Σύνδεση

Επιστροφή στο Forum : παιδια θελω βοηθεια

Σελίδες : [1] 2

mighellos
18-06-12, 18:24
παιδια ειμαι αρχαριος στο χομπι, εχω ενα μονομαχο!το σαββατο το βραδυ παρατηρησα την ουρα μαδιμενη και ειναι μονος στο ενυδρειο 20L με φιλτρο της sera που λεει πως ειναι μεχρι 60L,πηγα σημερα στο pet shop της γειτονιας μου το ειπα στο παιδι εκει και μου εδωσε ενα tetra medica fungi stop ειναι καλο αυτο?παντου βλεπω για melafix μου ειπε τρεις μερες να το βαλω τι να κανω???

exelix
18-06-12, 18:49
Συμπλήρωσε καλύτερα τη φόρμα ασθενειών και βάλε φωτογραφίες.

mighellos
18-06-12, 18:55
Συμπλήρωσε καλύτερα τη φόρμα ασθενειών και βάλε φωτογραφίες.

υπαρχει καπου καποια φορμα???ειμαι καινουργιος εδω σημερα μπηκα

exelix
18-06-12, 18:57
Καλώς ήρθες!

Εδώ (http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=14298) είναι η φόρμα.

mighellos
18-06-12, 19:06
ΒΑΣΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

1. ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΟΓΚΟΣ ΕΝΥΔΡΕΙΟΥ: διαστασεις δεν γνωριζω ογκος 20L
2. ΧΡΟΝΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΕΝΥΔΡΕΙΟΥ:1 βδομαδα(ειναι ενος φιλου μ το εχει ενα χρονο)
3. ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ (ΑΡΡΩΣΤΟΥ) ΨΑΡΙΟΥ ΣΤΟ ΕΝΥΔΡΕΙΟ:-
4. ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ (ΒΑΘΜΟΙ ΚΕΛΣΙΟΥ): 26
5. ΨΑΡΙΑ (ΕΙΔΟΣ ΚΑΙ ΑΡΙΘΜΟΣ ): μονομαχος
6. ΑΣΠΟΝΔΥΛΑ (ΕΙΔΟΣ ΚΑΙ ΑΡΙΘΜΟΣ):-
7. ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΑΛΛΑΓΩΝ ΝΕΡΟΥ (ΒΑΘΜΟΙ ΚΕΛΣΙΟΥ): 26-27
8. ΣΥΧΝΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΠΟΣΟΤΗΤΑ ΑΛΛΑΓΩΝ ΝΕΡΟΥ: μου ειπαν 1 φορα το διμηνο
9. ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΝΕΡΟΥ: σημερα
10. ΣΥΧΝΟΤΗΤΑ ΤΑΪΣΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΕΙΔΟΣ ΤΡΟΦΗΣ: 2 φορες την μερα ενα bloodworm
11. ΑΛΛΗ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ:τωρα τον εχω σε ενα μικρο ενυδρειο 3L

ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ ΕΝΥΔΡΕΙΟΥ

1. ΝΕΡΟ ΕΝΥΔΡΕΙΟΥ: pH:-
KH:-
GH:-
ΝΗ3 (αμμωνια):-
ΝΟ2(νιτρώδη):-
ΝΟ3(νιτρικά):-
2. ΜΕΤΡΗΣΗ ΜΕ ΣΤΑΓΟΝΕΣ: -
ΣΤΙΚΣ: -
Ηλεκτρονική: -
ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΑΣΘΕΝΕΙΑΣ
1. ΨΑΡΙ(Α) ΠΟΥ ΠΑΣΧΟΥΝ: ενας μονομαχος
2. ΔΕΡΜΑ:
3. ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΨΑΡΙΟΥ:κανονικη
4. ΠΕΡΙΤΤΩΜΑΤΑ (πχ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΑ, ΔΙΑΦΑΝΗ, ΧΡΩΜΑ):δεν εχω δει
5. ΑΝΑΠΝΟΗ (ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΗ Ή ΑΥΞΗΜΕΝΗ):
6. ΤΡΕΦΕΤΑΙ? ΕΧΕΙ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΗ ΟΡΕΞΗ? :ναι
7. ΠΟΤΕ ΕΜΦΑΝΙΣΤΗΚΑΝ ΤΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ: σαββατο βραδυ το παρατηρησα
8. ΑΛΛΗ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ:

ΠΡΟΗΓΗΘΕΙΣΑ ΘΕΡΑΠΕΙΑ

1. ΦΑΡΜΑΚΟ ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΘΗΚΕ: tetra medica fungi stop
2. ΔΟΣΟΛΟΓΙΑ: 0,75ml
3. ΧΡΟΝΟΣ ΧΡΗΣΗΣ:5 ωρες
4. ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ: -
5. ΧΡΗΣΗ ΑΝΘΡΑΚΑ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΘΕΡΑΠΕΙΑ? :
6. ΑΛΛΑΓΕΣ ΝΕΡΟΥ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΘΕΡΑΠΕΙΑ: καμια ακομα
7. ΑΛΛΗ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ:τωρα τον εχω σε ενα μικρο ενυδρειο 3L

ΑΛΛΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

1. ΑΠΟΜΟΝΩΣΗ ΣΕ ΚΑΡΑΝΤΙΝΑ? :τωρα τον εχω σε ενα μικρο ενυδρειο 3L
2. ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΣΤΟ ΕΝΥΔΡΕΙΟ? :
3. ΑΛΛΕΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ:το μικρο ενυδρειακι δεν εχει τιποτα ουτε φιλτρο ουτε θερμοστατη
σε ευχαριστω καλος σας βρηκα

mighellos
18-06-12, 19:16
πως ηταν και πως εγινε

exelix
18-06-12, 19:23
Όταν μπορέσεις βάλε φωτογραφία να δούμε αν είναι fin rot ή κάτι άλλο.

Αλλαγές νερού κάνουμε μια φορά τη βδομάδα το 30% με σωστά προετοιμασμένο νερό (αντιχλώριο, θερμοκρασία, κλπ).

Το ενυδρείο όπως το πήρες από το φίλο σου λειτουργούσε κανονικά όλο αυτό τον καιρό; Το φίλτρο δεν το ξεπλύνατε ας πούμε στη βρύση;

Το εικοσάλιτρο έχει θερμοστάτη;

Γιατί τον έβαλες στο τρίλιτρο; Εκτός του ότι είναι πάρα πολύ μικρό, από τη στιγμή που δεν έχει κανενός είδους εξοπλισμό είναι χειρότερο.

mighellos
18-06-12, 19:31
εβαλα φωτο πως ηταν και πως εγινε!!! αλλαξα το 20Λ και σε λιγο θα ειναι ετοιμο με αντιχλωριο εχει θερμοστατη το αλλαξα ολο το νερο και μια ερςτηση σε καθε αλλαγη που θα κανω 30% θα πρεπει να ξανα βαζω αντιχλωριο?το εβαλα εκει γιατι μου ειπαν οτι το φαρμακο δεν θελει φιλτρο ενεργου ανθρακα και το δικο μ εχει,δεν τ χρησιμοποιουσε οταν το πηρα και ναι το φιλτρο το επλυνα πρωτη φορα με νερο βρυσης δυστιχως δεν ηξερα ακομα οτι θελει νερο ενυδρειο τωρα που το αλλαξα ολο και επλυνα το φιλτρο το επλυνα με νερο του ενθδρειου πρωτου το αλλαξω φυσικα.λετε να το βαλω παλι στο μεγαλο?με το φαρμακο αυτο στο νερο ειναι σαν εχω ριξει ιωδειο και εχει κιτρινοπο χρωμα

mighellos
18-06-12, 19:34
να το ψαρακι μου

mighellos
18-06-12, 19:40
οι αλλες φωτογραφιες φαινονται παραπανω

exelix
18-06-12, 19:56
Αντιχλώριο βάζεις πάντα σε νερό βρύσης που πρόκειται να προσθέσεις στο ενυδρείο. Τον ενεργό άνθρακα δε χρειάζεται να τον έχεις συνέχεια στο φίλτρο και ανάλογα για τι δουλειά τον έχεις μετά τη χρήση τον πετάς και βάζεις καινούργιο όταν χρειαστεί. Εάν βάζεις φάρμακο τον βγάζεις και μετά το τέλος της θεραπείας βάζεις καινούργιο για λίγες μέρες ώστε να τραβήξει τα υπολείμματα του φαρμάκου.

Ένα σοβαρό ζήτημα αυτή τη στιγμή είναι ότι δεν έχεις στρωμένο (http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=13655) φίλτρο και θα πρέπει να βάλεις μια αγγελία (http://www.aquatek.gr/vb/forumdisplay.php?f=26) για μπόλι (http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=32934) ή να δεις εδώ (http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=56373).

Τι υλικά έχει το φίλτρο σου;

Δεν μπορώ να σου πω με σιγουριά από τις φωτογραφίες αν είναι fin rot, αλλά μοιάζει. Το φάρμακο που σου έδωσαν είναι για άλλες παθήσεις. Για fin rot μία δοκιμασμένη θεραπεία είναι με Melafix (το οποίο δεν είναι ακριβώς φάρμακο) και άλλη είναι με Esha 2000 (το οποίο είναι κανονικό φάρμακο). Επιλέγεις μία από τις δύο και ακολουθείς τις οδηγίες, έχοντας αφαιρέσει τον άνθρακα από το φίλτρο σου.

delta66
18-06-12, 20:23
Το ψαρι το εκαψε η αμμωνια

Αλλαγη καθε δυο μηνες χειροτερευει την κατασταση

Θα επρεπε να γινεται 50% καθε μερα ή και δυο φορες την ημερα μεχρι να στρωσει το φιλτρο ή μεχρι να μπολιαστει (και στο μικρο που ειναι τωρα το το ιδιο αλλαγες).
Ταισμα κομμενο,
Το νερο της αλλαγης οπως ειπε ο Στελιος να ειναι προετοιμασμενο (θερμοκρασια ιδια).

Θερμομετρο εχεις?
Το θερμαντηρα βγαλτον, δεν χρειαζεται με τοση ζεστη.

mighellos
18-06-12, 21:39
πηγα στο pet shop το φιλτρο ειναι ενα κινεζικο οπως μου ειπε τον οποιο ανθρακα που εχει μεσα πρεπει να τον αλλαζω καθε μηνα δεν ξερω τι εκανε ο φιλος μ αν τον αλλαζε και μου εδωσε ενα αλλο που λεγετε sera siporax mini που μου λεει θελει αλλαγει καθε 2 χρονια!εχω νερακι ετοιμο 20Λ για αλλαγες στο μικρο,καθε μερα!σταματαω να το ταιζω για ποσο?η τροφη κανει το κακο?αυτο που μου εδωσε να βαλω στο ενυδρειο θελει στρωσιμο?και επισης μου ειπε κατι για βακτηρια τι παιζει με αυτα?
-------------------------
αντιχλωριο οταν κανω αλλαγη βαζω ποσοτητα πχ 20Λιτρων 5 ml ?η να στην ποσοτητα που αλλαζω το νερο να ειναι ετοιμο με αντιχλωριο αθτο το 30% που θα βαλω?ναι θερμομετρα εχω και στα 2 και το θερμοστατη δν τον εχω σε λειτουργεια λογο καλοκαιριου

exelix
18-06-12, 21:59
Το siporax είναι βιολογικό υλικό, δηλαδή πάνω του αναπτύσσονται τα ωφέλιμα βακτήρια και θα πάρει πολλά περισσότερα από δύο χρόνια μέχρι να χρειαστεί αλλαγή, ίσως και ποτέ. Απλά όταν χρειάζεται το καθαρίζουμε σε νερό ενυδρείου για να μην έχει πάνω του βρωμιές. Σφουγγάρι έχει το φίλτρο;

Αντιχλώριο βάζεις στο νερό της αλλαγής όσο λένε οι οδηγίες. Αν βάζεις νερό κατευθείαν μέσα στο ενυδρείο θα βάζεις για όλα τα λίτρα του ενυδρείου, αλλά καλύτερα να το ετοιμάζεις από πριν σε μια λεκάνη που έχεις μόνο για αυτό το σκοπό (να μην έχει τίποτα απορρυπαντικά κλπ) και να το αφήνεις και για κάποιες ώρες αν μπορείς. Ποιο αντιχλώριο έχεις;

Βάλε μπόλι να ξεμπερδεύεις και άσε τα βακτήρια που έλεγε αυτή.

Dimitris77
18-06-12, 22:09
Φιλε μου μενω Φιλαδελφεια,εχω siporax mini στρωμενο,θα κανουμε ανταλλαγη αν θες.Θα σου δωσω το στρωμενο και θα μου δωσεις το αλλο.Φερε μαζι και το φιλτρακι σου να το φτιαξουμε παρεα.
Σε ποιο pet shop πηγες?

mighellos
18-06-12, 22:16
εχει σφουγγαρακι κατω ενα μικρουλι,μπολι τωρα θα κατσω να διαβασω για αυτο,το σφουγγαρι θα χρειαστει αλλαγη???τωρα τον μονομαχο τον εχω στο μικρο ενυδρειακι,να τον βαλω στο μεγαλο??το μεγαλο ειναι καθαρισμενο και ετοιμο με νερο και αντιχλωριο εδω και 7-8 ωρες η να κανω θεραπεια με το φαρμακο στο μικρο?και αργοτερα να το βαλω στο μεγαλο?το φαρμακο να το συνεχισω?και αν ειναι να το βαλω στο μεγαλο το βιολογικο ανθρακα που εχω στο φιλτρο να το βγαλω?
στο pet world διπλα στο σκλαβενιτη!!τωρα αυτο που μου εδωσε αυτος το εχω βαλει στο φιλτρο
αυτο που εχεις εσυ δημητρη ειναι το μπολι δλδ οι αποκιες?

Dimitris77
18-06-12, 22:18
Εχει σφουγγαρι μαυρο κατω,κατω και μετα ενα ασπρο καλαθακι με ανθρακα μεσα?Resun magi γραφει το φιλτρο?

delta66
18-06-12, 22:22
μου εδωσε ενα αλλο που λεγετε sera siporax mini που μου λεει θελει αλλαγει καθε 2 χρονια!εχω νερακι ετοιμο 20Λ για αλλαγες στο μικρο,καθε μερα!σταματαω να το ταιζω για ποσο?η τροφη κανει το κακο?αυτο που μου εδωσε να βαλω στο ενυδρειο θελει στρωσιμο?και επισης μου ειπε κατι για βακτηρια τι παιζει με αυτα?

Δεν το αλλαζεις ολο μαζι και μαλλον δεν χρειαζεται να το αλλαζεις.
Καθε χρονο βγαζε ενα μερος πχ το 1/3 και και βραζε το

Η τροφη φυσικα ειναι η αρχη γα τους ρυπους που γινονται αμμωνια και τα βακτηρια την αποτοξικοποιουν
Δες λιγο αυτα
Κατανοώντας τον κύκλο του αζώτου (http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=13655)
ΑΜΜΩΝΙΑ - Τι είναι και πως την αντιμετωπίζω; (http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=43756)

Τη θεραπεια τη συνεχιζεις ακριβως με τις οδηγιες του φαρμακου

mighellos
18-06-12, 22:24
εχει μαυρο σφουγγαρακι κατω και λεει hailea ειναι ενα κινεζικο

Dimitris77
18-06-12, 22:27
Αυτο ειναι?
http://mizuworld.com/product/detail/1102

delta66
18-06-12, 22:27
Οκ αστο αστο εκει που ειναι.
Συνηθως τα σφουγγαρια στα κινεζικα ειναι μαυρα χωρις να ειναι ανθρακας οπως συνηθως που ειναι μαυρα

mighellos
18-06-12, 22:32
ναι αυτο ειναι
το ψαρακι τωρα τ να το κανω??? να το αφησω στο μικρο και θεραπεια με ααλαγες εκει η το μεταφερω στο μεγαλο κανω εκει θεραπεια ???

Dimitris77
18-06-12, 22:35
Εχω και σφουγγαρακι ιδιο απο φιλτρακι που τρεχει ηδη εδω και ενα χρονο,εχω και siporax mini στρωμενο.Αν χρειαστεις βοηθεια πες μου.Μπορουμε να βρεθουμε την Τεταρτη να τα πουμε απο κοντα.

delta66
18-06-12, 22:38
ναι αυτο ειναι
το ψαρακι τωρα τ να το κανω??? να το αφησω στο μικρο και θεραπεια με ααλαγες εκει η το μεταφερω στο μεγαλο κανω εκει θεραπεια ???
Εκει που ειναι αλλα προσοχη στις αποτομες μεταβολες

mighellos
18-06-12, 22:42
τεταρτη δυσκολο λογο προπονησεις,εμμμ τις αλλαγες λεω να πρνω το νερο απο το 20λιτρο και να του βαζω που ειναι ετοιμο τ λες??και στο 3λιτρο να του αλλαζω ολο το νερο?

exelix
18-06-12, 22:45
Εκει που ειναι αλλα προσοχη στις αποτομες μεταβολες

Μα το φάρμακο που έχει είναι για fungus.

mighellos
18-06-12, 22:46
δεν κανει τ φαρμακο???θα χρεαιστει κατι φαρμακευτικο??η μονο αλλαγες νερου τακτικες?

delta66
18-06-12, 22:47
Δεν εχει το ψαρι?

Dimitris77
18-06-12, 22:51
τεταρτη δυσκολο λογο προπονησεις,εμμμ τις αλλαγες λεω να πρνω το νερο απο το 20λιτρο και να του βαζω που ειναι ετοιμο τ λες??και στο 3λιτρο να του αλλαζω ολο το νερο?
Οπως νομιζεις.Τα πραγματα παντως υπαρχουν αν αλλαξεις γνωμη.
Ψαξε λιγακι για το πετ σοπ,εχουμε και καλυτερα στο ενυδρειακο κομματι στην περιοχη μας.;)

mighellos
18-06-12, 22:53
παιζει μαγαζι με ενυδρειακα εδω στην περιοχη μας καλυτερο?

exelix
18-06-12, 22:54
Δεν εχει το ψαρι?

Αν όντως έχει κάποια αρρώστια έχει fin rot, για fungus τα δικά μου μάτια θα ήθελαν πολύ πιο καθαρές φωτογραφίες!

mighellos
18-06-12, 23:02
τωρα ειναι καλυτερα???

mighellos
18-06-12, 23:07
fungus δν ειναι οι μυκητες?
πληροφοριακα οταν το καθαριζα δεν βρηκα κομματια ουρας!!!

Dimitris77
18-06-12, 23:07
Το ψαρι ειναι φουλ στρεσαρισμενο με τοσα περα δωθε,δειχνει να εχει fin rot.Η ποιοτητα του νερου δεν ειναι η καλυτερη.
Θελει να μπει σε σωστο ενυδρειο με στρωμενο φιλτρο και θερμοκρασια νερου.
Θεραπεια με melafix σε fin rot εχει αποτελεσμα.

mighellos
18-06-12, 23:09
αρα αυτο που μου εδωσαν το tetra medica fungus stop δεν κανει?σε τι τιμη ειναι το melafix?

exelix
18-06-12, 23:11
Οκ, πολύ καλύτερα! Gungus είναι οι μύκητες. Είναι σίγουρα fin rot, το οποίο μπορεί να είναι και από βακτηριακή μόλυνση και από μυκητιακή και συνδυασμό τους. Εγώ θα έπαιρνα φάρμακο ειδικά για αυτό το πρόβλημα.

Τώρα αν μπορεί το φάρμακο που έχεις να κάνει δουλειά περίμενε κι άλλη γνώμη.

Dimitris77
18-06-12, 23:23
Το φαρμακο που εχεις ειναι αυτο:http://www.aquaristikshop.com/e_Produktinformationen/TetraMedica-Fungi-Stop.htm
Δεν το εχω χρησιμοποιησει ποτε.Παρομοιες καταστασεις τις εχω αντιμετωπισει με melafix.Βασικος παραγοντας ειναι το να αφησεις το ψαρι να ηρεμησει.Μην το πηγαινοφερνεις απο ενυδρειο σε ενυδρειο.Το στρες ειναι ο μεγαλυτερος εχθρος για τους μονομαχους.
Διαβασε αυτο:http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=48325

mighellos
18-06-12, 23:51
θεραπεια για fin rot!!!ειναι ακριβο το melafix??

Dimitris77
18-06-12, 23:57
Κοντα στα 12 ευρο τα 118ml.

mighellos
19-06-12, 00:06
απο οτι διαβασα σε αυτο που μου εστειλες για το fin rot μου εκανε εντυπωση το οτι θελει συνεχεια αλλαγη νερου,πως θα ηρεμησει ετσι το ψαρι?
.
Ταισμα κομμενο
για ποσο καιρο?

delta66
19-06-12, 00:11
για ποσο καιρο?
Μεχρι να μπολιασεις

exelix
19-06-12, 00:14
Τις αλλαγές νερού τις λέει για πρόληψη.

Dimitris77
19-06-12, 00:15
Οταν λεμε αλλαγες νερου εννοουμε να εισαι τακτικος στις ρουτινες του ενυδρειου και σιγουρα ρουτινα δεν λες τις αλλαγες ανα δυο μηνες.
Δεν λεμε να αλλαζεις νερο καθε μερα αλλα μια φορα την εβδομαδα αναλογα το φιλτραρισμα και την ιχθυοφορτωση αλλαζεις μια ποσοτητα νερου.
Οι αλλαγες γινονται με νερο ιδιας θερμοκρασιας και με τροπο που δεν ανακατευει ολο το ενυδρειο.
Εχω μπολι να σου δωσω οπως σου ειπα πριν καθως και φυλλα catappa αν θες.

mighellos
19-06-12, 00:20
Μεχρι να μπολιασεις
ποτε θα καταάβω οτι εχει μπολιασει?
οκ παιδια για να κλεινουμε και να σας αφησω σε υσηχια γιατι σας τρελανα.τ λετε να κανω?
συνεχιζω στο μικρο 3λιτρο ενυδρειο με αλλαγες και φαρμακο?το μικρο δν εχει τπτ ουτε φιλτρο τπτ απολυτος
η το μεταφερω στο μεγαλο και κανω θεραπεια εκει?χωρις το βιολογικο ανθρακα,τωρα αυτος ο βιολογικος ανθρακας θελει στρωσιμο?απλα δεν θελω να χασω το ψαρακι μου,θα μπορουσα να το αφησω και να πω θα παρω αλλο αλλα δεν εχει τετοια δεν το πηρα για να το σκοτωσω...οτι μου πειτε θα κανω οτι ειναι καλυτερο...για το fin rot του μονομαχου μου

delta66
19-06-12, 00:20
ποτε θα καταάβω οτι εχει μπολιασει?

Μολις βαλεις τα υλικα του Δημητρη στο φιλτρο σου

mighellos
19-06-12, 03:14
Φιλε μου μενω Φιλαδελφεια,εχω siporax mini στρωμενο,θα κανουμε ανταλλαγη αν θες.Θα σου δωσω το στρωμενο και θα μου δωσεις το αλλο.Φερε μαζι και το φιλτρακι σου να το φτιαξουμε παρεα.
Σε ποιο pet shop πηγες?
αν κανουμε την ανταλλαγη και εχω το δικο σου το στρωμενο αυτο ειναι το μπολι?

delta66
19-06-12, 03:47
Ένα σοβαρό ζήτημα αυτή τη στιγμή είναι ότι δεν έχεις στρωμένο (http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=13655) φίλτρο και θα πρέπει να βάλεις μια αγγελία (http://www.aquatek.gr/vb/forumdisplay.php?f=26) για μπόλι (http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=32934) ή να δεις εδώ (http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=56373).

εδω σου εχει δωσε λινκ

δες κι εδω
http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=52253&highlight=%EC%F0%EF%EB%E9%E1%F3%EC%E1
http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?p=632724#post632724

mighellos
19-06-12, 03:49
αμα παρω το βιολογικο ανθρακα του δημητρη δεν κανει?

delta66
19-06-12, 03:56
οχι ανθρακα
μινι σιποραξ θα ανταλλαξετε και θα εισαι οκ

mighellos
19-06-12, 03:58
εεε ναι βιολογικος ανθρακας δεν ειναι?τεσπα αμα γινει αθτη η ανταλλαγη δεν θα ειμαι κομπλε?

delta66
19-06-12, 04:00
ναι οκ θα εισαι

ο ανθρακας ειναι χημικο υλικο οχι βιολογικο

mighellos
19-06-12, 04:02
μολις παρω αυτο να βαλω το ψαρακι εκει??χωρις το φαρμακο...μπορει να γινει καλυτερα?

Nick74
19-06-12, 13:41
καλως ηρθες στο χωρο.
κατ αρχας απο οσα διαβασα πιστευω πως το ψαρακι εχει φαει αρκετη αμμωνια, κατι που σημαινει πως πρεπει να εισαι προετοιμασμενος και για τα χειροτερα (δυστυχως πρεπει να τα λεμε αυτα πιστευω) αν και φυσικα δεν αποκλειεται να ειναι τανκ και να ζησει αρκετα, αλλα πρεπει να γνωριζεις εκ των προταιρων οτι εχει υποστει καποια ζημια (τωρα ποσο σοβαρη, θα δειξει ο χρονος).
Ολοι σχεδον εξοντωσαμε/βασανισαμε εν αγνοια μας τα πρωτα μας ψαρακια, γι αυτο και πρεπει να μελετησεις πολυ καλα τα υπομνηματα στην ενωτητα των αρχαριων και να τα εμπαιδωσεις, αλλα μεχρι τοτε υπαρχουν μερικα tips ωστε το ψαρακι σου να ζησει οσο καλυτερα γινεται χωρις να ταλαιπωρηθει αλλο, ασχετα με τη θεραπεια για το fin rot (προσωπικα κανα δυο φορες που ειχα τετοια συμπτωματα τα αντιμετωπισα με απολυτη επιτυχια με συνδυασμο melafix - pimafix και δε χρειαστηκε να καταφυγω σε φαρμακα, τα οποια τα αποφευγω οσο γινεται)

1. Βαζεις μπολι οσο πιο γρηγορα μπορεις. Μεχρι τοτε δεν ταιζεις ΚΑΘΟΛΟΥ. (κανενα ψαρι δεν πεθανε απο πεινα. Το αντιθετο εχει συμβει απειρες φορες)

2. ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ δε συμφωνω με τα λιτρα σου. Αν υπαρχει δυνατοτητα για ενα 50ρι θα ηταν πολυ καλυτερα και για σενα και για το ψαρακι σου. Αν δεν, αστο ως εχει αλλα να ξερεις πως σε 20 λιτρα δεν μπορει να κρατησει σταθερες συνθηκες ουτε εξειδικευμενο εργαστηριο.

3. Πρεπει να εφοδιαστειος υγρα τεστ νερου. Ειναι ενα εξοδο, αλλα ειναι απαραιτητο.
Κοιτα μηπως καποιοι συγχομπυστες εχουν καποια περισσευουμενα τεστ απο μαζικο ακατασχετο shopping therapy που τα δινουν σε χαμηλοτερες τιμες γιατι ειναι κοντα στην ημερομηνια ληξης τους.

4. βρες φθηνα και ευκολα φυτα (μπορεις να βρεις σε συμβολικες τιμες η και δωρεαν απο κλαδεματακια συγχομπυστων) και κανε το ενυδριακι ζουγκλα.
Η υπαρξη ΠΟΛΛΩΝ φυτων συμβαλει εμεσα αλλα δραστικοτατα στην καλη υγεια των ψαριων (διαβαζοντας θα μαθεις τα πως και τα γιατι)

5. Αν μπορεις να βρεις φυλλαρακια Catappa απο συγχομπυστες η αγορες στο e-bay. (ειναι παμφθηνα). Εναλλακτικα προσφατα εμαθα απο εδω μεσα πως κανουν κι αλλα φυλλα οπως τα πλατανοφυλλα, τα φυλλα καρυδιας και καποια αλλα, μονο αν τα βρεις πρεπει να ειναι ξερα (στο αλσακι σας ειδα προχθες εχει ηδη αρκετα ξεραμενα πανω στα δεντρα, κι εγω μαζεψα μερικα, οποτε δε θα σου ειναι δυσκολο να βρεις).
Βαλε μερικα -αφου τα πλυνεις βεβαια- τα οποια θα συμβαλουν στην καλυτερευση της ποιοτητας του νερου.

6. Αλλαγες 30% τη βδομαδα. Ακομα καλυτερα απο 15% δυο φορες τη βδομαδα. στα λιτρα σου ειναι πανευκολο

7. Το πλεον σημαντικο ειναι η προετοιμασια του νερου.
Κανονικα ο μονομαχος θελει μαλακο και οξινο νερακι, αλλα αυτο δεν ειναι επι του παροντος οποτε συνεχιζεις τις αλλαγες σου με το νερο της βρυσης, αλλα τουλαχιστο απαιτειται να τηρουνται ευλαβικα καποια πραγματα ζωτικης σημασιας:
α. Παντα θα αποθηκευεις καπου το νερακι για καμποσες ωρες (καποιο πλαστικο δοχειο αν γινεται καταλληλο για τροφιμα που δε θα εχει δει ποτε σαπουνια και απορρυπαντικα)
β. Παντα θα βαζεις λιγο αντιχλωριο
γ. ΠΑΝΤΑ το νερο της αλλαγης πρεπει να εχει ιδια θερμοκρασια με το νερο του ενυδρειου
δ. Αν εχεις φιλτρο βρυσης θα χρησιμοποιεις το νερο του φιλτρου. Αν οχι, καλο ειναι να εφοδιαστεις, αρχικα για τη δικη σου υγεια.

Αν τηρησεις τα παραπανω το μονομαχακι σου θα εχει μια αρκετα καλη ποιοτητα ζωης.

mighellos
19-06-12, 14:11
τα τεστ νερου να παρω τα υγρα?γτ εχει στο pet shop κατι χαρτινα που ειναι ολα μαζι!δλδ μου λες να κανω φυτεμενο ενυδρειο!το οποιο πρεπει να ειναι ακομα πιο πολυπλοκο εδω τωρα μα8αινω για το απλο,το ενυδρειο ειναι ενος φιλου μου και το υποστρωμα του ειναι πολυχρωμες πετρουλες που δεν καλυπτουν καλα ολο τον πατο...το γιλτρο ειναι μεχρι 60 λιτρα λεει,πρεπει μηπως να αρχισω το ενυδρειο απο την αρχη ολο?να παρω υποστρωμα κανονικο/φυσικο και να φυτευσω αφου παρω τα τεστ?προσπαθω και διαβαζω τα παντα για να γινει καλα το ψαρακι μου,απο τοτε που το εβαλα εκει μεσα εχω τρελαθει στα εξοδα,πλαστικα φυτα υλικα φιλτρου το φαρμακο το οποιο λενε οτι δεν κανει και πρεπει αν παρω melafix!!και ειναι δυσκολες εποχες για τοσα εξοδα αλλα προσπαθω να κανω οτι μπορω για να μην το χασω οπως διαβασες τωρα το ψαρακι το εχω σε μια γυαλα 3λιτρων οπου κανει την θεραπεια του!τι λετε να κανω?να κανω το ενυδρειο 20 λιτρων απο την αρχη με φυσικο υποστρωμα?και να βρω να βαλω το μπολι?

Nick74
19-06-12, 15:22
τα τεστ νερου να παρω τα υγρα?γτ εχει στο pet shop κατι χαρτινα που ειναι ολα μαζι!
Αν παρεις αυτα τα χαρτακια θα πεταξεις τα λεφτα σου. Δεν κανουν καθολου σωστες μετρησεις και χαλανε πολυ ευκολα ακομα και με τον αερα.
Παντα προτεινω πριν ξεκινησει καποιος ενυδρειο να αγορασει πρωτα τα τεστ και μετα το ενυδρειο. Εσυ πηγες αναποδα...

δλδ μου λες να κανω φυτεμενο ενυδρειο!το οποιο πρεπει να ειναι ακομα πιο πολυπλοκο εδω τωρα μα8αινω για το απλο,

Τιποτα δεν ειναι πολυπλοκο.
Τα ευκολα φυτα δε θελουν απολυτως τιποτα, απλα αναπτυσονται ραγδαια.
κερατοφυλλο, πολυσπερμα, ελοντεα, pistia stratiotes, κτλ κτλ κτλ (ενα σωρω βλακωδη επιστημονικα ονοματα :P ) ειναι ιδανικοτατα.
Ουτε εξοδα θα κανεις. Αυτα τα φυτα ειτε τα χαριζουμε ειτε τα δινουμε σε συμβολικες τιμες.

το ενυδρειο ειναι ενος φιλου μου και το υποστρωμα του ειναι πολυχρωμες πετρουλες που δεν καλυπτουν καλα ολο τον πατο...

πολυχρωμα μπιχλιμπιδια και πλαστικες σαβουρες απαγορευονται. Μονο φυσικο χαλικι.

το γιλτρο ειναι μεχρι 60 λιτρα λεει,πρεπει μηπως να αρχισω το ενυδρειο απο την αρχη ολο?να παρω υποστρωμα κανονικο/φυσικο και να φυτευσω αφου παρω τα τεστ?

χμμμ βασικα τα πολυχρωμα και τα πλαστικα πρεπει να φυγουν. Απο κει και περα δε θες κανενα ενεργο υποστρωμα (ουτε αυτοι που εχουν τα πραγματικα high end φυτεμενα δεν τα πολυχρησιμοποιουν) απλα χαλικακι.
Σε πολλα pet shops μπορεις να βρεις και χυμα γιοα πενταροδεκαρες.

προσπαθω και διαβαζω τα παντα για να γινει καλα το ψαρακι μου,απο τοτε που το εβαλα εκει μεσα εχω τρελαθει στα εξοδα

Σιγα σιγα... Προς το παρον ακολουθα τα tips που σου εδωσα και αν εχω παραβλεψει κατι μπορει να συμπληρωσει καποιος αλλος συγχομπυστας, και δε θα εχεις προβλημα.
Σιγα σιγα θα μαθεις πως να φτιαχνεις πιο σωστα το νερο κτλ, αλλα τωρα αυτο που επιβαλλεται ειναι να φτιαξεις τις συνθηκες βιωσιμες.

πλαστικα φυτα

Μακρυα απο το ενυδρειο, χωρια που μπορει να τραυματιστει και ο κουκλος.

υλικα φιλτρου το φαρμακο το οποιο λενε οτι δεν κανει και πρεπει αν παρω melafix!!και ειναι δυσκολες εποχες για τοσα εξοδα αλλα προσπαθω να κανω οτι μπορω για να μην το χασω οπως διαβασες τωρα το ψαρακι το εχω σε μια γυαλα 3λιτρων οπου κανει την θεραπεια του!τι λετε να κανω?να κανω το ενυδρειο 20 λιτρων απο την αρχη με φυσικο υποστρωμα?και να βρω να βαλω το μπολι?

Συγνωμη αν ακουστω λιγακι "κακος" αλλα οταν υιοθετεις ενα ζωντανο πλασμα πρεπει ηδη να γνωριζεις οτι αναλαμβανεις την ευθυνη για τα οποιαδηποτε εξοδα προκυψουν, και γι αυτο λεω παντα πως δεν ειναι απααιτητο ΟΛΟΙ να ασχολουνται με ενυδρεια. (ελπιζω να μην το παρεξηγησεις, δεν το λεω προσωπικα σε καμια περιπτωση).
Απο την αλλη γνωριζω απο πρωτο χερι τα τρελα ανωφελα εξοδα που κανει ενας αρχαριος.
Πιστευω ολοι μπορουμε να σε βοηθησουμε να περιορισεις τα εξοδα μονο στα απαραιτητα με τις καταλληλες συμβουλες και ισως και με διαφορα πραγματακια που συνηθως δινονται απο χερι σε χερι (μπολι, κλαδεματα, ισως κανα υλικο φιλτρου, ισως κανα τεστ που περισσευει απο μαζικες αγορες κτλ κτλ κτλ ) αλλα οπως και να χει το ενυδρειο εχει καποια εξοδα που δε μπορεις να τ αποφυγεις.

mighellos
19-06-12, 19:34
καλα κανεις και πρεπει να ακουστεις κακος γιατι δεν ειχα ιδεα για αυτα και ξεκινησα απο το μηδεν χωρις να ψαξω και τωρα τρεχω!απλα ειναι εξοδα αρκετα γιατι ειμαι ανεργος αν ειχα δικο μου εισοδημα θα ειχα οτι χρεαιζεται!!
θα προσπαθησω μεσο αγγελιων και ερευνες αγωρας να ψαχτω με τιμες και τετοια σας ευχαριστω πολυ ολους σας και οτι ακομα μπορειτε να μου πειτε γραψτε το!!!

mighellos
19-06-12, 19:37
δευτερη μερα θεραπειας με το tetra medica fungistop!!!
θα βαζω καθε μερα φωτογραφιες να βλεπετε και εσεις που γνωριζετε!!

mighellos
19-06-12, 23:18
επισης το ψαρακι μου σημερα δειχνει πιο κινητικο απο χθες!!αυτο σημαινει οτι ειμαστε σε καλο δρομο?

delta66
19-06-12, 23:22
Αν οι κινησεις του ειναι ηρεμες και οχι αγχωτικες/σπασμωδικες, ναι

mighellos
19-06-12, 23:35
γινετε να ανεβασω και video να τον δειτε?

mighellos
19-06-12, 23:42
νατος ο κυριος την δευτερη μερα θεραπειας!
που και που κανει κατι αποτομες κινησεις!

mighellos
19-06-12, 23:50
εχω και μια ερωτηση ακομα,αμμο παραλιας κανει να βαλω για υποστρωμα?

mighellos
20-06-12, 15:05
3η μερα θεραπειας
χθες ειδα στα μικρα μπροστινα πτερυγια του κατι σαν λεπτες προεκτασεις σαν μικρες κλωστουλες οι οποιες σημερα δν υπαρχουν!αυτο ειναι καλο?

Nick74
20-06-12, 15:27
εχω και μια ερωτηση ακομα,αμμο παραλιας κανει να βαλω για υποστρωμα?

οχι μην το κανεις.
Αν θες αμμο παρε χαλαζιακη, αλλα προσωπικα θεωρω το χαλικι καλυτερη επιλογη

mighellos
20-06-12, 19:50
μπολιασαμε εχουμε μελαφιξ χαρης τον φιλο δημητρη και ο μικρος επιστρεφει στο 20λιτρο ενυδρειακι του οπου να ναι

delta66
20-06-12, 21:38
Μπραβο και στους δυο για την προσπαθεια σας

mighellos
21-06-12, 15:06
μπραβο στον δημητρη για την βοηθεια του!μου εδωσε και κατι φυλλα να βαζω ειναι αντιβακτηριακα μου ειπε!ξερει κανεις απο μελαφιξ?πως κανω την θεραπεια?το κουτακι λεει να ριχνω τα αναλογα ml για 7 μερες σερι χωρις αλλαγη νερου και μετα να αλλαξω το 25% ετσι ειναι?

Nick74
21-06-12, 15:13
σε 20 λιτρα βαζεις κατι λιγοτερο απο καπακι καθε μερα για 7 μερες και μετα κανεις 25% αλλαγη.
Οι οδηγιες ειναι στο χαρτακι που ειναι στο μπουκαλι αν το ξεκολλησεις.
Αν ερθεις οπως ειπες μπορω να σου δωσω και 7 δοσουλες pimafix που μπορει ανετα χωρις προβλημα να χρησιμοποιηθει παραλληλα με το melafix, και ενισχυει τη δραση του.
Τα συγκεκριμενα σκευασματα ειναι εκχυλισμα τσαγιου και εκχυλισμα δαφνης και σκοπο εχουν να δυναμωσουν το ανοσιοποιητικο του ψαριου κι οχι να θεραπευσουν τα ιδια την παθηση (κατι που ειναι καλυτερο και για τα ψαρια και για μας και για ολα τα ζωντανα πλασματα, ασχετα αν η δυτικη ιατρικη τα βλεπει ολα σαν εχθρους που πρεπει να τα εξοντωσει με ατομικες βομβες, κι ας εξοντωσει και τον ασθενη ως παραπλευρη απωλεια, φτανει να εξοντωθει και ο εχθρος) και σε κανα δυο περιπτωσεις που εχω αντιμετωπισει με αυτα ειχα απολυτη επιτυχια και πολυ γρηγορη

ΥΓ μην εκθετεις το μπουκαλι στον ηλιο γιατι θα οξειδωθουν οι ουσιες που εχει και θα αποδυναμωυει, γι αυτο ειναι μπλε σκουρο

delta66
21-06-12, 15:14
Τα φυλλα ειναι μαλλον Catappa αγορασμενα απο ebay?
http://www.ebay.co.uk/sch/i.html?_sacat=See-All-Categories&_from=R40&_nkw=catappa&_sop=15&_clu=2&_fcid=80&_localstpos=&_stpos=&gbr=1
Κανε το κουμαντο σου να εχεις ξαναπρομηθευτει πριν τελειωσουν αυτα που εχεις.
Κανουν καμια 20αρια μερες να ερθουν.

Οι αλλαγες εξαρτωνται αρχικα απο την ποιοτητα του νερου,
Δεν μπορει δλδ να εχεις αμμωνια στο νερο και να μη κανεις αλλαγη για να μη φυγει το μελαφιξ.
Αν χρειαστει αλλαγη θα κανεις αλλαγη και στο νερο που θα αναπληρωνεις θα βαζεις το μελαφιξ για την ποσοτητα που αναπληρωνεις.

Nick74
21-06-12, 15:17
αφου εβαλε μπολι, και μενουν δυο βηματα ο ενας απο τον αλλο (αρα υποθετω καναν γρηγορα) ειναι απειροελχιστη η πιθανοτητα να εχει αμμωνια, αλλα καλου κακου βεβαια ας μετρησει

delta66
21-06-12, 15:23
Η δοσολογια εινα 1.3 ml καθε 10 λιτρα.
Καθε ml ειναι 20 περιπου σταγονες σε ενα σταγονομετρο (http://www.atas.gr/thumb/phpThumb.php?src=../images/products/4301161bg.jpg&w=400&h=350&far=C&bg=FCFCFE&).
Υπαρχουν και οι πιπετες (http://www.atomizer.gr/mspictures/pipettes-3ml.jpg) για ακριβη μετρηση ή οι σύριγγες (http://www.tzimas-bml.gr/img/products/terub0.jpg) απο φαρμακειο.
αφου εβαλε μπολι, και μενουν δυο βηματα ο ενας απο τον αλλο (αρα υποθετω καναν γρηγορα) ειναι απειροελχιστη η πιθανοτητα να εχει αμμωνια, αλλα καλου κακου βεβαια ας μετρησει
Διευκρινιζω, για να μην εχουμε παρερμηνειες των οδηγιων ;)

mighellos
21-06-12, 15:25
εχω 20αρι και βαζω 2,6 με συρριγγα και βαζω καθε μερα?για 7 μερες?

Nick74
21-06-12, 15:29
ορθον.
Ο Σπυρος ειπε την ακριβη αναλογια, ενω εγω το ειπα πιο χυμα (το καπακι εχει γραμμη 5ml ) γιατι θεωρω το συγκεκριμενο σκευασμα πολυ ηπιο για να μιλαμε για υπερδοσολογιες (θεωρητικα σε μεγαλη δοση οντως μπορει να κανει κακο δηλαδη να προκαλεσει καψιμο, αλλαφανταζομαι μιλαμε για πραγματικα ΥΠΕΡ-βολικες δοσεις, αλλα καλου κακου ακολουθα τις οδηγιες μια και στα λιγα λιτρα τα πραγματα ειναι πιο ευθραυστα)

delta66
21-06-12, 15:37
εχω 20αρι και βαζω 2,6 με συρριγγα και βαζω καθε μερα?για 7 μερες?
Ναι και μετα αλλαγη (αν δεν χρειαστει ενδιαμεσα).
Η αλλαγη μπορει αν χρειαζεται να ειναι και μεγαλυτερη απο 25%
Παντα προσεκτικα οι αλλαγες νερου.
Ιδια θερμοκρασια νερου, πολυ αργη εισαγωγη του, σαν να το βαζεις με λαστιχακι αεραντλιας (και γιατι οχι)
Αφηνεις τη βρυση να τρεξει και να αδειασουν οι σωληνες απο το παλιο νερο, πριν μαζεψεις νερο για την αλλαγη.
Καλο ειναι να αφησεις το νερο μερικες ωρες πριν κανεις την αλλαγη.

Για το ενυδρειο σου προτεινω αυτο που εκανα και σε δικο μου 20 λιτρο που αλλαζα 4 λιτρα.
Ειχα ενα 4λιτρα μπετονακι απο απιονισμενο, το γεμιζα νερο, εριχνα αντιχλωριο και το αφηνα να μεινει 5-6 ωρες. (αν εβαζα και αεραντλια μεσα θα ηταν ακομα καλυτερα)
Μετα το τοποθετουσα πιο ψηλα απο το ενυδρειο εβαζα μεσα μεχρι το πατο του, ενα σωληνακι απο αεραντλια που το επιανα με μανταλακι, και την αλλη ακρη την επιανα στο ενυδρειο παλι με μανταλακι.
Αν ηθελα να ειναι ακομα πιο αργη η εισαγωγη του νερου, εδενα απαλο κομπο στην ακρη του σωληνα.
Εκανε μιση ωρα και, να μπει το νερο.
Φυσικα το φιλτρο κλειστο να μην μεινει εκτος η αντλια και καει και ο θερμαντηρας (το χειμωνα) ή να ειναι βυθισμενος καλα (το ελατηριο του τουλαχιστον) ή να βγαινει απο την πριζα για να μη σπασει.
Προσοχη να μη ξεχναμε να τα ξαναβαζουμε στην πριζα παλι

http://www.aquatek.gr/rimages/albums-dd212-delta66-aqua-th_20100327002c.jpg (http://i225.photobucket.com/albums/dd212/delta66/aqua/20100327002c.jpg) http://www.aquatek.gr/rimages/albums-dd212-delta66-aqua-th_20100327003b.jpg (http://i225.photobucket.com/albums/dd212/delta66/aqua/20100327003b.jpg) http://www.aquatek.gr/rimages/albums-dd212-delta66-aqua-th_20100327004b.jpg (http://i225.photobucket.com/albums/dd212/delta66/aqua/20100327004b.jpg)

mighellos
21-06-12, 15:42
αρα 7 μερες χωρις αλλαγη νερου θεραπεια και μετα του αλλαζω το νερακι!!

Nick74
21-06-12, 15:48
απλα τσεκαρεις και για αμμωνια (στα τεστ που σου ειπα πως εχω περισσευμα εχω εκτος απο kh gh εχω και ενα αμμωνιας που δεν εχει ληξει αλλα αν το κρατησω κι αλλο θα γινει σιγουρα αφου προερχεται απο μαζικο shopping therrapy. Αν βαλεις αγγελια ολο και καποιος θα εχει και για νιτριτη και νιτρικα και ph οποτε εισαι κομπλε )

delta66
21-06-12, 16:00
Πολυ σημαντικο για τις δοσολογησεις, ειναι να μετρησεις τα ακριβη λιτρα νερου του ενυδρειου.
Τα λιτρα που δινουν οι εταρειες για τα ενυδρεια τους μπορει να υπολογιζονται διαφορετικα.
Συνηθως μετρανε ολο τον ογκο του ενυδρειου (μαζι με καπακι κλπ) ή ποσο νερο χωραει χωρις βυθο διασκοσμηση πετρες ξυλα κλπ

mighellos
21-06-12, 16:21
μαλιστα παντως ο κυριοσ ψαρι μ ειναι πολυ καλυτερα κολυμπαει κομπ΄λε με την θεραπεια η ουριτσα θα γινει οπως ηταν ακριβως??και ποσο καιρο θα παρει?αν εχω ανεβασμενα αμμωνια ή νιτρικα ή κατι αλλο πως τα ριχνω?με αλλαγες?

delta66
21-06-12, 16:30
Το πιθανοτερο ειναι να ξανασχηματιστει, αν ζει σε καλες συνθηκες το ψαρι.

Την αμμωνια ΝΗ3/ΝΗ4 και τα νιτρωδη ΝΟ2 τα μηδενιζεις μεσω του κυκλου του αζωτου.
Τα νιτρικα ΝΟ3, φωσφορικα PO4 κλπ, τα κρατας σε χαμηλη τιμη, μεσω των ποσοστιαιων αλλαγων νερου (και μεσω φυτων γρηγορης αναπτυξης), που παραλληλα μεσω των αλλαγων ανανεωνεις και τα χρησιμα στοιχεια του νερου (μεταλλα, ιχνοστοιχεια κλπ), που χανονται με τον καιρο μεσα στο ενυδρειο.

mighellos
21-06-12, 16:34
πως βλεπετε??2η μερα με μελαφιξ!
και φαινεται και το φυλλο που μου εδωσε ο δημητρης!

delta66
21-06-12, 16:39
Καλυτερα φαινεται.

ΥΓ το παρδαλο μπιλακι στο βυθο δεν ειναι καλο ουτε σαν θεαμα αλλα μπορει να βγαζει και τιποτα περιεργο στο νερο. Αλλαξε το οταν μπορεσεις με χαλαζιακη αμμο ή μη βαζεις τιποτα παρα αυτο.

Nick74
21-06-12, 16:40
Σε περιπτωσεις που ειχα εγω σε πολυ νεαρα ψαρακια οι ουριτσες τους εχουν γινει ακριβως οπως ηταν και μεγαλυτερες.
Αμμωνια αφου μπολιασες δεν πρεπει να εχεις. Αν εχεις σημαινει πως δεν εποιασε το μπολι -πολυ σπανιο, αλλα εχει συμβει- και πρεπει να ξαναμπολιασεις.
Καλου κακου βεβαια οπως σε καθε νεοστημενο ενυδρειο οι πολυ συχνες μετρησεις πρεπει να ειναι ρουτινα (προσωπικα σε νεοστημενα κανω καθημερινες μετρησεις)
Με πολλα ευκολα φυτα γρηγορης αναπτυξης δε θα εχεις προβλημα πολλων νιτρικων (φυσικα οι εβδομαδιαιες αλλαγες ειναι απαραιτητες, και ειδικα στα λιτρα σου που ειναι πολυ λιγα καλο θα ηταν να τις εσπαγες σε 2 φορες τη βδομαδα απο 15-20%)

delta66
21-06-12, 16:41
Καπακι εχει το ενυδρειο??

mighellos
21-06-12, 16:48
ναι με φως?για να αλλαξω υποστρωμα δν πρεπει να αφαιρεσω ολο το νερο!και αυτο θα στρεσαρη το ψαρι,να το βγαλω με αποχη ολο το πολυχρομο λετε?
να το ενυδρειακι

delta66
21-06-12, 16:52
Σιγα σιγα με ηρεμες κινησεις με την αποχη
Αν τον δει και τιναζεται αγχωμενος το αφηνεις προς το παρον
Το χειμωνα να τσεκαρεις θερμοκρασια. να μην ανεβει πολυ ή να μην ανεβοκατεβαινει
Ειναι λιγα τα λιτρα και θα επηρεαζονται απο το καλοριφερ που ειναι κολλητα

mighellos
21-06-12, 16:57
εχω θερμοστατη απλα λογο καλοκαιριου δν τον εχω σε λειτουργια!και το χαλαζιακο χαλικι πως να το βαλω οταν το παρω?

Nick74
21-06-12, 16:58
Εγω σχεδον ποτε δε χρησιμοποιω αποχη, τουλαχιστο στους μονομαχους και στα γκουραμια μου (κατι αρλεκινοι και κατι khuli loach ναι, οκ με αποφευγουν, αλλα με τα λαβυρινθοψαρα εχουμε αναπτυξει αρκετα καλους τροπους επικοινωνιας)
ενα ποτηρακι η ταπερακι ειναι οκ χωρις να τραυματισεις η να στρεσσαρεις το ψαρακι, αν φυσικα σε εμπιστευεται και ερχεται στο χερι σου.
Αφου οπως μου ειπες θα πας για μεγαλυτερο ενυδριακι, τοτε μην πειραξεις ακομα τιποτα, δεδομενου φυσικα οτι η αλλαγη θα γινει συντομα, διαφορετικα φυσικα πρεπει να αδειασεις καπου το νερο σε ενα πολυ καθαρο σκευος που να μην εχει δει απορρυπαντικα, και να βαλεις σωστο βυθο.

mighellos
21-06-12, 17:15
θα προσπαθησω να το παρω την αλλη βδομαδα!
το 30λιτρο και το χαλικακι και θελω να το φυτεψω!!!
μπολι θα βαλω αυτο που εχω,ομορφα και θα μιλησουμε για τα φυτα!
Σε περιπτωσεις που ειχα εγω σε πολυ νεαρα ψαρακια οι ουριτσες τους εχουν γινει ακριβως οπως ηταν και μεγαλυτερες.

σε ποσο καιρο εγινε αυτο?

delta66
21-06-12, 17:18
Να μην ειναι κοφτερο μονο.
Καλυτερα αμμο κατα την αποψη μου, ή αμμοχαλικο 0.8-1.3mm διαμετρημα

Nick74
21-06-12, 17:22
θα προσπαθησω να το παρω την αλλη βδομαδα!

τοτε αστο ως εχει.
Πιο πολυ ζημια θα κανεις αν κανεις καθε μερα αλλαγες.

το 30λιτρο και το χαλικακι και θελω να το φυτεψω!!!

κι οταν ωριμασει ο βυθος και μαθεις αρκετα απο ενυδρεια και εισαι σιγουρος οτι μπορεις να κρατησεις σταθερες συνθηκες το κανεις γαριδαδικο ;)

σε ποσο καιρο εγινε αυτο?

χμμμ δε κραταω ημερολογιο αλλα δεν πρεπει να περασε μηνας, και πολυ λεω, ηδη σε δυο τρεις μερες ειχαν αρχισει την αναπλαση βεβαια μιλαω για ψαρακια 3 μηνων απο δικη μου γεννα. Σε πιο μεγαλο λογικα θα θελει κατι παραπανω

mighellos
21-06-12, 18:01
δλδ να μη παρω χαλαζιακο χαλικι,τι προτεινετε να παρω?αμμο απλη?απο pet shop?η απο παραλια που θα παω το σκ?

Nick74
21-06-12, 18:28
ειχα παλια αμμο και μολις ξεστησα ειδα οτι αυτο το πραμα παρα-ειναι επικινδυνο ετσι και κανεις καμια βλακεια με τη σκουπα βυθου η αν πας να φυτεψεις κατι σε ενυδρειο που δουλευει χρονια.
Προσωπικα οπως οι περισσοτεροι προτιμω το χαλικι.
Αν παλι ντε και καλα σ αρεσει η αμμος, προτιμησε χαλαζιακη κι οχι απο παραλια που δεν ξερουμε καν τι ξενες ουσιες περιεχει.

kgf12345
22-06-12, 00:27
οτι και να διαλεξεις προτιμησε να το παρεις απο πετσοπ.ετσι κιαλλιως στα λιτρα σου δεν θες και παρα πολυ.την παραλια αστηνε οπως ειναι.θα θες πολυ καθαρισμα και το πιθανοτερο ειναι οτι θαχει και ασβεστολιθικα που θα σου επηρεαζουν τα χαρακτηριστικα του νερου.θες χαλαζιακη αμμο (που ειναι ουδετερη)η χαλικι μη ασβεστολιθικο.σε πετσοπ πηγαινε.η γνωμη μου...
το χαλικι και η αμμος,εχουν το καθενα + και -.
η αμμος για παραδειγμα δεν μπορει να καθαριστει με σκουπα (http://www.aquajardin.co.uk/product/16000/eheim_gravel_cleaning_kit).ετσι τα αποριματα των ψαριων πεφτουν επανω της και πρεπει να την καθαρισουμε με αλλους τροπους.καλη κυκλοφορια στο βυθο,ειτε απτην εξοδο του φιλτρου ειτε με χρηση wave pumps (http://www.petcumulus.gr/index.asp?page=product&pid=2180),ωστε οτι σκουπιδι πεφτει απτα ψαρια και απτο ταισμα να πηγαινει στο φιλτρο και να μη μαζευεται.(η βρωμια ανεβαζει τα νιτρικα,πραγμα που δεν το θελουμε,και μπορει να γινει και πηγη ασθενειων εμμεσα η αμεσα.)
επισης η αμμος λογο πυκνοτητας,μπορει να προκαλεσει αναεροβιες περιοχες (μεσα της) πραγμα που σημαινει πως οτι βρωμια καταφερει να περασει μεσα της σαπιζει, και μπορει να δημιουργησει δηλητηριωδη αερια(κατι σουλφιδια του υδρογονου και σιδηρου αν θυμαμαι καλα...) που αν βγουν στο νερο ειναι δηλητηριωδη για τα ψαρια.
ενας τροπος να το αποφυγουμε αυτο ειναι με σαλιγκαρια λαθρεπιβατες που σκαβουν και κυκλοφορουν κατω απτην αμμο και την "αεριζουν",η ακομα καλυτερα με σαλιγκαρια anentome helena (http://www.strands-akvarieverden.com/snegler.htm) που και θα αεριζουν την αμμο και θα τρωνε τα οργανικα σκουπιδια αλλα και τα σαλιγκαρια λαθρεπιβατες που μπορει να μεταφερθουνε αθελα σου με καποιο φυτο κλπ.

το χαλικι απτην αλλη μερια μπορουμε να το καθαρισουμε με σκουπα σχετικα ευκολα(αναλογα πως το βλεπεις:D). ομως η χρηση wavepump δεν θα κανει και πολλα σαυτο αφου η βρωμια λογω του χωρου που δημιουργειται αναμεσα στα χαλικια θα σπρωχνεται μεν αλλα δεν θα πηγαινει στο φιλτρο.ετσι θελει σκουπα.επισης αν θες να φυτεψεις,δεν μπορεις να το κανεις ευκολα(αναλογα τα φυτα βεβαια,καποια δεν φυτευονται αλλα δενονται σε ξυλα,πετρες κλπ) για τα υπολοιπα θα πρεπει να εχεις υποστρωμα απο κατω του.

πριν αποφασισεις τι θα βαλεις στο βυθο,(αμμο η χαλικι) διαβασε λιγο το προφιλ του ψαριου που θα κρατησεις(μονομαχος η οτιδηποτε αλλο) και δες σε τι περιβαλον ζει στη φυση.δεν θα μπορεσεις να το κανεις ιδιο,αλλα οσο πιο κοντα εισαι σε αυτο,τοσο καλυτερα και για το ψαρι και για σενα,αφου θα βλεπεις την πιο φυσικη συμπεριφορα του;) τωρα εγω τσαμπα στα λεω αφου απανταει ο σπυρος εδω που ειναι δυο ενυδριοφορουμ απο μονος του,αλλα δε βαριεσαι:D

delta66
22-06-12, 00:36
Μια χαρα τα γραφεις κι εσυ και τα αλλα παιδια
Παιξε λιγο μπαλα να αραξω λιγο :cool:

mighellos
22-06-12, 22:58
παω για χαλικακι και για φυτεμα και αν ολα πανε καλα την αλλη βδομαδα ισως να μην παρω 30αρι αλλα 60αρι!!!!

Dimitris77
22-06-12, 23:20
60αρι να παρεις.Ποσο κανει και τι περιλαμβανει?

mighellos
22-06-12, 23:21
ειναι προσφορα 62 ευρω αλλα νομιζω μονο το ενυδρειο θα ανεβω και αυριο στο μανθο που μου ειπες να δω τιμες!

Dimitris77
22-06-12, 23:32
Σκετη γυαλα μονο?Μπορεις να βρεις και καλυτερα ειτε σε καταστημα ειτε στις αγγελιες εδω στο φορουμ.

mighellos
22-06-12, 23:32
χαλικι να παρω αυτο?
http://www.pet4u.gr/Product/919/natural_stone_4-7mm___5kg
η αυτο?
http://www.pet4u.gr/Product/920/natural_stone_4-7mm___5kg

Dimitris77
22-06-12, 23:33
Γνωμη μου να παρεις ενα flourite για να πανε και τα φυτα σφαιρα.....

mighellos
22-06-12, 23:36
εχεις καποιο site να μου στειλεις να δω?
τα παραπανω δεν κανουν για φυτεμα?
και το ενυδρειο ειναι αυτο σε 60 λιτρα!
http://www.pet4u.gr/Product/1108/enydreio_sp_version_me_lampes__eswteriko_filtro_re d
λεει οτι εχει φιλτρο και οι λαμπες μου ειχε πει αυτος ειναι 2!!!ημερας και νυκτος,απλα το εχει 62 ευρω με το καπακι απλο πλαστικο μαυρο και οχι αυτο το κοκκινο στυλ κασελας!

Dimitris77
22-06-12, 23:55
Εχει διαφορους τυπους,
http://www.seachem.com/Products/product_pages/Flourite.html
Ενυδρειο μπορεις να διαλεξεις οποιο θελεις,λιτρα να εχει και το τι μαρκα ειναι δεν παιζει και τοσο μεγαλο ρολο κατα την γνωμη μου,αλλοι μπορει να διαφωνησουν με αυτο.

mighellos
23-06-12, 15:31
το θεμα ειναι τα τεστ!!
αυτα ειναι βασικα και ακριβα!!!
ποια τεστ πρεπει να παρω αρχικα?
το μπολι που εδωσες μπορω να το βαλω στο μεγαλο ενυδρειο κατευθειαν και θα ειμαι κομπλε?
λεω να παω να παρω τωρα καποια τεστ για το 20αρι,ποια να παρω αρχικα?κα ιποιες ειναι οι ιδανικες τιμες για το μονομαχο?

kgf12345
23-06-12, 15:47
θες τεστ αμμωνιας(NH4NH3),νιτρωδων(ΝΟ2),νιτρικων(ΝΟ3),τεστ Ph και τεστ σκληροτητων(GH-KH πανε μαζι συνηθως).απο αυτα, τα τρια πρωτα ειναι τα απολυτως απαραιτητα.
και το Ph καλο ειναι να το εχεις απο τωρα γιατι εκτος απτην αλκαλικοτητα βοηθαει να υπολογισεις και την ελευθερη αμμωνια που ειναι βασικο.

οσο για τις ιδανικες τιμες,αυτα τα κοιταμε πριν παρουμε το ψαρι;)
δες εδω για αρχη:
http://badmanstropicalfish.com/profiles/profile12.html
http://www.badmanstropicalfish.com/forum/index.php?topic=4906.0
http://www.seriouslyfish.com/species/betta-splendens/

και ψαξε κιεδω μεσα. (http://www.aquatek.gr/vb/forumdisplay.php?f=39)

gianniwpopi
23-06-12, 15:48
to πιο σημαντικο τεστ ειναι της αμμωνιας, μετα το νο2 και νο3

mighellos
23-06-12, 16:28
παιδια πηρα τεστ NH3/NH4 και ΝΟ2 δευτερα θα δω τα αλλα!!!
δεν μου εφταναν το λεφτα για ολα!
το θεμα ειναι πως τα κανω τωρα?

kgf12345
23-06-12, 16:32
διαβαζεις τις οδηγιες και κανεις ακριβως οτι λενε:D ποιανης εταιριας πηρες?

delta66
23-06-12, 16:36
λεω να παω να παρω τωρα καποια τεστ για το 20αρι,ποια να παρω αρχικα?κα ιποιες ειναι οι ιδανικες τιμες για το μονομαχο?
Τεστ
- http://www.ebay.co.uk/sch/i.html?_sacat=0&_from=R40&_nkw=api%20freshwater%20master%20%20kit&_sop=15&_clu=2&_fcid=80&_localstpos=&_stpos=&gbr=1
- http://www.ebay.co.uk/sch/i.html?_nkw=api+Gh+kh++kit&_sacat=0&_odkw=api+freshwater+master++kit&_sop=15&gbr=1&_fcid=80&_osacat=0&_from=R40&_clu=2
Οδηγιες χρησεως και σημαντικες πληροφοριες για τα τεστ νερου APi. (http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=62669)

Μονομαχος εκτροφης? Betta splendens?

pH 6.5 - 7.5
KH οσο χρειαζεται για να εχεις pH 6.5-7.5 (συνηθως 3-6)
GH 5-10
θερμοκρασια 26-30C (ακολουθουμε τις εποχες του χρονου)
Αυτα, πολυ σημαντικο ειναι να ειναι σταθερα, χωρις αποτομες μεταβολες πχ κατα την αλλαγη νερου ή καιρου ή θερμανσης, ψυξης

Νερο πεντακαθαρο με χαμηλα θρεπτικα (νιτρικα φωσφορικα)
NH3/NH4 Μηδεν (οπως σε ολα τα ζωντανα)
NO2 Μηδεν (οπως σε ολα τα ζωντανα)
NO3 0 - 10ppm
PO4 0-0.3

Ροη νερου σχεδον μηδενικη, τουλαχιστον στην επιφανεια του νερου ή τουλαχιστον σε καποιες μεριες της επιφανειας του νερου του ενυδρειου, για να επιλεξει ως "στεκι" του.
Χαμηλος φωτισμος.
Μερικες κρυψωνες, (φυτα, ή/και ξυλα).
Καπακι γιατι πηδει
Πρωτεινικη βασικη διατροφη (bloodworms, artemia, daphnia, grindal, λαρβες κουνουπιων κλπ) μια φορα στο τοσο και φυτικη πχ σπιρουλινα, ιδιως σε ενδειξεις βαρυστομαχιας λιγο ζεματισμενο (3-4 λεπτα τοποθετηση σε μπρικi με βραστο νερο) αρακα αποφλοιωμενο και λιωμενο αναμεσα στα δαχτυλα μας.

mighellos
23-06-12, 17:13
στο νερο εχω και μελαφιξ 4η μερα θεραπειας!δεν εχω κανει αλλαγη και τον εχω ταισει 2 μερες πρωτη και τριτη!δν εχω αλλαξει νερο εχω μπολι και εχω αμμωνια 5mg/l και 2 mg/l το ενα τεστ και NO2 εχω 0 mg/l τι να κανω???μονο αυτα τα τεστ εχω!!!και εχω αμμωνια!!!βοηθεια!!!!
πειτε τ να κανω σας παρακαλω!!!

Γιώργος Κ
23-06-12, 17:15
Αλλαγες νερου συχνες μεχρι να μηδενισουν αμμωνια και ΝΟ2
ΝΟ3 εχεις μετρησει??

mighellos
23-06-12, 17:16
οχι δεν ειχα αλλα χρηματα!!!δευτερα θα παρω!μπορει να φταει το μελαφιξ για την αμμωνια??πρπει να κανω αλλες τρεις μερες θεραπεια θα επηρεαση η αλλαγη νερου?

Γιώργος Κ
23-06-12, 17:27
Κανε αλλαγη νερου αμεσα και ξαναβαζεις μελαφιξ ... η αμμωνια ειναι πολυ πιο επικίνδυνη απο οτιδηποτε αλλο! ;)

Δε φταιει το μελαφιξ για την αμμωνια ... λογικα εχεις αστρωτο φιλτρο!!

mighellos
23-06-12, 17:28
25 - 30 %???

delta66
23-06-12, 17:29
Το ενυδρειο ειναι τελειως αστρωτο.
Δεν εχει αρχισει ακομα να παραγει ΝΟ2. (σελιγο καιρο θα αρχισεις να βρισκεις και τετοια. Ειναι τοξικα κι αυτα οπως και η αμμωνια)
Ειναι στο πρωτο σταδιο του κυκλου του αζωτου.
Το μελαφιξ φυσικα και δεν παραγει αμμωνια.
Η τροφη και το ψαρι την παραγουν.

Με τις αλλαγες μεν θα σωσεις το ψαρι αλλα το στρωσιμο θα γινει αργα, και κανονικα στο χρονο που πρεπει (40 μερες περιπου).
Μεχρι τοτε θα κανεις τα ιδια (συχνες αλλαγες, τσιγγουνικο ταισμα, μετρησεις κλπ).

Μπορεις να χρησιμοποιεις εναλλακτικα αντιχλωριο seachem prime μεχρι και 5πλη δοση (χ1 δοση για καθε 1mg/l NH3/NH4 που μετρας).
Αποτοξικοποιει την ΝΗ3 χωρις να την κανει αχρηστη για τα βακτηρια, ετσι το στρωσιμο συνεχιζεται κανονικα.
Στις μετρησεις συνεχιζεις ομως να βρισκεις ΝΗ3/ΝΗ4.
Δεν αλλαζει τη μετρηση.
Απλα, το ποσοστο τοξικης ΝΗ3 (στο συνολο της αμμωνιας ΝΗ3/ΝΗ4) το μετατρεπει στο λιγοτερο τοξικο ΝΗ4.

mighellos
23-06-12, 17:29
κανω αλλαγη και καπακι μετραω αμμωνια?αν εχει ξανα κανω αλλαγες μεχρι να την μηδενισω?
δηλαδη αυτο σημαινει πως το μπολι που πηρα απο τον δημητρη δεν επιασε?

kgf12345
23-06-12, 17:32
θα πρεπει να προσθετεις μελαφιξ αναλογα με την αλλαγη σου αν συνεχισεις τη θεραπεια.περιμενε να σου πουνε και οι πιο εμπειροι,αλλα εγω θα εκανα μια αλλαγη 50% τωρα(με 5απλη δοση Prime),αεραντλια να δουλευει φουλ και θα χαμηλωνα και τη θερμοκρασια στο νερο με ανεμιστηρα.γυρω στους 25.αυτο ειναι δικοπο μαχαιρι βεβαια γιατι η χαμηλη θερμοκρασια και οι αλλαγες δε θα βοηθησουν τη βιολογια στο φιλτρο σου που ειναι ακομα στην αρχη αλλα θα περιορισει ισως λιγο περισσοτερο την ελευθερη αμμωνια.ετσι κιαλλιως ομως θα χρειαστεις ξανα μπολι.και μεχρι να ξαναμπολιασεις,ταισμα κομμενο.

delta66
23-06-12, 17:33
Εγω λεω να μπολιασεις.

Αν φαει πολυ αμμωνια το ψαρι ακομα κι αν επιζησει και παλι δεν θα ειναι ευοίωνο το μελλον.
Η αμμωνια καταστρεφει εσωτερικα οργανα και καποια στιγμη βγαινουν τα προβληματα μπροστα ακομα κι οταν εχει στρωσει το ενυδρειο.
Το οριο ειναι 0.2 mg/l ελευθερη αμμωνια
Το ποσοστο της ΝΗ3 το βρισεις με αυτο το calculator βαζωντας θερμοκρασια και pH (για δεκαδικους χρησιμοποιεις τελεια και οχι κομμα)
http://www.petgoldfish.net/ammonia-calculator.html

Δες κι αυτο
Αντιμετωπιση προβληματος με αμμωνια - Τι είναι και πως την αντιμετωπίζω; (http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=43756)

mighellos
23-06-12, 17:38
το θεμα ειναι υστερα απο το μπολι που εβαλα και το μελαφιξ το ψαρι δειχνει καλυτερα!αλα με το μπολι δν θα επρεπε να να ειχα αμμωνια σωστα?τα ΝΟ2 ποτε εμφανιζοντε?και τ τιμη πρεπει να εχω?δν πρεπει να ειναι και αυτα μηδεν?
θα ξανα κανω τεσε ΝΟ2 για συγουρια!οπως και αμμωνιας!

delta66
23-06-12, 17:41
Τιμες νερου εχω γραψει πιο πανω.

Τα νιτρωδη ιοντα ΝΟ2 ερχονται δευτερα στο κυκλο του αζωτου, αφου δημιουργηθει αρκετος πληθυσμος νιτρωδοποιτικων βακτηριων που οξειδωνουν αμμωνια σε νιτρωδη ιοντα.
Μετα φτιαχνεται (πολυ αργα) η αποικια νιτρικοποιητικων βακτηριων που οξειδωνουν νιτρωδη ιοντα ΝΟ2 σε νιτρικα ιοντα ΝΟ3 (που δεν ειναι αμεσα τοξικα αλλα σε μεγαλη συγκεντρωση, πανω απο 20-25 για τα ενηλικα πανω απο 5-10 για τα νεαρα, ειναι επικινδυνα οπως και θανασιμα μακροχρονα)

Χονδρικα και υπο κανονικες συνθηκες (αν δεν κανουμε λαθη ή αντιθετα βοηθησουμε με καποιο τροπο πχ μπολι ή βακτηρια εμποριου), στις 8-14 μερες μηδενιζει η αμμωνια και στις 30-45 τα νιτρωδη.
Αν μπολιασεις σωστα ειναι αυτομα στρωμενο σαν να βρισκεσαι στη 45η μερα.
Αν βαλεις βακτηρια εμποριου, αναλογα πολλους παραγοντες, μπορει να πιασουν και να εισαι ετοιμος στις 20 μερες, μπορει να κανουν παλι 30-40 μερες, περνωντας ομως αναλογα και με πιο "ελαφρα" αποτελεσματα τοξικων.

kgf12345
23-06-12, 17:42
αν πιασει το μπολι,αμμωνια και No2 θαναι μηδεν μετα απο καποιες ωρες.αν μετρησεις θα μετρησεις ελαχιστα (ασφαλη επιπεδα)για μια-δυο μερες βαρια.ξανακανε τις μετρησεις και ξαναμπολιασε συντομα.

mighellos
23-06-12, 17:43
λοιπον κανω μετρησεις και τις ανεβαζω σε λιγο!

Dimitris77
23-06-12, 17:51
Oι μετρησεις εγιναν σωστα?Με τι τεστ μετρας?

mighellos
23-06-12, 18:01
τεστ τις sera δημητρη και δεν τα εκανα σωστα να βαλω φςτογραφιες να μου πειτε εχω μπερδευτει
το νερο πρεπει αν ειναι ακριβως με το χρωμα του τεστ?δλδ εκει που το βαζω στο πατο η αποχρωση να ειναι η ιδια?

Dimitris77
23-06-12, 18:03
Ρε συ τα τεστ αυτα εχουν οδηγιες στα ελληνικα μεσα,ειναι πολυ απλα,συγκρινε τα χρωματα σε φως ηλιακο οχι λαμπα.

mighellos
23-06-12, 18:16
μετρησεις σε εξωτερικο φως εχουμε
ΝΗ3/ΝΗ4 τιμες 5mg/l kai 2mg/l
NO2 τιμη 0 μγ/λ

Nick74
23-06-12, 18:19
Ωπα, δεν εποιασε μαλλον το μπολι αν μετρας αμμωνια...
σιγουρα μετρας σωστα?

Επισεις τι εννωεις 5 και 2?
το χαρτακι που λεει για γλυκο νερο χρησιμοποιεις οχι το αρμυρο

mighellos
23-06-12, 18:22
ναι νικο εκανα 2 φορες και ειναι ετσι οι τιμες!!!!!!!!!!!!!!!!τωρα ε τοιμαζω νερακι με αντιχλωριο για αλλαγη 25%

Dimitris77
23-06-12, 18:28
Ρε συ μετρας 5mg/lt?Eισαι σιγουρος?Τι ph εχεις?

mighellos
23-06-12, 18:35
τοσο λεει ειναι πρασινο σκουρο το προ τελευταιο τ να πω ph δεν εχω τεστ δεν μου εφταναν τα λεφτα!τωρα εχω ετοιμαζω αλλαγη νερου 25%!
Ωπα, δεν εποιασε μαλλον το μπολι αν μετρας αμμωνια...
σιγουρα μετρας σωστα?

Επισεις τι εννωεις 5 και 2?
το χαρτακι που λεει για γλυκο νερο χρησιμοποιεις οχι το αρμυρο
ειναι τεστ ΝΗ3 και ΝΗ4 οποτε θα ειναι 5mg/l το ΝΗ3 και 2 mg/l το ΝΗ4???δεν ξερω εχει δυο τιμες λογο γλυκου και αλκυρου μισο να δω ποιο ειναι ποιο..
και ναι το α ειναι για γλυκο νερο δλδ 5mg/l!!
το πη του νερου βρυσης μεταβαλεται?

Γιώργος Κ
23-06-12, 18:38
Μετραει συνολικα την αμμωνια/αμμωνιο ... Εσυ κοιτας ΜΟΝΟ το χαρτακι για γλυκο νερο!! ;)

Dimitris77
23-06-12, 18:39
Το α) ειναι για το γλυκο νερο και υπολογιζεις συμφωνα με το πινακακι που υπαρχει δεξια απο τις οδηγιες.Αρα θες και την τιμη του ph.

mighellos
23-06-12, 18:40
ειναι 5 mg/l παιδια σιγουρα!
Το α) ειναι για το γλυκο νερο και υπολογιζεις συμφωνα με το πινακακι που υπαρχει δεξια απο τις οδηγιες.Αρα θες και την τιμη του ph.
δεν εχω τεστ ph....δεν ειχα λεφτα οπως δεν εχω και για ΝΟ3!!

delta66
23-06-12, 18:47
Καλα, πες για τωρα πες οτι εχεις 7.5 (καπου εκει ειναι ο μεσος ορος της Αθηνας)

Dimitris77
23-06-12, 18:49
Aν το 5mg/lt ειναι σωστο και εχεις ph 7 τοτε η ελευθερη τοξικη αμμωνια ειναι 0,03mg/lt.Αν εχεις υψηλοτερο ph τοτε ειναι ακομα πιο ασχημο το πραγμα.
Αν δεν βαριεσε ελα απο το σπιτι να σου δωσω τεστ ph και ενα δευτερο φιλτρακι με βιολογικο υλικο.Kανε πρωτα την αλλαγη σου.

Nick74
23-06-12, 18:50
χμμμ μιλαμε για θανατηφορα ποσοτητα...
κανε καλυτερα απανωτες αλλαγες (αργα ομως χωρις πανικο) και ξαναμπολιασε

mighellos
23-06-12, 18:53
κανω μια αλλαγη νερου τωρα
αν το ph ειναι 7 τοτε ελευθερη αμμωνια 0,003 αν ειναι 7,5 τοτε 0,009!!!!
κανε καλυτερα απανωτες αλλαγες (αργα ομως χωρις πανικο)
το αλλαζω ανα 20λεπτο και λιτρο!
Aν το 5mg/lt ειναι σωστο και εχεις ph 7 τοτε η ελευθερη τοξικη αμμωνια ειναι 0,03mg/lt.Αν εχεις υψηλοτερο ph τοτε ειναι ακομα πιο ασχημο το πραγμα.
Αν δεν βαριεσε ελα απο το σπιτι να σου δωσω τεστ ph και ενα δευτερο φιλτρακι με βιολογικο υλικο.Kανε πρωτα την αλλαγη σου.
θα σε παρω τηλ δημητρη μολις τελειωσω και μπορω να ανεβω να φερω παλι το φιλτρο μαζι?

Dimitris77
23-06-12, 18:55
Οχι δεν χρειαζεται,θα σου δωσω ενα ιδιο φιλτρακι με υλικο σε σακκουλα με νερο ενυδρειου.

mighellos
23-06-12, 19:35
μετα απο νεες μετρησεις ΝΟ2 μηδεν
και ΝΗ3/ΝΗ4 1mg/l μετα παο 25 % αλλαγη νερου!!
να ετοιμασω αλλο νερο για αλλαγη??

Nick74
23-06-12, 19:37
οσο εχεις αμμωνια μεχρι να μπολιασεις θες τακτικες αλλαγες νερου, αλλα πιο ευκολο δεν ειναι να πας για το μπολι? Απ οτι εχω καταλαβει μενετε πολυ κοντα ο ενας στον αλλο...

mighellos
23-06-12, 19:38
θα παω στο δημητρη σε κανα μισαωρο!
απο την στιγμη που βαλω το δικο του δεν θελει αλλαγη?
και μετα απο ποση ωρα αφου μπολιασω πρεπει να κανω μετρησεις?

Nick74
23-06-12, 19:41
Απ τη στιγμη που θα μπολιασεις ξαναπαρε μετρηση σε 24 ωρες χωρις αλλαγη (εκτος πια κι αν δεις τιποτα 5ρια παλι)

mighellos
23-06-12, 19:45
το ΝΟ2 πρεπει ειναι και αυτο και μηδεν???οταν μπολιασω ποια τιμη πρεπε ινα εχω?

Nick74
23-06-12, 19:58
Αν μπολιασεις τωρα, αυριο τετοια ωρα πρεπει να εχεις υπαρξη no3 με καθολου η ελαχιστη αμμωνια (αν το μπολι ειναι αδυναμο σε σχεση με την ιχθυοφορτιση ισως δεις μια ελαχιστη αμμωνια, δεν ειναι μεγαλο προβλημα, αλλα πρεπει ΟΠΟΣΔΗΠΟΤΕ να δεις ΝΟ3)

mighellos
23-06-12, 20:27
εκανα τεστ pH και εχω pH 8,5!!!
εβαλα το μπολι και η αμμωνια πριν το μπολι ηταν 1 mg/l
ελευ8ευρη αμμωνια 0,15
τ να κανω με το pH τωρα?

Nick74
23-06-12, 20:43
θυμισε μου λιγο τι ψαρια εχεις σε τι λιτρα

mighellos
23-06-12, 20:47
μονομαχο και 20 λιτρα

Nick74
23-06-12, 21:01
ωχ...

Οκ, κατ αρχας σιγουρεψου για την τιμη του ph, συνηθως η βρυση βγαζει 7 κομμα κατι. Προσεξε επισεις μηπως παιζει τιποτα ασβεστολιθικο μεσα, και ΣΙΓΑ ΣΙΓΑ αφου ξεπερασεις τα αμεσα προβληματα πρεπει να το ριξεις

mighellos
23-06-12, 21:03
εχω μεσα πολυχρωμο χαλικι απο pet shop που μου ειπατε πρεπει να αφαιρεθει να το βγαλω αμεσα αυτο?αλλα δεν θα εχει τπτ μετα το ενυδρειο,πως μπορω να ριχνω σταδιακα το pH?

Nick74
23-06-12, 21:19
οταν με το καλο παρεις το 60ρι θα προσπαθησεις να κρατησεις το ph κοντα σε αυτο που εχεις τωρα για να μη πεσει αποτομα, και μετα σιγα σιγα με αλλαγες θα πεσει στα ορια της βρυσης. Μετα παμε σε τυρφη, προετοιμασια, ξυλα mopani μεσα στι ενυδρειο και φυλλα catappa κτλ, αλλα σε καμια περιπτωση δε πρεπει να κανεις αποτομη πτωση.
Στησε το 60ρι και εδω ειμαστε για βοηθεια.

kgf12345
23-06-12, 21:20
ασχολησου με την αμμωνια προς το παρον να μηδενισει και μετα βλεπεις και το ph.αστο το χαλικι σημερα να ηρεμησει λιγο το ψαρι γιατι θαχει χαζεψει μαλον.οταν πεσει η αμμωνια και δεν θαναι σε αμεσο κινδυνο το ψαρι,αλλαζεις το χαλικι με αλλο πιο φυσικο,θα βαλεις κανα ξυλο και κανα φυτο,θα παρεις και φυλλα catappa να βαζεις μεσα και να ετοιμαζεις το νερο της αλλαγης και θασαι ενταξει.κοιτα την αμμωνια προς το παρον.

Dimitris77
23-06-12, 21:22
Βγαλε λιγο χαλικακι,βαλτο σε ενα αλουμινοχαρτο και ριξε μερικες σταγονες ακουαφορτε και δες αν αφριζει.
cFvE9BSkHXk
Αν κανω λαθος ας με διορθωσει καποιος.:confused:

mighellos
23-06-12, 21:22
μα μετα απο αλλαγη 25% ειναι το pΗ 8,5 μηπως τοσο ειναι το pH στην βρυση μου?

mighellos
23-06-12, 21:23
καλα αυτο λεω να το κανω στο καινουργιο υποστρωμα για το καινουργιο ενυδρειο

Dimitris77
23-06-12, 21:27
μα μετα απο αλλαγη 25% ειναι το pΗ 8,5 μηπως τοσο ειναι το pH στην βρυση μου?
Μετρα το νερο της βρυσης.

kgf12345
23-06-12, 21:28
Βγαλε λιγο χαλικακι,βαλτο σε ενα αλουμινοχαρτο και ριξε μερικες σταγονες ακουαφορτε και δες αν αφριζει.
cFvE9BSkHXk
Αν κανω λαθος ας με διορθωσει καποιος.:confused:

δεν ξερω αν θα αφρισει το χαλικι,παντως υδρογονο θα φτιαξει σιγουρα:D

Nick74
23-06-12, 21:30
αν αφρισει ειναι ασβεστολιθικο, αλλα στην παρουσα φαση δε βλεπω λογο να σκασεις ιδιεταιρα για το ph, απλα κρατα το πως αν θες το ψαρακι σου υγειες πρεπει να το κατεβασεις κατω απο 7

mighellos
23-06-12, 21:32
pH βρυσης 8!
απιονισμένο νερο ειναι η καλυτερη λυση?

kgf12345
23-06-12, 21:34
αστο οπως ειναι.ειναι ρισκο το απιονισμενο.εκτος αν εισαι σιγουρος οτι εχει φυλαχτει σωστα μεχρι να το αγορασεις.εχω χασει ψαρι απο απιονισμενο.για αμμωνια παρακολουθα.

Nick74
23-06-12, 21:37
μη βαλεις απιονισμενο. Σιγα σιγα θα μαθεις να το απιονιζεις μονος σου με ριτινες η με αναστροφη οσμωση...

delta66
23-06-12, 21:41
Θανατηφορα δεν ειναι τα 0,03 ppm ελευθερης αμμωνιας.
Σε μακροχρονη παραμονη ναι.
Οποιαδηποτε τιμη ελεηθερης αμμωνιας ΝΗ3 πανω απο 0.01 ppm, μπορει να αφησει κουσουρια ομως.
Από 0 - 0.01 ppm (mg/L) η ελεύθερη Αμμωνία είναι ακίνδυνη για τα ψάρια.
Από 0.01 - 0.2 ppm (mg/L) η ελεύθερη Αμμωνία προκαλεί προβλήματα στα ψάρια σε μακρόχρονη έκθεση τους σε αυτή.
Από 0.2 ppm (mg/L) και πάνω, η ελεύθερη Αμμωνία μπορεί να προκαλέσει μέχρι και άμεσο θάνατο.Τι θερμοκρασια εχει το νερο? (Η sera υπολογιζει την τοξικοτητα με 25C νομιζω. Εως αδυνατο να εχεςι 25 τωρα στο ενυδρειο)
pH πολυ δυσκολο να εχεις 7
Με το calculator ακριβειας http://www.petgoldfish.net/ammonia-calculator.html
και με ολικη αμμωνια NH3/NH4: 5ppm
Υπολογιζω με 7,5 pH και 29 θερμοκρασια, ελευθερη αμμωνια 0.12 ppm (ειναι στο δευτερο επιπεδο τοξικοτητας)
Υπολογιζω με 7,8 pH και 30 θερμοκρασια, ελευθερη αμμωνια 0.24 ppm (ειναι στο τριτο επιπεδο τοξικοτητας, αμεσος κινδυνος)

Nick74
23-06-12, 21:54
Σπυρο το ph του ειναι 8,5 και η θερμοκρασια σιγουρα 30 ... ειναι οντως θανατηφορα η περιεκτικοτητα

delta66
23-06-12, 21:57
Υπολογιζω με 1 ppm NH3/NH4, 8,5 pH και 30C θερμοκρασια, ελευθερη αμμωνια ΝΗ3 0.20 ppm (ειναι στα ορια για το τριτο επιπεδο τοξικοτητας, αμεσος κινδυνος)
Σπυρο το ph του ειναι 8,5 και η θερμοκρασια σιγουρα 30 ... ειναι οντως θανατηφορα η περιεκτικοτητα
Ναι, το 0,03 ppm που γραφτηκε εκεινη την ωρα, δεν ηταν
Μακαρι να ηταν μονο τοσο

Nick74
23-06-12, 22:03
χμμμ μαλλον τα μπερδεψες, 0,03ppm ελευθερη αμμωνια εσυ το ειπες με βαση την υποθεση πως το ph ηταν 7,5 αλλα τα τεστ ελεγαν 5 nh3/nh4, το ph ηταν 8,5 και η θερμοκρασια σιγουρα 30...
Τεσπα, οτι ζημια εγινε εχει γινει, το θεμα ειναι πως τουλαχιστο το μονομαχακι δεν ειδε τα ραδικια αναποδα και τωρα μπηκε το μπολι οποτε το 1ppm μεχρι αυριο θα εχει μετατραπει σε ομορφα νιτρικα (για να αναπτυχθουν τα πλαστικα φυτα :D ...τεσπα)

mighellos
23-06-12, 22:08
πηγα στο σπιτι της αδερφης μου και εκανα μετρηση βρυσης pH και ειναι 7,5 θα παιρνω απο αυτην νερο!!!!!χαχα
σε λιγο θα μερτησω ξανα αμμωνια!
η θερμοκρασια του νερου ειναι 29 C!!!
0.19205632115516946 ειναι η ελευθερη αμμωνια με 1mg/l αμμωνια ξανα κανω μετρησεις κι ενημερωνω!

delta66
23-06-12, 22:22
χμμμ μαλλον τα μπερδεψες, 0,03ppm ελευθερη αμμωνια εσυ το ειπες ......

ποστ #134
Αν δεν βαριεσε ελα απο το σπιτι να σου δωσω τεστ ph και ενα δευτερο φιλτρακι με βιολογικο υλικο.Kανε πρωτα την αλλαγη σου.ποστ #135χμμμ μιλαμε για θανατηφορα ποσοτητα...

η θερμοκρασια του νερου ειναι 29 C!!!
0.19205632115516946 ειναι η ελευθερη αμμωνια με 1mg/l αμμωνια ξανα κανω μετρησεις κι ενημερωνω!

Με 8.5 pH στο ενυδρειο (τελευταια αναφορα που εχω διαβασει)
29C θερμοκρασια
1 ppm NH3/NH4
Τοσο οσο λες εχεις (0.19) και εισαι στα ορια (0.20) για αμεσο θανατο.
Αν μεινει ετσι για πολυ ακομα, κι αν επιζησει τωρα, θα αποχαιρετησει συντομα απο καποια ασθενεια που δεν θα μπορει να βρεθει η αιτια της (που θα ειναι αυτη).
Σκοπος σου το 0.01 και κατω

Δεν καταλαβαινω γιατι δεν βαζεις Prime.

mighellos
23-06-12, 22:28
λοιπον εχουμε και λεμε!
θερμοκρασια 29C
ΝΗ3/ΝΗ4 1mg/l η 5 mg/l
NO2 0μmg/l
ειναι με φως δωματιου και εχω και ενα θεματακι με τα ματια η αληθεια ειναι!
με βαση το πινακακι του τεστ
αν εχω 1 και το pH ειναι σιγουρα 8,5 δεν το ειδα μονο εγω το πινακακι λεει 0,15 επιπεδο ελευθερης τοξικης αμμωνιας
και το σιτε υπολογισμου 0.19205632115516946 mg/l
εαν εχω 5mg/l το πινακακι λεει 0,75
και το site 0.9602816057758473

delta66
23-06-12, 22:28
Εκτος απο το Prime, μπορεις να βοηθησεις και παιρνωντας λιγοτερο αλκαλικο νερο απο την αδερφη σου
Επισης βγαζωντας οτι ασβεστολιθικο εχει το ενυδρειο (γιατι και νερο απο τη αδερφη σου να παρεις, παλι θα το ανεβασει το ενυδρειο)
Επισης να χαμηλωσεις τη θερμοκρασια 2 βαθμους με ενα μικρο ανεμιστηρακι (Οχι αποτομα. Σταδιακα σε μερικες ωρες και να παραμεινει σταθερα εκει που θα πεσει)

mighellos
23-06-12, 22:32
βασικα δεν εχω ιδεα τι ειναι το prime

delta66
23-06-12, 22:33
λοιπον εχουμε και λεμε!
θερμοκρασια 29C
ΝΗ3/ΝΗ4 1mg/l η 5 mg/l
NO2 0μmg/l
ειναι με φως δωματιου και εχω και ενα θεματακι με τα ματια η αληθεια ειναι!
με βαση το πινακακι του τεστ
αν εχω 1 και το pH ειναι σιγουρα 8,5 δεν το ειδα μονο εγω το πινακακι λεει 0,15 επιπεδο ελευθερης τοξικης αμμωνιας
και το σιτε υπολογισμου 0.19205632115516946 mg/l
εαν εχω 5mg/l το πινακακι λεει 0,75
και το site 0.9602816057758473
Το πινακακι ειπαμε υπολογοιζει μονο pH και ΝΗ3/ΝΗ4
Θερμοκρασια θεωρει δεδομενη τους 25C

Καποιος να βοηθησει τελικα με "το ενα ή το αλλο"
Ποση ολικη αμμωνια εχει τελικα?
1 ή 5?
Αλλιως να περιμενουμε να μας "πει" το ψαρι σε λιγο :D

Nick74
23-06-12, 22:34
εγω θα προτεινα μια ακομα αλλαγη λιγο μεγαλη με πολυ αργο ρυθμο (πχ 30-40% με λαστιχακι αεραντλιας)
Στα 20 λιτρα πολυ ευκολα μεταβαλονται ολες οι συνθηκες ανεξελεκτα...

delta66
23-06-12, 22:35
βασικα δεν εχω ιδεα τι ειναι το prime
Πεφτουν τα ποστ βροχη και δεν διαβαζεις
Κοιτα το 114 παλι

mighellos
23-06-12, 22:36
τι να πω δειτε και εσεις

mighellos
23-06-12, 22:39
τ σας κολλαει πιο πολυ?
ααα και πριν απο 3-4 ωρες περιπου εβαλα μπολι
α το αντιχλωριο εγω εχω το sera aquatan δεν κανει?

Nick74
23-06-12, 22:41
απο φωτο ειναι λιγο δυσκολο να πουμε με ασφαλεια, νομιζω δεν ειναι 1 αλλα 5 αλλα δεν μπορω να ειμαι σιγουρος.
Θα σου πω ενα κολπο για να δεις καλυτερα σε φως δωματιου αυτο το τσετ.
Κοιτα ΚΑΘΕΤΑ και σκεπασε λιγο το χρωμμα με το φιαλιδιο. Εει που δε μπορεις να ξεχωρισεις το χρωμα που υπαρχει απο κατω απο το χρωμα του υγρου ειναι και η πραγματικη ποσοτητα.
Καλο το ακουαταν, αλλα το ρrime δεσμευει καπως την αμμωνια.
Για πες μου κατι αλλο, μηπως εχεις κανενα toxivec η καθολου ζεολιθο?

mighellos
23-06-12, 22:43
στο 5 στο πιο σκουρο φαινεται εντονα η διαφορα
στο 1 οχι και τοσο!!!

delta66
23-06-12, 22:52
Για πες μου κατι αλλο, μηπως εχεις κανενα toxivec η καθολου ζεολιθο?
Οχι, αυτα τη δεσμευουν και δεν θα μπορει να στρωσει το φιλτρο

Nick74
23-06-12, 22:54
αρα δεν ειναι 5 αλλα 1 η καπου εκει κοντα.
Δεν απαντησες μηπως σε αυτα που σου φορτωσαν εχεις κανενα toxivec.
Πιστευω καλο ειναι να κανεις μια αργη αλλαγη (χωρις να σταματησεις το φιλτρο φυσικα)
Και αν ειναι ευκολο να βαλεις καποιο ανεμιστηρα να χτυπαει το ενυδρειο στην αρχη απο μακρυα και σιγα σιγα ολο και πιο κοντα
Οχι, αυτα τη δεσμευουν και δεν θα μπορει να στρωσει το φιλτρο

ελαχιστη ποσοτητα ζεολιθου δε θα δεσμευσει ολη την αμμωνια, απλα θα κανει πιο υποφερτη την κατασταση.
Για το toxivec εχεις δικιο, μαλ...α μου...

mighellos
23-06-12, 22:56
θα ριξω την θερμοκρασια οχι toxivex πως το ειπες δεν εχω τι ειναι αυτο?
να ετοιμασω νερο για αλλαγη?
πηρα και εβαλα μπολι πριν 3-4 ωρες,κανει να αλλαξω νερο?

Dimitris77
23-06-12, 22:56
Κανονικα αφου τρεχει και δευτερο φιλτρο με substrat απο στρωμενο ενυδρειο,και σε ικανοποιητικη ποσοτητα,αυριο δεν θα πρεπει να δει αμμωνια.
Αντιχλωριο να παρεις prime,ειναι καλυτερο και πολυ πιο οικονομικο σε δοσολογια απο τα υπολοιπα.

mighellos
23-06-12, 23:02
θα το ψαξω το αντιχλωριο την δευτερα
περιμενω μεχρι αυριο να δω την αμμωνιαη να κανω και καμια αλλαγη?

Nick74
23-06-12, 23:02
κανε αλλαγη, δεν πειραζει, εχει αρκετη αμμωνια να φανε τα βακτηρια εκει μεσα.

delta66
23-06-12, 23:04
Κανονικα αφου τρεχει και δευτερο φιλτρο με substrat απο στρωμενο ενυδρειο,και σε ικανοποιητικη ποσοτητα,αυριο δεν θα πρεπει να δει αμμωνια.

Ωραιος
Ας το ελπισουμε λοιπον.
Σε τι θερμοκασια ηταν η βιολογια πριν παει στους 29?

Dimitris77
23-06-12, 23:08
Στους 28 βαθμους ηταν.Μεταφερθηκε σε σακουλα με νερο φιλτρου και μπολικη μπιχλα....

delta66
23-06-12, 23:12
ΟΚ κοντα ηταν η θερμοκρασια

mighellos
23-06-12, 23:16
ετοιμασα νερο για αλλαγη 30%!!σε ποση ωρα να την κανω?σε 5-6 ωρες?μολις εβαλα και αντιχλωριο

Nick74
23-06-12, 23:21
χμμμ θα την εκανα πιο γρηγορα... να φυγει λιγο αμμωνια απο κει μεσα...
σε μια ωρα πχ (σιγα σιγα θα μαθεις να αποθηκευεις νερο προετοιμασμενο ωστε να εχεις για αμεση χρηση)

mighellos
24-06-12, 00:36
σε καμια ωριτσα θα κανω αλλαγη και μολις την τελειωσω ειναι 6 λιτρα και θα την κανω πολυ αργα θα κανω μετρησεις και θα ενημερωσω!!
έχω ξεκινήσει ομαλή αλλαγή νερού με τον σωλήνα αλλαγής. πιασμένοι με μανταλάκια

delta66
24-06-12, 00:39
με τον σωλήνα αλλαγής. πιασμένοι με μανταλάκια
Να εχεις το σου σου μονο, μην ακουσεις το γνωστο κλατς :D
Τι σωληνας ειναι αυτος?
διαμετρος?

mighellos
24-06-12, 00:54
μικρη διαμετρος ενα εκατοστο και αν....ειναι για αεραντλια!τωρα 3εκινανε στα τελευταια 3 λιτρα!!εχω ριξει την θερμοκρασι ενα βαθμο και πιστευω σιγα σιγα παμε για τους 27!!

delta66
24-06-12, 01:02
μικρη διαμετρος ενα εκατοστο και αν....ειναι για αεραντλια!τωρα 3εκινανε στα τελευταια 3 λιτρα!!εχω ριξει την θερμοκρασι ενα βαθμο και πιστευω σιγα σιγα παμε για τους 27!!
Για αεραντλια δεν ειναι ενα εκατοστο αλλα τεσπα αν ειναι για αεραντλια ειναι ΟΚ.

Τη θερμοκρασια την εριξες πως?
Με την αλλαγη?
Αν ναι, ποσο θα μεινει χαμηλα? Θα ξανανεβει.
Οπως ειπαμε το πανω κατω σε τετοιες αποκλισεις ειναι χειροτερο

mighellos
24-06-12, 01:06
εχω αφαιρεσει και το υποστρωμα!
με την αλλαγη αλλα ειναι ανοιχτο το air condition και πιστευω πως θα παραμεινει ακρετες ωρες ετσι!!!στην συνεχεια ανεμιστηρα!
θα προσπαθησω να μην αλλαξη η θερμοκρασια!ανεμιστηρα πανω στο ενυδρειο και θερμοστατη στους 27!

Nick74
24-06-12, 01:09
στα 20 λιτρα ειναι πολυ δυσκολο να κρατας σωστη θερμοκρασια με push pull (ζεστο και κρυο μαζι)... ουτε με pid controller δε θα τα καταφερνες.
Η γνωμη μου ειναι βαλε ενα ανεμιστηρα μονο σε αποσταση απο το ενυδρειο και σιγα σιγα φερνε τον ολο και πιο κοντα ωστε να εχεις σταδιακη μειωση, και μη χρησιμοποιεις θερμαντηρα

delta66
24-06-12, 01:10
Ωραια.

Θερμοστατη (θερμαντηρα εννοεις) τι να τον κανεις καλοκαιριατικο?
Αυτος μονο θερμαινει?

Nick74
24-06-12, 01:11
θελει να κανει push pull (να κρατησει σταθερα με ζεστο και κρυο) αλλα οπως εγραψα σε αυτα τα λιτρα αυτο ειναι πρακτικα αδυνατο...αν το καταφερεις πας για Γκινες

delta66
24-06-12, 01:15
θελει να κανει push pull (να κρατησει σταθερα με ζεστο και κρυο) αλλα οπως εγραψα σε αυτα τα λιτρα αυτο ειναι πρακτικα αδυνατο...αν το καταφερεις πας για Γκινες
Ααα το παλιο κολπο για να μη πεσει κατω απο 27
Για προσωρινα καλα ειναι.
Πολυ ρευμα ομως τσαμπα

Το ειχα δοκιμασει στην πρωτη μου ψυξη σε 50 λιτρο με μονομαχο.
Στο περιπου ηταν και πολυ καταναλωση
Μετα με χρονοδιακοπτη. Σκατουλες. Καθε λιγο αλλαζε ο καιρος κι επρεπε να ξαναπρογραμματιζω. Μεχρι να βρω τις καταλληλες ρυθμισες, αλλαζε παλι ο καιρος

Nick74
24-06-12, 01:19
εγω σε ολα ετσι το χω (ειναι κι ο μοναδικος τροπος να κρατας απολυτα σταθερες θερμοκρασιες με κατω απο 0.2 βαθμους διαφορας) αλλα κανω pid μεσα απο τα plc οποτε εχω απολυτο ελεγχο, αλλα και παλι σε 20 λιτρα δε νομιζω να τα καταφερνα
Παντως σε 50 λιτρα που λες γινεται χαλαρα, απλα θελει σωστο προγραμμα, κι οχι απλα κοντρολλερς αλλα pid

delta66
24-06-12, 01:24
Βγαινουμε εκτος θεματος τωρα αλλα δεν νομιζω οτι πρεπει να ειναι και τοσο σταθερη κατα τη διαρκεια της ημερα η θερμοκρασια
---------------------
Τι κοντρολερς, pid, sid και nancy?
Μιλαμε για 24ωρη λειτουργια ανεμιστηρα με ντιμερακι, ισα να κατεβαζει περιπου στους 27 και ενα θερμαντηρα ρυθμισμενο στους 27, σε περιπτωση που ριξει περισσοτερο ο ανεμιστηρας, να κρατησει σταθερα εκει :D
αστο σε αλλη συζητηση ομως, μη μπερδευτει και ο βαγγελης με τα οφτοπικ :grin:

mighellos
24-06-12, 01:44
θερμοκρασια 27C
ΝΗ3/ΝΗ4 1mg/l σιγουρα
pH 7,5-8 το χρωμα ειναι μεταξυ των 2 τιμων!
ΝΟ2 μηδεν

Nick74
24-06-12, 01:45
με ρυθμιση γινεται αλλα οχι με ντιμερακια, πρεπει το συστημα να ρυθμιζει αυτοματα, αλλα και να κανω παρουσιαση αμφιβαλω αν καποιος ενδιαφερεται να το φτιαξει (στοιχιζει κι ενα σκασμο λεφτα για να τα αγορασει καποιος ολα αυτα)
no3?

mighellos
24-06-12, 02:09
δεν εχω τεστ για ΝΟ3
αα και ελευθερη αμμωνια 0.06142320020280252 αν ειναι 8 το pH
και 0.020275272249157036 αν ειναι 7,5 οπως ειπα το χρωμα ειναι ενδιαμεσο
το οτι δεν εχω υποστρωμα τωρα αυτο ειναι κακο ετσι?

delta66
24-06-12, 03:12
το οτι δεν εχω υποστρωμα τωρα αυτο ειναι κακο ετσι?
Πως το εννοεις το υποστρωμα?
Γιατι υπαρχει ενα μπερδεμα με αυτον τον ορο,
Αλλοι λενε το υποστρωμα λιπανσης που μπαινει κατω απο το χαλικι κι αλλοι το ιδιο το χαλικι. :smt091

mighellos
24-06-12, 03:24
υστερα απο μετρησεις αφου διαβασα και τις οδηγιες και της sera αλλα και του delta καλα περι αναδευσης των χημικων εχουμε:
pH:7.5
NH3/NH4:1
NO2:μηδεν
θερμοκρασια¨27C
το πολυχρωμο χαλικι εννοω δεν υπαρχει τπτ στον πατο μονο ενα φυλλο που μαλακωνει το νερο που μου εδωσε ο δημητρης
και τωρα τα χρωματα ηταν απολυτα καθαρα σε λευκο φως
και συμφωνα με το site του delta66 εχω ελευθερη αμμωνια 0.020275272249157036mg/l

delta66
24-06-12, 03:27
OK
Τωρα ασε το ψαρι να ηρεμησει, κρατα σταθερη τη θερμοκρασια και κανε μονο μετρησεις να δεις πως παει η αμμωνια και τα νιτρωδη.
Δεν ειναι απαραιτητο το χαλικι κι ακομα περισσοτερο δεν ειναι απαραιτητο το υποστρωμα (μονο αν ειναι να φυτευτουν πολυ δυσκολα φυτα, αλλα αυτα θελουν και πολλα θρεπτικα και πολυ φως και διοξειδιο και ο μονομαχος δεν τα "γουσταρει" αυτα)

Οι οδηγιες που εδωσα στο λινκ ηταν για τα τεστ της api.
Εσυ διαβαζε τις οδηγιες των τεστ που εχεις (αν και το ανακατεμα ισχυει για ολα τα υγρα τεστ)

mighellos
24-06-12, 03:30
εννοειται δοσολογιες ηταν της sera απλα για το ανακατεμα εγω πριν τα κουνουσα 1-2 δευτερολεπτα!
στο μονομαχο τι φυτα μπορω να βαλω?στο 60 λιτρο που θα παρω θελω να το φυτεψω!τι ειναι καλο για ενα μονομαχο?

delta66
24-06-12, 03:46
Ευκολα φυτα σαν αυτα απο εδω που λενε απαιτησεις, χαμηλες ελαχιστες μικρες
http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=46411
Αν επιλεξεις και προελευσης Νοτιοανατολικης Ασιας, Ασιας, Ταιλανδης ή παγκοσμια, θα ειναι και πατριωτακια με το μονομαχο.
Και φυσικα κοιτας και το υψος να χωραει στο ενυδρειο.
Αλλα μπορεις και περιεργα (Lucky Βamboo, Ποθο, αρκει να ειναι τα φυλλα τους εξω απο το νερο, αλλα παραληλα να υπαρχει και καπακι - θελει πατεντες)

mighellos
24-06-12, 03:53
πιστευω πως ειναι πολυ δυσκολο ενα φυτεμενο ενυδρειο αλλα ολοι εδω οτα νημουν αναμεσα σε 30 λιτρα και σε 60 λιτρα μου λεγατε να παρω το 60αρι και 60αρι πιστευω φυτεμενο θα ειναι πολυ ομορφο!αλλα κι πολυ δυσκολο να το φτιαξω και να το πετυχω!ολες αυτες τις μερες εχω ριξει πολυ διαβασμα για τα απλα πραγματα τις χημειας ενος ενυδρειου οταν θα βαλω τι εχει να γινει??οταν τα παω να παω το ενυδρειο θελω να παρω και υποστρωμα για φυτεμα και χαλικακι απο πανω αλλα στο pet shop που παω ειναι πραγματικα ασχετοι και το παρατηρω τωρα αυτο που μου λετε εσεις αυτα και διαβαζω παραλληλα!τι να παρω για νατο φυτεψω?και μπορει ενας αρχαριος να στησει φυτεμενο ενυδρειο?

kgf12345
24-06-12, 09:40
μπορει και παραμπορει.ευκολα φυτα θα παρεις και δεν χρειαζονται τιποτα.ουτε καν φυτεμα.java fern,java moss,ανουμπιες και θασαι μια χαρα.ειναι και ενδημικα ασιας και ειδικα το java fern καποια στιγμη διαβαζα οτι βγαζει και ουσιες στο νερο που κανει καλο στα ψαρια και το προτιμανε.(δε θυμαμαι που το ειχε παρει το ματι μου)ουτε φυτεμα δε θελουνε,θα τα δεσεις με πετονια πανω σε ξυλα η πετρες και θαναι πανεμορφο.

delta66
24-06-12, 11:21
Υποστρωμα λιπανσης μη παρεις, αυτο ειναι για δυσκολα φυτα, και μπορει να σε δυσκολεψει χωρις λογο με τα θρεπτικα που αφηνει.
Ασε που ξεθυμαινει σε μερικους μηνες και θελεις ξεστησιμο και καινουριο.
Βαλε μικρο υψος βυθυ (2 εκ) ετσι για ομροφια πιο πολυ, και βαλε φυτα που δεν θελουν φυτεμα οπως αυτα που σου λεει ο Γιωργος απο πανω και θα εισαι σουπερ.
Αν θελεις φυτευτα ευκολα φυτα, θα πρεπει να βαλεις πιο μεγαλο υψος στο βυθο για να κρατανε τις ριζες των φυτων μεσα.
Απο το χαλικι βγαινουν πιο ευκολα και θελει ακομα πιο μεγαλο υψος (μινιμουμ 5-7 εκ). Η αμμος ειναι πιο σμιχτη και κραταει πιο ευκολα τις ριζες μεσα (μινιμουμ 3-5 εκ).

Για το βυθο πρεπει να εχεις υποψη σου οτι, πρεπει να κρατιεται καθαρος απο σκουπιδι για να μη χωνεται μεσα το σκουπιδι και να εχει καλη κυκλοφορια νερου απο πανω του αλλα και ζωντανων που τον σκαβουν (πχ σαλιγκαρακια, corydoras κλπ) για την αποφυγη δημιουργιας ανεροβιων περιοχων (χωρις οξυγονο), οπου μεσα του σε συνδυασμο με σκουπιδι που εισχωρει, δημιουργουνται αερια τοξικα (πχ υδροθειο - χαρακτηριστικο του ειναι η εμφανιση φυσαλλιδων απο βγαινουν απο το βυθο και μυριζουν κλουβιο αυγο).
Αν σκασει φυσαλιδα μεγαλη και απο πανω τυχαινει να περναει κανενα ψαρι μπορει να το δεις μετα απο 2-3 μερες να πεθαινει. Αν υπαρχει μαζικη απελευθερωση αεριων μπορει να ερθει "τουμπα" ολο το ενυδρειο.
Εχωντας μικρο υψος (κατω απο 3 εκ) βυθου αυτα τα αποφευγουμε ευκολα. Αλλιως πρεπει να ειναι πολυ μεγαλο (πανω απο 17 εκ) για να μην μπορουν να βγουν αποτομα εξω τα αερια.
Η ενδιαμεση κατασταση θελει προσοχη. Οπως ειπαμε, καλη κυκλοφορια στο βυθο, ή σκουπα βυθου (χωρις να το να ανακατευουμε και περνωντας μονο τα σκουπιδια).
Πολυ σημαντικο ειναι οτι μεγαλο μερος της βιολογιας του ενυδρειου φιλοξενειται στο βυθο.
Αρκετοι υποστηριζουν οτι πρεπει απο ενα σημειο και μετα το ενυδρειο με επικινδυνο (βρωμικο) βυθο να ξεστηνεται και να στηνεται εξαρχης και οτι εκει οφειλέται συνηθως το old tank syndrome (οπως και το βρωμικο φιλτρο - για το ιδιο λογο: συσσωρευση σκουπιδιου που καποια στιγμη εμποδιζει τελειως την λειτουργια της βιολογιας)
Συνοπτικα.
Η συντηρηση του φιλτρου και του βυθου, πρεπει να ειναι τετοια που να κρατιουνται καθαρα απο σκουπιδι, χωρις κατα τον καθαρισμο, μαζι με το σκουπιδι, να πεταμε και τη βιολογια ή τουλαχιστον οχι τοσο πολυ ποσοτητα που δεν μπορει να επανελθει γρηγορα (τα νιτροποιητικα βακτηρια μπορουν σε ιδανικες συνθηκες να διπλασιαζουν το πληθυσμο τους σε 15-25 ωρες)
Χρειαζεται λοιπον μια ισορροπια και στη συντηρηση, αναλογα το ενυδρειο και τα φιλτρα του καθενος.
Μια καλη στρατηγικη ειναι να εχουμε καλη μηχανικη φιλτρανση πριν το βιολογικο υλικο, την οποια (μηχανικη) θα καθαριζουμε σχολιαστικα, ετσι ωστε να κραταει καθαρο το βιολογικο υλικο που φιλοξενει την περισσοτερη βιολογια και το οποιο θα καθαριζουμε πιο αραια και πιο ελαφρα με νερο ενυδρειου. Ωστοσο κι αυτο, κατα μεγαλα χρονικα διαστηματα (αναλογα, απο 6 -24 μηνες) μπορουμε να ανανεωνουμε μερος του (πχ το 1/3) ειτε με αντικατασταση με καινουριο, ειτε με σχολαστικο καθαρισμο (καφτο νερο, βρασιμο, απολυμανση κλπ)

mighellos
24-06-12, 14:42
μου αρεσε πολυ η ιδεα να το δεσω με πετονια πιστευω μπορει να γινει πολυ ομορφο!ξυλο θα βρω στο pet shop?και κατω στο βυθο ενα απλο χαλικακι για μονομαχο!ολα αυτα τα φυτα υπαρχουν στο pet shop?

delta66
24-06-12, 14:51
μου αρεσε πολυ η ιδεα να το δεσω με πετονια πιστευω μπορει να γινει πολυ ομορφο!ξυλο θα βρω στο pet shop?και κατω στο βυθο ενα απλο χαλικακι για μονομαχο!ολα αυτα τα φυτα υπαρχουν στο pet shop?
Ολα τα βρισκεις και στις αγγελιες απο δωρεαν κλαδεματα ή σε πολυ καλες τιμες.
Τις ανουμπιες ειναι λιγο δυσκολο να βρεις σε αγγελια γιατι αναπτυσονται αργα.
Αν και, αν επιλεξεις να βαλεις σε μονομαχοενυδρειο ανουμπια, πρεπει να ειναι anubia nana για να χωραει κα να μη πιασει ολο το χωρο.

kgf12345
24-06-12, 14:52
υπαρχουνε ναι.πριν πας στο πεσοπ,κοιτα η βαλε και μια αγγελια εδω μεσα στις αγγελιες και ζητα κλαδεματα απο java fern και java moss.συνηθως χαριζονται αυτα και μπορει να τα βρεις τσαμπα.και παρε μονο καμια ανουμπια νανα απτο πετσοπ αν δε βρεις εδω μεσα απο καποιον.

Nick74
24-06-12, 15:27

εγω τα χουμε πει τι μπορω να σου δωσω, (επι πλεον και λιγο πολυσπερμα και κανα δυο αλλα φυτουλια απο γρηγορης αναπτυξης... αλλα οχι moss. η moss μου δυστυχως δεν αναπτυσεται οσο γρηγορα ηθελα για να σου εδινα κι απ αυτη, αλλα αν ψαξεις θα βρεις σιγουρα)
Απο κει και περα προτιμησε γενικα να παιρνεις φυτα απο συγχομπυστες οχι μονο για λογους τιμης αλλα πολυ βασικοτερο γιατι θα "ποιασουν" κατα 99% στο ενυδρειο, ενω απο pet shop εχεις πολυ λιγοτερες πιθανοτητες μια και εχουν παραχθει με διαφορετικους τροπους, τουλαχιστο ετσι εχει δειξει η -οχι ιδιεταιρα μεγαλη- εμπειρια μου με τα καπως πιο ευαισθητα φυτα (προσωπικα οσα εχω αγορασει απο συγχομπυστες εχουν ποιασει ολα μεχρι τωρα, ενω απο pet shop επαιρνα 10 για να ποιασουν 5)
Καλες οι ανουμπιες και ομορφες, αλλα επι του παροντος τα γρηγορης αναπτυξης ειναι πιο σημαντικα. Επειτα βαζεις και αλλα για καλλωπισμο (ανουμπιες εχινοδωσρους η οτι αλλο σ αρεσει) αλλα αυτα που απονιτρωποιουν γρηγορα ειναι σημαντικοτερα σε νεοστημενα ενυδρεια

Dimitris77
24-06-12, 17:35
Exoυμε κανα νεο??

mighellos
24-06-12, 17:47
μαλιστα
εκανα ξανα μετρησεις
νερο βρυσης
pH 7.5
NH3/NH4:μηδεν
ΝΟ2 μηδεν
ενυδρειο
pH 8
NH3/NH4 1mg/l
NO2 μηδεν
να κανω μια μεγαλη αλλαγη νερου ?
εχω κοψει το ταισμα
και τα φιλτρα επισης βαρανε καλα το νερο για να εχω καλο οξυγονο στο νερο!

mighellos
24-06-12, 17:56
και το νερο ειναι καπως ετσι ειναι καλο αυτο??
εβγαλε κατι περιεργα λευκα πραγματα το φιλτρο μου σαν να ξεμπουκωσε!!!
δειτε και εσεις

mighellos
24-06-12, 18:06
ειναι καλο αυτο?

Nick74
24-06-12, 19:17
ακομα εχεις αμμωνια?
τεσπα, το πιο βασικο ειναι αν υπαρχουν no3 η οχι, αν και ...του κερατα, κανονικα στρωμενο φιλτρο εδωσε ο ανθρωπος...

Dimitris77
24-06-12, 21:03
Δυο φιλτρα ειναι με στρωμενο υλικο,δεν μπορω να καταλαβω πως μπορει να υπαρχει ακομα αμμωνια.Δεν γινεται.
Πετα το πλαστικο φυτο,δεν προσφερει τιποτα,ουτε καν αισθητικα.
Μην εχεις πολυ αναταραξη στην επιφανεια,δεν του αρεσει,βαλε τα φιλτρα να ''χτυπανε'' στο τζαμι.

Nick74
24-06-12, 21:09
Δημητρη τι ιχθυοφορτιση ειχε το ενυδρειο που ειχε το φιλτρο?
Μηπως ηταν πολυ μικρη και θελει λιγο το χρονο του?

Dimitris77
24-06-12, 21:14
Το ενα ηταν σε ενα rio 180 που εχει μεσα 15 ψαρια,το ειχα να τρεχει για να εχω φιλτρο για καραντινα η για τετοιες περιπτωσεις.Ηταν εκει μεσα 6 μηνες.
Το δευτερο υλικο που του εδωσα ειναι απο 80λιτρο μονομαχοενυδρειο που φιλοξενει δυο ψαρια.Το φιλτρο τρεχει εδω και ενα χρονο.

mighellos
24-06-12, 21:23
εβαλα ετσι τα φιλτρα γτ διαβασα πως η καλη αναταραξη του νερου βοηθαει για την αμμωνια

Dimitris77
24-06-12, 21:31
Aπλα να μην το κανεις πλυντηριο εκει μεσα και πηγαινει το ψαρι περα δωθε.

mighellos
24-06-12, 21:32
το οτι εχω αμμωνια μετα απο τοσες αλλαγες?πως τ εξηγεις?

Dimitris77
24-06-12, 21:45
Δεν μπορω να δωσω λογικη εξηγηση,δεν επρεπε να υπαρχει αμμωνια.Εγω δεν εχω,πως γινεται με υλικο απο το ιδιο φιλτρο εσυ να εχεις....

mighellos
24-06-12, 22:04
ριποτα και τωρα ειναι καρφωμενη στο 1!!!!μολις εκανα
μονο θερμοκρασια εχω σταθερη στους 27C
εχει στις οδηγιες καποιες ουσιες για να ριξω την αμμωνια
sera toxivex για υψηλο κινδυνο
sera bio nitrivec ειναι ενα ακομα!
τι να κανω?ολικη αλλαγη νερου?
λετε να φταιει το melafix?
κανει melafix και βιολογικο υλικο?

gianniwpopi
24-06-12, 22:11
μηπως δεν μετραει καλα το τεστ σου?
δημητρη, δεν μετρησατε το νερο με δικο σου τεστ?

mighellos
24-06-12, 22:14
οχι φιλε μου πηρα χθες ενα τεστ της sera και εχω σταθερα 1 απο χθες το βραδυ αργα ειχα 5 στο πρωτο τεστ!!

gianniwpopi
24-06-12, 22:17
ξαναμετρα αυριο και αν δεν εχει πεσει τι να πω:confused::confused:

mighellos
24-06-12, 22:18
το μελαφιξ με τ φιλτρο δεν εχει θεμα ετσι?

gianniwpopi
24-06-12, 22:20
το μελαφιξ λενε οτι ειναι ηπιο φαρμακο και δεν πειραζει την βιολογια.
οταν το ειχα χρησιμοποιησει δεν ειχα καποιο προβλημα

Dimitris77
24-06-12, 22:24
Το μελαφιξ δεν επηρεαζει την βιολογια του φιλτρου.Συνεχισε τις αλλαγες.
Αυριο να παρεις Prime,αν δεν εχει το pet world εχει ο Μανθος στην Δεκελειας.

mighellos
24-06-12, 22:25
εχω στην ουσια 2 φιλτρα που ειναι μπολιασμενα και εχω αμμωνια και μαλιστα το δικο μ χθες βραδυ ειχε χαμηλη ροη και σε μια φαση σαν να ξεμπουκωσε και εβγαζε ασπριλα σαν να ειχε μπουκωσει απο το μελαφιξ!!!καλο αυτο?εκανα και μια αλλαγη και τωρα τρεχει κανονικα!
θυμασαι τιμη?για να παρω και τεστ για ΝΟ3!

gianniwpopi
24-06-12, 22:25
Το μελαφιξ δεν επηρεαζει την βιολογια του φιλτρου.Συνεχισε τις αλλαγες.
Αυριο να παρεις Prime,αν δεν εχει το pet world εχει ο Μανθος στην Δεκελειας.

ο Μανθος μετακομισε??
γιατι περασα προχτες και ...

mighellos
24-06-12, 22:37
το world δεν εχει σιγουρα!!θα παω κατεθειαν στο μανθο!
εχω σπασει το κεφαλι διαβαζω ξανα και ξανα για αμμωνια μηπως εχω κανει κατι λαθος τα τεστ τον κυκλο του αζωτου!τα παντα!!! εβγαλα χαλικι πολυχρωμο εβγαλα το δεντρακι μηπως φτανε αυτα ειναι 20λιτρα γυαλα τωρα με 2 φιλτρα μπολιασμενα το μπολι χαλαει?με το που το πηρα το εβαλα μετα απο 10 λεπτα!γτ να εχω αμμωνια 1 mg/l μετα απο τοσες αλλαγες σημερα του εκανα αλλαγη 65% δεν μπορω να καταλαβω!αν του κανω μια ολικη???λετε να πιασει?να τον βαλω στο 3λιτρο ενυδρειο με νερο απο αυτο και να αδειασω αυτο και να το ξανγεμισω?θα πιασει?το νερο βρυσης ειναι pH 7.5 και αμμωνια 0mg/l να το καθαρισω και καλα το το ενυδρειο τα τζαμια του τον πατο τι λετε εσεις?

Nick74
24-06-12, 22:38
μη παρεις toxivec. απλα κανε αλλαγη νερου. Στα τοσα λιγα λιτρα πολλα μπορει να συμβαινουν.
Απο οτι καταλαβα το ενα φιλτρο δουλευε σε χαμηλη ιχθυοφορτιση και το αλλο παραλληλα με αλλο φιλτρο, βεβαια αποκλειεται να μην εχει μεσα βιολογια αν ειναι τοσο καιρο εκει μεσα, μην τρελαθουμε...
Η συμβουλες που μπορω να δωσω ειναι να κανεις αλλαγη (αν υπαρχει η αμμωνια που λες δεν θα πεσει πεινα στα βακτηρια με τιποτα, μαλλον θα πανε απο ...χολιστερινη), και να ξαναμετρησεις αυριο. Αν εξακολουθεις να εχεις προβληματα να παρεις prime, και αν μπορεις ελα να σου δωσω τα πραγματακια και μαζι και μπολι απο το μεγαλο μου, αν δεν ποιασει και αυτο τοτε σιγουρα πια κατι δεν παει καλα με το τεστ.
Το melafix δεν κανει καμια απολυτως ζημια στη βιολογια. Δεν ειναι καν φαρμακο με την αυστηρη εννοια των φαρμακων.

mighellos
24-06-12, 22:41
θελω το ψαρακι μου να ειναι καλα και να ξεπερασει το fin rot!πολλοι φιλοι μου, μου λενε σιγα 3 ευρω εδωσες μην κανεις ετσι αλλα οχι εγω θελω να σωσω τον μικρο να ξαναμεγαλωση η ουρα του!αν δεν τα καταφερω δεν νομιζωπως υπαρχει λογος να ξανα παρω ψαρι!
αρα να το αφησω ετσι?δεν ειναι καλο ολικη αλλαγη?με την παραμονη του ψαριου στο 3 λιτρο για λιγες ωρες?

mighellos
24-06-12, 22:53
δειτε και πως ειναι το ενυδρειο τωρα και ο μικρος με 5 μερες μελαφιξ

Nick74
24-06-12, 22:54
μη τον βαζεις σε τριλιτρο και τον στρεσσαρεις αλλο, αν ειχες κανενα πλαστικο κουτι καμια 50ρια 100στη λιτρα θα σου ελεγα ΝΑΙ, και μαλιστα να τον αφηνες εκει μαζι με τα φιλτρα μεχρι να παρεις κανονικο ενυδρειο αλλα 3λιτρο οχι.
Απο κει και περα οχι ολικη, αλλα αλλαγη κανε.

Σε καταλαβαινω απολυτα, κι εγω με το συγκεκριμενο ειδος ψαριου δενομαι απιστευτα.
Μη το παιρνεις ομως τοσο ασχημα, στα πρωτα μας ενυδρεια ολοι βασανισαμε ψαρια σαν Εσατζηδες χωρις φυσικα να το γνωριζουμε (δες σχετικο θεμα).
Αυτο που πρεπει να εχεις σα δεδομενο τωρα ειναι πως οτι και να συμβει δεν εχεις κανει τοοοοοσο λαθος ξεκινημα οσο ειχαμε κανει οσοι ξεκινησαμε μια εποχη που στο ιντερνετ δεν υπηρχαν τετοια φοορουμ και οι μονες μας πληροφοριες ηταν απο τον καθε ασχετο πετσοπα η απο φιλους...

Dimitris77
24-06-12, 22:54
ο Μανθος μετακομισε??
γιατι περασα προχτες και ...
Δεκελειας 167 η νεα διευθυνση.....

Επειδη κοντευω να σαλταρω εκανα τεστ αμμωνιας και γω.
Μηδεν εβγαλε.
http://i534.photobucket.com/albums/ee341/jimmys7/IMG_20120624_234215.jpg
http://i534.photobucket.com/albums/ee341/jimmys7/IMG_20120624_234026.jpg

Nick74
24-06-12, 22:56
πολυ αναταραξη βλεπω και πολυ μπουρμπουλιθρα... εχε υπ οψη σου μιλαμε για ψαρι βαλτου που ζει σε εντελως στασιμο νερο χωρις σχεδον καθολου ελευθερο οξυγονο.
Βεβαια απο την αλλη η οξυγονωση κανει υποτειθεται καλο στην αμμωνια, αλλα απο την αλλη το οξυγονο ανεβαζει το ph που ειναι αρνητικο...

delta66
24-06-12, 23:00
Τι pH ειχαν τα ενυδρεια που λειτουργουσε το μπολι?
πολυ αναταραξη βλεπω και πολυ μπουρμπουλιθρα... εχε υπ οψη σου μιλαμε για ψαρι βαλτου που ζει σε εντελως στασιμο νερο χωρις σχεδον καθολου ελευθερο οξυγονο.
Βεβαια απο την αλλη η οξυγονωση κανει υποτειθεται καλο στην αμμωνια, αλλα απο την αλλη το οξυγονο ανεβαζει το ph που ειναι αρνητικο...
Η νιτροποιηση θελει πολυ οξυγονο, ας το αφησει τωρα που αναπτυσεται η βιολογια.

mighellos
24-06-12, 23:01
οποτε κουμπωνω μεσα τα φιλτρα να κανουν δουλεια!εχω pH βρυσης 7.5 ισως για αυτο γινεται εκει μεσα 8!και θα κανω αλλη μια μεγαλη αλλαγη νερου εως και 80%!

Η νιτροποιηση θελει πολυ οξυγονο, ας το αφησει τωρα που αναπτυσεται η βιολογια.
αρα να τα αφησω ετσι τα φιλτρα?

delta66
24-06-12, 23:03
αρα να τα αφησω ετσι τα φιλτρα?
Ναι ασε να κανεις αναταραξη.
Εκτος αν δεις το μονομαχο να μπαταρει :D

mighellos
24-06-12, 23:05
να μην πω οτι φαινεται να γουσταρει ολο κατω απο το φιλτρο παει που τον στελνει χαμηλα στο ενυδρειο και παλι πισω

Dimitris77
24-06-12, 23:05
Τι pH ειχαν τα ενυδρεια που λειτουργουσε το μπολι?

7,2 και 7,5.

mighellos
24-06-12, 23:06
συμφερει να παρω μια αερανλτια?

Γιώργος Κ
24-06-12, 23:06
Οταν εστρωνα το δισκοενυδρειο με αμμωνια το νερο ενυδρειου ειχε ph 8 και παραπανω ... ενω της βρυσης ηταν 7,5 !

mighellos
24-06-12, 23:19
http://www.youtube.com/watch?v=x2vLJ_vCspk
αυτο ειναι αδυνατο να γινει?κατι ακυρο,αλλα μια γνωμη απο σας τους εμπειρους

Dimitris77
24-06-12, 23:26
Θες φωτισμο με πολλαααα watt,διοξειδιο,υποστρωμα,τρομερη περιποιηση σε καθημερινη βαση και ποιος ξερει τι αλλο..
Ολα γινονται αρκει να ρεουν τα ευρω..........

gianniwpopi
24-06-12, 23:27

αδυνατο δεν ειναι αλλα θελεις ΠΟΛΥ φως, μπουκαλα διοξειδιου , υποστρωμα και πολλα λιπασματα