PDA

Επιστροφή στο Forum : Αναγνώριση φυτών, πέτρας και ερώτηση συμβατότητας Beta


Iren66
29-07-12, 00:47
Καλησπέρα κι από μένα.
Πριν απ όλα, ένα τεράστιο "ευχαριστώ" για όλη την πολύτιμη γνώση που παίρνω καθημερινά μέσα απ τις σελίδες σας, τις τελευταίες βδομάδες, είναι ανεκτίμητο το σαιτ και η προσφορά των αρχαιότερων μελών! Ειλικρινά ευχαριστώ!

Μετά από καμιά 10ετία που τα χα παρατήσει, αποφασίσαμε με τον σύζυγο να στήσουμε (αρχικά ένα 12λιτρο και) τώρα τελευταία ένα 130λιτρο κοινωνικό ενυδρείο (115 καθαρό + 15 το βιολογικό φίλτρο), τόσο για μας (παλιά αγάπη με τα ψαράκια), όσο και για τον τρίχρονο μπόμπιρα μας. Αυτή τη στιγμή και μετά απο σφάλματα, παραλείψεις, κλπ,κλπ, στο ενυδρείο μέσα ζουν 2 φυτά (που προσπαθώ εδώ και μέρες να καταλάβω ποια είναι, νομίζω πως είναι κρυπτοκορίνα και ανούμπια, αλλά δεν είμαι σίγουρη, απο χτες τους έβαλα ταμπλέτα floreneA και δείχνουν λίγο καλύτερα) και 3 γκαπάκια, ένα ζεύγος ξιφοφόρων και 2 νεον τετρα (που τη σκαπούλαραν απ το 12λιτρο), ένα CAE ( Gyrinocheilus Aymonieri, που μόλις σήμερα καταφέραμε ν αναγνωρίσουμε - νομίζαμε ήταν Oto- και θα προσπαθήσουμε να επιστρέψουμε στο petshop το συντομότερο :oops:) και μερικά σαλιγκαράκια λαθρεπιβάτες. Όλα δείχνουν οκ (αλλά περισσότερα θα καταλάβουμε όταν πάρουμε και τα υπόλοιπα τεστ, γιατί ως τωρα μετρούσαμε μόνο PH (7,5 - 8 ) :oops:
Χρειαζόμαστε βοήθεια να αναγνωρίσουμε τα φυτά στις φώτο , καθώς και το είδος της πέτρας στην τρίτη (αν είναι ασβεστολιθική και γενικότερα αν κάνει να βρίσκεται εκεί ή να επιρρεάζει τη σκληρότητα). Επίσης, προσπαθούμε ν αποφασίσουμε αν θα προσθέσουμε μέσα και ένα ζευγάρι μονομάχους και θα θέλαμε κι άλλες γνώμες. Αυτά για αρχή (μα είμαι σίγουρη πως θα 'εχουμε συνέχεια... :)

Nick74
29-07-12, 01:13
Να μην προσθεσετε τιποτα, αλλα να αφαιρεσετε γιατι τα ψαρακια που διαλεξατε δεν εχουν καμια σχεση μεταξυ τους ως προς τις συνθηκες που ζουν.

Διαβαστε σχετικα υπομνηματα και τα προφιλ του καθε ψαριου ξεχωριστα

Kotsos
29-07-12, 01:39
Το πρώτο πρέπει να είναι κάποιο είδος εχινόδορου, το δεύτερο ανούμπια, και δεν πρέπει να είναι φυτεμένο, αλλα δεμένο σε μια πέτρα, ή ένα ξύλο, και η πέτρα είναι μάλλον κάποιο νεκρό κοράλι :|
αν είναι κοράλι, θα σου ανεβάζει τις σκληρότητες, κάτι που είναι καλό για τα γκάπι και τους ξιφοφόρους, αλλα όχι για τα νέον και το μονομάχο..
και αυτός είναι και ο λόγος που θα πρέπει να διώξεις τα νεον, και να κρατήσεις τα ζωοτόκα, ή να κάνεις το αντίθετο και να μαλακώσεις κάπως το νερό του ενυδρείου σου..
Μονομάχος ζευγάρι δεν πάει, και γενικά θα πρέπει να προσέξεις αρκετα τους συγκατοίκους του αν τελικά επιλέξεις να βάλεις..

Nick74
29-07-12, 02:10
καλυτερα ας κρατησει γκαπυ και ξιφοφορους, ειναι καλυτερα για αρχαριο να μην μπλεκει με μαλακο και οξινο νερο.
Βεβαια το κοραλλι το βλεπω υπερβολικο ακομα και για αυτα τα ψαρακια (ειπαμε θελουν σκληρο νερο, αλλα οχι ΤΟΟΟΟΣΟ σκληρο, αυτο θα ταιριαζε περισσοτερο σε ευδρειο για apple snails)

Iren66
29-07-12, 03:01
Νίck74 τα ζωοτόκα θα κρατήσουμε, το CAE ήρθε από λάθος και επιστρέφεται την Δευτέρα. Όμως τα Νeon ειναι αγορασμένα απο Αθήνα και δεν ξέρω αν θα τα δεχτεί το τοπικό μαγαζί, το εύχομαι μόνο... Απ τα προφίλ που διαβάσαμε καταλαβαίνω πως μόνο τα γκάμπι με τους ξιφοφόρους είναι οκ, οπότε τα άλλα πρέπει να μετακομίσουν σε πιο κατάλληλο περιβάλλον. Ηδη εδώ στη Σύρο το νερό δικτύου είναι από αφαλάτωση, δηλαδή μάλλον σκληρό και αλκαλικό, (μόλις έχω μετρήσεις σωστές θα τις βάλλω), οπότε αν η πέτρα είναι κοράλλι...την πατήσαμε! Κρίμα γιατί έχει τούνελ και πολλές κρυψώνες και το χουν κατασυμπαθήσει τα γκαμπάκια μας (είναι κι εγκυούλες και ψάχνουν καβάτζες)... Αν βγει το κοράλλι, θα ναι καλύτερα για μονομάχο? Ή ακόμα κι έτσι λες πως θα είναι πολύ σκληρό το νερό γι αυτόν? Κι αν όχι, υπάρχουν άλλες επιλογές για συγκατοίκηση με τα ζωοτόκα?

Nick74
29-07-12, 03:13
Παιδια μη μπλεξετε με μονομαχο σε κοινωνικο, ετσι κι αλλιως ασχετα με ολα αυτα που γραφονται ειναι ψαρι που ζει καλυτερα σε οξινο και μαλακο "τσαγακι"
και φυσικα καλυτερα μονος του.
Προσωπικα εχω και σε χαρεμι (ενα αρσενικο 4 θυλικα) αλλα θελει ειδικο στησιμο και ειδικη μεταχειριση κατι τετοιο και πολυ πειρα στο συγκεκριμενο ψαρι.
Τα νεον θελουν ακομα χαμηλοτερες παραμετρους και συνθηκες αμαζονιου...

Iren66
29-07-12, 03:18
Kotsos, άρα την ανούμπια μπορώ να την δέσω με πετονιά πάνω σε μια ρίζα που υπάρχει μέσα (και περιμένω και δεύτερη ρίζα όπου να ναι) σ ευχαριστώ για το tip! Μονομάχοι γιατί όχι ζευγάρι? Είχα παλιότερα έναν εργένη (ανάμεσα σε άλλα ψαράκια) και θυμάμαι πως "βαριόταν" και κρυβόταν, αλλά πήρε τ απάνω του μόλις απέκτησε ταίρι και ζήσανε ήρεμα και καλά για τουλάχιστον 3 χρόνια. Δεν μ ενδιαφέρει τόσο η αναπαραγωγή τους, μάλιστα θα προτιμούσα να την αποφύγω, απλά μ αρέσει παρα πολύ το είδος και η επικοινωνία του με τους ανθρώπους και θα θελα να ναι κι αυτός χαρούμενος και άνετος (ο παλιός μου είχε φτάσει να τρώει απ το χέρι μου, δεν ενόχλησε ποτέ άλλα ψαράκια και δεν ενοχλήθηκε κι ο ίδιος πέρα απο κάτι λίγα πεσίματα απο Guramies. Ο δε "χορός" του ζευγαρώματος τους ήταν απ τα ομορφότερα θεάματα που έχω δει στη ζωή μου! Οκ, καταλαβαίνω πως κάθε 'ατομο είναι διαφορετικό, αλλά έχω γενικά πολύ θετική εμπειρία απο μονομάχο, γιαυτό ξαναρωτάω).

Ευχαριστώ και τους δυό σας για την άμεση απόκριση. Να στε καλά.
Μένει να αναγνωρίσουμε και το άλλο φυτάκι, φοβάμαι πως δεν έχει συνέλθει ακόμα απ την πρόσφατη μεταφορά του, ή κάτι του λείπει...

Nick74
29-07-12, 04:01
Αν σου αρεσει και τον αγαπας προσπαθησε να φτιαξεις ενα μονομαχοενυδρειο (οχι κουτακια 15 και 25 λιτρων γιατι εκει ουτε εσυ θα χαρεις το ψαρι ουτε αυτο θα χαρει που ζει) και σιγα σιγα προσπαθησε να ενημερωθεις οσο γινεται καλυτερα -και παντα εχοντας υπ οψη σου οτι το 90% που λεγονται γι αυτο το ψαρι ειναι μυθοι που ξεκινησαν μαλλον απο τους Ασιατες που θελουν τα συγκεκριμενα ψαρακια "μαχιμα" για στοιχηματα σε γυαλες στους δρομους- ωστε να μπορεσεις να φτιαξεις ενα χαρεμακι αλλα αυτο απαιτει πολυ εξειδικευμενο στησιμο ενυδρειου, κι τελειες παραμετρους ωστε να ειναι ολα τους ευχαριστημενα , αλλα ενα ζευγαρι μονομαχων σημαινει κατα 90% ενα ψαρι ζωντανο κι ενα νεκρο (δεν ειναι απαραιτητο πως θα νκισει το αρσενικο)
Και στη φυση ακριβως ετσι ζει, σαν ερημητης. Τα υπολοιπα ψαρια δεν τον απασχολουν ιδιεταιρα (προφανως τα βλεπει σαν pets) αν και σε ενα χωρο που δε μπορει να απομονωθει μαλλον στρεσσαρεται, αλλα με το ειδος του δεν τα παει καθολου καλα.
Με τα δε αρσενικα αν δεν υπαρχει προβλημα κυριαρχιας απλα νοιωθει καλυτερα να μην τα βλεπει καν, ενω τα περαστικα θυλικα τα βλεπει μονο για αναπαραγωγη.
Επειδη ειναι ψαρι θα ελεγα με αρκετη νοηση ο καθε μονομαχος εχει τις ιδιετεροτητες του και το δικο του χαρακτηρα. Ο δικος σου ΙΣΩΣ ετυχε να ειναι καλουλης (εδω που τα λεμε κι οι δικοι μου ετσι ειναι πανω κατω) αλλα αυτες ειναι εξαιρετικα σπανιες εξαιρεσεις στον κανονα.

Τεσπα, ολα αυτα που σου λεω ειναι ο γενικος κανονας και εστω κι αν βλεπουμε κατι διαφορετικο καλο ειναι τουλαχιστο ενας αρχαριος να ακολουθει την περπατημενη εκ του ασφαλους.
Απο κει και περα δε θα σε απετρεπα στο να σωσεις απο τα ποτηρακια ενα τετοιο πανεμορφο ψαρι, και θα μπορουσα να σου δωσω μερικα tips για το πως μπορεις να φτιαξεις λιγο το ενυδρειο ωστε να μην στρεσσαρεται σε ενα κοινωνικο αλλα το αρχικο βασικο προβλημα εχει να κανει με το νερο.
Το σκληρο νερο δεν του ταιριαζει με τιποτα, ισως επιβιωσει, (ισως και οχι) αλλα θα εχει προβληματικη ζωη, αλλα ας μην προτρεχουμε, κανε πρωτα τις μετρησεις σου και μετα βλεπουμε

leandros69
29-07-12, 09:49
ειρηνη ξεχασες να αναφερεις οτι ως προς το νερο δεν εχουμε σταθερες παραμετρους.το χειμωνα το νερο συνηθως ειναι βροχινο απο τη στερνα.το καλοκαιρι χρησιμοποιουμε αφαλατομενο θαλασσινο απο το δυκτιο.........

Iren66
29-07-12, 10:14
Λέανδρε σωστά, αλλά αυτό δεν μπορεί να μας το λύσει κανείς, αν εμείς δεν τόχουμε στο νου μας με συχνές μετρήσεις ;) Το σίγουρο είναι πως ο μονομάχος μας θα νιώθει καλύτερα το χειμώνα :)

exelix
29-07-12, 10:30
Αν βάλετε στο πρόγραμμα μια συσκευή αντίστροφης όσμωσης θα φτιάχνετε το νεράκι σας όπως θέλετε εσείς και άμα μιλάμε για υπερβολικά άλατα μη σας πω να το πίνετε κι εσείς από εκεί!:D

Βέβαια καταλήξτε στο ποιο θα είναι το βασικό σας ψάρι, το οποίο θα έχετε σίγουρα. Αν αυτό είναι ο μονομάχος μπορείτε να τολμήσετε συγκατοίκους με έξυπνο στήσιμο, αλλά θα πρέπει να είστε προετοιμασμένοι αν δεν τους δεχτεί να βγουν.

Α και επειδή θέλω να το πω, εκτός από το κοράλι, αυτό το χαλίκι... με σκοτώνει!:p

Iren66
29-07-12, 11:32
Νick έχεις απόλυτο δίκιο, έχω το 12 λιτρο (για μια ώρα ανάγκης) αλλά με τίποτε δεν θα θελα να αιχμαλωτίσω ζωντανό εκεί μέσα! Δυστυχώς λόγω ανύπαρκτων εσόδων αλλά και χώρου, δεν προβλέπεται με τίποτε άλλο μεγάλο ενυδρείο. Οπότε πρέπει να προσπαθήσω να πετύχω τη χρυσή τομή εφ' όσον επιμείνω στο μονομάχο (που δεν βλέπω να το ξεπερνάω δηλαδή γιατί τους λατρεύω) Αρα τα σχετικά tip σου μας είναι ευπρόσδεκτα μ ευγνωμοσύνη!

leandros69
29-07-12, 12:29
το χαλικι αυτο θα φυγει αυριο κι ολας...
οσο για το κοραλι πιστευω θα γινει καλο διακοσμητικο στο κηπο.........:p

exelix
29-07-12, 12:36
:D:D:D

Μια και θα αλλάξετε το χαλίκι όμως να δούμε τι θα βάλετε μέσα για να μπει το ανάλογο. Έχετε εκεί τέτοιες (http://www.votsalo.net/Home.aspx) μάντρες ή κάπου που να μπορείτε να πάρετε χαλαζιακό χαλίκι/άμμο φθηνά; Ίσως να βρείτε κάτι που να κάνει και στη φύση βέβαια.

Iren66
29-07-12, 12:49
Εxelix και μένα με σκοτώνει το παλιοχάλικο, δεν ξέρω πως το κανα αυτό (έχω φρικιάσει με το πόσο χαζά φέρθηκα και το "διάλεξα" κι όλας τρομάρα μου! Για τιμωρία τωρα θα κάτσω να το βγάλω πετραδάκι πετραδάκι αν χρειαστεί, ωστε να θυμάμαι να μην ξανακάνω αντίστοιχες μαμακίες στο μέλλον, anyway...) Tα ζωοτόκα αφού υπάρχουν ήδη θέλουμε να τα κρατήσουμε, ιδανικά ως συγκάτοικους του μονομάχου που περιμένουμε, γιαυτό όπως είπα και στον Νικ ψάχνουμε την χρυσή τομή σε παραμέτρους και περιβάλλον, ωστε να καταφέρουμε να είναι όλοι κάπως ικανοποιημένοι (αλλά κι εμείς ;) Συσκευή αντίστροφης όσμωσης θα κοιτάξω να έρθει, τουλάχιστον μια μικρή γι αρχή, θα ναι καλό για όλους εδώ γιατί τα χουμε παίξει με τα εμφιαλωμένα.
(προς όλους) Ερωτήσεις τώρα περί περιβάλλοντος: 1) Βγάζοντας το κοράλλι, τι άλλες πέτρες μπορούμε να βάλουμε σχετικά ουδέτερες, γρανίτες κάνει? ποταμίσιες? βότσαλα βρασμένα? και πως τις τεστάρω ωστε να βεβαιωθώ πως δεν θ ανεβάσουν σκληρότητα? (αν υπάρχει λινκ για τα πετρώματα δεν το χω εντοπίσει ακόμα, συχωράτε με) Στο βυθό τι χαλίκι ή άμμο (απο πετ) να προτιμήσουμε?
2) Ξύλα ξεβρασμένα απο θάλασσα ή ποταμό, βρασμένα/απολυμασμένα καλά, κάνει?
3) Απο φυτά, σκέφτομαι για ένα επιφανείας, ωστε αν υπάρξουν μωρά να χουν κρυψώνες (κερατόφυλλο?) και για 2-3 Vallisneria ή Aponogeton προς τα πίσω , ίσως και για κανέναν Εχινόδορο στη μέση, συν τα δύο που έχω. Καλά δεν θάναι για τον μονομάχο? Στα φυτά δεν θέλω να το φορτώσουμε πολύ και επειδή λόγω μπόμπιρα δε μας παίρνει να μπλέξουμε με CO2 και τέτοια κόλπα, ψάχνουμε για εύκολα και όχι ιδιαίτερα απαιτητικά είδη, οπότε πως σας φαίνονται οι παραπάνω επιλογές? Τέλος, υπόστρωμα (και τι είδους) να βάλω στα φυτά ή μπορώ να το αποφύγω? Εκτός απ τις ταμπλέτες στη ρίζα χρειάζομαι και κάποιο άλλο σκεύασμα για θρέψη των φυτών?
4) Στο κοινωνικό μας θα μπορούσαμε να βάλουμε καμιά γαριδούλα ή/και σαλιγκαράκι που να τρέφεται και με άλγη? Δεν έχουμε ορατή ακόμα, αλλά φαντάζομαι δεν θ αργήσει κι αυτή να εμφανιστεί...
(συχωράτε με, ρωτώ πολλά και μαζεμένα το ξέρω, αλλά δεν θέλω να κάνω κι άλλες χοντράδες όπως παλιότερα...). Να στε καλά.

leandros69
29-07-12, 12:51
προσωπικα εγω δεν καιγομαι τοσο να μπει μονομαχος μεσα.
σκεφτομουν να το στησω με γκαμπυ,ξιφοφορους και μολλυ......

exelix
29-07-12, 13:06
Αποφασίστε, χωρίς τη χρήση αιχμηρών αντικειμένων πάντα :D, τι θα έχετε στα σίγουρα μέσα και θα μπορούμε να πούμε περισσότερα! Δυστυχώς δε θα βρείτε χρυσή τομή και ακόμα πιο σίγουρα όχι όταν ρωτάτε τον Νίκο!:smt080

Αυτό που κατάλαβα εγώ από τον Νίκο είναι να σας δώσει συμβουλές όχι για να τον βάλετε με ζωοτόκα, αλλά για να μην είναι μόνος του. Και ο μονομάχος αν δει τις ωραίες ουρίτσες των guppy και τα περάσει για αρσενικούς του είδους του... καλησπέρα!


Μία στα γρήγορα γιατί πρέπει και να τραφώ!:)

Τα πετρώματα τα τεστάρουμε με ακουαφόρτε (από το σούπερ μάρκετ), αν αφρίσει ανεβάζουν σκληρότητες, αν δεν αφρίσει ίσως δεν ανεβάζουν.

Γρανίτη εγώ κρατάω μια πισινή γενικότερα, όχι μόνο για το ενυδρείο (ξέρω ότι εκπέμπει μια -έστω και ασθενή- ποσότητα ραδιενέργειας).

Γενικά μπορείτε να βρείτε υλικά στη φύση και με το κατάλληλο πλύσιμο-απολύμανση να μπορούν να μπουν στο ενυδρείο. Στα ξύλα είναι λίγο πιο πολύπλοκο το θέμα, αλλά υπάρχουν πολλοί που έχουν χρησιμοποιήσει είτε ξεραμένα είτε ξεβρασμένα από θάλασσα ή ποτάμι.

Υπάρχουν εύκολα φυτά που δε χρειάζονται διοξείδιο και υποστρώματα. Ίσως καμιά ταμπλέτα ή και υγρό λιπασματάκι πού και πού (άλλα θέλουν απλά νερό!).

Ανάλογα με τα ψάρια που θα βάλετε γενικά μπορούν να μπουν και κάποια ασπόνδυλα.


Για μένα αν πάτε σε ζωοτόκα μην μπλέξετε πολλά είδη μεταξύ τους. Ιδανικά ένα άντε δύο και όχι είδη που υβριδίζουν μεταξύ τους (αν και υπάρχουν αναφορές ότι σχεδόν όλα μπορούν να ζευγαρώσουν μεταξύ τους).

delta66
29-07-12, 13:18
Αν αρχισετε απο νερο αφαλατωσης και βαζετε το χειμωνα βροχινο νερο, θα τα παιξουν τα ψαρια κανονικα.

Iren66
29-07-12, 13:40
Delta66 ναι προφανώς θα τα παίξουν, αλλά η επιλογή του νερού είναι στο χέρι μας, οπότε μπορούμε το βροχινο να το γυρίζουμε ανάμεσα στις μέρες από τη μια αλλαγή στην άλλη και ετσι να μην μπει καν στο ενυδρείο, άρα αυτό λύνεται. Ασε που υπάρχει και εξωτερική βρύση που έχει μόνιμα νερό δικτύου (αφαλάτωσης)

delta66
29-07-12, 14:00
Ααα ΟΚ
Μενει να ξερεις τιμες νερου που θα μπαινει στο ενυδρειο και να επιλεξεις ψαρια που ζουν σε τετοιο νερο.
Μετρα καλου κακου και NH3 NO2 NO3.

Iren66
29-07-12, 14:23
χαχα! απ ό,τι ήδη καταλάβατε η γυναίκα είναι η γκρινιάρα κι η κολλημένη με το μονομάχο :Ρ Αλλά βρε παιδιά, δεν εχω κολλήσει τυχαία, αφού δυο φορές στα 8 χρόνια (κοινωνικού ενυδρείου με ζωοτόκα πάντα) πέτυχα 2 στους 2 εξαιρετικού χαρακτήρα μονομάχους, που και τις δυό φορές μπήκαν πρώτοι και έφυγαν τελευταίοι απ το ενυδρείο και γενικά ήταν τα πιο βολικά και απροβλημάτιστα ψάρια μου, εξ ου κι η επιμονή μου να ξαναβάλω. και μιλώ για εποχές που τεστάριζα με ταινίες και δεν είχα την παραμικρή ιδέα ή πηγή, παρα μόνο όσα μου έλεγε ο πετσοπάς της γειτονιάς μου. Λέτε να στάθηκα απλά τόσο τυχερή? Τι να πω... ίσως, όμως θα θελα να ξαναδοκιμάσω γιατί τελικά και τον μονομάχο θέλω αλλά και να κρατήσω τα ζωοτόκα μας με τα οποία ήδη έχουμε συνάψει σχέσεις όλοι μας ;) Οπότε, να ρωτήσω πιο συγκεκριμένα (για να μην σας κουράζω κι όλας με την εμμονή μου ;) Ο μονομάχος απο τιμές νερού θέλει pH:6 - 8 , GH:5-19 και θερμοκρασία από 20 έως 27 βαθμούς Κελσίου - με ιδανική τους 24-25. Τα ζωοτόκα πάλι θέλουν pH από 7.2 έως 8.2 και GH από 10 έως 20 dGh και θερμοκρασία 20 - 25 °C. (διορθώστε με αν λαθεύω καπου) Άρα, αν καταφέρω να διατηρώ το PH γύρω στο 7,5, τη σκληρότητα γύρω στα 13 με 14 και τη θερμοκρασία γύρω στους 25, δεν θα μπορέσουν να έιναι όλα τους σχετικά άνετα??? Το να περάσει ο μονομάχος τα γκαπάκια για αρσενικά μονομαχάκια το κόβω χλωμό γιατί τα δικά μας είναι μικρά και χωρίς πλούσιες ουρίτσες, τίποτε το φανταχτερό δηλαδή, δεν τον έχω για χαζό. ¨ολα αυτά με δεδομένο να διαμορφώσω χώρο και για τα μεν και για τον δε. Τι λέτε με το σκεπτικό μου? Γίνεται ή υπάρχουν κι άλλα προβλήματα που δεν προβλέπω?
-------------------------
ναι Delta, γιαυτό περιμένω τα τεστ, για να να δω τι γίνεται με NH3 NO2 NO3, αλλά και με τη σκληρότητα (που αυτή τη στιγμή ειναι στα κουτουρού τελείως...)

delta66
29-07-12, 14:41
Ο μονομάχος απο τιμές νερού θέλει pH:6 - 8 , GH:5-19 και θερμοκρασία από 20 έως 27 βαθμούς Κελσίου - με ιδανική τους 24-25. Τα ζωοτόκα πάλι θέλουν pH από 7.2 έως 8.2 και GH από 10 έως 20 dGh και θερμοκρασία 20 - 25 °C. (διορθώστε με αν λαθεύω καπου)
betta spendens
T: 24-30 (ιδανικα 27 κατω απο 27 αναπτυσουν συνηθως ασθενειες)
pH: 6.0-8.0 (ιδανικα 6.8-7.0)
GH:5-19 (ιδανικα 8-10)
http://www.ibcbettas.org/smp/species/splendens.html

guppy
T: 23-28 (ιδανικα 25)
pH: 7.0-8.5 (ιδανικα 7.5-8.0 )
GH: 10-30 (ιδανικα 18-20 κατω απο 15 αναπτυσουν συνηθως ασθενειες)
http://www.seriouslyfish.com/species/poecilia-reticulata/

Ακομα κι αν ζουσαν σε ιδιες τιμες, τα guppy μοιαζουν με μονομαχο (λογο πτερυγιων) και συνηθως εχουν ασχημο τελος.

Nick74
29-07-12, 16:47
Οκ, προσωπικα ασχετα με τα περισσοτερα που γραφονται για το μονομαχο προτεινω max το 6.8 (οτιδηποτε πανω απο 7 ειναι απαγορευτικα υψηλο και φυσικα για το 8 δε συζηταμε καν, για μονομαχους μιλαμε οχι για αφρικανες), Στη φυση ετσι κι αλλιως τους βρισκεις σε νερα με πολυ χαμηλο ph. (μεσο ορο 6 και min κατω απο 5) οποτε σαν ιδανικο (χρυση τομη) βλεπω ενα 6.6 - 6.7 το οποιο θα κρατιεται απολυτα σταθερο (αρα απαγοευονται τα co2) με gh 5-6 και θερμοκρασια καρφωμενη στους 27 - 27.5
Σε λιγο χαμηλοτερες συνθηκες εχω κρατησει μονομαχο 4 χρονια (+ οσο ηταν οταν το αγορασα) χωρις καμια ασθενεια και κανενα προβλημα, και σε τετοιες συνθηκες κραταω τους μονομαχους μου.
Για συγκατοικους φυσικα και δεν εννωουσα ζωοτοκα, υπαρχει τεραστια διαφορα συνθηκων. Για ψαρακια μαλακου νερου μιλουσα φυσικα ή για την περιπτωση μονομαχοενυδρειου με ενα αρσενικο και 4+ θυλικα (εδω βεβαια εχουμε πολυ περισσοτερη δουλεια ωστε το ενυδρειο να μοιαζει καπως με φυσικο λαβυρινθο φτιαγμενο απο φυτα ωστε οταν ο μαγκας θελει να μη βλεπει αλλον του ειδους του να εχει μια εναλλακτικη γωνια για να "κρυφτει")
Γενικα αυτο που εχω παρατηρησει κι εγω ειναι πως ο χαρακτηρας του δεν ειναι τοοοοσο αιμοβορικος οσο λεει ο μυθος αν του δωσουμε ενα σωστο ενυδρειο με τα καταλληλα λιτρα και τις σωστες συνθηκες, αλλα μεχρι να βγαλουμε πραγματικα ασφαλη συμπερασματα (πχ να επαναληφθει 100 φορες και να εχει και τις 100 επιτυχια) καλο ειναι να μην γινονται τετοιες δοκιμες απο αρχαριους.
Οι Ασιατες που προφανως διεδωσαν το μυθο των μικρων ενυδρειων και των αιμοβορων ψαριων, φυσικα "καλα" κανουν και τους κρατανε μεσα σε τασακια αγφου τους θελουν για μαχες και στοιχηματα (το ιδιο κανουν με τους κοκορες των κοκορομαχιων για να τους εχουν παντα αγριους, τους βαζουν σε πολυ μικρα κουτια δεμενους και μερικες μερες πριν την κοκορομαχια τους στερουν εντελως και το φως οποτε με τους ελευθερωνουν το μονο που θελουν ειναι να σκοτωσουν)
Απο την αλλη δε θελω να περασει η αποψη πως προκειται για το πιο "αθωο" ψαρακι, δε χωνευει τα αρσενικα του ειδους του με τιποτα και γι αυτο και στη φυση οταν τυχει -τυχαινει μερικες φορες- δυο περιοχες αρσενικων μονομαχων να αλληλοκαλυπτονται η κινηση τους ειναι κανονικα σχεδιασμενη ωστε να μη βλεπει ο ενας τον αλλο.
Επισεις επειδη προκειται για ψαρι που ζει σε ορυζωνες και βαλτους επιβαλεται να φτιαξουμε ενυδρειο με παρα πολυ χαμηλη ροη νερου και μηδαμινη αναταραξη (που συνεπαγεται με ελαχιστο ελευθερο οξυγονο, ενας ακομα περιορισμος στην επιλογη συγκατοικων)
Απο τη στιγμη που ετσι κι αλλιως εχετε οσμωση για το ποσιμο νομιζω οτι μπορειτε ανετα να προχωρησετε σε μαλακο νερο (με λιγη επεξεργασια με τυρφη και εμπλουτισμο με φυλλα catapa η κατι αντιστοιχο θα εχετε ενα υγειεστατο νερακι για μονομαχους, οχι ομως για τα ζωοτοκα που εχετε τωρα)
Πριν απο οτιδηποτε βεβαια πρεπει να ξερουμε τις πραγματικες συνθηκες του νερου σας γιατι μεχρι τωρα μιλαμε με υποθεσεις

Iren66
29-07-12, 17:06
Xμμμ...Σπύρο ναι, καταλαβαίνω καλύτερα τις ενστάσεις σου τώρα, αφού με τις ιδανικές τιμές τα περιθώρια κοινού τόπου στενεύουν...
-----------------
Νικ δε τον θεωρώ καθόλου αθώο, ίσα-'ισα εχει ισχυρό ταπεραμέντο, απλά δεν έχω εμπειρία απο "αιμοβόρους" του είδους, οι δικοί μου (επίσης υγειής και άνετοι ακόμα και με τα ζωοτόκα) στη χειρότερη όταν τους ενοχλούσε κάποιος στο ενυδρείο, επιδείκνυαν τα όμορφα φτερά τους και έστριβαν απ την άλλη κι αυτό ήταν όλο. Έδειχναν ...ανωτερότητα! ;)
Αλλά ναι, υποθέσεις κάνουμε, τωρα προέχουν οι μετρήσεις.
Σας ευχαριστώ όλους για τις συμβουλές σας, μόλις έχουμε μετρήσεις (καθώς και τελικές αποφάσεις) θα επιστρέψω :)

Iren66
31-07-12, 10:55
Το καταραμένο χρωματιστό χαλίκι πάει, έφυγε μέχρι τελευταίου κόκκου! Και έκανα και φασίνα στο βυθό γιατί ειχε αφήσει "ξέφτια" απο χρώμα!!! Ολόιδια με φυλαράκια τροφής! έχω πάθει σοκ στη σκέψη του πόσα απ αυτά θα μπορούσαν να έχουν φάει τα καϋμένα τα ψαράκια μας! Δεν κατάφερα ν αναγνωρίσω απο τι υλικό ήταν, όμως σίγουρα συνθετικό και παρα πολύ κοφτερό. Μα γιατί πουλάνε τέτοια επικίνδυνα πράγματα στα ενυδρειάδικα??? (Προφανώς γιατί υπάρχουν χαζοί σαν κι εμένα που τ αγοράζουν...)
Αύριο έρχεται το χαλαζιακό χαλίκι κι έχω ερώτηση: υπάρχει λόγος που μπαίνει απο κάτω απ το βοτσαλάκι, ή μπορεί να μπει κι απο πάνω ή αναμεμειγμένο μαζί του?

Απο τιμές, βρήκα μόνο υγρά για ΝΟ2, ΝΟ3, ΚΗ και του PH που είχα ήδη ( σε μια-δυο μέρες θαρθει Αμμωνίας και GH, αν και στο μαγαζί μου είπαν πως δεν τα χρειάζομαι, γιατί η αμμωνία λέει βγαίνει απ τις μετρήσεις ΝΟ2 και ΝΟ3 και το KH με το GH είναι λέει ίδιο σχεδόν! έχω διαβάσει αρκετά εδω μέσα για την αμμωνία και τις 2 σκληρότητες και νομίζω πως δεν ισχύει αυτό που μου πε, σωστά?)

Τιμές ΝΟ2=0, ΝΟ3= 0-10, ΚΗ= 4 (χαμηλό δεν είναι αυτό? μήπως να το αφήσω το κοράλλι μέσα?) και PH= 7.5 - 8

exelix
31-07-12, 11:40
Εκτός του ότι είναι αφύσικα είναι ένας βασικός λόγος που αποφεύγουμε τα τεχνητά πράγματα, ακριβώς επειδή δεν μπορούμε να ξέρουμε τι περιέχουν.

Βοτσαλάκι δε χρειάζεται να βάλεις, άμα σου αρέσει στο μάτι και είναι κατάλληλο για το ενυδρείο σου βάλε. Όπως και να έχει η άμμος λόγω κοκκομετρίας, αν μπει με πιο χοντρό υλικό, σιγά σιγά θα κατέβει. Το βοτσαλάκι εξάλλου για αισθητικούς λόγους κυρίως το βάζει κάποιος, αν μπει από κάτω δε θα φαίνεται.

Μπορεί οι σκληρότητες να είναι πολλές φορές κοντά, αλλά καλό είναι να ξέρεις ακριβώς τι παίζει και ειδικά εάν θέλεις να ρυθμίσεις τις παραμέτρους.

Η αμμωνία δε βγαίνει από τα άλλα δύο που να χτυπιέσαι κάτω!

Πολύ χαμηλό μου φαίνεται το KH σου, ειδικά με το pH που έχεις. Ξανακάνε το τεστ και κοίτα κιόλας μήπως σου πούλησε ληγμένο.

Iren66
31-07-12, 12:17
Διάβασα κάπου πως το λευκό φόντο (υπόλευκο δεν ειναι το χαλαζιακό?) στρεσάρει τα ψάρια μάλλον, γιαυτό ρωτάω αν κάνει να ναι απο πάνω. Λόγω ακριβώς της κοκομετρίας σκεφτόμουν να μπει κάτω το χαλίκι (που περιέχει και λίγο λεπτότερο, που ετσι κι αλλιώς κάτω θα πήγαινε) και απο πάνω το χαλαζιακό, αλλά με προβλημάτισε αυτό που διάβασα... Αρα ίσως το καλύτερο ειναι να μπει ανάμικτο, ε?

Για την αμμωνία (και μετά απο πολύ ψάξιμο μπας κι υπάρχει κανένας "μαγικός τύπος", δεν βρήκα κάτι. Οπότε περιμένω το τεστ.

Τα τεστ λήγουν το 2015, τώρα που ξανάκανα μέτρηση ΚΗ (χωρίς το κοράλλι απο χτες, αλλά με μια νέα μεγαλούτσικη ρίζα μέσα και καθόλου χαλίκι ή υπόστρωμα) μου έδειξε ΚΗ=5. Το νερό του δικτύου απ τη βρύση το μετρήσαμε χτες και έχει ΚΗ=3. Οπότε μάλλον σωστή ειναι η μέτρηση, αλλά καταλαβαίνω πως χρειάζομαι και την GH για να βγάλουμε άκρη...

Σ ευχαριστώ.

exelix
31-07-12, 12:26
Το χαλαζιακό βγαίνει σε διάφορους χρωματισμούς (λευκό, υπόλευκο, μπεζ, κιτρινωπό, μαύρο) και δε θα έχεις πρόβλημα. Πολλές φορές απλά αποφεύγουμε το κατάλευκο, αλλά υπάρχουν κι άλλοι τρόποι να σκοτεινιάσει ένα ενυδρείο αν χρειαστεί!

Το νερό που βάζετε είναι από το βρόχινο; Πραγματικά είναι πολύ χαμηλή η KH!

Iren66
31-07-12, 13:55
Οχι το νερό δεν ειναι απο τη στέρνα, ειναι απο αφαλάτωση (δίκτυο). Θα περιμένω και την τιμή της GH, αλλά λέτε να προσπαθήσουμε να την αυξήσουμε σιγά-σιγά? (με σόδα? ή κατι άλλο?)

delta66
31-07-12, 17:55
Για τσεκαρετε και με αλλο τεστ γιατι οσοι εχουν νερο απο αφαλατωση δηλωνουν πολυ ψηλες σκληροτητες και φαινεται περιεργο.

Iren66
31-07-12, 18:53
Με λίγο ψάξιμο βρήκα πως η μονάδα αφαλάτωσης εδώ στη Συρο λειτουργεί με τεχνολογία αντίστροφης όσμωσης. Μήπως αυτό εξηγεί την χαμηλή τιμή KH?

Nick74
31-07-12, 22:57
Kh 4? Αχ να μετακομισω στη Συρο? :D

Η ΑΟ της Συρου κανει ετησια συντηρηση καθε καλοκαιρι οπου αλλαζουν αρκετες μεμβρανες, ισως αυτο να το δικαιολογει ;)

delta66
31-07-12, 23:22
Καλο ειναι να τσεκαρεις συχνα (εγω θα τσεκαρα με tds meter που ειναι ευκολα, σε καθε ληψη νερου) γιατι σε τετοιες καταστασεις μπορει να αλλαξει ξαφνικα η παραμετρος και τοτε μπορει να εχουμε οσμωτικο σοκ στα ζωντανα (κλασσικο συμπτωμα αποτομης αλλαγης σκληροτητας του νερου να γεμιζει το σωμα του ψαριου βλεννες και μακαρι να σταματαει εκει .... )

Iren66
01-08-12, 00:03
Nick, αν και έχουν Α/Ο στο τοπικό δίκτυο, δυστυχώς δεν πίνεται το νερό πουθενά στο νησί, πέρα απο 2-3 πηγές που υπάρχουν για πόσιμο :(
---------------------
Delta σ ευχαριστώ για το Tip, τσεκάρω τα πάντα πολύ συχνά και γενικά παρατηρούμε τα ψαράκια μας αρκετές ώρες καθημερινά, οπότε - όχι μόνο στις αλλαγές, αλλά και - με την παραμικρή αλλαγή συμπεριφοράς διπλοτσεκάρω (με τα υγρά, γιατί με 65 ευρω το tds...πολύ χλωμό το κόβω ;)

Nick74
01-08-12, 00:11
Απ οσο γνωριζω ΘΕΩΡΗΤΙΚΑ παντα (συνεργαζομουν με την Technava που εχει τις οσμωσεις σας στο ηλεκτρονικο κομματι τους) που βγαζουν θεωρειται ποσιμο ως προς τις σκληροτητες κτλ, και σε πολλα επιβατικα πλοια το νερο εχουν οσμωσεις με λιγοτερα φιλτρα και επισεις το θεωρουν ποσιμο, τωρα ΥΠΟΚΕΙΜΕΝΙΚΑ εχοντας δει -και μυρισει- τα προφιλτρα αμμου που εχουν σε ολες αυτες τις μοναδες αφαλατωσης δε θα ηθελα να το πιω, αλλα αυτο ειναι εντελως υποκειμενικο οπως δε θα επινα φυσικα το νερο ενος κεντρου επεξεργασιας λυματων (μπιαχ) παροτι παιρναει απο ενα σωρω φιλτρα, οξυγονωσεις, βακτηριοποιησεις, αποβακτηριοποιησεις, απολυμανσεις με θηρια uv κτλ κτλ κτλ

Iren66
01-08-12, 00:25
Πραγματικά, κάποιοι λίγοι παλιοί εδώ το πίνουν, αλλά στο περισσότερο δίκτυο το πρόβλημα ειναι οι σωληνώσεις, καθώς συχνά βγάζουν χώμα (και ποιός ξέρει τι άλλο μαζί...). Στην περιοχή μας είναι ανεκτά, βγάζει χώμα μια στο τόσο μόνο και τότε περιμένουμε υπομονετικά να καθαρίσει για να το χρησιμοποιήσουμε. Αλλά δεν θα το ρίσκαρα για πόσιμο, τουλάχιστον όχι χωρίς ένα πολύ καλό φίλτρο βρύσης.
Διάβασα εδώ http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=6988 για το ανέβασμα της ΚΗ, λέτε να πρεπει να την ανεβάσουμε λίγο στην επόμενη αλλαγή νερού? Ξέρουμε ποσότητες σόδας ανά λιτρο? ή βάζουμε λίγη- λίγη και μετράμε και βλέπουμε?

Nick74
01-08-12, 00:31
οκ, οι σωληνωσεις ειναι κατι τελειως διαφορετικο. Εγω μιλαω καθαρα για τα κεντρα αφαλατωσης με τις οσμωσεις που εχετε.
Τωρα αν απο κακο δικτυο υπαρχει περιπτση να περνανε πραγματα που δε θα επρεπε τοτε ετσι κι αλλιως αν δε γινει απαραιτητα ενα σωστο φιλτραρισμα (Προσωπικα θα το περνουσα ισως και απο uv sterilizer, κι οχι απο τα χαζα που πουλανε στα ενυδριομαγαζα που ειναι της πλακας αλλα κανονικη λαμπα βιομηχανικου τυπου ) δε θα επρεπε να χρησιμοποιειται για ενυδριακη χρηση.


Αν σας ενδιαφερουν τετοιες λαμπες καλυτερα να απευθυνθειτε σε ειδικα μαγαζια κι οχι σε πετ σοπ, γιατι εκει βαζουν κι ενα επιπλεον μηδενικο στην τιμη της (οντως μια λαμπα των 10-15 ευρω σε ενυδριομαγαζο παει 120-150 ευρω)

exelix
01-08-12, 00:39
Δε σκέφτεστε (λέω εγώ τώρα) να πάρετε μια αντίστροφη όσμωση για το σπίτι με φίλτρο που προσθέτει μεταλλικά άλατα για να το πίνετε εσείς και να τραβάτε πριν από αυτό για το νερό του ενυδρείου και να κάνετε την ανάμιξη που θέλετε;

delta66
01-08-12, 00:40
Nick, αν και έχουν Α/Ο στο τοπικό δίκτυο, δυστυχώς δεν πίνεται το νερό πουθενά στο νησί, πέρα απο 2-3 πηγές που υπάρχουν για πόσιμο :(
---------------------
Delta σ ευχαριστώ για το Tip, τσεκάρω τα πάντα πολύ συχνά και γενικά παρατηρούμε τα ψαράκια μας αρκετές ώρες καθημερινά, οπότε - όχι μόνο στις αλλαγές, αλλά και - με την παραμικρή αλλαγή συμπεριφοράς διπλοτσεκάρω (με τα υγρά, γιατί με 65 ευρω το tds...πολύ χλωμό το κόβω ;)

Το νερο της ΑO ειναι ποσιμο.
Αν δεν φτανει σε εσας ποσιμο για οποιοδηποτε λογο, τοτε ισως δεν ειναι ασφαλες ουτε για τα ψαρια.
Σε πιθανο προβλημα να αναζητησετε εκει την αιτια.

tds meter υπαρχουν πολυ καλα και πιο οικονομικα στο ebay
http://www.ebay.co.uk/itm/HM-Digital-TDS-Meter-Pocket-Size-Tester-0-9990ppm-TDS-4-/290384700985?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item439c46e639

Nick74
01-08-12, 00:43
Στελιο αν εχουν προβλημα με τις σωληνωσεις νομιζω θα ηταν καλο να βαλουν κι ενα sterilizer, (αυτοσχεδιο φυσικα) οχι μονο για το ενυδρειο, αλλα και για δικια τους χρηση φυσικα.
Το τριπλο προφιλτρο κατακραταει βεβαια τα χημικα αλλα δεν εξοντωνει τους παθογονους μικρο-οργανισμους, και φυσικα νομιζω ειναι αρκετα μικροι ωστε να διαπερνανε τη μεμβρανη.
Αποψη μου βεβαια, δεν ξερω αν ακουγομαι υπερβολικος...

exelix
01-08-12, 00:44
Αν βάλουν και κεραμικό φίλτρο; Το λέω για να αποφύγουν το να καίνε ρεύμα.

Nick74
01-08-12, 00:55
Δεν ξερω, ας το μελλετησουν, παντως αν ποιανουν τα χερια τους και κανουν μια κατασκευουλα με διακοπτακι ροης (7-10ευρω το διακοπτακι και γυρω στα 20 μια 200ρα-300ρα λαμπα) μπορουν να μην καινε καθολου σχεδον ρευμα.
Το κεραμικο δεν το γνωριζω, αλλα ολες οι μοναδες παραγωγης νερου που εχω δει εχουν στο τελος μερικες uv, αρα μαλλον ειναι καλυτερος τροπος

exelix
01-08-12, 01:03
Το κεραμικό κρατάει και 0,κάτι μικρόμετρα, δηλαδή και αρκετά βακτήρια. Δεν ξέρω αν η λάμπα είναι υπερβολή και αν πραγματικά το πρόβλημα της περιοχής είναι αυτό ή καθαρά τα στερεά, αλλά το φίλτρο το προτείνω προτίστως για τη δική τους υγεία. Εγώ αν είχα τέτοιο ζήτημα θα είχα το λιγότερο φίλτρο στερεών και άνθρακα... δε μου αρέσει να κρατσανίζει το νερό μου, υπάρχουν και τα παξιμάδια!:D

Βέβαια με μια αντίστροφη όσμωση ξενοιάζεις από πολλά και στο ενυδρείο, αφού τα σκαμπανεβάσματα του δικτύου τα ελέγχεις. Αλλά και γνωστοί μου με το που έκαναν παιδιά και ζήτησαν τη συμβουλή μου, μετά από την οποία και έβαλαν φίλτρο κατάλαβαν ότι πίνουν άλλο νερό από την πρώτη γουλιά.

Iren66
01-08-12, 11:23
Δεν κρατσανίζει το νερό, αυτό ειναι σίγουρο, απλά όταν εχει χωμα τ αφήνουμε να τρέξει να φύγει (κι αυτό συμβαίνει πλέον σπάνια) ;)
Σας ευχαριστούμε όμως όλους για τις πολύτιμες ιδέες περί φιλτραρίσματος, μόλις τα οικονομικά μας συνέλθουν λίγο (για την ώρα είμαστε αμφότεροι άνεργοι, όπως και το μισό νησί) ώστε ν ασχοληθούμε σοβαρά με το πόσιμο, θα σας ζητήσω περισσότερα τεχνικά στοιχεία και θα το προχωρήσουμε. Για την ώρα πληρώνουμε το πόσιμο 0.2 - 0.6 /λίτρο και το κουβαλάμε απο τον ντόπιο νερουλά (πηγή και επεξεργασία), αν χρειαστεί μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε απ αυτό στις αλλαγές του ενυδρείου. Πάντως το πρόβλημα στο δίκτυο (των χωριών όπως εδώ, στην Ερμούπολη είναι άλλη ιστορία) είναι απλά χώμα (όχι συχνά, όχι σκουριές, όχι βαρέα, το γνωρίζω απο φίλο που εμπορευεται φίλτρα εδώ και κανει μετρήσεις) και στο μαγείρεμα το χρησιμοποιούμε ήδη χρόνια, χωρίς πρόβλημα. Επίσης το τοπικό petshop χρησιμοποιεί το ίδιο νερό στα ενυδρεία του χωρίς προβλήματα, πολύ καιρό τώρα. Μόλις μίλησα μαζί του και μου ε'ιπε πως μετράει σταθερά ΚΗ=4 με PH 6-6,5. (αλλά με προβλημάτισε όταν μου είπε πως το 7,5 είναι πολύ υψηλό για guppy και θα πρεπε να το ρίξω!... Άρα παίζει να ναι απλά τυχερός ή να μη φέρνει συχνά guppy μαλλον ;), εκτός κι αν διατηρεί πιο χαμηλό PH λόγω υπερπληθυσμού, τι να πω?...)

exelix
01-08-12, 11:32
Τα οικονομικά του τα ξέρει ο καθένας καλύτερα και τα διαχειρίζεται όπως μπορεί, ειδικά σε δύσκολες περιόδους γίνονται υποχωρήσεις σε όλα. Βέβαια με 0,6/λίτρο το φίλτρο θα έκανε και οικονομία!

Μην παίρνεις για παράδειγμα διατήρησης τα pet shop. Άλλη δουλειά κάνουμε εμείς, άλλη αυτοί. Εκεί δεν μπαίνουν στο νερό για να μείνουν για πάντα, ούτε για την παρατήρηση κλπ, ούτε οι λανθασμένες τιμές νερού σημαίνουν άμεσο θάνατο (δε μιλάω για ακραία πράγματα). Όμως όταν ένα ψάρι μπαίνει στο νερό για το οποίο είναι φτιαγμένο από τη φύση και καλύτερα χρώματα δείχνει και συμπεριφορές και μεγαλύτερη αντοχή έχει ενάντια στις αρρώστιες και η μακροζωία του αυξάνεται. Για αυτό και προσαρμόζουμε τις προτιμήσεις μας και με αυτό τον παράγοντα.

Και το pH 7,5 μόνο ψηλό δεν είναι για τα guppy.

delta66
01-08-12, 11:42
(αλλά με προβλημάτισε όταν μου είπε πως το 7,5 είναι πολύ υψηλό για guppy και θα πρεπε να το ρίξω!... Άρα παίζει να ναι απλά τυχερός ή να μη φέρνει συχνά guppy μαλλον ;), εκτός κι αν διατηρεί πιο χαμηλό PH λόγω υπερπληθυσμού, τι να πω?...)
πες αυτο
guppy
T: 23-28 (ιδανικα 25)
pH: 7.0-8.5 (ιδανικα 7.5-8.0 )
GH: 10-30 (ιδανικα 18-20 κατω απο 15 αναπτυσουν συνηθως ασθενειες)
http://www.seriouslyfish.com/species/poecilia-reticulata/

Iren66
01-08-12, 15:37
Δίκιο έχετε. Απ όσο κατάλαβα ο τύπος μάλλον διατηρεί κάποιες γενικές (μέσες) τιμές για διαφορετικά ψάρια μεταξύ PH 5 και 8 και σχετικά χαμηλή σκληρότητα, οπότε για λίγους μήνες αντέχουν όλα...
----------------------
Προκειμένου να παραιτηθώ απ τον μονομάχο (κλαψ! λυγμ, μπου-χου! κλπ οδυρμοί) έχω πέσει με τα μούτρα στο διάβασμα να βρω τι άλλο μπορεί να συγκατοικήσει με τα ζωοτόκα μας (πχ Courami, μικρό Otocinclus ή cory) έχετε καμιά ιδέα, ή να το πάρω απόφαση πως θα μείνω με τους ξιφοφόρους και τα γκαπάκια μόνο ;) ???
(Παράλληλα ψάχνω και για κάποιο/α που να τρέφεται και απο βυθό και άλγες, πχ γαριδούλες ή σαλιγκάρι)

Nick74
02-08-12, 01:51
Κατ αρχας το νερακι που λες μακαρι να το βγαζε η βρυση μου (ακου ΚΗ4 και PH 6.5... )
Ολα οσα αναφερες στο τελευταιο μυνημα ειναι ψαρια μαλακου νερου, και με γκαπυ δεν πανε.
Για τα γκαπακια γυρω στο 8 ph ειναι ιδανικο, κατω απο 7.5 μαλλον θα προκαλεσει προβλημα
Με σοδες μην μπλεξεις ακομα αν δεν εισαι απολυτα σιγουρη πως το χρειαζεσαι.
Οτιδηποτε πανω απο 3 dKH ειναι αρκετα ικανο buffer για να μην "παιζει" το ph

Γενικα δε μπορω να φανταστω κατι να ταιριαζει με ζωοτοκα, εκτος απο ζωοτοκα.

leandros69
22-10-12, 12:19
Τελικά υπήρχε φτηνή και σίγουρη λύση στο θέμα της ψαροσύνθεσης.
έχουμε λοιπόν και λέμε:

120 λίτρα ζωοτόκα
Διαστάσεις 85Χ35Χ45 (μείον 10Χ35Χ45 που εiναι το μiνι sub).
130lt (119 καθαρά) κοινωνικό, Φίλτρο βιολογικό (ελαφρόπετρα, biopur, aritherm και σφουγγάρια), μέτριου φωτισμού, χαλίκι & πέτρες ασβεστολιθικές, ρίζες redwood, mopani & φυσικά κλαδιά ξεβρασμένα
φυτά: Hygrophila (Difformis, 'Siamensis'Polysperma sunset), Sagitaria, Myriophylum, Vallisneria, Ludwigia Rubens, Echinodorus Kleiner Bar, Bacopa caroliniana, Stargrass, Rotala rotundifolia, Java moss, Pelia, Riccia, Cryptocoryne(Tropica & green), Microsorum Windelv, Anubias (nana &''coffeefolia''),Bolbitis heudelotii.
ψάρια κ.α. ζωντανά: ζωοτόκα (6 Xiphophorus helleri(2m+4f), 8 guppy(3m+5f), λαθρεπιβάτες (physa& ramshorn snails)
http://www.aquatek.gr/vb/picture.php?albumid=626&pictureid=4596

70 λίτρα μονομαχιέρα
Διαστάσεις 60Χ30Χ48.
86 lt Μονομαχιέρα (70lt καθαρά), φυτεμένο, Φιλτρο εσωτερικό Hydor Crystal Duo R05, χαλαζιακή άμμος, ρίζες mopani & driftwood, πλατανόφυλλα.
Φυτά: Hygrophila (Difformis, Siamensis,Polysperma sunset), Sagitaria, Vallisneria, Bacopa caroliniana, Stargrass, Rotala rotundifolia, Java moss, Pelia.
Ψαρια: ζευγος Βettas, 2 Ancistrus Chirrosus, λαθρεπιβάτες.
http://www.aquatek.gr/vb/picture.php?albumid=627&pictureid=4599

120 λίτρα Kribencis & Rummy-nose terta
Διαστάσεις 85Χ35Χ45 (μείον 10Χ35Χ45 που εiναι το μiνι sub).
130lt (120 καθαρά) . Φίλτρο βιολογικό (ελαφρόπετρα, biopur, aritherm), μέτριου φωτισμού, χαλαζιακή άμμος, άμμος θαλάσσης & πέτρες γρανίτη, ρίζες redwood, mopani & φυσικά κλαδιά ξεβρασμένα.
Φυτά: Hygrophila (Difformis, Siamensis,Polysperma sunset), Sagitaria, Vallisneria, Ludwigia acuata,Bacopa caroliniana, Stargrass, Rotala rotundifolia, Java moss, Pelia,Bolbitis heudelotii. 1 ζευγος Kribencis & 8 Rummy-nose terta,2 Ancistrus Chirrosus,1 apple snail.
http://www.aquatek.gr/vb/picture.php?albumid=628&pictureid=4607

ενα μεγαλο ευχαριστω στο Nick74,τον delta66 για την υπομονη τους και τον τροπο που μας βοηθησαν να κατανοησουμε τοσα πραματα.Και ενα μεγαλο ευχαριστω στον exelix και τον
klipitiklopo για τα κριμπενσακια και τα φυτα με τα αγκιστρακια αντιστοιχα...

Iren66
24-11-12, 01:15
Τα ευχαριστώ σ όλους κι από μένα. Χαχα, ξέχασες τα σκουλικάκια μας (ευγενική χορηγία by klipitiklopos) και το (τεράστιο πλέον) Apple snail του Exelix ;) Θηρίο έχει γίνει και είναι πανέμορφο!
Να σαστε όλοι καλά!!