Επιστροφή στο Forum : ΑΡΧΑΡΙΟΣ ΑΛΛΑ ΜΕ ΔΙΑΘΕΣΗ!ΤΙΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΣΑΣ...
ChocolatePuma
25-04-12, 13:07
Καλησπέρα σε όλους και ευχαριστω που με δεχτηκατε στην παρεα σας
Ειμαι 38 χρονων και πριν 2 μηνες εφεραν δωρο στον μικρο μου γιο (4 χρονων) ενα ενυδρειο 30 λιτρων με ενσωματωμενη λαμπα και εσωτερικό φίλτρο
Αγορασα εναν θερμοστατη, μια ανουμπια, υποστρωμα (καφε χρωματος) ειδικο για την αναπτυξη φυτων, τοποθετησα επισης ενα κομματι ξυλο στον πυθμενα και ενα διακοσμητικο (το οποιο σκεφτομουν οτι θα μπορουσε να λειτουργησει ως κρυψωνα - εαν και εφοσον απαιτηθει) και δυο πετρες που βρηκα διπλα σε ενα ποταμι (τις οποιες πρωτα επλυνα & εβρασα)
Πηρα μπολι απ τον πετσοπα (ασχημη λεξη, αλλα δυστυχως επικρατησε), αντιχλωριο και επιπλεον βακτηρια και εδω και 2 μηνες ολα πηγαινουν σχετικα καλα (γραφω σχετικα, γιατι ηδη εχω εντοπισει αρκετα λαθη σ αυτα που εκανα!!)
Εχω αγορασει 2 γκαπυ, ενα αρσενικό και ενα θηλυκο (το αποτελεσμα ειναι το αρσενικο να κυνηγαει συνεχως το θηλυκο! 1ο ΛΑΘΟΣ), μια ζεβρα (2ο ΛΑΘΟΣ, διαβασα πως τα συγκεκριμενα ζουν σε κοπαδια), 2 πολυ μικρα ψαρια (με μπλε - κοκκινο, "φωσφοριζοντα" χρωματισμο) και μια γαριδα.
Το ενυδρειο ειναι πισω απο παραθυρο και εχει αρκετο φως...
Ξεκιναω τωρα τις ερωτησεις
1. Πρεπει να αναβω τη λαμπα ή αρκει το φως του ηλιου?
2. Ταιζω τα ψαρια 2 φορες την ημερα (ειναι οκ?)
3. Η θερμοκρασια ειναι σταθερη στους 26. Τωρα που καλοκαιριαζει, διακοπτω τη χρηση του θερμοστατη?
4. Ο γιος μου θελει να του αγορασω εναν γλυφτη (η αληθεια ειναι πως εγω του περιγραψα το συγκεκριμενο ψαρι...και απο τοτε το ζηταει!!!) και ενα σαλιγκαρι (αυτο το ανεφερε μονος του!!!). Υπαρχει δυνατότητα για επιπλεον ψαρι (γλυφτη) και σαλιγκαρι?
5. Υπαρχει καποιο σημαντικο "λαθος" σε οσα σας ανεφερα?
6. Ξεχασα να αναφερω πως η ζεβρα ορισμενες φορες κυνηγα σχεδον ολα τα υπολοιπα ψαρακια
Σας ευχαριστω εκ των προτερων για τον χρονο σας
Η αληθεια ειναι πως γραφτηκα στο συγκεκριμενο φορου, εχοντας διαβασει αρκετα σε διαφορα φορουμ και εκανα την επιλογη μου, εχοντας ως γνωμονα πως μοιραζεστε τις γνωσεις σας, χωρις τουπε και υφος. Και το αναφερω, γιατι σε ορισμενα αλλα φορουμ...μονο που δεν "εδειραν" ορισμενους αρχαριους...για τα λαθη που εκαναν (εννοειται λογω ελλειψης γνωσης!)
Καλώς ήρθες!
1. Πρεπει να αναβω τη λαμπα ή αρκει το φως του ηλιου? Αν χτυπάει κατευθείαν το ηλιακό φως θα έχεις αργά ή γρήγορα πρόβλημα και με άλγες και με τη θερμοκρασία. Για την ανούμπια δε χρειάζεσαι καν φως και σίγουρα δε χρειάζεται υπόστρωμμα για φυτά. Ποιο πήρες; Μόνος σου το επέλεξες ή στο πρότειναν στο μαγαζί;
2. Ταιζω τα ψαρια 2 φορες την ημερα (ειναι οκ?) Μια χαρά είναι.
3. Η θερμοκρασια ειναι σταθερη στους 26. Τωρα που καλοκαιριαζει, διακοπτω τη χρηση του θερμοστατη? Είτε τη διακόψεις είτε όχι άμα δε χρειάζεται δε θα ανάβει! Άλλοι τον βγάζουν το καλοκαίρι, άλλοι τον αφήνουν.
4. Ο γιος μου θελει να του αγορασω εναν γλυφτη (η αληθεια ειναι πως εγω του περιγραψα το συγκεκριμενο ψαρι...και απο τοτε το ζηταει!!!) και ενα σαλιγκαρι (αυτο το ανεφερε μονος του!!!). Υπαρχει δυνατότητα για επιπλεον ψαρι (γλυφτη) και σαλιγκαρι? Ήδη έχεις ψάρια που δε θα έπρεπε, μην το σκέφτεσαι για άλλα! Το σαλιγκάρι μπορείς να το βάλεις.
5. Υπαρχει καποιο σημαντικο "λαθος" σε οσα σας ανεφερα?
6. Ξεχασα να αναφερω πως η ζεβρα ορισμενες φορες κυνηγα σχεδον ολα τα υπολοιπα ψαρακια Βοηθάει και το ότι είναι μόνο του.
Για αρχή θα ήθελα να μάθω ποιο είναι αυτό το pet shop που σου έδωσε μπόλι και πώς;! Εγώ δε θα έπαιρνα από ενυδρείο μαγαζιού τίποτα (εδώ και το νερό από τα καινούργια ψάρια αν μπορούσαμε θα στραγγίζαμε:p), αλλά μου κίνησε το ενδιαφέρον ο καταστηματάρχης που έδωσε μπόλι!
Τα άλλα ψαράκια είναι ή neon tetra ή cardinal tetra και είναι και αυτά κοπαδόψαρα και κανονικά ζουν σε μαλακό και όξινο νερό. Και που τα έχεις πίστεψέ με δεν έχεις δει τίποτα από τη συμπεριφορά τους σε αυτά τα λίτρα-συνθήκες και σε αυτό τον αριθμό! Το ζεβράκι (λογικά μιλάμε για zebra danio έτσι; ) δεν κάνει ούτε αυτό για το ενυδρείο σου.
Τα λίτρα σου είναι λίγα για τα περισσότερα είδη και εγώ προσωπικά θα το χρησιμοποιούσα μόνο για ένα μονομάχο με κανένα σαλιγκάρι ή κάποιες εύκολες γαρίδες. Αν επιμένεις να θέλεις τα guppy μπορείς να κρατήσεις μερικά αρσενικά μόνο (εγώ βέβαια δε συμφωνώ γιατί χάνεται όλη η μαγεία των αναπαραγωγών τους). Έτσι όπως είσαι τώρα και το θηλυκό στρεσάρεται πολύ και θα στο γεμίσουν με τις γένες τους πολύ γρήγορα!
ChocolatePuma
25-04-12, 13:41
1. Το φως χτυπαει απευθειας. Επομενως πρεπει να δημιουργησω "σκια"?Ποσες ωρες περιπου ειναι το μεγιστο για να "χτυπαει" ο ηλιος απευθειας?
4. Εδω χρειάζομαι βοηθεια. Τι κανω???
6. Πρεπει να βρω αλλο σπιτι για τη ζεβρα? (εννοω να την δωσω σε καποιον φιλο?) και για το θηλυκό γκαπυ το ιδιο ισχυει?
Το μπολι μου το εδωσε ενα pet shop στη Νεα Ερυθραια, μαζι με αρκετη ποσοτητα νερου, για να συμπληρωσω στο ενυδρειο.
Εδω και δυο μηνες δεν εχει παρουσιαστει καποιο εμφανες προβλημα στα ψαρια, ουτε οταν τα 'εγκατελειψα' για 10 μερες λογω απουσιας.
Αν και γνωριζω πως προβληματα μπορει να υπαρχουν...απλα δεν εχουν εμφανιστει ακομη. Οποτε θα ηθελα να προλαβω ασχημες εξελιξεις!
(ευχαριστω για τις μεχρι τωρα απαντησεις)
fantazio77
25-04-12, 13:50
Καλό θα είναι να προμηθευτείς και με κάποια τέστ για να τσεκάρεις τις παραμέτρους του νερού σου. Η δική μου γνώμη είναι να μή το χτυπάει καθόλου ο ήλιος το ενυδρείο. Αν μπορείς να του αλλάξεις θέση θα ήταν καλύτερα. Το ζεβράκι καλό θα είναι να το δώσεις γιατί χρειάζεται να βρίσκεται σε κοπάδι αλλά και μεγαλύτερο μήκος ενυδρείου μια και είναι γρήγορος κολυμβητής. Δε θα το συνιστούσα να προσθέσεις άλλα ψαράκια σε αυτά τα λίτρα.
ChocolatePuma
25-04-12, 13:55
Καλό θα είναι να προμηθευτείς και με κάποια τέστ για να τσεκάρεις τις παραμέτρους του νερού σου. Η δική μου γνώμη είναι να μή το χτυπάει καθόλου ο ήλιος το ενυδρείο. Αν μπορείς να του αλλάξεις θέση θα ήταν καλύτερα. Το ζεβράκι καλό θα είναι να το δώσεις γιατί χρειάζεται να βρίσκεται σε κοπάδι αλλά και μεγαλύτερο μήκος ενυδρείου μια και είναι γρήγορος κολυμβητής. Δε θα το συνιστούσα να προσθέσεις άλλα ψαράκια σε αυτά τα λίτρα.
Οκ για το ζεβρακι. Θα κανω προσπαθεια να του βρω αλλο σπιτι
Δυστυχως το ενυδρειο δεν μπορει να αλλαξει θεση. Θα δοκιμασω να μειωσω την απευθειας εκθεση στον ηλιο
Γλυφτη δεν θα παρω. Αλλα θα παρω 1 σαλιγκαρι
Τεστ εχω ηδη αγορασει και θα κανω τις μετρησεις το συντομοτερο
1. Αναφορικά με την τροφή τους. Γενικά διαβάζω πως ειναι καλό να υπάρχει ποικιλια. Εχω μια από αυτες τις τυποποιημένες τροφες (φυλλαρακια) που κυκλοφορουν στο εμποριο. Τι αλλο μπορω να επιλέξω?
2. Εφοσον το ενυδρειο εχει εκθεση στον ηλιο, η λαμπα πλεονάζει?
3. Τα τετρα, επισης πρεπει να βρουν άλλο σπιτι?
4. Υπαρχει καποιο συγκεκριμενο ειδος σαλιγκαριου που θα μπορουσα να επιλεξω?
5. Ποσες ερωτησεις μπορω να κανω καθε μερα (αυτο λεγεται black humor!!!)
1. Το φως χτυπαει απευθειας. Επομενως πρεπει να δημιουργησω "σκια"?Ποσες ωρες περιπου ειναι το μεγιστο για να "χτυπαει" ο ηλιος απευθειας? Δεν ξέρω να σου πω αν υπάρχει κάποιος κανόνας. Αν σου ανεβάσει πολύ τη θερμοκρασία θα το δεις αν είσαι σπίτι, αλλιώς προσπάθησε να μην ανοίγεις αυτό το πατζούρι όσο το χτυπάει ο ήλιος. Αν δε γίνεται να δημιουργήσεις σκιά εκεί άλλαξέ του θέση. Αν εμφανιστούν διάφορες άλγες θα ξέρεις τον κύριο υπαίτιο!
4. Εδω χρειάζομαι βοηθεια. Τι κανω??? Με το ενυδρείο που έχεις αυτά που σου έγραψα. Αν είχες κάποιο μεγαλύτερο (80+) να το συζητούσαμε.
6. Πρεπει να βρω αλλο σπιτι για τη ζεβρα? (εννοω να την δωσω σε καποιον φιλο?) και για το θηλυκό γκαπυ το ιδιο ισχυει? Αν δε βρεις χομπίστα να τα δώσεις μπορείς να τα πας σε κάποιο pet shop. Ίσως κάποιο να σου δώσει και κάποια έκπτωση σε επόμενη αγορά σου.
Το πρόβλημα σε ένα ενυδρείο δε φαίνεται πάντα και από όλους. Για παράδειγμα φίλος μου έκανε του κεφαλιού του και έβαζε στο ενυδρείο του ό,τι να 'ναι χωρίς να με ακούει και έλεγε ότι όλα πάνε καλά και κάνει τις αλλαγές του και όλα τα ψάρια του είναι ευτυχισμένα. Αποτέλεσμα; 3 ασθένειες μέσα σε ένα μήνα. Αυτή είναι η πιο πρόσφατη προσωπική εμπειρία!
janickrules
25-04-12, 15:30
η αποψη μου ειναι να τα δωσεις ολα και να βαλεις ενα μονομαχο!
με την καταλληλη φροντιδα,θα ξετρελαθεις κι εσυ και ο γιος σου!
οπως και να εχει καλη συνεχεια!
ΥΓ:αυτο που λες σχετικα με τα φορουμ,εχεις πολυ δικιο...
το ειχα διαπιστωσει κι εγω πριν γινω μελος εδω...
καλωσηρθες.στα εχουν πει ηδη τα λαθη σου οι υπολοιποι αλλα αν θες θα σου πω κιεγω τη γνωμη μου:D
το ενυδρειο που εχεις ειναι μικρο.δεν ξερω κατα ποσο μπορεις να κανεις κατι γιαυτο,απλα στο λενε ολοι γιατι στα 30 λιτρα εκτος απτο οτι εισαι πολυ περιορισμενος σε επιλογες ζωντανων λογω χωρου,τα λιγα λιτρα σε περιοριζουνε επισης απτην αποψη οτι οι τιμες και οι συνθηκες του νερου δεν θα ειναι ευκολο να κρατηθουν σταθερες.θα ζεστενεται πολυ ευκολα το καλοκαιρι,θα κρυωνει πολυ το χειμωνα(αρα θα δουλευει πιο πολλες ωρες ο θερμοστατης),οι αλλαγες νερου (η οι μη αλλαγες του)θα το επηρρεαζουν περισσοτερο.και αυτα τωρα χωρις να αναφερω τις αλλες χημικες παραμετρους(σκληροτητες,Ph,νιτρικα, κλπ) του νερου.
συνδιασε τωρα ολα αυτα με την απηρια καποιου που ξεκιναει,την πιθανη αγνοια για τις βιολογικες διαδικασιες που συμβαινουν στο ενυδρειο οπως ο κυκλος του αζωτου,αγνοια των αναγκων του καθε ειδους ψαριου,(ασυμβατοτητες στη συγκατοικηση,λαθος παραμετροι νερου,λαθη η ελειψεις στη ρουτινα)και ετσι προκυπτουν τα περισσοτερα προβληματα.κιεγω και οι περισσοτεροι μας τα ιδια καναμε οταν ξεκινησαμε,μη φανταστεις...:rolleyes:
οχι οτι δε μπορεις να το κρατησεις φυσικα,απλα εχε υποψιν σου οτι πολλες απτις δυσκολιες που μπορει να συναντησεις (σε διαφορα επιπεδα)θα εχουν σαν μια βασικη αιτια,το μεγεθος του ενυδρειου;)θα ητανε πιο "ευκολο"να το συντηρησεις αν αυτο ητανε το δευτερο ενυδρειο σου για παραδειγμα;)
στα ψαρια σου τωρα.τα guppy θεωρουνται ευκολα ψαρια,ιδανικα για αρχαριους κυριως γιατι ζουνε ανετα σε σκληρο και αλκαλικο νερο οπως εχουμε στις περισσοτερες περιοχες τις ελλαδας,οποτε δεν χρειαζεται να μπει καποιος στη διαδικασια να το επεξεργαστει για να το μαλακωσει.επισης ειναι ζωοτοκα που σημαινει οτι γεννανε κατευθειαν γονο και δεν αποθετουν αυγα.
επισης γεννανε σαν τρελλα,οποτε απο αυτο θα σου προκυψει το θεμα της αυξησης του πληθυσμου τους,(αρα θα πρεπει να βρισκεις να τα δινεις ειτε σε χομπιστες εδω μεσα ειτε σε μαγαζια)αλλιως ο μεγαλος αριθμος ψαριων,σε συνδιασμο με τα λιγα λιτρα σου(και το μικρο φιλτρο)θα προκαλουνε αυξηση νιτρικων που θα πρεπει να αντιμετωπιζεις συχνα για να τα μειωνεις.(με συχνες αλλαγες νερου κλπ)
το ενα zebra danio που εχεις μεσα,η χαρισε το σε καποιον χομπιστα η δωστο πισω στο πετσοπ.θελει χωρο για να μπορει να κολυμπησει και ειναι κοπαδοψαρο οποτε παλι δε μπορεις να το κρατησεις.τα νεον(αν ειναι τετοια)θελουν μαλακο και οξινο νερο(που μαλον δεν το εχεις) και ειναι και αυτα κοπαδοψαρα οποτε και αυτα δεν ειναι σωστη επιλογη για τα λιτρα σου.
οσο για τον ηλιο,η μετακινησε το ενυδρειο αποκει που το εχεις,η κλεινε το πατζουρι,η βρες οποιον τροπο σε βολευει ωστε να μη το χτυπαει το ενυδρειο.θα γεμισεις αλγες καποια στιγμη.(και θαναι μεγαλο το προβλημα,αφου κιαυτο θα πρεπει να το συνδιασεις στο μυαλο σου με τα λιγα λιτρα σου...)
οσο για το μπολι που πηρες απτο καταστημα,αν και θα πρεπει να αναγνωρισουμε κατα καποιο τροπο στον πετσοπα οτι τουλαχιστον εκανε την κινηση να στο δωσει,(μονο και μονο γιατι δεν κοιταξε να σου πουλησει διαφορα υγρα),στην ουσια ομως ητανε λαθος που στο εδωσε.καταρχην γιατι απτα ενυδρεια του περναει η σαρα και η μαρα και υπηρχε σοβαρος κινδυνος να σου μεταδωσει οποιαδηποτε ασθενεια στο δικο σου,και κατα δευτερον γιατι σου εδωσε μονο νερο,που αν και ισως να βοηθησε,νομιζω οτι τελικα το ενυδρειο σου στρωθηκε με τα ψαρια που εβαλες.αυτος ειναι ο χειροτερος τροπος να στρωσεις ενα ενυδρειο(κυριως για τα ιδια τα ζωντανα).το αν επιβαρυνθηκε η υγεια τους η οχι,ο χρονος θα το δειξει.οπως και ναχει ητανε λαθος του που στο εδωσε.ακομα κιαν σου ειχε δωσει και στρωμενα υλικα για το φιλτρο σου.
το μπολι το παιρνουμε μονο απο χομπιστα,(αφου εκει υπαρχει σταθεροτητα στο ενυδρειο)και μονο απο υγιες ενυδρειο που δεν εχει περασει ασθενεια προσφατα.(τα γραφει αυτα στο υπομνημα για το μπολι)
για το ταισμα,καλα διαβασες,οσο μεγαλυτερη ποικιλια εχεις στο μενου,τοσο καλυτερα.μπορεις να ταιζεις με φυλαρακι οπως ειπες οτι εχεις,και καποιες μερες εναλαξ,με αλλες τροφες.οπως κατεψυγμενα bloodworms,dafnia,brine shrimp(αρτεμια) κλπ.
το καλυτερο που εχεις να κανεις για αρχη,ειναι να διαβασεις.ξεκινα απτα υπομνηματα στους αρχαριους (θα τα βρεις ολα εδω (http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=52490)) και συνεχισε με τα υπομνηματα στις υπολοιπες κατηγοριες του φορουμ;)
κοιταξε και αυτο το θεμα (http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=54573) να παρεις ιδεες για ψαρια που μπορεις να κρατησεις στα λιτρα σου.σου ξαναλεω ομως οτι τα λιτρα σου ειναι πολυ περιοριστικα.και για εμενα το καλυτερο ειναι να κρατησεις ενα μονομαχο,(αναλογα παντα με το τι νερο εχεις στη βρυση σου)και ισως κιενα apple snail, η δυο τρια anentome helena.
το apple snail το υπολογιζουμε σαν ψαρι στο ενυδρειο.γιαυτο λεω μονο ενα στα λιτρα σου.ο πιτσιρικας ομως σιγουρα θα παθει πλακα με το μονομαχο!ειναι φοβερα ψαρια;)υποψιν ομως πως ακομα και για ενα μονομαχο θασαι εκτος οριων οσον αφορα τα λιτρα,αλλα εξισωνεται καπως το προβλημα για αλλους λογους.(βασικα απο σποντα...)κανονικα στα 30 λιτρα μονο γαριδες και κανα σαλιγκαρι,αλλα τεσπα.μεγαλη συζητηση που την εχουμε κανει απειρες φορες...ψαξε εδω μεσα;)
οσο για το θεμα του γλυφτη,καταρχην,δεν υπαρχουν ψαρια "γλυφτες".αυτο εχει κυκλοφορησει απτους πετσοπαδες που βαριουνται γενικως...:rolleyes:υπαρχουν ψαρια που τρωνε μικροοργανισμους και αλγες που αναπτυσονται στις διαφορες επιφανειες του ενυδρειου,αλλα δεν ειναι γλυφτες...απλα κανουν αυτο που ειναι στη φυση τους να κανουν;)μπορουμε τις αλγες να τις καθαριζουμε και με το χερι η με μια τηλεκαρτα κλπ.δεν παθαινουμε τιποτα;)μη με παρεξηγησεις που στο λεω,στο λεω φιλικα;)
ετσι κιαλλιως δεν εχεις πολλες επιλογες για τετοια ψαρια στα λιτρα σου.και τα ιδια οφελη ενος τετοιου ψαριου θα τα δεις και απτα σαλιγκαρια;)
σορυ για το μεγαλο ποστ,διαβασε τα υπομνηματα,και οτι απορια εχεις ρωτα.και μην εμπιστευεσαι πολυ(ως καθολου) τα πετσοπ.ρωτα εδω μεσα και πηγαινε μονο για ψωνια διαβασμενος;)
επισης θα χρειαστεις τεστ νερου,αν δεν τα εχεις,βαλτα στο προγραμμα.τουλαχιστον τα βασικα.αμμωνιας (nh4nh3),νιτρωδων(no2),νιτρικων(no3),και ph.προτιμησε υγρα τεστ,γιατι ειναι πιο αξιοπιστα στις μετρησεις τους και βγαζουν περισσοτερες μετρησεις.η τιμη τους εξαρταται απτο που θα ψωνισεις.μπορεις να δεις τιμες εδω για αρχη www.petcumulus.gr (http://www.petcumulus.gr/) ψωνιζουμε πολλοι απο εκει και ειναι αξιοπιστο μαγαζι με πολυ καλες τιμες(σιγουρα απτις καλυτερες στην ελλαδα)
για αντιχλωριο προτιμησε seachem prime (http://www.seachem.com/Products/product_pages/Prime.html) οταν σου τελειωσει αυτο που εχεις.(ελπιζω να εχεις καποιο,οποιοδηποτε...)ειναι οικονομικο στη δοσολογια του και μπορει να χρησιμοποιηθει σε υπεδοσολογηση για να αποτοξικοποιησουμε την αμμωνια που μπορει να ανεβει απο καποιο λαθος μας κλπ.
και κανε και μια αναζητηση εδω μεσα και στο google με τις ονομασιες τον ψαριων σου να δεις τα προφιλ τους και τι χρειαζονται απο σενα.μπορεις να κοιταξεις και σε αυτες τις σελιδες:
http://badmanstropicalfish.com/ (http://badmanstropicalfish.com/)
http://www.seriouslyfish.com/ (http://www.seriouslyfish.com/)
http://www.fishbase.org/search.php (http://www.fishbase.org/search.php)
ChocolatePuma
26-04-12, 12:01
Σας ευχαριστώ όλους για τις απαντήσεις
Η αληθεια είναι πως εχω ήδη διαπιστωσει πως τα λάθη ειναι περισσότερα απο πολλά
Οι σημαντικότερες δυσκολίες είναι 1ον ο χώρος (δεν υπάρχει χωρός για κάτι μεγαλυτερο) - Επομένως θα πρεπει να αρχισω να σκεφτομαι σοβαρα το θεμα του μονομαχου 2ον Απ οσο εχω διαβάσει ο μονομαχος ειναι μεν εντυπωσιακό ψαρι...αλλά δεν θεωρείται "ευκολο" ψαρι. 3ον Πρεπει να βρω λυση ωστε να καταφέρω να πείσω τον 4χρονο γιο μου, να "δεχτει" ενα ψάρι στο ενυδρειο και οχι 5!
Ξερω πως ολοι μας, πρεπει να εχουμε στο μυαλο μας πως το ενυδρειο ειναι κατι περισσοτερο απο χομπι. Και πως εχεις να κανεις με ζωντανα πλασματα, αρα ελαχιστα θα πρεπει να ενδιαφερουν τα χρωματα, η ποικιλια...κλπ. Αντε όμως να τα εξηγησεις αυτά σε εναν 4χρονο!!!:-?
Ξερω πως το τελευταίο ειναι ασχετο με το φορουμ...αλλά αποτελεί ΤΕΡΑΣΤΙΟ θέμα!!! ;)
Ερωτηση : Σε περίπτωση που καταλήξω τελικά σε μονομάχο...πρέπει να αλλάξω πολλά (Υποστρωμα, φυτα, συσκευες κλπ) στη δομή και στην κατάσταση του ενυδρείου?
Και παλι ευχαριστω...
Η αληθεια είναι πως εχω ήδη διαπιστωσει πως τα λάθη ειναι περισσότερα απο πολλά καλα μην πελαγωνεις με αυτο,οι περισσοτεροι τα ιδια καναμε.;)
Οι σημαντικότερες δυσκολίες είναι 1ον ο χώρος (δεν υπάρχει χωρός για κάτι μεγαλυτερο) - Επομένως θα πρεπει να αρχισω να σκεφτομαι σοβαρα το θεμα του μονομαχου δεν ειναι απαραιτητο τωρα να παρεις αλλο ενυδρειο,απλα εχε υποψιν σου τους περιορισμους.
2ον Απ οσο εχω διαβάσει ο μονομαχος ειναι μεν εντυπωσιακό ψαρι...αλλά δεν θεωρείται "ευκολο" ψαρι. δεν ειναι ευκολος στη συγκατοικηση,αλλα τα παει καλα μονος του,εχει "χαρακτηρα",και ειναι και λαβυρινθοψαρο που αναπνεει κυριως απτην επιφανεια οποτε προτιμαται σε "μικρα" ενυδρεια.
3ον Πρεπει να βρω λυση ωστε να καταφέρω να πείσω τον 4χρονο γιο μου, να "δεχτει" ενα ψάρι στο ενυδρειο και οχι 5! αν του εξηγησεις λιγο τον κυκλο του αζωτου απλοποιημενα και τα προβληματα που πρεπει να λυσετε,σιγουρα θα καταλαβει και σιγουρα θα του κεντρισεις και το ενδιαφερον να ασχοληθει;)
Ξερω πως ολοι μας, πρεπει να εχουμε στο μυαλο μας πως το ενυδρειο ειναι κατι περισσοτερο απο χομπι. Και πως εχεις να κανεις με ζωντανα πλασματα, αρα ελαχιστα θα πρεπει να ενδιαφερουν τα χρωματα, η ποικιλια...κλπ. Αντε όμως να τα εξηγησεις αυτά σε εναν 4χρονο!!!:-?
σωστο!αλλα στην περιπτωση του μονομαχου,με λιγο ψαξιμο στα καταστηματα,σιγουρα θα βρεις ψαρι που δεν θα απογοητευει οσον αφορα τα χρωματα,και οτι θα λειπει απο "αριθμο ψαριων" σιγουρα ο μονομαχος θα το συμπληρωσει με το χαρακτηρα του,τη συμπεριφορα και την κινηση του;)
Ξερω πως το τελευταίο ειναι ασχετο με το φορουμ...αλλά αποτελεί ΤΕΡΑΣΤΙΟ θέμα!!! ;)
δεν ειναι τοσο ασχετο οσο νομιζεις,κιεγω τα ιδια προβληματα ειχα οταν ξεκινησα:D
Και παλι ευχαριστω...
με λιγη ορεξη ολα γινονται;)οτι απορια εχεις ρωτα εδω μεσα.θαχεις πολυ βοηθεια απο πολλους;)
-------------------------
Ερωτηση : Σε περίπτωση που καταλήξω τελικά σε μονομάχο...πρέπει να αλλάξω πολλά (Υποστρωμα, φυτα, συσκευες κλπ) στη δομή και στην κατάσταση του ενυδρείου?
δεν μας εχεις πει τι εχεις μεσα τωρα απο ολα αυτα,αλλα δε νομιζω οτι θα χρειαστει κατι αλλο.απτη στιγμη που υπαρχει στρωμενο φιλτρο,αυτο ειναι το πιο σημαντικο.αυτο που μπορεις να κανεις,και θα βοηθησει και το ψαρι πολυ στο να μη στρεσαρεται ειναι να βαλεις κανα δυο ευκολα φυτα.μια δυο ανουμπιες δεμενες σε πετρα η ξυλο,δεν χρειαζονται ουτε φυτεμα ουτε λιπασματα και ετσι θα βγαλεις τυχων ψευτικα διακοσμητικα που καλο ειναι να αποφευγονται ετσι κιαλλιως.υπαρχυν και αλλα ευκολα φυτα αλλα οι ανουμπιες ειναι πολυ ευκολες και εχουν σχεδον μηδενικες απαιτησεις.
μπορεις να τις δεις εδω (http://www.tropica.com/en/plants/plantdescription.aspx?pid=101) και ψαξτη λιγο τη σελιδα γιατι εχει και αλλα ευκολα φυτα.μπορεις να τα δεις εδω (http://www.tropica.com/en/plants/difficulty/easy.aspx).καποια κανουν για το ενυδρειο σου περισσοτερο απο καποια αλλα για διαφορους λογους.(τελικο μεγεθος κλπ)αλλα αν δεν εισαι σιγουρος για καποιο ρωτα;)
εχεις ομως και καποιες αλλες επιλογες για ψαρια,δες εδω (http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=54573).
janickrules
26-04-12, 20:47
Η αληθεια είναι πως εχω ήδη διαπιστωσει πως τα λάθη ειναι περισσότερα απο πολλά
Οι σημαντικότερες δυσκολίες είναι 1ον ο χώρος (δεν υπάρχει χωρός για κάτι μεγαλυτερο) - Επομένως θα πρεπει να αρχισω να σκεφτομαι σοβαρα το θεμα του μονομαχου 2ον Απ οσο εχω διαβάσει ο μονομαχος ειναι μεν εντυπωσιακό ψαρι...αλλά δεν θεωρείται "ευκολο" ψαρι. 3ον Πρεπει να βρω λυση ωστε να καταφέρω να πείσω τον 4χρονο γιο μου, να "δεχτει" ενα ψάρι στο ενυδρειο και οχι 5!
Και παλι ευχαριστω...
για μενα,κατ'αρχην μπραβο που το ψαχνεις και το σκεφτεσαι ετσι!
αλλοι στη θεση σου,θα εβαζαν ενα κιλο ψαρια μεσα για να χαιρεται απλα ο μικρος!
ασχετα που μετα,αντε να τον συνεφερεις τον μικρο,οταν τα ψαρια θα ''φευγουν'' ενα ενα!
στο θεμα τωρα:
για μονομαχο χρειαζεσαι χονδρικα:
θερμοστατη,φυτα,τροφες!και να κανεις καμια πατεντα στο φιλτρο,να μην "ταραζει" πολυ την επιφανεια!
επισης θα χρειαστεις catappa leaves για να πεσουν οι σκληροτητες του νερου!
μην πανικοβαλεσαι!
τα παιρνεις απο το ebay,σε εξεφτελιστικες τιμες!
ChocolatePuma
27-04-12, 11:46
Χθες επέστρεψα στο pet shop (ευτυχως τα δεχτηκαν!!!) τη ζεβρα, το θηλυκο γκαπυ και τα 2 τερα και ο πληθυσμος...μειωθηκε
Πηρα εναν πανεμορφο αρσενικο γκάπυ, για να εχει παρεα...ο "άλλος" γκάπυςςςς και νομιζω πως τα πανε αρκετα καλα!
Κρατησα τη γαριδα που ηδη ειχα και πηρα και ενα σαλιγκαρι (διαβασα σε αρκετα posts πως βοηθαει στην "καθαριοτητα" των ενυδρειων)
Εβαλα και 2η ανουμπια, δεμενη πανω σε πετρα
Η πρωτη παραμενει δεμενη πανω σε ξυλο
Θα κανω οτι ειναι δυνατον (μετρησεις & κυριως συχνες αλλαγες νερου) ωστε τα 2 γκαπυ, η γαριδα και το σαλιγκαρι...να περασουν όσο το δυνατον καλυτερα
Ξερω πως τα λιτρα ειναι λιγα. Αλλα αυτα ειναι (δυστυχως)
Αν δω απ τις μετρησεις πως τα πραγματα δεν εξελισσονται οπως πρεπει, τοτε επιστρεφουν ολα στο pet shop...και ξεκιναω για αναζητηση ενος μονομαχου ;)
(Ασχετο : Ο γιος μου, εχει "κολλησει" με το σαλιγκαρι! Μου το ζητουσε επιμονα, τελικα δεν αντεξα και του το αγορασα...και εχει τρελαθει και με τον τροπο που κινειται στο γυαλι...και γενικα με τη συμπεριφορα του)
Αν προκυψει καποιο θεμα, θα επανελθω
Και παλι σας ευχαριστω ολους για τις συμβουλες και τις μεχρι τωρα απαντησεις :p
μια χαρα θαναι και τα guppy.αμα εχεις μια σταθερη ρουτινα αλλαγων(μια φορα τη βδομαδα το 1/3 του νερου),και κανεις τακτικες μετρησεις για να βλεπεις τι γινεται και να προλαβαινεις τυχων προβληματα θασαι οκ;)το κλειδι ειναι η σταθεροτητα.;)
Aν χτυπαει ο ηλιος το ενυδρειο, μην αναβεις λαμπες. (εφοσον εχεις ευκολα φυτα)
Ή κανε κατι σαν υπολογισμο, ωρες ηλιου και λαμπων να ειναι συνολο περιπου 8 ωρες.
Μπορει να πετυχει.
Με πιο πολλες πιθανοτητες αν οι ακτινες του ηλιου δεν ειναι απευθειας, πχ να περνανε απο αμμοβολισμενο τζαμι ή να εχει καποια κουρτινα.
Ετσι για να αναφερθει, ο μονομαχος ειναι μεν μοναχικο ψαρι, αλλα γινεται πετ κανονικο.
Αναγνωριζει αυτον που το φροντιζει κλπ
ChocolatePuma
08-05-12, 08:41
Καλημέρα σε όλους
Καιρό είχα να σας "ενοχλήσω".
Όλα μέχρι και χθες πήγαιναν καλα, το ενυδρείο είναι στημένο εδώ και δύο (2) περίπου μήνες, με 2 αρσενικά γκάπυς, 1 γαρίδα και ενα σαλιγκάρι και 2 ανούμπιες (η μία δεμένη σε ξύλο και η άλλη δεμένη σε πέτρα)
Από χθες λοιπόν διαπίστωσα πως τα τζάμια του ενυδρείου έχουν αρχίσει να θολώνουν (θεωρώ πως πρόκειται για άλγη)
Τι εναλλακτικές επιλογές έχω προκειμένου να μειώσω αυτό το θόλωμα στα τζάμια? :rolleyes:
gianniwpopi
08-05-12, 18:49
παρε ενα μαγνητη για τα τζαμια και καθαρισε τα
Βασκά, εγώ ξέρω πως δεν είναι καλό τα ψάρια να είναι κοντά σε παράθυρα! Πρέπει (αν μπορείς) να το απομακρίνεις λίγο από εκεί και να ανάβεις το φώς περίπου 12 ώρες την ημέρα! Επίσης τα ψάρια τα ταϊζω 1 φορά την μέρα κάθε πρωι! Ο γλυφτης που θελεις να πάρεις είναι ΒΑΣΙΚΟΣ για κάθε ενυδρείο! Τρέφεται με "Άλγη" (φυτό που τρέφεται με αμμωνία [εξαιρετικά επικύνδινο για ένα ενυδρείο])! Επίσης ένας γλύφτης δεν τρέφεται με "φυλαράκια" (όπως τα περισσότερα ψάρια), αλλά με "Wels Chips"! Τον θερμοστάτη (απ' ότι ξέρω) ΔΕΝ πρεπει να τον κλεινεις ποτε! Ειναι αυτορυθμιζόμενος και μολις η θερμοκρασια φτασει στους 26 βαθμους κελσιου (ιδανικη θερμοκρασια) κλείνει αυτόματα (αυτό σίγουρα το ήξερες κι από μόνος σου απλα το αναφέρω για τοιχόν απορίες)! Τέλος όσο αφορά τα είδη ψαριών (επειδή δεν το ξέρω και πολύ καλά αυτό το θέμα) όταν έχεις μικρά σε μέγεθος ψάρια ΔΕΝ πρεπει να τα βάζεις με μεγάλα ψάρια γιατι πολλές φορές τα τρώνε ή τα τραυματίζουν ΠΟΛΥ σοβαρα και έπειτα πεθαινουν! Γι'αυτο όταν παρατηρείς τάσεις επιθετικότητας μεταξυ δυο ψαριών καλό είναι να πας το επιθετικο ψάρι πίσω και να π΄ρεις κάτι ποιό ηρεμο (το οποιο "τεριαζει" με τα άλλα είδη ψαριών)!
Στέφανος...
Οι 12 ώρες είναι πολλές, ειδικά για ένα low tech ενυδρείο.
Όσο για το πόσο απαραίτητοι είναι οι "καθαριστές": http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=32647
Γιαννης Μ5
08-05-12, 20:35
Βασκά, εγώ ξέρω πως δεν είναι καλό τα ψάρια να είναι κοντά σε παράθυρα!Tα ψαρια δεν εχουν προβλημα,αλλωστε και στην φυση τα βλεπει ο ηλιος.Το θεμα θα το εχει το ενυδρειο απο την αλγη που θα εμφανιστει και απο την θερμοκρασια που μαλλον θα ανεβει μιας και ο καιρος ζεστανε. Πρέπει (αν μπορείς) να το απομακρίνεις λίγο από εκεί και να ανάβεις το φώς περίπου 12 ώρες την ημέρα! 8 ωρες,αντε 10 καλα ειναι.Δεν εχει και φουλ φυτεμενο...Επίσης τα ψάρια τα ταϊζω 1 φορά την μέρα κάθε πρωι! Ο γλυφτης που θελεις να πάρεις είναι ΒΑΣΙΚΟΣ για κάθε ενυδρείο! Μονο βασικος δεν ειναι.Οι συνηθισμενοι "γλυφτες"μεγαλωνουν πολυ,παρα πολυ.Τρέφεται με "Άλγη" (φυτό που τρέφεται με αμμωνία [εξαιρετικά επικύνδινο για ένα ενυδρείο])! Η αλγη δεν ειναι επικινδυνη για τα ενυδρεια,απλα αντιαισθητικη.Eπισης οι γλυφτες δεν τρωνε αλγη(ισως αν πεθαινουν της πεινας....).Τα sae το κανουν αυτο αλλα οχι ολες τις αλγες.Επίσης ένας γλύφτης δεν τρέφεται με "φυλαράκια" (όπως τα περισσότερα ψάρια), αλλά με "Wels Chips"! Τον θερμοστάτη (απ' ότι ξέρω) ΔΕΝ πρεπει να τον κλεινεις ποτε! Ειναι αυτορυθμιζόμενος και μολις η θερμοκρασια φτασει στους 26 βαθμους κελσιου (ιδανικη θερμοκρασια) κλείνει αυτόματα (αυτό σίγουρα το ήξερες κι από μόνος σου απλα το αναφέρω για τοιχόν απορίες)! Τέλος όσο αφορά τα είδη ψαριών (επειδή δεν το ξέρω και πολύ καλά αυτό το θέμα) όταν έχεις μικρά σε μέγεθος ψάρια ΔΕΝ πρεπει να τα βάζεις με μεγάλα ψάρια γιατι πολλές φορές τα τρώνε ή τα τραυματίζουν ΠΟΛΥ σοβαρα και έπειτα πεθαινουν! Γι'αυτο όταν παρατηρείς τάσεις επιθετικότητας μεταξυ δυο ψαριών καλό είναι να πας το επιθετικο ψάρι πίσω και να π΄ρεις κάτι ποιό ηρεμο (το οποιο "τεριαζει" με τα άλλα είδη ψαριών)!
Στέφανος...
Φιλικα Γιαννης.
Όντως οι 12 ωρες ειναι πολλες! Κάν' τες 10! Όσο για την άλγη φιλε μου δεν ειναι μονο αντιαισθητικη, αλλα ΠΟΛΥ επικυνδινη! Όπως ειπα τα περιτόματα των ψαριών περιέχουν "αμμωνία" με την οποία τρέφεται η "άλγη"! Όταν η άλγη αυξηθει παρα πολύ τα ψαρια ειναι πλέον εκτεθημένα στο να "αρρωστήσουν' (απο την αμμωνία)! Όσο για τους γλύφτες ΠΟΛΥ ΑΠΛΑ οταν μεγαλωσουν τους πας πίσω στον pet-shop απο όπου τους πήρες (ή σε έναν φίλο σου) και άιρνεις έναν άλλο μικρό (τιμή γύρω στα 5-10 ευρω οι μικροι γλύφτες)! Αυτά....!
Ααα...παίδες και κάτι ακόμα! Ξερετε κανενα site που πουλάει ειδη για ενυδρείο (αλλα λιγο ψαγμενα)"! Θελω να αγοράσω εναν μαγνήτη καθαρισμού για τα τζάμια (όπως ανέφερε πρίν ο gianniwpopi (http://www.aquatek.gr/vb/member.php?u=7988) http://www.aquatek.gr/vb/images/statusicon/user_offline.gif)!...
Κάτι έχεις καταλάβει λάθος για την άλγη ή κάποιος στα έχει μάθει λάθος. Η άλγες είναι φυτά και όπως και τα φυτά τρέφονται και με αζωτούχες ενώσεις. Δεν παράγουν αμμωνία (αζωτούχα ένωση) αλλά την καταναλώνουν όταν υπάρχει στο χώρο από απεκκρίσεις των ψαριών. Οι μόνοι τρόποι να παραχθεί αμμωνία από την άλγη είναι να σκοτωθεί-σαπίσει ή να φαγωθεί από κάποιο ψάρι και προφανώς το ψάρι να εκκρίνει αμμωνία, όπως θα έκανε τρώγοντας και οποιοδήποτε άλλο φαγητό.
Σε ένα ισορροπημένο ενυδρείο δε χρειάζονται οι πλέκο και δεν είναι αυτός ο τρόπος που προσεγγίζουμε το χόμπι, για πολλούς λόγους.
Ξερω πως η αλγη ειναι φυτο! Απλά αφού τρέφεται με αμμωνία... δεν είναι πιθανό (όταν η άλγη σαπίσει/χαλάσει) αυτή η αμμωνία "να βγει προς τα εξω"? Δηλαδη προς το ενυδρείο, προκαλόντας αρρωστιες στα ψαρια?
Γιαννης Μ5
08-05-12, 20:59
Όντως οι 12 ωρες ειναι πολλες! Κάν' τες 10! Όσο για την άλγη φιλε μου δεν ειναι μονο αντιαισθητικη, αλλα ΠΟΛΥ επικυνδινη! Όπως ειπα τα περιτόματα των ψαριών περιέχουν "αμμωνία" με την οποία τρέφεται η "άλγη"! Όταν η άλγη αυξηθει παρα πολύ τα ψαρια ειναι πλέον εκτεθημένα στο να "αρρωστήσουν' (απο την αμμωνία)! Όσο για τους γλύφτες ΠΟΛΥ ΑΠΛΑ οταν μεγαλωσουν τους πας πίσω στον pet-shop απο όπου τους πήρες (ή σε έναν φίλο σου) και άιρνεις έναν άλλο μικρό (τιμή γύρω στα 5-10 ευρω οι μικροι γλύφτες)! Αυτά....!
Ααα...παίδες και κάτι ακόμα! Ξερετε κανενα site που πουλάει ειδη για ενυδρείο (αλλα λιγο ψαγμενα)"! Θελω να αγοράσω εναν μαγνήτη καθαρισμού για τα τζάμια (όπως ανέφερε πρίν ο gianniwpopi (http://www.aquatek.gr/vb/member.php?u=7988) http://www.aquatek.gr/vb/images/statusicon/user_offline.gif)!...
Φιλε μου η αλγη στην πραγματικοτητα ειναι φυτο και σαν φυτο καταναλωνει οτι καταναλωνουν τα φυτα και δεν παραγει αμμωνια.Την αμμωνια την αναλαμβανει το φιλτρο.Μονο το κυανοβακτηριο μπορει να σηκωσει αμμωνια και αυτο οταν αποσυντιθεται.Διαβασε εδω για την αλγη
http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=36876
γιατι μαλλον εχεις μπερδευτει.Οσο για τους "γλυφτες",επετρεψε μου να εχω διαφορετικη αποψη.Εγω τουλαχιστον,οταν αγοραζω ψαρι,το αγοραζω με σκοπο να το κρατησω και οχι να το δωσω πισω(για αυτο και δεν ειχα ποτε τετοιο ψαρι).
Ξερω πως η αλγη ειναι φυτο! Απλά αφού τρέφεται με αμμωνία... δεν είναι πιθανό (όταν η άλγη σαπίσει/χαλάσει) αυτή η αμμωνία "να βγει προς τα εξω"? Δηλαδη προς το ενυδρείο, προκαλόντας αρρωστιες στα ψαρια?
Με την ίδια λογική βγάλε και τα φυτά σου γιατί αν χαλάσουν θα βγάλουν αμμωνία. Επίσης την ίδια αμμωνια θα βγάλουν και τα ψάρια όταν φάνε την αλγη. Για αυτό έχεις το φίλτρο.
..:confused:Σωστό! Τελικά το είχα καταλάβει λάθος το θέμα με την "Άλγη"! Ευχαριστώ παίδες... :) :) :) !
Διαβασε λιγο ακομα και διασταυρωνε τις πληροφοριες πριν απαντας.
Καλο ειναι προς το παρον, να παραθετεις με λινκ και την πηγη της πληροφοριας που δινεις ή αν ειναι αποτελεσμα πειραματισμου σου, να δινεις ολα τα στοιχεια του πειραματος σου.
ChocolatePuma
09-05-12, 07:24
Διαβασε λιγο ακομα και διασταυρωνε τις πληροφοριες πριν απαντας.
Καλο ειναι προς το παρον, να παραθετεις με λινκ και την πηγη της πληροφοριας που δινεις ή αν ειναι αποτελεσμα πειραματισμου σου, να δινεις ολα τα στοιχεια του πειραματος σου.
+1000 γιατί τις πληροφορίες τις διαβάζουν και αρχάριοι (όπως εγώ!)
Αναφορικά με το θέμα της άλγης, τελικά η μοναδική λύση είναι απλά το καθάρισμα του ενυδρείου?
Ισχύουν τα παρακάτω που έχω διαβασει????
1ον Η άλγη ειναι φαινόμενο των υγιών ενυδρείων?
2ον Με την πάροδο του χρόνου και καθώς τα φυτά αναπτύσονται, η άλγη μειώνεται?
3ον Πραγματικοί "γλύφτες" δεν υπάρχουν (εκτός φυσικά από κάτι πολιτικούς που ξέρω!!! :p)
4ον Με τη μέιωση της φωτοπεριόδου, μειώνεται και η άλγη?
Και εννοείται πως σε καμία περίπτωση δεν σκοπεύω να πάρω ψάρι (όχι λόγω λάθους, όπως πχ έκανα με τη ζεβρα), το οποίο μετά από καιρό θα το επιστρέψω...
1) Μεγάλη γενίκευση και δεν μπορεί να σου πει κανείς ότι ισχύει 100%. Για παράδειγμα αν εμφανιστεί λίγη αμμωνία μπορεί να σου πετάξει τριχοειδή, οπότε δε μιλαμε για υγιές ενυδρείο.
2) Γενικά, και σε συνάρτηση με πολλούς παράγοντες, όταν πάνε καλά τα φυτά δεν πάει καλά η αλγη.
3) Αλγοφάγα είδη υπάρχουν, αλλά και αυτά έχουν τις απαιτήσεις τους. Δεν είναι άντε πετάω μέσα μια ταμπλέτα να κανω τη δουλειά μου! Ζωντανό είναι! Και φυσικά σπάνια θα δεις πρόβλημα άλγης να εξαφανίζεται χωρίς να διορθώσεις την αιτία του.
4) Ένα από τα βήματα που ακολουθούμε είναι συχνά και αυτό. Μπορεί άλλες φορές να είναι πλήρης συσκότιση. Αν έχεις αυξήσει τις ώρες της φωτοπεριόδου πολύ, χωρίς να δίνεις στα φυτά και όλα τα υπόλοιπα που χρειάζονται είναι φυσικό επακόλουθο να πάρει τα πάνω της η άλγη.
Φυσικά το ζήτημα είναι πολυπαραγοντικό.
Χρηστος Ζ.
09-05-12, 10:19
1. σε ενα υγιες ενυδρειο παντα υπαρχει ενα <<απαλο στρωμα αλγης>>, π.χ. θα εχεις παρατηρησει το λεπτο στρωμα αλγης που πιανουν οι πετρες. δεν ισχυει για ολα τα ειδη της αλγης και υπερβολικη αυξηση αλγης σημαινει προβλημα.
2. με υγιει φυτα και φυτα με γρηγορη αναπτυξη, σωστη φωτοπεριοδο και σωστη αναλογια λιπασματων, δυσκολα θα δεις αλγη στο ενυδρειο.
3. ναι δεν υπαρχουν.
4. με τη μειωση της φωτοπεριοδου μειωνεται και η αλγη, το προβλημα
στη δικη σου περιπτωση ειναι οτι το χτυπαει το ενυδρειο κατευθειαν ο ηλιος, (ηλιακες ακτινες = σιγουρη αλγη).
+1000 γιατί τις πληροφορίες τις διαβάζουν και αρχάριοι (όπως εγώ!)
Αναφορικά με το θέμα της άλγης, τελικά η μοναδική λύση είναι απλά το καθάρισμα του ενυδρείου?
Ισχύουν τα παρακάτω που έχω διαβασει????
1ον Η άλγη ειναι φαινόμενο των υγιών ενυδρείων?
2ον Με την πάροδο του χρόνου και καθώς τα φυτά αναπτύσονται, η άλγη μειώνεται?
3ον Πραγματικοί "γλύφτες" δεν υπάρχουν (εκτός φυσικά από κάτι πολιτικούς που ξέρω!!! :p)
4ον Με τη μέιωση της φωτοπεριόδου, μειώνεται και η άλγη?
Και εννοείται πως σε καμία περίπτωση δεν σκοπεύω να πάρω ψάρι (όχι λόγω λάθους, όπως πχ έκανα με τη ζεβρα), το οποίο μετά από καιρό θα το επιστρέψω...
1. Οχι απαραιτητα.
Κι αυτο γιατι η αλγη ειναι ενας ζωντανος οργανισμος (φυτο) οπως και τα ψαρια. Δεν μπορει να υπαρχουν δλδ φυτα (οπως και ψαρια), σε υγειη αλλα και αρρωστα ενυδρεια?
Δεν αποδεικνύει τιποτα σιγουρο η υπαρξη αλγων.
Η αναπτυξη της μπορει να μας δωσει καποιες ενδειξεις αλλα δεν σημαινει οτι αυτο θα ειναι και κακο απαραιτητα, γιατι υπαρχουν πολλα ειδη αλγης με διαφορετικες ενδειξεις η καθε μια.
Μια αλγη ωστοσο, που δεν ειναι στην πραγματικοτητα αλγη αλλα βακτηριο, ειναι η Blue Green Algae - BGA, και μπορει να φερει πραγματικα προβληματα.
Μια αλλη (η καφε) δεν εχει να κανει με τιποτα απο ολα αυτα, και ειναι αποτελεσμα του ιδιου του νερου του δικτυου που μπαινει σε νεα ενυδρεια και εχει περισσια πυριτικα αλατα και με τον καιρο μπορει να φυγει μονη της οπως και μπορει να ξαναεμφανιστει.
Αλλοι περνανε για αλγες πραγματα που δεν ειναι αλγες.
Πχ καποιο αβλαβη ή βλαβερο μυκητα, ή καποια ασπρη λεπτη βλεννωδη ουσια που εμφανιζεται σε νεα υλικα που μπαινουν στα ενυδρεια, για να εγκατασταθουν επανω τους νιτροποιτικα βακτηρια.
2. Οχι απαραιτητα. Απλα τα φυτα ανταγωνιζονται μεταξυ τους και μπορει η αναπτυξη ενος φυτου να εμποδιζει την αναπτυξη του αλλου.
Αυτο μπορει να συμβει και αναμεσα σε "κανονικα" φυτα. Ολα εξαρτωνται απο τις αναγκες και δυνατοτητες του καθε φυτου.
Αν αυτο που παρεχουμε βοηθα ενα φυτο και οχι αλλο, το "αλλο" θα εξαφανιστει.
Οι αλγες επειδη δεν εχουν ιδιαιτερες απαιτησεις, οταν δεν παρεχουμε ... τιποτα ιδιαιτερο, θα αναπτυχθουν πιο ευκολα απο τα "κανονικα" φυτα.
Οι συνηθεις αιτιες εμφανισης αλγων ειναι ο λαθος συνδυασμος φωτος, θρεπτικων ουσιων, CO2, και φυσικα φυτων (ειδος ποσοτητα).
Λαθος φως μπορει να ειναι στο ειδος του (πχ παλιες λαμπες που εχουν αλλαξει φασμα, λαμπες απο την αρχη σε λαθος φασμα πχ λαμπες για θαλασσινο), στην ποσοτητα του (πολυ δυνατο ή αδυναμο φως) και στις ωρες που παρεχεται.
Το πιο συνηθες ειναι η ποσοτητα CO2 στο νερο.
Οι θρεπτικες ουσιες, ειναι τα λιπασματα που χρησιμοποιουμε (μικρο και μακροστοιχεια ασβεστιο μαγνησιο σιδηρος καλιο κλπ κλπ) αλλα και τα υπολοιπα του αζωτου και φωσφορου που μενουν στο νερο απο τον κυκλο του αζωτου και τις τροφες (νιτρικα και φωσφορικα).
Το CO2 υπαρχει ηδη στο νερο, αλλες φορες χρειαζεται περισσοτερο (γιατι τα φυτα μας θελουν για να αναπτυχθουν και να ανταγωνιστουν τις αλγες, περισσοτερο απο αυτο που ηδη υπαρχει στο νερο) και αλλες φορες με διαφορες κινησεις μας (πχ αεραντλια ή μεγαλυτερη απο οτι χρειαζεται αναταραξη επιφανειας) το διωχνουμε.
Φυτα υπαρχουν πολλων ειδων. Αλλα απαιτητικα και αλλα μη απαιτητικα. Αλλα γρηγορης αναπτυξης και αλλα αργης. Μη περιμενουμε πχ μια ανουμπια (ευκολη, αλλα αργη) να καταναλωσει τα περισσια θρεπτικα και να ανταγωνιστει τις αλγες, ή μια rotala macrandra (δυσκολη) να αναπτυχθει χωρις φως και λιπανση και να μπει γερα στον ανταγωνισμο.
3. ΟΚ (εγω το εχω γραψει αυτο νομιζω), γλειφτες υπαρχουν αλλα δεν ζουν αποκλειστικα "γλειφωντας τα τζαμια" οπως φυτευεται απο τους πετσοπαδες στη συνειδηση του αρχαριου.
Και οπως σε ολα τα ενυδρειακα θεματα υπαρχουν πολλες περιπτωσεις, ετσι κι εδω δεν ειναι 100% απαραιτητο οτι δεν μπορουν να ζησουν μονο γλειφωντας τα τζαμια.
Απλα πρεπει να υπαρχει αρκετη και πλουσια (δλδ να εχει ολες τις απαραιτητες θρετπικες ουσιες) τροφη στα τζαμια. Ειναι κανεις σιγουρος για τα τζαμια του? Η διατροφη τους λοιπον ειναι κι αυτη ενα θεμα που πρεπει να εξεταζεται ξεχωριστα σε καθε ενυδρειο.
Μη ξεχναμε επισης οτι δεν κανουν ολοι οι γλειφτες για ολα τα ενυδρεια.
Πολλοι γινονται πολλοι μεγαλοι για πολλα ενυδρεια, οπως και οτι οτι μοιαζει με γλειφτη (πχ γατοψαρο απο την οικογενεια locariidae (http://www.planetcatfish.com/catelog/families.php)) δεν ειναι απαραιτητα αποκλειστικα φυτοφαγα (καποια ειναι μαλιστα αποκλειστικα σαρκοφαγα).
Επισης καποια μπορει να ειναι πολυ καλοι αλγοφαγα, αλλα να εχουν καποια σοβαρα "μειονεκτηματα".
Πχ τα καλυτερα αλγοφαγα:
- οι SAE μπορει να φανε τις αλγες αλλα μαζι να εξαφανισουν και τις moss.
- οι otocinclus ειναι ευαισθητα ψαρια με υψηλες απαιτησεις στην ποιοτητα του νερου.
- τα σαλιγκαρια zebra snail, εν ειναι θηλυκα, θα γεμισουν τις επιφανειες σε σκληρα ασπρα αυγα που δεν ξεκολλανε ουτε με καλεμι.
4. Με τη μειωση της φωτοπεριοδου θα μειωθει η αλγη μονο αν ειναι αυτη η αιτια της αυξησης της. Αλλιως μπορει να μειωθουν και τα .... φυτα μαζι της :D
ΥΓ Για τις αλγες ηδη σου εχουν δωθει στην αρχη καποιες συγκεκριμενες πληροφοριες για τις ιδιαιτεροτητες του ενυδρειου σου.
Στην κατηγορια των φυτεμενων θα δεις στα http://www.aquatek.gr/vb/images/misc/sticky.gif Sticky θεματα πολλα αρθρα για τις αλγες που εχουν γραφτει ηδη πολλες πληροφοριες.
http://www.aquatek.gr/vb/forumdisplay.php?f=11
ChocolatePuma
09-05-12, 11:16
Σας ευχαριστώ όλους για τις απαντήσεις :)
Τις πληροφορίες για τις άλγες τις είχα ήδη διαβάσει, απλά ξέρετε και εσείς πως εκτός απο τα βασικά άρθρα, υπάρχουν 1002 επιπλέον πληροφορίες για το κάθε θέμα και τελικά ο αρχάριος κάποιοι στιγμή μπερδεύεται
Η αληθεια είναι πως θα προσπαθησω να παρω μεγαλυτερο ενυδρειο και φυσικα να το τοποθετήσω σε διαφορετικη θέση
Το 30λιτρο μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο ως βοηθητικό ενυδρειο :smt017
Νομίζω πως έμαθα αρκετά από τα προηγούμενα λάθη μου - διόρθωσα αρκετά, το ενυδρείο έτσι οπως είναι στημένο τώρα πάει αρκετά καλά, αλλα ξέρετε καλύτερα απ μένα πως ισχύει ότι : Οσο μεγαλύτερο είναι το ενυδρείο, τόσο μικρότερα είναι τα προβλήματα (χωρίς φυσικά αυτό να είναι απόλυτο!)
Και πάλι ευχαριστώ :p
Σας ευχαριστώ όλους για τις απαντήσεις :)
Τις πληροφορίες για τις άλγες τις είχα ήδη διαβάσει, απλά ξέρετε και εσείς πως εκτός απο τα βασικά άρθρα, υπάρχουν 1002 επιπλέον πληροφορίες για το κάθε θέμα και τελικά ο αρχάριος κάποιοι στιγμή μπερδεύεται
Η αληθεια είναι πως θα προσπαθησω να παρω μεγαλυτερο ενυδρειο και φυσικα να το τοποθετήσω σε διαφορετικη θέση
Το 30λιτρο μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο ως βοηθητικό ενυδρειο :smt017
Νομίζω πως έμαθα αρκετά από τα προηγούμενα λάθη μου - διόρθωσα αρκετά, το ενυδρείο έτσι οπως είναι στημένο τώρα πάει αρκετά καλά, αλλα ξέρετε καλύτερα απ μένα πως ισχύει ότι : Οσο μεγαλύτερο είναι το ενυδρείο, τόσο μικρότερα είναι τα προβλήματα (χωρίς φυσικά αυτό να είναι απόλυτο!)
Και πάλι ευχαριστώ :p
Υπαρχουν 1002 πληροφοριες γιατι εκ των πραγματων υπαρχουν 1002 διαφορετικες περιπτωσεις ενυδρειων που μπορει να συμβαινουν στο καθενα λιγα, αρκετα ή πολλα απα αυτα που περιγραφουν οι πληροφοριες.
Δεν γινεται αλλιως να μαθεις, τι ακριβως γινεται στο δικο σου ενυδρειο, αν δεν διαβασεις και τις 1002 πληροφοριες ;)
Καθε μια πληροφορια που διαβαζεις, αν τυχαινει να συμβαινει στο δικο σου ενυδρειο, την καταλαβαινεις και πιο καλα.
Αν ειναι πληροφορια για "κακο" συμβαν, καλο θα ηταν να την ειχες διαβασει πριν συμβει :D;)
Εμαθες τουλαχιστον στην πραξη, τα βασικα που γραφουμε συνεχως, και πολλοι αρχαριοι δεν καταλαβαινουν.
α) "Οσο μεγαλύτερο είναι το ενυδρείο, τόσο μικρότερα είναι τα προβλήματα" (απλα α) ειναι λιγο μεγαλυτερα τα εξοδα -αν και σε αυτο παιζει παλι ρολο η εμπειρια και η πληροφορηση, πχ το πρωτο μου ενυδρειο 50 λιτρα κοστισε σχεδον οσο το δευτερο 180αρι- και β) λιγο μεγαλυτερη η συντηρηση - αν και σε αυτο παιζει παλι ρολο η εμπειρια και η πληροφορηση, πχ πολυ περισσοτερο με κουραζε το 50αρι, παρα τωρα τα 800 λιτρα συνολικα που συντηρω σε τρια διαφορετικα ενυδρεια - μιλαμε για πολυ περισσοτερο)
β) "τιποτα δεν ειναι απολυτο" (εχω δει τρια "ιδια" ενυδρεια στον ιδιο χωρο να συμπεριφερονται απο πολυ εως λιγο διαφορετικα)
ChocolatePuma
10-05-12, 13:48
Ξεκίνησα λοιπόν να ψαχνω για μεγαλυτερο ενυδρείο :smt035
Λόγω χώρου, δεν μπορώ να πάρω κάτι μεγαλύτερο απο 120 lt ;)
Η αληθεια είναι πως θέλω να συνεχίσω με τα γκάπυ που ήδη εχω και με κοκκινες γαριδες :)
Μερικές ερωτήσεις και όποιος γνωρίζει, απαντάει
1. Για να στρωσει το νεο ενυδρειο, μια που το "παλιο" ειναι ηδη στρωμενο, τι ακριβως κανω? Μεταφερω απλα μπολι...και ειμαι οκ?
2. Ποσα φιλτα θα χρειαστω και ποσους θερμοστάτες για 120αρι?
3. Επειδη δεν σκοπευω να χαλασω τη δομη του "παλιου" ενυδρειου, στο νεο ενυδρειο τι φυτά να επιλέξω? Η αληθεια ειναι πως με τις ανουμπιες, βρηκα την υγεια μου! Δεν μασανε τπτ
4. Διαβασα σε καποιο ποστ, πως γκαπυ εφαγε κοκκινη γαριδα. Επειδη απ τα λιγα που ξερω, το θεωρω απιθανο, ξερει καποιος αν ισχυει?
5. Ποσα Watt θα πρέπει να ειναι η λάμπα που θα επιλέξω?
6. Τι κάνετε όλοι εσείς οι εμπειροι χομπιστες, με τα μωρα γκαπυς που αποκτάτε? Τα χαρίζετε, τα πουλάτε...κλπ? Γιατί αν κρίνω απ τον αριθμο της κάθε γέννας...πρεπει ο συνολικος αριθμός να χτυπάει κοκκινο!!!
7. Η πιο σημαντική ερώτηση : Υπάρχει κάποιος τύπος ενυδρείου, τον οποίο θα μου προτείνατε? Επαναλαμβάνω πως ενδιαφέρομαι για 120αρι
:p
Ξεκίνησα λοιπόν να ψαχνω για μεγαλυτερο ενυδρείο :smt035
Λόγω χώρου, δεν μπορώ να πάρω κάτι μεγαλύτερο απο 120 lt ;)
Η αληθεια είναι πως θέλω να συνεχίσω με τα γκάπυ που ήδη εχω και με κοκκινες γαριδες :)
Μερικές ερωτήσεις και όποιος γνωρίζει, απαντάει
1. Για να στρωσει το νεο ενυδρειο, μια που το "παλιο" ειναι ηδη στρωμενο, τι ακριβως κανω? Μεταφερω απλα μπολι...και ειμαι οκ?
Ναι, αφου έχεις πρώτα γεμίσει με νερό - αντιχλώριο και επιτρέψεις κάποιες ώρες λειτουργίας.
2. Ποσα φιλτα θα χρειαστω και ποσους θερμοστάτες για 120αρι?
1 φίλτρο (300 λτ/ώρα) & 1 θερμαντήρα (100-150 watt)
3. Επειδη δεν σκοπευω να χαλασω τη δομη του "παλιου" ενυδρειου, στο νεο ενυδρειο τι φυτά να επιλέξω? Η αληθεια ειναι πως με τις ανουμπιες, βρηκα την υγεια μου! Δεν μασανε τπτ
Τα φυτά είναι μεγάλο κεφάλαιο και πρέπει να διαβάσεις. Πηγαινε σε εύκολα φυτά για αρχή και βλέπεις. Οι ανουμπιες είναι πολύ όμορφες μεγάλες! ξεκίνα με αυτές και βλέπεις.
4. Διαβασα σε καποιο ποστ, πως γκαπυ εφαγε κοκκινη γαριδα. Επειδη απ τα λιγα που ξερω, το θεωρω απιθανο, ξερει καποιος αν ισχυει?
Υπάρχουν κανόνες και εξαιρέσεις
5. Ποσα Watt θα πρέπει να ειναι η λάμπα που θα επιλέξω?
για ανουμπιες 25-50 watt είσαι ΟΚ- Με ήλιο και 25 watt OK
6. Τι κάνετε όλοι εσείς οι εμπειροι χομπιστες, με τα μωρα γκαπυς που αποκτάτε? Τα χαρίζετε, τα πουλάτε...κλπ? Γιατί αν κρίνω απ τον αριθμο της κάθε γέννας...πρεπει ο συνολικος αριθμός να χτυπάει κοκκινο!!!
Κάνουμε τηγανιά :smt028
7. Η πιο σημαντική ερώτηση : Υπάρχει κάποιος τύπος ενυδρείου, τον οποίο θα μου προτείνατε? Επαναλαμβάνω πως ενδιαφέρομαι για 120αρι
Ναι τα φθηνά
http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=62188
:p
Φίλε ξεκίνα με λίγα και στην πορεία βλέπεις!!!!!!!!!!! Διαφορετικά θα δώσεις πολλά χωρίς λόγο. Στήσε το ενυδρείο με αυτά που έχεις και σιγά σιγά το βελτιώνεις !
Γενικα συμφωνω εκτος απο το φιλτρο (300 λ/ω)
Αυτο ειναι μια πολυ γενικευμενη προσταση και αναφερεται μονο στη ροη του.
Ιδιο (?) ειναι ενα εσωτερικο φιλτρο με 300 λ/ω ονομαστικη ροη, με 2 λιτρα χωρητικοτητα για υλικα και 250 λ/ω πραγματικη ροη (απο τα 300 λ/ω ονομαστικης ροης των προδιαγραφων)?
και το ιδιο ενα εξωτερικο φιλτρο με 300 λ/ω ονομαστικη αλλα με 1 λιτρο χωρητικοτητα για υλικα και 100 λ/ω πραγματικη ροη (απο τα 300 λ/ω ονομαστικης) λογω μανομετρικου?
Ιδιο ενα εσωτερικο φιλτρακι με 300 λ/ω ροη και 0.25 λιτρα χωρητικοτητα για υλικα?
Ολα αυτα σε συναρτηση με τι ιχθυφορτωση, και ειδος, και ταισματα?
ΥΓ Tα καρφουρισια παντως στην αγγελια ειναι πιο φτηνα καινουρια :D
ChocolatePuma
11-05-12, 07:39
Ευχαριστώ για τις προηγούμενες απαντήσεις
Χθες το βραδυ, σε συνθηκες ελαχιστου φωτισμου, διέκρινα ένα "ξενο" σώμα στο τζάμι του ενυδρείου
Ανάβοντας το φως, είδα ένα μικρό οργανισμο, 2 περιπου εκατοστα μεγεθος, εμοιαζε με σκουλικι χωρίς ομως να είναι (τουλαχιστον οχι σαν τα γνωστα σκουλικια, που ολοι ξερουμε)
Στη ουσία είχε το σχημα "φυλλου", λεπτό στο ενα μέρος και οβαλ στο πισω μερος
Ειχε βεντουζαρει στο τζαμι...και κουνιοταν οπως οι καμπιες
Θα προσπαθησω να ποσταρω φωτο το βραδυ
Εχει κανείς ιδεά τι μπορεί να είναι και αν πρέπει να το αφαιρέσω απ το ενυδρείο?
Για ρίξε μια ματιά εδώ: http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=51303
ChocolatePuma
11-05-12, 12:22
Μιλώντας με συνάδελφο μου στη δουλεια, μου προτεινε να αγορασω ενα κοπαδι κοκκινες γαριδες (περιπου 10):-?
Αυτη τη στιγμη στο ενυδρειο εχω μονο μια! :confused:
Το σκεπτικο του ειναι οι αλγες και γενικα η "καθαριότητα" του ενυδρειου
Ισχύουν τα παραπάνω ή θα επιβαρυνω το ήδη μικρο ενυδρείο μου?
ΥΓ : Στέλιο ευχαριστω για το link :)
Βρήκες όμως τι ήταν ή να το ψάξουμε κι άλλο;
Εγώ προσωπικά θα απέφευγα να φορτώσω ένα τόσο μικρό ενυδρείο. Δε λέω ότι θα δεις άμεσα κάποιο εμφανές πρόβλημα, απλά χρειάζεται μια προσοχή. Οι γαρίδες δε θα σε σώσουν από τις άλγες αν υπάρχει κάτι που τις βοηθάει να πολλαπλασιάζονται. Όσο για το ζήτημα της καθαριότητας είναι πολύ σχετικό. Ναι μεν θα τριγυρνάνε παντού και θα τσιμπολογάνε ό,τι περισσεύει από τους άλλους, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι δεν είναι ζωντανά που θα πρέπει να τα ταΐζεις αν δεν υπάρχουν αρκετά υπολείμματα και φυσικά θα... πηγαίνουν και αυτές τουαλέτα!
ChocolatePuma
11-05-12, 12:34
Βρήκες όμως τι ήταν ή να το ψάξουμε κι άλλο;
Εγώ προσωπικά θα απέφευγα να φορτώσω ένα τόσο μικρό ενυδρείο. Δε λέω ότι θα δεις άμεσα κάποιο εμφανές πρόβλημα, απλά χρειάζεται μια προσοχή. Οι γαρίδες δε θα σε σώσουν από τις άλγες αν υπάρχει κάτι που τις βοηθάει να πολλαπλασιάζονται. Όσο για το ζήτημα της καθαριότητας είναι πολύ σχετικό. Ναι μεν θα τριγυρνάνε παντού και θα τσιμπολογάνε ό,τι περισσεύει από τους άλλους, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι δεν είναι ζωντανά που θα πρέπει να τα ταΐζεις αν δεν υπάρχουν αρκετά υπολείμματα και φυσικά θα... πηγαίνουν και αυτές τουαλέτα!
Οχι δεν βρηκα τι είναι. Το βραδυ θα ποσταρω φωτο
Η αληθεια ειναι πως το ειχα ξαναδει πριν 3 μερες...να "οδευει" προς το φιλτρο, αλλα θεωρησα πως "χαθηκε" εντος του φιλτρου!
Τελικα χθες εσκασε μυτη ξανα...:rolleyes:
Οσο για τις γαριδες, συνδιασα τη γνωμη του συναδελφου μου, με ενα αρθρο που διαβασα για τους καλυτερους αλγοφαγους και στις κοκκινες γαριδες αναφερει πως αποτέλεσμα υπαρχει οταν ειναι πανω απο 10.
Νομιζω όμως πως σε ενα τοσο μικρο ενυδρειο, περισσοτερο μποτιλιαρισμα θα δημιουργησω (περα απο τα αλλα προβλληματα), παρα κατι σπουδαιο!:smt017
Μπορώ να ρωτησω για συγκεκριμενη μαρκα ενυδρειου ή απαγορευεται απ τους κανονες του φορουμ???:-?
Ό,τι θες γράφεις και ρωτάς για μάρκες!
Πάντως δε θέλω να σε απογοητεύω χωρίς λόγο, μπορεί να μπει κάποιος και να με θεωρήσει υπερβολικό και να είναι μια χαρά η δεκάδα. Ας πούμε κι εγώ αν είχες 50 λιτρο θα σου έλεγα βάλε άφοβα! Ζύγισε τις γνώμες και αποφάσισε.
Αν ηθελα γαριδες που "δουλευουν", θα εβαζα λιγες (3-4) amano που ειναι και μεγαλυτερες και δεν θα τις τρωνε τα γκαπι.
Μονο θα προσεχα να μη μου δωσουν amano-yalatzi* και τρωνε αυτες τα γκαπι :D
*
http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?p=640310#post640310
http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=62041&highlight=amano
ChocolatePuma
15-05-12, 10:03
1. http://www.savidis-pet.gr/index.php?page=eshop.php (http://www.savidis-pet.gr/index.php?page=eshop.php)
2. http://www.amazonios.gr/product_info.php?cPath=428_479&products_id=2870 (http://www.amazonios.gr/product_info.php?cPath=428_479&products_id=2870)
3. http://www.petshop24.gr/index.php/aqua/aquariums/pacific-aquarium-54lt.html (http://www.petshop24.gr/index.php/aqua/aquariums/pacific-aquarium-54lt.html)
4. http://osmosisaquariums.gr/index.php?page=shop.product_details&flypage=flypage_images.tpl&product_id=277&category_id=39&option=com_virtuemart&Itemid=1&lang=el (http://osmosisaquariums.gr/index.php?page=shop.product_details&flypage=flypage_images.tpl&product_id=277&category_id=39&option=com_virtuemart&Itemid=1&lang=el)
5. http://osmosisaquariums.gr/index.php?page=shop.product_details&flypage=flypage_images.tpl&product_id=652&category_id=1&option=com_virtuemart&Itemid=1&lang=el (http://osmosisaquariums.gr/index.php?page=shop.product_details&flypage=flypage_images.tpl&product_id=652&category_id=1&option=com_virtuemart&Itemid=1&lang=el)
6. http://www.ferplast.it/scheda_prodotto_eng.php/prodotto=glass_aquarium_with_lamp_and_internal_fil ter-capri-aquariums--capri-60/id_menu=06010402/frm_pagina=1 (http://www.ferplast.it/scheda_prodotto_eng.php/prodotto=glass_aquarium_with_lamp_and_internal_fil ter-capri-aquariums--capri-60/id_menu=06010402/frm_pagina=1)
7. http://www.ferplast.it/scheda_prodotto_eng.php/prodotto=glass_aquarium_complete_with_lamp_interna l_filter_and_timer-cayman-cayman-aquariums--cayman-60/id_menu=0601020105/frm_pagina=1 (http://www.ferplast.it/scheda_prodotto_eng.php/prodotto=glass_aquarium_complete_with_lamp_interna l_filter_and_timer-cayman-cayman-aquariums--cayman-60/id_menu=0601020105/frm_pagina=1)
Εννοείται πως αν υπάρχει και 8η...9η...10η πρόταση, είναι δεκτή!:)
(Ασχετο :Ακόμη ποστάρω...τη φωτο για την οποια εγραψα πριν μερικες μερες)... :(
χωρίς να έχουν περάσει από τα χέρια μου πολλά ενυδρεία (έχω ένα καρφουρίσιο της aquael), έχω συμπεράνει ότι πολύ σημαντικό στοιχείο για την αγορά ενυδρείου είναι και το καπάκι.
για έναν αρχάριο χομπίστα δεν φαίνεται τόσο σημαντικό αλλά είναι κάτι που το συνειδητοποιεί στην πορεία, όταν χρειαστεί αλλαγή ή αναβάθμιση φωτισμού, θέση για ταίστρα, ψύξη το καλοκαίρι,κλπ.
Φυσικά αν έχεις χρόνο και διάθεση για DIY κατασκευές τότε όλα γίνονται.
Για να γινει μια καλη προταση πρεπει να ξερουμε τι ακριβως θελεις να κανεις με το ενυδρειο και ποιο ειναι το μπατζετ.
Η αρχη, ειναι το κυριο ειδος που θα φιλοξενησεις (ειτε ψαρι, ειτε ασπονδυλο, ειτε φυτο).
Πανω σε αυτο στηριζονται ολα τα υπολοιπα (υπολοιπος εξοπλισμος, συμβατοι συγκατοικοι, φυσικα διακοσμητικα υλικα, φωτα κλπ, και κυριως επεξεργασια ή οχι νερου)
ChocolatePuma
18-05-12, 07:44
Για να γινει μια καλη προταση πρεπει να ξερουμε τι ακριβως θελεις να κανεις με το ενυδρειο και ποιο ειναι το μπατζετ.
Η αρχη, ειναι το κυριο ειδος που θα φιλοξενησεις (ειτε ψαρι, ειτε ασπονδυλο, ειτε φυτο).
Πανω σε αυτο στηριζονται ολα τα υπολοιπα (υπολοιπος εξοπλισμος, συμβατοι συγκατοικοι, φυσικα διακοσμητικα υλικα, φωτα κλπ, και κυριως επεξεργασια ή οχι νερου)
Έχεις δίκιο delta!
Λοιπόν το ενυδρείο θα φιλοξενήσει Γκάπις και το μπατζετ μεχρι 150 ευρω, ενυδρείο και τεχνικός εξοπλισμος
Θελεις λοιπον ενα ενυδρειο 60-70 λιτρα και πανω (αναλογα την ιχθυοφορτωση που θελεις να κρατας και την ανεση στο ταισμα)
και ενα φιλτρο με μισο λιτρο χωρητικοτητα και πανω (παλι αναλογα την ιχθυοφορτωση που θελεις να κρατας και την ανεση στο ταισμα) , και ροη 300+ λ/ω, ει δυνατον και μεγαλυτερη αλλα ρυθμιζομενη.
Θα πρεπει να εχεις επιπλεον τα απολυτως απαραιτητα,
θερμαντηρα,
ψυξη,
θερμομετρο,
φωτισμο
χρονοδιακοπτη/ες
και μετα δευτερευοντως για διακοσμηση ευκολη και οικονομικη (αφου ειναι μικρο το μπατζετ) δωεραν κλαδεματα ευκολων φυτων απο τις αγγελιες και αμμο μαζεμενη απο θαλλασα και καμια πετρα ανεξαρτητου συστασης αφου τα ψαρια ζουν σε σκληρο νερο (ή απο πρακτικερ, ερμη κλπ).
Λογω πολυ χαμηλου μπατζετ θα ελεγχα και καποια ενυδρεια απο τις αγγελιες (πχ http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=62243 αν εχει μεινει απουλητο, εχει πολυ καλη τιμη και εχει και φιλτρο θερμαντηρα και βαση).
Επισης, αν δεν υπαρχουν διαθεσιμα, θα περιμενα μεχρι να βγει καποιο καλομεταχειρισμενο σε καλη τιμη.
Αλλιως αν πας σε καινουριο, θα πας σε καποιο κινεζικο (πχ aquel, anubias, καρφουρισια -πιο παλια εφερνε και ιταλικα πολυ καλα-, ή φτηνο γερμανικο πχ juwel record) και κινεζικο φιλτρο. (χωρις να ειναι υποτιμητικος ο τιτλος "κινεζικο", μια χαρα ενυδρεια και φιλτρα βγαζουν, για τα λεφτα τους).
Και φυσικα με καινουριο, θα χασεις σε λιτρα κλπ
Κατι ferplast, ξεχνα τα σε αυτα τα λεφτα.
Θα προσεξεις μονο τα φιλτρα που εχουν καποιες προσφορες απο ενυδρειακα σετ, που ειναι πολυ αδυναμα για ασφαλη διατηρηση ψαριων (ιδιως με το μεγαλυτερο φορτωμα απο το μινιμουμ που κανουμε και που καλυπτουν συνηθως τα φιλτρα αυτα).
Τα εσωτερικα απο καποια σετ ομως ειναι καλα (πχ juwel, καποια κινεζικα με το μεγαλο φιλτρο πλατης) και με μια μικρη αναβαθμιση στα υλικα γινονται σουπερ.
Θα κανεις απαραιτητως καλη ερευνα αγορας (και θα βοηθησει και απο οποιος εχει ακουσει/δει κατι) γιατι οι τιμες στα ιδια προιοντα μπορει να
"παιζουν" αρκετα, απο καταστημα σε καταστημα.
Παλιοτερα εκανε το waterinn προσφορες με δωροεπιταγες 30-100% επι της τιμης του ενυδρειου, που καλυπταν πολλα απαραιτητα εξτρα κατα την αγορα ενυδρειου, αλλα τα εχει κοψει (και εχει χασει μεγαλο μεριδιο πωλησεων φυσικα).
Καλα μεχρι εδω?
Θελεις σε αυτα τα χρηματα να ειναι και το επιπλο? ή εχεις χωρο να το τοποθετησεις?
ChocolatePuma
18-05-12, 13:32
Θελεις λοιπον ενα ενυδρειο 60-70 λιτρα και πανω (αναλογα την ιχθυοφορτωση που θελεις να κρατας και την ανεση στο ταισμα)
και ενα φιλτρο με μισο λιτρο χωρητικοτητα και πανω (παλι αναλογα την ιχθυοφορτωση που θελεις να κρατας και την ανεση στο ταισμα) , και ροη 400+ λ/ω, ει δυνατον και μεγαλυτερη αλλα ρυθμιζομενη.
Θα πρεπει να εχεις επιπλεον τα απολυτως απαραιτητα,
θερμαντηρα, συνήθως απ όσο έχω δει, περιλαμβάνεται στην τιμή
ψυξη,
θερμομετρο, έχω
φωτισμο συνήθως απ όσο έχω δει, περιλαμβάνεται στην τιμή
χρονοδιακοπτη/ες έχω
και μετα δευτερευοντως για διακοσμηση ευκολη και οικονομικη (αφου ειναι μικρο το μπατζετ) δωεραν κλαδεματα ευκολων φυτων απο τις αγγελιες και αμμο μαζεμενη απο θαλλασα και καμια πετρα ανεξαρτητου συστασης αφου τα ψαρια ζουν σε σκληρο νερο (ή απο πρακτικερ, ερμη κλπ).
Λογω πολυ χαμηλου μπατζετ θα ελεγχα και καποια ενυδρεια απο τις αγγελιες (πχ http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=62243 αν εχει μεινει απουλητο, εχει πολυ καλη τιμη και εχει και φιλτρο θερμαντηρα και βαση).
Επισης, αν δεν υπαρχουν διαθεσιμα, θα περιμενα μεχρι να βγει καποιο καλομεταχειρισμενο σε καλη τιμη.
Αλλιως αν πας σε καινουριο, θα πας σε καποιο κινεζικο (πχ aquel, anubias, καρφουρισια -πιο παλια εφερνε και ιταλικα πολυ καλα-, ή φτηνο γερμανικο πχ juwel record) και κινεζικο φιλτρο. (χωρις να ειναι υποτιμητικος ο τιτλος "κινεζικο", μια χαρα ενυδρεια και φιλτρα βγαζουν, για τα λεφτα τους).
Και φυσικα με καινουριο, θα χασεις σε λιτρα κλπ
Κατι ferplast, ξεχνα τα σε αυτα τα λεφτα.
Θα προσεξεις μονο τα φιλτρα που εχουν καποιες προσφορες απο ενυδρειακα σετ, που ειναι πολυ αδυναμα για ασφαλη διατηρηση ψαριων (ιδιως με το μεγαλυτερο φορτωμα απο το μινιμουμ που κανουμε και που καλυπτουν συνηθως τα φιλτρα αυτα).
Τα εσωτερικα απο καποια σετ ομως ειναι καλα (πχ juwel, καποια κινεζικα με το μεγαλο φιλτρο πλατης) και με μια μικρη αναβαθμιση στα υλικα γινονται σουπερ.
Θα κανεις απαραιτητως καλη ερευνα αγορας (και θα βοηθησει και απο οποιος εχει ακουσει/δει κατι) γιατι οι τιμες στα ιδια προιοντα μπορει να
"παιζουν" αρκετα, απο καταστημα σε καταστημα. συμφωνω!!
Παλιοτερα εκανε το waterinn προσφορες με δωροεπιταγες 30-100% επι της τιμης του ενυδρειου, που καλυπταν πολλα απαραιτητα εξτρα κατα την αγορα ενυδρειου, αλλα τα εχει κοψει (και εχει χασει μεγαλο μεριδιο πωλησεων φυσικα). :(
Καλα μεχρι εδω? Πιο καλά δεν γίνεται! :p
Θελεις σε αυτα τα χρηματα να ειναι και το επιπλο? ή εχεις χωρο να το τοποθετησεις? Έχω χώρο (δεν χρειάζομαι έπιπλο)
Ερώτηση : Το 30λιτρο, το αφήνω ως έχει, ωστε να χρησιμοποιηθεί ως βοηθητικό?
συνήθως απ όσο έχω δει, περιλαμβάνεται στην τιμή
Έχω χώρο (δεν χρειάζομαι έπιπλο
Ερώτηση : Το 30λιτρο, το αφήνω ως έχει, ωστε να χρησιμοποιηθεί ως βοηθητικό?
Aπλα τα αναφερω, γιατι καποια σετ μπορει να μην εχουν.
Πολυ καλο αυτο, θα γλυτωσεις αρκετα χρηματα που θα πανε στον υπολοιπο εξοπλισμο. Φυσικα θα πρεπει να μην εξεχει το ενυδρειο απο το επιπλο για να μη ανοιξει το ενυδρειο και το επιπλο να αντεχει το βαρος του.
Ναι βοηθητικο.
gianni zym
18-05-12, 21:53
συγχαρητήρια σε όλους σας.
από τα λίγα θέματα που έχω διαβάσει
με τόση σειρά, ευγένεια και γενικά υψηλού επιπέδου διάλογο.
ChocolatePuma
18-05-12, 22:36
Aπλα τα αναφερω, γιατι καποια σετ μπορει να μην εχουν.
Πολυ καλο αυτο, θα γλυτωσεις αρκετα χρηματα που θα πανε στον υπολοιπο εξοπλισμο. Φυσικα θα πρεπει να μην εξεχει το ενυδρειο απο το επιπλο για να μη ανοιξει το ενυδρειο και το επιπλο να αντεχει το βαρος του.
Ναι βοηθητικο.
!!!!!!Αυτό δεν το είχα σκεφτεί!
Το 'έπιπλο' είναι πάγκος 60 εκατοστών και τα ενυδρεια που εχω εντοπίσει είναι 63 εκατοστά! Θα εχω θέμα????:-?
Θα πρέπει για σιγουριά να βάλεις κάτω από το ενυδρείο ένα κομμάτι ξύλο στο μήκος του ενυδρείου, ώστε να πατάει ολόκληρος ο πάτος.
ChocolatePuma
18-05-12, 22:53
Θα πρέπει για σιγουριά να βάλεις κάτω από το ενυδρείο ένα κομμάτι ξύλο στο μήκος του ενυδρείου, ώστε να πατάει ολόκληρος ο πάτος.
Είναι πάγκος κουζίνας. Γρανιτης . Και δεν μπορεί με τπτ να προστεθεί ξύλο.
Θα υπάρχει φόβος να ανοίξει με 3 πόντους διαφορά?:-?
Στην ουσία θα εξεχει η 'κόντη' πλευρά.
ChocolatePuma
19-05-12, 19:35
Πήγα σήμερα στο Water Inn και βρήκα δυο 60αρια (σε μήκος) ενυδρεια
1 Juwel Record 600 63 lt, 135 euro + 40% δωροεπιταγη
2. Juwel Korall 60 54 lt, 87 euro + 20% δωροεπιταγη
Κατέληξα στο 1ο και τη Δευτέρα θα πάω να το αγοράσω
Χρώμα: Μαύρο
Όγκος: περίπου. 63 λίτρα
Διαστάσεις: 61 x 31 x 42 cm
Εξοπλισμός:
***** 1 x Juwel Monolux 60 μαύρο
***** 1 x Pump Set Bioflow 280
***** 1 x Heater 50 Watt
Βρήκα ήδη ένα πόστ στο φόρουμ με σύγκριση των δυο ενυδρειων και γενικά όλοι το περιγράφουν σχετικά ακριβό αλλα αποτελεί καλή επιλογή
Τα φώτα σας
Τι θα χρειαστω για το στήσιμο;;;;Και σε τι ποσότητες;;;
Θυμίζω πως θα βάλω Γκαπυς και Ρέντ Τσερι και απο φυτά Ανουμπιες και Κερατοφυλλο
Άσχετο : οι γαρίδες Sakura γιατί είναι τόσο ακριβές;;;;
Ωραια.
(Χμμ επανεφερε τις δωροεπιταγες. Καλο. Ειχα κοιταξει τις προαλλες και δεν ειδα να τις εχει στις προσφορες)
Ηδη λοιπον το ενυδρειο περιλαμβανει φιλτρο, θερμαντηρα, φωτισμο και τα υπολοιπα βασικα (θερμομετρο, χρονοδιακοπτη) ειπες οτι τα εχεις εκτος απο την ψυξη.
Θελεις ακομα τα δευτερευοντα διακοσμητικα που μπορεις να βαλεις σε γκαπι, βυθο (χαλικακι ή αμμο), φυτα (ευκολα για να μη μπλεξεις με ειδικους φωτισμους, λιπασματα και μπουκαλες CO2), ξυλα και πετρες.
Μπορεις να ξοδεψεις την δωροεπιταγη σε αυτα ή να την φυλαξεις (ολοκληρη ή μερος της) για αλλη πιθανη αγορα εξοπλισμου (ισχυει για 6 μηνες νομιζω?)
Πιο πανω γραφω που μπορεις να βρεις διαφορα απο εξοπλισμος κα διακοσμητικα.
(Μη τυχων παρεις υποστρωμα κλπ. Δεν το χρειαζεσαι)
Θα χρειαστεις επιπλεον, αντιχλωριο, και τροφες.
Απο αντιχλωριο παρε το Seachem prime (http://www.petcumulus.gr/index.asp?page=product&pid=551) αφου το καλυτερο και οικονομικοτερο (αναλογικα για τα λιτρα νερου που αποχλωριωνει 1ml -20 σταγονες- στα 40 λιτρα αλλαγης) και δεσμευει αμμωνια κλπ χωρις να τη στερει ομως απο τα βακτηρια νιτροποιησης στο στρωσιμο κλπ (κοιταμε οδηγιες για δοσολογιες σε αυτα), βαρεα μεταλλα και βοηθαει στη μεμβρανη των ψαριων.
Τροφες μικρες συσκευασεις (να μη κρατανε ανοιχτες πανω απο 3-4 μηνες, γινονται αχρηστες μετα αφου χανονται οι βιταμιονες τους) και φυσικα να μην εχει περασει η ημερομηνια ληξης.
Προσοχη αν δεν εχουν ημερομηνια ληξης, απλα δεν τις αγοραζεις γιατι αχουν ληξει και τις εχουν σβησει :D
Και ποικιλια (3-4 τουλαχοστον διαφορετικες) να ταιζεις μια διαφορετικη καθε φορα.
Προτιμησε απο ξηρες και κατεψυγμενες, ocean nutrition (http://www.oceannutrition.eu/en/By-Fish2.aspx).
Βακτηρια δεν θα χρειαστεις αν μπολιασεις (για αμεσο στρωσιμο) και στο προτεινω, ή αν στρωσεις το ενυδρειο με υπομονη (τροφη κλπ).
Τεστακια καλο ειναι να εχεις για ελεγχο του νερου.
Κοιτα στο ebay που εχουν σετ ολοκληρο (http://www.ebay.co.uk/sch/?_nkw=api%20freshwater%20master%20test%20kit&_clu=2&_dmpt=UK_Pet_Supplies_Fish&_fcid=80&_localstpos=&_sop=15&_stpos=&gbr=1) σε τιμη οσο 2 τεστ.
(Μη παρεις καθολου στικακια, χαμενα λεφτα)
Για τις αλλαγες νερου θελεις καποια πραγματακια αναλογα τον τροπο και την ευκολια που θελεις να υπαρχει.
Ενα δοχειο (καταλληλο για τροφιμα οχ βαρελακι για ελιες) θελεις βασικα (30-50% χωρητικοτητα του ενυδρειου) ή δυο μεγαλους καινουριους κουβαδες, για να βαζεις το νερο και να κανεις καποια προετοιμασια (αποχλωριωση βασικα και παραμονη του νερου μεχρι να ερθει σε θερμοκρασια χωρου).
Ενα αλφαδολαστιχο (απο πρακτικερ) διαφανες. για να βγαζεις το νερο απο το ενυδρειο (καλο ειναι να βαζεις λιγο filterwool με λαστιχακι στην ακρη του για να μη ρουφηξει κανενα ψαρι).
Για το ανεβασμα του νερου στο ενυδρειο, ή σηκωνεις (αν μπορεις τους κουβαδες) ή βαζεις μια αντλια (http://www.petcumulus.gr/index.asp?page=product&pid=2273) να το σηκωνει απο το βαρελακι.
Στην ακρη βαζεις ενα πλαστικο βρυσακι/βανακι (http://www.geoponiko-parko.gr/product.asp?id=1099) (απο υδραυλικα) για να ρυθμιζεις τη ροη να μη εισαγεται πολυ αργα στο ενυδρειο το νερο.
Και τελικα ψυξη, η οποια μπορει να γινει με διαφορους τροπους.
Απο πολυ οικονομικους αλλα με λιγο ζορι στο ελεγχο, εως αυτοματοποιημενους και παλι ομως πολυ οικονομικους για την ανεση που προσφερει. Κοιτα στο φορουμ για controller stc-1000 και ψυξη με ανεμιστηρακια PC (http://www.e-shop.gr/show_per.phtml?id=PER.809151).
ή πας σε κατι ετοιμο (http://www.petcumulus.gr/index.asp?page=product&pid=2184)που κι αυτο μπορει να ελεγχθει απο τον controller
Τι αλλο ξεχασα?
Αα παρε να εχεις και απο το σουπερ μαρκετ λιγο χοντρο φυσικο αλατι χωρις ιωδειο κλπ.
ChocolatePuma
19-05-12, 21:03
Χίλια ευχαριστω για το προηγούμενο πόστ...είναι λίγα!!! :)
Αν έχεις και καμία πρόταση για το χαλικι (την άμμο την εχω απορρίψει) και τι ποσότητα θα χρειαστω, νομίζω με καλυψες τελείως!!!!
Το Jbl Manado τι θεωρείται ότι είναι; Απ όσο ξέρω, μπορεί να χρησιμοποιηθεί 'σκετο', χωρίς χαλικι. Ισχύει;
Οποίος έχει άποψη για τις Sakura, συνεχίζω να εχω την απορρια : γιατί είναι τόσο ακριβές;;;;;
Το Jbl Manado ειναι νομιζω ενα ειδος υποστρωματος λιπανσης (σαν κι αυτα που εγραψα οτι ειναι αχρηστο να παρεις :))
Γιατι δεν θελεις αμμο?
(εμενα δε μου αρεσει το χαλικι, ηθελε καθαρισμα γιατι εμπαινε μεσα το σκουπιδι κλπ)
Ξερεις υπαρχει και η ενδιαμεση κατασταση. Αμμοχαλικο.
Χοντρη αμμος ή ψιλο χαλικι οπως το δει κανεις.
Γυρω στο 1-1.5mm παχος διαμετρου.
Δυο που εχω δοκιμασει μου εχουν δωσει πολυ καλα αποτελεσματα.
Eχει και στο WI με 6-7 ευρω το πεντοκιλο (καμια δεκαρια κιλα θα χρειαστεις).
Οι sakura ειναι πιο σπανιες υποτιθεται αλλα την τιμη την καθοριζει και η ζητηση κλπ
Μπορεις να εχεις κατακοκκινες red cherry, αν ζουν σε καλες συνθηκες και αν τα αρσενικα που υπαρχουν και γονιμοποιουν τα αυγα δεν ειναι τελειως αχρωμα.
Με τα γκαπι θα ειναι δυσκολα να δεις γονο απο γαριδες να επιζει και ισως χαθουν σταδιακα και αυτες που θα βαλεις.
Το jbl manado ειναι χαλικι ακριβως οπως το αντιστοιχο Dennerle Crystal Quartz Gravel σε κοκομετρια το χρησιμοποιεις και σκετο, υποτιθεται οτι κρατα λιπασματα και τα απελευθερωνει με τον καιρο αλλα δε πιστευω οτι κανει καλη δουλεια (αυτο εχω τωρα στο ενυδρειο με υποστρωμα λιπανσης jbl aquabasis)επισης ειναι απο τα πιο βρωμικα υποστρωματα που εχω δει μην κανεις το λαθος και το βαλεις κατευθειαν στο ενυδρειο δε σε σωζει τιποτα πολυ λασπη σε βαθμο που δε το πιστευα, γνωμη μου προτιμησε το Dennerle η αμμο οτι σου αρεσει
ChocolatePuma
23-05-12, 12:05
Δυστυχώς πρέκυψε ένα πρόβλημα υγείας στον γιο μου και έμεινε πίσω η αγορά του νέου ενυδρείου :(
(οι προτεραιότητες αυτή τη στιγμή είναι άλλες!) :(
Αναφορικά με την άμμο, η μοναδική μου επιφύλαξη είναι πως αν επιλέξω ανοιχτόχρωμη, τότε θα "λερώνει" εύκολα
Δεν ξέρω αν κάνω λάθος :smt017
Πανω απο ολα η υγεια.
Περαστικα.
Η ασπρη αμμος ναι, αν δεν υπαρχει σωστη κυκλοφορια και φιλτρανση θα φαινεται βρωμικη.
Το προβλημα ομως δεν ειναι αν θα φαινεται βρωμικη, αλλα οτι χωρις σωστη κυκλοφορια και φιλτρανση θα ειναι βρωμικη, ακομα κι αν δεν φαινεται χρησιμοποιωντας σκουροχρωμη αμμο.
Η ασπρη αμμος λοιπον, μας δειχνει πιο ευκολα την κατασταση της ;)
ChocolatePuma
24-05-12, 07:25
Χθες μας "επισκέφτηκε" (new born!!) μία νέα red cherry... ;-)
To θέμα είναι πως θα πρέπει να "κρατησω" για περίπου 10 ημέρες, έναν επιπλέον Γκάπυ (ευτυχώς είναι αρσενικός), ένα σαλιγκάρι και νομίζω 2-3 tetra:-?
Θα έχω πρόβλημα για 10 ημέρες στο 30λιτρο ενυδρείο ή να μην την κάνω τη χάρη???? :smt017
EDIT : Δεν ξέρω αν σε κάποιους ακουστεί χαζο...αλλά δοκίμασα το εξής. Πήρα κερατοφυλλο απο έναν φίλο, το τοποθέτησα εντός του ενυδρείου, χωρίς φύτεμα εννοείται, αλλά επειδή στην ουσία είναι φυτό που επιπλέει, είχα τελικά πρόβλημα στο τάισμα
Μεγάλο μέρος της τροφής μπλεκόταν μέσα στο κερατοφυλλο...με όλες τις "συνέπειες"
Τελικά αγόρασα δύο πλαστικές βεντούζες και "έπιασα" σ αυτές τις δύο άκρες του κερατόφυλλου και το τοποθέτησα περίπου στη μέση του ενυδρείου, σε τέτοιο σημείο ώστε οι βεντούζες να φαίνονται ελάχιστα
Όλοι πλέον είναι ευχαριστημένοι
EDIT 2 : Διαβάζω αρκετά συχνά πως η αναλογία για γέννες στα γκάπυς είναι 1/3. Αν ξέρει κάποιος απαντά : Πως υπολογίστηκε αυτή η αναλογία? Εννοώ γιατί πχ δεν είναι 1/2 ή 1/5?
ChocolatePuma
24-05-12, 19:44
:confused:
Για την επόμενες 7-10 ημέρες το 30λιτρο μου θα έχει
Α. 2 + 1 αρσενικά γκαπυς (o ένας "φιλοξενούμενος")
Β. 1 + 1 apple snail (το ένα "φιλοξενουμενο")
Γ. 2 neon tetra (και τα δυο "φιλοξενούμενα)
Δ. 1 amano
E. 6 red cherries
Θα πρέπει να κάνω πιο συχνές αλλαγές νερού?
Αυτή τη στιγμή αλλάζω 30% του νερού, κάθε εβδομάδα
Μετρήσεις πότε θα χρειαστεί να κάνω?
Γενικά πρέπει να προσέξω κάτι ιδιαίτερο???
Καλώς ή κακώς, κάνω χάρη σε μια φίλη με τους φιλοξενούμενους, αλλά ούτε θέλω να πάθουν κάτι, ούτε να προκαλέσουν θέμα στα "δικά μου"!
Όποιος έχει άποψη, please...HELP!:smt017
2 την εβδομαδα 30% για σιγουρια
Οι μετρησεις και οι (σωστες) αλλαγες δεν εκαναν ποτε κακο
Τα apple φοβαμαι πιο πολυ για ρυπους και κατακρατηση μεταλλικων αλατων απο το νερο (αλλαγη παραμετρων δλδ)
ChocolatePuma
24-05-12, 23:25
Όλες οι γαρίδες νεκρές!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !
Περίπου 3 ώρες είχα να δω το ενυδρείο...και...
Η amano χτυπιόταν σε όλο το ενυδρείο (το σώμα της σχεδόν φωσφόριζε!!), οι red cherries ηταν στην επιφανεια ανασκελα
Μόλις η amano έπεσε στον πυθμένα, ένα από τα σαλιγκάρια ανέβηκε πάνω της
Τις έβγαλα ΟΛΕΣ απ το ενυδρείο, δυστυχώς νεκρές
Έκανα μια αλλαγή 50% αλλά δυστυχώς δεν έχω διαθέσιμα τεστ για να δω τι εγινε
Καμιά ιδέα ??? Ειλικρινά δεν ξέρω τι να γράψω. Έχω κολλήσει τελείως
Μέχρι χθες υποτίθεται πως είχα γόνο από γαρίδες και σήμερα δεν υπάρχει ΚΑΜΙΑ
Είναι δυνατόν έτσι ξαφνικά να πέθαναν ταυτόχρονα τόσες πολλές???
Έχει ξανασυμβεί??
Έβαλες τίποτα άλλο ή μόνο τα ψάρια και τις γαρίδες; Καινούργια φυτά; Ανακάτεψες το βυθό; Τα ψάρια έχουν το οποιοδήποτε σύμπτωμα; Θερμοκρασία;
ChocolatePuma
25-05-12, 07:24
Έβαλες τίποτα άλλο ή μόνο τα ψάρια και τις γαρίδες; Καινούργια φυτά; Ανακάτεψες το βυθό; Τα ψάρια έχουν το οποιοδήποτε σύμπτωμα; Θερμοκρασία;
Μου έφερε ένα φυτό, αγορασμένο από pet shop, μοιάζει με κερατοφυλλο αλλά ήθελε φύτεμα
Το φύτεψα με τη βοήθεια λαβίδας, χωρίς όμως να ανακατέψω τον βυθό
Είναι απίστευτη η απογοήτευση με όσα έγιναν...
Τα ψάρια δείχνουν να μην ενοχλήθηκαν απο τπτ
Η θερμοκρασία σταθερη, εδω και μήνες
Μήπως να ΜΗΝ ξαναβάλω γαρίδες?
Tiς γαριδες τωρα τις εβαλες ή τις ειχες?
ChocolatePuma
25-05-12, 10:19
Tiς γαριδες τωρα τις εβαλες ή τις ειχες?
Τις ειχα εδώ και 2 μήνες σχεδόν (εκτός από 3 που τις έβαλα πριν 15 μέρες περίπου)
Είχα στρώσει το ενυδρείο, περίμενα να περάσει ένας μήνας για να στρώσει και ο βυθός και μετά τις έβαλα
Μετρήσεις δεν έχεις για να ξέρουμε αν πήγε τίποτα στραβά στη βιολογία σου.
Δική μου εκτίμηση (κι ας είναι παρακινδυνευμένη) είναι ότι μπήκε κάποια τοξίνη μαζί με το φυτό (ίσως κάποιο φυτοφάρμακο, κάποιο αλγοκτόνο, φάρμακο για τα σαλιγγάρια,...) ή βγήκε κάτι από το βυθό. Εγώ θα έκανα μια αλλαγή, θα έβαζα λίγο παραπάνω αντιχλώριο και καλό θα ήταν να μπει και άνθρακας για κάποιες μέρες και αεραντλία αν υπάρχει.
Αν είχες μετρήσεις πάντως θα μπορούσαμε να μιλήσουμε πιο σίγουρα.
Ρίχνεις καθόλου λιπάσματα; Excel ή διοξείδιο υπάρχει;
ChocolatePuma
25-05-12, 10:29
Μετρήσεις δεν έχεις για να ξέρουμε αν πήγε τίποτα στραβά στη βιολογία σου.
Δική μου εκτίμηση (κι ας είναι παρακινδυνευμένη) είναι ότι μπήκε κάποια τοξίνη μαζί με το φυτό (ίσως κάποιο φυτοφάρμακο, κάποιο αλγοκτόνο, φάρμακο για τα σαλιγγάρια,...). Εγώ θα έκανα μια αλλαγή, θα έβαζα λίγο παραπάνω αντιχλώριο και καλό θα ήταν να μπει και άνθρακας για κάποιες μέρες.
Αν είχες μετρήσεις πάντως θα μπορούσαμε να μιλήσουμε πιο σίγουρα.
Έκανα χθες αλλαγή 50%, έβαλα και λιγο παραπάνω αντιχλώριο
Εντός του ΣΚ ελπίζω να καταφέρω να κάνω και μετρήσεις
Ρίχνω λίπασμα σχεδόν κάθε δέκα μέρες (δεν θυμάμαι ποιο, γιατί δεν είμαι σπίτι τώρα για να το δω)
Πάντως ότι έγινε, έγινε μέσα σε ελάχιστη ώρα
Και πριν δεν υπήρχε καμία ένδειξη πως κάτι πάει στραβα.
Δυστυχώς
Έκανα χθες αλλαγή 50%, έβαλα και λιγο παραπάνω αντιχλώριο
1. Ποσα λιτρα νερου αλλαγης, σε ποσα λιτρα νερου ενυδρειου?
2. Γνωριζουμε θερμοκρασια νερου ενυδρειου και θερμοκρασια νερου αλλαγης, κατα την στιγμη της εισαγωγης του στο ενυδρειο?
3. Γνωριζουμε pH νερου ενυδρειου και ph νερου αλλαγης, κατα την στιγμη της εισαγωγης του στο ενυδρειο?
4. Ποση ωρα εμεινε να περιμενει το νερο της αλλαγης, πριν μπει στο ενυδρειο?
5. Ποση ωρα εκανες περιπου για να εισαγεις το νερο της αλλαγης στο ενυρειο?
6. Ηταν βρυσης απο τη βανα του κρυου ή ειχε και απο τη βανα του θερμοσιφωνου?
7. Οι σωληνες υδρευσης ειναι χαλκοσωληνες, ποσων ετων ειναι η εγκατασταση?
8. Ποση ωρα αφησες να τρεξει νερο, πριν αρχισεις να μαζευεις νερο για την αλλαγη?
9. Το λαστιχο που χρησιμοποιησες σε τι κατασταση ειναι εσωτερικα?
10. Ειχε μεινει μεσα στο σωληνα αλλαγης, νερο απο την προηγουμενη αλλαγη?
11. Τι αντιχλωριο χρησιμοποιησες και ποσα ml?
12. Το εβαλες στο ενυδρειο ή στο νερο της αλλαγης?
ChocolatePuma
25-05-12, 13:18
1. Ποσα λιτρα νερου αλλαγης, σε ποσα λιτρα νερου ενυδρειου? Περιπου 12 λιτρα σε 30λιτρο ενυδρειο
2. Γνωριζουμε θερμοκρασια νερου ενυδρειου και θερμοκρασια νερου αλλαγης, κατα την στιγμη της εισαγωγης του στο ενυδρειο? 25 στο ενυδρειο, 22 περίπου στο νερό της αλλαγης
3. Γνωριζουμε pH νερου ενυδρειου και ph νερου αλλαγης, κατα την στιγμη της εισαγωγης του στο ενυδρειο? Οχι
4. Ποση ωρα εμεινε να περιμενει το νερο της αλλαγης, πριν μπει στο ενυδρειο? Λιγοτερο απο μια ώρα
5. Ποση ωρα εκανες περιπου για να εισαγεις το νερο της αλλαγης στο ενυρειο? Μερικά λεπτά
6. Ηταν βρυσης απο τη βανα του κρυου ή ειχε και απο τη βανα του θερμοσιφωνου? Το 2ο
7. Οι σωληνες υδρευσης ειναι χαλκοσωληνες, ποσων ετων ειναι η εγκατασταση? 5 ετών (δεν έχω ιδέα τι σωλήνες είναι)
8. Ποση ωρα αφησες να τρεξει νερο, πριν αρχισεις να μαζευεις νερο για την αλλαγη? Συνήθως το αφήνω 1 λεπτό. Ισως χθες να μην το έκανα
9. Το λαστιχο που χρησιμοποιησες σε τι κατασταση ειναι εσωτερικα? Σε πολυ καλή κατάσταση
10. Ειχε μεινει μεσα στπ σωληνα αλλαγης, νερο απο την προηγουμενη αλλαγη?Οχι
11. Τι αντιχλωριο χρησιμοποιησες και ποσα ml? Εκκρεμότητα - Θα απαντήσω όταν θα πάω σπίτι
12. Το εβαλες στο ενυδρειο ή στο νερο της αλλαγης? Στο νερό της αλλαγής. Εχω ένα δοχείο για τις αλλαγές και εκεί κάνω την προετοιμασία του νερου. Συνηθως το αφηνω πανω απο 2 ωρες, αλλα χθες ηταν αδύνατο να περιμενω τοσο
Να υποθέσω πως οι ερωτήσεις αφορούν στο από δω και πέρα???
11. Τι αντιχλωριο χρησιμοποιησες και ποσα ml?
12. Το εβαλες στο ενυδρειο ή στο νερο της αλλαγης?
Εκανα και edit
Να υποθέσω πως οι ερωτήσεις αφορούν στο από δω και πέρα???
Και σε αυτο
ChocolatePuma
25-05-12, 13:22
Εκανα και edit
Το είδα ;)
ChocolatePuma
01-06-12, 08:52
Στο ενυδρείο πλέον όλα προχωράνε καλά
Έμεινε μόνο η απογοητευση για τις απώλειες των γαρίδων :(
Δυστυχώς διαπίστωσα καθυστερημένα πως στην ενότητα του φόρουμ για τα ασπόνδυλα και συγκεκριμένα για τις γαρίδες, υπάρχει σαφής αναφορά πως "πλένουμε τα φυτά, πριν τα τοποθετήσουμε στο ενυδρείο"
To ερώτημα είναι (αν και ίσως φανεί χαζο!) : Τα πλένουμε με νερό βρύσής ή με νερό από το ενυδρείο?:smt017
Πρέπει να τα αφήσουμε σε νερό με συχνές αλλαγές πριν τα βάλουμε στο ενυδρείο ή ένα πλύσιμο αρκεί?
Άλλη ερώτηση : Θα απουσιάσω 3 ημέρες. Με ρυθμισμένο το φως 8 ωρες ανά ημέρα, αλλά χωρίς καθόλου τροφή για 3 ημέρες, θα έχουν πρόβλημα τα ψάρια?
Την τελευταία φορά πού είχα λείψει 15 ημέρες, είχα ρίξει στα ψάρια μισή ταμπλέτα διακοπών.
Μπορώ να χρησιμοποιήσω ξανά το 1/2 της ίδιας ταμπλέτας? :smt017
Αυταααααααααα :p
EDIT : Ξέχασα να αναφέρω ένα συμβαν στο πετ σοπ, της περιοχης μου. Μητέρα πελατισσα (πανω απο τα 2α - αντα) με τον γιο της (περίπου 15 χρονων). Ρωταει τον υπαλληλο : Τι άλλα ψάρια μπορεί να βάλει στο 25λιτρο ενυδρειο της, στο οποιο μέσα έχει έναν μονομάχο. Ο υπαλληλος (και μπραβο του), της απανταει πως μπορεί να βάλει μονο γαριδες ή σαλιγκαρια. Εκείνη απογοητευεται! Ο γιος της απανταει πως ο μονομαχος, μονο με αλλον μονομαχο δεν παει μαζι. Με όλα τα άλλα ταιριάζει! Ο πετσοπας επιμενει. Η κυρια βλεπει κάτι ξιφοφορους και τον ρωταει γι αυτους. Πόσους μπορεί να βάλει. Ο πετσοπας της απανταει, πως αν δεν ειχε μονομαχο μπορει να βάλει μια 3αδα. Εκείνη ακούει 30 και χαιρεται!!! Της ξαναλεει : 3αδα. Εκείνη απογοητευεται! Τελικά του ζηταει 5 ξιφοφορους, λέγοντας :΅Ε και τι έγινε???Το πολυ πολυ να τους φάει! Δεν άντεξα... Της είπα ΟΤΙ ΗΞΕΡΑ ΓΙΑ ΤΑ ΨΑΡΙΑ...ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΠΟΥ ΣΚΕΦΤΕΤΑΙ!!!
Συνήθως τα απλά που πρέπει να κάνεις και είναι μέχρι ενός σημείου υπέρ αρκετά είναι:
-Να αφαιρέσεις πλήρως τον πετροβάμβακα από τις ρίζες, προσπαθώντας φυσικά να μην τραυματίσεις το φυτό. Είναι πολλές φορές κουραστική διαδικασία, αλλά πρέπει.
-Πολύ καλό ξέπλυμα στη βρύση.
Για ακόμα μεγαλύτερη σιγουριά:
-Απολύμανση των φυτών (http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=44812) και δική μου επιλογή είναι με υπερμαγγανικό κάλιο. Εκτός από τους άλλους λόγους, για τους οποίους κάνουμε απολύμανση, σκοτώνεται και η άλγη, η οποία αν έχει τραβήξει τοξικά και φαγωθεί από τις γαρίδες, ας πούμε, είναι επικίνδυνη.
Ένα βήμα παραπάνω:
-Μπάνιο σε διάλυμα νερού και διττανθρακικής σόδας (η μαγειρική), καθώς εξουδετερώνει κάποια είδη εντομοκτόνων, και αμέσως καλό ξέπλυμα.
Ένα βήμα πριν την υστερία:
-Καραντίνα με ένα φιλτράκι με ενεργό άνθρακα.
Και πάλι 100% σίγουρος δε θα μπορείς να είσαι, αφού μπορεί να έχουν απορροφήσει κάτι και να το πετάξουν κάποια στιγμή. Μπορεί να έχουμε βάλει όλοι φυτά στα οποία να είχε μείνει κάτι πάνω, αλλά να μην είχαμε τόσο ευαίσθητα είδη και με τις αλλαγές νερού να απομακρύνθηκαν σιγά σιγά όλα τα κατάλοιπα. Προσωπικά πάω μέχρι την απολύμανση και δεν αντιμετώπισα ποτέ πρόβλημα. Έχω κάνει και όλο το σετάκι, αλλά βαρέθηκα από ένα σημείο και μετά. Ίσως αν είχα πιο ευαίσθητα είδη να ήμουν πιο υποχόνδριος! Πιο πολύ είναι να σου κάτσει η στραβή με καμιά περίεργη παρτίδα π.χ. από Ασία μεριά.
Όσο για την ιστορία στο μαγαζί, μαγκιά του υπαλλήλου, αλλά η μαμά προφανώς ήθελε να διδάξει στο παιδί της την απαξίωση στη ζωή. Πρώτη ή τελευταία φορά είναι που γινόμαστε μάρτυρες τέτοιων γεγονότων; Η ιστορία που μου έχει μείνει εμένα είναι μια μαμά με τα πιτσιρίκια, αφού τις προηγούμενες μέρες είχε πάρει ένα 2λιτρο πλαστικό... πράγμα και κάθε μέρα έπαιρνε και ένα καινούργιο ζωντανό προσπαθούσε να πάρει το οκ από τον υπάλληλο ότι ένα amphiprion ocellaris (nemo) θα άντεχε έστω και μισή ωρίτσα στο γλυκό για να το δουν τα παιδιά της να χαρούν.
ChocolatePuma
01-06-12, 12:22
Στέλιο ευχαριστώ για τις απαντήσεις
Για το ταίσμα ή μάλλον για την 3ημερη νηστεία, έχεις καμία ιδέα?
(εσύ ή καποιος άλλος εννοείται)
Να προτιμήσω τη νηστεία για 3 μέρες ή να ρίξω ταμπλέτα διακοπων?
Ωχ, ξεχάστηκα!
Για τρεις μέρες εγώ δε θα ανησυχούσα. Τα ψάρια αντέχουν για πολύ καιρό ατάιστα, αν δε μιλάμε για ειδικές περιπτώσεις όπως νεογέννητα. Αν είχες αυτόματη ταΐστρα και την είχες ήδη δοκιμάσει για να ξέρεις ότι δουλεύει σωστά να την έβαζες. Αλλά για τόσες λίγες μέρες δε νομίζω ότι χρειάζεται να κάνεις κάτι ιδιαίτερο. Άντε αν θες να κρατήσεις μια πισινή (για ψυχολογικούς λόγους και μόνο) τάισε λίγο καλύτερα την προηγούμενη μέρα και κάνε μια αλλαγή νερού.
ChocolatePuma
12-06-12, 09:46
Επιτέλους βρήκα τεστ...(και ταυτόχρονα περιμένω μέσω ebay τα τεστ που παρήγγειλα )
ΝΗ3/ΝΗ4:0
ΝΟ2:0
NO3:<15 (Η τιμή είναι μεταξύ 12,5 - 15 / Είναι φυσιολογικό?)
ph:7.5
Οι μετρήσεις έγινα με υγρά τεστ της Tetra
Η μέτρηση του PH έγινε με συσκευή (Phμετρο) που μου έφερε ένας φίλος / Δεν είχα ιδέα ότι υπάρχει τέτοια συσκευή!
Υπάρχει περίπτωση η συσκευη να μετράει %^@#$@%^??? :?
Η θερμοκρασία σταθερή στους 24 - 25 C.
Νομίζω γενικά πως πάμε καλα! :)
Αναμένω και τα ανεμιστηράκια για την ψύξη (γιατί έρχονται δύσκολες μερες)
Η μοναδική ΜΕΓΑΛΗ εκκρεμότητα είναι η αγορά νέου ενυδρείου...η οποία θα πάει για μετά το καλοκαίρι! :(:(:(
Καλά είναι τα νιτρικά σου. Να υπολογίσεις μέχρι την αλλαγή να μην ξεπερνάνε τα 20. Αυτό δεν το λέω για να αραιώσεις τις εβδομαδιαίες αλλαγές άμα δεν έφτασαν στα 20, αλλά για να τις κάνεις πιο συχνά αν χρειαστεί.
Το pHμετρο αν δεν έχει χαλάσει και το καλιμπράρει πού και πού μια χαρά δείχνει. Για Αθήνα πάντως κάπου εκεί είναι το pH.
Ελπίζω σήμερα και αύριο να μη γίνει πανικός με τη ζέστη!
ChocolatePuma
12-06-12, 10:28
Για όσο καιρό κρατήσω το 30λιτρο, αποφάσισα να προσθέσω μερικά φυτά
Αυτή τη στιγμή εχω ελάχιστα : 2 ανούμπιες, μια ανούμπια νάνα και αρκετό κερατοφυλλο
Τα φυτά τα οποία έχω εντοπίσει και τα οποία έχουν μικρές έως μέτριες απαιτήσεις, είναι τα :
1. Microsorum pteropus
2. Alternanthera reineckii 'Pink'
3. Ludwigia repens 'Rubin'
4. Hygrophila polysperma 'Rosanervig'
5. Cryptocoryne wendtii 'Mi Oya'
Πρέπει να προσέξω κάτι ιδιαίτερο? :rolleyes:
(Εκτός φυσικά απ το πρώτο φυτό, το οποίο δεν φυτεύεται, αλλά δένεται σε ξύλο)
Εννοείται πως δεν σκοπεύω να τα ψάξω όλα, αλλα 1-2 θα ήθελα να τα προσθέσω στο ενυδρείο
(ΥΓ : Ευχαριστώ Στέλιο για την προηγούμενη απάντηση)
Καλες οι μετρησεις ειναι και φυσιολογικες.
Τα οργανα κι αυτα μπορει να κανουν καποια στιγμη λαθος.
Aν δεν ειναι καλιμπραρισμενα (το πεχαμετρο ειδικα θελει κανονικα πριν απο καθε χρησh καλιμπραrισμα για ακριβη ενδειξη) και φυσικα θελει ειδικη μεταχειριση το "ματι" του. Δεν πρεπει να μενει να στεγνωσει κλπ, και οπως και να εχει μετα απο καποιο διαστημα θελει αλλαγη.
Φυσιλογικη μετρηση εκανε παντως για Aθηνα (7.5)
Για τα φυτά, επειδή βλέπω ότι σου αρέσουν τα ροζούλια (και καλά κάνεις:)) να ξέρεις ότι είναι πιθανό, αν δεν είναι τέλειες οι συνθήκες, να μην κρατήσουν το χρώμα.
Βασικά κοίτα και το μέγεθος του κάθε φυτού, να μην πνίξεις το ενυδρειάκι. Άντε τα stem μπορείς να τα κλαδεύεις, αλλά ας πούμε η κρυπτοκορίνα στα ντουζένια της θα πιάσει όλο το χώρο. Βέβαια μέχρι να πάρεις το μεγαλύτερο ενυδρείο θα έχει πετάξει και μικρότερα στελέχη οπότε βγάζεις το αρχικό και το βάζεις στο καινούργιο ενυδρείο, άμα είναι πολύ μεγάλο. Βοήθησέ τα και με καμία ταμπλέτα.
Την camboba την έβγαλες;
ChocolatePuma
12-06-12, 11:57
Για τα φυτά, επειδή βλέπω ότι σου αρέσουν τα ροζούλια (και καλά κάνεις:)) να ξέρεις ότι είναι πιθανό, αν δεν είναι τέλειες οι συνθήκες, να μην κρατήσουν το χρώμα.
Βασικά κοίτα και το μέγεθος του κάθε φυτού, να μην πνίξεις το ενυδρειάκι. Άντε τα stem μπορείς να τα κλαδεύεις, αλλά ας πούμε η κρυπτοκορίνα στα ντουζένια της θα πιάσει όλο το χώρο. Βέβαια μέχρι να πάρεις το μεγαλύτερο ενυδρείο θα έχει πετάξει και μικρότερα στελέχη οπότε βγάζεις το αρχικό και το βάζεις στο καινούργιο ενυδρείο, άμα είναι πολύ μεγάλο. Βοήθησέ τα και με καμία ταμπλέτα.
Την camboba την έβγαλες;
Να σου πω την αληθεια, θέλω λίγο χρώμα στο ενυδρείο...εκτός από το πράσινο! :)
Θα ψαξω 1-2 φυτά, σε σωστό μέγεθος ...προκειμένου να μην πνίξω το ενυδρείο!
Η camboba πήρε πόδι...την ίδια μέρα! :mad:
Μαζί μ αυτή, πήρε πόδι και το petcity στο Μαρούσι
Είναι δεδομένο πως οι γαρίδες πέθαναν λόγω του φυτού (δεν έκανα απολύτως τπτ άλλο εκείνη την ημέρα, εκτός από τα φυτέψω το συγκεκριμένο φυτό)...και οι τύποι μου είπαν πως είναι τυχαίο γεγονός!!! :confused:
Το ίδιο τυχαίο ειναι πως δεν θα με ξαναδουν ως πελατη :p
Μαζί μ αυτή, πήρε πόδι και το petcity στο Μαρούσι
Είναι δεδομένο πως οι γαρίδες πέθαναν λόγω του φυτού (δεν έκανα απολύτως τπτ άλλο εκείνη την ημέρα, εκτός από τα φυτέψω το συγκεκριμένο φυτό)...και οι τύποι μου είπαν πως είναι τυχαίο γεγονός!!! :confused:
Το ίδιο τυχαίο ειναι πως δεν θα με ξαναδουν ως πελατη :p
Δεν εισαι δικαιος αυτη τη φορα.
Μπορει να ηταν αλλη η αιτια.
Αν δεν τη βγαλουν τα κοκκινα καθαρη, ενα ευκολο φυτο που κοκκινιζει ψηλα και δινει μια αποχρωση στο ενυδρειο ειναι η ludwigia repens
ChocolatePuma
12-06-12, 13:48
Δεν εισαι δικαιος αυτη τη φορα.
Μπορει να ηταν αλλη η αιτια.
Αν δεν τη βγαλουν τα κοκκινα καθαρη, ενα ευκολο φυτο που κοκκινιζει ψηλα και δινει μια αποχρωση στο ενυδρειο ειναι η ludwigia repens
H αλήθεια είναι πως απέχω πολύ ακόμη...ώστε να μην με θεωρώ αρχάριο στα ενυδρεία (ή για να το πω απλα : παραμένω αρχάριος) :p
Αλλά η κοινή λογική λέει πως όταν τόσους μήνες όλα πηγαίνουν ρολόι (ελβετικό!), όταν όλο τον προηγούμενο καιρό και την ίδια μέρα οι γαρίδες αλλώνιζαν στο ενυδρείο, όταν δεν είχα καμία ξαφνική μεταβολή στη θερμοκρασία... και όταν φυτεύω ένα φυτό και μέσα σε 2-3 ώρες πεθαίνουν όλες οι γαρίδες...τυχαίο δεν το λες :?
Το ludwigia repens μου άρεσε και έχει ελάχιστες απαιτήσεις
Ευχαριστω Σπύρο :)
EDIT : Λεπτομέρεια με μικρή ή μεγάλη σημασία - Το συγκεκριμένο κατάστημα σταμάτησε τη συνεργασία με τον συγκεκριμένο προμηθευτή φυτών ;)
.. και όταν φυτεύω ένα φυτό και μέσα σε 2-3 ώρες πεθαίνουν όλες οι γαρίδες...τυχαίο δεν το λες :?
Οχι δεν εινα τυχαιο να πεθανουν ολες μαζι.
Αλλα δεν ειναι σιγουρο οτι η αιτια ηταν το καταστημα.
Το φυτο που πηρες που βρισκοταν?
Του εκανες απολυμανση ή καποια υποτυπωδες προετοιμασια ξεπλυμα κλπ?
Δεν συνεπεσε κατι αλλο με την εισαγωγη του φυτου?
Πχ εκανες αλλαγη νερου, εβαλες καποιο προσθετο, καποιο λιπασμα, co2 κλπ, τα χερια ηταν καθαρα, τα εργαλεια που χρησιμοποιησες?
Το φυτο ηταν σε γλαστρακι? το εβαλες με το γλαστρακι?
Μετρησεις νερου? Θερμοκρασιες?
Το βασικο. ανακατεψες το βυθο?
ChocolatePuma
12-06-12, 14:19
Οχι δεν εινα τυχαιο να πεθανουν ολες μαζι.
Αλλα δεν ειναι σιγουρο οτι η αιτια ηταν το καταστημα. Δεν είπα ότι φταίει το κατάστημα, αλλά το φυτό που μου πούλησαν. Ούτε θεωρώ δεδομένο πως οφείλουν να γνωρίζουν κάθετι που κάνει ο προμηθευτής τους στα φυτά που τους πουλάει (πχ ψεκασμους)
Το φυτο που πηρες που βρισκοταν? Σε γυάλα 200 λίτρων με άλλα όμοια φυτά, χωρίς όμως κανέναν ορατό ζωντανό αργανισμό
Του εκανες απολυμανση ή καποια υποτυπωδες προετοιμασια ξεπλυμα κλπ? Όχι δεν έκανα απολύτως τπτ, το έχω αναφέρει και σε προηγούμενη ανάρτηση μου
Δεν συνεπεσε κατι αλλο με την εισαγωγη του φυτου? Απολύτως τπτ
Πχ εκανες αλλαγη νερου, εβαλες καποιο προσθετο, καποιο λιπασμα, co2 κλπ, τα χερια ηταν καθαρα, τα εργαλεια που χρησιμοποιησες? Δεν έκανα αλλαγή νερού, κανένα πρόσθετο (λίπασμα, CO2), χέρια και εργαλεία ίδια με τις προηγούμενες φορές :)
Το φυτο ηταν σε γλαστρακι? το εβαλες με το γλαστρακι? Ήταν σε μικρό κεραμικό (μάλλον) κύλινδρο με μέρος των ριζών να εξέχουν και χωρίς βαμβάκι. Το τοποθέτησα έτσι όπως μου είπε ο πωλητής (με τον κυλινδρο)
Μετρησεις νερου? Θερμοκρασιες? Μετρήσεις δεν είχα κάνει. Θερμοκρασία σταθερη
Το βασικο. ανακατεψες το βυθο? Όχι
Σπύρο η μοναδική διαφωνια μου με το κατάστημα είναι πως το αποδίδουν σε τυχαίο γεγονός και πως εγώ συνδέω τον θανατο των γαριδων με το φυτό
Και μόνο το γεγονός πως άλλαξαν προμηθευτή, σε μένα λέει πολλά
Αλλά ας μην κολλήσουμε εκεί.
Η ζωή και το χόμπυ...προχωράει και εξελίσεται! :p
Και γω συνεχίζω το διάβασμα..
ΟΚ.
Απλα ας μην ειμαστε απολυτοι γιατι στο ενυδρειο συμβαινουν και πραγματα που καμια φορα δεν ειμαστε σε θεση να ξερουμε οτι μπορει να συμβαινουν ιδιως οταν δεν παρακολουθουμε στενα με μετρησεις ... οτι μπορει να μετρηθει.
Το κυλινδρακι που περιγραφεις δεν ξερω τι ακριβως ειναι, αλλα απο οτι ξερω πρεπει να αφαιρουνται ολα αυτα, να καθαριζουμε τις ριζες και να τις κοβουμε λιγο πριν φυτεψουμε το φυτο γιατι τα φυτα πριν τα παρουμε μεγαλωνουν συνηθως emersed και μεσα σε φουλ λιπασματα.
Κανονικα θελουν απολυμανση (ή και καραντινα για τους σχολαστικους) τα φυτα πριν μπουν στο ενυδρειο.
Ουτε ξεπλυμα δεν τους εκανες.
Πολυ θετικο δειγμα ειναι οτι δεν ειχαν ψαρια κλπ μαζι με τα φυτα.
Oταν εκανες λακουβα να βαλεις το φυτο μπορει να βγηκε τιποτα εξω (κανενα τοξικο αεριο). Σου εκανε μπουρλμπουληθρες εκει?
υγ Αν εχει και πετροβαμβακα στο γλαστρακι, αυτος ειναι ακαταλληλος για το ενυδρειο.
http://www.youtube.com/watch?v=44cDbR2YvK4
ChocolatePuma
12-06-12, 22:34
Χθες βράδυ κάηκε η λάμπα του ενυδρειου. Την είχε από τη μάνα του. Μια 11W.
Σήμερα την άλλαξα και κάηκε κι αυτή!!!!
Καμιά ιδεα τι μπορεί να φταίει...και πως μπορώ να το ελεγξω και να το διορθώσω;
Μαλλον αλλαγη τροφοδοτικου (ballast) θελεις :?
ChocolatePuma
13-06-12, 07:00
Μαλλον αλλαγη τροφοδοτικου (ballast) θελεις :?
Καλημέρα
Που σημαίνει???? :?:?:?
Το μπάλαστ (μην μπούμε σε τεχνικά ζητήματα!) είναι μία συσκευή, η οποία είναι απαραίτητη για το άναμα των λαμπτήρων φθορισμού. Είτε είναι μαγνητικό (http://image.made-in-china.com/2f0j00sBYaEuWPsUoO/T8-Magnetic-Ballast-WRA-40-.jpg), οπότε και πάει πακέτο με το στάρτερ (http://www.elightbulbs.com/catpics/sylvania/42812.jpg), είτε είναι ηλεκτρονικό (http://static.traderscity.com/board/userpix22/18152-electronic-ballast-t5-lamps-1.jpg). Οι λαμπτήρες οικονομίας που βάζουμε στο σπίτι μας το έχουν ενσωματωμένο στη βάση τους. Άλλοι τύποι λαμπτήρων φθορισμού (π.χ. οι μακρουλές λάμπες Τ8,Τ5) το έχουν στο κύκλωμά τους ως ανεξάρτητο κομμάτι (στα έτοιμα ενυδρεία είναι κρυμμένο μέσα στο καπάκι), το οποίο εαν χαλάσει το αλλάζουμε.
Εσύ τι τύπο λάμπας έχεις;
ChocolatePuma
13-06-12, 10:17
Το μπάλαστ (μην μπούμε σε τεχνικά ζητήματα!) είναι μία συσκευή, η οποία είναι απαραίτητη για το άναμα των λαμπτήρων φθορισμού. Είτε είναι μαγνητικό (http://image.made-in-china.com/2f0j00sBYaEuWPsUoO/T8-Magnetic-Ballast-WRA-40-.jpg), οπότε και πάει πακέτο με το στάρτερ (http://www.elightbulbs.com/catpics/sylvania/42812.jpg), είτε είναι ηλεκτρονικό (http://static.traderscity.com/board/userpix22/18152-electronic-ballast-t5-lamps-1.jpg). Οι λαμπτήρες οικονομίας που βάζουμε στο σπίτι μας το έχουν ενσωματωμένο στη βάση τους. Άλλοι τύποι λαμπτήρων φθορισμού (π.χ. οι μακρουλές λάμπες Τ8,Τ5) το έχουν στο κύκλωμά τους ως ανεξάρτητο κομμάτι (στα έτοιμα ενυδρεία είναι κρυμμένο μέσα στο καπάκι), το οποίο εαν χαλάσει το αλλάζουμε.
Εσύ τι τύπο λάμπας έχεις;
Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα!:confused:
Στο εσωτερικό μέρος του το καπάκι, έχει μια θήκη για τη λάμπα
Ξεβιδώνεις αυτή τη θήκη την και βλέπεις τη λάμπα, η οποία βιδώνει σε υποδοχη.
Στενόμακρη λάμπα με τα εξής χαρακτηριστικά :
220V-240V
50Hz-60Hz
11W
Απάντησα???? (εννόω κατάλαβε κανείς κάτι????):?
Μιλάμε για τέτοια (http://image.made-in-china.com/2f0j00cBvtqYRkgWbV/Fluorescent-Lamp-Bracket.jpg) λάμπα δηλαδή;
ChocolatePuma
13-06-12, 10:35
Μιλάμε για τέτοια (http://image.made-in-china.com/2f0j00cBvtqYRkgWbV/Fluorescent-Lamp-Bracket.jpg) λάμπα δηλαδή;
http://ssl.getitnow.gr/prod/me-and-home/fotismos/lamptires-oikonomias/lampa-oikonomias-energetic-e27-11w-psyhro-leyko-imeras/prod2570028pp/
Περίπου τέτοια
Λοιπόν, βγάλε το καπάκι από το ρεύμα, βγάλ' το από το ενυδρείο, καθάρισε την υποδοχή της λάμπας με ένα πανάκι και αν θες στέγνωσέ τη λίγο με το σεσουάρ ή άσ' το κάποια ώρα έτσι, μήπως έχει πάρει υγρασία. Μετά όπως είναι βάλε μια λάμπα από το σπίτι, βάλ' το στο ρεύμα και άναψέ το.
ChocolatePuma
13-06-12, 10:53
Λοιπόν, βγάλε το καπάκι από το ρεύμα, βγάλ' το από το ενυδρείο, καθάρισε την υποδοχή της λάμπας με ένα πανάκι και αν θες στέγνωσέ τη λίγο με το σεσουάρ ή άσ' το κάποια ώρα έτσι, μήπως έχει πάρει υγρασία. Μετά όπως είναι βάλε μια λάμπα από το σπίτι, βάλ' το στο ρεύμα και άναψέ το.
Ευχαριστώ! Θα το δοκιμάσω το απογευμα :)
Αν δεν "πετύχει"...θα επανέλθω :smt080
Μια που το συζητάμε : Η προδιαγραφές της λάμπας είναι οκ ή πρέπει να βάλω κάποια άλλη?
Αν δεν σας ξαναδω, χαρηκα για τη γνωριμια (πλακα κάνω!) :)
Ευχαριστώ! Θα το δοκιμάσω το απογευμα :)
Αν δεν "πετύχει"...θα επανέλθω :smt080
Μια που το συζητάμε : Η προδιαγραφές της λάμπας είναι οκ ή πρέπει να βάλω κάποια άλλη?
Αν δεν σας ξαναδω, χαρηκα για τη γνωριμια (πλακα κάνω!) :)
Με προσοχή όλα ε! Όχι τίποτα άλλο, αλλά μη συμβουλεύουμε τσάμπα τόσο καιρό και πάνε όλα χαμένα!:D
Μια χαρά είναι η λάμπα, ούτε καν χρειάζεται να την αγοράζεις από ενυδρειακά και να την πληρώνεις παραπάνω. Δεν έχεις φυτά που να ζητανε πολλά, είναι και χαμηλό το ύψος του ενυδρείου. Λίγο φως συνήθως σημαίνει λιγότερες σκοτούρες!:smt048
ChocolatePuma
13-06-12, 11:18
Ωραια.
Απο αντιχλωριο παρε το Seachem prime (http://www.petcumulus.gr/index.asp?page=product&pid=551) αφου το καλυτερο και οικονομικοτερο (αναλογικα για τα λιτρα νερου που αποχλωριωνει 1ml -20 σταγονες- στα 40 λιτρα αλλαγης) και δεσμευει αμμωνια κλπ χωρις να τη στερει ομως απο τα βακτηρια νιτροποιησης στο στρωσιμο κλπ (κοιταμε οδηγιες για δοσολογιες σε αυτα), βαρεα μεταλλα και βοηθαει στη μεμβρανη των ψαριων.
Σήμερα το παρέλαβα.
Οδηγίες : 5 ml στα 200 lt
Ένα καπάκι είναι 1 ml
Αναλογικά, θα πρέπει να ρίχνω 0,6 ml.
Αν σε κάθε αλλαγή ρίχνω 1 καπάκι (1 ml), θα υπάρχει πρόβλημα?
Νομίζω ότι το καπάκι είναι 5ml και κάθε γραμμούλα από το βίδωμα είναι 1ml. Λέω νομίζω γιατί δεν ξέρω αν είναι διαφορετικά για άλλο μέγεθος συσκευασίας. Για κοίτα το πάλι μία.
Αν ετοιμάζεις το νερό της αλλαγής από πριν σε ένα κουβά και εκεί ρίχνεις το αντιχλώριο τότε θα ρίχνεις ποσότητα για τα λίτρα της αλλαγής. Αν ρίχνεις το νέο νερό κατευθείαν μέσα στο ενυδρείο (δε στο συστήνω, ειδικά στα λίτρα σου) τότε θα ρίχνεις πριν ποσότητα που αντιστοιχεί στα συνολικά λίτρα σου.
Το να πέφτει λίγο παραπάνω δεν είναι πρόβλημα, αλλά καλό είναι να χρησιμοποιούμε την υπερδοσολογία στο αντιχλώριο πιο πολύ όταν υπάρχει λόγος (π.χ. αποτοξικοποίηση της αμμωνίας).
ChocolatePuma
13-06-12, 11:44
Νομίζω ότι το καπάκι είναι 5ml και κάθε γραμμούλα από το βίδωμα είναι 1ml. Λέω νομίζω γιατί δεν ξέρω αν είναι διαφορετικά για άλλο μέγεθος συσκευασίας. Για κοίτα το πάλι μία.
Αν ετοιμάζεις το νερό της αλλαγής από πριν σε ένα κουβά και εκεί ρίχνεις το αντιχλώριο τότε θα ρίχνεις ποσότητα για τα λίτρα της αλλαγής. Αν ρίχνεις το νέο νερό κατευθείαν μέσα στο ενυδρείο (δε στο συστήνω, ειδικά στα λίτρα σου) τότε θα ρίχνεις πριν ποσότητα που αντιστοιχεί στα συνολικά λίτρα σου.
Το να πέφτει λίγο παραπάνω δεν είναι πρόβλημα, αλλά καλό είναι να χρησιμοποιούμε την υπερδοσολογία στο αντιχλώριο πιο πολύ όταν υπάρχει λόγος (π.χ. αποτοξικοποίηση της αμμωνίας).
Directions : Use 1 capful (5ml) for each 200 L. For smaller doses, please note each cup thread is approx 1ml
Net : 250 ml
Άρα...Στέλιο έχεις δίκιο
Αρχίζω να διαπιστώνω, πως εκτός από αποκλειστικό διάβασμα για τα ενυδρεία, χρειάζομαι πτυχιο σε ξένη γλώσσα, μαθήματα ηλεκτρολογίας, γεωπονικής (εδώ ευτυχώς υπάρχει πτυχιο!!)...κλπ :smt080
Αρχίζω να διαπιστώνω, πως εκτός από αποκλειστικό διάβασμα για τα ενυδρεία, χρειάζομαι πτυχιο σε ξένη γλώσσα, μαθήματα ηλεκτρολογίας, γεωπονικής (εδώ ευτυχώς υπάρχει πτυχιο!!)...κλπ :smt080
Σκαλίζουμε λίγο την επιφάνεια κι άμα κάτι μας αρέσει περισσότερο βουτάμε και λίγο το κεφαλάκι!:D
ChocolatePuma
15-06-12, 08:17
Καλημέρα σε όλους
Πρώτα απ όλα να ενημερώσω πως το πρόβλημα με τη λάμπα αποκαταστάθηκε :D
Μου δημιουργήθηκε μια απορρία σχετικά με ένα ενυδρείο που είδα
60Liter 38x38x43 / Στην ουσία πρόκειται για "ψηλό" ενυδρείο
Τα συγκεκριμένα ενυδρεία είναι μόνο για γαρίδες ή μπορούν να φιλοξενήσουν και ψάρια? :rolleyes:
Βασικά εξαρτάται αν τα ψάρια που θα μπουν ζητάνε μήκος. Αν όχι μια χαρά κάνει.
ChocolatePuma
15-06-12, 10:18
Βασικά εξαρτάται αν τα ψάρια που θα μπουν ζητάνε μήκος. Αν όχι μια χαρά κάνει.
Guppies????? (νομίζω πως ναι???):rolleyes:
Αμέ!
Το αμε παει στο "μπορουν να μπουν" ή στο "θελουν μηκος και αυτα"? :)
Πάει στο ότι δεν είναι ψάρια που νοιάζονται πολύ για το μήκος και δεν τους δημιουργεί κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα το να μπουν σε ενυδρείο με μικρότερες διαστάσεις, σύμφωνα με αυτά που έχω δει. Το μεγαλύτερο ενυδρείο που έχω δει ήταν ένα μέτρο και οι κούρσες τους περιορίζονταν στο να πιάσει το αρσενικό το επόμενο θηλυκό που θα βρεθεί στο δρόμο του. Με βάση τις κινήσεις που έχω δει να κάνουν τουλάχιστον δεν το επιζητούσαν, απλά επειδή το είχαν το εκμεταλλεύονταν. Αν μιλούσαμε για ξιφοφόρους θα έλεγα ότι θέλουν αρκετά μεγαλύτερο μήκος, είναι βέβαια και μεγαλύτερα ψάρια.
Έχεις δει κάτι διαφορετικό;
Απο ζωοτοκα εχω ασχοληθει για πολυ λιγο με endlers που μοιαζουν αρκετα με τα Guppies μονο που εχουν μικροτερες ουρες και ειναι γενικα μικροτερα σε μεγεθος.
Ξεκινησα με δυο χαρεμακια σε 50 λιτρα με 52εκ μηκος.
Εβλεπα να βολταρουν παντου και οχι μονο για αναζητηση ταιριου.
Τα εδωσα ολα μετα απο τρεις μηνες, γιατι τελικα γεμιζε φουλ το ενυδρειο μαριδα, ας ειχα κανει αποσυμφορεση 2-3 φορες δινοντας αρκετα.
Και δεν μου αρεσουν οι αναπαραγωγες, οταν δεν εχω τι να τα κανω τα ψαρια που βγαινουν (σε πετσοπ δεν θελω να δινω, ουτε σε οτι ναναι ενυδρεια)
ChocolatePuma
19-06-12, 09:51
Καλημέρα σε όλους
Αν κάποιος γνωρίζει από προσωπική εμπειρία στο ενυδρείο του ή επειδή το έψαξε : Υπάρχει ενδεχόμενα τα αρσενικά γκάπυς να διαμορφώσουν επιθετική συμπεριφορά εάν απουσιάζουν από το ενυδρείο θηλυκά γκάπυς? :confused:
Το ρωτάω γιατί εδώ και μερικές μέρες πέφτει τρελό κυνήγι μεταξύ των 2 αρσενικών που έχω στο ενυδρείο!!!
Χωρίς φυσικά να υπάρχουν τραυματισμοι...
Να προσθέσω πως το κυνήγι είναι αμοιβαίο...μια ο ένας...μια ο άλλος... :?
Το ερώτημα στο προηγούμενο ποστ παραμένει...για όποιον έχει άποψη
Ωστόσο επανέρχομαι με μερικές απορίες που αφορούν στις "διακοπές"!
Τον επόμενο καιρό θα λείψω για 15 περίπου μέρες
Θα ήθελα μερικές συμβουλές σ' οτι αφορά τις συνθηκες στο ενυδρείο
1. Να αγοράσω αυτόματη ταίστρα (δεν ξέρω αν προσαρμόζεται σε όλα τα ενυδρεία) ή να προτιμήσω "τροφή διακοπών"?
2. Η θερμοκρασία στο νερό δεν ανεβαίνει ποτέ πάνω απο 26o C. Θα χρειαστεί να τοποθετήσω ανεμιστηράκια (έχω αυτό http://www.petcumulus.gr/index.asp?p...oduct&pid=2183 (http://www.petcumulus.gr/index.asp?page=product&pid=2183)) ή όχι ?
3. Τι γίνεται με την μείωση της στάθμης του νερού? Λογικά θα πέσει μερικά εκατοστα. Θα υπάρξει πρόβλημα?
4. Σκέφτομαι να κάνω μια καλή αλλαγή νερού (50% περίπου) μια μέρα πριν φύγω. Θα υπάρξει μεγάλο πρόβλημα με την αμμωνία τις 15 μέρες που δεν θα γίνει αλλαγή νερού?
5. Η φωτοπερίοδος είναι σταθερή 8 ώρες την ημέρα. Πρέπει να την αυξήσω επειδή το σπίτι θα είναι τελείως σκοτεινό για 15 μέρες?
Όποιος έχει άποψη για τα παραπάνω θέματα...θα βοηθούσε
Το καλυτερο θα ηταν να μπορει καποιος ανθρωπος να πηγαινει καθε 3 μερες και να συμπληρωνει λιγο νερο για την εξατμιση και να ταιζει.
Αν δεν γινεται, θα πρεπει να
α. παρατηρησεις ποσο νερο εξατμιζεται καθημερινα και να υπολογισεις ποσο θα εχει πεσει η σταθμη μεχρι να γυρισεις.
Βεβαια δεν μπορεις να εισαι σιγουρος γιατι οσο λειπεις μπορει να αυξηθει η ζεστη και να αυξηθει και η εξατμιση. Θα πρεπει να μην μεινει καποιο φιλτρο εκτος νερου, αλλιως πρεπει να βαλεις αυτοματη αναπληρωση.
Αν εισαι σιγουρος οτι δεν ανεβαινει η θερμοκρασια πανω απο το οριο ασφαλειας για τα ψαρια και εισαι τοσο τυχερος, δεν χρειαζεται να βαλεις ανεμιστηρια γιατι αυτο θα αυξησει την εξατμιση κατα πολυ.
β. θα αρχισεις να μειωνεις σταδιακα (10-15 λεπτα καθε μερα) τη φωτοπεριοδο, μεχρι να φτασει τις 3-4 ωρες. Θα βοηθησει και στη θερμοκρασια και εξατμιση κατεπεκτασιν και θα μειωσει την ανατπυξη φυτων και μεταβολισμος των ψαριων που δεν θα χρειαζονται τοσο ταισμα.
γ. θα κανεις μεγαλη αλλαγη μια μερα πριν φυγεις
δ. θα κανεις αλλαγη μολι γυρισες (αμμωνια δεν δημιουργειται στην ελλειψη αλλαγων αφου λειτουργει το βιολογικο φιλτρο. Τα νιτρικα, φωσφορικα, redox ειναι το θεμα που οσο λιγοτερο ταισμα γινει, τοσο πιο καλα θα ειναι τα αποτελεσματα, και φυσικα να μη γινει καμια διακοπη ρευματος και δεν επανερθουν τα ηλεκτρικα σε κανονικη λειτουργεια)
ε. θα αρχισεις το ιδιο σταδικα να επαναφερεις την φωτοπεριοδο εκει που ηταν.
στ. Τροφη διακοπων δεν συνιστω. Καλυτερα ταιστρα, αλλα πρεπει να την βαλεις σε λειτουργεια μια εβδομαδα τουλαχιστον πριν φυγεις και να παρατηρεις οτι ολα πανα καλα. Ταισμα ελαχιστο μια φορα την ημερα ή καθε δυο μερες ή καθε 3. Καλη ταιστρα να μη μουλιαζει η τροφη μεσα και λασπωσει και πεφτει κομματια στο ενυδρειο ή καθολου.
ChocolatePuma
19-06-12, 12:28
Το καλυτερο θα ηταν να μπορει καποιος ανθρωπος να πηγαινει καθε 3 μερες και να συμπληρωνει λιγο νερο για την εξατμιση και να ταιζει. (Λες να εμπιστευτώ την πεθερά μου??? :confused::confused::confused: ΜΕ ΤΠΤ!!)
Αν δεν γινεται (δυστυχώς δεν γίνεται), θα πρεπει να
α. παρατηρησεις ποσο νερο εξατμιζεται καθημερινα και να υπολογισεις ποσο θα εχει πεσει η σταθμη μεχρι να γυρισεις.
Βεβαια δεν μπορεις να εισαι σιγουρος γιατι οσο λειπεις μπορει να αυξηθει η ζεστη και να αυξηθει και η εξατμιση. Θα πρεπει να μην μεινει καποιο φιλτρο εκτος νερου, αλλιως πρεπει να βαλεις αυτοματη αναπληρωση. (αυτόματη αναπλήρωση???? Αξίζει για 30λιτρο ενυδρείο?)
Αν εισαι σιγουρος οτι δεν ανεβαινει η θερμοκρασια πανω απο το οριο ασφαλειας για τα ψαρια και εισαι τοσο τυχερος, (η θερμοκρασια στο σπιτι, ακομη και σε περίοδο καυσωνα δεν ξεπερνα τους 26. Εφοσον το σπιτι θα παραμενει κλειστο, ελπίζω να διατηρηθεί ακόμη πιο χαμηλα πχ 24-25) δεν χρειαζεται να βαλεις ανεμιστηρια γιατι αυτο θα αυξησει την εξατμιση κατα πολυ. (οκ)
β. θα αρχισεις να μειωνεις σταδιακα (10-15 λεπτα καθε μερα) τη φωτοπεριοδο, μεχρι να φτασει τις 3-4 ωρες. Θα βοηθησει και στη θερμοκρασια και εξατμιση κατεπεκτασιν και θα μειωσει την ανατπυξη φυτων και μεταβολισμος των ψαριων που δεν θα χρειαζονται τοσο ταισμα. (πολύ καλή συμβουλη!!) :p
γ. θα κανεις μεγαλη αλλαγη μια μερα πριν φυγεις (περίπου 50%?)
δ. θα κανεις αλλαγη μολι γυρισες (αμμωνια δεν δημιουργειται στην ελλειψη αλλαγων αφου λειτουργει το βιολογικο φιλτρο. Τα νιτρικα, φωσφορικα, redox ειναι το θεμα που οσο λιγοτερο ταισμα γινει, τοσο πιο καλα θα ειναι τα αποτελεσματα, και φυσικα να μη γινει καμια διακοπη ρευματος και δεν επανερθουν τα ηλεκτρικα σε κανονικη λειτουργεια)
ε. θα αρχισεις το ιδιο σταδικα να επαναφερεις την φωτοπεριοδο εκει που ηταν. (ανά 15' και πάλι?)
στ. Τροφη διακοπων δεν συνιστω. Καλυτερα ταιστρα, αλλα πρεπει να την βαλεις σε λειτουργεια μια εβδομαδα τουλαχιστον πριν φυγεις και να παρατηρεις οτι ολα πανα καλα. Ταισμα ελαχιστο μια φορα την ημερα ή καθε δυο μερες ή καθε 3. Καλη ταιστρα να μη μουλιαζει η τροφη μεσα και λασπωσει και πεφτει κομματια στο ενυδρειο ή καθολου. (Υπάρχουν μοντέλα για κάθε ενυδρείο? Μήπως υπάρχει κάποια συγκεκριμένη πρόταση?
Πχ αυτή η φθηνή αξίζει? http://www.ebay.com/itm/Automatic-Fish-Food-Feeder-for-Aquarium-Fish-Tank-New-/130499141105?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item1e625addf1
Ευχαριστώ για τις απαντήσεις!!
(Λες να εμπιστευτώ την πεθερά μου??? :confused::confused::confused: ΜΕ ΤΠΤ!!)
(αυτόματη αναπλήρωση???? Αξίζει για 30λιτρο ενυδρείο?)
(η θερμοκρασια στο σπιτι, ακομη και σε περίοδο καυσωνα δεν ξεπερνα τους 26. Εφοσον το σπιτι θα παραμενει κλειστο, ελπίζω να διατηρηθεί ακόμη πιο χαμηλα πχ 24-25)
(περίπου 50%?)
(ανά 15' και πάλι?)
(Υπάρχουν μοντέλα για κάθε ενυδρείο? Μήπως υπάρχει κάποια συγκεκριμένη πρόταση?
Πχ αυτή η φθηνή αξίζει?
Θα ελεγα να μη κολλαμε σε τετοια. Ολοι μπορουν να εκπαιδευτουν αν το θελουν και να κανουν τα βασικα.
Κανενα μηχανημα δεν ειναι καλυτερο απο τον ανθρωπο.
Αν υπαρχει περιπτωση να κανει κατι λαθος τα ετοιμαζουμε ολα εμεις (νερο αναπληρωσης και μεριδες φαγητου σε αλουμινοχαρτα) δεν ειναι και πολλα αυτα που θα κανει.
(Αν και το νερο αν δεν ειναι απο ΑΟ, πρεπει να το βαζει εκεινη την ωρα απο τη βρυση με λιγο αντιλχωριο, αλλιως με νερο ΑΟ, μαζευουμε σε ενα δοχειο κλειστο, και με μια κανατα ανοιγει παιρνει αναπληρωνει και ξανακλεινει)
Στο μικρο ενυδρειο ειναι πιο ευκολη αναπληρωση, γιατι μπορεις να βαλεις το νερο σε ενα δοχειακι καπου ψηλα, να κατεβαινει με τη βαρυτητα και να μη χρειαστουν ηλεκτρονικα μεσα, αντλιες κλπ.
Ενα φλοτερ μονο, σαν αυτο που εχει το καζανακι, καλα στηριγμενο στο ενυδρειο.
Το νερο της αναπληρωσης καλο ειναι να ειναι απο AO.
Και δεν ανεβαζει σκληροτητες αλλα το κυριοτερο στην περιπτωση μας, δεν χρειαζεται κυκλοφορητης να μη μενει ακινητο.
Να υποθεσω πως ειναι το πρωτο σου καλοκαιρι με ενυδρειο?
Δεν ειναι σταθερη η θερμοκρασια ολο το καλοκαιρι.
Δεν μπορεις να εισαι 100% σιγουρος για τιποτα, ουτε για την εξατμιση.
Ναι 50% (στο περιπου πατα γιατι καθε ενυδρειο ειναι ξεχωσριστο)
Δεν εχω δοκιμασει αλλη εκτος της ακριβης ταιστρας της eheim και δεν εχω αποψη.
ΥΓ Ξεχασα κατι σημαντικο.
Αν ειναι να απουσιασουμε και να ελλατωσουμε ή κοψουμε τελειως το ταισμα (πχ οταν λειπω μεχρι 5-7 μερες δεν βαζω ταιστρα και για παραπανω απουσια βαζω καθε 3 μερες ταισμα), την προηγουμενη περιοδο (εγω για 15 μερες) κανουμε "παχυνση". Περισσοτερο ταισμα περισσοτερες αλλαγες νερου.
Αρκει να το σηκωνει το φιλτρο μας (να εχει μπολικο βιολογικο υλικο) και να μη αυξησουμε το τασιμα αποτομα.
Δεν παμε απο 1-2 ταισματα την ημερα με λιγα φυλλαρακια σε 4-5 ταισματα με πιο πολυ τροφη αποτομα. Σιγα σιγα αυξανουμε.
ChocolatePuma
19-06-12, 13:06
Η συγκεκριμένη πεθερά δεν εκπαιδεύεται!!! :p
Η θερμοκρασία όντως δεν ανεβαινει πανω απο 26 C, ότι κι αν γίνεται εκτός σπιτιου. Άρα κρατάω τη συμβουλή σου Σπύρο και δεν τοποθετώ ανεμιστηράκια, ώστε να μην αυξήσω την εξάτμιση του νερού
Για να συνοψίσω : Ξεκινάω πάχυνση για 15 μέρες (και αυξάνω τις αλλαγές νερού), μετά μειώνω ανά 15' την φωτοπερίοδο μέχρι να φτάσω τις 3-4 ώρες
Δοκιμάζω την ταίστρα μια εβδομάδα πριν τις διακοπες, με 1 ταϊσμα κάθε 3 μέρες
Για την αυτόματη αναπλήρωση δεν νομίζω να κάνω κάτι
Θα βάλω αρκετά χαμηλά το φίλτρο
Και μετά καλές διακοπές...ελπίζοντας να τα βρω όλα όπως τα άφησα!
Και πάλι ευχαριστώ :)
Να σαι καλα και καλες διακοπες.
Ξεχασα.
Καλο ειναι στο τελος της παχυνσης να μειωσης σταδιακα το ταισμα παλι, για να μην εχεις αποτομη μειωση (θανατο) βιολογιας λογω "ασιτιας" της. (βιολογικο θεμα, αν δε το καταλαβαινεις ακομα δεν πειραζει, απλα μειωσε καπως σταδιακα τις 2-3 τελευταιες μερες της παχυνσης - η αυξηση ταισματων γινεται πιο σταδιακα πχ σε 5-6 μερες - καλο ειναι αν εχεις τεστ να ελεγχεις το νερο στην αυξηση ταισματος)
ChocolatePuma
19-06-12, 13:23
Να σαι καλα και καλες διακοπες. Σε έναν μήνα από τώρα...αργούν ακόμη :D
Ξεχασα.
Καλο ειναι στο τελος της παχυνσης να μειωσης σταδιακα το τασιμα παλι, για να μην εχεις αποτομη μειωση (θανατο) βιολογιας λογω "ασιτιας" της. (βιολογικο θεμα, αν δε το καταλαβαινεις ακομα δεν πειραζει, απλα μειωσε καπως σταδιακα τις 2-3 τελευταιες μερες της παχυνσης - η αυξηση ταισματων γινεται πιο σταδιακα πχ σε 5-6 μερες - καλο ειναι αν εχεις τεστ να ελεγχεις το νερο στην αυξηση ταισματος) οκ
Αυτή την ταιστρα εννοείς ? http://www.petcumulus.gr/index.asp?page=product&pid=1275
:):):)
Αυτή την ταιστρα εννοείς ?
Ναι .......
ChocolatePuma
25-06-12, 12:00
Καλημέρα σε όλους
Συνάδελφος χαρίζει ένα dwarf sucker (έτσι το ανέφερε)...κι αν δεν βρεθει ενυδρείο θα το παει σε πετ σοπ
Βρηκα τις παρακάτω πληροφορίες για το συγκεκριμένο ψάρι
Dwarf sucker - Otocinclus cocama
Size of the fish in home aquariums (min-max): 3 - 4 cm ( 1.18" - 1.57")
Water pH for Dwarf sucker should be maintained within the range:5.3 - 7.5
Total water hardness (dGH) for these fish:4 - 18 °N
Recommended water temperature for Dwarf sucker:20 - 28 °C ( 68 - 82.4 °F )
Fish' compatibility within the species:peaceful (visit this article (http://www.aqua-fish.net/show.php?h=compatibleaquariumfish#qa))
Fish' temperament toward other species:peaceful (visit this article (http://www.aqua-fish.net/show.php?h=compatibleaquariumfish#qa))
Preferred place when kept in fish tanks:Middle levels
The way of breeding:Spawning
Origin of the species:South America
Οι μετρήσεις στο ενυδρείο είναι σχεδόν κάθε εβδομάδα σταθερές :
pH 7.5
ΝΗ3/ΝΗ4 0
ΝΟ2 0
ΝΟ3 < 15
Θερμοκρασία <27 (στις μεγάλες ζέστες)
Το ερώτημα είναι : Στο 30λιτρο μου, με 2 guppies, 1 apple snail και 7 red cherry, θα υπάρχει πρόβλημα ?
Όποιος έχει άποψη για το συγκεκριμένο είδος ψαριού, θα ήθελα να την ακούσω
ChocolatePuma
29-06-12, 11:10
Καλημέρα
Έχει κάνει κανείς σας, παραγγελίες μέσω ebay από το AquaticMagic (http://stores.ebay.com/AquaticMagic) ?
Είστε ευχαριστημένοι?
Extra ερώτηση (ίσως ακουστεί χαζη!!!): Το φίλτρο μου, ένα εσωτερικό της Hailea, τρέχει εδώ και μήνες με μπλε σφουγγάρι στο εσωτερικό (κάτι σαν κι αυτό http://www.amazonios.gr/product_info.php?cPath=449&products_id=1620) και mini siporax.
Βρέθηκε στα χέρια μου το παρακάτω : http://www.petcumulus.gr/index.asp?page=product&pid=1847
Νομίζετε πως πρέπει να αλλάξω το mini siporax που εχω? :rolleyes:
λόγω το σχήματος του, το mini siporax προτείνεται για εσωτερικά φίλτρα με λίγο όγκο για υλικά
Καλημέρα
Έχει κάνει κανείς σας, παραγγελίες μέσω ebay από το AquaticMagic (http://stores.ebay.com/AquaticMagic) ?
Είστε ευχαριστημένοι?
Έχω πάρει Christmass Moss η οποία έφτασε σε καλή ποσότητα και ποιότητα. Έχει αναπτυχθεί αρκετά τώρα.
Και άλλα 2-3 μπιχλιμπίδια τα οποία ήρθαν σε καλή κατάσταση και άμεσα.
Συνιστώ ανεπιφύλακτα..
ChocolatePuma
29-06-12, 12:51
Έχω πάρει Christmass Moss η οποία έφτασε σε καλή ποσότητα και ποιότητα. Έχει αναπτυχθεί αρκετά τώρα.
Και άλλα 2-3 μπιχλιμπίδια τα οποία ήρθαν σε καλή κατάσταση και άμεσα.
Συνιστώ ανεπιφύλακτα..
Ωπ...εδώ είμαστε!
Σε τι κατάσταση σου ηρθε? (χρώμα, υφή...)
Σε πόσο καιρό άρχισε να αναπτύσεται?
Ήταν το κανονικό του χρώμα γιατί έφτασε μέσα σε 2-4 μέρες από την αποστολή, δε θυμάμαι ακριβώς πόσο έκανε να φτάσει. Πάντως είχαν "μαραθεί" μόνο 2-3 μικρά κομματάκια, απειροελάχιστα σε σχέση με το σύνολο.
Αργεί να αναπτυχθεί, οπότε και μου έχει πάρει 4-5 μήνες μέχρι τώρα. Σίγουρα έχει διπλασιαστεί η αρχική ποσότητα, την οποία τιμούν ιδιαιτέρως οι γαρίδες..
ChocolatePuma
29-06-12, 13:05
Ήταν το κανονικό του χρώμα γιατί έφτασε μέσα σε 2-4 μέρες από την αποστολή, δε θυμάμαι ακριβώς πόσο έκανε να φτάσει. Πάντως είχαν "μαραθεί" μόνο 2-3 μικρά κομματάκια, απειροελάχιστα σε σχέση με το σύνολο.
Αργεί να αναπτυχθεί, οπότε και μου έχει πάρει 4-5 μήνες μέχρι τώρα. Σίγουρα έχει διπλασιαστεί η αρχική ποσότητα, την οποία τιμούν ιδιαιτέρως οι γαρίδες..
Ευχαριστω! Με κάλυψες απόλυτα :)
Τα ευκολα φυτα.
Τα δυσκολα ενδεχεται να χαλασουν
ChocolatePuma
29-06-12, 13:14
Τα ευκολα φυτα.
Τα δυσκολα ενδεχεται να χαλασουν
Η παραγγελία μου πάντως : Pellia -Live Aquarium Plant Christmas Java Aquatic Moss (http://rover.ebay.com/rover/0/e11051.m43.l1123/7?euid=3b2579fcf0954fb6b0966a54f5cd95b5&loc=http%3A%2F%2Fcgi.ebay.com%2Fws%2FeBayISAPI.dll %3FViewItem%26item%3D250391780124%26ssPageName%3DA DME%3AX%3ARTQ%3AUS%3A1123), ήρθε ως μια καφέ μάζα...ένα χάλι δλδ! :(
Το κατάστημα αρχικά ισχυρίστηκε πως θα πρέπει να τη δεσω σε ξυλο και εντός 10 ημερών θα αρχίσει να αποκτά πράσινο χρώμα
Απο χθες ανταλλάσουμε email, επειδή εδώ και 15 μέρες η καφέ μάζα παραμένει ως έχει και τελικα πριν λίγο μου πρότειναν επαναποστολή ή επιστροφή των χρημάτων :)
Κάνω μετρήσεις κάθε δύο μέρες, μην πάθω καμιά πλάκα...καλοκαιριάτικα, ωστόσο ήθελα και 2η άποψη για το συγκεκριμένο κατάστημα, πριν το "καταδικάσω" στο μυαλο μου
Μετά από πόσες μέρες έφτασε σε σενα από την αποστολή?
Πάντως σαν seller έχει 98,5% θετικές αξιολογήσεις στις σχεδόν 55000 πωλήσεις, είναι αρκετά καλό το ποσοστό..
Είμαι σίγουρος ότι θα κάνουν ότι μπορούν για να σε ευχαριστήσουν, ήταν και αρκετά ευγενικοί όσες φορές μίλησα μαζί τους..
Πάντως όταν την είχα παραγγείλει εγώ ήταν και στα μεγάλα κρύα.
Καλοκαιριάτικα δε παίζει να έκανα παραγγελίες σε φυτά για κανένα λόγο..
ChocolatePuma
29-06-12, 13:32
Μετά από πόσες μέρες έφτασε σε σενα από την αποστολή?
Πάντως σαν seller έχει 98,5% θετικές αξιολογήσεις στις σχεδόν 55000 πωλήσεις, είναι αρκετά καλό το ποσοστό..
Είμαι σίγουρος ότι θα κάνουν ότι μπορούν για να σε ευχαριστήσουν, ήταν και αρκετά ευγενικοί όσες φορές μίλησα μαζί τους..
Πάντως όταν την είχα παραγγείλει εγώ ήταν και στα μεγάλα κρύα.
Καλοκαιριάτικα δε παίζει να έκανα παραγγελίες σε φυτά για κανένα λόγο..
Έκανε να έρθει πάνω απο βδομάδα...
Το θέμα δεν είναι μόνο η καθυστέρηση, αλλα και η επιμονή τους να το φυτέψω!
Σήμερα το βγάζω και είτε θα ζητήσω επιστρόφη είτε νέα δωρεάν αποστολή
Ευχαριστώ όλους για τις απαντήσεις :)
Πες τους το από αύριο για να τα στείλουν δευτέρα πρωί, μήπως σου έχουν έρθει μέχρι την Παρασκευή(μην μπλέξεις με σ/κ ενδιάμεσα) αν τελικά ζητήσεις να κανουν επαναποστολή. Καλού κακού τη ποσότητα που έχεις βάλε τη κάπου με νερό μήπως γίνει το θαύμα. :P
Η παραγγελία μου πάντως : Pellia -Live Aquarium Plant Christmas Java Aquatic Moss (http://rover.ebay.com/rover/0/e11051.m43.l1123/7?euid=3b2579fcf0954fb6b0966a54f5cd95b5&loc=http%3A%2F%2Fcgi.ebay.com%2Fws%2FeBayISAPI.dll %3FViewItem%26item%3D250391780124%26ssPageName%3DA DME%3AX%3ARTQ%3AUS%3A1123), ήρθε ως μια καφέ μάζα...ένα χάλι δλδ! :(
Το κατάστημα αρχικά ισχυρίστηκε πως θα πρέπει να τη δεσω σε ξυλο και εντός 10 ημερών θα αρχίσει να αποκτά πράσινο χρώμα
Απο χθες ανταλλάσουμε email, επειδή εδώ και 15 μέρες η καφέ μάζα παραμένει ως έχει και τελικα πριν λίγο μου πρότειναν επαναποστολή ή επιστροφή των χρημάτων :)
Κάνω μετρήσεις κάθε δύο μέρες, μην πάθω καμιά πλάκα...καλοκαιριάτικα, ωστόσο ήθελα και 2η άποψη για το συγκεκριμένο κατάστημα, πριν το "καταδικάσω" στο μυαλο μου
Αυτο που ειπε ειναι σωστο (μπορει να βγαλει φρεσκα αν εχει μεινει κατι ζωντανο απο το φυτο)
Απο την αλλη, το οτι δεχεται να επιστρεψει χρηματα ή να σου στειλει νεο φυτο σε περιπτωση που δεν επιβιωσει, απο μονο του φτανει για να μην εχεις αρνητκη αποψη.
Το κανουν πολλοι αυτο?
Κάνω μετρήσεις κάθε δύο μέρες, μην πάθω καμιά πλάκα...καλοκαιριάτικα, ωστόσο ήθελα και 2η άποψη για το συγκεκριμένο κατάστημα, πριν το "καταδικάσω" στο μυαλο μου Έχω παραγγείλει αρκετές φορές απο το συγκεκριμένο ''κατάστημα'' και ειμαι πολυ ευχαριστημένος. Έκανα μια παραγγελία την προηγούμενη εβδομαδα και μέτα απο 4 μέρες μου ήρθαν τα φυτά σε πολύ καλή κατάσταση.
ChocolatePuma
30-06-12, 10:35
Νομίζω ότι καλύφθηκα απο τις απαντήσεις όλων και ευχαριστω
Είναι λογικό κάποιες αποστολές να μην είναι πετυχημένες. Γι αυτο και ζήτησα 2η & 3η γνώμη για να μπορω να εχω άποψη για τη συγκεκριμένη εταιρία
Όσο για το θέμα της επαναποστολης, νομίζω πως έχει να κανει με τους κανόνες του eBay. Τα θετικά feedback τα θέλουν όλοι οι πωλητές... ;)
Και πάλι ευχαριστω
ChocolatePuma
02-07-12, 07:34
Καλημέρα και καλό μήνα
Όποιος γνωρίζει περί τύρφης, θα ήθελα μερικές απαντήσεις στα παρακάτω
1. Με τη χρήση τύρφης, μπορεί να μειωθεί το pH?
2. Αν "ναι", η τύρφη πρέπει να τοποθετηθεί εντός του φίλτου?
3. Κάθε πότε απαιτείται αλλαγή της τύρφης?
4. Η μείωση του pH εξαρτάται μόνο από την ποσότητα της τύρφης ή κι απο άλλους παράγοντες?
5. Επηρεάζει η χρήση της τύρφης, κάτι άλλο εκτός από το pH? Εννοώ άμεση επίδραση σε ψάρια, γαρίδες, φυτά...κλπ
6. Άλλος τρόπος για μείωση του pH υπάρχει?
Thanks...:D
1. Ναι.
2. http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?p=656363#post656363
3. Δες το 2.
4. Από πάρα πολλούς παράγοντες για αυτό και δεν μπορεί να βγει ένας 100% οδηγός, παρά μόνο ένας μπούσουλας για το πώς να κινηθείς για να φτάσεις στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Σίγουρα στην αρχή θα χρειαστούν αρκετές μετρήσεις μέχρι να βρεις τις ρουτίνες σου.
5. Πέρα από τις σκληρότητες που μειώνει απελευθερώνει και ευεργετικές ουσίες και χρωματίζει το νερό.
6. http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=35633
Μακροπρόθεσμα η Α/Ο είναι πιο οικονομική και είναι πολύ πιο εύκολο να υπολογίσεις τι ανάμιξη θα πρέπει να κάνεις, απλά μπορεί να αργήσει λίγο να αρχίσει η πτώση του pH. Βέβαια μπορεί να χρησιμοποιείται και ταυτόχρονα με τύρφη.
ChocolatePuma
02-07-12, 13:27
Στέλιο ευχαριστω για τις απαντήσεις, νομίζω καλύφθηκα :)
Σ' ότι αφορά την απάντηση του "AquaticMagic"...ήρθε πριν λίγο και αναφέρουν τα εξής :
We have arranged for reshipment on your confirmed address and we shall arrange for ship out with in 2-3 days from today with internal barcode *0112063003* for (pellia*1)
Kindly allow at least 7-15 working days from the shipment date to reach your location
Το 7-15...μου ήρθε κάπως...:confused::confused::confused:
Σήμερα απ ότι φαίνεται είναι η μέρα των ερωτήσεων
Διάβασα κάπου πως η παρουσία των marimo balls (http://en.wikipedia.org/wiki/Marimo), ενισχύει την ανάπτυξη της Cladophora algae :rolleyes:
Αληθεύει?
Συγκεκριμένα διάβασα το εξής :
Τι φταίει: Αν εμφανιστεί η Cladophora στο ενυδρείο μας πάει να πει ότι έχουμε πετύχει να δημιουργήσουμε όλες τις σωστές συνθήκες για την υγιή ανάπτυξη των φυτών μας. Σωστά διαβάσατε αφού αυτό το είδος άλγης χρειάζεται αυτές τις παραμέτρους στο νερό που χρειάζονται και τα φυτά! Αν βάλατε τελευταία τα marimo balls (http://en.wikipedia.org/wiki/Marimo) ωραία μπαλάκια άλγης τότε το πιο πιθανό είναι να ήταν ο «δούρειος ίππος» για να εμφανιστεί στο ενυδρείο.
Αν κάποιος ξέρει...ας ενημερώσει
Ευχαριστώ :)
Σε κάποιους παρουσιάστηκε αυτός ο διάολος αφότου έβαλαν τις marimo. Μπορεί βέβαια να ήταν και τυχαίο. Σε πολλούς άλλους δεν παρουσιάστηκε τέτοιο πρόβλημα. Ευτυχώς είμαι ένας από αυτούς! Φτου φτου!
ChocolatePuma
02-07-12, 13:49
Σε κάποιους παρουσιάστηκε αυτός ο διάολος αφότου έβαλαν τις marimo. Μπορεί βέβαια να ήταν και τυχαίο. Σε πολλούς άλλους δεν παρουσιάστηκε τέτοιο πρόβλημα. Ευτυχώς είμαι ένας από αυτούς! Φτου φτου!
Στέλιο τις κρατάς στην αρχική τους μορφή (εννοώ σαν μπάλα) ή τις ανοίγεις, ώστε να γίνουν "επίπεδες"?:rolleyes:
Πάντως το άρθρο μου φάνηκε σοβαρό...και δεν ξέρω :confused:
Στην ουσία με τις συγκεκριμένες μπάλες, βάζεις άλγη στο ενυδρείο!
Δεν τόλμησα να την ανοίξω μήπως και! Το άρθρο προφανώς βασίστηκε στις εμπειρίες και δεν είναι ψέμα ότι έχει τύχει σε κόσμο. Και οι marimo ένα είδος cladophora είναι, δεν ξέρεις τι μπορεί να έχει κάνει κι ο παραγωγός ή τι θα γίνει άμα φύγει ένα κομματάκι από την μπάλα.
Το εν λόγω άρθρο στην ουσία είναι μετάφραση ενός άρθρου (που μετέφρασα) και προσωπικά θεωρώ πολύ αξιόπιστο τον συγγραφέα του! Πρόκειται για εμπειρίες ανθρώπων στο εξωτερικό και μάλιστα σε όλο τον κόσμο ... Φυσικά υπάρχουν πολλές εμπειρίες και στην Ελλάδα !!
Παρόλα αυτά έχω χρησιμοποιήσει τέτοια μπαλακια αλγης και δεν είχα κάποιο πρόβλημα με κλαδοφορα αν και δεν είχαν μείνει πολύ μέσα στο ενυδρειο ... Μπορεί αργότερα να εμφανιζόταν δε μπορώ να το αποκλεισω!
ChocolatePuma
03-07-12, 07:59
Ξερεις υπαρχει και η ενδιαμεση κατασταση. Αμμοχαλικο.
Χοντρη αμμος ή ψιλο χαλικι οπως το δει κανεις.
Γυρω στο 1-1.5mm παχος διαμετρου.
Δυο που εχω δοκιμασει μου εχουν δωσει πολυ καλα αποτελεσματα.
Eχει και στο WI με 6-7 ευρω το πεντοκιλο (καμια δεκαρια κιλα θα χρειαστεις).
Καλημέρα σε όλους
Ξεκίνησα να ψάχνω για τα υλικά που θα χρειαστώ από Σεπτέμβρη και πριν καταλήξω στο water inn...ρώτησα για αμμοχάλικο στο πετσοπ της περιοχής μου
Η υπάλληλος μου πρότεινε ως αμμοχάλικο, να αγοράσω "αραγωνίτη διαμέτρου 1-2 mm" και μου είπε πως θα υπάρξει μια μικρή αύξηση στην αλατότητα του νερου...:rolleyes:
Επειδή ούτε τον αραγωνίτη τον ξέρω, ούτε τι σημαίνει η αύξηση της αλατότητας σε ενυδρείο γλυκού νερού....μήπως μπορεί κάποιος να "μεταφράσει" τα παραπάνω σε γλώσσα αρχαρίων...
Thanks...
Καλά κρασιά! Με τον αραγωνίτη αυξάνονται σκληρότητες και pH, για αυτό και χρησιμοποιείται στα αφρικάνικα κάποιες φορές και κυρίως στα θαλασσινά. Η αλατότητα αυξάνεται όταν ρίξεις παραπάνω αλάτι (χλωριούχο νάτριο). Αν ήσουν σε περιοχή με πολύ χαμηλές σκληρότητες να έβαζες και στα ζωοτόκα, αλλά τα νερά της Αθήνας είναι μια χαρά για αυτά.
Οπότε δε χρειάζεται να πληρώσεις αραγωνίτη. Κοίτα σε αυτά (http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=59739) να βρεις αυτό που θες πολύ οικονομικά. Εδώ (http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=9802) υπάρχει και ο τιμοκατάλογος του Ερμή, όπου ακόμα κι αν έχουν αλλάξει κάποιες τιμές θα καταλάβεις τη διαφορά με τα ενυδρειακά.
ChocolatePuma
03-07-12, 20:02
Καλησπέρα
Έχει κανείς ιδεά πως γίνεται στα τεστ της API, τα ΝΟ3 να είναι μηδεν και στα τεστ της TETRA να ειναι πανω απο 12,5???
Έχω κάνει το ίδιο τεστ, 3 συνεχόμενες μερες, με τα ίδια ακριβώς αποτελέσματα
Επισυνάπτω και φωτο.
Δεξιά είναι το τεστ της Tetra (τη φωτογραφία την τράβηξα πριν το 5', το χρώμα στη συνέχεια έγινε ακόμη πιο σκούρο) και αριστερά το τεστ της API
Καλησπέρα
Έχει κανείς ιδεά πως γίνεται στα τεστ της API, τα ΝΟ3 να είναι μηδεν και στα τεστ της TETRA να ειναι πανω απο 12,5???
Επισυνάπτω και φωτο.
Δεξιά είναι το τεστ της Tetra (τη φωτογραφία την τράβηξα πριν το 5', το χρώμα στη συνέχεια έγινε ακόμη πιο σκούρο) και αριστερά το τεστ της APIΕκανες σωστα το τεστ? (κουνημα για μισο λεπτο το υγρο, κουνημα για ενα λεπτο το δοκιμαστηριο, αναμονη 5 λεπτα?)
Εχει ληξει?
Ειχε μεινει καιρο αχρησιμοποιητο?
Τα λεει ολα εδω
Οδηγιες χρησεως και σημαντικες πληροφοριες για τα τεστ νερου APi. (http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=62669)
Σημαντικη πληροφορια για τα τεστ ΝΟ3 Νιτρικων (http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=62535)
ChocolatePuma
03-07-12, 20:37
Εκανες σωστα το τεστ? (κουνημα για μισο λεπτο το υγρο, κουνημα για ενα λεπτο το δοκιμαστηριο, αναμονη 5 λεπτα?) Ακριβώς όπως πρέπει. Συνεχώς παίρνω μέτρηση μηδεν (0)
Εχει ληξει? Το αγόρασα πριν μερικές εβδομάδες
Ειχε μεινει καιρο αχρησιμοποιητο? Όχι
Τα λεει ολα εδωΤο διάβασα. Το μόνο που δεν έχω κάνει είναι να μετρήσω τα Νιτρικά στο νερό της βρύσης...(παααααω)
Οδηγιες χρησεως και σημαντικες πληροφοριες για τα τεστ νερου APi. (http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=62669)
Σημαντικη πληροφορια για τα τεστ ΝΟ3 Νιτρικων (http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=62535)
:rolleyes::rolleyes::rolleyes: Επίσης πάω να κοπανήσω το 2ο μπουκαλάκι... ;)
το NO3 τεστ της ΑΡΙ δεν ειναι και το οτι καλυτερο και απαιτουν ειδικη χρηση για να δειξουν την πραγματικη μετρηση.
Πριν τη διαδικασια πρεπει να κοπανας κυριολεκτικα για κανα διλεπτο το δευτερο μπουκαλακι. διαφορετικα θα εχεις λανθασμενα χαμηλη ή και μηδενικη ενδειξη.
ChocolatePuma
03-07-12, 20:40
το NO3 τεστ της ΑΡΙ δεν ειναι και το οτι καλυτερο και απαιτουν ειδικη χρηση για να δειξουν την πραγματικη μετρηση.
Πριν τη διαδικασια πρεπει να κοπανας κυριολεκτικα για κανα διλεπτο το δευτερο μπουκαλακι. διαφορετικα θα εχεις λανθασμενα χαμηλη ή και μηδενικη ενδειξη.
:D:D:D Μόλις γράψαμε το ίδιο!
Παω για κοπάνημα...!
Να υποθέσω πως το τεστ της Tetra που δείχνει πάνω απο 12,5 και κάτω απο 25...είναι σωστό?
1. Εχει ληξει? Το αγόρασα πριν μερικές εβδομάδες
2. Ειχε μεινει καιρο αχρησιμοποιητο? Όχι1. Αυτο δε σημαινει οτι δεν μπορει να εχει ληξει κατα την παραμονη του στο καταστημα.
lot numbers που λεει στο λινκ πιο πανω κοιταξες?
2. Οχι στα χερια σου.
Στο καταστημα?
ChocolatePuma
03-07-12, 20:58
1. Αυτο δε σημαινει οτι δεν μπορει να εχει ληξει κατα την παραμονη του στο καταστημα.
lot numbers που λεει στο λινκ πιο πανω κοιταξες?
2. Οχι στα χερια σου.
Στο καταστημα?
Πρόκειται για αγορά μέσω ebay
NO3
Bottle 1 Lot 17A0212 EXP 02/2017
Bottle 2 Lot 18A0312 EXP 03/2017
Πάω για κοπάνημα...και βλέπουμε!
Πρόκειται για αγορά μέσω ebay
NO3
Bottle 1 Lot 17A0212 EXP 02/2017
Bottle 2 Lot 18A0312 EXP 03/2017
Πάω για κοπάνημα...και βλέπουμε!
Και στo ebay δεν μενουν σε αποθηκη ακινητα?
Ειναι φρεσκο το τεστ, ΟΚ.
3 χρονια διαρκει, οχι 5
ChocolatePuma
03-07-12, 21:10
Και στo ebay δεν μενουν σε αποθηκη ακινητα?
Ειναι φρεσκο το τεστ, ΟΚ.
3 χρονια διαρκει, οχι 5
Οχι, δεν το ειπα το ebay ως προς την "ακινησια"
Απλα ενημερωσα από που το αγόρασα
Την ημερομηνία λήξης την γράφει πάνω στο μπουκάλι...:(, δεν ξέρω αν θα έπρεπε να λέει 2015
Τελικά η λύση ήταν το κούνημα το 2ου μπουκαλιου! :D Λάθος συναγερμός
Ενδειξη NO3 : 20+
Μήπως είναι πολύ???
Ποσες φορες το εχεις χρησιμοποιησει το τεστ no3?
ChocolatePuma
03-07-12, 21:17
Ποσες φορες το εχεις χρησιμοποιησει το τεστ no3?
Από την πρώτη στιγμή ξεκίνησα με τεστ της Tetra και συνήθως μου δείχνει > 12,5
Το της API το χρησιμοποιώ τις τελευταίες τρεις μέρες και εβγαζε πάντα ένδειξη στο μηδεν (0).
Τώρα δείχνει σχεδόν 20
Γι αυτό και ξεκίνησα να ψάχνω να βρω τι φταίει
ΟΚ.
Αν το ειχες χρησιμοποιησει πολλες φορες θα επεφτες σε αυτην την περιπτωση, αλλα εισαι ΟΚ. Όσο κάνουμε μετρήσεις με "κρυσταλλωμένο" το χ συστατικό σημαίνει οτι δεν καταναλώνεται, άρα η περιεκτικότητα του μέσα στο αντιδραστήριο ανεβαίνει.Αν έχουμε χρησιμοποιήσει το μισό αντιδραστήριο χωρίς σωστή ανατάραξη με το χ συστατικό "κρυσταλλωμένο" αυτό σημαίνει πως το ποσοστό του έχει σχεδόν διπλασιαστεί.
Μία σωστή ανάμιξη του αντιδραστηρίου σε αυτή τη φάση αλλάζει ξαφνικά την εργοστασιακή-σωστή του σύσταση (από πλευράς ποσοστού συστατικών).
Οπότε ΙΣΩΣ, αφού η (μάλλον μερική) μείωση του, έχει σαν αποτέλεσμα χαμηλές αναγνώσεις, ΙΣΩΣ και η υψηλή του παρουσία να έχει ακριβώς το αντίθετο αποτέλεσμα, δηλ. υψηλές αναγνώσεις.
Προφανώς η λύση είναι η σύγκριση με κάποιο σωστό τεστ, κ γενικώς πάντα (απο την αρχή) καλό ανακάτεμα των αντιδραστηρίων του κάθε τεστ υγρών. http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?p=673161#post673161
ChocolatePuma
07-07-12, 16:01
"Fluorescent: 220V/36W, Motor: 220/50Hz/6.5W.Εξοπλισμός: Βιολογικό φίλτρο για αποδοτικότερο καθαρισμό νερού και ευκολότερη συντήρηση. Καπάκι με ενσωματωμένο σύστημα φωτισμού και εξαερισμού. Πόρτα σίτισης στο καπάκι για την ευκολία σίτησης των ψαριών και την προσθήκη νερού. Μπάρα ψεκασμού ύδατος που βοηθάει την παροχή οξυγόνου και την παραγωγή κυμάτων.
Μήπως κάποιος μπορει να εξηγήσει λίγο παραπάνω τα "κόκκινα";;;;
Fluorescent: 220V/36W
Λάμπα φθορισμού για σύνδεση σε παροχή 220V, με κατανάλωση 36Watt.
Motor: 220/50Hz/6.5W
Φίλτρο που συνδέεται σε παροχή 220V 50Hz, με κατανάλωση 6,5Watt.
Μπάρα ψεκασμού ύδατος που βοηθάει την παροχή οξυγόνου και την παραγωγή κυμάτων
Spraybar.
Υ.Γ.: 220V 50Hz δίνουν οι πρίζες στο σπίτι μας.
ChocolatePuma
10-07-12, 07:32
Καλημέρα
Μια απορία, ελπίζω να μην ακουστεί (διαβαστεί) χαζή... :D
Τζάμια πάχους 6mm θεωρούνται λεπτά ή είναι το φυσιολογικό πάχος σε ενυδρεία του εμπορίου???
Το συγκεκριμένο στο οποίο αναφέρομαι είναι 84lt
Καλημέρα
Τζάμια πάχους 6mm θεωρούνται λεπτά ή είναι το φυσιολογικό πάχος σε ενυδρεία του εμπορίου???
Μια χαρα ειναι το 6αρι για 84 λιτρα.
Καλημέρα
Αναλογα το ενυδρειο.
Σημαντικοτεροι παραγοντες που επηρεαζουν τη σωστη επιλογη του παχους του τζαμιου, ειναι το υψος του ενυδρειου (οχι απλα τα λιτρα) και αν εχει κοντρες (ακομα μπορει να εχει και πλαισιο εξωτερικα).
Μπορεις να δεις αυτο το caclulator για βοηθεια.
DIY - Calculate Glass Thickness That Fits Your Aquarium | TheAquaTools (http://www.theaquatools.com/building-your-aquarium)
Αν βαλεις 3.9 safety factor, ειναι για rimless ενυδρειο (χωρις κοντρες)
Με 2.5 χρειαζεται κοντρες.
Υποψιάζομαι ότι μιλάς για το ενυδρείο της Eheim, για να λες 84 λίτρα! Το συγκεκριμένο έχει και κόντρες στις πάνω μεγάλες πλευρές (όχι από άκρη σε άκρη) και είναι μια χαρά. Βέβαια νομίζω ότι είναι λίγο δύσκολο το καπάκι του για να βάλεις ανεμιστηράκια αν χρειαστεί, θα το κοιτάξω και θα σου πω αν όντως ενδιαφέρεσαι για αυτό.
ChocolatePuma
11-07-12, 08:40
Υποψιάζομαι ότι μιλάς για το ενυδρείο της Eheim, για να λες 84 λίτρα! Το συγκεκριμένο έχει και κόντρες στις πάνω μεγάλες πλευρές (όχι από άκρη σε άκρη) και είναι μια χαρά. Βέβαια νομίζω ότι είναι λίγο δύσκολο το καπάκι του για να βάλεις ανεμιστηράκια αν χρειαστεί, θα το κοιτάξω και θα σου πω αν όντως ενδιαφέρεσαι για αυτό.
Στέλιο αυτό είναι το ενυδρείο με τα 6αρια τζάμια
http://www.petsupermarket.gr/4005/προϊόντα/water-home-60x35x40cm-84lt.html
Hagen (http://www.petsupermarket.gr/4005/προϊόντα/190/κατάλογος/.html) > Water home 60x35x40cm 84lt
Ερωτήσεων συνέχεια : Μπορώ να διατηρήσω κερατοφυλλο....σε κουβά με νερό, χωρίς καμία απολύτως φροντίδα???
Μπορώ να διατηρήσω κερατοφυλλο....σε κουβά με νερό, χωρίς καμία απολύτως φροντίδα???Για 2-3 μέρες ναι.. μετά θα πρέπει να βάλεις τουλάχιστον φως, γιατι θα αρχίσει να σαπίζει..
ChocolatePuma
11-07-12, 10:36
Για 2-3 μέρες ναι.. μετά θα πρέπει να βάλεις τουλάχιστον φως, γιατι θα αρχίσει να σαπίζει..
Βλακεία ερώτηση, αλλά θα την κανω :Δλδ αν το αφησω σε προστατευμενο μερος, με φως ημερας...θα διατηρηθεί?:confused:
Μου έδωσε φιλος καποια ποσότητα και θα ηθελα να την κρατησω, γιατι ειναι σε καλη κατασταση :rolleyes:
Βλακεία ερώτηση, αλλά θα την κανω :Δλδ αν το αφησω σε προστατευμενο μερος, με φως ημερας...θα διατηρηθεί?:confused:
Μου έδωσε φιλος καποια ποσότητα και θα ηθελα να την κρατησω, γιατι ειναι σε καλη κατασταση :rolleyes:Μετά μπορεί να πάει 40 βαθμούς το νερό αμα το βαράει συνέχεια ο ήλιος.. Δεν ξέρω αν αντέχει..
Εγώ θα έβαζα ένα απλό λαμπατέρ γραφείου, μια λάμπα οτιδήποτε..
Για πόσες μέρες μιλάμε??
ChocolatePuma
11-07-12, 10:42
Μετά μπορεί να πάει 40 βαθμούς το νερό αμα το βαράει συνέχεια ο ήλιος.. Δεν ξέρω αν αντέχει..
Εγώ θα έβαζα ένα απλό λαμπατέρ γραφείου, μια λάμπα οτιδήποτε..
Για πόσες μέρες μιλάμε??
Πανω απο 20 μέρες
Κυριως με ενδιαφέρει αν χρειάζεται αλλαγη το νερο?
Με τη θερμοκρασια το παλευω. Δεν ανεβαινει πανω απο 25-26
Αλλαγή όχι.. μπορείς να του ρίχνεις το νερο του ενυδρείου σου όταν κάνεις αλλαγή, για να έχει τίποτα να ζησει:D
ChocolatePuma
11-07-12, 10:51
Αλλαγή όχι.. μπορείς να του ρίχνεις το νερο του ενυδρείου σου όταν κάνεις αλλαγή, για να έχει τίποτα να ζησει:D
Θα λειπω!!!Αρα δεν θα μπορω να κάνω αλλαγή στο νερό
Γι αυτό γίνεται ο "αγωνας"! ;)
Να βρω το κερατοφυλλο οταν θα επιστρεψω
Ερώτηση : Το ένα θερμόμετρο παλαιού τύπου (υδραργύρου) δείχνει 24οC και το νέο που πήρα (ψηφιακό) (http://www.ebay.com/itm/130519667068?ssPageName=STRK:MEWNX:IT&_trksid=p3984.m1497.l2649) δείχνει (http://www.ebay.com/itm/130519667068?ssPageName=STRK:MEWNX:IT&_trksid=p3984.m1497.l2649) δείχνει) 25,3οC
Ποιο απ τα δυο να εμπιστευτώ? Μάλλον του υδραργύρου?:rolleyes:
Ενημέρωση για όποιον ψάχνει για ταίστρα: (χωρίς να θέλω να κάνω διαφήμιση), Πήρα μια σχετικά φθηνή ταίστρα από το ebay, την οποία δοκιμάζω εδώ και 15 περίπου μέρες και δουλεύει μια χαρα...
http://www.ebay.com/itm/130499141105?ssPageName=STRK:MEWNX:IT&_trksid=p3984.m1497.l2649
Το ένα θερμόμετρο παλαιού τύπου (υδραργύρου) δείχνει 24οC και το νέο που πήρα (ψηφιακό) (http://www.ebay.com/itm/130519667068?ssPageName=STRK:MEWNX:IT&_trksid=p3984.m1497.l2649) δείχνει (http://www.ebay.com/itm/130519667068?ssPageName=STRK:MEWNX:IT&_trksid=p3984.m1497.l2649%29%20%CE%B4%CE%B5%CE%AF% CF%87%CE%BD%CE%B5%CE%B9) 25,3οC
Ποιο απ τα δυο να εμπιστευτώ? Μάλλον του υδραργύρου?:rolleyes:
Και τα δυο μπορεί να χάνουν..
Μετρησε με το ψηφιακο κατι που ξερεις τι θερμοκρασια έχει αν μπορείς..
Ας πούμε σε πάγο που λιώνει..
Η στην μασχάλη σου.. Αν βγάλει 37,9 αυτο είναι που χανει:D
ChocolatePuma
11-07-12, 11:50
Και τα δυο μπορεί να χάνουν..
Μετρησε με το ψηφιακο κατι που ξερεις τι θερμοκρασια έχει αν μπορείς..
Ας πούμε σε πάγο που λιώνει..
Η στην μασχάλη σου.. Αν βγάλει 37,9 αυτο είναι που χανει:D
Απ ότι φαίνεται, "χανω" και εγώ! :confused::confused::confused:
Γιατί μέτα την απάντηση, καταλαβαίνω πόσο ηλίθια ήταν η ερώτηση!!!:D:D
Θα μετρήσω και με τα δυο θερμόμετρα... παγο που λιώνει!;)
Φυτά Vattenral από ΙΚΕΑ.
Ξέρω ότι οι απόψεις διαφέρουν. Αλλοι δεν τα πλησιάζουν ποτέ, σε άλλους έχουν πάει μια χαρά
Μια πληροφορία που ίσως βοηθήσει όσους ενδιαφέρονται (ελπίζω να μην ανοίξω νέο θέμα για τα φυτά του ΙΚΕΑ!!! :))
Τα φυτά με τη σειρά που εμφανίζονται στη φωτογραφία ειναι τα :
1. Ludwigia peruviana
2. Lilaeopsis
3. Bacopa monnieri
4. Cabomba caroliniana
τα ψηφιακα οργανα ειναι ΑΠΟΛΥΤΗΣ ακριβειας, εαν και εφ οσον ειναι σωστα καλλιμπραρισμενα.
Το συγκεκριμενο στη φωτο σε σχεση με τα βιομηχανικα οργανα μοιαζει περισσοτερο με παιχνιδι απο τα jumbo οποτε με καποια επιφυλλαξη αλλα λογο εμπειριας θα ελεγα πως μαλλον το ψηφιακο ειναι αυτο που χανει.
Σχετικα με κερατοφυλο σε κουβα, ειχα προσπαθησει κι εγω να διατηρησω γιατι ειχα πολυ και το λυπομουν να το πεταξω (και τα φυτα ζωη εχουν, ασχετα αν ειναι διαφορετικη απο μας και δε μπορουμε να την κατανοησουμε) αλλα δεν πετυχε το πειραμα
ChocolatePuma
12-07-12, 13:15
τα ψηφιακα οργανα ειναι ΑΠΟΛΥΤΗΣ ακριβειας, εαν και εφ οσον ειναι σωστα καλλιμπραρισμενα.
Το συγκεκριμενο στη φωτο σε σχεση με τα βιομηχανικα οργανα μοιαζει περισσοτερο με παιχνιδι απο τα jumbo (:D:D:D) οποτε με καποια επιφυλλαξη αλλα λογο εμπειριας θα ελεγα πως μαλλον το ψηφιακο ειναι αυτο που χανει. Ελπίζω να βρω χρονο να τα ελέγξω σήμερα
Σχετικα με κερατοφυλο σε κουβα, ειχα προσπαθησει κι εγω να διατηρησω γιατι ειχα πολυ και το λυπομουν να το πεταξω (και τα φυτα ζωη εχουν, ασχετα αν ειναι διαφορετικη απο μας και δε μπορουμε να την κατανοησουμε) Γεωπόνος ΑΠΘ ;)...αλλα δεν πετυχε το πειραμα Θα το δοκιμάσω...και βλέπουμε
Ευχαριστώ :)
giannis vih
12-07-12, 13:37
ρε παιδια συγνωμη που προκειτε να ρωτησω κατι τοσο ακυρο αλλα τα φυτα του ικεα ειναι καλα για ενυδριο?
ChocolatePuma
12-07-12, 13:40
ρε παιδια συγνωμη που προκειτε να ρωτησω κατι τοσο ακυρο αλλα τα φυτα του ικεα ειναι καλα για ενυδριο?
Επειδή οι απόψεις είναι πολλές κι όλες σεβαστές...καλό διάβασμα... ;)
http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=61951&highlight=%F6%F5%F4%E1+%E1%F0%FC+%C9%CA%C5%C1
http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=57889&highlight=%F6%F5%F4%E1+%E1%F0%FC+%C9%CA%C5%C1
http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=58197&highlight=%F6%F5%F4%E1+%E1%F0%FC+%C9%CA%C5%C1
http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=55836&highlight=%F6%F5%F4%E1+%E1%F0%FC+%C9%CA%C5%C1
Απλά δεν θέλω να ανοίξω κι εγώ θέμα με τίτλο "ΦΥΤΑ ΙΚΕΑ", γι αυτό και σου έγραψα να διαβάσεις τα προηγούμενο ποστ :D
Το μοναδικό σίγουρο ειναι... πως τα έχει με 1.5 ευρώ το κομματι και ειναι σε καλή κατάσταση (εμφάνιση εννοώ)
giannis vih
12-07-12, 14:12
αυτα τα φυτα θελουν και λιπασμα και κατα τι γνωμη σου να ταεμπιστευτω για πειτε γνωμεσ/.... ακ αι πριν λιγες μερες βρηκα στην παραλια κατι υπερωχα κοχιλα τεραστια το ενα ισα ισα χοραγε στην παλαμη μου να τα βαλω στο μελλοντικο μου ενυδρειο και αν ναι χρειαζοντε και καποια αποστειρωση?
Σαν γεωπονος δεν μπορεις να βοηθησεις με την αποψη σου?
Την εμφανιση του φυτου μπορει να την καταλαβουμε σχεδον ολοι.
Αν ειναι υδροβιο ενα φυτο (καταλληλο γο βυθισμα ολοκληρο στο νερο) και οχι υδροφιλο (τα φυλλα εκτος νερου), ειναι θεμα που πρεπει ο καθενας να κοιταζει ξεχωριστα ανα περιπτωση.
Αυτο ομως που δεν ξερουμε ειναι αν ειναι "προετοιμασμενα" και καταλληλα τα φυτα, να μπουν σε νερο με ζωντανους οργανισμους (και φυσικα να παραμεινουν ζωντανοι :p), ή αν θελουν καποια προτοιμασια και ποια?
Κι αν ειναι χρησιμη η συζητηση, μπορει να αποκοπει σε νεο θεμα με καταλληλο τιτλο
giannis vih
12-07-12, 14:26
με τα κοχυλια που βρηκα τι γινετε τα βαζω κανονικα μεσα?η να τα βαλω πρωτα σε χλωρινη και τετιοα?
ChocolatePuma
12-07-12, 14:30
Σαν γεωπονος δεν μπορεις να βοηθησεις με την αποψη σου?
Την εμφανιση του φυτου μπορει να την καταλαβουμε σχεδον ολοι.
Αν ειναι υδροβιο ενα φυτο (καταλληλο γο βυθισμα ολοκληρο στο νερο) και οχι υδροφιλο (τα φυλλα εκτος νερου), ειναι θεμα που πρεπει ο καθενας να κοιταζει ξεχωριστα ανα περιπτωση.
Αυτο ομως που δεν ξερουμε ειναι αν ειναι "προετοιμασμενα" και καταλληλα τα φυτα, να μπουν σε νερο με ζωντανους οργανισμους (και φυσικα να παραμεινουν ζωντανοι :p), ή αν θελουν καποια προτοιμασια και ποια?
Κι αν ειναι χρησιμη η συζητηση, μπορει να αποκοπει σε νεο θεμα με καταλληλο τιτλο
Φυσικά μπορώ να βοηθήσω, λέγοντας την άποψη μου
Απλά είναι τελείως διαφορετική η επιστημονική προσέγγιση στο θέμα κι άλλο οι προσωπικές εμπειρίες και πολύ περισσότερο δεν γνωρίζουμε τι έχει κάνει η κάθε εταιρία στα συγκεκριμένα φυτά (ψεκασμούς κλπ)
Είναι δεδομένο πως σχεδόν όλα τα υδρόβια φυτά μπορούν να αναπτυχθούν εντός ενυδρείου
Που σημαινει πως αν δούμε ενα φυτό (πχ του ΙΚΕΑ) να είναι ολόκληρο βυθισμένο στο νερό, τότε θεωρείται υδρόβιο, άρα "κάνει" για ενυδρείο
Δεν μπορώ να αγνοήσω όμως τις απόψεις όσων δοκίμασαν κάποιο απ τα φυτά του ΙΚΕΑ και μετά από λίγο καιρό είχαν πρόβλημα με ψάρια ή γαρίδες (ανάλογο μπορεί να συμβεί και με φυτά από πετ σοπ...)
Γενικά πάντως ισχύει πως τα υδρόβια κάνουν για ενυδρείο
Η τιμές τους στο ΙΚΕΑ είναι χαμηλές
Σε προηγούμενο ποστ μου, ανέφερα σε φωτο...το είδος 4 φυτών που πουλάει το ΙΚΕΑ - φυτά τα οποία πωλούνται και σε μαγαζιά με ενυδρεία
Πχ Bacopa & Cabomba
Απο εκεί και περα...ο καθένας...διαβάζει, κρίνει και επιλέγει αναλόγως ;)
Σ οτι αφορά την προετοιμασία, είναι ακριβώς η ίδια με τα φυτά που αγοράζουμε από κάποιο πετ σοπ. Δεν νομίζω να πρέπει να υπάρχει διαφορά
Έχω ήδη ποστάρει...πως θεωρώ ότι έχασα όλες τις red cherry μου, αμέσως μετά την είσοδο νέου φυτού, αγορασμένο από πετ σοπ, το οποίο δεν είχα πλύνει ούτε στο ελάχιστο (ξέρω ότι ενδεχομένως να μην είναι η μοναδική αιτία θανάτου...το έχουμε ήδη συζητήσει)
http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%95%CE%BD%CF%85%CE%B4%CF%81%CE%B5%CE%AF%CE%BF
"...Εκτός από τα ψάρια, στο ενυδρείο μπορούν να προστεθούν και υδρόβια φυτά, τα οποία προσδίδουν στο ενυδρείο ένα πιο φυσικό αποτέλεσμα και προσφέρουν και στα ψάρια που ζουν μέσα μεγαλύτερη αίσθηση ασφάλειας. Τα υδρόβια φυτά προέρχονται κυρίως από καλλιέργειες στην Αμερική (http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%91%CE%BC%CE%B5%CF%81%CE%B9%CE%BA%CE%AE) και στην Ασία (http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%91%CF%83%CE%AF%CE%B1)..."
Ναι δεν ειπε κανεις οτι δεν κανουν τα υδροβια φυτα για ενυδρειο, ουτε οτι δεν ειναι χρησιμα.
Αυτο ειναι δεδομενο.
Αρκει να ξερουμε ποιο φυτο ειναι υδροβιο και ποιο οχι.
http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=8321&highlight=%F5%E4%F1%FC%F6%E9%EB%EF
Το θεμα εμπιστοσυνης ειναι τωρα πολυπλοκο.
Υποτιθεται οτι τα φυτα των πετσοπ, προοριζονται για ενυδρειο (αν και εχουν και υδροφιλα για paludarium κλπ) και πρεπει να προσεχουν τη συντηρηση τους με ουσιες καταλληλες για ζωντανους οργανισμους κλπ
Στο Ικεα και γενικα σε φυτωρια κλπ δεν ειναι υποχρεωμενοι να το κανουν και μεταφερεται σε εμας η ευθυνη της προσοχης.
ΟΚ και εγω εχω βαλει φυτο (μαλιστα οχι υδροβιο) απο φυτωριο στο ενυδρειο, αλλα το προετοιμασα, καθαριζοντας το καλα (ιδιως τις ριζες που θα εμπαιναν μεσα, αφου ειχαν χωμα) και αφηνωντας το σε καραντινα για ενα μηνα (και φυσικα δεν το βυθισα ολοκληρο στο νερο)
ΟΚ και εγω εχω βαλει φυτο (μαλιστα οχι υδροβιο) απο φυτωριο στο ενυδρειο, αλλα το προετοιμασα, καθαριζοντας το καλα (ιδιως τις ριζες που θα εμπαιναν μεσα, αφου ειχαν χωμα) και αφηνωντας το σε καραντινα για ενα μηνα (και φυσικα δεν το βυθισα ολοκληρο στο νερο)
ποθο?
για πες τη διαδικασια με τις ριζες. (προφανως τις πλενεις με νερο βρυσης)
κανεις καποια διαδικασια απολυμανσης? (esha2000 η κατι σχετικο? )
Ποθο και Φυλλοδεντρο.
Πλυσιμο με νερο βρυσης να γινουν γυαλι οι ριζες.
Απολυμανση δεν εκανα (με χλωρινη ως συνηθως που χρησιμοποιω για απολυμανση) γιατι τις ριζες τις καιει.
Κανει μονο για φυλλα και αναλογα το παχος τους.
Φαρμακα δε εχω χρησιμοποιησει, ισως οντως καποια να ειναι χρησιμα, αλλα τα φυτα απο φυτωριο τα φοβαμαι πιο πολυ για χημικα και οχι για παθογονα.
Η παραμονη των φυτων σε καραντινα (κοινως μεγαλος κουβας :D) με αλλαγες νερου για 20-30 μερες με εφτασαν να νοιωσω οτι εβγαλαν οτι ειχαν να βγαλουν.
Ηταν ρισκο φυσικα χωρις σωστο ελεγχο και με μονο κρητιριο τη διαισθηση, αλλα τι να εκανα?
Να εβαζα ενεργο ανθρακα μονο στην αρχη?
σκεφτομαι κι εγω τωρα που αρχισα να αναβαθμιζω σε sump να αρχισω να τα φυτευω.
Το esha2000 υποτειθεται πως ειναι πολυ καλο απολυμαντικο για καραντινες κτλ, οσο για ενεργο ανθρακα δε το βλεπω κακη ιδεα για λιγο καιρο, ομως ετσι δε θα στερησουμε εντελως την τροφη απο το φυτο?
Οσο τα ειχες στον κουβα εριχνες κανενα λιπασμα η απλα νερο?
Τιποτα μονο νερο.
Γιαυτο ημουν επιφυλακτικος για τον ανθρακα.
Αλλα και τι χρησιμο για φυτα να κρατησει? αφου δεν εριχνα τιποτα.
εριχνες... ...νερο
δεν εβαζες υποθετω απο ΑΟ, αρα περιειχε αρκετα ιχνοστοιχεια.
Αυτο που δεν ξερω ειναι αν οι ριζες βγαζουν κατι η οχι... (εδω ο γεοπονος μπορει υποθετω να μας πληροφορησει καλυτερα)
ChocolatePuma
13-07-12, 19:42
Καλημέρα
Μια γενική τοποθέτηση για τα φυτά των ενυδρείων...και τα φυτά του ΙΚΕΑ
Επιστημονική άποψη για το θέμα, δεν μπορεί να υπάρξει
Κανείς μας δεν ξέρει σε τι συνθήκες τα παράγουν και τι ψεκασμούς έχουν κάνει. Και δεν αναφέρομαι μόνο στο ΙΚΕΑ αλλά και στους προμηθευτές των πετ σοπ.
Θεωρούμε απλά πως το πετ σοπ είναι πιο κοντά στο χόμπυ μας (ισχύει όμως πάντα???)
Όπως ήδη έγραψε κι ο Σπύρος : "Υποτίθεται...ότι τα φυτά των πετ σοπ, προορίζονται για ενυδρείο"
Για μένα ισχύει το ποιον εμπιστεύεσαι και το τι κανεις από εκεί και πέρα για να μειώσεις τις πιθανότητες να συμβει κάτι
Ορισμένα από τα φυτά του ΙΚΕΑ είναι υδρόβια. Αυτά, από θέμα συνθηκών, μπορούν να τοποθετηθούν σε ενυδρείο
Επίσης το αναφέρουν πλέον στη συσκευασία.
Στο παρελθόν νομίζω πως κάτι τέτοιο δεν αναφερόταν
Από εκεί και πέρα ο καθένας παίρνει ότι μέτρα προφύλαξης κρίνει ως σωστά...και πράτει ανάλογα
Εγώ πάντως, μετά τη δυσάρεστη εμπειρία που είχα με φυτό από πετ σοπ..."δοκίμασα" και του ΙΚΕΑ
Τρέχουν κανονικά εδώ και πολύ καιρό
Αυτό που έκανα, είναι να τους αλλάζω για πολλές μέρες το νερό (πριν τα βάλω στο ενυδρείο), να καθαρίσω πολύ καλά κάθε μαραμένο φύλο ή ξένο σώμα που είχαν, να ξεπλύνω πολλές φορες τις ρίζες τους...και στη συνέχεια "μπλουμ"!
Οι red cherry...& τα gappies...τα απολαμβάνουν ιδιαίτερα!;)
εριχνες... ...νερο
δεν εβαζες υποθετω απο ΑΟ, αρα περιειχε αρκετα ιχνοστοιχεια.
Αυτο που δεν ξερω ειναι αν οι ριζες βγαζουν κατι η οχι... (εδω ο γεοπονος μπορει υποθετω να μας πληροφορησει καλυτερα)
Αν και γεωπόνος...με διατριβη στις μηλιές :D:D:D, ισχύει για τις ριζες ότι εκκρίνουν οξέα τα οποία διαλύουν τα πετρώματα αλλά και τα στερεά άλατα του εδάφους ώστε να προχωράνε σε βάθος. Επίσης αποβάλλουν μη αφομιώσιμα παραπροϊόντα
Αυτό ισχύει για όλα τα ήδη φυτών
Και μια που μιλάμε για φυτά...τρία πολύ ενδιαφέροντα άρθρα
http://www.istellas.gr/aquarium/plants_anatomy.html
http://www.istellas.gr/aquarium/plants_planting.html
http://www.istellas.gr/aquarium/my_hints_plants_place.html (άσχετο με το θέμα...αλλά ενδιαφέρον!)
Το φιλτρο που ειχα στο ενυδρειο μου...απο σήμερα μας άφησε χρόνους
Όσο κι αν το καθαρισα...τόσο εξωτερικά....όσο κι εσωτερικά, όσες φορές κι αν πέρασα το σφουγγαρακι στους σωλήνες...όσες επανεκινησεις κι αν έκανα...οι στροφές του είναι ελάχιστες. Σχεδόν δεν δουλεύει
Ένας φίλος μου έδωσε το resun magic jet 380 το οποίο όμως αναφέρει πως είναι για 40-80 λίτρα. Το ενυδρειο μου είναι 30λίτρο
Μου είπε να το τοποθετησω με το spray bar...για να μείωση την κλυκλοφορια
Εχω μεταφέρει το βιολογικό υλικό απο το παλιό μου φιλτρο, πρόσθεσα λίγο ακόμη γιατί είναι αρκετά μεγαλύτερος ο χώρος του, δεν ξέρω ομως αν το spray bar πρέπει να είναι εκτός η εντός νερού;;;
Το άνοιξα και έχει αρκετά δυνατή κυκλοφορία...με το spray bar εντός νερού.
Πρέπει να το εχω πάνω απ την επιφανείς του νερού η όχι;
Καμία ιδέα;;;;;;
Συνηθως μεσα το spraybar, ισα να κινειται η επιφανεια του νερου.
Αν ειναι ψαρια που δεν θελουν δυνατη ροη ή οξυγονωση (πχ μονομαχος) το στρεφουμε καταλληλως για να "σπαει" η ροη (ακομα και προς το τζαμι)
Τα spraybar δεν σας βουλώνουν ρε παιδιά??
ChocolatePuma
13-07-12, 22:39
Συνηθως μεσα το spraybar, ισα να κινειται η επιφανεια του νερου.
Αν ειναι ψαρια που δεν θελουν δυνατη ροη ή οξυγονωση (πχ μονομαχος) το στρεφουμε καταλληλως για να "σπαει" η ροη (ακομα και προς το τζαμι)
Αυτό έκανα κι εγώ. Έβγάλα την τάπα που έχει στην άκρη του και το εστρεψα να χτυπάει προς το τζαμί. Έχει μειωθεί αρκετά η κυκλοφορία. Θα εχω θέμα που είναι για μέχρι 80 λίτρα ενυδρείο και το δικό μου είναι 30λίτρο?
Κάτι ακόμη. Ο καδος του έχει αρκετό χώρο. Κράτησα το σφουγγάρι που είχε, έβγαλα τον άνθρακα κσι μετέφερα το mini siporax από το παλιό μου φίλτρο προσθέτοντας λίγο ακόμη. Χρειάζεται να κάνω κάτι άλλο? Πχ να προσθέσω κι άλλο σφουγγάρι?
Ασε τι λενε.
Εσυ θα κοιτας, ενα φιλτρο να εχει τον καδο που πρεπει και τη ροη που πρεπει, για το ΔΙΚΟ σου ενυδρειο.
Αν ειχε ρυθμιση ροης θα ηταν καλυτερα
ChocolatePuma
13-07-12, 22:55
Ασε τι λενε.
Εσυ θα κοιτας, ενα φιλτρο να εχει τον καδο που πρεπει και τη ροη που πρεπει, για το ΔΙΚΟ σου ενυδρειο.
Αν ειχε ρυθμιση ροης θα ηταν καλυτερα
Εκ πρώτης όψεως μια χαρά φαίνεται ειδικά τώρα που μειωσα τη ροή
Από υλικα πρέπει να κάνω κάτι επιπλέον? Χωράει κι άλλο σφουγγάρι. Ή μήπως θα το μπουκωσω?
Ο άνθρακας που έβγαλα αποθηκεύεται για μελλοντική χρήση?
Οχι το ανθρακα τον πετας.
Στο χωρο μπορεις να βαλεις οτι θελεις.
Σφουγγαρι ή filterwool αν νομιζεις οτι πρεπει να μειωσεις τη ροη.
Βιολογικο πορωδες υλικο αν νομιζεις οτι πρεπει να αυξησεις τη βιολογια γιατι δεν φτανει για την ιχθυοφορτωση.
ChocolatePuma
13-07-12, 23:25
Οχι το ανθρακα τον πετας.
Στο χωρο μπορεις να βαλεις οτι θελεις.
Σφουγγαρι ή filterwool αν νομιζεις οτι πρεπει να μειωσεις τη ροη.
Βιολογικο πορωδες υλικο αν νομιζεις οτι πρεπει να αυξησεις τη βιολογια γιατι δεν φτανει για την ιχθυοφορτωση.
Οκ.
Κάποια πρόταση για βιολογικό πορωδες? Μπαίνει ανάμεσα στο σφουγγάρι και το siporax?
Για μένα εάν έχεις να βάλεις βάλε, αλλιώς μην πάρεις τίποτα επιπλέον. Μόνο κοίτα μήπως είναι καλύτερα να κάνεις "σάντουιτς" γιατί αν θυμάμαι καλά είναι λίγο ανοιχτό το σημείο που ρουφάει το impeler, μην τραβήξει τίποτα και φρακάρει.
Τον άνθρακα φύλαξέ τον κάπου να βρίσκεται αν είναι αχρησιμοποίητος.
ChocolatePuma
13-07-12, 23:28
Για μένα εάν έχεις να βάλεις βάλε, αλλιώς μην πάρεις τίποτα επιπλέον. Μόνο κοίτα μήπως είναι καλύτερα να κάνεις "σάντουιτς" γιατί αν θυμάμαι καλά είναι λίγο ανοιχτό το σημείο που ρουφάει το impeler, μην τραβήξει τίποτα και φρακάρει.
Τον άνθρακα φύλαξέ τον κάπου να βρίσκεται αν είναι αχρησιμοποίητος.
Το φίλτρο ήταν κλειστό στο κουτί του κι ο άνθρακας δεν έχει χρησιμοποιηθεί. Το σφουγγάρι είναι γκρί. παίζει ρόλο το χρώμα?
Συνήθως μαύρα είναι τα σφουγγάρια με άνθρακα, αλλά αυτό είναι ένα κλασικό σφουγγάρι.
Ααα ειπες "εβγαλα" και υπεθεσα απο το ενυδρειο χρησιμοποιημενο.
Κατι αλλο
Πολλα κινεζικα φιλτρα, βαζουν απλο σφουγγαρι σε μαυρο χρωμα αντι για μπλε, χωρις να ειναι ανθρακας.
Η σειρα που θα βαλεις τα υλικα εξαρταται απο το σημειο εισοδου του νερου και την πορεια του μεσα στο φιλτρο. οπως και το αν "προφυλλασεται" ο θαλαμος της φτερωτης οπως ειπε ο Στελιος.
Πρωτα μπαινουν τα μηχανικα υλικα (συνηθως σφουγγαρι) και μετα τα πορωδη βιολογικα, με τελευταιο καποιο ψιλοτρυπο υλικο (πχ filterwool) για να κανει λεπτομερη καθαρισμο απο αιωρουμενα.
Αν ειναι δυσκολη ομως η προσβαση στο filterwool, και επειδη αυτο μπορει να βουλωνει πιο ευκολα και να θελει πιο συχνο καθαρισμα απο ατα υπολοιπα υλικα, μπορουμε να μη βαλουμε τιποτα ή να βαλουμε καποιο σφουγγαρι παλι.
Επισης προσοχη θελει το ανακατεμα βιολογικων υλικων διαφορετικης μορφης.
πχ αν βαλεις substrat pro μαζι με siporax, θα παει και θα χωθει μεσα στο μακαρονι και θα το φραξει.
Σε αυτη την περιπτωση βαζουμε τα υλικα σε ξεχωριστα δυχτακια (αλλα αυτο προτιμαται σε μεγαλα ενυδρεια).
Στη θεση σου θα εβαζα ολο siporax απο τη στιγμη που εχεις ηδη τετοιο μεσα.
Αν ο θαλαμος τη φτερωτης ειναι ανοιχτος και υπαρχει περιπτωση να μπει μεσα υλικο (ιδιως αν ειναι filterwool), θα μπει μεσα και θα σφηνωσει η φτερωτη.
Εκει βαζουμε καποια φετα σφουγγαρι να προφυλλασει την εισοδο της φτερωτης.
ChocolatePuma
14-07-12, 00:06
Άρα κάνω σάντουιτς. Σφουγγάρι...mini siporax (όσο πιο πολύ χωράει) ...και μετά πάλι σφουγγαρι
Ευχαριστώ!!!!
ChocolatePuma
16-07-12, 09:16
Καλημέρα σε όλους
Από την Πέμπτη σας αποχαιρετώ και επίσημα για καλοκαιρινές διακοπες...και με το καλό επιστρεφω την πρωτη εβδομάδα του Αύγουστου
Ελπίζω και εύχομαι...όταν επιστρέψω, να βρω στο ενυδρείο μου όλα όσα άφησα...στην ίδια ακριβως κατάσταση :)
Μέχρι την Πέμπτη, απλά θα μπαίνω στο φόρουμ...για διάβασμα και τπτ άλλο.
Καλή συνέχεια σε όλους...και σ οτι αφορά στο φορουμ ελπίζω και ευχομαι να διορθωθουν αυτά τα οποια διάβασα σήμερα το πρωι (αναφέρομαι στα ποστ του ΣΚ - τα οποια είχαν επαναληφθεί και στο παρελθον)...τα οποία δεν δελεάζουν κανέναν αρχάριο να ασχοληθεί και παραμείνει φαν του συγκεκριμένου χόμπυ!
Οταν είσαι νέος και ζητάς απαντήσεις, το μόνο που δεν θελεις να διαβάζεις ειναι εξυπναδούλες, καρφώματα (δεν μου φταίνε σε τπτ οι κατινες για να γράψω ξεκατινιασματα), ειρωνίες και υφάκια.
Σορρυ για το δικό μου υφος, αλλά το επίπεδο ορισμένων έχει πιάσει πάτο
Ανθρωποι πισω απο ενα πληκτρολόγιο είμαστε όλοι, αλλά δεν χρωσταω τιποτε σε κανέναν να μου μεταφέρει τα προσωπικά του προβλήματα στις απαντήσεις που δίνει μέσα στο φόρουμ!
Δεν ειναι του χαρακτήρα μου να κανω υποδειξεις, αλλά οταν κάτι με ενοχλεί, οφείλω να το λεω
Και δεν μ απασχολει εαν με αφορμή το δικό μου ποστ...ορισμένοι (ος) βρεθούν(ει) με κόκκινη κάρτα εκτός φόρουμ
Κι όποιος κατάλαβε...κατάλαβε ;)
EDIT : Και για να μην υπαρχουν παρεξηγησεις, δεν αναφέρομαι σε μέλη το φορουμ, τα οποια με εχουν βοηθησει στις "δικές μου" ενοτητες. Αυτοί ειναι κυριοι...με κεφαλαίο Κάπα!
Ααα ειπες "εβγαλα" και υπεθεσα απο το ενυδρειο χρησιμοποιημενο.
Κατι αλλο
Πολλα κινεζικα φιλτρα, βαζουν απλο σφουγγαρι σε μαυρο χρωμα αντι για μπλε, χωρις να ειναι ανθρακας.
Η σειρα που θα βαλεις τα υλικα εξαρταται απο το σημειο εισοδου του νερου και την πορεια του μεσα στο φιλτρο. οπως και το αν "προφυλλασεται" ο θαλαμος της φτερωτης οπως ειπε ο Στελιος.
Πρωτα μπαινουν τα μηχανικα υλικα (συνηθως σφουγγαρι) και μετα τα πορωδη βιολογικα, με τελευταιο καποιο ψιλοτρυπο υλικο (πχ filterwool) για να κανει λεπτομερη καθαρισμο απο αιωρουμενα.
Αν ειναι δυσκολη ομως η προσβαση στο filterwool, και επειδη αυτο μπορει να βουλωνει πιο ευκολα και να θελει πιο συχνο καθαρισμα απο ατα υπολοιπα υλικα, μπορουμε να μη βαλουμε τιποτα ή να βαλουμε καποιο σφουγγαρι παλι.
Επισης προσοχη θελει το ανακατεμα βιολογικων υλικων διαφορετικης μορφης.
πχ αν βαλεις substrat pro μαζι με siporax, θα παει και θα χωθει μεσα στο μακαρονι και θα το φραξει.
Σε αυτη την περιπτωση βαζουμε τα υλικα σε ξεχωριστα δυχτακια (αλλα αυτο προτιμαται σε μεγαλα ενυδρεια).
Στη θεση σου θα εβαζα ολο siporax απο τη στιγμη που εχεις ηδη τετοιο μεσα.
Αν ο θαλαμος τη φτερωτης ειναι ανοιχτος και υπαρχει περιπτωση να μπει μεσα υλικο (ιδιως αν ειναι filterwool), θα μπει μεσα και θα σφηνωσει η φτερωτη.
Εκει βαζουμε καποια φετα σφουγγαρι να προφυλλασει την εισοδο της φτερωτης.
Ερωτημα : Το παλιό μου φίλτρο είχε in & out (δεν ξέρω αν οι όροι είναι δόκιμοι. Εννοω είσοδο αερα (σωληνάκι) που κατέληγε εκτός του ενυδρείου και έξοδο αέρα που καταλήγει εντός ενυδρείου
Το νέο φίλτρο μου έχει μόνο έξοδο (πχ το spraybar)! Χάνω κάτι??? :?
(ως προς τον τρόπου που δουλευει εννοω)
Πήγαινε εσύ τις διακοπές σου να χαλαρώσεις (ελπίζω να έχεις προνοήσει για το ενυδρείο:)) και ασ' τα τα άλλα! Το φόρουμ με τον ένα ή τον άλλο τρόπο θα λειτουργήσει ομαλά.
ChocolatePuma
16-07-12, 09:19
Πήγαινε εσύ τις διακοπές σου να χαλαρώσεις (ελπίζω να έχεις προνοήσει για το ενυδρείο:)) και ασ' τα τα άλλα! Το φόρουμ με τον ένα ή τον άλλο τρόπο θα λειτουργήσει ομαλά.
Στέλιο οι διακοπες και η χαλάρωση ειναι δεδομένες :D:D
Και δεν το είπα ως υποδειξη
Απλά ειναι ενοχλητικό...
Και σταματω εδω :)
Αν εννοείς το κλασικό σωληνακι που κάνει τις μπουρμπουλήθρες οχι δεν έχασες κάτι!
ChocolatePuma
16-07-12, 09:22
Αν εννοείς το κλασικό σωληνακι που κάνει τις μπουρμπουλήθρες οχι δεν έχασες κάτι!
Εννοω γιατί το παλιό είχε είσοδο αέρα και το νεο δεν έχει?
Αλλάζει κάτι στον τρόπο λειτουργίας?
Είδα επίσης ότι στο νεο φίλτρο, υπάρχει δυνατότητα να μην βάλω το spray bar και να βαλω σωληνάκι για είσοδο αέρα
Απλά το spray bar το επέλεξα για να μειώσω την ροη
Επί της ουσίας δεν αλλάζει κάτι, απλά τραβάει αέρα και τον στέλνει προς την έξοδο. Κι εγώ αν δεν υπάρχει ειδικός λόγος να στείλω τη ροή κάπου το spraybar προτιμώ.
ChocolatePuma
16-07-12, 11:17
Επί της ουσίας δεν αλλάζει κάτι, απλά τραβάει αέρα και τον στέλνει προς την έξοδο. Κι εγώ αν δεν υπάρχει ειδικός λόγος να στείλω τη ροή κάπου το spraybar προτιμώ.
Μια μικρή διευκρίνηση....πάνω στον τρόπο λειτουργίας...του φίλτρου? ;)
Οι οργανισμοί που έχεις μέσα είτε είναι ψάρια είτε τα βακτήρια χρειάζονται οξυγόνο. Η ανταλλαγή αερίων γίνεται στην επιφάνεια του νερού, όπου φεύγει το διοξείδιο και μπαίνει το οξυγόνο. Με το φίλτρο το νερό κινείται και οξυγονώνεται όλο, δηλαδή και το νερό που βρίσκεται χαμηλά, αφού κινείται (ας πούμε ιδανικά) σε ένα κύκλο το ρεύμα του νερού. Αυτό που θέλεις είναι απλά να υπάρχει ένας ελαφρύς κυματισμός στην επιφάνεια και συνήθως είναι αρκετό. Αν χρειάζεται κάτι παραπάνω αυξάνεις την ανατάραξη της επιφάνειας, κάτι το οποίο μπορεί να γίνει είτε ας πούμε σηκώνοντας πιο ψηλά το φίλτρο είτε βάζοντας μια αεραντλία. Σκέψου αυτή την είσοδο αέρα σε κάποια εσωτερικά φίλτρα σαν αεραντλία (σαν γιατί η αεραντλία ανακινεί το νερό από τα χαμηλά στρώματα). Ο συνήθης τρόπος λειτουργίας είναι απλά το φαινόμενο venturi. Αν δεν το ξέρεις να στο πω απλά το φίλτρο δουλεύει κανονικά και σε κάποιο σημείο γίνεται μια τρύπα πριν την έξοδο, η οποία βγαίνει εκτός νερού. Όπως κινείται το νερό δημιουργείται μια διαφορά πίεσης στο σωληνάκι και τραβιέται μαζί και αέρας.
Και βέβαια όσο πιο ζεστό είναι το νερό τόσο πιο μεγάλη ανατάραξη χρειάζεται για να διατηρηθεί το διαλυμένο οξυγόνο στα ίδια επίπεδα.
Η αεραντλία δεν αυξάνει επί της ουσίας την ποσότητα του οξυγόνου στο νερό από τις φούσκες που ανεβαίνουν απλά. Δεν προλαβαίνει να διαλυθεί έτσι το οξυγόνο, τόσο γρήγορα που φτάνουν στην επιφάνεια. Αν γινόταν αυτό θα τις έβλεπες όσο ανεβαίνουν να μικραίνουν οι φουσκάλες. Αυτό που γίνεται είναι να αναταράσσουν επιπλέον την επιφάνεια και από όσο ξέρω βοηθάει και η στιγμή που σκάνε.
Οξυγόνωση γίνεται και από τα φυτά όταν φωτοσυνθέτουν, βέβαια το πόση εξαρτάται από το πόσα είναι τα φυτά, πόσο καλά αναπτύσσονται κλπ. Σκέψου ότι έχω δει ενυδρεία, τα οποία είναι γεμάτα φυτά βέβαια και δεν έχουν καθόλου κίνηση στην επιφάνεια. Ένα ενυδρείο γνωστού μάλιστα δεν είχε καν φίλτρο! Δε σου λέω να το ακολουθήσεις έτσι απλά (θα πρέπει να ισχύουν πολλά ταυτόχρονα), αλλά προσπαθώ να στο δώσω σφαιρικά για να το νιώσεις!:grin:
Αψογος ο Στελιος.
Να συμπληρωσω οτι στα ενυδρεια με πολυ φυτομαζα που δεν εχουν αναταραξη της επιφανειας, οταν σταματαει η φωτοσυνθεση και παραγωγη οξυγονου, ενδεχεται να χρειαζεται υποστηριξη με οξυγονωση, αφου πλεον τιποτα δεν παραγει οξυγονο και μονο το καταναλωνει (ψαρια-φυτα).
Καλες διακοπες και να μας γραφεις :D
Μεγαλη προσοχη στην εξατμιση.
Πιστευω εχεις εκπαιδευσει καποιον να αναπληρωνει καθε μερα για να μη βρεις στεγνο το ενυδρειο, καμμενα ολα τα ηλεκτρικα και τα ψαρια ρεγγες..
ChocolatePuma
16-07-12, 13:45
Αψογος ο Στελιος.
Να συμπληρωσω οτι στα ενυδρεια με πολυ φυτομαζα που δεν εχουν αναταραξη της επιφανειας, οταν σταματαει η φωτοσυνθεση και παραγωγη οξυγονου, ενδεχεται να χρειαζεται υποστηριξη με οξυγονωση, αφου πλεον τιποτα δεν παραγει οξυγονο και μονο το καταναλωνει (ψαρια-φυτα).
Καλες διακοπες και να μας γραφεις :D
Μεγαλη προσοχη στην εξατμιση.
Πιστευω εχεις εκπαιδευσει καποιον να αναπληρωνει καθε μερα για να μη βρεις στεγνο το ενυδρειο, καμμενα ολα τα ηλεκτρικα και τα ψαρια ρεγγες..
Να σαι καλά Σπύρο!
Θα σας στέλνω κρασιά... (good wines) ;) μαζί με κάθε γραπτό
Εκπαίδευσα την πεθερά μου για την αναπληρωση (και οχι μονο)! Αν τα βρω όλα χάλια...την βλέπω σε ενυδρείο να κάνει την φωκια!
(Τι έχει ακούσει η καημένη...:D:D:D)
http://www.animateit.net/data/media/august2009/Sport_seal.gif
ChocolatePuma
16-07-12, 13:54
http://www.animateit.net/data/media/august2009/Sport_seal.gif
Αχαχα....μην μου βάζεις ιδέες, γιατί αν την πάω σε τσίρκο...θα ρέει το ευρωωωω!! :D:D:D
Καλό απόγευμα σε όλους...και ευχαριστω για τις συμβουλες για το φίλτρο, τους Στελιο, Σπύρο και Νικο (με τυχαια σειρα...εμφανισης)
ChocolatePuma
18-07-12, 08:21
Καλημέρα σε όλους
Οποιος γνωρίζει, θα ήθελα να μάθω τον κατά προσέγγιση προσδόκιμο χρόνο ζωής για τα παρακάτω είδη (σε συνθήκες ενυδρείου εννοείται κι οχι στη φυση)
1. Guppy
2. Endler
3. Scarlet Badis
4. Cherry Barb
5. White Cloud
6. Dwarf Puffer
7. Kuhli Loach
8. Pseudomugil gertrudae
9. Celestichthys margaritatus
Καλησπέρα
Επισυνάπτω και φωτο.
Δεξιά είναι το τεστ της Tetra (τη φωτογραφία την τράβηξα πριν το 5', το χρώμα στη συνέχεια έγινε ακόμη πιο σκούρο) και αριστερά το τεστ της API
Λίγο αργοπορημένη η απάντηση αλλά το τεστ της τέτρα δεν το "κοιτάς" σωστά, νομίζω πρέπει να είναι ξαπλωτό το μπουκαλάκι όπως δείχνει το βελάκι στο σχήμα. Αν το βάλεις ξαπλωτό έχει μικρότερο βάθος το υγρό και πιο ανοιχτό χρώμα. Οι υπόλοιποι πώς το κοιτάτε το μπουκαλάκι;
ChocolatePuma
19-07-12, 07:40
Λίγο αργοπορημένη η απάντηση αλλά το τεστ της τέτρα δεν το "κοιτάς" σωστά, νομίζω πρέπει να είναι ξαπλωτό το μπουκαλάκι όπως δείχνει το βελάκι στο σχήμα. Αν το βάλεις ξαπλωτό έχει μικρότερο βάθος το υγρό και πιο ανοιχτό χρώμα. Οι υπόλοιποι πώς το κοιτάτε το μπουκαλάκι;
Έτσι κι αλλιως με το τεστ της API "ειχα" θεμα, αλλά λυθηκε (στην καθυστερημενη απαντηση αναφερομαι :D)
Οσο για το τεστ της tetra, δεν ξέρω αν πρέπει να είναι ξαπλωμένο το μπουκαλάκι
Είναι σιγουρο, πως αν είναι ξαπλωμένο, εχει πιο ανοιχτό χρώμα
Καλύτερα να απαντήσει...κάποιος πιο "ειδικος"
Μ' εβαλες σε σκέψεις τωρα...:rolleyes:
ChocolatePuma
06-08-12, 10:49
Καλημέρα σε όλους!
Οι μπαταρίες γέμισαν, η Πάργα ήταν υπέροχη...και από χθες τα κεφάλια μέσα!
Σ οτι αφορά στο ενυδρείο.
Για μια σχεδόν εβδομάδα έτρεχε στον αυτόματο, με ρυθμισμένη ταιστρα, φωτισμό και ανεμιστηράκια
Το αποτέλεσμα : Σχετικά μικρή εξάτμιση, ελάχιστα άλατα...τα φυτά με ελάχιστα κίτρινα φύλλα (ένα φύλλο σε κάθε ανούμπια) / το κερατόφυλλο μόνο κιτρίνισε τελείως και το έβγαλα...και έναν νέο συγκάτοικο (guppy) στο ενυδρείο, ο οποίος ομολογουμένος είναι πολύ μάγκας, γιατί επιβίωσε χωρίς πολλά φυτά στο ενυδρείο...και με όλο το σύστημα στον αυτόματο
Αρχίζω από σήμερα να αυξάνω την φωτοπερίοδο...
Γενικο συμπέρασμα : Νομίζω πως όλα πήγαν σχετικά καλά...:)
Καλή συνέχεια σε όλους ευχομαι και καλές διακοπές σε όσους ξεκίνησαν ή ξεκινούν εντός των επόμενων ημερών!
Τα κιτρινίσματα παίζει να ήταν δολιοφθορά της πεθεράς;!:p
Καλή επανένταξη στα δεδομένα της πόλης!
και καθολου να μην εβαζες ταιστρα για μια βδομαδα παλι θα επιβιωνε.
Το τελευταιο πραγμα που μπορει να επηρρεασει τα ψαρακια κατα την απουσια μας ειναι το φαγητο (εκτος πια κι αν μιλαμε για μεγαλυτερη απουσια).
Εγω πιο πολυ θα ανησυχουσα για τη σταθμη τωρα το καλοκαιρι
ChocolatePuma
06-08-12, 11:21
Τα κιτρινίσματα παίζει να ήταν δολιοφθορά της πεθεράς;!:p
Καλή επανένταξη στα δεδομένα της πόλης!
Μπα...αν ειχε βαλει το χερι της, θα εβρισκα κανένα κοτόπουλο να κολυμπαει!!!
Μαλλον η μικρή φωτοπερίοδος έπαιξε ρολο (υποθετω)
και καθολου να μην εβαζες ταιστρα για μια βδομαδα παλι θα επιβιωνε.
Το τελευταιο πραγμα που μπορει να επηρρεασει τα ψαρακια κατα την απουσια μας ειναι το φαγητο (εκτος πια κι αν μιλαμε για μεγαλυτερη απουσια).
Εγω πιο πολυ θα ανησυχουσα για τη σταθμη τωρα το καλοκαιρι
Για την ακρίβεια η ταίστρα μπήκε για 10 μέρες
Η στάθμη ήταν σε πολύ καλό επίπεδο. Σίγουρα έπαιξε ρόλο η μικρή φωτοπερίοδος και η καλή θερμοκρασία του νερού
αν καταφερες κι ελυσες το προβλημα της εξατμησης τα ελυσες ολα ;)
εχεις 24/7 aircondition?
ChocolatePuma
06-08-12, 13:08
αν καταφερες κι ελυσες το προβλημα της εξατμησης τα ελυσες ολα ;)
εχεις 24/7 aircondition?
Οχι
Οσο καιρό έλειπα, το σπίτι ηταν τελειως κλειστό και ειναι αρκετά δροσερο σπιτι
Η θερμοκρασια δεν ανεβαίνει πάνω απο 27οC, χωρις καν να αναψω AC
Στο ενυδρείο λειτουργούσαν ανεμιστηράκια με χρονοδιακόπτη, συνολικά 3 ωρες το 24ωρο
ChocolatePuma
29-08-12, 12:51
Τα νέα μου...μιας κι έχω καιρό να "ενημερώσω"
Αυξανόμαστε και στα guppies και στις red cherry
Σήμερα θα μου φέρει ένας φίλος ένα 90λιτρο να το δοκιμάσουμε στον χώρο μου και ελπίζω από αύριο να ξεκινάω στήσιμο!!
Μου έκανε εντύπωση, μιας και είναι οι πρώτες γέννες στο ενυδρείο, πως τελικά επιβίωσαν αρκετά ψάρια και γαρίδες!
Μερικές ερωτήσεις για όποιον γνωρίζει
1. Οι λαθρεπιβάτες επιβαρύνουν πολύ ή λίγο το ενυδρείο? Αναφέρομαι σε 4-5 σαλιγκάρια
2. Πόσους μήνες μετά τη γέννα, μπορώ να μετακινήσω τον νέο πληθυσμό σε άλλο ενυδρείο?
3. Πως ξεχωρίζουμε τις αρσενικές από τις θηλυκές red crystal? (Δεν θα ληφθεί υπόψιν η απάντηση "ψάξτες!!!" ;)
Τα νέα μου...μιας κι έχω καιρό να "ενημερώσω"
Αυξανόμαστε και στα guppies και στις red cherry
Σήμερα θα μου φέρει ένας φίλος ένα 90λιτρο να το δοκιμάσουμε στον χώρο μου και ελπίζω από αύριο να ξεκινάω στήσιμο!!
καλως να τα δεχτεις, μετα δειξε και φωτος να εχουμε να θαβουμε :D
Μου έκανε εντύπωση, μιας και είναι οι πρώτες γέννες στο ενυδρείο, πως τελικά επιβίωσαν αρκετά ψάρια και γαρίδες!γιατι να μην επιβιωναν?
με λιγες φυσικες κρυψωνες επιβιωνουν σχεδον ολα, και αυτα που τρωγονται ειναι τελικα αυτα που δε θα επιβιωναν ετσι κι αλλιως στην πλειοψηφια τους.
Αυτη ειναι μια λειτουργια που εχει φτιαξει η φυση ωστε να περιορισει οσο γινεται τις δυσμορφιες και τους ελαττωματικους απογονους, ομως τα υγειη ψαρια δεν την πατανε (συνηθως)
1. Οι λαθρεπιβάτες επιβαρύνουν πολύ ή λίγο το ενυδρείο? Αναφέρομαι σε 4-5 σαλιγκάριαΑχ βρε, διαβασε και λιγο παραπερα εκτος απο τις κατηγοριες με τα ψαρια...
Οχι μονο δεν επιβαρυνουν αλλα κατα τη γνωμη πολλων (και εγω το εφαρμοζω φυσικα και το υποστηριζω καθετα) η ΘΕΤΙΚΗ συμβολη τους ειναι αναντικαταστατη, ειδικα στο βυθο.
Αν και με 4-5 δεν κανεις τιποτα, σκοπος ειναι να εχεις εκατονταδες.
(εγω σε ολα τα ενυδρεια καταφερνω να τους διατηρω σε πολυ μεγαλες ποσοτητες)
Οσον αφορα την οργαικη επιβαρυνση ναι μεν μπορει να υπαρξει αν μιλαμε για τεραστια ποσοτητα σαλιγκαριων αλλα αυτο αντισταθμιζεται με το οτι τρωνε τις σαπιες ριζες, ανακατευουν το βυθο και οξυγονωνεται κτλ κτλ κτλ, οποτε ενα ενυδρειο με μεγαλη ποσοτητα σαλιγκαριων εχει πολυ χαμηλοτερη επιβαρυνση απο καποιο που δεν εχει σαλιγκαρια.
Ταιζε τα νυχτα να δεις στο ποτε θα αυξηθουν;)
Τα παραπανω οσον αφορα τα περισσοτερα ειδη γνωστων λαθρεπιβατων, οχι τα apple snail. Εκει οντως εχουμε επιβαρυνση χωρις πολλα ωφελη (ειναι πιο πολυ πετς, αλλα δε συμβαλλουν θετικα σε κατι, η κι αν συμβαλλουν η επιβαρυνση ειναι μεγαλυτερη απο τα οποια θετικα)
3. Πως ξεχωρίζουμε τις αρσενικές από τις θηλυκές red crystal? (Δεν θα ληφθεί υπόψιν η απάντηση "ψάξτες!!!" ;)Οι θυλικες εχουν μεγαλυτερο μεγεθος και πιο εντονο χρωμα
ChocolatePuma
29-08-12, 13:52
Να σαι καλά, Νίκο...τα δέχτηκα ήδη!
Παρουσίαση, εάν γίνει, θα γίνει μόλις ετοιμάσω το νέο μεγαλύτερο ενυδρείο!
Για να έχω τη δικαιολογία...της άμεσης μετακόμισης...γιατί αλλιώς το θάψιμο δεν θα έχει τελειωμό! :D:D
(μέχρι και "γλύφτης" υπάρχει...για να σ ακούω να "φωνάζεις" ΠΩΣ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΓΛΥΦΤΕΣ!!! :D)
Πλάκα κάνω. Οι γέννες έτσι κι αλλιώς ήταν στο πρόγραμμα και ευτυχώς συνέπεσαν με τη μεταφορά σε 2ο ενυδρείο!
Το ενυδρείο έχει αρκετά φυτά και σίγουρα έπαιξαν τον ρόλο τους στο πόσα ψάρια επιβίωσαν!
Σ ότι αφορά τα σαλιγκάρια, έχω διαβάσει στο φόρουμ όλα όσα αφορούν ψάρια γλυκού νερού, ασπόνδυλα...και μονομάχους! :cool:
Απλά δεν γνωρίζω τους ρυθμούς με τους οποίους πολλαπλασιάζονται οι λαθρεπιβάτες.
Και στην παρούσα φάση, δεν θα ήθελα να βρεθώ με καμιά 100ρια!!
Με το aplle snail, με έβαλες σε σκέψεις. Έχω ένα και είναι δεδομένο ότι επιβαρύνει. Αν θυμάμαι καλά σε ένα ποστ του delta, είχε αναφέρει πως είναι σαν να υπάρχει ένα 10πόντο ψάρι. Δλδ θα μου πρότεινες να το χαρίσω και να αρκεστώ στους λαθρεπιβάτες?
Με τις red crystal έχω μπερδευτεί! Και γω με τη λογική αυτή που λες, απέκτησα μερικές...και έχω εντυπωσιαστεί απο τα χρώματα τους!
Αλλά θα τις ήθελα να τις δω να πολλαπλασιάζονται :smt017
Το μοναδικό αρνητικό που βρίσκω, είναι πως αυτή τη στιγμή το φίλτρο είναι μπροστά, γιατί η πίσω θέση (που βρισκόταν ένα πιο μικρό φίλτρο) έχει φυτά και το νέο φίλτρο αναγκαστικά βρέθηκε σε άλλη θέση
Ελπίζω στο 2ο ενυδρείο, σ οτι αφορά το στήσιμο, να κάνω λιγότερα λάθη
Πάντως η αλήθεια είναι πως μ αρέσει αυτό που κάνω! Και σε μένα και στον γιο μου :D
Επίσης αρέσει και σε όλους όσους το βλέπουν (ευτυχώς δεν είναι χομπίστες, άρα κοιτάνε μόνο το αισθητικό κομμάτι!!!)
Αυταααα :cool:
Απλά δεν γνωρίζω τους ρυθμούς με τους οποίους πολλαπλασιάζονται οι λαθρεπιβάτες.
Και στην παρούσα φάση, δεν θα ήθελα να βρεθώ με καμιά 100ρια!!
100 δεν ειναι ασχημα, καλα ειναι, αλλα οσο περισσοτερα τοσο το καλυτερο.
Γιατι σε ενοχλουν? ετσι κι αλλιως αν το νερο σου ειναι υγειες τη μερα κρυμμενα ειναι τα περισσοτερα ειδη, τη νυχτα γινεται το παρτυ. (ειδικα τα Melanoides Turbeculata τα οποια προσωπικα αγορασα μερικα και πλεον μπορω να ειμαι βεβαιος οτι ο βυθος μου ειναι γεματος απο αυτα, αλλα φροντιζα να τα ταιζω αρκετα και μονο νυχτα μεχρι να πετυχω μεγαλες αναπαραγωγες)
Με το aplle snail, με έβαλες σε σκέψεις. Έχω ένα και είναι δεδομένο ότι επιβαρύνει. Αν θυμάμαι καλά σε ένα ποστ του delta, είχε αναφέρει πως είναι σαν να υπάρχει ένα 10πόντο ψάρι. Δλδ θα μου πρότεινες να το χαρίσω και να αρκεστώ στους λαθρεπιβάτες?
Κοιτα, ειναι πανεμορφο, αλλα υπολογισε το σαν ενα ψαρι στο θεμα επιβαρυνσης.
Γιατι να το χαρισεις αν σου αρεσει? Απλα να ξερεις πως βρωμιζει αρκετα, και δεν καθαριζει καθολου σχεδον (σνομπρει τα σαπια φυτα κτλ που τρωνε τα υπολοιπα σαλιγκαρια, ουτε θαβεται στο εδαφος για να πεις πως συμβαλει καπου θετικα, απλα ειναι ομορφο)
Με τις red crystal έχω μπερδευτεί! Και γω με τη λογική αυτή που λες, απέκτησα μερικές...και έχω εντυπωσιαστεί απο τα χρώματα τους!
Αλλά θα τις ήθελα να τις δω να πολλαπλασιάζονται :smt017
απο moss εχεις καθολου?
Επισεις φροντισε να ειναι καλυμενη η εισοδος του φιλτρου με καλτσα για να μην μεγαλωνουν μεσα στο φιλτρο, και αν μπορεις μπολικη μοςς μακρυα απο την εισοδο του φιλτρου
ChocolatePuma
29-08-12, 15:14
απο moss εχεις καθολου?
Επισεις φροντισε να ειναι καλυμενη η εισοδος του φιλτρου με καλτσα για να μην μεγαλωνουν μεσα στο φιλτρο, και αν μπορεις μπολικη μοςς μακρυα απο την εισοδο του φιλτρου
Η κάλτσα υπάρχει ήδη στο φίλτρο. Την έβαλα μόλις είδα την πρώτη έγκυο gappy!
Moss δεν έχω. Έχω "ανοίξει" δυο marino balls και τις έχω δέσει με πετονιά πάνω σε ξύλο. Το αποτέλεσμα είναι ωραίο (θυμίζει γκαζόν) και από κάτω κυκλοφορούν συνεχώς red cherry και οι λίγες red crystal που έχω
Θα προσπαθήσω να βρω επιπλέον 1-2 θηλυκές red crystal...αλλά δυστυχώς τέτοια εποχή στα pet shop δεν κινείται φύλλο!
ChocolatePuma
07-09-12, 10:34
Καλημέρα
Ενδεχομένως να είναι χαζή η ερώτηση...αλλά ας πάει το παλιάμπελο, θα την κάνω
Θέλω να μετακινήσω το 30λιτρο μου σε άλλο σημείο του πάγκου
Θα βγάλω όσο νερό γίνεται, ξύλα κλπ και θα το σηκώσω
Υπάρχει ενδεχόμενο να μου μείνει στο χέρι??????:confused:
Απλά το νερό άδειασε και σηκώστε το δύο άτομα καλύτερα από τον πάτο και δε θα υπάρχει θέμα.
ChocolatePuma
07-09-12, 10:47
Απλά το νερό άδειασε και σηκώστε το δύο άτομα καλύτερα από τον πάτο και δε θα υπάρχει θέμα.
οοοοοοοοοοκ
Ευχαριστώ!
ChocolatePuma
08-09-12, 19:59
Καλησπέρα σε όλους
Σημερα τελικά απέκτησα νέο ενυδρείο!
Πήγαμε να πάρουμε υλικά για στήσιμο ενυδρείου για μονομάχο...πήραμε ότι έπρεπε...και εγώ έφυγα με τον 60λιτρο κύβο της Dennerle!:D:D:D
Ο οποίος δείχνει πολύ μεγαλύτερος από 60 λίτρα...και ο οποίος είχε καρφωθεί στο μυαλό το δικό μου και της συζύγου!
Οπότε αρχίζει το στήσιμο τις επόμενες μέρες
Δύο ερωτήματα
1. Πρόταση για κρεμαστό φίλτρο στα 60 λιτρα? - Έχω το εσωτερικό Resun Magi 380. Το κρατάω ή πάω σε κρεμαστό? Έχω διαβάσει πως το εσωτερικό φίλτρο που έχει ο κύβος της dennerle δεν θεωρείται και τόσο καλό
Ειδα το Elite Hush 20 και το Aqua Clear Power Filter 30
Αλλά δεν ξέρω αν αξίζουν...:rolleyes:
2. Πρόταση για θερμοστάστη στα 60 λιτρα? 75 Watt είναι οκ?
Ο Elite Aquarium Heater 100 W ειναι μεγάλος?
Οποιος έχει να προτείνει κάτι συγκεκριμένο, θα ήθελα να το ακούσω
Ευχαριστώ εκ των προτέρων :D
Μιλάμε πάντα για τον μονομάχο στο καινούργιο άντε και κανένα ψιλολόι; Αν ναι κρατάς το φίλτρο.
Ο θερμοστάτης εξαρτάται πάντα και από την εξωτερική θερμοκρασία του χώρου στον οποίο θα βρίσκεται το ενυδρείο. Κάπου υπάρχει ο πίνακας που δίνει η Eheim, αλλά μη με ταλαιπωρήσεις να το βρω με το κινητό! Κάτι έξτρα που έχουμε στο μυαλό μας για τους θερμοστάτες είναι να μην παίρνουμε πολύ πιο δυνατούς από το απαραίτητο, ώστε σε περίπτωση που κολλήσουν να έχουμε λίγο χρόνο παραπάνω να το δούμε και να το προφτάσουμε πριν τα βράσει όλα. Εγώ μέχρι τώρα παίρνω λίγο πιο δυνατούς από αυτούς που λένε οι προδιαγραφές.
ChocolatePuma
08-09-12, 21:54
Μιλάμε πάντα για τον μονομάχο στο καινούργιο άντε και κανένα ψιλολόι; Αν ναι κρατάς το φίλτρο.
Ο θερμοστάτης εξαρτάται πάντα και από την εξωτερική θερμοκρασία του χώρου στον οποίο θα βρίσκεται το ενυδρείο. Κάπου υπάρχει ο πίνακας που δίνει η Eheim, αλλά μη με ταλαιπωρήσεις να το βρω με το κινητό! Κάτι έξτρα που έχουμε στο μυαλό μας για τους θερμοστάτες είναι να μην παίρνουμε πολύ πιο δυνατούς από το απαραίτητο, ώστε σε περίπτωση που κολλήσουν να έχουμε λίγο χρόνο παραπάνω να το δούμε και να το προφτάσουμε πριν τα βράσει όλα. Εγώ μέχρι τώρα παίρνω λίγο πιο δυνατούς από αυτούς που λένε οι προδιαγραφές.
Οχι, το ενυδρειο για μονομαχο, ειναι ενός φιλου
Στο 60λιτρο θα μεταφερω γκαπις, red crystal & red cherry και μερικους λαθρεπιβατες
Αρα...τι κάνω με το φίλτρο? Παω σε κρεμαστό,κραταω το resun ή αυτό που έχει ο κύβος (απ ότι είδα έχει ΜΟΝΟ σφουγγαρι!)?
Η θερμοκρασία ειναι θερμοκρασία σπιτιού. 20-22 το χειμωνα
Για το συγκεκριμενο θερμοσταση ισχυουν τα παρακατω:
Elite Aquarium Heater‚ 100 W - Για ενυδρεία μέχρι και 100lts‚
230-390 V, 50 Hz. Αξιόπιστος θερμοστάτης ενυδρείων με ευδιάκριτη θερμοκρασία, ένδειξη ON/OFF. Αδιάβροχος, κεραμικός πυρήνας θερμοστάτη και γυαλί ασφαλείας υψηλής ασφάλειας. Βραχίονας κυπέλου αναρρόφησης, 1, 8 m καλώδιο. Για ενυδρεία γλυκού και θαλασσινού νερού. Σε 7 μεγέθη για ενυδρεία έως και 300 λίτρα.
Εκτός ειδικών περιστάσεων δε μου αρέσουν τα κρεμαστά. Για μένα καλύτερα να κοιτάξεις για εξωτερικό φιλτράκι να ξεμπερδεύεις. Ας πούμε κράτα ανοιχτά τα μάτια σου για καλή αγγελία. Μέχρι να βρεις πιστεύω ότι θα τα βγάλει πέρα το μικρό που έχεις.
Για το θερμοστάτη δες εδώ (http://www.aquatek.gr/vb/showpost.php?p=655870&postcount=6).
ChocolatePuma
08-09-12, 22:14
Εκτός ειδικών περιστάσεων δε μου αρέσουν τα κρεμαστά. Για μένα καλύτερα να κοιτάξεις για εξωτερικό φιλτράκι να ξεμπερδεύεις. Ας πούμε κράτα ανοιχτά τα μάτια σου για καλή αγγελία. Μέχρι να βρεις πιστεύω ότι θα τα βγάλει πέρα το μικρό που έχεις.
Για το θερμοστάτη δες εδώ (http://www.aquatek.gr/vb/showpost.php?p=655870&postcount=6).
Το εξωτερικο το ξεχναω, γιατι δεν εχω χωρο σε πιο χαμηλο επιπεδο απ το ενυδρειο
Αρα κραταω το resun ;) και βλέπουμε
Απλά θα ήθελα κάποιες λεπτομέριες σχετικά με τα κρεμαστα. Τι το "κακο" εχουν?
Και ψαχνω για 100 watt θερμαντήρα!:)
Ευχαριστω Στέλιο!
Σε σύγκριση με ένα εξωτερικό... απλά δεν υπάρχει σύγκριση! Σε γενικές γραμμές έχουν σχεδόν όλα τα αρνητικά ενός εσωτερικού και σου δημιουργούν πρόβλημα και με το καπάκι. Βέβαια κάθε περίπτωση είναι ξεχωριστή, αλλά...
ChocolatePuma
08-09-12, 22:34
Σε σύγκριση με ένα εξωτερικό... απλά δεν υπάρχει σύγκριση! Σε γενικές γραμμές έχουν σχεδόν όλα τα αρνητικά ενός εσωτερικού και σου δημιουργούν πρόβλημα και με το καπάκι. Βέβαια κάθε περίπτωση είναι ξεχωριστή, αλλά...
Τοτε το ερώτημα τίθεται με διαφορετικό τρόπο
Στη θέση του resun...ποιο εσωτερικο φίλτρο αξίζει να παρω?
Επαναλαμβάνω : 60λιτρο ενυδρειο, με γκαπις και γαριδες
Αυτό που έχεις μέσα τι χωράει και σε τι ποσότητες; Σε ρωτάω γιατί από ροή δεν έχει πρόβλημα το φίλτρο, αλλά να δούμε χοντρικά αν θα σε καλύπτει όταν αυξηθεί ο πληθυσμός των ζωντανών.
(Παρεμπιπτόντως οι CRS που έχεις και αν δεν κάνω λάθος είχα δει ότι έχεις βάλει και ένα γατοψαράκι δεν είναι και οι καλύτερες επιλογές)
με προσοχη μπορεις να τοποθετησεις εξωτερικο ακομα και δπλα στο ενυδρειο (ενα ενυδριο μου το εχω ετσι αν εχεις δει και τις φωτο που ειχα ανεβασει).
Και 5 ποντους μανομετρικη διαφορα να εχει η εισοδος του φιλτρου απο την αναροφηση του δουλευει (στο πρωτο ξεκινημα μονο θελει βοηθεια για να γεμισει). Απο κει και περα περνει το δρομο του και δουλευει απροβληματιστα και με διακοπες ρευματος
ChocolatePuma
10-09-12, 08:21
Αυτό που έχεις μέσα τι χωράει και σε τι ποσότητες; Σε ρωτάω γιατί από ροή δεν έχει πρόβλημα το φίλτρο, αλλά να δούμε χοντρικά αν θα σε καλύπτει όταν αυξηθεί ο πληθυσμός των ζωντανών.
(Παρεμπιπτόντως οι CRS που έχεις και αν δεν κάνω λάθος είχα δει ότι έχεις βάλει και ένα γατοψαράκι δεν είναι και οι καλύτερες επιλογές)
Καλημέρα
Το φίλτρο που έχω, έχει θεση (όχι ιδιαίτερα μεγάλη) για μινι siporax,σφουγγάρι και έχω προσθέσει και ένα μικρό σφουγγάρι πριν την προπέλα
Σκεφτόμου να βάλω το resun να δουλεύει ταυτόχρονα με το φίλτρο που έχει το dennerle
Πλεονάζει κάτι τέτοιο ή όχι?:rolleyes:
Σ οτι αφορά τις CRS, έχω PH κατω απο 7,5 και θερμοκρασια 25oC
Ιδιες σχεδόν συνθήκες θέλει και ο Dwarf sucker (Otocinclus cocama)
Αν κάτι δεν ισχύει, εννοείται πως περιμένω "οδηγίες"!:)
Έτσι κι αλλιώς σε λίγες μέρες θα παω σε 60λιτρο, οπότε κάθε συμβουλή - παρατήρηση είναι δεκτή
με προσοχη μπορεις να τοποθετησεις εξωτερικο ακομα και δπλα στο ενυδρειο (ενα ενυδριο μου το εχω ετσι αν εχεις δει και τις φωτο που ειχα ανεβασει).
Και 5 ποντους μανομετρικη διαφορα να εχει η εισοδος του φιλτρου απο την αναροφηση του δουλευει (στο πρωτο ξεκινημα μονο θελει βοηθεια για να γεμισει). Απο κει και περα περνει το δρομο του και δουλευει απροβληματιστα και με διακοπες ρευματος
Επειδή τα εξωτερικά φίλτρα δεν τα γνωρίζω καθόλου, μια διευκρίνηση
Η διαφορά πρέπει να είναι μεταξύ του εξωτερικού φίλτρου και των σωλήνων που μπαίνουν στο ενυδρείο ή αλλού? :confused:
Επειδή τα εξωτερικά φίλτρα δεν τα γνωρίζω καθόλου, μια διευκρίνηση
Η διαφορά πρέπει να είναι μεταξύ του εξωτερικού φίλτρου και των σωλήνων που μπαίνουν στο ενυδρείο ή αλλού? :confused:
Ναι, ο σωληνας της αναροφησης αν ειναι καπου στο κεντρο του ενυδρειου δε θα εχεις προβλημα.
Το μονο προβληματακι ειναι το ξεκινημα την πρωτη φορα που θα πρεπει να γεμισεις εσυ το φιλτρο με νερο, και αν γινεται και τους σωληνες. Μετ παιρνει κανονικα το δρομο τυ και απλα δουλευει.
Βεβαια εννωειται αν γινεται να ειναι κατω ειναι καλυτερα, αλλα και να μην ειναι με λιγο προσεκτικο στησιμο δεν υπαρχει προβλημα.
Αν πας σε εξωτερικο (που στο προτεινω) το μονο που θα πρεπει να προσεξεις ειναι να εχει εισοδο στο χαμηλοτερο σημειο του κι οχι αυτα που εχουν στο πανω μερος και την εισοδο και την εξοδο (αυτα ειναι εντελως ακαταλληλα για σενα, ακομα κι αν καταφερεις να τα ξεκινησεις σε μια διακοπη δε θα τραβηξουν νερο)
Αν πας σε εξωτερικο (που στο προτεινω) το μονο που θα πρεπει να προσεξεις ειναι να εχει εισοδο στο χαμηλοτερο σημειο του κι οχι αυτα που εχουν στο πανω μερος και την εισοδο και την εξοδο (αυτα ειναι εντελως ακαταλληλα για σενα, ακομα κι αν καταφερεις να τα ξεκινησεις σε μια διακοπη δε θα τραβηξουν νερο)
Δε νομίζω να ισχύει κάτι τέτοιο...αν η είσοδος και η έξοδος του φίλτρου είναι μέσα στο νερό και το φίλτρο δουλεύει, θα συνεχίσει να δουλεύει και μετά τη διακοπή.
Για να είσαι σίγουρος ότι θα δουλεύει σωστά το φίλτρο, πρέπει να το τοποθετήσεις λίγο πιο κάτω από το χαμηλότερο σημείο που μπορεί να φτάσει η στάθμη νερού στο ενυδρείο.
Alex_Salonica
10-09-12, 21:34
Τα παραπανω οσον αφορα τα περισσοτερα ειδη γνωστων λαθρεπιβατων, οχι τα apple snail. Εκει οντως εχουμε επιβαρυνση χωρις πολλα ωφελη (ειναι πιο πολυ πετς, αλλα δε συμβαλλουν θετικα σε κατι, η κι αν συμβαλλουν η επιβαρυνση ειναι μεγαλυτερη απο τα οποια θετικα)
Θα διαφωνήσω σχετικά με την άποψη σου για τα apple snails, στο υπόμνημα για τα σαλιγκάρια http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=62617 αναφέρω τα θετικά μερικών ειδών καθώς και των apple snails.
Όλα τα ζωντανά στο ενυδρείο μας είναι πετ.
ChocolatePuma
11-09-12, 08:03
Καλημέρα
Σ ότι αφορά το φίλτρο, θα κρατήσω το resun και βλέπουμε (ουδέν μονιμότερο του προσωρινού!). Αν δω ότι δεν κρατάει βιολογία, θα επανέλθω...;)
Το γωνιακό εσωτερικό φίλτρο που έχει η dennerle, αξίζει να το χρησιμοποιήσω ταυτόχρονα με το resun??????
Ή δεν με συμφέρει να χάσω ωφέλιμα λίτρα με τα 2 φίλτρα μαζί?
Σ ότι αφορά τα σαλιγκάρια, έχουν αυξηθεί οι λαθρεπιβάτες και λόγω μετακόμισης σε μεγαλύτερο ενυδρείο, είναι δεδομένο πως θα κρατήσω και το ένα και μοναδικό apple snail
Το γωνιακο δεν πιανει πολυ χωρο, γιατι οχι?
Ποιο ειναι το μεγαλο (διωροφο)?
Τι υλικα εχει μεσα?
Λινκ?
ChocolatePuma
11-09-12, 10:51
Το γωνιακο δεν πιανει πολυ χωρο, γιατι οχι?
Ποιο ειναι το μεγαλο (διωροφο)?
Τι υλικα εχει μεσα?
Λινκ?
Οντως δεν πιάνει χώρο, απλά δεν έχω διαβάσει περιπτώσεις 2πλου εσωτερικού φίλτρου, γι αυτό ρώτησα
Είναι το διώροφο και μέσα έχει μόνο σφουγγάρι
Κι εδω ειναι η φωτογραφία του
Αν του κανεις αναβαθμιση, βγαλεις αυτα που εχει μεσα και βαλεις βιολογικο υλικο, θα ειναι σουπερ.
ChocolatePuma
11-09-12, 11:24
Αν του κανεις αναβαθμιση, βγαλεις αυτα που εχει μεσα και βαλεις βιολογικο υλικο, θα ειναι σουπερ.
Μαζί με το φίλτρο resun ή αρκεί μόνο του?
Δλδ βάζω στο πάνω μέρος siporax και στο κάτω κρατάω το σφουγγάρι?
Εχει χαμηλη ροη και δεν ξερω αν φτανει για 60 λιτρα.
Ο χωρος για υλικα ομως θα ειναι ανετος.
Βγαζεις τα παντα εκτος απο το κατω μαυρο σφουγγαρακι και γεμιζεις substrat pro βαζωντας μπροστα (στις γρυλλιες) ελαχιστο (για να μη βουλωνει ευκολα) filterwool.
Πανω απο το υλικο και κατω απο τη φτερωτη, βαζεις μια φετουλα σφουγγαρι κομμενο ακριβως στο πλατος του φιλτρου (για να μη κουδουνιζει το substrat απο το στροβιλισμο της φτερωτης)
ChocolatePuma
11-09-12, 11:40
Εχει χαμηλη ροη και δεν ξερω αν φτανει για 60 λιτρα.
Ο χωρος για υλικα ομως θα ειναι ανετος.
Βγαζεις τα παντα εκτος απο το κατω μαυρο σφουγγαρακι και γεμιζεις substrat pro βαζωντας μπροστα (στις γρυλλιες) ελαχιστο (για να μη βουλωνει ευκολα) filterwool.
Πανω απο το υλικο και κατω απο τη φτερωτη, βαζεις μια φετουλα σφουγγαρι κομμενο ακριβως στο πλατος του φιλτρου (για να μη κουδουνιζει το substrat απο το στροβιλισμο της φτερωτης)
(Αρχίζω και σκέφτομαι δυνατά, με διορθώνεις όπου πρέπει!)
Κρατάω και το resun λόγω χαμηλής ροής του 2ου φίλτρου
Στο 2ο φίλτρο βγάζω τα δύο σφουγγάρια και βάζω στη θέση τους substrat pro και περιμετρικά λιγο filterwool
Και τώρα το μεγάλο ΧΑΖΟ ερώτημα : Γιατί να μην βάλω στο 2ο φίλτρο (dennerle) siporax??? Εννοώ, τι "κερδίζω" με το substrat pro?
(Η αλήθεια είναι πως το ρωτάω, γιατί έχω κάτι κιλά αχρησιμοποίητο siporax :D:D:D)
Ειναι μεγαλο το σιποραξ, εκτος αν ειναι το μινι.
Βεβαια μπορεις να το σπασεις
ChocolatePuma
11-09-12, 11:45
Ειναι μεγαλο το σιποραξ, εκτος αν ειναι το μινι.
Βεβαια μπορεις να το σπασεις
Σπασμένο σκεφτόμουν
Θα κάνει δουλειά?
Η αλήθεια είναι πως μέχρι τώρα με το mini siporax δεν είχα προβλήματα
Και ένα επιπλέον ερώτημα. Η βελτίωση στη βιολογία των φίλτρων (και το να τρέχουν 2 φίλτρα μαζί), τι προσφέρει?
Δεν μου μπαίνουν ιδέες για αύξηση του πληθυσμού! Έτσι κι αλλιώς είναι ήδη αρκετα τα όσα έχω
Απλά ρωτάω ποια είναι τα άμεσα και ποια τα μακροπρόθεσμα οφέλη?
Extra ερώτηση : Μήπως είναι ευκαιρία να πειραματιστώ λίγο με την προσθήκη τύρφης στο 2ο φίλτρο και μείωση του ph?
http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=60604&highlight=%F0%F1%EF%E5%F4%EF%E9%EC%E1%F3%E9%E1
vBulletin® v3.8.8, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions, Inc.