Επιστροφή στο Forum : Συμβουλη για κατασκευη ενυδρειου
καλημερα σας!!!ειμαι καινουργιος εδω και θα ηθελα την συμβουλη σας!πιτσιρικας που ειμουν ειχα ενα μικρο ενυδρειο στο οποιο ειχα μεσα χρυσοψαρα,το ειχα μεχρι που πηγα φανταρος μετα......τωρα λοιπον μετα απο αρκετα χρονια κ εχωντας αποκτησει ενα γιο(7)χρ αποφασισα να φτιαξω ενα ενυδρειο σχετικα ικανοποιητικο δλδ ουτε πολυ μεγαλο αλλα ουτε κ μικρο!σ αυτο το κομματι θα ηθελα παρακαλω την βοηθεια σας σε καποια θεματακια,
1.το ενυδρειο θα μου το φτειαξει ενας μπαρμπας μου τζαμας
2.τι διαστασεις πρεπει να ειναι?
3.τι παχος πρεπει να ειναι το γυαλι?
4.η σιλικωνη που θα κοληθουν τα γυαλια πρεπει να ειναι ειδικη?
αυτα ειναι τωρα που με απασχολουν,οσο για το στρωσιμο που λετε αυτη την διαδικασια την κανουμε ειτε το κανουμε τροπικο ειτε οχι?Σας ευχαριστω εκ των προτερων!!!
kixlidatos
22-04-12, 10:53
καλημερα σας!!!ειμαι καινουργιος εδω και θα ηθελα την συμβουλη σας!πιτσιρικας που ειμουν ειχα ενα μικρο ενυδρειο στο οποιο ειχα μεσα χρυσοψαρα,το ειχα μεχρι που πηγα φανταρος μετα......τωρα λοιπον μετα απο αρκετα χρονια κ εχωντας αποκτησει ενα γιο(7)χρ αποφασισα να φτιαξω ενα ενυδρειο σχετικα ικανοποιητικο δλδ ουτε πολυ μεγαλο αλλα ουτε κ μικρο!σ αυτο το κομματι θα ηθελα παρακαλω την βοηθεια σας σε καποια θεματακια,
1.το ενυδρειο θα μου το φτειαξει ενας μπαρμπας μου τζαμας.Καλο αυτο
2.τι διαστασεις πρεπει να ειναι?Αναλογα τον χωρο που διαθετεις,οσο μεγαλο τοσο καλυτερο
3.τι παχος πρεπει να ειναι το γυαλι?Εξαρτατε απο τις διαστασης που θα μας πεις
4.η σιλικωνη που θα κοληθουν τα γυαλια πρεπει να ειναι ειδικη?Ναι μονο αυτες που εχουν φωτο για ενυδρεια ,μη τοξικες
αυτα ειναι τωρα που με απασχολουν,οσο για το στρωσιμο που λετε αυτη την διαδικασια την κανουμε ειτε το κανουμε τροπικο ειτε οχι?Σας ευχαριστω εκ των προτερων!!!
Καλως ηρθες στην παρεα μας:D
Καλώς ήρθες!
1.το ενυδρειο θα μου το φτειαξει ενας μπαρμπας μου τζαμας Αν έχει ξαναφτιάξει οι κατασκευαστικές λεπτομέρειες είναι δικό του θέμα πιστεύω
2.τι διαστασεις πρεπει να ειναι? Ανάλογα με το χώρο σου, τα ψάρια που θες να έχεις, τα λεφτά που θες να δώσεις στην αρχή και το κόστος συντήρησης από εκεί και πέρα
3.τι παχος πρεπει να ειναι το γυαλι? Ανάλογα με τις διαστάσεις και το αν θα έχει κόντρες
4.η σιλικωνη που θα κοληθουν τα γυαλια πρεπει να ειναι ειδικη? Υπάρχουν σιλικόνες που γράφουν ότι είναι για ενυδρεία και στην Ελλάδα πιο πολύ χρησιμοποιούνται της Den Braven και της Bison. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί όμως γενικά σιλικόνη 100% που να μην είναι αντιμουχλική.
αυτα ειναι τωρα που με απασχολουν,οσο για το στρωσιμο που λετε αυτη την διαδικασια την κανουμε ειτε το κανουμε τροπικο ειτε οχι?Σας ευχαριστω εκ των προτερων!!! Το στρώσιμο αφορά όλα τα ενυδρεία που θα φιλοξενήσουν ζωντανούς οργανισμούς. Είναι ο τρόπος για να ετοιμαστεί το φίλτρο ώστε να αντιμετωπίζει τους ρύπους των ψαριών και να μη ζουν (δηλαδή να πεθαίνουν!) μέσα στα περιττώματά τους. Ο γρήγορος τρόπος είναι το μπόλι.
Κλεόβουλος
22-04-12, 13:20
Καλώς ήρθες!
θα ηθελα να σας ευχαριστησω ολους για της απαντησεις!!!!εφοσον βρω τα μετρα κ τα λιτρα θα ηθελα να μου πειτε την αποψη σας,επειδη το ενυδρειο βασικα θα ειναι για τον πιτσιρικα κ για μενα φυσικα τι μου προτεινετε ως αρχαριο κ για αρχη(για να μην εχω προβληματα με θανατους)να ξεκινησω με χρυσοψαρα η με τροπικα?ευχαριστω κ παλι!!!θα ηθελα να ρωτησω τι ειναι οι κοντρες που μοθ ειπε ο φιλοςexelix?
Κάποιους θανάτους να είσαι προετοιμασμένος ότι θα τους αντιμετωπίσεις, αλλά το ζήτημα είναι να μην είσαι εσύ ο υπαίτιος με τις κινήσεις σου. Να φταίει δηλαδή η ταλαιπωρία των ψαριών μέχρι να φτάσουν σε σένα, ασθένειες οι οποίες δεν προκλήθηκαν από την ποιότητα του νερού, η ηλικία, ατυχίες, κλπ κλπ. Αλλά και μέσα από την απώλεια το παιδί θα μάθει πράγματα. Το σημαντικό είναι να διδαχθεί το παιδί με απλά λόγια και μπροστά στα μάτια του εκπληκτικές δραστηριότητες της φύσης (από άπειρες επιστήμες), να μάθει ότι κάθε οργανισμός χρειάζεται τη δική του φροντίδα και ειδικά όταν η ζωή του εξαρτάται από εμάς και να μην του γίνει αρνητικό βίωμα ο βασανισμός και η εγκατάλειψη (π.χ. με τις κακές συνθήκες, την αδιαφορία για τη φροντίδα του μπλα μπλα!). Δε μιλάμε δηλαδή για απλή επιβίωση, αλλά για διαβίωση. Το ενυδρείο δεν είναι απλά ένας κουβάς με νερό που πετάμε μέσα ό,τι να 'ναι επειδή απλά κάποια στο τέλος θα ζήσουν για κάμποσο! Και επειδή έχω ζήσει και λάθος ενυδρεία αλλά και σωστά, η ικανοποίηση που σου προσφέρει και η αρμονία ενός σωστού ενυδρείου είναι απίστευτα χαλαρωτικά!
Κάθε ψάρι έχει τις δικές του απαιτήσεις είτε μιλάμε για λίτρα είτε για συγκατοίκους είτε για παραμέτρους νερού είτε για διατροφή. Κάποια μπορούν να συμβιώσουν με άλλα σε συγκεκριμένους αριθμούς. Κάποια ψάρια είναι πιο εύκολα από άλλα, όποιο τομέα να αφορά αυτή η ευκολία. Με άλλα λόγια τα ψάρια είναι εύκολα, αν τους προσφέρεις όλα όσα χρειάζονται. Αν έχεις ψάρια από Αμαζόνιο θα πρέπει να μαλακώσεις το νερό, αφαιρώντας τα άλατα που το σκληραίνουν (όπως ξέρουμε στις περισσότερες περιοχές της Ελλάδας το νερό είναι σκληρό), ώστε να ζουν σε συνθήκες κοντά σε αυτές που τους ορίζει το DNA τους. Έτσι και πιο ανθεκτικά στις αρρώστιες θα είναι και καλύτερα χρώματα θα έχουν και καλύτερες συμπεριφορές και θα ζευγαρώνουν πιο εύκολα.
Τα χρυσόψαρα για παράδειγμα είναι πανέμορφα ψάρια με τρομερά αρμονική κίνηση. Είναι ανθεκτικότερα από τα περισσότερα ψάρια (αν και αυτό δεν έχει σημασία, από τη στιγμή που δεν τα συντηρείς έτσι ώστε να ζουν στα όριά τους, αλλά συγχωρούν λάθη). Δεν είναι κοπαδόψαρα, αλλά είναι πολύ κοινωνικά και τους αρέσει να βρίσκονται με άλλα του είδους τους και αυτό μπορεί να το δει ο οποιοσδήποτε ρίξει μια ματιά σε ενυδρείο ή λίμνη με χρυσόψαρα. Το πιο πιθανό είναι ότι δε θα χρειαστούν θερμοστάτη, αφού δεν έχουν θέμα με τη χαμηλή θερμοκρασία (μέχρι ενός σημείου), αλλά από την άλλη πρέπει να περιοριστείς αρκετά στην επιλογή φυτών, αφού τρώνε τα περισσότερα, θέλουν αρκετά λίτρα το κάθε ένα (γενικός κανόνας 2+ χρυσόψαρα με 50 λίτρα ανά χρυσόψαρο) και συγκάτοικοί τους επί της ουσίας είναι μόνο κάποια σαλιγκάρια. Και ζουν πολλά πολλά χρόνια (20 ας πούμε!). Καλή επιλογή συνήθως είναι τα ζωοτόκα για έναν αρχάριο, αφού χρειάζονται απλά νερό από τη βρύση (δηλαδή χωρίς κάποια επεξεργασία πέρα του αντιχλωρίου) και εκτός από τα όμορφα χρώματά τους είναι πολύ κινητικά και αναπαράγονται συνέχεια με έτοιμο γόνο και όχι με αβγά.
Ρίξε μια ματιά εδώ (http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=54573) για να πάρεις μια ιδέα από το τι μπορείς να φιλοξενήσεις και γενικά ψάχνοντας όποια άλλα σου αρέσουν και διαβάζοντας τα προφίλ τους ρωτάς αν μπορείς να τα φιλοξενήσεις.
Δε σου προτείνω ενυδρείο μικρότερο από 80 λίτρα προσωπικά. Να μη σκέφτεσαι ότι ένα μικρό ενυδρείο είναι πιο εύκολο, το αντίθετο μάλιστα, αν σκεφτείς για παράδειγμα ότι ένα λάθος στα 1000 λίτρα μπορεί να είναι αμελητέο, ενώ στα 30 θανατηφόρο.
Εσύ δες ποιο είναι το μεγαλύτερο ενυδρείο που μπορείς και θες να συντηρείς και τα άλλα τα βρίσκουμε. Αλλιώς πες ποια ψάρια σου αρέσουν για να σου πούμε τι θα χρειαστείς για να τα έχεις στο σαλόνι σου!:D
Τώρα για την κατασκευή του ενυδρείου πάρε μια ιδέα από εδώ (http://www.tsamisaquarium.gr/Selides/Themata/kataskEnydr.htm) και εδώ (http://www.tsamisaquarium.gr/Selides/Themata/kataskEnydr2.htm), ως γενικό μπούσουλα (δεν είναι όλα όσα λέει 100% σωστά, αλλά είναι μια καλή αρχή). Θα δεις εκεί τι είναι οι κόντρες. Οι κάτω μπαίνουν για να είναι πιο σίγουρη η κόλληση στον πάτο, αφού εκεί ασκούνται οι μεγαλύτερες δυνάμεις, αλλά για παράδειγμα με επαγγελματική σιλικόνη και σωστή δουλειά ακόμα και σε μεγάλα ενυδρεία θα μπορούσες να μην τις βάλεις. Οι πάνω μπαίνουν για να μην καμπυλώνει το τζάμι στο κέντρο από την πίεση του νερού και χαλάνε οι κολλήσεις. Δηλαδή με τις πάνω κόντρες έχεις στήριξη σε 4 πλευρές και όχι σε 3, έτσι μπορείς να χρησιμοποιήσεις λεπτότερο τζάμι, άρα μειώνεις το κόστος, αλλά χάνεις σε αισθητική και σε λειτουργικότητα!
Ελπίζω να σε κάλυψα μέχρι εδώ!:)
vBulletin® v3.8.8, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions, Inc.