PDA

Επιστροφή στο Forum : φωτισμος ταινια λεντ

saxlina
01-07-12, 14:12
καλο μηνα θελω να φτιαξω καπακι και να βαλω φωτισμο με ταινια λεντ.βρηκα καταστημα στην θεσνικη που πουλαει 10 ευρω το μετρο ,14.4 w 220 volt συν 5 ευρω το σετ συνδεσης...αλλα θελω και ροζ που βγαινει μονο σε 14 ωολτ οποτε θελω και μετασχηματιστη...
το ενυδρειο ειναι 104*52*32...
προτασεις και λυσεις δεκτες...

delta66
01-07-12, 15:15
220V?
μακρυα απο το νερο

Kotsos
01-07-12, 15:18
Αφού είναι 220V, τα 5 ευρώ σετ σύνδεσης τι είναι?? καλώδιο?:rolleyes:

kouman
01-07-12, 15:32
η ταινια led 14,4 watt ειναι 12 volt .για αυτο θες μετασχηματηστη οπως λες και εσυ ο ιδιος. και 230 να ειναι μην το φοβασαι... και οι τ5 - τ8 που βαζουμε 230 δεν ειναι? παντος επιδη εχω αυτην την λεντοταινια που λες στα 14,4 watt ,ειναι πολυ καλη! επαθα πλακα οταν την αναψα!

delta66
01-07-12, 15:54
η ταινια led 14,4 watt ειναι 12 volt .για αυτο θες μετασχηματηστη οπως λες και εσυ ο ιδιος. και 230 να ειναι μην το φοβασαι... και οι τ5 - τ8 που βαζουμε 230 δεν ειναι? παντος επιδη εχω αυτην την λεντοταινια που λες στα 14,4 watt ,ειναι πολυ καλη! επαθα πλακα οταν την αναψα!
Eχει τοση στεγανοτητα σε ολες τις συνδεσεις της μια λεντοταινια 230V (εστω αδιαβροχη και με καλο αυτοκολλητο) που αν τυχει και πεσει στο νερο να μη δημιουργηθει προβλημα?
Πχ οι λαμπες εχουν στεγανα ακροφυσια.

Υπαρχουν λεντοταινιες 230V που λειτουργουν χωρις μετασχηματιστη?

cogarg
01-07-12, 16:10
Απ'οτι γνωρίζω, δεν υπάρχουν 220v λεντοταινίες και αυτά τα προιόντα απλά έχουν το μετασχηματιστή/τροφοδοτικό κάπου πάνω στο καλώδιο σύνδεσης με τη μπρίζα.

kouman
01-07-12, 20:29
υπαρχουν λεντοταινιες που ειναι στα 230 αλλα ειναι πολυ σπανιες.δηλαλδη στο εμποριο κυκλοφορορει 99% σε 12 βολτ και το 1 % στα 230 .γιαυτο ειπα δεν πιστευω να εχει 230. οποιαδηποτε λεντοταινια και να εχει ,ειναι συγουρο πως δεν ειναι στεγανη στο σημειο που κοβεται στο τελος.εκει πρεπει να βαλουμε εμεις το χερακι μας με μια θερμοκολα και να την στεγανοποιησουμε. συγουρα θα επιλεξουμε την λεντοταινια με την μονωση εξωτερικα.

delta66
01-07-12, 20:33
Ετσι.
Και επειδη οσο και να μονωσουμε υπαρχει περιπτωση κατι να παει στραβα, δεν βαζουμε 230V πανω απο το νερο και προτιμουμε 12 ή 24V :cool:
Πεφτει μεσα και συνεχιζει να λειτουργει. :)

vptheo
01-07-12, 21:20

έχουν μπαλαστ που μετατρέπει το 220 στα βατ της λάμπας δεν είναι 220 νομίζω η φθορισμού...

Kotsos
01-07-12, 21:37
έχουν μπαλαστ που μετατρέπει το 220 στα βατ της λάμπας δεν είναι 220 νομίζω η φθορισμού...Αλλο βατ άλλο βολτ.. 220 είναι, και παραπάνω..

vptheo
01-07-12, 21:49
Αλλο βατ άλλο βολτ.. 220 είναι, και παραπάνω..

το ρεύμα της λάμπας φθορισμού(δηλ. το output του μπαλαστ) ειναι watt το input του μπαλαστ πχ στη δικια μου που ειναι pl ειναι 240volt.

λάθος μου....
έχουν μπαλαστ που μετατρέπει το 220 volt στα watt;) της λάμπας δεν είναι 220 volt η φθορισμού στα ακροφυσια.

Kotsos
01-07-12, 21:58
τι εννοείς μετατρέπει τα 220 βολτ στα βατ??
μιλάμε για διαφορετικά πράγματα..
το θέμα είναι το ρεύμα..
Δηλαδή οι πυρακτώσεως που είναι 40 βατ και 200 βατ όλες 220 βολτ δεν είναι??

vptheo
01-07-12, 22:30
οκ δεν γνωριζω αν μετατρεπει ...δες αυτο...
http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=14002
Σε ενα κυκλωμα λαμπας, πηνιου (ballast), starter γινονται δυο λειτουργιες.
Η πρωτη ειναι η παραγωγη υψηλης τασης για να ξεκινησει το φαινομενο της εκκενωσης και να αναψει η λαμπα.
Εδω το starter πρακτικα βραχυκυκλωνει στιγμιαια την λαμπα, αφηνωντας το ρευμα να περασει μεσα απο τα 2 μικρα πηνια που εχει η λαμπα εσωτερικά, κανωντας προθερμανση. Στη συνεχεια ανοιγει το κυκλωμα αποτομα.
Η αποτομη διακοπη σε συνδιασμο με το ballast προκαλει υπερταση και ετσι ξεκιναει το φαινομενο της εκεννωσης, οπότε εχουμε ροη ρευματος μεσω του αερίου της λαμπας (με αποτελεσμα το φως).
Το starter επαναλαμβανει τη διαδικασια μεχρι να ζεσταθει καπως η λαμπα, εξ ου και τα πολλα αναβοσβηματα, που ειναι και περισσοτερα οσο πιο πολυ κρυο κανει...
Αφου αναψει η λαμπα το starter δεν κανει τιποτε πλεον, μπορει ακομα και να αφαιρεθει. Θα ξαναχρειαστει στο επομενο αναμα.
Το ballast ομως συνεχιζει να λειτουργει σαν περιοριστής ρεύματος
ρυθμιζοντας αναλογα με την ισχυ του το ρευμα που θα περασει μεσα απο τη λάμπα, και κατ' επεκταση τη φωτεινότητα της, αλλά και την θερμοκρασια της (αρα και τη διαρκεια ζωης της)
Τα watt που αναφερονται για ενα ballast αφορουν την λαμπα, και σημαινει για παραδειγμα ενα ballast 25w ειναι υπολογισμενο να αφηνει τοσο ρευμα οταν συνδιαστει με μια λαμπα 25watt ωστε η λαμπα να λειτουργει βασει των προδιαγραφων του κατασκευαστή.
Βαζωντας μεγαλυτερο balast τοτε υπεροδηγουμε τη λαμπα, με οχι και τοσο καλα αποτελεσματα. Μεταξυ αλλων η υπεροδηγηση μπορει να προκαλεσει και παραγωγή μη θεμιτων ακτινοβολιων εκτός ορίων. .(πχ UV)
Βαζωντας μικροτερο, τοτε η λαμπα δεν αποδιδει το φως που πρεπει, ενώ αν ειναι καπως εξελιγμένη (πχ με 3 διαφορετικους φωσφορους, τοτε ειναι πολυ πιθανον το φασμα που θα δωσει να ειναι τελειως διαφορετικό απο το επιθυμητο)

Υπαρχει ολοκληρη ιστορια βεβαια που αναφερεται στο πως μπορουμε να υπεροδηγησουμε λαμπες για χρηση σε φυτεμενο, αλλά αυτό ειναι αλλο θεμα.

Τα ηλεκτρονικά ballast εχουν πολυ καλυτερες δυνατοτητες αυτορυθμισης, και καποια απο αυτά παιζουν με ενα ευρος λαμπτηρων, αλλα και παλι δεν πρεπει να ξεφευγουμε απο τις συνιστωμενες προδιαγραφες.

Και για να απαντησω στο αρχικο ερωτημα, κυκλοφορουν ballast για 2χ25 λαμπες (παντα εν σειρά). Επισης το να ξεφυγουμε μεχρι ενα 15% ειναι αποδεκτό.
__________________Netblues σε ευχαριστούμε για τα "φώτα" σου.

kouman
01-07-12, 22:54
με λιγα λογια βαλε λεντοταινια 14,4 βατ - 12 βολτ να εχεις το κεφαλι σου ησυχο και μην σπας το κεφαλι σου με αλλα! εγω κατεργησα της τ5 και εβαλα την συγκεκριμενη λεντοταινια σε λευκο ψυχρο. πηρα και λιγο σε μπλε για να σπασει το πολυ ψυχρο λευκο.

delta66
01-07-12, 22:57
Σε αφρικανικο ισως παει το μπλε αλλα για να σπαει το λευκο φως, μια πιο ενδεδειγμενη λυση κατα την αποψη μου, ειναι το θερμο χρωμα, που ειναι πιο γηινο.
Μια σειρα cool και μια σειρα warm δλδ.

vptheo
01-07-12, 22:59
ανα γεια σου!

saxlina
01-07-12, 23:34
επειδη μπερδευτηκαμε μπειτε στην σελιδα smart-cover.gr
ειναι το μαγαζι που βρηκα,το οποιο πουλαει αυτες τις ταινιες δεν εχω παει απο εκει ακομη να λυσω τις αποριες μου...παντως κατάληγουμε οτι αξιζει να τις βαλω
μια λευκη και μια ροζ....
γιατι αλλου εχω διαβασει οτι πεφτει γρηγορα η αποδοση τους και ανεβαζουν ΄΄δοκιμασμενα την θερμοκρασια΄΄

Kotsos
01-07-12, 23:38
Ξέρω πως δουλεύουν οι φθορίου φίλε μου;)
Το θέμα μας όμως ήταν τα βολτ και τα βατ..

klipitiklopos
02-07-12, 00:45
Ειναι οι κλασικες led strip με led 5050, 60 led/μετρο, που βρισκουμε και στο ebay, και μπροστα εχει κατι που κανει "χρεη" μετασχηματιστη για να μπορεσει να μπει στην πριζα.
Προσωπικα θα προτιμουσα να τις βαλω στα 12v, μαλιστα τις εχω συνδεσει πανω σε διαφορετικα καναλια ενος rgb controller, και πατωντας το κοκκινο χρωμα αναβει το θερμο λευκο, πατωντας το μπλε αναβει το ψυχρο λευκο, και οταν θελω να αναψουν ολες παταω το ασπρο.
Απλα προσεξα στην επιλογη του rgb controller, να μπορει να παρεχει 2 αμπερ σε καθε καναλι (χρωμα).

vptheo
02-07-12, 02:13
το θέμα μας είναι να μη κάνει ζημιά στο ενυδρείο του και στον εαυτό του ...

"Το ballast ομως συνεχιζει να λειτουργει σαν περιοριστής ρεύματος
ρ υ θ μ ι ζ ο ν τ α ς αναλογα με την ισχυ του το ρευμα που θα περασει μεσα απο τη λάμπα, και κατ' επεκταση τη φωτεινότητα της, αλλά και την θερμοκρασια της (αρα και τη διαρκεια ζωης της)
Τα watt που αναφερονται για ενα ballast α φ ο ρ ο υ ν την λ α μ π α , και σημαινει για παραδειγμα ενα ballast 25w ειναι υπολογισμενο να αφηνει τ ο σ ο ρευμα οταν συνδιαστει με μια λαμπα 25watt ωστε η λαμπα να λειτουργει βασει των προδιαγραφων του κατασκευαστή."
οπότε μέσα στο ενυδρείο μου εφόσον έχω το μπαλαστ έξω δεν έχω 230v γιατί κάθε φορά που θα μου έπεφτε η λάμπα που είναι ετοιμόρροπη κάτι θα γινότανε...
:rolleyes::rolleyes::rolleyes:

Nick74
02-07-12, 06:54
Eχει τοση στεγανοτητα σε ολες τις συνδεσεις της μια λεντοταινια 230V (εστω αδιαβροχη και με καλο αυτοκολλητο) που αν τυχει και πεσει στο νερο να μη δημιουργηθει προβλημα?
ναι, οι εξωτερικων χωρων

Πχ οι λαμπες εχουν στεγανα ακροφυσια.

Απο αποψη στεγανοτητας οι λεντοταινιες εξωτερικων χωρων υπερτερουν μια και ειναι εξ ολοκληρου καλυμενες με κατι σαν σιλικονη

Υπαρχουν λεντοταινιες 230V που λειτουργουν χωρις μετασχηματιστη?

ναι

Kotsos
02-07-12, 10:46
Το μπαλαστ κρατάει στα άκρα του περίπου 120βολτ, και περίπου 100 βολτ στα άκρα της λάμπας.. μόλις το μέτρησα..
Άρα 100 βόλτ 16 βατ σημαίνει 6 Αμπέρ.. Ο άνθρωπος πεθαίνει με 0,08 Αμπέρ, και γενικά τάσεις πάνω απο 50βολτ θεωρούνται επικίνδυνες για τον ανθρωπο..

vptheo
02-07-12, 13:43
[QUOTE=Kotsos;677990]Το μπαλαστ κρατάει στα άκρα του περίπου 120βολτ, και περίπου 100 βολτ στα άκρα της λάμπας.. μόλις το μέτρησα..
Άρα 100 βόλτ 16 βατ σημαίνει 6 Αμπέρ.. Ο άνθρωπος πεθαίνει με 0,08 Αμπέρ, και γενικά τάσεις πάνω απο 50βολτ θεωρούνται επικίνδυνες για τον ανθρωπο..[/QUεγω δεν πεθανα!:rolleyes::rolleyes::rolleyes:

Kotsos
02-07-12, 13:54
Εγώ δεν θα εβαζα τα χερια μου πάντως:D

ChrisLust
02-07-12, 14:48
να παρεις λεντοταινιες και μετασχηματιστη 12V οπως λες...και οχι απο Ελλαδα...αλλα απο ιμπει...με πολυ λιγοτερο απο 10 ευρω το μετρο...αν το ψαξεισ καλα θα δεισ οτι με 20-25 δολλαρια παιρνεισ περιπου την 5μετρη λεντοταινια...ψαξε ιμπει οτιδηποτε σε λεντ συμφερει απο εκει...μακρυα απο την αισχροκερδια των ελληνων...

Nick74
03-07-12, 18:49
[QUOTE=Kotsos;677990]Το μπαλαστ κρατάει στα άκρα του περίπου 120βολτ, και περίπου 100 βολτ στα άκρα της λάμπας.. μόλις το μέτρησα..
Άρα 100 βόλτ 16 βατ σημαίνει 6 Αμπέρ.. Ο άνθρωπος πεθαίνει με 0,08 Αμπέρ, και γενικά τάσεις πάνω απο 50βολτ θεωρούνται επικίνδυνες για τον ανθρωπο..[/QUεγω δεν πεθανα!:rolleyes::rolleyes::rolleyes:

Μην μπερδευετε τα Αμπερ της πηγης και ποσο μαλλον της καταναλωσης στα ζητηματα ασφαλειας.
Η ΑΝΤΟΧΗ της πηγης σε Αmpere ΔΕΝ παιζει κανενα απολυτως ρολο αν ειναι 0.1 ή 10000000000000 επι 10 στο απειρο Ampere.
Ακομα και με το απλο νομο του Ohm (που ολοι λιγο πολυ εχουν κανει στη φυσικη Λυκειου ή ισως και Γυμνασιου) βλεπουμε μια σχεση Ι= V/R οπου ως R θα θεωρηθει η αντισταση του ανθρωπινου σωματος η οποια δυστυχως εκτος το γεγονος οτι διαφερει απο ανθρωπο σε ανθρωπο ειναι μεταβαλλομενη αναλογα με το ποσο ιδρωμενος / υγρος ειναι καποιος εκεινη τη δεδομενη στιγμη.
Εχουμε λοιπον συνηθισμενο ως κατωτερο οριο ασφαλειας τα 60 volt (din, eloy κτλ) λογο οτι υπαρχουν ανθρωποι -κυριως σε μωρα ομως αναφερεται αυτο το οριο- που οντως μπορει να περασουν καμποσα μιλιαμπερ σε αυτη την ταση, ομως μιλαμε για ελαχιστες περιπτωσεις.
Πρακτικα τα 100v υπο τις περισσοτερες συνθηκες τα θεωρω ασφαλη ταση, ομως επειδη ολα εξαρτωνται απο τις συνθηκες ποτε μην παιζετε με το ρευμα (η χειροτερη ηλεκτροπληξια που ειχα παθει στη ζωη μου ηταν με 220 v -οπως και να χει δεν ειναι και πολυ υψηλη ταση- και μαλιστα απο διαρροη μεσα απο πηνιο ρελε, αλλα ημουν κατα-ιδρωμενος και ακουμπουσα σχεδον ολος σε γειωμενα μεταλα.)

Kotsos
03-07-12, 19:24
Μην μπερδευετε τα Αμπερ της πηγης και ποσο μαλλον της καταναλωσης στα ζητηματα ασφαλειας.
Η ΑΝΤΟΧΗ της πηγης σε Αmpere ΔΕΝ παιζει κανενα απολυτως ρολο αν ειναι 0.1 ή 10000000000000 επι 10 στο απειρο Ampere.
Ακομα και με το απλο νομο του Ohm (που ολοι λιγο πολυ εχουν κανει στη φυσικη Λυκειου ή ισως και Γυμνασιου) βλεπουμε μια σχεση Ι= V/R οπου ως R θα θεωρηθει η αντισταση του ανθρωπινου σωματος η οποια δυστυχως εκτος το γεγονος οτι διαφερει απο ανθρωπο σε ανθρωπο ειναι μεταβαλλομενη αναλογα με το ποσο ιδρωμενος / υγρος ειναι καποιος εκεινη τη δεδομενη στιγμη.
Εχουμε λοιπον συνηθισμενο ως κατωτερο οριο ασφαλειας τα 60 volt (din, eloy κτλ) λογο οτι υπαρχουν ανθρωποι -κυριως σε μωρα ομως αναφερεται αυτο το οριο- που οντως μπορει να περασουν καμποσα μιλιαμπερ σε αυτη την ταση, ομως μιλαμε για ελαχιστες περιπτωσεις.
Πρακτικα τα 100v υπο τις περισσοτερες συνθηκες τα θεωρω ασφαλη ταση, ομως επειδη ολα εξαρτωνται απο τις συνθηκες ποτε μην παιζετε με το ρευμα (η χειροτερη ηλεκτροπληξια που ειχα παθει στη ζωη μου ηταν με 220 v -οπως και να χει δεν ειναι και πολυ υψηλη ταση- και μαλιστα απο διαρροη μεσα απο πηνιο ρελε, αλλα ημουν κατα-ιδρωμενος και ακουμπουσα σχεδον ολος σε γειωμενα μεταλα.)Τα αμπέρ του κυκλώματος τα έδωσα για να δείξω οτι το μπάλαστ δεν περιορίζει το ρευμα σε ασφαλή επίπεδα..
Αν το μπάλαστ αφηνε να περάσουν 20mA τότε όποια και να ήταν η τάση θα ήταν ακίνδυνο..

Nick74
03-07-12, 19:47
Αν το μπάλαστ αφηνε να περάσουν 20mA τότε όποια και να ήταν η τάση θα ήταν ακίνδυνο..

Λαθος, 20 mA σε καποιες υψηλες τασεις ειναι αρκετα για να μη βρεθουν ουτε αναγνωρισιμα υπολοιματα σου. Το οριο ασφαλειας των 30 -40 mA αναφερεται ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ στην ταση δικτυου και οχι σε κατι γενικοτερο

Kotsos
03-07-12, 19:52
Αν υπάρχει κύκλωμα περιορισμού στα 20mA θα έχουμε πτώση τάσης φίλε μου.. Σύμφωνα με το νόμο του ώμ, όπως σωστά λες παραπάνω;)

Nick74
03-07-12, 20:13
...απο που βγαινει αυτο το συμπερασμα?
Ο νομος του Ωμ (και κανενας γνωστος νομος) δεν αποδεικνυει σε καμια απολυτως συνθηκη κατι τετοιο, εκτς αν περιοριστη εντασης εννωεις μια αντισταση σε σειρα, οπου και παλι η πτωση τασης εξαρταται απο την αντισταση της δευτερης αντιστασης που θα παρεμβληθει (δηλαδη του ανθρωπινου σωματος) και η Δt θα ειναι αναλογη με το i που θα περασει σε σειρα απο τς δυο αντιστασεις (και θα ειναι ιδιο φυσικα).
Ενα καλο παραδειγματακι θα ηταν η παρεμβολη ενος ανθρωπινου σωματος σε υπερυψηλη (απ οσο ξερω μονο στη Σιβηρια χρησιμοποιειται) 1000000 v και εστω οτι υπαρχει περιοριστης ωστε να περασουν σε διαρροη "μονο" 20mA.
Μιλαμε για καταναλωση 20 KW σε ενα "αντικειμενο" φτιαγμενο απο ανθρακα και νερο ;)

btw ετσι οπως το θετεις θα σε συνεφερε μαλλον να μην υπαρχει πτωση τασης γιατι αυτο συνεπαγεται με το οτι εχεις χαμηλη ονομαστικη αντισταση, αρα θα περασει μεγαλυτερο ρευμα

Kotsos
03-07-12, 20:53
Η αντίσταση του ανθρώπινου σώματος είναι σταθερή 10Κ ας πούμε..
Για το παράδειγμα που λες δεν γίνεται να ακουμπήσεις τα 1000000βολτ εσύ με την αντίσταση 10Κ και να περασουν 20mA.. σύμφωνα με το νόμο του ωμ θα περάσουν 100mA.. αφού υπάρχει περιοριστής στα 20 όμως η τάση θα πέσει στα 200βολτ...

Υπάρχουν μετασχηματιστές απομόνωσης με έξοδο 220βολτ και μερικά mA ας πούμε..
και υπάρχουν και πηγές ρεύματος..
Το ρεύμα είναι αυτό που σκοτώνει, όχι η τάση
btw ετσι οπως το θετεις θα σε συνεφερε μαλλον να μην υπαρχει πτωση τασης γιατι αυτο συνεπαγεται με το οτι εχεις χαμηλη ονομαστικη αντισταση, αρα θα περασει μεγαλυτερο ρευμα
Αυτό δεν το κατάλαβα.. :?
-------------------------
Το θέμα είναι οτι σε καμία περίπτωση το μπάλαστ δεν περιορίζει κάπως το ρεύμα όπως υποστιρίζει ο vptheo, και αν συμβεί να είσαι ιδρωμένος η οτιδήποτε, δεν θα βγεί σε καλό..

Nick74
03-07-12, 21:22
Η αντίσταση του ανθρώπινου σώματος είναι σταθερή 10Κ ας πούμε..
η αντισταση ασταθων υλικων ειναι ασαθης κι οχι σταθερη, ξεκιναμε με αυτο το δεδομενο

Για το παράδειγμα που λες δεν γίνεται να ακουμπήσεις τα 1000000βολτ εσύ με την αντίσταση 10Κ και να περασουν 20mA.. σύμφωνα με το νόμο του ωμ θα περάσουν 100mA..

οκ, αν εχεις 2 ΜΩ ομως θα περασουν (αρχικα γιατι επαναλαμβανω ειναι ασταθης) 0.5 mA, και οταν θα εχει εξατμιστει το νερο και θα εχει μεινει μια αμορφη μαζα καρβουνιασμενου ανθρακα η αντισταση θα εχει πεσει στο ελαχιστο (στις γραμμες που αναφερομαι αυτο ειναι δεδομενο ετσι κι αλλιως)

αφού υπάρχει περιοριστής στα 20 όμως η τάση θα πέσει στα 200βολτ...

Τα εχεις μπερδεψει μαλλον, αν συμβει πτωση τασης σημαινει πως ΕΣΥ ΕΙΣΑΙ Ο ΠΕΡΙΟΡΙΣΤΗΣ! και με την αντισταση του σωματος σου που παρεμβαλεται σε σειρα με την R του περιοριστη κλεινεις κυκλωμα και η Δt στα ακρα του σωματος σου ειναι 200 v απο 1kk που ηταν αρχικα.

Υπάρχουν μετασχηματιστές απομόνωσης με έξοδο 220βολτ και μερικά mA ας πούμε..

Φιλε μου ειμαι επαγγελματιας μηχανικος αυτοματισμων, τετοιο πραγμα που λες σε απλο μετασχηματιστη απλα ΔΕΝ υπαρχει. Υπαρχουν κυκλωματα γαλβανικης απομονωσης που περιλαμβανουν και περιοριστες ρευματος και οτι αλλο θες, αλλα αυτα δεν εχουν καμια σχεση με μετασχηματιστες.
Αν πας και ζητησεις μετασχηματιστη 1:1 ΠΟΤΕ και για κανενα λογο μη θεωρησεις ασφαλεστερο το να παρεις ενα μικρης ισχυος, παρε οσο μεγαλυτερο μπορεις. Το να ζητησεις μικροτερο δεν παρεχει καμια επιπλεον ασφαλεια, απλα εξασφαλιζει οτι θα αντεξει πολυ λιγοτερο και θα καει πολυ γρηγορα.
Επι πλεον οταν εχουμε γαλβανικη απομονωση 1:1 για να εχουμε θανατηφορο ατυχημα πρεπει μαλλον να επιδιωξουμε να αυτοκτονησουμε, η να εχουμε νονο το Μητσοτακη και να μας εχει ευχηθει εκεινη τη μερα...

και υπάρχουν και πηγές ρεύματος..
Το ρεύμα είναι αυτό που σκοτώνει, όχι η τάση

Το ρευμα σκοτωνει ΑΝΑΛΟΓΑ την ταση και τη συχνοτητα.

Αυτό δεν το κατάλαβα.. :?

Πολυ απλα, αν υπαρξει πτωση τασης σημαινει πως εχεις χαμηλη αντισταση οποτε ολο το ρευμα θα διαρευσει απο μεσα σου

Το θέμα είναι οτι σε καμία περίπτωση το μπάλαστ δεν περιορίζει κάπως το ρεύμα όπως υποστιρίζει ο vptheo, και αν συμβεί να είσαι ιδρωμένος η οτιδήποτε, δεν θα βγεί σε καλό..
Οκ ειναι απλα 100v, ταση σχετικα ακινδυνη αλλα υπο καποιες συνθηκες μπορει να γινει επικινδυνη. Απο κει και περα εξαρταται απο τον καθε ανθρωπο.
Εχω συναντησει στη ζωη μου δυο ανθρωπους που ειχαν τεραστια αντισταση, και ο ενας (ηλεκτρολογος ηταν σε πλοιο) εποιανε με τα χερια του τις μπαρες των 440 για να δει αν εχουν ταση! οταν εποιασε και μου ειπε τη λεξη 440 νομιζα πως κανει πλακα και θεωρησα ασφαλες να ακουμπησω πουδηποτε κι εφαγα μια στουκα που ακομα τη θυμαμαι.
Επισεις εχω ακουσει για ανθρωπους -αλλα δεν εχω γνωρισει ακομα καποιον- που ειναι ηλεκτροφοβικοι και μπορουν να αισθανθουν ακοα και την ταση μιας μπαταριας.

Kotsos
03-07-12, 21:43
Πάρε ένα μετασχηματιστή 12βολτ 300mA, σύνδεσέ του μια αντίσταση 10ωμ και μέτρα την τάση στα άκρα του.. Θα είναι 12V??

Η τάση στα άκρα του σώματος δεν μας ενδιαφέρει?? τι με ννοιάζει αν στην R του περιοριστή έχει 1000000000000 βόλτ?

και με το μισο μιλιαμπέρ θα γίνεις κάρβουνο??
Εσύ ο ίδιος είπες οτι ο τύπάς είχε μεγάλη αντίσταση, και δεν ένιωθέ τιποτα με τα 440.. άρα έρχεσαι στα λόγια μου.. το ρεύμα είναι αυτό που σκοτώνει..
Σου εγγυώμαι οτι αν για κάποιο λόγο είχες 2ΜΩ αντίσταση δε θα σου κάναν τίποτα τα τα 1000000βολτ...

Nick74
03-07-12, 22:04
Πάρε ένα μετασχηματιστή 12βολτ 300mA, σύνδεσέ του μια αντίσταση 10ωμ και μέτρα την τάση στα άκρα του.. Θα είναι 12V??

Αν η πηγη σου ειναι σταθεροποιημενο τροφοδοτικο ναι, αν δεν ειναι οχι γιατι δημιουργειται πτωση τασης απο ΤΟ ΡΕΥΜΑ ΠΟΥ ΘΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΕΙ Η ΙΔΙΑ Η ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ! (στην περιπτωση που ελεγες μαντεψε ποιος ειναι αυτη η αντισταση)

Η τάση στα άκρα του σώματος δεν μας ενδιαφέρει?? τι με ννοιάζει αν στην R του περιοριστή έχει 1000000000000 βόλτ?

και με το μισο μιλιαμπέρ θα γίνεις κάρβουνο??Μισο μιλιαμπερ σε αυτη την ταση σημαινει καταναλωση 500 ΜΕΓΑΒΑΤ!!! ποση ισχυ μπορει να αντεξουν τα υλικα του ανθρωπινου σωματος? 10? 20 βατ? πριν αρχισουν να μετατρεπονται σε καρβουνο και να μειωνεται η αντισταση μεχρι να φτασουν θεωρητικα στην ελαχιστη αντισταση ?
Υποθετω η θερμοκρασια που θα αναπτυξει αυτο το "ταπεινο" μισο μιλιαμπερ που αναφερεις σε ενα ανθρωπινο σωμα σε αυτη την ταση θα ειναι εφαμιλη με τη θερμοκρασια μιας σουπερ-νοβα (τη θερμοκρασια του ηλιου την ξεπερνα 20-30 φορες ενα απλο τοξο μερικων μικροαμπερ σε "νορμαλ" υψηλες τασεις 150 kV) ολα αυτα βεβαια συμβαινουν σε απειροελαχιστο κλασμα του δευτερολεπτου

Εσύ ο ίδιος είπες οτι ο τύπάς είχε μεγάλη αντίσταση, και δεν ένιωθέ τιποτα με τα 440.. άρα έρχεσαι στα λόγια μου.. το ρεύμα είναι αυτό που σκοτώνει..Το ρευμα σε συναρτηση με την ταση και τη συχνοτητα.

Σου εγγυώμαι οτι αν για κάποιο λόγο είχες 2ΜΩ αντίσταση δε θα σου κάναν τίποτα τα τα 1000000βολτ...Οκ αυτο αν το εγραφες σε καποιο φορουμ τεχνολογων η ηλεκτρολογων η κατι σχετικο τεσπα θα ηταν το ανεκδοτο του αιωνα...
1000000 x 0.0005 = 500 βατακια για το πρωτο νανοδευτερολεπτο. Μετα οσο καιγεται ο ανθρακας η αντισταση πεφτει και φτανει σε απιστευτες ισχυς. Ολα αυτα βεβαια σε τοσο ελαχιστο χρονο που κανεις δε θα προλαβαινε να παρει μετρησεις του τι εγινε και πως εγινε...
Φυσικα αυτο εντελως θεωρητικα μια και πριν φτασει καμποσα μετρα θα ειχε πεταξει η γραμη τοξο
edit> ρευμα, ταση συχνοτητα και ΧΡΟΝΟΣ εκθεσης (δεν ανεφερα το πιο σημαντικο)

Kotsos
03-07-12, 22:11
Τόση ώρα μιλάμε τελείως θεωρητηκά, με τραβηγμένα παραδείγματα κλπ..
το ανθρώπινο σώμα δεν έχει 2ΜΩ αντίσταση.. έχει κάποια κιλο ωμ.. συμφωνώ οτι οτι αντέχει κάποια ισχύ το σώμα..

ΑΝ η πηγή σου είναι σταθεροποιημένο τροφοδοτικό που μπορεί να δώσει 300mA OXI... θα καεί ή δεν θα βγάζει τίποτα γιατί έχουν και κυκλωματάκι προστασίας αν πας να τραβήξεις περισσοτερο ρεύμα..
αν συνεχίσει να έχει 12βολτ θα σημαινει οτι δίνει 1,2 Α κάτι που κατασκευαστικά δεν μπορει να το κάνει...
ΑΝ δεν είναι σταθεροποιημένο θα έχεις πτώση τάσης γιατι δεν μπορεί να δώσει παραπάνω απο 300mA..
H τάση του δηλαδή θα είναι 3βολτ..
το ίδιο ισχύει και αν ήταν 100000000βολτ 300mA η αντίσταση 3 βολτ θα είχε στα άκρα της

Δεν γίνεται να έχεις αντίσταση 100Κ να σε διαρρέουν 20 mA και η τάση στα άκρα σου να είναι 10000000βολτ..
Θα είναι 2000.. Πως να το κάνουμε..

tsiou9
03-07-12, 22:17
Επειδή βλέπω έχετε όρεξη για κουβέντα ελάτε από εδώ να τα πούμε http://shmmy.ntua.gr/?page=home :P

Kotsos
03-07-12, 22:25
Επειδή βλέπω έχετε όρεξη για κουβέντα ελάτε από εδώ να τα πούμε http://shmmy.ntua.gr/?page=home :PΠες μας και συ την άποψη σου πριν μας διώξουν:D

Nick74
03-07-12, 22:36
Τόση ώρα μιλάμε τελείως θεωρητηκά, με τραβηγμένα παραδείγματα κλπ..
το ανθρώπινο σώμα δεν έχει 2ΜΩ αντίσταση.. έχει κάποια κιλο ωμ.. συμφωνώ οτι οτι αντέχει κάποια ισχύ το σώμα..

Τα τραβηγμενα παραδειγματα κανουν καλυτερα κατανοητα καποια πραγματα, τεσπα, τα 2 ΜΩ δεν ειναι σπανια αντισταση για ανθρωπο οπως δεν ειναι σπανιο και το κατω απο 1Κ αναλογα την υγρασια, εφιδρωση κτλ.

Δεν γίνεται να έχεις αντίσταση 100Κ να σε διαρρέουν 20 mA και η τάση στα άκρα σου να είναι 10000000βολτ..
Θα είναι 2000.. Πως να το κάνουμε..εξακολουθεις να κανεις το ιδιο λαθος και να θεωρεις μια μαζα ανομοιογενων ασταθων υλικων ως αντισταση σταθεροτερη κι απο metal film...
Μπορει να ακουμπας ενα αγωγο 10000v με ενα καλο που εχεις στο χερι και να μη νοιωσεις καν οτι υπαρχει ταση εκει, στη συνεχεια μπορει να διαρευσει καποιο ρευμα λογο σκονης, ιδρωτα κτλ σε ενα ποιο ευαισθητο σημειο και να πεταξει ενα απειροελαχιστο τοξο μεταξυ του καλου και των μυων σου, μετα θα βρουν σταχτες... (Αυτη ειαι η δεδομενη καταληξη οταν μιλαμε για απο μεση ταση και πανω )

Επειδή βλέπω έχετε όρεξη για κουβέντα ελάτε από εδώ να τα πούμε http://shmmy.ntua.gr/?page=home :Pε ναι, αφου απο δω θα μας διωξουν αν το συνεχισουμε... :p (μπα, ειναι πανω ο σερβερ? και γιατι απο το πρωι δεν μπορω να συνδεθω με τις πηγες για ubuntu? )

Kotsos
03-07-12, 22:54
:smt080

kgf12345
07-07-12, 21:46
προσθεστε σε ολα αυτα οτι υπαρχει πιθανοτητα(αναλογα τον ανθρωπο)να παει απο καρδια λογω τασης πριν παει απτο ρευμα.ακομα κιαν το ρευμα ειναι μικρο και αμελητεο.σπανιο ισως,αλλα εχει τυχει αρκετες φορες ακομα και με stun guns και tasers.και οντως την αντισταση του ανθρωπινου σωματος δεν μπορεις να τη λαβαινεις σαν σταθερη.βλεπε ατυχηματα σε αποτυχημενες εκτελεσεις σε αμερικη κλπ.αν και δεν ητανε παντα αυτη η αιτια...

Immortal
08-07-12, 03:46
Ρε παιδιά μια λεντοταινια ήθελε το παιδί, όχι φυσική διδακτορικού