PDA

Επιστροφή στο Forum : DIY ψυξη με χρηση ψυγειου και ανεμιστηρακια και αποφυγη εξατμισης


Κουραμπιές
16-08-12, 13:04
Λοιποοοον, η ιδεα μουρθε οταν βρηκα καποια πραγματα που χρησιμοποιουσα οταν ασχολουμουν με υδροψυξη στο pc και ειχα φτασει να το ψυχω με chiller με τον επεξεργαστη να δουλευει στους -21C. Ξεκινησα να κανω κατι αθορυβο, και κατεληξα με rotary συμπιεστη διπλα στο αυτι μου....τεσπα.

Η ιδεα λοιπον εχει ως εξης. Στο pc χρησιμοποιουμε ενα "μπλοκ" που καθεται πανω στον επεξεργαστη, μια αντλια (εγω προσωπικα ειχα μια eheim 1250) και ενα ψυγειο απο καλοριφερ ford transit, η πρακτικα οποιοδηπωτε μας βολεψει. Πανω στο ψυγειο συνδεουμε 2 ανεμιστηρακια να φυσανε με εναν ροοστατη κ αν θελουμε αλλα δυο να ρουφανε. Αυτοι που χρησιμοποιουσαν ψυξη και στην καρτα γραφικων ειχαν δυο τετοια ψυγειακια, αρα μεγαλυτερη επιφανεια.
Nα ενα παραδειγμα
http://i142.photobucket.com/albums/r116/cmadki4/IMAG0543-1.jpg

Δεν μπορουμε να υιοθετησουμε μια ιδεα σαν και αυτη, για να ψυχουμε το νερο πιο αποτελεσματικα τους καλοκαιρινους μηνες χωρις την τεραστια εξατμιση? Αν το ψυγειο ειναι φτιαγμενο απο χαλκο, φανταζομαι οτι για reef θα επρεπε να χρηιμοποιησουμε αλουμινενιο, εξισου αποτελεσματικο. Το ψυγειο μπορει να παρεμβαλετε μεταξυ αντλιας επιστροφης απτο σαμπ, η μετα το φιλτρο κατα την επιστροφη στο ενυδρειο. Καλιστα τα ανεμιστηρακια συνδεοονται με εναν controler και ανοιγουν αυτοματα μολις ανεβει η θερμοκρασια.

Θετικα που βλεπω εγω:

-Η πτωση ειναι ΣΙΓΟΥΡΑ αποτελεσματικοτερη αποτι τα ανεμιστηρακια να χτυπανε απλα την επιφανεια του νερου.
-ΔΕΝ χρησιμοποιειτε εξτρα αντλια=περισοτερη ενεργεια-θερμοτητα στο συστημα
-Αναλογα το μερος μπορουμε να αποφυγουμε τη χρηση chiller=οικονομια
-Μπορει να κρυφτει ευκολα πισω απτο ενυδρειο η μεσα στα ντουλαπια αρκει να υπαρχει εξαερισμος απο πισω, μπορει να γινει βασουλα πανω στο επιπλο για παραδειγμα και να φευγει ο ζεστος αερας κατευθειαν εξω.

Αρνητικα
-Το ψυγειο θα μειωσει την ροη της αντλιας, αν φτιαχνουμε τωρα συστημα καλο θα ηταν να εχουμε μια μεγαλυτερη αντλια επιστροφης. Δηλαδη πχ αντι για 2500-2700, να παμε στα 3000-3500 l/h
-Σε μικρα (50l) αλλα και πολυ μεγαλα ενυδρεια (600+ λιτρα) πιθανον να μην αξιζει η ολη δουλεια. Στα μικρα το κοστος ειναι συγκριτικα με το ιδιο το ενυδρειο, αρκετα σεβαστο, γιατι θα πρεπει να αγοραστει αντλια αν το φιλτρο δεν παρεχει αρκετη ροη, η αν ειναι εσωτερικο, αλλα και στα μεγαλα θα χρειαστει καποιο μεγαλο ψυγειο, χωρις να γνωριζω το κοστος.
-Καλο θα ηταν να μην παρουμε χαλκινο, ετσι ωστε να μην εχουμε θεμα για θαλασινη μετατροπη αργοτερα. Μια βολτα στις μαντρες-παλιατζιδικα θα αποφερει ΜΕΓΑΛΑ αποτελεσματα. :smt016 Υπαρχουν ακομα και πλαστικα ψυγεια, οχι τοσο καλης αποτελεσματικοτητας ομως.

Αυτα. Αν μου διαφευγει κατι και δεν μπορει να γινει με τιποτα κατι τετοιο...σορρυ. :D Μου κανει εντυπωση που δεν το εχω δει πουθενα στον κοσμο εναν τετοιο συστημα και φοβαμαι οτι κατι μου διαφευγει.

delta66
16-08-12, 13:45
Το μονο μεταλο που μπορει να χρησιμοποιηθει ειναι τιτανιο.
Ο χαλκος σκοτωνει και το αλουμιινιο αργα ή γρηγορα σκουριαζει.

Κανε αναζητηση και σε παλιοτερα θεματα. Εχει συζητηθει και εχουν γραφτει πολλα πραγματα.

Κουραμπιές
16-08-12, 13:50
To αλουμινιο σκουριαζει αλλα μιλαμε για μια χρονικη περιοδο 5ετιας τουλαχιστον. Tο ανοδιωμενο αλουμινιο δεν σκουριαζει καθολου, ποτε. Ισως με αυτο να γινεται.

delta66
16-08-12, 13:57
Αν ηταν εφτικτο/λειτουργικο, δεν θα το χρησιμοποιουσαν και στα chiller αντι τιτανιου?

Κουραμπιές
16-08-12, 14:01
Οι αλουμινοσωληνες σπανε ευκολα, δεν ειναι σαν το χαλκο η το τιτανιο. Και ειναι μαλακοι για να περασει το φρεον απο μεσα. Δεν μπορουν να κουρμπαριστουν πανω απο 2-3 φορες μετα σπανε. Αλλο το τσιλερ. Ενα κοινο φουλ αλουμινενιο ψυγειο αυτοκινητου πιστευω δεν θαχει προβλημα για αρκετα χρονια. Την παλευει σε συνθηκες οτι ναναι, με θερμοκρασιες 80+ βαθμων. Πιστευω οτι το σαλονι ειναι καλη εναλακτικη γιαυτο :smt005:smt005

exelix
16-08-12, 14:18
Εάν μιλάς απλά για ένα ψυγειάκι αυτοκινήτου το οποίο θα φυσάνε ανεμιστηράκια... απλά δε γίνεται. Εάν μιλάς για peltier ρίξε μια ματιά εδώ (http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=30300).

Κουραμπιές
16-08-12, 14:23
Για απλο ψυγειακι μιλουσα....το πελτιερ δεν το σκεφτηκα να πω την αληθεια, αν και το εχω χρησιμοποιησει και αυτο. Αν ειναι να παμε σε κατι που καιει εξτρα ενεργεια, παμε σε chiller και τελος. Γιατι ομως δεν γινεται(το απλο ψυγειακι)?

ΥΓ το λινκ...δεν. :p

Kotsos
16-08-12, 14:40
Δεν γινεται με το απλο ψυγειακι αυτοκινήτου να πήγες -21.. κάτι ακόμη έχει για ψύξη..

Και τέτοια συστήματα δεν δουλευουν στα ενυδρεία, γιατι δεν έχουν ισχύ..

Nick74
16-08-12, 14:45
Καθε καλοκαιρι σε 2-3 εγχωρια sites και σε μερικα ξενα καποιοι ανακαλυπτουν την υδροψυξη και σκεφτονται να τη χρησιμοποιησουν στα ενυδρεια.
Επειδη εχω σκυλοβαρεθει να γραφω ξανα και ξανα τους λογους γιατι αυτο ειναι ανεφικτο κανε ενα search και λιγο google-ing


Δυστυχως ειναι πολυ καλο για να ταν αληθινο
-------------------------
btw εχoυμε το ιδιο ψυγειακι βλεπω, αν θες μπορεις να βαλεις ακομα 3 ανεμιστηρακια.
Bοηθανε τουλαχιστο 5-6 βαθμους down σε τσιτα cpu την ωρα που τρεχει benchmark

exelix
16-08-12, 14:55
Ο σύνδεσμος διορθώθηκε. Από εκεί και πέρα σκέτο ψυγειάκι το πολύ πολύ να ρίξει τη θερμοκρασία σε αυτή του δωματίου, απλή φυσική.

klipitiklopos
16-08-12, 15:37
Πολυ απλα δεν γινεται με ψυγειο νερου, γιατι βασιζεται σε αλλη αρχη λειτουργιας.
Προσπαθει να ψυξει το νερο - που στην περιπτωση ειτε του μοτερ του αυτοκινητου, ειτε του κυκλωματος του επεξεργαστη ειναι πολυ πανω απο αυτην του χωρου η του περιβαλλοντος - χρησιμοποιωντας τον αερα που πιεζει ο ανεμιστηρας να περασει μεσα απο τις γρυλλιες του ψυγειου, επαγωγικα δηλαδη, ο οποιος αερας ειναι στην θερμοκρασια του περιβαλλοντος, και μεχρι εκει, οχι παρακατω.
Τα ανεμιστηρακια στα ενυδρεια βασιζονται σε αλλη αρχη λειτουργιας, αυτην της εξατμισης του νερου, η οποια οσο μεγαλυτερη ειναι, τοσο και η πτωση της θερμοκρασιας του νερου, αλλα μεχρι ενος σημειου.
Το πολυ εως 5-6 αντε 7; οχι πιο κατω απο την θερμοκρασια περιβαλλοντος.
Τα chiller παλι στηριζονται σε αλλη αρχη λειτουργιας αυτην του φρεον, που αν συμπιεστει κατεβαινει η θερμοκρασια του, οποτε κατασκευαζοντας εναν εναλλακτη θερμοτητας, παιρνει κρυο αερα απο το περιβαλλον και αποβαλλει ζεστο. (πολυ απλοποιημενα ολα αυτα)
Το αντιθετο συμβαινει στα κυκλωματα θερμανσης με φρεον οπως τα air condition.
3 διαφορετικες αρχες λειτουργιας 3 διαφορετικα χαρακτηριστικα για την καθε μια, αναλογα την χρηση που τα θελουμε.
Και το κυκλωματακι στην αρχη του θεματος θα μπορουσε ενδεχομενα να δουλεψει αν η σερπαντινα ηταν βουτηγμενη σε ενα διαμερισμα με νερο που δεν θα ερχονταν σε επαφη με το νερο του ενυδρειου, π.χ. στο πισω μερος με ενα υδατοστεγες διαχωριστικο που θα διοχετευε την ψυξη στο νερο του ενυδρειου επαγωγικα και με καποιες απωλειες.

Κουραμπιές
16-08-12, 15:46
Αυτο λεω παιδες στη θερμοκρασια του δωματιου. Δηλαδη αν εχουμε 25-26 μας χαλαει ενα 26-28αρι στο ενυδρειο; Κωστα αν διαβασεις καλα τι γραφω λεω οτι το εψυχα με chiller, με φρεον δηλαδη και νερο(οχι phaser). Οχι απλο ψυγειο προφανως. Απλο ψυγειο ειχα στην αρχη, μετα εμπλεξα. :p Googling εκανα δεν βρηκα κατι.

Εξαρταται για το ψυγειακι που λες πλεον δεν την χρησιμοποιω και αυτη της φωτο δεν ειναι δικη μου. Εχω χρονια να την χρησιμοποιησω γιατι αλλαξα pc και δεν μπαινει (ηταν του eleven για s478 ) Τεσπα. Θα το ψαξω και εδω συγγνωμη για το ποστ ψαχνω πριν ποσταρω απλα ειλικρινα δεν ειχα βρει τιποτα.

Κλιπιτικποπε κατανοητος. Οτι μεσω της εξατμισης κατεβαινει πιο κατω απτην θερμοκρασια περιβαλλοντος δεν τοχα στα υποψην μου, μου φαινεται κ λιγο περιεργο αλλα δεν γνωριζω επι του θεματος.

klipitiklopos
16-08-12, 16:07
Ε καλα δεν εγινε και τιποτα!:)

exelix
16-08-12, 16:15
Αν έχουμε 25-26 στο σπίτι τότε μάλλον δε θα ανεβαίνει στο ενυδρείο τόσο που να μας ανησυχήσει (μιλώντας για τροπικά είδη).

Το γιατί πέφτει η θερμοκρασία κάτω από αυτή του περιβάλλοντος το λέει απλά στην αρχή αρχή (http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%95%CE%BE%CE%AC%CF%84%CE%BC%CE%B9%CF%83%CE%B7).

klipitiklopos
16-08-12, 20:47
Κλιπιτικποπε κατανοητος. Οτι μεσω της εξατμισης κατεβαινει πιο κατω απτην θερμοκρασια περιβαλλοντος δεν τοχα στα υποψην μου, μου φαινεται κ λιγο περιεργο αλλα δεν γνωριζω επι του θεματος.

Ναι στην πραξη εχω δει με 32 εσωτερικη (χωρου) 25 σε ενυδρειο, αν και οι τιμες δεν μπορει να ειναι απολυτες.
Φαντασου οταν ριχνεις οινοπνευμα στο χερι σου και εξατμιζεται, δεν νοιωθεις ψυξη;
Η οταν βγεις βρεγμενος απο την θαλασσα και φυσαει, δεν αισθανεσαι περισσοτερη δροσια;
Το ιδιο προσπαθει να κανει και το ανθρωπινο σωμα με τον ιδρωτα οταν ανεβει η εξωτερικη θερμοκρασια.
Περα απο τα παραδειγματα θα σου πω οτι και εγω παλιοτερα ειχα την αποψη οτι με τα ανεμιστηρακια μπορεις να ριξεις την θερμοκρασια του νερου μεχρι την τιμη της θερμικρασιας του χωρου - δεν ετυχε να κατσω να το σκεφτω πιο πριν :D δεν με ειχε απασχολησει :D

Nick74
17-08-12, 16:17
ασχετο βεβαια αλλα καλο το τσιλερ για την ψυξη του επεξεργαστη, αλλα αν μπορεις να βρεις η να φτιαξεις ενα καλο cpu block απο χαλκο (εχω φτιαξει ενα σε μηχανουργειο παλιοτερα ... στην τεταρτη προσπαθεια δεν εχανε) και τροφοδοτησεις κατ ευθειαν με φρεον με ενα μικρο συμπιεστη (εχει ενα μαγαζι στη θηβων κατι μικρους 60-75w) πεφτεις κατω απο -30 με τα παντα στην τσιτα για benchmark.
Απαραιτητες προυποθεσεις βεβαια ενας φιλος μηχανολογος η ψυκτικος που να γνωριζει πολυ καλα τη θεωρια για να υπολογιστουν τα μηκη των σωληνωσεων και ο χωρος εκτονωσης, και γνωση πολυ καλων κολλησεων φυσικα.
Δε θυμαμαι ποιος επεξεργαστης ηταν (εποχη διπυρηνων) απο 2.2 τον εφτασα 4.7 και ολα να δουλευουν στην εντελεια χωρις (πολλα) κρασαρισματα

Κουραμπιές
17-08-12, 17:23
Αυτο που λες ειναι το phaser. Απλα χρησιμοποιουν μεχρι και rotary συμπιεστες χωρις πιστονι δηλαδη 1 ιππου (700w). Δεν πηγα σε αυτην την λυση γιατι ειναι πολυ μεγαλυτερο το κοστος για το μπλοκ και γενικα ολη η κατασκευη θελει συνεχη παρακολουθηση. Οι μονωσεις με νεοπρενιο πρεπει ναναι ΤΕΛΕΙΕΣ αλλιως κλαφτααααα. Οχι οτι δεν εχω καψει καρτα γραφικων απο υγρασια αλλα τεσπα. :p χαλκου ηταν και το δικο μου φτιαγμενο απτον eleven (κανει απτα καλυτερα στον κοσμο). Θεσσαλονικιος. Εγω δουλευα με το τσιλερ s478 pentium 4 3,2 prescott με stepping E0 (σπανιοτατος), στα 4,4 σταθερα και τον παραχωρησα για να καταριψουν τα παιδια το τοτε παγκοσμιο ρεκορ τον 5,7ghz και τον πηγανε 6,2. Με υγρο αζωτο :p
Φυγαμε τελειως offtopic hahaha.

Nick74
17-08-12, 17:53
οντως ξεφυγαμε λιγο αλλα εκει πηγε το θεμα μονο του...

Phaser με 75 W συμπιεστη και υδροψυκτη αποσυμπιεση με κατι γαιδουροψυκρες οπως σου ειπα κατεβασα -30 και πιο κατω.
Η μελλετη εγινε μεχρι ενος σημειου απο εμενα (απο διαφορους τυπους και τα σχετικα που βρηκα στο ιντερνετ) αλλα η σοβαρη ολοκληρωση της εγινε απο φιλο μηχανικο ο οποιος κανει ψυκτικες μελετες για new buildings.
Το cpu block το κατασκευασε ο καλυτερος μηχανουργος που εχω συναντησει στη ζωη μου (Ρωσος ειναι, λεγεται Ανατολ κι εχει δικο του μηχανουργειο τωρα κοντα στη λευκα στον Πειραια) ο οποιος καποτε με γλυτωσε απο μια πολυ χοντρη αναποδια (με οδηγιες μου ειχε καταστραφει κατι μηχανολογικο... που απλα δε θα επρεπε να χαλασει, και ο ανθρωπος εκατσε ενα μερονυχτο και εφτιαξε τελικα ενα ιδιο) απο τοτε λεω πως ο ανθρωπος ειναι πραγματικα καλλιτεχνης του μεταλλου.

Με αζωτα και κανιστρα παντως δεν εμπλεξα γιατι αυτο ειναι μονο για ρεκορ κι οχι για συνεχη λειτουργια

Κουραμπιές
17-08-12, 18:01
Ωραιος!! Ακριβη ασχολια-χομπυ παντως, απειρως πιο ανουσια απτα ενυδρειακα. Γιαυτο και την αφησα. Ειχε το χαβαλε της παντως. :p υδροψυκτο κοντεσερ επιβαλεται, πολυ καλη κινηση.

Nick74
17-08-12, 18:14
κι εγω το ψιλοπαρατησα, εχω αρκετα αλλα χομπυ για να ασχολουμαι...
και οντως ισως δεν εχει πολυ μεγαλο νοημα εκτος αν πας για πρωταθλητισμο (οποτε τα σκας πολυυυυ χοντρα) αλλα την υδροψυξη μου την εχω... (σαν αυτη που δειχνεις στη φωτο αλλα με 6 ανεμιστηρακια)

Κουραμπιές
17-08-12, 20:35
μεχρι εκει καλα ειναι. Οτι πρεπει θαλεγα. ;) Ισως κανω και εγω κατι αλλα δεν ξερω αν μπαινει το μπλοκ που εχω. Θα δειξει.
(πλεον οι επεξεργαστες δεν καινε και τα watt των παλιων. εμενα ηταν rated 110w μονο ο επεξεργαστης....με το overclock αστα.)