PDA

Επιστροφή στο Forum : 250 Λτ + 80λτ


ανδρεας νικολαου
17-04-12, 19:14
και το δικό μου

Πληροφορίες

Διαστάσεις: 100cm*50cm*50cm
Όγκος:250 lt
Κατηγορία:reef
Φυτά:
Ψάρια / Άλλα είδη:damsels, angel,powder blue,cleaner shrimp,carpet anemone,2 corals
Διακοσμητικά υλικά:rocks, sea sant
(χαλίκι, ξύλα κ.λ.π.)
Φόντο:
Φωτισμός:90w led (45blue+45 white)
Διάρκεια φωτισμού:10hr
Φιλτράρισμα:samp 80lt, pump 4000l/hr,mangroove seeds.
Θερμοστάτης:25 C
Λίπανση:
Παροχή CO2:

Παράμετροι:

pH:8+
Γενική σκληρότητα (GH):
Ανθρακική σκληρότητα (ΚΗ):
Αμμωνία (ΝΗ3):0
Νιτρώδη (ΝΟ2):0
Νιτρικά (ΝΟ3):10
Αλλαγές νερού: 3 months
Θερμοκρασία: 25 C
Άλλες πληροφορίες: οχι uv, οχι skimmer.
Φωτογραφία:

maxmike
17-04-12, 20:54
πες μας φιλε μου λιγα πραματα για το ενυδρειο σου ομορφο ειναι μπραβω

Γιαννης Μ5
17-04-12, 21:23
Μου φαινεται πως εχεις πολυ αλγη μεσα.Επιπλεον το blue tang θελει περισσοτερα λιτρα.Κανε μια αναλυτικη παρουσιαση του ενυδρειου σου με την βοηθεια της φορμας
http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=42398

Μαριο+Νατασα
18-04-12, 14:56
χμ..... Πολύ καλή προσπάθεια φίλε μου αλλά πιστεύω ότι μπορείς να βελτιώσεις το aquascape σου !!!!!!!!!:D:D

ανδρεας νικολαου
18-04-12, 17:03
προσπάθω... σήμερα αφαίρεσα αρκετή άλγη από τους βράχους... παρασκέυή θα κάνω εκτός απροόπτου αλαγή νερού. προετοιμάζω το νερό μία μέρα προηγουμένος.

manos76
19-04-12, 08:02
Πολυ ομορφα τα ψαρακια σου!!!

Το νερό της αλλαγής ειναι απο αντίστροφη όσμωση?

Χωρις ζωντανο βράχο και ενεργο ανθρακα με αντιφωσφορο πως τα συντηρείς? δεν εχεις προβλήματα?

Ολη η βιολογία σου στηρίζετε στα βιολογίκα υλικα στο σάμπ?

ανδρεας νικολαου
19-04-12, 19:36
προετοιμάζω το νερό σε κουβά 24 ώρες πρίν. νερό βρύσης + αντιχλωριακό + αλάτι reef + bacterlife και κυκλοφορητής για να κινεί το νερό. οι βράχοι και η άμμος είναι από την θάλασσα. ακολούθησα οδηγίες ξάδέλφου με χρόνια γνώσεις στα ενυδρεία με καλά αποτελέσματα. το φιλτράρισμα γίνετε στην υπερχίλιση και στο sump.

Samian
19-04-12, 21:23
προετοιμάζω το νερό σε κουβά 24 ώρες πρίν. νερό βρύσης + αντιχλωριακό + αλάτι reef + bacterlife και κυκλοφορητής για να κινεί το νερό. οι βράχοι και η άμμος είναι από την θάλασσα. ακολούθησα οδηγίες ξάδέλφου με χρόνια γνώσεις στα ενυδρεία με καλά αποτελέσματα. το φιλτράρισμα γίνετε στην υπερχίλιση και στο sump.


Ωπα...ώπαααα

Μεσογειακή άμμο και ακουράριστο βράχο...από που ;;; Και προφανώς όχι τραγάνα να υποθέσω...

Λίγο ασύμβατο σε βλέπω. Δεν είναι κακό αλλά...μάλλον έχεις ακολουθήσει την συνταγή της ......κακοτοπιάς.
Βρες σκίμμερ...χθες..αλλιώς θα πεθάνεις στις αλλαγές νερού (250 λίτρα είναι αυτά).
Επίσης άνθρακα και αντιφώσφορο...το γρηγορότερο γιατί σε βλέπω να κατευθύνεσαι στην κατηγορία φυτεμένο θαλασσινό.
Θα σε συμβούλευα να ακολουθήσεις προσεκτικά τις συμβουλές (μην τις θεωρήσεις παρατηρήσεις) που θα σου γράψουν εδώ στο Φόρουμ..και μετά από κάνα μήνα, πιάσε από το αυτί και τον ξάδερφο και κάντου μερικά μαθήματα..εσύ πλέον
Γιατί αφού ξεκίνησες έτσι δεν συνεχίζεις σε Μεσογειακό ενυδρείο;;

Καλή συνέχεια και καλωσήλθες στη θαλασσινή παρέα

sps4ever(niktso)
19-04-12, 21:49
Κουμπάρε συγνώμη αλλά ο ξάδελφος έχει μείνει πίσω.

1. Η carpet δεν είναι για τα λίτρα αυτά. Αν πραγματικά σκοπεύεις να κρατήσεις τέτοιο ζωντανό καλύτερα μην βάλεις τίποτα αλλο γιατί τελικά θα το φάει.
2. Αυτή τη στιγμή η βιολογία σου στηρίζεται στην άλγη. Οπότε προσπαθείς να την ξεπαστρέψεις αλλά σιγά γιατί θα ανεβάσεις αμμωνία.
3. Παίρνεις ένα mce 600 και το βάζεις να δουλεύει.
4. Βλέπω ότι έχεις βάλει μανιτάρια. Σκέψου σοβαρά το ενδεχόμενο να τα βγάλεις ή να αφιερώσεις το ενυδρείο αποκλειστικά στο είδος αυτό. Εχεις σίγουρα πανέμορφες επιλογές για να στήσεις ένα πολύχρωμο και ευκολοσυντήρητο ενυδρείο.
5. Αν δεν θέλεις μανιτάρια βγάλε λίγο βράχο και αγόρασε αρκετό αραγωνίτη για να στηρίξεις εκεί τη βιολογία σου.

manos76
20-04-12, 10:01
Εγω βασικά σε ρώτησα γιατί και εδώ στην κατερίνη 2 χομπίστες του αλμυρού διατηρουν για χρόνια τα θαλασσινά τους με νερό απο βρύση με όλα αυτά που περιέγραψες, Μερικοί περνουν και νερο απο την θάλασσα και το αρεώνουν με γλυκό νερό.

Και παντα μου λεγανε οτι μπορώ και εγώ να το κανω χωρις να εχω αμφιβολίες για την υγεία τον ψαριών.
Στα ενυδρεία τους έχουν μόνο ψάρια με βράχο και άμμο απο πετ.
και ο ένας δεν έχει βάλει ποτέ σκίμερ.

Μαριο+Νατασα
20-04-12, 10:16
Το νερό από την θάλασσα δεν θα στο συνιστούσα για τον λόγο ότι το κακό δεν συμβαίνει κάθε φορά.. Μια φορά θα την πάθεις και μετά θα τα κλαις… μπορεί να την πάθεις σε 1 χρόνο σε 2 η 3 η και σε μια μέρα η αν είσαι και τυχερός και ποτέ σου.. αλλά να ξέρεις ότι πάντα υπάρχει ο κίνδυνος.. Να βάλεις λήμματα μέσα στο νερό σου λάδια πετρέλαιο και πρωτόζωα…. Το νερό από την βρύση με αντιχλοριο μπορείς να το κρατήσεις αν και καλύτερα είναι η όσμωση αλλά ναι μπορείς να κρατήσεις και νερό από βρύση..

ανδρεας νικολαου
20-04-12, 19:20
Αγαπητοί φίλοι
Πραγματικά χαίρομε για τις συμβουλές που μου δίνεται.
Ναι θέλω να βελτιώσω το ενυδρείο μου και οπτικά αλλά και λειτουργικά.
Θα προσπαθήσω να κάνω κάποιες βελτιώσεις όσο πιο ανέξοδα μπορώ.
Αρχικά θα εγκαταστήσω ένα σύστημα για να κρατήσω την θερμοκρασία του ενυδρείου κάτω από 27 C. Δεν θα βάλω chiller λόγο κόστους και αγοράς αλλά περισσότερο το λειτουργικό κόστος (ηλεκτρισμός). Από ότι έχω καταλάβει το protein skimmer είναι απαραίτητο γιατί παρέχει τέλειο φιλτράρισμα.
Η άμμος και οι βράχοι τοποθετήθηκαν στο ενυδρείο από την αρχή και έτσι δεν πιστεύω να προκαλέσουν κάποιο πρόβλημα. Οι περισσότεροι από τους βράχους είναι πορώδες σε βαθμό που σπάνε εύκολα και πιστεύω ότι βοηθούν στην βιολογία του ενυδρείου. Το νερό που κάνω αλλαγές είναι από την βρύση αλλά το προετοιμάζω 24 ώρες πριν και έτσι όταν το βάλω στο ενυδρείο είναι κατά την άποψη μου κατάλληλο. Αλλαγές κάνω κάθε 3 μήνες 100λτ. Οι μετρήσεις που κάνω είναι καλές. Αυτό που με προβληματίζει είναι ότι φυτρώνει άλγη, πρασινάδα παρουσιάζετε στα γυαλιά και η ανεμώνη δεν τρέφετε εύκολα.

Samian
20-04-12, 19:47
Αγαπητοί φίλοι
Πραγματικά χαίρομε για τις συμβουλές που μου δίνεται. Γι'αυτό είναι το φόρουμ φίλε μου.
Ναι θέλω να βελτιώσω το ενυδρείο μου και οπτικά αλλά και λειτουργικά.
Θα προσπαθήσω να κάνω κάποιες βελτιώσεις όσο πιο ανέξοδα μπορώ.
Αρχικά θα εγκαταστήσω ένα σύστημα για να κρατήσω την θερμοκρασία του ενυδρείου κάτω από 27 C. Δεν θα βάλω chiller λόγο κόστους και αγοράς αλλά περισσότερο το λειτουργικό κόστος (ηλεκτρισμός). Και με ανεμιστηράκια μπορείς να κάνεις την δουλειά σου αλλά θέλει προσοχή η αλατότητα λόγω εξάτμισης νερού, οπότε πρέπει να εφοδιαστείς με ρεφλεκτόμετρο (μετράει την αλατότητα) και αν μπορείς και ελεγκτή θερμοκρασίας. Διάβασε στον τεχνικό εξοπλισμό και θα δεις....
Από ότι έχω καταλάβει το protein skimmer είναι απαραίτητο γιατί παρέχει τέλειο φιλτράρισμα. Σου είπα...χθες έπρεπε να το έχεις. Ψάξε στις αγγελίες όλο και κάποιο μεταχειρισμένο θα βρεις να πουλιέται σε καλή τιμή.
Η άμμος και οι βράχοι τοποθετήθηκαν στο ενυδρείο από την αρχή και έτσι δεν πιστεύω να προκαλέσουν κάποιο πρόβλημα. Οι περισσότεροι από τους βράχους είναι πορώδες σε βαθμό που σπάνε εύκολα και πιστεύω ότι βοηθούν στην βιολογία του ενυδρείου. Όπως το λές ακούγονται σαν τραγάνες. Είναι αυτά που βγάζουν τα δίχτυα από σχετικά βαθιά νερά και είναι ασβεστολιθικές αποθέσεις....Δεν είναι σαν τον τροπικό βράχο αλλά δεν πολυπειράζει αυτό. Όταν τα έβαλες τα πήρες μέσα από την θάλασσα (ζωντανός βράχος) ή τα βρήκες πουθενά έξω πεταμένα. Έκανες κάποιες βασικές εργασίες καθαρισμού ή ο εξάδερφος...και μπλούμ.
Το νερό που κάνω αλλαγές είναι από την βρύση αλλά το προετοιμάζω 24 ώρες πριν και έτσι όταν το βάλω στο ενυδρείο είναι κατά την άποψη μου κατάλληλο.
Εγώ δεν νομίζω να έχεις σοβαρό πρόβλημα με αυτό. πέπει όμως να κάνεις μετρήσεις στο νερό σου πριν και μετά την παρασκευή του.
Αλλαγές κάνω κάθε 3 μήνες 100λτ zwzwzw. Οι μετρήσεις που κάνω είναι καλές. Αυτό που με προβληματίζει είναι ότι φυτρώνει άλγη, πρασινάδα παρουσιάζετε στα γυαλιά και η ανεμώνη δεν τρέφετε εύκολα. Φυσικά και δεν βρίσκεις τπτ στις μετρήσεις αφού η άλγη αποροφά τα νιτρικά που παραμένουν και αυξάνονται εκθετικά και γιαυτό είναι σαν.....δάσος από μπαμπού.
Εσένα εάν σε είχαν σε ένα δωμάτιο συνεχώς κλειστό, πως θα σου φαινόταν ένα έκανες εκεί όλες τις φυσικές σου ανάγκες με ελάχιστη έως μηδενική αλλαγή του αέρα σου;;;;
Πρόσεχε τις κινήσεις σου κα ιότι κάνεις αργά κα ιμελετημένα γιατί οι ριζικές αλλαγές μπορεί να σου γυρίσουν τούμπα το ενυδρείο και να τα πάρεις όλα στα χέρια.


Καλή συνέχεια

Υ.Γ Εάν είσαι κοντά στη θάλασσα και βρεις περιοχή με καθαρό (με μετρήσεις) νερό χρησιμοποίησέ το...Είναι μεγάλη κουβέντα αυτό.

ανδρεας νικολαου
20-04-12, 22:26
Όταν ετοιμάζω το νερό κάνω μετρήσεις και όταν το βάζω στο ενυδρείο ξανακάνω. Μετράω την αλατότητα με ρεφλεκτομετρο. Από ότι κατάλαβα πρέπει να κάνω πιο συχνά αλλαγές νερού. Την θερμοκρασία θα την ελέγχω με ηλεκτρονικό θερμοστάτη ο οποίος θα ενεργοπειά τα ανεμιστηράκια αυτόματα.είδη αγόρασα τον εξοπλισμό τώρα απομένει να τον εγκαταστήσω. Τους βράχους τους βγάλαμε από την θάλασσα. Θα τους έβαζα κατευθείαν στο ενυδρείο αλλά έσπασε ο κουβάς που τους μεταφέραμε και έτσι τους έπλυνα με πόσιμο νερό τους καθάρισα από ακαθαρσίες και τους βάλαμε μέσα στο ενυδρείο. Στο φίλτρο μου έχω βάλει mangrove seeds πιστεύω ότι βοηθούν πολύ στην καταπολέμηση των νιτρικών.... τουλάχιστον γιαυτό το λόγο τα έβαλα στο φίλτρο.
Θα μπορούσατε να μου προτείνατε κάποιο protein skimmer?

sps4ever(niktso)
20-04-12, 23:27
Το νερό που κάνω αλλαγές είναι από την βρύση αλλά το προετοιμάζω 24 ώρες πριν και έτσι όταν το βάλω στο ενυδρείο είναι κατά την άποψη μου κατάλληλο.
Εχεις μετρήσει ποτέ αμμωνία,νιτρώδη,νιτρικά στο νερό της αλλαγής;


Οι μετρήσεις που κάνω είναι καλές.

Τι έχεις μετρήσει και τι είναι το "καλό" σαν μέτρηση;

ανδρεας νικολαου
21-04-12, 16:36
Οι μετρήσεις που κάνω πριν να βάλω το νερό στο ενυδρείο είναι η θερμοκρασία. Όταν βάλω το νερό στο ενυδρείο ελέγχω για τις επόμενες μέρες τα ακόλουθα:
1 αλατότητα σήμερα είναι 1.023 και έτσι ετοιμάζω λίγο νερό με αλάτι για να το ανεβάσω.
2 PH περίπου 8.
3 NH3/NH4 0
4 NO2 0
5 NO3 10.
Δεν κάνω άλλες μετρήσεις.
Έχω αγοράσει άνθρακα εδώ και ένα χρόνο από την πρώτη μέρα που λειτούργησα το ενυδρείο αλλά δεν το έβαλα στο φίλτρο γιατί μου είπαν ότι θα το βάλω μόνο όταν έχω κάποια ασθένεια στο ενυδρείο ή αν το νερό του ενυδρείου είναι ακάθαρτο. Συγκεκριμένα αγόρασα prodac super activated carbon.

zalk
21-04-12, 16:45
αυτα που σου ειπανε για τον ανθρακα ισχυουν μονο για το γλυκο νερο.σε θαλασσινο εχεις μονιμα και τον αλλαζεις καθε μηνα.

sps4ever(niktso)
21-04-12, 16:46
NH4 .NO2 και NO3 είναι μηδέν εξαιτίας της άλγης. Αν φύγει η άλγη θα δεις πραγματικά τι τιμές έχεις. Επίσης σε reef μετράς και φωσφορικά.

Samian
21-04-12, 23:40
Στο φίλτρο μου έχω βάλει mangrove seeds πιστεύω ότι βοηθούν πολύ στην καταπολέμηση των νιτρικών.... τουλάχιστον γιαυτό το λόγο τα έβαλα στο φίλτρο.


+ 1000 :smt023:smt023

ανδρεας νικολαου
22-04-12, 00:05
Το άνθρακα θα τον καθαρίσω με πόσιμο νερό και θα τον βάλω στο φίλτρο μου. Θα βάλω πρώτα την πρώτη συσκευασία των 300γρ και έπειτα την δεύτερη συσκευασία. Από ότι διάβασα στις προδιαγραφές τις εταιρείας πρέπει να αλλάζετε κάθε 3 μήνες.
Άλγη πρόσφατα απέκτησε το ενυδρείο μου, ποτέ δεν είχα πρόβλημα στις μετρήσεις μου. Αφαίρεσα την άλγη, θα πραγματοποιώ συχνά μετρήσεις για να δω τυχόν αλλαγές. Θα αγοράσω τεστ για φωσφορικά από εβδομάδας. Ένα τεστ είναι?

ανδρεας νικολαου
27-04-12, 16:28
Σε συνέχεια της συζήτησης μας έχω αγοράσει mysis εδώ και λίγες μέρες και ταίζω τα ψάρια και τους δίνω μέρα παρά μέρα και την τιμούν. Από ότι βλέπω τρωει και η ανεμώνη αλλά δεν ξέρω κατά πόσο πρέπει να τους δίνω καθημερινά. Σήμερα αγόρασα επιπρόσθετα και invertebrate της ocean nutrition για τα ασπόνδυλα μου. Έχω ξανακάνει όλα τα τεστ μου με τα ακόλουθα αποτελέσματα.
NH3/NH4 0
NO2 0
NO3 10
PH 8+
PO4 0
Συζήσα με τον ιδιοκτήτη του καταστήματος κατοικίδιων ο οποίος έχει αρκετή πείρα στα θαλασσινά ενυδρεία και μου είπέ πως ο άνθρακας που είχα αγοράσει της prodac δεν κάνει για το θαλασσινό νερό και καλύτερα να μην τον βάλω στο sump. Μου πρότεινε να αγοράσω ένα άλλο επεξεργασμένο της seechem. Επίσης συζητήσαμε για την άλγη που παρουσιάζετε στους βράχους και στα τζάμια μου και είπε ότι πρέπει να είναι από τα NO3 και τα PO4 ή από τον πολύ φωτισμό. Τον φωτισμό των είχα μειώσει πριν μέρες με αρνητικά αποτελέσματα στα κοράλλια και έτσι τον ξανά αύξησα. NO3 και PO4 είναι ανύπαρκτα... τι άλλο μπορεί να φταιει?
τέλος μου έδωσε διαφημηστικό ενός άλλου προμηθευτή (prodibio) για να διαβάσω.

sps4ever(niktso)
27-04-12, 20:31
Εχεις άλγη γιατί έχεις φωσφορικά και νιτρικά. Η αλγη τα καταναλώνει και έτσι δεν μετριούνται από τα τεστ. Αντιφωσφορος,καλό skimmer είναι η μόνη λύση για να ξεμπλέξεις γρήγορα.

ανδρεας νικολαου
28-04-12, 20:08
τι είναι ο αντιφώσφορος και τι πρέπει να προσέξω στο protein skimmer που θα αγοράσω? Μπορείτε να μου προτείνετε κάποιο protein skimmer? που θα το τοποθετήσω? (σε ποιό κουτί του sump?)
Με το κάρβουνο τι πρέπει να κάνω?

ανδρεας νικολαου
01-05-12, 22:15
οι ερωτήσεις μου αυξάνονται. τι εννοούμε εξωτερικό και εσωτερικό protein skimmer. τι πρέπει να αγοράσω για να εγκαταστήσω στο sump?

kostas82
02-05-12, 09:41
τι είναι ο αντιφώσφορος και τι πρέπει να προσέξω στο protein skimmer που θα αγοράσω? Μπορείτε να μου προτείνετε κάποιο protein skimmer? που θα το τοποθετήσω? (σε ποιό κουτί του sump?)
Με το κάρβουνο τι πρέπει να κάνω?Καλημέρα Ανδρεα ο αντιφ. δεσμέυει τα φωσφορικά http://www.petcumulus.gr/index.asp?page=product&pid=1864 , αυτό που θα πρέπει να προσέξεις είναι να χωράει στο πρώτο διαμέρισμα του σαμπ ακόμα όταν λέμε εσωτερικό εννοούμε ότι μπαίνει μέσα στο σαμπ ή στο ενυδρείο και εξωτερικό ότι τοποθετείται κρεμαστό ή στο πλάι και παίρνει νερό με μια ακόμα αντλία , με τον άνθρακα θα πρέπει να πάρεις και να βάλεις εγώ παίρνω αυτόν http://www.waterwaves.gr/index.php?target=products&product_id=29785
για τα λίτρα σου σκιμμεράκι που δουλεύουν πολλά παιδιά και είναι ευχαριστημένοι http://www.nemoworld.gr/home/aquarium/technical-equipment/skimmer/external-skimmer/deltec-external-protein-skimmer-mce-600.html

ανδρεας νικολαου
06-05-12, 11:07
σε ευχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις. το σκίμμερ όμως από ότι κατάλαβα είναι εξωτερικό. μπορείτε να μου προτείνετε κάποιο που θα μπάινει μέσα στο σάμπ?

ανδρεας νικολαου
10-05-12, 20:54
Σήμερα πήγα σε ένα κατάστημα κατοικίδιων ζώων οι οποίοι εξειδικεύονται στα θαλασσινά ενυδρεία, και συζητήσαμε για σκίμμερ. Μου πρότειναν μια φτηνή αλλά καλή λύση και θέλω την γνώμη σας. Είναι σκίμμερ που μπαίνει στο σαμπ και στο οποίο βάζεις το λάστιχο μιας αντλίας αέρος μέσα στο σκίμμερ και κάνει την ίδια δουλεία που κάνει ένα σκίμμερ με ενσωματωμένη αντλία.
Επίσης θα ήθελα να ξέρω αν υπάρχουν κυκλοφορητές dc γιατί θέλω να χρησιμοποιήσω φωτοβολταικά για παραγωγή ρεύματος για τροφοδότηση του ενυδρείου μου

jimmis1974
10-05-12, 22:36
εχεις 250+80=330 σχεδον λιτρα , οποτε σκιμερ τυπου αερος απλα ξεχασε το αν θες να κανεις σωστη δουλεια .
Με τιποτα μην τσιγκουνευτεις το σκιμερ , ειναι το Α και το Ω του ενυδρειου , καλυτερα να παρεις φτηνους κινεζικους κυκλοφοριτες παρα φτηνο σκιμερ και να ναι .. οτι να ναι !!
Και γιατι το θες στο σαμπ μεσα?
Μπορεις να βαλεις και ενα κρεμαστο στο sump , ασε που τα περισσοτερα εσωτερικα εχουν λιγακι μεγαλες διαστασεις και ισως να μην στο παρει.
π.χ οπως το εχω στο δικο μου sump (http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=43168&page=2)(post #51 φωτο 7 , 8 )
Αν θες να βαλεις κατι σε tang , καλυτερα Blue tang παρα λευκοστερνο, το Blue tang ειναι πιο αντοχης και αν προσαρμοστει μετα ειναι σκυλι και δεν παθενει τιποτα.

Να πω και για το ψαρι που εχεις , με πιο κριτηριο το πηρες ?
Λιγο προσοχη οταν περνουμε ζωντανα , να ξερουμε τι απαιτήσεις εχουν αλλα και ποτε πρεπει να μπουν σε ενυδρειο , οταν αυτο ειναι στρωμενο και το δικο σου ακομη δεν ειναι !!
Φυσικα αναφερομαι στο λευκοστερνο (οχι blue tang που ειπε ο φιλος Γιαννης Μ5) ο οποιος ειναι απο τα πιο δυσκολα ψαρια να συντηρησει κανεις , θελει τρομερα στρωμενο ενυδρειο , απιστευτες και σταθερες συνθηκες και συγκατικους ηρεμους γιατι ειναι τρομερα ευαισθητο στο ick .
Δυστυχώς και sory που στο λεω αλλα ο λευκοστερνος σου μετραει μερες και καλο ειναι να τον δωσεις σε καποιον που εχει και τον χωρο αλλα κυριως τις συνθηκες να τον κρατησει.

ειπες ακολουθεις τις οδηγειες ξαδελφου σου με πειρα στα ενυδρεια ?
Αν οντος εχει πειρα δεν μπορω με τιποτα να καταλαβω πως ξεκινησες ενα θαλασσινο ενυδρειο με βραχο και αμμο απο θαλασσα , νερο βρυσης , χωρης σκιμερ , χωρης ανθρακα και αντιφοσφωρο , με υλικα στο sump απο τι βλεπω τα οποια ΠΟΤΕ σε θαλασσινο δεν βαζουμε υλικα τυπου μακαρονια γιατι παγιδευουν νιτρικα και καπια στιγμη θα κανουν μπαμ και θα τρεχεις , και με ψαρια τα οποια θελουν τρομερες συνθηκες ειδικα ο λευκοστερνος αλλα και το bicolor angelfish ειναι δυσκολο ψαρι .:( (μου εβαλες και damsels τα οποια ειναι διαολιά και εδεσε η συνταγη :D )

Ευχομαι το επιχείρημα σου να πετύχει, αλλα ετσι οπως το αρχισες δεν του δηνω καμια μα καμια τύχη αν δεν κανεις ριζικες αλλαγες !!

ανδρεας νικολαου
14-05-12, 20:52
Αγαπητέ φίλε,
Ευχαριστώ για τις συμβουλές σου. Έχω στήσει το ενυδρείο μου βάσει των συμβουλών ενός ξάδελφου ο οποίος είχε θαλασσινό ενυδρείο για αρκετά χρόνια με ελάχιστες απώλειες. Πέρσι λόγο μετάθεσης του σε άλλη χώρα μου χάρισε κάποια ψάρια από το ενυδρείο του. Από εκείνο πήρα το powder blue, το angel fish, το three stripes damsel και την ανεμώνη. Τα ψάρια του είναι ηλικίας 6 χρόνων και από ότι μου είπε είναι αρκετά μεγάλα ηλικιακά. Ο τρόπος λειτουργίας του ενυδρείου του ήταν ακριβός όπως το δικό μου, χωρίς σκίμμερ, χωρίς uv. Είχε σαμπ με mangrove και μακαρόνια.
Σήμερα έβαλα στο σαμπ μου επεξεργασμένο άνθρακα της seachem γιατί ο άνθρακας της produc super activated carbon δεν έκανε για θαλασσινό νερό από ότι μου έχουν πει. Το Σάββατο εγκατέστησα το controller με τα fans. Η ακριβής θερμοκρασία του ενυδρείου μου είναι 25.6 Κελσίου. Τα fans τα ρύθμισα να ξεκινούν στους 27 βαθμούς και να σβήνουν στους 26.
Για το σκίμμερ προτιμούσα στο σαμπ γιατί δεν ήθελα να φαίνετε στο ενυδρείο. Θα κοιτάξω και την επιλογή κρεμαστό έξω από το σαμπ.όμως ο μόνος χώρος που το χωράει για να κρεμαστή είναι στην ίδια θήκη με την αντλία επιστροφής. Ρώτησα σε ένα από τα μεγαλύτερα καταστήματα στην Κύπρο για το mce600 αλλά δεν το έχουν. Καμία άλλη επιλογή? Αυτό που με προβληματίζει είναι η κατανάλωση ρεύματος. Τώρα χωρίς την λειτουργία των ανεμιστήρων και φυσικά της θερμάστρας έχω κατανάλωση 0.75 εύρο.

kostas82
14-05-12, 23:26
Σήμερα πήγα σε ένα κατάστημα κατοικίδιων ζώων οι οποίοι εξειδικεύονται στα θαλασσινά ενυδρεία, και συζητήσαμε για σκίμμερ. Μου πρότειναν μια φτηνή αλλά καλή λύση και θέλω την γνώμη σας. Είναι σκίμμερ που μπαίνει στο σαμπ και στο οποίο βάζεις το λάστιχο μιας αντλίας αέρος μέσα στο σκίμμερ και κάνει την ίδια δουλεία που κάνει ένα σκίμμερ με ενσωματωμένη αντλία.
Επίσης θα ήθελα να ξέρω αν υπάρχουν κυκλοφορητές dc γιατί θέλω να χρησιμοποιήσω φωτοβολταικά για παραγωγή ρεύματος για τροφοδότηση του ενυδρείου μου
χτύπα ένα τέτοιο http://www.nemoworld.gr/home/aquarium/technical-equipment/skimmer/internal-skimmer/nyos-zen-compact-cone-160.html αν χωράει στο σαμπ σου ή http://www.petcumulus.gr/index.asp?page=product&pid=2368 για το ρεύμα θα χρειαστείς και inverter μαζί με τα φωτοβολταικά για να το κάνεις ac

ανδρεας νικολαου
02-09-12, 21:07
παιδιά μπορείτε να μου προτείνετε κάποια ανεμόνη για το ενυδρείο μου?

ανδρεας νικολαου
05-09-12, 17:25
καποιος........

ανδρεας νικολαου
09-11-12, 18:56
παιδιά έχω άλγη στο ενυδρείο μου. την αφαιρώ αλλά ξαναεμφανίζεται. οι μετρήσεις είναι όλες καλές, προφανός γιατί η άλγη τράβά όλα τα φωσφορικά και νυτρικά. μπορείτε να μου προτείνετε κάποιο αντιφώσφορο?
μου είπαν για ένα κατασκευαστή brightwell.

kostas82
09-11-12, 22:48
παιδιά έχω άλγη στο ενυδρείο μου. την αφαιρώ αλλά ξαναεμφανίζεται. οι μετρήσεις είναι όλες καλές, προφανός γιατί η άλγη τράβά όλα τα φωσφορικά και νυτρικά. μπορείτε να μου προτείνετε κάποιο αντιφώσφορο?
μου είπαν για ένα κατασκευαστή brightwell.
καλησπέρα φίλε Ανδρέα , αντί.όσμωση έχεις ; αλλαγές νερού πόσο ; από ταίσμα τι και πόσο; έχεις σφουγγάρια στο σύστημα σου ή κάποιο βιολογικό υλικό εκτός από τον βράχο και την άμμο ; αλγοφάγα ζωντανά έχεις ; με τι μετράς και πόσο;

ανδρεας νικολαου
10-11-12, 18:57
δεν έχω reverse osmosis αλλα προετοιμάζω το νερό οπως ανάφερα πιο πάνω. κάνω 20 λτ αλλαγή νερού κάθε μήνα και προσθέτο 4λτ νερού κάθε 3 μέρες λόγο εξάτμισης. βρίκα να αγοράζω 20λτ νερου αντ.σμοσις προς 5 ευρω. θα το αγοράζω που θα κάνω αλλαγές νερού αλλά δεν θα τα καταφέρνω να αγοράζω κάθε 3 μέρες 4 λτ για πρόσθεση. ταίζω formula one and formula two marine pellet της ocean nutrition μία φορά την ημέρα. δύο φορές την εβδομάδα ταίζω αλεσμένα μαλάκια. στο sump μου έχω στο πρώτο χώρισμα έχω filterwatte της produc απο πάνω και κάτω πράσινο σφουγγάρι. στο δευτερο χώρισμα έχω μπλέ σφογγάρι από κάτω και πιο πάνω πράσινες ίνεσ της sera.Στο τριτο χώρισμα έχω siporax της sera, biobols και κάποια άλλα κεραμικά. στο τέταρτο χωρισμα έχω mangroove seeds. Στην υπερχιληση από πάνω έχω filterwatte της produc και απο κάτω μπλε σφογγάρι.
ζωντανά έχω ένα blue tang που ισος βοηθά. τέλος του μήνα θα αγόράσω και 4 turbosnails. μου είπαν ότι θα βοηθήσουν. επίσης μου πρότειναν ένα sailfin tang,αλλα φοβάμε μηπως βαριφωρτώσω την γιάλλα καθώς επίσης και αστεριες. μετρώ με τεστ κιτς της sera, po4, ph, no2,no3,nh3 nh4. έιχα βάλει και renew phosphate free carbon substitute tis seachem αλλά το αφαίρεσα γιατί πέρασαν τρεις μήνες.

kostas82
11-11-12, 01:25
δεν έχω reverse osmosis αλλα προετοιμάζω το νερό οπως ανάφερα πιο πάνω. κάνω 20 λτ αλλαγή νερού κάθε μήνα και προσθέτο 4λτ νερού κάθε 3 μέρες λόγο εξάτμισης. βρίκα να αγοράζω 20λτ νερου αντ.σμοσις προς 5 ευρω. θα το αγοράζω που θα κάνω αλλαγές νερού αλλά δεν θα τα καταφέρνω να αγοράζω κάθε 3 μέρες 4 λτ για πρόσθεση. ταίζω formula one and formula two marine pellet της ocean nutrition μία φορά την ημέρα. δύο φορές την εβδομάδα ταίζω αλεσμένα μαλάκια. στο sump μου έχω στο πρώτο χώρισμα έχω filterwatte της produc απο πάνω και κάτω πράσινο σφουγγάρι. στο δευτερο χώρισμα έχω μπλέ σφογγάρι από κάτω και πιο πάνω πράσινες ίνεσ της sera.Στο τριτο χώρισμα έχω siporax της sera, biobols και κάποια άλλα κεραμικά. στο τέταρτο χωρισμα έχω mangroove seeds. Στην υπερχιληση από πάνω έχω filterwatte της produc και απο κάτω μπλε σφογγάρι.
ζωντανά έχω ένα blue tang που ισος βοηθά. τέλος του μήνα θα αγόράσω και 4 turbosnails. μου είπαν ότι θα βοηθήσουν. επίσης μου πρότειναν ένα sailfin tang,αλλα φοβάμε μηπως βαριφωρτώσω την γιάλλα καθώς επίσης και αστεριες. μετρώ με τεστ κιτς της sera, po4, ph, no2,no3,nh3 nh4. έιχα βάλει και renew phosphate free carbon substitute tis seachem αλλά το αφαίρεσα γιατί πέρασαν τρεις μήνες.η όσμωση είναι πλέον πολύ φτηνή http://www.waterwaves.gr/index.php?target=products&product_id=29858 και δεν υπάρχει λόγος να μην βάλεις θα απαλλάξει το νερό σου από επιβλαβείς ουσίες που είναι τροφή για τις άλγες , βαρέα μέταλλα κτλ , ακόμα δεν είδα να αναφέρεις την ύπαρξη σκίμμερ , αν δεν έχεις θα πρέπει να πάρεις ένα και να είναι και καλό ή επειδή βλέπω πως έχεις βάλει μαγκρόβια ίσως θα σε ενδιέφερε η κατασκευή ενός ats algea turf scrabberYz_Ya19_kOg&NR=1
στην συνέχεια θα πρέπει σταδιακά να αρχίσεις να αφαιρείς όλα τα σφουγγάρια , μπαμπάκια και όλα τα βιολογικά υλικά και να μείνει μόνο ο βράχος και η άμμος υπεύθυνοι για την βιολογική φίλτρανση , την τροφή από μαλάκια που έχεις φτιάξει πρέπει να την σταματήσεις γιατί εκτός του ότι ανεβάζει τα φωσφορικά στο θεό δεν είναι και ότι καλύτερο για ένα αλγοφάγο ψάρι όπως είναι το bluetang ..μπορείς να την αντικαταστήσεις με φύλο νόρι . Αν θέλεις πες μου σε παρακαλώ πόσο ακριβώς είναι οι μετρήσεις σου , ακόμα θα πρέπει να προσθέσεις αντιφώσφορο http://www.petcumulus.gr/index.asp?page=product&pid=1715 και άνθρακα http://www.waterwaves.gr/index.php?target=products&product_id=29785 ,τέλος θα πρέπει οι αλλαγές σου να είναι πιο συχνές με καλό αλάτι και νερό

ανδρεας νικολαου
11-11-12, 20:23
φίλε Κώστα σε ευχαριστώ πολύ για τις συμβουλές. θα προμηθευθώ άντιφοσφορο και ανθρακα. θα κοίτάξω αν μπορώ να βρω τις συγκεκριμένες μάρκες στην Κύπρο. στην Κύπρο μου πρετειναν την brigthwell. όλες οι μετρήσης μου είναι μηδενικές. απίστευτο αλλά αληθινό όλα τα μαζευει η άλγη.
τα turbo snail βοηθουν?
να προσθέσω αστερίες?
θα επικοινωνήσω με την εταιρία στην ελλάδα αν μπορούν να μου στήλουν στην Κύπρο την αντ. οσμοσις. πρέπει να πάρω και κάποια παρελκόμενα ή το πακέτο τον 59 ευρω είναι αρκετό?

kostas82
11-11-12, 23:15
φίλε Κώστα σε ευχαριστώ πολύ για τις συμβουλές. θα προμηθευθώ άντιφοσφορο και ανθρακα. θα κοίτάξω αν μπορώ να βρω τις συγκεκριμένες μάρκες στην Κύπρο. στην Κύπρο μου πρετειναν την brigthwell. όλες οι μετρήσης μου είναι μηδενικές. απίστευτο αλλά αληθινό όλα τα μαζευει η άλγη.
τα turbo snail βοηθουν?
να προσθέσω αστερίες?
θα επικοινωνήσω με την εταιρία στην ελλάδα αν μπορούν να μου στήλουν στην Κύπρο την αντ. οσμοσις. πρέπει να πάρω και κάποια παρελκόμενα ή το πακέτο τον 59 ευρω είναι αρκετό?παρακαλώ φίλε μου Ανδρέα , δεν χρειάζεται να είναι οι συγκεκριμένες μάρκες τα χημικά σου πόσταρα αυτά επειδή ξέρω ότι είναι οικονομικά και καλά , πολύ καλός αντιφ. είναι από ότι ξέρω και της tunze αν ξέρει κάποιο παιδί που βάζει αντιφ. γιατί εγώ δεν βάζω λόγο προβιοτικής να σου προτείνει κάποα άλλη μάρκα ..άνθρακα καλό έχει και η seachem ..αν και νομίζω πως όλοι στέλνουν Κύπρο ,η brightwell έχει πολύ καλα πράγματα και είναι από τις καλύτερες εταιρίες στον χώρο , δυστηχώς είναι αμερικάνικη και όλα της τα πράγματα έχουν ανεβασμένες τιμής λόγο μεταφορικών ..εγώ θα δοκίμαζα και αυτής αν είναι καλή η τιμή εκεί .. για την όσμωση αν η πίεση του νερού είναι χαμηλή να πάρεις και μια booster pump από τον ίδιο και αν θες το απόλυτα καθαρό νερό πρόσθεσε και μια μονάδα ρητίνης ..στείλε του ένα mail και θα σου πει είναι από τους πιο καλούς επαγγελματίες στο χώρο , σαλιγκάρια να βάλεις ναι θα βοηθήσουν για αστερίες δεν ξέρω να σου πώ γιατί δεν είχα ποτέ

ανδρεας νικολαου
13-11-12, 20:25
φιλε Κώστα,
Σήμερα έπιασα νερό από το πόσιμο νερό από το σπίτι του αδελφού μου, το οποίο φιλτράρετε με ένα γερμανικό φίλτρο και συμπλήρωσα στο ενυδρείο μου (3λτ). Σιγουρα είναι καλύτερο από το πόσιμο νερό της βρύσης μέχρι να εγκαταστήσω το δικό μου σύστημα. αρχές της άλλης εβδομάδας θα φέρει ένα κατάστημα κατοικήδιων turbo snails και μόλις τα φέρει θα πάρω 4. Φύλο Νόρι ρώτησα αλλά δεν το γνωρίζουν. την ανεμόνη τι να την ταίζω που χώστηκε μέσα στους βράχους?

ανδρεας νικολαου
17-11-12, 16:53
Σήμερα έκανα 10 λτ αλλάγή φιλτραρισμένου νερού και αγόρασα και 2 turbo snails. δυστηχός δεν βρήκα περισσότερα ...

kostas82
17-11-12, 19:04
φιλε Κώστα,
Σήμερα έπιασα νερό από το πόσιμο νερό από το σπίτι του αδελφού μου, το οποίο φιλτράρετε με ένα γερμανικό φίλτρο και συμπλήρωσα στο ενυδρείο μου (3λτ). Σιγουρα είναι καλύτερο από το πόσιμο νερό της βρύσης μέχρι να εγκαταστήσω το δικό μου σύστημα. αρχές της άλλης εβδομάδας θα φέρει ένα κατάστημα κατοικήδιων turbo snails και μόλις τα φέρει θα πάρω 4. Φύλο Νόρι ρώτησα αλλά δεν το γνωρίζουν. την ανεμόνη τι να την ταίζω που χώστηκε μέσα στους βράχους?καλησπέρα -+5για τις ανεμώνες θα σου πει κάποιος που είναι έμπειρος με αυτά τα ζωντανά ..αν δεν κάνω λάθος ψιλοκομμένη γαριδούλα και μυσις είναι ότι πρέπει , νόρι είναι το φύλο που τυλίγουν το σούσι θα το βρεις στα ασιατικά είδει ,αν δεν βρεις αυτό πάρε ένα ενυδρειακό της ocean nutricion

ανδρεας νικολαου
18-11-12, 17:53
Κωστα σε ευχαριστώ πολύ,
θα ψάξω για νόρι στην υπεραγορα. αν δεν βρώ θα κοιτάξω να βρω απο πετ σοπ αυτο της ocean nutrition.
δυστηχος η ανεμώνη είναι στα τελευταία της. την βρήκα και την έβγαλα από το πίσω μέρος των βράχων. αν ανοίξει αυριο θα τη δοκιμάσω να της δώσω γαρίδα αν και πιστεύω είναι πλέον αργά γιατί από το μεσημέρι είναι ξαπλωμένη,μαζεμένη, μαραμένη στην άμμο χωρίς να μετακινηθεί.
-------------------------
Φίλε κώστα,
κοίταξα των κατάλογο της ocean nutrition δεν γνωριζω τι άλλο να αγοράσω. ταίζω καθημερινα formula one marine pellets and formula two marine pellets και 2 φορές την εβδομάδα frozen invertebrate food. τελικα η ανεμωνη πέθανε σήμερα....δεν νομίζω να ξαναδοκιμάσω να αγοράσω ανεμώνη γιατί δυστηχός μου πεθαίνουν..

kostas82
19-11-12, 02:44
Κωστα σε ευχαριστώ πολύ,
θα ψάξω για νόρι στην υπεραγορα. αν δεν βρώ θα κοιτάξω να βρω απο πετ σοπ αυτο της ocean nutrition.
δυστηχος η ανεμώνη είναι στα τελευταία της. την βρήκα και την έβγαλα από το πίσω μέρος των βράχων. αν ανοίξει αυριο θα τη δοκιμάσω να της δώσω γαρίδα αν και πιστεύω είναι πλέον αργά γιατί από το μεσημέρι είναι ξαπλωμένη,μαζεμένη, μαραμένη στην άμμο χωρίς να μετακινηθεί.
-------------------------
Φίλε κώστα,
κοίταξα των κατάλογο της ocean nutrition δεν γνωριζω τι άλλο να αγοράσω. ταίζω καθημερινα formula one marine pellets and formula two marine pellets και 2 φορές την εβδομάδα frozen invertebrate food. τελικα η ανεμωνη πέθανε σήμερα....δεν νομίζω να ξαναδοκιμάσω να αγοράσω ανεμώνη γιατί δυστηχός μου πεθαίνουν..
καλησπέρα κρίμα για το ζωντανό :(, δεν μπορώ να σου δώσω κάποια συμβουλή γιατί δεν ξέρω , όμως υπάρχουν άνθρωποι που τις μεγαλώνουν και πολλαπλασιάζονται συνέχεια αυτοί θα μπορούσαν να σου δώσουν μια δυο συμβουλές σωστές , το πρώτο πράγμα που θα μπορούσα να πω είναι ότι θέλουν καλά στρωμένο ενυδρείο που να τρέχει κανά χρόνο , τροφή αυτή εδώ έλεγα http://www.petcumulus.gr/index.asp?page=product&pid=2008