PDA

Επιστροφή στο Forum : Εξωφθαλμία και ουρά με πτερύγια που ....λιώνουν


c0stakis
21-09-04, 14:18
Παιδιά, γειά.

Είμαι και γω καινούργιος στον χώρο και πρόσφατα απέκτησα 60άρι ενυδρείο. Εχω φίλτρο βυθού, βιολογικό φίλτρο με άνθρακα και 10ώρο φωτισμό από 2 ειδικές λάμπες, καθότι έβαλα και φυτά. Το ενυδρείο αρχικά το έστρωσα με βακτήρια από φακελάκι που μου δώσανε από το κατάστημα που παρήγγειλα το ενυδρείο. Τα φυτά έχουν ήδη θεριέψει, βγάζοντας και νέα βλαστάρια και γεμίζοντας το βυθό με ρίζες. Το νερό είναι κρύσταλο (όταν τις πρώτες μέρες έβαλα τα φυτά είχα για 2-3 μέρες θολό γαλακτώδες νέφος - μου είπαν ήταν σωστή αντίδραση βακτηρίων).
Μετά από 20 μέρες περίπου έχω κάμποσα ψάρια (5 γατόψαρα, 1 γλύφτη, 5 redeye, 3 guppy και 4 molly - τα 2 μαύρα) και σκέφτομαι και για νέον.... Ξέρω πως ίσως υπερβάλω και πως βιάστηκα....
H molly μου γέννησε την περασμένη βδομάδα και έσωσα 1 ψαράκι που τα πάει μια χαρά - το έχω χώρια. Χθες πρόσεξα πως η θυληκιά πορτοκαλιά Molly είχε εξώφθαλμο. Μου είπανε να βάλω κολίριο για παιδιά στο μάτι της. Αργότερα παρατήρησα και πως η ουρά της άρχισε σα να λιώνει. Την έβγαλα από το ενυδρείο και είναι μόνη της γιατί φοβήθηκα.
Τι λέτε να κάνω; Λέτε να πάθουν τίποτε και τα υπόλοιπα;

Κώστας :)

Husky_Jim
21-09-04, 15:03
Kata pasa pithanotita to enydreio sou den exei strothei kanonika.Exeis kanei katholou metriseis?An nai pia einai ta PH,GH,KH,NO2,NH3,NH4?

To "eksoflalmo" prokalite apo polla diaforetika pragmata.


***Sorry gia ta greeklish alla grafo apo server poy den exei ellinika.... :D

alfacom
21-09-04, 15:54
Μονο εαν μετρησεις τις παραμετρους του νερου θα δεις σε τι κατασταση ειναι το νερο σου.Το οτι ειναι διαυγες δεν συμενει οτι ειναι και καθαρο.
pop eye και fin rot παθαινουν απο διαφορους λογους.Ισως καποιο το χτυπαει και το στρεσαρε.Υπαρχουν φαρμακα για να το αντιμετωπισεις.Εγω εχω γλυτωσει KRIB απο τετοια κατασταση σε αλλο ενυδρειο μονο του με φαρμακο και συχνη αλαγη νερου και υπομονη.Ηρεμα ομως με αλλες προσθηκες ψαριων.Ολα τα ψαρια ειναι ομορφα αλλα δεν χωρανε σε 60 λιτρα.

c0stakis
23-09-04, 17:17
Μετρήσεις ακόμη δεν έκανα και είναι η επόμενη άμεση προτεραιότητά μου. Λοιπόν, κάποιος (και τον ευχαριστώ) είπε πως ίσως η molly δέχεται ενοχλήσεις και αγχώνεται. Αυτό είναι το μόνο σιγουρο. Ο αρσενικός molly που είναι και το μεγαλύτερο ψάρι στο ενυδρείο μου είναι συνέχεια στο κατόπι της. Σε ησυχία δεν την αφήνει. Διαρκώς προσπαθεί να ζευγαρώσει... Είναι να μη σπάει η χολή σου από την αγανάκτηση; Και γω που τον βλέπω το ίδιο θα έκανα (θα έλιωνε η ουρά μου....) :)
Ισως πέρα από τα τεστ η λύση θα ήταν να βάλω και δεύτερη θηλυκιά για να μοιραστεί η αχαλίνωτή του όρεξη. Λέτε να βοηθήσει;

Πάντως τα άλλα ψάρια ειναι ΟΚ και κατά περίεργο τρόπο δεν τα ενοχλεί ποτέ ο mr Molly. Για καλό και κακό ελλάτωσα και την παροχή διοξειδίου στο νερό, μπας και ασφυκτιούν, αλλά θα δείξει.

Μόλις έχω τις μετρήσεις μου θα τις ανακοινώσω.

Ευχαριστώ
Κώστας

TAN
23-09-04, 18:19
Στα πιο πολλα ζωοτοκα που τα αρσενικα ειναι αρκετα εως πολυ ενεργιτικα
ειναι καλυτερα ο συνδιασμος 1 αρσενικο για 3 θυλικες....
Συγουρα ειναι στρεσαρισμενη και απο τον αρσενικο αλλα κανε και τις μετρησεις να δουμε που βρισκεται το ενυδρειο σου....

c0stakis
24-09-04, 17:52
Τελικά τα λίτρα του ενυδρείου μου είναι 70 και κάτι.

Εβαλα άλλες δύο θηλυκές ήδη και βλέπω πως πλέον δεν την πέφτει σε καμία.... Οσο για την άρρωστη πάει πολύ καλύτερα και συμπεριφέρεται πλέον κανονικά. Της μείνανε οι "ουλές" στην ουρά, αλλά τι να κάνουμε...

Μέτρησα το ΝΟ2 μου και το βρήκα κομμάτι ψηλά. Είναι 0.8.
Μάλλον πρέπει να ταϊζω λιγότερο τα ψάρια σύμφωνα μ'αυτά που διαβάζω εδώ, και θα αλλάξω και ένα μέρος του νερού με φρέσκο (με αντιχλώριο φυσικά), ελπίζοντας να κατέβει το ΝΟ2.

Κώστας

c0stakis
28-09-04, 13:56
Με ελλάτωση στο τάϊσμα, αλλαγή στον άνθρακα του φίλτρου και αλλαγή στο 1/10 του νερού πέτυχα ήδη να έχω NO2 μόλις στο 0.1.

c0stakis
01-10-04, 18:11
Παρότι αύξησα λίγο το τάϊσμα ξανά, γιατί τα λυπόμουνα τα καημένα (που σα σκυλάκια μαζεύονταν στα δάκτυλά μου στα τζάμι), η πορεία του ΝΟ2 πάει μια χαρά και είναι 0.05 αυτή τη στιγμή. Καθημερινά έπαιρνα ενδείξεις, κάθε φορά καλύτερες. Τώρα θα ξαναμετρήσω την άλλη βδομάδα και θα σας ενημερώσω.