Επιστροφή στο Forum : Βοήθεια για στήσιμο ενυδρείου
Καλησπέρα παιδιά και πάλι,
Σήμερα μόλις παρέλαβα το νέο μου ενυδρείο με (τα πάντα) όλα τα απαραίτητα υλικά. Θα ήθελα να μου πείτε λίγο τη διαδικασία, γιατί είναι τόσα πολλά που πρέπει να κάνω και θα ήθελα να το κάνω με τη σωστή σειρά για να αποφύγω τα (πολλά) λάθη.
Λοιπόν καταρχήν έχω τοποθετήσει το ενυδρείο στη θέση που θέλω και το έχω καθαρίσει μέσα - έξω με λίγο νερό και ένα πανί.
01. Το επόμενο βήμα είναι να τοποθετήσω το αμμοχάλικο; Πρέπει να το πλύνω πολύ καλά;
02. Επίσης να βάλω έπειτα το φίλτρο (εξωτερικό) με τις σωλήνες κανονικά συν το θερμοστάτη;
Προς το παρών αυτά τα λίγα για να μην μπερδευτώ...
:p
Ξέπλυνέ το πολύ πολύ καλά λίγο λίγο σε καθαρό κουβά μέχρι το νερό να βγαίνει καθαρό. Βάλ' το στο ενυδρείο και γέμισέ το με νερό. Βάλε το φίλτρο έχοντας μέσα μόνο filter wool, ώστε να τραβήξει όλη τη θολούρα και ακόμα καλύτερα και άνθρακα για τις πρώτες μέρες. Και τα δύο τα πετάς. Αν μετά από μια μέρα δεν έχει ξεθολώσει βγάζεις προσεκτικά (εννοώντας να μην το πιέσεις και ξαναβγάλει όλη τη σκόνη) το filter wool και βάζεις καινούργιο. Μπορεί να γίνει κρύσταλο και πολύ γρήγορα, απλά να είσαι προετοιμασμένος. Μετά βάζεις κανονικά τα υλικά στο φίλτρο και αρχίζεις το στρώσιμο. Αν πρόκειται να βάλεις μπόλι το βάζεις και καπάκι προσθέτεις τα πρώτα σου ψαράκια.
Ο θερμοστάτης λόγω εποχής μπορεί να μη χρειαστεί καν και ακόμα και να βγαίνει το νερό από τη βρύση δροσερό δεν αξίζει να χαλάσεις ενέργεια για να το ζεστάνεις άμεσα, θα ζεσταθεί μόνο του.
Τι ψάρια θα βάλεις σε πόσα λίτρα;
Πέτρες-ξύλα έχεις;
mathaios81
14-08-12, 00:51
φιλε μου.... καλε μου φιλε silve992 δεν χρειαζεται να σου δωθουν απαντησεις...... εχει γινει μελος μια ενυδρειακης τεραστιας «εγκυκλοπαιδειας» το μονο που χρειαζεται να κανεις ειναι να την διαβασεις και οι απαντησεις θα σου δωθουν
ShadowVValker
14-08-12, 02:03
http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=29949
αναλυτικότατο και ξεκάθαρο..
Καλή αρχή!
Ρε παιδιά, έχω αρχίσει να ξεπλένω τα χαλίκια. Έχω πλύνει λίγα χαλίκια με αρκετή ποσότητα νερού και συνεχίζει να βγάζει χώμα μετά από 15-20 ξεβγάλματα...
Τι γίνεται; Θα φύγει ποτέ ή θα βγαίνει συνέχεια; Μήπως είναι χρώμα αυτό;
Το χαλίκι μου είναι το volcanit.
Vangelis21
14-08-12, 08:09
Ρε παιδιά, έχω αρχίσει να ξεπλένω τα χαλίκια. Έχω πλύνει λίγα χαλίκια με αρκετή ποσότητα νερού και συνεχίζει να βγάζει χώμα μετά από 15-20 ξεβγάλματα...
Τι γίνεται; Θα φύγει ποτέ ή θα βγαίνει συνέχεια; Μήπως είναι χρώμα αυτό;
Το χαλίκι μου είναι το volcanit.
εξαρταται ποσο βγαζει. να φυγει 100% δεν φευγει, απλα μολις μπει μεσα στο ενυδρειο με τη βοηθεια και του φιλτρου θα καθαρισει πιο πολυ απο οτι το βλεπεις στον κουβα. βεβαια δεν μπορω να ξερω και ποσο βγαζει ακομα
καλα για να φτασεις να μη βγαζει καθολου και να ειναι εντελως διαφανο θα γερασεις κι ακομα θα ξεπλενεις :D απλα προσπαθησε να ειναι οσο καθαροτερο δυνατον, τωρα αν εχει μια πολυ ελαφρα θολουρα στο πλυσιμο δεν πειραζει.
Σε νεο στησιμο πιο σημαντικο θεωρω το βρασιμο (η τεσπα λιγο νερο απο βραστηρα) ωστε να μην εισαγουμε παθογονους οργανισμους στο ενυδρειο
Εντάξει το πολύ φεύγει ρε παιδιά, νόμιζα ότι πρέπει να βγαίνει το νερό από κάτω πεντακάθαρο. Λίγη θολούρα βγαίνει και κάπως καφετί. Επειδή μου φαίνεται ότι πήρα πολύ χαλίκι, πόσα εκατοστά πρέπει να έχει ο βυθός; Το ενυδρείο μου είναι 80χ30χ40 96 λίτρα.
Επίσης μια ρίζα μεγάλη που έχω, να τη βάλω μέσα στο νερό καμιά μέρα να φύγουν οι βρωμιές; Να τη βράσω δε γίνεται, είναι τεράστια και δε χωράει σε κατσαρόλα...
οχι κατω απο 5 cm.
Βρασιμο κανουμε σε δοσεις, μπορεις βεβαια να το βαλεις σε ενα κουβα και να ριξεις νερο απο βραστηρα. Γενικα ο βυθος καλο ειναι να ειναι στειρος οταν μπαινει
Το Volcanit δεν είναι σκέτο χαλίκι, είναι ενισχυμένο με σίδηρο. Κάν' του μερικά πλυσίματα και βάλ' το μέσα και περίμενε να καθαρίσει το νερό με το φίλτρο.
Περίμενε και συμβουλές από αυτούς που το έχουν χρησιμοποιήσει αν θες.
Λοιπόν παιδιά, προς το παρών έχω βάλει στο ενυδρείο όλο το χαλίκι, έχει βγει γύρω στα 6εκ. ύψος και τη ρίζα. Επειδή η ρίζα είναι μεγάλη, εμένα μου αρέσει έτσι όπως είναι διακοσμημένο μόνο με τη ρίζα. Εσείς προτείνετε να βάλω και καμία πέτρα μέσα ή μήπως θα είναι υπερβολή μετά;
Το επόμενο βήμα είναι να μετρήσω με τα τεστ νερού το νερό της βρύσης και το νερό της Α.Ο. για να δω τι αντιστοιχία να βάλω μέσα. Τι πρέπει να μετρήσω; PH, GH, KH;
Το PH άντε το μετράω γιατί έχει κλίμακα να συγκρίνω, τη σκληρότητα του νερού πως θα τη μετρήσω ακριβώς;
ΥΓ: Επιτέλους βλέπετε και ένα πρώτο οπτικό αποτέλεσμα, γιατί τόσο καιρό σας έχω πρήξει με τις ερωτήσεις μου.
Κι εγω ειχα μια μεγαλη ριζα για διακοσμηση σε ενα 60ρι, και μου αρεσει αυτος ο τροπος οταν γυρω της μπουν φυτα.
Το τι θα βαλεις μεσα ειναι τελειως θεμα προσωπικου γουστου, απλα αν δε πας για κανενα θεοσκληρο νερο πρεπει να εξεταζεις να μην ειναι ασβεστολιθικο.
Τωρα απο θεμα καθαρα οπτικο και φυσικα η αποψη ειναι υποκειμενικη, προσωπικα πιστευω πως θα ηταν υπερβολη να βαλεις και πετρες με τοσο μεγαλη ριζα, αλλα παλι μπορει να εχεις στο μυαλο σου καποιο aquascape που δε μπορω να φανταστω και που σαν τελικο αποτελεσμα θα ειναι σουπερ
Τις σκληροτητες τις μετρας σε 5ml νερο συνηθως με σταγονες. Οσες σταγονες πεσουν μεχρι να αλλαξει το αρχικο χρωμα του υγρου τοσο ειναι το kh και το gh
Επειδή κάθομαι και υπολογίζω τώρα τη σκληρότητα του νερού, θα ήθελα να μάθω αν η σκληρότητα αλλάζει από μόνη μέσα σε ένα ενυδρείο. Δηλαδή πείτε ότι στο ενυδρείο μου έχω σκληρότητα 14, μετά από μια εβδομάδα πριν την αλλαγή νερού θα έχει αλλάξει ή δεν αλλάζει καθόλου;
Α και επίσης το τεστ που έκανα στο νερό της αντίστροφης όσμωσης βρήκα σκληρότητα 6. Επειδή όμως θα ήθελα να έχω γύρω στο 13-14 σκληρότητα στο ενυδρείο θα κάνω τεστ το νερό από μια πηγή που πηγαίνω και παίρνω νερό. Εκτός από τη σκληρότητα στο νερό της πηγής, να κάνω και τα υπόλοιπα τεστ; αμμωνία, νιτρικά κλπ;
Το νερό της βρύσης μου ένα πάρα μα πάρα πολύ σκληρό οπότε δε το συζητώ καν για να το βάζω τελικά. Έχει πάνω από 45.... Έβαζα και έβαζα σταγόνες (όλο το μπουκάλι ξόδεψα) και δε γινόταν το νερό πράσινο με τίποτα...
-------------------------
Καλημέρα, θέλω να κάνω μια ερώτηση για το φίλτρο. Έχω το FLUVAL 205 το οποίο έχει μέσα 3 κάδους. Ο ένας είναι διπλός και περιέχει άνθρακα (μαύρα σακουλάκια) και οι άλλοι δυο βιολογικό υλικό. Να το βάλω σε λειτουργία έτσι όπως είναι; Μετά από κάποιο διάστημα θα πρέπει να βγάλω τον άνθρακα;
Επίσης στους υπόλοιπους δυο κάδους που περιέχει το βιολογικό υλικό είναι μέχρι τη μέση του κάδου, δεν είναι γεμάτο βιολογικό υλικό μέχρι πάνω; Θέλει να συμπληρώσω λίγο; Και επίσης πότε κάνω καθάρισμα φίλτρο και πότε αλλάζω το βιολογικό υλικό;
Sorry για τις πολλές ερωτήσεις..
Υπάρχουν παράγοντες που μπορούν να την επηρεάσουν, αλλά επί της ουσίας μετρήσιμη διαφορά θα δεις αν πέσει πολύ η στάθμη από την εξάτμιση ή από ασβεστολιθικές πέτρες αν υπάρχουν. Μπορεί να μη μετρηθεί και μέσα σε μία εβδομάδα, αλλά πιο μετά.
Αν θυμάμαι καλά στο φίλτρο αντίστροφης όσμωσης που έχεις στο σπίτι έχει στο τέλος του φίλτρο εμπλουτισμού ιχνοστοιχείων για να το πίνετε, οπότε αν παίρνεις νερό πριν από αυτό και δε θα φθείρεται για το ενυδρείο και θα παίρνεις τιμή πιο κοντά στο 0. Φαντάζομαι ότι μιλάς για GH όπου λες σκληρότητα, έτσι; Μπορείς να χρησιμοποιείς σε κατάλληλη αναλογία με το μαλακό της Α/Ο (απλή πράξη είναι το βρίσκουμε) και το νερό της βρύσης και το νερό που βγάζει η Α/Ο ως "βρώμικο". Αυτή η πηγή που λες έχει πόσιμο νερό, την ελέγχει κανένας; Κάνε όλες τις μετρήσεις που μπορείς για σιγουριά.
Άσε μερικές μέρες τον άνθρακα για ασφάλεια, μια και τώρα θα πρωτολειτουργήσει όλος ο εξοπλισμός και μετά πέτα τον. Στη θέση του μπορείς να βάλεις βιολογικό υλικό.
Ο χώρος που θα πιάσει η βιολογία στο φίλτρο είναι ανάλογος των ρύπων, δηλαδή είτε βάλεις 10 μπιλάκια είτε 1000 αν εσύ ρίχνεις ένα φυλλαράκι τροφή τη μέρα καλυμμένος είσαι. Όμως προτιμούμε να βάζουμε όσο μπορούμε περισσότερο (χωρίς να το στουμπώνουμε φυσικά) ώστε να είμαστε πιο σίγουροι όσο αυξάνεται το βιολογικό φορτίο που έχει να αντιμετωπίσει το φίλτρο καθώς και γιατί πολλοί πόροι του υλικού κλείνουν από τις βρωμιές κλπ. Για αρχή μια χαρά είναι, αλλά σιγά σιγά να το έχεις στο πρόγραμμα να συμπληρώσεις για ασφάλεια.
Ελαφρύ καθάρισμα του φίλτρου κάνεις όποτε δεις ότι πέφτει η ροή και μπορεί να χρειάζεται από απαλό ξέβγαλμα των υλικών σε νερό που μόλις έβγαλες από το ενυδρείο, καθαρισμό του φίλτρου και κυρίως του impeler (προσεκτικά) από βρωμιές, καθαρισμό ή αντικατάσταση των σωλήνων και αντικατάσταση του filter wool. Αυτό ανάλογα με το κάθε ενυδρείο μπορεί να είναι κάθε μήνα, κάθε 3, κάθε 6, θα το δεις πως θα πάει. Από εκεί και πέρα προτείνεται να γίνεται ανά κάποια αραιά διαστήματα (π.χ. 2 φορές το χρόνο) τμηματικό (π.χ. το 1/3) βράσιμο ή και απολύμανση με χλωρίνη του βιολογικού υλικού, ώστε να ανοίγουν ξανά οι κλεισμένοι από τη βρωμιά πόροι. Το ίδιο μπορεί να γίνει και απλά αντικαθιστώντας την ίδια ποσότητα υλικού με νέο. Αντικατάσταση μπορείς να πεις ότι επιβάλλεται μόνο αν έχεις υλικό που τρίβεται και με τον καιρό λιγοστεύει! Το Siporax ας πούμε δεν έχει τέτοιο θέμα.
Καταρχήν ευχαριστώ πολύ για την απάντηση και τις πληροφορίες.
Τελικά για το νερό θα βάζω 60% από το φίλτρο που έχει 5-6GH και από τη βρύση που έχει τελικά 35GH με το τελικό αποτέλεσμα να είναι η σκληρότητα του νερού γύρο στο 17 με 18. Τα ψάρια τα οποία θα βάλω μέσα είναι guppies όποτε μέχρι 30GH που αντέχουν, το 18 πιστεύω είναι μια χαρά.
Τον άνθρακα θα τον αφήσω τις πρώτες πέντε ημέρες αν είναι και μετά θα το αντικαταστήσω με βιολογικό υλικό. Θα τον κρατήσω τον άνθρακα έτσι; Δε νομίζω να πάθει τίποτα επειδή δε θα τον χρησιμοποιώ;
Και τώρα το τελικό στάδιο νομίζω πως είναι το στρώσιμο του νερού. Συνοπτικά λίγο αφού έχω γεμίσει το ενυδρείο με νερό βάζω σε λειτουργία το φίλτρο και από εκεί και πέρα τι κάνω; Έχω αγοράσει ένα μπουκαλάκι με βακτήρια. Θα βάζω υποθέτω κάποια ποσότητα κάθε μέρα και θα κάνω μετρήσεις πάλι κάθε μέρα όλα τα τεστ νερού;
Και πάλι ευχαριστώ!
:)
EDIT:
Α και ξέχασα να ρωτήσω τα φυτά τα βάζω αφού στρώσει το ενυδρείο σωστά;
Διορθώνω το λάθος μου όσον αφορά τη σκληρότητα του νερού που δέχονται τα guppies. Μέχρι 20GH το πολύ οπότε στην περίπτωσή μου θα πάει 70% ΑΟ και 30% νερό βρύσης. Οπότε έχουμε και λέμε 0,7*5+0,3*35=14GH.
Ο άνθρακας στα σκουπίδια μετά τη χρήση. Κάνεις στρώσιμο με αμμωνία όπως λέει το υπόμνημα (ή ομοίως με τροφή) ή βάζεις μπόλι και αμέσως τα πρώτα ψάρια. Τα φυτά και τώρα τα βάζεις.
ShadowVValker
15-08-12, 13:41
Τον άνθρακα αφού τον βγάλεις πέταξέ τον. Θα έχει απορροφήσει τα χημικά που μπορεί να απορροφήσει και είναι άχρηστος πια. Καλύτερα να κάνεις το στρώσιμο όπως λέει εδώ http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=13656. Το μπουκαλάκι με τα βακτήρια είναι αμφιβόλου ωφελιμότητας και μπορείς να το επιστρέψεις στο pet shop για να πάρεις κάτι άλλο ή να το χρησιμοποιήσεις επιπλέον κάποιου τρόπου στρωσίματος (χωρίς όμως κάποια βεβαιότητα ότι θα ωφελήσει - ίσως βοηθήσει να τελειώσει λίγο πιο γρήγορα το στρώσιμο).
Δε διάβασες το λινκ που σου έδωσα πιο πάνω, λέει και για το στρώσιμο και για το φύτεμα. Χωρίς διάβασμα δε γίνεται σε αυτό το χόμπυ..
Αυτό το κουτάκι με τα βακτήρια που έχω είναι της Tropical Bacto Active. Αν βάλω μια μικρή ποσότητα βακτηρίων στην αρχή μόνο πειράζει; Επίσης αντί για αμμωνία εγώ θα βάζω τροφή και πόση; Δε βρήκα κάποιο άρθρο στρώσιμο με τροφή.
Εγώ έχω καταλάβει μέχρι στιγμής το εξής.
Γεμίζω το ενυδρείο με νερό και κάθε μέρα βάζω τροφή (δεν ξέρω πόση) και κάνω κάθε μέρα μετρήσεις. Μόλις τα NO3 τα μετράω μηδέν τότε το ενυδρείο έχει στρωθεί.
Αυτό είναι μόνο;
μη φοβασαι την αμμωνια, ειναι ο τελειοτερος τροπος στρωσιματος, και προσωπικα ο μονος που εμπιστευομαι απολυτα.
Τα "βακτηρια-juice" δε νομιζω πως περιεχουν κατι μεσα εκτος απο θαυματουργο νερο απο τη μονη του αγιου βακτηριδη :smt005 (μεγαααααλη η τσεπ..... εεεε η χαρη του θελω να πω) αν πιστευεις στα θαυματα βαλτα, και προσπαθησε να στρωσεις το ενυδρειο με ....μπουλακια και προσευχες, αλλιως δωστα πισω να παρεις κατι πιο χρησιμο.
Αν παλι ντε και καλα σου μοιαζει πιο φυσικη η μεθοδος με τις τροφες (και με ολα τα αρνητικα που εχει η μεθοδος παρασκευης αμμωνιας απο σαπισμα τροφων) καντο ετσι, μερικοι τη θεωρουν καλυτερη αλλα πιστευω ειναι καθαρα ψυχολογικο αφου τα ετεροτροφα ετσι κι αλλιως κατοικουν και αυξανονται ακομα και στο νερο που πινουμε
Τα φυτα βαλτα, δε θα παθουν κατι, εκτος οτι θα αναπτυχθουν καλυτερα
Αν μετρας ΝΟ3 μηδεν το ενυδρειο ειναι αστρωτο.
Στρωμενο ειναι οταν εχει αμμωνια 0 NO2 μηδεν και NO3 στο απειρο, τοτε κανεις μια γενναια αλλαγη να πεσουν τα ΝΟ3
ShadowVValker
15-08-12, 14:14
Δεν πειράζει αλλά υπάρχει πιθανότητα να μη βοηθάει καθόλου.
Από το υπόμνημα.
α. Αφού μετρήσουμε στο ενυδρείο ~3 mg/l αμμωνίας (μετράμε μετά από 30-60 λεπτά), όσο περνούν οι μέρες φροντίζουμε να την κρατάμε σταθερή στα 3 mg/l. Πρέπει να μετράμε συχνά (καθημερινά ή μέρα παρά μέρα). Όταν αντιληφθούμε μείωση της συγκέντρωσης της αμμωνίας, θα είναι το σημείο που θα κάνουν την εμφάνισή τους τα νιτρώδη άλατα ΝΟ2 (συνήθως μετά από 7-10 ημέρες, οπότε θα πρέπει να μετράμε πλέον και για νιτρώδη άλατα).
β. Μόλις εμφανιστούν τα νιτρώδη άλατα, συνεχίζουμε να κρατάμε σταθερή τη συγκέντρωση αμμωνίας στα 3 mg/l. Σε αυτό το σημείο η αμμωνία θα πρέπει να μηδενίζεται κάθε 24 ώρες περίπου. Κάποια στιγμή η περιεκτικότητα του νερού σε νιτρώδη άλατα θα φτάσει στα ουράνια!
γ. Μετά από 2-3 βδομάδες (και αφού συνεχίσουμε να κρατάμε σταθερά τα επίπεδα της αμμωνίας) θα αρχίσει να μειώνονται και τα νιτρώδη άλατα με αποτέλεσμα να κάνουν την εμφάνισή τους τα νιτρικά άλατα NO3. Εννοείτε πως συνεχίζουμε με τεστ για νιτρικά.
δ. Όταν έρθει η μέρα που οι μετρήσεις της αμμωνίας και των νιτρωδών αλάτων είναι ΜΗΔΕΝ, κάνουμε μια μεγάλη αλλαγή νερού (80-90% επειδή τα νιτρικά άλατα θα είναι σε πολύ ψηλά επίπεδα), βάζουμε τα ψάρια που επιθυμούμε και είμαστε έτοιμοι!
Αντί να ρίξεις αμμωνία, θα ρίχνεις 1-2 φύλλα τροφής την ημέρα. Από εμπειρία, δεν υπάρχει κανένας λόγος να μετράς κάθε μέρα, για να στρώσει το ενυδρείο θα πάρει γύρω στο μήνα και δεν υπάρχει λόγος να ξοδέψεις υγρό για 30 τεστ. Μέτρα ανά μερικές μέρες.
Μόνο 1-2 φύλλα τροφής; Επίσης αυτό με την αμμωνία πως μπορώ να μετρήσω το 3 mg/l; Η κλίμακα στα τεστ αμμωνίας είναι σε ppm...
Έχω μπερδευτεί.
Ωραία λοιπόν, τελικά θα πάρω αμμωνία από φαρμακείο για να κάνω τη δουλειά μου σωστά. Μια ερώτηση ακόμα μπορεί να είναι και χαζή. Κατά τη διάρκεια του στρωσίματος δεν κάνω αλλαγές νερού κάθε εβδομάδα σωστά; Το αφήνω έτσι ένα μήνα ή όσο χρειαστεί μέχρι να στρώσει. Σωστά;
κατα τη διαρκεια του στρωσιματος δεν κανουμε αλλαγες.
Επισεις ενα tip ειναι να μη βαλεις ουτε ανεμιστηρακι ωστε να εχεις υψηλη θερμοκρασια που βοηθαει να στρωσει πιο γρηγορα.
Αν βαλεις βεβαια φυτα απο τωρα δεν μπορεις να κρατας στους 30-32
Καλημέρα,
Έχω πάρει υγρή αμμωνία με περιεκτικότητα 10% από φαρμακείο και κάνω δοκιμές σε 5 λίτρα. Βρήκα έναν τύπο και θέλω να μου πείτε αν είναι σωστός:
ποσότητα διαλύματος αμωνίας (σε ml)= [3 Χ Λιτρα ενυδρίου(σε λιτρα)] / [10 Χ περιεκτικότητα του διαλύματος αμωνίας (πχ:6,10,30 ή οτιδήποτε λέει το μπουκάλι)]
Στη περίπτωσή μου έχω: [3*5]/[10*10]=15/100=0,15ml
Για να βάλω αυτή την συγκεκριμένη ποσότητα αμμωνίας στα 5 λίτρα χρησιμοποίησα μια σύριγγα όπου έβαλα ελάχιστη ποσότητα. Πιο λίγο δε γινόταν. Κάνω μετρήσεις αμμωνίας μετά από μια ώρα και βλέπω γύρω στο 7gm/l! Υπερβολικά πολύ.
Τώρα για να στρώσω το ενυδρείο μου, το οποίο είναι καθαρά γύρω στα 75-76 λίτρα κάνω το εξής με βάση τον τύπο παραπάνω;
[3*75]/[10*100]=225/100=2,25ml
Δηλαδή θα πρέπει να βάζω 2 και κάτι ml διαλυμένης αμμωνίας κάθε μέρα για να ξεκινήσει η διαδικασία στρωσίματος;
Τα ρωτάω όλα αυτά για να μου πείτε αν σας φαίνονται λογικά και να αρχίσω να στρώνω και εγώ επιτέλους το ενυδρείο!
Επειδή από μπουκάλι σε μπουκάλι μπορεί να βρίσκεις διαφορές βάλε το μισό από αυτό που βρήκες και μέτρα μετά από κάποια ώρα πάλι να δεις αν χρειάζεται να συμπληρώσεις.
10% σιγουρα? εγω βρισκω 30 και 40% αλλα οκ, οπως και να χει δεν ειναι προβλημα απλα θα ριξεις παραπανω (εμπειρικα τελειως για ενα 80ρι θελει καπου 11-12 σταγονες του 30% τη μερα αλλα οι μετρησεις θα σου δειξουν καλυτερα)
Ναι το μπουκαλάκι 10% γράφει. Που βρήκες εσύ 30%; Μου είπαν ότι το ανώτερο που κυκλοφορεί είναι 25%, απαγορεύεται παραπάνω...
Μήπως έχεις αυτό το stick που παίρνουν και στη θάλασσα για τα τσιμπήματα; Μπορεί να λέω βλακείες αλλά μου φαίνεται λίγο παράξενο με τα όσα μου είπαν. Επίσης αυτό που μου έδωσαν δε βγάζει σταγόνες αλλά το παίρνω εγώ με μια σύριγγα...
Ναι το μπουκαλάκι 10% γράφει. Που βρήκες εσύ 30%; Μου είπαν ότι το ανώτερο που κυκλοφορεί είναι 25%, απαγορεύεται παραπάνω...
Απο το φαρμακειο, αν το ειχα παρει απο χημικαδικα θα ηταν σε ποσοτητα λιτρου.
Δεν παιζει βεβαια κανενα ρολο, απλα οσο πιο δυνατη τοσο πιο λιγο ριχνουμε
Μήπως έχεις αυτό το stick που παίρνουν και στη θάλασσα για τα τσιμπήματα; Μπορεί να λέω βλακείες αλλά μου φαίνεται λίγο παράξενο με τα όσα μου είπαν.
οχι δεν εχω στικ απλο μπουκαλακι...
Τωρα αν μου το φτιαξαν επι τοπου και μου δωσαν χαμηλης αραιωσης οπως το αγοραζουν οι ιδιοι δεν το ξερω. Πιθανων γιατι η φαρμακοποιος ηξερε γιατι το θελω, και γωριζει οτι δεν εχω θεμα με τη χρηση διαφορων χημικων πολυ πιο καυστικων απο την αμμωνια.
Επίσης αυτό που μου έδωσαν δε βγάζει σταγόνες αλλά το παίρνω εγώ με μια σύριγγα...
Δεν παιζει και μεγαλο ρολο, και να σου πω ενα "μυστικο", ουτε το να κρατησεις 3 η 4 ppm παιζει τοσο σοβαρο ρολο (εγω πχ κραταω καπου 7-8 και σε ολη τη διαρκεια του στρωσιματος παιρνω ελαχιστες μετρησεις. Βεβαια στο πρωτο που εστρωσα ετσι τηρουσα τις οδηγιες ευλαβικα) απλα μην την εχεις χαμηλα γιατι το πλεονεκτημα της μεθοδου ειναι ακριβως οτι φτιαχνει πολυ βιολογια και το θελουμε αυτο. Επισεις μην την πας και στα υψη γιατι θα αργησει να στρωσει, και δεν εχει και πολυ νοημα αφου στο τελος θα επιζησει η βιολογια αναλογα με την ιχθυοφορτωση
Έχουν τα φαρμακεία 27-30% και απλά μπορούν να στο αραιώσουν.
Εγώ πάντως έχω μπερδευτεί πολύ με τις μετρήσεις της αμμωνίας που κάνω. Έχω τα test της APΙ και με το που κάνω τη μέτρηση βλέπω γύρω στο 0,50ppm ενώ περνάει ξέρω εγώ ένα λεπτό γίνεται πιο σκούρο και πάει στο 4ppm.
Να φανταστώ ότι η σωστή μέτρηση γίνεται κατευθείαν με το που βάλω τις σταγόνες και το ανακατέψω;
Υπάρχει κάποιος εδώ με ενυδρείο με καθαρά λίτρα γύρα στα 70-80 να μου πει πόσο ml έβαζε μέσα;
μετα απο 1 ωρα θα μετρας.
80ρι εστρωνα με 11-12 σταγονες τη μερα 30% αρα ΘΕΩΡΗΤΙΚΑ εσυ θες γυρω στις 33 σταγονες για 8% αλλα αυτα δεν ειναι απολυτα
γενικ με την αμμωνια οπως και να το κανεις δε μπορεις να κανεις λαθος...
Μπορεις πχ να ρικξεις σχεδον το μισο μπουκαλι μεσα και να μην ξαναπαρεις μετρησεις, και να δεις σε 15 μερες αν εχεις no3. Αν ειναι στα υψη (εκτος κλιμακας) μπορεις να κανεις 100% αλλαγη νερου και την επομενη αν οι μετρησεις ειναι καλες να βαλεις ψαρια, μπορεις επισεις να κρατας ψηλα την αμμωνια και οταν δεις no2 να αρχισεις να χαμηλωνεις, μπορεις ...γενικα να κανεις σχεδον οτι θελεις και να μη μετρας σχεδον τιποτα, το σιγουρο ειναι πως (αν δεν κανεις καμια ατσαλια και κρατας πολυ χαμηλα) σε 1-1.5 μηνα το πολυ θα στρωσει ;)
Γενικα η συνταγη του να κρατας 4ppm και να μετρας συχνα ειναι για να καταλαβει ο αρχαριος τον κυκλο του αζωτου κι οχι κατι κρισιμο
Ωραία, άρα λοιπόν θα βάζω κάθε μέρα μια συγκεκριμένη ποσότητα αμμωνίας, όχι πολύ ούτε λίγο, και μόλις δω τα NO2 μειώνω λίγο την ποσότητα μέχρι να εμφανιστούν και τα NO3 και μόλις μηδενιστεί η αμμωνία και τα NO2 είναι έτοιμο το ενυδρείο. Σωστά τα λέω;
σου εστειλα επεξηγηματικο pm...
Πολυ σωστα τα ειπες απλα μην αφησεις να πεσει ποτε κατω απο 4ppm (οποτε για ασφαλεια κρατα ψηλα και τελος)
Ουτε πανω απο 4-5 μετρησεις δε θες σε ολη τη διαδικασια, τουλαχιστο τη δευτερη φορα που θα στρωσεις με αυτο τον τροπο (οκ την πρωτη φορα ολοι μετραμε συχνα)
Γεια σας και πάλι.
Σήμερα άρχισα να βάζω νερό στο ενυδρείο μου (για πρώτη φορά) με σκοπό να αρχίσω το στρώσιμο. Έχω βάλει μερικά λίτρα και το νερό είναι... βάλτος. Έχει πολύ καφέ θολούρα. Λογικά είναι η μεγάλη ρίζα που έχω μέσα + το χαλίκι που όσο να ναι βγάζει θολούρα. Το θέμα είναι θα καθαρίσει το νερό η θα πρέπει να το αλλάξω πάλι το νερό;
ShadowVValker
19-08-12, 10:23
Το νερό το έβαλες χρησιμοποιώντας πιατάκι έτσι? Δε σήκωσες όλο το βυθό? Ασ'το να "τρέξει" λίγες μέρες με το φίλτρο (έχεις άνθρακα μέσα, έτσι) και θα ξεθολώσει. Μπορεί και μέχρι το βράδυ να είναι καθαρό το νερό. Στρώσιμο ξεκίνα κανονικά, δεν επηρεάζει.
Βάλε το φίλτρο έχοντας μέσα μόνο filter wool, ώστε να τραβήξει όλη τη θολούρα και ακόμα καλύτερα και άνθρακα για τις πρώτες μέρες. Και τα δύο τα πετάς. Αν μετά από μια μέρα δεν έχει ξεθολώσει βγάζεις προσεκτικά (εννοώντας να μην το πιέσεις και ξαναβγάλει όλη τη σκόνη) το filter wool και βάζεις καινούργιο. Μπορεί να γίνει κρύσταλο και πολύ γρήγορα, απλά να είσαι προετοιμασμένος. Μετά βάζεις κανονικά τα υλικά στο φίλτρο και αρχίζεις το στρώσιμο. Αν πρόκειται να βάλεις μπόλι το βάζεις και καπάκι προσθέτεις τα πρώτα σου ψαράκια.
Αν παρ' όλα αυτά ανακάτεψες πολύ το βυθό και έγινε κόλαση πέτα το πρώτο νερό και ξαναγέμισέ το σιγά σιγά.
Δεν έχω βάλει πιατάκι, βάζω το νερό πολύ πολύ αργά πάνω στη ρίζα το οποίο πέφτει ήρεμα στο βυθό. Άνθρακα στο φίλτρο έχω. Απλά αγχώθηκα με τόση θολούρα...
Τον άνθρακα από το φίλτρο τον βγάζω μόλις καθαρίσει το νερό;
@exelix Όταν λες filter wool ποιο είναι; Το σφουγγαράκι που έχει το φίλτρο μέσα;
http://www.petcumulus.gr/index.asp?page=product&pid=1831
Αυτό που πολλές φορές λέμε υαλοβάμβακα.
Δεν έχω τέτοιο. Αυτό μπαίνει μέσα στους κάδους του φίλτρου;
Εγώ έχω αυτό μόνο όπως είναι στη φώτο. http://ozsoapbox.com/wp-content/uploads/2009/03/fluval205parts.jpg
Πίσω από τους κάδους.
Είναι είδος μηχανικού φιλτραρίσματος. Συνήθως το βάζουμε στο τελευταίο στάδιο ώστε να συγκρατήσει οτιδήποτε στερεό έχει ξεφύγει, ώστε να μην πάει τίποτα στη φτερωτή. Βέβαια ανάλογα με τις ανάγκες μας το χρησιμοποιούμε όπου χρειάζεται.
Είναι είδος μηχανικού φιλτραρίσματος. Συνήθως το βάζουμε στο τελευταίο στάδιο ώστε να συγκρατήσει οτιδήποτε στερεό έχει ξεφύγει, ώστε να μην πάει τίποτα στη φτερωτή. Βέβαια ανάλογα με τις ανάγκες μας το χρησιμοποιούμε όπου χρειάζεται.
Για τον υαλοβάμβακα λες έτσι; Αυτό που έχω εγώ, το σφουγγάρι του φίλτρου δεν κάνει τίποτα; Αν βάλω εγώ βαμβάκι μέσα σε ένα κάδο πειράζει;
Κάνει και το σφουγγάρι, απλά σου λέω να το κάνεις με σκέτο υαλοβάμβακα για να μην το μπουκώσεις και το καθαρίζεις μια ώρα. Συν ότι για μένα κάνει πολύ καλύτερη δουλειά σε αυτό το κομμάτι ο υαλοβάμβακας. Το βαμβάκι από το φαρμακείο μάλλον θα μπουκώσει πολύ γρήγορα.
Τώρα που βάζω περισσότερο νερό τελικά δεν είναι και πααααρα πολύ θολό. Είναι μεν αλλά όχι και τοοοσο τραγικό. Θα βγάλω φωτογραφίες αργότερα για να δείτε και εσείς που ξέρετε καλύτερα.
Οπότε έχουμε και λέμε:
Γεμίζω με νερό όλο το ενυδρείο. Μέσα στο φίλτρο έχω μόνο το σφουγγάρι και τον άνθρακα, χωρίς βιολογικό υλικό. Το αφήνω ως έχει μέχρι να καθαρίσει το νερό και μετά πλένω σφουγγάρι, βάζω βιολογικό υλικό, βγάζω άνθρακα και ξεκινάω το στρώσιμο;
ShadowVValker
19-08-12, 11:35
Και τώρα μπορείς να έχεις βιολογικό υλικό στο φίλτρο. Τον άνθρακα άφησε τον 3-4 μέρες. Ξεκίνα και από τώρα στρώσιμο.
Μόλις παρατήρησα ότι όσο περισσότερο νερό βάζω το ξύλο πηγαίνει στα ουράνια και επιπλέει...
:D
Τι γίνεται ρε παιδιά;
ShadowVValker
19-08-12, 12:32
Βγαλ'το από το ενυδρείο και άφησέ το σε ένα κουβά με νερό να μουλιάσει για 2-4 βδομάδες, ώστε να βυθίζεται και μετά το ξαναβάζεις. Αν το στερεώσεις στο βυθό με πέτρες υπάρχει πιθανότητα λόγω άνωσης να στις πετάξει και να σου σπάσει κάνα τζάμι.
Εγώ πάντως έχω μπερδευτεί πολύ με τις μετρήσεις της αμμωνίας που κάνω. Έχω τα test της APΙ και με το που κάνω τη μέτρηση βλέπω γύρω στο 0,50ppm ενώ περνάει ξέρω εγώ ένα λεπτό γίνεται πιο σκούρο και πάει στο 4ppm.
Να φανταστώ ότι η σωστή μέτρηση γίνεται κατευθείαν με το που βάλω τις σταγόνες και το ανακατέψω;
Διαβαζε τις οδηγιες των τεστ.
Στα api περιμενεις 5 λεπτα αφου ριξεις τις σταγονες, για να δεις το αποτελεσμα της μετρησης αμμωνιας.
Οδηγιες χρησεως και σημαντικες πληροφοριες για τα τεστ νερου APi. (http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=62669)
Διαβαζε τις οδηγιες των τεστ.
Στα api περιμενεις 5 λεπτα αφου ριξεις τις σταγονες, για να δεις το αποτελεσμα της μετρησης αμμωνιας.
Οδηγιες χρησεως και σημαντικες πληροφοριες για τα τεστ νερου APi. (http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=62669)
Ευχαριστώ για τη διευκρίνιση.
@ShadowVValker Λέω να δέσω με μπετονιέρα μερικές πέτρες πάνω στη ρίζα για να την κρατάει ίσα - ίσα κάτω χωρίς να έχει πρόβλημα να σπάσει το τζάμι λόγω της άνωσης. Αύριο λογικά περιμένω το δέμα με τις πέτρες (ελπίζω γιατί θέλω να βάλω και φυτά μέσα) και θα προσπαθήσω να δοκιμάσω αυτή την πατέντα...
Καλησπέρα και πάλι,
Επιστρέφω μετά από λίγο διάστημα με νέα δεδομένα. Είμαι στη φάση στρωσίματος, και σύμφωνα με τις μετρήσεις που είχα κάνει, πριν ξεκινήσω το στρώσιμο υπολόγισα να βάζω μια συγκεκριμένη ποσότητα αμμωνίας για τα ανάλογα λίτρα. Σήμερα για πρώτη φορά έκανα μέτρηση αμμωνίας και βρήκα αρκετή, γύρω στα 8ppm ίσως και πιο πάνω. Μάλλον μπήκε περισσότερη ποσότητα. Λογικά πιστεύω ότι πρέπει να μειωθεί λιγάκι. Έκανα και τεστ ΝΟ2 και μου βγήκαν μηδέν, όπως είναι φυσικό. Όσον αφορά τη θερμοκρασία, αρχικά έφτανε κοντά στους 30 βαθμούς αλλά με την προσθήκη ανεμιστήρα κατέβηκε στους 28!
Οι ερωτήσεις μου λοιπόν είναι:
1) Να μειώσω την ποσότητα της αμμωνίας;
2) Σε πόσες περίπου ημέρες θα μετράω NO2;
3) Σε αυτή τη φάση μπορώ να βάλω φυτά;
4) Στο φίλτρο έχω άνθρακα. Πότε να τον βγάλω; Το φίλτρο λειτουργεί 2 μέρες.
Αυτά προς το παρών και βλέπουμε..
ΥΓ: Ορίστε και δυο φωτογραφίες!
1 οχι
2 7-15 ...δε χρειαζεται να μετρας καθε μερα βεβαια
3 ναι
4 βγαλτο, ετσι κι αλλιως απο τη στιγμη που αρχισες στρωσιμο θα εχει μαζεψει αμμωνια και δε θελουμε να αποικηθει ο ανθρακας αλλα το βιολογικο υλικο
ShadowVValker
23-08-12, 15:47
Μια χαρά, καλή αρχή. Μόνο κλείσε το ανεμιστηράκι, δεν υπάρχει νόημα να δουλεύει χωρίς ζωντανά και ίσα ίσα σου καθυστερεί το στρώσιμο.
Ναι το γνωρίζω αυτό απλά επειδή έλεγα να βάλω φυτά τώρα στους 30 βαθμούς δεν την βγάζουν καθαρή, για αυτό το έβαλα. Αλλά επειδή κάτι προέκυψε (λογικά) θα βάλω φυτά αργότερα οπότε κλείνω ανεμιστήρα και επιταχύνω στρώσιμο!
Λοιπόν, 6η μέρα στρωσίματος και μετράω NO2 γύρω στο 3.0 με 4.0 ppm. Έκανα και μέτρηση για NO3 και είναι στο μηδέν (φυσικά). Επίσης έχω βγάλει τον άνθρακα από το φίλτρο και έχω προσθέσει βιολογικό υλικό σε όλους τους κάδους. Συνεχίζω κάθε μέρα με την ίδια ποσότητα αμμωνίας και πιστεύω σε 2-3 εβδομάδες να έχω και ψαράκια μέσα! Ανυπομονώ γιατί είναι η πρώτη φορά και είπα να μοιραστώ τη χαρά μου μαζί σας. Θα κάνω και ολοκληρωμένη παρουσίαση του ενυδρείου μου μόλις είναι όλα έτοιμα!
no2 στην 6η μερα ειναι μια χαρα αν θες να επιταχυνεις αλλα με ασφαλεια, οταν δεις no3 μπορεις να περιορισεις την αμμωνια που ριχνεις στο μισο
Οκ, ευχαριστώ για το tip! Βάζω 10ml περίπου τώρα, θα το περιορίσω στα 5ml λοιπόν μόλις δω τα NO3!
Οκ, ευχαριστώ για το tip! Βάζω 10ml περίπου τώρα, θα το περιορίσω στα 5ml λοιπόν μόλις δω τα NO3!
ε ναι, ετσι κι αλλιως με χαμηλη ιχθυοφορτωση θα ξεκινησεις, δε θα παραγουν 5ml αμμωνιας:)
Σκέφτομαι να βάλω 6 θηλυκά και 2 αρσενικά guppies. Δε θα βάλω κάτι άλλο, όχι μόνο τώρα, αλλά γενικά. Μπορεί να προσθέσω καμιά γαρίδα αργότερα, τίποτα άλλο. Οπότε λογικά εντάξει θα είμαι.
στο στρωσιμο με αμμωνια και ολα μαζι τα βαζεις αυτα, δεν ειναι καμια σοβαρη ιχθυοφορτιση για τα δεδομενα σου, αλλα καλου κακου αν θες βαλτα σε δυο δοσεις γιατι δεν αποκλειεται με το που μπουν να αρχισουν να γενναναι (γενικα τα ζωοτοκα γεναναι ακομα και στο σακουλακι μεταφορας)
Όταν λες σε δυο δόσεις να βάλω δηλαδή 1 αρσενικό με 3 θηλυκά από δύο φορές;
ΥΓ: Γεννάνε και στο σακουλάκι μεταφοράς λέει!
ναι, δεν ειναι απαραιτητο αλλα καλο ειναι...
εξ αλλου με τα γκαπακια καλο ειναι να παρεις απο δυο διαφορετικες πηγες
Καλησπέρα και πάλι,
Βρίσκομαι στη διαδικασία στρωσίματος του ενυδρείου εδώ και 8 ημέρες και στη ρίζα που έχω βάλει μέσα, παρατήρησα σε ορισμένα σημείο ένα πολύ λεπτό στρώμα από χνούδι άσπρο. Είναι πολύ λεπτό και φαίνεται μαλακό. Τι μπορεί να είναι αυτό;
Μυκητας
Συνηθως κανει το κυκλο του και φευγει μονος του ή τον τρωνε τα αλγοφαγα (χωρις προβλημα)
οχι κατω απο 5 cm.
Βρασιμο κανουμε σε δοσεις, μπορεις βεβαια να το βαλεις σε ενα κουβα και να ριξεις νερο απο βραστηρα. Γενικα ο βυθος καλο ειναι να ειναι στειρος οταν μπαινει
γιατί πρεπει να είναι στειρος? ειμαι καινουργιος στον χώρο΄...
γιατί πρεπει να είναι στειρος? ειμαι καινουργιος στον χώρο΄...
για να μην μεταφερεις παθογονα μεσα στο ενυδρειο καλο ειναι να αποστειρωσεις τα παντα η τεσπα οσο περισσοτερα πραγματα μπορεις. Το πιο βασικο ειναι βεβαια ο βυθος που αν τον δεις σαν επιφανεια αποικησης μικροοργανισμων ειναι χιλιομετρα ολοκληρα.
Κατα τη διαρκεια του στρωσιματος και μετα με την εισαγωγη ψαριων θα αποκτησει πολυ γρηγορα τα ετεροτροφα που χρειαζεται και ολη την απαραιτητη βιολογια
Γιατι οχι κατω απο 5 εκ ο βυθος?
Οσο πιο βαθυς ειναι, τοσο πιο ευκολο ειναι να δημιουργηθουν αναεροβιες.
Και αν δεν ειναι πολυυυυυ βαθυς μπορει να ερθουν τα μεσα εξω, ειτε μονα τους, ειτε με καποιο αγαρμπο σκαψιμο ή μεταφυτευση
Γιατι οχι κατω απο 5 εκ ο βυθος?
Οσο πιο βαθυς ειναι, τοσο πιο ευκολο ειναι να δημιουργηθουν αναεροβιες.
Και αν δεν ειναι πολυυυυυ βαθυς μπορει να ερθουν τα μεσα εξω, ειτε μονα τους, ειτε με καποιο αγαρμπο σκαψιμο ή μεταφυτευση
Αυτο να τ αφησουμε να μιλησουμε για βυθους καπου σε κανενα μελλοντικο θεμα? ( πολυ συντομα δε λεω σε κανα διμηνο )
Ακομα μαθαινω :D ασε να ειμαι εντελως διαβασμενος :p
Παντως η δουλεια που γινεται στις αναεροβιες αν γινεται σωστα ειναι αναντικαταστατη.
Εχω πεσει με τα μουτρα και διαβαζω σχετικα με βυθους εδω και λιγο καιρο (να ευχαριστησω και τον cogarg γιατι εκει που νομιζα πως ειχα καταλαβει τα παντα πριν μερικες μερες μου προτεινε ενα βιβλιο το οποιο τελικα ειναι οντως πολυτιμο για οποιον θελει να μαθει κατι παραπανω, και τον kgf12345 που με εβαλε στο τριπακι )
Btw νομιζω τα cm ειναι τα γενικα αποδεκτα για φυτεμενα απ ολους μας χωρις να εμβαθυμνουμε το θεμα...
ΟΚ μελετα αλλα να κοιτας για τι ειδος ενυδρειο μιλαει το καθε αρθρο (αλμυρο ή γλυκο)
φυτεμενο κι αρμυρο μαλλον δεν παιζει :P :D (ποιος φυτευει φυκια? :smt081)
Γιατι? Ο βυθος πρεπει να εχει απαραιτητα και φυτα?
Τα αλμυρα δεν εχουν βυθο?
τεσπα, αποκλειστικα για φυτεμενο ειναι ολα αυτα που διαβαζω. Τα νταμαρια δε με ενδιαφερουν (στην παρουσα φαση) οποτε δεν ψαχνω τετοιες πληροφοριες
Καλημέρα,
Σήμερα είναι η δέκατη μέρα στρωσίματος του ενυδρείου μου και είπα να κάνω τεστ νερού (αμμωνία, NO2, NO3) να δω πως πηγαίνει. Οι μετρήσεις μου δείχνουν:
Αμμωνία - 8ppm +
NO2 - 0ppm
NO3 - 5pmm -
Καταχρήν γιατί έχουν εμφανιστεί από τώρα NO3; Δεν είναι παράξενο; Στο υπόμνημα που διάβασα για το στρώσιμο ενυδρείο με αμμωνία λέει ότι τα NO3 εμφανίζονται μετά από 2-3 εβδομάδες. Επίσης η αμμωνία γιατί είναι τα ύψη; Το τέστ νερού το έκανα 24 ώρες αφού έριξα αμμωνία, που υποτίθεται πρέπει να δείχνει μηδέν. Δε ξέρω τι γίνεται λίγο τα φώτα σας..
Αυτό πάντως που έκανα εγώ, ήταν να μειώσω στο μισό τη δόση της αμμωνίας που ρίχνω κάθε μέρα.
Ορίστε και δυο φωτογραφίες για να δείτε και εσείς.
Επίσης η αμμωνία γιατί είναι τα ύψη;
Μαλλον επεσε αρκετη ποσοτητα αμμωνιας και η παρουσα βιολογια σου δυσκολευεται να την αντιμετωπισει. Μην ρηξεις για λιγο και αλλη, αστη να μειωθει. Δεν ειναι τιποτα. Και εμενα μου ειχε συμβει στο στρωσιμο.
Τωρα, τα μηδενικα νιτρωδη και μετρησιμα νιτρικα μου φαινονται περιεργα, γιατι εστω και αν εμφανιστηκαν νιτρικα, λογικα θα επρεπε να μετρας και νιτρωδη, περα απο αμμωνια. Περιμενε κανεναν εμπειροτερο, αλλα κανε ενα κοπο και ξανακανε τα τεστακια για σιγουρια.
@silve992
μεχρι να ολοκληρωθει ο κυκλος του αζωτου και να στρωσει,μπορει να δεις διαφορα περιεργα στις μετρησεις σου και για οσο μετρας αμμωνια μεσα.εσενα σε ενδιαφερει πρωτα να μηδενισει η αμμωνια,δευτερον να εμφανιστουνε νιτρωδη,και τριτον να μηδενισουνε τα νιτρωδη και να μετρας μονο νιτρικα.μεχρι να γινουν αυτα συνεχιζεις να προσθετεις αμμωνια.προσπαθησε να την κρατας σταθερη την αμμωνια (με τη αναλογη δοσολογια)μεχρι να εξαφανιστει τελειως και η αμμωνια και τα νιτρωδη.μολις εξαφανιστουνε και μετρας μονο νιτρικα θα κανεις αλλαγη και θα βαλεις ψαρι η ψαρια,σε μικρο αριθμο στην αρχη.
παντως εχω την εντυπωση οτι αυτο δεν συμβαινει συχνα αν κανεις στρωσσιμο με τροφη.ισως γιατι η τροφη δεν δημιουργει αμμωνια τοσο αμμεσα αλλα γινεται πιο σταδιακα και δινει περισσοτερο χρονο στα διαφορα βακτηρια να αναπτυχθουνε πιο "ομαλα"...ισως να κανω λαθος ομως και να μην εχει τοση σημασια.
@nick74 δε μας το λες και σεμας το βιβλιο μπας και το βρουμε να μορφωθουμε κιεμεις?:D
Σήμερα έριξα τη μισή ποσότητα αμμωνίας μέσα, αύριο αν είναι δε θα ρίξω καθόλου και την επόμενη μέρα θα μετρήσω πάλι να σας πω.
Ριξε κανονικα αμμωνια και μη μετρας καθε μερα, μονο αγχος και απορριες θα εχεις. Μετρα ανα 4-5 μερες κι ολα θα πανε καλα;)
kgf12345> το βιβλιο που μου συστησε ο cogarg και που διαβαζω τελευταια ειναι το 'Ecology of the planted aquarium' της Diana Walstad. Ειναι πραγματικα πολυ ενδιαφερον και το βρισκεις σε e-book (για αμεση αποκτηση χωρις αναμονες)
kgf12345> το βιβλιο που μου συστησε ο cogarg και που διαβαζω τελευταια ειναι το 'Ecology of the planted aquarium' της Diana Walstad. Ειναι πραγματικα πολυ ενδιαφερον και το βρισκεις σε e-book (για αμεση αποκτηση χωρις αναμονες)
ευχαριστω:)οντως φαινεται πολυ καλο...
Να ρωτήσω κάτι που μου ήρθε.
Επειδή έχω αντίστροφη όσμωση, και το αναμιγνύω με νερό βρύσης 70% ΑΟ και 30% νερό βρύσης, αντιχλώριο θα πρέπει να βάζω μόνο όσο είναι το 30% του νερού της βρύσης δηλαδή;
Επίσης αν πέσει λίγο παραπάνω αντιχλώριο (επειδή δεν μπορώ να υπολογίσω τα χιλιοστά) κάνει κακό;
Το σιγουρο ειναι οτι το χλωριο δεν πρεπει να μπαινει στο ενυδρειο, και για τα ψαρια και για τη βιολογια (ειναι παρεμποδιστικος παραγοντας στη νιτροποιηση).
Αν ειναι μεγαλη η ποσοτητα του χλωριου που θα μπει, αργα ή γρηγορα θα υπαρξουν προβληματα που ισως δεν γινουν κατανοητα οτι προηρθαν απο αυτο.
Ωστοσο αν κανεις παλαιωση του νερου, το χλωριο εξατμιζεται σε λιγες ωρες, δλδ αν το αφησεις σε ενα ανοιχτο δοχειο (με μεγαλο στομιο) για 6-12 ωρες και περισσοτερο, εξατμιζεται.
Αν υπαρχει και αεροπετρα γινεται ακομα πιο γρηγορα.
Για 30% βρυση, εγω δεν θα το εβαζα χωρις αντιχλωριο, αν δεν ειχε εξατμιστει το χλωριο.
Καλο ειναι, χωρις λογο να μη βαζεις παραπανω αντιχλωριο. (πχ το prime μπορει και αποτοξικοποιει αμμωνια και μπορει σε ωρα αναγκης να χρησιμοποιηθει μεχρι 5πλη δοση, αλλα δημιουργουνται και αλλες χημικες αντιδρασεις, κυριως με το rerox, που δεν ειναι επιθυμητές χωρις σοβαρο λογο).
Μπορεις για ευκολια στη δοσομετρηση, να χρησιμοποιεις σύριγγα (http://www.tzimas-bml.gr/img/products/terub0.jpg)(απο φαρμακειο).
Αν κάνω λοιπόν παλαίωση του νερού όπως λες δε χρειάζεται καθόλου αντιχλώριο; Πάει δηλαδή το Prime που έχω αγοράσει;
Δεν παει.
Ολο και καπου θα χρειαστεις αμεση αποχλωριωση ή μετα απο καμια απολυμανση.
Α δηλαδή αν βάζω το αντιχλώριο Prime στο νερό, μπορώ κατευθείαν να το βάζω και στο ενυδρείο;
Νόμιζα ότι θα πρέπει να μείνει μερικές ώρες μέχρι να κάνει "δράση".
Το αντιχλωριο δρα αμεσα.
Δεν αφηνουμε το νερο να προετοιμαστει λογω αντιχλωριου, αλλα γιατι το νερο της αλλαγης ειναι καλο να μενει σε ενα ανοιχτο δοχειο για μερικες ωρες για να εξισορροπουνται τα αερια, ph και να ερχεται η θερμοκρασια του, κοντα σε αυτη του ενυδρειου
Ωράια, ωστόσο όσον αφορά για το νερό της αντίστροφης όσμωσης δε χρησιμοποιούμε αντιχλώριο σωστά; Γιατί προφανώς δεν υπάρχει χλώριο...
Καλημέρα,
Παιδιά αρχίζω λίγο να ανησυχώ καθώς είναι η πρώτη μου φορά που στρώνω ενυδρείο με αμμωνία και γενικότερα που στήνω ενυδρείο.
Χθεσινές μετρήσεις που έκανα είναι: Αμμωνία: 7-8ppm, NO2: 0, NO3: 5ppm
Στην αρχή έβαζα αρκετή αμμωνία, μέχρι που εμφανίστηκαν τα NO2. Μετά υποτίθεται ότι κάθε 24 ώρες (όπως γράφει στο υπόμνημα) η αμμωνία μηδενίζεται. Ε εμένα ποτέ δεν έχει καν μειωθεί ούτε μια φορά. Μείωσα εγώ την ποσότητα της αμμωνίας αλλά οι μετρήσεις δείχνουν τα ίδια. Και επίσης γιατί μου δείχνει NO3 ενώ δεν υπάρχουν καθόλου NO2; Μήπως έχω κάνει κάτι λάθος; Ανησυχώ λίγο...
Αμμωνία: 7-8ppm,
πρέπει να είχες ρίξει πάρα πολύ αμμωνία. απλώς το τέστ μετράει μέχρι εκεί μπορεί να έχει φτάσει 20-30-40-50... μήπως να έκανες καμια αλλαγή νερού μπας και τη μείωνες μηχανικά;
Οκ υπαρχει το tutorial που αν το ακολουθισεις πιστα θα κατανοησεις τη λειτουργια του κυκλου του αζωτου (μια φορα στη ζωη του καλο ειναι να το εφαρμοζει καποιος κατα γραμμα) αλλα υπαρχει και η εμπειρικη μεθοδος (η οποια ακολουθειται απο το δευτερο στρωσιμο και μετα) οπου η ποσοτητα της αμμωνιας δεν παιζει και κανεναν ιδιεταιρο ρολο κι απλα ταιζεις μπολικη αμμωνια ειτε με τη μια, ειτε βαζοντας μεγαλες δοσεις και ετσι στρωνεις παρα πολυ γρηγορα (o alexcun18 εστρωσε σε 6 μερες! κι εγω εχω στρωσει σε 10).
Δε σε προτρεπω να ακολουθησεις αυτη τη μεθοδο γιατι με την κλασσικη παιρνοντας μετρησεις κατανοεις περισσοτερα πραγματα, αλλα απλα μη σε απασχολει η ποσοτητα της αμμωνιας, (8ppm μια χαρα ειναι) απλα φροντισε παντα να τρεφονται τα βακτηρια.
Οταν δεις τα NO3 να τερματιζουν την κλιμακα ειτε μετρας αμμωνιες ειτε οχι το ενυδρειο εχει στρωσει κι απο κει και περα εξακολουθεις να ταιζεις καθημερινα μεχρι να αποφασισεις να βαλεις ψαρια.
Οταν το αποφασισεις, κανεις μια ολικη αλλαγη νερου, και σε 24 ωρες μετρησεις. Αν δεν εχεις υψηλα no3 βαζεις ψαρια κανονικα
μήπως να έκανες καμια αλλαγή νερού μπας και τη μείωνες μηχανικά;
ΚΑΜΙΑ αλλαγη! γιατι να τη μειωσει? :confused:
Σε στρωσιμο με αμμωνια τα πραγματα ειναι πολυ πιο απλα απ οσο φαινονται, και δεν εχει σημασια ποσο ειναι η αμμωνια προς τα πανω (αν ριξεις πχ το μισο μπουκαλι παλι μια χαρα θα στρωσει) αλλα αυτο που πρεπει να αποφευγουμε ειναι να μη μεινουν αταιστα τα βακτηρια.
Η διαδικασια με τις στανταρ τιμες γινεται για να κατανοησει ο αρχαριος τον κυκλο του αζωτου (να βλεπει σιγα σιγα μηδενισμους και τετοια) κι οχι γιατι ετσι κανει καλυτερο στρωσιμο...
υπέθεσα ότι έχει στρώσει και απλώς έχει παρά πολύ αμμωνία και αργεί να καταναλωθεί
με 5 ppm no3 δεν εχει στρωσει, απλα αρχισε καπως να υπαρχει βιολογια (οχι ικανη για ψαρι βεβαια)
Οταν τα nο3 πανε τερμα τοτε λεγεται στρωμενο
σωστός παράλειψή μου :rolleyes:
Hmm okay guys ευχαριστώ! Απ' ότι θυμάμαι ποτέ δεν έχουν ανέβει πολύ τα NΟ3 αρά ακόμα δεν είναι στρωμένο το ενυδρείο. Σε πόσες μέρες περίπου θα είναι έτοιμο πιστεύετε εσείς οι έμπειροι; Κάθομαι εδώ και 23 μέρες και βλέπω ένα άδειο πράγμα με νερό και θέλω ψαράκια μέσα να βλέπω και λίγο ζωή.
Είναι το πρώτο μου και καταλαβαίνετε από τη μια θέλω να το κάνω σωστά και από την άλλη το θέλω και γρήγορα...
θεωρητικα 3 βδομαδες εως εναμισι μηνα...
αφου δημιουργηθηκαν no3 λογικα σε 6-7 μερες θα ειναι φουλ
συνηθως σε "νορμαλ" στρωσσιμο κανει γυρω στις 30-40 μερες.εμενα μου φαινεται οτι καλα παει μεχρι στιγμης.αν το θες πιο γρηγορα,μπορεις παντα να βαλεις αγγελια για μπολι;)αλλα αφου εφτασες μεχρι εδω,δεν ειναι κριμα να παει ο κοπος και η αναμονη χαμενος?λεμε τωρα...:D
Όχι όχι, μόνος μου θέλω να τα κάνω όλα για να μάθω! 6-7 ημέρες μόνο; Από το στόμα σου και στου ενυδρείου το αυτί! Έχω βρει και τα ψαράκια που θα βάλω μέσα (guppies) και ανυπομονώ!
κοιτα, αν ριχνεις ικανοποιητικες ποσοτητες αμμωνιας (και αφου δε σου μηδενιζει μαλλον ριχνεις) απο τη φαση που εχουμε 5ppm no3 μεχρι να πανε στο απειρο θελει χοντρικα μια βδομαδα
αν τωρα οπως λες θες να μαθεις, και να δεις ολες τις φασεις του κυκλου πρεπει να περιμενεις να φτασει σε σημειο να ριχνεις αμμωνια και σε λιγες ωρες να μηδενιζει (αυτο παιρνει συνολικα περιπου εναμισι μηνα, αλλα δεν ειναι απαραιτητο σε καμια περιπτωση, αν κι εγω ετσι εχω στρωσει 2 φορες)
Σήμερα έκανα μέτρηση και είδα τα NO3 ανεβασμένα! Όχι στα ουράνια βέβαια αλλά γύρω στα 20-30ppm. Μόλις δω λοιπόν περισσότερα NO3 τι ακριβώς πρέπει να κάνω;
Νομίζω Nick74 είπες να κάνω μια ολόκληρη αλλαγή νερού και μετά μπορώ να βάλω ψάρια;
ναι οταν δεις no3 στα ουρανια, ειναι πια στρωμενο (αν θες ταιζεις κανα δυο μερες ακομα αμμωνια για ακομα περισσοτερη βιολογια) και κανεις σχεδον ολικη αλλαγη νερου, περιμενεις ενα 24ωρο και ξαναμετρας.
Αν οι μετρησεις ειναι οκ βαζεις τα πρωτα ψαρακια
Σήμερα το πρωί έβαλα αμμωνία όπως κάθε μέρα και μετά από μιάμιση ώρα έκανα μέτρηση NO3 και βρήκα μηδέν! Είναι καλό τώρα αυτό τη μια να μου δείχνει 20ppm και την επόμενη μηδέν;
:/
:D ξεχνα το δεν χτυπησες το δευτερο μπουκαλακι...
ξνακανε το τεστ (αν εχεις ΑΡΙ κοπανα το κανονικα για κανα διλεπτο το δευτερο μπουκαλακι γιατι κρυσταλωνει και δειχνει 0 )
Σήμερα το πρωί έβαλα αμμωνία όπως κάθε μέρα και μετά από μιάμιση ώρα έκανα μέτρηση NO3 και βρήκα μηδέν! Είναι καλό τώρα αυτό τη μια να μου δείχνει 20ppm και την επόμενη μηδέν;
:/
αμμωνια μετρησες?η μετρησες μονο νιτρικα και τα βρηκες 0?αν εκανες πολυ μεγαλη αλλαγη,μπορει τα νιτρικα να τα βρεις 0.το θεμα ειναι αν εχεις αμμωνια και νιτρωδη 0 ενω ταυτοχρονα μετρας νιτρικα πανω απο 0.
Οκ, θα το ξανακάνω σε λίγη ώρα και θα σας πω. API έχω ναι, θα το κάνω φραπέ τότε!
@kgf12345
Όχι δε μέτρησα αμμωνία. Φαντάζομαι θα είναι στα ύψη πάλι αλλά δε νομίζω να χρειάζεται να μετρήσω κιόλας γιατί σημασία έχει νομίζω τώρα τα NO3 να πάνε στα "ουράνια". Αλλαγή νερού δεν έχω κάνει ακόμα καμία.
απλα το λεω γιατι το κυριο θεμα ειναι να μηδενιζει η αμμωνια και τα νιτρωδη.η υπαρξη νιτρικων ειναι απλα ενα σημαδι για να κανεις την αλλαγη και να τα μειωσεις πριν βαλεις ψαρια,αλλα το σημαντικο ειναι ταυτοχρονα να μετρας 0 στα υπολοιπα.
δε σημαινει δηλαδη οτι εχει στρωσει αν μετρας 50ppm νιτρικα ενω εχεις ακομα αμμωνια η/και νιτρωδη μεσα.εκτος αν εχεις ριξει ενα κουβα αμμωνια μεσα:D αλλα κιαν εριξες,κιαυτη θα πρεπει να μηδενισει καποια στιγμη.αφου μετρας νιτρικα σε καλο δρομο εισαι,αλλα παρατηρησε με μετρησεις και το αν μηδενιζει η αμμωνια.
Μετά από αρκετή προπόνηση στα χέρια (από το κούνημα των API) μέτρησα NO3 στην τελευταία κλίματα, δηλαδή στα 160ppm (αν και το χρώμα ήταν αρκετά κόκκινο). Οπότε συνεχίζω για 2-3 μέρες ακόμα να βάζω αμμωνία και μετά κάνω ολική αλλαγή νερού, για να πέσει και η αμμωνία στο μηδέν, σωστά;
@kgf12345
Έχεις δίκιο σε αυτό που λες, αλλά νομίζω αυτό γίνεται μόνο αν πηγαίνεις με τον "παραδοσιακό" τρόπο στρωσίματος του ενυδρείου, και όχι όπως εγώ που βάζω όσο να ναι αμμωνία μέσα. Νομίζω λέω γιατί δεν είμαι έμπειρος..
οχι,η αμμωνια και τα νιτρωδη πρεπει να ειναι 0 οταν βαλεις ψαρια.μετρησε αμμωνια να δεις αν υπαρχει αμμωνια μεσα τωρα,και αν υπαρχει μη βαλεις αλλη,κανε μετρησεις να δεις αν μειωνεται και αν μηδενιζει.οταν μηδενισει,τοτε θα κανεις μεγαλη αλλαγη να μειωθουνε και τα νιτρικα και τοτε θα βαλεις ψαρι μεσα.
Έκανα μέτρηση αμμωνίας και γίνεται χαμός μέσα. Έχει ξεπεράσει την κλίμακα. Άρα λοιπόν από εδώ και πέρα, μια που μου έχουν εμφανιστεί πολλά NO3 σταματάω την αμμωνία και μετράω να δω πότε θα μου μειωθεί σωστά;
Να μην κάνω αλλαγή νερού για να τη μειώσω εγώ μόνος μου;
απλα το λεω γιατι το κυριο θεμα ειναι να μηδενιζει η αμμωνια και τα νιτρωδη.η υπαρξη νιτρικων ειναι απλα ενα σημαδι για να κανεις την αλλαγη και να τα μειωσεις πριν βαλεις ψαρια,αλλα το σημαντικο ειναι ταυτοχρονα να μετρας 0 στα υπολοιπα.
οχι με ατυτο τον τροπο στρωσιματος μας ειναι αδιαφορη η αμμωνια (ετσι κι αλλιως δε θα μηδενιστει ποτε) το ιδιο και τα νιτρωδη.
Το μονο που μας ενδιαφερει ειναι να υπαρχουν πολυ υψηλα νιτρικα.
Αν εχει βγει εκτος κλιμακος τοτε οποτε θελεις κανεις ολικη αλλαγη και μετα απο 24 ωρες παλι μετρησεις (πλεον ολες τς μετρησεις και πρεπει κλασικα να εχουμε μηδενικη αμμωνια και νιτρωδη και καποια μικροποσοτητα νιτρικων) και αν ειναι οκ βαζεις τα πρωτα ψαρια.
Αν παρα ταυτα τα νιτρικα εξακολουθουν να ειναι πανω απο 20 κανεις μια μικρη αλλαγη νερου και μετα βαζεις τα ψαρια
Επαναλαμβανω τα ΝΙΤΡΙΚΑ να ειναι εκτος κλιμακος οχι απλα να ειναι λιγο ψηλα
Οκ ευχαριστώ Νίκο, άρα θα κάνω αυτό που είπα προηγουμένως για να είμαι εντάξει! Θα σας ενημερώνω για την εξέλιξη.
Μετά από αρκετή προπόνηση στα χέρια (από το κούνημα των API) μέτρησα NO3 στην τελευταία κλίματα, δηλαδή στα 160ppm (αν και το χρώμα ήταν αρκετά κόκκινο). Οπότε συνεχίζω για 2-3 μέρες ακόμα να βάζω αμμωνία και μετά κάνω ολική αλλαγή νερού, για να πέσει και η αμμωνία στο μηδέν, σωστά;
προσεξε, να ξεπερναναι την τελευταια κλιμακα δηλαδη να ειναι ακομα πιο σκουρο το τεστ...
Η γνωμη μου αστο δυο μερες ακομα αν δεν εισαι σιγουρος για το χρωμα, κακο δεν κανει
ε?:smt017
οποιονδηποτε τροπο στρωσιματος κιαν ακολουθεις,αυτο που σε νοιαζει οταν προκειται να βαλεις ψαρια,ειναι να μην υπαρχει μεσα αμμωνια και νιτρωδη αλλα να υπαρχουν νιτρικα.
ειναι απλο.αν δεν μηδενισουν αμμωνια και νιτρωδη δεν μπορεις να βαλεις ψαρια.αλλιως θα τα βαλεις μεστην αμμωνια και θα περιμενεις να μηδενισει,η θα κανεις συνεχεις αλλαγες.αλλα ειναι ρισκο και δε βλεπω το λογο της βιασυνης.
καταλαβα τι λετε,αλλα το να κανεις ολικη αλλαγη για να μηδενισουν ολα και να μειωθουνε τα νιτρικα,-δεν το εχω κανει οποτε δε θα επιμεινω σε αυτο-,αλλα μου φαινεται λιγο ρισκο,με την ενοια οτι αν μετα την ολικη αλλαγη ξαναμετρησεις αμμωνια τι θα κανεις?ξανα αλλαγη?δε βλεπω το λογο,αφου ετσι κιαλλιως θα μειωθει απο μονη της.οχι οτι ειναι λαθος βεβαια,απλα εμενα δε μου "καθεται" καλα σαν διαδικασια γιατι ενας αρχαριος,(δεν το λεω για σενα silve),μπορει να μη δωσει το καταλληλο "βαρος" στη μετρηση της αμμωνιας,να μετραει μονο τα νιτρικα, να βιαστει και στο τελος να κανει πατατα.
απλα το λεω για να μη μπερδευτει κανεις που θα τα διαβασει μελλοντικα.
με αλλα λογια,εγω ειμαι της γνωμης να μη ριξεις αλλη αμμωνια μεσα,αλλα περιμενε να μηδενισει αυτη που εχεις μεσα ηδη.οταν μηδενισει κανε αλλαγη,μετρα νιτρικα και αν ειναι οκ βαλε ψαρια.αλλα κανε οπως σε βολευει εφοσον ο nick το εχει δοκιμασει.
βρε kfg μη φοβασαι δε θα εχει καθολου αμμωνια :)
Αυτα ειναι κολπακια που ξερουν οι πολυ ψαγμενοι της αμμωνιας κι οχι των ζουμιων :cool: :D
Σοβαρα τωρα, ειναι ολοσωστος τροπος στρωσιματος και καπου τον εχει γραψει κι ο Γιωργος εδω νομιζω με μια πιο απλοποιημενη παραλλαγη του (ριχνεις απλα μισο μπουαλι αμμωνια και σε δυο βδομαδες μετρας no3 κι αν ειναι πραγματικα παρα πολλα κανεις αλλαγη κι εισαι οκ.) Δε σε νοιαζει να μετρησεις αμμωνια με αυτους τους τροπους γιατι ετσι κι αλλιως δε θα μηδενισει ποτε... (η σχεδον ποτε τεσπα) αλλα την επομενη που θα βαλεις τα ψαρια δε θα εχεις καθολου ουτε αμμωνια ουτε τιποτα :)
btw ετσι εστρωσα γαριδαδικο :cool: (οκ, μπολιασα και λιγο βυθο)
ειναι ο πολυ γρηγορος τροπος... ο alexcoon εκανε 6 μερες (αν και δεν ειμαι σιγουρος αν το φιλτρο του ηταν πεντακαθαρο η αν ειχε και λιγακι μπολι) παντως σε 10 μερες εχεις σουπερ βιολογια που δεν την ποιανεις με τους αργους τροπους (οχι πως παιζει ρολο αφου τελικα θα επιβιωσει οση ειναι αναλογη των ρυπων τελικα, αλλα τουλαχιστο σηκωνει αρκετη ιχθυοφορτιση με αυτο τον τροπο εξ αρχης αν θες)
απλα εμενα δε μου "καθεται" καλα σαν διαδικασια γιατι ενας αρχαριος,(δεν το λεω για σενα silve),μπορει να μη δωσει το καταλληλο "βαρος" στη μετρηση της αμμωνιας,να μετραει μονο τα νιτρικα, να βιαστει και στο τελος να κανει πατατα.
Κι ομως τελικα αυτο τον τροπο πρεπει να υποδειξουμε στους αρχαριους κι ας ειναι λιγο ρωσικη ρουλετα...
Και με το να τους λεμε οτι θα πρεπει να στρωνουν ενα μηνα τους κανουμε αυτοματα εχθρους μας και συμαχο τους τον πετσοπα που εχει ενα θαυματουργο ζουμι που θα βαλουν αμεσως ψαρια.
Μετα αρχιζουν τα προβληματα και αρχιζουν τις επικλησεις βοηθειας αλλα ειναι πια συνηθως αργα για τα ψαρακια.
Ενω αν του πεις για 10 μερες στρωσιμο τοτε κι ο αλλος θα το παρει πιο ζεστα (ε δε νομιζω να ειναι και τοσο αναισθητος να μη ριξει μια μετρηση αμμωνιας πριν βαλει μεσα ψαρια)
δεν εχεις αδικο σαυτο που λες,και εφοσον το εχεις δοκιμασει δεν εχω λογο να μη σε πιστεψω:D απλα φοβαμαι οτι ολο και καποιος θα βρεθει να κανει τη μ...α και δεν θα κανει μετρηση αμμωνιας και γιαυτο το λογο και μονο το τονιζω;)
οκ ενας στους εκατο θα κανει τη μ....α να μη μετρησει αμμωνια και τωρα 90/100 μανουριαζουν με το χρονο στρωσιματος και μετα απο ενα μηνα αρχιζουν να ανοιγουν θεματα "σοσ τα ψαρια μου" "βοηθεια" "ψαρι στον πατο" κτλ κτλ κτλ
τι συμφερει περισσοτερο?
;)
Γεια σας και πάλι,
Λοιπόν σήμερα τελικά έκανα μια σχεδόν ολόκληρη αλλαγή νερού (γύρω στο 95%) και έκανα τεστ για αμμωνία, ΝΟ2 και ΝΟ3.
Αποτελέσματα:
Αμμωνία: 4ppm
ΝΟ2: 0,25ppm
NO3: 80ppm +
Να σημειώσω ότι πριν κάνω την αλλαγή νερού είχα αμμωνία εκτός κλίμακας, NO2 μηδέν και NO3 εκτός κλίμακας επίσης. Επιπλέον να σημειώσω ότι τα τεστ νερού τα έκανα μερικές ώρες μετά την ολική αλλαγή νερού του ενυδρείου.
Τι προτείνεται να κάνω από εδώ και πέρα;
παλι αλλαγη ωστε τα νιτρικα να ειναι αποδεκτα.
Σε εκεινη τη φαση δε θα εχεις αμμωνια ;)
Αποδεκτα νιτρικα συνηθως εννωουμε κατω απο 20, αλλα προσωπικα προτεινω να τα κρατησεις 10, το πολυ 15
ειδες τι γρηγορα που εστρωσε ? :)
Όταν λες πάλι αλλαγή, να κάνω ολόκληρη όπως σήμερα γύρω στο 95% ή λιγότερο;
Ναι όντως γρήγορα έστρωσε τελικά, δε το περίμενα!
EDIT:
Επειδή έβαλα φυτά μέσα σήμερα και δε θέλω να τα χαλάσω (γιατί νομίζω ότι αν βγάλω όλο το νερό θα χαλάσουν) πειράζει να αλλάζω κάθε δυο μέρες πχ το 1/3 του νερού; Ίδια αποτελέσματα δε θα έχω;
διαδοχικες αλλαγες ακομα καλυτερα.
Οταν πεσουν τα νιτρικα στο 10-15 (δε θα εχεις και μετρησιμη αμμωνια φυσικα τοτε) εισαι ετοιμος, μονο μην το αφησεις πανω απο μια μερα χωρις καθολου αμμωνια γιατι θα πεθανει μεγαλη ποσοτητα βιολογιας
Ωραία ευχαριστώ! Ανά δυο μέρες θα αλλάζω το 1/3 μέχρι να έχω νιτρικά 10-15! Από βδομάδα ελπίζω θα κάνω και "επίσημη" παρουσίαση του ενυδρείου μου!
δυο μερες να τ αφησεις αταιστα τα βακτηρια ειναι πολυ...
Εγω σε μια μερα θα εκανα τις αλλαγες... διαφορετικα θα εξακολουθουσα να ταιζω αμμωνια αν δεν ημουν ετοιμος για ψαρια (με ρεγουλα φυσικα οχι να χτυπαει κοκκινο)
Χμμ οκ καλά που μου το είπες. Αύριο αν είναι θα αλλάξω το 1/3. Αν αλλάζω όμως το 1/3 του νερού κάθε μέρα φαντάζομαι πως δε χρειάζεται να ρίξω άλλη αμμωνία σωστά; Γιατί έχω σκοπό μόλις δω τα νιτρικά στα επίπεδα που θέλουμε να βάλω κατευθείαν ψάρια.
σε μια μερα μεσα μπορεις να κανεις τις αλλαγες σου κανονικα, δε χρειαζεται να περνανε πολλες ωρες στα ενδιαμεσα (οχι πως κανει κακο, αλλα απλα δεν ειναι απαραιτητο σε αυτη τη φαση, μονο κοπος θα ειναι)
alexkoun18
19-09-12, 23:02
βρε kfg μη φοβασαι δε θα εχει καθολου αμμωνια :)
Αυτα ειναι κολπακια που ξερουν οι πολυ ψαγμενοι της αμμωνιας κι οχι των ζουμιων :cool: :D
Σοβαρα τωρα, ειναι ολοσωστος τροπος στρωσιματος και καπου τον εχει γραψει κι ο Γιωργος εδω νομιζω με μια πιο απλοποιημενη παραλλαγη του (ριχνεις απλα μισο μπουαλι αμμωνια και σε δυο βδομαδες μετρας no3 κι αν ειναι πραγματικα παρα πολλα κανεις αλλαγη κι εισαι οκ.) Δε σε νοιαζει να μετρησεις αμμωνια με αυτους τους τροπους γιατι ετσι κι αλλιως δε θα μηδενισει ποτε... (η σχεδον ποτε τεσπα) αλλα την επομενη που θα βαλεις τα ψαρια δε θα εχεις καθολου ουτε αμμωνια ουτε τιποτα :)
btw ετσι εστρωσα γαριδαδικο :cool: (οκ, μπολιασα και λιγο βυθο)
ειναι ο πολυ γρηγορος τροπος... ο alexcoon εκανε 6 μερες (αν και δεν ειμαι σιγουρος αν το φιλτρο του ηταν πεντακαθαρο η αν ειχε και λιγακι μπολι) παντως σε 10 μερες εχεις σουπερ βιολογια που δεν την ποιανεις με τους αργους τροπους (οχι πως παιζει ρολο αφου τελικα θα επιβιωσει οση ειναι αναλογη των ρυπων τελικα, αλλα τουλαχιστο σηκωνει αρκετη ιχθυοφορτιση με αυτο τον τροπο εξ αρχης αν θες)
Κι ομως τελικα αυτο τον τροπο πρεπει να υποδειξουμε στους αρχαριους κι ας ειναι λιγο ρωσικη ρουλετα...
Και με το να τους λεμε οτι θα πρεπει να στρωνουν ενα μηνα τους κανουμε αυτοματα εχθρους μας και συμαχο τους τον πετσοπα που εχει ενα θαυματουργο ζουμι που θα βαλουν αμεσως ψαρια.
Μετα αρχιζουν τα προβληματα και αρχιζουν τις επικλησεις βοηθειας αλλα ειναι πια συνηθως αργα για τα ψαρακια.
Ενω αν του πεις για 10 μερες στρωσιμο τοτε κι ο αλλος θα το παρει πιο ζεστα (ε δε νομιζω να ειναι και τοσο αναισθητος να μη ριξει μια μετρηση αμμωνιας πριν βαλει μεσα ψαρια) Το ειχα καθαρισει το φιλτρο τελεια δεν ειχε τιπτα γλιτσα μεσα και επιδει βαριουμουν να μεριμενω ενα μινα λεω θα του ριχνω την μερα 2 καπακια του μπουκαλιου αμωνια και για να δω τι θα γινει την 3η - 4η μερα ειχε θωλοση το νερο μετρω και ηταν ολα φουλ οπωσ σου ειχα πει μετα εριχνα 4-5 σταγωνεσ αμωνια και και ξεθολοσε και μειοθηκαν τα νιτρωδη και η αμωνεια τα νιτρικα δεν μειοθηκαν. Και λεω εγω τωρα καθε εβδομαδα που θα κανω αλαγει νερου στα 30% νερου απο 5 νιτρικα που εχω μια στιγμη δεν θα μειωθουν στο μηδεν αφου πρεπει να κραταω αμωνια και νιτρωδει 0?
Το ειχα καθαρισει το φιλτρο τελεια δεν ειχε τιπτα γλιτσα μεσα και επιδει βαριουμουν να μεριμενω ενα μινα λεω θα του ριχνω την μερα 2 καπακια του μπουκαλιου αμωνια και για να δω τι θα γινει την 3η - 4η μερα ειχε θωλοση το νερο μετρω και ηταν ολα φουλ οπωσ σου ειχα πει μετα εριχνα 4-5 σταγωνεσ αμωνια και και ξεθολοσε και μειοθηκαν τα νιτρωδη και η αμωνεια τα νιτρικα δεν μειοθηκαν. Και λεω εγω τωρα καθε εβδομαδα που θα κανω αλαγει νερου στα 30% νερου απο 5 νιτρικα που εχω μια στιγμη δεν θα μειωθουν στο μηδεν αφου πρεπει να κραταω αμωνια και νιτρωδει 0?
βρε συ, εβαλες ψαρια η οχι?
αν δεν εβαλες πρεπει να βαζεις αμμωνια γιατι θα τα στειλεις αδιαβαστα τα βακτηρια...
Αν εχεις ψαρια τα νιτρικα θα ανεβαινουν και θα κανεις τεχνητη απονιτροποιηση με τις αλλαγες σου. (εκτος πια κι αν εισαι τοοοοσο τυχερος και πετυχες φυσικη απονιτροποιηση, αλλα και παλι πρεπει να κανεις αλλαγες για αλλους λογους)
alexkoun18
19-09-12, 23:13
ναι εβαλα ψαρια και πανε μια χαρα απονιτροποιηση δεν ξερω τη ειναι θα το ψαξω να δω τη ειναι
ε οκ, κανε τις αλλαγες σου κανονικα κι αν εχεις πολυ χαμηλα νιτρικα αυτο ειναι καλο οχι κακο (αν και θα ανεβουν)
alexkoun18
19-09-12, 23:32
τωρα διαβασα οτι στο στρωσημο θελει και οξυγονο πραγμα που εκανα με το φυλτρο να πεταει μεσα στο ενυδρειο και μπουρμπουληθρες
αυτο το λινκ σωστα τα λεει γιατι απο δω δεν μπορεσα να βρω http://www.goldfish.gr/forum/viewtopic.php?t=27&f=12
δε μας νοιαζει και τοσο να γινεται πληρη απονιτροποιηση (βασικα ενα ελαχιστο ποσοστο νιτρικων πρεπει να υπαρχει για τα φυτα) απλα το σημαντικο ειναι να μην τα αφηνουμε να ανεβαινουν πολυ ψηλα
alexkoun18
20-09-12, 18:09
οκ του εχω και φυτα που μου τα εδωσαν και εχω 4 φυτα που ειναι σαν τα φυκια και ανεβενουν μεχρι την κορυφη και αλλα 4 του ειδιου ειδουσ μονο που αυτα ειναι πιο λεπτο το φυλομα και δυο που ειναι σαν θαμνη με παχη φυλομα
Λοιπόν θα με τρελάνει αυτό το ενυδρείο μέχρι να στρώσει. Έχω κάνει 3 φορές αλλαγή νερού (γύρω στα 15-20 λίτρα, το ενυδρείο μου είναι 75-80 λίτρα καθαρά) και τα νιτρικά ακόμα να πέσουν ούτε για δείγμα. Παραμένουν 80ppm και βάλε. Δεν έκανα τεστ αμμωνίας και NO2 γιατί δε νομίζω να έχει νόημα τώρα.
Τι άλλο να κάνω ρε παιδιά για να πέσουν τα νιτρικά; Μήπως να άφηνα το ενυδρείο έτσι χωρίς να κάνω τίποτα για μερικές ημέρες μπας και πέσουν;
alexkoun18
20-09-12, 19:18
μα επρεπε μεχρι τον πατω να αφησης περιπου 15 εκατοστα νερου και να βαλεισ καινουριο νερο αυτο ειχα κανει εγω στα 60 λιτρα τωρα δεν ξερω αν κατεβενουν τα νιτρικα τωρα κανε πιο λιγεσ αλαγεσ για να τα κρατισησ περιπου στα 5ππμ αν κανω λαθωσ να τα πει ο πιο εμπειρος
Επιτέλους έστρωσε το ενυδρείο μου μέσα σε 32 ημέρες! Έκανα όλες τις μετρήσεις και μετράω:
Αμμωνία: 0
ΝΟ2: 0
ΝΟ3: 15 με 20
Αύριο θα πάω να πάρω και ψάρια! Το ενυδρείο το έχω φτιάξει με σκοπό να βάλω μέσα guppies. Λέω να βάλω 8 (2 αρσενικά 6 θηλυκά) τι λέτε; Επίσης αργότερα λογικά θα βάλω και 2 γαρίδες red cherry.
Να ρωτήσω και κάτι άλλο; Ίδιες ή παρόμοιες συνθήκες με τα guppies ποια άλλα ψάρια υπάρχουν; Με την ίδια περίπου σκληρότητα, θερμοκρασία, περιβάλλον κλπ για να το έχω στο νου μου.
ΥΓ: Το ενυδρείο μου είναι καθαρά 80 λίτρα.
βασικα στρωμενο ηταν, αλλα ειχες πολλα νιτρικα και επρεπε να φυγουν απο μεσα γιατι σε τετοιες περιεκτικοτητες ειναι κι αυτα δηλητηριο.
Αυτο οπως σου ειπα μπορουσες να το αντιμετωπισεις με απανωτες αλλαγες σε μια μερα μονο, αλλα κι ετσι οπως το κανες δεν πειραζει.
Με γκαπυ λογικα πανε μονο ζωοτοκα (να μην υβριδιζουν μονο. Απ οτι εχουν πει οι εμπειροι των ζωοτοκων με πλατυ δεν υβριδιζουν)
Ωραία, και κάτι ακόμα που δεν γνωρίζω καλά. Όταν πάρω τα ψάρια από το pet shop στη σακούλα τι πρέπει να κάνω πριν τα βάλω το ενυδρείο; Πρέπει να προσαρμοστούν νομίζω με το καινούργιο νερό πριν τα βάλω μέσα αλλά δεν ξέρω που να ψάξω για να βρω πληροφορίες...
manolischania
23-09-12, 22:22
βγάζεις τα ψαρια από την σακούλα με το νερό σε ένα κουβαδάκι που χρησιμοποιείς για το ενυδρείο πρόσθετης ένα 2 ποτήρια νερό από το ενυδρείο σου μετά από 5 λεπτά αλλα 2-3 ποτήρια νερό και στο 10 λεπτό τα πιάνεις με μια αποχη και τα βάζεις στο ενυδρείο σου
θα ανοιξεις τη σακουλα και θα τη βαλεις μεσα στο ενυδρειο να επιπλεει για να εξισοροπισει η θερμοκρασια.
Επειτα ανα 10 - 15 λεπτα θα παιρνεις ενα σφηνακι απ το ενυδρειο και θα το ριχνεις στη σακουλα για να εξισοροπισεις το ph και τις σκληροτητες.
Υπολογιζε γυρω στις 2 ωρες ειναι πολυ καλα για προσαρμογη.
Μετα παιρνεις τα ψαρακια με αποχη η με οποιο αλλο τροπο θες και τα βγαζεις απο τη σακουλα και τα βαζεις στο ενυδρειο χωρις να αφησεις νερο της σακουλας να διαφυγει στο νερο σου.
Οκ, ευχαριστώ! Σύντομα θα έχω και φωτογραφίες να σας δείξω!
Μόλις μπήκαν και τα ψάρια! 8 όμορφα γκαπάκια. Θέλω να σας ευχαριστήσω όλους για τη πολύτιμη βοήθεια!
vBulletin® v3.8.8, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions, Inc.