Επιστροφή στο Forum : Πρώτα βήματα μετά το στρώσιμο..
Akakios Miskos
11-04-12, 13:12
Καλησπέρα σας!
Έχω ένα 200άρι (150 καθαρά) με πέτρες και ξύλα.
Μετά από 3 βδομάδες στρωσίματος με βακτήρια έχω τις εξής μετρήσεις:
NH3/4 = 0
NO2 = 0
NO3 = 0
GH = 15
KH = 17
ph = 8
Ας υποθέσουμε πως είναι στρωμένο.....ποια είναι τα επόμενα βήματα?
1) Να κάνω αλλαγή νερού πριν να βάλω ψάρια ή να βάλω τα ψάρια και να περιμένω να ανέβουν τα ΝΟ3?
2) Να βάλω πρώτα τα ψάρια και μετά να προσπαθήσω να ρίξω την σκληρότητα και το ph ή το ανάποδο?
3) Το βαρέλι μου έχει 40 λίτρα καθαρά. Θα μου κάνει δουλειά ένα φίλτρο για 40 λίτρα και με τι άλλα υλικά (σφουγγάρι/μακαρόνι) πρέπει να το συνδυάσω μαζί με την τύρφη?
από τις μετρήσεις σου δεν φαίνεται να είναι στρωμένο το ενυδρείο.
τα NO3 όταν έχει ολοκληρωθεί ο κύκλος του αζώτου πρέπει να είναι μετρήσιμα.
Όχι απλά δεν έχει στρώσει, εγώ βλέπω να έχεις χάσει και τρεις εβδομάδες. Ελπίζω να μην αποδειχτεί όντως κάτι τέτοιο.
Akakios Miskos
11-04-12, 13:43
...μια παλιότερη κουβέντα σ'αυτό που λες...
Καλησπέρα!
Παρακολούθησα όλη την κουβέντα σας και κατάλαβα πως τα συσκευασμένα βακτήρια είναι αμφιλεγόμενο θέμα τελικά.
Υπάρχουν όμως άτομα που το στρώσανε μόνο με αυτή την μέθοδο απ'ότι είδα....
Το μπόλι πάλι πιστεύω πως είναι πιο σίγουρο απλά θέλει ψάξιμο και είναι και κάπως ριψοκίνδυνο....
Εγώ ευτυχώς ή δυστυχώς δεν έδωσα βαρύτητα στο θέμα όταν ξεκίνησα και αγόρασα έτοιμα βακτήρια. Πήρα το Easystart της Easylife και έβαλα την 1η δόση στις 22 Μαρτίου, την 2η στις 29 Μαρτίου και την τελευταία δόση χθες (ανά 7 μέρες και σύμφωνα με τις οδηγίες)....
Τα αποτελέσματα :
NO3 = 25mg/l στις 29 Μαρτίου (πριν να ρίξω ζουμί) και 10mg/l χθες...
NO2 = Ακόμη στο 0.....
GH = 16
KH = 20
ph = 7,6
Αν και δεν βιάζομαι δεν βλέπω να στρώνει....βέβαια πιστεύω πως φταίω κι εγώ λιγάκι που έβαζα συχνά το χεράκι μου για θέματα διακόσμησης και ανακάτεβα τον βυθό...
Και ρωτάω:
Αν δω πως δεν στρώνει μπορώ να συνεχίσω τις δόσεις?:confused:
Αν τρίψω λίγη τροφή υπάρχει πιθανότητα να βοηθήσω την κατάσταση?:confused:
Αν δω πως δεν πιάνει κι έτσι θα ψάξω για μπόλι για να πιάσει μια και καλή...:smt117
Αυτες οι μετρησεις δεν λενε πως απαραιτητως δεν εχει στρωσει.
Χωρις μετρηση αμμωνιας ΝΗ3 δεν βγαζουμε ακρη με σχετικη σιγουρια*.
Ενα στρωμμενο ενυδρειο εχει ΝΗ3 μηδεν, ΝΟ2 μηδεν, και ΝΟ3 πανω απο μηδεν, (ισως και μηδεν αν υπαρχει απονιτροποιηση ειτε φυσικη, ειτε τεχνητη απο αλλαγες νερου ή καταναλωση τους απο τα φυτα κλπ)
Εσυ εχεις δυο απο τις τιμες που δειχνουν στρωμενο ενυδρειο.
Πως επεσαν τα ΝΟ3 απο 25 σε 10?
Εκανες αλλαγη, εχεις φυτα?
* αν οι μετρησεις ειναι σωστες με αξιοπιστα τεστ
Τα νιτρικά υπάρχει περίπτωση να πέσουν και σε μη φυτεμένα ενυδρεία λόγο αλγης .
Σήμερα έκανα το τεστ της ΑΡΙ...
ΝΗ3/ΝΗ4 = 0
ΝΟ2 = 0
ΝΟ3 = 0
ph = 8,1
KH = 17
GH = 15
Τα ΝΟ3 μηδενίστηκαν μάλλον από το σκούπισμα που έκανα και την συμπλήρωση του νερού... Έβγαλα 10lt με την σκούπα και από αυτά επέστρεψα τα μισά. Τα άλλα μισά ήταν από την βρύση με αντιχλώριο.
Έτσι μπορεί να κατέστρεψα και μερικές αποικίες από το χαλίκι... :smt073
...τώρα τι κάνω??? Ξαναρίχνω βακτήρια ή περιμένω?
Λογικα εχει στρωσει.
Απο τη στιγμη που θα βαλεις ψαρια μεσα και δεν βρισκεις αμμωνια ΝΗ3/4 και νιτρωδη ΝΟ2, εισαι ΟΚ.
για να τσεκάρεις αν όντως έχει στρώσει μπορείς, αντί να βάλεις ψάρια και να το διακινδυνεύσεις, να προσθέσεις λίγη καθαρή αμμωνία (μετράς στο νερό με τεστ μετά από μισή ώρα να δείς πόσο έβαλες) και να δείς αν μετά από 1 μέρα έχει καταναλωθεί ή μειωθεί από τα βακτήρια (μετράς πάλι με τεστ).
Akakios Miskos
11-04-12, 13:52
...πόσο λίγη?...
εγώ θα πρόσθετα σταγόνες μέχρι να μου δείξει το τεστ 1 με 2 mg/l δηλαδή κάπου στη μέση των διαβαθμίσεων των τεστ (πρόσεξε μη σου πέσει πολύ και ξεφύγεις πάνω από τις διαβαθμίσεις του τεστ)
εγω δεν καταλαβα πως το εστρωσες...με τροφη ή αμμωνία?
βακτηρια εριξες οκ, αλλα με τι τα ταϊζες για να πολλαπλασιαζονται, να αποικισουν το φιλτρο και να γινει ο κυκλος του αζωτου?
αν απλα εριξες βακτηρια και περιμενες τοτε φοβαμαι οτι δεν εχει στρωσει και ειναι λογικο να ειναι ολες οι μετρησεις 0.
τα NO3 απο 25 επεσαν στα 10 και μετα στο 0...?μηπως ταϊζες πριν γι'αυτο και δημιουργηθηκαν NO3 αλλα σταματησες καποια στιγμη και τωρα ειναι ολα 0?αν το εκανες ετσι ισως τα βακτηρια να εχουν μειωθει/εξαφανιστει απο την ελλειψη τροφης οποτε θελει στρωσιμο εκ νεου...
Akakios Miskos
11-04-12, 14:34
...όπως πολύ καλά κατάλαβες τα τάιζα...νερό! Γι'αυτό μάλλον εξαφανίστηκαν..... :smt051
Δεν το ήξερα πως παράλληλα τα ταϊζεις...!...
Τώρα τι πρέπει να κάνω???
Κι εγώ περίμενα και περίμενα... :smt090
Γιατι δεν βαζεις μια αγγελεια για μπολι?Σε ποια περιοχη της Θεσσαλονικης εισαι?
Akakios Miskos
11-04-12, 15:22
Γιατι δεν βαζεις μια αγγελεια για μπολι?Σε ποια περιοχη της Θεσσαλονικης εισαι?
Δυτικά. Νεάπολη-Πολίχνη-Συκιές...
...όπως πολύ καλά κατάλαβες τα τάιζα...νερό! Γι'αυτό μάλλον εξαφανίστηκαν..... :smt051
Δεν το ήξερα πως παράλληλα τα ταϊζεις...!...
Και πως ειχες νιτρικα τοτε?
Για να εχεις νιτρικα παει να πει οτι ολοκληρωθηκε ο κυκλος του αζωτου.
Υπηρξαν ρυποι, εγινε αμμωνικοποιηση τους, οξειδωθηκαν πληρως (μηδενισε η αμμωνια ΝΗ3/4) σε νιτρωδη, και αυτα οξειδωθηκαν πληρως (μηδενισαν τα νιτρωδη ΝΟ2) σε νιτρικα (και μαλιστα αρκετα 25ppm).
Αυτο σημαινει οτι υπηρχε βιολογια (βακτηρια νιτροποιησης) (ασχετα αν μπορει να χαθει για καποιο λογο μετα η βιολογια και να ξαναχρειαζεται στρωσιμο) ή ειχες λαθος μετρησεις.
Με χαρτακι ηταν?
ΥΓ να μετρησεις (ολα ph gh kh no2 no3 nh3/4, tds αν εχεις) και το νερο της βρυσης να ξερεις απο τη βαση ξεκινας.
Akakios Miskos
11-04-12, 22:10
Σπύρο με χαρτάκι ήταν αλλά το θέμα είναι πως και λάθος ένδειξη να είχε, το χαρτάκι έδειξε την ύπαρξη των νιτρικών...! ....πόσο λάθος να ήταν....
Το κακό είναι πως μάλλον δεν πέτυχε η διαδικασία που ακολούθησα...
Το καλό είναι πως βρήκα διαθέσιμο μπόλι το οποίο θα το έχω σε 5-6 μέρες.
Μέχρι τότε τι να κάνω με το ενυδρείο? Ρωτάω γιατί παρατήρησα πως από την μέσα μεριά τα τζάμια είναι σαν σκονισμένα. Υποθέτω πως αυτό είναι άλγη... Έχω σβήσει τα φώτα και δεν τα ανάβω καθόλου πλέον. Να την καθαρίσω και να κάνω και μια αλλαγή νερού?
1. Σπύρο με χαρτάκι ήταν αλλά το θέμα είναι πως και λάθος ένδειξη να είχε, το χαρτάκι έδειξε την ύπαρξη των νιτρικών...! ....πόσο λάθος να ήταν....
Το κακό είναι πως μάλλον δεν πέτυχε η διαδικασία που ακολούθησα...
Το καλό είναι πως βρήκα διαθέσιμο μπόλι το οποίο θα το έχω σε 5-6 μέρες.
2. Μέχρι τότε τι να κάνω με το ενυδρείο? Ρωτάω γιατί παρατήρησα πως από την μέσα μεριά τα τζάμια είναι σαν σκονισμένα. Υποθέτω πως αυτό είναι άλγη... Έχω σβήσει τα φώτα και δεν τα ανάβω καθόλου πλέον. Να την καθαρίσω και να κάνω και μια αλλαγή νερού?
1. εως να μην ειχε καθολου :D
2. Μαλλον δεν ειναι αλγη, Ειναι μια γλιστα πανω στην οποια αποικουν τα βακτηρια.
Μη κανεις τιποτα, ασε το ενυδρειο να τρεχει κανονικα.
Οταν μπολιασεις, πρεπει να παρεχονται αμεσα ρυποι μετα.
Μη γινει το ιδιο λαθος.
Αναλογα την ποιοτητα και ποσοτητα μπολιου μπορεις να βαλεις και ποσoτητα ψαριων.
Καλο ειναι αν δεν εισαι σιγουρος να ξεκινησεις χαλαρα με λιγα ψαρια.
Μαλλον καλο θα ηταν να κανεις μια σωστη αλλαγη νερου 50% (με αντιχλωριο και κοντινη θερμοκρασια) μια μερα πριν το μπολιασμα, γιατι δε ξερουμε τι εχει γινει στο νερο τελικα.
Μπολι μπολι φιλε σωζει ζωες!!:D:D
παρε και υγρα τεστ καλα (tetra, api κλπ). μπολιασε και ή βαλε ψαρια αμεσως (αριθμος αναλογα την ποσοτητα υλικου μπολιασματος-συνηθως λιγο το μπολι, λιγα τα ψαρια) ή βαλε καλτσακι με τροφες για να τρεφονται τα βακτηρια. εγω εβαλα τροφες πριν μπολιασω κιολας οποτε οταν μπολιασα υπηρχε ηδη διαθεσιμη αμμωνια.κανε καθημερινα μετρησεις και προχωρας...
Akakios Miskos
12-04-12, 14:13
2. Μαλλον δεν ειναι αλγη, Ειναι μια γλιστα πανω στην οποια αποικουν τα βακτηρια.
Μη κανεις τιποτα, ασε το ενυδρειο να τρεχει κανονικα.
Μαλλον καλο θα ηταν να κανεις μια σωστη αλλαγη νερου 50% (με αντιχλωριο και κοντινη θερμοκρασια) μια μερα πριν το μπολιασμα, γιατι δε ξερουμε τι εχει γινει στο νερο τελικα.
Θα χαθεί η γλίτσα όμως.....πειράζει?
Οταν μπολιασεις, πρεπει να παρεχονται αμεσα ρυποι μετα.
Μη γινει το ιδιο λαθος.
Αναλογα την ποιοτητα και ποσοτητα μπολιου μπορεις να βαλεις και ποσoτητα ψαριων.
Καλο ειναι αν δεν εισαι σιγουρος να ξεκινησεις χαλαρα με λιγα ψαρια.
μπολιασε και ή βαλε ψαρια αμεσως (αριθμος αναλογα την ποσοτητα υλικου μπολιασματος-συνηθως λιγο το μπολι, λιγα τα ψαρια) ή βαλε καλτσακι με τροφες για να τρεφονται τα βακτηρια.
...έχω το Fluval 305 και στο ένα από τα 6 καλαθάκια έχω άνθρακα. Λέω να βγάλω τον άνθρακα και να βάλω στη θέση του το μπόλι. Θα φτάσει σαν ποσότητα ή να βάλω κι άλλο? Είναι σχεδόν ένα φλιτζάνι του τσαγιού σαν ποσότητα...
Τα πρώτα ψάρια που θα ρίξω θα είναι 2-3 puntius denisonii. Συνολικά θα βάλω 5 puntius denisonii, 1 bicolor, 3 synodontis και 1 pleco. Τα πρώτα ψάρια που θα βάλω, σαν αριθμός ιχθυοφόρτισης θα είναι ανάλογος με το ποσοστό του υλικού μπολιάσματος στο φίλτρο μου. Δηλαδή 2-3 ψαράκια = 1/6 ιχθυοφόρτισης = 1/6 βιολογικού υλικού(μπόλι)...σωστά?
Θα χαθεί η γλίτσα όμως.....πειράζει?
...έχω το Fluval 305 και στο ένα από τα 6 καλαθάκια έχω άνθρακα. Λέω να βγάλω τον άνθρακα και να βάλω στη θέση του το μπόλι. Θα φτάσει σαν ποσότητα ή να βάλω κι άλλο? Είναι σχεδόν ένα φλιτζάνι του τσαγιού σαν ποσότητα...
Τα πρώτα ψάρια που θα ρίξω θα είναι 2-3 puntius denisonii. Συνολικά θα βάλω 5 puntius denisonii, 1 bicolor, 3 synodontis και 1 pleco. Τα πρώτα ψάρια που θα βάλω, σαν αριθμός ιχθυοφόρτισης θα είναι ανάλογος με το ποσοστό του υλικού μπολιάσματος στο φίλτρο μου. Δηλαδή 2-3 ψαράκια = 1/6 ιχθυοφόρτισης = 1/6 βιολογικού υλικού(μπόλι)...σωστά?
Η γλιτσα γιατι να χαθει? Αλλαγη θα κανεις δεν θα το καθαρισεις.
Αυτο μετα δεν θα φαινεται.
Στη πορεια που θα στρωσει καθαριζεις κανονικα το τζαμι.
Το φλυτζανι θα ειναι γεματο βιολογικο υλικο ετσι?
Οχι απλη μουργα.
Να σου δωσει φυσικα και μουργα (σαν κατακαθι καφε) να βαλεις στα σφουγγαρια.
Το βιολογικο αυτο υλικο θα το βαλεις αναμεσα στο καινουριο του φιλτρου.
Τον ανθρακα αστον στη θεση του προς το παρον. (Οχι πανω απο ενα μηνα συνολικα. Αν πρεπει να κρατησεις ανθρακα στο φιλτρο τον αλλαζεις καθε μηνα)
Akakios Miskos
12-04-12, 21:40
Το βιολογικο αυτο υλικο θα το βαλεις αναμεσα στο καινουριο του φιλτρου.
Τον ανθρακα αστον στη θεση του προς το παρον. (Οχι πανω απο ενα μηνα συνολικα. Αν πρεπει να κρατησεις ανθρακα στο φιλτρο τον αλλαζεις καθε μηνα)
Αυτό με την μούργα στα σφουγγάρια τι νόημα έχει? Αφού κάποια στιγμή θα τα ξεπλύνω και θα φύγει η μούργα και ταυτόχρονα και οι αποικίες!... μήπως το σκέφτηκες έτσι ώστε να την βάλω στα σφουγγάρια για να βοηθάει στην ολοκλήρωση της αποίκησης (μέχρι το πρώτο ξέπλυμα) χωρίς να επιβαρύνει το βιολογικό υλικό (χωρίς να το μπουκώσει δλδ)... ;)
Τον άνθρακα τον είχα βάλει για να τραβήξει το χρώμα από το ξύλο και ότι άλλο θα έβγαζε ο καινούργιος εξοπλισμός...
Από βδομάδα που θα μπολιάσω κλείνει 1 μήνα και νομίζω πως δεν τον χρειάζομαι άλλο για την ώρα.
Akakios Miskos
12-04-12, 23:54
Ωραία! Ευχαριστώ για την καθοδήγηση!
Μόλις έχω νέα θα ενημερώσω...Ελπίζω πως αυτή τη φορά θα πετύχει το στρώσιμο! :D
ΟΚ καλη τυχη και τα μακαρονια να ειναι Μισκο :cool:
Akakios Miskos
13-04-12, 13:09
ΟΚ καλη τυχη και τα μακαρονια να ειναι Μισκο :cool:
Χαχαχα...πάντα ;)
http://youtu.be/WEBx02Wo-BI
-------------------------
Να ρωτήσω και κάτι άλλο που με ενδιαφέρει...
Μιας και θέλω να ρίξω τις τιμές μου από 15GH, 17KH, 8ph σε χαμηλότερες (6-10 σκληρότητες και 6,8-7ph), μήπως είναι ευκαιρία τώρα που δεν έχω ψάρια μέσα να κάνω μια "γρήγορη" κατεβασιά με απιονισμένο? Τύρφη θα χρησιμοποιήσω αφού προμηθευτώ τον κατάλληλο εξοπλισμό.
Χαχαχα...πάντα ;)
http://youtu.be/WEBx02Wo-BI
Να ρωτήσω και κάτι άλλο που με ενδιαφέρει...
Μιας και θέλω να ρίξω τις τιμές μου από 15GH, 17KH, 8ph σε χαμηλότερες (6-10 σκληρότητες και 6,8-7ph), μήπως είναι ευκαιρία τώρα που δεν έχω ψάρια μέσα να κάνω μια "γρήγορη" κατεβασιά με απιονισμένο? Τύρφη θα χρησιμοποιήσω αφού προμηθευτώ τον κατάλληλο εξοπλισμό.
καλυτερα οχι απιονισμενο. βαλε τα ψαρακια μεσα, μετρα καθημερινα NH3/NH4, NO2, NO3 και οταν με το καλο σταθεροποιηθούν τα πραγματα και τελειωσεις με την ιχθυοφορτιση σου ξεκινας σιγα σιγα να μαλακωνεις το νερο.
δεν ξερω τι νερο θελουν τα ψαρακια που θα βαλεις αλλα για μαλακωμα νερου κλπ αν θες ριξε μια ματια εδω:
http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=60604
Akakios Miskos
13-04-12, 18:20
καλυτερα οχι απιονισμενο. βαλε τα ψαρακια μεσα, μετρα καθημερινα NH3/NH4, NO2, NO3 και οταν με το καλο σταθεροποιηθούν τα πραγματα και τελειωσεις με την ιχθυοφορτιση σου ξεκινας σιγα σιγα να μαλακωνεις το νερο.
δεν ξερω τι νερο θελουν τα ψαρακια που θα βαλεις αλλα για μαλακωμα νερου κλπ αν θες ριξε μια ματια εδω:
http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=60604
Συνονόματε εννοείται πως αυτά τα θέματα με το βαρέλι και την τύρφη τα έχω διαβάσει και τα ξαναδιαβάζω... +-4:D+-4
Το τέλος της ιχθυοφόρτισης θα ολοκληρωθεί μετά από 1-2 μήνες, το καλοκαίρι δλδ.......δεν είναι λίγο αργά για να ξεκινήσω τότε το μαλάκωμα??? :smt017
Τα ψαράκια μου θα χρειαστούν σκληρότητες 5-12 και ph 6,7-7,1.
Συνονόματε εννοείται πως αυτά τα θέματα με το βαρέλι και την τύρφη τα έχω διαβάσει και τα ξαναδιαβάζω... +-4:D+-4
Το τέλος της ιχθυοφόρτισης θα ολοκληρωθεί μετά από 1-2 μήνες, το καλοκαίρι δλδ.......δεν είναι λίγο αργά για να ξεκινήσω τότε το μαλάκωμα??? :smt017
Τα ψαράκια μου θα χρειαστούν σκληρότητες 5-12 και ph 6,7-7,1.
δεν θα ελεγα οτι ειναι αργα οχι. ζουν καποια χρονια τα ψαρια, δεν ξερω ποσα ακριβως τα συγκεκριμενα, οι 1-2 μηνες θα τα πειραξουν?
ετσι κι αλλιως καθε καινουργιο ψαρι που θα μπαινει υποθετω θα ερχεται απο ενυδρειο με νερο βρυσης. οποτε το να μπαινει σε πολυ διαφορετικων παραμετρων νερο δεν ειναι και οτι καλυτερο.
Akakios Miskos
13-04-12, 19:00
ετσι κι αλλιως καθε καινουργιο ψαρι που θα μπαινει υποθετω θα ερχεται απο ενυδρειο με νερο βρυσης. οποτε το να μπαινει σε πολυ διαφορετικων παραμετρων νερο δεν ειναι και οτι καλυτερο.
..έτσι όπως το θέτεις δεν έχεις κι άδικο...:D
Στο στρωσιμο νερο αλκαλικο παντα.
Απιονισμενο απο σουπερ μαρκετ ...ρισκο
Akakios Miskos
17-04-12, 12:54
Το φλυτζανι θα ειναι γεματο βιολογικο υλικο ετσι?
Οχι απλη μουργα.
Απ'ότι κατάλαβα το βιολογικό υλικό είναι δυσεύρετο.....
Αν πάρω μόνο βρωμιά και νερό θα τα καταφέρω?
Θα πρέπει πάλι να βάλω απευθείας ψάρια μετά το μπόλιασμα?
Θα πρέπει μήπως ταυτόχρονα να βοηθήσω με βακτήρια (που έχω λίγο ακόμα από το "EASYSTART : BACTERIAL COMBI SYSTEM") ή με τροφή?
snakepanos
17-04-12, 13:32
Σου ειπα ελα να σου δωσω ,εβαλα και σιποραχ μεσα στο φιλτρο σε λιγες μερες θα ειναι οκ,ελα να παρεις ,,αλλα φερε και μπουκαλια να σου δωσω νερο και λιγη μουργα.
Akakios Miskos
20-04-12, 16:45
Λοιπόν έπειτα από το χθεσινό μπόλιασμα έκανα τις μετρήσεις μου και ιδού τα αποτελέσματα:
NH3/NH4 = 0.25
NO2 = 0
NO3 = 10
GH = 17
KH = 16
ph = 8
Απ'ότι δείχνουν τα τεστ έστρωσε. Τώρα, το πρόβλημα είναι πως τα ψάρια δεν ήρθαν ακόμη....θα τα έχω την άλλη βδομάδα.
Πως και με ποιον τρόπο μπορώ να διατηρήσω την βιολογία μου? Διάβασα πως μία μέθοδος είναι η τροφή με την απόχη... πόση όμως πρέπει να βάζω και πόσο θα πρέπει να την αφήνω στην απόχη? :confused:
Επίσης έχω και λίγο "EASYSTART : BACTERIAL COMBI SYSTEM" (ζουμί του εμπορίου)...να ρίξω για να βοηθήσω τις αποικίες? :smt017
Πως εβγαλες το συμπερασμα οτι εστρωσε?
Αλλο λενε οι μετρησεις.
Θελει λιγη προσοχη ακομα.
Ταιζε στην αποχη οσο τροφη και παραπανω, θα ριχνεις στα ψαρια που προκειται να μπουν.
Επιδη δεν εχει μηδενισει η αμμωνια.
Ξεκινα με τη μιση ποσοτητα τροφης και ανεβαζε λιγο καθε μερα, μεχρι να φτασεις την διπλασια.
Η ΝΗ3/4 και τα ΝΟ2 πρεπει να ειναι μηδεν (χωρις να κανεις κατι εσυ πχ αλλαγη νερου).
Ριχνε και βακτηρια (οτι λενε οι οδηγιες)
Λενε για αμεση εισαγωγη ψαριου?
Akakios Miskos
20-04-12, 19:34
Ταιζε στην αποχη οσο τροφη και παραπανω, θα ριχνεις στα ψαρια που προκειται να μπουν.
Ξεκινα με τη μιση ποσοτητα τροφης και ανεβαζε λιγο καθε μερα, μεχρι να φτασεις την διπλασια.
Συνολικά θα βάλω 10-15 ψάρια αλλά τώρα για αρχή θα βάλω 2 με 4. Την τροφή θα την υπολογίσω βάση της αρχικής ή της τελικής ιχθυοφόρτισης?
Ριχνε και βακτηρια (οτι λενε οι οδηγιες)
Λενε για αμεση εισαγωγη ψαριου?
Όχι δεν λένε κάτι τέτοιο...
Γράφει: "Βακτήρια κατάλληλα για όλα τα ενυδρεία. Με τα συγκεκριμένα βακτήρια το ενυδρειο αποκτάει γρήγορα την κατάλληλη ποσότητα βιολογίας που χρειάζεται.
Δοσολογία: Ανακινήστε καλά και ρίξτε απ` ευθείας στο ενυδρειο. Στην περίπτωση που έχουμε καινούργιο ενυδρειο ρίχνουμε 10 ml ανά 50 λίτρα νερό την 1η μέρα, την 7η και την 14η μέρα. Η θολούρα που θα εμφανιστεί θα φυγει μέσα σε λίγες ώρες. Στην περίπτωση που έχουμε ανεβασμένη νιτρώδη, τότε η δοσολογία θα πρεπει να είναι καθημερινή."
Α, Σπύρο ξέχασα να σου πω κάτι ακόμα......
Μια μέρα πριν το μπόλιασμα έκανα την 50% αλλαγή που μου είπες και μετά έβαλα λίγη τροφή στην απόχη (4-5) φιλαράκια και την άφησα μέχρι την επόμενη μέρα το μεσημέρι που μπόλιασα.....
Λες γι αυτό να μου δείχνει 0,25 αμμωνία?
Συνολικά θα βάλω 10-15 ψάρια αλλά τώρα για αρχή θα βάλω 2 με 4. Την τροφή θα την υπολογίσω βάση της αρχικής ή της τελικής ιχθυοφόρτισης?
Όχι δεν λένε κάτι τέτοιο...
Γράφει: "Βακτήρια κατάλληλα για όλα τα ενυδρεία. Με τα συγκεκριμένα βακτήρια το ενυδρειο αποκτάει γρήγορα την κατάλληλη ποσότητα βιολογίας που χρειάζεται.
Δοσολογία: Ανακινήστε καλά και ρίξτε απ` ευθείας στο ενυδρειο. Στην περίπτωση που έχουμε καινούργιο ενυδρειο ρίχνουμε 10 ml ανά 50 λίτρα νερό την 1η μέρα, την 7η και την 14η μέρα. Η θολούρα που θα εμφανιστεί θα φυγει μέσα σε λίγες ώρες. Στην περίπτωση που έχουμε ανεβασμένη νιτρώδη, τότε η δοσολογία θα πρεπει να είναι καθημερινή."
Α, Σπύρο ξέχασα να σου πω κάτι ακόμα......
Μια μέρα πριν το μπόλιασμα έκανα την 50% αλλαγή που μου είπες και μετά έβαλα λίγη τροφή στην απόχη (4-5) φιλαράκια και την άφησα μέχρι την επόμενη μέρα το μεσημέρι που μπόλιασα.....
Λες γι αυτό να μου δείχνει 0,25 αμμωνία?
Της αρχικης φυσικα.
Περιεργο.
Και πως συνιστουν να κρατησεις ζωντανη τη βιολογια?
Μηπως περιεχει ηδη καποιο ειδος ρυπου μεσα το μπουκαλακι γιαυτο μετρας αμμωνιες κλπ?
Την μετρηση ποτε την εκανες? πριν μπολιασεις?
Ο σκοπος ηταν να την κανεις μετα το μπολιασμα (μια μερα μετα πχ) για να δεις αν επιασε και μηδενισε η αμμωνια.
Akakios Miskos
21-04-12, 09:43
Περιεργο.
Και πως συνιστουν να κρατησεις ζωντανη τη βιολογια?
Μηπως περιεχει ηδη καποιο ειδος ρυπου μεσα το μπουκαλακι γιαυτο μετρας αμμωνιες κλπ?
Την μετρηση ποτε την εκανες? πριν μπολιασεις?
Ο σκοπος ηταν να την κανεις μετα το μπολιασμα (μια μερα μετα πχ) για να δεις αν επιασε και μηδενισε η αμμωνια.
Πριν το μπόλι ήταν 0....μετά το μπόλι ανέβηκε...!
22 Μαρτίου : Εισαγωγή βακτηρίων 1η δόση.
29 Μαρτίου : Εισαγωγή βακτηρίων 2η δόση. Τεστ με χαρτάκια (πριν την εισαγωγή της 2ης δόσης): ΝΟ2 = 0, ΝΟ3 = 25.
05 Απριλίου : Εισαγωγή βακτηρίων 3η δόση. Τεστ με χαρτάκια (πριν την εισαγωγή της 2ης δόσης): ΝΟ2 = 0, ΝΟ3 = 10.
11 Απριλίου : Υγρά τεστ: ΝΗ3/4, ΝΟ2, ΝΟ3 = όλα 0!
11 Απριλίου - 18 Απριλίου : Καμία ενέργεια... :smt028
18 Απριλίου : Αλλαγή 50% και λίγη τροφή σε απόχη (4-5 φυλλαράκια) για 12 ώρες.
19 Απριλίου : Μπόλι με σιποράξ, βαμβάκι, μούργα και νερό. Υγρά τεστ (μετά από 3 ώρες): ΝΗ3/4 = 0.25, ΝΟ2 = 0, ΝΟ3 = 10.
20 Απριλίου : Υγρά τεστ: ΝΗ3/4 = 0.25, ΝΟ2 = 0, ΝΟ3 = 10. Εισαγωγή υγρού με βακτήρια (12 ώρες μετά τα τεστ).
21 Απριλίου : Υγρά τεστ: ΝΗ3/4 = 0.20, ΝΟ2 = 0, ΝΟ3 = 10.
Αν έχω (απ'ότι βλέπω) περίσσια αμμωνία, τότε ποιος ο λόγος να ρίχνω τροφές??? :smt102
Πριν το μπόλι ήταν 0....μετά το μπόλι ανέβηκε...!
22 Μαρτίου : Εισαγωγή βακτηρίων 1η δόση.
29 Μαρτίου : Εισαγωγή βακτηρίων 2η δόση. Τεστ με χαρτάκια (πριν την εισαγωγή της 2ης δόσης): ΝΟ2 = 0, ΝΟ3 = 25.
05 Απριλίου : Εισαγωγή βακτηρίων 3η δόση. Τεστ με χαρτάκια (πριν την εισαγωγή της 2ης δόσης): ΝΟ2 = 0, ΝΟ3 = 10.
11 Απριλίου : Υγρά τεστ: ΝΗ3/4, ΝΟ2, ΝΟ3 = όλα 0!
Αμμωνια αυτες τις μερες προσθετες?? :confused:
Λογικα λαθος μετρησεις εγιναν ... Τα ΝΟ3 πως μειωνονταν?
Akakios Miskos
21-04-12, 10:26
Αμμωνια αυτες τις μερες προσθετες?? :confused:
Λογικα λαθος μετρησεις εγιναν ... Τα ΝΟ3 πως μειωνονταν?
Όχι Γιώργο, δεν έβαζα αμμωνία..
Οι μετρήσεις ήταν με στικάκια τότε και πιθανόν να ήταν λάθος...
Τώρα τι κάνω?
Εγω θα εκανα το 3ο απο εδω: http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=13656
AN εχει στρωσει τοτε πολυ γρηγορα θα δεις τα επιθυμητα αποτελεσματα χωρις να περιμενεις τοσο καιρο ... τουλαχιστον ετσι θα βεβαιωθεις οτι ειναι ολα οκ!
Akakios Miskos
21-04-12, 12:55
Εγω θα εκανα το 3ο απο εδω: http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=13656
AN εχει στρωσει τοτε πολυ γρηγορα θα δεις τα επιθυμητα αποτελεσματα χωρις να περιμενεις τοσο καιρο ... τουλαχιστον ετσι θα βεβαιωθεις οτι ειναι ολα οκ!
Οκ αλλά πόσο περίπου να βάλω? 10mg/l? 20? 30? :confused:
Το τεστ μετράει από 0 εως 8.....λογικά θα πρέπει να δείξει πάνω από 8 όπως κατάλαβα.....να το τερματίσει δλδ.
Αμμωνία θα πάρω την Δευτέρα. Μέχρι τότε να βάλω μια βαρβάτη ποσότητα τροφής (π.χ. 1/2 κουταλάκι του γλυκού) ή θα γίνει μ@λ....:smt030
Ολες τις ερωτησεις σου καποιος στο παρελθον τις ειχε σιγουρα ... χρησιμοποίησε και την αναζητηση βρε παιδακι μου! :D:D:D
http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=45653
στο ποστ 3 ειναι η απαντηση ποσο περιπου θα χρειαστεις!
μεχρι τοτε βαλε τροφη καλυτερα μεσα σε αποχη για να μπορεις να την μαζεψεις ευκολα ... (μη σαπιζει μεσα στο ενυδρειο!) :smt028
Akakios Miskos
21-04-12, 15:38
Ολες τις ερωτησεις σου καποιος στο παρελθον τις ειχε σιγουρα ... χρησιμοποίησε και την αναζητηση βρε παιδακι μου! :D:D:D
μεχρι τοτε βαλε τροφη καλυτερα μεσα σε αποχη για να μπορεις να την μαζεψεις ευκολα ... (μη σαπιζει μεσα στο ενυδρειο!) :smt028
Μη νομίζεις πως δεν ψάχνω και περιμένω έτοιμες απαντήσεις....ψάχνω όσο μπορώ :smt024 :smt120 +-4 :smt119
Σ'ευχαριστώ για την παραπομπή πάντως. :D ;) :D
Οπότε μιας και έχω 160 καθαρά, θα ρίξω 4.8ml διαλύματος (10%) και θα το αφήσω μέχρι να δω τα ΝΟ3 να ξεφεύγουν...
Για την ώρα έβαλα καμιά 10αριά φυλλαράκια στην απόχη και θα την αφήσω έτσι μέχρι αύριο το βραδάκι.
Akakios Miskos
22-04-12, 18:12
22 Απριλίου : Υγρά τεστ: ΝΗ3/4 = 0.40, ΝΟ2 = 0.15, ΝΟ3 = 0.30.
Πρόοδος! Έκανε δουλειά η τροφή... :D:D
...αν και στην επιφάνεια βλέπω πως επιπλέουν κάτι σαν βλένες... :smt078 (μάλλον απ'τη τροφή υποθέτω πως είναι) Μάζεψα όσο περισσότερο μπόρεσα και αναπλήρωσα με νέα τροφή την οποία θα την αλλάξω πιο γρήγορα.
Η αλήθεια είναι πως έριξα κάτι παραπάνω απ'ότι με συμβούλεψε εδώ ο Σπύρος... :smt030
Ο λόγος είναι η αύξηση της αμμωνίας όπως μου πρότεινε ο Γιώργος.
Μήπως πειράζει που την ανεβάζω έτσι? Πάμε καλά? :smt017
Αν μουχλιαζει πρεπει να τη βγαζεις και να βαζεις φρεσκια.
Λοιπόν έπειτα από το χθεσινό μπόλιασμα έκανα τις μετρήσεις μου και ιδού τα αποτελέσματα:
NH3/NH4 = 0.25
NO2 = 0
NO3 = 10
GH = 17
KH = 16
ph = 8
Απ'ότι δείχνουν τα τεστ έστρωσε. Τώρα, το πρόβλημα είναι πως τα ψάρια δεν ήρθαν ακόμη....θα τα έχω την άλλη βδομάδα.
Πως και με ποιον τρόπο μπορώ να διατηρήσω την βιολογία μου? Διάβασα πως μία μέθοδος είναι η τροφή με την απόχη... πόση όμως πρέπει να βάζω και πόσο θα πρέπει να την αφήνω στην απόχη? :confused:
Επίσης έχω και λίγο "EASYSTART : BACTERIAL COMBI SYSTEM" (ζουμί του εμπορίου)...να ρίξω για να βοηθήσω τις αποικίες? :smt017
εγω εβαζα λιγα φυλλαρακια (5-6 μεσαιου μεγεθους) σε καλτσακι και το αφηνα μεσα να επιπλεει. τα αλλαζα καθε 2η μερα για να μην σαπισουν και πιασουν μυκητες κλπ.
Akakios Miskos
24-04-12, 10:33
23 Απριλίου :
ΝΗ3/4 = 0,25 έπεσε
ΝΟ2 = 0,15 αυξήθηκε
ΝΟ3 = 0,30 σταθερά
Μετά τα τεστ πρόσθεσα 1,35ml διάλυμα αμμωνίας (30%). Έβαλα λιγότερο γιατί ήδη είχε και 0,25ml μέσα......σύνολο 1,6ml.
Τώρα αναμονή μέχρι την μεγάλη συγκέντρωση νιτρικών αλάτων... :smt028
24 Απριλίου :
ΝΗ3/4 = 1,0 περίμενα πολύ περισσότερο (κοντά στα 3,0mg/l) μετά από την εισαγωγή της αμμωνίας αλλά πέρασαν και 20 ώρες...
ΝΟ2 = 0,20 αυξήθηκε λίγο,
ΝΟ3 = 0,30 σταθερά.
Λες να ήθελε παραπάνω αμμωνία ??? :smt017
Τα ΝΟ3 τα γραφεις παντα λαθος νομιζω.
30ppm μηπως εχεις? και οχι 0,30
Αλλιως ποιο τεστ εχεις, που μετραει νιτρικα με ακριβεια δεκαδικου?
Akakios Miskos
24-04-12, 11:08
Τα ΝΟ3 τα γραφεις παντα λαθος νομιζω.
30ppm μηπως εχεις? και οχι 0,30
Αλλιως ποιο τεστ εχεις, που μετραει νιτρικα με ακριβεια δεκαδικου?
Σωστός! Ευχαριστώ για την διόρθωση! :D
Πως τα βλέπεις? Καλά πάει?
Δεν μπορω να ξερω τι γινεται στο ενυδρειο.
Ειναι δυο μηνες που το στρωνεις.
Επρεπε τωρα να εχεις παρει ηδη γεννες :D
Akakios Miskos
24-04-12, 12:57
Γιώργος, έχω μια απορία.......
Στο υπόμνημα (http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=13656),
ο 3ος τρόπος που μου πρότεινες λέει:
"3ος τρόπος:
Αντί να ρίχνουμε καθημερινά συγκεκριμένες ποσότητες αμμωνίας στο νερό και να μετράμε συνεχώς αποτελέσματα (πράγμα που καταντάει τρομερά βαρετό), εδώ ρίχνουμε απλώς μια φορά μια σχετικά μεγάλη ποσότητα αμμωνίας και περιμένουμε."...
Εσύ λες:
Το οποίο λέει:
"Αυτό το (πολύ ωραίο κατά τ'αλλα υπόμνημα) ΔΕΝ της λέει πόση ποσότητα αμμωνίας χρειάζεται στα 54 λίτρα...
Αν έχεις αμμωνία 10% από το φαρμακείο, τότε για να πετύχεις συγκέντρωση ας πούμε 3mg/L (που λέει και το υπόμνημα), χρειάζεσαι 54 λιτρα χ 3mg/λίτρο=162mg=0.162gr"...
Απ'ότι κατάλαβα η συγκεκριμένη ποσότητα και η σχετικά μεγάλη ποσότητα είναι το ίδιο απ'ότι λέει η απάντηση που θα χρειαστώ...Δηλαδή ~3 mg/l αμμωνίας μέσα στο ενυδρείο... :smt017 :smt017 :smt017
Δεν μπορω να ξερω τι γινεται στο ενυδρειο.
Ειναι δυο μηνες που το στρωνεις.
Επρεπε τωρα να εχεις παρει ηδη γεννες :D
Ένας μήνας έχει περάσει...22 Μαρτίου το ξεκίνησα...
Akakios Miskos
26-04-12, 10:48
Μπόλιασμα & τάισμα με τροφή
19 Απριλίου:
ΝΗ3/4 = 0,25
ΝΟ2 = 0
ΝΟ3 = 10
Τάισμα με τροφή
20 Απριλίου:
ΝΗ3/4 = 0,25
ΝΟ2 = 0
ΝΟ3 = 10
Εισαγωγή υγρού με βακτήρια + τροφή
21 Απριλίου:
ΝΗ3/4 = 0,20
ΝΟ2 = 0
ΝΟ3 = 10
Τάισμα με τροφή
22 Απριλίου:
ΝΗ3/4 = 0,40
ΝΟ2 = 0,15
ΝΟ3 = 30
Τάισμα με τροφή
23 Απριλίου:
ΝΗ3/4 = 0,25
ΝΟ2 = 0,15
ΝΟ3 = 30
Εισαγωγή αμμωνίας
24 Απριλίου:
ΝΗ3/4 = 1,0
ΝΟ2 = 0,20
ΝΟ3 = 30
25 Απριλίου:
ΝΗ3/4 = 0,6
ΝΟ2 = 0,20
ΝΟ3 = 30
26 Απριλίου:
ΝΗ3/4 = 0,50
ΝΟ2 = 0,15
ΝΟ3 = 35
Tι υλικα, ειδος και ποσοτητα εχει το φιλτρο?
Akakios Miskos
26-04-12, 12:02
Tι υλικα, ειδος και ποσοτητα εχει το φιλτρο?
Κάποιες ποσότητες (2/6) από αυτό : http://www.hagen.com/uk/aquatic/product.cfm?CAT=1&SUBCAT=114&PROD_ID=01014700030101
το οποίο ήταν μαζί με το φίλτρο...
Συμπλήρωμα (3/6) από αυτό :
http://www.seachem.com/Products/product_pages/Matrix.html
και στο άλλο καλαθάκι (1/6) έβαλα άνθρακα τον οποίο τον αντικατέστησα μετά από 3-4 βδομάδες με μπολιασμένο υλικό.
Το μπόλι ήταν siporax και λίγο υαλοβάμβακας.
Το φίλτρο μου είναι το Fluval 305.
Akakios Miskos
27-04-12, 16:06
27 Απριλίου:
ΝΗ3/4 = 0,30
ΝΟ2 = 0,10
ΝΟ3 = 35
Εισαγωγή υγρού με βακτήρια
Akakios Miskos
28-04-12, 17:12
28 Απριλίου:
ΝΗ3/4 = 0,25
ΝΟ2 = 0
ΝΟ3 = 25
Δεν μπορώ να καταλάβω τι παίζει........Εγώ περίμενα να δω τα νιτρικά να εκτοξεύονται όσο θα έπεφταν η αμμωνία και τα νιτρώδες... :smt102 Τώρα η αμμωνία πάει να μηδενίσει, τα ΝΟ2 είναι ήδη 0 και τα νιτρικά πέφτουν!!!! :smt013
Εχεις μεσα φυτα γρηγορης αναπτυξης?
Akakios Miskos
29-04-12, 10:30
Εχεις μεσα φυτα γρηγορης αναπτυξης?
Όχι....
Αν δω αύριο την αμμωνία να πλησιάζει στο 0 και τα νιτρικά να συνεχίζουν την κάθοδο τότε από Δευτέρα θα κάνω μια αλλαγή (50%) και θα βάλω τα πρώτα ψάρια............
29 Απριλίου:
ΝΗ3/4 = 0,1
ΝΟ2 = 0
ΝΟ3 = 25
:-|
Akakios Miskos
21-05-12, 14:33
17 Μαίου:
ΝΗ3/4 = 0,2
ΝΟ2 = 0
ΝΟ3 = 8
Εισαγωγή 2 puntious denisonii
21 Μαίου:
ΝΗ3/4 = 0,1
ΝΟ2 = 0
ΝΟ3 = 8
Κοντευεις.
Κοιτα να μην εχεις peak αμμωνιας νιτρωδων ποτε (αφου μηδενισουν).
Παει να πει οτι καποιο προβλημα τελικα επηρεαζει τη βιολογια.
Akakios Miskos
21-05-12, 17:46
Κοιτα να μην εχεις peak αμμωνιας νιτρωδων ποτε (αφου μηδενισουν).
Τι εννοείς :confused:
Εννοω να μη εμφανιζονται ποτε, ουτε σε μικρες ποσοτητες
Akakios Miskos
22-05-12, 20:49
Τώρα που έχω μια μικρή συγκέντρωση αμμωνίας να κάνω αλλαγή νερού?
Αν δεν ειναι η ωρα για αλλαγη, δεν χρειαζεται.
Η καθαρη (ελευθερη) αμμωνια ειναι πολυ μικρη για να ανησυχεις και μπορεις ακομα κι αυτην να την αποτοξικοποιησεις με λιγο αντιχλωριο prime.
(μετατρεπει την αμμωνια σε αμμωνιο που δεν ειναι τοξικο και ετσι και τα βακτηρια εχουν "φαι" και τα ψαρια δεν καιγονται)
Akakios Miskos
24-05-12, 10:33
Αν δεν ειναι η ωρα για αλλαγη, δεν χρειαζεται.
Η καθαρη (ελευθερη) αμμωνια ειναι πολυ μικρη για να ανησυχεις και μπορεις ακομα κι αυτην να την αποτοξικοποιησεις με λιγο αντιχλωριο prime.
(μετατρεπει την αμμωνια σε αμμωνιο που δεν ειναι τοξικο και ετσι και τα βακτηρια εχουν "φαι" και τα ψαρια δεν καιγονται)
Super! Πόσο να βάλω στα 160 καθαρά? Όσο λέει το μπουκάλι? (1ml/40lt)
...και πότε με το καλό η πρώτη αλλαγή? Να υποθέσω μόλις δω αύξηση ΝΟ3...?
...και ο καθαρισμός του φίλτρου?
Super! Πόσο να βάλω στα 160 καθαρά? Όσο λέει το μπουκάλι? (1ml/40lt)
...και πότε με το καλό η πρώτη αλλαγή? Να υποθέσω μόλις δω αύξηση ΝΟ3...?
...και ο καθαρισμός του φίλτρου?
Η κανονικη δοση (1 στα 40) ειναι βασικα για αποχλωριωση.
Για αποτοξικοποιηση γραφει ειδικη δοσολογια* (αναλογα την αμμωνια), που φτανει μεχρι 5πλη δοση.
Εσυ δεν εχεις ομως σοβαρη ποσοτητα (0,2mg/l)
Aν βαλεις κανονικη δοση (1 στα 40) θα εισαι ΟΚ, διπλα προστατευεμενος.
Use 1 capful (5 mL) for each 200 L (50 gallons*) of new water. This removes approximately 1 mg/L ammonia....
http://www.seachem.com/Products/product_pages/Prime.html
Δλδ με κανονικη δοσολογια δλδ, (1 στα 40), μαζι με αποχλωριωση αποτοξικοποιει και μεχρι 1mg/l αμμωνια, και εσυ εχεις 0.2
Αλλαγη για να εισαι καλυμμενος μια φορα την εβδομαδα, ασχετα τι δειχνει η μετρηση NO3.
Εκτος της εμφανισης ΝΟ3, γινονται κι αλλα στο νερο που δεν τα μετρας.
Ανεβαινουν φωσφορικα, γινεται οξειδωση, καταναλωνονατι τα ιχνοστοιχεια κλπ
Εσυ κανε μιας και ειναι και νεο το ενυδρειο, μια φορα την εβδομαδα αλλαγη να εισαι καλυμμενος και βλεπεις στην πορεια, οσο μαθαινεις να αναγνωριζεις και εμπειρικα διαφορα πραγματα που συμαβινουν στο ενυδρειο.
Το φιλτρο το καθαριζεις οποτε πεσει η ροη, αλλα και οποτε γεμιζει σκουπιδι (ασχετα αν δεν πεσει η ροη).
Κι αυτο εμπειρικα το μαθαινεις με τη συντηρηση, καταλαβαινεις καθε ποτε θελει καθαρισμα.
Τα υλικα πρεπει να ειναι σχετικα καθαρα απο λασπη, σκουπιδια και σαπια (αυτα εμποδιζουν την αποικηση του απο τα νιτροποιητικα βαλτξρια που κανουν ολη τη βιολογικη δουλεια).
Δεν τα κανουμε και λαμπικο, γιατι με το καθαρισμα των σκουπιδιων διωχνουμε και βιολογια, αλλα γενικα προσεχουμε να ειναι καθαρα απο σκουπιδι (οργανικα) γιατι στο τελος μπορει το φιλτρο να γινει πηγη νιτρικων.
Θα ελεγα ετσι προληπτικα, για το δικο σου ενυδρειο και φιλτρο που ειναι μικρο να το καθαριζεις καθε 1-2 μηνες το αργοτερο ασχετως ροης.
Αν πεσει η ορη ειναι εμφανες οτι εχει γεμισει σκουπιδι και το κανεις πιο συντομα.
Τα υλικα τα καθαριζεις (μιας και ειναι λιγα και πολυτιμη η λιγη βιολογια που πιανει παντου) στιβοντας τα (σφουγγαρια) ελαφρα σε νερο που εχεις βγαλει απο το ενυδρειο, και τα κεραμικα υλικα (μακαρονια κλπ), τα στροφογυρνας λιγο κι αυτα, σε νερο του ενυδρειου.
Πρωτα καθαριζεις τα (βιολογικα) κεραμικα που θα ειναι λιγοτερο βρωμικα και μετα τα μηχανικα υλικα (σφουγγαρια βαμβακια κλπ) που θα ειναι γεματα βρωμα.
ΑΥτο αν τα καθαριζεις στο ιδιο νερο.
Αν βγαζεις ξεχωριστο νερο για καθε υλικο, κανεις οτι θελεις.
Akakios Miskos
24-05-12, 11:30
Σ'ευχαριστώ! Ήσουν κατατοπιστικότατος! :D:D:D
Το φίλτρο τρέχει 2 μήνες τώρα....βέβαια τα ψάρια μπήκαν πριν μία βδομάδα. Παρατήρησα πως το φίλτρο σαν να άλλαξε θόρυβο. Έγινε πιο τραχύς και πιο δυνατός.... Λες να ήρθε η ώρα του να το ανοίξω?? Στην ροή δεν παρατήρησα (ή δεν μπορώ-τι να πω:smt102) κάποια σημαντική μείωση...
Ριχτου μια ματια.
Και στο θαλαμο της φτερωτης μεσα αν ειναι καθαρος.
Προσοχη στο χειρισμο. μη σπασεις τη φτερωτη ή το αξοναξι της.
Ειναι ευαισθητα αυτα.
Akakios Miskos
25-05-12, 18:50
Εντάξει! Έγινε η δουλειά! :D
Έβγαλα νερό από το ενυδρείο σε έναν κουβά. Έπλυνα πρώτα το βιολογικό (όπως μου είπες). Μετά έστυψα τον υαλοβάμβακα (έβγαλε μπόλικο πράμα) και τα σφουγγάρια. Ξέπλυνα τον κάδο (με νερό ενυδρείου πάντα). Έβγαλα με προσοχή την φτερωτή από το αξονάκι της και την καθάρισα. Καθάρισα την τρύπα της φτερωτής, το αξονάκι και το καπάκι τους. Γέμισα τον κάδο με νερό που ετοίμασα με prime μια ώρα πριν στο βρέλι μου για την αλλαγή που θα έκανα. Τα κούμπωσα όλα προσεκτικά στην θέση τους. Έκανα μία αλλαγή (25%-30%) και το έβαλα μπρος.
Αα!..ο θόρυβος έστρωσε...! :D
Τον υαλοβάμβακα τον άλλαξες έτσι; Δεν τον έστιψες απλά και ξαναέβαλες τον ίδιο;
το υαλοβάμβακα τον πετάς και βάζεις καινούριο. δεν νομίζω να καθαρίζει με το στύψιμο.
τον κάδο τον γεμίζω με νερό ιδίων συνθηκών με αυτό που βγήκε, δηλαδή από το ενυδρείο (ίσως να είμαι υπερβολικός :D).
Akakios Miskos
25-05-12, 20:40
Ουπς! Λάθος μου.... Τον ξαναέβαλα μέσα... αύριο θα τον βγάλω. Δεν έχω όμως για την ώρα να τον αντικαταστήσω. Αυτόν μου τον δώσανε σαν μπόλι. Αλήθεια σε τι ακριβώς εξυπηρετεί ο υαλοβάμβακας...?
Κακως κατα την αποψη μου εκανες τοσο επιπονο καθαρισμα στα υλικα ενω μολις ολολκηρωθηκε το στρωσιμο.
Μια ματια ειπαμε να ριξεις αν εχει τιποτα χροντρο σκουπιδι στα μηχανικα υλικα και εχει βουλωσει.
To συνθετικο βαμβακι, αν δεν ειναι παλιο και εχει ξεραθει, μπορει να ξεπλυθει 1-2 φορες, αν δεν γινεται τζιβα.
Αλλα το ειχες και δυο μηνες μεσα.
Ηθελε αλλαγη.
Αυτος υποψιαζομαι ειχε βυλωσει γιατι λετποτρυπο υλικο και βουλωνει πιο ευκολα απο τα αλλα.
Τα σφουγγαρια δεν πιστευω να τα εκανες λαμπικο?
Νομιζω απο αυτα που εγραψες οτι αυτα χρησιμοποιεις για βιολογικο υλικο και δεν εχεις κεραμικα υλικα.
Αν δεν εχει κεραμικα, τα σφουγγαρια δεν τα καθαριζεις τελειως, μονο τη λασπη.
Εντάξει! Έγινε η δουλειά! :D
Έβγαλα νερό από το ενυδρείο σε έναν κουβά. Έπλυνα πρώτα το βιολογικό (όπως μου είπες). Μετά έστυψα τον υαλοβάμβακα (έβγαλε μπόλικο πράμα) και τα σφουγγάρια. Ξέπλυνα τον κάδο (με νερό ενυδρείου πάντα). Έβγαλα με προσοχή την φτερωτή από το αξονάκι της και την καθάρισα. Καθάρισα την τρύπα της φτερωτής, το αξονάκι και το καπάκι τους. Γέμισα τον κάδο με νερό που ετοίμασα με prime μια ώρα πριν στο βρέλι μου για την αλλαγή που θα έκανα. Τα κούμπωσα όλα προσεκτικά στην θέση τους. Έκανα μία αλλαγή (25%-30%) και το έβαλα μπρος.
Αα!..ο θόρυβος έστρωσε...! :D
Καλα βρε συ, μεχρι και το καδο επλυνες με νερο ενυδρειου :) ... και μετα τον γεμισες με νερο αλλαγης? -+9-+9:smt092:smt092:smt028:smt028:smt028
Αν συνεδεες το φιλτρο πισω στο ενυδρειο, δεν θα γεμιζε απο το ενυδρειο? :D
Akakios Miskos
26-05-12, 12:25
To συνθετικο βαμβακι, αν δεν ειναι παλιο και εχει ξεραθει, μπορει να ξεπλυθει 1-2 φορες, αν δεν γινεται τζιβα.
Αλλα το ειχες και δυο μηνες μεσα.
Ηθελε αλλαγη.
Μου φάνηκε καινούργιο...δεν είχε ξεραθεί. Αυτό το έβαλα στο μπόλιασμα πριν κανένα μήνα.
Τον βούτηξα μια φορά και τον στράγγιξα. Αυτό μόνο. Αλλά το νερό του κουβά έγινε κατευθείαν καφέ! Ίσως το χρώμα να είναι κι απ'το ξύλο!...
Τα σφουγγαρια δεν πιστευω να τα εκανες λαμπικο?
'Οχι, τα καθάρισα όπως καθάρισα και τον υαλοβάμβακα. Τα βούτηξα δηλαδή στον κουβά τα έστυψα μια φορά και τα ξανάβαλα στη θέση τους.
Νομιζω απο αυτα που εγραψες οτι αυτα χρησιμοποιεις για βιολογικο υλικο και δεν εχεις κεραμικα υλικα.
Αν δεν εχει κεραμικα, τα σφουγγαρια δεν τα καθαριζεις τελειως, μονο τη λασπη.
Η απάντησή σου βρίσκεται πιο πάνω στο post 52.
Καλα βρε συ, μεχρι και το καδο επλυνες με νερο ενυδρειου :) ... και μετα τον γεμισες με νερο αλλαγης? -+9-+9:smt092:smt092:smt028:smt028:smt028
Αν συνεδεες το φιλτρο πισω στο ενυδρειο, δεν θα γεμιζε απο το ενυδρειο? :D
Βαριέμαι το τρομπάρισμα...:smt069 :p
Την επόμενη φορά θα το γεμίσω με κουβαδάκι από το νερό του ενυδρείου.
Μονο το matrix και το siporax ειναι βιολογικα υλικα
Akakios Miskos
01-06-12, 19:45
Έχει περάσει ακριβώς μια βδομάδα από την τελευταία αλλαγή νερού. Αύριο θα αλλάξω πάλι ένα 30%.
Παρατήρησα όμως εδώ και 2-3 μέρες κάτι φουσκάλες στην επιφάνεια..... :smt017
Να ανησυχώ???...
Γενικοτερα οι φουσκαλες που δεν σκανε συντομα ειναι ενδειξη περιβαλλοντικης μολυνσης.
Αλλα δεν βλεπω μεγαλες και πολλες, ουτε κατα ποσο χρονο παραμενουν στην επιφανεια.
Υπαρχουν και καποια ζουμακια ομως καλα (οπως το μελαφιξ) που μπορει να κανουν φουσκαλες σαπουναδιτσα στην επιφανεια χωρις να ειναι κακη ενδειξη .
Δεν ειναι προβλημα λοιπον αυτο που βλεπω, κατα την αποψη μου.
Το βασικο που βλεπω, ειναι οτι δεν εχεις καθολου αναταραξη της επιφανειας και σαν να δημιουργειται οργανικο φιλμ (απο οπου μπορει να προερχονται και οι φουσκαλες).
Η έλλειψη αναταραξης συνεπαγεται έλλειψη οξυγονωσης και η έλλειψη οξυγονωσης συνεπαγεται δυσκολια (http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=55933) και στην αναπτυξη της βιολογιας (εκτος την αναπνοης των ψαριων)
ΥΓ ο θερμαντηρας επισης ειναι λαθος τοποθετημενος.
Ετσι πως τον εχεις θα μενει εκτος νερου με την παραμικρη πτωση σταθμης
Βαλτον σχετικα ορθιο καζι κοντα στην εισοδο του φιλτρου.
Ετσι και α) βυθισμενος θα μενει (τουλαχιστον το κατω μερος με την αντισταση) και β) θα ειναι στη ροη του νερου και γ) πιο ζεστο νερο θα πηγαινει στη βιολογια που λειτουργει αψογα στους 29-30C (πιο ψηλα δλδ απο τα συνηθη ψαρια)
Akakios Miskos
02-06-12, 08:49
Το βασικο που βλεπω, ειναι οτι δεν εχεις καθολου αναταραξη της επιφανειας και σαν να δημιουργειται οργανικο φιλμ (απο οπου μπορει να προερχονται και οι φουσκαλες).
Η έλλειψη αναταραξης συνεπαγεται έλλειψη οξυγονωσης και η έλλειψη οξυγονωσης συνεπαγεται δυσκολια (http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=55933) και στην αναπτυξη της βιολογιας (εκτος την αναπνοης των ψαριων)
...μάλιστα. Παίζει αυτό που λες με το φιλμ. Οπότε να σηκώσω λίγο την έξοδο του φίλτρου. Πάντως να ξέρεις πως οι φουσκάλες δεν σκάνε αλλά αυξάνονται μέρα με την μέρα! Παρατήρησα πως αυξάνονται όταν ρίχνω τροφή και αρχίζει το φαγοπότι... Η χρήση αεραντλίας θα βοηθούσε για κάποιο χρονικό διάστημα μέσα στην μέρα (πχ καμιά ώρα) ή είναι άσκοπη η χρήση της και απλά θα μου ανέβαζε το ph?
ΥΓ ο θερμαντηρας επισης ειναι λαθος τοποθετημενος.
Ετσι πως τον εχεις θα μενει εκτος νερου με την παραμικρη πτωση σταθμης
Βαλτον σχετικα ορθιο καζι κοντα στην εισοδο του φιλτρου.
Ετσι και α) βυθισμενος θα μενει (τουλαχιστον το κατω μερος με την αντισταση) και β) θα ειναι στη ροη του νερου και γ) πιο ζεστο νερο θα πηγαινει στη βιολογια που λειτουργει αψογα στους 29-30C (πιο ψηλα δλδ απο τα συνηθη ψαρια)
Δεν μένει εκτός νερού ποτέ. Είναι 5-6 εκ. κάτω από την επιφάνεια αλλά μιας και το πρότεινες θα τον κατεβάσω κι άλλο (πιο κοντά στην είσοδο). Δεν θέλω να τον βάλω διαγώνια γιατί αλλοιώνει την αισθητική ρε φίλε... :cool: :D
...μάλιστα. Παίζει αυτό που λες με το φιλμ. Οπότε να σηκώσω λίγο την έξοδο του φίλτρου. Πάντως να ξέρεις πως οι φουσκάλες δεν σκάνε αλλά αυξάνονται μέρα με την μέρα! Παρατήρησα πως αυξάνονται όταν ρίχνω τροφή και αρχίζει το φαγοπότι... Η χρήση αεραντλίας θα βοηθούσε για κάποιο χρονικό διάστημα μέσα στην μέρα (πχ καμιά ώρα) ή είναι άσκοπη η χρήση της και απλά θα μου ανέβαζε το ph?
Δεν μένει εκτός νερού ποτέ. Είναι 5-6 εκ. κάτω από την επιφάνεια αλλά μιας και το πρότεινες θα τον κατεβάσω κι άλλο (πιο κοντά στην είσοδο). Δεν θέλω να τον βάλω διαγώνια γιατί αλλοιώνει την αισθητική ρε φίλε... :cool: :D
Πρεπει να κανεις αναταραξη.
Τωρα αν θα το κανεις με το φιλτρο ή με αεραντλια ειναι το ιδιο για το πεχα.
Ουτε εμνα μου αρεσει διαγωνια.
Βαλτον τελειως καθετο διπλα στο μπαστουνι της εισοδου.
Με καποιο διακοσμητικο μπορουν να κρυφτουν και τα δυο μαζι.
Προτιμησε η κεφαλη να ειναι εκτος νερου (ασχετα αν ειναι βυθιζομενος)
Akakios Miskos
05-06-12, 00:23
Πρεπει να κανεις αναταραξη.
Τωρα αν θα το κανεις με το φιλτρο ή με αεραντλια ειναι το ιδιο για το πεχα.
Απ'ότι θα δεις και τις φωτο παρακάτω, αν δεν έκανα κάτι άμεσα θα είχα οικολογική καταστροφή φίλε μου. Δεν φαινόταν με την πρώτη ματιά το πρόβλημα που σου περιέγραψα... :(
Όταν όμως έβαλα την αεραντλία να δουλέψει βγήκαν όλα στη φόρα...! -+9 ...και οι τεράστιες φουσκάλες, και τα αιωρούμενα πραγματάκια στο νερό και το οργανικό φιλμ που έπιανε σχεδόν όλη την επιφάνεια (μέχρι και σκνίπα βρήκα να κάθεται πάνω του!)
:(:(:(
Μάζεψα ότι μπόρεσα με την απόχη από μέσα κι από πάνω και άφησα την αεραντλία για την ώρα να κάνει την δουλειά της...αύριο το πρωί θα κάνω μία αλλαγή (30% τουλάχιστον) και θα ανεβάσω την είσοδο για καλύτερη ανατάραξη.
Βαλτον τελειως καθετο διπλα στο μπαστουνι της εισοδου.
Με καποιο διακοσμητικο μπορουν να κρυφτουν και τα δυο μαζι.
Προτιμησε η κεφαλη να ειναι εκτος νερου (ασχετα αν ειναι βυθιζομενος)
Οκ. Απλά παίζει η άκρη του να ακουμπάει στο χαλίκι. Πειράζει?
Εγω θα εκανα μια αλλαγη, και εβαζα σε φιλτρακι ενεργο ανθρακα (για τα οργανικα και οτι αλλο θελει χημικη φιλτρανση) και ενυδρειακο βαμβακι για τα αιωρουμενα κλπ
Πρεπει μαλλον να μπηκε κατι βρωμικο μεσα στο ενυδρειο
Akakios Miskos
05-06-12, 12:20
Πρεπει μαλλον να μπηκε κατι βρωμικο μεσα στο ενυδρειο
Στο ενυδρείο δεν μπαίνει τίποτε άλλο εκτός από τροφή. Θα βάλω άνθρακα όπως είπες.
Δεν μου απάντησες την απορία με τον θερμαντήρα.......πειράζει αν τοποθετημένος κάθετα ακουμπάει η άκρη του (μόνο η άκρη του) στο χαλίκι? Πιστεύω πως αν έμπαινε και κανα δυο πόντους μέσα στο χαλίκι δεν θα υπήρχε πρόβλημα...τι λες? :smt017
Στο ενυδρείο δεν μπαίνει τίποτε άλλο εκτός από τροφή. Θα βάλω άνθρακα όπως είπες.
Δεν μου απάντησες την απορία με τον θερμαντήρα.......πειράζει αν τοποθετημένος κάθετα ακουμπάει η άκρη του (μόνο η άκρη του) στο χαλίκι? Πιστεύω πως αν έμπαινε και κανα δυο πόντους μέσα στο χαλίκι δεν θα υπήρχε πρόβλημα...τι λες? :smt017
Το ενυδρειο δεν εχει μονο νερο και τροφη.
Εκτος απο τα τζαμια ειναι ο εξοπλισμος και η διακοσμηση.
Αν αποκλεισουμε το νερο και την τροφη που μπαινει, ως καταλληλα, κατι απο τα υπολοιπα εννοουσα.
Το ενυδρειο ειναι αγορασμενο (καινουριο ή μεταχειρισμενο) ή diy?
Akakios Miskos
05-06-12, 18:59
Το ενυδρείο είναι αγορασμένο καινούργιο. Τρέχει με τον ίδιο εξοπλισμό και την ίδια διακόσμηση εδώ και καιρό και μάλιστα είχε και άνθρακα για ένα μήνα...
Τώρα αν είχε κάτι βρώμικο το νερό ή οι κουβάδες ή το βαρέλι θα σε γελάσω...ποτέ δεν ξέρεις...! :smt028
Akakios Miskos
07-06-12, 12:00
Προχθές έκανα μία αλλαγή 30%, έβαλα ενεργό άνθρακα, ανέβασα την είσοδο στους 2-3 πόντους (κάτω από την επιφάνεια) και άφησα την αεραντλία να δουλεύει 5-6 ώρες την μέρα...
Το νερό μέσα καθάρισε και είναι διαυγές (καταπληκτικό πράγμα ο άνθρακας).
Η επιφάνεια σήμερα ξαναπαρουσίασε "σαπουνάδα" στην άκρη του ενυδρείου. Εκεί δηλαδή που είναι το "νεκρό σημείο" της ανατάραξης...
Σε εκείνη την πλευρά θα βάλω τους ανεμιστήρες οπότε θα πετύχω και ανατάραξη! ;)
..αλλά όταν δεν θα δουλεύουν τι θα γίνει? :smt017
..μήπως θα έχει λυθεί ήδη το πρόβλημα και δεν θα με απασχολεί? (δεδομένου πως δεν θα μπει μέσα κάτι βρώμικο)
Ένα άλλο που με παρεξένεψε είναι η αμμωνία. Πήγε στο 0,2 μέσα σε τρεις μέρες μετά από την αλλαγή...
Να κάνω συχνότερες αλλαγές λόγω των περιστάσεων?? Κάθε πότε να κάνω αλλαγές και για πόσο καιρό?
Λοιπον το ενυδρειο τρεχει τοσο καιρο και επρεπε να ειναι ετοιμο.
Ή υπαρχει καποιος παρεμποδιστικος παραγοντας (http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=55933) ή τα τεστ κανουν λαθος.
Δεν μπορουμε να λυσουμε απο μακρυα το γριφο, πρεπει να μελετησεις το παραπανω και να ανακαλυψεις την αιτια εμφανισης αμμωνιας.
Akakios Miskos
07-06-12, 19:03
Λοιπον το ενυδρειο τρεχει τοσο καιρο και επρεπε να ειναι ετοιμο.
Ή υπαρχει καποιος παρεμποδιστικος παραγοντας (http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=55933) ή τα τεστ κανουν λαθος.
Δεν μπορουμε να λυσουμε απο μακρυα το γριφο, πρεπει να μελετησεις το παραπανω και να ανακαλυψεις την αιτια εμφανισης αμμωνιας.
Μάλιστα...
Τα τεστ είναι τα υγρά της ΑΡΙ. Και μιας και θεωρείται αξιόπιστο τεστ, βγάζω άλλο συμπέρασμα...
Οπότε πάμε στους παρεμποδιστικούς παράγοντες:
1) Ας εξετάσω πρώτα την 2η παράγραφο του άρθρου σου.
Την προπερασμένη Παρασκευή καθάρισα το φίλτρο.. Προχθές το άνοιξα πάλι για να βάλω τον άνθρακα. Και μιας και είχε γίνει της κακομοίρας από τα αιωρούμενα, είπα να βάλω και μια σκούπα μαζί με την αλλαγή του νερού ώστε να τραβήξω ότι έκατσε κάτω..
Αυτές εδώ λοιπόν οι ενέργειες μπορεί και να σημαίνουν μείωση των Nitrosomonas. Σωστά? Οπότε κι έχω ανεπάρκεια οξείδωσης της αμμωνίας...
2) Πάμε στην 4η παράγραφο. Στο οξυγόνο..
Όπως γνωρίζεις έχω το πρόβλημα με το οργανικό φιλμ από κάποια άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία. Κι όπως με συμβούλεψες κι εσύ, φταίει η ανατάραξη. Και η έλλειψη ανατάραξης συνεπάγεται σε έλλειψη οξυγόνωσης... και η έλλειψη οξυγόνωσης συνεπάγεται σε δυσκολία ανάπτυξης της βιολογίας. Οπότε είναι κι αυτό μια πιθανή αιτία αύξησης της αμμωνίας.
Για την ώρα υπάρχει μια καλή ανατάραξη (αν και υπάρχουν "νεκρά σημεία" όπως σου εξήγησα) την οποία συμπληρώνει η αεραντλία που δουλεύει 5-6 ώρες την μέρα...
3) Τέλος πάμε στην παράγραφο 9. Οργανικό φορτίο, τοξικές ουσίες και BOD...
Είπαμε πριν πως είχα κάποια οργανική ρύπανση και έλλειψη οξυγόνωσης. Κάτι μου λέει απ'όσα γράφεις πως είχα και αύξηση ετερότροφων μικροοργανισμών...! Να μία ακόμη αιτία μείωσης των αποικιών και αύξησης της αμμωνίας.
Αυτό που δεν κατάλαβα είναι στην αρχή εκεί που λες: "Επομένως για να γίνει νιτροποίηση πρέπει να μειωθεί σημαντικά το διαλυτό BOD ώστε να ελαχιστοποιηθεί ο ανταγωνισμός." .....Πως να διαλυθεί? Και γιατί να διαλυθεί? Οξυγόνο δεν θέλουμε?..
(Σ'αυτές τις 3 τελευταίες ερωτήσεις μου δεν είναι ανάγκη να απαντήσεις αν είναι να ψαχτείς και να μακρυγορήσεις ώστε να το καταλάβω. Είναι πολύ εξειδικευμένη χημεία για μένα και θα σε κουράσω...:D)
Οπότε έχω πολλές αιτίες για να ανησυχώ... :smt100
Θα τα πω οσο πιο απλα γινεται.
Και εγω δεν ειμαι χημικος. Με τα ενυδρεια, τα διαβασα και τα μεταφερω (εχωντας και τη βοηθεια ενος καθηγητη φιλου, που ζηταω εγκριση/ανοχη προς ενυδρειακο κερδος) σε πιο ενυδρειο-μπακαλιστικη γλωσσα, για να παρουμε μια ιδεα και να μπορουμε να βρισκουμε μια ακρη τι γινεται στο νερο μας (καλη ωρα τωρα).
1. Αυτο που εκανες (καθαρισμος), απο τη μια στερησε ενα αριθμο βακτηριων απο τα υλικα (αν το εκανες σωστα πχ με νερο ενυδρειου, χαθηκαν λιγα βακτηρια) αλλα απο την αλλη ομως ευνοησες (συναρτηση του παραγοντα 9) τα υπολοιπα και ιδιως τα νεα βακτηρια που θα αναναπτυχθουν, αφου δημιουργηθηκε ετσι χωρος στα υλικα που καταλαμβανοταν απο σκουπιδι και "σκοτωνε" τα ηδη υπαρχοντα βακτηρια.
Το οφελος ηταν μεγαλυτερο.
Δεν θα υπηρχε οφελος και θα υπηρχε μονο "ζημια", αν τα υλικα ηταν ηδη καθαρα.
Οταν η "ζημια" δεν ειναι μεγαλη, και οταν υπαρχουν ευνοικες συνθηκες αναπτυξης βιολογιας, η αναπληρωση της χαμενης βιολογιας γινεται γρηγορα (16-24 ωρες χρειαζονται για το διπλασιασμο του πληθυσμου νιτροποιητικων βακτηριων - παραγραφος 10)
Η συνεχιση του προβληματος στις μετρησεις σημαινει οτι δεν υπαρχουν αυτες οι ευνοικες συνθηκες (ή η απουσια παρεμποδιστικων παραγοντων).
ΥΓ για τα αιωρουμενα μπαινει ενυδρειακο βαμβακι. Ο ανθρακας ωστοσο σωστα μπηκε για τα οργανικα.
2. Αυτο πιστευω οπως ειπα, μαζι με τα οργανικα, ειναι το προβλημα. Εγω θα εβαζα οχι μονο 5 ωρες, αλλα 24 ωρες και δυο αεραντλιες, ετσι οπως το βλεπω το νερο στις φωτο.
3. Σε μπερδεψε η η ελληνικη μεταφραση του BOD (και το περιμενα :smt091)
Το BOD δεν ειναι το οξυγονο, αλλα η απαιτηση σε οξυγονο (Biochemical Oxygen Demand)
Ευννοουμε τη βιολογια λοιπον (που χρειαζεται πολυ οξυγονο για να αναπτυχθει), μειωνοντας την απαιτηση σε οξυγονο, για τις υπολοιπες βιοχημικες διεργασιες που γινονται στο νερο. (ελπιζω να το καταλαβες τωρα)
Μια απο αυτες ειναι η βιοχημικη αποδομηση, η διάσπαση των οργανικών ουσιών (και πως γινεται αυτο πολυ ευκολα? δεν εχουμε πολλες οργανικες ουσιες -δλδ σκουπιδι- για να χρειαστει να διασπαστουν, με το να κραταμε καθαρα τα υλικα στο φιλτρο και το βυθο, αλλα και το νερο το ιδιο ;))
Akakios Miskos
07-06-12, 21:47
3. Σε μπερδεψε η η ελληνικη μεταφραση του BOD (και το περιμενα :smt091)
Το BOD δεν ειναι το οξυγονο, αλλα η απαιτηση σε οξυγονο (Biochemical Oxygen Demand)
Ευννοουμε τη βιολογια λοιπον (που χρειαζεται πολυ οξυγονο για να αναπτυχθει), μειωνοντας την απαιτηση σε οξυγονο, για τις υπολοιπες βιοχημικες διεργασιες που γινονται στο νερο. (ελπιζω να το καταλαβες τωρα)
Μια απο αυτες ειναι η βιοχημικη αποδομηση, η διάσπαση των οργανικών ουσιών (και πως γινεται αυτο πολυ ευκολα? δεν εχουμε πολλες οργανικες ουσιες -δλδ σκουπιδι- για να χρειαστει να διασπαστουν, με το να κραταμε καθαρα τα υλικα στο φιλτρο και το βυθο, αλλα και το νερο το ιδιο ;))
Ααααα...Τώρα το πιασα..!!! :D Μειώνουμε την τροφή τους κι έτσι σταματάνε να κοντράρονται...!
Τώρα που μιλάμε το νερό φαίνεται πεντακάθαρο κι η επιφάνεια δεν έχει ούτε μία φυσαλίδα. Η αεραντλία δουλεύει από το πρωί και λέω να την αφήσω όλο το βράδυ.
Με την αμμωνία τι να κάνω? Να ρίξω λίγο prime ή να κάνω καμιά αλλαγή?
vBulletin® v3.8.8, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions, Inc.