PDA

Επιστροφή στο Forum : Συμπεριφορά μονομάχου. Έχω πρόβλημα;

hellenicsun
17-04-12, 15:00
Καλησπέρα σε όλους.

Έχω ένα φυτεμένο ενυδρείο 63 λίτρων με μοναδικό κάτοικο ένα μονομάχο ο οποίος εδώ και δύο ημέρες έχει παρουσιάσει την εξής συμπεριφορά:

Πετάγεται σαν σφεντόνα από άκρη σε άκρη μέσα στο ενυδρείο και στη συνέχεια κρύβεται σε σκοτεινά σημεία του βυθού που σχηματίζουν δύο κορμοί. Μένει αρκετή ώρα έτσι ενώ στη συνέχεια κινείται κάθετα προς την επιφάνεια (μάλλον για να αναπνεύσει) κι επιστρέφει πίσω στη θέση του.

Έχουμε καμία ιδέα για το τι μπορεί να συμβαίνει; Όταν του βάζω φαγητό τρώει κανονικά - τουλάχιστον δε δείχνει να έχει χάσει την όρεξη του.

pcknights
17-04-12, 15:34
μάλλον παιχνιδάκια κάνει.

Χρηστος Ζ.
17-04-12, 15:35
συμπληρωσε τη φορμα ασθενειων για να σε βοηθησουμε, κατι ενοχλει το μονομαχο σου.

hellenicsun
17-04-12, 15:46
συμπληρωσε τη φορμα ασθενειων για να σε βοηθησουμε, κατι ενοχλει το μονομαχο σου.

Το μόνο που δε μπορώ να συμπληρώσω (ακόμη) είναι ότι αφορά μετρήσεις αφού δε διαθέτω ούτε καν τα sticks. Δίνω όλες τις άλλες πληροφορίες ώστε αν μπορεί να εξαχθεί κάτι, να μη χαθεί χρόνος:

ΒΑΣΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

1. ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΟΓΚΟΣ ΕΝΥΔΡΕΙΟΥ: 36Y - 60M - 30Π, 63Λ
2. ΧΡΟΝΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΕΝΥΔΡΕΙΟΥ: Δύο μήνες
3. ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ (ΑΡΡΩΣΤΟΥ) ΨΑΡΙΟΥ ΣΤΟ ΕΝΥΔΡΕΙΟ: Ένα μήνα πριν (περίπου)
4. ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ (ΒΑΘΜΟΙ ΚΕΛΣΙΟΥ): 26
5. ΨΑΡΙΑ (ΕΙΔΟΣ ΚΑΙ ΑΡΙΘΜΟΣ ): Ένας μονομάχος
6. ΑΣΠΟΝΔΥΛΑ (ΕΙΔΟΣ ΚΑΙ ΑΡΙΘΜΟΣ): -
7. ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΑΛΛΑΓΩΝ ΝΕΡΟΥ (ΒΑΘΜΟΙ ΚΕΛΣΙΟΥ): Άγνωστο. Χρησιμοποιώ νερό βρύσης και η θερμοκρασία είναι σίγουρα κάτω των 15 βαθμών, κοινός κρύο.
8. ΣΥΧΝΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΠΟΣΟΤΗΤΑ ΑΛΛΑΓΩΝ ΝΕΡΟΥ: 30% κάθε 7 ημέρες
9. ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΝΕΡΟΥ: Σήμερα
10. ΣΥΧΝΟΤΗΤΑ ΤΑΪΣΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΕΙΔΟΣ ΤΡΟΦΗΣ: Κάθε πρωί και απόγευμα, μικρές ποσότητες Omega One Color Flakes (αυτή τη τροφή μου πρότειναν ως καλύτερη)
11. ΑΛΛΗ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ: -

ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ ΕΝΥΔΡΕΙΟΥ

1. ΝΕΡΟ ΕΝΥΔΡΕΙΟΥ: pH:
KH:
GH:
ΝΗ3 (αμμωνια):
ΝΟ2(νιτρώδη):
ΝΟ3(νιτρικά):
2. ΜΕΤΡΗΣΗ ΜΕ ΣΤΑΓΟΝΕΣ:
ΣΤΙΚΣ:
Ηλεκτρονική:
ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΑΣΘΕΝΕΙΑΣ
1. ΨΑΡΙ(Α) ΠΟΥ ΠΑΣΧΟΥΝ: Ένας μονομάχος
2. ΔΕΡΜΑ: Ζωηρό κόκκινο
3. ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΨΑΡΙΟΥ: Απότομες κινήσεις από άκρη σε άκρη και προς την επιφάνεια. Στη συνέχεια κρύβεται σε σκοτεινά σημεία του βυθού.
4. ΠΕΡΙΤΤΩΜΑΤΑ (πχ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΑ, ΔΙΑΦΑΝΗ, ΧΡΩΜΑ): Σκούρα καφέ (ίσως και βυσσινί)
5. ΑΝΑΠΝΟΗ (ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΗ Ή ΑΥΞΗΜΕΝΗ): Όταν είναι ακίνητος δείχνει να αναπνέει σχετικά γρήγορα.
6. ΤΡΕΦΕΤΑΙ? ΕΧΕΙ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΗ ΟΡΕΞΗ? : Ναι και ναι
7. ΠΟΤΕ ΕΜΦΑΝΙΣΤΗΚΑΝ ΤΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ: Εδώ και δύο ημέρες
8. ΑΛΛΗ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ: -

ΠΡΟΗΓΗΘΕΙΣΑ ΘΕΡΑΠΕΙΑ

1. ΦΑΡΜΑΚΟ ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΘΗΚΕ:
2. ΔΟΣΟΛΟΓΙΑ:
3. ΧΡΟΝΟΣ ΧΡΗΣΗΣ:
4. ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ:
5. ΧΡΗΣΗ ΑΝΘΡΑΚΑ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΘΕΡΑΠΕΙΑ? :
6. ΑΛΛΑΓΕΣ ΝΕΡΟΥ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΘΕΡΑΠΕΙΑ:
7. ΑΛΛΗ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ:

ΑΛΛΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

1. ΑΠΟΜΟΝΩΣΗ ΣΕ ΚΑΡΑΝΤΙΝΑ? :
2. ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΣΤΟ ΕΝΥΔΡΕΙΟ? :
3. ΑΛΛΕΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ:

exelix
17-04-12, 15:58
Τα δύο ζητήματα που βλέπω εγώ (προς το παρόν) είναι η πολύ χαμηλή θερμοκρασία του νερού αλλαγής και η τροφή που δεν είναι ιδανική για μονομάχο.

hellenicsun
17-04-12, 16:07
Τα δύο ζητήματα που βλέπω εγώ (προς το παρόν) είναι η πολύ χαμηλή θερμοκρασία του νερού αλλαγής και η τροφή που δεν είναι ιδανική για μονομάχο.

Για τη θερμοκρασία του νερού, υποθέτω πως μπορώ να έχω ανοικτό το θερμοσίφωνα ώστε να χρησιμοποιώ χλιαρό ή ζεστό νερό. Για τη τροφή, τι πρέπει να του αγοράσω;

Dimitris77
17-04-12, 16:08
Απο φίλτρο πως παμε?

hellenicsun
17-04-12, 16:11
Απο φίλτρο πως παμε?

Υπάρχει ένα της Eheim. Χρησιμοποιώ υαλοβάμβακα για το εσωτερικό του.

Dimitris77
17-04-12, 16:14
Μονο υαλοβαμβακα έχει μέσα?Δωσε λεπτομέριες.

exelix
17-04-12, 16:16
Για τη θερμοκρασία του νερού, υποθέτω πως μπορώ να έχω ανοικτό το θερμοσίφωνα ώστε να χρησιμοποιώ χλιαρό ή ζεστό νερό. Για τη τροφή, τι πρέπει να του αγοράσω;

Για βασική η καλύτερη θεωρείται αυτή (http://www.oceannutrition.eu/en/products.aspx?Product=betta-pro).

Υπάρχει ένα της Eheim. Χρησιμοποιώ υαλοβάμβακα για το εσωτερικό του.

Αν μιλάμε για filterwool και όχι υαλοβάμβακα οικοδομής οκ, αλλά μόνο αυτό;;;

Ούτε σφουγγάρι;;;

hellenicsun
17-04-12, 16:16
Μονο υαλοβαμβακα έχει μέσα?Δωσε λεπτομέριες.

Μάλιστα, μόνο υαλοβάμβακα. Όταν είχα πάρει αρκετά παλαιότερα το ενυδρείο, το φίλτρο είχε μόνο σφουγγάρι μέσα αλλά μετά από καιρό το αντικατέστησα με υαλοβάμβακα. Δεν είναι φίλτρο που απαιτεί κάποιο άλλο υλικό.

Αν μιλάμε για filterwool και όχι υαλοβάμβακα οικοδομής οκ, αλλά μόνο αυτό;;;

Ούτε σφουγγάρι;;;

Αγόρασα τον υαλοβάμβακα από κατάστημα ενυδρείων οπότε υποθέτω πως είναι και το σωστό. Όχι, όπως απαντώ και παραπάνω, δεν έχει σφουγγάρι. Δε σκέφτηκα ότι χρειάζονται δύο υλικά. Υπέθεσα πως το ένα αντικαθιστά το άλλο.

exelix
17-04-12, 16:19
Αν είχες μετρήσεις θα ξέραμε 100%, αλλά δε νομίζω ότι μόνο το filterwool μπορεί να συγκρατήσει ικανό πληθυσμό βακτηρίων. Μου μυρίζει αμμωνία/νιτρώδη. Κάνε αλλαγή με σωστό νερό, βάλε τουλάχιστον σφουγγάρι και μπόλιασε.

hellenicsun
17-04-12, 16:21
Αν είχες μετρήσεις θα ξέραμε 100%, αλλά δε νομίζω ότι μόνο το filterwool μπορεί να συγκρατήσει ικανό πληθυσμό βακτηρίων. Μου μυρίζει αμμωνία/νιτρώδη. Κάνε αλλαγή με σωστό νερό, βάλε τουλάχιστον σφουγγάρι και μπόλιασε.

Θα αγοράσω αύριο sticks και θα συμπληρώσω εκ νέου τη φόρμα. Επίσης θα προμηθευτώ και σφουγγάρι.

Όταν λες σωστό νερό, αναφέρεσαι στη θερμοκρασία ή υπάρχει και κάτι άλλο που πρέπει να ξέρω;
Επειδή σήμερα έκανα αλλαγή νερού, να κάνω επί τόπου κι άλλη;

Σαφώς, ευχαριστώ όλους για το χρόνο σας.

exelix
17-04-12, 16:26
Γενικά οι παράμετροι είναι πολλές, αλλά εφόσον βάζεις από τη βρύση απλά με προσθήκη αντιχλωρίου φαντάζομαι δεν υπάρχουν πολλά που μπορείς να κάνεις. Αυτό που μπορείς να βελτιώσεις είναι να το ετοιμάζεις από πιο πριν και να μένει κάποιες ώρες στον κουβά πριν το ρίξεις στο ενυδρείο, ώστε να φεύγουν από μέσα τα διαλυμένα αέρια.

Από εκεί και πέρα αφού δεν έχεις μετρήσεις μπορούμε μόνο να υποθέτουμε, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουμε. Εγώ θα έκανα αλλαγή με νερό ίδιας θερμοκρασίας με αντιχλώριο και δε θα τάιζα.

Για να ξέρεις τα στικς δε δίνουν πάντα σωστές μετρήσεις, δεν έχουν μέτρηση αμμωνίας και τελικά σου βγαίνουν πιο ακριβά ανά μέτρηση.

janickrules
17-04-12, 16:45
κι εγω νιτρωδη μυριζομαι...

συνηθως τοτε τα ψαρια κανουν αποτομα τιναγματα...

πιστευω θελεις σιγουρα σφουγγαρι...

θα χρειαστει και να "μαλακωσεις" το νερο με catappa leaves...

Dimitris77
17-04-12, 17:12
Αντιχλωριο χρησιμοποιείς οταν κανεις αλλαγη νερού?
Διαβασε τα υπομνήματα για τον κύκλο του αζώτου και μετα δες τι πρέπει να παρεις για το φίλτρο σου.