Επιστροφή στο Forum : Λάμπες Metal Halide
Μια ερώτηση: Αν μπουν τέτοιες λάμπες σε ενυδρείο με φυτά αργής ανάπτιξης υπάρχει πρόβλημα? Και αν ναι ποιό?
Αλγη στα τζάμια και στα φίλα των αργά αναπτυσσόμενων φυτών.
Η ερωτηση σου ειναι λιγο αοριστη . Για να δωθει απαντηση πρεπει να ξερουμε watt και διαστασεις ενυδρειου . Γενικα οι M.H χρησιμοποιουνται για να καλυψουν αναγκες για πολλα watt ειτε γιατι τα απαιτουν τα φυτα μας για την αναπτυξη τους ειτε γιατι τα απαιτουν οι διαστασεις του ενυδρειου μας . Ετσι θα μπορουσαμε να χρησιμοποιησουμε π.χ 2 Χ 75 w λαμπτηρες M.H σ'ενα πολυ μεγαλο ενυδρειο με υψος 80εκ. με φυτα χαμηλων απαιτησεων σε φως .
Το μεγαλυτερο μειονεκτημα τους κατα την γνωμη μου ειναι οι μεγαλες θερμοκρασιες που αναπτυσσουν και επομενως πρεπει να εχει γινει προβλεψη για διατηρηση της θερμοκρασιας εντος των οριων . Πλεονεκτημα τους η οικονομια χωρου ( εκει που θα θελαμε 10 Χ 40W λαμ.φθ. μηκους 120εκ. βαζουμε ενα λαμπτηρα Μ.Η των 400W ) .
Ενα αλλο χαρακτηριστικο τους ( με υπερ και κατα ) ειναι οτι στελνουν σχετικα συγκεντρωμενο φως σε αντιθεση με το διαχυτο φως ενος λαμπτηρα φθοριου .
Εφοσον οι αναγκες του ενυδρειου σου μπορουν να καλυφθουν απο λαμπτηρες φθοριου δεν νομιζω οτι υπαρχει λογος να μπαινεις σε τετοιες διαδικασιες .
Ναι είναι λίγο μανίκι η υπόθεση απλά μου πέρασε μια ιδέα απο το μοιαλό! Για να πω την αλήθεια μου άρεσε αυτό!!!
Μια ερώτηση: Αν μπουν τέτοιες λάμπες σε ενυδρείο με φυτά αργής ανάπτιξης υπάρχει πρόβλημα?
Χρηστο εδω βλεπουμε ενα πυκνοφυτεμενο ενυδρειο με φυτα γρηγορης αναπτυξης και υψηλων απαιτησεων σε φωτισμο .
Ενα αλλο χαρακτηριστικο τους ( με υπερ και κατα ) ειναι οτι στελνουν σχετικα συγκεντρωμενο φως σε αντιθεση με το διαχυτο φως ενος λαμπτηρα φθοριου .
Ενα απο τα υπερ ειναι το ομορφο οπτικο εφε που δημιουργουν οι φωτοσκιασεις και μαλλον αυτο σου αρεσε και θελεις να χρησιμοποιησεις Μ.Η .
Χρηστο εδω βλεπουμε ενα πυκνοφυτεμενο ενυδρειο με φυτα γρηγορης αναπτυξης και υψηλων απαιτησεων σε φωτισμο .
Το ξέρω Γιώργο και για αυτό έκανα και την ερώτηση αν κάνουν οι M.H για φυτά αργής ανάπτηξης και πρέπει να έκανα ένα λαθάκι γιατί ενοούσα χαμηλών απαιτήσεων...
Εμένα προσωπηκά μου άρεσε που τα φυτά βγένουν απέξω σαν aquaterrarium και έχεις και την ελευθερία να κάνεις ότι θέλεις αφού δεν έχει καπάκι!
Τα τελευταία 25 χρόνια έχω φτιαξει πάνω απο 15 διαφορετικά ενυδρεία χαμηλής φροντίδας και σε όλα (με εξαίρεση ένα που χρησιμοποίησα λάμπα νατριου με πολύ εντυπωσιακά αποτελέσματα) εχω χρησιμοποιήσει λάμπες ΜΗ. Δεν υπήρξε ποτέ κανένα πρόβλημα έχω φωτήσει με 70w ΜΗ 70lt χωρίς πρόβλημα (ναι 1 w/lt χαμηλής ανάπτηξης) και 300 lt με 150 w πάλι χωρίς πρόβλημα (ολα με φυλλοχωμα στο υπόστρωμα, όχι CO2). Το ενυδρείο γεμίζει άλγες το πρώτο εξάμηνο και αν εχεις υπομονή, το δουλεύεις και δεν φρικάρεις στρώνει. :)
Ωραια ευχαριστω!
Και αυτες η λαμπες Παυλο ειναι με φιλτρο UB η οχι? Αυτες που χρησιμοποιεις εσυ ειναι αποκληστηκα για ενυδρεια η απο μαγαζι με υλεκτρολογηκα ηδη?
Ολες οι λάμπες που χρησιμοποιώ είναι με φίλτρο UV από την μάνα τους και από κάτω υπάρχει το τζάμι με UV φίλτρο του φωτιστικού. Ποτέ δεν αγόρασα φωτιστικά εξειδικευμένα όλα είναι φωτιστικά από τα μαγαζιά ηλεκτρονικών. Με 45 ευρώ το φωτιστικό συν την λάμπα 15 ευρώ και ένα χρονοδιακόπτη ηλεκτρονικό 10 ευρω, μια ιδιοκατασκευασμένη βάση στήριξης του φωτιστικού και κάποιες βασικές ηλεκτρολογικές γνώσεις είσαι κομπλέ.
:)
Ωραια σε ευχαριστω πολυ! Το μονο που μου μενει τωρα ειναι αν θα το κανω ετσι η τελικα θα φτοιαξω καπακι! Να σε ρωτησω κατι ακομα? Αυτες τις λαμπες της βαζεις υπολογιζοντας watt με λιτρα η κατι τετοιο η τυχαια?
έχω διαβάσει ότι το uv βλάπτει τα ασπόνδυλα στο θαλασσινό. Στα φυτά τι κάνει? (ναι σωστά μαντέψατε... δεν ξέρω αν έχει φίλτρο ο προβολέας που έχω βάλει!!!)
Στο γλυκο σκωτονει οποιονδηποτε μικρο ζωντανο οργανισμο! Το ιδιο και στο θαλασσινο και οταν λεμε οποιονδηποτε ενωουμε απο ασπονδυλα μεχρι βακτιριδια (καλα και κακα) δηλαδη σου χαλαει την βιολογια και μερηκες φορες μπορει και ψαρια!!!
vBulletin® v3.8.8, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions, Inc.