιο αξιοπιστο. Ειμαι μεταξυ του rio 125 και 180. Προσπαθω ομως ολα να τα βαλω κατω, δεν ειναι μονο το κοστος αγορας (με την βαση τους μαζι 60 ευρω διαφορα εχουν) αλλα κυριως ο τροπος και το κοστος συντηρησης

delta66
31-08-12, 01:35
Δεν ειναι αξια αναφορας η διαφορα στη συντηρηση και το κοστος λειτουργιας.

lionor
31-08-12, 01:46
Σχετικα ειναι μωρε ολα. Για σενα σιγουρα οχι, γιατι ειναι το κυριως σου χομπυ φανταζομαι. Το φιλτρακι του rio 180, ειναι επαρκες;

delta66
31-08-12, 01:50
Για ολους το ιδιο ειναι.
Το ενα ειναι 80 εκ μηκος ενυδρειο και το αλλο 100.
Τι παραπανω να κανεις στο 100?
Οπως κανεις αλλαγη στο ενα θα κανεις και στο αλλο.
Κοστος συντηρησης? Αντε να δινεις κανα 5-10ευρο το χρονο παραπανω για εξτρα ρευμα και νερο

Το φιλτρο αν ειναι επαρκες για ποια και ποσα ψαρια?
Αν θελεις να βαλεις 10 δισκους μεσα, οχι δεν ειναι ;)

lionor
31-08-12, 01:54
Mακαρι να ταν 10 ευρω αλλα πιστευω οτι ειναι πολυ πολυ περισσοτερο.
Αμα βαλω 10 δισκους μεσα σε 180λιτρο θα γινει της... μην πω καλυτερα χαχα!
Για 2 χρυσοψαρακια σκεφτομαι εκτος και μπορει ξερω γω να μπει και 3ο, αλλα για την ωρα 2 θα ηθελα
Τα λιτρα των rio φανταζομαι ειναι τα ΄καθαρα΄ τους λιτρα ε;

delta66
31-08-12, 02:34
Αν βαλεις χρυσοψαρα μη σε νοιαζει, αφου το μεγαλυτερο εξοδο ειναι η θερμανση.
Εδω σε 400 καθαρα και τροπικο ενυδρειο και με ΑΟ, κι εχω 12-13 ευρω μεσο ορο το μηνα εξοδα.

Ναι, υπολογιζουν χωρητικοτητα χωρις βυθο ομως.
Βγαλε ενα 8% λιτρα για 4 εκ βυθο. (16 λιτρα περιπου για το 180)

Θα εχεις 6-7 ευρο το χρονο, εξοδα ρευματος για το φιλτρο του 125 και του 180 (ιδια αντλια εχουν)

Φωτα, για 8 ωρες φωτοπεριοδο, 18 ευρω το χρονο για το 125 (2χ28W), και 30 ευρω για το 180 (2x45W)

Νερο με 30% αλλαγη καθε εβδομαδα,
για το 125, 35 λιτρα χ 54 = 1890 λιτρα ετησιως, 6 ευρω ετησιως
για το 180, 50 λιτρα χ 54 = 2700 λιτρα ετησιως, 9 ευρω ετησιως

(στη μεγαλυτερη κλιμαμα τιμολογιου το βαζω,για ρολοι ανω 35 κυβικων καταναλωση, με 3.24 το κυβικο - 1000 λιτρα)

Βαλε και φουλ ψυξη το καλοκαιρι, κανα 2ευρω
το ενα θα κοστιζει 3.8 το μηνα και το αλλο 2.8
ΟΚ 40% πιο ακριβο :D
Ασε δυο φορες απλυτα τα τζαμι στο φαναρι και βγαλε το παραπανω ευρω :)
ή βαλε 6ωρη φωτοπεριοδο (εγω 5 εχω γιατι εχω και απεξω φως)

Nick74
31-08-12, 02:35
παιδες αν δεν εχετε δισκους οι καταναλωσεις των ενυδρειων ειναι αναξιες λογου...
Οκ καποιες μερες αν εχει παγωνια κι αν δεν υπαρχει καθολου θερμανση στο σπιτι ισως καψει λιγο παραπανω, αλλα ποσες ειναι αυτες οι μερες το χρονο?
Στην Ελλαδα ζουμε οχι στη Σιβηρια.
Τωρα οι δισκαδες που θελουν να κρατανε κατι 30ρες σταθερα σε κατι ενυδρεια 1000 λιτρα οκ, αυτοι εχουν συνεταιρστει με τη ΔΕΗ αλλα για νορμαλ τροπικα ψαρακια και για 100-200-300... λιτρα δεν ειναι κανενα εξοδο

lionor
31-08-12, 03:05
Η λαλακια με το ρευμα, δεν ειναι τοσο η καθ' αυτου καταναλωση οσο οτι οταν αλλαζεις κλιμακα στις kwh, αλλαζουν δραματικα και τα...κερατιατικα.
Πριν κανα 8 μηνο πηρα εναν μετρητη ενεργειας να δω τι γινεται. Λοιπον, εκλεισα απλα ολες τις συσκευες που τις ειχα σε αναμονη (pc-air-πλυντηριο-τηλεοραση κλπ) και εχω δει τεραστια διαφορα στον λογαριασμο. Ακομα και το air, ο ενας βαθμος διαφορα στην θερμοκρασια μπορει και να τριπλασιασει την καταναλωση του. Το air στην αναμονη καιει 6 watt, το pc 15 watt, η τηλεοραση με κατι αλλα συμπρακαλα που εχω συνδεδεμενα 35 watt!
Κλεινοντας απλα τις αναμονες (που αχρειαστες ειναι) και ρυθμιζοντας το air ενα βαθμο παραπανω, εχω κανει απιστευτη οικονομια. Αλλο να καις 1400 kwh το 4 μηνο και αλλο 800! και φυσικα αλλαζει και η κλιμακα των...λοιπων της δεη.

Το φιλτρο του 180 θα με καλυψει ή πρεπει να παρω εξωτερικο;

delta66
31-08-12, 11:47
Σωστος.
Το φιλτρο του 180 θα με καλυψει ή πρεπει να παρω εξωτερικο;
Θα σου επι παραδειγμα οτι στο Lido που εχει το ιδιο φιλτρο με το 180, και του εχω βαλει επιπλεον σιποραξ (οπως γραφω πιο πανω), εχω δυο μεγαλουτσικα fancy, και ταιζω λες και εχω 4, και το νερο ειναι τζαμι.

lionor
01-09-12, 23:47
Nick 74 και genecr, τα ενυδρεια που εχετε, απο πισω γραφουν waterhome;

Nick74
01-09-12, 23:49
Τα καπακια ναι, νομιζω ειναι σειρα της hagen αλλα δεν εμαι σιγουρος

lionor
02-09-12, 00:23
Αν ειναι ετσι, τοτε μαλλον κατι λαθος εχουν κανει. Aυτα που ειδα εγω εκει (με τα...περιεργα καπακια) εγραφαν απο πισω waterhome. Στο σαιτ ετσι τα γραφει, αλλα τα εχει στα hagen. Οτι να ναι...

Nick74
02-09-12, 00:34
αυτο σου λεω, μαλλον τα waterhome ειναι hagen (οπως πχ τα elite τα φιλτρα)

lionor
02-09-12, 00:39
Sorry, λαθος καταλαβα. Προσπαθω να βρω στο net, αυτα που ειδα αλλα δεν τα βρισκω :mad:
(οταν πηγα ειχε κλεισει το κεντρο στην Αθηνα και εφαγα λουκι. Μηπως ειχα ζαλιστει τοσο πολυ και δεν εβλεπα καλα;....)

exelix
02-09-12, 00:40
http://www.hagen.com/deutschland/search.cfm?searchstring=waterhome&x=0&y=0&CAT=1

lionor
02-09-12, 00:45
Ναι το βρηκα κι εγω αυτο. Τα...περιεργα καπακια δεν βρισκω πουθενα :-|

stav
02-09-12, 05:46
Ναι το βρηκα κι εγω αυτο. Τα...περιεργα καπακια δεν βρισκω πουθενα :-|

Αυτα μηπως ειναι για τριτοκοσμικες χωρες σαν την Ελλαδα;

genecr
02-09-12, 08:15
τα waterhome είναι της hagen. έχω στείλει και mail στη hagen για κάποιες ερωτήσεις που είχα και μου απάντησαν.
το καπάκι γράφει waterhome από πίσω και σε 1 αυτοκόλλητο μπροστά και δεξιά.

lionor
03-09-12, 00:56
Αυτα μηπως ειναι για τριτοκοσμικες χωρες σαν την Ελλαδα;

Ναι μπορει να παιζει κι αυτο γιατι οχι
Σκεφτηκα να το βγαλω φωτο να το δειχνα εδω, αλλα το ξεχασα μετα
Ερωτησεις:
Περιπου ποσα εκατοστα κατω, ειναι η εξοδος του φιλτρου στα rio, σε σχεση με την σταθμη του νερου;
Αν τελικα επιλεξω, εξωτερικο φιλτρο, την εξοδο μπορω να την εχω σε οποιο υψος θελησω εγω; Και αν θελω να κανει και αναταραξη στην επιφανεια, αυτο γινεται επιπροσθετα με καποιο spray bar;

Η φωτοπεριοδος ειναι απαραιτητη σε ενα ενυδρειο χωρις φυτα; Αν ναι, πρεπει να ειναι η ιδια χειμωνα-καλοκαιρι;

delta66
03-09-12, 08:57
Περιπου ποσα εκατοστα κατω, ειναι η εξοδος του φιλτρου στα rio, σε σχεση με την σταθμη του νερου;
Αν τελικα επιλεξω, εξωτερικο φιλτρο, την εξοδο μπορω να την εχω σε οποιο υψος θελησω εγω; Και αν θελω να κανει και αναταραξη στην επιφανεια, αυτο γινεται επιπροσθετα με καποιο spray bar;

Η φωτοπεριοδος ειναι απαραιτητη σε ενα ενυδρειο χωρις φυτα; Αν ναι, πρεπει να ειναι η ιδια χειμωνα-καλοκαιρι;
Φωτισμος πρεπει να υπαρχει για ολες τις μορφες ζωης στο ενυδρειο, αλλιως δεν υπαρχει ζωη.
Η φωτοπεριοδος πρεπει να ειναι σταθερη απο 8-12 ωρες σε διαφορες εντασεις φωτισμου. (δυσκολο μεν αυτο χωρις αυτοματο dimming ανατολη-δυση, οποτε παιζουμε με τον εμμεσο φωτισμο απο τον περιβαλλοντα χωρο)
Αν υπαρχει και φως ηλιου χρειαζεται προσοχη για αποφυγη δημιουργιας αλγων.
Καλο ειναι να μην χτυπαει απευθειας, αλλα αν χτυπαει εμμεσα ή φιλτραρεται μεσω αμμοβολισμενου τζαμιου βοηθαει να μην αναβουμε λαμπες.
(πχ εγω εχω και ηλιακο φως που περνει απο αμμοβολιαμενο τζαμι απο το πρωι και ετσι αναβω μονο το απογευμα για 5 ωρες το φως μεχρι τις 11, και μετα κλεινουν μενοντας το moonlight για 2 ωρες. Απο τις 1 μεχρι τις 7 εχω σκοταδι που αρχιζει και μπαινει φως. Το χειμωνα αρχιζω σταδιακα και ρυθμιζω διαφορετικα λογω της αλλαγης του φυσικου φωτος σε ωρες. Δεν αλλαζω το ρολοι με την αλλαγη της ωρας σε χειμερινο ωραριο οπως στα ρολογια μας, αλλα συμφωνα με το φυσικο φως)

H εξοδος του φιλτρου ειναι σε σταθερο σημειο κατω απο την επιφανεια του νερου γυρω στα 4-5 εκ, αλλα εχει ενα πλαστικο που γυριζει και στελνει το νερο οπου θελεις, και προς τα πανω οπου κανει αναταραξη πολυ καλη.
Το μειονεκτημα στο εσωτερικο φιλτρο ειναι οτι δεν μπορει να κατεβει η εξοδος και οχι να ανεβει. Εχει να κανει με την σταθμη του νερου οταν κατεβαινει με την εξατμιση το καλοκαιρι.
Δεν μπορουμε να αφησουμε να κατεβει η σταθμη πιο χαμηλα απο οτι οι γρυλιες του φιλτρου (που κανει skimming στην επιφανεια του νερου), αφου η αντλια του ειναι στο πανω μερος και αν μεινει εκτος νερου θα καει. (στις αλλαγες νερου το βγαζουμε απο τη πριζα και δεν ξεχναμε ποτε, να το ξαναβαλουμε μετα την αλλαγη)

http://www.juwel-aquarium.de/out/pictures/master/product/main/zoom/1/87070.jpg

lionor
03-09-12, 12:55
Εκει που σκεφτομαι να το βαλω, δεν θα το χτυπαει αμεσα το φως του ηλιου, οποτε λογικα δεν παιζει προβλημα με αλγες.

Η ενταση του φωτισμου, παιζει καποιο ρολο; Δηλ. αν θα ειναι 30w ή 50w ή 90w;

Ειναι λογικη η σκεψη μου, το χειμωνα π.χ. να εχω φωτοπεριοδο 15.00-23.00 και το καλοκαιρι που ο ηλιος δυει αργα να εχω π.χ. 19.00-23.00;

delta66
03-09-12, 14:18
Η ενταση φυσικα και παιζει ρολο.
Αν εχεις παραπανω απο οτι χρειαζεται, θα δημιουργηθουν αλγες.
Αν ειναι λιγοτερο θα χαλασουν φυτα και δεν θα μεταβολιζουν σωστα τα ψαρια.
Με ευκολα φυτα, ενας μπακαλιστικος κανονας ειναι 0.3 watt ανα λιτρο. Αυτο φτανει και για τα ψαρια.

Αναλογα το φως που θα υπαρχει πρεπει να ρυθμιζεις. Εσυ ξερεις το χωρο.
Το αμυδρο φως απο το βαθος του δωματιου δεν προσφερει κατι θετικο στη ζωη.

lionor
03-09-12, 14:49
Με ευκολα φυτα, ενας μπακαλιστικος κανονας ειναι 0.3 watt ανα λιτρο. Αυτο φτανει και για τα ψαρια.
.

Αρα, π.χ. σε ενα 200 λιτρο, αφαιρωντας ας πουμε ενα 10% (χαλικι και πετρες), στα 180 λιτρα καθαρα, χρειαζομαστε περιπου 54w φως (φυτα δεν σκεφτομαι να βαλω)

Σε αυτο εδω: http://www.petsupermarket.gr/4013/%CF%80%CF%81%CE%BF%CF%8A%CF%8C%CE%BD%CF%84%CE%B1/water-home-100x40x50cm-200lt.html
μπορεις μηπως να 'φανταστεις' τι λαμπες μπορει να παιρνει;

genecr
03-09-12, 15:15
Σε αυτο εδω: http://www.petsupermarket.gr/4013/%CF%80%CF%81%CE%BF%CF%8A%CF%8C%CE%BD%CF%84%CE%B1/water-home-100x40x50cm-200lt.html
μπορεις μηπως να 'φανταστεις' τι λαμπες μπορει να παιρνει;

2 x 30 watt
http://www.hagen.com/deutschland/aquatic/product.cfm?CAT=1&SUBCAT=105&PROD_ID=01035500050503
το καλό με ατό το φωτιστικό είναι ότι μπορεί να λειτουργήσει και με μόνο τη 1 λάμπα συνδεδεμένη. οπότε αν θες λιγότερο φωτισμό βάζεις 1 λάμπα. τουλάχιστον έτσι είναι στο δικό μου http://www.petsupermarket.gr/4015/%CF%80%CF%81%CE%BF%CF%8A%CF%8C%CE%BD%CF%84%CE%B1/water-home-120x40x50cm-240lt.html

lionor
03-09-12, 15:20
Χμμμ...
Μπορεις να μου βαλεις κανενα λινκ με λαμπες που παιρνει;
Αληθεια, αλλη μια χαζη ερωτηση: απο πισω του, εχει επαρκες χωρο για να περνανε οι σωληνες του εξωτερικου φιλτρου; Π.χ. στα fluval, εκτος απο τον σωληνα εχει και κατι ειδικα κλιπς, χωρανε να μπουνε και αυτα;
Το εχεις σε καποια βαση μηπως;

genecr
03-09-12, 15:34
Τ8 είναι, λογικά θα παίρνει κατι τέτοιο http://www.petsupermarket.gr/3224/%CF%80%CF%81%CE%BF%CF%8A%CF%8C%CE%BD%CF%84%CE%B1/hagen-sun-glo-t8-30watts895mm.html
από πίσω, πάνω από της τρύπες "σπάει" εργοστασιακά το πλαστικό και μεγαλώνουν ;)
βάση έχω τη δικιά του

lionor
03-09-12, 15:45
To link που εβαλες, φανταζομαι ειναι για το 200αρι και οχι για το 240αρι ε;
Οταν λες 'σπαει' εννοεις οτι εχει αυτη την δυνατοτητα προαιρετικα ή 'σπαει' με την...βια;
Τι φιλτρο αληθεια του εχεις;
Η βαση που στηριζεται, εχει τπτ...ειδικες υποδοχες για να σταθει;
Σκεφτομαι να το συνδυαζα με αυτη εδω: http://www.petsupermarket.gr/4078/%CF%80%CF%81%CE%BF%CF%8A%CF%8C%CE%BD%CF%84%CE%B1/%CE%AD%CF%80%CE%B9%CF%80%CE%BB%CE%BF-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-rio-180-%CE%BC%CE%B1%CF%8D%CF%81%CE%BF.html
Aπο το το petsuper το χεις παρει;
Του χεις βαλει και τπτ ανεμιστηρακια μηπως;
(σορρυ που σε ζαλιζω, σε οτι κι αν θελεις απαντας :) )

genecr
03-09-12, 15:56
:D
εμένα παίρνει πιο μεγάλες λάμπες 40 w
σπαει = αν θες, προαιρετικά (ανοίγει και σε άλλα σημεία για άλλου είδους φιλτρα μαλλον, τύπου υπερχείλισης)
δυο μέρες το στρώνω μόνο :smt015 του χρόνου πατέντες για ψύξη
α η βάση πατάει σε πλαστικά ποδαράκια σαν αυτά του ριο που δείχνεις

lionor
03-09-12, 16:06
:D
α η βάση πατάει σε πλαστικά ποδαράκια σαν αυτά του ριο που δείχνεις

Βασικα δεν με ενδιαφερει πως παταει η βαση, αλλα πως 'παταει' η γυαλα πανω στην βαση. Επειδη δεν εχω ιδεα απο αυτα, δεν ξερω αν θα ταιριαζει η βαση του rio 180, στην συγκεκριμενη γυαλα. Γιατι και πιο φτηνη ειναι, και επωνυμη ειναι, και σχεδιαστικα μ αρεσει περισσοτερο.
Καλο θα τανε αυτα να τα βλεπα απο κοντα, αλλα προς το παρων απο juwel δεν ειχε τπτ να δεις.

lionor
08-09-12, 03:14
Προσπαθω να βρω την 'ιδανικη' λυση αλλα ακομα δεν εχω κατασταλαξει. Μαλλον ειμαι αναμεσα στο rio 125 και rio 180.
Αναμεσα σε αυτα που με απασχολουν ειναι και η 'μετακινηση'. Αν καποια στιγμη θελησω να το μετακινησω πως θα γινει αυτο; Αυτα τα 2 δεν υπαρχει καμια περιπτωση να τα σηκωσω, ακομα κι αν αδειασω ενα μερος νερου.
Ξερει κανεις αν στα δικα τους επιπλα, μπορουν να μπουν ροδακια; Εχω διαβασει αντικρουομενες αποψεις... Σκεφτομουνα μηπως θα μπορουσα να βαλω εξ αρχης 4 ή 6 ροδακια στην βαση του επιπλου...

delta66
08-09-12, 09:30
Εχω δει να εχουν βαλει ροδακια σε ενα ενυδρειο σε μια αγγελια.

Απο εκει και μετα στο ξαναλεω. το rio 180 το τσουλαγα και γεματο στα ποδαρακια του, οταν ηθελα να κανω εργασιες απο πισω.
Σε παρκε φυσικα αυτο δεν γινεται.

lionor
08-09-12, 12:10
Δεν νομιζω οτι θα μπορουσα να το μετακινησω σε πλακακι με αρμους. Ισως σε πατωμα να γινοταν αλλα και παλι μιλαμε για 250 και πλεον κιλα βαρος.

Αν εβαζα κατι τετοιο ισως: http://www.roda.gr/wheels.aspx?cat=36&lng=gr ειναι μια λυση

Αλλα και παλι δεν γνωριζω, τι στατικοτητα θα εχει και αν θα αντεξει η βαση του rio να μπουνε τετοιες ροδες.

Θελει μελετη το πραμα...