Επιστροφή στο Forum : Δεν μπορω να καθαρισω τα τζαμια με τιποτα!
Εχουν μεινει κατι θαμπαδες στο πανω μερος καθως και γενικα δεν δειχνει καθαρο. Δοκιμασα με μαγνητη και μετα ξυραφι. Στο τελος περναγα μισο ξυδι μισο νερο με ενα wettex και το ετριβα συνεχως και στο τελος το σκουπιζα με μια πετσετα. Το αποτελεσμα δυστυχως δεν ειναι ικανοποιητικο.
Το θεμα ειναι τι να δοκιμασω επομενο αλλα κατι που να μην επηρεαζει τη στατικοτητα του ενυδρειου. Δηλαδη να μην χαλαει ουτε τα τζαμια ουτε τις σιλικονες... Τι μου εχει απομεινει? Το ενυδρειο ειναι τελειως αδειο οποτε δεν εχουμε προβλημα να δηλητηριασουμε ζωντανα, για αυτο και με ενδιαφερει μονο να μην αδυνατιζει σιλικονες και τζαμια γιατι ειναι πολλα τα λιτρα...
Εγώ με ασετον σε πανι, ξυράφι, καλό φως και μπόλικη υπομονή τελικά τα κατάφερα.
Με προσοχή το ασετον, μη σου παει στις κολησεις του ενυδρείου...στην ουσία θα ξυνεις με το ξυράφι και θα σκουπίζεις με το πανάκι που θα έχει μικρή ποσότητα ασετον πάνω του.
Όταν τελειώσεις, κοίτα το και από καμία άλλη γωνία, γιατί υπάρχει περίπτωση να έχει μείνει σιλικόνη που δε θα μπορείς να δεις.
Στέγνωμα, καλό ξέπλυμα και θα είσαι μια χαρά.
Δεν θελω να βγαλω σιλικονες απο τα τζαμια, μονο βρωμιες, αλατα και θολωμα.
ψάξε για κάτι πανάκια ειδικά για τέτοιες περιπτώσεις...(καποτε τα ειχα δει στο petcumulus) ...δεν θυμάμαι ονομα..μαλλον της Tetra
Συγνώμη , γράψε λάθος!
Για δύσκολες περιπτώσεις, μπορείς να αφήσεις το ξύδι λίγη ώρα να μαλακώσει τα άλατα...θα βγαίνουν πολύ πιο εύκολα.
Και ενα link που περιγραφει αναλυτικα πως να το κανεις αυτο χωρις να γεμισεις το ενυδρειο με ξυδι: http://www.ehow.com/how_5168476_clean-glass-aquarium-vinegar-razorblade.html
kixlidatos
02-05-12, 07:53
Σε μια κουπα νερο βαλε 4 κουταλιες ξινο,και θα γινει λαμπικο:D
Λιβέρης Σταύρος
02-05-12, 08:48
Και εγώ κάθε φορά που καθαρίζω (άδειο) ενυδρείο με κουράζει. Συνήθως χρησιμοποιώ ξύδι, ξύστρα για τζάμια, πανί, νερό και azax μόνο εξωτερικά. Το μεγαλύτερο και καλύτερο όπλο μου είναι η υπομονή και η επανάληψη, ίσως δεν τελειώνεις με το καθάρισμα μόνο σε μία μέρα.
Μιλαμε για αρκετες μερες... οχι μια!
Κλεόβουλος
02-05-12, 09:07
+1
κι αν δεν ξέρεις τι είναι το ξυνό :)
http://www.sunspices.gr/index.php?id=29,0,0,1,0,0
Αυτο πειραζει τη σιλικονη αν τρεξει πανω της λογικα?
kixlidatos
02-05-12, 09:28
Δεν βλαπτει τιποτα
Κλεόβουλος
02-05-12, 09:32
Πρόσεχε όμως μη το αφήσεις πολύ ώρα ή είναι πολύ πηχτό γιατί θα σου θαμπώσει το τζάμι.
Αραιό διάλυμα πάνω στο σφουγγάρι, πέρασμα και αμέσως πλύσιμο με νερό ;)
ΟΚ θα κανω το πειραμα σημερα, αν το γυρνας απο θαλασσινο σε γλυκο ειναι μεγαλη ταλαιπωρια το καθαρισμα :)
-------------------------
Βασικα τερμα ψηλα σε καποια σημεια εχει ενα πραγμα σαν θαμπαδα κατι πολυ περιεργο, αυτο ειναι το πιο δυσκολο να βγει που δεν φευγει με τιποτα παρολο το τριψιμο!
OK πηγα και πηρα Ξυνο. Λεω να το τριψω λιγο με την σκληρη πλευρα του σφουγγαριου ωστε να ερθει καλα σε επαφη και κατευθειαν καθαρισμα με βρεγμενη πετσετα ωστε να μην τρεξουν νερα προς τα κατω που ειναι οι σιλικονες... Ελπιζω να εχουμε το επιθυμητο αποτελεσμα!
kixlidatos
02-05-12, 10:06
περιμενουμε αποτελεσματα:D
Κουταλια του γλυκου ή την μεγαλη λες?
kixlidatos
02-05-12, 12:39
του γλυκου
Θαμπαδα - Ξυνο: 3 - 1
To περασα 2 φορες σε ενα σημειο οπως μου ειπατε με μηδενικο αποτελεσμα. Προσπαθησα και μια τριτη για να βγει το πορισμα αν τελικα μπορει να με βοηθησει ή οχι οπου επεμεινα παρα παρα πολυ στο τριψιμο με αποτελεσμα να αφαιρεσει πολυ λιγη απο τη θαμπαδα (και να κανει μικρο χαραξιες το σκληρο του σφουγγαριου στο τζαμι). Δεν ειμαι σιγουρος οτι αυτο το λιγο που αφαιρεθηκε ηταν απο το ξυνο και οχι απο το πολυ τριψιμο. Οποτε αποτυχαμε και με αυτο....
Επομενη σκεψη να παω να ψαξω για ασπρο ξυδι (δοκιμαζα με απλο μαγειρικο ξανθο) γιατι διαβασα και ακουσα οτι ειναι πιο δυνατο. Εκτος αν υπαρχει και καποια αλλη προταση?
Ο εν λογω Ρωχαμης.... και εδω ειναι το σημειο που καθαριζα με το ξυνο που δειχνει λιγο αραιωμενο...
http://img707.imageshack.us/img707/690/dsc0058ze.jpg
snakepanos
02-05-12, 22:25
Επειδη εχω αντιμετωπίσει παρομιω προβλημα ,θα ηθελα να μαθω αν εισαι συγουρος οτι η θαμπαδα που λες ειναι απο αλατα,,η απο τιποτα αλλο?
Ειμαι 99% σιγουρος απο αλατα, το ενυδρειο ηταν θαλασσινο και αυτο εγινε γιατι δεν ειχα τη σταθμη τερμα πανω, με συνεπεια αυτο το σημειο να στεγνωσει και να μεινουν τα αλατα. Μπορει π.χ. να ειναι το ιδωδιο στο θαλασσινο αλατι? Δεν γνωριζω παραπανω.
snakepanos
02-05-12, 22:32
Το εκανες με την ξυστρα και με λιγο ξυδι??
Ναι δεν εκανε κατι, αλλα δεν ηταν το λευκο αλλα απλο ξανθο.
snakepanos
02-05-12, 22:43
Δες τη θα κανεις, πρωτα ,,[αφου ειναι αλατα] σε μια γωνια που εχει θαμπαδα στο ενυδρειο σου σε ενα σημειο που δεν φαινεται πολυ θα βαλεις κιτρικο οξυ ,αραιωμενο με νερο αλλα θα το κανεις λιγο ενυσχημενο το ξυνο,θα ψεκασεις λιγο και θα το τρηβεις με το δαχτυλο επανω στο θαμπομα,,πρεπει να βγη αμεσως,,Κανε και το νυχι σου λιγο να δεις αμα σκαλώνει,,εγω ετσι εβγαλα αλατα ,,αλλα εκανα βλακια που το αφησα να στεγνωσει,,,εσυ μην το αφηνεις να στεγνωση,,τριψτο και θα τα βγαλη τα αλατα ,,και μετα νερακι απο πησω.
Δοκιμασε αυτο ,αμα δεν πετυχη τοτε δεν ειναι αλατα αλλα καψημω του τζαμιου,,παμε ,μετα σε αλλο τροπο [τον εκανα και αυτον ],δοκιμασε και πεσμου αυριο .
Το δοκιμασα οπως μου ειπες δεν εκανε κατι. Οταν λες καψιμο του τζαμιου τι παιζει?
snakepanos
02-05-12, 22:59
Τοτε φιλε δεν ειναι αλατα,,,αμα μενουν αλατα καιρο μπορει να κανουν ζημια στο τζαμι το τρωει το τζαμι και φαινεται θαμπο.
Τα ιδια επαθα και εγω.
Εχει καποια υγρα αλλα θελει πολυ δουλεια ,,αλοιφαδωρο και χρονο,,,εχω σαιτ με αυτα.
Ποσα λιτρα ειναι το ενυδρειο σου?/?
750....
τα αλατα ειναι για 1-2 εκατοστα κατα μηκος του πανω τζαμιου γυρω γυρω. Αυτο ακομα και αν γεμισει νερο και μουλιασει δεν θα καθαριζετε και παλι ε?
snakepanos
02-05-12, 23:18
Τελικα ειναι αλατα ναι η οχι,,,?
θα σου στηλω της διευθύνσεις αυριο με τα υγρα,,,εγω παντως τα καθαρισα με αλλο τροπο ποιο φτηνω ,αλλα μη φανταστεις τελεια ,παντως δεν ειναι οπως ητανε ,,γυαλισε κιολας.
Δεν ειναι αλατα, δεν ειχε αποτελεσμα το κιτρικο οξυ.
Για στειλε να δω τι θα κανω!
kixlidatos
03-05-12, 07:46
Αν ηταν αλατα θα στα ειχε βγαλει.Το εχω δοκιμασει με μεγαλη αποτελεσματικοτητα.Μου καθαρισε και τα αλατα που ηταν στο πλαστικο καπακι.Αν ειναι διαβρωση του γυαλιου η θαμπαδα ,δεν μπορεις να κανεις και πολλα.Εγω τωρα θα δοκιμαζα την χλωρινη
Επειδη το εχω παρει αποφαση οτι δεν θα το αφησω ετσι, αποφασισα να στραφω στα βαρεα οπλα (οξειδιο του δημητριου). Απλα κοιταω τωρα απο που να το αγορασω. Μολις βγαλω αποφαση και το δοκιμασω φυσικα θα πεσει η ενημερωση γιατι θα βγαλω το φιδι απο τη τρυπα, τουλαχιστον ο επομενος να μην χρειαστει να προβληματιστει τοσο.
Αν θελει καποιος MOD μπορει να το ενωσει με το προηγουμενο μου θεμα το οποιο ηταν για τις γρατσουνιες, αλλα δυστυχως τοσο δυνατη θαμπαδα μονο μαζι με τις γρατσουνιες θα φυγει. Οποτε ειναι το ιδιο θεμα πλεον.
(http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=61604)
Αν ξερει κανεις που βρισκουμε οξειδιο του δημητριου στην ελλαδα καλο θα ηταν να το γραψει καθως δεν εχω ιδεα!
kixlidatos
03-05-12, 10:13
Το οξυ που λες ,δεν το ξερω,αλλα υπαρχει ενα μαγαζι,οπως μπαινεις απο Αγ.Κωσταντινου στην Σωκρατους,στο αριστερο σου χερι,που εχει πολλα χημικα,αριθμο δεν θυμαμαι.
Καλη επιτυχια να εχεις.περιμενουμε νεα.
Αν μπορεις, μαθε περαιτερω γιατι δεν ειμαι στην Αθηνα!
kixlidatos
03-05-12, 10:19
Ουπς τωρα ειδα οτι δεν εισαι Αθηνα.Θα ψαξω,αλλα δεν νομιζω να στελνουν χημικα με κουριερ.:confused:
Εφόσον είναι άδειο, δοκίμασε και με viakal.
Αν μπορεί να γίνει, τούμπαρε το ενυδρείο στην πλευρά που έχει πρόβλημα και ριξε πάνω στην θαμπαδα λίγο viakal. Αν αφρησει τότε είναι άλατα και θα στα αφαιρέσει αφήνοντας το λίγο να "δουλέψει". Αν δεν αφρησει τότε δεν είναι άλατα.
Αν τελικά το δουλέψεις, μετά πολύ καλό ξεβγαλμα (όπως είναι τουμπαρισμένο), με μπόλικο τρεχούμενο νερό.
Δεν ειναι αλατα. Οσο για τουμπαρισμα ξεχνα του δεν κουμανταρεται το ενυδρειο με τιποτα :P
nikolakis94
06-05-12, 22:59
μπορεις να χρησιμοποιησεις το σκευασμα ph minus το οποιο ειναι οξυ για να κατεβαζει το ph στο νερο του ενυδρειου.μπορεις να το βρεις σε οποιοδιποτε πετ σοπ.προσοχη ομως γιατι ειναι οξυ.μπορει να διαλυσει την σιλικονη.προσοχη επισης και με τα ματια και το δερμα.εγω αυτο χρησιμοποιησα για να βγαλω αλατα απο το τζαμι.το βαζεις σε μια βατονετα το περνας και μετα το περνας απο επανω με ενα σφουγγαρακι.εγω εχω αυτο:
εχει και απο αλλες μαρκες.κανει πολυ καλη δουλεια.
http://www.amazonios.gr/product_info.php?products_id=998
Πρωτα αποτελεσματα:
Χρησιμοποιησα cerium oxide. Το καμμενο τζαμι το καθαρισε τοσο ευκολα που δεν χρειαζοταν ΚΑΝ το τρυπανι με τη μυτη που τριβει το υλικο, απλα με ενα μπαμπακι μονο. Στις γρατσουνιες κανει δουλεια (αν ειναι επιφανειακες ή σχεδον επιφανειακες) τις αφαιρει σιγα σιγα αλλα θελει υπομονη, περιπου 30 λεπτα με 1 ωρα μεθοδικα για να σβησει μια γρατσουνια 3 εκ περιπου.
Akakios Miskos
21-07-12, 12:54
...και στην περίπτωση γεμάτου ενυδρείου τι κάνουμε για τα δύσκολα άλατα??
Κάνουμε πως δε τα βλέπουμε ; ;)
Εγώ τα καθαρίζω με ξυράφι κάθε 2-3 βδομάδες.
vBulletin® v3.8.8, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions, Inc.