Σύνδεση

Επιστροφή στο Forum : Arχαρια.....γενικος......

Sofia_04
15-07-12, 01:39
Γεια σας!!!!!!!!

εχω παρει ενα ενυδρειο κ εγω κ εκανα μαλλον το στρωσιμο. το αφησα να δουλεψει μονο του για δυο εβρομαδες κ ηταν πολυ θολο κ πρασινο. ρωτησα στο pet shop γιατι αυτο το χρωμα κ μου ειπανε οτι επειδη δεν ειχα ψαρια μεσα ηταν ετσι... ε.... εβαλα 2 γλυφτες κ 4 neon... ειδα αλλαγη μονο στο οτι εφυγε η θολουρα, το πρασινο χρωμα επιμενει......
κ τωρα ρωτω τι να κανω απο δω κ περα? ποτε θα φυγει το πρασινο χρωμα? κ καθε ποτε αλλαζω νερο? :confused::confused::confused:

Vangelis21
15-07-12, 08:18
τι εννοεις "εκανα μαλλον το στρωσιμο"? μετρησεις εκανες?

maikl
15-07-12, 09:29
Γεια σας!!!!!!!!

...... μου ειπανε οτι επειδη δεν ειχα ψαρια μεσα ηταν ετσι... ε.... εβαλα 2 γλυφτες κ 4 neon... ειδα αλλαγη μονο στο οτι εφυγε η θολουρα, το πρασινο χρωμα επιμενει......
κ τωρα ρωτω τι να κανω απο δω κ περα? ποτε θα φυγει το πρασινο χρωμα? κ καθε ποτε αλλαζω νερο? :confused::confused::confused:

...αυτα δε σου τα ειπανε-λυσανε?

υ.γ.Πανε στα υπομνηματα στους αρχαριους και ριξε ενα διαβασματακι.Θα σου λυθουν πολλες αποριες σιγουρα.;)

Nick74
15-07-12, 09:39
Γεια σας!!!!!!!!

εχω παρει ενα ενυδρειο κ εγω
λιτρα, πριγραφη

κ εκανα μαλλον το στρωσιμο.στρωσιμο σημαινει 0 αμμωνια, 0 νιτρωδη και >0 νιτρικα
Μαλλον στρωσιμο δεν υπαρχει, διαβασε σχετικα αρθρα
btw ενυδρεια σε 2 βδομαδες δε στρωνουν

το αφησα να δουλεψει μονο του για δυο εβρομαδες κ ηταν πολυ θολο κ πρασινο.μονο του με αμμωνια η με κατι που στρωνει τεσπα ενυδρειο ή απλα μονο του?
αν δεν εβαλες αμμωνια η κατι που να παραγει αμμωνια (πχ τροφες που σαπιζουν) τοτε δεν εκανες ΜΑΛΛΟΝ κανενα απολυτως στρωσιμο, απλα αφησες νερο να τρεχει χωρις λογο. Βρες αμεσα μπολι (απο συγχομπυστα, αυτο δε το εχουν τα πετσοπς)
Η πρασσινιλα εινα αλγη, δεν πειραζει εκτος απο αισθητικα.

ρωτησα στο pet shop γιατι αυτο το χρωμα κ μου ειπανε οτι επειδη δεν ειχα ψαρια μεσα ηταν ετσι... ε.... Να μη ρωτας τους μαγαζατορες γιατι ειναι στην πλειοψηφια τους ασχετοι

εβαλα 2 γλυφτεςΔΕΝ υπαρχουν γλυφτες!
Ετσι ειχαν βαφτισει καποιοι παπουδες πετσοπαδες τους πλεκοστομους και καποτε λεγαν πως καθε ενυδρειο πρεπει να εχει για να γλυφει τα τζαμια !!!!!!!!! (αν τους αφησεις να λιμοκτονησουν της πεινας αυτο κανουν)
Οι πλεκο δεν ειναι ευκολα ψαρια, θελουν οξινο μαλακο νερο και γινονται αρκετα μεγαλοι και σε σωστες συνθηκες ζουν πανω απο 10 χρονια

κ 4 neon... τα νεον δεν κανουν για αρχαριο, θελουν κι αυτα πολυ οξινο και πολυ μαλακο νερο και blackwater, μεγαλο μηκος ενυδρειου κτλ κτλ...

ειδα αλλαγη μονο στο οτι εφυγε η θολουρα, το πρασινο χρωμα επιμενει......
κ τωρα ρωτω τι να κανω απο δω κ περα? ποτε θα φυγει το πρασινο χρωμα? κ καθε ποτε αλλαζω νερο? :confused::confused::confused:η αλγη επι του παροντος ειναι ο μοναδικος συμμαχος των ψαριων σου στα λαθη που σε εβαλε να κανεις ο πετσοπας (εκτος κι αν εχεις παρα πολλα ζωντανα φυτα, αλλα δε νομιζω διαφορετικα δε θα ειχες και αλγη)

Διαβασε τα υπομνηματα για αρχαριους, και οχι οτι αφορα την καταπολεμιση της αλγης (επι του παροντος ειναι το τελευταιο που μας πειραζει) αλλα ολα τα υπολοιπα περι στρωσιματος, επιλογης ψαριων κτλ κτλ κτλ

Βtw καλως ηρθες στο χωρο, σχεδον ολοι λαθος ξεκινησαμε (με τη συμβολη και τις "συμβουλες" τω πετσοπαδων) οποτε αν εχεις ορεξη μπορεις να μαθεις και να στησεις ενα σωστο και ομορφο ενυδρειο που να το χαιρεσαι κι εσυ και τα ψαρια σου.
Στην παρουσα το καλυτερο μεχρι να μαθεις ειναι να δωσεις τα ψαρια πισω

Vangelis21
15-07-12, 11:00
λιτρα, πριγραφη

στρωσιμο σημαινει 0 αμμωνια, 0 νιτρωδη και >0 νιτρικα
Μαλλον στρωσιμο δεν υπαρχει, διαβασε σχετικα αρθρα
btw ενυδρεια σε 2 βδομαδες δε στρωνουν

μονο του με αμμωνια η με κατι που στρωνει τεσπα ενυδρειο ή απλα μονο του?
αν δεν εβαλες αμμωνια η κατι που να παραγει αμμωνια (πχ τροφες που σαπιζουν) τοτε δεν εκανες ΜΑΛΛΟΝ κανενα απολυτως στρωσιμο, απλα αφησες νερο να τρεχει χωρις λογο. Βρες αμεσα μπολι (απο συγχομπυστα, αυτο δε το εχουν τα πετσοπς)
Η πρασσινιλα εινα αλγη, δεν πειραζει εκτος απο αισθητικα.

Να μη ρωτας τους μαγαζατορες γιατι ειναι στην πλειοψηφια τους ασχετοι

ΔΕΝ υπαρχουν γλυφτες!
Ετσι ειχαν βαφτισει καποιοι παπουδες πετσοπαδες τους πλεκοστομους και καποτε λεγαν πως καθε ενυδρειο πρεπει να εχει για να γλυφει τα τζαμια !!!!!!!!! (αν τους αφησεις να λιμοκτονησουν της πεινας αυτο κανουν)
Οι πλεκο δεν ειναι ευκολα ψαρια, θελουν οξινο μαλακο νερο και γινονται αρκετα μεγαλοι και σε σωστες συνθηκες ζουν πανω απο 10 χρονια

τα νεον δεν κανουν για αρχαριο, θελουν κι αυτα πολυ οξινο και πολυ μαλακο νερο και blackwater, μεγαλο μηκος ενυδρειου κτλ κτλ...
η αλγη επι του παροντος ειναι ο μοναδικος συμμαχος των ψαριων σου στα λαθη που σε εβαλε να κανεις ο πετσοπας (εκτος κι αν εχεις παρα πολλα ζωντανα φυτα, αλλα δε νομιζω διαφορετικα δε θα ειχες και αλγη)

Διαβασε τα υπομνηματα για αρχαριους, και οχι οτι αφορα την καταπολεμιση της αλγης (επι του παροντος ειναι το τελευταιο που μας πειραζει) αλλα ολα τα υπολοιπα περι στρωσιματος, επιλογης ψαριων κτλ κτλ κτλ

Βtw καλως ηρθες στο χωρο, σχεδον ολοι λαθος ξεκινησαμε (με τη συμβολη και τις "συμβουλες" τω πετσοπαδων) οποτε αν εχεις ορεξη μπορεις να μαθεις και να στησεις ενα σωστο και ομορφο ενυδρειο που να το χαιρεσαι κι εσυ και τα ψαρια σου.
Στην παρουσα το καλυτερο μεχρι να μαθεις ειναι να δωσεις τα ψαρια πισω

ρε φιλε σε ενα ποστ ειπες 200ες....

- ενυδρεια σε 2 εβδομαδες στρωνουν. τωρα αν δε σου αρεσει εσενα ο τροπος, προβλημα σου

- η πρασινιλα απο μονη της μονο αλγη δεν ειναι. Εχω ενυδρειο ΤΙΓΚΑ στην αλγη γιατι μου αρεσει και πρασινο νερο δεν εχω

- μια χαρα γλειφτες υπαρχουν

- πολλοι πιο ασχετοι υπαρχουν σε φορουμ που κανουν τους ξερολες

- μαθε να εισαι πιο ευγενικος γιατι δεν πας πουθενα ετσι

gianniwpopi
15-07-12, 11:16

- ενυδρεια σε 2 εβδομαδες στρωνουν. τωρα αν δε σου αρεσει εσενα ο τροπος, προβλημα σου

- η πρασινιλα απο μονη της μονο αλγη δεν ειναι. Εχω ενυδρειο ΤΙΓΚΑ στην αλγη γιατι μου αρεσει και πρασινο νερο δεν εχω

- μαθε να εισαι πιο ευγενικος γιατι δεν πας πουθενα ετσι
φιλαρακι, εισαι λαθος σχεδον σε οτι λες.... διαβασε αυτο σε παρακαλω...
http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=9177

tsiou9
15-07-12, 11:21
Καλό θα ήταν να μην ανάβετε φωτιές, ειδικά σε θέματα που δημιουργούν νέα άτομα στο φορούμ, δείχνετε εχθρικότητα και δεν είναι καλό.

Ισχύει ότι η ευγένεια δε βλάπτει αλλά ας χρησιμοποιείται από όλους και όχι μόνο να την παροτρύνει ;)

Όσο για το πράσινο νερό ισχύει ότι είναι άλγη (τουλάχιστον αν είναι όπως στην ειδική περίπτωσή της εδώ http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=36876 )

Αναγνώριση: Είναι ένα συχνό φαινόμενο ειδικά σε ενυδρεία που δεν έχουν στρώσει ή υπάρχει αμμωνία στο νερό. Το "πράσινο νερό" (green water) δεν είναι πάντα πράσινο στην εμφάνιση!

Τι φταίει: Προκαλείται από συνήθως από τον συνδυασμό υψηλών νιτρικών, φωσφορικών, μαζί με την ύπαρξη αμμωνίας/αμμωνίου. Πολλές φορές αν ανακατεύουμε το βυθό είναι αιτία εμφάνισης του πράσινου νερού. Αυτό που συμβαίνει είναι ότι η αιωρούμενη άλγη καταναλώνει πολύ πιο γρήγορα την αμμωνία και τα φωσφορικά σε σχέση με τα φυτά. Οι αλλαγές νερού δεν βοηθούν σε αυτό τον τύπο άλγης αφού πολύ γρήγορα η αιωρούμενη άλγη προσαρμόζεται και καταναλώνει τα νιτρικά. Επίσης απορροφά πολύ γρήγορα τον σίδηρο και τα ιχνοστοιχεία! Επίσης είναι σημαντικό να βάλουμε μια αεραντλία σε λειτουργία ώστε να μην υπάρχει πρόβλημα έλλειψης οξυγόνου για τα ψάρια μας.

Vangelis21
15-07-12, 11:25
Καλό θα ήταν να μην ανάβετε φωτιές, ειδικά σε θέματα που δημιουργούν νέα άτομα στο φορούμ, δείχνετε εχθρικότητα και δεν είναι καλό.

Ισχύει ότι η ευγένεια δε βλάπτει αλλά ας χρησιμοποιείται από όλους και όχι μόνο να την παροτρύνει ;)

Όσο για το πράσινο νερό ισχύει ότι είναι άλγη (τουλάχιστον αν είναι όπως στην ειδική περίπτωσή της εδώ http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=36876 )

φυσικα απλα δεν ειναι αναγκη η αλγη να δημιουργησει πρασινο νερο οση κι αν εχει

tsiou9
15-07-12, 11:27
φυσικα απλα δεν ειναι αναγκη η αλγη να δημιουργησει πρασινο νερο οση κι αν εχει

Διάβασε όλο το θέμα και θα καταλάβεις. Το βασικό όμως είναι ότι δεν προκαλεί κάποια άλγη αυτό το φαινόμενο παρά το ότι είναι το ίδιο το πράσινο νερό μια κατηγορία άλγης. ;)

Dimis
15-07-12, 11:46
- η πρασινιλα απο μονη της μονο αλγη δεν ειναι. Εχω ενυδρειο ΤΙΓΚΑ στην αλγη γιατι μου αρεσει και πρασινο νερο δεν εχω To πρασινο νερο ειναι αλγη!

- μια χαρα γλειφτες υπαρχουν Ισως θα μπορουσαμε να τους πουμε και "γλειφτες" αν ειχαν γλωσσα,αλλα χωρις γλωσσα πως γλειφουν?Αν δεν ξερουμε το ειδος ακριβως καλυτερα να τα λεμε απλα πλεκο και γατοψαρα.

- πολλοι πιο ασχετοι υπαρχουν σε φορουμ που κανουν τους ξερολες Συμφωνω! Απλα πριν τα λεμε αυτα καλο θα ειναι να κοιταζομαστε παντα και στον καθρεπτη...

- μαθε να εισαι πιο ευγενικος γιατι δεν πας πουθενα ετσι Αυτο ισχυει για ολους μας!

Αυτη η βεντετα που εχει ξεκινησει να σταματησει εδω.
Αλλιως θα πρεπει να την σταματησουμε αυτοι που μπορουμε,δεστε το σαν μια ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΊΗΣΗ!

Chris82
15-07-12, 11:50

:smt073:smt073:smt073

Vangelis21
15-07-12, 11:51
Αυτη η βεντετα που εχει ξεκινησει να σταματησει εδω.
Αλλιως θα πρεπει να την σταματησουμε αυτοι που μπορουμε,δεστε το σαν μια ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΊΗΣΗ!

δεν υπαρχει καμια βεντετα

1) το πρασινο νερο μπορει να ειναι αλγη, αλλα η αλγη δε σημαινει και πρασινο νερο. αυτο ειπα απο την αρχη

2) η λεξη γλειφτες ειναι απλα μια λεξη που εχει βοηθησει πολλους εδω και χρονια να συνοψιζουν καποια ψαρια. δεν υπαρχει λογος καθε φορα οποιος την χρησιμοποιει να του την λενε επειδη δεν ειναι δοκιμος ο ορος. σιγα σιγα ολοι μας μαθαινουμε και ξεχωριζουμε οτι γλειφτες υπαρχουν πολλοι κι εχουν δικα τους ονοματα. απλα μια λεξη ειναι

3) 100% συμφωνω με αυτο και αυτος ειναι ο λογος που πρεπει να απανταμε συγκεκριμενα σε οσα γνωριζουμε. Τωρα αν εγω (παραδειγμα) ξερω κατι απο αλλο "εμπειρο" μελος κι εκεινος εκανε λαθος, ε εχει μεριδιο κι εκεινος. Εγω παντα μιλαω αναλογα με τα οσα διαβαζω η εχω στα ενυδρεια μου και ποτε στην τυχη.

4) 100% συμφωνω

το θεμα ομως δεν ειμαι ουτε εγω, ουτε ο Νικος, ουτε εσυ αλλα η σοφια. Δεν ειναι καλυτερο να δωσουμε την προσοχη μας εκει?

Dimis
15-07-12, 11:56
Μπορειτε να απαντατε στην Σοφια χωρις να προσπαθείτε να διαψεύδετε ο ενας τον αλλον,αν ειστε σιγουροι οτι η συμβουλη σας ειναι σωστη παραθεστε την και αυτο ειναι ολο!

Οσο για τους γλειφτες ειναι ενας αδοκιμος-λαθος-χαζος χαρακτιρισμος και καλο θα ηταν να τον κανουμε να εκλείψει.
Κι αυτο θα γινει μονο αν εξηγουμε συνεχως καθε φορα που τον συνανταμε το λαθος του πραγματος!

Vangelis21
15-07-12, 12:00
Μπορειτε να απαντατε στην Σοφια χωρις να προσπαθείτε να διαψεύδετε ο ενας τον αλλον,αν ειστε σιγουροι οτι η συμβουλη σας ειναι σωστη παραθεστε την και αυτο ειναι ολο!

Οσο για τους γλειφτες ειναι ενας αδοκιμος-λαθος-χαζος χαρακτιρισμος και καλο θα ηταν να τον κανουμε να εκλείψει.
Κι αυτο θα γινει μονο αν εξηγουμε συνεχως καθε φορα που τον συνανταμε το λαθος του πραγματος!

δε διαφωνουμε. απλα νομιζεις οτι οταν καποιος χρησιμοποιει τον ορο εννοει "ψαρι το οποιο βγαζει τη γλωσσα εξω και γλειφει"? απλα ειναι ενας ευκολος τροπος. Οντως ομως καλο θα ηταν να υπηρχε πιο ολοκληρωμενη επεξηγηση απο τους πετσοπαδες. Παντως απο τα τοσα και τοσα που εχει να μαθει καποιος, αυτο ειναι αρκετα ασημαντο μπροστα στα σημαντικα

delta66
15-07-12, 13:03
Χρησιμο θα ηταν, οποιος εχει συνεχως προβληματα με τα ενυδρεια του, να γραφει οτι κανει για να το αποφευγουν οι υπολοιποι, παρα να δινει συμβουλες

κ.ω.σ.τ.α.ς.
15-07-12, 14:05
Χρησιμο θα ηταν, οποιος εχει συνεχως προβληματα με τα ενυδρεια του, να γραφει οτι κανει για να το αποφευγουν οι υπολοιποι, παρα να δινει συμβουλες

:smt023:D

Vangelis21
15-07-12, 17:35
σοφια τι θα κανεις τελικα? τι σκεφτεσαι?

mathaios81
15-07-12, 18:59
:smt023:smt023:smt023:smt023:smt023:smt023:smt023: smt023:smt023:smt023:smt023Χρησιμο θα ηταν, οποιος εχει συνεχως προβληματα με τα ενυδρεια του, να γραφει οτι κανει για να το αποφευγουν οι υπολοιποι, παρα να δινει συμβουλες:smt023:smt023:smt023:smt023:smt023

Sofia_04
16-07-12, 15:36
ευχαριστω ολους για αυτα που γραψατε... θα αρχισω το διαβασμα γιατι μου φαινοταν ευκολο να εχω ενυδριο......

Αν αλλαξει κατι στο ενυδριο μου θα σας πω.....

Ευχαρισω!!!!!!!!!:p

alexkoun18
19-07-12, 19:06
(Nick 74) αυτο που ειπες με τουσ πετσοπαδες οτι ειναι ασχετη μηπωσ ξερουν τα μυστικα του ενυδριου και δεν μασ τα λενε σε εμασ τουσ αρχαριουσ για να εχουν πωλησησ γιατη αυτη πωσ γινωντε και σιντιρουνε τοσα ψαρια

Nick74
19-07-12, 19:22
αυτοι που ειναι σοβαροι χομπυστες και ανοιξαν και μαγαζια (μετρημενοι στα δαχτυλα, αλλα υπαρχουν και μερικοι τετοιοι) δεν εχουν προβλημα να μοιραστουν τις γνωσεις τους, οι υπολοιποι ειναι συνηθως για τα πανηγυρια.
Στο εμποριο βεβαια κανεις δεν ειναι αγιος, αλλα αν βρεις κανενα γνώστη δεν προκειται να σου πει τις αηδιες που λενε οι περισσοτεροι και που στην τελικη θα την πληρωσουν τα ψαρια με τις ζωες τους.
Οσο για τα ψαρια που "συντηρουν" για ποσο νομιζεις πως ζουν εκει και με τι ποσοστο απωλειων? (ειδικα σε μεγαλες αλυσιδες)

alexkoun18
19-07-12, 19:48
αυτοι που ειναι σοβαροι χομπυστες και ανοιξαν και μαγαζια (μετρημενοι στα δαχτυλα, αλλα υπαρχουν και μερικοι τετοιοι) δεν εχουν προβλημα να μοιραστουν τις γνωσεις τους, οι υπολοιποι ειναι συνηθως για τα πανηγυρια.
Στο εμποριο βεβαια κανεις δεν ειναι αγιος, αλλα αν βρεις κανενα γνώστη δεν προκειται να σου πει τις αηδιες που λενε οι περισσοτεροι και που στην τελικη θα την πληρωσουν τα ψαρια με τις ζωες τους.
Οσο για τα ψαρια που "συντηρουν" για ποσο νομιζεις πως ζουν εκει και με τι ποσοστο απωλειων? (ειδικα σε μεγαλες αλυσιδες) μου εδωσεσ ιδεα θα παω σε ενα πετσοπα που ειναι απο το 1987 μου το ειχε πει ο πατερασ μου αλλα δεν μου κινισε τιν περιεργια γιατι νομιζα οτι ολη οι πετσοπαδεσ που εχουν ψαρια ξερουν αλλα μαλον ειχα καταλαβει λαθος

exelix
19-07-12, 19:51
Και γιατί δε λύνεις τις απορίες σου εδώ; Το ότι είναι παλιός στο επάγγελμα από μόνο του δεν είναι εγγύηση.

delta66
19-07-12, 20:00
Μη σου πω οτι στην πλειοψηφια μπορει να ειναι και χειροτεροι :D

alexkoun18
19-07-12, 20:06
Και γιατί δε λύνεις τις απορίες σου εδώ; Το ότι είναι παλιός στο επάγγελμα από μόνο του δεν είναι εγγύηση. εχω λυση απο δω την μεγαλη μου απορια με τον κυκλο του αζωτου (το στροσιμο) που κατα τιν γνωμη μου οπως το πιστευω ειναι το πρωτο σταδιο στο ενυδριο για την καλη ζωη τον ψαριων για τα υπολιπα τωρα οταν θα τα κανω θα παρω παλι πληροφοριες απο παντου ρωταω εγω για να βγαλω νοημα φυσικα ομωσ απο ανθροπουσ που ξερουν εχω μπει τωρα καποσ στο νοημα και καταλαβαινω πριν ενα μηνα μου φενοταν κινεζικα

Nick74
19-07-12, 20:24
χωρις βεβαια να ξερω ολους τους παππουδες του αθληματος η μεχρι τωρα εμπειρια μου μου εχει αποδειξει πως αυτοι ειναι εντελως χαλι μαυρο.

Για το εκαστοτε ψαρι παντως και τις σωστες συνθηκες διαβιωσης του υπαρχουν πολλες εγυροτατες βασεις δεδομενων (πχ fishbase.org) και επισεις πολλα εξειδικευμενα φορουμ (για κιχλιδες, για δισκους, για χρυσοψαρα κτλ κτλ) και φυσικα υπαρχουν και φορουμ οπως αυτο εδω με περισσοτερη πικοιλια γνωσεων, δεν καταλαβαινω τι παραπανω μπορει να προσφερει η γνωμη ενος εμπορα

alexkoun18
19-07-12, 20:44
βασικα αν παρω πληροφορια απο εμπορα θα ρωτισω εδω αν μου ειπε σωστα και μετα θα το κανω να δω αν ειναι καλος σε αυτο το αθλημα. Και κατι αλλο ενας πετσοπας μου ειπε οτι αν βαλω φυτα στο ενυδριο δεν θελει οξυγώνοση γιατι αυτα παραγουν οξυγονο σωστα μου ειπε?

delta66
19-07-12, 20:45
χωρις βεβαια να ξερω ολους τους παππουδες του αθληματος η μεχρι τωρα εμπειρια μου μου εχει αποδειξει πως αυτοι ειναι εντελως χαλι μαυρο.

Οχι ολοι.
Ειναι αρκετοι που ενημερωνονται για τις εξελειξεις στο χομπι και εκμοντερνιζονται, οπως και οι χομπιστες το ιδιο.
Κανονισε να μη γινεις ιδιος με αυτους που λες :D

Nick74
19-07-12, 20:49
Κανονισε να μη γινεις ιδιος με αυτους που λες :D

δηλαδη για να εκμοντερνιστω να πινω το φραπεδακι μου με υγρα βακτηρια? :P :P :D+-8
-------------------------
ενας πετσοπας μου ειπε οτι αν βαλω φυτα στο ενυδριο δεν θελει οξυγώνοση γιατι αυτα παραγουν οξυγονο σωστα μου ειπε?

πολυ σωστα σου ειπε...

delta66
19-07-12, 20:49
Και κατι αλλο ενας πετσοπας μου ειπε οτι αν βαλω φυτα στο ενυδριο δεν θελει οξυγώνοση γιατι αυτα παραγουν οξυγονο σωστα μου ειπε?
Κατα το ημισι.
Οχι κατα το ήμισυ στα ειπε "σωστα".
Κατα το ημισι "παραγουν οξυγονο". :D
Δηλαδη μονο οσο φωτοσυνθετουν.
Ενω ολο το 24ωρο καταναλωνουν κι αυτα οξυγονο (οχι οσο τα ψαρια, αλλα κατι καταναλωνουν κι αυτα αφου αναπνεουν)
Αυτο το διαστημα λοιπον (που δεν φωτοσυνθετουν), αναλογα το ενυδρειο (ιχθυοφορτωση-φυτομαζα), μπορει και να χρειαζεται απαραιτητως οξυγονωση

alexkoun18
19-07-12, 20:56
οκ λοιπον

Nick74
19-07-12, 21:05
μπορει και να χρειαζεται απαραιτητως οξυγονωση

επειδη οι αρχαριοι οξυγονο εννωουν συνθως αεραντλια θελω να συμπληρωσω πως συνηθως δε χρειαζεται κατι τετοιο.
Οξυγονωση γινεται με ελαφρα αναταραξη απο την εξοδο του φιλτρου (οποτε με βαση αυτο -αν διαφωνεις Σπυρο η αν ξερεις πιο ειδικες περιπτωσεις διορθωσε με- καλα τα ειπε ο πετσοπας)

delta66
19-07-12, 21:13
Αναλογα το ενυδρειο
Δεν υπαρχει στανταρ.
Να το κανω ακραιο το παραδειγμα για να γινει κατανοητο
Αν καποιος βαλει 10 δισκους σε 200 λιτρα και με δυο ανουμπιες περιμενει να εχει αρκετη οξυγονωση απο τα φυτα ή απο την εξοδο του φιλτρου, την πατησε.
Πρεπει να βαλει αεροκουρτινες οχι απλα αεροπετρα.

Στις πιο ελαφρες καταστασεις, παιρνει και πιο ελαφρια μετρα, εως καθολου μετρα οσο ελαφραινει

Sofia_04
20-07-12, 14:05
να κανω μια ερωτιση....... :confused:μπορει να ειναι ηλιθια αλλα πραγματικα δεν ξερω τι να κανω....
1...για να κανω αλλαγη νερου στο ενυδρειο μου πρεπει να βλαλω το 50% του νερου ή λιγοτερο?
2....οταν βαλω μεσα νερο βρυσης κ το αντιχλωριο το βαζω κ ριχνω το αντιχλωριο μεσα στο ενυδρειο ή κανω την αναμηξη σε καποιο κουβα?

υποψην εχω ψαρακια μεσα.....

vptheo
20-07-12, 14:34
να κανω μια ερωτιση....... :confused:μπορει να ειναι ηλιθια αλλα πραγματικα δεν ξερω τι να κανω....
1...για να κανω αλλαγη νερου στο ενυδρειο μου πρεπει να βλαλω το 50% του νερου ή λιγοτερο?
2....οταν βαλω μεσα νερο βρυσης κ το αντιχλωριο το βαζω κ ριχνω το αντιχλωριο μεσα στο ενυδρειο ή κανω την αναμηξη σε καποιο κουβα?

υποψην εχω ψαρακια μεσα.....
ενα 30% πιστεύω είναι οκ.
οι περισσότεροι χομπιστες κάνουν τη μίξη σε κουβά...

Sofia_04
20-07-12, 14:37
τα ψαρακια μου θα παθουν τοποτα αν κανω την αναμιξη μεσα στο ενυδρειο?

Nick74
20-07-12, 14:47
αν κανεις την αναμειξη μεσα στο ενυδρειο θα υπολογισεις τα λιτρα λου του ενυδρειου συνολικα, ομως η αλλαγη ειναι πολυ σοβαρη υποθεση και πρεπει το νερο που αλλαζεις να εχει ολοιδιες συνθηκες με αυτο του ενυδρειου (ειδικα προσεξε τη θερμοκρασια) οποτε παντα προτεινεται να εχουμε προετοιμασια σε βαρελακι η κουβα

vptheo
20-07-12, 14:50
κοίτα να δεις κάποιοι δεν βάζουν καν αντιχλωριο...
η σωστή μέθοδος είναι αυτή πάντως :
ίδια θερμοκρασία κουβά-ενυδρείο η ανάλογη ποσότητα αντιχλωριου-νερού κουβά το αφήνεις λίγη ώρα και μέσα στο ενυδρείο σιγά σιγά χωρίς ανατάραξη βυθού..
τώρα...οτι νομίζεις... έχω κάνει και αλλαγή στα πλατυ μου χωρίς προετοιμασία και δεν είχα πρόβλημα...
:smt023:smt023:smt023αν κανεις την αναμειξη μεσα στο ενυδρειο θα υπολογισεις τα λιτρα λου του ενυδρειου συνολικα, ομως η αλλαγη ειναι πολυ σοβαρη υποθεση και πρεπει το νερο που αλλαζεις να εχει ολοιδιες συνθηκες με αυτο του ενυδρειου (ειδικα προσεξε τη θερμοκρασια) οποτε παντα προτεινεται να εχουμε προετοιμασια σε βαρελακι η κουβα

+1

Sofia_04
20-07-12, 14:55
ευχαριστω πολυ...
θα δοκιμασω κ θα ενημερωσω.......:D

Nick74
20-07-12, 15:40
μην κανετε αλλαγες χωρις προετοιμασια γιατι θα χαλασετε τη βιολογια των φιλτρων σας, και επι πλεον υπαρχει κινδυνος να καψετε τα βραγχια των ψαριων.
Αν για καποιο λογο δε γινεται να γινει σωστη προετοιμασια ριχτε μεσα στο ενυδρειο την ποσοτητα που αντιστοιχει για ολο το νερο.
Αν για οποιοδηποτε λογο θελετε να κανετε αλλαγη και δεν εχετε αντιχλωριο αφηστε το νερο σε κουβα τουλαχιστο μια μερα να ειναι σιγουρο πως η μεγαλυτερη ποσοτητα του χλωριου εχει εξατμιστει

delta66
20-07-12, 15:53

υποψην εχω ψαρακια μεσα.....τα ψαρακια μου θα παθουν τοποτα αν κανω την αναμιξη μεσα στο ενυδρειο?

Το ποσοστο αλλαγης ειναι αναλογα τις τιμες νερου κλπ
Μια συνηθη ρουτινα σε ενα νορμαλ ενυδρειο με νορμαλ ιχθυοφρτωση ειναι μια αλλαγη 25-35% καθε 3-15 μερες και μια πιο γενικη ενα 30% καθε εβδομαδα.
Τα βασικα που πρεπει να προσεξεις ειναι
α) να αφησεις να τρεξει νερο να αδειασουν οι σωληνες του δικτυου απο το στασιμο νερο
β) γινει αργα η εισαγωγη του νερου στο ενυδρειο (μεχρι και μιση με μια ωρα)
γ) το νερο πρεπει να ειναι οσο πιο ομοιο σε παραμετρους (θερμοκρασια pH και GH) με του ενυδρειου και φυσικα αποχλωριωμενο. Κατι διαφορετικο μπορει να φερει μεχρι και αμεσο θανατο απο θερμικο σοκ ή οσμωτικο. Η θερμοκρασια γενικοτερος κανονας (με τις εξαιρεσεις του παντα) να μη πεφτει η θερμοκρασια αποτομα και πανω απο 2-3 βαθμους και να μην ανεβαινει πανω απο 1-2C. To pH να μην πεφτει κατω απο 0.5 βαθμο, ουτε να ανεβαινει πανω απο 1.
Οσο πιο αργα γινεται η μεταβολη τοσο πιο ανωδυνο ειναι και μεγαλωνει το περιθορειο αλλαγης παραμετρου. Για τις αλλαγες νερου κρατα αυτα τα ορια

Αν καποιος εχει ψαρια που ζουν σε νερο με τιμες βρυσης (ph GH) ειναι πιο ευκολα τα πραγματα, αφου δεν χρειαζεται ειδικη επεξεργασια το νερο (και του ενυδρειου και της αλλαγης)

Το χειμωνα, το μονο που εχει να κανει ειναι να φτιαχνει τη θερμοκρασια ιδια με προθερμανση του.
Μια καλη μεθοδος προετοιμασιας ειναι να εχει βαρελακι (πχ καταλληλο ειναι αυτο για ελιες) ή κουβα αν ειναι πιο μικρο σε μεγθεος το ενυδρειο, και να βαζει το νερο εκει για να ρυθμισει σε σωστη θερμοκρασια με ενα θερμαντικο σωμα (δεν χρειαζεται να ειναι ενυδρειακο γυαλινο κλπ, μπορει να το κανει πολυ γρηγορα και οικονομικα με κοινη αντισταση (http://www.aquatek.gr/vb/showpost.php?p=551281&postcount=1) )
tip: αν καποιος σκεφτεται οτι θα κανει οικονομια βαζωντας πιιο δροσερο νερο, και περιμενει να ζεσταθει μεσα στο ενυδρειο δεν κερδιζει τιποτα.
Το ιδιο ρευμα θα καταναλωθει απο το θερμαντηρα του ενυδρειου.
Απλα θα ταλαιπωρησει τα ψαρια του περισσοτερο.

Αλλη μεθοδος προετοιμασιας θερμοκρασιας, που ομως περιεχει ρισκο, ειναι να μιξαρει με κρυο και θερμοσιφωνου,
Αν το θερμοσιφωνο δεν ειναι σε καλη κατασταση εσωτερικα (παλιο κλπ) μπορει να υπαρξει σοβαρο προβλημα.

Τωρα το καλοκαιρι, αυτο το κανεις πιο ευκολα.
Γεμιζεις το δοχειο με νερο (να εχει τρεξει δροσερο για να μην ανεβει η θερμοκρασια), βαζεις αντιχλωριο και σε λιγα λεπτα ειναι ετοιμο.
Καλο ειναι να μεινει λιγο για να φυγουν τα αερια (διοξειδιο κλπ) και να ισορροπησπουν οι τιμες του, αλλα οχι πολυ και ανεβει η θερμοκρασια απο τη ζεστη.

Μια μεθοδος να ανεβαζεις ευκολα το νερο (αν ειναι βαρυ το δοχειο) ειναι μια αντλια με ρυθμιση ροης (για αργη εισαγωγη του νερου) ή μια αντλια χωρις ρυθμιση και να βαλεις μονη σου ενα πολυ οικονομικο βανακι (απο καταστημα με υδραυλικα) που να εφαρμοζει στην ακρη του λαστιχου.
Αλφαδολαστιχο διαφανες ειναι οικονομικο και καταλληλο για τις αλλαγες.
Να το κρατας εσωτερικα καθαρο και να φροντιζεις μετα την αλλαγη να αδειαζει τελειως απο νερο για να μη μενει και χαλαει μεχρι την επομενη αλλαγη.

Κανωντας αλλαγη απευθειας στο ενυδρειο, χαλας περισσοτερο αντιχλωριο και δυσκολευεσαι να πετυχεις τη σταθεροτητα παραμετρων με την αλλαγη.

vptheo
20-07-12, 15:57
είπα και εγώ άργησε η on line εγκυκλοπαίδεια του gab!!!

Sofia_04
20-07-12, 21:01
Αν το ενυδρειο μου εχει μεσα μεγαλο ποσοστο αμμωνιασ τα ψαρακια μου εχουν αρρωστησει? αν ναι πως θα τα κανω καλα?
ΑΑΑΑΑΑΑΑ κ αλλη μια ερωτιση τα τεστ στα πετσοπ ποσο κοστιζουν?
Ωχ κ αλλη απορια..:confused::confused::confused::confused:.. .ποια τεστ ειναι καλα τα στικερ ή τα υγρα..... πω πω αποριες κ εγω απορω με μενα.........:?

Nick74
20-07-12, 21:05
Αν το ενυδρειο μου εχει μεσα μεγαλο ποσοστο αμμωνιασ τα ψαρακια μου εχουν αρρωστησει? αν ναι πως θα τα κανω καλα?

Τα ζωντανα πλασματα δεν πρεπει να ερχονται σε επαφη με αμμωνια.
Αν εχουν βλαφτει -θεωρησε το δεδομενο πως ετσι εγινε- θα μειωθει το προσδοκιμο της ζωης τους, και το μονο που μπορεις να τους προσφερεις ειναι ενα σωστο περιβαλλον απο δω και μπρος. Δε μπορεις να κανεις κατι αλλο, απλα να ελπιζεις να μην εχει προσβληθει καποιο ζωτικο οργανο. (καποιον που εχει 90% εγκαυματα πρωτου βαθμου μπορεις να τον θεραπευσεις?)

ΑΑΑΑΑΑΑΑ κ αλλη μια ερωτιση τα τεστ στα πετσοπ ποσο κοστιζουν?Αν θες να παρεις ολα τα τεστ δοκιμασε καλυτερα απο e-bay.

Αν εχεις αστρωτο ενυδρειο (που μαλλον ετσι ειναι ) βρες ΑΜΕΣΑ μπολι (αυτο δε το πουλανε τα μαγαζια, το μοιραζουμε χερι χερι)

τα στικς ειναι πεταμενα λεφτα, δυστυχως μονο υγρα τεστ (που ειναι πανακριβα αλλα διαρκουν οποτε τελικα ειναι οικονομικοτερα)

Sofia_04
20-07-12, 21:27
ευχαριστω πολυ................
Εαν παρω αυτο απο το ebay θα ειναι καλο?
http://www.ebay.com/itm/API-FRESHWATER-MASTER-TEST-KIT-800-Tests-BEST-PRICE-/170881106491?pt=UK_Pet_Supplies_Fish&hash=item27c94ec23b

Nick74
20-07-12, 21:31
πολυ ευστοχα διαλεξες το master set της API , και η τιμουλα του ειναι σουπερ.
Βεβαια θα κανει περιπου μια βδομαδα να ερθει.

Sofia_04
20-07-12, 21:35
Δεν με πειραζει αυτο....Τα μωρα μου να ειναι καλα θελω... ο τυποσ απο το πετσοπ θα φαει πολυ ξυλο....οτι νανε μου ειπε....τιποτα για τεστ κ για αμμωνια... βλακεια μου που δεν την εψαξα απο ιντενετ πρωτα.....

Nick74
20-07-12, 21:49
Κοιτα, αυτο βεβαια δε βοηθαει, αλλα αν δεις τι ηλιθιοτητες καναμε ολοι μας στο πρωτο μας ενυδρειο (με την ευγενη χορηγεια συμβουλων των "ειδικων" πετσοπαδων βεβαια) θα βαλεις τα γελια.
Εγω προσωπικα -που ισως σε καποια πραγματα φαινομαι ισως απο τους πολυ αυστηρους και με υψηλα στανταρς- στο πρωτο μου ενυδρειο προκαλεσα κανονκοτατη γεννοκτονια με τις συμβουλες ενος "εμπειρου" παπουλη που εχει πετσοπ αιωνες... (αρα εγγυηση) Τις ιστοριες μπορεις να τις διαβασεις εδω http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=63169

Απο κει και περα πρεπει να βρεις μπολι, αλλα εισαι και σε λιγο δυσκολη περιοχη, αλλα δε χανεις τιποτα να βαλεις μια αγγελια μηπως υπαρχει καποιος συγχομπυστας και σου δωσει.
Με το να καταριεσαι τον εμπορα δε βγαζεις τιποτα, απλα κοιτα να φτιαξεις οσο γινεται καλυτερη ποιοτητα ζωης στα ψαρακια σου, και -δυστυχως αυτα πρεπει να λεγονται- να εισαι προετοιμασμενη και για το χειροτερο. (που μακαρι βεβαια να μην συμβει)
οσο εχεις υποψιες αμμωνιας και το ενυδρειο ειναι αστρωτο κανε πολυ τακτικες αλλαγες νερου

delta66
20-07-12, 22:10
ΑΜΜΩΝΙΑ - Τι είναι και πως την αντιμετωπίζω; (http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=43756)
Μαζι λεει και για τα νιτρωδη ΝΟ2 που πρεπει να ειναι και αυτα μηδεν

Sofia_04
20-07-12, 22:35
οκ θα κανω οτι μπορω απο δω κ περα....κ να ρςτησω κ κατι αλλο... εχω κ κατι χαπια απο βακτυρια αυτα τα ριχνω οταν κανω αλλαγη στο νερο ή οχι? ευχαριστω παντος για της πληροφοριες...........:D:D:D

Nick74
20-07-12, 22:39
αν κανεις μια αναζητηση θα δεις τις γνωμες ολων μας σχετικα με τα "βακτηρια σε ζουμι"
Προσωπικα πιστευω πως προκειται για placebo που δεν κανει τιποτα, αλλα το μονο σιγουρο ειναι πως δε θα προκαλεσουν τιποτα κακο...
Βαλτα... ξερω γω? (οταν καποιος εχει ημικρανιες δε θα πει οχι σε μια ξεματιαστρα, απλα μεσα του ξερει πως δε θα κανει κατι... )

Sofia_04
21-07-12, 12:20
Τελικα μολις γυρισα απο διακοπες.....το ενυδρειο μου ειχε 35 βαθμους (εβραζε!!!) κ εχουν πεθανει 3 ψαρακια μου.:(.... μολις εκανα μια αλλαγη νερου κ καθαρισα το φιλτρο με το νερο του ενυδρειου..... υπαρχει κατι που δεν εκανα???:confused:
κ εχει γεμισει ολο το ενυδρειο σαλιγκαρια........τι να τα κανω??????/ δεν μου αρεσουν καθολου................:(:(:(:(:(

Nick74
21-07-12, 13:00
αμεμιστηρακια για pc.

τα σαλιγκαρακια καλο ειναι να τα συνηθισεις γιατι ειναι πολυ κρισιμος ο ρολος τους για ενα υγειες ενυδρειο

Sofia_04
21-07-12, 13:03
εχω βαλει παγωμενα μπουκαλακια νερο κ τα αλλαζω συχνα......

Nick74
21-07-12, 13:09
το κανουν μερικοι αλλα ειναι λαθος γιατι μπορει να προκαλεσει αποτομες μεταβολες αρα θερμικο σοκ... (που ειναι θανατηφορο)
Καλυτερα πιστευω με απανωτε αλλαγες νερου (αργες φυσικα) και με καποιον ανεμιστηρα να χτυπαει την επιφανεια του νερου.

βεβαια οταν εχεις 35 βαθμους μιλαμε για emergency κατασταση αλλα και παλι δε μπορουμε να κατεβαζουμε 5 βαθμους σε μια ωρα, πρεπει να γινεται σταδιακοτερα. (ειναι σα να παιρνεις τον τυπο που λεγαμε με τα εγκαυματα και να τον ριχνεις σε πισινα με παγακια)

Αυτη τη στιγμη τι θερμοκρασια εχεις?
Εχεις καποιο ανεμιστηρα να χρησιμοποιησεις με το καπακι ανοιχτο ωστε να πεφτει η θερμοκρασια πιο φυσιολογικα?

Sofia_04
21-07-12, 13:13
30 περιπου εχω τωρα. εχω ακριβος απεναντι κλιματιστικο κ δουλευει στον αερα (οχι παγωμενο)... αυτο για το ανεμιστιρακι θα το κανω σημερα κιολας.... αλλα η θερμοκρασια εδω κοντευει στους 40.....θα βοηθεισει?

Nick74
21-07-12, 13:15
εννωειται, ετσι τη ριχνουμε ολοι.
Οσο πιο μεγαλη θερμοκρασια επικρατει τοσο μεγαλυτερη η εξατμηση οποτε και η πτωση θερμοκρασιας

Sofia_04
21-07-12, 13:24
αχ σε ευχαριστω παρα πολυ που μου απαντας........τα βρηκα πολυ δυσκολα......τελικα θελει πολυ δουλεια.....αλλα θα το παλεψω......σε ευχαριστω κ παλι.....

Nick74
21-07-12, 14:20
κοιτα, δυσκολο δεν ειναι τιποτα αν ειχες ξεκινησει σωστα (αγοραζοντας ενα ενυδρειο, σιγα σιγα τα τεστ, και οσο θα εστρωνε με αμμωνια μεσα σε ενα-εναμισι μηνα να μελετουσες σχετικα με τα ψαρια που θα ηθελες να βαλεις μεσα) αλλα οταν ξεκινας με τις συμβουλες του καθε ηλιθιου πετσοπα φυσικα νοιωθεις σαν πυροσβεστης που τρεχει δεξια κι αριστερα για να προλαβει το κακο (και συνηθως δεν τα καταφερνει κι ολας γιατι η "φωτια" εχει εξελιχθει σε παρα πολλα μετωπα)
Αν θυμασαι απο την αρχη σου ειχα πει πως το καλυτερο ειναι να δωσεις τα ψαρακια πισω σ αυτον που στα φορτωσε, να στρωσεις σιγα σιγα το ενυδρειο σου, και να εκμεταλευτεις το χρονο στρωσιματος για να διαβασεις, αυτο ειναι το καλυτερο.
Απο κει και περα δε μας εχεις πει καποια πολυ σημαντικα πραγματα, οπως τα λιτρα του ενυδρειου σου, αν εχεις ζωντανα φυτα μεσα και ποια, αν εχεις φυτα γρηγορης αναπτυξης (ειναι απαραιτητα για τον περιορισμο των τοξικων ρυπων εστω και μερικως) κτλ δηλαδη μια περιγραφη...

Sofia_04
21-07-12, 22:32
το ενυδρειο μου ειναι 35x40x80.... δεν ξερω ποσα λιτρα ειναι...μαλλον 100 με 110... εχω αληθινα φυτα μεσα.. κ εννοοιτε δεν ξερω ποια ειναι...θα ανεβασω φοτο για να δειτε..... κ τωρα εχει μεσα 2 γλυφτες 2 νεον κ 2 γκαππυ θυληκα......
http://www.aquatek.gr/vb/attachment.php?attachmentid=50676&d=1342901882
http://www.aquatek.gr/vb/attachment.php?attachmentid=50675&d=1342901882
http://www.aquatek.gr/vb/attachment.php?attachmentid=50674&d=1342901882

gianniwpopi
21-07-12, 23:28
δεν μπορω να δω τα λινκ σου...

Nick74
22-07-12, 00:50
Λοιπον Σοφια κοιτα, απο χωρο δεν ειναι ασχημο με τις διαστασεις που λες (τα λινκ δε φαινονται) αλλα εκτος των αλλων τα ψαρια που εχεις δεν ταιριαζουν μεταξυ τους γιατι οι παραμετροι που απαιτουν ειναι τελειως διαφορετικες (σκεψου σα να σε βαλουν να ζεις με 18% οξυγονο και 10% μεθανιο... θα επιβιωσεις, αλλα για ποσο? )
Η γνωμη μου για να μην μπερδευεσαι με τυρφες και οσμωσεις και ολα τα σχετικα που απαιτει το μαλακο νερο (που εκτος των αλλων εχουν κι ενα σχετικο αρχικο εξοδο) κρατα τα γκαπακια και αφου τελειωσεις με τα μπολια και τα στρωσιματα βαλε κανα δυο ακομη να γινουν ενα χαρεμακι και θα γενναναι συνεχεια, και τα νεον και τους πλεκο (δεν υπαρχουν γλυφτες) διωχτα, δεν ειναι τοσο ευκολα ψαρια οσο φαινονται και εχουν απαιτησεις που ειναι αρκετα δυσκολες για αρχαριο.
Αν εκει μεσα λογο λαθος συνθηκων καποιο νεον παθει "την αρρωστια των νεον" θα δεις ενα ενα τα ψαρια σου αναποδα.
Στη φαση που εισαι νομιζω πως δεν εισαι σε θεση -δεν το λεω βεβαια προσβλητικα απλα ρεαλιστης ειμαι και λεω τα πραγματα με το ονομα τους- να φτιαξεις συνθηκες Αμαζονιου (πολυ χαμηλο ph, χαμηλες σκληροτητες, blackwater, ισως λευκη αμμο κτλ κτλ κτλ) ενω το να φτιαξεις μια λιμνοκατασταση για τα ζωοτοκα ειναι πραγματικα πολυ ευκολο χωρις καν προετοιμασια (διαφανο σχετικα νερο, σκληρο και ελαφρως αλκαλλικο, και ισως στις αλλαγες μια μικρη προσθηκη ενυδριακου αλατιου).
οσο εχεις τα νεον και τους πλεκο μεσα απλα τα ταλαιπωρεις (δε θα εξετασω καν πως μαλλον το ενυδρειο ειναι αστρωτο οποτε οτιδηποτε ειναι εκει μεσα ταλαιπωρειται).
Αν θες το καλο των ψαριων ξεφορτωσου τον Αμαζονιο, κρατα τα γκαπακια, κανε συχνες αλλαγες (και μερα παρα μερα δε θαταν ασχημα) μεχρι να ερθουν τα τεστ να δουμε τι συμβαινει εκει μεσα, προσπαθησε να βρεις μπολι, και οταν ολα στρωσουν βαλε κανα δυο γκαπακια ακομα ωστε να εχεις αρχικα 1 αρσενικο με 3 θυλικα και θα τα χαιρεσαι κι εσυ και θα χαιρονται κι αυτα.

Sofia_04
22-07-12, 16:00
το ενυδρειο μου ειναι 35x40x80.... δεν ξερω ποσα λιτρα ειναι...μαλλον 100 με 110... εχω αληθινα φυτα μεσα.. κ εννοοιτε δεν ξερω ποια ειναι...θα ανεβασω φοτο για να δειτε..... κ τωρα εχει μεσα 2 γλυφτες 2 νεον κ 2 γκαππυ θυληκα......
http://www.aquatek.gr/vb/attachment.php?attachmentid=50676&d=1342901882
http://www.aquatek.gr/vb/attachment.php?attachmentid=50675&d=1342901882
http://www.aquatek.gr/vb/attachment.php?attachmentid=50674&d=1342901882

τα γκαπυ μου απο χθες που εκανα την αλλαγη κολυμπανε στην επιθανεια του νερου....τι σημαινει αυτο?

Nick74
22-07-12, 16:07
στην εξοδο του φιλτρου εχεις καθολου αναταραξη να οξυγονωνει το νερο ή το χεις τελειως βυθισμενο?

Sofia_04
22-07-12, 16:10
η εξοδος του νερου ειναι ολη μεσα κ το μηχανιμα ειναι μεσα

Nick74
22-07-12, 17:33
οκ, βγαλτο να ειναι ισα ισα στην επιφανεια να προκαλει πολυ ελαφρυα αναταραξη γιατι ειδικα το καλοκαιρι παρατηρειται ευκολα πτωση ελευθερου οξυγονου

Sofia_04
24-07-12, 21:57
Δηλαδη τι πρεπει.να κανω? τα φυτα τα κραταω κ διωχνω τα νεον κ τα πλεκο? κ να κανω συνεχες αλλαγες του νερου μεχρι να ερθουν τα τεστ.....

exelix
24-07-12, 23:25
Δηλαδη τι πρεπει.να κανω?

οκ, βγαλτο να ειναι ισα ισα στην επιφανεια να προκαλει πολυ ελαφρυα αναταραξη γιατι ειδικα το καλοκαιρι παρατηρειται ευκολα πτωση ελευθερου οξυγονου

Όσο μεγαλύτερη είναι η θερμοκρασία του νερού τόσο λιγότερο οξυγόνο μπορεί να διαλυθεί στο νερό. Έτσι αυξάνοντας την ανατάραξη της επιφάνειας με το φίλτρο καλύπτεις την έλλειψη.

τα φυτα τα κραταω κ διωχνω τα νεον κ τα πλεκο?

Καλύτερα να κρατήσεις μόνο τα guppy, αλλά σε σωστούς αριθμούς δηλαδή σε χαρέμια (1 αρσενικό ανά 3 θηλυκά). Προς το παρόν κράτα τα δύο θηλυκά που έχεις και όταν δούμε με τις μετρήσεις σου πού είσαι συμπληρώνεις. Τα φυτά δεν υπάρχει λόγος να βγουν, το αντίθετο μάλιστα.

κ να κανω συνεχες αλλαγες του νερου μεχρι να ερθουν τα τεστ.....

Αρκεί βέβαια να είναι σωστές οι αλλαγές σου. Εφόσον μιλάμε για νερό βρύσης δηλαδή δεν έχεις να ρυθμίσεις πολλά επί της ουσίας. Το νερό που θα μπει να είναι στην ίδια θερμοκρασία με του ενυδρείου ή λίγο χαμηλότερη, να το προετοιμάζεις με το αντιχλώριο και να μην το ρίχνεις μέσα με τον κουβά να γίνεται ο χαμός. Αργά με σωλήνα και να μην ανακατεύεται ο βυθός. Και αν μείνεις μόνο με τα δύο guppy στα λίτρα σου δε θα χρειάζονται τεράστιες αλλαγές (με συνετό τάισμα).

Sofia_04
25-07-12, 22:53
Αν ομως κρατησω τα νεον κ τα πλεκο θα υπαρχει προβλημα????????

exelix
25-07-12, 23:12
Το να ζει το κάθε ψάρι στις συνθήκες για τις οποίες προορίζεται είναι ένα κομμάτι του "παζλ" της δημιουργίας ενός σωστού ενυδρείου. Οι λανθασμένες παράμετροι είναι από μόνες τους ένα πρόβλημα. Από εκεί και πέρα το κατά πόσο μπορεί ο οποιοσδήποτε από εμάς να δει τα αποτελέσματά τους είναι κάτι διαφορετικό. Οι συνθήκες στις οποίες τα βρίσκουμε στη φύση δεν συμπίπτουν. Ο τρόπος με τον οποίο θα αντιμετωπίσουμε μία πιθανή ασθένεια είναι πιθανό να διαφέρει. Ακόμα και η διατροφή τους δε θα πρέπει να είναι η ίδια. Επομένως καλύτερα να προσαρμόζουμε τις επιλογές μας στα είδη που μπορούμε να φιλοξενήσουμε. Ο πλέκο όπως και να έχει είναι ψάρι που χρειάζεται από μόνος του πολλά λίτρα και μπορείς να το δεις από το τελικό του μέγεθος.

Όσο δεν ξέρουμε πάντως σε τι κατάσταση βρίσκεται το ενυδρείο όσον αφορά στο στρώσιμο όσο λιγότερα ζωντανά τόσο το καλύτερο.

Sofia_04
25-07-12, 23:22
ωραια μολις βρηκα ατομο να τα δωσω....... το ενα θυλικο guppy μου ειναι εγκυος κ κολυμπασει σχετικα χαμηλα να την βαλω στην γεννητρα ή οχι?

exelix
25-07-12, 23:29
http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=22360

Αυτή τη στιγμή ούτως ή άλλως δε χρειάζεσαι επιπλέον ψάρια να ανησυχείς. Όταν θα είναι έτοιμο το ενυδρείο και εσύ για γέννες βάλε φυτά επιφανείας (π.χ. κερατόφυλλο) και θα βρουν μόνα τους το δρόμο.

Είναι όμως σίγουρα έγκυος; Το λέω επειδή υπάρχουν αρρώστιες που μπορούν να σε μπερδέψουν. Έχεις κοντινές φωτογραφίες;

Sofia_04
25-07-12, 23:41
η κοιλια της ειναι πολυ πιο πρισμενη απο την μερα που την πηρα....κ σημερα ολη μερα κολυμπαει χαμηλα.....
http://www.aquatek.gr/vb/attachment.php?attachmentid=50728&d=1343252316

exelix
25-07-12, 23:41
Κοίτα αν είναι εμφανές το gravid spot (http://3.bp.blogspot.com/-3YPXuvkpzTg/TVpJUye5fuI/AAAAAAAAACA/KsNF59CbrAE/s1600/mother-guppy.jpg) (είναι δείκτης εγκυμοσύνης).

Είναι καθόλου ανοιχτά τα λέπια της;

Sofia_04
25-07-12, 23:45
ναι φαινετε...
ο δεικτης εγκυμοσηνης φαινετε.....τα λεπτια σε ποιο σημειο?

exelix
25-07-12, 23:58
Παντού! (http://www.flippersandfins.net/Images/dropsy2.JPG)

Sofia_04
26-07-12, 00:02
οχι ετσι δεν ειναι......αρα δεν ειναι ετοιμη ακομη?

delta66
26-07-12, 00:17
Οχι λεει οτι αν ειναι ανοιχτα παντου τα λεπια και το ψαρι ειναι σαν κουκουναρι ειναι αρρωστο σοβαρα
Αν τα λεπια ειναι ΟΚ ειναι ετοιμογεννο

Φτιαξε ψυξη με ανεμιστηρακια γιατι θα χασεις ψαρια φυτα.
Η θερμοκρασια πρεπει να ειναι σταθερη μεχρι 2C αποκλιση μεσα στο 24ωρο και αυτο οχι αποτομα (οπως γινεται με τους με παγους κλπ).
Αλλιως επερχεται θερμικο σοκ και μπορει να δικαιολογηθει μεχρι και θανατος με αποτομη μεταβολη θερμοκρασια

Το νερο της αλλαγης να ειναι αποχλωριωμενο και ιδιας θερμοκρασιας
Καλο ειναι να εχει μεινει και λιγη ωρα στο δοχειο (κουβα βαρελακι κλπ) με αεραντλια

Sofia_04
26-07-12, 00:29
εκανα σημερα μια αλλαγη νερου 30%. κ η θερμοκρασια μου ειναι στουσ 30 πανω κατω....αλλα εχω ηδη ειναι μωρο guppy (δεν ξερω γιατι εκανε ενα..αλλα εχει σχεδον 2 εβδομαδες που το εχουμε)... το νερο το αφησα 24 ωρες σε ενα κουβα κ μετα το εβαλα στο ενυδρειο.....κ εριξα αντιχλωριο..... αν το αφησω ετσι για 24 μπορω να το βαλω μετα στο ενυδρειο( χωρις αντιχλωριο) ?

delta66
26-07-12, 00:33
Λογικα μπορεις, αλλα καλο ειναι να βαζεις αντιχλωριο και για τυχων βαρεα μεταλα
Το νερο της βρυσης το πινετε ανετα?

Τωρα το καλοκαιρο το προβλημα αν μεινει το νερο πολυ ωρα, ειναι οτι θα εναι "βραστο" οταν θα το βαλεις στο ενυδρειο.

Η ανωτερη θερμοκρασια που πρεπει να κρατας αυτα τα ψαρια (guppy) ειναι 28C
Τοσο πρεπει να ειναι και το νερο της αλλαγης (οσο του ενυδρειου ή πολυ κοντα)

Sofia_04
26-07-12, 00:37
το νερο εμεις δεν το πινουμε οχι επιδη δεν ειναι καλο αλλα κανουν βλακειεσ η δεηας κ δεν τους πιστευουμε πια.... την θερμοκρασια δεν μπορω να την χαμηλωσω αλλο γιατι το σπιτι μας δεν εχει σκεπη κ ολη μερα το χτυπαει ο ηλιος κ δεν ειμαι κ εγω ολη μερα σπιτι για να αναβω το κληματιστικο..... τι αλλο να κανω?

delta66
26-07-12, 00:42
Eφοσον το νερο δεν ειναι ποσιμο ή ειναι υποπτο για μη ποσιμο, πιστευεις οτι μποιρει να ζησουν ψαρια σε αυτο ακομα και σωστο πεχα και θερμοκασια να εχει?
Ετσι οπως τα παραθετεις τα πραγματα, πιστυεω οτι αν δεν μπορει καποιος να εχει καθαρο και σιγουρο νερο για τα ψαρια του (και ταυτοχρονα γιατι οχι και για την οικογενεια του και θα του βγει και πιο οικονομικο) με μια Αντιστροφη Οσμωση (ΑΟ) και δεν μπορει να ελεγξει σταθερα και τη θερμοκρασια με ψυξη και θερμανση (το χειμωνα) πχ και ενα οικονομικο controller (για να μην κανει την baby sitter), δεν νομιζω οτι ειναι εφικτο κσι χρησιμο να εχει ενυδρειο

Sofia_04
26-07-12, 00:58
τον χειμωνα ειναι πιο σταθερη η θερμοκρασια του σπιτιου....... δλδ δεν μπορω να εχω ενυδειο?

delta66
26-07-12, 01:36
τον χειμωνα ειναι πιο σταθερη η θερμοκρασια του σπιτιου....... δλδ δεν μπορω να εχω ενυδειο?
Eφοσον το νερο δεν ειναι ποσιμο ή ειναι υποπτο για μη ποσιμο, πιστευεις οτι μποιρει να ζησουν ψαρια σε αυτο ακομα και σωστο πεχα και θερμοκασια να εχει?
Ετσι οπως τα παραθετεις τα πραγματα, πιστυεω οτι αν δεν μπορει καποιος να εχει καθαρο και σιγουρο νερο για τα ψαρια του (και ταυτοχρονα γιατι οχι και για την οικογενεια του και θα του βγει και πιο οικονομικο) με μια Αντιστροφη Οσμωση (ΑΟ) και δεν μπορει να ελεγξει σταθερα και τη θερμοκρασια με ψυξη και θερμανση (το χειμωνα) πχ και ενα οικονομικο controller (για να μην κανει την baby sitter), δεν νομιζω οτι ειναι εφικτο κσι χρησιμο να εχει ενυδρειο
Με αυτα μπορει

Sofia_04
27-07-12, 22:44
Ο ενας μου ο πλεκο εχει πανω του κατι ασπρο στιγματα τα οποιοα πριν δεν τα ειχε.... ειναι μηπως αρρωστος?

delta66
28-07-12, 00:02
Χοντρα σαν μπαλωματα?
http://www.plecoplanet.com/forum/photoplog/images/1291/1_plec.jpg

ψιλα σαν καρφιτσα?
http://indomahseer.files.wordpress.com/2010/11/001_g.jpg

ή ακομα πιο ψιλα σαν αχνη?
http://www.bettainfo.com/wp-content/uploads/betta_velvet1.jpg

Sofia_04
28-07-12, 18:33
Ασπρα σαν μπαλοματα.....

Nick74
28-07-12, 18:43
σα ξεθωριασμενα μπαλωματα, οχι κατασπρα...

στρεςς...
δεν εχεις πολλες κρυψωνες προφανως, ισως υψηλος φωτισμος, καθολου η ελαχιστα φυτα επιφανειας κτλ...

Οι πλεκο ειναι γενικα πολυ φοβιτσιαρηδες και το παθαινουν αυτο (δεν ειναι και το οτι καλυτερο)

Sofia_04
28-07-12, 18:48
o φωτισμος μου ειναι αναμενος απο της 5 μεχρι της 12 το βραδυ....κ φυτα επιφανειας δεν εχω...το πετσοπ δεν ειχε τιποτα.. γιατι η γκαπινα μου ειναι ετοιμη να γεννησει.....απο βδομαδα θα ψαξω κ στα υπολοιπα πετσοπ....τι να παρω για κρυψονες?
ασπρα ειναι πολυ εντονα.....

Nick74
28-07-12, 18:59
αν ειναι εντελως ολολευκα ισως ειναι αλλο πραγμα, αν ειναι ομως σαν ξεθωριασματα σαν μπαλωματα κι οχι κουκιδες τοτε ειναι στρες.
Φωτισμο δεν εννοω τις ωρες (εκει που ζει στον ισημερινο ετσι κι αλλιως ειναι 12 ωρες μερα) αλλα σε ενταση, κατι που θα κοβαν τα φυτα επιφανειας.
Απο κει και περα οπως σου ειπα θελει blackwater, χαμηλο ph χαμηλες σκληροτητες και πολυ καθαρο νερο στο χρωμα του τσαγιου, συνθηκες εντελως ακαταλληλες για τα γκαπυ...
Η σωστη λυση ειναι να διαλεξεις τι ειδος θα κρατησεις και το αλλο να το δωσεις να μην το ταλαιπωρεις (συμβουλη, κρατα τα γκαπυ που ειναι πολυ πιο ευκολα για αρχαριο)
Το να βαζεις πλεκο μαζι με γκαπυ ειναι σα να βαζεις δισκους με αφρικανες... πιο αταιριαστα ειδη δε μπορω να σκεφτω...

Sofia_04
28-07-12, 19:23
να πωτησω κ κατι αλλο.. να βαλω την γκαπινα μου σε γεννητρα? ειναι φουσκωμενη........ποτε θα γεννησει?

Nick74
28-07-12, 19:31
Δε χρειαζονται γεννηστρες, εκτος κι αν θες να κανεις ψαροπαραγωγη...
Οσος γονος ειναι ελαττωματικος καλυτερα ας ακολουθησει τη φυσικη διαδικασια παρα να ζησει με προβληματα (η φυση ειναι σκληρη αλλα σοφη)

delta66
28-07-12, 19:34
Βαλε μια φωτο οσο πιο καθαρη γινεται απο τον πλεκο,
Οπως και να εχει,δεν ειναι καλο σημαδι. Ακομα κι αν ειναι απο στρες ειναι ενδειξη οιτι κατι δεν νοιωθει καλα, και το συνεχες στρες οδηγει σε εκδηλωση ασθενειας
Για αρχη πρεπει να μαθουμε μετρησεις νερου, αμμωνια κλπ

Ασε τη γκαπινα εκει που ειναι. Εχουν και αυτες οι γεννηστρες κλουβια τα δικα τους προβληματα.

Sofia_04
11-08-12, 23:46
χθες ηρθαν τα υγρα τεστ...... λοιπον τα εκανα......
το ph ειναι 8,2
η αμμωνια ειναι 0
το NO2 ειναι 0
το NO3 ειναι 0....
τι δεν ειναι σωστο κ τι να κανω?

αλλαγη νερου εκανα στης 8-8....

exelix
12-08-12, 01:31
Ποια ψάρια έχεις τώρα μέσα; Ταΐζεις κανονικά αυτό τον καιρό; Αν μπορείς ξανακάνε τα test και κυρίως για NO3 να τα σιγουρέψουμε. Αν έχεις τα test της API δες και αυτό (http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=62669).

Το pH σου για του Αμαζονίου είναι πάρα πολύ ψηλά.

Sofia_04
12-08-12, 17:31
ψαρια εχω 2 θυληκα γκαπυ ,εναν αρσενικο ,2 νεον κ 2 πλεκο..... το ξερω οτι δεν ταιριαζουν αλλα το πετσοπ δεν τα παρνει πισω κ δεν εχω καποιον να τα δωσω.......
θα κανω σε λιγο τα τεστ παλι κ θα σας ενημερωσω.....
εκανα παλι τις μετρησεις
ph 8,2
ammonia 0
NO2 0
NO3 10ppm
το ph γιατι ειναι τοσο ανεβασμενο?
τα ψαρακια μου τα ταιζω μια φορα την μερα......

exelix
12-08-12, 17:40
Με αμμωνία νιτρώδη στο μηδέν και μετρήσιμα νιτρικά φαίνεται να έχει στρώσει. Παρακολούθησέ το βέβαια και κάνε μετρήσεις πριν από κάθε εβδομαδιαία αλλαγή, ώστε να ξέρεις ότι όλα πάνε καλά.

Εάν το pH του νερού στο ενυδρείο έχει διαφορά από αυτό του νερού της βρύσης σου τότε πρέπει να έχεις μέσα κάποιο ασβεστολιθικό πέτρωμα που στο ανεβάζει.

Πήγαινε και σε άλλο pet shop και βάλε αγγελία.

Sofia_04
12-08-12, 22:40
μολις μετρησα το ph της βρυσης κ εδειξε 7,8... ειναι καλο?
για τα γκαπυ ποσο ph πρεπει να εχω κ τι μπορω να κανω για να το καταβασω?:confused::confused:

exelix
12-08-12, 23:26
Τα guppy θέλουν υψηλό pH. Ίσως βέβαια να ήταν λίγο καλύτερα να έπεφτε λίγο κάτω από το 8.

Έχεις τσεκάρει αν τα πετρώματα που έχεις μέσα είναι ασβεστολιθικά;

Εκτός από αυτό μήπως τώρα συμπλήρωνες το νερό την εξάτμισης από τη βρύση; Αν ναι είναι πιθανό να οφείλεται σε αυτό η αυξημένη τιμή σε σχέση με τη βρύση. Δεν είναι κάτι που πρέπει να σε αγχώνει.

Sofia_04
12-08-12, 23:36
δεν ξερω αν ειναι θα ρωτησω αυριο στο πετσοπ για να ξερω...... ευχαριστω παντος........

exelix
12-08-12, 23:41
Και είσαι σίγουρη ότι το pet shop θα ξέρει, ό,τι και να σου πει; Βγάλε λίγο χαλικάκι (ή άμμο δεν ξέρω τι έχεις) και μια πέτρα που έχεις μέσα, ξέπλυνέ τα και άσ' τα να στεγνώσουν. Ρίξε πάνω τους με προσοχή λίγο ακουαφόρτε και άμα αφρίσουν είναι ασβεστολιθικά.

Συμπλήρωνες την εξάτμιση με νερό βρύσης;

Sofia_04
13-08-12, 22:09
τι ειναι η εξατμηση?

delta66
13-08-12, 22:14
http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%95%CE%BE%CE%AC%CF%84%CE%BC%CE%B9%CF%83%CE%B7

Sofia_04
01-09-12, 09:06
Χθες το μεσιμερι βρηκα ενα μωρο γκαπι. Το επιασα κ το εβαλα μεσα στο τουλι για να μεγαλωσει... κ πηγα να το ταισω κ απο βιασινει κ βλακεια εριξα κατα λαθος πολυ τροφη κανονικη(φυλλαρακια) μεσα στο τουλι.... το εβλαλα σχεδον αμεσως το τουλι απο το ενυδρειο.. ξεθαψα το μωρο-γκαπυ απο μεσα κ το καθαρισα κ το εβαλα παλι μεσα στο ενυδρειο...... ολα οκ μεχρι χθες..... σημερα το πρωι ομως οπο το ενυδρειο ηταν πολυ θολο.... γιατι? μηπως επεσε τροφη απο το τουλι? η αληθεια ειναι οτι περανε μερικα φυλλα.... εκανα μια μεγαλη αλλαγη νερου κ ακομη ειναι πολυ θολο.... Τι μ......α εκανα? :smt022
Κ μολις εκανα κ μετρησεις πριν την αλλαγη.... απελπισια................

stav
01-09-12, 10:17
Κανε καθημερινες αλλαγες 20% με 30% του νερου με προσθηκη αντιχλωριου.

exelix
01-09-12, 10:23
http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=50753

http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=43756

Τι λένε οι μετρήσεις;

Sofia_04
01-09-12, 12:36
Οι μετρησεις πριν απο την αλλαγη νερου ηταν...
αμμωνια- 2.0ppm
no2- 2 ή 5 ppm
no3- 20ppm
μετα την αλλαγη μετρησα μονο αμμωνια κ ηταν στο 0.50 ppm..

Να κανω αλλαγες καθε μερα κ θα φυγει η θολουρα?
χθες ηταν τελειο το νερο...με την βλακεια που εκανα το χαλασα....