PDA

Επιστροφή στο Forum : Το μεγάλο θέμα του φύλου των scalaris

Νοτιοαμερικάνος
15-06-12, 17:30
Τελικά είναι πολύ δύσκολο να ξεχωρίσει κανείς το φύλο των scalaris ; Εχω εδώ και ένα χρόνο ένα μεγάλο PTEROFILLUM SCALARI HALF BLUE (αυτό που φαίνεται στην φωτό) και έλεγα μήπως υπάρχει δυνατότητα να πάρω άλλο ένα αντίθετου φύλου για παρέα και για να ζευγαρώσουν. Δεν θέλω όμως να πάρω πέντε - έξη σκαλάρια για να πετύχω κάποιο ζευγάρι επειδή το ενυδρειο είναι 80 λτ καθαρά και έχει και μερικά tetra neon και rodostomus οπότε θα επιβαρυνθεί πολύ. Θέλω μόνο ένα σκαλάρι. Σημειωτέον ότι αυτό που έχω κυνηγάει συνέχεια τα άλλα μικρόσωμα ψαράκια. Οταν τα αγόρασα , πριν απο ένα χρόνο, το σκαλάρι ήταν κι αυτό μικρό και δεν ενοχλούσε τα άλλα. Τωρα όμως που έγινε τεράστιο τα κυνηγάει συνέχεια. Μήπως υπάρχει δυνατότητα να ξεχωρήσουμε τελικά το φύλο στα σκαλάρια ; Ξέρει κανείς ;

Giannakis
15-06-12, 17:48
απο οτι βλεπω εχεις πολλα προβληματα..
πρωτον ποσα τετρα και ροδοστομους εχεις?θελουν ενα μετρο μηκος...
τα σκαλαρια θελουν 60εκ υψος,ειναι κοπαδοψαρα(minimun 6),και πανω απο 200 λιτρα ενυδρειο..
και λογω χωρου το σκαλαρι σου κυνηγαει τα αλλα οπως βλεπεις.

snakepanos
15-06-12, 17:52
Φιλε τα neon tetra που εχεις μεσα ειναι η τροφη τον skalaris στον βιοτοπο τους.
Οταν ειναι ενήλικα τα ψαρια τοτε τα ξεχωρίσεις απο τα πτερυγια τους.

delta66
15-06-12, 22:11
Δεν καταλαβα τι θελεις ακριβως για να βοηθησω αν μπορω.
Θελεις απλα ενα σκαλαρι διαφορετικου φυλου απο αυτο της φωτογραφιας (Gold Pearlscale)?
Ή πιστευεις οτι βαζωντας ενα ακομα διαφορετικου φυλου σκαλαρι, θα μειωσεις το προβλημα με τα μικροψαρα και το σκαλαρι που ειναι ηδη στο ενυδρειο?

Το αλλο σκαλαρι (marble) που εχει το ενυδρειο (http://www.aquatek.gr/vb/album.php?albumid=587&pictureid=4268), δεν κανει ζευγαρι με αυτο?

Νοτιοαμερικάνος
15-06-12, 22:20
Το ξέρω. Ολες οι παρατηρήσεις σας είναι σωστές. Επειδή όμως υπάρχουν αρκετές κρυψώνες για τα μικρά δεν έχω ιδιέταιρα προβλήμματα. Αυτό που είπες snakepanos μπορείς να το διευκρυνίσεις περισσότερο ; Πως δηλαδή ξεχωρίζουν από τα πτερίγι'α τους;
-------------------------
Ναί delta66. Και τα δύο θέλω να πετύχω. Το αλλο σκαλαρι marble δυστυχώς το έχασα. Τώρα είναι μόνο το Gold Pearlscale.

delta66
15-06-12, 23:55
Σε λιγα λιτρα ενυδρειο και τουλαχιστον να εχει 50 εκ υψος (πχ 50χ40χ50) θα μπορουσες να διατηρησεις χωρις προβληματα μονο ενα εξακριβωμενο ζευγαρι αγγελοψαρα.
Αλλα οχι για θεαμα. Τι θεμα να δειξουν σχεδον ακινητα?
Μονο για αναπαραγωγες.
Οτι αλλο ειναι ρισκο και ασυνηθες να πετυχει, και ηδη εχεις δειγματα.

Ο διαχωρισμος του φυλου τους ειναι δυσκολος.
Υπαρχουν καποια γνωρισματα που εχουν παρατηρηθει αλλα οχι σiγουρα.

Το ένα είναι το καρούμπαλο που έχουν τα αρσενικά στην "μύτη".
Το αλλο είναι η γωνία που σχηματίζεται στο τρίγωνο μεταξύ της ράχης στόμα και κοιλιά. Στα αρσενικά η γωνία είναι πιο μεγάλη.
Και τρίτο και πιο αβέβαιο είναι το μέγεθος οπου τα αρσενικά είναι πιο μεγαλόσωμα, συν οτι μπορει να ισχυσει μονο για συνομιληκα και ιδιο ειδος σκαλαριου.

Το μονο σιγουρο ειναι να παρατηρηθουν τα ψαρια κατα την ωρα της γεννας.
Το θηλυκο εχει μεγαλυτερο και στρογγυλοτερο γεννητικο οργανο, (το οποιο φυσικα θα βγαζει ορατα αυγα κατα την ωρα της εναποθεσης και οχι αορατο σπερμα) και τα αρσενικα πιο μικρο και μυτερο.

Παρ'ολα αυτα, ενα αρσενικο και ενα θηλυκο ψαρι δεν σημαινει σιγουρα οτι θα ειναι ενα "εξακριβωμενο" ζευγαρι.
Μπορει να μη γινουν ποτε.
Γιαυτο και βαζουμε ενα κοπαδακι απο ψαρια (τουλαχιστον 7-8 ) για να εχουμε πιθανοτητες να υπαρχουν αρσενικα και θηληκα μεσα στην ομαδα και μετα να εχουμε και πιθανοτητες να βγει και ενα τουλαχιστον ζευγαρι απο αυτα τα αρσενικα και θυληκα που διαθετουμε.

Πχ εβαλα 10 ατομα σε ενυδρειο και βγηκαν 6 αρσενικα και 4 θηλυκα. (θα μπορουσε να βγει και 9-1 ομως, ή και 10-0)
Ημουν τυχερος ή μαλλον ατυχος (οπως το δει κανεις) και βγηκαν 4 ζευγαρια και "περισσεμα" δυο μπακουρια αρσενικα.
Τα 3 απο τα 4 ζευγαρια ειναι γονιμα.
Το 4ο παροτι κανει καποιες κινησεις αναπαραγωγης, δεν εχουν κανει εναποθεση αυγων ακομα και οπως παρατηρω η θηλυκια δεν ειναι σιγουρη και παιζει να αλλαξει τον αρσενικο της με καποιον απο τα μπακουρια που πιεζει για να την κλεψει.

Για περαιτερω γνωση για το πως επλεγουν τα ταιρια τους τα αγγελοψαρα εδω http://www.scielo.br/scielo.php?pid=S1519-69842007000100022&script=sci_arttext

Νοτιοαμερικάνος
16-06-12, 10:57
Σπυρο σ' ευχαριστώ πάρα πολύ για τις πληροφορίες που μου έδωσες. Θα κάνω λοιπόν μια προσπάθεια με ένα μόνο σκαλάρι λαμβάνοντας υπόψη αυτά που μου είπες και τίποτε άλλο. Οταν θα αλλάξω ενυδρείο θα επιχειρήρω τότε με περισσότερα άτομα. Ευχαριστώ και πάλι.

Kotsos
16-06-12, 12:12
Είχε ανεβάσει παλιοτερα κάποιος κάτι σκιτσάκια με τις διαφορές, αλλα δεν το βρήκα..
Αυτό με το καρούμπαλο πάντως ίσχυε σε όλα τα ζευγάρια που είχα..

exelix
16-06-12, 12:17
Αυτό εδώ (http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=33929) ψάχνεις.

Kotsos
16-06-12, 12:19
Αυτό εδώ (http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=33929) ψάχνεις.
Ναι :D

delta66
16-06-12, 13:45
Σπυρο σ' ευχαριστώ πάρα πολύ για τις πληροφορίες που μου έδωσες. Θα κάνω λοιπόν μια προσπάθεια με ένα μόνο σκαλάρι λαμβάνοντας υπόψη αυτά που μου είπες και τίποτε άλλο. Οταν θα αλλάξω ενυδρείο θα επιχειρήρω τότε με περισσότερα άτομα. Ευχαριστώ και πάλι.
Το ενα σκαλαρι με εμφυτη την ταση να κυνηγαει τα μικροψαρα ειναι χειροτερο στο ενυδρειο απο το να εχει κι αλλα σκλαρια μεσα.
Υπο την παρουσια κι αλλων σκαλαριων, διοχετευει την επιθετικοτητα του και την προσοχη του στα αλλα σκαλαρια και τα μικροψαρα βρισκουν λιγες στγιμες ηρεμιας.
Θα ελεγα να το δωσεις
ή υπο την προοπτικη για μεγαλυτερο ενυδρειο σε μερικους μηνες, να το ανταλλαξεις με δυο μικρα (μηπως και εισαι τοσο τυχερος και βγουν ζευγαρι) και μηπως και μαθουν να συμβιωνουν ειρηνικα με τα μικροψαρα.
Φυσικα οποια παρατηρηση συμπεριφορας στα μικρα δεν ειναι και παντοτινη. Οταν μεγαλωσουν μπορει να τους ανοιξει η ορεξη.
Η προοπτικη για μεγαλυτερο ενυδρειο ειναι οτι καλυτερο στην περιπτωση που θελεις οπωσδηποτε να ασχοληθεις με αγγελοψαρα και για να μεταφερεις και τα νεαρα σε μερικους μηνες.

Νοτιοαμερικάνος
16-06-12, 19:39
Το ενα σκαλαρι με εμφυτη την ταση να κυνηγαει τα μικροψαρα ειναι χειροτερο στο ενυδρειο απο το να εχει κι αλλα σκλαρια μεσα.
Υπο την παρουσια κι αλλων σκαλαριων, διοχετευει την επιθετικοτητα του και την προσοχη του στα αλλα σκαλαρια και τα μικροψαρα βρισκουν λιγες στγιμες ηρεμιας.
Θα ελεγα να το δωσεις
ή υπο την προοπτικη για μεγαλυτερο ενυδρειο σε μερικους μηνες, να το ανταλλαξεις με δυο μικρα (μηπως και εισαι τοσο τυχερος και βγουν ζευγαρι) και μηπως και μαθουν να συμβιωνουν ειρηνικα με τα μικροψαρα.
Φυσικα οποια παρατηρηση συμπεριφορας στα μικρα δεν ειναι και παντοτινη. Οταν μεγαλωσουν μπορει να τους ανοιξει η ορεξη.
Η προοπτικη για μεγαλυτερο ενυδρειο ειναι οτι καλυτερο στην περιπτωση που θελεις οπωσδηποτε να ασχοληθεις με αγγελοψαρα και για να μεταφερεις και τα νεαρα σε μερικους μηνες.
Πολύ κατατοπιστικά όλα αυτά. Πάντως άν ισχύουν αυτά που έχει το σκαρήφημα τότε το δικό μου σκαλάρι πρέπει να είναι αρσενικό. Τι λέτε έχω δίκιο ;

Νοτιοαμερικάνος
16-06-12, 19:47
Πολύ κατατοπιστικά όλα αυτά. Πάντως άν ισχύουν αυτά που έχει το σκαρήφημα τότε το δικό μου σκαλάρι πρέπει να είναι αρσενικό. Τι λέτε έχω δίκιο ;
50181 50182
Συγνώμη για το λάθος.

Giannakis
16-06-12, 19:57
καταλαβες τι σου λεει ο delta66?δεν μπορεις να βαλεις αλλο σκαλαρι μεσα σε 80 λιτρα!!!!το πιο σωστο ειναι να το δωσεις αμεσα αν δεν παρεις πολυ συντομα μεγαλο ενυδρειο διοτι ετσι θα ζησει καλα το ψαρι.....

maikl
16-06-12, 20:19
50181 50182
Συγνώμη για το λάθος.

Βαραει το κεφαλι του που δεν εχει θυληκια, και εγινε ετσι?:D
Γνωμη μου, αυτα που σου ειπε ο Σπυρος ξαναδιαβασε τα.;)

Νοτιοαμερικάνος
16-06-12, 20:26
Ασφαλώς και διάβασα πολύ καλά αυτά που λέει ο Σπύρος. Και μάλλιστα αυτό θα κάνω με την πρώτη ευκαιρία. Θα αρέσει και στην κόρη μου ένα μεγαλύτερο ενυδρείο μιας και αυτή ήταν η αιτία που ξανάρχισα το χόμπυ, μετά από ~20 χρόνια διακοπής.