PDA

Επιστροφή στο Forum : Ερώτηση για διακόπτη-καλώδιο

Kostis-Salonika
10-08-12, 16:32
Γειά σε όλους!
Έχω μια απορία που σε ηλεκτρολόγο θα είναι αστείο, αλλά δεν πειράζει, καλύτερα με προσοχή και να ρωτάς στα ρεύματα, αν δεν ξέρεις πολλά όπως εγώ.;)
Σύνδεσα τον διακόπτη στο καλώδιο που βλέπετε, με τη φάση (καφέ καλώδιο) να διακόπτεται στις 2 πρώτες (μικρές) βίδες, το ουδέτερο (μπλέ) να κόβεται και να βιδώνονται οι 2 άκρες στη μεγαλύτερη (τρίτη) βίδα του διακόπτη και τη γείωση (κίτρινο/πράσινο) να συνεχίζει ενιαίο καλώδιο μέσα στον διακόπτη.
Είναι φυσιολογικό με δοκιμαστικό, να βλέπω ρεύμα στο καφέ και να το διακόπτω κανονικά με τον διακόπτη και όταν αντιστρέφω την πολικότητα στην πρίζα, να βλέπω μόνιμα ρεύμα στο ουδέτερο (μπλε) και ο διακόπτης να μην διακόπτει το ρεύμα πιά;
Έχω κάνει λάθος στη σύνδεση ή όχι;

aias.george
10-08-12, 17:04
Φίλε Κωστή δεν έχεις κάνει λάθος στην σύνδεση, απλά όταν αντιστρέφεις το φις στην πρίζα περνάει ο ουδέτερος από τον διακόπτη αντί για την φάση που περνούσε πριν το αλλάξεις! Διακοπή γίνεται πάλι στο κύκλωμα απλά γίνεται μέσω ουδετέρου. Εύχομαι να σε βοήθησα;)

Kostis-Salonika
10-08-12, 17:47
Φίλε Κωστή δεν έχεις κάνει λάθος στην σύνδεση, απλά όταν αντιστρέφεις το φις στην πρίζα περνάει ο ουδέτερος από τον διακόπτη αντί για την φάση που περνούσε πριν το αλλάξεις! Διακοπή γίνεται πάλι στο κύκλωμα απλά γίνεται μέσω ουδετέρου. Εύχομαι να σε βοήθησα;)

Μα δεν γίνεται τότε διακοπή, αυτό δεν καταλαβαίνω.
Ο ουδέτερος δεν αναβοσβήνει με τον διακόπτη. Είναι φυσιολογικό αυτό;
Δεν θά'πρεπε το μπλε να λειτουργεί, όπως όταν έχω το καφέ σωστά στην πρίζα;

stelios816
10-08-12, 17:54
μην αγχονεσαι το ρευμα ειναι εναλασομενο οπως εισαι μια χαρα εισαι μη μετρας τιποτα .;)

johnb
10-08-12, 18:14
φιλε μια εικονα = 1000 λεξεις.....
να η λυση!

Kostis-Salonika
10-08-12, 18:29
φιλε μια εικονα = 1000 λεξεις.....
να η λυση!

Εδώ δεν έχει τη γείωση που έχω εγώ, αλλά προφανώς είναι το ίδιο, δεν έχει σημασία.
Ερώτηση τώρα, η σωστή θεωρία στα ηλεκτρολογικά δεν λέει ότι θα έπρεπε στη φωτό να δείχνει τη φάση (καφέ) να διακόπτεται και το ουδέτερο( μπλε) να είναι ενωμένο καλώδιο;
Άσχετα αν κάνει την ίδια δουλειά τελικά;

Kotsos
10-08-12, 20:23
κανονικά ναι.. αλλα είτε βάλεις τον διακόπτη στο μπλε, είτε στο καφέ, θα εξαρτηθεί απο το πως θα το βάλεις στην πρίζα ποια είναι η φάση..
αν θα το έχεις μόνιμα συνδεμένο, μπορείς να δεις με το δοκιμαστικό, και να βαλεις το φις ετσι ωστε να κόβει την φάση..
νομίζω υπάρχουν και διακόπτες που κόβουν και τα δυο..

Kostis-Salonika
10-08-12, 20:44
Πολύ καλά παιδιά, σας ευχαριστώ όλους για τη βοήθεια!:p

Nick74
10-08-12, 21:27
Απο τη στιγμη που διακοπτεις το κυκλωμα, σε οποιοδηποτε σημειο της πορειας του ρευματος κι αν το κανεις ειναι το ιδιο, αλλα το "σωστο" θεωρητικα ειναι να διακοπτεται η φαση ωστε να μην υπαρχουν σημεια με ρευμα μεσα στη συσκευη

αν το ζητουμενο ειναι η ασφαλεια λογο υγρασιας πχ τοτε βαζεις διπλο διακοπτη που κοβει και τη φαση και τον ουδετερο.

johnb
10-08-12, 21:58
Εδώ δεν έχει τη γείωση που έχω εγώ, αλλά προφανώς είναι το ίδιο, δεν έχει σημασία.
Ερώτηση τώρα, η σωστή θεωρία στα ηλεκτρολογικά δεν λέει ότι θα έπρεπε στη φωτό να δείχνει τη φάση (καφέ) να διακόπτεται και το ουδέτερο( μπλε) να είναι ενωμένο καλώδιο;
Άσχετα αν κάνει την ίδια δουλειά τελικά;

γειωση δεν βαζουν οι περισσοτεροι για αυτο...αλλα καλα ειναι που εχεις!
η γειωση παει απο το φις συνεχομενο στο φως

Nick74
10-08-12, 22:08
γειωση μπαινει ΑΝ υπαρχει κατι για να γειωθει (πχ καποιο σασι η αλλο μεταλλικο αντικειμενο που απο ατυχημα μπορει να βρεθει να ακουμπησει στη φαση)
Σε περιπτωση που δεν υπαρχει κατι για να γειωθει δεν υπαρχει και κανενας λογος υπαρξης της.
Επισεις προσωπικα θεωρω υπερβολικο το να γειωσουμε τους ανακλαστηρες, απλα να κανουμε σωστα την εγκατασταση μας ωςστε να μην υπαρχει περιπτωση απο φθορα καλωδιου να εχουν ρευμα

Kotsos
10-08-12, 23:44
Επισεις προσωπικα θεωρω υπερβολικο το να γειωσουμε τους ανακλαστηρες, απλα να κανουμε σωστα την εγκατασταση μας ωςστε να μην υπαρχει περιπτωση απο φθορα καλωδιου να εχουν ρευμαΔεν κοστίζει κάτι να έχουμε γείωση.. Μόνο καλό μπορεί να κάνει.. Δεν είναι απαραίτητο να γίνει το κακό μόνο απο φθορά καλωδίου..

Nick74
11-08-12, 06:30
Δεν κοστίζει κάτι να έχουμε γείωση.. Μόνο καλό μπορεί να κάνει.. Δεν είναι απαραίτητο να γίνει το κακό μόνο απο φθορά καλωδίου..

Στα ενυδρεια κατα τη γνωμη μου καλο ειναι να μην υπαρχει πουθενα γειωση, δεν κανει απαραιτητα μονο καλο.
Ο καλυτερος τροπος εξασφαλισης ενος ασφαλεστατου συστηματος επιτυγχανεται με μετασχηματιστη 1:1 (220-220)
Τωρα αν θες να το αναλυσουμε μαλλον πρεπει να ανοιξουμε αλλο ποστ.

Εξ αλλου γειωση μπαινει οταν υπαρχει κατι να γειωθει. Οταν ολα ειναι πλαστικα τι να γειωσεις?

Kotsos
11-08-12, 13:01
Για τον ανακλαστήρα είπα..

Nick74
11-08-12, 13:35
ναι το καταλαβα, αλλα σκεψου οτι με την υγρασια που υπαρχει μεσα σε ενα ενυδρειο πιθανων να διαρρεουν καποια ελαχιστα επαγωγικα μικρορευματα προς τη γη, και αυτο ειναι κατι που δεν το θελουμε σε καμια περιπτωση μια και τα ψαρια επηρρεαζονται αμεσα στο συστημα προσανατολισμου τους.
Επι πλεον τα float ground standards ειναι απειρως πιο ασφαλεστερα και για μας οταν ειναι δυνατο να εφαρμοστουν ;) (φυσικα απαιτειται μετασχηματιστης γαλβανικης απομονωσης, αλλα δεν ειναι τρομερο εξοδο οταν στηνουμε ενυδρειο)

Kotsos
11-08-12, 13:49
Τι σχεση εχουν τα ψαρια αν γειώσω τον ανακλαστήρα ή το φωτιστικό?? δεν μιλάω για γειωση του ενυδρείου..

και πέραν τουτου είμαι υπέρ της γειωσης σε κάθε περίπτωση και ειδικά στο θαλασσινό..

Nick74
11-08-12, 14:16
και πέραν τουτου είμαι υπέρ της γειωσης σε κάθε περίπτωση και ειδικά στο θαλασσινό..

γιατι? αν κανεις γαλβανικη απομονωση τι τη θες τη γειωση? πιο πολυ ζημια ειναι σε αυτη την περιπτωση

maneni
11-08-12, 14:18
Στα ενυδρεια κατα τη γνωμη μου καλο ειναι να μην υπαρχει πουθενα γειωση, δεν κανει απαραιτητα μονο καλο.
Ο καλυτερος τροπος εξασφαλισης ενος ασφαλεστατου συστηματος επιτυγχανεται με μετασχηματιστη 1:1 (220-220)
Τωρα αν θες να το αναλυσουμε μαλλον πρεπει να ανοιξουμε αλλο ποστ.

Εξ αλλου γειωση μπαινει οταν υπαρχει κατι να γειωθει. Οταν ολα ειναι πλαστικα τι να γειωσεις?

:smt084

ο ασφαλεστερος τροπος ειναι τα κυκλωματα PELV kai SELV (χαμηλη ταση) αλλα αντε να βρεις συσκευες να συνδεσεις (ή να βαλεις αντιστροφεα).

Δεν ειναι ολοι οι ανακλαστηρες μεταλλικοι.

Δεν εχει καμια σχεση η γειωση του ανακλαστηρα με τα ψαρια. Οταν υπαρχουν εκτεθειμενα μεταλλικα αντικειμενα καλο ειναι να γειωθουν. ΜΟΝΟ ΚΑΛΟ μπορει να προσφερει.

Kostis-Salonika
11-08-12, 14:57
Περιμένω να βρω ανακλαστήρες για Τ5 από βδομάδα, αλλά αν δε βρω, θέλω να βάλω ταινία αυτοκόλλητη αλουμινίου από κάτω, σαν υποκατάστατο των ανακλαστήρων (τώρα πόσο αποδίδει αυτό, ας πει κάποιος που τις έχει ήδη βάλει) εσωτερικά σε όλο το καπάκι.
Υπάρχει θέμα με το ρεύμα με αυτήν την ταινία ή όχι άραγε;

Nick74
11-08-12, 15:01
:smt084

ο ασφαλεστερος τροπος ειναι τα κυκλωματα PELV kai SELV (χαμηλη ταση) αλλα αντε να βρεις συσκευες να συνδεσεις (ή να βαλεις αντιστροφεα).

Λαμπες 24 / 48v βρισκεις, το ιδιο και αντλιες (σε ολα τα ειδη σκαφων)
Ανεμιστηρακια επισεις ειτε βρισκεις 24v ειτε βαζεις σε σειρα, και θερμαντηρες μπορεις να φτιαξεις diy, οπως επισεις μπορεις αν μπεις στο παιχνιδι του diy να φτιαξεις θερμενομενο βυθο, οποτε γιατι λες "αντε να βρεις συσκευες"?
Το οτι δε θα βρεις στα petshops ειναι βεβαια δεδομενο.

maneni
11-08-12, 16:12
στα ειδη σκαφωνεχουν και φιλτρα ή και εκει θα κανεις diy?
Αν θελεις να μπεις στον κοπο βαζεις εναν αντιστροφεα (converter, μετασχηματιστη ή οπως θελεις πεστο) και τελειωσες.
Καλα ολα τα παραπανω αλλα απιτουν γνωσεις, χρονο και διαθεση.

Γενικα παντως να μην τρελαινομαστε με το ηλ ρευμα. Λιγα βασικα πρααγματα να προσεξουμε και ειμαστε ενταξει.

Nick74
11-08-12, 16:27
στα ειδη σκαφωνεχουν και φιλτρα ή και εκει θα κανεις diy?

βρισκεις αντλια, οποτε γιατι οχι diy sump? ;)

Αν θελεις να μπεις στον κοπο βαζεις εναν αντιστροφεα (converter, μετασχηματιστη ή οπως θελεις πεστο) και τελειωσες.

μετασχηματιστη γαλβανικης απομονωσης το λενε, και αν βαλεις ειναι καλυτερα να αποφυγεις οποιαδηποτε γειωση οπουδηποτε, αυτο ειναι που λεω τοση ωρα... (Για καθαρη κατηγορια II που θεωρητικα και πρακτικα ειναι ασφαλεστερη της κατηγοριας Ι που εχουμε ταση δικτυου και γειωση μεταλλικων μερων. Μετα παμε σε κατ ΙΙΙ οπου παιζει χαμηλη ταση)

Καλα ολα τα παραπανω αλλα απιτουν γνωσεις, χρονο και διαθεση.

ε ναι... οταν ο αλλος φτιαχνει diy υποτειθεται εχει ολα τα παραπανω, διαφορετικα αγοραζει οτι υπαρχει στο εμποριο και αρκειται σε αυτα

Γενικα παντως να μην τρελαινομαστε με το ηλ ρευμα. Λιγα βασικα πρααγματα να προσεξουμε και ειμαστε ενταξει.

Συμφωνω και επαυξανω, ειδικα σε ενα συγχρονο σπιτι οπου αποκλειεται να μην υπαρχει τουλαχιστο ρελε διαφυγης αν οχι και θεμελιακη γειωση, ειναι πρακτικα σχεδον αδυνατο να παθεις θανατηφορο ατυχημα απο ρευμα, αλλα οπως δειχνει το υπερβολικο "ψειρισμα της μαιμους" στη συζητηση εχει περισσοτερο θεωρητικο χαρακτηρα

maneni
11-08-12, 18:30
.....
μετασχηματιστη γαλβανικης απομονωσης το λενε, και αν βαλεις ειναι καλυτερα να αποφυγεις οποιαδηποτε γειωση οπουδηποτε, αυτο ειναι που λεω τοση ωρα...

αδερφε τα μπερδεψες. Μιλαω για μετασχηματισμο σε ταση δικτυου οταν εχουμε βαλει συστηματα PELV ή SELV.

Οταν χρησιμοποιησεις γαλβανικη απομονωση 1:1 ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ να γειωσεις. Διαφορετικα αχρηστευσες την απομονωση και εκανες μια τρυπα στο νερο.

ΥΓ τα ξαναλεμε οταν γυρισω.....
-+5

Nick74
11-08-12, 23:28
αδερφε τα μπερδεψες. Μιλαω για μετασχηματισμο σε ταση δικτυου οταν εχουμε βαλει συστηματα PELV ή SELV.

A, τοτε για τροφοδοτικο μιλαμε μια και συνηθως ειναι dc οσον αφορα τα 24/48
Δε νομιζω πως μπερδεψα κατι, απλα μιλαω για απομονωση τασης δικτυου
που ουσιαστικα, θεωρητικα και πρακτικα ειναι επισεις πολυ ασφαλης
(οκ οχι οσο η 3η κατηγορια βεβαια)

Οταν χρησιμοποιησεις γαλβανικη απομονωση 1:1 ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ να γειωσεις. Διαφορετικα αχρηστευσες την απομονωση και εκανες μια τρυπα στο νερο.

ΑΚΡΙΒΩΣ αυτο λεω εδω και τοσα μυνηματα.
Αν τωρα θες να πας σε κατ3 (pelv) οκ, καλυτερα ακομα, αλλα ο πιο απλος και επισεις ολοσωστος τροπος ειναι αυτος, και φυσικα float ground.
Η γειωση (Κατ1) ειναι αποδεδειγμενα θεωρητικα και πρακτικα ο χειροτερος τροπος προστασιας (η μαλλον ο χαμηλοτερων προδιαγραφων)