PDA

Επιστροφή στο Forum : Παράξενη συμπεριφορά χρυσόψαρων


lionor
20-08-12, 16:42
Μεταφερω το..προβλημα εδω, γιατι κατα την αποψη μου παρουσιαζει ενδιαφερων. Εχω σε ενα 'ενυδρειο' 50 λιτρο 2 χρυσοψαρα εδω και 6 μηνες. Οι μετρησεις αμμωνιας και νιτρωδων ειναι 0, τα ντιτρικα εμφανιζονται λιγο παραπανω. Το ενα ψαρακι παρουσιαζει μαλλον δυσκοιλιοτητα, αν κρινω απο τις πολλες εκαθαρσιες που κανει, μακριες και σκουροχρωμες. Εμφανιζει κι ενα μικρο πρηξιμο στην κοιλια του. Ελπιζω με νηστεια και αρακα, να φτιαξει. Σημερα δεν εχει κανει καμια ακαθαρσια ως τωρα.
Απο το σαββατο το πρωι ομως, παρουσιασε ανησυχητικη συμπεριφορα και το αλλο. Παει και καθεται συνεχως στον πατο και διπλα απο το φιλτρο. Κανενα απο τα 2 ψαρακια δεν παρουσιαζει κατι αλλο, οπως π.χ. σημαδια ή εξογκωματα ή οτιδηποτε αλλο.
Εκανα λοιπον σημερα το εξης: απομονωσα το ψαρακι που καθεται στον πατο. Το αλλο το εβαλα σε εναν 15λιτρο κουβα με νερο και αντιχλωριο και αεραντλια.
Λοιπον εδω αρχιζουν τα εξης παραδοξα: Το ψαρακι που καθοταν συνεχως στον πατο, και με λιγη δικη μου παρακινηση, ξεκινησε να κανει τις βολτες του, σαν να μην ειχε τπτ. Το αλλο ψαρακι που το ειχα στον κουβα, εμφανιζε μετα απο λιγες τασεις αυτοκτονιας. Προσπαθουσε συνεχως να πηδηξει εξω. Το πηρα και το ξαναεβαλα με το αλλο μαζι. Οσο ειναι μαζι και τα 2, ποτε δεν αντιληφθηκα ταση να πηδηξουν.
Και τωρα πλεον συμβαινει το εξης: Το ενα ψαρακι καθεται συνεχως στον πατο και το αλλο το ...κοιταζει απο μια αποσταση. Συχνα πυκνα παει διπλα του, το κουναει λιγο μεχρι να αρχισει να κινειται. Και τοτε το κυνηγαει λυσασμενα και προσπαθει να τριφτει κατω στην κοιλια του. Το κυνηγητο αυτο, εχει αρχισει απο τον Μαιο, αρχικα σποραδικα αλλα με τον καιρο συνεχισε να γινεται ολο και πιο εντονο, με κορυφωμα τον τελευταιο καιρο, που πλεον δεν το αφηνει σε ησυχια.
Σαφως και ολα αυτα που λεω, μπορει να ειναι...αρλουμπες. Με την εννοια οτι σαν απειρος που ειμαι, μπορει το ψαρακι που παρουσιαζει 'ατονια΄ να εχει καμια βακτηριακη λοιμωξη και εγω να μην το ξερω. Επειδη ομως δεν παρατηρω κατι αλλο που να δηλωνει κατι τετοιο, εκτος απο την 'περιεργη' συμπεριφορα του αλλου ψαριου, θα ηθελα να ακουσω και την δικη σας γνωμη. Εχω βαλει και 2 φωτος του ψαριου που καθεται στον πατο, στην γενικη κατηγορια για τα χρυσοψαρα, στο 'θεμα' μου στην τελευταια σελιδα, δεν ξερω αν διακρινετε τπτ...περιεργο στο σωμα του.

stratigos24
20-08-12, 17:14
Eδω (http://www.aquatek.gr/vb/showpost.php?p=685494&postcount=218) οι φωτογραφιες του φιλου για να τις βρισκουμε πιο ευκολα.

Vangelis21
20-08-12, 17:44
1) αν εχει δυσκοιλιοτητα ΠΩΣ κανει πολλες ακαθαρσιες βρε?

2) τα χρυσοψαρα αν δουν αλλο ψαρι να καθεται ακουνητο πανε και το τσιμπανε. Αυτο γινεται πολυ εντονα μολις πεθαινει καποιο και πανε και το τρωνε.

3) στην πρωτη φωτογραφια βλεπω ενα αρκετα ταλαιπωρημενο χρυσοψαρο αν και μπορει να κανω και λαθος. τα βραγχια φαινονται κοκκινα πολυ και τα λεπια να εξεχουν το οποιο δεν ειναι καλο.

4) οι τασεις να πηδηξει εξω μπορει να ειναι νορμαλ αφου εχασε το ταιρι του.

lionor
20-08-12, 18:09
1) Εχω διαβασει πως μερικα απο τα συμπτωματα της δυσκοιλιοτητας ειναι οι μακριες ακαθαρσιες και το πρηξιμο στην κοιλια, για αυτο και υποθετω πως αυτο εχει. Χτες και σημερα που δεν το ταισα, δεν ενεργηθηκε, εκτος πριν λιγο που ξεκινησε να ενεργειται.
2) Δεν ανεφερα πουθενα πως το τσιμπαει. Αν τσιμπημα βεβαια θεωρουμε πως κατι κανει με το στομα του. Το 'πειραζει' μονο οταν ειναι εν κινησει, προσπαθει συνεχως να τριφτει κατω στην κοιλια του. Αν ειναι ακινητο δεν το ενοχλει καθολου. Το ΄παιχνιδι΄ αυτο εχει ξεκινησει περιπου απο τον Μαιο, και εχει κορυφωθει τον τελευταιο καιρο.
3) Δεν παρατηρω κατι απο αυτα που λες. Και ιδιως τα λεπια του, μια χαρα μου φαινονται. Αλλα καλο θα τανε να εχουμε κι αλλες αποψεις.
4) θα συμφωνησω οτι για αυτο τον λογο ηθελε να πηδηξει. Στην αρχη για κανα 20 λεπτο, εκοβε βολτες, οταν ομως αντιληφθηκε οτι κατι του λειπει, δεν κρατιοταν με τπτ μεσα. Ευτηχως ειχα βαλει διχτυ, ειδα τουλαχιστον 5-6 προσπαθειες να πηδηξει. Αναρωτιεμαι βεβαια, αν τυχον το αλλο ψαρακι πεθανει, ποια θα ειναι η συμπεριφορα του;
Το βασικο βεβαια ερωτημα ειναι αν το αλλο ψαρακι που φαινεται και στις φωτος εχει κατι και τι μπορει να ειναι αυτο

exelix
20-08-12, 18:31
Καλά διάβασες για τα συμπτώματα. Παρακολούθησέ το και κάνε αλλαγές νερού να πέσουν και τα NO3.

genecr
20-08-12, 19:58
μήπως είναι ερωτικά παιχνίδια;
λέω εγώ τώρα :smt108

Vangelis21
20-08-12, 20:16
καποιος απο τους εμπειρους να μας πει αν οντως βλεπω καλα τα λεπια ανοιχτα στην πρωτη φωτο

lionor
20-08-12, 22:38
Αλλαγες νερου ναι, θα κανω πιο συχνα για τα no3
Μου χει περασει και μενα απο το μυαλο, μην και τυχον ειναι στο σταδιο αναπαραγωγης. Το κυνηγητο εχει ξεκινησει, απο τον Μαιο, περιοδο δηλ. που ανεβηκε αισθητα η θερμοκρασια, αλλα ολο το καλοκαιρι δεν εχουν σταματησει να κυνηγαει το ενα το αλλο. Κραταει αραγε τοσο πολυ η διαδικασια αναπαραγωγης; Και αν υποθεσουμε οτι αυτο συμβαινει, γιατι παει και καθεται κατω; (που αυτο με ανησυχει εντονα εδω και 3 μερες)
Φιλε vangelis21 αν στην 1η φωτο τα βλεπεις ανοιχτα, τοτε θα πρεπει και στην 2η. Μηπως σε ξεγελαει το οτι η 1η φωτο ειναι με φλας και με λιγο διαφορετικη οπτικη γωνια;

Vangelis21
21-08-12, 06:30
Αλλαγες νερου ναι, θα κανω πιο συχνα για τα no3
Μου χει περασει και μενα απο το μυαλο, μην και τυχον ειναι στο σταδιο αναπαραγωγης. Το κυνηγητο εχει ξεκινησει, απο τον Μαιο, περιοδο δηλ. που ανεβηκε αισθητα η θερμοκρασια, αλλα ολο το καλοκαιρι δεν εχουν σταματησει να κυνηγαει το ενα το αλλο. Κραταει αραγε τοσο πολυ η διαδικασια αναπαραγωγης; Και αν υποθεσουμε οτι αυτο συμβαινει, γιατι παει και καθεται κατω; (που αυτο με ανησυχει εντονα εδω και 3 μερες)
Φιλε vangelis21 αν στην 1η φωτο τα βλεπεις ανοιχτα, τοτε θα πρεπει και στην 2η. Μηπως σε ξεγελαει το οτι η 1η φωτο ειναι με φλας και με λιγο διαφορετικη οπτικη γωνια;

δεν ξερω τι με ξεγελαει και τι οχι. σου λεω τι βλεπω επειδη ΔΥΣΤΥΧΩΣ εχω μια καποια εμπειρια πανω στο συγκεκριμενο (που να μην την ειχα). μακαρι να κανω λαθος.

Οσο για την αναπαραγωγη, τοσους μηνες, και ΤΟΣΑ χρυσοψαρα που εχω/ειχα αναπαραγωγη δεν ειχαμε. υποθετω στα χρυσοψαρα δεν ειναι οπως στα αλλα ψαρια. εχουν πολλες διαφορες

Kotsos
21-08-12, 10:02
Δεν μου φαίνονται ανοιχτά τα λέπια..
Τι θερμοκρασία έχεις??

lionor
21-08-12, 11:52
Θερμοκρασια 26.6-26.7 με ανεμιστηρα και ελεγχομενη με ελεγκτη θερμοκρασιας.
Το αλλο ψαρακι παει συνεχως και το ΄πειραζει΄
Παρατηρω κι ενα αμυδρο ομως μαυρισμα του πτερυγιου του. Το μετεφερα για λιγο στον κουβα, να δω πως θα αντιδρασει κι εκει, και μου κανε εντυπωση οτι κατα την...μεταφορα με αποχη, δεν σπαρταρισε καθολου. Τωρα τα εχω και τα 2 μαζι. Συνηθως καθεται στον πατο και διπλα στο φιλτρο και αραια και που κανει καμια βολτα.
Σκεφτομαι να δοκιμασω να βαλω αλατι. Δεν νομιζω να εχω να χασω και τπτ...

Kotsos
21-08-12, 12:03
Tο αλάτι είναι για παράσιτα βασικά.. τρώει το ψάρι? κάνε καμια αλαγή νερού..
νιτρικά πόσο έχεις?
αν τρώει δωσε λίγο σκόρδο..

lionor
21-08-12, 12:34
Γνωριζω για το αλατι, αλλα επειδη ειδα ενα αμυδρο μαυρισμα στο κατω πτερυγιο του, λεω μην ειναι τπτ καψιμο ή παρασιτο. Εφαγε αρακα σημερα
Νιτρικα εχω ανεβασμενα
Σκορδο; 1η φορα το ακουω αυτο...

Kotsos
21-08-12, 12:37
Δώσε λίγο σκόρδο αφού τρώει, και αφού έχεις ανεβασμένα γιατί δεν κάνεις μια αλλαγή??

lionor
21-08-12, 12:43
Εκανα αλλαγη την παρασκευη και θα κανω ή σημερα ή αυριο. Ελεγα να το συνδυασω και με αλατι....
Αν βρω σκορδο, ας του βαλω κι αυτο...

lionor
23-08-12, 00:00
'Έφαγα΄ ολο το νετ ψαχνοντας για παρομοια συμπτωματα με τα δικα μου, αλλα δεν μπορω να πω οτι βρηκα κατι. Το ψαρακι παραμενει ληθαργικο, καποιες φορες αποφασιζει να βολταρει, κυριως για αναζητηση τροφης. Τα λεπια του μια χαρα ειναι, το κατω πτερυγιο του ομως, εχει ενα αμυδρο μαυρισμα. Με ανησυχει και το γεγονος πως οταν το εβγαλα εξω, δεν σπαρταρισε καθολου, λες και ηταν ψοφιο.
Σκεφτομαι να τους ριξω και αλατι. Υπαρχει περιπτωση αυτο να χειροτερεψει την κατασταση;

Kotsos
23-08-12, 01:36
Αλλαγή έκανες??
Μπορείς να βγάλεις ένα βίντεο να δούμε πως είναι..
Βγάλε και μια φώτο απο το μάυρισμα που λες..
το μάυρισμα μαζί με τα βράγχια που βλέπω στην φώτο, ίσως να είναι κάψιμο απο αμωνία..
είναι σίγουρο οτι η αμωνία σου είναι μηδέν??
μήπως ανέβηκε για κάποιο λόγο??
-------------------------
το φίλτρο σου πως το καθαρίζεις??

lionor
23-08-12, 01:49
Aλλαγη εκανα ναι.
Φωτο θα προσπαθησω να βγαλω, αλλα πολυ δυσκολο να δειξει το μαυρισμα που εχει. Μολις και μετα βιας διακρινεται με το ματι.
Η αμμωνια πιστευω να ειναι 0. Εχω το τεστ της salifert, δεν ειναι και ευκολο να διακρινεις αν ειναι 0 ή π.χ. 0.1. Αν υποθεσουμε οτι ανεβηκε οριακα, δεν ξερω αν αυτο εγινε στο 8 ημερο που ελειπα, μεταξυ 4-11 αυγουστου.
Το φιλτρο το καθαριζω με νερο ενυδρειου. Εχει μεσα ενα σφουγγαρι και μια καλτσα με βιολογικο υλικο. Την καλτσα δεν την πειραζω. Το σφουγγαρι μονο ξεπλενω με νερο.

Kotsos
23-08-12, 01:53
Αν είναι κάψιμο, νομίζω θέλει καιρό έκθεση, και αρκετή αμμωνιά..
Δεν το έχω δει ποτε λαιβ όμως.. μόνο φωτογραφίες..
βάλε εσυ μια φώτο να μας πει κάποιος που ξέρει, και συνέχισε να κάνεις αλλαγές 10-15% καθημερινά για καλό και για κακό...

lionor
23-08-12, 02:00
Ειναι ενα αμυδρο μαυρισμα στις ακρες του κατω πτερυγιου του. Δεν ξερω καν αν θα φανει στην φωτο. Αλλαγη να κανω καθημερινα 10-15% ε; Να μην ξεκινησω και με αλατι, εστω και...προληπτικα;

Kotsos
23-08-12, 02:04
Δεν ξέρω, μπορείς να βάλεις και αλάτι, αλλα αφού δεν είναι κάποιο παράσιτο εγώ δεν θα έβαζα..
Δες αυτά μέχρι να βρεθεί κάποιος που να ξέρει
http://www.kokosgoldfish.invisionzone.com/forum/index.php?/topic/77817-ammonia-burn/

Typical Symptoms
The effects of ammonia burns usually do not appear until 2 or 3 days after being exposed. Signs to look for are ragged or frayed fins, cloudy eyes, rapid gilling, and a lack of appetite. Red blotches or streaks may also appear on a fish's body, which is a typical symptom
http://saltaquarium.about.com/od/saltwaterfishdiseases/a/aa061704ammonia.htm

lionor
23-08-12, 02:13
http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=60988
Εδω ειχα βαλει μια φωτο με μαυρισμα που μου χε παρουσιασει το αλλο ψαρακι πριν λιγο καιρο. αν προσεξεις το πισω και κατω φτερο του στην ακρη ειναι μαυρο. Ετσι ειναι κι αυτο που τωρα παρουσιαζει ληθαργικοτητα, αλλα σε πολυ μικροτερο βαθμο, ισα που διακρινεται το μαυρισμα.

Kotsos
23-08-12, 10:56
Σε άλλο σου θέμα, λες οτι το φιλτράκι σου μπουκώνει συχνά.. μήπως όταν μπουκώνει ανεβαίνει η αμμωνία?? ή μήπως είναι μικρό και δεν μπορεί να σηκώσει το τάισμά σου??

lionor
23-08-12, 12:10
Το φιλτρακι εχει μεσα ενα σχετικα μικρο σφουγγαρι, το οποιο ειχε μειωθει κατα το 1/5 περιπου, για να μπορεσει να μπει και μια καλτσα με substrat. Στις αρχες μου μπουκωνε συνεχεια και δεν ηξερα γιατι. Τελικα εφταιγε η καλτσα γιατι ακουμπουσε στην φτερωτη και ετσι μπουκωνε. Αυτο το ελυσα βαζοντας αναμεσα τους, ενα λεπτο pad. Γενικα ομως το καθαριζω περιπου καθε 10 μερες. Το σφουγγαρι του πολυ ευκολα....στουπωνει.
Παραθετω 2 νεες φωτο απο το ψαρακι οπου πελον φαινεται ξεκαθαρα πως αρχιζει και μαυριζει το κατω του πτερυγιο (δοκιμασα να βαλω κι ενα βιντεακι, αλλα δεν ξερω εδω πως μπαινει)

Vangelis21
23-08-12, 12:14
το κιτρινο εχει ανοιχτα λεπια

Kotsos
23-08-12, 12:37
Δεν φαίνονται ανοιχτά τα λέπια.. Αν το δεις απο πάνω σου φαίνονται ανοιχτά??
ποιο φίλτρο έχεις??

lionor
23-08-12, 12:42
Δεν εχω αναλογη εμπειρια ξανα, αλλα να πω την αλήθεια ουτε εμενα μου φαινονται ανοιχτα. Τα μονα ευδιακριτα για μενα, ειναι το μαυρισμα στο κατω πτερυγιο του, που μερα με την μερα γινεται πιο εντονο, και φυσικα η ληθαργικοτητα που παρουσιαζει. Φιλτρακι εχω αυτο: http://petcumulus.com/index.asp?page=product&pid=2573 Στο οποιο ομως εχουν γινει καποιες τροποποιησεις: μεσα ειχε σφουγγαρι και ανθρακα. Ο ανθρακας εφυγε, το σφουγγαρι μειωθηκε περιπου κατα το 1/5 και μπηκε μια καλτσα με substrat
Αν ειναι να κανω κατι, πρεπει να το κανω ΑΜΕΣΑ. Ειναι ηδη στην 6 μερα σε αυτη την κατασταση. Καμια...ιδεα παιδια;

Vangelis21
23-08-12, 14:41
κωτσο ποσα ψαρια σου ειχαν ανοιχτα λεπια? καλυτερα να το προσεξει πολυ. εστω και ΛΙΓΟ ανοιχτα να ειναι ειναι προβλημα.

Kotsos
23-08-12, 14:46
Ευτυχώς κανένα..
Ειπα πως δεν βλέπω ανοιχτά λέπια, αλλα αυτή η φώτο δεν βοηθάει.. μια απο πάνω θα μας πει σίγουρα..
-------------------------
Συνέχισε να κάνεις καθημερινά αλλαγές νερού, και μέτρα συχνά την αμμωνία σου.. μέτρα κάποια ώρα μετά το τάισμα, αφου πλύνεις το φίλτρο κλπ.. εγώ νομίζω απο αυτό προκλήθηκε το πρόβλημα..

lionor
23-08-12, 14:54
Eιτε ειναι ανοιχτα τα λεπια ειτε οχι, δεν ξερω και τι μπορω να κανω πια...
Ετοιμασα ενα δοχειο με αλατι, θα το ριξω μεσα μπας και κανει τπτ...

Vangelis21
23-08-12, 15:13
οταν λεει φωτογραφια απο πανω εννοει ακριβως απο πανω

lionor
23-08-12, 15:18
Επειδη αυτο καθεται στον πατο, αν την βγαλω απο πανω δεν θα φαινεται τπτ. Τεσπα, οπως και να χει, ξεκινησα με αλατι. Εξαλλου δεν μπορω να κανω και πολλα. Τα...λαθη εχουν γινει προ πολλου, τωρα απλα φαινονται σιγα-σιγα οι...συνεπειες τους

Vangelis21
23-08-12, 15:22
ρε συ παληκαρι, ουτε ο πρωτος εισαι ουτε ο τελευταιος που βγαζει φωτογραφια απο πανω. θες η οχι να τον βοηθησεις?

εχω χασει (δεν ξερω ακομα απο τι) 10 χρυσοψαρα και μεχρι σημερα λεω "να ειχα κανει εγω μαλακια αλλα οχι ετσι". τα μισα προλαβα να τα βοηθησω αλλα τελικα τα εχασα κι αυτα. Ολα ομως το ηξερα οτι θα πεθαινανε πριν πεθανουν απλα δεν μπορεσα να κανω κατι παραπανω.

Οποτε καλως η κακως οταν βλεπω ενα χρυσοωαρο υπαρχουν πολλες πιθανοτητες να μπορω να καταλαβω ποσο καλα ειναι.

οταν λες καθεται κατω, ειναι αυτες οι φωτο που μας εδειξες, η καθονται και με αλλον τροπο (γιατι υπαρχουν τουλαχιστον 2 τροποι απο τους οποιους ο ενας ανησυχητικος)

lionor
23-08-12, 15:33
Προσπαθησα να βγαλω απο πανω αλλα δεν εστιαζει και βγαινει θολη. Οταν λεω οτι καθεται στον πατο, το εννοω ακριβως οπως φαινεται στις φωτο, ειναι σαν να κοιμαται, αλλα μαλλον παει και καθεται εκει που συνηθως κοιμαται, για να αποφυγει ετσι το αλλο, που διαρκως το 'πειραζει' οταν προσπαθει να κανει καμια βολτα

Vangelis21
23-08-12, 15:37
αν εχεις αεραντλιες κτλ τις κλεινεις και βγαλει την φωτογραφια.... αν δε φαινεται δε φαινεται αλλα ασε εμας να το κρινουμε αυτο.

lionor
23-08-12, 15:51
Οριστε απο πανω αν και δεν διακρινονται και πολλα...

Vangelis21
23-08-12, 15:53
ειδες? ποιος το λεει οτι δε διακρινονται πολλα. ΔΕΝ εχει ανοιχτα λεπια. χωρις να παιρνω ορκο βεβαια. αυτο που εχεις να κανεις εσυ ειναι να το βλεπεις απο πανω και να δεις αν εξεχουν εστω και λιγο τα λεπια. για να βλεπεις αν ειναι ανησυχητικα χοντρο θα το κοιτας απο τη μου και αν βλεπεις την κοιλια του αριστερα και δεξια απο τα ματια τα πραγματα δεν ειναι καλα.

το ανησυχητικο ξαπλωμα στον πατο ειναι οταν ολα τα πτερυγια και ουρες του ειναι κρεμασμενα κατω. εμενα 2 μου το κανανε αυτο και τα δυο πεθαναν λιγο αργοτερα

lionor
23-08-12, 16:01
Το 'ενθαρρυντικο' ειναι οτι τα πτερυγια του δεν τα εχει μαζεμενα. Σημερα ειναι η 6η μερα που ειναι σε αυτη την κατασταση, ισως αυτο να ναι θετικο με την εννοια οτι ακομα δεν εχει ...αποδημησει. Εσενα οσο ψοφησαν, τα ειχαν μαζεμενα;

Vangelis21
23-08-12, 16:05
ναι καθονταν κατω με τα παντα πεσμενα.

Kotsos
23-08-12, 18:07
Αλλαγες καθημερινές μικρές, και να παρακολουθείς την αμμωνία σου..

lionor
23-08-12, 22:05
Μου φαινεται λιγακι περιεργο να εχω ανεβασμενη αμμωνια, γιατι και τις αλλαγες κανω τακτικα, και μετρησεις κανω και δεν ειδα κατι τετοιο. Εξαλλου απο την στιγμη που εχω νιτρικα και μαλιστα μαλλον ανεβασμενα, αυτο δεν εξασφαλιζει οτι και η αμμωνια θα ειναι σε χαμηλα επιπεδα; Μηπως ειναι αυτα υπευθυνα;

Kotsos
23-08-12, 22:15
αφού έχεις νιτρικά, σημαίνει οτι έχει γίνει ο κύκλος... δε σημαίνει όμως οτι έχεις και όσα βακτηριδα χρειάζονται για να μετατρέψουν όλη την αμμωνία άμεσα..
άμα ριξω μισό κουτι τροφή μέσα, θα ανεβάσει αμμωνία, κι ας έχω στωμένο φίλτρο..
Αυτό που λέω είναι οτι μπορεί το φίλτρο σου να είναι ήδη ίσα ίσα, και όταν το καθαρίζεις κι όλας να μην επαρκέι..

lionor
23-08-12, 22:27
Ο κυκλος εχει γινει σιγουρα και μαλιστα με παιδεψε πολυ, ειμαι και τελειως απειρος...Οταν λες βακτηριδια, εννοεις τα νιτρωδη; Γιατι αυτα τον τελευταιο καιρο νομιζω ειναι ανεβασμενα και κακως τα αμελησα.
Βεβεια τις μετρησεις τις κανω πριν καθαρισω το φιλτρο και οχι λιγο πιο μετα. Ηλπιζα οτι εστω κι αυτο το φιλτρακι θα μπορουσε να αντεξει αυτη την ιχθυοφορτωση

delta66
23-08-12, 22:35
Τα νιτρωδη ειναι κι αυτα ακρως τοξικα οπως (και η αμμωνια) και πρεπει να ειναι παντα μηδεν.

Το οτι δεν ειναι μηδεν σημαινει οτι κατι δεν παει καλα με τη βιολογια του φιλτρου και το φιλτρο δεν ειναι στρωμενο.

Βακτηρια, εννοει τα νιτροποιητικα βακτηρια που μεταβολιζουν την αμμωνια σε νιτρωδη και τα νιτρωδη σε νιτρικα.
Πρεπει να μελετησεις τον κυκλο του αζωτου. Ειναι πολυ απλος,
-------------------------
Το ψαρι εχει τα συμπτωματα της δηλητηριασης απο νιτρωδη?

"Μερικές πληροφορίες για τα Νιτρώδη άλατα ΝΟ2, επίσης δολοφόνους για τα ψάρια μας.

Δράση των Νιτρωδών αλάτων (ΝΟ2):
Το ΝΟ2 αντικαθιστά το οξυγόνο (Ο2) της αιμοσφαιρίνης στο αίμα των ψαριών και αυτά πεθαίνουν από ασφυξία.
Ενδεικτικά αναφέρεται ότι η ΝΗ3 είναι 10 φορές περίπου πιο τοξική από τα ΝΟ2.

Συμπτώματα ύπαρξης Νιτρωδών αλάτων (ΝΟ2) μπορούν να θεωρηθούν:
- Σε χαμηλά επίπεδα ΝΟ2, τα ψάρια μπορεί να τρίβονται σε αντικείμενα ή/και να κάνουν απότομα τινάγματα, ή/και να χάνουν το χρώμα τους.
- Καθώς τα επίπεδα ΝΟ2 αυξάνονται, το ψάρι θα γίνει ληθαργικό, αλλά παρόλα αυτά θα μπορεί να κολυμπάει μέχρι την τροφή.
- Αν το ψάρι έχει προσβληθεί με δηλητηρίαση από τα νιτρώδη, τα βράγχια θα πάρουν ένα χλωμό μαύρισμα έως σκούρο καφέ χρώμα και τα ψάρια μπορεί να εμφανίσουν σημάδια αναπνευστικής δυσχέρειας, δηλαδή να λαχανιάζουν στην επιφάνεια του νερού (αν δεν πρόκειται για λαβυρινθόψαρα που το συνηθίζουν και υπό κανονικές συνθήκες) ή να κολυμπάνε συνεχώς, κάτω από την έξοδο του φίλτρου που γίνεται πιο έντονη ανατάραξη το νερού.

Αντιμετώπιση:
Το καθαρό νερό μέσω ποσοστιαίας αλλαγής με αποχλωριωμένο νερό και σε σωστή θερμοκρασία, μια δυνατή αεραντλία και κάποια θεραπεία ή πρόληψη για δευτερογενείς παθήσεις, θα αντιστρέψει μερικές φορές την κατάσταση της υγείας τους."
http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=43756

lionor
23-08-12, 22:46
Σορρυ βρε Σπυρο, για τα νιτρικα ηθελα να πω οχι τα νιτρωδη! Τα νιτρωδη μου ειναι ΣΙΓΟΥΡΑ 0, εκτος και αν το τεστ λεει...αρλουμπες. Τα νιτρικα μου εμφανιζονται ανεβασμενα, αλλα δεν μπορω με σιγουρια να πω ποσο μπορει να εχουν φτασει, καθως το τεστ της api που εχω, απο το 20 και πανω, εχει κατι αμυδρες παραλλαγες του κοκκινου χρωματος που ειναι σχεδον αδυνατο να πεις με σιγουρια αν ειναι 20 ή 40 ή 80... Ξερουμε μηπως τι επιπτωσεις μπορει να εχουν τα ανεβασμενα νιτρικα;

delta66
23-08-12, 23:58
Ναι, ασχημες. Tα επιπλεον νιτρικα ειναι αιτια καρκινωματων, σε ψηλες συγκεντρωσεις τα συμπτωματα ειναι πιο αμεσα ορατα.....

SYMPTOMS
Fish with nitrate poisoning will often appear very sluggish. Their gills will be opening and closing rapidly and they will often be found swimming at the surface of the tank ‘gasping’ for air. Occasionally you will be able to notice brown or yellowish discolorations of the gills.
.Higher or prolonged exposure to high levels of nitrate will show signs of loss of appetite, fish resting on the bottom, a bent or curled positioning of the body, crooked spine, uncontrolled swimming or swimming in circles, spasms or twitching. Usually at this point the fish is unlikely to survive!

Read more: http://gardenofeaden.blogspot.com/2010/04/how-do-high-nitrate-levels-affect-fish.html#ixzz24PPkuZUx

lionor
24-08-12, 00:12
Χμμμ νομιζω οτι κι εμενα αυτα τα συμπτωματα εχει. Ειναι ληθαργικο (μου θυμιζει την 2η φωτο που εχει το λινκ που εβαλες που καθεται στην γωνια σχεδον διπλωμενο), καθεται συνεχεια στον πατο, παρατηρησα και οτι ανοιγοκλεινει το στομα του, οχι ομως οπως συνηθως κανουνε, αλλα σαν να σου...στελνει φιλια. Κι οταν προσπαθει να κολυμπησει, κι ενω ηδη εχει αρχισει και το κυνηγαει το αλλο, παρατηρω οτι σαν να γερνει αριστερα-δεξια το σωμα του, δεν εχει δηλ. σωστη πλευση. Ισως να τα ταιζα υπερβολικα, και σιγουρα δεν φροντισα να αλλαζω πιο συχνα το νερο, αφου ειχα δει οτι τα νιτρικα ειναι υψηλα (αν και επαναλαμβανω το τεστ της api σε μπερδευει με τα χρωματα του)

delta66
24-08-12, 00:27
Δεν νομιζω να ειναι παραταισμενο το ψαρι απο τις φωτο που ειδα.
Μαλλον το αντιθετο.
Εκτος κι αν αδυνατισε τοσο απο τοτε που εκοψε το φαι.


Η πηγη των προβληματων αυτων, προερχονται απο τον μικρο διαθεσιμο χωρο και την ελλειπη συντηρηση.
Ο συνδυασμος και των δυο, ειναι γρηγορα θανασιμος.

Απο την αλλη, ενα ψαρι δεν θα το αφηνουμε υποσιτισμενο, για να μην αναγκαζομαστε να κανουμε συχνα αλλαγες ή γιατι εχουμε μικρο ενυδρειο γιαυτο το ψαρι.
Πρεπει να βρισκουμε λυσεις.

Στην μειωση των νιτρικων μπορει να βοηθησουν και τα γρηγορης αναπτυξης φυτα. Εχεις δοκιμασει Ποθο? με τις ριζες στο νερο και τα φυαλλα εκτος ενυδρειου?
Εχεις μετρησει το νερο της βρυσης για νιτρικα?

Κανε μικρες απανωτες αλλαγες.
Καθε 3 ωρες 5 % με νερο ιδιας θερμοκρασιας και αντιχλωριο και εχε αεραντλία.

Φυσικα τωρα δεν ταιζεις μεχρι να συνελθει και να το βαλεις στο ενυδρειο

lionor
24-08-12, 00:53
Το ψαρακι ειναι πιο μικροκαμωμενο τουλαχιστον σε σχεση με το αλλο. Η ορεξη του ποτε δεν κοπηκε, αλλα νομιζω παντα ετρωγε πιο λιγο απο το αλλο.
Ο χωρος σιγουρα ειναι μικρος. Σκεφτομαι να παρω ενα κανονικο ενυδρειο, αλλα οπως βλεπεις ακομα κανω...μαθηματα
Φυτα δεν εχω δοκιμασει οχι, εδω δεν μπορω να συντηρησω τα ψαρακια, τα φυτα μου λειπανε...
Αλλαγες να κανω καθε 3 ωρες; Πως θα γινει αυτο; Πρεπει να μην κοιμαμαι και να μην παω στην δουλεια....
Το ψαρακι το εχω μεσα στο ΄κουτι΄ μαζι με το αλλο. Αν το εβαζα σε καποιον κουβα ας πουμε,θα πρεπε να εχω και σταθερη θερμοκρασια και δεν μπορω αυτο να το κανω, ειδικα με την κωλοζεστη που εχει. Να το ταιζω ή να ταιζω μονο το αλλο; Το αλατι που εβαλα να το αφησω ή σταδιακα να το βγαλω;

delta66
24-08-12, 06:51
Υπαρχουν φυτα που απλα τα βαζεις στο ενυδρειο και δεν θελουν ουτε φυτεμα.
Ο ποθος δεν ειναι καν ενυδρειακο φυτο.
ΕΙναι φυτο εσωτερικου χωρου.
Ξεπλενεις καλα τις ριζες του απο το χωμα και τις βαζεις στο ενυδρειο σαν να ειναι η γλαστρα του το ενυδρειο, και το υπολοιπο φυτο το ακουμπας απο πανω.
http://www.aquatek.gr/rimages/albums-dd212-delta66-aqua-th_imag0194phylodendrum.jpg (http://i225.photobucket.com/albums/dd212/delta66/aqua/IMAG0194phylodendrum.jpg)

Αλλαγες κανε οσο εισαι σπιτι, οχι ολο το 24ωρο.
Απλα οσο πι πολλες τοσο πιο συντομσ θα πεσουν τα νιτρικα/.
Δεν σου εγραψα για πιο μεγαλες για να μη στρεσαρστει περισσοτερο το ψαρι.
Κανε μεχρι 10%, αλλα να εχει ιδια θερμοκρασια το νερο και να το βαζεις παρα πολυ αργα.

Που τα εχεις τα ψαρια? Καραντινα? κυριως ενυδρειο? (οτι κι αν ειναι αυτο) Εχεις αλλο χωρο αν χρειαστει?
Φιλτρο εχει? ποιιο φιλτρο ειναι και τι υλικα εχε μεσα?
Βαλε μια πανοραμικη φωτο του ενυδρειου-κουτιου
Το νερο τους ειναι διαυγες?
Ποσο γραμ. αλατι ανα λιτρο εχεις βαλει?
Αν ταιζεις πρεπει να κανεις αλλαγες συνεχεια στην κατασταση που ειναι το νερο.

lionor
24-08-12, 12:27
Τα ψαρακια τα εχω σε ενα κουτι 50 λιτρο. Ισως θυμηθεις το αναλογα θεμα που ειχα ανοιξει πριν κανα 6 μηνο και μου ειχες δωσει και εσυ και τα αλλα παιδια αρκετες συμβουλες για το τι να κανω. Eκει εχω αναφερει βημα-βημα τι εχω κανει ως τωρα και εχω βαλει ενα σωρο φωτος
Φιλτρακι εχω αυτο: http://petcumulus.com/index.asp?page=product&pid=2573 στο οποιο ομως εχουν γινει καποιες τροποποιησεις: μεσα ειχε σφουγγαρι και ανθρακα. Ο ανθρακας εφυγε, το σφουγγαρι μειωθηκε περιπου κατα το 1/5 και μπηκε μια καλτσα με substrat
Αλατι εβαλα χτες 3γρ ανα λιτρο
Το νερο τους διαυγες ειναι
Αλλο χωρο δεν εχω, με την εννοια οτι και κουβα να βαλω, ουτε 2ο φιλτρο εχω και θα ναι και καπως δυσκολο να κρατησω εκει σταθερη θερμοκρασια.
Τα νιτρικα τωρα τα μετρησα, πρεπει να ναι γυρω στο 15

delta66
24-08-12, 14:41
Τοτε περιμενε μηπως και ισιωσει το ψαρι.
Κρατα χαμηλα τα ΝΟ3.
Αν ειχε φαει στην αρχη αμμωνια νιτρωδη, μπορει να βγαινουν τωρα τα προβληματα.

lionor
25-08-12, 12:27
Οκ θα τα κανω αυτα.
Σιγουρα στις αρχες την αμμωνια του την ειχε φαει...
Μια ευλογη απορια μου ομως ειναι, πως καποια κατορθωνουν και ζουνε για αρκετο σχετικα διαστημα μεσα σε γυαλες, σε συνθηκες επιεικως απαραδεκτες, ενω τα δικα μου, παρ' ολη την...ερασιτεχνικη προσπαθεια που κανω, δεν φαινεται να την παλευουν... Βεβαια θα μου πεις οτι καθε οργανισμος εχει τις δικες του αντοχες, οκ. Το λεω με την εννοια οτι γενικα τα χρυσοψαρα, θεωρουνται ανθεκτικα ψαρια
-------------------------
Το ψαρακι, οπως ηταν αναμενομενο, δεν τα καταφερε... :(
Διαφορες σκεψεις περνουν απο το μυαλο μου...Τι εφταιξε τελικα περισσοτερο; Ή ισως αρχικη του μεταχειρηση μεχρι να ερθει σε μενα; Οι πρωτες 5 μερες που εζησε σε εκεινο το τρισαθλιο κουτακι; Ή η συνολικη απειρια μου;

genecr
25-08-12, 12:35
κρίμα... :(

delta66
25-08-12, 14:26
Το ψαρακι, οπως ηταν αναμενομενο, δεν τα καταφερε... :(
Διαφορες σκεψεις περνουν απο το μυαλο μου...Τι εφταιξε τελικα περισσοτερο; Ή ισως αρχικη του μεταχειρηση μεχρι να ερθει σε μενα; Οι πρωτες 5 μερες που εζησε σε εκεινο το τρισαθλιο κουτακι; Ή η συνολικη απειρια μου;
Μαλλον και τα τρια

Vangelis21
25-08-12, 14:29
Οκ θα τα κανω αυτα.
Το λεω με την εννοια οτι γενικα τα χρυσοψαρα, θεωρουνται ανθεκτικα ψαρια


αυτο ειναι ΟΤΙ χειροτερο κυκλοφορει εκει εξω και για αυτο την παθαινουν τοσα χρυσοψαρα.

lionor
25-08-12, 22:30
Στεναχωρηθηκα πολυ σημερα με την ασχημη εξελιξη που ειχα.
Λεγοντας οτι ειναι ανθεκτικα, σαφως και δεν εννοω οτι μπορουμε και να τα υποβαλλουμε σε οποιεσδηποτε συνθηκες.
Το 'παραξενο' ειναι οτι ως τωρα, δεν μου χε εμφανισει καποιο ασχημο σημαδι, κι αρχισα να ελπιζω οτι αφου ξεπερασε τις πρωτες δυσκολες μερες επιβιωσης θα ζουσε ικανοποιητικα. Ξαφνικα, πριν μια βδομαδα εκατσε στον πατο, κι εκει...εμεινε.
Αν ειχε καει στις αρχες απο αμμωνια, χρειαστηκε 5-6 μηνες για να εκδηλωσει προβλημα; Αυτα που ζουνε σε γυαλες 1 και 2 χρονια, δεν εχουν ποτε εκτεθει σε αμμωνια; Ή οι συνθηκες που τα κρατουνε εκει ειναι τοσο ιδανικες; Εδω οι περισσοτεροι δεν ξερουν καν οτι πρεπει να βαζουν αντιχλωριο στο νερο...
Το ολο σκεπτικο του ερχεται να συμπληρωσει, περα απο την συναισθηματικη φορτιση που εχω, το εξης ερωτημα: η οσο το δυνατον μακροχρονη επιβιωση τους ειναι τελικα ο κανονας ή η εξαιρεση...;

delta66
25-08-12, 23:41
Αν ειχε καει στις αρχες απο αμμωνια, χρειαστηκε 5-6 μηνες για να εκδηλωσει προβλημα; Αυτα που ζουνε σε γυαλες 1 και 2 χρονια, δεν εχουν ποτε εκτεθει σε αμμωνια; Ή οι συνθηκες που τα κρατουνε εκει ειναι τοσο ιδανικες;
Παιζει ρολο η ποσοτητα αμμωνιας οπως και η διαρκεια εκθεσης σε αυτη.
Αναλογα αυτα λοιπον εχουμε και τα αποτελεσματα, αμεσα ή μακροχρονα.

Η δηλητηρίαση από αμμωνία μπορεί να συμβεί ξαφνικά, ή σταδιακά για μία περίοδο ημερών. Αρχικά τα ψάρια φαίνονται να λαχανιάζουν στην επιφάνεια για αέρα. Τα βράγχια αρχίζουν να γίνονται κόκκινα ή μελανά, και μπορεί να φαίνεται ότι αιμορραγούν. Τα ψάρια χάνουν την όρεξή τους και γίνονται όλο και περισσότερο ληθαργικά. Σε μερικές περιπτώσεις τα ψάρια μπορεί να παρατηρηθεί να κάθονται στο βυθό με κλειστά τα πτερύγια. Δεδομένου ότι η ζημία από δηλητηρίαση αμμωνίας συνεχίζεται, οι ιστοί καταστρέφονται με ένδειξη αυτού τις κόκκινες ραβδώσεις ή μικρές πληγές που εμφανίζονται στο σώμα και τα πτερύγια. Η εσωτερική ζημία συνεχίζεται στον εγκέφαλο, τα όργανα, και το κεντρικό νευρικό σύστημα. Το ψάρι αρχίζει να αιμορραγεί εσωτερικά και εξωτερικά, και τελικά πεθαίνει.ΑΜΜΩΝΙΑ - Τι είναι και πως την αντιμετωπίζω; (http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=43756)


Αν επιζησει ενα ψαρι απο εκθεση σε αμμωνια, δεν σημαινει οτι αυτο εγινε χωρις βλαβες.
Μπορει λιγο να πειραχτηκαν τα νεφρα του (ή καποιο αλλο οργανο, ή ολα), οχι σε σημειο ομως που να πεθανει αμεσα, μπορει να εγιναν ομως σαν νεφρα 30 χρονων ψαριου.
Ποσο να αντεξει?

Τα ψαρια που ζουν 1-2 χρονια στις γυαλες αυτο παθαινουν.
Γερνανε πριν την ωρα τους και πεθαινουν μονο 1-2 χρονων.
Αντι 20-30-40, 44 το μεγιστο που εχει καταγραφει.
1-2 χρονων χρυσοψαρο ειναι σαν 3-5 χρονων ανθρωπος
Πολλα ειναι τα ενα δυο χρονια που ζουν στη γυαλα?
Σαν να υιοθετουμε ενα παιδακι και να ζει μεχρι 5 χρονων και να λεμε, μια χαρα εζησε.

lionor
26-08-12, 00:16
Πολλα ειναι τα ενα δυο χρονια που ζουν στη γυαλα?
Σαν να υιοθετουμε ενα παιδακι και να ζει μεχρι 5 χρονων και να λεμε, μια χαρα εζησε.

Γιατι λιγο ειναι να σου ζησει ακομα και 1 χρονο σε μια γυαλα 2-3 λιτρων, με μονη φροντιδα την αλλαγη νερου κατευθειαν απο την βρυση και το φαγητο; Χωρις φιλτρα,μετρησεις νερου,αντιχλωρια,ανεμιστηρες κλπ.
Ενταξει δεν λεω οτι ειναι και 'λογικη' αυτη και ο καθενας νομιζω ειναι πως το 'βλεπει' τελικα.
Σκεφτομαι τωρα τι να κανω με το ενα μικρο που μου απεμεινε. Ακομα εχω συγκεχυμενες σκεψεις. Να το αφησω εκει που ειναι; Να του παρω ενα καλυτερο 'σπιτακι' να μπορω κι εγω να το χαιρομαι πιο πολυ, με το ρισκο ομως να την 'κανει' κι αυτο αργα ή γρηγορα; Να παρω ενα πολυ μεγαλυτερο 'σπιτακι' με το σκεπτικο να βαλω ακομα ενα ή στο μελλον να εβαζα 2 funtail; θα δω...και ισως χρειαστω ξανα την βοηθεια του φορουμ

delta66
26-08-12, 00:29
Γιατι λιγο ειναι να σου ζησει ακομα και 1 χρονο σε μια γυαλα 2-3 λιτρων, με μονη φροντιδα την αλλαγη νερου κατευθειαν απο την βρυση και το φαγητο; Χωρις φιλτρα,μετρησεις νερου,αντιχλωρια,ανεμιστηρες κλπ.
Ααα απο αυτην την αποψη το λες.
Ναι ΟΚ.

Σκεφτομαι τωρα τι να κανω με το ενα μικρο που μου απεμεινε. Ακομα εχω συγκεχυμενες σκεψεις. Να το αφησω εκει που ειναι; Να του παρω ενα καλυτερο 'σπιτακι' να μπορω κι εγω να το χαιρομαι πιο πολυ, με το ρισκο ομως να την 'κανει' κι αυτο αργα ή γρηγορα; Να παρω ενα πολυ μεγαλυτερο 'σπιτακι' με το σκεπτικο να βαλω ακομα ενα ή στο μελλον να εβαζα 2 funtail; θα δω...και ισως χρειαστω ξανα την βοηθεια του φορουμ
Το σιγουρο ειναι οτι πρεπει τωρα να κρατας σωστες παραμετρους και καθαρο νερο στο ψαρι που εχεις.
Απο εκει και μετα οτι καλυτερο μπορεις να κανεις καντο.
Σιγουρα το ψαρι θα εκτιμουσε μεγαλυτερο χωρο και μεγαλυτερη ομαδα ψαριων.
Και εσυ θα το ευχαριστιόσουν περισσοτερο.

Nick74
26-08-12, 04:27
Μια ευλογη απορια μου ομως ειναι, πως καποια κατορθωνουν και ζουνε για αρκετο σχετικα διαστημα μεσα σε γυαλες, σε συνθηκες επιεικως απαραδεκτες, ενω τα δικα μου, παρ' ολη την...ερασιτεχνικη προσπαθεια που κανω, δεν φαινεται να την παλευουν... Βεβαια θα μου πεις οτι καθε οργανισμος εχει τις δικες του αντοχες, οκ.



Μονος σου εδωσες την απαντηση. Ακου μια απιστευτη ιστορια:
Καποιος συναδελφος αποφασισε να ασχοληθει με ενυδρεια. Με ρωτησε καποια πραγματα για το στρωσιμο με αμμωνια και του περιεγραψα το πως πρεπει να γινεται.
Ενα απογευμα με παιρνει τηλεφωνο και μου λεει οτι εχασε 10 νεον απο τα 20 (η 25... δε θυμαμαι) που ειχε... και ακολουθει το εξης κουφο, τον ρωταω "τελικα δεν εστρωσες με αμμωνια οπως ελεγες? " (φανταστηκα πως καποιος μαλ... πετσοπας του πουλησε τιποτα θαυματουργα ζουμια που στρωνουν ενυδρεια, ξεβουλωνουν λεκανες και διωχνουν και το κακο ματι) και μου απαντησε (εισαι καθιστος? ) "κανω ακριβως οτι μου ειπες εδω και 3 μερες, κραταω γυρω στα 8 ppm αμμωνια" !!! ΚΙ ΕΙΧΕ ΜΕΣΑ 20 ΨΑΡΙΑ!
Θες τωρα το θεοκουλο? Πηγα σπιτι του και πηρα τα 4 που επεζησαν απο αυτο το χαμο, και ενα απο αυτα ζει και βασιλευει ακομη! (μετα απο 4 χρονια)
Ισως και 100 η 1000 ψαρια να ειχε παλι 1-2 να ηταν αυτα που θα την παλευαν, οιος ξερει? εχει να κανει με τον καθε οργανισμο.
Το ιδιο συμβαινει και με τα χρυσοψαρα της γυαλας, ποσα ειναι αυτα που αντεχουν 1-2 χρονια? 1,2,5 στα 100? τα υπολοιπα απλα ζουν απο μια βδομαδα εως κανα δυο μηνες...

lionor
26-08-12, 10:57
Το ιδιο συμβαινει και με τα χρυσοψαρα της γυαλας, ποσα ειναι αυτα που αντεχουν 1-2 χρονια? 1,2,5 στα 100? τα υπολοιπα απλα ζουν απο μια βδομαδα εως κανα δυο μηνες...


Δεχομαι το παραδειγμα που ανεφερες αλλα εμενα ομως με πιανει το παραπονο, γιατι εγω ουδεποτε ασχοληθηκα με ενυδρεια και τα σχετικα, και ειχα βαλει ενα προσωπικο στοιχημα με τον εαυτο μου για τις 2 ψυχουλες που ειχα. Και οσο κι αν σε καποιους ισως φανει αστειο, ακομα δακρυζω για την χτεσινη απωλεια.
Παρα τα αρχικα λαθη, λογω αγνοιας που ειχα κανει, αλλα και ενα σημαντκο λαθος που εγινε, αλλα δεν οφειλοταν σε εμενα, ηλπιζα οτι τα 2 μικρα θα μπορεσουν να ζησουν, ενταξει οχι 10 χρονια αλλα εστω 2-3.
Να κανω κι εγω με την δικια μου σειρα, μια ερωτηση: Ποσα χρυσοψαρα, απο αυτα που ζουν σε ενυδρεια, εχουν ξεπερασει τα 4-5 χρονια;

Nick74
26-08-12, 11:46
Ετσι συμβαινει παντα με τις απωλειες και ειδικα οταν δεν ξερουμε τι εφταιγε.
Επισεις οταν αγοραζουμε ψαρια απο μαγαζι δε γνωριζουμε τι μπορει να εχουν τραβηξει και σε τι κατασταση ηταν.
Τουλαχιστο εσυ μπορεις να πεις πως ξερεις καποια λαθη που εκανες, ενω σε περιπτωσεις που ο αλλος εχει εμπειρια και δεν κανει καθολου -γνωστα- λαθη, τηρει σωστα τις ρουτινες του και ξαφνικα χανει το ψαρι "αδικαιολογητα" ειναι διπλο το γαμωτο γιατι καθεται κι αναρρωτιεται τι μπορει να πηγε λαθος



Ποσα χρυσοψαρα, απο αυτα που ζουν σε ενυδρεια, εχουν ξεπερασει τα 4-5 χρονια; φανταζομαι τα περισσοτερα εφ οσον τηρουνται σωστα οι ρουτινες, απλα οπως και να χει εισαι παντα πιο σιγουρος αν τα ψαρια ειναι απο δικη σου αναπαραγωγη η απο υπευθηνο συγχομπυστα που τον εμπιστευεσαι αλλα και παλι τιποτα δεν ειναι ποτε απολυτο

stav
26-08-12, 17:26
Να κανω κι εγω με την δικια μου σειρα, μια ερωτηση: Ποσα χρυσοψαρα, απο αυτα που ζουν σε ενυδρεια, εχουν ξεπερασει τα 4-5 χρονια;

Σε καταλληλα ενυδρεια και με μια σχετικη εμπειρια πολλα.

lionor
26-08-12, 22:24
Χμμμ ναι... Δεν ξερω γιατι αλλα εχω μια καπως αντιθετη αποψη, αλλα επειδη η 'εμπειρια' μου ειναι ελαχιστη, δεν μπορω απολυτα να την τεκμηριωσω...
Να κανω μια 'ακυρη' ερωτηση: που μπορω να ανοιξω θεμα για προτασεις και συμβουλες για καινουργιο ενυδρειο με χρυσοψαρα; στην κατηγορια εξοπλισμος γκυκου νερου; στις παρουσιασεις ενυδρειων για χρυσοψαρα; καπου αλλου;

delta66
26-08-12, 22:37
Καλυτερα στην κατηγορια χρυσοψαρων

Ενυδρεία με χρυσόψαρα (http://www.aquatek.gr/vb/forumdisplay.php?f=162)
Παρουσιάσεις ενυδρείων με χρυσόψαρα, συζητήσεις για διακόσμηση