PDA

Επιστροφή στο Forum : ΑΠΟΡΙΑ για ΜΠΡΙΧΑΡΝΤΙ


Nikos
21-09-04, 00:43
Κατ'αρχήν καλησπέρα ή καλημέρα σε όλους. Έχω ένα περίεργο φαινόμενο να αναφέρω, τουλάχιστον για μένα γιατί δεν έχω ξαναδεί τέτοιο πράγμα. Σ'ενα 40άρι ενυδρείο που έχω, πριν από λίγο καιρό αγόρασα δύο μικρά Μπριχάρντι. Μετά από λίγο καιρό το ένα μου ψόφησε. Αργότερα πήγα και αγόρασα ένα αποδεδειγμένο ζευγάρι και το λέω έτσι γιατί το πήρα μέσα από ενυδρείο που μεγαλώναν τα μικρά τους. Για να μην μακρυγορώ, πριν από λίγο καιρό μου κάνανε αυγά στο πάνω μέρος ενός μικρού πήλινου. Έχουν σκάψει όλη τη γύρω περιοχή. Μάλιστα έχουν σηκώσει το πετραδάκι τόσο ψηλά που μετά βίας βλέπω την από μέσα οροφή του πήλινου σκεύους. Το περίεργο? Περνάνε και τα τρία και αερίζουν τα αυγά και τα γλείφουν με το στόμα τους. Και κουβαλάνε πέτρες για να φτιάξουν τη λακούβα και τα τρία. Αν κάποιος γνωρίζει τι συμβαίνει ας μου απαντήσει. Σας ευχαριστώ .

Tolis
21-09-04, 00:56
Τα Neolamprologus brichardi φροντιζουν "οικογενειακως" τα μικρα τους, εκτος των γονεων τα προστατευουν και τα μεγαλυτερα αδερφια, ξαδερφια κλπ που ανηκουν στην ομαδα.

Nikos
21-09-04, 16:38
Σ΄ευχαριστώ Τόλη. Αυτό σημαίνει πως αν βγουν τα μικρά αφήνω μέσα και τα τρία Μπριχάρντι.

stefanos.f
22-09-04, 21:42
Εδω πιστευω δεν μπορει να σου απαντησει κανενας με σιγουρια... Διοτι αν και εχω δει την συμπεριφορα που λεει και ο Τολης θα πρεπει να τα παρατηρεις απο κοντα (στο ζευγαρι αναφερομαι) μπας και οταν γεννηθουν τα μικρα αρχισουν να εχουν αλλες διαθεσεις απεναντι στο τριτο :wink: Συνηθως βεβαια συμβαινει αυτο που λεει και ο Τολης με μπολικη βοηθεια δηλαδη και απο τα αλλα ψαρια του ειδους ακομη και οταν τα μικρα εχουν μεγαλωσει αρκετα και μπορουν να τα καταφερουν και μονα τους :!: Υπαρχουν ομως και οι εξαιρεσεις, οπως για παραδειγμα οταν δεν υπαρχει αρκετος χωρος στο ενυδρειο, οποτε και οι γονεις (αν και γενικα ειναι υποδειγμα αναμεσα στις Αφρικανικες Κιχλιδες) αρχιζουν να ξεπαστρευουν οτι αρχιζει να τα ενοχλει και δεν χωραει πια μαζι τους :wink: Με λιγα λογια το ενυδρειο που εχεις ειναι πολυ μικρο για το συγκεκριμενο ειδος, ειδικα αν αναλογιστεις οτι στην τελευταια γεννα των δικων μας N.brichardi βγαλαμε περισσοτερα απο 150 μικρα :!: Αυτα και καλη επιτυχια :wink:

Υ.Γ Λαβε επισης υπ οψιν σου οτι δεν θα κολλησουν καθολου στο να σκοτωσουν ακομη και τα ιδια τους τα μικρα αν δεν εχουν τον χωρο που θελουνε :!: Εμεις ειχαμε ενα ζευγαρι F 0 σε ενα ενυδρειο 180 λιτρων και οταν μια φορα αφησαμε λιγο παραπανω μαζι τους τα μικρα, επειδη δεν ειχαμε αδειο ενυδρειο, αρχισαμε να βγαζουμε νεκρα ή απλα να τα βλεπουμε να λιγοστευουν χωρις να βρισκουμε υπολειματα :!:

Nikos
22-09-04, 23:46
Σ΄ευχαριστώ για τις πληροφορίες σου . Με βοηθήσατε αρκετά στο να καταλάβω την συμπεριφορά τους. Κάποια στιγμή χθές κοιτάζοντας στο πήλινο είδα ότι τα αυγά έλειπαν. Για μια στιγμή νόμισα ότι φάγανε τα αυγά. Πρέπει όμως να τα χουνε κρύψει σε κάποιο σημείο από όπου δεν μπορώ να δω τίποτε. Θα κάνω υπομονή και δεν θα τα ενοχλήσω για να ικανοποιήσω την περιέργειά μου. Πάντως εάν υπάρχουν μικρά δεν νομίζω πως έχω δει κααταπληκτικότερη ομαδική συμπεριφορά στο μεγάλωμα νεογέννητων. Στέφανε έχω σκοπό αν τελικά υπάρχουν τα μικρά να τα πάρω κάποια στιγμή. Υπομονή, ελπίζω για τα καλύτερα........

batza
28-09-04, 16:22
Αγαπητε συναδελφε Νικο γεια και χαρα κι απο εμενα. Οταν προτοξεκινισα να ασχολουμε με το χομπι , το προτο μου ενυδρειο ηταν ενα 200λιτ. στο οποιο μεσα ειχα κι ενα ζευγαρι μπριχαρντι. Παρολο πυ ειπιρχαν κι αλλα ψαρια μεσα αυτο δεν τα εμποδισε καθολου να αρχισουν να αναπαραγοντε. Στο ενυδρειο μου για ιποστρομα ειχα αμο , η συμπεριφορατους ηταν οπος την περιγραφεις εσκαβαν τριπες κατο απο ενα συκεκριμενο βραχο και παραφιλαγαν την περιοχιτους . Μετα που ευτιαξα ποιο μεγαλο ενυδρειο χορισα τα ψαρια μου και τα μπριχαρτι και καποια αλλα ιδοι της λιμνης τανγκανικα τα αφισα στο 200λιτ. Στην προτη γενα εκαναν 10 μικρα καθε δυο μινες γενουσαν ξανα καθε φορα γενιοντουσαν ολο και περισοτερα . Τα ποιο μεγαλα προστατευαν τα ποιο μικρα η ζωη τον αλων ψαριων ειχε γινει κολαση δεν μπορουσαν να κικλοφορισου στο ενυδριο μεχρι και ο γλιφτις πεθανε απο την πινα και τις δαγκονιες. Μου ειχε μινει ενα καλβους το οποιο δεν εβγενε σχεδον ποτε απο τη φολιατου ,στο τελος το λιπιθηκα και το εβαλα στο μεγαλο με τα μαλαουι.Οταν ο πλιθισμος αυξθικε πολυ, μιλαμε οτι καθε γενα ευτανε τα 100 , οι γονοις αρχισαν να ξεπαστρεβουν τα ποιο μεγαλα, σχεδον καθε μερα σκοτοναν κι ενα ,το περιεργο ειναι οτι στο μακαβριο αυτο γεγονο λαβεναν μερος και τα ιδια του τα αδελφια της ιδιας γενας, το σιμερινο θιμα μπορι την προιγουμενη μαζι με τα αδελφακια του και τους γονεις να ειχαν ξεπαστρεψει καποιο αλο. Ηταν πολυ φρικτος θανατος το κινιγουσαν σε ολο το ενυδρειο αφου ειχε πλεον εξαντλιθει απο το κινιγι αρχισε το ανελειτο δαγκομα μετα δοντια τους οι γονεις το τριπουσαν σε ολο του το σομα, καποια στιγμη επιτελους το κακομιρο ξεψιχουσε, αυτα τα σκασμενα δεν σταματουσαν το ετρογαν και αφιναν το κεφαλι. Στο τελος δεν πιγενε αλο αυτη η ηστορια μια ωρεα προια τα πακεταρισα και τα εστιλα στην Αθηνα και ισιχασα . Σε κανα χρονο θα δεις στην πραξη αυτα που σου περιεγραψα.

Nikos
29-09-04, 15:56
Αγαπητέ μου batza, σ' ευχαριστώ καταρχήν για την ενημέρωσή σου. Και σ' αυτό το σημείο θέλω για ακόμη μία φορά να συγχαρώ τους πρωτεργάτες του συλλόγου και του board βεβαίως, για την τύχη που έχουμε όλοι μας να ανταλλάζουμε τις εμπειρίες μας. Μου μετέφερες μια εμπειρία σου, για την οποία αφιέρωσες αρκετό χρόνο για το συγκεκριμένο είδος ψαριού και σ' ευχαριστώ πολύ γι αυτό. Θεωρώ όμως πως είναι από τα ομορφότερα ψάρια. Για να μην μακρυγορώ όμως, έχω κρατήσει μέσα στο ενυδρείο το ζευγάρι με τα περίπου 40 μικρά. Έχω βγάλει τη δεύτερη θηλυκιά και τα δύο πλακόστομα. Αν θέλετε πείτε μου πότε πρέπει να τραβήξω και τους γονείς για να αφήσω τα μικρά μόνα τους. Θέλω να πάω για δεύτερη γέννα.

batza
29-09-04, 19:42
γεια σου φιλε Νικο :D :D Συμφονω απολητα οτι ειναι απο τα ομορφοτερα και κομψοτερα ψαρια και πολυ καλα κανεις που θελεις να συνεχισεις να τα κρατας και να τα αναπαραγεις.Γιατι δεν αφινεις μεσα ενα πλακοστομο? Τα μπριχαρντι δεν πολυ γουσταρουν την αλγη και αυτο θα εχει σαν αποτελεσμα να πρασινιζουν τα παντα στο ενυδρειοσου, θα ελεγα μαλιστα να αφινες και τα δυο για να μιραζοντε τις επιθεσεις. Τορα αν θελεις συντομη γενα μαλον τα μηκρα πρεπει να μετακινισεις και οχι τους γονεις. Και οσο ποιο ανεπαφει μινει η φολιατους τοσο ποιο γριγορα θα ξαναπαρατιρισεις ενα μικρο μαυρο σινεφακι απο μικροσκοπικα μπριχαρντακια. -+5

Nikos
01-10-04, 17:55
Θα περιμένω μερικές μέρες, να μεγαλώσουν λιγάκι και μετά θα προσπαθήσω να πάρω τα μικρά. Δεκτή η συμβουλή σου Μπάτζα και σ΄ευχαριστώ για το ενδιαφέρον σου. Θα κρατήσω το ζευγάρι σ΄αυτό το ενυδρείο και θα επιστρέψω την τρίτη μπριχαρντίνα και τους δύο πλακόστομους. Είναι καταπληκτική η θέα των μικρών μαζί με τους γονείς τους........