PDA

Επιστροφή στο Forum : Το Ενυδρείο Μου


nancy_gr
19-08-12, 17:41
Πληροφορίες:

Ειδος ενυδρείου: Κρυου Νερου
Διαστάσεις: 50x40x30
Όγκος: 40 lt
Ποικιλιες χρυσοψαρων: Comets
Άλλοι συγκάτοικοι : -
Φυτά: Όχι αληθινά
Διακοσμητικά υλικά: Ενα βαρελάκι βυθού
(χαλίκι, ξύλα κ.λ.π.)
Φόντο: οχι
Εξοπλισμος Φωτισμού/watt: Led Ενυδρείου
Διάρκεια φωτισμού: 8 ώρες
Μέσα Φιλτράρισματος/αποδόσεις: Boyu sp-1000i
Μέσα Θερμανσης: Θερμοστάτης (διαθέτει)
Μέσα Ψύξης:
Λίπανση:
Παροχή CO2:

Παράμετροι:

pH:
Γενική σκληρότητα (GH):
Ανθρακική σκληρότητα (ΚΗ):
Αμμωνία (ΝΗ3):
Νιτρώδη (ΝΟ2):
Νιτρικά (ΝΟ3):
Αλλαγές νερού(% και συχνότητα): 30% ανά 15 ημέρες
Θερμοκρασία (μέση τιμή): 25
Άλλες πληροφορίες:

Φωτογραφία(ες):

Nick74
19-08-12, 18:24
Καλως ηρθες

Αν και θελει ιδιετερη προσοχη με τα χρυσοψαρα η εγκατασταση ζωντανων φυτων ωστε να μην τα δουν ως φρεσκια σαλατα (μονο φυτα με σκληρα φυλα οπως οι ανουμπιες πχ) θεωρω την υπαρξη ζωντανων φυτων κατι πολυ θετικο σε ενα ενυδρειο.
Αν θες να το κανει νταμαρι με πετρες ειναι επισεις οκ, αλλα ολα αυτα τα πλαστικα που βλεπω κακο μπορει να κανουν, καλο δεν κανουν σιγουρα.

Αλλαγες νερου σε φουλ φυτεμενο κανουμε καθε βδομαδα 30%, οταν δεν υπαρχουν φυτα θελει ακομα πιο συχνα

μετρησεις δε βλεπω... το ενυδρειο ειναι στρωμενο?
Ακομα κι αν ειναι και τρεχει χρονια πρεπει τουλαχιστο να γνωριζεις τα no3 σου (πολυ ελαστικα)


commet δεν ξερω αν μπαινει σε ενυδρειο, και ειδικα τοσο μικρο ενυδρειο, θα σου πουν οι χρυσοψαραδες, αλλα εχω την εντυπωση πως ειναι απο τα μεγαλα ειδη.
Ετσι κι αλλιως 40 λιτρα ειναι παρα πολυ λιγα για χρυσοψαρο


καλη συνεχεια;)

delta66
19-08-12, 18:52
Συμφωνω με το Νικο.
Πρεπει συντομα να κοιταξεις για καταλληλο ενυδρειο.
Τα comet γινονται φανταστικα ψαρια αλλα μεγαλα.
Αν μεινουν σε μικρο ενυδρειο μενουν νανοι και οτι συνεπαγεται αυτο στην υγεια τους.
Δεν θα τα εβαζα σε μικροτερο απο 120 εκ μηκος (με το ζορι σε 100, πανω απο 150 ιδανικα)
Φυσικα τοτε, με την επαρκεια σε λιτρα, μπορεις να βαλεις μερικα ακομα, αφου ειναι πολυ κοινωνικα ψαρια και θα εχεις πολυ ωραιοτερο θεαμα. (70+ λιτρα το ατομο σε μεγεθος ενηλικου)

Νομιζω οτι πρεπει να ελεγξεις το νερο.
Εχω σε 140 λιτρα 2 fancy χρυσοψαρα (πιο μικρο ειδος μεν, αλλα ιδιο μεγεθος με τα δικα σου περιπου αφου ειναι μεγαλυτερης ηλικιας, 3 χρονων) και με το ταισμα που γινεται, κανω καθε εβδομαδα 40-50 λιτρα αλλαγη για να διατηρειται σε καλη κατασταση το νερο.
-------------------------
Πως κρατας 25 τη θερμοκρασια?
Δεν βλεπω συστημα ψυξης.
Ειναι σταθερη ολη τη διαρκεια του 24ωρου? (πολυ σημαντικο για τα ψαρια)

κ.ω.σ.τ.α.ς.
19-08-12, 21:11
Και βαλε νερο μεχρι πανο, κανε πιο πολες αλαγες μεχρι να τα βαλις σε μεγαλιτερο 2 φορες τι βδομαδα .Μπορι να :smt051:smt051:(

nancy_gr
21-08-12, 10:01
Ευχαριστώ όλους για τις συμβουλές σας σχετικά με το νέο μου Ενυδρείο. Θα προσπαθήσω να απαντήσω και εγώ στις ερωτήσεις για να με βοηθήσετε και μένα μέσα από τις απαντήσεις σας.
Για την επιλογή των ψαριών, αρχικά ήθελα να βάλω τροπικά ψάρια αλλά ο ιδιοκτήτης του πετ σοπ μου πρότεινε να κάνω μια αρχή με χρυσόψαρα ώστε να διαμορφώσουν το περιβάλλον του ενυδρείου και μετά τροπικά. Είχα σκοπό να τα επιστρέψω και να πάρω τα τροπικά αλλά δέθηκα με τα συγκεκριμένα και αποφάσισα να τα κρατήσω. Είχα βέβαια ρωτήσει στο πετ σοπ και είχα δώσει τις διαστάσεις του ενυδρείου μου και μου είπε οτί οχι μόνο μπορώ να βάλω μόνο ένα αλλά μέχρι πέντε. Η αλήθεια είναι οτι δεν είμαι σίγουρη αν είναι comet μπορεί να είναι και common.
Δεν υποστηρίζω και εγώ το πλαστικό αλλά σκέφτομαι οτι με τα φυσικά φυτά θα έχω αρκετά προβλήματα με άλγες και το ενυδρείο θα λερώνεται πολύ πιο συχνά. Επίσης θα χρειάζεται ιδιαίτερη περιποίηση με τα φυτά όπως λυπάσματα κτλ Σίγουρα ένα ενυδρείο με φυσικά φυτά είναι σαφώς πιο όμορφο. Αν έβαλα πλαστικά (τα οποία είναι μη τοξικά) το έκανα επειδή ήθελα να δώσω ένα περιβάλλον πιο κοντινό στα ψαράκια έστω και ψευτικο. Αν όμως δημιουργούν προβλήματα στα ψαράκια θα τα βγάλω.
Σίγουρα δεν μπορώ να κρατήσω το ενυδρείο μου σε σταθέρη θερμοκρασία για αυτό προσωρινά έχω βάλει ενα εξωτερικό ανεμιστηράκι να χτυπάει το ενυδρείο όταν βλέπω την θερμοκρασία να ανεβαίνει.
Έχω κάνει τις απαραίτητες μετρήσεις μου και έχω αμμωνία και αμμωνία 0 αλλά στις μετρήσεις του Ph kh και gh υπήρχε μια μη ακριβής μέτρηση ( για αυτό και δεν τις ανέφερα). Το ph έδειξε 7,2 το ΚΗ έδειξε ένα χρώμα εκτός του πινάκα (γαλάζιο) το οποίο δεν μπορούσα να το προσδιορίσω με το πίνακα τιμών και το GH 14. Τις επόμενες μέρες θα κάνω ξανά τις μετρήσεις.
Για τις αλλαγές νερού μου είπε ο ιδιοκτήτης του Πετ Σοπ να κάνω το 30% και αλλαγές ανά 15 ημέρες αλλά αν είναι θα κάνω πιο συχνές.
Οκ θα γεμίσω λίγο παραπάνω το ενυδρείο μου.
Να ρωτήσω στις διαστάσεις του ενυδρείου μου τι ψαράκια θα μπορούσα να βάλω χωρίς να έχω πρόβλημα και πόσα?

Nick74
21-08-12, 11:37
Μην ακους τους πετσοπαδες, ειναι οι πλεον ασχετοι στην πλειοψηφια τους και το μονο που γνωριζουν ειναι πως να πουλανε.
Τα ψαρια δεν τα βαζουμε για να φτιαξουμε βιολογια και να στρωσουμε το ενυδρειο(ΕΛΕΟΣ). Βιολογια φτιαχνουμε με αμμωνια η με κατι που να την παραγει. Ακομα προτεινουν αυτες τις ηλιθιοτητες? Νομιζα πως ειχαν σταματησει και πως πουλουσαν μπουκαλακια (αλλη πατατα).

Είχα βέβαια ρωτήσει στο πετ σοπ και είχα δώσει τις διαστάσεις του ενυδρείου μου και μου είπε οτί οχι μόνο μπορώ να βάλω μόνο ένα αλλά μέχρι πέντεεμενα ενας τετοιος ανεκδιηγητος πριν μερικα χρονια οταν εφτιαξα το πρωτο μου "ενυδρειο" (και καλα) μου ειπε να βαλω 7 σε 15 λιτρα!
Ειναι ασχετοι, ανευθυνοι και επικινδυνοι.
Αν ειναι common ειδικα πεντε τετοια θελουν κανονικη λιμνη πανω απο 1000-2000 λιτρα και δεν κανουν καν για ενυδρειο.
βεβαια κατι τετοιοι ειναι που εχουν γεμισει τους νεους χομπυστες με πανγκασιους (ενα ψαρακι που φτανει τα 3 μετρα) και μετα οταν μεγαλωνουν δεν τα δεχονται και πισω.

Δεν υποστηρίζω και εγώ το πλαστικό αλλά σκέφτομαι οτι με τα φυσικά φυτά θα έχω αρκετά προβλήματα με άλγες και το ενυδρείο θα λερώνεται πολύ πιο συχνά. Επίσης θα χρειάζεται ιδιαίτερη περιποίηση με τα φυτά όπως λυπάσματα κτλ Αυτα τελευταια ακριβως επι λεξη τα ξανακουσα απο μια φιλη... αραγε τον ιδιο κανιβαλο επισκευτηκατε?
Τα φυτεμενα ενυδρεια εχουν πολυ λιγοτερες εως ελαχιστες πιθανοτητες να παρουσιασουν αλγες (ειδικα αν ειναι και γεματα με σαλιγκαρια δεν προκειται να δεις αλγες ποτε) γιατι τα φυτα τραβανε τα θρεπτικα συστατικα και τα ιχνοστοιχεια απο το νερο, ενω αντιθετα τα νταμαρια αν εχουν τον καταλληλο φωτισμο ειναι βεβαιο οτι θα παρουσιασουν τουλαχιστο μια πρασσινη και μια σποτ αν οχι και αλλες αλγες.
Επισεις τα φυτα που συγκαταλεγονται στην ευκολη κατηγορια δε χρειαζονται απολυτως τιποτα, παρα μονο την κλασσικη εβδομαδιαια αλλαγη νερου για να προστιθονται τα απαραιτητα ιχνοστοιχεια (οπως ετσι κι αλλιως θελουν και τα ψαρακια)



Αν έβαλα πλαστικά (τα οποία είναι μη τοξικά) το έκανα επειδή ήθελα να δώσω ένα περιβάλλον πιο κοντινό στα ψαράκια έστω και ψευτικο. Αν όμως δημιουργούν προβλήματα στα ψαράκια θα τα βγάλω.ποιος εγκυαται οτι ειναι μη τοξικα? ο πετσοπας η ο κινεζος που τα βγαζει? (με ISO και HASP) :D


Σίγουρα δεν μπορώ να κρατήσω το ενυδρείο μου σε σταθέρη θερμοκρασία για αυτό προσωρινά έχω βάλει ενα εξωτερικό ανεμιστηράκι να χτυπάει το ενυδρείο όταν βλέπω την θερμοκρασία να ανεβαίνει.μη σταθερη θερμοκρασια σε ψαρια που ειναι εξωθερμοι ψυχροαιμοι οργανισμοι σημαινει θανατος απο θερμικο σοκ.
Σε 40 λιτρα μπορεις να κρατησεις σταθερη θερμοκρασια με ανεμιστηρακια απο pc (ειναι τα οριακα λιτρα που θεωρω οκ, απο κει και κατω τα πραγματα ειναι πολυ δυσκολα)


Έχω κάνει τις απαραίτητες μετρήσεις μου και έχω αμμωνία και αμμωνία 0 αλλά στις μετρήσεις του Ph kh και gh υπήρχε μια μη ακριβής μέτρηση ( για αυτό και δεν τις ανέφερα). Το ph έδειξε 7,2 το ΚΗ έδειξε ένα χρώμα εκτός του πινάκα (γαλάζιο) το οποίο δεν μπορούσα να το προσδιορίσω με το πίνακα τιμών και το GH 14. Τις επόμενες μέρες θα κάνω ξανά τις μετρήσεις.
με τι εκανες τεστ? τα τεστ kh δεν εχουν πινακα αλλα μετρας τις σταγονες...
καποιο λαθος μαλλον κανεις στη μετρηση.
Επισεις πολυ σημαντικες ειναι οι μετρησεις no2 (που ειναι εξισου θανατηφορο τοξικο με την αμμωνια) και no3 (που σε φουλ φυτεμενο πρεπει να τα κραταμε γυρω στο 10-15)


Για τις αλλαγές νερού μου είπε ο ιδιοκτήτης του Πετ Σοπ να κάνω το 30% και αλλαγές ανά 15 ημέρες αλλά αν είναι θα κάνω πιο συχνές. σωστα ειπε, πως αλλιως θα σου πουλησει φαρμακα, αντιβιωσεις κτλ και μετα νεα ψαρια?


Να ρωτήσω στις διαστάσεις του ενυδρείου μου τι ψαράκια θα μπορούσα να βάλω χωρίς να έχω πρόβλημα και πόσα? Ενα μονομαχο οριακα και παρα πολλα φυτα γρηγορης αναπτυξης, και φυσικα αφου εξοπλιστεις με ολα τα απαραιτητα τεστ και αφου μαθεις να φτιαχνεις μαλακο οξινο νερο (διαβασε ολα τα υπομνηματα)
Σε 40 λιτρα δεν μπορει να μπει κατι αλλο



Τελος αν θες να εχεις ενα σωστο υγειες ενυδρειο να διαβαζεις και να ενημερωνεσαι και να μην ακους τους πετσοπαδες.

delta66
21-08-12, 13:37
...Για την επιλογή των ψαριών, αρχικά ήθελα να βάλω τροπικά ψάρια αλλά ο ιδιοκτήτης του πετ σοπ μου πρότεινε να κάνω μια αρχή με χρυσόψαρα ώστε να διαμορφώσουν το περιβάλλον του ενυδρείου και μετά τροπικά.
1. Σου εξηγησε ο πετσοπας τι εννουσε με το "να διαμορφώσουν το περιβάλλον του ενυδρείου" ????
(Τι ωραιες λεξεις-περιτυλιγμα χρησιμοποιησε, εε ??!!! Επρεπε να βαλει υποψηφιοτητα για τη βουλη)
Αν οχι, ενημερωνω οτι εννοουσε να "στρωσει" το ενυδρειο με τα χρυσοψαρα.
Ξερεις τι γινεται οταν μπαινουν ψαρια σε αστρωτο ενυδρειο?

2. Ξερεις οτι τα χρυσοψαρα μεταφερουν μερικες φορες παθογονα και παρασιτα χωρις να εκδηλωνουν ασθενεια γιατι εχουν παθει ανοσια, ανοσια που δεν εχουν ομως πολλα τροπικα???

Στα αλλα σου απαντησε ο Νικ.

κ.ω.σ.τ.α.ς.
21-08-12, 14:19
Αν δεν ειναι γεματο το ενυδρειο τοτε δεν ειναι τα λιτρα που λες ειναι ακομα πιο μικρο, γεμισετο μεχρι πανω δεν ξεχιλιζει, 2ποντους απο το τερμα πανω.

κανε αλαγες οπως σου εγραψα πιο πανο και συμβουλεψου τα τεστ που εχεις.

Τα ψαρια σου ειναι ρυπογονα (κανουν αρκετα κακα) και θελεις πιο πολες αλλαγες.Φαντασου να ζουσες σε τουαλετα χωρις λεκανι!!!!!

Ποσο καιρο εχεις τα ψαρια μεσα????????

Θελεις και τροφες 3 4 διαφορετικες εναλαξ.

Και αντιχλωριο στης αλλαγες.

Αυτα για μικρο διαστημα μεχρι να δεις τι θα κανεις.

nancy_gr
22-08-12, 10:01
Οκ... θα λάβω υπόψη μου τις παρατηρήσεις σας και θα προσπαθήσω να διορθώσω τα λάθη του ενυδρείου μου.
Μια τελευταία ερώτηση, αν βγάλω τα χρυσόψαρα και βάλω γκάπυ που δεν γίνονται τόσο μεγάλα σε μέγεθος...είναι καλύτερα?

Nick74
22-08-12, 10:28
ειναι λιγα τα λιτρα σου...
αν ειχες τουλαχιστο ενα 60ρι κατι γινοταν.
Βεβαια αυτα που εχεις ετσι κι αλλιως θα τα βγαλεις, ειναι ψαρια για λιμνη πολλων χιλιαδων λιτρων κι οχι για ενα κουτακι.

Γενικα τα λιτρα σου δε σου επιτρεπουν και πολλα πολλα, και ειδικοτερα για εναν αρχαριο ειναι πολλυ δυσκολο να κουμανταρει τις συνθηκες σε τοσο μικροσκοπικα ενυδρεια.
Το μονο που βλεπω να γινεται ειναι να διαβασεις παρα πολυ, να μαθεις πολυ καλα οτ αφορα το μαλακο νερο, να το φυτεψεις φουλ (ετσι κι αλλιως πρεπει) και να βαλεις ενα μονομαχο.
Εναλλακτικα φυτα και σαλιγκαρια και μετα απο 3-4 μηνες και γαριδες

delta66
22-08-12, 11:25
Οκ... θα λάβω υπόψη μου τις παρατηρήσεις σας και θα προσπαθήσω να διορθώσω τα λάθη του ενυδρείου μου.
Μια τελευταία ερώτηση, αν βγάλω τα χρυσόψαρα και βάλω γκάπυ που δεν γίνονται τόσο μεγάλα σε μέγεθος...είναι καλύτερα?
Σε παρομοιο και λιγο μεγαλυτερο ενυδρειο, ξεκινησα και εγω το χομπι, με ψαρια .... "απ'ολα".
Ξερω δλδ τι παιζει.
Στο τελος κρατησα εκει οσο εζησε μονο του το μονομαχο που ειχα βαλει, με φυτα και ηταν ομορφο ενυδρειο.
Μετα εβαλα γαριδες red cherry και endlers αλλα γενναγαν πολυ τα endlers και γεμιζε γρηγορα το ενυδρειο, οσο κι αν ετρεχα σε αγγελιες να τα δινω (και παραλληλα να προσεχω και που θα πανε γιατι τα ζητανε και τυποι με πιρανχας κλπ που τα πετανε μεσα για να τα φανε ζωντανα).
Mου τρωγανε και το γονο απο τις γαριδες και δεν εμενε τιποτα.
Ασε, αγχος.

Τα εδωσα και το αφησα με γαριδες, οπου και παει τελεια με ελαχιστη συντηρηση (αλλαγη νερου καθε εβδομαδα, ταισμα και αναπληρωση της εξατμισης μονο)
Εχει γεμισει γαριδουλες και ειναι ομορφο με το ξυλο του γεματο με spiky moss, pelia, anubias, java fern, μικρο echinodorus.
Εχω βαλει και 4 amano γαριδες που τρωνε περισσοτερη αλγη και μερικα anentome helena γιατι ειχε γεμισει λαθρεπιβατες και φεραν την ισορροπια.

Εδω εχει μερικες προστασεις για 60 λιτρα. http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=54573
Μερικα ισως μπαινουν και σε 40, αλλα θελει περισσοτερη προσοχη και συντηρηση. (σαν αν εχεις δυο παιδια στο ιδιο δωματιο, αντι σε δυο ξεχωριστα :D)

ShadowVValker
22-08-12, 12:20
Μπορούν να μπούνε ένα χαρεμάκι γκάπι και μερικές red cherry σε 40 lt..

jimmis1974
22-08-12, 14:35
Νανσυ τα λιτρα σου ειναι πολυ λιγα για τα συγκεκριμενα ψαρια , τωρα ολα καλα μετα απο καπιο διαστημα ομως θα δεις οτι θα αρχισουν τα προβληματα , πολλοι προσπαθησαν να κρατησουν χρυσοψαρα σε λιγα λιτρα , οι 8 στους 10 ειχαν προβληματα και τελικα τα εχασαν.
Θα να χειροτερα για σενα να τα δεις στο μελλον αρωστα και στο τελος ..... :cry:
Καλα και ωραια στα λεει ο pet shop ( υποψιαζομαι ποιος ειναι ... :smt017 , αν ναι ... :rolleyes: παλι καλα που δεν σου πρότεινε δισκους να βαλεις στο 40 λιτρο :D )

Ομορφο μεν οπως το εχεις φτιαξει , αλλα καλυτερα να πηγενες σε κατι μεγαλυτερο αν θες να φιλοξενησεις καπως μεγαλουτσικα ψαρακια και να το κανεις πιο φυσικο με κανονικη λευκη αμμο κ.α.
καλο ειναι να βαλεις και μια αεραντλια να βγαζει μπουρμπουλιθρες , οξυγονώνεται το νερο και ειναι καλυτερο για τα ψαρακια.
Αλλιως οπως ειπε ο φιλος παραπανω μπορεις να βαλεις γκαπυ στο 40λιτρο με red chery , ενα δυο γατοψαρακια να καθαριζουν και τιποτε αλλο.

Nick74
22-08-12, 14:58
μπορεις να βαλεις γκαπυ στο 40λιτρο με red chery , ενα δυο γατοψαρακια να καθαριζουν και τιποτε αλλο.

Τα γκαπυ απο μονα τους ειναι παρακινδυνευμενα σε 40 λιτρα (+οτι γενναναι σαν κουνελια) τα γατοψαρα που κολλανε?
Τα περισσοτερα ειναι μαλακου νερου, και καποια που δεν ειναι δεν ειναι γινονται μισο μετρο... :smt017 χωρια που σε 40 λιτρα ακομα και σαλιγκαρι να βαλεις βρωμιζει δεν καθαριζει.

Επι πλεον τα γατοψαρα οπως και ολα τα ψαρια τα βαζουμε γιατι μας αρεσουν κι οχι "για να καθαριζουν". Αυτη ειναι η παναρχαια λαθος αντιληψη που περνουσαν καποιοι παρακμιακοι παππουδες πετσοπαδες με κατι μαγαζια αστα να πανε, δε χρειαζεται να την ανακυκλωνουμε

delta66
22-08-12, 15:02
Λεγοντας γατοψαρα δεν εννοει απαραιτητως πλεκο.
Ουτε απαταιτητως μεγαλα πλεκο.
Για κορυ θα λεει.
Ασχετως συμβατοτητας σε παραμετρους αλλα ουτε κι αν χωρανε ολα αυτα σε 40 λιτρα

Nick74
22-08-12, 15:06
Για κορυ θα λεει.


χαμηλες σκληροτητες και ph, χαμηλο φωτισμο, ισως και τσαγακι και το σημαντικοτερο ευαισθησια στο αλατι.
Δηλαδη ακριβως το αντιθετο με τα γκαπυ που εκτος απο τις υψηλες σκληροτητες το θελουν το αλατακι τους...

Και να χωραγαν παλι δε μπαινουν...

nancy_gr
23-08-12, 15:13
Μάλιστα παιδιά, βλέπω λίγο ότι οι απόψεις σας διίστανται σχετικά με το τι μπορώ να βάλω μέσα ακόμα και αν μπαίνουν τα γκάπυ ή όχι..... Εντάξει, ξέρω ότι το ενυδρείο μου δεν είναι αρκετά μεγάλο... αλλά ακόμα και ένα ψάρι σε 40lt ενυδρείο κάνει το ενυδρείο να φαίνεται άδειο.... και αν δεν κάνω λάθος τα περισσότερα ψάρια είναι κοινωνικά.
Τέλος πάντων, συνδυάζοντας τις δικές σας συμβουλές και με τις γνώσεις που θα προσπαθήσω να απορροφήσω από μόνη μου θα προσπαθήσω να διορθώσω τα λάθη του ενυδρείου μου.
Ευχαριστώ και πάλι.....
-------------------------
Νανσυ τα λιτρα σου ειναι πολυ λιγα για τα συγκεκριμενα ψαρια , τωρα ολα καλα μετα απο καπιο διαστημα ομως θα δεις οτι θα αρχισουν τα προβληματα , πολλοι προσπαθησαν να κρατησουν χρυσοψαρα σε λιγα λιτρα , οι 8 στους 10 ειχαν προβληματα και τελικα τα εχασαν.
Θα να χειροτερα για σενα να τα δεις στο μελλον αρωστα και στο τελος ..... :cry:
Καλα και ωραια στα λεει ο pet shop ( υποψιαζομαι ποιος ειναι ... :smt017 , αν ναι ... :rolleyes: παλι καλα που δεν σου πρότεινε δισκους να βαλεις στο 40 λιτρο :D )

Ομορφο μεν οπως το εχεις φτιαξει , αλλα καλυτερα να πηγενες σε κατι μεγαλυτερο αν θες να φιλοξενησεις καπως μεγαλουτσικα ψαρακια και να το κανεις πιο φυσικο με κανονικη λευκη αμμο κ.α.
καλο ειναι να βαλεις και μια αεραντλια να βγαζει μπουρμπουλιθρες , οξυγονώνεται το νερο και ειναι καλυτερο για τα ψαρακια.
Αλλιως οπως ειπε ο φιλος παραπανω μπορεις να βαλεις γκαπυ στο 40λιτρο με red chery , ενα δυο γατοψαρακια να καθαριζουν και τιποτε αλλο.




Κάποια στιγμή αυτό εχω σκοπό να κάνω.... να το φτιάξω πιο φυσικο....
Το νερό οξυγονώνεται από το ίδιο το φίλτρο που έχω αγοράσει. Ευχαριστώ για τις συμβουλές σου και ναι μαλλον καλά υποψιάζεσαι δεν εχουμε και πολλους πετ σοπαδες στην Πατρα....χαχαχα;)

Nick74
23-08-12, 15:19
αλλά ακόμα και ένα ψάρι σε 40lt ενυδρείο κάνει το ενυδρείο να φαίνεται άδειο....


εμενα τα 60ρια που κραταω ΕΝΑ μονομαχο μου μοιαζουν ΥΠΕΡ-γεματα...
Εξ αλλου το 40ρι ειναι το μικροτερο κανονικο ενυδρειο που μπορει να υπαρξει (απο κει και κατω ουτε ενυδρεια ειναι ουτε κανονικα)
αν θες να βλεπεις λαο πηγαινε σε 60ρι με γκαπακια η αλλα κοπαδοψαρα και ειναι οκ
Θεωρητικα ΙΣΩΣ μπορεις και στο 40ρι αλλα οπως και να χει θελει προσοχη και θα υποφερεις με τις συνεχομενες γεννες