Σύνδεση

Επιστροφή στο Forum : Λάμπες T5 Flourish - Μύθος ή πραγματικότητα???


vaska
24-08-12, 19:19
Σε μια συσκευασία ενυδρειακών λαμπτήρων διάβασα ότι οι λάμπες στο ενυδρείο πρέπει ν' αλλάζουν κάθε χρόνο. Έχω φωτοπερίοδο 6 ώρες και πέρασε και χρόνος οπότε ετοιμάζομαι σιγά σιγά για αλλαγή.
Ψάχνοντας στο δίκτυο ανακάλυψα τρελές διαφορές στις τιμές. Φοράω Τ5 39W και βρίσκω λάμπες από 1,76 € (με ελάχιστη παραγγελία 10ΤΕΜ) έως 35 € το τεμάχιο.
Η ερώτηση είναι: υπάρχει όντως διαφορά στις λάμπες και αν ναι η διαφορά είναι τέτοια που να δικαιολογεί την διαφορά τιμής ή μάπα το καρπούζι, πήραν χαμπάρι ότι είμαστε χομπίστες και βαράνε αλύπητα???

Nick74
24-08-12, 19:30
Δυστυχως η διαφορα δικαιολογειται απολυτα. Οι απλες λευκες λαμπες δεν κανουν τελικα για κανενα φυτο. (και προσωπικα εχω φωτοπεριοδο 12 ωρες)
Δεν μιλαω βεβαια για w/lt, αυτο θα το ορισεις αναλογα το τι θες (προσωπικα κραταω κακο φωτισμο) αλλα το φασμα το οποιο βγαζουν, και δυστυχως δεν ειναι ολες οι λαμπες καλες για αναπτυξη φυτων παρα μονο οσες ειναι φτιαγμενες γι αυτο το σκοπο.
Αν θες κατι καλο και οικονομικο (οχι παμφθηνη αλλα οικονομικη σε σχεση με τις υπολοιπες) ειναι η sylvania grolux που τη βρισκεις σε καλα ηλεκτρολογια και τη χρησιμοποιουν ολοι οι καλλιεργητες

vaska
24-08-12, 19:36
Δυστυχως η διαφορα δικαιολογειται απολυτα. Οι απλες λευκες λαμπες δεν κανουν τελικα για κανενα φυτο. (και προσωπικα εχω φωτοπεριοδο 12 ωρες)
Δεν μιλαω βεβαια για w/lt, αυτο θα το ορισεις αναλογα το τι θες (προσωπικα κραταω κακο φωτισμο) αλλα το φασμα το οποιο βγαζουν, και δυστυχως δεν ειναι ολες οι λαμπες καλες για αναπτυξη φυτων παρα μονο οσες ειναι φτιαγμενες γι αυτο το σκοπο.
Αν θες κατι καλο και οικονομικο (οχι παμφθηνη αλλα οικονομικη σε σχεση με τις υπολοιπες) ειναι η sylvania grolux που τη βρισκεις σε καλα ηλεκτρολογια και τη χρησιμοποιουν ολοι οι καλλιεργητες

Δλδ λέω σιλβάνια γκρολουξ και καθαρίζω?? έχουμε τπτ κωδικούς ή είναι ένας τύπος.
Μιλάς με γρίφους γέροντα κι εμείς τα νεούδια θέμε περισσότερες πληροφορίες
:D:D:D

Σωτος1981
24-08-12, 19:36
πιστευω οτι για τετοια προιοντα (οπως λαμπες,συστηματα ψυξης κλπ) ειναι καλυτερα να ψαχνουμε σε καστηματα εκτος πετ σοπς,καθως οι διαφορες στις τιμες ειναι αρκετα μεγαλες.τωρα οσο αφορα την ποιοτητα και αν αξιζουν τα παραπανω προιοντα τα χρηματα τους,οι αποψεις διισταντω.αν δεν εχεις καποιο απαιτητικο συστημα (οπως ενας κοραλιογενης υφαλος) τοτε δεν χρειαζεται να αγορασεις καποιο 'εξειδηκευμενο' φωτιστικο.

Nick74
24-08-12, 19:55
Δλδ λέω σιλβάνια γκρολουξ και καθαρίζω?? έχουμε τπτ κωδικούς ή είναι ένας τύπος.
Μιλάς με γρίφους γέροντα κι εμείς τα νεούδια θέμε περισσότερες πληροφορίες
:D:D:D


πας σε καλο ηλεκτρολογειο (σεηλε, καυκα, κεντρο λαμπας κτλ) η βρισκεις καποιο καλο ιντερνετικο καταστημα μεσω google και ζητας απλα sylvania grolux τον τυπο που θες (Τ5 η Τ8 ) στα watt που θες και καθαριζεις.
Οι εχοντες φυτωρια και εσωτερικες καλλιεργειες αυτες χρησιμοποιουν
-------------------------
αν δεν εχεις καποιο απαιτητικο συστημα (οπως ενας κοραλιογενης υφαλος) τοτε δεν χρειαζεται να αγορασεις καποιο 'εξειδηκευμενο' φωτιστικο.


Η αποψη μου ειναι πως το να εχεις σωστο φασμα ειναι σχεδον απαραιτητο.
Το αν θα εχεις ισχυ η οχι ειναι περι ορεξεως

kesanis
24-08-12, 20:12
Με αλλα λογια ο κανονας w/lit.δεν εχει τοση σημασια?
Τοτε η διακριση στα απαιτιτικα σε φωτιομο φυτα και στα μη απαιτιτικα πως δικαιολογειτε? Μονο ως προς το φασμα?

vaspiou
24-08-12, 20:15
για να εχεις 39w Τ5 ισως εχεις anoubias ενυδρειο.....?
επειδη και εγω την ιδια φοραω, το petcumulus εχει σε πολυ καλη τιμη για φυτα....νομιζω 11 ευρω, μπες και δες.....

Nick74
24-08-12, 20:17
Με αλλα λογια ο κανονας w/lit.δεν εχει τοση σημασια?

ΛΑΘΟΣ, (ισως δεν ημουν κι εγω απολυτα κατανοητος οπως το εγραψα)
εχει μεγιστη σημασια αναλογα τα φυτα που θα βαλεις.
Οταν εγραψα "περι ορεξεος" αυτο ακριβως εννωουσα, δηλαδη αναλογα τι φυτα θες θα βαλεις και την αναλογη ισχυ φωτισμου.
Απο κει και περα το να υπαρχουν λαμπες στο σωστο φασμα το θεωρω απαραιτητο ακομα και για κερατοφυλλα (που λεει ο λογος) γιατι με το σωστο φασμα τα φυτα -ασχετα αν θα πας σε ευκολα η δυσκολα οποτε θα βαλεις και την αναλογη ισχυ- θα αναπτυσονται σωστα σε βαρος της αλγης ;)

kesanis
24-08-12, 20:27
ΟΚ καταλαβα. Οντως με το "περι ορεξεως", μπερδευτικα.

Nick74
24-08-12, 20:32
ΟΚ καταλαβα. Οντως με το "περι ορεξεως", μπερδευτικα.

:D το καταλαβα, ομως εννωειται πως το τι φυτα θα βαλει καποιος και το τι βιοτοπο θα προσπαθησει να φτιαξει (αν τεσπα τον ενδιαφερει κατι τετοιο) ειναι "περι ορεξεως"

Σωτος1981
24-08-12, 20:32
η σιλβανια ειναι η εταιρεια που 'ντυνει' με λαμπες τα ενυδρεια της ακουαελ.ειναι μια δοκιμασμενη επιλογη,που συστηνεται απο πολλους.ο φωτισμος ειναι ενα συνθετο θεμα με πολλες παραμετρους.περα απο το φασμα εχουμε τους βαθμους κελβιν,τα λουμενς,τα λουξ,τον δεικτη par/pur.και μπορει να γινει και πιο περιπλοκο αναλογα το υψος του ενυδρειου,την γωνεια προσπωσεως,την σειρα τοποθετησης των λαμπτηρων και τον αριθμο αυτων.( επισης επιρεαζεται και απο αλλους παραγοντες οπως η διαυγεια του νερου) το αν μια λαμπα απο 'κοινο' ηλεκτρολογικο καταστημα μπορει να ανταποκριθει στις παραπανω απαιτησεις ειναι ενα θεμα που μπορουν να μας το απαντησουν οι ηλεκτολογοι του φορουμ,σαν πιο εξεικοιωμενοι με αυτα τα θεματα.πιστευω παντως οτι ενα μη απαιτητικο ενυδρειο μπορει να υποστηριχθει με καποιες απο τις κοινες λαμπες εμποροιου.

Nick74
24-08-12, 20:39
πιστευω παντως οτι ενα μη απαιτητικο ενυδρειο μπορει να υποστηριχθει με καποιες απο τις κοινες λαμπες εμποροιου.


Ισως, αλλα απο τοτε που εχω σωστο ( σε φασμα) φωτισμο δεν εχω δει αλγη. ακομα και με το δωδεκαωρο που κραταω

Σωτος1981
24-08-12, 20:52
αυτο που διαφερει, με βαση την εμπειρεια μου ειναι ο ρυθμος αναπτυξης.οταν ειχα απλες λαμπες στο ενυδρειο μου, τα φυτα αναπτυσοντουσαν πολυ αργα (χωρις ομως να εχω προβληματα με αλγες).οταν εβαλα ενυδρειακες λαμπες(εξειδικευμενοι λαμπηρες της φιλιπς που χρησιμοποιει για τα ενυδρεια της η φερπλαστ) τα φυτα ανταποκρινοντουσαν καλητερα με πιο γρηγορο ρυθμο αναπτυξης.

Nick74
24-08-12, 20:56
τα φυτα ανταποκρινοντουσαν καλητερα με πιο γρηγορο ρυθμο αναπτυξης.

αυτο εχει μεγαλη σημασια στις αλγες ;)

vaska
24-08-12, 21:06
Καυκάς, Sylvania Grolux T5 39W 7€ το τεμ και αφού είναι και δοκιμασμένες παραγγέλθηκαν.

Ευχαριστώ όλους για τις πολύτιμες συμβουλές σας.

delta66
24-08-12, 21:46
H gro lux ειναι αρκετα ροζ.
Ελπιζω να σου αρεσει.
Αλλιως ισως πρεπει να την συνδυασεις με μια αλλη.

SylvaniaGroLux
http://saurama.aqua-web.org/images/12_SylvaniaGroLux.jpg


GroLux+Aquastar
http://saurama.aqua-web.org/images/32_GroLux+Aquastar.jpg

Εδω περισσοτερα http://saurama.aqua-web.org/index.htm

Γιώργος Κ
24-08-12, 22:58
Παντως τα φυτα θα εκμεταλλευτούν οποιαδηποτε πηγη φωτος ειναι διαθεσιμη!
Δεν ειναι αναγκη να ειναι ακριβες .... ακομα και αυτε που βρισκεις σε ενα καταστημα με ηλεκτρικα ειδη την κανεις τη δουλεια σου!
Τα ενυδρεια του φιλου Αλεξανδρου (Raven) ηταν με λαμπες (οι πιο πολλες) απο τον Καυκα πολυ φτηνες και ολοι ειχατε δει την τρελη αναπτυξη των φυτων του! Και οι δικες μου λαμπες στο πρωην φυτεμενο και καλα υψηλων απαιτησεων ηταν απλες λαμπουλες!

Απλα δεν πρεπει να βαζουμε μπλε ακτινικες που κανουν για θαλασσινο ενυδρειο ολες οι αλλες κανουν μια χαρα!

Nick74
24-08-12, 23:27
Γιωργο θα διαφωνισω για ορισμενα φυτα, και μαλιστα μερικα που θεωρουνται απο τα πανευκολα (πχ pistia, καποιοι εχινοδωροι αλλα και το αλλο που ειναι σαν κερατοφυλο που το φυτευουμε.... ειπα δεν τα παω καλα με τα λατινικα και τς επιστημονικες ονομασιες) δε μεγαλωνουν καθολου η σχεδον καθολου με τις απλες λαμπες που η θερμοκρασια τους ειναι στα 10000Κ με πειορισμενο φασμα, ενω με grolux πανε μια χαρα ολα...
Τωρα με πιο "ενυδρειακες" (flora glo) αν και εχω δεν μπορω να καταλαβω αν παιζει ακομα καλυτερο αποτελεσμα (ισως φαινεται διαφορα σε πιο δυσκολα φυτα) αλλα οι απλες φθηνες grolux ειναι για μενα πραγματικα παρα πολυ καλες λαμπες και τουλαχιστο για τα δικα μου φυτα εφαμιλες με τις πολυ ακριβοτερες, αλλα δε μπορω να πω το ιδιο για τις απλες ασπρες λαμπες

Kotsos
24-08-12, 23:45
Υπάρχουν 2700 και 4600 σε μαγαζιά με ηλεκτρολογικά.. εγώ τέτοιες έχω..

Γιώργος Κ
24-08-12, 23:57
Νικο οτι εσενα μπορει να μην λειτουργει δεν αποκλείει το γεγονος οτι μπορει να λειτουργει σε καποιον αλλο!
Πχ πιστια κερατοφυλλο (αληθινο παραδειγμα) εμενα μου εχουν παει πολυ καλα με τις "ασπρες" τις λαμπες αλλα και με απλο φωτιστικο γραφειου (!!!!)

Τα φυτα αναγκαστικα θα προσαρμοστουν στο διαθεσιμο φως ... αν αυτο ειναι αρκετο και σου χαλανε παει να πει οτι κατι φταιει! Μπορει να ειναι η θερμοκρασια! Μπορει να ειναι η ελλειψη νιτρικων! Μπορει να ειναι η ελλειψη πολλων η ακομα και μονο ενα θρεπτικο στοιχειο (!!!) που να ειναι σημαντικο για αυτο ...
Ποτε δε μπορει να ειναι καποιος σιγουρος αφου σε ενα ενυδρειο οι παραμετροι αλλαζουν τοσο ευκολα!

Σωτος1981
24-08-12, 23:58
πολλες φορες πεφτουμε 'θυματα' μαγικων προιοντων και σκευασματων που υποσχονται κρυσταλινα νερα,η ταχεια ανθιση φυτων,και παρομοια πραγματα.μπορει πραγματικα να τα πετυχαινουν αλλα θα πρεπει να βλεπουμε ολες τις παραμετρους και οχι να απομονονουμε καποια απο αυτες.σιγουρα οι ενυδρεικες λαμπες βοηθανε (τετοιες χρησιμοποιω και εγω) αλλα μπορεις να κανεις τι δουλεια σου και με απλες,χωρις να τις χρησοπληρωσεις.με καλη 'ποιοτητα φωτισμου παλι μπορει να εχεις προβλημα ειτε με θεμα αναπτυξης,ειτε με θεμα αλγης:( αν δεν προσεξεις αλλα πραγματα.(λιπασματα,co2,τακτικες αλλαγες νερου)

Nick74
25-08-12, 00:28
Νικο οτι εσενα μπορει να μην λειτουργει δεν αποκλείει το γεγονος οτι μπορει να λειτουργει σε καποιον αλλο!



συμφωνω απολυτα, οποτε να το διορθωσω λιγο λεγοντας απο εμπειρια μου λοιπον πως σε ενυδρεια που ειναι φτιαγμενα με γνωμονα την καλη ποιοτητα ζωης ψαριων μαλακου οξινου τσαγιου (με οτι συνεπαγεται ολο αυτο... χαμηλους φωτισμους, χαμηλη ποσοτητα ιχνοστοιχειων κτλ κτλ) μια sylvania gro-lux ή μια flora glo κανει τρελη διαφορα στην αναπτυξη των φυτων.
Η δευτερη ειναι πολυ ακριβοτερη και οι διαφορες τους στο θεμα αποδοτικοτητας αν υπαρχουν δεν ειναι φοβερα αισθητες.