Επιστροφή στο Forum : DIY ψύξη Ο μαίανδρος του Αλέξανδρου
Alex_Salonica
12-07-12, 12:40
Εδώ και αρκετό καιρό προσπαθώ να σκεφτώ μια φθηνή και αποτελεσματική λύση για την ψύξη σε ενυδρείο ώστε να καταφέρω επιτέλους να διατηρήσω CRS.
Η λύση με τα ανεμιστηράκια δεν μου αρέσει σε καμία περίπτωση άρα θα πρέπει να γίνεται ψύξη με άλλο τρόπο.
Η σκέψη μου είναι η εξής..
παίρνουμε ένα μικρό ψυγείο όπως αυτά για μίνι μπαρ ή αν έχουμε χώρο κανονικό μικρό ψυγείο με κόστος όπως είδα στα καταστήματα ηλεκτρικών πρόσφατα γύρω στα <50 ευρώ.
Θα χρειαστούμε και ένα controller θερμοκρασίας από ebay <20 ευρώ και μια αντλία ή εξωτερικό φίλτρο ~20 ευρώ.
Επιπλέον θα χρειαστούμε μερικά μέτρα σωλήνα(όπως αυτές των εξωτερικών φίλτρων ~5 ευρώ.
Στην περίπτωση μου επειδή έχω ήδη ψυγειάκι και φίλτρο θα χρειαστώ μόνο τον controller δηλαδή μιλάμε για κόστος <€20,00
Ο αρχή λειτουργίας της ψύξης θα βασίζεται μέσω της κυκλοφορίας του νερού που θα περνάει από το εσωτερικό του ψυγείου και συγκεκριμένα στην πλάτη του ψυγείου όπου έχει και την μέγιστη απόδοση.
Η σωλήνα θα απλώνεται σε σχήμα μαιάνδρου για την μέγιστη ωφέλιμη επιφάνεια. (εντάξει μπορείς και απλά να απλώσεις τον σωλήνα μέσα αλλά ας τιμήσουμε και τους προγόνους μας με το παρεξηγημένο πλέον σύμβολο του Μαιάνδρου :) )
Με απλά λόγια ανοίγουμε μια τρύπα στο ψυγείο από τα πλάγια για την είσοδο/έξοδο της σωλήνας. Η αντλία στέλνει το νερό στον μαίανδρο και επιστρέφει το νερό στο ενυδρείο μας δροσερό. O controller ελέγχει την αντλία, αν δηλαδή φτάσουμε στην επιθυμητή θερμοκρασία ο controller σταματάει την κυκλοφορία.
Επειδή το ψυγείο μας θα είναι στην ουσία άδειο μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε παράλληλα και σαν κανονικό ψυγείο :D διαφορετικά μπορούμε να βάλουμε το ψυγείο μας στον controller αντί της αντλίας ώστε να σβήνει το ψυγείο. Βέβαια μπορούμε να παίξουμε και με τον θερμοστάτη του ψυγείου για να δούμε αν μπορούμε να βρούμε την επιθυμητή θερμοκρασία.
Δεν ξέρω κατά πόσο είναι εφικτό, στο μυαλό μου φαίνεται να λειτουργεί.
Αν το έχει δοκιμάσει κανείς ας μου πει προτού τρυπήσω το ψυγείο :D:D
κατι παρεμφερες ειχα δοκιμασει για ψυξη cpu σε overclocking, δεν εκανε ασχημη δουλεια, αλλα δεν κατεβαζε οσο περιμενα, βεβαια εγω ηθελα να δω μειον, για περιπτωση ενυδρειου που απλα θελουμε να ριξουμε ενα δυο βαθμους μια χαρα ακουγεται
snakepanos
12-07-12, 13:08
Σαν ιδεα ειναι πολυ εξυπνη ,και στην πραξη θα ειναι το ιδιο καλη.
Ειναι σαν να βαζεις το εξωτερικό φιλτρο μεσα σε εναν κουβα με παγο ,αλλα αυτο που λες θα εχει μόνιμη ψύξη.
Προχωρά και αναμένουμε νεα σου Αλεξ.
Αλέξανδρε αυτό (http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=24439) το έχεις δει;
Τι σε χαλάει στα ανεμιστήρια;
εχει δικιο να τον χαλαει, γιατι ο αερας στο ενυδρειο καλο ειναι να παραμενει υγρος ενω με τα ανεμιστηρακια αυτο δε γινεται.
Εδω και μηνες ειχα αυτο τον προβληματισμο, και ολο για sump σκεφτομουν μονο που ημουν σιγουρος οτι αν δοκιμαζα να κανω τρυπα στο τζαμι θα το εσπαγα, μεχρι που μου ανοιξατε τα ματια με τις diy υπερχειλισεις.
Η πρωτη ολοκληρωθηκε πριν 3-4 μερες και λειτουργει χωρις θορυβο πολυ καλα με ενα δεκαπεντολιτρο που ειχα παρατημενο για sump και σαν αντλια χρησιμοποιω το εξωτερικο φιλτρο που ειχα (το sump ακομα δεν το εχω γεμισει τιποτα, μονο ενα μπλε σφουγκαρι εχω μεσα που τυγχανει να ειχα παρα πολυ, και τα ανεμιστηρακια)
Τις επομενες βδομαδες θα φτιαχτουν αλλα δυο ιδια και για τα αλλα ενυδρεια, ετσι θα εχουμε σωστες θερμοκρασιες με κλειστα καπακια.
εχει δικιο να τον χαλαει, γιατι ο αερας στο ενυδρειο καλο ειναι να παραμενει υγρος
Μπορείς λίγο να το αναλύσεις αυτό;
ναι, μιλαω φυσικα για τα λαβυρινθοψαρα που αναπνεουν αερα,
Στις τροπικες περιοχες απ οπου προερχονται η υγρασια παιζει 77-88% ( και εως 100% σχεδον την περιοδο των βροχων)
Αν θελουμε να τους φτιαξουμε λοιπον τις καλυτερες δυνατες συνθηκες δε νομιζω πως πρεπει να τα εχουμε να αναπνεουν ξηρο αερα
Ο Αλέξανδρος θέλει να το βάλει σε γαριδάδικο και δεν είναι ξηρός ο αέρας πάνω από ενυδρείο με κλειστό καπάκι από τα ανεμιστήρια. Μπορεί να μειώνεται η σχετική υγρασία, αλλά υπάρχει συνεχής εξάτμιση.
και δεν είναι ξηρός ο αέρας πάνω από ενυδρείο με κλειστό καπάκι από τα ανεμιστήρια. Μπορεί να μειώνεται η σχετική υγρασία, αλλά υπάρχει συνεχής εξάτμιση.
Φιλε μου κανεις λαθος, πεφτει κοντα στο 45%
αν δεν εχεις ενα αξιοπιστο humidity meter μπορεις να δοκιμασεις με εν παλιο παραδοσιακο ναυτικο τροπο (που ετσι κι αλλιως λειτουργει ολοσωστα.) χρησιμοποιοντας δυο θερμομετρα στον αερα, το ενα ελευθερο και το αλλο μεσα σε ενα μπουκαλακι απο τα μικρα του φαρμακειου με λιγο νερο.
Μετα απο μερικες ωρες θα δεις διαφορες αναμεσα στα δυο θερμομετρα. Αυτη τη διαφορα θα τη διεραισεις με την κλιμακα τους (πρεπει να ειναι ιδια φυσικα για να τα χρησιμοποιησεις για αυτη μετρηση) και το νουμερο που θα προκψει ειναι το ποσοστο υγρασιας (τα ενυδριακα θερμομετρα που προφανως θα εχεις περισσευμα ειναι μια χαρα )
-------------------------
http://users.sch.gr/kgeroukis/Relative_Humidity_table.htm
εδω ειναι ο πινακας για να μη μπλεξεις με υπολογισμους
Φιλε μου κανεις λαθος, πεφτει κοντα στο 45%
Ε δεν το λες και ξηρό περιβάλλον αυτό! Ειδικά αν δεν έχεις γέννα δεν πρόκειται να δημιουργήσει θέμα.
αν δεν εχεις ενα αξιοπιστο humidity meter μπορεις να δοκιμασεις με εν παλιο παραδοσιακο ναυτικο τροπο (που ετσι κι αλλιως λειτουργει ολοσωστα.) χρησιμοποιοντας δυο θερμομετρα στον αερα, το ενα ελευθερο και το αλλο μεσα σε ενα μπουκαλακι απο τα μικρα του φαρμακειου με λιγο νερο.
Μετα απο μερικες ωρες θα δεις διαφορες αναμεσα στα δυο θερμομετρα. Αυτη τη διαφορα θα τη διεραισεις με την κλιμακα τους (πρεπει να ειναι ιδια φυσικα για να τα χρησιμοποιησεις για αυτη μετρηση) και το νουμερο που θα προκψει ειναι το ποσοστο υγρασιας (τα ενυδριακα θερμομετρα που προφανως θα εχεις περισσευμα ειναι μια χαρα )
http://users.sch.gr/kgeroukis/Relative_Humidity_table.htm
εδω ειναι ο πινακας για να μη μπλεξεις με υπολογισμους
Με το ένα θερμόμετρο τυλιγμένο με νοτισμένο μπαμπάκι θα πάρεις πολύ πιο άμεσα τιμή.;) Και δεν είναι απλά ναυτικό κόλπο, είναι πολύ σωστή μέθοδος μέτρησης της σχετικής υγρασίας ακόμα και σε εργαστήριο.
Ε δεν το λες και ξηρό περιβάλλον αυτό! Ειδικά αν δεν έχεις γέννα δεν πρόκειται να δημιουργήσει θέμα.
οχι δεν ειναι ξηρο, αλλα δεν εχει σχεση με το 77-88%, και αφου μπορουμε γιατι να μην τους δωσουμε το καλυτερο?
Και δεν είναι απλά ναυτικό κόλπο, είναι πολύ σωστή μέθοδος μέτρησης της σχετικής υγρασίας ακόμα και σε εργαστήριο.
νι κι εγω τωρα το ειδα, απλα το βλεπω συνεχεια στα πλοια που εχουν τετοια "προτογονα υγρομετρα" εκτος απο τα κανονικα (γενικα οι κανονισμοι πλοιων λενε πως εκτος απο τα ηλεκτρονικα οργανα πρεπει να υπαρχουν και ολα τα "προτογονα" που δεν εξαρτωνται απο ενα blckout και δεν παθαινουν βλαβες, οπως εξαντες, μαγνητικες πυξιδες, θερμομετρα υδραργυρου και αλλα τετοια... οχι βεβαια πως ξερει να τα χρησιμοποιησει κανενας πιο νεος ολα αυτα αλλα λογο κανονισμων επιβαλλεται να υπαρχουν)
οχι δεν ειναι ξηρο, αλλα δεν εχει σχεση με το 77-88%, και αφου μπορουμε γιατι να μην τους δωσουμε το καλυτερο?
Βρε δώσ' το, δεν είπα να μην το σκεφτείς καν ως παράμετρο, αλλά δεν είναι για μένα λόγος να μη βάλεις ανεμιστηράκια για να ρίξεις τη θερμοκρασία, κάτι το οποίο μπορεί να δημιουργήσει πολύ μεγαλύτερα προβλήματα. Ούτε στη φύση έχει όλο το χρόνο την ίδια υγρασία.
Και πάλι όμως εδώ το θέμα είναι οι crs!:D
Ούτε στη φύση έχει όλο το χρόνο την ίδια υγρασία.
lol δεν εχεις ιδεα τι θα πει τροπικα... :P
οκ το βουλωνω... εγω για γκουραμια και μονομαχακια μιλουσα :D
Αφου εχεις χωρο για το ψυγειο και εχεις και αντλια, σου μενει μονο να τρυπησεις (και να μονωσεις καλα γυρω απο την τρυπα) και να βαλεις σωληνα (μπολικο, οσο πιο πολυ μπορεις και διαφανες πχ αλφαδολαστιχο που ειναι και οικονομικο). :cool:
Μεανδρος γιατι?
Κουλουρα δεν ειναι πιο ευκολο?
Αργη ροη στην αντλια ετσι?
Θα ελεγα στον controller ειναι πιο σωστο να μπει η αντλια.
Το ψυγειο θα χανει την ψυξη του αν μενει εκτος λειτουργειας.
Δεν ξερω φυσικα αν η στασιμοτητα του νερου στους σωληνες (κατα την παυση λειτουργιας της αντλιας) θα δημιουργησει καποιο προβλημα αλλα δεν το νομιζω.
Καλη επιτυχια και αναμενουμε τα αποτελεσματα.
Αν έχεις εξωτερικό φίλτρο μπορείς την επιστροφή του νερού να την περάσεις απο ψυγείο αυτοκινήτου που είτε μπορεί να είναι μέσα σε ψυγείο είτε να ψύχεται με ανεμιστήρες.
Έτσι δεν ξυρένετε ο αέρας γιατί δεν έχουν επαφή οι ανεμιστήρες με το ενυδρείο άμεσσα. το πρόβλημα είναι να έχει αρκετά δυνατή αντλία το φίλτρο ώστε να φτάνει με σωστή ροή μέσα στο ενυδρείο εφόσον μεγαλώνει το κύκλωμα.
Επίσης μπορείς να βρείς θερμόμετρο που συνδέεται παράλληλα στα ρακόρ του ψυγείου ώστε να ξέρεις θερμοκρασία που βγαίνει το νερό απο το ψυγείο αλλά και να ρυθμίσεις τις στροφές των ανεμιστήρες με ένα dimmer ώστε να δουλεύουν 100% είτε λιγότερο.
Αν έχεις εξωτερικό φίλτρο μπορείς την επιστροφή του νερού να την περάσεις απο ψυγείο αυτοκινήτου που είτε μπορεί να είναι μέσα σε ψυγείο είτε να ψύχεται με ανεμιστήρες..
ΑΠΑΓΟΡΕΥΟΝΤΑΙ δια ροπαλου τα μεταλα.
Αν μπορουσαμε να τα χρησιμοποιησουμε δε θα γινοντουσαν τοοοοσες και τοοοοσες συζητησεις γυρω απο την ψυξη
Εκτος κι αν ειναι τιτανιο :D
Οπως στα chiller (εξ'ου και πανακριβα)
ΑΠΑΓΟΡΕΥΟΝΤΑΙ δια ροπαλου τα μεταλα.
Αν μπορουσαμε να τα χρησιμοποιησουμε δε θα γινοντουσαν τοοοοσες και τοοοοσες συζητησεις γυρω απο την ψυξη
Συγνώμη άσχετος επι του θέματος.
καλα μη ζητας συγνωμη, δε μπορουμε να γνωριζουμε τα παντα με το καλημερα... ;)
Alex_Salonica
12-07-12, 16:05
Αλέξανδρε αυτό (http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=24439) το έχεις δει; Α.. περίπου το ίδιο λέμε αλλά πιστεύω το ψυγειάκι που αναφέρει ο φίλος δεν θα επαρκεί για την ψύξη(η πράξη βέβαια θα το δείξει)
Τι σε χαλάει στα ανεμιστήρια;
Η μεγάλη εξάτμιση και κατά συνέπεια ο καθημερινός έλεγχος για συμπλήρωση νερού ή και το κόστος αυτόματης αναπλήρωσης και όσμωσης
Ο Αλέξανδρος θέλει να το βάλει σε γαριδάδικο και δεν είναι ξηρός ο αέρας πάνω από ενυδρείο με κλειστό καπάκι από τα ανεμιστήρια. Μπορεί να μειώνεται η σχετική υγρασία, αλλά υπάρχει συνεχής εξάτμιση.
Βρε δώσ' το, δεν είπα να μην το σκεφτείς καν ως παράμετρο, αλλά δεν είναι για μένα λόγος να μη βάλεις ανεμιστηράκια για να ρίξεις τη θερμοκρασία, κάτι το οποίο μπορεί να δημιουργήσει πολύ μεγαλύτερα προβλήματα. Ούτε στη φύση έχει όλο το χρόνο την ίδια υγρασία. Δεν νομίζω το πρόβλημα να είναι η υγρασία, η εξάτμιση με τα προβλήματα της είναι για μένα αλλά πιστεύω και σε κάθε ενυδρείο
Όχι απαραίτητα, αν έχει καλή ψύξη το σύστημα μπορεί να μπει σε κάθε ενυδρείο ακόμα και θαλασσινό
Αφου εχεις χωρο για το ψυγειο και εχεις και αντλια, σου μενει μονο να τρυπησεις (και να μονωσεις καλα γυρω απο την τρυπα) και να βαλεις σωληνα (μπολικο, οσο πιο πολυ μπορεις και διαφανες πχ αλφαδολαστιχο που ειναι και οικονομικο). :cool:
Το ψυγειάκι θα υπολογίσω να δω αν χωράει μέσα σρο ντουλάπι για να μην φαίνεται κι όλας
Μεανδρος γιατι?
Κουλουρα δεν ειναι πιο ευκολο? Ε είπαμε για να τιμήσουμε τους προγόνους :D και για την μέγιστη απόδοση ωφέλιμης επιφάνειας, σαφώς και κουλούρα είναι πιο εύκολο
Αργη ροη στην αντλια ετσι? Νομίζω πως ναι με αργή θα είναι καλύτεραμ η πράξη όμως θα το δείξει
Θα ελεγα στον controller ειναι πιο σωστο να μπει η αντλια.
Το ψυγειο θα χανει την ψυξη του αν μενει εκτος λειτουργειας.
Δεν ξερω φυσικα αν η στασιμοτητα του νερου στους σωληνες (κατα την παυση λειτουργιας της αντλιας) θα δημιουργησει καποιο προβλημα αλλα δεν το νομιζω. Γι αυτά προβληματίζομαι κι εγώ :smt017
Καλη επιτυχια και αναμενουμε τα αποτελεσματα.
Ελπίζω να βρω το χρόνο και ενυδρείο 400λιτρο για να το δοκιμάσω... :D
οκ, τιτανιο και πλατινα ειναι ουδετερα και το ασημι εχει αντιβακτηριδιακες ιδιοτητες στην αντιδραση του με το νερο, αλλα εκτος κι αν δεν υπαρχει κανενας απολυτως αλλος τροπος προσωπικα δε γουσταρω κανενα μεταλο εκει μεσα (ουτε chiler. ουτε θερμοστατες τιτανιου ουτε τιποτα)
Όχι απαραίτητα, αν έχει καλή ψύξη το σύστημα μπορεί να μπει σε κάθε ενυδρείο ακόμα και θαλασσινό
Ηδη ξεκιναει το πειραμα με ψυγειο σε ενα τετοιο :D
Με την αντλια στο controller θα ειναι
Alex_Salonica
12-07-12, 16:12
οκ, τιτανιο και πλατινα ειναι ουδετερα και το ασημι εχει αντιβακτηριδιακες ιδιοτητες στην αντιδραση του με το νερο, αλλα εκτος κι αν δεν υπαρχει κανενας απολυτως αλλος τροπος προσωπικα δε γουσταρω κανενα μεταλο εκει μεσα (ουτε chiler. ουτε θερμοστατες τιτανιου ουτε τιποτα)
Το τιτάνιο δεν προκαλεί κανένα πρόβλημα στο ενυδρείο μας... μόνο στη τσέπη μας :smt044
Alex_Salonica
12-07-12, 16:14
Ηδη ξεκιναει το πειραμα με ψυγειο σε ενα τετοιο :D
Με την αντλια στο controller θα ειναι
Σας δίνω την πατέντα ελεύθερα :D:D
Το τιτάνιο δεν προκαλεί κανένα πρόβλημα στο ενυδρείο μας... μόνο στη τσέπη μας :smt044
ναι μονος μου ειπα οτι ειναι ουδετερο οπως και η πλατινα και χρησιμοποιουνται και σε χειρουργικες επεμβασεις, ΑΛΛΑ -προσωπικο κολλημα- προτιμω να μην υπαρχει ουτε αυτο
Σας δίνω την πατέντα ελεύθερα :D:D
Δεν καταλαβες. Εχει ηδη ξεκινησει απο χθες :D
Θα ανακοινωσω καποια στιγμη και εγω τα συμπερασματα.
Alex_Salonica
12-07-12, 16:20
ναι μονος μου ειπα οτι ειναι ουδετερο οπως και η πλατινα και χρησιμοποιουνται και σε χειρουργικες επεμβασεις, ΑΛΛΑ -προσωπικο κολλημα- προτιμω να μην υπαρχει ουτε αυτο
Κατανοητό :smt045
Alex_Salonica
12-07-12, 16:21
Δεν καταλαβες. Εχει ηδη ξεκινησει απο χθες :D
Επ.. ποιος παίζει με το μυαλό μου... :D
Άντε κάθε καλοκαίρι...... :D
Alex_Salonica
12-07-12, 17:36
Άντε κάθε καλοκαίρι...... :D
χαχα όντως ;)
Αλεξανδρε με το ρευμα που θα καις δε θα συμφερει...
Γνωμη μου : ανεμηστηρακια-κοντρολερ-αυτοματη αναπληρωση "κι αντε γεια " που λεει κι ενας γνωστος μου :rolleyes:
Γνωμη μου : ανεμηστηρακια-κοντρολερ-αυτοματη αναπληρωση "κι αντε γεια " που λεει κι ενας γνωστος μου :rolleyes:
+1
Αλλά αφού θέλει να δοκιμάσει...:)
Σπύρο σε τι ψυγείο το έβαλες και με πόσα μέτρα σωλήνα;
Alex_Salonica
12-07-12, 18:49
Η κατανάλωση ρεύματος ενός μικρού ψυγείου είναι ελάχιστη
ανεμηστηρακια-κοντρολερ-αυτοματη αναπληρωση ..δεν νομίζω Τάκη.. που λέει και ο ποιητής :D
Η κατανάλωση ρεύματος ενός μικρού ψυγείου είναι ελάχιστη....δε νομιζω να ειναι μικροτερη απο 4-5 watt(ανεμηστηρακια+κοντρολερ)
ανεμηστηρακια-κοντρολερ-αυτοματη αναπληρωση ..δεν νομίζω Τάκη.. που λέει και ο ποιητής :D
Ενα 50αρικο η σουμα τους.Τη θερμοκρασια-ηχο που θα βγαζει το ψυγειο τη σκεφτηκες?
Alex_Salonica
12-07-12, 19:23
Ενα 50αρικο η σουμα τους.Τη θερμοκρασια-ηχο που θα βγαζει το ψυγειο τη σκεφτηκες?
Όχι δεν είναι 4-5 watt αλλά δεν έχει και τα μείον που έχουν τα ανεμιστηράκια με την εξάτμιση και τα επακόλουθα.
Επιπλέον δεν θα λειτουργεί συνέχεια έχει και θερμοστάτη και στην τελική κοστίζει πολύ λιγότερο από το θερμοστάτη που έχουμε στα ενυδρεία μας τους χειμερινούς μήνες
Επειδή έχω μικρό ψηγείο σπίτι μου όπως και όλοι που έχουν ψηγεία συνήθως σε σαλοκουζίνες ούτε που ακούγονται και η ζέστη που βγάζουν είναι πολύ λίγη.
Κάτι παρόμοιο είχα σκεφτεί κι εγώ Alex. Με τα φορητά ψυγεία που φέρνει πότε πότε το Lidl. Έχουν ανεμιστήρα, από κάτω από τον ανεμιστήρα μια τεράστια ψύκτρα και πολύ καλή μόνωση για φορητό ψυγείο. Ο τρόπος που είχα σκεφτεί εγώ είναι με αντλία επίσης, αλλά με ξεχωριστό κλειστό κύκλωμα νερού, όχι με νερό από το ενυδρείο. Το είχα σκεφτεί με μικρότερη αντλία, με σωλήνα σιλικόνης. Μέσα στο ψυγείο, μετά την έξοδο της αντλίας, οριζόντια στο ψυγείο, ένα όσο το δυνατόν κυλινδρικό κομμάτι μέταλλο και το σωληνάκι να κάνει σπείρες πάνω σε αυτό, για να ψύχεται πιο γρήγορα το νερό που είναι μέσα του. Και μετά να συνεχίζει προς το ενυδρείο.
Μέσα στο ενυδρείο πάλι για καλύτερη εκμετάλλευση της ψύξης, είχα σκεφτεί 2 πενταπλές βάνες για σωληνάκι σιλικόνης, σαν αυτές που χρησιμοποιούνται για διαχωρισμό του αέρα από τις αεραντλίες, αντικριστά η μία με την άλλη, με κάμποσο μήκος σωληνάκι από βάνα σε βάνα. Σαν τις πτυσσόμενες απλώστρες ρούχων φαντάσου. :) Κι από κει επιστροφή πάλι στο ψυγείο.
Θα είναι πιο αργό στο να ρίξει τη θερμοκρασία, ειδικά αν είναι πάνω σε controller και σταματάει η λειτουργία του ψυγείου, αλλά τη δουλειά του θα την κάνει. Και είναι αρκετά οικονομικό. Και σε κόστος και σε κατανάλωση ρεύματος.
Ένα ακόμη πλεονέκτημα που έχει είναι ότι αφού είναι κλειστό κύκλωμα μπορείς να βάλεις έναν διαχωριστή στο σωληνάκι που βγαίνει από το ψυγείο και να ψύξεις παραπάνω από ένα ενυδρεία. Κι έχεις και το κεφάλι σου ήσυχο από ατύχημα να τραβάει συνέχεια νερό από το ενυδρείο.
Δεν το έχω δοκιμάσει ακόμη, περιμένω να πετύχω τέτοιο ψυγειάκι. Αν το δοκιμάσω θα σας πω.
αυτα που λες μου ακουγονται για ψυγεια που λειτουργουν με peltier.
Δε νομιζω πως ειναι και το οτι καλυτερο τεχνολογικα, καλυτερα μικρο κλασσικο με ψυκτικο υγρο και συμπιεστη (οποιος θελει μπορει να το φτιαξει και μονος του και να αποφυγει να εχει ενα ολοκληρο ψυγειο. Πολλες πληροφοριες για το πως, καθως και σχεδια θα βρει σε ολα τα κομπιουτερο-sites αν μπει στην κατηγορια του overclocking, αλλα βεβαια πρεπει να το προσαρμοσει στην αποδοση που θελει κι οχι στους μειον που θελουμε για ψυξη cpu).
Ο μικροτερος συμπιεστης που εχω βρει στην αγορα ειναι 50w
Δεν με νοιάζει να είναι το καλύτερο τεχνολογικά, με νοιάζει να κάνει τη δουλειά του. Αν μπορώ να κάνω το ίδιο πράγμα με πιο απλά μέσα θα προτιμήσω σαφώς αυτό. Μη σου πω ότι όσο πιο απλό είναι το σύστημα τόσο καλύτερα. Έχεις λιγότερα πράγματα που μπορεί να πάνε στραβά.
Αυτό που προτείνεις βλέπω ότι έχει και αρκετό κόστος αγοράς και μεγάλη κατανάλωση. Σε αυτό που προτείνω ξενοιάζεις με 10W και πολλά λέω. Μόνο ο ανεμιστήρας του ψυγείου και μια αντλία 200-300 L/H πόσο να καίνε? Τα λίτρα θα είναι ελάχιστα, ίσα να γεμίζει το ψυγειάκι κάπου μέχρι τη μέση. 15Lt να πούμε? Κι ότι πάρουν μέσα οι σωληνώσεις. Δεν θες μεγαλύτερη.
Συν ότι η δυσκολία κατασκευής είναι μηδαμινή.
Το μόνο μείον είναι ότι το ψυγείο θα πρέπει να βρίσκεται περίπου στο ίδιο ύψος με το ενυδρείο, πάτο με πάτο ας πούμε, μιας και αυτές οι αντλίες άντε να έχουν 60cm μανομετρικό.
Ένα ακόμη που με απασχολεί είναι ο ρυθμός που κατεβάζει τη θερμοκρασία. Θα πρέπει να είναι μεγαλύτερος από τον ρυθμό που ανεβαίνει αυτή. Εν τέλει θα την κατεβάσει, αλλά καλό θα ήταν να ξεκινάει αμέσως η πτώση έστω και με αργό ρυθμό. Αυτό μόνο με δοκιμή μπορεί να διαπιστωθεί.
Αν υπάρχει ένας μηχανολόγος με όρεξη βγάζει και με νούμερα το κατά πόσο γίνεται και πόσα btu με τι ροή κλπ, παιχνιδάκι είναι για αυτόν!
Προσωπικά μπορώ να εγκυηθώ πως δεν δουλεύει με ψυγειάκι αυτοκινήτου σε καμία περίπτωση..
Οχι δεν κατρεβάζει αρκετα, δεν κατεβάζει καθόλου.. Δοκιμασμένο..
Και πιστέυω πως ούτε με το μικρό ψυγειάκι θα δουλέψει..
Αν δείτε εδώ http://www.tsamisaquarium.gr/Selides/5tee/psyksi2.htm
Για ένα 50λιτρο ενυδρείο 60χ30χ30, και για να κατεβάσουμε την θερμοκρασία απο 33 βαθμούς σε 25 μέσα σε 1 ωρα,
θέλει 90βατ συμπιεστή..
Το μινι μπαρ πόσο να έχει 30? 40?
Θα το πάει δηλαδή απο 33 29...
και ειδικά άμα βάζεις και πράγματα στο ψυγείο ξέχνα το..
Μια συμβουλή μόνο, μην το συνδέσεις στο φίλτρο, θέλει πολύ αργή ροή..
Φυσικά τα παραπάνω είναι προσωπική άποψη, δεν εχω δοκιμάσει με κανονικό ψυγείο, έχω δοκιμάσει με αυτοκινήτου 12βολτο, και δεν κάνει τίποτα..
Συγνώμη για την απαισιοδοξία, καλή επιτυχία..:D
Μην ξεφεύγουμε με τα watt, τις απαιτήσεις και τις αποδόσεις των συστημάτων ψύξης. Ούτε με το πόσο γρήγορα θα κάνει τι, ως ένα βαθμό.
Το να πας τη θερμοκρασία 50Lt νερού από τους 33 στους 25 σε 1 ώρα είναι ΤΕΡΑΣΤΙΟ. Μιλάμε για κανονική απόδοση κατάψυξης! Δεν προσπαθούμε να κατεβάσουμε την θερμοκρασία, ούτε ταχύτατα, ούτε σε μεγάλη κλίμακα στο ενυδρείο μας. Προσπαθούμε να διατηρήσουμε τη θερμοκρασία. Ένα σύστημα π.χ. που κατεβάζει 0,5 βαθμούς τη θερμοκρασία σε μισή ώρα είναι απολύτως ικανοποιητικό για μένα. Ειδικά αν έχει μικρή κατανάλωση ρεύματος.
Τώρα όσων αφορά τα watt, αυτό που θα πω είναι συνεπακόλουθο του άνωθεν. Εξαρτάται τι ζητάμε. Δεν θέλουμε τρελές ταχύτητες ψύξης στο ενυδρείο μας. Δεν αγοράζεις ένα αυτοκίνητο 2000 κυβικά για να πηγαίνεις από το Μοναστηράκι στο Σύνταγμα! Μπορείς να το αγοράσεις, απλά και δεν χρειάζεται και δεν συμφέρει. Δεν ζητάμε να πάμε τη θερμοκρασία από 33 βαθμούς στους 25. Ζητάμε να πάει από τους 26,5 στους 26.
Ένας δυνατός ανεμιστήρας 120mm (της τάξης των 100 CFM) καίει περίπου 6 watt. Με 2 τέτοιους σας εγγυώμαι ότι θα διατηρείτε τη θερμοκρασία εκεί που θέλετε. Και μιλάμε πάντα για τα 12V (P = V x I, όπου V το ρεύμα, όπου Ι η αντίσταση).
Έχω μπροστά μου έναν Scythe που είναι βαθμονομημένος 88CFM - 0,41Α, που σημαίνει 4,92W στα 12V. Αν έχετε το μετασχηματιστή πιο χαμηλά θα καίει ακόμη λιγότερα watt. Άρα η ισχύς είναι κάτι εντελώς σχετικό.
Τώρα υπεισέρχεται μία ακόμη παράμετρος - για να εξετάσουμε τα πάντα: Τι γίνεται όταν η θερμοκρασία περιβάλλοντος είναι πολύ υψηλή? Μπορεί να διατηρήσει τη θερμοκρασία? Όπως είπα και στο προηγούμενο μήνυμα, περιμένω να το δοκιμάσω το σύστημα που προτείνω. Στο κάτω κάτω το ψυγειάκι τον χώρο του τον έχει, άμα δω τα σκούρα χώνω και 2-3 1,5λιτρα μπουκάλια παγωμένο νερό για να βοηθήσω. Δεν θα είναι για πάντα 40 βαθμούς θερμοκρασία, για κάποιες μέρες θα είναι.
Οχι δεν κατρεβάζει αρκετα, δεν κατεβάζει καθόλου.. Δοκιμασμένο..
Και πιστέυω πως ούτε με το μικρό ψυγειάκι θα δουλέψει..
Αν δείτε εδώ http://www.tsamisaquarium.gr/Selides/5tee/psyksi2.htm
Για ένα 50λιτρο ενυδρείο 60χ30χ30, και για να κατεβάσουμε την θερμοκρασία απο 33 βαθμούς σε 25 μέσα σε 1 ωρα,
θέλει 90βατ συμπιεστή..
Το μινι μπαρ πόσο να έχει 30? 40?
Δεν εχει καν συμπιεστη, ενα peltier εχει συνηθως για να κρατησεις καπως δροσερο ενα καφε.
Συμφωνω πως αποκλειεται να κατεβασει ουτε δεκατο του βαθμου...
Κανονικο συμπιεστη θελει
Η διαδικασια απο μεριας μας διακοπηκε, πριν αρχισει καλα καλα.
Μετα απο υπολογισμο, η διαδικασια φανηκε ασυμφορη και ανασφαλη ως προς τα αποτελεσματα.
Αγορασθηκε ανεμιστηρας για βοηθεια των υπαρχοντων, και του χρονου παει για chiller
Μην ξεφεύγουμε με τα watt, τις απαιτήσεις και τις αποδόσεις των συστημάτων ψύξης. Ούτε με το πόσο γρήγορα θα κάνει τι, ως ένα βαθμό.
Το να πας τη θερμοκρασία 50Lt νερού από τους 33 στους 25 σε 1 ώρα είναι ΤΕΡΑΣΤΙΟ. Μιλάμε για κανονική απόδοση κατάψυξης! Δεν προσπαθούμε να κατεβάσουμε την θερμοκρασία, ούτε ταχύτατα, ούτε σε μεγάλη κλίμακα στο ενυδρείο μας. Προσπαθούμε να διατηρήσουμε τη θερμοκρασία. Ένα σύστημα π.χ. που κατεβάζει 0,5 βαθμούς τη θερμοκρασία σε μισή ώρα είναι απολύτως ικανοποιητικό για μένα. Ειδικά αν έχει μικρή κατανάλωση ρεύματος.
Τώρα όσων αφορά τα watt, αυτό που θα πω είναι συνεπακόλουθο του άνωθεν. Εξαρτάται τι ζητάμε. Δεν θέλουμε τρελές ταχύτητες ψύξης στο ενυδρείο μας. Δεν αγοράζεις ένα αυτοκίνητο 2000 κυβικά για να πηγαίνεις από το Μοναστηράκι στο Σύνταγμα! Μπορείς να το αγοράσεις, απλά και δεν χρειάζεται και δεν συμφέρει. Δεν ζητάμε να πάμε τη θερμοκρασία από 33 βαθμούς στους 25. Ζητάμε να πάει από τους 26,5 στους 26.
Ένας δυνατός ανεμιστήρας 120mm (της τάξης των 100 CFM) καίει περίπου 6 watt. Με 2 τέτοιους σας εγγυώμαι ότι θα διατηρείτε τη θερμοκρασία εκεί που θέλετε. Και μιλάμε πάντα για τα 12V (P = V x I, όπου V το ρεύμα, όπου Ι η αντίσταση).
Έχω μπροστά μου έναν Scythe που είναι βαθμονομημένος 88CFM - 0,41Α, που σημαίνει 4,92W στα 12V. Αν έχετε το μετασχηματιστή πιο χαμηλά θα καίει ακόμη λιγότερα watt. Άρα η ισχύς είναι κάτι εντελώς σχετικό.
Τώρα υπεισέρχεται μία ακόμη παράμετρος - για να εξετάσουμε τα πάντα: Τι γίνεται όταν η θερμοκρασία περιβάλλοντος είναι πολύ υψηλή? Μπορεί να διατηρήσει τη θερμοκρασία? Όπως είπα και στο προηγούμενο μήνυμα, περιμένω να το δοκιμάσω το σύστημα που προτείνω. Στο κάτω κάτω το ψυγειάκι τον χώρο του τον έχει, άμα δω τα σκούρα χώνω και 2-3 1,5λιτρα μπουκάλια παγωμένο νερό για να βοηθήσω. Δεν θα είναι για πάντα 40 βαθμούς θερμοκρασία, για κάποιες μέρες θα είναι.Δεν είδες τον τύπο μαλλον... απο τα 90βατ που είπα, τα 15 είναι που θα κατεβάσουν σε μια ώρα την θερμοκρασία, και τα υπόλοιπα 75 που εξαλείφουν τις απώλειες.. και σε 5 ώρες να βάλεις να κατεβάσει την θερμοκρασία, τα ίδια βατ θα σου βγάλει..
Εγώ σου λέω τσάμπα θα χαλάσεις το ψυγειάκι... Το έχω δοκιμάσει...
Αυτά που είναι με πελτιερ τα έχει δοκιμάσει κανείς??
http://www.ebay.com/itm/Thermoelectric-water-chiller-Fish-Shrimp-aquarium-grass-16-gallon-70L-tank-QUIET-/290717937153?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item43b023ae01
Η ισχύς είναι πάντα η ίδια. Ο ανεμιστήρας που είπα πιο πριν 4,92 watt θα καίει ή μια ώρα είναι αναμμένος ή ένα χρόνο. Το 1 watt είναι 1 Joule ανά δευτερόλεπτο. Το πόσα δευτερόλεπτα θα τροφοδοτείς τον ανεμιστήρα είναι άλλο θέμα.
Nick74 το έχω δει σκέτο το ψυγειάκι, γεμισμένο με καλούδια, να λειτουργεί μέσα σε αυτοκίνητο, με τον αντάπτορα 12V, να χτυπάει ο ήλιος τα τζάμια σε πολύωρο ψάρεμα. Μια χαρά κατεβάζει ΠΟΛΛΑ δέκατα. Ο κύριος λόγος που προτείνω αυτό το σύστημα είναι ότι το έχω δει να λειτουργεί. Αν εσύ πάλι το έχεις σίγουρα δοκιμάσει και είσαι σίγουρος ότι δεν λειτουργεί πες μου κι εμένα να μην κάνω τον κόπο. Προς το παρών ακολουθώ τη δική μου εμπειρία.
Επειδή ασχολούμαι στον χώρο των υπολογιστών (από την εποχή του Zylog) και διαφόρων περεμφερών συσκευών ξέρω σίγουρα ότι το σύστημα ανεμιστήρα-ψύκτρας δουλεύει (επιμένω να το λέω έτσι). Εκτός αν όλοι αυτοί που ψύχουν τον επεξεργαστή π.χ. με αυτό τον τρόπο τόσα χρόνια είναι ηλίθιοι.
Σπύρο δεν συμφέρει με ψυγείο...
-----
Έκανα edit για να τονίσω πάλι ένα πράγμα. Δεν μας ενδιαφέρει το πόσο γρήγορα ψύχει το κάθε ψυκτικό που θα χρησιμοποιήσουμε. Μας ενδιαφέρει πόσο καλά μπορεί να κρατήσει ΣΤΑΘΕΡΑ τη θερμοκρασία. Έχει τεράστια διαφορά αυτό το πράγμα. Για όνομα του Θεού, κρατάμε τη θερμοκρασία σταθερή με ανεμιστηράκια, με απλή ροή αέρα, και επιμένετε ότι ένα πράγμα με ψύξη και μόνωση δεν μπορεί να κρατήσει σταθερή θερμοκρασία?
Σπύρος και Αλέξανδρος καταλάβανε τον τρόπο ψύξης που θέλω να δοκιμάσω. Μου αρκεί. Από κει και πέρα με έχει κουράσει αυτό θέμα. Όποιος κατάλαβε κατάλαβε.
To 12βολτο ψυγειάκι με ανεμηστηρα-ψυκτρα που λες δουλευει με peltier.. αμα ειχε ανεμιστήρα ψύκτρα στην καλυτερη θα έφτανε στην θερμοκρασία περιβάλλοντος..
Έχεις δει ποτέ τον επεξεργαστή σου να έχει χαμηλότερη θερμοκρασία απο του δωματίου??
Οι ανεμηστήρες που βάζουμε στα ενυδρεία, τα ψύχουν υποβοηθώντας την εξάτμιση, και όχι όπως ψύχει ο ανεμιστήρας της cpu...
όσο για τις ικανότητες του ψυγείου, με συγχωρείς, αλλα με κάνεις και γελάω.. Βάλε ένα μπουκάλι 1μιση λίτρο βρύσης, και πες μου σε πόσες ώρες θα το πάει 10βαθμούς.. (ΑΝ παει.. )
Και το είπα ξεκάθαρα.. Το εχω δοκιμάσει και δεν κάνει τιποτα.. τι άλλο να πω??
Θα σου το θέσω αλλιώς Kotsos. Με 2 120mm ανεμιστήρες μπορείς να έχεις λογική και σταθερή θερμοκρασία στο ενυδρείο σου? Ναι. Μπορείς να ψύξεις ένα μπουκάλι στους 10 βαθμούς? Όχι.
Θα σε παρακαλέσω επίσης στο μέλλον να μην ξαναναφερθείς επί προσωπικού σε εμένα όπως κι εγώ δεν έχω κάνει. Το αν σου αρέσει να γελάς με αφήνει αδιάφορο.
Επίσης για να ξέρεις: Αν θες να έχει κάτι θερμοκρασία περιβάλλοντος απλώς το αφήνεις έξω, δεν χρειάζεται ψυγείο. Θα ήθελα να γελάσω....
Δεν καταλαβα την ερώτηση, ούτε το τι σχέση έχει με το αν θα δουλέψει η όχι η ιδέα με το ψυγειάκι...
Εχεις δίκιο με το αφήνεις έξω.. η θερμική αγωγιμότητα της αλουμινένιας ψύκτρας όμως έιναι μεγαλύτερη απο αυτή του αέρα..
Αν καταλαβαίνεις τι εννοώ...
Παρ' όλα αυτά δεν νομίζω πως σε προσέβαλα με κάποιο τρόπο, και συγνώμη αν το έκανα..
Περιμένω να το κάνεις και να μου τρίψεις στην μούρη τα αποτελέσματά σου..:smt006
Δεν έχω καμία τέτοια πρόθεση! Δηλαδή αν πετύχει θα έρθω και θα πω, "να ρε Kotsos"!!!!
Εγώ απλώς είπα την άποψή μου. Με όσο μπορούσα πιο εμπεριστατωμένο τρόπο, και προσπαθώντας να εξηγήσω ποια είναι η διαφορά ψύξης και διατήρησης θερμοκρασίας. Και ξαναλέω το έχω δει να λειτουργεί με πράγματα μέσα και είχε πολύ χαμηλότερη θερμοκρασία από ότι του περιβάλλοντος.
Η ερώτηση σημαίνει ότι όποιον τρόπο ψύξης ενυδρείου και να χρησιμοποιήσουμε δεν θα καταφέρουμε να φτάσουμε ένα μπουκάλι στους 10 βαθμούς...
Προσδοκούμε να έχουμε 25-28 βαθμούς. Δεν είναι ψυγείο αυτό που θέλουμε να κάνουμε. Ούτε ως προς τη θερμοκρασία που θέλουμε να επιτύχουμε, ούτε ως προς το ρυθμό ελλάτωσης θερμοκρασίας.
Αμφιβολίες για την πρόταση μου είχα από μόνος μου από το πρώτο μήνυμα-σκέψη μου. Σας εξήγησα κάθε ενδοιασμό μου. Το αν θα λειτουργήσει θα το δοκιμάσω εγώ.
Ο ένας τρόπος θεωρητηκά τουλάχιστον μπορεί να φτάσει στους 10 βαθμούς.. Το αν θα φτάσει θα εξαρτηθεί απο τον ανεμηστήρα που έχεις, απο τις απώλειες, μπλα μπλα μπλα..
http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%95%CE%BE%CE%AC%CF%84%CE%BC%CE%B9%CF%83%CE%B7
Ο άλλος δεν μπορεί να πάει χαμηλότερα απο την θερμοκρασία του αέρα...
http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%98%CE%B5%CF%81%CE%BC%CF%8C%CF%84%CE%B7%CF%84%C E%B1
Edit: Αν δεν με πιστεύεις βάλε τον ίδιο ανεμηστήρα να χτυπάει το τζάμι και όχι την επιφάνεια του νερού..
Το θέμα με αυτά τα ψυγειάκια είναι οτι ναι καταφέρνουν να κάνουν συντήρηση.. Βάζεις δηλαδή το γάλα που έχει ήδη 2-3 βαθμούς και το κρατάει μια χαρά..
Έχει όμως και 5 δάχτυλα φελιζόλ γύρω γύρω.. δηλαδή μόνωση.. δηλαδή μηδενικές απώλειες...
Το ενυδρείο ξέρεις τι απώλειες έχει?? πως θα τις εξισοροπίσεις αυτές??
Αν κλείσεις το ενυδρείο σε ένα φελιζολένιο κουτί, τότε ΙΣΩΣ και να καταφέρει να το κρατήσει..
Μια σκέψη πάλι που έπρεπε να πω από την αρχή μάλλον. Και το 80 και το 90 κάπως αντιμετωπίζαμε τη θερμοκρασία. Κι αν λέω κάτι το λέω από εμπειρία και επειδή το έχω σκεφτεί.
-----
Για να μαθαίνω κι εγώ, αν βάλω 2 ανεμιστήρες 120mm θα κατεβάσουν τη θερμοκρασία, ή θα χρειαστώ φελιζόλ και συμπιεστές 90w?
Αυτά που είναι με πελτιερ τα έχει δοκιμάσει κανείς??
http://www.ebay.com/itm/Thermoelectric-water-chiller-Fish-Shrimp-aquarium-grass-16-gallon-70L-tank-QUIET-/290717937153?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item43b023ae01
εχω δοκιμασει εγω να ψυξω πινακα που ειναι εγκατεστημενος σε εξωτερικο χωρο μηχανοστασιου με peltier και μαλιστα τη μελλετη την καναμε μαζι με φιλο ψυκτικο-μηχανικο ο οποιος ειναι αστερι σε μελλετες για new buildings.
Για να κατεβασω πανω απο εναμισι βαθμο που ηθελα ενω η μελετη με βαση τις προδιαγραφες των κατασκευαστων θα ηταν 500w peltiers, τελικα φτασαμε στα 2500 και δεν κρατουσε και καναμε και μια πατεντα με αερα + οτι δε γλυτωσαμε τη τεραστια θερμικη ακτινοβολια των 90 βαθμων απο την αλλη μερια των peltiers.
Επισεις σε προσωπικα πειραματα για cpu με 250w peltier ΠΟΤΕ δεν εφτασα να ριξω ουτε καν στη θερμοκρασια δωματιου, (οπως ολοι αλλωστε οσοι πειραματιστηκαν με αυτο το υλικο) ποσο μαλλον στα μειον που ονειρευομουν... Επεισεις δοκιμασα με 4 χ 250ρια να ψυξω κεφαλη λειζερ και παλι δεν ειχα σε καμια περιπτωση την αποδοση που εχει ενα ταπεινο συστηματακι με 100w συμπιεστη, χωρια που οι 90 βαθμοι που ακτινοβολουν οι ψυκτρες θα ηταν προβλημα για το χειριστη (το καλοκαιρι θα ηταν σα να εχει σομπα διπλα του)
Τα peltier τα χρησιμοποιησε αρχικα η ΝΑΣΑ οταν δεν ειχε κατι καλυτερο, αλλα ελεγχε θερμοκρασιες σε κενο αερος κι οχι σε ανοιχτο χωρο, εκει ναι σιγουρα εχουν αποδοση αλλα για τις περισσοτερες βιομηχανικες / οικιακες εφαρμογες εχουν αποδειχτει (σε αυτο συμφωνουμε το 99.99999% των συναδελφων) εντελως πατατες, και δυστυχως οπου θελουμε πραγματικη ψυξη τα συστηματα αερα, νερου, φρεον ειναι καλυτερα, αποδοτικοτερα, ασφαλεστερα και με πολυ μικροτερες καταναλωσεις και κοστος, διαφορετικα ολοι μας θελαμε τη μαγικη συνταγη να βαζεις σε μια πλακα 12 volt και να σου ψυχει οτι θες χωρις προβληματα και να αποφευγαμε τους ψυκτικους, τις μελετες και ολα τα σχετικα, αλλα ακομα με την παρουσα τεχνολογια αυτο δυστυχως δεν ειναι εφικτο.
Οι κινεζοι τα χρησιμοποιουν σε μικρα ψυγεια τα οποια ομως λειτουργουν σα θερμος με την ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ των peltier κι οχι πως τα ιδια τα peltier θα κατεβασουν τις θερμοκρασιες.
Υπαρχει gadgetακι επισεις που χρησιμοποιει την αντιστροφη πλευρα της πλακας peltier οπου κραταει ζεστο ενα καφε η τσαι, αλλα για να γινει αυτο θα πρεπει ηδη να ειναι ζεστο και το peltier απλως βοηθαει στο να κρατησει μεγαλυτερο διαστημα.
Για να μαθαίνω κι εγώ, αν βάλω 2 ανεμιστήρες 120mm θα κατεβάσουν τη θερμοκρασία, ή θα χρειαστώ φελιζόλ και συμπιεστές 90w?
Αν τους βαλεις να χτυπανε το τζαμι δε νομιζω να κανουν τιποτα, παλι συμπιεστες θες (τα 90w απλα υπωθηκαν, μην το δενεις σχοινι κορδονι.
Η αποδοση τετοιων συστηματων εξαρταται απο την αρχικη μελλετη)
Μια σκέψη πάλι που έπρεπε να πω από την αρχή μάλλον. Και το 80 και το 90 κάπως αντιμετωπίζαμε τη θερμοκρασία. Κι αν λέω κάτι το λέω από εμπειρία και επειδή το έχω σκεφτεί.
-----
Για να μαθαίνω κι εγώ, αν βάλω 2 ανεμιστήρες 120mm θα κατεβάσουν τη θερμοκρασία, ή θα χρειαστώ φελιζόλ και συμπιεστές 90w?Αφού σου λέει και ο Nick οτι δεν κάνουν δουλειά, και σου λέω και γω οτι το έχω δοκιμάσει και δεν κάνει τίποτα, και εσύ προσπαθείς να μας πείσεις επειδή το έχεις σκεφτεί??
Ο μόνος τρόπος να μου αλλάξεις γνώμη, ή να με πείσεις για κάτι είναι να μου το δείξεις να δουλεύει..
Εγώ προσπάθησα να σε αποτρέψω για να μη χαραμίσεις τσάμπα το ψυγειάκι..
κανονικο ψυγειο με συμπιεστη θα δουλεψει, τωρα το τι πατεντες θα θελει μεσα ειναι αλλο καπελο, αλλα ψυγειακι με peltier δεν εχει πιθανοτητες ουτε μια στο απειρο, κι ας προσθεσεις οχι 50w αλλα και 2kw peltiers.
Αν εχεις ενα μικρο ψυγειακι με συμπιεστη 50w θα δουλεψει σιγουρα, τωρα αν θελει να βαλεις μεσα κανενα sump δεν το γνωριζω γιατι δε το εχω κανει, ομως το εχω κανει για ψυξη cpu (με μικρο καταψυκτη) και αν και δεν πηρα αυτο που ηθελα, τουλαχιστο εριξε τη θερμοκρασια στο παραφλου αρκετα.
Αληθεια γιατι δε φτιαχνεις πρωτα ενα μικρο sump? ειναι σουπερ το να ριχνεις τη θερμοκρασια εκει, βεβαια εφ οσον το κανεις με ανεμιστηρες την εξατμηση δε τη γλυτωνεις, αλλα τουλαχιστο αντισταθμιζεις και με τα λιτρα που προσθετεις.
Alex_Salonica
14-07-12, 18:04
Τελικά μάλλον θα πρέπει να το τρυπησω το ψυγειακι απ ότι κατάλαβα για να πούμε σίγουρα αν δουλεύει η οχι
αν ειναι κανονικο ψυγειο με συμπιεστη θα δουλεψει (τωρα ποσο καλα αγνωστο, εξαρταται απο πολλα, αλλα θα κανει καποια δουλεια)
Αν ειναι ψυγειο με peltier (αυτο που εχει ανεμιστηρακια και ψυκτρες) ουτε μια στο απειρο.
Alex_Salonica
15-07-12, 08:40
αν ειναι κανονικο ψυγειο με συμπιεστη θα δουλεψει (τωρα ποσο καλα αγνωστο, εξαρταται απο πολλα, αλλα θα κανει καποια δουλεια)
Αν ειναι ψυγειο με peltier (αυτο που εχει ανεμιστηρακια και ψυκτρες) ουτε μια στο απειρο.
Για κανονικό ψυγείο μίλησα από την αρχή
Διαβάζοντας το thread μου δημιουργήθηκε μια σοβαρή απορία: nick τι δουλειά κάνεις???
Διαβάζοντας το thread μου δημιουργήθηκε μια σοβαρή απορία: nick τι δουλειά κάνεις???
μηχανικος αυτοματισμων marine (στο ηλεκτρονικο κομματι)
Nick74 και Kotsos προσπαθήστε να καταλάβετε κάτι. ΔΕΝ είναι σύστημα Peltier. Ή ποιο σωστά σύστημα ψύξης μέσω του φαινομένου Peltier. Δεν υπάρχει θερμή και ψυχρή πλάκα. Η τάση τροφοδοτεί μόνο τον ανεμιστήρα που ψύχει την ψύκτρα. Θέλετε να το πω σύστημα heatsink? Να το πω έτσι.
Επίσης πρέπει να αντιληφθούμε τι ζητάμε από ένα σύστημα ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ της θερμοκρασίας. Το να διατηρείς το νερό 4 βαθμούς χαμηλότερα (σε σχέση με την υπάρχουσα θερμοκρασία νερού) σε 24 ώρες δεν θέλει τρελλή εγκατάσταση.
Το να ζητήσεις να ψύξεις επεξεργαστή ΑΜΕΣΑ από τους 80-90 βαθμούς στους 30 είναι εντελώς διαφορετικό. Ή να ψύξεις τον πίνακα που θα ανεβάσει 70-80 βαθμούς σε ένα τέταρτο της ώρας πάλι στους 30. Μιλάμε για εντελώς διαφορετικά πράγματα. Εδώ προσπαθούμε να συντηρήσουμε τη θερμοκρασία 3-4 βαθμούς χαμηλότερα από ότι θα είχε το νερό του ενυδρείου. Τα πάντα είναι θέμα απαιτήσεων...
Σαν μηχανικός Η/Υ και έχοντας δουλέψει τεχνικός Η/Υ και υπεύθυνος μηχανογράφησης σε βιομηχανία τόσα χρόνια έχω φτιάξει κι εγώ "κανα-δυό" συστήματα ψύξης. Συν ότι όλοι λένε "ξέρει απ' αυτά" οπότε θα σου ζητήσουν να ασχοληθείς με οτιδήποτε ηλεκτρονικό και ηλεκτρολογικό.
Αν έχω "σκεφτεί" κάτι σημαίνει ότι το έχω σκεφτεί. Σημειώνοντας φυσικούς νόμους, παραμέτρους του συστήματος, απαιτήσεις και κόστος. Έχετε απορροφηθεί στο πόσο γρήγορα θα γίνει κάτι και σε ακραίες θερμοκρασίες και μεταβολές αυτών. Δεν είναι έτσι πάντα τα πράγματα.
Είναι εύκολα αντιληπτό αυτό που θα (ξανα)πω: Δεν μας ενδιαφέρει να ρίξουμε τη θερμοκρασία στο ενυδρείο ούτε 1 βαθμό στη μια ώρα. Αυτό είναι το top. Μας ενδιαφέρει να κατεβάσουμε τη θερμοκρασία ελάχιστους βαθμούς (σε σχέση με την υπάρχουσα θερμοκρασία νερού και όχι περιβάλλοντος), έστω κι αν πάρει 1 μέρα και να μπορούμε να τη διατηρούμε αν ανέβει 0,5 βαθμούς. Έστω αν κάνει και μισή ώρα να εξισορροπήσει τους 0,5 βαθμούς.
Περισσότερα για τη μεταφορά θερμότητας (ψύξη ή θέρμανση), κάποιους χαζούς νόμους της φύσης, τι πρέπει να λαμβάνουμε υπ'οψιν και γιατί κάτι λειτουργεί ή δεν λειτουργεί, αργότερα.
Το εχεις ανοιξει και δεν εχει πελτιερ ας πουμε???
Ή εικάζεις...??
Δεν γίνεται να σε πείσουμε, είναι προφανές πια...
Περιμένω να σε πείσει η σίγουρη αποτυχία...
http://www.tsamisaquarium.gr/Selides/5tee/psyksi.htm
http://www.tsamisaquarium.gr/Selides/5tee/psyksi.htmΤο έχω ποστάρει ήδη, αλλα δεν με πιστεύουν..:D
Εγω χασει τη μπαλα παντως, δεν ξερω τι υποστηριζει ο καθενας και πως
Εγώ πιστέυω για τον αλέξανδρο, και σύμφωνα με το άρθρο απο τον τσάμη, πως δεν θα δουλέψει λόγω της μικρής ισχύος του συμπιεστή.. Χωρίς να παίρνω και όρκο όμως γιατι δεν το έχω δοκιμάσει..
Για τον τόλη με το ψυγειάκι αυτοκινήτου, λέω ξεκάθαρα πως δεν δουλεύει, αφού το έχω δοκιμάσει κι εγώ..
Για οποιοδήποτε αντίθετο αποτέλεσμα, περιμένω πράξεις για να πεισθώ...
Τολη τη στιγμη που ειναι ψυγειο και εχει ψυκτρα και ανεμιστηρα τι ακριβως ψυχει αυτη η ψυκτρα αν οχι καποιο (η καποια) peltier?
Τα αεροψυκτα συστηματα που αναφερεις (στο 99% των εφαρμοφων εξ αλλου αυτο κανουμε, ψυκτρα και ενα ανεμιστηρακι να απαγει τη θερμοκρασια της ψυκτρας) δεν εχουν σχεση με το συγκεκριμενο θεμα, αλλα αν τελικα βρε παιδι μου εισαι τοοοοσο απιστος Θωμας καντο, και πες μας τα αποτελεσματα (ενα ψυγειακι στην τελικη θα χαλασεις, δεν ειναι ζωη να ανησυχουμε)
Σχετικα με το ψυγειο του Αλεξανδρου, σιγουρα κατι θα κανει, αλλα δεν ειμαι σιγουρος αν αυτο το κατι θα ειναι αρκετο
Alex_Salonica
15-07-12, 14:50
Το κοιτάω, το ξανακοιτάω το ψυγείο.. νομίζω ότι με κοιτάει κι αυτό λίγο στραβά...! ε την θέλει την τρύπα του :D
Τον Αύγουστο θα έχω λίγες μέρες άδεια και πιστεύω θα βρω λίγο χρόνο για να το δοκιμάσω έστω και σε μικρότερο ενυδρείο
Η τάση τροφοδοτεί μόνο τον ανεμιστήρα που ψύχει την ψύκτρα. Θέλετε να το πω σύστημα heatsink? Να το πω έτσι.
Αν έχω "σκεφτεί" κάτι σημαίνει ότι το έχω σκεφτεί. Σημειώνοντας φυσικούς νόμους, παραμέτρους του συστήματος, απαιτήσεις και κόστος. Έχετε απορροφηθεί στο πόσο γρήγορα θα γίνει κάτι και σε ακραίες θερμοκρασίες και μεταβολές αυτών. Δεν είναι έτσι πάντα τα πράγματα.
Περισσότερα για τη μεταφορά θερμότητας (ψύξη ή θέρμανση), κάποιους χαζούς νόμους της φύσης, τι πρέπει να λαμβάνουμε υπ'οψιν και γιατί κάτι λειτουργεί ή δεν λειτουργεί, αργότερα.Μπορείς να μας παραθέσεις τους χαζους νόμους ή οτιδήποτε έχεις διαβάσει, που να λέει οτι μπορείς με ανεμιστήρα και ψύκτρα να κατέβεις κάτω απο την θερμοκρασία περιβάλοντος??
Λινκ θέλω.. όχι να μου εξηγήσεις εσύ..
δεν υπαρχει περιπτωση να σου βρει γιατι απαγορευεται απο το μηδενικο νομο της θερμοδυναμικης κατι τετοιο (το καθε συστημα παλευει να ερθει σε ισορροπια με την ΗΔΗ υπαρχυσα χαμηλοτερη θερμοκρασια)
δεν υπαρχει περιπτωση να σου βρει γιατι απαγορευεται απο το μηδενικο νομο της θερμοδυναμικης κατι τετοιο (το καθε συστημα παλευει να ερθει σε ισορροπια με την ΗΔΗ υπαρχυσα χαμηλοτερη θερμοκρασια)Απλά περιμένω να δώ που τα διάβασε αυτά που λέει..
http://dp.it.teithe.gr/files/ptyxiakes/Cooling.pdf
btw ο συνδεσμος περιεχει μια απιστευτα καλογραμμενη πτυχιακη που αφορα συστηματα ψυξεως cpu.
Οποιος ειναι αμεσα ενδιαφερομενος ας τη διαβασει (εγω παντως την εχω διαβασει οπως και πολλα αλλα σχετικα εδω και χρονια και μια χαρα εφαρμογες κανω)
Alex_Salonica
15-07-12, 15:25
Επειδή έχει αρχίσει να ξεφεύγει το θέμα να υπενθυμίσω ότι αναφέρθηκα από την αρχή για μικρό μεν ψυγείο αλλά για ψυγείο, όχι ανεμιστήρες ή οτιδήποτε άλλο.
Η ιδέα είναι απλή, συγκεκριμένη και το μόνο που ουσιαστικά χρειαζόμαστε είναι η πράξη για να δούμε αν λειτουργεί εκτός κι αν υπάρχει ήδη κάποια μελέτη η επιστημονική θεωρία πάνω στην συγκεκριμένη χρήση.
Οτιδήποτε σε σχέση με αερόψυκτα συστήματα, υδρόψυκτα χωρίς τη συγκεκριμένη χρήση του ψυγείου μας μπορείτε κάλλιστα να την αναπτύξετε και αναλύσετε σε άλλο θέμα.
Για τι ενυδρείο το θέλεις, και ποια θερμοκρασία θέλεις να πετύχεις..
Σου προτέινω πριν κάνεις κάτι, να δεις εδώ http://www.tsamisaquarium.gr/Selides/5tee/psyksi2.htm αν σε καλύπτει ο συμπιεστής του ψυγείου που έχεις...
Alex_Salonica
15-07-12, 16:23
Θα ήθελα να το δοκιμάσω σε 400λιτρο ενυδρείο ή έστω 200λιτρο.
Ναι το έχω διαβάσει το άρθρο... και όπως αναφέρει και στο τέλος ...
"Επειδή η θεωρία πρέπει να δοκιμάζεται και ως εκ τούτου να αποδεικνύεται στη πρακτική της εφαρμογή, περιμένουμε από τους θαρραλέους χρήστες της παραπάνω θεωρίας να μας στείλουν τις παρατηρήσεις τους.."
Το TECO TR-5 που είναι μεχρι 200 λίτρα, έχει 63W συμπιεστή, και το TR-10 που είναι μέχρι 450 93W
Αν δεν δοκιμάσεις δεν θα μάθεις ποτέ, το έψαχνα και εγώ σε πολλά φορουμ λένε οτι δεν κάνει δουλεια , σε αυτό ομως φαινεται πως κάνει..
http://www.bareefers.org/home/node/2623
Ξεχασα και αυτό:
http://www.aquariumlife.com.au/showthread.php/31212-DIY-Chiller-PICS-UP-NOW-%29/page2
Alex_Salonica
15-07-12, 22:41
Απ ότι βλέπω το ψυγειάκι έχει 50watt συμπιεστή, υπάρχει βέβαια και η κατάψυξη, ίσως να χρησιμοποιήσω την κατάψυξη τελικά και όχι το χώρο της ψύξης...
κ.ω.σ.τ.α.ς.
16-07-12, 02:13
Απ ότι βλέπω το ψυγειάκι έχει 50watt συμπιεστή, υπάρχει βέβαια και η κατάψυξη, ίσως να χρησιμοποιήσω την κατάψυξη τελικά και όχι το χώρο της ψύξης...
Για να δουμε....:p και μια φωτο το ψυγειο:D
Στο link του nicpapa βρήκα και αυτό http://www.cs.cmu.edu/~cap/raid/chillers/dormfridge/index.html που δεν είναι πολύ ενθαρρυντικό... Καλή επιτυχία αν το τολμήσεις!
Alex_Salonica
16-07-12, 11:20
Στο link του nicpapa βρήκα και αυτό http://www.cs.cmu.edu/~cap/raid/chillers/dormfridge/index.html που δεν είναι πολύ ενθαρρυντικό... Καλή επιτυχία αν το τολμήσεις!
Οι αριθμοί δεν λένε ψέμματα :rolleyes: μάλλον είναι ανέφικτο.
Τώρα δεν ξέρω αν θα γίνει τίποτα με την κατάψυξη αλλά μάλλον φαίνεται ασύμφορο και δεν την γλυτώνω την αγορά ψυκτικού
Δανείστηκα το ψυγειάκι του φίλου μου για να κάνω κάποια αρχικά πειράματα. Πριν από αυτό θα ήθελα να πω μερικά πράγματα:
- Δεν θα απαντήσω σε καμία αντέγκληση ούτε υπάρχουσα ούτε μελλοντική. Σκέφτηκα να το κάνω, αλλά μετά θα άνοιγα νέο γύρο. Σέβομαι επίσης των χρόνο που καταναλώνουν οι διαχειριστές για το forum, δεν θα το κάνω αρένα και δεν θα σπαταλήσω άλλον από τον χρόνο τους να ασχολούνται μαζί μου με το τι θα απαντήσω που.
- Δεν θα ασχοληθώ να αναφέρω τα περί μεταφοράς θερμότητας, νόμων, παραμέτρων κλπ κλπ. Κατόπιν 2ας σκέψεως αποφάσισα ότι εδώ δεν είναι τσίρκο επίδειξης. Μπορεί οποιοσδήποτε θέλει να ψάξει. Αν κάποιος θέλει πάλι στέλνει ΕΥΓΕΝΙΚΟ ΠΜ και μπορούμε να συζητήσουμε.
- Δεν θα απαντήσω σε καμία ερώτηση και διευκρίνηση πλην των πειραμάτων. Επίσης αν θέλετε να πραγματοποιήσω κάποιο άλλο πείραμα, μου λέτε.
- Καλώς ή κακώς αυτό είναι ένα forum για ενυδρεία. Ποσώς με ενδιαφέρουν οι τρόποι ψύξης επεξεργαστών, πινάκων και δορυφόρων της NASA στο χώρο συζητήσεως αυτού του forum. Υπάρχουν άλλα forum. Την επόμενη φορά θα κάνω Αναφορά Μηνύματος στον Moderator. Υπάρχει και η κατηγορία "Επί παντός επιστητού" αν θέλετε να δημοσιεύσετε τέτοια.
- Τελευταίως, όσον αφορά το link στον κ. Τσάμη. Καλύτερα θα είναι να συγκρίνουμε όμοια πράγματα. Δεν θα ήθελα να επεκταθώ...
Ας δούμε λοιπόν το αρχικό πείραμα.
Α) Τα δεδομένα και οι παράμετροι
Το ψυγειάκι τελικά είναι συνονθύλευμα heatsink και peltier. Με μπέρδεψε στην αρχή η διάταξή του γιατί δεν είναι δικό μου και δεν το έχω επεξεργαστεί. Όπως το βλέπουμε έχει έναν ανεμιστήρα στο αριστερό άκρο του καπακιού, κάτω από αυτόν ένα σχήμα πλαστικού μισού αριστερού U, την ψύκτρα, πάλι ένα σχήμα πλαστικού δεξιού μισού U και έξοδο από το καπάκι. Οπότε υπέθεσα ότι είναι heatsink. Παραξενεύτηκα από τα 65W που αναγράφει ως ισχύ αλλά μην ξεχνάμε ότι είναι στα 220V. Μπορεί ο ανεμιστήρας να είναι 0,3Α, είπα. Κάποια στιγμή ένιωσα ένα ρεύμα λίγου θερμού αέρα. Κι εννοώ λίγου. Χτες, με τις υψηλές θερμοκρασίες, δεν έγινε αντιληπτό. Σήμερα το πρωί το κατάλαβα. Κοίταξα φωτίζοντας μέσα από γρίλιες στο καπάκι και είδα και τη θερμή πλάκα. Σήμερα το βράδυ κατάλαβα και μια θερμότητα στο καπάκι.
Χώρος: Τοποθετήθηκε σε αρκετά ζεστό δωμάτιο. Το βλέπει ο ήλιος από τη στιγμή που θα ψηλώσει κάπως πάνω από την ανατολή και θα συνεχίσει να το βλέπει μέχρι τη δύση. Πάνω από το δωμάτιο υπάρχει μόνο επίπεδη ταράτσα. Στο δωμάτιο δεν υπάρχει κανένα είδος κλιματισμού.
Αρχικοποίηση: Το ψυγείο γεμίστηκε με 2 4λιτρα νερό βρύσης κι 1 από τον ηλιακό, για εξισορρόπηση. Αφέθηκε ελεύθερο με το εσωτερικό θερμόμετρο εγκατεστημένο για 15 λεπτά με ανοιγμένο το καπάκι.
Μετρήσεις: Οι μετρήσεις εξωτερικής θερμοκρασίας έγιναν με ψηφιακό θερμόμετρο σε απόσταση μικρότερη του μισού μέτρου από το ψυγείο. Στο εσωτερικό του ψυγείου χρησιμοποίησα θερμόμετρο ενυδρείου με την βεντούζα κολλημένη στον πάτο. (μπορεί το ψυχρό να πηγαίνει κάτω, αλλά ή επιφάνεια του νερού είναι που λαμβάνει πρώτη την ψύξη. Αν έχετε κάποια αντίρρηση μου λέτε) Συνεπεία χρήσις του θερμομέτρου ενυδρείου η μετρήσεις είναι στρογγυλοποιημένες στο κοντινότερο εμφανές μισό. Οι παρακάτω μετρήσεις είναι είναι με το ψυγείο εν λειτουργεία. Όταν γίνεται η μέτρηση βγάζω το ψυγείο από την πρίζα, ανοίγω το καπάκι και ξεκολλάω το θερμόμετρο από τον πάτο και παίρνω τη μέτρηση. Ξανακολλάω το θερμόμετρο, κλείνω το καπάκι και ξαναβάζω τη πρίζα.
Ανεξερεύνητοι παράγοντες:
- Το ψυγείο λειτουργεί εδώ και 3-4 χρόνια βάναυσα. Δεν ξέρω αν οι αποδόσεις των μηχανικών μερών του είναι οι αρχικές μέγιστες.
- Δεν έχω χρησιμοποιήσει κάποιο κομμάτι αλουμινίου στο εσωτερικό του, όπως είπα στην πρώτη δημοσίευσή μου.
Β) Το Πείραμα
Ψύξη
16-07-2012
20:45 - Αρχικές μετρήσεις. Θερμοκρασία Περιβάλλοντος (ΘΠ) 35,1 - Θερμοκρασία Νερού (ΘΝ) 33,5. Κλείνεται το καπάκι, το ψυγείο μπαίνει στη πρίζα.
21:45 - ΘΠ 35 ΘΝ 32
22:45 - ΘΠ 34,9 ΘΝ 31
23:45 - ΘΠ 34,7 ΘΝ 30,5
17-07-2012
01:00 ΘΠ 34,5 ΘΝ 30
08:30 ΘΠ 32,8 ΘΝ 26
10:00 ΘΠ 32,7 ΘΝ 25,5
11:30 ΘΠ 32,5 ΘΝ 25
19:45 ΘΠ 32,6 ΘΝ 22,5
Σε αυτό το σημείο θέλησα να κάνω ένα πείραμα διατήρησης θερμοκρασίας.
Οπότε έχουμε τα εξής στοιχεία.
19:45 Κλείσιμο καπακιού, ψυγείο εν λειτουργεία. Μετρήσεις ως άνωθεν.
20:00 Ψυγείο εκτός πρίζας
21:00 Ψυγείο στη πρίζα
21:30 Μέτρηση ΘΠ 32,1 ΘΝ 23.
Τα επόμενα πειράματα που έχω σκοπό να κάνω:
- Τα 2 προαναφερθέντα αλλά με ψυχρό νερό από την αρχή.
- Με χρήση χρονοδιακόπτη, ψυχρό νερό από την αρχή, 1 ώρα off, μισή ώρα on για 24 ώρες. Εσωτερική μέτρηση μόνο στην αρχή και στο τέλος.
- Με χρήση χρονοδιακόπτη, ψυχρό νερό από την αρχή, μισή ώρα off, 1 τέταρτο on. Εσωτερική μέτρηση μόνο στην αρχή και στο τέλος.
Δεν ξέρω αν θα τα προλάβω όλα γιατί το Σάββατο το πρόγραμμα λέει πάλι εξόρμηση για ψάρεμα. Θα προσπαθήσω αν δεν τα ολοκληρώσω κι αν υπάρχει κάτι άλλο να δοκιμάσω να το ξαναδανειστώ από Δευτέρα.
Αν δεν βάλεις το δοχείο εξωτερικά του ψυγείου, για να συμπεριλάβεις και τις απώλειες, δεν έχει νόημα..
Όπως είδες χρειάστηκε 23 ώρες για να κατεβάσει 11βαθμούς τα 12 λίτρα νερό, χωρίς να έχεις απώλειες, όπως αποδεικνύει το "πείραμα διατήρησης της θερμοκρασίας"..
Όπως είπε και ο Alex, δε νομίζεις ότι θα ήταν καλύτερο να ανοίξεις ένα νέο θέμα;
Τα πειράματα που έχεις κάνει μέχρι στιγμής αποδεικνύουν ότι το ψυγειάκι μπορεί να ρίξει τη θερμοκρασία 9 λίτρων νερού ~10 βαθμούς σε μία μέρα, όταν το νερό είναι σε θερμομονωμένο περιβάλλον και δεν υπάρχει τίποτα που να παράγει θερμότητα.
Αν δεν βάλεις το δοχείο εξωτερικά του ψυγείου, για να συμπεριλάβεις και τις απώλειες, δεν έχει νόημα..
??:confused:
Δεν το κάνεις τάλιρα?
??:confused:
Δεν το κάνεις τάλιρα?έλα μου??:confused:
Τι εννοείς γιατί δεν κατάλαβα?! :)
Αυτό που είπε και ο cogarg οτι μέσα στο ψυγείο δεν έχεις απώλειες... δεν θερμαίνεται κάπως το νερό...
αν το άφηνες έξω αυτή τη μια ώρα που αποσύνδεσες το ψυγείο, δεν θα πήγαινε απο 22,5-->23, αλλα 28-29..
το ψυγειάκι έχει μόνωση..
vBulletin® v3.8.8, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions, Inc.