PDA

Επιστροφή στο Forum : UPS


dim
30-09-04, 18:17
πήγα και ρώτησα για ups για να μην σταματάει το φίλτρο όταν κόβεται το ρεύμα. το φτηνότερο που βρήκα είχε 100 ευρώ. αυτά βέβαια ήταν για PC και κρατάνε την αντλία να δουλέυει για πολλές ώρες.εγώ θέλω κάτι μικρότερο. ξέρετε άν υπάρχει στην θεσσαλονίκη κάποιο μαγαζί που να έχει μικρότερα ups(και φθηνότερα φυσικά)??

**Moderator Note: μεταφέρεται στην κατηγορία "Εξοπλισμός-Τεχνολογία"

koko
30-09-04, 22:59
Βασικά υπάρχουν 2 ειδών UPS. Το 1ο με αυτονομία ολίγων λεπτών, ίσα ίσα για shut down και το 2ο με αυτονομία μπαταρίας από 30 λεπτά και βάλε.
Όσο μεγαλύτερη αυτονομία θα έχει η μπαταρία τόσο περισσότερο θα πληρωσεις. Αν όπως γράφεις αυτό που βρήκες μπορεί να δουλέψει για πολλές ώρες τότε 100€ είναι αρκετά καλή τιμή (αν και αμφιβάλλω για το πολλές ώρες με 100€).

Το θέμα στα UPS είναι ότι δεν τα χρησιμοποιεί κάποιος για πολλές ώρες, δηλαδή σε αντικαταστάση του ρεύματος, παρά μόνο για περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης σε Η/Υ, δηλαδή να αποθηκεύσει την δουλειά του και να κάνει σωστό shut down αποφεύγοντας να κάψει κάτι στον Η/Υ του σε μια απότομη μεταβολή του ηλεκτρικού ρεύματος.

Λάβε υπ 'όψην σου ότι όσο θα περνάει ο καιρός δε θα είσαι ποτέ σίγουρος για την αυτονομία της μπαταρίας σου, διότι με την πάροδο του χρόνου σιγά σιγά "πέφτουν". Δηλαδή ένα χρόνο μετά την αγορά σου μπορεί να πέσει το ρεύμα και τελικά να έχεις μπαταρία μόλις λίγο λεπτών ή και καθόλου.

Fonamstel
01-10-04, 02:42
Νομίζω οτι θα δώσεις τζάμπα λεφτά...
Και τι έγινε αν κοπεί το ρεύμα 1-2 ώρες ?
Βακτηρίδια υπάρχουν παντού στο ενυδρείο και δεν σταματάνε τη "δουλειά" τους αν δεν κυκλοφορεί νερό στο φίλτρο.
Μεγαλύτερο πρόβλημα είναι να διατηρήσεις σταθερή τη θερμοκρασία του νερού, αν δεν δουλεύει ο θερμαντήρας/θερμοστάτης.

Και αντε, ας πούμε οτι κόβεται το ρεύμα για ένα 24ωρο.
Το πρώτο πρόβλημα είναι η θερμοκρασία.
Το δεύτερο είναι το φως (αν έχεις φυτά).
Τελευταίο είναι το φίλτρο.
Και για να έχεις UPS που να μπορεί να υποστηρίζει τα πολλά watt του θερμοστάτη και τα ελάχιστα του φίλτρου, πρέπει να δώσεις μια περιουσία...

Με 100 euro παίρνεις ένα σωρό πιο χρήσιμα πράγματα για το ενυδρείο σου :) :)

dim
01-10-04, 04:11
κόπηκε προχθές το ρεύμα για κάνα τρίωρο και το νερό θόλωσε πολύ. αναγκάστηκα να αλλάξω το 50%. γι αυτό και ψάχνω κάτι τέτοιο. άν βρώ κάτι πιο φτηνό θα το πάρω αλλιώς θα το αφήσω ως έχει.
δεν ξέρω τι παθαίνουν στην περιοχή μου εδώ αλλα το κόβουν συχνά.
με την θερμοκρασία δεν έχω πρόβλημα το ενυδρείο είναι δίπλα στο καλοριφέρ και τα φυτά αν μείνουν και 5 ώρες χωρίς φως δεν νομίζω πως θα τα χάσουμε κιόλας,αλλα τα βακτηρίδια στο φίλτρο δεν πεθαίνουν αν κοπεί το ρεύμα??
το νερό σίγουρα θόλωσε επειδή δεν γινόταν φιλτράρισμα και αν το άφηνα θα καθάριζε αλλα πότε?? και τα ψάρια δεν παθαίνουν ζημιά έτσι?

galant
01-10-04, 10:01
Παιδιά καλημέρα και καλό μήνα. Επειδή η δουλειά μου είναι τέτοια (τεχνικός Η/Υ), ξέρω κάποια πράγματα για UPS. Το βσικό τους χαρακτηριστικό είναι το πόσα KVA είναι. Αυτό που είδες εσύ με 100€ πόσα ήτανε; Πρέπει να το γράφει πάνω στο κουτί. Ακόμα και το μοντέλο καμιά φορά μπορεί να καταλάβει κανείς πόσα KVA είναι. Για παράδειγμα ένα ups 600kva μπορεί να κρατήσει έναν υπολογιστή για περίπου 10'. Ένα τέτοιο της MUSTEK πήρα εγώ πριν από μία εβδομάδα για έναν πελάτη μου 59€ τελική με ΦΠΑ.
Τώρα το πόση ώρα θα κρατήσει σε σένα εξαρτάται κυρίως από το πόσο ρεύμα τρβάει το φίλτρο σου (πόσα Watt).
Ελπίζω να σε διαφώτισα λίγο.

lasal
01-10-04, 10:05
Ο λόγος που θόλωσε το νερό σου Δημήτρη δεν ειναι οτι δεν γινόταν σωστό φιλτράρισμα.
Θα στο αποδείξω.
Ολα μα όλα τα φίλτρα οταν ξεκινάνε έχουν μεγαλύτερη δύναμη ώθησης
γιατι βρίσκουν και μεγαλύτερη αντίσταση στο ξεκίνημα
Μπορείς να δοκιμάσεις κάτι απλό.
Αν σταματήσεις το φίλτρο για λίγο και το ξαναβάλεις μπρός, τότε θα δεις να βγαίνει απότομα απο την εξοδο του φίλτρου ενα σύννεφο σκόνης.
Οταν κάνεις αλλαγή του νερού και δεν σταματάς το φιλτράρισμα (όπως κάνω εγώ) τότε δεν θα δείς ποτέ το σύννεφο σκόνης.
Οπότε και δεν γίνεται αντιληπτό.
Η γνώμη μου είναι οτι αξίζει να βάλεις ενα ups μόνον και μόνον για να γλυτώσεις απο αυτό το σύννεφο σκόνης που περιέχει και βακτηρίδια.
Η θερμοκρασία δεν πέφτει και τόσο εύκολα μια και το χαλίκι διατηρεί για ενα διάστημα την θερμοκρασία.
Η γνώμη μου ειναι Ups αλλά να μπορεί να κρατάει εναν εύλογο χρόνο και να ειναι συνδεδεμένο ΜΟΝΟΝ με το φίλτρο.

jovanis
01-10-04, 11:09
το αν ενα UPS λειτουργει για πολλες ωρες ή για λιγα λεπτα εχει να κανει μονο με την ισχυ που εχει αποθηκευμενο (στο πυκνωτη/ες του).

πχ αν ενα συγκεκριμενο ups ειναι συνδεδεμενο με ενα φιλτρο μπορει να κρατησει 10 ωρες
αν ομως συνδεθει με ενα θερμοστατη (minimum 150W) και με λαμπες (minimum 100W) και ενα φιλτρο δε θα κρατησει πανω απο 1 ωρα.

Σε μια 24ωρη διακοπη ενα UPS δε θα τα βγαλει περα εκτος αν το φορτιζεις αν 1-2 ωρες.

johnny98130
01-10-04, 11:48
Και αντε, ας πούμε οτι κόβεται το ρεύμα για ένα 24ωρο.
Το πρώτο πρόβλημα είναι η θερμοκρασία.
Το δεύτερο είναι το φως (αν έχεις φυτά).
Τελευταίο είναι το φίλτρο.

Δεν συμφωνω Κώστα. Εάν το φίλτρο δεν λειτουργήσει στις επόμενες 6-8 ώρες τοτε τα βακτήρια θα σταματήσουν να οξυγονώνονται και τότε θα υπάρχει προβλημα στην ομαλή λειτουργία της βιολογίας. Νομίζω ότι UPS με χρηση τουλάχιστον φίλτρου για μεγάλες διακοπές ειναι επιβεβλημένη.

nkarvounis
01-10-04, 13:35
Υπάρχει πάντα και η λύση της γεννήτριας όπου έχουμε τα εξής υπέρ:

Αυτονομία χωρίς περιορισμό
Μπορεί να σηκώσει μεγαλύτερο φορτίο (ανάλογα με τις KVA)
Μπορεί να συντηρήσει πάνω από ένα ενυδρείο (ανάλογα με τις KVA)
Επιλογή Πετρελαίου – Βενζίνης
Πλήρης λειτουργία του ενυδρείου (χειμώνα: Θέρμανση – καλοκαίρι: Chiller)

Και πολλά άλλα τα οποία δεν θα αναφέρω

Στα κατά κατατάσσεται το κόστος το οποίο είναι υψηλότερο από μια UPS
Και ο θόρυβος ο οποίος μπορεί να μειωθεί.

dim
01-10-04, 13:36
αυτό το ups που βρήκα στο πλαίσιο κρατάει έναν υπολογιστή με την οθόνη χωρίς περιφεριακά 15 λεπτά ανοιχτό. δεν ξέρω πόση κατανάλωση έχει ένας υπολογιστής αλλα απ όσα λίγα ξέρω έχει κάμποση. τα φίλτρο στο ενυδρείο το μεγάλο έχει 12W κατανάλωση και στο μικρό 5W,αν τα συνδέσω μαζί θα έχω 17W κατανάλωση την ώρα.με τα KVA και τα WATT τι αντιστοιχία υπάρχει και KVA τι ακριβώς σημαίνει?? αυτό το ρωτάω για να μπορέσω να υπολογίσω το χρόνο που θα κρατήσει σε λειτουργία τα φίλτρα και να βρω κάτι που να κρατήσει για 5 ώρες π.χ. εκτός απο το γνωστό πλαίσιο πού μπορώ να ψάξω για κάτι ανάλογο ρε παιδιά στη θεσ/νίκη??

johnny98130
01-10-04, 13:46
Όλα καλά αλλά μια μέτρια γεννήτρια πετρελαίου επειδή το είχα ψάξει παλιότερα κάνει 700-800 ευρώ.

Gorgi
01-10-04, 14:25
Παιδία καλό το UPS και ακόμα καλύτερη η γεννήτρια αλλά μόνο εάν έχει κάποιος πολλά ενυδρεία μεγάλης χωρητικότητας. Τότε η απόκτηση μιας γεννήτριας έχει νόημα γιατί η αξία και ο κόπος συντήρησης των ενυδρείων του είναι μικρός μπροστά στο κόστος της.
Για εμάς όμως που έχουμε ένα ή δυο ενυδρεία η καλύτερη λύση είναι ένα καλό UPS. Προσοχή όμως γιατί δεν χρειάζεται να δώσουμε και τσάμπα λεφτά. Παράδειγμα...ένα UPS τύπου "On Line" είναι ακριβότερο από ένα τύπου "Stand By". Η διαφορά τους είναι ότι το "On Line" δεν επιτρέπει την στιγμιαία απώλεια ρεύματος (διάρκειας μερικών ms) και κατά συνέπεια κρατάει έναν Η/Υ ανοιχτό σε περίπτωση διακοπής αντί του "Stand By" το οποίο θα αφήσει το μηχάνημα να κλείσει και να κάνει restart τροφοδοτούμενο από τις μπαταρίες του.
Στην περίπτωση μας όμως δεν μας ενδιαφέρει εάν το φίλτρο σταματήσει για μερικά δέκατα του δευτ/ου ( αυτό φαντάζομαι εξαρτάτε και από τον τύπο του φίλτρου που χρησιμοποιούμε ) οπότε η αγορά ενός "Stand By" UPS είναι προτιμότερη και πιο συμφέρουσα.
Επίσης ένα UPS με χωρητικότητα 1000 με 1500 vA θα κρατήσει ένα φίλτρο που καταναλώνει 25W περίπου για 3 με 5 ώρες οπότε νομίζω πως είναι αρκετός χρόνος εκτός από εξαιρετικές περιπτώσεις. Τα πάντα καταλήγουν στο πόσο κάποιος ενδιαφέρετε για τα ψάρια του νομίζω.

Ξέρω ένα παιδί που έχει 10 ενυδρεία σπίτι του. Μετά τις πλημμύρες στον Κηφισό πριν 3 χρόνια και την διακοπή που κράτησε 3 μέρες αγόρασε γεννήτρια γιατί τα πόδια του είχαν γίνει σαν του Πύρρου Δήμα από το τρομπάρισμα στα ενυδρεία του και δεν είχε σκοπό να κάνει καριέρα σαν αρσιβαρίστας :wink:

Gorgi
01-10-04, 15:04
Και για να βοηθήσω κάποιους που ενδιαφέρονται για UPS ακολουθήστε το link που δίνω έτσι ώστε να μπορέσετε καλύτερα να αποφασίσετε τι σας χρειάζεται πραγματικά. Η χρόνοι και τα φορτία είναι ενδεικτικά και πάνω κάτω τα ίδια και για UPS άλλων κατασκευαστών (δεν κάνω διαφήμιση σε καμία περίπτωση).

http://www.apc.com/products/family/index.cfm?id=23#anchor1


BTW μήπως θα ήταν καλύτερο να μεταφερθεί το Post στην κατηγόρια εξοπλισμός - τεχνολογία :?: