Σύνδεση

Επιστροφή στο Forum : προβλημα με αλγη

TRYFONAS K.
15-07-12, 18:48
καλησπερα σε ολους..εδω κ 2 μηνεσ τρεχει το νεο ενυδρειο μου...στην αρχη υπηρχε η καφε σε γνωστη ολους αλγη που βγαινει σε νεοσυστατα ενυδρεια..στην πορεια ομως εγινε πρασινη κ μετα μαυρη!!και παραμενει ετσι..κ μου σπασει τα νευρα!!δεν αντεχω να την βλεπω αλλο :mad:
η φωτοπεριοδος ειναι μαξιμουμ 10 ωρες!και την μειωνω σιγα σιγα!η τροφη ειναι φυσιολογικη οχι παραπανω απο το κανονικο!!τι στο καλο να κανω??????????????:o εχω διαβασει το υπομημα με τις αλγες..αλλα δεν λεει για καποια αντιμετωπιση...οποιος ξερει κατι ας βοηθησει.....

Nick74
15-07-12, 18:54
Φιλε μου ασχημη αλγη εχεις...
Πληρη συσκοτηση (ουτε για ταισμα δε σηκωνεις την πετσετα) για 2 μερες

βεβαια ποσο ευκολο ειναι αυτο καλοκαιριατικο και το τι θα κανεις με τη θερμοκρασια ειναι αλλη ιστορια

nikos93
15-07-12, 18:55
καλησπερα σε ολους..εδω κ 2 μηνεσ τρεχει το νεο ενυδρειο μου...στην αρχη υπηρχε η καφε σε γνωστη ολους αλγη που βγαινει σε νεοσυστατα ενυδρεια..στην πορεια ομως εγινε πρασινη κ μετα μαυρη!!και παραμενει ετσι..κ μου σπασει τα νευρα!!δεν αντεχω να την βλεπω αλλο :mad:
η φωτοπεριοδος ειναι μαξιμουμ 10 ωρες!και την μειωνω σιγα σιγα!η τροφη ειναι φυσιολογικη οχι παραπανω απο το κανονικο!!τι στο καλο να κανω??????????????:o εχω διαβασει το υπομημα με τις αλγες..αλλα δεν λεει για καποια αντιμετωπιση...οποιος ξερει κατι ας βοηθησει.....
Πλακοστομο γλυφτη εχεις βαλει στο ενυδρειο σου?

Nick74
15-07-12, 18:59
Πλακοστομο γλυφτη εχεις βαλει στο ενυδρειο σου?
http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=9177

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΓΛΥΦΤΕΣ!

Καθαριστρες εχει στη χρυση ευκαιρια οχι στα pet shops

mathaios81
15-07-12, 19:01
:confused::(:confused::(:confused::(:confused::(:c onfused:Πλακοστομο γλυφτη εχεις βαλει στο ενυδρειο σου?:(:confused::(:confused::(:confused::(:confuse d::(:confused::(:confused:

TRYFONAS K.
15-07-12, 19:03
την σκεφτηκα και γω την συσκοτηση....οχι δεν εχω πλεκοστομο..ειχα και τον εβγαλα γτ μου εκανε την αμμο σκ@τ@!!αλλα και να τον ειχα δεν νομιζω να εκανε κατι...δεν κανουν τιποτα!!!!

exelix
15-07-12, 19:06
http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=54042

TRYFONAS K.
15-07-12, 19:13
Χωρητικοτητα ενυδρειου σε λιτρα:240
Τυπος ενυδρειου (πχ.φυτεμενο, Μονο με πετρες ,Δισκοι κλπ.):φυτεμενο
Χρονος λειτουργιας:2 μηνες
Υποστρωμα και ποιο:οχι
Φωτισμος (ποσα watt-αριθμος και τυπος λαμπτηρων):2 τ5 54w η καθε λαμπα
Φωτοπεριοδος:12 το πρωι με 10 το βραδυ
Παροχη CO2:ναι
Χρηση excel:
Λιπασματα που χρησιμοποιειτε:
Ταμπλετες λιπανσης:
Προγραμμα λιπανσης:
Αλλαγες νερου (καθε ποτε και ποσο %):καθε 10 μερες το 1/3
Θερμοκρασια:27-29
Μετρησεις: ναι
ΝΗ3/ΝΗ4:
ΝΟ2:
ΝΟ3:5
ΡΟ4:
Fe:
ΡΗ:6.8-7
KH:
GH:
Φιλτρανση:sera 900-fluval 405.900l/h & 1200l/h αντιστοιχα
Ιχθυοφορτιση (αριθμος και ειδος ψαριων και ασπονδυλων):6 σκαλαρια
Ειδη φυτων:δεν τα θυμαμαι ονομαστικα
Φυτομάζα (σε μια κλιμακα απο το 1 εως το 10):3-4
Περιγραφη αλγης:στην αρχη καφε μετα πρασινη και τωρα μαυρη (μαλλον bba)
Ποτε εμφανιστηκε:μετα απο μια εβδομαδα λειτουργιας
Αλλα σχολια:

nikos93
15-07-12, 19:21
την σκεφτηκα και γω την συσκοτηση....οχι δεν εχω πλεκοστομο..ειχα και τον εβγαλα γτ μου εκανε την αμμο σκ@τ@!!αλλα και να τον ειχα δεν νομιζω να εκανε κατι...δεν κανουν τιποτα!!!!
Εγω εχω βαλει και δεν μου χαλαει την αμμο και εχω χρονια να δω πρασιναδα στο ενυδρειο μου.
-------------------------
http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=9177

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΓΛΥΦΤΕΣ!

Καθαριστρες εχει στη χρυση ευκαιρια οχι στα pet shops
Ισος να ηξερες πως υπαρχουν ψαρια που καθαριζουν το ενυδρειο μια που εχεις και καλη εμπειρια

Nick74
15-07-12, 19:21
Νικο το διαβασες το link που σου εδωσα?
Κανε μας πρωτα μια παρουσιαση των ενυδρειων σου, πες πεντε λογια, και μετα μιλαμε για το αν υπαρχουν η οχι "γλυφτες" και αν "γλυφουν" τιποτα

nikos93
15-07-12, 19:27
Εγω εχω βαλει και δεν μου βρωμιζει το ενυδρειο και εχω να δω αλγη εδω και 2 χρονια περιπου γιατι καποτε ειχα και εγω αυτο το προβλημα.

Nick74
15-07-12, 19:35
Ισος να ηξερες πως υπαρχουν ψαρια που καθαριζουν το ενυδρειο μια που εχεις και καλη εμπειρια

οχι δεν ξερω ψαρια που καθαριζουν ενυδρεια και ουτε και υπαρχουν.
Υπαρχουν καποια ψαρια που λεγονται πλεκοστομοι και κατι ηλιθιοι πετσοπαδες λεγαν πως ειναι καθαριστρες ενυδρειων αλλα αυτα ειναι μυθοι και θρυλοι μαυρων εποχων που η μονη πληροφορηση ερχοταν απο ασχετους που ειχαν μαγαζια.
Τα συγκεκριμενα ψαρια ειναι κανονικα ψαρια οπως ολα τα υπολοιπα, και κατατασονται στα ΔΥΣΚΟΛΑ αφου θελουν χαμηλες σκληροτητες και ph και θελουν να ζουν με παρεα και γινονται κι ολοκληρ θηρια (και στηντελικη δε γλειφουν τιποτα, εκτος κι αν τα ψωφησεις στην πεινα οποτε θα φανε αλγες ...κι εσυ θα τις φας αν σε αφησουν νηστικο)

Σοβαρο προβλημα με αλγες σπανια εχουν τα σωστα ενυδρεια και αυτο σημαινει συνηθως προβλημα, και μαντεψε: στην πλειοψηφια μας δεν εχουμε πλεκοστομους

TRYFONAS K.
15-07-12, 19:37
το θεμα ειναι οτι η αλγη μου ειναι σε προχωρημενο σταδιο και εχει γινει σαν ενα στρωμα...αμμο βλεπω πολυ λιγο...και δεν ειπα οτι ο πλεκο βρομιζει το ενυδρειο απλα μου σκαβει την αμμο και την κανει ανω κατω...ΑΝ κανω την συσκοτιση και εξαφανιστει η ΑΛΓΗ....μολις ξανα φωτισει δεν υπαρχει θεμα να ξαναβγει?????

Nick74
15-07-12, 19:41
ΑΝ κανω την συσκοτιση και εξαφανιστει η ΑΛΓΗ....μολις ξανα φωτισει δεν υπαρχει θεμα να ξαναβγει?????

οχι, αν πεθανει πεθανε, φτανει να εισαι σιγουρος οτι ειναι ολη νεκρη, παντως η μαυρη αλγη ειναι εκτος απο ασχημη και καπως δυσκολη...

Ρε παιδια ηρεμιστε με τους πλεκο, αυτα τα λεγαν κατι παπουδες πετσοπαδες τις κακιας ωρας, δεν ειναι αλγοκαθαριστες...

exelix
15-07-12, 19:49
Μπορείς να βάλεις κάποιες φωτογραφίες από το ενυδρείο για να δούμε τι φυτά υπάρχουν και ακριβώς τι παίζει με την άλγη;

TRYFONAS K.
15-07-12, 19:51
παντως η μαυρη αλγη ειναι εκτος απο ασχημη και καπως δυσκολη...

ναι το ξερω..αλλα τι να κανω...συσκοτιση κ βλεπουμε..

Nick74
15-07-12, 19:53
αν ειναι ευkολο βγαλε πρωτα καμια φωτο οπως ειπε κι ο exelix

TRYFONAS K.
15-07-12, 19:54
Μπορείς να βάλεις κάποιες φωτογραφίες από το ενυδρείο για να δούμε τι φυτά υπάρχουν και ακριβώς τι παίζει με την άλγη;

δεν εχω τωρα!!!ειμαι σε αλλο Η/Υ..θα βγαλω κ θα ανεβασω..αν κ σημερα την καθαρισα λιγο..εβγαινε σαν ''πετσα''!!!κ ηταν αρκετη...

Vangelis21
15-07-12, 20:38
θα σου προτεινα να βαλεις κανεναν πλεκο γλειφτη να κανει τη δουλεια. εγω οσους εχω δει απο κοντα κανουν τρομερη δουλεια

nicpapa
15-07-12, 21:32
Η μαύρη οφείλεται στον χαμηλό co2 και αυξημενα φωσφορικά , μετρησε kh - ph για να δείς ποσο co2 υπαρχει στο νερό .
Η συσκότιση δεν κάνει τιποτα.
Αν δεν την κυνηγησεις δεν θα απαλλαγεις απο αυτην ευκολά, τα μόνα αλγοφάγα ψαρια που κανουν δουλειά σε αυτην είναι τα sae, αν σου το επιτρεπουν οι μετρησεις ( kh gh δεν αναφέρεις) του ενυδρείου σου μπορεις να βάλεις.
Μια αλλη λύση ειναι η υπερδοσολογία excel την ,καθώς και το οξυζενε αλλα προσεχτικά. Κανε αναζητηση στο φορουμ εχουν αναφερθει πολλές φορές.
Αν δεν λύσεις την αιτία που την προκαλει θα ξαναεμφανιστεί.

Γιαννης Μ5
16-07-12, 09:26
Έχει φτάσει 20 ποστ το θέμα σου και άκρη δεν θα βγει αν δεν βάλεις φωτο ούτε στα 40.Πάντως αν βγαίνει σαν πέτσα,όπως λες,όταν την καθαριζεις,μάλλον είναι κυανοβακτηριο.Βάλε καμία φωτο να την δούμε.....

Nick74
16-07-12, 11:20
Γιαννη το σκεφτηκα αυτο να του πω για κανοβακτηριο, αλλα θα ελεγε για τη μυρωδια (αυτο δε νομιζω να μην του εκανε εντυπωση) οποτε αφου δεν αναφερει τιποτα μαλλον μαυρη τριχοειδη ειναι και οταν λεει σαν πετσα εννωει πως ξεκολαει τις τουφες που μπερδευονται μεταξυ τους (απο την περιγραφη βεβαια, αν δε βαλει φωτο δεν μπορουμε να ειμαστε απολυτοι)

Γιαννης Μ5
16-07-12, 13:18
Σε μένα τουλάχιστον,το κυανοβακτηριο δεν μύριζε οπότε για μένα δεν είναι κανόνας η μυρωδιά.;)

TRYFONAS K.
16-07-12, 17:40
δεν υπαρχει καμια μυρωδια...ναι οντως ειναι μαυρη τριχωτη!!!αν ειναι κυανοβακτηριο πως αντιμετωπιζετε???επιρεαζει την βιολογια???δλδ αν μπουν τα φιλτρα σε αλλο ενυδρειο θα κολλησει και το αλλο ενυδρειο????τωρα την εχω καθαρισει την περισσοτερη αλγη κ αν βγαλω φωτο δεν ξερω αν θα το καταλαβετε...

Γιαννης Μ5
16-07-12, 18:22
Το θεμα ειναι να καταλαβεις εσυ τι αλγη εχεις.Αν εχεις μαυρη τριχοειδη ειναι δυσκολη να αντιμετωπιστει αλλα αντιμετωπιζεται.Εκει που κολλαω ειναι οτι η μαυρη τριχοειδη δεν ξεκολλαει σαν πετσα.

TRYFONAS K.
16-07-12, 21:43
οπως ειπα και πιο πανω,ηταν καφε,εγινε πρασινη κ τωρα ειναι μαυρη!!!!ειναι ΜΟΝΟ κατω στον πατο..στην αμμο κ πολυ λιγο πανω στα φυτα!!!!αυριο θα βαλω φοτο να την δειτε!!!!

Γιώργος Κ
16-07-12, 21:50
εχω διαβασει το υπομημα με τις αλγες..αλλα δεν λεει για καποια αντιμετωπιση...οποιος ξερει κατι ας βοηθησει.....
Βασικα για ολα τα ειδη εχει προτεινόμενες μεθοδοι για την αντιμετωπιση τους!! :rolleyes:

Για βαλε μια φωτο σαν κυανοβακτηριο μοιαζει απο τη περιγραφη!!
ΝΟ3 ποσο εχεις?

TRYFONAS K.
18-07-12, 12:51
να τη η ΛΥΣΑΣΜΕΝΗ!!!!!!!!!!!!περιμενω πληροφοριες.....;)

TRYFONAS K.
18-07-12, 12:56
Βασικα για ολα τα ειδη εχει προτεινόμενες μεθοδοι για την αντιμετωπιση τους!! :rolleyes:

Για βαλε μια φωτο σαν κυανοβακτηριο μοιαζει απο τη περιγραφη!!
ΝΟ3 ποσο εχεις?

ΝΟ3=8-10

Γιαννης Μ5
18-07-12, 13:28
Σην προτελευταια φωτο ειναι κυαοβακτηριο κατα 90%.

TRYFONAS K.
18-07-12, 13:52
Υποψην οτι σε καποια σημεια εχει παει αμμος πανω στην αλγη....

Γιώργος Κ
18-07-12, 18:32
Σην προτελευταια φωτο ειναι κυαοβακτηριο κατα 90%.
Και εγω ετσι βλεπω!!! ;)

Κανεις ποτε σκουπα βυθου? Τα καφετια δεν ειναι αλγη αλλα σκ@τουλακια απο τα ψαρια!
Ταιζεις ζωντανη η κατεψυγμενη αρτεμια?

Nick74
18-07-12, 20:09
στην αφη ειναι σα τουφες μαλλιων η σαν κατι ευθραυστο και γλοιωδες?

TRYFONAS K.
19-07-12, 12:22
Και εγω ετσι βλεπω!!! ;)

Κανεις ποτε σκουπα βυθου? Τα καφετια δεν ειναι αλγη αλλα σκ@τουλακια απο τα ψαρια!
Ταιζεις ζωντανη η κατεψυγμενη αρτεμια?

σκουπα δεν κανω απλα τραβαω τα σκ@τ@ με το αλφαδολαστιχο...me flakes τα ταιζω!!!
στην αφη ειναι σα τουφες μαλλιων η σαν κατι ευθραυστο και γλοιωδες?
ναι καπως ετσι..οταν βγει απο το νερο σαν χορταρι..;)
και τωρα πως αντιμετωπιζετε???????

delta66
19-07-12, 13:40
Θα προτεινα για αρχη να την τραβηξεις με το λαστιχο και να βαλεις ενα κυκλοφορητη να εχεις καλη κυκλοφορια νερου πανω στο βυθο.
Τι φωτισμο εχεις (watt kelvin lumen) και φωτοπεριοδο? και διαστασεις ενυδρειου?

TRYFONAS K.
19-07-12, 14:19
Θα προτεινα για αρχη να την τραβηξεις με το λαστιχο και να βαλεις ενα κυκλοφορητη να εχεις καλη κυκλοφορια νερου πανω στο βυθο.

Τι φωτισμο εχεις (watt kelvin lumen) και φωτοπεριοδο? και διαστασεις ενυδρειου?
ενα φωτιστικο της glo με 2 Τ5,54w η καθε μια!!
φωτοπεριοδο 12 μεσημερι με 10 το βραδυ.
διαστασεις 1.50χ0.40χ0.40

ο κυκλοφορητης θα μεινει μονιμα??? (στις περιοχες που ειχα καθαρισει την αλγη εχει αρχισει κ πρασινιζει σιγα σιγα παλι :mad:)

delta66
19-07-12, 14:32
Ποιες λαμπες εχει?
Ειναι δυνατο το φως?

Ναι συνεχως τπν κυκλοφορητη (wave pump).
Μεχρι να φτιαξεις την κυκλοφορια μη αφηνεις να μενουν σκουπιδια πανω στο βυθο και να σαπιζουν.
Κανε προσεκτικη σκουπα, χωρις να ανακατευεις το βυθο, και με ενα ξυλακι τρυπα τον τοπικα, να δεις αν βγαζει φυσαλιδες απο την τρυπα

tzetzos
19-07-12, 14:55
Δε θέλω να μπερδέψω την κατάσταση αλλά σε μένα που είχε αρχίσει και πρασίνιζε-μαύριζε το χαλίκι μου σε κάποιο συγκεκριμένο σημείο και υπέθεσα ότι είναι κυανοβακτήριο
έκανα σκούπα τοπικά και βελτίωσα την κυκλοφορία στο σημείο αυτό.
Έστριψα την έξοδο του φίλτρου μου κατα κει δηλαδή...

Αυτό ήταν! Δεν ξαναεμφανίστηκε τίποτα..

TRYFONAS K.
19-07-12, 14:55
Ποιες λαμπες εχει?
Ειναι δυνατο το φως?

Ναι συνεχως τπν κυκλοφορητη (wave pump).
Μεχρι να φτιαξεις την κυκλοφορια μη αφηνεις να μενουν σκουπιδια πανω στο βυθο και να σαπιζουν.
Κανε προσεκτικη σκουπα, χωρις να ανακατευεις το βυθο, και με ενα ξυλακι τρυπα τον τοπικα, να δεις αν βγαζει φυσαλιδες απο την τρυπα

μια daylight εχει κ μια color plant της wave εχω βαλει..δεν ειναι δυνατο οχι..
επειδη εχω σκοπο να βαλω δισκους σε ρωτησα για τον κυκλοφορητη..επειδη δεν θελουν ροη οι δισκοι!!!κατι φυσαλιδες οντως μου βγαινουν απο τον βυθο χωρις να εχω κανει τρυπες...

Nick74
19-07-12, 15:02
αν ειναι "συμπαγες" σα χορταρι ειναι μαλλον bga...
Δυσκολη αλγη και ασχημη...
εγω παλια που ειχα θεμα με ενα ενυδρειο τελικα θεραπευτηκε μονο μετα τη μετακομιση που ξεστηθηκαν τα παντα και ξαναστηθηκαν, και που πεταχτηκε και ενα ξυλο που ειχε γεμισει, αλλα κανε τις γνωστες κινησεις (συσκοτιση, καθαρισμο με το χερι, οξυζενε, και ΙΣΩΣ -αν εισαι σιγουρος πως δε θα βλαψει κατι- excel κατ ευθειαν πανω στην αλγη με συριγγα) και απλα ευχεσαι να φυγει...

TRYFONAS K.
19-07-12, 15:19
την εχω καθαρισει 2 φορες..η τελευταια πριν 3-4 μερες...αλλα ξαναβγαινει παλι η πρασινιλα..κ αν την αφησω θα ξαναγινει ως εχει...
να κανω ενα γενικο καθαρισμο στον βυθο και να κανω μια συσκοτιση 7-10 μερες??????αν δεν βρω την αιτια,κ να το ξαναστησω απο την αρχη παλι θα ξαναβγει..

Nick74
19-07-12, 15:25
7-10 μερες μου ακουγεται παρα πολυ...

delta66
19-07-12, 15:51
μια daylight εχει κ μια color plant της wave εχω βαλει..δεν ειναι δυνατο οχι..
επειδη εχω σκοπο να βαλω δισκους σε ρωτησα για τον κυκλοφορητη..επειδη δεν θελουν ροη οι δισκοι!!!κατι φυσαλιδες οντως μου βγαινουν απο τον βυθο χωρις να εχω κανει τρυπες...
Ναι νορμαλ ακουγεται το φως.
Οι φυσαλιδες δεν ειναι καλο σημαδι. Αν βγαινουν κι απο μονες τους ισως υπαρχει προβλημα.
Πριν βαλεις τα ψαρια πρεπει να το διορθωσεις και να αφησεις το βυθο να ηρεμησει πριν κανεις την εισαγωγη τους.
Ξερω ειναι δυσκολο και θελει υπομονη να μη βαζεις τα ψαρια αλλα ειναι προτιμοτερο απο το να τρεχεις μετα.
Αν βαλεις σωστα/εξυπνα τους κυκλοφορητες, θα γινουν ολα.
Κι εγω ψαρια που "δεν θελουν" μεγαλη κυκλοφορια εχω.
Εχω φροντισει να χτυπανε σε τετοια σημεια* τα wave pumps, που ειναι στο "χερι" των ψαριων να επιλεγουν σημεια με ησυχια ή με μεγαλυτερη κυκλοφορια και μπορω να πω οτι τα μεγαλυτερα (αγγελοψαρα) καθονται συνηθως στα σημεια με τη μεγαλη ροη.
Αν δεις βιντεο απο βιοτοπους δισκων, θα πετυχεις και καποια που δειχνουν μεγαλη ροη στο νερο που βρισκονται.

* τα εχω ψηλα στα δυο πλαινα τζαμια να χτυπανε στο μεσα και χαμηλα του μπροστινου και πισω τζαμιου, ετσι εχω καλη κυκλοφορια στο βυθο και υπαρχουν στο μεγαλυτερο μερος της στηλης του νερου ηρεμια.
Στα γραφω επειδη ειχα παρατηρησει να σκουραινει η αμμος μου (ασπρη και μενα και χωρις πολυ φως), να κανει ελαφρια κρουστα και αργοτερα να βγαζει και φυσαλιδες, οταν ηταν νεο το ενυδρειο μου και χωρις καλη κυκλοφορια στο βυθο (δεν κανω και ποτε σκουπα).
Οταν εφτιαξα την κυκλοφορια, λυθηκαν τα προβληματα.
Μαλιστα καποια στιγμη αφου ειχα φυτεψει με subulata και ειχε γεμισει ο βυθος φυτα, καποια στιγμη που τα ξεριζωσα ολα (και αναταραχθηκε καπως η ισορροπια του βυθου), χαθηκε και η "σκια" που εκαναν στο βυθο και σταματησα για λιγο τους κυκλοφορητες (για ασχετο λογο), ειδα λιγο σκουρα την αμμο παλι.
Ανοιξα τους κυκλοφορητες και λυθηκε αμεσα παλι το θεμα σε ελαχιστες μερες.

Ποια αμμο χρησιμοποιεις?

TRYFONAS K.
19-07-12, 16:00
λευκη χαλαζιακη...τα ψαρια τα χω ηδη μεσα...να τα βγαλω????πως θα φυγουν οι φυσαλιδες?????

delta66
19-07-12, 16:08
Και που να τα βαλεις?
Ελπιζω να μη συμβει τιποτα.

Οι φυσαλιδες πως αλλιως να βγουν?
Τρυπωντας να απελευθερωθουν και αφηνωντας το καπακι ανοιχτο γιατι μενει απο κατω το τοξικο αεριο και ξαναμπαινει στο νερο.
Απο τη στιγμη που ειναι μεσα ψαρια, προσεχεις να μη γινει μαζικα απελευθερωση, αλλα λιγο λιγο (καθε μερα), και να μην ειναι ψαρι κοντα στο σημειο αυτο.
Καλος αερισμος του νερου (δυνατη αεραντλια). και ο ενεργος ανθρακας θα βοηθουσε πολυ.
Φυσικα ολα αυτα αφου λυθει η αιτια, για να μη ξαναδημιουργηθει.
Ξεκινας με σκουπα για καθαρισμο και φτιαχνεις την κυκλοφορια, κανωντας παραλληαλα συχνες (και σωστες) αλλαγες νερου.

Γιαννης Μ5
19-07-12, 16:12
Eγω θα ηθελα να ρωτησω αν οι φυσαλιδες βγαινουν απο την αλγη και οχι απο το υποστρωμα.Το κυανοβακτηριο(που κατα την γνωμη μου εχει ο φιλος) φωτοσυνθετει...

TRYFONAS K.
19-07-12, 16:18
οποτε κανω μια σκουπα,φτιαχνω την κυκλοφορια!να κανω και μια συσκοτιση??εχω ενα κυκλοφορητη ηδη που ειναι δυνατος.θα πρεπει τωρα να παρω αλλον ενα κ μια σκουπα:mad: (να δω ποτε)
Eγω θα ηθελα να ρωτησω αν οι φυσαλιδες βγαινουν απο την αλγη και οχι απο το υποστρωμα.Το κυανοβακτηριο(που κατα την γνωμη μου εχει ο φιλος) φωτοσυνθετει...

απο τον βυθο φιλος..

delta66
19-07-12, 16:19
Δες πρωτα κι αυτο που λεει ο Γιαννης για σιγουρα.
Αν βγαινουν φυσαλιδες μεγαλες τυρπωντας το βυθο, ή ειναι μικροσκοπικες απο φωτοσυνθεση.
Αν και ετσι κι αλλιως η καλη κυκλοφορια στο βυθο ειναι ζητουμενο.

Ο κυκλοφορητης που εχεις ποιος ειναι?

Συσκότιση δεν νομιζω να χρειαζεται σε τετοια περίπτωση.
Μια μειωση της φωτοπεριδου σε 6 ωρες δεν θα ηταν ασχημη ιδεα να δεις πως θα συμπεριφερθει.
Χτυπαει και ηλιος καθολου το ενυδρειο?

TRYFONAS K.
19-07-12, 16:25
δεν ειναι ουτε μεγαλες ουτε μικροσκοπικες..ειναι σαν μια φυσαλιδα απο συστημα CO2 περιπου πανω κατω..
ο κυκλοφορητης ειναι αυτος παρακατω..

delta66
19-07-12, 16:33
Αν ειναι τοσο μικρες μαλλον προκειται για φωτοσυνθεση απο Bga οπως ειπε ο Γιαννης

Ο κυκλοφορητης αυτος κανει

Την Bga την καταπολεμας (τουλαχιστον προληπτικα) και με καλη κυκλοφορια

TRYFONAS K.
19-07-12, 16:34
Αν ειναι τοσο μικρες μαλλον προκειται για φωτοσυνθεση απο Bga οπωψς ειπε ο Γιαννης

Ο κυκλοφορητης αυτος κανει

οποτε να μην παρω αλλο?????αν ειναι bga κανω κατι διαφορετικο απο αυτα που ειπαμε????

delta66
19-07-12, 16:38
Ισως φτανει μονος του ισως και οχι. Εσυ θα το εξακριβωσεις.
Εγω σε 150χ50 βυθο εχω βαλει 2 χ 3000 λ/ω ο καθενας

Θα ελεγα για αρχη να βαλεις μεσα και την συσκοτιση στο προγραμμα ή τουλαχιστον να μην αναβεις φωτα.

Ηλιος χτυπαει το ενυδρειο εστω και εμμεσα?

Nick74
19-07-12, 16:39
και η bga αλγη ειναι, και αντιμετωπιζεται οπως ολες οι αλγες, απλα ειναι επιμονη, κακασχημη και δυσκολη.
Απο την αλλη αν ειναι κυανοβακτηριο ειναι πιο ευκολη η αντιμετωπιση του (αν και προσωπικα απο τα λεγομενα ΝΟΜΙΖΩ -χωρις να παιρνω και ορκο ουτε ειμαι κανενας ειδικος στις αλγες- πως ειναι bga )

TRYFONAS K.
19-07-12, 16:42
Ισως φτανει μονος του ισως και οχι. Εσυ θα το εξακριβωσεις.
Εγω σε 150χ50 βυθο εχω βαλει 2 χ 3000 λ/ω ο καθενας

Θα ελεγα για αρχη να βαλεις μεσα και την συσκοτιση στο προγραμμα ή τουλαχιστον να μην αναβεις φωτα.

Ηλιος χτυπαει το ενυδρειο εστω και εμμεσα?

οκ θα κανω και την συσκοτηση..οχι ηλιος με τιποτα!!!!

delta66
19-07-12, 16:45
ΟΚ.
Ας αναλαβουν ομως οι πιο εμπειροι με την bga τωρα.

Nick74
19-07-12, 16:58
ΟΚ.
Ας αναλαβουν ομως οι πιο εμπειροι με την bga τωρα.

εγω αν και ειχα καποτε σε ενα ενυδρειο μου δεν ποιανομαι για εμπειρος σε αυτη την αλγη αφου δεν καταφερα να την ξεφορτωθω οποτε οτι εκανα μπορω να στα πω ως δειγμα κινησεων που τις υπερνικαει η συγκεκριμενη αλγη (αν και την περιοριζα σε καποιες φασεις) -κοινως σαν παραδειγματα μεθοδων που δεν επαρκουν-

Δυο φορες απο δυο μερες συσκοτιση
οξυζενε κατ ευθεια στην αλγη ("σκοτωνε" αυτη που ηταν στο χαλικι αλλα οχι αυτη που ηταν στο ξυλο και μετα απο μερικες μερες ξαναθεριευε)
λιπασμα flurish (δεν καταλαβα αν βοηθησε καθολου)
αλλαγη λαμπας (ε και?)

δε δοκιμασα υπερδοσολογια excel (ετσι κι αλλιως δε θα δοκιμαζα ποτε τετιο πραμα)

Γιαννης Μ5
19-07-12, 17:07
και η bga αλγη ειναι, και αντιμετωπιζεται οπως ολες οι αλγες, απλα ειναι επιμονη, κακασχημη και δυσκολη.
Απο την αλλη αν ειναι κυανοβακτηριο ειναι πιο ευκολη η αντιμετωπιση του (αν και προσωπικα απο τα λεγομενα ΝΟΜΙΖΩ -χωρις να παιρνω και ορκο ουτε ειμαι κανενας ειδικος στις αλγες- πως ειναι bga )

Νικο κυανοβακτηριο και bga ειναι το ιδιο πραγμα.;)
Παντως σε καποιο ποστ,καποιο παιδι ειχε πει πως την αντιμετωπισε με οξυζενε,Αλλοι με συσκοτιση(την δοκιμασα και σε μενα δεν δουλεψε),αλλοι παλι την αφησαν να κανει τον κυκλο της και καθαρισαν(εγω με τα φυτα που ειχα δεν μπορουσα να το κανω γιατι θα μου τα καταστρεφε ολα).Σε μενα μονο η ερυθρομικινη δουλεψε αλλα επειδη ειναι αντιβιωση θα σου ελεγα να δοκιμασεις πρωτα ολα τα υπολοιπα και στο τελος αυτη.

exelix
19-07-12, 17:07
Μήπως υπάρχει μια μικρή σύγχυση με bba και bga στις συμβουλές;

Nick74
19-07-12, 17:14
Μήπως υπάρχει μια μικρή σύγχυση με bba και bga στις συμβουλές;

:smt047 φτου... για bba ηθελα να πω...+-3

KenJiNx
19-07-12, 22:26
έτσι για να χαλάσω την συζήτηση.. :D:D

http://www.ebay.com/itm/Circulating-3000-L-H-Aquarium-Fish-Tank-Vibration-Powerhead-Pump-Wave-Maker-New-/140750778098?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item20c5666ef2#ht_5842wt_1344

http://www.ebay.com/itm/3000L-H-Aquarium-Fish-Tank-Vibration-Pump-Wave-Maker-/350489918363?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item519ad3bb9b#ht_2344wt_1344

http://www.ebay.com/itm/3000-L-H-Submersible-Aquarium-Fish-Tank-Vibration-Wave-Maker-Pump-dOd-JS1-/251109262837?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item3a774745f5

Βλέπετε καμιά διαφορά εκτός της οικονομικής την οποία δε βλέπω?

σε βυθό 70*40 με αρκετά φυτά και ξύλα και ψάρια που δεν ενοχλούνται απ' την ροή, προτείνετε 1 ή 2 pumps 3000 l/h?

exelix
19-07-12, 22:41
Το τρίτο έληξε και στα άλλα δύο αν ισχύουν οι φωτογραφίες θα χρειαστείς και μετατροπέα για το φις.

Εμένα σε μεγαλύτερο ενυδρείο 3000 λίτρα/ώρα ήταν πάρα πολλά.

Nick74
19-07-12, 22:42
δεν ξερω για διαφορες, ομως βλεποντας τις δυο πρωτες θα ελεγα πως ΔΕ σου κανουν γιατι ειναι για 110v (κοιτα το Αμερικανικο φις να καταλαβεις)
Βεβαια αν εχεις δυο και ποιανουν τα χερια σου τις βαζεις σε σειρα (αυτο -αν και θεωρητικα δεν ειναι και το οτι πιο σωστο- σε τοσο μικρα μοτερακια ειναι εφικτο) αν παλι δε θες να μπλεξεις με τετοιες χειρουργικες επεμβασεις ειναι δωρον αδωρον για ενα κυκλοφορητη να παρεις μετασχηματιστη, πιο πολλα θα σου ρθει

KenJiNx
19-07-12, 23:15
Ναι το τρίτο έληξε πάνω που έκανα το ποστ.. :P
εντάξει ο μετατροπέας βρίσκεται εύκολα, αν και λέει στις οδηγίες το αντίθετο. Ότι έρχεται με 220 v παροχή και θέλει μετατροπέα για την αμερική..

Δε βρήκα κάτι πιο μικρό από 3.000 l/h.. επίσης 10-15 πόντοι μπροστά στην μόστρα δεν έχει τίποτα, μόνο μαύρη άμμο flourite.. και χιλιάδες τόνους σκ@τ@.... :D
Πήρα μια ηλεκτροβάνα με αμερικάνικο βύσμα και με ένα ανταπτοράκι το έκανα ευρωπαικό.. θέλει μετασχηματιστή αυτό για να δουλέψει?

Και στα τρία pumps βέβαια γράφει από κάτω

Voltage: 220-240V(Not suitable for USA 110V electricity supply).
Το θέμα είναι, υπάρχει wave pump μικρότερο από 3000 λίτρα την ώρα ? στο ebay με μια πολύ γρήγορη ματιά δεν βρήκα τίποτα..
Επίσης αν ισχύει το ρητό μια εικόνα ίσον χίλιες λέξεις.. ο βυθός μου..

http://i46.tinypic.com/1g5gzb.jpg

http://i46.tinypic.com/1zfkm0k.jpg

πάρτε ένα κατεβατό δυο χιλιάδων λέξεων :D (το ξέρω, θέλει καθάρισμα το τζάμι.. :D)

delta66
20-07-12, 00:02
Υπαρχουν αλλα ειναι ακριβα

Koralia nano 900 λ/ω
Koralia nano 1600 λ/ω
http://www.hydor.it/index.php/prodotti/show/famprod/28/list/12
http://www.petcumulus.gr/index.asp?page=category&id=119

Μια λυση ειναι να ψαλιδισει καποιος τη φτερωτη της κινεζικης σαν να κοβει νυχι, αλλα ομοιομορφα για να μη συντονιζει και κανει θορυβο

KenJiNx
20-07-12, 00:22
χμ.. πολλά λεφτά..
λέω να παραγγείλω μια απ' τις δυο πρώτες της κινέζικες, να την δοκιμάσω, να την πατεντάρω με το κόψιμο της φτερωτής και αν είναι πολύ έντονη να την αφήσω στην άκρη..

Έχω σοβαρό πρόβλημα με την άλγη λόγω των περιττωμάτων.. είχε πιάσει ένα πόντο κυανοβακτηρίδιο επάνω στην μαύρη άμμο και φαινόταν χάλια.. καθάριζα με σωληνάκι αεραντλίας επιφανειακά και ξεκολλούσαν κομμάτια ολόκληρα και βούλωνε το σωληνάκι.. :P

Βέβαια και η δυνατότητα η είσοδος του φίλτρου να τραβάει τα σκουπιδάκια είναι μηδαμινή.. έχω το eheim ecco pro 200 με 600λ κυκλοφορία..

Αφήνω ένα σκουπιδάκι δίπλα στην είσοδο που ρουφάει και απλά πέφτει κάτω... βουτάω όλο το πλαστικό διχτάκι της eheim μέσα στην άμμο και δε ρουφάει καθόλου.. το φίλτρο πεντακάθαρο μέσα και πολύ αραιά όλα τα υλικά μέσα..

Nick74
20-07-12, 00:33
Αν πηρες κατι με αμερικανικο φις προφανως ειναι και για 110 v.
Δε βρισκω και πολυ συμφερουσα μια τετοια αγορα γιατι γλυτωνεις ενα δυο ευρω και σκας πανω απο δεκα για μετασχηματιστη...
Θα ελεγα να μη χαλασεις τις φτερωτες. Εχεις καθολου εμειρια με ηλεκτρονικες κατασκευες? (οχι γνωσεις, ετοιμο σχεδιο θα σου φτιαξω) η τεσπα καποιο γνωστο που να μπορει να φτιαξει ενα απλο κυκλωμα σε μια πλακετα?
(αν σε ενδιαφερει βεβαια "επαγγελματικοτερη" κατασκευη μπορω να σε προμηθευσω μια απο τις δικες μου κατασκευες που ελεγχουν στροφες σε μονοφασικα μοτερ απο 0-2kw σε τιμη σχεδον κοστους εξαρτηματων)
Η αλλη αλλα πιο ερασιτεχνικη λυση θα ηταν ενα ντιμερακι...
Γενικα οτι κανεις καντο στο ρευμα οχι στο βημα της προπελας γιατι ετσι κι αλλιως αν την πειραξεις θα χασει balance

exelix
20-07-12, 00:42
Υπάρχει και αυτό (http://www.ebay.co.uk/itm/Resun-Waver-2000-Aquarium-Waver-Maker-Pump-2000L-H-/320920552780?pt=UK_Pet_Supplies_Fish&hash=item4ab85b054c), αλλά δεν το έχω δοκιμάσει.

TRYFONAS K.
21-07-12, 13:10
για να επανερθουμε στον κυριο θεμα...το χω σκοτεινιασει απο την πεμπτη..σε περιπτωση που δεν εξαφανιστει που θα βρω την ερυθρομικινη???κ τι διαδικασιες χρειαζετε???(δοσολογια,χρονος θεραπειας,αλλαγες νερου κ.τ.λ???)
????????????????????????????????????????

Γιαννης Μ5
21-07-12, 14:38
Eρυθρομικινη θα βρεις στα φαρμακεια.Εγω οταν ειχα κυανοβακτηριο και το αντιμετωπισα με την ερυθρομικινη ακολουθησα με επιτυχια το παρακατω.

Day 1.
Add 2.5 mg/L erythromycin. If you have a protein skimmer, turn it off. I believe it will inactive a lot of the antibiotic through coprecipitation with protein. It will, however, be very usefull later.
Day 2.
Add 2.5 mg/L erythromycin.
Day 3.
Now you should see a lot of dead blue-green bacteria floating around in the tank. Increase filtration (a second mechanical filter if possible) to get rid of it. If you have a protein skimmer, turn it on. The critical thing now is to get rid of as much protein (dead bacteria) as possible to avoid a peak of ammonia.
Day 4.
Most blue-green bacteria should be dead by now. Try to clean out as much as possible of the dead stuff. I use a jet stream of water from the outlet of a canister filter to remove it from plants and decorations. Combined with the second mechanical filter, this works fine for me. Let the filter work for a couple of hours then make a 50% water change. Add 2.5 mg/L erythromycin.
Day 5-7.
Wash the mechanical filter at least once a day. Keep check on ammonia and nitrite but do not change any water unless absolutely necessary. The extra filter can be removed as soon as the water clears up.
Day 8.
Make a 30% water change. Add 1 mg/L erythromycin.
From now on, resume your normal maintenance.
The concentration I use is in theory a bit high and getting up where it should starts having an effect also on G(- ) bacteria. When I started using erythromycin I had problems using lower concentrations in the tank. It was not very effective. It might be time to check it again.
One word of caution. Only use erythromycin when you really need it or you might end up with blue-green bacteria resistent to the antibiotic.
My practical experience of using erythromycin to battle blue-green bacteria is limited to my own few tank (and some friends). It would be interesting to get some feedback from people with experience (good or bad) of battling blue- green bacteria (with or whithout erythromycin). I would of course post a summary of the response.

TRYFONAS K.
21-07-12, 15:19
Eρυθρομικινη θα βρεις στα φαρμακεια.Εγω οταν ειχα κυανοβακτηριο και το αντιμετωπισα με την ερυθρομικινη ακολουθησα με επιτυχια το παρακατω.

Day 1.
Add 2.5 mg/L erythromycin. If you have a protein skimmer, turn it off. I believe it will inactive a lot of the antibiotic through coprecipitation with protein. It will, however, be very usefull later.
Day 2.
Add 2.5 mg/L erythromycin.
Day 3.
Now you should see a lot of dead blue-green bacteria floating around in the tank. Increase filtration (a second mechanical filter if possible) to get rid of it. If you have a protein skimmer, turn it on. The critical thing now is to get rid of as much protein (dead bacteria) as possible to avoid a peak of ammonia.
Day 4.
Most blue-green bacteria should be dead by now. Try to clean out as much as possible of the dead stuff. I use a jet stream of water from the outlet of a canister filter to remove it from plants and decorations. Combined with the second mechanical filter, this works fine for me. Let the filter work for a couple of hours then make a 50% water change. Add 2.5 mg/L erythromycin.
Day 5-7.
Wash the mechanical filter at least once a day. Keep check on ammonia and nitrite but do not change any water unless absolutely necessary. The extra filter can be removed as soon as the water clears up.
Day 8.
Make a 30% water change. Add 1 mg/L erythromycin.
From now on, resume your normal maintenance.
The concentration I use is in theory a bit high and getting up where it should starts having an effect also on G(- ) bacteria. When I started using erythromycin I had problems using lower concentrations in the tank. It was not very effective. It might be time to check it again.
One word of caution. Only use erythromycin when you really need it or you might end up with blue-green bacteria resistent to the antibiotic.
My practical experience of using erythromycin to battle blue-green bacteria is limited to my own few tank (and some friends). It would be interesting to get some feedback from people with experience (good or bad) of battling blue- green bacteria (with or whithout erythromycin). I would of course post a summary of the response.

σου ξαναβγηκε μετα?????

Γιαννης Μ5
21-07-12, 17:03
Ποτέ ξανα....;) Το μονο που θα πρεπει να προσεξεις ειναι οτι το κυανοβακτηριο κατα την αποσυνθεση του μπορει να σηκωσει αμμωνια.Να κανεις κανα τεστ κατα την διαρκεια της θεραπειας(αν αποφασισεις να το αντιμετωπισεις με ερυθρομικινη....)